Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Sanningens ögonblick…

”Sanningen är kränkt på torgen”, skriver Dag Selander på sin blogg.Vi i Aletheia vill passa på och tacka Dag för promoteringen av Aletheia Blogg & Tankesmedja, och hoppas vi kan vara ett friskt tillskott i den kristna debatten. Målet med Aletheia har ni redan fått presenterat i den första artikeln, och där andra kanske tiger kommer vi att tala. Frågor ska och måste ställas, och förhoppningsvis kommer också många frågor att besvaras. För vad är egentligen ”sanning”, och vem bestämmer vad som är rätt?Frågar du Ulf Ekman om ämnet nåd, ja då menar han nog att han har sanningen och Åge Åleskjaer har fel, för det är mitt intryck efter att ha följt med i den osakliga och hårda kritik som framfördes med full styrka av Ekman och hans teologer tidigare. 

I Världen idag skrev Ulf Ekman följande i en artikel daterad mars 2007: ”Risken blir emellertid att man driver egna uppfattningar om nåden och friheten så långt att helgelsen kommer helt på undantag. Det är alltid ett problem när en sanning isoleras från andra sanningar. När ett antal av den extrema ”nådesförkunnelsens” egendomliga uppfattningar om Bibeln, om enskilda bibelord eller om teologiska uttryck sammanställs, blir bilden inte bra. Då framträder en bild som faktiskt liknar den gamle villoläraren Marcions lära. Han avskaffade Gamla testamentet som helig skrift, tog bort delar av Nya testamentet, vände sig emot allt judiskt, och talade om skillnaden mellan GT:s vredesgud och NT:s nådesgud.Personligen tror jag att nästa ifrågasättande från en del extrema förkunnare i dessa kretsar kommer att gälla dels Treenigheten och dels den dubbla utgången (himmel och helvete). Man kommer att hävda att alla kommer att bli frälsta eftersom nåden är så mycket större än synden. Det finns redan exempel på detta och på dem som avvisar Jesu gudom.” (…)”Att upptäcka den äkta, dyrbara och bibliskt autentiska nåden blir alltså viktigare än någonsin. Bara en äkta förståelse av nådens fulla innebörd och konsekvenser kan befria en människa på djupet.”

Jag har tidigare tagit upp dessa frågor på min gamla blogg, men kommer också här driva frågorna omhandlande Guds nåd och det kristna livet efter försoningen. Kan Ulf Ekman indirekt påstå att det han undervisar är det rätta och äkta, eller finns det sanningar i Skriften som ännu inte lyfts fram som de borde? Jag menar undervisningen om nåd är en sådan sanning som bör uppmärksammas mer, och för er som inte vet det, översätter jag Åge Åleskjaers bok ”Fullständig frihet” till svenska. Det är bl.a denna bok Ekman och Gerdmar kritiserat så kraftigt. Den kommer på svenska under våren 2008, och jag rekommenderar den verkligen!

=>

Ämne: Övrigt

 • Andy,

  Min uppfattning är att Ulf Ekman debatterade den s.k. nådesförkunnelsen för tidigt. D.v.s. den hade inte, och har fortfarande inte nått Sverige, om det ej är gammal hederligt Luthersk förkunnelse om nåd vi talar om…

  Därmed väntar vi med spänning på översättningen av Åleskjaers bok till Svenska så vi på allvar kan ta upp frågan.

  Vi som haft samröre med Livets Ord vet att Ekmans evangelium ligger närmare lagen än nåden. Det är enda förklaringen till att Ekman avlossar en rejäl skottsalva innan debatten ens begynt.

  Var välsignad!

  /D

 • Andy,

  Martin Luther er en Guds mann som jeg setter stor pris på. Hans innflytelse i det nordlige Europa (og kanskje spesielt Skandinavia) er enorm. Hans innflytelse er så stor at man nesten kan lure på om man har likestilt han med skriften selv. Den romersk-katolske kirken har sin teolog: Thomas Aquinas, som de går til når de skal avgjøre læremessige spørsmål. På samme måte har vi gått tilbake til Luther for å sjekke. Jeg er takknemmelig for rettferdiggjørelse av tro uten gjerninger, men når det gjelder vandringen med Gud så tok Luther med seg loven. Hans lille og store katekisme har nådd langt inn på 1900-tallet – ihvertfall i Norge. Et annet eksempel er pietismen; vektleggingen av rett livsførsel og moral. Dette bildet er selvsagt sammensatt – men saken er at skandinaver har vært ”utsatt” for lovisk forkynnelse i århundrer. Det er ikke rart at dette ”rocker” i sjelen til folk 🙂

  Jeg er enig med Daniel ovenfor. Hr Ekman var nok veldig tidlig ute med kritikken – jeg tør påstå at han faktisk ikke har satt seg skikkelig inn i hva ÅÅ forkynner. Det er kanskje et forsøk på å ”slå ned vranglæren” før den sprer seg? Ikke vet jeg, men det blir utrolig interessant når Fullstendig frihet kommer på svensk. Sverige trenger også RÅ KOMPROMISSLØS nåde!

  Stay blessed og grattis med ny blogg 🙂

 • Shalom vänner! Jag uppskattar er längtan efter något annat än det som bjuds ut idag. Både Åleskär & Ekman leder vilse. Fråga: Varför använda ett grekiskt ord på er sida? Varför inte hedra den Mästare ni följer genom att kalla den för ”Emét”?
  Var välsignade!

 • SÅ Gerdvall

  Hur kan du säga att Åleskjaer leder vilse, innan uppfattnigen han hr om nåden ‘lanserats’ i Sverige? Har du månne tillång till hans bok på Norska?

  V.g. användandet av ett Grekiskt ord så fanns och finns det ingen teologisk baktanke med det. Enda baktanken är dess mening – ”sanning”. Det är den vi söker tillsammans. Jag har ofta försvarat er i MFS och jag ser poängen med att studera Guds Ord i samma språk som Jesus (Yeshua) talade men jag tror inte man behöver köra fast.

  Var det förresten inte arameiska Yeshua talade?

  mvh
  Daniel

 • Historien er full av kristne som påstår at andre lærer vranglære. Såvidt meg bekjent er teologien som Gerdvall m.fl. står for også meget omstridt – har forøvrig ikke satt meg inn i den…

  Jødene i Berøa (Apg 17:11) var mer vennligsinnet og lyttet til Paulus med velvilje. Så sjekket de Guds ord for å se om det stemte. Jeg klarer ikke å se noen annen løsning på teologisk debatt, enn å bruke Guds ord. Å si at andre er vranglærere uten å begrunne med ordet blir meningsløst. Av min erfaring, så har jeg enda til gode å se noen som hyppigere bruker Guds ord enn ÅÅ gjør.

 • Språkpolisen har visst svårt att sova på grund av ett tecken:
  http://enklabloggen.blogspot.com/2007/11/serist-spam-would-you-believe.html

  Jag tror att ni startat något mycket intressant i bloggosfären, vad gäller Pingst-frågor

 • Enkla Z: Hoppas våra diskussioner skall sträcka sig långt utanför ankdammen, “Pingströrelsen” då ingen av oss längre ser oss som 100% pingstvänner….. 🙂

  Kanske borde jag inte lägga ordet i mun på Andy & Haggaj, så jag låter sista kommentaren först och främst stå för mig själv…

  /Daniel

 • Hei!
  gratulerer med ny blogg Andy.
  Sannhetssøkende ser jeg at dere er og det skal bli spennende å se hvor det leder dere . Foreløbig er dere litt på ville veier, men det vil vel løse seg.
  Med ville veier mener jeg at sannheten ikke finnes hos Åge,Ulf eller Luther eller…. Sannheten er jo en PERSON Jesus, og den som følger Ham ( har en relasjon der Han er Herre)vil ved det også se sannheten. Inntil da vil sannhet være et spørsmål om rett og galt – kunnskapens tre i praksis. Livets tre er så mye bedre 🙂 Når dere slår hverandre i hodet med bibel vers så vit at det finnes en annen sannhet enn det skrevne ord – en levende person. Skal vi prøve alt- så la oss prøve alt utifra Ham og ikke ut ifra hva en predikant har sagt. Ulf har ikke feil i forhold til Åge eller omvendt- det blir vilt uansett om vi prøver å finne sannhet hos et menneske ;( Hvem er Apollos og hvem er Paulus?
  Hvem vil følge et menneske og tro at man ved det kan finne sannheten ? Hinduisme er nærmere som religion enn kristendommen i slike omstendigheter- de tror jo på at det er mulig å bli ”opplyst”- finne sannheten. De er ikke så dumme de som tilber steiner- i hvertfall like kloke som dem som søker sannhet hos et menneske.
  Dere er vant til meg nå, så jeg håper dere tåler slik tale

  Anita

 • Eva-Maria

  Hej Anita!

  Tror du har mycket rätt i det du skriver här. Samtidigt så måste församlingen ha ledare – goda sådana. Jesus har vi inte vara kontakt med i ensamhet utan vi behöver ta emot Kristus i varandra då ingen kan leva för sig själv.

  Vi uppbygger varandra andligen om vi verkligen är i Kristus och kontaktar bröder och systrar i rätt ande. Då behövs mer ödmjukhet för att det ska till.

  Och ödmjukheten saknas helt klart hos många ledare så att Kristi liv kommer ur dem till välsignelse för församligen – Kristi kropp för världens skull (inte enbart för vår egen). Ledare behöver bli medvetna om vad som fattas dem så att de kan omvända sig och fungera bättre. De är väl inte ledare för sin egen skull utan för att betjäna andra(?!)

  Just på grund av detta tror jag det finns fog för att diskutera olika ledare och VART de leder så vi vet om vi ska följa eller inte men förstås inte glömma bort vem vi verkligen ska följa/efterlikna: Jesus. Ledare behöver kanske mer uppmuntran och förbön så de själva har råd och trygghet nog att möta sig själva. Är inte Ekman en väldigt rädd och otrygg person?

 • Gustaf

  Gratulerar till denna tankesmedja. Jag tror att denna kan fylla en enorm uppgift då tre personer samlas som vägrar att blint följa med strömmen utan vågar ifrågasätta då ledare och strömningar avviker.

  Luther fastnade så i sin dogm om ”tron allena” att han skrev till Melanchthon: ”Synda frimodigt och gläd dig lika frimodigt i Kristus.” Var finns efterföljelsen?”

 • Hei Anita,
  føler at du slår ihjel dine egne argumenter når du sier: ”Hvem vil følge et menneske og tro at man ved det kan finne sannheten ?” og samtidig si at vi slår hverandre ihjel med bibelvers… Poenget mitt er jo nettopp å følge Gud og ikke mennesker. Derfor bør tolkning av bibelvers være viktig for teologiske debatter og ikke generell meningsutveksling.

  Når det gjelder Jesus, så skal vi selvsagt følge etter ham. Og han er selvsagt sannheten – og han vil alltid være i samsvar med ordet. Jeg er ikke direkte uenig med deg, det eneste er at Guds ord kan etterprøves – personlige erfaringer med Gud kan ikke det…

 • 🙂 Takk for tilbakemelding!!
  Guds ord i Bibelen kan etterprøves og tolkes, men det hjelper lite- for Uten at Guds ånd åpenbarer noe til deg/meg personlig når jeg leser det , så blir det som sagt bare ord- og noe man kan være enig eller uenig i. Personlige erfaringer kan etterprøves, og skal prøves. Dere snakker om at dere selvfølgelig følger Jesus, men det kommer ikke frem hos dere med samme tyngde som viktigheten av å tolke et bibel vers rett. Er dere kanskje ”lærere” av personlighet? for da er det forståelig hvorfor vi ikke kan kommunisere 🙂
  For meg handler det om å Lytte til Guds røst for så å lyde den. Bibelen åpenbares for meg- jeg leser den ikke bare som en vanlig bok.
  Ikke noe er bedre enn noe annet- jeg mener bare at vi er forskjellige, og det er viktig for dere å kunne lære av dem som lever av ”erfaringer ”, også men som ikke kan gresk eller latin – slik som mange av dere ”lærde” kan.

  Anita

 • Eva-Maria

  Anita,

  Om du syftar delvis på mig så kan jag direkt säga att jag liknar dig mer än de ”lärare” du kanske tror att vissa här är. Är betydligt mer intresserad av att Jesus och Guds ord uppenbaras för mig personligen än att lyssna på lärare och deras tolkningar. För mig är det snarare en risk att jag litar nästan för mycket på egna tolkningar utifrån vad jag upplevt uppenbarats för mig när jag läser Ordet eller ber, än att jag hamnar i lärostrider! Har inte ens den kunskap eller det intresse det kräver. Därför försöker jag finna det som faktiskt håller för att rättfärdiga vissa diskussioner t ex om kristna ledare. Därför skrev jag mitt förra inlägg.

  Har läst lite på din blogg tidigare men kan ej, av oförklarliga skäl, kommentera där. Uppskattar mycket det du skriver! 🙂

 • Grattis till nya bloggen Andy, Haggai, Daniel!
  Kommer nog titta in här både nu och då, för att hålla mig ajour om vad som händer på ”delarfronten”, syskon emellan. Kanske bidra själv. Hoppas på många, upplyftande och välsignande inlägg.

  Andy, det blir intressant att läsa boken du pratar om. Tänka sig, på svenska. Det tackar vi för!

  I Jesus!

 • Haggaj

  Nilla,
  ”Krävs en Gud för att klara det här”, skriver Du på Din blogg. Kan inte säga något som är mer rätt än så. Det är till den kunskapen vi alla måste komma för att förstå begynnelsen till det nya livet.

 • Anita;
  Bare helt kort! Ingen av oss følger hverken Åge eller Ekman, men om noen av disse to formidler sannheter fra Skriften så lytter vi. Det kreves en budbringer for å levere et budskap, og i dette tilfellet har Åge levert et mektig budskap om nåden! Inget av dette kan sammenlignes med den åpenbaring den Hellige Ånd gir oss når vi er sammen med Faderen, leser i Hans Ord etc. Det er ingen motsetninger mellom det, och det å lytte til en forkynner som formidler et budskap grundet på Skriften!

  Nilla;
  Tack ska du ha!
  Vi hoppas att denna blogg ska bli till välsignelse för fler än oss, och just nu är den bara ett dygn gammal. Det tar nog lite tid innan vi är igång ”på riktigt” Jag ser fram emot bokutgivningen! 🙂

 • Eva Maria
  Nei, det jeg skrev var ikke rettet mot deg.
  Så hyggelig at du har lest på min blogg 🙂
  Merkelig at du ikke kan kommentere der- kanskje jeg også må finne en annen mulighet.
  Anita

 • Andy- hvem skal avgjøre om en forkynner formidler sannheter fra skriften eller ei- om de alle har litt sannhet og litt løgn så blir resultatet ikke sannhet men bedrag. Åge har litt sannhet og mye løgn, Ulf like så. Du vet jo at djevelen selv kan skape seg om til en lysets budbringer- hvordan skal han så avsløres ? Alt virker jo så ”rett” Jeg hører dere si at ”nåde budskapet” leder til større Jesus fokus- men merker ellers lite til det. Det snakkes om Faderen og ikke om Jesus etc. Jeg sier dette fordi jeg vil ikke at folk skal tro at Åge har formidlet et budskap fra himmelen- Nei! han formidler et budskap fra sine ”lærde” menn i USA. tenk på det når dere leser Hans åpenbaringer og bli ikke igjen forført. Den som vil finne den sunne lære kan selv lese bergprekenen av JESUS- det er alt vi trenger for vårt liv.
  Jesus sa; ”hver den som hører disse mine ord ( fra bergprekenen)og gjør etter dem – han blir lik en forstandig mann som bygget huset sitt på fjellgrunn” Matt 7.24
  Den tilliten og lydigheten til Gud som nevnes der er sannheten- den som erfarer dette har funnet LIVET, veien og Sannheten- som er i tilliten og lydigheten til Jesus
  Det var alt jeg hadde å si i denne debatt- men jeg kommer nok tilbake 🙂

  Anita

 • Tack Daniel för ditt stöd, jag vill verkligen inte mista det! Varför jag uttalade mig så kategorisk om Åleskär är för det är inte helt okänt vad han står för. Jag har bl a läst en rapport från det samtal som norska pingsrörelsen hade med honom. Han är ett typexempel på en evangelist som tror han behärskar också bibellärarens uppgift. Han tillhör samma grupp ”bara-nåd-predikanter” som Peter Ljunggren. Honom har jag hört raljera mycket grovt med Guds Ord i Tanach (GT) och kallat de tio orden för ”dödens ord”.
  Daniel, som svar på din fråga om inte Yeshua talade arameiska, så säger Jan Retsö
  professor i semitiska språk vid Göteborgs universitet, att i norra Israel talade man hebreiska på landet och i byar, arameiskan var vanlig i större orter, eftersom det var ett mer allmänt språk.

 • Rickard Sallander

  Anklagelserna mot nådebudskapet är lösa skott som bommar.

  Ekman: ”Risken blir emellertid att man driver egna uppfattningar om nåden och friheten så långt att helgelsen kommer helt på undantag. ”

  Rickard: Helgelsen är av nåd precis som frälsningen. Vad skulle den annars vara av? Egna gärningar?

  Ekman: ”Det är alltid ett problem när en sanning isoleras från andra sanningar. När ett antal av den extrema ”nådesförkunnelsens” egendomliga uppfattningar om Bibeln, om enskilda bibelord eller om teologiska uttryck sammanställs, blir bilden inte bra. Då framträder en bild som faktiskt liknar den gamle villoläraren Marcions lära. Han avskaffade Gamla testamentet som helig skrift, tog bort delar av Nya testamentet, vände sig emot allt judiskt, och talade om skillnaden mellan GT:s vredesgud och NT:s nådesgud.”

  Rickard: Nådbudskapet som går ut från bland annat Oslo Kristne Senter, New Creation Church, Grace walk ministries, Celebration Church och flera andra gör inga som helst anspråk på att avskaffa gamla testamentet eller att ta bort något i det nya tvärtom så ser man förebilder i det gamla testamentet och förhåller sig till hela nya testamentet. Visst indelar förkunnelsen tydligt skriften i två pakter efter skrifternas egna påståenden. Nådbudskapet baseras inte heller på enskilda bibelord, snarare hela brev och kapitel. Paulus förkunnade nåden minst lika radikalt. Hur kommer det sig annars att han får liknande reaktioner som förkunnelsen får idag. ”Ska vi synda ändå mer för att nåden ska bli ändå större?” Får han som konkret fråga när han lägger ut om nåden. Givetvis är svaret på en sådan fråga nej, självklart inte om någon undrar vår nådförkunnarna står. Men nåden är vägen till ett syndfritt liv och inte lagen. Att nådbudskapet skulle vända sig mot något judiskt är ett konstigt påstående, som jag inte förstår. Nådbudskapet är för Jesus Kristus och Guds nåd som är uppenbarad genom honom via Paulus, inte mot någon religon. Nådbudskapet jobbar aldrig mot någon grupp eller relgion den jobbar enbart för människor och uppenbarar Kristus Jesus för oss.

  Nådbudskapet skiljer inte på Gud utan man tror att Gud är den samma till evig tid oavsett testamente. Det är testamentena eller pakterna som har förändrats inte Gud.

  Ekman: ”Personligen tror jag att nästa ifrågasättande från en del extrema förkunnare i dessa kretsar kommer att gälla dels Treenigheten och dels den dubbla utgången (himmel och helvete). Man kommer att hävda att alla kommer att bli frälsta eftersom nåden är så mycket större än synden. Det finns redan exempel på detta och på dem som avvisar Jesu gudom.” (…)”Att upptäcka den äkta, dyrbara och bibliskt autentiska nåden blir alltså viktigare än någonsin. Bara en äkta förståelse av nådens fulla innebörd och konsekvenser kan befria en människa på djupet.”

  Rickard: Inte påstår någon nådförkunnare något annat än att treeningheten gäller. Däremot menar man att frälsningen gäller alla och att Gud frälst alla genom sin nåd och att Guds nåd är större än världens synd. Men man tar inte bort en dubbel utgång man menar givetvis att människor måste ta emot frälsningsgåvan. Gud har gett frälsningen, men individer måste tro på den och ta emot den för att det ska gälla dem.

  Det är trist att se hur några skrämmer upp folk kring ett härligt buskap som verkligen kan sätta människor fria.

  Om Ekman och andra ska skjuta mot nådbudskapet så vore det mer respekt ingivande om kritiken faktiskt angrep något som budskapet står för istället för blanka skott mot sådant som inte är sagt.

  Jag vet inte om Ekman syftar på något annat än nådbudskapet, men efter att ha följt budskapet nogrannt sedan 2004 så ser jag inte alls att kritiken stämmer överenns med något som förkunnas i de nådbaserade församlingarna.

  Må ni alla läsare vara rikligt välsignade och köp Åges bok när den kommer på svenska och döm själva.

  Rickard Sallander

 • Hei! Richard
  Er nåden veien til et syndfritt liv?????
  Er det altså det som er målet med nåden ? Jeg har møtt på denne påstand før, og jeg prøver bare å komme til bunns i det.
  Nåden er jo det som gjør at Gud kan tilgi meg min synd og la meg komme fremfor Ham som om jeg ikke hadde noe skyld, men leve et syndfritt liv på grunn av nåden ? NEI! det er da ikke nådens mål og mening- er det vel.

  anita

 • ”Ty Guds nåd har uppenbarats till frälsning för alla människor. DEN fostrar oss att säga nej till ogudaktighet och världsliga begär och att leva anständigt, rättfärdigt och gudfruktigt i den tid som nu är.” Titus 2:11-12
  ”Inte heller jag dömer dig. Gå och synda inte mer!” Johannes 8:11
  Den som har fått sitt liv förvandlat av Guds underbara nåd och kärlek vill inte synda mer. Genom uppenbarelsen av Guds nåd genom Jesu seger på korset får vi kraft att leva det nya liv som Gud kallat oss till.

 • Hei Anita,
  tror det er viktig å klargjøre litt her.

  For det første så følger jeg selvsagt ikke mennesker, men jeg lytter jo gjerne til hva forkynnere sier og prøver det på Guds ord. Jeg leser Guds ord med DHÅ’s hjelp – og vil selvsagt at han skal gi meg lys. Dette er en prosess – jeg søker hjelp hos venner og predikanter også – og etterhvert som tiden går, så ser jeg mer og mer…

  For det andre så mener jeg i motsetning til deg at personlige erfaringer ikke kan etterprøves. Jeg har hørt mye forkynnelse som ikke bygger på Guds ord, og som knapt refererer til et eneste bibelvers. Ikke bra.

  For det tredje så havner du i en ulykkelig situasjon. Du hevder at ÅÅ og UE forkynner vranglære. Men hvorfor skal jeg lytte til deg da? Skjønner du hva jeg mener? Det er kun Guds ord som kan prøves – ellers så havner vi i en lengre ordstrid her…

  Jeg er en helt vanlig, pånyfødt kristen som elsker Jesus. Og jeg synes det er veldig trist at du tar på deg en oppgave å betvile det. Du, som alle andre, kan ikke se inn i andres hjerter – og jeg synes at du kanskje burde ha en mer ydmyk holdning. Det virker som du er ute etter å ”ta” oss. Men kanskje jeg tar feil?

  Ha en rikt velsignet dag 🙂

 • Hei! Nei, jeg er ikke ute etter å ”ta” noen, og du skal så absolutt ikke lytte til ”meg”- mitt ønske er at så mange som mulig dras vekk fra å lytte til mennesker og istedet begynner å ha tillit til Gud alene og skjønner at ethvert menneske er en løgner. Ingen trenger en forkynner for å lære Gud å kjenne. Alle har en bibel og et rom de kan gå til for å være alene med sin Gud. Gud er en nidkjær Gud som ikke VIL at noen søker hjelp hos noe menneske , men hos Ham alene. Han kan så sende mennesker til vår hjelp- men kun om vi SØKER hjelpen fra Ham .
  Tror jeg har sagt nok om dette.

  Anita

 • Hei Anita,
  ok. Men jeg er fremdeles ikke enig med deg… Jeg tror at Gud har plassert mennesker på jorden for å være til hjelp for oss – f.eks. tjenestegavene. Det betyr selvsagt ikke at disse skal settes over Gud.

  Jeg vet ikke om jeg forstår deg riktig, men om jeg bare er med Gud alene, så er jeg redd for at jeg drar litt skjevt avgårde, fordi ikke alt jeg ”hører” er fra Gud – noe kan være fra meg selv og være formet av min sjel. Derfor trenger jeg også andre som kan være med å hjelpe 🙂

 • Förstår hur du menar Anita, och blir glad över dina ord, och givetvis menar du inte, att vi inte behöver andra människor, det handlar inte om det, utan du försöker bara trycka på vad som är det absolut viktigaste i våra liv som Guds barn. Du pratar om grunden…

  Problemet är nog bara att många många kristna inte står på den…grunden, och då blir resonemangen utifrån våra huvuden, mera, och intellektet, än att det får bli verkligen andeledda samtal med varandra, i allt förtroende, där vi får tillfälle att betjäna. Med ögonen på Jesus.

  För det är ju det vi syskon är kallade till. Att hjälpa varandra, in till ett eget personligt liv med Jesus, Fadern och den helige Ande, så vi kan höra deras röst…var och en. Gör vi det, drivs vi inte så lätt för vinden, och kastas inte heller omkring, styrd av andra människors åsikter, läror. Då står vi på en fast grund. På klippan, och tar tacksamt emot allt vi bara kan få av andra, och förstår att vi inte sett allt, utan är öppen för att få mer, av andra…

  Det här är ett ämne att ventilera om något. Hör vi var och en Herrens röst? Gör jag det? Gör du det?
  Kan vi hjälpa varandra till ett fördjupat liv med Herren?
  Vet att det blir väldigt personligt, och kanske just det här forumet inte är tänkt vara en sån plats, där man delar…personligt, jag vet inte, men vad kan vara viktigare…egentligen?

  I Jesus.

 • Takk Nilla !!! – Det var akkurat det jeg mente 🙂
  Ja, jeg snakker om grunden i våre liv,og jeg savner kommunikasjon ut ifra den.
  Anita

 • Känner som du Anita…och vi är nog många många som längtar efter den; den sanna Kommunikationen med stort K. Den vi alla behöver…grunden. Det personliga livet med Herren. Som vi också behöver hjälpa varandra in i.

  Som alltid när det ämnet kommer på tal, händer en förunderlig sak…det blir tyst. Det händer gång på gång, och jag kan bara tolka det så, att intresse verkar saknas för att samtala om det absolut viktigaste, själva grunden i våra liv, och då våga riktas mot det egna livet man har…när man delar lite mer personligt. I härlig barnafrihet. Guds barns!

  Det blir obekvämt, även om man får vara anonym. Varför är det så tror du/ni? Varför krånglar vi till allt, och lindar in det kristna livet, i en massa teologiskt komplicerat hårklyveri. Debatterar oss svettiga. T o m lär oss skarp retorik, för att det ska låta bra, och inge respekt. Övertyga.
  Vi blir vältaliga, men var är enkelhetens ande, den helige Ande?…jag är rädd för att våra samtal blir mera ”snillen- spekulerar-möten” Men var är vi då? Är vi inte hungriga efter Herren längre? Han som är den underbaraste, ljuvligaste vi kan prata om, och dela.

  Är det något vi tappat bort på vägen? Som vår Gud vill hjälpa oss hitta tillbaka till.
  Kan det stavas till; E n k e l h e t e n…? Och d e n f ö r s t a k ä r l e k e n?

  Det här är precis lika mycket till mig. Jag funderar och prövar mycket i dessa dagar, och jag ifrågasätter mycket, främst i mitt eget liv. Det är där Herren börjar. Tur det!

 • Linnea

  Peter!
  Ja, men i Matt. 6:6 lovar Gud svara ”uppenbarligen”?!
  Kanske genom Hes.34:11 o s v

 • Tack Jesus för nåden!
  Att predika frälsningen med en massa tillägg det är att göra våld på nåden. Vi kan inte stå av egen kraft-endast genom Jesu nåd. Frälsta blir vi genom Jesu nåd och rättfärdiga blir vi genom Jesu rättfärdighet.
  Nåden verkar fram helgelse i oss. Om man fått uppleva Jesu nåd vill man inte synda. UE tror att det handlar om kompromiss, nej det handlar om total överlåtelse till Jesu nåd! Då och endast då blir vi trygga i Gud.

  Predikade ang detta ämne förra helgen.

  Tron och nåden-Ett heligt äktenskap MP3   NY!

  Högerklicka och välj spara som.

 • Linnea

  Andreas Cucca.
  Tack för det inlägget och en förlösande predikan!
  Rom.12:1 använder jag själv praktiskt dagligen v g överlåtelse och det fungerar.

 • Andreas Cucca:

  Jaså, nu sprider vi predikningar om nåden på aletheia.se också. Vart ska det här sluta?

  Jag vill att du sätter in 10% av alla gåvor som kommer in till följd av denna smygreklam på plusgiro 7777777-7 😉 (Konto finns ej)

  Skämt åsido, känner Rickard Lundgren via en ledarskapsträff i Göteborgskyrkan, samt Agape Etuna så vi får väl göra ett undantag då….

  Var välsignad i allt!
  /Daniel

 • Linnea: tack för uppmuntran.

  Daniel: Nådens budskap ska ut i vårt land! Endast nåden förvandlar 🙂 Va roligt att du känner Rickard Lundgren. Han är min ledare och en sådan otrolig förebild för mig. Han visade mig på Guds nåd när allt kändes skit…

 • Rickard Sallander

  Hej Anita!

  Du skriver:

  ”Er nåden veien til et syndfritt liv?????
  Er det altså det som er målet med nåden ? Jeg har møtt på denne påstand før, og jeg prøver bare å komme til bunns i det.
  Nåden er jo det som gjør at Gud kan tilgi meg min synd og la meg komme fremfor Ham som om jeg ikke hadde noe skyld, men leve et syndfritt liv på grunn av nåden ? NEI! det er da ikke nådens mål og mening- er det vel. ”

  Jag menar att nåden är större än vad man ser vid första anblicken. Ja det stämmer att Gud genom nåden förlät (tillgav) din synd. Det är den delen av nåd som på engelska kallas mercy och som vi i norden kallar barmhärtighet eller misskund. Det finns dock ett ord till för det som översätts till nåd och på engelska är det ordet Grace.

  Grace eller nåd betyder oförtjänt favör.

  Mercy betyder barmhärtighet eller misskund.

  Mercy är alltså att du slipper straff för din synd. Det är alltså något du inte får, nämligen staff.

  Grace är däremot något du får nämligen oförtjänt favör.

  Du förtjänade straff på grund av din synd, men slapp på grund av Mercy.

  Du förtjänar inte favör på grund av din synd och avsaknad av rättfärdighet. Men favören är att du oförtjänt har fått Jesurättfärdighet i utbyte mot din synd.

  Du är straff och syndfri mot Jesu verk på korset, men Grace är större. Det är Guds nåd, oförtjänta favör som är den kraft som leder dig rätt även om du skulle gå fel.

  Bibeln säger att synden har sin kraft i lagen, men också att vi inte längre lever under lagen utan under nåden.

  Lagen som blev given av Moses ger kraft till synd. Nåden är motpolen som gör synden kraftlös och overksam i ditt liv.

  Om du ska försöka bli syndfri genom lagen, så beror din rättfärdighet av dig, men den beror inte på dig utan på Jesus rättfärdighet given av nåd.

  Du räknas som syndfri av nåd för att han var syndfri. När du ser dig rättfärdig av nåd och underställer dig Guds nåd istället för Guds lag så mister synden sin kraft.

  Många tror att synd sätter nåden ur kraft, men det är motsatt det är nåden som sätter synden ur kraft. Annars skulle ju synden var större och starkare än nåden.

  Nåden är mycket större och kraftfullare än synden.

  Anita du behöver inte hålla med mig, men jag delar min övertygelse och du får gärna ifrågasätta eller kontra på det jag skriver.

  Var välsignad

  Rickard.

 • Jari

  ”Många tror att synd sätter nåden ur kraft, men det är motsatt det är nåden som sätter synden ur kraft. Annars skulle ju synden var större och starkare än nåden.

  Nåden är mycket större och kraftfullare än synden”.

  Till Rickards ovanstående inlägg vill jag säga:

  Amen.

  Mycket bra formulerat.

  Läste också idag ur Luthers ”Guds Ord och Löfte” följande tänkvärda rader angående om vi är osäkra på om vi lever under lagen eller i nåden:

  ”På det ditt hjärta bygger och förlitar sig på, säger jag, det är egentligen din Gud”.

  Guds Frid
  Jari

 • Rickard Sallander

  Det är också en bra formulering.

  R

 • A

  Hej LO. Ulf är glad när du saboterar en fri debatt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?