Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Sanningens ögonblick…

”Sanningen är kränkt på torgen”, skriver Dag Selander på sin blogg.Vi i Aletheia vill passa på och tacka Dag för promoteringen av Aletheia Blogg & Tankesmedja, och hoppas vi kan vara ett friskt tillskott i den kristna debatten. Målet med Aletheia har ni redan fått presenterat i den första artikeln, och där andra kanske tiger kommer vi att tala. Frågor ska och måste ställas, och förhoppningsvis kommer också många frågor att besvaras. För vad är egentligen ”sanning”, och vem bestämmer vad som är rätt?Frågar du Ulf Ekman om ämnet nåd, ja då menar han nog att han har sanningen och Åge Åleskjaer har fel, för det är mitt intryck efter att ha följt med i den osakliga och hårda kritik som framfördes med full styrka av Ekman och hans teologer tidigare. 

I Världen idag skrev Ulf Ekman följande i en artikel daterad mars 2007: ”Risken blir emellertid att man driver egna uppfattningar om nåden och friheten så långt att helgelsen kommer helt på undantag. Det är alltid ett problem när en sanning isoleras från andra sanningar. När ett antal av den extrema ”nådesförkunnelsens” egendomliga uppfattningar om Bibeln, om enskilda bibelord eller om teologiska uttryck sammanställs, blir bilden inte bra. Då framträder en bild som faktiskt liknar den gamle villoläraren Marcions lära. Han avskaffade Gamla testamentet som helig skrift, tog bort delar av Nya testamentet, vände sig emot allt judiskt, och talade om skillnaden mellan GT:s vredesgud och NT:s nådesgud.Personligen tror jag att nästa ifrågasättande från en del extrema förkunnare i dessa kretsar kommer att gälla dels Treenigheten och dels den dubbla utgången (himmel och helvete). Man kommer att hävda att alla kommer att bli frälsta eftersom nåden är så mycket större än synden. Det finns redan exempel på detta och på dem som avvisar Jesu gudom.” (…)”Att upptäcka den äkta, dyrbara och bibliskt autentiska nåden blir alltså viktigare än någonsin. Bara en äkta förståelse av nådens fulla innebörd och konsekvenser kan befria en människa på djupet.”

Jag har tidigare tagit upp dessa frågor på min gamla blogg, men kommer också här driva frågorna omhandlande Guds nåd och det kristna livet efter försoningen. Kan Ulf Ekman indirekt påstå att det han undervisar är det rätta och äkta, eller finns det sanningar i Skriften som ännu inte lyfts fram som de borde? Jag menar undervisningen om nåd är en sådan sanning som bör uppmärksammas mer, och för er som inte vet det, översätter jag Åge Åleskjaers bok ”Fullständig frihet” till svenska. Det är bl.a denna bok Ekman och Gerdmar kritiserat så kraftigt. Den kommer på svenska under våren 2008, och jag rekommenderar den verkligen!

=>

Ämne: Övrigt

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?