Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Baptistpastor tar över efter G W Bush?

Har under de veckor jag besökt vänner i Kalifornien och Arizona försökt bilda mig en uppfattning om vem den väldiga kristna väljarskaran i USA kommer rösta på nästa val. Det är ju ganska vanligt att kristna här till stor del sluter upp kring en kandidat, alltid(?) republikan.

Innan republikaner och demokrater i Iowa börjat rösta fram sina kandidater inför nästa val verkade kristenheten ovanligt splittrad. G W Bush lyckades ju under sin tid t.o.m. locka fram delar av Amishfolket som aldrig tidigare (likt t.e.x. Jehovas vittnen i Sverige) röstat.

Fram till i förrgår hade ingen lyckats ena evangelikanerna i USA. Nu ser det ut som om Mike Huckabee, baptistpastorn från samma lilla stad som Bill Clinton, seglat in på första plats för (R). Så här ser det ut just nu:

Resultatet i Iowa

Demokraterna – procent

Barack Obama – 38
John Edwards – 30
Hillary Clinton – 29
Övriga – 3

Republikaner
Mike Huckabee – 34
Mitt Romney – 25
Fred Thompson – 13
John McCain – 13
Ron Paul – 10
Rudy Giuliani – 4
Övriga – 1

Än är det för tidigt att dra några större slutsatser. Nu skall New Hampshire säga sitt också och där bor inte lika många kristna väljare. Hur som helst brukar nomineringar till republikanernas och demokraternas presidentkampanjer i dessa två stater ge en liten fingervisning.

Mike Huckabee

Mike har hunnit bli min personliga favorit under de korta veckor jag spenderat här. Från en liten stad i Arkansas med 8000 invånare, med 1/20 del val-kassan, jämfört med sina konkurrenter, har han mot alla odds kommit långt.

Jag är svag för baptister. Ännu svagare för en baptistpastor. De är ofta rotade i ‘Ordet’ och har en stabil och grundad tro som i regel genomsyrar all de gör.

mike-huckabee3

Huckabee är musikalisk. Men, kan han hantera vita huset?

Vill riva delar av gränserna mellan Demokrater och Republikaner

Pastor Huckabee förespråkar tvärpolitiska tankesmedjor för att lösa de många politiska dödlägen USA hamnat i sista åren. Han har hållt sig borta från den smutsiga kampanj både demokratiska och republikanska kandidater fört sista månaderna. Speciellt Hillary Clinton, Barack Obama, och Mitt Romney på den Republikanska sidan.

En liten parantes kring Pastor Huckabee är att han fram till 2006 vägde ca 140 kilo. Efter det att läkare gett honom ca 10 år till om han inte ändrade sin livsstil bantade och motionerade han bort övervikten.

Barack Obama & Hillary Clinton

Efter G W Bush raserade relationer med omvärlden, Irakkriget som numera liknar det misslyckade Vietnamkriget och mycket annat, pekar mycket på att det blir Demokraterna som väljer nästa president. Här finner vi ovanligt intressanta kandidater;

Hillary Clinton, därför att hon skulle kunna bli USA:s första kvinnliga president och Barack Obama, första svarta…. Den stora frågan är dock om Amerikanarna är mogna för någon av dem. Mrs Clinton har dessutom ”lasten” att hon redan varit historiens kanske mest, politiskt aktiva presidentfru. När hon nu försöker haka på tåget och tala om ”Change” (förändring) blir det lite svårt att ta till sig. D.v.s. alla vet ju vad hon står för.

Min ringa bedömning är att båda dessa demokratiska toppkandidater har liknande ‘handikapp’. Inte för att jag är emot vare sig kvinnliga eller färgade presidenter men, konservativa USA är troligtvis det. Det må ha gått bra för dem i Iowa men när USA röstar på riktigt i vinter finns en chans att det blir en Republikansk president mot alla odds. Både sexistiska och rasistiska ådror finns kvar, lång in i Amerikanska kyrkor och hem…

Slaget om de kristna väljarna

Till skillnad från Sverige, där våra politiker (inkl KD) hanterar kristna väljare som spetälska, slåss man i detta land om kristna väljare. Inför valet blir mindre religiösa kandidater som Mrs Clinton, plötsligt väldigt intresserad av att tala om sin tro, gudtjänstbesök, m.m.

Slutsats/Tidig prognos:

Mycket finns att säga kring Amerikanarnas val. Det är spännande och små-tråkigt på samma gång. Spännande därför att ”the American dream” lever och frodas även inom politiken. Vem som helst kan verkligen ta sig in i Vita Huset genom hårt arbete och mycket tålamod (och pengar). Tråkigt därför att det slutar med en kamp mellan endast två kandidater. En rad mindre presidentkandidater utanför Republikanerna och Demokraterna kommer i skymundan. Motsvarigheten till svenska Miljöpartiet (Green Party) har kämpat många Amerikanska val utan att ‘på riktigt’ få ‘vara med’ i debatten. Deras röst skulle behövas i miljöförstörelsens förlovade land.

Som redan nämnt pekar allt på att besvikelsen över Bush tid i Vita Huset gör att det borde vara Demokraterna som väljer president denna gång. Dock kan Obamas hudfärg och Clintons kön & historik kosta Demokraterna vita huset när det ‘riktiga’ valet drar igång i höst.

Den som lever, får se…..

Over and out, Daniel / MyTwoCents

Aletheias tillfällige USA korrespondent 🙂

Aftonbladet, DN, Dagen om Amerikanska utnämningen av presidentkanditater/valet:

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=147695

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?isArchive=False&ID=147728

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=730118

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=729897

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=730117

http://aftonbladet.se/nyheter/usavalet/article1564931.ab

=>

Ämne: Politik, Ekonomi & Samhälle

 • Samuel

  Intressant genomgång. Men tror du verkligen att orsaken till att de kristna väljarnas inte röstar Obama/Clinton är sexism/rasism? Kan det inte helt enkelt bero på politiska sakfrågor, bristande intresse för den gruppens fokus och för lite religiös framtoning el dyl?

 • Samuel: Beror kanske pa vem du fragar. Nar Mrs Clinton var presidentfru var det manga konservativa, bade kristna och icke kristna, som stotte sig pa Hillary och tyckte hon var alldeles for framfusig och for engagerad i politiken.

  Nu har det i.o.f.s. gatt nagra ar och kanske klarar USA av ”hogljudda kvinnor” numera. Hur som helst sa tippar jag att John Edwards kan bli ett hett kort, trots att han har lite bilforsaljarutseende over sig (vilka politiker har inte det…)

  Han har ett stort plus i det att han inte latit sig kopas av nagra av de stora lobbygrupper som brukar ‘muta’ amerikanska presidentkandidater med stora valbidrag. Han vill givetvis liksom Obama och Clinton arbeta for forandring.

  Bland demokraterna far jag kanske ge honom eller Obama min rost…

  mvh
  Daniel

 • Robert

  Gud bevare oss,inte ännu en galning i vita huset! Huckabee verkar va en ‘bad boy’ men d blir nog kappvänderskan h clinton som blir nästa president

 • Jag tror att folk varken kommer att rösta på en kvinna eller en mörkhyad (möjligen om hon vore Oprah, då)
  utan det blir nog Huckabee till slut

 • Peter

  Robert: Vad då att ”Huckabee verkar va en ‘bad boy'”? Vilka belägg har du för ett sådant uttalande?

  Personligen vet jag inte mycket mer om Huckabee än att han är kristen, arbetat som pastor och senare som guvernör i Arkansas och att han vann primärvalet i Iowa med endast en 1/20 så mycket i valbudgeten än vad t ex Romney hade.

  Tror nog att Hillary Clinton är den som man borde akta sig för att få in i Vita huset …

 • Robert

  Republikanerna vill förena kyrka och stat!d e nt bra,d korrumperar kyrkan!se på vatikanen. Man skall nt instifta religösa lagar i ett demokratiskt samhälle.jesuS hade varìt emot d

 • Jag tror det ligger mycket i det Mytwocents och Enkla Z säger om att Obamas och H. Clintons chanser påverkas negativt av att han är afro-amerikan och hon är kvinna. Pratade med en evangelikal amerikan om detta för ung. ett år sen och han gjorde samma bedömning. Nu har de ju i och för sig fått stöd över förväntan ändå, och det är ju ett tecken på att saker och ting ändrar på sig.

  Robert säger: ”Republikaneran vill förena kyrka och stat”. Det är inte sant. Förhållandena i U.S.A är annorlunda pga deras historia av religionsfrihet. Att religionen har en naturlig plats även i politiken (vilket jag inte tycker är något negativt i sig) är inte samma sak som en förening mellan kyrka och stat.

 • Jag hörde någon kommentator som för några månader spekulerade om Hillary och Obama:

  Är Amerika så modernt att det nu är redo för en svart president? Ja, men fortfarande är Amerika inte redo för en kvinna som president.

 • PeterJ

  Frågan jag vill ställa är om den svenska journalistkåren är redo för en baptistpastor som president i USA? Kåren som sådan har ju en favorit i Hillery och det måste ha varit ett bakslag då hon kom in fört på en 3:e plats. Personligen så tycker jag att Huckabee har många goda sidor. Men i slutänden blir det Rudy Giuliani som ar hem platsen som republikanernas presidentkandidat. Och frågan är om inte han också vinner det valet.

 • Robert

  He he..peter jobbar du inom media?

 • Andreas

  Vad man än tycker om de olika kandidaterna så är det otroligt spännande och intressant. Det finns så många möjliga vinnare och potentiella kandidater så fältet ligger öppet. Får se hur det går i New Hampshire för Huckabee om han har medvind nu och kan utmana men också om Hillary lyckas övertyga, sedan återstår hur de svarta röstar i South Carolina. Mitt Romney har fått minuspoäng från mig efter de negativa kampanjer han kört i Tv.
  Jag vet inte vad jag ska tycka, Mc Cain eller Huckabee eller varför inte Obama?
  Kommer följa det i detalj ivarje fall och bilda mig en åsikt allteftersom.

 • Linnea.

  Det är ganska roligt med mångfalden i kommentarerna.
  Efter att ej haft möjlighet att blogga på ett tag p g a att jag varit upptagen med barnbarn så fick jag mig ett gott skratt i kväll när jag äntligen kom hem igen.
  Jag tror vi borde glädja oss mer än vi kanske gör åt det fria ordets tillgång.
  W. Nee – min favotitförfattare som satt 18 år i fängelse för sin tro – brukade säga att det är nyttigt för övning i kärleken att tampas med olika åsikter.

 • Har precis sett klart en nagot marklig debatt dar republikanska kandidater debatterade med varandra och demokratiska likasa. Mer intressant vore givetvis demokraterna mot republikanerna. Det far vi kanske vanta pa…..

  Av nagon anledning verkade republikanerna nagot mer eniga an demokraterna, bortsett fran lite gliringar till Mitt Romney som anvant sig av ganska smutsiga metoder i sin valkampanj.

  Alla kanditater rabblar som sagt ‘Change’. Det blir lite svart att ta pa allvar fran republikanerna som de tva sista valen utsett G W Bush till president. Som jag tidigare namnt ar det aven svart att kopa Mrs Clintons snack om Change. Mest trovardiga blir alltsa Huckabee (R), Obama (D) och Edwards Edwards (D). Nagon av dessa tre kan mycket val bli USA:s nasta president.

  Joker i leken blir Rudy Giuliani som har lite hjalte-status allt sedan 11 september attackerna.

  Varma halsningar fran Kalifornien (bokstavligen)
  /Daniel

 • Vem som till sist äntrar podiet och svär eden i USA ‘is for God to know and us to guess’. Tydligt är i alla händelser att det grämer oss svenskar att vi inte får bestämma det med våra utgångspunkter.

  När USA gick in i Irakkriget inleddes USAs nedgång och fall från världsmaktsstatus. Efter att ha pådyvlat världen sin egen form av ‘gunpoint justice’, visat sig förmögna att bara starta krig utan att kunna avsluta dem, (Korea, Vietnam, Afganistan; Irak) och bara vinna de krig som andra redan har förött alla sina krafter i, så har den stora smältdegeln i väster börjat att smälta.

  Dess budskap om the ‘selfmade man’ med sedelflosklen ‘in God we trust’, där God=olja, knakar i alla fogar. Utan militär makt över främmande olja kan livsstilen inte upphållas.
  Det är en tidsfråga innan USA har greppat om och knäckt ryggen på sin sista ‘lyftesten’.

  Vem som än blir president kommer hon/han bli nästa verktyg i Guds hand till att avföra USA från dagordningen över de som har reell makt i världen.
  USA är för starkt för att passa in i en värld styrd av den trefaldiga maktkoncentrationen i en och samma ledare: politisk, ekonomisk och religiös makt måste fusioneras så småningom.

  Skulle jag mena att Gud bereder marken för Antikrist?
  Nej det gör nog Antikrists tillskyndare själv. Men Gud låter det ske som sedan urminnes tid förklarats måste ske.
  Oavsett valutgång är USA på nedgång. Viktigare är nog att se på vad som ännu döljer sig i skymundan.

  Frikyrkorna känner sången: ‘Någonstans bland alla skuggorna står Jesus’, men det finns en mörkare skugga där det döljer sig en ängel av usurperat ljus.
  Och snart är världen redo att låta sig bländas av det.

  Goodbye America, may the world tremble at your departure.

  Björn

 • Robert

  Instämmer helt,björn!

 • Peter

  Bengt: en motbjudande länk som du la in i forumet. En länk som leder till en sida som i sin tur länkar till en sida där Charles Lindbergh pryder ”headern” och som (om jag inte missminner mig) under andra världskriget var en uttalad anhängare till nazisterna.

 • Om Huckabee står som slutsegrare så skall jag äta upp mina slitna jeans med lönnsirap på. 😉

  Men USA:s näste president kommer ändå vara speciell: antingen väljs en flintskallig man (McCain eller Giuliani) eller så blir det en färgad man (Obama) eller en kvinna (Clinton).

  Personligen uppskattar jag McCain’s integritet och erfarenhet.

 • Det är ju i grunden sympatiskt att ni har så högt i tak och tillåter nästan vad för slags kommentarer som helst här på Aletheia.
  …men har inte Bengt Karlsson passerat gränsen med råge nu? Jag får kväljningar.

 • Andreas

  Håller med dig Johan, Bengt verkar ju vara en ytterst seriös och intelligent kille. Han har ju kommit fram till att 6-7 miljoner judar begick ett kollektivt självmord under andra världskriget. Det var ju judarna själva som gjorde det. Bengt borde åka till Auschwitz och studera.

 • admin

  Johan S och Peter,
  Tack för tipset!
  Bengts senaste två kommentar är borttagna. Vi är eniga här om att inget sådan skall förekomma.

  Vi missade den här bloggpostens kommentarer eftersom Daniel, som ansvarar för den, sitter på långflyget.

 • Tack för det.

  mvh Daniel
  LAX (Los Angeles Intl Airport)

  P.s. Johan: Vad har du emot min käre baptist Huckabee? 🙂

 • Elias

  http://eclipptv.com/viewVideo.php?video_id=602&title=Ron_Paul_vs_Mike_Huckabee_Soldier_sup__Ron&vpkey=cb0ef29fb1

  Debatt mellan Ron Paul (R) och Mike Huckabee (R) om Irakkriget, kommenterat av en soldat. Mycket intressant!

  Beklämmande att den påstått kristne Huckabee säger att USA måste vara kvar i Irak för att rädda nationens ära. Tror han att det är Guds syn på saken? Vad hände med Guds ära?

  Då verkar Rom Paul vara ett bättre alternativ, han verkar ha en viss kärlek till sanningen.

 • Daniel: Jag har inget särskilt emot Huckabee, men jag tror inte han blir vald. Jag skulle hellre se någon mer erfaren person i Vita Huset.

  Elias: Ron Paul är väl mer eller mindre öppet rasist? Han har kritiserat Martin Luther King och är polare med KKK.

 • Elias

  Johan: okej du kanske har rätt (dock går det många rykten om Ron Paul, många vill stoppa honom).

  MEN jag reagerade framförallt på Huckabee och hans aningslöshet. Har du kollat videoklippet? Har nu någon kommentar kring vad som sägs där?

 • enkla z

  Daniel, mytwocents,
  …..där har jag också varit, på LAX-flygplatsen. Suck. Mer gråbetong får man leta efter här i världen. Men den där radar/kompass-skulpturen utanför är snygg.

  Johan:
  Erfaren person…..det kan bara bli Hillary, hon har bott där i 8 år. 😉

 • Rob

  D vore en knallsensation om obama blev vald t president!

 • Edward

  Det är synd att systemet är som det är i USA. Nu blir det mer eller mindre endast två verkliga kandidater som kommer att stå emot varandra i en slutlig drabbning i slutet av året (nov?). Hade varit bättre om USA hade ett ”riktigt” flerpartisystem istället för deras nuvarande system som gör att i stort sett alla småpartier och oberoende kandidater faller bort.

  Jag vet att jag inte redogjort fullt ut för val- och partisystemet i USA, men det får ni leva med. Just nu har jag lite annat att göra än att utveckla detta …

 • Inte omöjligt om Obama blir vald till president med tanke på hans farmors vittnesbörd: http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1016319

 • elias

  Har någon tittat på videoklippet jag tipsade om 9 januari? Är det inte någon mer än jag som reagerar på Huckabees aningslöshet?

  Om man inte hade vetat att han var fd baptistpastor och bara hört vad han sagt om amerikansk utrikespolitik så hade man ju inte tagit honom för kristen. Eller?

  Ska USA fortsätta kriga i Irak för ”nationens äras skull”? Och hur vet man då att USA fortfarande är ”One Nation Under God”? Ska det inte vara ”One Nation Under Greed”?

  Huckabee vill ju inte ens ha en tidplan för tillbakadragande. Enligt en ny WHO-rapport har 151.ooo tusen irakier dött i kriget år 2003-2006, andra rapporter har kommit fram till 80-665.000 döda
  (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=731377)

  Ärligt talat alla ni som läser detta: vad tror ni Jesus tycker om detta? På vilket sätt äras den levande Guden av USA:s närvaro i Irak? Borde inte en ”kristen” politiker reflektera någon form av insikt och rättfärdighet? Eller är han bara med för att ”lura” kristna väljare att rösta för en fortsatt krigisk utrikespolitik?

  Huckabeecitatet ”The United States should do ‘whatever it takes’ to win.” gör ju inte att man fröjdas i Anden direkt…

  ”As for Iran, Huckabee contended that ”A president has to [do] whatever is necessary to protect the American people.” America ”has a right” to strike, and the president should do so without congressional authorization, Huckabee added.” gör ju en iofs lite lugnare…inte.

  (http://www.freerepublic.com/focus/f-news/1950694/posts)

 • Elias

  Johan Stenberg: Jag kollade runt på Ron Pauls hemsida och tidningen The New Republic och hittade artikeln som lett till det eventuella missförståndet(?) kring Ron Paul och hans inställning till Martin Luther King.

  Artikeln i The New Republic http://www.tnr.com/politics/story.html?id=e2f15397-a3c7-4720-ac15-4532a7da84ca

  Avgör själv – här är Ron Pauls svar-på-tal:
  http://www.ronpaul2008.com/press-releases/125/ron-paul-statement-on-the-new-republic-article-regarding-old-newsletters

  http://www.ronpaul2008.com/issues/racism/

  Men poängen med mina kommentarer till detta blogginlägg (som ju handlar om Mike Huckabee) var att lufta mina känslor efter att ha sett debatten där då Mike Huckabee försvarade att ha kvar USA i Irak för att ”rädda nationens ära”. Detta fick mig att må illa både andligt och fysiskt, han verkar bry sig precis lika lite om Guds ära och vilja som alla andra presidentkandidater i båda partierna (utom möjligtvis en ensam kandidat då, med en viss reservation då för ev andra avvikande åsikter).

  Och det är den fd baptistpastorns trovärdighet jag ville ha lite feedback på.

 • Andreas m. flera: För att det inte skall bli några missförstånd ang. ”förintelsen”…, så vill jag påpeka att jag inte avsåg något självmord av de ”6 milj….” utan det var de judar, som styrde nazismen i Tyskland, som dödade av sitt eget folk. Så är läget!
  Ladda hem och spara detta om Hitler och judarna i Tyskland… (innan judisktägda Google raderar det!): http://ellhn.e-e-e.gr/books/assets/founder_of_Israel.pdf

 • Rob

  Bengt,tRor du verklìgen på sådan dynga?

 • Eric LH

  Bengt Karlsson, jag har ingen aning om vad du har för slags agenda, eller om du är kristen överhuvudtaget (skulle inte tro det). Rob kallar det du kommer med för dynga, och det är det verkligen. Hur förhåller du dig till den samlade historien om Europas och den kristna kyrkans fientliga inställning till judarna, och de massaker som regelbundet plågat deras existens. Är varenda en iscensatt av andra judar? Idag räknar man att det finns ca 13 miljoner judar. Under antiken var inte siffran långt därifrån. Judar utgjorde va 10 % av den totala befolkningen i det romerska riket (ca 8 miljoner). Skulle de ha haft en ”normal” befolkningsutveckling skulle det finnas ungefär 200 miljoner judar idag (du kanske ler åt att det är så få judar?). På 2000 år har tillväxten numerärt inte varit stor, trots att man anser säkrandet av kommande släkter som en helig plikt för juden. Men det är våra fäder som sett till att gång på gång utplåna hela samhällen av judar och därmed efterkommande släkten. Jag kan tänka mig att du resonerar lika dant om tjejer som blir våldtagna att det säker beror på hur de var klädda och därmed är det deras fel! Eller?

  Jag har gett dig lite siffror. Nu tänker jag inte resonera vidare med dig, bara uttrycka min starkaste avsky för det du för fram.

 • Har bara ögnat igenom pdf:n. Att Hitler kan ha haft judiskt påbrå har jag läst förut, hur absurt det än låter. Därimot inte att en del av männen runt Hitler hade det också.

  Personligen orkar jag inte läsa igenom pdf:en för tillfället men, hittar inget ”olagligt” vid en snabb överblick. Ni läsare är ju vuxna pojkar o flickor. Litar på ert omdöme…

  mvh

  /D

 • Pingback: Donald J Trump vann kampen mot Goliat | Aletheia — Blogg & Tankesmedja()

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?