Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

P.s. Vem kidnappade Jesus?

Sitter på McDonalds i Calimesa, California, ca 1 timme från Los Angeles. Här finns trådlöst bredband vilket mina kära svärföräldrar saknar…..  ;-(

Trots att jag bott i USA nästan en tredjedel av mitt liv hittar jag alltid något att ponera över när jag är här på besök.

Spenderade helgen i Phoenix, Arizona hos ett pastorspar jag lärde känna under tiden som missionär i Mexico. Påväg till denna familjs lilla Mexikan-Amerikanska församling passerade vi en Vinyard församling som tog upp ett helt kvarter! Minns inte om det var 8000 eller 10 000 medlemmar(!).

Är det konstigt att amerikanska kristna lägger sig i politiken på ett helt annat sätt än vi Svenskar? Klart att de skall ha inflytande.

Sedan slår jag upp People Magazine och läser en hemma-hos-artikel med Joel Osteen. Han är pastor för en församling med 47 000 medlemmar!

Gode Gud. Är det inte något mindre svenskt samfunds totala medlemsskap?

Joel Osteen, predikar för 47 000 varje söndag…..

Vem har kidnappat Jesus?

Med gamla jullåtar i bakgrunden och juldekoration så långt ögat når kan man inte låta bli att undra var Jesus tog vägen i allt detta?

Visst, julen är vad vi gör den till men, Jesu födelsedag är det få som firar egentligen.

Kommersialismens mörkaste krafter har kidnappat Jesus barnet, ersatt Honom med tomtar och troll, frossa i mat och dyra gåvor.

Ty, vem känner vi, som på sin födelsedag inte får några presenter? De delas istället ut till gästerna…

Om vi verkligen firade Jesu födelsedag borde vi väl söka upp de hungriga, sargade och fattiga med våra gåvor?

Nej, börjar vi rota lite i Julens historik finner vi samma hedniska rötter som många andra romerska katolska påfund har. Kanske är det då inte så underligt att julen återgått till en hednisk helgdag.

Vad är det jag vill säga? Jo, kanske har Jehovas vittnen, MFS, Deborah, Andy m.fl. rätt. Så skrev Andy i ett annat inlägg:

”Saturnalia är väl det firande Kyrkan kristnade, och man kan läsa mer om den på Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Saturnalia

Just den 25 december har man kopierat från guden Mithras födelse, ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Mithra ) och det sista nummret av Illustrerad Vetenskap – Historia (norska utgåvan) har en intressant artikel om detta. Så gott som allt i julfirandet har kopierats därifrån.”

Vad gör vi med kunskapen?

Vad gör vi med kunskapen om att det är föga troligt Jesus föddes i December? Varför skulle han dessutom födas på exakt samma dag som guden Mithra?

MFS och Jehovas vitten slopar julen. Andra försöker krampaktigt att låta Jesus vara i centrum. Gud välsigne dig / er som lyckas med detta!

Vad säger Bibeln?

Hur jag än letar hittar jag inga instruktioner att fira Jesu födelse. Däremot bör vi ’fira’ nattvard i åminnelse av Jesu död för våra synder. Alltså är julen ett främmande inlägg bland Guds folk som åtminstone bör firas med försiktighet.

Jesus är vare sig kvar i krubban eller på korset. Han har uppstått från döden, uppstigit till himmelen och sitter på Faderns högra sida. Han är en vuxen man med eld i blicken och kärlek i sin Herdefamn. Han är konungarnas Konung och herrarnas Herre!

Denne man vill jag fira. En vuxen man som snart kommer tillbaka!

Jes 9:6  Ty ett barn blir oss fött, en son blir oss given. På hans axlar vilar herradömet, och hans namn är: Under,
Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Fader, Fridsfurste.

Kan vi utnyttja denna hedniska tradition vi kallar jul?

Det är frågan som kvarstår.  Kanske kan vi ta tillfället i akt och peka på Jesus, förmedla Lukasevangeliets glada budskap och öka kunskapen om världens frälsare; Jesus Kristus.

Jag är inte redo att ge upp julen. Å andra sidan börjar jag mer och mer komma fram till att jag inte skulle sakna den. Hur som helst, just nu tänker jag njuta av det amerikanska julbordet med kalkon, skinka, pumpkin pie, pecan pie, potatismos m.m. Att äta i lagom mängder kan ju inte anses vara synd 🙂  (Här firar vi först imorgon, den 25:e)

”God jul” önskar Daniel / MyTwoCents, samt tack Gud för att du sände din enfödde Son, även om han i själva verket troligtvis föddes tidigare på året.

=>

Ämne: Personligt

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?