Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Vem har störst inflytande över kristendomen i Sverige?

Vem har mest inflytande över kristendomens utveckling i Sverige idag? Finns det någon eller några personer som har makt att bestämma hur kristendomen skall se ut? Kan någon enskild person anses ha kristendomens framtida öde i sina händer? Och har Ni som läsare någon person som Ni ställer Ert hopp till när det gäller den andliga utvecklingen?

Jag tänkte låta Er läsare få föreslå vilka eller vilken som Ni anser ha stort inflytande över kristendomens framtid. Själv är jag lite kluven i hur jag skall svara. Men jag drämmer till med Niklas Piensoho, föreståndare i Filadelfia i Stockholm. Han är förmodligen inte någon typisk maktmänniska, men har några nycklar i sin hand som kan öppna eller stänga en hel del dörrar framöver. Jag motiverar:

1) I dagarna har han huvudrollen i pingströrelsens predikantvecka. Kan han skaka liv i rörelsens predikantkår, som sovit eller varit djupt upptagna med verksamhetsruljansen, har han möjlighet att få ett kraftigt stöd runt om i landet.

2) Stockholm är en huvudstad som inte är centrum för det andliga skeendet idag. Kan den största frikyrkoförsamlingen Filadelfia gruppera om finns möjligheter till framgång.

3) Sten-Gunnar Hedin har som samfundsledare i pingströrelsen inte lyckats vare sig andligt, organisatoriskt eller ekonomiskt. Att vara föreståndare i Filadelfia har tidigare setts som den högsta positionen inom pingströrelsen. Om Hedin sviktar kommer blickarna att riktas mot Piensoho.

4) Den nya ekumenikens framtid ligger till stor del i händerna på Piensoho. Om han offentligt skulle ställa sig tveksam till Hedins flirtar med den katolska kyrkan skulle trovärdigheten hos Hedin sjunka som en sten. Om han däremot offentligt skulle ställa sig positiv finns det knappast någon annan som kan komma med något veto.

Samtidigt kan man fråga sig om Niklas Piensoho skulle fortsätta någon längre tid i pingströrelsen om det blir för skakigt på resan. Han fick ju börja med att varsla ett ansenligt antal församlingsanställda. Hur har han reagerat på det som hänt hittills? Kan han gå vidare med full kraft eller har han redan fått det för motigt? Men sammantaget vilar tillräckligt många ödesfrågor på Piensoho för att jag skall utnämna honom till den enskilda person som har de viktigaste nycklarna för kristendomens framtid i Sverige.

Eller vad tycker Ni?

=>

Ämne: Ledarskap

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?