Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Mitt möte med Ulf Ekman.

Igår var jag på Levende Ord Bibelsenter där Ulf Ekman deltog som talare på pingstkonferensen. Detta var något jag sett fram till, och min förhoppning var att få träffa honom och tala med honom. Det gjorde jag också…

Konferensen började lördag kväll, något jag helt glömde bort. Medan Ekman predikade satt vi tillsammans med vänner ute på en holme och grillade. Det var i och för sig helt fantastiskt. Sol och över 20 grader, god mat och trevligt sällskap. Problemet var bara att jag befann mig på fel plats, något jag kom på allt för sent. Nåja, jag satt på mötet går (söndag) och lyssnade med stort intresse till vad Ekman sa. Inte för att i eftertid raljera med hans budskap, men för att jag var intresserad. Det mesta av det han talade om var givetvis mycket bra. Han undervisade om Jesu efterföljares tid med varandra innan Anden föll, hur de i nio dagar var tillsammans i övre salen, och hur det växt fram en sann enhet mellan dem där kiv och konkurrens inte existerade. Det var hjärtats enhet, och det är ju det vi alla längtar efter! Det är den enheten Jesus talade om i Joh 17, och jag tror de allra flesta som lyssnade inte hittade så mycket att kritisera i Ekmans budskap.

Något jag däremot reagerade på var det Ulf Ekman sa om frälsningen och den lokala församlingen. Han sa följande, och jag noterade ned detta på min mobil omedelbart: ”Det går inte att vara kristen på egen hand!”

Han följde upp uttalandet med att tala om den lokala församlingen och hur viktigt det är att vi har samvaro med de troende. Min fråga blir då vad som är församlingen. Jag har börjat läsa boken ”Pagan christianity?” av Frank Viola och George Barna, och redan under de första 40 sidorna får man sig en ordentlig tankeställare. Församlingen är inte en organiserad förening eller stiftelse som håller till i en byggnad. Den är dig och mig, alltså människorna! Vi är Guds tempel, vi är hans församling! Inte något annat! Under de första århundradena var församlingen en levande organism, inte en institutionaliserad organisation, och enligt ovan nämnda bok möttes de första kristna i hemmen – inte i någon kyrkobyggnad eller tempel. Jag tror inte Ulf är så oenig med mig egentligen, men det kunde lätt missförstås. Jag känner till flera exempel där människor inte vågat lämna församlingen (den organisatoriska) av fruktan att förlora både frälsning och beskydd. Det är givetvis villolära, och därför reagerade jag när detta sades.

Tillbaka till söndagens möte. När mötet närmade sig slutet sökte jag mig närmare platsen där predikanterna satt. Beväpnad med de två böcker jag översatt, Åge Åleskjærs ”Fullständig frihet” och min väns bibelstudiehäfte ”Nåd över nåd”, gick jag resolut mot Ulf Ekman när mötet var över. Jag presenterade mig med namn, men kanske det var när jag sa ”Andy” han förstod vem som talade med honom. 😉  Det var mycket roligt att äntligen stå öga till öga med den man jag i så många år skrivit till och om. När vi hade så begränsad tid som vi hade hinner man inte säga allt man har på hjärtat, men i korta ordalag sa jag att jag i många år önskat ha ett samtal med honom, att det inte finns något hat från min sida gentemot varken Livets Ord eller han själv. Han log så fint när jag sa detta, och jag såg på honom att det nog var svårt att tro det jag sade, något jag också bemärkte. Han skrattade gott då! Jag förstår att han var skeptisk m.t.p allt som skrivits om honom av underteckande…

På trots av detta kändes det som isen smälte en aning, och jag hoppas verkligen att jag får möjlighet att sätta mig ned tillsammans med Ulf Ekman för ett längre samtal ansikte till ansikte, hjärta till hjärta. Jag är glad för att jag fick säga att jag älskar både honom och Livets Ord, även om jag på många områden är starkt oenig i både lära och handlingar.

Ulf Ekman var vänlig på trots av den skepsis han framvisade gentemot mig, och jag sitter tillbaka med ett positivt intryck av mannen. Han är en människa som också har känslor, och givetvis är det inte alltid lika roligt för honom att ständigt missförstås och feltolkas. Jag ser fram emot det nästa mötet vi ska ha, och då hoppas jag vi kan sitta ned och ta en kopp kaffe tillsammans i trevliga omgivningar för att samtala med varandra om viktiga och djupa frågor. Denna gång fick vi inte möjlighet att samtala om frågor omhandlande enhet och ekumenik, katolsk tro och lära, eller hans tidigare attityd gentemot den Romersk Katolska Kyrkan. Jag kommer fortfarande bevaka deras arbete med enhet och ekumenik, och där jag menar de tar fel kommer jag också säga ifrån.

När jag sagt adjö till Ekman kom jag på att ett foto av oss två tillsammans hade varit kul att ha. Jag såg ingen som kunde ta ett kort med min kamera, och tog därför min otroligt dåliga mobilkamera. Min yngsta dotter kom just precis när vi skulle ta kort, så hon tog kortet. Det är varken fokus eller bra på något annat sätt. Ja, ja. Bättre lycka nästa gång, för jag förstod på Ulf Ekman att det blir en nästa gång…

Jag önskar Ulf Ekman allt gott och har djup respekt för honom.

Ulf Ekman & Andréas Glandberger (Andy)

=>

Ämne: Ledarskap

Nyckelord: , ,

385 comments

 • Nu har denna post spårat ur för länge sedan och jag stänger den för vidare kommentarer. Ganska snart kommer det andra poster där de olika frågor som nu tas upp kan diskuteras vidare.

  Vänligen Andy – admin.

 • Tordan:

  Tror du det var Maria som ropte inn Yeshua? Når du først skal holde deg til de hebraiske navnene, bør du vel være konsekvent.

  Jeg tolket nylig en messiansk jøde fra engelsk til norsk på et møte for noen måneder siden. Han mente at vi måtte bruke navnet Yeshua, for om vi sa Jesus, så fikk vi ikke svar på våre bønner. Han gjenkjente ikke sitt navn!

 • Nils,

  Om synen på Jesus, avser varningen för den gnostiska synen på Jesus som en andevarelse som inte var människa, dvs inte kommen i köttet, så passar treenighetstro mycket bättre in på bibelns varning för en gnosticerad syn på Yeshua.

  Vi kommer heller aldrig att tillhöra den ”enda sanna kyrkan”, så om det gör oss till avfällingar så är din varning riktig.

  Bibeln varnar dock för ett helt annat avfall, vi messianer passar inte riktigt in på den beskrivningen, varningen gäller nämligen laglöshet 😉

  Men den som vill får gärna kalla oss för sekt, det är ett hedersomdöme som den första församlingen bar i bemärkelsen, ett parti/sekt inom judendomen.

  Var välsignad och må Herren leda oss tillbaka till hans eviga vägar.

  Daniel

 • Nils on 22 maj, 2008 at 6:13 e m said:

  elisabeth: är du också en messian,
  som anger ett jiddish-stycke det första du gör ?
  Jiddish var som mest utbrett i Warsawa -gettot och i de samtida koncentrationslägren.
  Tyvärr var det en stor del judar som tappade sin Guds-tro i samband med det de fick genomleva.

  Jag hänvisar ånyo till aktuella artiklar:
  http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=144092
  http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=144241
  hur kristenheten (präster & pastorer) ser på fenomenet

 • Nils,

  ett jiddish talespråk säger : ” Den Messias du väntar kommer inte…och den Messias som kommer…har du aldrig väntat ”.

  Ganska tänkvärt och passande eftersom du inte ens kan referera till Yeshua Messias rätta NAMN !
  Matt. 24:9, Mark.13:13.

  Var välsignad ! 🙂

 • Nils on 22 maj, 2008 at 5:54 e m said:

  Som kristen har man skyldighet att varna för villolärare.
  Läror som förleder människor bort ifrån den bibliska undervisningen om Jesus Kristus.
  Den messianska rörelsen i Sverige är en sådan villolära.
  Jag vill enbart upprepa en hänvisning till den artikelserie som varit i den kristna tidningen Dagen angående detta:
  http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=143831
  —————–
  För övrigt så avslutar jag denna diskussion i denna debattsträng – för det var ”mötet med Ulf Ekman” som var ingress.
  Därmed inte sagt att debatten kan fortsätta i en annan sträng med rubrik & syftning som överrensstämmer.

 • Jag hoppas ingen tror att vi messianer tycker synd om oss själva. Tvärtom skattar vi oss lyckliga och bär dagligen en smärta över hur många av våra syskon som sitter fast i människoläror skapade av kyrkofäderna och andra traditioner som firas i vårt avlånga land.

  Kära bröder och systrar om något endaste av mina ord har vara riktat mot att förtala eller smutskasta någon person inom kristenheten, det må vara Ulf Ekman, Påven eller Åge Åleskjär, så vill jag be om förlåtelse.

  Inget ord som jag har skrivit har jag i mitt sinne skrivit för att såra eller fördöma en broder i Herren.

  Om jag å andra sidan, pga rädsla för att bli missförstådd eller utstött har hymlat med sanningen vill jag också be om förlåtelse inför Israels Gud och Messias.

  Nu är det är tid att omvända oss till Herrens vägar och kasta ut alla villoläror som skapats av människor som tror på 1/3 av skriften och betraktar resten som fabler, som passar att berätta på barnmöten.

  Det finns inget fog att hålla fast vid efterbibliska högtider bara för att vi alltid har gjort det.

  Nej, åter till den rätta sabbaten och Herrens högtider och låt oss för alltid slippa Konstantins inverkan på den tro som har sitt ursprung i Jerusalem.

  MvH
  Daniel

 • Tordan on 22 maj, 2008 at 5:27 e m said:

  Nils:
  ”Jaha – men då läser du ju om Jesus i många sammanhang !
  Och då ,finns ju ingen anledning att vränga till det med namnet Yeshua.”

  Detta ligger under fel tråd Nils men jag svarar.

  Dina resonemang verkar nog lite barnsliga i alla fall om du ursäktar.

  Alla vet ju att Jesus verkligen hette Yeshua. Det var DET namnet som Maria ropade till honom när det var dags att komma in för kvällsmat. ’Yeshua’ är hebreiska och det betyder bokstavligen ’Herren frälsar’. Det ligger alltså en budskap i själva namnet och det kan faktiskt inte vara något fel att återgå till originalet.

  Var välsignad i alla fall! 🙂

 • Nils mfl

  Det finns något underbart med att återupptäcka bibelpersonernas rätta namn och det är alla kopplingar som kan göras till den tidigare delen av skriften.

  Är det inte häftigt att Josuas namn Yashua och Yeshua namn, i ett språk utan vokaler blir identiska. Samma bildliga person för folket in i det förlovade landet efter Egypten, som den som återlöste oss från synden till ett liv i rättfärdighet.

  När Yeshua talar om den tredje bägaren i sedermåltiden, som judarna kallar frälsningens bägare på hebreiska: yeshua, och säger att den bägaren talar om honom, kan väl knappast betydelsen av att använda rätt namn framträda tydligare.

  Yeshua Messias talar om den Messias som Israels profeter väntade, Jesus Kristus är mer som ett för och efternamn på en person.

  Det dröjer nog inte länge innan även de mest konservativa bland oss har accepterat vår Mästares namn Yeshua och att hans mor hette Miriam och inte Maria. Fler namn kommer att återupprättas med tiden. Som vid allt verk av kvalitet bör vi vara noggranna med detaljerna.

  Var välsignade
  Daniel Sanfridsson

 • Nils on 22 maj, 2008 at 5:14 e m said:

  Tuve:
  Ditt påstående om ”skyldighet” har ingen bärighet.

  Att skriva Jesus/Yeshua är inte entydigt.

  Det står skrivet: ”I inget annat namn finnes frälsning”. Namnet Jesus är entydigt i bibelns beskrivning och uppmaning.

 • Nils on 22 maj, 2008 at 5:08 e m said:

  Tordan:
  Jaha – men då läser du ju om Jesus i många sammanhang !
  Och då ,finns ju ingen anledning att vränga till det med namnet Yeshua.

 • Tordan on 22 maj, 2008 at 5:04 e m said:

  Nils: ӌter igen Tordan:
  Vad för ett Nya Testamente läser ni ?”

  Jag antar att du undrar typ, vilken översättning vi använder?

  Jaaa, det varierar väl lite. Idag finns ju flera acceptabla tillgängliga på svenska.

  Jag vet många som håller sig 1917. Jag växte upp med den men jag tycker den är för högtravande rent stilistisk.

  Frågar du mig så blir det Folkbibeln. Men jag är medveten om DESS brister också. Men jag kompletterar med en interlinjär från grekiskan, som Studiebibeln från 1980.

 • Nils on 22 maj, 2008 at 4:58 e m said:

  Runesson.

  Jag vill inte ha den välsignelse som messianer tilldelar.
  Det är heller inget nytt med de texthänvisningar du anger.

  Det är ju patetiskt att en läskunnig som studerar NT inte klarar av att läsa texten som det står…
  – när det står skrivet Jesus, ska tydligen läsaren byta glasögon & tungvränga texten till något annat enl. svenska messianer.

  Ni läser väl inte grekiska när ni har en svensk översättning framför er ?
  Ni talar väl inte grekiska med svenskar för att de flesta av NT:s böcker skrevs på grekiska ?

  Eller är det så illa så att ni inte läser Nya Testamentet över huvud taget, utan stannar med judisk inspirerade texter från enbart Gamla testamentet ?

  Då är det ju än mer anmärkningsvärt att ni föredrar att dra samma täckelse för era ögon som judafolket erfarit när det gäller Jesus Kristus som Guds son !!!

  För det var den hemlighet som Gud uppenbarade med att ge hednafolken evangelium, då hans egna inte tog emot honom (Jesus).

  Hednafolkens apostel Paulus hade aldrig behövt bli apostel om judafolket erkännt Jesus som messias.
  ———————

  Nu får det kanske vara nog med mina textsträngar under rubrik Ulf Ekman…
  men i och med att namnet Yeshua används frekvent i alla textsträngar så ansåg jag det nödvändigt att sätta ned foten.

 • En liten reflektion bara.
  ”Vi är alla skyldiga att leva som Yeshua”
  Sant!

  Varför gör ni inte som Jesus/Yeshua, då? Läs Matt 17:3 och Mark 9:4 och se vad Jesus gjorde. Gör ni som Jesus? Eller går ni hårt åt dem som gör som Jesus?

  Allt gott!

 • runesson on 22 maj, 2008 at 4:41 e m said:

  Nils, man ändrar inte bibelorden för att man benämner personer med deras rätta namn.

  Jesus är en försvenskning av grekiskans IESOUS.
  Yeshua eller Yehushua är det hebreiska namnet på den frälsare som Bibeln talar ”Guds son”. Kristus är inget namn utan betyder ”Den Smorde” på svenska.
  På Hebreiska blir det Mashiach och är ibland översatt med Messias och ibland med Kristus som är en försvenskning av grekiskans Christòs.

  Jesus = Yeshua, Krisus = Messias= Den Smorde

  Själv har jag både svenska, engelska, och en hebreisk bibel.

  Var välsignad

  /runesson

 • Nils on 22 maj, 2008 at 4:24 e m said:

  då återstår en frågeställning Petrus:

  Vad är det för Nya Testamente du läser, vilken översättning ?

 • Tordan on 22 maj, 2008 at 4:22 e m said:

  Nils:
  ”Jag väntar på han som har all makt i Himmel och på jord. Han som alla ska tillbedja. Han som ska döma levande och döda.
  Han som har jorden till fotapall & till vilken allt ska läggas under.”

  Vi ’messianer’ väntar också på den av Gud uppväckte och upphöjde, och som är given all makt och som Gud underlagt hela skapelsen. Han som är förhärligad och sitter på Guds högra sida i himlen just nu, och manar gott för alla de heliga.

  Så det måste vara samma person.

 • Nils on 22 maj, 2008 at 4:21 e m said:

  sign Petrus bekräftar det som NT säger om de som vill försvara det judiska ursprunget.

  Jesus fick då rätt om det judiska folket:

  Jag har velat församla er… men ni har icke velat.

  Och han sa även: en profet blir ringaktad… bland sina släktingar och i sitt hem.

  Sedan vittnar Petrus i apg. Jesus är stenen som ratades av er husbyggare men blev till en hörnsten. Hos ingen annan finns frälsningen, och ingenstans bland människor under himlen finns något annat namn som kan rädda oss.

 • Jag hänvisar hellre till mina fäder än upproriska trotsiga tonåringar 😉 Det är inte Luther eller väckelse röster som är våra uppfostrare till Messias, utan det judiska folket.

  Jag hänvisar gärna till en rabbin, och jag föjer en min rebbe heter Yeshua Messias. 😉

  Om du vill dra en gräns och utesluta mig från frälsningen så säger det mer om dig, än om mig.

  Välsignelser.

 • Nils on 22 maj, 2008 at 3:56 e m said:

  en smiley med ”tror du Johannes skrev på svenska”.

  Det ifrågasättandet av generationers brottningskamp för bibelöversättningar är näst intill en liknande frågeställning som säger:
  ”skulle Gud hava sagt ?”

  Och vem är det som vill så tvivel ?

  Och vem är då du som tror dig har rättfärdigheten på din sida med att döpa om Jesus ?

 • Nils on 22 maj, 2008 at 3:50 e m said:

  du Petrus, jag vill också göra dig uppmärksam på att en utav de två muslimska grenarna tror också på att profeten Jesus ska komma tillbaks.
  Så varför är din uppfattning om Yeshua trovärdigare än den muslim som väntar profeten Jesus ?

  Jag kan inte utläsa i någon av de källor jag hänvisat till att de skulle vara behäftade med ”judenrein” text.
  Inte ens Luthers postilla !

  Du likväl som någon annan kan inte ens ge ett hårstrå tillbaks till frälsaren Jesus (namnet som du undvek).
  Lika lite som du kan påverka något av hans judiskhets vara eller inte vara.

  Jesus Kristus är förhärligad och sitter på maktens högra sida.

  Du väntar på en annan frälsare – likt muslimer som väntar på profeten.

  Jag väntar på han som har all makt i Himmel och på jord. Han som alla ska tillbedja. Han som ska döma levande och döda.
  Han som har jorden till fotapall & till vilken allt ska läggas under.

 • Nils on 22 maj, 2008 at 3:39 e m said:

  så du refererar till en rabbin det första du gör.

  Jag refererar till den majoritet av källhänvisningar som ledsagat svenska folket sedan 1800-talet.

  De källor som samtliga kristna väckelserörelser bekännt sig till i modern tid.

 • Det kan vara värt att påminna om Upp.22:18 – om konsekvenser av att ta bort något av orden i boken !
  I den boken inleds texten med “Detta är Jesu Kristi uppenbarelse,”
  Vem sätter sig över med att byta ut namnet Jesu till Yeshua ?

  Tror du Johannes skrev på svenska 😉

 • Alla dessa källor har ett gemensamt; de är tolkningar – översättningar. En rabbin fick en gång frågam om hur mycket som förloras vid en översättning, först sa han 40%, men efter en stunds tystnad ändrade han sig till kanske 60%.

  Vi lever idag i upprättelsens tider, där allt håller på att upprättas så att Yeshua kan komma åter.

  Kyrkofäderna och den katolska kyrkan har ansträngt sig för att skapa en ”judenrein” religion, det är ett av skälen till att hans namn ändrats.

  Låt oss ge vår frälsare hans judiskhet tillbaka, han föddes av två fromma judar, Josef och Miriam. Som tillhörde ”de stilla i landet”. Han levde som jude, dog som jude, och kommer åter som jude.

  Så lämna traditionen och vänd åter till Moses torá och ditt liv kommer att förvandlas.

 • Nils on 22 maj, 2008 at 3:19 e m said:

  Märkligt… ?
  * Jag hittar inte Yeshua i min gamla Luthers postilla.
  * Jag hittar inte Yeshua i P. Fjellstedt ”Bibeln med förklaringar” från 1883
  * Jag hittar inte Yeshua i Bibeln från 1917 – trots att det står angivet ”av konungen Gillade och stadfästa översättningen.
  * Jag hittar inte Yeshua i Nya Testamentet övarsatt av biskop Bo Giertz.
  * Jag hittar inte Yeshua i NT av David Hedegård
  * Jag hittar inte Yeshua i NT 1981, bibelkommisionens översättning
  * Jag hittar inte Yeshua i svenska folkbibeln 98.

  Så om dessa källor, som t.o.m. var till innan min födelse inte nämner Yeshua, vilka kan säga att de har mer teologisk tyngd att ändra namn och innebörd.
  Ingen svensk överhet som biskop eller konung vilka medverkat i bibelöversättningar nämner Yeshua.
  Inga av de mentorer och bibellärare jag mött genom åren har heller aldrig nämnt Yeshua.

  Så varför ska jag och de kristna som haft dessa källor börja använda ett annat namn än det angivna ?

  Det kan vara värt att påminna om Upp.22:18 – om konsekvenser av att ta bort något av orden i boken !
  I den boken inleds texten med ”Detta är Jesu Kristi uppenbarelse,”
  Vem sätter sig över med att byta ut namnet Jesu till Yeshua ?

  Men det kan ju tänkas att någon infinitessimal skara vill skriva ”Nösse” istället för Nils om inte annat…

 • Nils jag hoppas att du kallar George Bush för Georg Buske. 😉

  Du får ha vilken uppfattning du vill men faktum är Jesus är en omskrivning inte Yeshua.

 • Nils on 22 maj, 2008 at 2:39 e m said:

  När någon gör en omskrivning av Jesus till Yeshua så filtrerar jag all textinformation.

  För mig är det pss. som när Jehovas Vittnen hänvisar till Bibeln.
  De använder omskrivna texter som inte ger vid handen att det är biblisk text som är vedertagen.

  De enda som jag anser har egala skäl till att använda namnet Yeshua är de som är av födsel födda in i den mosaiska lagen dvs. judar.

  I detta debattforum är det förvånande med den diskrepans i aktning som råder mellan Katolska kristna & de som ständigt framhärdar med att beskriva Yeshua.

  Om nu Yeshua-anhängares skriverier ska vara så seriösa, så är det väl lika bra att inbjuda islamister på liknande respektfulla sätt.

  De har ju Jesus vara en profet, men har ändå den respekten av att de gott kan använda namnet Jesus.
  Ex. är taget enbart för att påvisa den ojämna logiken med frekventa skriverier om det ointressanta religiösa…

 • frågetecken, m.fl……..

  vad ni anser om mina kommentarer får stå för er själva. Jag har aldrig sagt något nedsättande eller hånat ert sätt att tillbedja Yeshua / Jesus !

  OM ni uppfattat det så, kanske det beror på att vi hela tiden refererat till Ordet. DET kan vara nog så plågsamt. Återigen hänvisar jag till Joh. 6:60 där t.o.m. Yeshua lärjungar sa ” detta är ett hårt tal, vem står ut med att höra det ?”

  Vi har aldrig kritiserat ert sätt att tänka heller, bara hänvisat till skillnader mellan grekisk/allegoriskt tänkande kontra hebreiskt.
  Vi är alla skyldiga att leva som Yeshua, Hans är domen, därför undrade jag varför Öholm tog sig den rollen ! 😉 wow…ganska jobbigt hålla koll på alla som inte matchar påvebuden ! Öholm hade ju inte ett enda bibelord som hänvisning !

  Vad avgudar gäller är det ju bara att göra en check-up med ex-vis GUDS budord och hela GT.

  Så, frågetecken, jag tål allt. bring it on ! 🙂

 • Tordan
  ”Det är naturligtvis inte någon kristen person vi hånar. Det borde vara tillräckligt tydligt.”

  När det gäller många av er så är det som regel tillräckligt tydligt. Men när det gäller just Elisabeth, som frågetecken riktade sin kommentar till, så tycker jag inte det är tydligt överhuvudtaget…

  Allt gott!

 • Tordan on 22 maj, 2008 at 1:24 e m said:

  Frågetecknet:
  ”Ni skräder ju precis inte orden när ni beskriver kristna. Vi är ju bland annat svinätande frossare, avgudadyrkare, antisemiter etc etc etc.
  Ni avskyr ju kristendomen så mycket att ni inte vill kalla er kristna längre….och så hånar ni oss som fortfarande bekänner Jesus som Herre och Gud.”

  Det är bara om DU tar åt dig detta som ett personangrepp, men det går ju alltid att skilja mellen sak och person.

  Det är den av grekisk filosofi infekterade kristendomen som är föremål för våra attacker. Den som har sitt ursprung i kyrkofäderna. Vi kommer ju kanske samtliga ifrån den kristna traditionen, så det handlar nog om självuppgörelse också.

  Det är naturligtvis inte någon kristen person vi hånar. Det borde vara tillräckligt tydligt.

 • Andy
  Enarsson har en mild framtoning, men särskilt kärleksfull har jag aldrig uppfattat honom. Hur man uppfattar honom beror väl på om man står bakom hans kanoner eller är föremål för deras kanonad…

  Frågetecken
  Angående Elisabeth så stämmer det du skriver bara alltför väl. Tror aldrig jag läst någon kommentar från henne som andats annat än förakt och självgodhet… Om det stämmer på messianer överlag vill jag dock låta vara osagt.

  Allt gott!

 • Tordan on 22 maj, 2008 at 11:10 f m said:

  Om Siwert Öholms ”angrepp” på messianerna:

  “Saliga är ni, när människor hånar och förföljer er, ljuger och säger allt ont om er för min skull…”

  Siwert själv lär ju inte ha skaffat sig dessa åsikter på egen hand, efter noga granskning. Det är ju så uppenbart att han snappat upp detta i korridorerna när han rört sig på Världen Idag, som ju bekant ligger nära ”högkvarteret” på Axel Johanssons gata i Uppsala.

 • Tordan on 22 maj, 2008 at 9:04 f m said:

  Frågetecken:
  ”Förföljelse?
  Tja….ger man sig in i leken så får man nog leken tåla.”

  Dåligt Frågetecken.

  Siwert vädrar bara sina obekräftade fördomar. Han är helt enkelt inte sanningsenlig.

 • frågetecken on 22 maj, 2008 at 8:33 f m said:

  Elisabeth

  Kanske beror er så kallade förföljelse på sådd och skörd. Ni skräder ju precis inte orden när ni beskriver kristna. Vi är ju bland annat svinätande frossare, avgudadyrkare, antisemiter etc etc etc.
  Ni avskyr ju kristendomen så mycket att ni inte vill kalla er kristna längre….och så hånar ni oss som fortfarande bekänner Jesus som Herre och Gud.
  Och för att använda dina egna ord…vad ger er rätten att döma mitt samvete när jag tillber Jesus som min Herre och min Gud. Det är just mitt samvete som gör att jag inte kan avsäga mig Jesus gudomlighet.
  Förföljelse?
  Tja….ger man sig in i leken så får man nog leken tåla.

  MVH

 • teo-log-en on 21 maj, 2008 at 11:04 e m said:

  Han är ganska egenkär, den gode Öholm. Han hade ett forum på Örebro Missionsskola i början av 2000-talet, då han sade att han inte tog pastorer på allvar som bara sysslade med det andliga och inte ägnade kultur, politik och samhällsdebatt i dagspress, radio, och tv minst 2 timmar per dag. Jag tappade förtroendet för Siewert den dagen…det är nödvändigt att hänga med…men sättet han sade det på 🙁

 • Tack, SÅ, för att du tog in detta inlägg. Vi är många som inte läser ViD numera, så det är nyttig lärdom för oss i förföljelsetider som dessa att se vad som skrivs. Vi stärks i vår övertygelse.

  Herr Öholm tar till storsläggan och ger sig in på personligt angrepp på L. Enarson och MFS och alla Messias-troende överlag i hela världen !!

  Han är säkert angelägen om att göra ett gott intryck på presumtiva köpare av den bok han håller på att skriva om Ulf Ekman, genom denna hatkampanj.

  Man undrar vilken rätt han har att sätta sig till domare över andras samveten och inre tankar !!?? Medvetet målar Sievert Öholm upp en falsk bild av Messias-troende, han skymfar och ljuger.
  Detta hör inte till andliga människors beteenden, men det är typiskt för lögnare som med falskhet och orena samveten vill skada de människor som vägrar böja sig under påvens diktatur.
  Jag hoppas att Guds-fruktan skakar om vår broder Öholm, så att han besinnar sig.

  ”Saliga är ni, när människor hånar och förföljer er, ljuger och säger allt ont om er för min skull…”

  ” Gläd er och jubla, ty er lön är stor i himlen…”
  Matt. 5:10-12 🙂

 • Sievert har rätt att ha vilka åsikter han vill, men jag tycker att man bör ställa större fordringar på en gammal journalist, när det gäller fakta och pålästhet.

  Men Sievert Öholm har tydligen ställt in sig i ledet och lydigt smutskastar dom som misstänkliggör Ulfs agenda.

  Han är helt okunnig när han antyder att staten Israel skulle ha problem att se MFS som sanna vänner på grund av att vi inte tror på treenigheten?

  Om treenigheten har någon påverkan på vänskapen med Israel, så är det i så fall negativt.

  Majoriteten av judar kanske inte är så roade av att bli upplysta av (före detta) hedningar, att Israels Gud är jude.

 • Öholm skrev:
  ”De vill vara mer judar än judarna själva, och de håller på att anta sektformer.”

  Min känsla är ibland att om jag skulle ha startat en nattklubb eller bytt kön så hade få kristna höjt på ögonbrynen.

  Nu vill jag följa hela Guds ord genom att fira sabbat och Herrens högtider, äta ren mat och tillbe Gud i Jesu namn istället för Jesus i Jesu namn.

  Då är man plötsligt långt ute i kylan…. 🙂

  Men det gör inte så mycket, jag har aldrig trivts så bra sen jag kastade av mig kyrkofädernas förvirring. Bibeln blir så mycket roligare att läsa för undervisningen går plötsligt ihop!

  Käre broder och syster kom ut i det fria!

  Bli lydig din Pappa i himlen, inget tar bort krav mer än att få vila i förvissningen om att han aldrig någonsin kan upphöra att vara den han alltid har varit och att allt han någonsin har uttalat är värt att lita på!

  Jag har ingen pastor som talar om för mig vad jag ska tro, i timmar och dagar och nätter har jag brottas med skriften på egen hand för att återvända till de urgamla stigarna som leder hem till Pappa!

  Var välsignad med den Eviges barmhärtighet från himlen genom vår underbare Yeshua!

  Guds ord håller att stå på än idag!

  Daniel

 • Wow! Helt makalöst! Skulle Enarsson vara hatisk? Vart får han det ifrån? Som jag känner honom är det just kärlek jag tänker på när jag hör hans namn!

  Tack ska du ha Gerdvall!

 • Jag skriver detta under denna blogg, eftersom det nog har med Ekman att göra.

  Hur många fel kan man hitta i detta utdrag från Sievert Öholm spalt idag i Världen Idag?

  ”Jag skulle önska en stor och övergripande kristen konferens om de svenska trossamfundens inställning till Israel och deras odemokratiska grannar. Jag tror att samtal fortfarande kan föras och vore fruktbara.
  Däremot är jag den förste att ifrågasätta en del organisationer och företeelser som i kristet namn vill vara Israels bästa vänner. Sådana exempel är Föreningen Shalom , som kallar sig en ”messiansk församling”. Med sådana vänner behövs inga fiender. De skall inte förväxlas med messianska judar. De förnekar Jesu gudom och treenigheten. De vill vara mer judar än judarna själva, och de håller på att anta sektformer.
  Även pastor Lars Enarssons verksamhet väcker frågetecken. Hans hatiska uttalanden mot andra kristna och stora utrymme i tv-kanalen Vision Norge är oroande. Även svenska kanal 10 borde kritiskt granska Enarsson och hans ”teologi”.
  Bara en allmän gudlighet räcker inte för att förstå vare sig det politiska eller andliga Israel.
  Vad som ändå är helt klart är att den som vill söka efter Israels sanna vänner i Sverige idag fortfarande kan söka i de djupa kristna leden. Kärleken är intakt.” Slut citat.
  MVH

 • frågetecken on 21 maj, 2008 at 5:42 e m said:

  Gustav

  Tack för länken…alltid lär man sig något.
  Och ibland överträffar verkligheten dikten.
  Djävulsteckensfakulteten finns tydligen redan.
  Ibland har den kristna fantasin tydligen inga gränser.

  MVH

 • Nå må vi bli seriøse, venner! Kikket igjennom linken som visstnok skal vise kjente personer og kristne ledere som gjør satantegnet. Man skal ikke ha et trenet øye en gang for å se at flere av bildene er manipulert. Ta bare en titt på det ene bildet av Bush, så ser man hvordan bildet av hodet til Bush er klippet til og satt på en annen kropp. Det er så elendig utført at det er svært synlig.

  Dette er fullstendig ubrukelig til noe som helst.

 • Tordan.
  Om hva for en type jeg er, får du tro som du vil.

  Når det gjelder T. B. Barratt, så var han iallefall en åndelig respektert forkynner, som neppe hadde godtatt tilstanden vi ser i dag.

  Mvh.
  CatoI.

 • Tordan on 21 maj, 2008 at 3:09 e m said:

  CatoI:
  ”For den som kjenner litt til ”Kansasprofetene”, og navn som Paul Cain, Rick Joyner og Bob Jones, er det helt naturlig å være skeptisk til dette som skjer i Florida nå.”

  Du är nog en sån där som förväxlat urskiljningens ande mot misstänksamhetens ande tror jag 🙂

  Är det T.B. Barrat som gäller?

 • Gustaf
  Är det tecknet i sig som har betydelse, eller är det intentionen med att göra tecknet som spelar roll?

  Allt gott!

 • Gustaf on 21 maj, 2008 at 12:50 e m said:

  Tuve!
  Din argumentation går ut på dimridåer. Att svartmåla och söka undergräva trovärdigheten genom osakliga påhopp är ett billigt debattknep (var det fö inte det som din kyrka gjorde med Alberto Rivera?). Svarar inte mer än att jag inte mer än någon gång sett vad hemsidan skriver om RKK (vilket inte var fallet här).

 • Sven-Erik
  En fråga till dig, för att lättare förstå mig på dig.

  Är Ordet (eller Guds Ord) Jesus, eller är Ordet bibeln?

  Allt gott!

 • Sven-Erik Sköld on 21 maj, 2008 at 12:11 e m said:

  På Klippan: ”SE Sköld
  med beundrare och belackare !”

  Om man uttrycker sitt stöd för Guds Ord, Sanningen, innebär det INTE att man beundrar någon Människa, inte heller budbäraren,

  men om man däremot ger sitt stöd/bifall till en människor som vandrar i strid mot Guds Ord – och inte handlar i enlighet med Ordet – då innebär det defintivt att man beundrar den personen,

  åtminstone mer än Ordet.

  Mvh

 • Förlåt om jag är lite burdus, men jag är allergisk mot en del av det som kallas ”supernatural” teologi. Ska givetvis sätta mig ordentligt in i vad Bentley lär och gör för så att återkomma med en rapport.

  Bless!

 • Gustaf
  Jag kollade igenom sajten du länkade till. Och visst finns det säkert många av dem som fotats som har haft för avsikt att visa sin sympati till, eller sin tillhörighet med, satanistiska och ockulta element.

  Jag har säkert, helt utan intention, gjort samma tecken många gånger. Jag håller ofta tummen mot lång- och ringfingret när jag pekar, vilket kan leda till att lillfingret inte riktigt hänger med, och också pekar utåt. Gör det mig till en satanist?

  Är det tecknet i sig som har betydelse, eller är det intentionen med att göra tecknet som spelar roll?

  Allt gott!

 • teo-log-en on 21 maj, 2008 at 11:01 f m said:

  Varför behöver vi väckelser när vi har fått den helige Ande? Varför upphöjer vi (eller sågar) enskilda personer? Är inte alla troende präster åt vår underbare Far? Varför älskar vi att vara åskådare och tyckare, när vi skall vara lärjungar och lydiga tjänare?
  Några frågor att tänka på, kanske?

 • S-E: ”Gud vandrar de vägar Han fordom gick: om det är någon som är Bibeltrogen, så är det Han; Han vandrar alltid på sina Egna vägar: d.v.s. Guds Ords vägar.”

  – Amen! Dom som vandrade de gamla stigarna helgade sabbaten som alla Israels profeter och Yeshua och hans lärjungar gjorde.

  Vill du ”profetera”? Börja fira sabbat!

  Sabbaten profeterar om det kommande riket då Yeshua skall styra alla folk med sin ”järnspira”. Då är det Guds torá som skall gälla.

  Och om inte en representant för varje nation går upp till Jerusalem varje år för att fira Lövhyddohögtiden, skall det landet inte få något regn. (Sak. 14)

  Det som var Herrens vilja att fira Herrens högtider då Yeshua levde här och som är hans vilja då han kommer tillbaka, varför skulle det inte vara hans vilja under mellantiden? Har den Evige en annan vilja idag?

  Om vi blir tvungna att fira Herrens högtider i framtiden, varför vara olydig nu?

 • frågetecken:

  Tack för det.

  Som sagt, tillhör jag dem som inte tror på att ”såga” för snabbt. Jag har undvikigt att heretikerstämla MFS (Gerdvall), fast Ekman, Piensho och andra gjort det och jag tänker göra samma sak med Bentley.

  Alltså som jänkarna brukar säga ”you are innocent, until proven guilty” och inte tvärt om.

  Det betyder inte att Bentley inte skall prövas mot Guds ord som alla andra. Men, ännu en gång, låt oss gå försiktigt fram…

  /D

 • Tordan on 21 maj, 2008 at 10:23 f m said:

  Sven-Erik:
  ”Gud vandrar de vägar Han fordom gick: om det är någon som är Bibeltrogen, så är det Han; Han vandrar alltid på sina Egna vägar:
  d.v.s. Guds Ords vägar.
  Så att VI KAN VETA att det är Han,
  när Han kommer och knackar på
  våra dörrar!”

  Jodå, det är så sant. Här håller jag dig Sven-Erik 100%.
  Men jag menar att vi ska inte låta våra mänskliga preferenser stoppa oss, innan vi hinner kontrollera i Ordet på så sätt att vi redan är blockerade då.
  Tyvärr är det det som många gör, och det är en mänsklig svaghet.

 • frågetecken on 21 maj, 2008 at 10:12 f m said:

  PåKlippan

  Du är underbar.
  Jag undrar bara hur djävulstecknet, som Bentley under en tiondels sekund gör, ser ut? Tecknet som man kan se om man tar och ser på en videosekvens bild för bild.
  Skulle vara intressant att se på alla möjliga människor i slowmotion…och se vilka hemliga tecken de ovetandes gör.
  Kanske en framtida fakultet?

  Jag kan inte rå för det….men det doftar lite farisism i min näsa.

  MVH

 • MTC:
  Jag har inte sektstämplat Bentley, men ser du på en del av det de gör är det märkligt. Torontoväckelsen sas också vara från Gud. Människor gick runt och låtsades vara hundar, lejon etc. Det finns vissa parametrar för hur Gud verkar, men låt mig återkomma till detta efter arbetstid…

  Det finns mycket i den andliga världen, men allt som är ande är inte från Gud.

 • frågetecken on 21 maj, 2008 at 9:34 f m said:

  Detta måtte vara petimetrarnas paradis….istället för att glädjas med alla svårt sjuka som blir helade i Florida just nu….så ska vi leta fel.
  För naturligtvis måste det vara fel på karln…så som han ser ut. Men om Gud var beroende av att människor skulle vara felfria för att han skulle kunna använda dom…då skulle han ju inte kunna använda någon. Naturligtvis är inte Bentley felfri..men vem är det?
  Har personligen inte sett så mycket från Florida eftersom jag inte orkar vara uppe på nätterna….men jag har sett en del vittnesbörd om helande.
  Och varför detta ståhej om änglar.
  Är inte änglar en verklighet?
  Hela Bibeln kryllar ju av änglar.

  Avslutar med några visa ord av en jude som jag inte minns namnet på…som levde på 1100 talet.(fritt ur minnet)

  En dåre letar efter fel…och firar när han funnit dem.
  Men den vise letar efter det som är sant och rätt och firar när han funnit det.

  MTC

  Roger Larssons möte finns på LivetsOrd.se…gå in på webbtv klicka på onsdagsmöten så kan du se mötet så många gånger du vill….alldeles gratis.

  MVH

 • Andy:

  ”Jag såg en video med honom igår där han står och skakar på sitt huvud febrilskt. Han verkar nästan vara i trans. Jag skakar själv på huvudet åt detta”

  Att en pentekostal pastor står och skakar på plattformen räcker kanske inte att sektstämla Florida-väckelsen. Teologi som vare sig går att bevisa eller motbevisa genom Guds Ord är också svårt att använda för att såga dem.

  Nu har jag kikat lite på länken du gav och har väldigt svårt för dessa ”övermåttan höga uppenbarelser” som jag tror Paulus kallade det.

  Men, jag vågar inte såga hela rörelsen så snabbt. Min erfarenhet säger mig att det i vissa sammanhang kan vara bra att skynda långsamt 🙂

  Men, skriv gärna något om pastor Bentley Andy. Jag väntar med spöänning.

  /D

 • Andy med flera,
  jag är också klart skeptisk till herr Bentley.

  Bentley, tror jag är ett svar på människor enorma hunger efter Gud.

  Innan Herren visade mig sabbaten och högtiderna gick jag ofta omkring ”hungrig”.

  Men vi behöver inte gå omkring hungriga längre.

  Vår Pappa i himlen vet vad vi behöver, hans vägar mättar oss. Han vill möta oss och våra familjer dagligen, varje vecka och återkommande årligen.

  Om ni visste vilket lyft det är att avsätta en hel dag i veckan till Herren, då skulle ni förstå vad jag menar.

  Låt inte något stå ivägen, ge sabbaten tillbaks till Herren så kommer ditt andliga liv återupprättas naturligt.

  Kom bara ihåg att sabbaten är ingen fastedag, det det är en festdag, då man äter det godaste man har råd med och leker med sina barn inför Herrens ansikte, och i fascination över hans ord.

  Var välsignad av Herren genom Yeshua, sabbatens herre.
  Daniel

 • Sven-Erik Sköld on 21 maj, 2008 at 6:49 f m said:

  Tordan: ”Jag vet också att Gud kopierar sig inte. Vi kan aldrig veta hur Gud arbetar. Det är i själva verkat så att Gud MÅSTE ändra taktik eftersom han har en fiende. Det är riktigt att vi är befallda att pröva ‘allt’, men en del läser ‘pröva’ som ‘blockera’ eller ’stoppa’.”

  Jag kan hålla med Dig i detta: ”Det är riktigt att vi är befallda att pröva ‘allt’, men en del läser ‘pröva’ som ‘blockera’ eller ’stoppa’.”

  Men däremot kan vi veta hur Gud arbetar; ja, HAN VILL DET, det har Han sagt oss i Sitt Ord. Det är bl.a. därför som Han sänt oss Sitt Ord, för att vi skall KUNNA AVGÖRA vad som kommer från Honom och vad som inte gör det.

  Han vill inte att någon skall kunna lura oss, genom att komma i Hans Namn, och t.ex. säga ”Herre, Herre”, därför håller Han Sig ALLTID till det Han talar i Sitt Ord; DET SKRIVNA ORDET, det har nedtecknats till vår lärdom och som vår alla yppersta -och viktigaste vägvisare.

  Han håller Sig till det skrivna Ordet m.a.o.

  Gud vandrar de vägar Han fordom gick: om det är någon som är Bibeltrogen, så är det Han; Han vandrar alltid på sina Egna vägar:

  d.v.s. Guds Ords vägar.

  Så att VI KAN VETA att det är Han,
  när Han kommer och knackar på
  våra dörrar!

  Mvh

 • Observer on 21 maj, 2008 at 5:21 f m said:

  MTC

  Instämmer helt.

  Pröva allt .
  Behåll det som är som är ont, förlåt det var visst det goda som skulle behållas.

  Bless to all 😉

 • Om man kollar på Statement of Faith, så är Bentley helt ”kosher” enligt mainstream-kristendom. Han tror ju på treenighetsläran. 😉

  ”THE PERSON OF GOD
  We believe there is one living and true God who has revealed Himself in three Persons: Father, Son and Holy Spirit, infinitely perfect and eternal in existence and equal in glory, majesty and power (Matt 28:19; Luke 3:21 -22)”

  – Jag upphör aldrig att förundras över hur lättlurade mäniskor är. Har dom inte lärt sig något?

  Det underlättas, som någon också nämnde, av den väckelsefrustration som är utbredd bland många idag.

  Bed istället om ljus över det Gud gör idag. Han är nämligen inte passiv!

  Det kanske inte stämmer med din ”gamla tiders väckelse-föreställning”, Gud kör inga sådana repriser.

  Gud har gett oss den skrivna torán och den levande Torán, Yeshua. Det räcker och blir över! 😉

 • MTC:
  Det finns mycket som är milt sagt konstigt med T.Bentley, och det blir väl jag som skriver om detta av oss två verkar det som… 😉

  Svara mig på mail snart ang. filmen!

 • Tordan:
  Ta ställning själv, det är bäst! Men självklart kommer jag varna för det jag menar är förförelse och falskt! Hur du uppfattade detta som en order får vara din tolkning, men vi som pratade om detta i kommentarerna är alltså emot detta. Det är mao det jag menar med VI.

  Sätt dig in i detta och återkom gärna med din slutsats vad den än måtte vara. Förresten: Här får du en ”nypa salt” om ängeln Emma…: http://www.etpv.org/2003/angho.html

  Var välsignad själv Tordan, och god natt!

 • Tordan, m.fl:

  Jag har lyssnat av ett antal möten med Bentley och inte hittat någon info om Branhams ängel e.t.c. Tror många stör sig på alla tatueringar och en del överdrifter.

  Har läst en hel del om både William Branham, A A Allan och andra helande-evangelister. Å ena sidan är jag likt S-E skeptisk till märkliga uppenbarelser som inte går att styrka med Bibeln. Å andra sidan tror jag det finns en andlig verklighet som inte alltid stämmer överens med vad vi lärt oss.

  Branham fastade i hela månader och under fasteperioderna fick han ganska många märkliga uppenbarelser.

  Dessa uppenbarelser behöver inte vara fel. Men, vad som skulle kunna vara fel (inte Guds vilja) är att dela med sig himmelska hemligheter till människor som inte är mottagliga för dem….

  Samma sak skulle kunna gälla Bentley. Det är inte säkert han är lyhörd Gud när han delar med sig erfarenheter med oss.

  Ge grabben några månader till innan ni sågar honom vid fotknälarna ….

  Godnatt
  /D

 • Tordan on 20 maj, 2008 at 11:11 e m said:

  Andy menar angående Todd Bently:
  ”Vi ska säga ett tydligt nej till detta!
  Ber om att få ta detta upp i en egen post, men vem av oss i Aletheia som gör det återstår att se.

  Jag känner flera som tror detta är en väckelse från Gud, så vi behöver upplysa om vad detta verkligen är!”

  Jag ursäktar mig Andy, men jag skulle inte ta ställning i den här frågan för att du vill att jag ska göra det i en viss riktning. Låt mig få avgöra det där själv. Jag är en andlig människa, och jag tänker inte ta order av andra.

  Jag vet också att Gud kopierar sig inte. Vi kan aldrig veta hur Gud arbetar. Det är i själva verkat så att Gud MÅSTE ändra taktik eftersom han har en fiende. Det är riktigt att vi är befallda att pröva ’allt’, men en del läser ’pröva’ som ’blockera’ eller ’stoppa’.

  Allt det där snacket om ängeln ’Ellen’ och döda gubbar får man nog ta med en nypa salt. Jag vill höra karln själv berätta om det i så fall.

  Nu är jag väl medveten om att Todd i sin stil ’utmatar’ sådant som vi messianer tror på, men jag håller ändå dörren öppen och lyssnar in Gud.

  Tack för ordet och var välsignad.

 • Helt enig. Dette bør vi si et klart nei til. Med de opplysninger som kommer fram her på bloggen, bør vi ikke være i tvil om at dette ikke er vekkelse, men forførelse.

  Mvh.
  CatoI.

 • Jag såg en video med honom igår där han står och skakar på sitt huvud febrilskt. Han verkar nästan vara i trans. Jag skakar själv på huvudet åt detta.

  Nej, nej, nej! Detta är inte av Gud! Bara för att en del “karismatiska termer” används, och bön om det ena och det andra, betyder det inte att det är rätt! Under och tecken är inte synonymt med Gud alltid.

 • Sven-Erik Sköld on 20 maj, 2008 at 10:27 e m said:

  På Klippan: ”Verkar det vara i enlighet med nya testamentet när Bentley får besök av en kvinnoängel vid namn Ellen”.

  Självklart inte.

  Mvh

 • teo-log-en on 20 maj, 2008 at 10:25 e m said:

  Jag såg ett möte med Bentley för första gången för en månad sedan och greps av hans desperation efter Herrens närvaro. Det här var annorlunda än många andra evangelister tänkte jag…

  Det lät inte som han hade varit uppe på stegen den kvällen…(ironi, bäst att tillägga)

  Sedan såg jag ett möte från Lakeland på internet för två veckor sedan. Gripande vittnesbörd – men sedan – de vanliga ”pajaserierna”.

  Gud gör kanske en del, (en bekant är på väg hem med en rapport) men mycket verkar vara masshysteri.

  Om Bentley lämnade över väckelsen till lokala krafter kanske jag ändrar uppfattning – men tills dess:

  GOD- TV proudly presents Lakeland Healing Revival with Todd Bentley sponsored by Harley Davidson (har fått reklam lite då och då på bästa sändningstid)

 • PåKlippan on 20 maj, 2008 at 10:20 e m said:

  Andy

  Jag hade lagt märke till hur Bentleys händer fladdrar.

  I ett videoklipp slog han ut vänsterhanden och pekade ut mot vänster. När jag spelade upp videoklippet i sekvenser, kunde man se hur hans vänsterhand gör ett klart djävulstecken under en tiondels sekund.

  Han skulle aldrig ha kunnat göra detta med sin medvetna vilja.

  Jag har tidigare träffat en kristen rockälskare som tyngd av demoner ofrivilligt formade djävulstecknet med sina händer. Vi drev vid samma tillfälle ut demonerna i Jesu nasareens namn. All ära till den slagne på korsets träd.

  Tänk va härligt det skulle ha varit om Bentley varit äkta. Men han är helt falsk.

  Om det sker verkliga under gör det saken lite svårare att analysera. Men finns det inte i NT så är saken klar.

 • Vi ska säga ett tydligt nej till detta!
  Ber om att få ta detta upp i en egen post, men vem av oss i Aletheia som gör det återstår att se.

  Jag känner flera som tror detta är en väckelse från Gud, så vi behöver upplysa om vad detta verkligen är!

 • PåKlippan on 20 maj, 2008 at 10:00 e m said:

  SE Sköld

  Verkar det vara i enlighet med nya testamentet när Bentley får besök av en kvinnoängel vid namn Ellen.

  Han besöker Gud själv med hjälp av stege i den fjärde himlen.
  Nu rusar karismatiker från hela världen till Bentleys möte. Paul Cain har sagt att denne Bentley har Elias ande.

  Ska vi tala klartext innan folk blir besmittade av detta. Faran är att vi är så uttorkade, vi har längat efter brudeväckelsen, särlaregnet osv.

  Nu ska bönebarnen komma har vi tänk. I denna brinnande längtan är risken att vi tappar omdömet.
  Jag avvisar Bentley av hela mitt hjärta. Hans undervisning finns inte inom NT ram. Då tvingas jag tacka nej till hans verksamhet,

  och Varna alla!

 • Sven-Erik Sköld on 20 maj, 2008 at 8:51 e m said:

  På Klippan: ”I Florida pågår en väckelse sägs det. En predikant, Bentley, påstår sig ha fått helandets krafter förmedlat av en död predikants personliga ängel. Predikanten säger sig ha besökt tredje himlen och från denna nivå med stege klättrat upp till fjärde himlen.

  Inget av detta känns igen från nya testamentet, varför de bibeltroende i dag tar kategoriskt avstånd från Todd Bentley.

  Var står Sköld i denna fråga ?”

  Svar: Där Nya testamentet står. Det är många saker som är bra med det; bl.a. att Du aldrig behöver flytta Dig:

  Det bär att stå där förankrad genom tiden och in i evigheten; ja, därtill är det – NT – sänt. I Bibeln benäms det, att ”hålla fast” vid Jesu -och Hans apostlars undervisning.

  Det gjorde bl.a. den första församlingskroppen, och hade stor framgång just p.g.a. detta enkla faktum.

  Mvh

 • Linnea. on 20 maj, 2008 at 8:49 e m said:

  Deborah!
  Tack!
  Den sista versen är som balsam för själen!
  Å, vad jag älskar, älskar, älskar den versen!

 • Deborah on 20 maj, 2008 at 7:24 e m said:

  Observer….

  Profetisk skärpa ’förbannar’ aldrig… Den korrigerar i stället. Det är en oerhörd skillnad. Med stor sorg i hjärtat ser vi alla, att våra syskon i ledarställning har genom diverse kompromisser vilselett folket. Man kan gråta ’blod’….

  Men jag kan förstå, att efter år i en miljö där man har blivit indoktrinerad av diverse ’stark’ förkunnelse om blind lydnad, så är det svårt att tänka ’fritt’ efter Ordet…

  Hes.34:1-12 ”Och HERRENS ord kom till mig; han sade: Du människobarn, profetera mot Israels herdar, profetera och säg till dem, till herdarna: Så säger Herren, HERREN: Ve eder, ni Israels herdar, som har sörjt allenast för eder själva! Var det då icke för hjorden som herdarna borde sörja?

  I stället åt ni upp det feta, med ullen klädde ni eder, det gödda slaktade ni; men om hjorden vårdade ni eder icke. De svaga stärkte ni icke, det sjuka helade ni icke, det sargade förband ni icke, det fördrivna förde ni icke tillbaka, det förlorade uppsökte ni icke, utan med förtryck och hårdhet for ni fram mot dem.

  Så blev de förskingrade, därför att de icke hade någon herde, de blev till mat åt alla markens djur, ja, de blev förskingrade. Mina får gå nu vilse på alla berg och alla höga kullar; över hela jorden är mina får förskingrade, utan att någon frågar efter dem eller uppsöker dem.

  Hören därför HERRENS ord, I herdar:
  Så sant jag lever, säger Herren, HERREN, sannerligen, eftersom mina får har lämnats till rov, ja, eftersom mina får har blivit till mat åt alla markens djur, då de nu icke har någon herde, och eftersom mina herdar icke frågar efter mina får ja, eftersom herdarna sörjer för sig själva och icke sörja för mina får, därför, I herdar: Hör HERRENS ord:
  Så säger Herren, HERREN: Se, jag skall komma över herdarna och utkräva mina får ur deras hand och göra slut på deras herdetjänst; och herdarna skola då icke mer kunna sörja för sig själva, ty jag skall rädda mina får ur deras gap, så att de icke blir till mat åt dem.
  Ty så säger Herren, HERREN: Se, jag skall själv taga mig an mina får och leta dem tillsammans. Likasom en herde letar tillsammans sin hjord, när hans får är förströdda omkring honom, så skall ock jag leta tillsammans mina får och rädda dem från alla de orter till vilka de förskingrades på en dag av moln och töcken.”
  …………

 • Observer on 20 maj, 2008 at 6:20 e m said:

  MTC
  Jag vill bara påminna om hur kung David behandlade Saul samt den som kom med ”glädjebudet” om Sauls död.

  Ibland verkar det som en del tror sig ha blivit tilldelade uppgiften att hjälpa Gud. Det bästa är att vår Fader får sköta detta själv, han klarar detta bäst själv, dessutom slipper vi onödiga demoniska attacker i vårt liv. Vi slipper också få ”blod” på våra händer.

  Jag talar nu inte om profeter som Gud gett klara uppgifter att tala.

  Som medlem i LO är jag bedrövad över den helomvändning som skett i vissa frågor, men jag välsignar av hjärtat ULF Ekman och LO.

  Vi är kallade till att välsigna och inte förbanna.

  Detta är skrivet i all välmening, inte för att polimisera.

  Bless to all 🙂 🙂

 • frågetecken on 20 maj, 2008 at 6:10 e m said:

  Mötet med Roger Larsson finns på nätet. Jag såg det själv på Livets Ords hemsida.

  Varför skulle dom inte låta det mötet finnas på nätet när alla andra möten på LO finns där?
  Det kan dock ibland vara lite svårt att hitta alla möten.

  Men det är klart när konspirationerna blommar för fullt ser man ju spöken överallt.

  mvh

 • Linnea. on 20 maj, 2008 at 6:09 e m said:

  Ja, jag har lyssnat och noga begrundat Roger Larsson på LO den 23.4 och rekommenderar Er att skaffa denna CD för den som är intresserad av vad Gud anser om dagsläget.
  ”Ty mina tankar äro icke edra tankar, och edra vägar äro icke mina vägar, säger Herren.
  Nej så mycket som himmelen är högre än jorden, så mycket äro ock mina vägar högre än edra vägar och mina tankar högre än edra tankar”. Jes. 55:9,10

 • 777:

  Tack för det. Vad som är mera intressant än onsdagsmötet med påvekramar´n från Bjärka Säby, är ett onsdagsmöte med Roger Larsson några veckor tidigare. Jag tvivlar på att Livets ord lägger ut det på nätet!!!!

  Någon mer än jag som lyssnat på den predikan?

  mvh
  D

 • Andy

  ”Nu går detta från Ulf Ekman och mig, LO´s villfarelse till Todd Bentley. Sistnämnda kommer vi nog tillbaka till, för jag har sett lite på detta under de senaste dagarna, och slutsatsen är negativ.”

  Ser verkligen fram imot att ni tar upp detta. Tufft ämne minst sakt, men må Gud leda er 🙂

  ”De har väl lokaler ute på Ribbingebäck, och utifrån de bilder jag sett därifrån är det gott tillrätta lagt redan med ikoner och liknande”

  Om du har möjlighet och publicera bilderna så gör gärna det.
  Vore intressant att se hur mycket som plockats in.

  Här kommer en ”konspiratorisk” analys :

  Jag såg på webtv Ekmans samtal med Halldorf som de hade förra torsdagen (?), och för att återge lite för dem som inte sett det:

  Ekman frågar Halldorf : Hur ser du på församlingen, kristi kropp idag?

  Halldorf : Hon är katolsk.

  När Halldorf sade detta så var kameran riktad mot just Ulf och av hans reaktion att döma så blev han minst sagt obekväm. Inte för sina egna örons skull (tror jag), utan för församlingens.

  Ekman korrigerade genast med att församlingen var Allmänlig.

  Halldorf instämde.

  Visst , Katolsk må betyda allmänlig eller universiell. Men detta ordval från Halldorfs sida handlar inte om ett naturligt eller spontant språkbruk utan det här är som jag ser det:
  Ett moment i att intruducera nya ord och begrepp som tjänar deras mål/syfte. Dvs. att koka grodan sakta.

  Man försöker helt enkelt att få folket att vara positivt inställda till den nya som kommer och måste på så sett andvända sig av sofistikerade metoder.

  Visst kan jag ha fel, men seriöst, Varför andvända ordet katolsk när man vet att människor kommer att reagera spontant på att ordet i sig har en annan betydelse än det man vill ha sagt?

  Halldorf poängterade även att när människor – gennerellt sett – hör ordet Katolsk så refererar de till Den romerska katolska kyrkan.

  Till sist så avslutar jag med en kommentar som talar för sig själv:

  Halldorf : Men ni har väl redan börjat med rökelse här?

  Ekman : Nej, inte än . (alla skrattar)

 • Deborah on 20 maj, 2008 at 4:21 e m said:

  En liten Dikt om…Ekumenik…

  Se hit, se hit! …Ekumenik!
  Toppar träffas i fullt mys –
  Nu är det enhet som är taktik!

  Att göra Jesus älskad och känd
  Har blivit mode – har blivit trend!
  Men det blåser kallt på toppen där,
  Är det verkligen Jesus man har kär?

  Man ”svänger” alla orden fritt:
  Teologi, katekes, disputation, adaptation, kontemplation, kyrkohistoria, mysticism – dialogicitet – Gud bara vet!

  Läror hit, läror dit – å min…självbevarelsedrift!

  Att leva ett kristet liv är ”att dö” –
  Vem uppnår detta? Hm, några få?…

  ”Synlig enhet!” – påvens motto –
  Ordet blandas till risotto:
  Lite helgon, lite Maria,
  Lite avlat, lite sakristia,
  Lite rökelse, ett par reliker –
  Några bibelversar kryddade med bön för döda,
  ’Ave Maria’! – Det är vår nya, andliga föda!

  Allt detta kläs i helig skrud …och se! –
  Munken i klostret blir en ”Kristi …brud”!

  Anders Piltz skrev i tidningen Dagen
  Att det finns ”äkta”(!) och falsk mystik!!!
  Men käre läsare – känn dig nu bedragen!

  Han kallar Knutbys ”Kristi brud” en falsk mystiker,
  De ”äkta” finns bara bland döda reliker!
  Så skyddar han Birgitta från alla kritiker!
  En nunna får en ring när hon ”vigs” med Jesus
  Och blir en ”äkta” mystiker enligt denna rebus…

  Den katolska mystiken gör Piltz till den ”äkta” –
  Han påstår att den är KÖNLÖS – hör å häpna!
  Inte bara nunnan får vigas med Herren
  Utan ”äkta Kristi brudar” blir också …männen!

  Nu skakar alla garderob-liken!
  Och vi får uppleva den fulla mystiken!
  Men vet ni vad? Såren behöver ett plåster –
  Ett toppenförslag: ta retreat i kloster!

  För vem behöver en Sola Scriptura,
  Vi går in ’på djupet’ och får själva klura!
  Så är det när Bibelns budskap görs till ett spektakel –
  Då går vi alla vilse bland liken… i den mystiska mystiken…

  Den Helige Ande kan vika bort –
  Vi grejar själva frälsningens lott!

  ”Pastor” Ekman predikar också om ekumenik –
  Men vem kammar makten hem i praktik?

  Släpper påven, tror han, sin heliga stol
  Till Livets ords ”smorde” profetmogul?
  Eller kommer Ekman som älskar ordet ”LYD!”
  Att ”duka” under Vatikanens ”äkta Kristi brud”?

  Så ekumeniken i all ära men –
  Vem orkar Jesu budskap bära?
  Vem letar upp det vilsna fåret?
  Vem orkar vara äkta, varm och sann
  I den heta ekumenikens namn?
  Att ge sitt liv för varann,
  Släppa rädslan, tala liv:
  ”Öppnade ögon, Herre, oss giv!”

  De stackars få, vakna gräsrötterna
  …Dessa hörs numer alltför sällan …
  Och Jesus varnar: Ӏlskade barn!
  Skenekumeniken kan bli dödsfällan!”

  Men – som vanligt – flera ’lik senare’
  Som någon sa nå`n gång och slog på spiken –
  visar sig ju allting, som sagt … i praktiken…
  …………….

 • Nu går detta från Ulf Ekman och mig, LO´s villfarelse till Todd Bentley. Sistnämnda kommer vi nog tillbaka till, för jag har sett lite på detta under de senaste dagarna, och slutsatsen är negativ.

  Ulf Ekman ja… Vad är det han gör nu för tiden egentligen. Vart leder han sin hjord? När startar LO sitt första kloster? De har väl lokaler ute på Ribbingebäck, och utifrån de bilder jag sett därifrån är det gott tillrätta lagt redan med ikoner och liknande.

  Självklart känner man igen retoriken i flera kommentarer och man ser fort vilket sammanhang personer kommer ifrån. Det är ju lite roligt iofs. Hur är det på Livets Ord nu? Kokas grodan fortfarande eller har temperaturen blivit behagligare…?

  Vi återkommer till ekumenik och enhet ganska snart igen.

 • PåKlippan on 20 maj, 2008 at 2:56 e m said:

  SE Sköld
  med beundrare och belackare !

  Om Sköld talar övervägande sant, så kan jag inte finna att hans budskap är kärlekslöst.

  Kanske är vi som passagerare på en atlantångare där en enda officer skriker att vi måste kasta oss i livbåtarna? Jag vill som barnet sova vidare. Stör inte mej !

  Sen kan man ha olika metoder för att nå fram till människors hjärta och tanke.

  Vi blir jätteledsna om vi får höra sanningen om oss själva eller någon av våra idoler.

  Sköld verkar grunda sina ideer på bibeln. Men nutidens kristna går väl främst efter känslan kan jag tro.

  I Florida pågår en väckelse sägs det. En predikant, Bentley, påstår sig ha fått helandets krafter förmedlat av en död predikants personliga ängel. Predikanten säger sig ha besökt tredje himlen och från denna nivå med stege klättrat upp till fjärde himlen. Inget av detta känns igen från nya testamentet, varför de bibeltroende i dag tar kategoriskt avstånd från Todd Bentley.

  Var står Sköld i denna fråga ?

 • Sven-Erik Sköld on 20 maj, 2008 at 1:25 e m said:

  Göran: ”Bibeln uppmanar oss att inte tro alla andar utan pröva om de kommer från Gud 1 Joh.4:1.

  Kan man föresten känna igen en herdes röst? Ja, jag tror det. Den som ömmar för fåren – de illa medfarna, sjuka, slagna osv han är herden för fåren”.

  Tack Göran; där talade/skrev Du vad sant är! Se f.ö. mitt svar till Linnea!

  Gud välsigne Dig på hemvägen, som är vägen, sanningen och livet, d.v.s. Den herde Du så träffsäkert och fint beskrev!

  S-E

 • Sven-Erik Sköld on 20 maj, 2008 at 1:20 e m said:

  Linnea: ”Det är fåren ni företräder som i så stor utsträckning saknar herdar som verligen bryr sig i dag.

  Se återigen mitt kardinalställe: Hes.34
  Där finns i alla fall min inställning beskriven.
  Skulle ingen tillåtas företräda fåren då blir ju bloggen en ny mobbningplats?!”

  Tack Linnea!

  Guds hjärta är ett HERDEHJÄRTA, talade Anden till mig i natt. Och vad gör Herden? Ger sitt liv för fåren – Den gode herden alltså – och UPPSÖKER de trasiga och SÅRADE.

  Gud välsigne Dig, med Jesu frid!

  S-E

 • Alethia – ni gör ett gediget arbete !

  Ni behövs – även om det kan tyckas att kritikens udd ibland blir lite väl vass eller riktas lite fel… – men ni lyfter fram ämnen och problemställningar som många ”erfarna” kristna lekmän känner igen sig i.

  apropå ämnet:
  Reflektera över hur det kommenteras i Ekmans egen blogg http://ulfekman.nu/

  Ingen ska inbilla någon att dessa kommentarer inte är tillrättalagda av staben kring Ekman.

  ”Av frukten känner man trädet” – om inte annat så synes kommentarerna vara klonade.

  Det säger en hel del om Ulf !

  Har man lite erfarenhet av bloggkommentarer i allmänhet så kan man konstatera att bloggkommentarerna har inslag av de parametrar som har en sekts kännetcken.

  Tyvärr måste det konstateras.

  Som jämförelse kan studeras Carl Bildts blogg & den yvighet som finns bland kommentatorerna där… http://carlbildt.wordpress.com/

  För övrigt finns det inte mycket att anmärka på gällande Ulfs eget bloggande – men kommentarerna ger vid handen att, om inte annat kännetecknas informationsflödet av sekteristisk anda.
  //
  Nils
  en som tjänat som församlingsledare under många år i en pingstförsamling, företagsledare & familjefar.
  ———-
  Tycker för övrigt att det är tragiskt att ledningen för Nyhemsveckan har lämnat ”walk over” vid den avslutande högtidshelgen:
  Ulf Ekman ska ensam predika vid de två avslutningsmötena.
  Det vittnar om vilken brist på ledarskap det råder i pingströrelsen i dag alt. ovislighet.

  Man kan ju undra efter all kritik gentemot S-G Hedin
  – är Ulf Ekman det namn man vill föra fram som ledare för pingst-FFS ?

 • Göran on 20 maj, 2008 at 12:32 e m said:

  Bibeln uppmanar oss att inte tro alla andar utan pröva om de kommer från Gud 1 Joh.4:1. Kan man föresten känna igen en herdes röst? Ja, jag tror det. Den som ömmar för fåren – de illa medfarna, sjuka, slagna osv han är herden för fåren.

  ”Amen, amen säger jag er: Den som inte går in i fårfållan genom dörren utan tar sig in på något annat ställe, han är en tjuv och en rövare.
  men den som går in genom dörren är fårens herde.
  För honom öppnar dörrvaktaren, och fåren lyssnar till hans röst, och han kallar på sina får och nämner dem med deras namn och för ut dem.
  När han har fört ut alla sina får, går han före dem, och fåren följer honom, därför att de känner igen hans röst.
  Men en främling följer de inte, utan flyr bort från honom, därför att de inte känner igen hans röst”. Joh 10:1-5.

  Det gäller att känna igen den gode herdens röst. Det är nog en träningssak genom att umgås med Honom (Jesus) i ordet och i bönen.

  Mvh

 • Linnea. on 20 maj, 2008 at 12:17 e m said:

  MyTwoCent och Sven-Erik Sköld! Tack!
  ”Dock bör man icke så mycket gå till rätta med någon annan eller förebrå honom eller förebrå ditt folk, som man bör gå till rätta med prästen”. Hosea 4:4
  Det är fåren ni företräder som i så stor utsträckning saknar herdar som verligen bryr sig i dag.
  Se återigen mitt kardinalställe: Hes.34
  Där finns i alla fall min inställning beskriven.
  Skulle ingen tillåtas företräda fåren då blir ju bloggen en ny mobbningplats?!

 • Det er selsomt det vi opplever på bloggen her. Sven-Erik Sköld krever av andre noe han ikke er villig til å gjøre selv. Han vil ikke en gang kommentere det. Men han fortsetter i etter hvert kjent stil med å hudflette alle andre. Ulf Ekman skal værsågod be alle om tilgivelse – når han gjør det – skal Sven-Erik KANSKJE tro på ham. Men bare kanskje.

  Har virkelig Sven-Erik gjennom sin tjeneste ikke noen han bør be om tilgivelse overfor? Noen som er blitt skadelidende pga et profetisk budskap? Noen som er blitt såret på grunn av ord han har brukt? Eller er det slik at alt har skjedd i rett ånd, uten baktanker, uten hardhet?

  Neppe. Sven-Erik er like skyldig som alle oss andre. Hvorfor ikke like så godt innrømme det? Jeg tror rett og slett ikke på at det finnes noen som ikke kommer i skade for å gjøre urett mot noen.

  Les ”forøvrig Guds ord” sier Sven-Erik til sitt forsvar. Og det gjør ingen andre?

 • Tordan on 20 maj, 2008 at 9:43 f m said:

  CatoI frågar:
  ”Har dere ikke lest/oppfattet trosforkynnelsen innhold og virkninger?”

  Joo det har jag, jag har levt med den i 25 år.

  Det har gett mig en starkare tro på bönen och lärt mig att skilja mellan tro och önsketänkande.

  Den har lärt mig att det inte är ’fult’ att tjäna pengar så att man har att ge till allt Guds verk, och till syskon och till nödlidande.

  Den har lärt mig att det finns demoner i världen, men även att det finns andliga vapen att stå emot.

  Den har lärt mig att Gud önskar helande och upprättelse för mig själv och för andra människor.

  I den har jag sett människor blanda in sina egna privata ambitioner och engagemang i sammanghanget, och även sett dem falla av när det inte längre fungerade att blanda.

  Jag har sett evangelium spridas starkt i många länder, med frälsning och upprättelse som resultat för många.

  Jag har även sett många p-vänner utefter vägen som varit så sura och arga för att det ”inte handlar om dom längre”.

  Jag har även sett hur man backat och slagit in på en helt annan väg, likt Ariel Sharon som backade och omintetgjorde sin tidigare tydliga hållning, ”för att uppnå fred”.

  Jag har inget som helst agg eller motvilja mot detta sammanhang, men jag älskar sanningen, bara sanningen och honom som ÄR sanningen så jag går gärna vidare dit Han går.

 • CatoI:

  Shhhh. Inte citera Paulus. Han verkar så kall och kärlekslös. Han skulle säkerligen öppnat båda armar för Maria och Helgondyrkan, rökelse och reliker…… eller………

  /D

 • Paulus:

  ”For om det kommer en til eder og forkynner en annen Jesus, som vi ikke har forkynt, eller I får en annen ånd, som I ikke før har fått, eller et annet evangelium, som I ikke før har mottatt, da vil I gjerne tåle det!”

  Har dere ikke lest/oppfattet trosforkynnelsen innhold og virkninger?

  Mvh.
  CatoI.

 • Andy & Haggaj: John Bevere är en av mina favoritförkunnare. Har åkt på hans möten både i Kalifornien och LO. Men, delar av hans undervisning är svår att ta in och rent av underlag för sekterism.

  Frågetecken: Matt 12:36 är en bra riktlinje. Men, att vi alla som inte köper Ekmans ”Sju steg till gemenskap med Rom” hatar stämmer inte. Vi måste få ifrågasätta. Andliga ledare är inte fridlysta (åtminstone inte längre.). Hat hittar jag sällan i Aletheias kommentarer.

  Observer:
  Du skrev ”»Kommen icke vid mina smorda, och gören ej mina profeter något ont.»

  Tillsammans med delar av John Beveres undervisning är detta största anledningen maktmänniskor och ledare med psykopatiska drag har fått härja fritt i så många år.

  Vad gör vi när Herrens smorda lägger ner sina svärd och börjar kompromissa med sanningen? När smörjelsen aviker?

  Nej, det är en fin, mycket fin linje mellan smörjelse och smörja……….

  mvh
  D

 • Sven-Erik Sköld on 20 maj, 2008 at 4:42 f m said:

  Om det inte kommer in någonting nytt i det här meningsutbytet ang. Ulf Ekman, annat än diverse hejaramsor till hans förmån och diverse ”tjuvnyp” på min person (ingen har egentligen bemött det jag skrivit, de faktiska händelserna i spåren efter Ulf E. och vad Bibeln – JESUS – lär Ulf och f.ö. oss alla andra angående dem U.E. skadat med sin villolära) och eftersom den typen av ”dialoger” inte leder någonstans avvaktar jag fortsättningen med den inställningen.

  Men jag är tacksam, att jag fått en möjlighet att framföra det jag framfört; för de skadade fåren skull, de människorna är VÄRDA att försvaras:

  Gud har inte skapat dem för att trampas under klackarna av väldiga apostlar och bli några deras personliga leksaker, som de opåtalat kan kasta ifrån sig när de gått sönder och inte längre behagar dem.

  Och jag är tacksam för att jag fått möjligheten att varna för illusionister som Ulf Ekman, han som nu har lyckats med konststycket/illusionistnumret att vända 180 grader och ändå få sina vilseförda beundrare med på tåget.

 • Sven-Erik Sköld on 20 maj, 2008 at 4:22 f m said:

  digitalToo: ”F.ö. rekommenderar jag Ulf Ekmans seminarium på webbTV. Guds kärlek och godhet som länder till bättring,enhet,omvändelse,mjukare hjärtan. Frihet fr bitterhet,anklagan,hårdhet. Guds kärlek leder till LIV. Framtiden i Guds rike är ljus. Även om det mörknar här i världen”.

  När den s.k. ”Guds kärlek” bor i en mjuk, pratglad, och smörig mun, men inte i munnens ägares HANDLINGAR, hör jag egentligen inte vad den munnen säger:

  frånvaron av bibliska handlingar – i enlighet med Jesu Ord – talar tyvärr högre: och det är ett språk som inte kan missförstås:

  frukten språk.

  Mvh

 • Sven-Erik Sköld on 20 maj, 2008 at 4:12 f m said:

  Kalles kula: ”Jag undrar om du ser dig själv som en, av Gud, smord profet eller liknande?

  Har du någon hemsida eller egen blogg eller något. Jag skulle vilja läsa mer om mannen som har så mycket att säga.

  Jag tror att det ger mig bättre förståelse av det du säger, inte för att det du säger skall blir mer trovärdigt, vill bara förstå bättre”.

  Min kallelse och min uppgift – som jag väl känner – behöver jag inte vittna om, behöver med andra ord inte vittna om mig själv.

  Läs f.ö.Guds Ord, så förstår Du mig bättre, och möt någon av de efter Ulvens klor rivna fåren, förstår Du mig om möjligt ännu bättre.

  Skulle inte tro, att jag är den person Du tänker på; för att kunna avgöra det måste Du berätta mera om var och när och hur?

  Mvh

 • Sven-Erik Sköld on 20 maj, 2008 at 4:01 f m said:

  Ulf Ekman må ha hur många påhejare som helst, men han har likväl Guds Ord emot sig, och med vänner som uppmuntrar honom att fortsätta i kollisionskurs mot Guds Ord,

  behöver han sannerligen inga fiender.

 • digitalToo on 20 maj, 2008 at 1:12 f m said:

  …Hmm,en lång tråd efter Andys möte med Ulf Ekman. Vad man kan säga om Ulf Ekman är att han förmodligen är Sveriges mest respekterade ledare internationellt och även i Sverige skulle jag säja.
  Därmed också den mest hatade. Det starkaste hatet har alltid kommit från fariserna. Tillsammans med de som starkast arbetar för att
  sekularisera Sverige. Ska man välja sida,så är valet inte så svårt. Skulle jag till äventyrs också hitta något fel hos Ulf Ekman så undrar jag om jag är så pigg på att bidra med mitt strå till stacken. Väntar nog med det till himlen,ifall jag har några anklagelser kvar då.
  F.ö. rekommenderar jag Ulf Ekmans seminarium på webbTV. Guds kärlek och godhet som länder till bättring,enhet,omvändelse,mjukare hjärtan. Frihet fr bitterhet,anklagan,hårdhet. Guds kärlek leder till LIV. Framtiden i Guds rike är ljus. Även om det mörknar här i världen.
  bless U all !

 • Kalles Kula on 19 maj, 2008 at 11:16 e m said:

  Sven Erik Sköld,
  Du verkar kunnig och beläst. Dina ord är hårda och sårar mig lite ibland, men det må vara hänt.

  När jag var ung och bodde i Norrland kände jag en man vid namn Sven Erik Sköld. Det var en glädje att följa mina föräldrar till stan och få träffa denne man och hans kärleksfulla familj. Många goda minnen från den tiden. Våra vägar skildes sedan åt och vi träffade familjen Sköld senare när vi besökte dem vid Venngarn, tror jag det var.

  Om du nu är den mannen så vill jag att du ska veta att jag såg upp till dig och tyckte om dig. Idag är det du skriver en av anledningarna till att jag inte vill ta del av Aletheia så mycket.
  Jag undrar om du ser dig själv som en, av Gud, smord profet eller liknande?
  Har du någon hemsida eller egen blogg eller något. Jag skulle vilja läsa mer om mannen som har så mycket att säga. Jag tror att det ger mig bättre förståelse av det du säger, inte för att det du säger skall blir mer trovärdigt, vill bara förstå bättre.

  Nu ska jag kolla läget med barnen, de leker på baksidan i den 50 gradiga värmen. Måste se till att de dricker lite innen de faller ihop.

  Fint hus du har Haggaj!

 • Sven-Erik Sköld on 19 maj, 2008 at 10:49 e m said:

  Är det f.ö. någon som kommer ihåg när Ulf Ekman stampade på djävulen, livligt påhejad och applåderad av sin publik?

  Vem tror ni vann då?

  Djävulen givetvis, därför att Ulf Ekman handlade i strid mot Guds Ord (och det visste och ville f.ö. Ormen).

  Judas brev 1:8-11 ”Dock gör nu
  också dessa människor på samma
  sätt, förblindade av sina drömmar:
  köttet besmitta de, men andevärldens
  herrar föraktar de, och dess härlige
  smäda de.

  Inte så Mikael, överängeln; när denne
  tvistade med djävulen om Moses kropp,
  dristade han sig inte att över honom
  uttala någon smädande dom, utan sa
  endast: ”Herren näpse dig”.

  Dess åter smäda, vad de inte känner
  till; och vad de, liksom de osjäliga
  djuren, med sina naturliga sinnen
  kan fatta, det brukar de till sitt
  fördärv.

  Ve dem! De har trätt in på Kains
  väg, de har för löns skull störtat
  sig i Balaams villfarelse och har
  gått förlorade till följd av en
  gensträvighet lik Koras”.

  Vem kom till skada i den striden?

  Ulf Ekman och de som hängivet lyssnade på honom. Det är bland dessa, dem som fanns i den publiken, som han bl.a. har sådana som han skall be om förlåtelse, för sina obibliska läror och sina övriga galenskaper; som ju blev till ett slags mönsterbild för många.

  Bl.a. barnbördsnöds-galenskaperna.

 • Observer on 19 maj, 2008 at 10:12 e m said:

  Tuve
  Tack för dina ord.

  Oss Alla

  Psaltaren 105:15
  »Kommen icke vid mina smorda, och gören ej mina profeter något ont.»

  Allt gott God Natt älskade vänner! 🙂

 • Sven-Erik Sköld on 19 maj, 2008 at 9:57 e m said:

  frågetecken, Guds Ord är utan brist, håll Dig till det som kommer Du inte vilse; ”på all annan fullkomlighet har jag sett en ände”.

  Mvh

 • Haggaj on 19 maj, 2008 at 9:55 e m said:

  Frågetecken, hans västa fel är att han är envis och oförskämd. Annars törs jag säga att detjag sett och hört påminner om en snäll och norrlandstuff nallebjörn. Jag förstod med ens jag såg honom att han inte var bitter. Han är som jag sa norrlandstuff.

 • frågetecken on 19 maj, 2008 at 9:44 e m said:

  Sven-Erik

  I all ödmjukhet.
  Har du några fel och brister?
  Kan du i så fall nämna ett….så att vi ser att även du tillhör det mänskliga släktet.

  Högaktningsfullt.

 • Sven-Erik Sköld on 19 maj, 2008 at 9:26 e m said:

  frågetecken: ”Var och en som hatar sin broder, han är en mandråpare; och I veten att ingen mandråpare har evigt liv förblivande i sig. 1Joh 3-14-15”.

  Sanning – ”Guds Ord är sanning” – är inte hat, för i så fall hatar Gud alla Människor.

  Och när det gäller Ulf Ekman så har sanningens Ord sagt också till honom, JESUS Själv, hur han skall handla med de människor som är skadade i spåren efter hans falska, ja genomfalska, obibliska undervisning:

  Lögnläror.

  Vem har ansvar för dem, om inte han, som skadat dem?! En del så att de inte orkat leva, utan tagit sina liv.

  Om än inget annat talade för dem, så talar deras värde som MEDMÄNNISKOR för dem; att de är VÄRDA ett förlåt från Ulf Ekman, en upprättelse som Människor med andra ord.

  Och kan han göra någonting mera för att hjälpa dem till rätta, d.v.s. rätta till det han förstört för dem, ÄR HAN SKYLDIG DEM att också göra det.

  Han har haft dem som ”försökskaniner” för sin villolära. Följer inte något som helst ansvar för det, i s.k. kristna kretsar?!

 • Sven-Erik Sköld on 19 maj, 2008 at 9:10 e m said:

  Tordan: ”TOKSTOLLERIUNDERVISNING

  Ledsen Sven-Erik, men jag har inte stött på någon sådan, och jag har alltså mycket erfarenhet av det som pågår på Axel Johansson gata.

  Att uppfinna nya ord, brukar annars vara ett tecken på att man själv har oreda i tankarna”.

  Ett bättre, och måhända mer bibliskt uttryck/ord, hade varit ”galenskap”, men jag vet inte om det gör någon faktiskt skillnad?

  Men OK, galenskap är vad det handlar om.

  Mvh

 • frågetecken on 19 maj, 2008 at 8:49 e m said:

  Vi behöver nog alla rannsaka oss själva…först och främst….så här kommer ett till käckt Bibelord.

  Vi veta att vi hava övergått från döden till livet, ty vi älska bröderna. Den som icke älskar, han förbliver i döden.
  Var och en som hatar sin broder, han är en mandråpare; och I veten att ingen mandråpare har evigt liv förblivande i sig. 1Joh 3-14-15

  Men det är klart att kallar man sina kristna syskon för antikrist, skökans barn, villolärare och falska profeter etc, så går man ju fri. För då är dom ju inga syskon…eller?

  mvh

 • Om undervisningen varit fel på LO, vilket var och en får avgöra enligt sin övertygelse, är inte så viktigt tycker jag. Förså mig rätt nu: För många har undervisningen på LO medfört en viss krampaktighet, och många har påpekat det lagiska i den. Varför ska LO be om ursäkt för att ha predikat det man då trodde var rätt?

  Personligen tycker jag inte det är sååå mycket att gräva i. Det är värre med det som föregick bakom stängda dörrar. På det området hoppas jag det kommer ett förlåt från hjärtat. 🙂

  Uff! Nu blev det kanske lite väl mycket negativitet i den här posten i alla fall…

  Jag önskar Guds välsignelse till Ulf Ekman och hans ledare, men även till de som kritiserar honom. Tänk på att vi är kallade till att välsigna, inte förbanna.

  Bless!

  (Haggaj: John Bevere undervisar att man ska lyda och följa sin pastor även om han gör fel…)

 • Haggaj on 19 maj, 2008 at 8:23 e m said:

  … John Bevere heter han och är annonserad på LO: s Europakonferens i juli.

 • Haggaj on 19 maj, 2008 at 8:15 e m said:

  Om det stämmer att så många människor skadats i LO, så har ju S-E rätt. Men kanske är det med Pastor Ulf som med Mose. ”Men Mose var en mycket ödmjuk människa, ödmjukare fanns inte på jorden. (4 Mos 12:3) Sammanhanget brukar användas av en av mina favoritpredikanter just för att rättfärdiga ledare, dock ingen favorit för fd LO:are. Men jag som lett ett skyddat liv 😀 gillar killen.

 • Sven-Erik
  Kannhända har du rätt, det har jag ingen möjlighet att avgöra. Men glöm för allt i världen inte Matt 7:1-5 (särskilt Matt 7:1-2)…

  I all välmening!

  Allt gott!

 • Roger Enqvist on 19 maj, 2008 at 7:59 e m said:

  Inget nytt under solen. Felfria människor har aldrig funnits och kommer aldrig att finnas. Dock finns det alltid experter på läktaren, redo att ständigt och jämt förklara vad som är fel hos andra. När man tar del av alla alster i denna fråga ser man frukten av 70 års statssocialism som vårt svenska folk har varit utsatta för. Man skyller hela tiden i från sig, gärna uppåt, och det finns nästan ingen reflektion om individen i sig har något ansvar. Individen är kollektiviserad så till den milda grad att eget ansvar inte existerar.

  Vår Herre Jesus drabbades även han. En av de tolv gick och hängde sig!

 • Tordan on 19 maj, 2008 at 7:59 e m said:

  TOKSTOLLERIUNDERVISNING

  Ledsen Sven-Erik, men jag har inte stött på någon sådan, och jag har alltså mycket erfarenhet av det som pågår på Axel Johansson gata.

  Att uppfinna nya ord, brukar annars vara ett tecken på att man själv har oreda i tankarna.

 • Da regner jeg med at vi ganske snart ser en invitasjon på trykk i svenske kristne aviser til alle som har hørt Sven-Erik Sköld forkynne, hvor han inviterer til et møte for å høre reaksjonene fra de som har lyttet til ham, eller lest noe han har skrevet. Slik at han han be om tilgivelse, hjelpe de som er blitt skadet ved hans forkynnelse, undervisning eller profetier.

  Jeg går ut at dette kravet om å ”beskikke sitt hus” gjelder alle forkynnere, pastorer, ledere, – ikke bare Ekman. Men Sköld og meg selv inklusive.

 • Sven-Erik Sköld on 19 maj, 2008 at 7:45 e m said:

  Frågan Ulf Ekman handlar om två saker:

  1. De människor som blivt skadade av Ulf Ekmans framfart och förkunnelse, är VÄRDA – kanske för somliga, för deras självaktnings skull – ett FÖRLÅT, från Ulf Ekman, och ett allvarligt försökt från hans sida att – så långt möjligt är – lägga till rätta det som gick snett för dem -och deras liv p.g.a. av hans

  TOKSTOLLERIUNDERVISNING!

  Jag inser, att det är en OMÖJLIGHET för honom, att fullt ut förmå lägga till rätta – även med hjälp från andra församlingsledare – för alla dem han skadat (en del är f.ö. döda) men att göra något åt sakernas tillstånd är ändå bättre än att inte göra någonting alls,

  och att be om FÖRLÅTELSE ÄR ALLS INTE SVÅRT, frånsett att det tär på stoltheten.

  2. Om Ulf Ekman inte handlar i enlighet med Jesu Ord, har han ingen som helst trovärdighet som en Guds tjänare, en Jesu efterföljare:

  och det han då SJÄLV signalerar (åtminstone till alla dem som inser betydelsen/vikten av Jesu Ord och är självständiga nog, att använda sin hjärna)
  är att man skall ta sig tillvara för honom -och hans undervisning,

  åtminstone fram till dess, att han börjar åtlyda Jesu Ord, BEFALLNING!

 • frågetecken on 19 maj, 2008 at 7:21 e m said:

  Gud välsigne er allihop!
  Men ibland kan det nog vara nyttigt att påminna sig om Jesu ord i Matt 12:36.

  – Men jag säger eder, att för vart fåfängligt ord, som människorna tala, skola de göra räkenskap på domens dag.

  Men fåfängliga ord förekommer väl inte på denna blogg…utan endast profetiska!?!?!

  mvh

 • Daniel
  Du får väl göra bot genom att skriva uppmuntrande och bringa frid 😉

  Skämt åsido så får vi väl lägga ner verksamheten alla om det är syndfrihet som är kriteriet för tyckande och försvar av det man tror är sanning…

  Han var lik oss i allt, utom i synd… Det är den bistra sanningen. Vi står tomhänta inför Gud… Vi står inte mindre tomhänta för att vi går och gräver ner vår riksdal…

  Allt gott!

 • Observer on 19 maj, 2008 at 5:36 e m said:

  Den som är utan synd kaste första stenen.

  Guds välsignelse till ALLA ! 😀 😀

 • teo-log-en on 19 maj, 2008 at 5:09 e m said:

  Käre Sven-Erik (och alla andra på Aletheia)

  Jag har försökt samtala med dig tidigare, på 90-talet och det verkar vara lika svårt nu som då…du har lite svårt att läsa det jag säger. Vi tar om det… nu uttolkat: så här tror jag – trosrörelsen har blandad frukt. En del är köttsligt annat av bestående värde. Samma sak med baptist-mission-pingst (och säkert andra rörelser jag inte känner) Att Ulf Ekman duperar människor kan jag inte uttala mig om men han har inte duperat mig det är en sak som är säker. Jag har inte sagt att han inte BÖR be om förlåtelse för de felsteg/irrläror/övergrepp som gjorts genom hans förkunnelse i Uppsala och övriga Sverige, men han kan inte belastas för det som hänt genom andras förkunnelse (annars kan man ju skylla allt på påven för enkelhetens skull). Jag är skyldig som förkunnare att be mina åhörare att pröva det jag säger – det är något som aldrig eller sällan gjordes i trosrörelsen på 80 och 90-talet. Jag känner människor som lämnade Livets Ord efter Whaleys besök. Jag är god vän med flera av Kristet Center Syds offer. Jag är väl medveten om problematiken. Men jag ser också realistiskt på det hela. För att människor som skadats andligt – för att de riktat sitt hopp till något annat än Jesus själv – skall bli återupprättade måste de först och främst – rikta blicken på Jesus själv. Det är så jag har sett många i min bekantskapskrets bli upprättade både från trosrörelseförkunnelse, kärlekslös pingst-evangelikal förkunnelse och manipulativa ledarskap (falska herdar).
  Det jag ville säga med mitt inlägg är att Ulf Ekman troligtvis inte kommer att be om förlåtelse – för att han inte ser att han har gjort något fel. Att jag tror det gör mig inte på något sätt delaktig i hans val – och jag hoppas att jag har fel. Hoppas du och alla läsare på Aletheia förstår mitt resonemang.

  I Kristus /Beo Christensson

 • Tordan on 19 maj, 2008 at 4:46 e m said:

  Haggai:
  ”Lewi Pethrus hade hårda nypor. Och även om folk runt omkring fjäskade för honom så omgav han sig inte bara med ja-sägare. Det tog väl lång tid för honom att få igenom att de skulle ha en dagstidning.”

  Tord: Jo, L.P. hade även hårda nypor. Han genomförde ju Dagenprojektet med alla i styrelsen emot sig från början.

  Haggai: Sedan tror jag att han var tydlig med vilken färdriktning han avsåg att leda fåren i.

  Tord: Absolut. Ulfs omsvängning idag är ju i sig helt otrolig.

  Men det är nog lite lätt att glorifiera därifrån man kommer, och demonisera det man inte gillar.

  Frågan om trosrörelsens påverkan på världen, är ju naturligtvis omöjlig att besvara, eftersom vi inte vet hur världen skulle sett ut, utan densamma.
  Vi vet ju att t.ex. Amerika är fullt av antikarismatiska baptister som fortfarande är övertygade om att pingströrelsen är ”en av djävulens spyor” i historien. De skulle inget hellre önska sig att den aldrig kommit till stånd…

  Goda herdar behöver vi…

 • Som Tordan påpekar finns gott om havererade liv i Pingströrelsens kölvatten. Till PR’s försvar var den mycket större än TR och de två bör egentligen inte jämföras. Nästan varje stad i Sverige har idag en pingstkyrka. Trosrörelsen har ett 30 tal församlingar och ungefär lika många som kommit och gått.

  Men, nu är ju den ena rörelsens fel inget försvar för den andra. Med varje generation ökar insikten och därmed ansvaret.

  Det finns pastorer inom Livets Ord som verkar förstå att många farit illa. Vi får se hur länge de blir kvar i rörelsen.

  Hur som helst – ännu en gång, låt oss be Gud om RIKTIGA herdar som värnar om fåren.

  mvh
  D

 • Cato I:
  Jeg kjenner ganske godt trosbevegelsen, selv om jeg aldri har vært en del av den. Min kone og jeg forlot et menighetsfellesskap som på det tidspunktet vi forlot det, var i ferd med å bli en del av den da påbegynnende trosbevegelsen. Det kostet oss alle våre venner. Vi var uten menighetsfellesskap i to år etter det. Som pastor har jeg møtt mange skadeskutte fra dette miljøet.

  Poenget mitt er at vi bør være litt mer forsiktig med ordene våre, hvor hardt vi går ut mot andre. Når Sven-Erik krever av Ekman at han skal samle alle som har hørt ham gjennom årene og be om unnskyldning blir dette useriøst.

  For vi har alle såret noen, vi har alle sagt noe som vi ikke burde ha sagt, eller skrevet noe vi angrer på. Vi er heller ikke de samme i dag, som vi varfor 20 år siden. Når vi krever slikt av andre, må vi selv være de første til å gjøre det vi krever av andre. Da må Sven-Erik, eller du eller jeg kalle sammen alle som har hørt på oss og be om tilgivelse. Vi kan ikke kreve noe av Ekman, som vi ikke er villige til å gjøre selv.

 • Nu känner jag personligen till ganska många som faktiskt kan vittna om maktmissbruk, manipulation, kontroll etc från ledare inom Livets Ord. Det har resulterat i äktenskap som aldrig skull vart ingått, och som slutade med skilsmässa, bara för att nämna något. Det har varit otroligt många gränsöverstridande händelser som inte borde förtigas och glömmas.

  Ja, det finns dem som fortfarande har sår och bitterhet pga det som skedde på LO, och dessa människor får inte glömmas. Hur kan vi nå dem – hur kan LO nå dem? Självklart måste det finnas en vilja till detta som kommer från hjärtat, för att tvinga LO att be om förlåtelse är nytteslöst.

  Jag hoppas någon ledare från LO tar ett steg tillbaka snart, tänker igenom vad som skett under årens lopp, och gör något åt det. Oavsett vad som sker hjälper det lite att försöka framtvinga förlåtelse. Många år har gått, och det som behövs är mer än tomma ord. Personligen tror jag det kommer en dag av upprättelse och förlåtelse, men till det yttre kan det verka hopplöst när ledare inom LO har en attityd där de menar att de inte gjort något fel. Det finns de som förstår betydelsen av att göra upp, och jag väntar på de med tålamod…

  Bless & suck!

 • Tordan,
  Lewi Pethrus hade hårda nypor. Och även om folk runt omkring fjäskade för honom* så omgav han sig inte bara med ja-sägare. Det tog väl lång tid för honom att få igenom att de skulle ha en dagstidning.

  Sedan tror jag att han var tydlig med vilken färdriktning han avsåg att leda fåren i.

  *Det berättas om ett par bokredaktörer på Förlaget Filadelfia som ville ge ut en diktsamling av författare från pingströrelsen. För att smickra LP hade de lagt in ett flertal av LP:s dikter. Sedan lämnade de över manuset till LP. Efter att ha läst igenom diktsamlingen skall LP ha slängt tillbaka manuset til redaktörerna och lite fnysande ha sagt: ”Pekoraler.” 🙂

 • Bjørn Olav Hansen.
  Er du så uvitende om hva som har skjedd i disse miljøer?

  Eller er det, at du generelt misliker sterke meninger?
  Det siste regner jeg for lite trolig:

  Mvh.
  CatoI.

 • Tordan.
  Ja, vel, denne direktøren ble litt for ivrig og tapte penger i konkurs, men var det L. P’s skyld?

  Tapte han også sitt åndelige liv?

  Du har rett i at jeg ikke har nok kjennskap til dette, men det er noe med dimensjonene. Den velsignelse de gamle vekkelser, inklusive pinsevekkelsen har brakt i verden, kan vi si det samme om Trosbevegelsen? Ikke tenk bare Skandinavia!

  CatoI.

 • Så er Sven-Erik tilbake med sine sterke beskyldninger og karakteristikker. Ekman skal værsågod be alle om unnskyldning. Har Sven-Erik tenkt at dette kan gjelde ham selv også, og har han samlet alle som har hørt ham preke gjennom årene, og bedt dem om tilgivelse for ting han har sagt eller gjort? Eller er det bare Ekman som skal gjøre slikt?

 • Tordan on 19 maj, 2008 at 3:18 e m said:

  CatoI:
  ”Å dra inn et navn som Lewi Pethrus i denne sammenhengen, blir for meg å skyte langt over mål.”

  Det är för att du inte har erfarenhet av det som skedde då CatoI.

  Lewi Pethrus hängdes ut ständigt i pressen. Han var värdens största andliga hatobjekt genom tiderna i Sverige.

  Det var så otroligt många människor som ”gick under” på grund av ”pingsväckelsens framfart” må du tro. 🙂

  Ett exempel: Direktören K.G.Ottosson i Mullsjö (?) gick in ekonomiskt och stödde Lewi Pethrus projekt, bl.a. tidningen Dagen. K.G. Ottosson blev lite för ivrig, och konkade med sitt företag.

  Han ”låg slagen efter vägen”. Jag vet inte om Lewi Pethrus någon gång offentligt bad KGO om ”förlåtelse”.

  Kom igen nu folks, Vi har lite ansvar för EGEN del också här i världen.

 • Tiger on 19 maj, 2008 at 3:04 e m said:

  Tror aldrig Ulf och oevriga ledare i LO naagonsin kommer att officiellt gjoera upp med folk som tagit skada eller maar daaligt.

  Jag aer raett saeker paa att dom inte anser att naagra stoerre fel begaatts fraan foersamligens sida och om folk tagit skada saa aer det p.g.a. andra orasaker… Aeven om Ulf & C;O vet att dom gjort fel, saa ”tiger” dom alltid ihjael kritiken.

  Saa har det alltid varit och saa kommer det (tyvaerr) att fortsaetta vara….

  Dock aer det betydligt svaarare foer LO sen Aletheia startades eftersom det nu finns ett medium foer folk som raakat illa ut att vaaga/kunna saega ifraan samt dela med sig av sina efarenheter….

 • Jeg tror personlig at Trosbevegelsen har gjort større skade blant Guds folk enn vi kan forestille oss, både gjennom sine vrange lærdommer og manipulering av mennesker. Dessverre er det liten erkjennelse å spore, det ser vi av Ulf Ekmans blogg om JDS-læren.

  Å dra inn et navn som Lewi Pethrus i denne sammenhengen, blir for meg å skyte langt over mål.

  Mvh.
  CatoI.

 • Tordan on 19 maj, 2008 at 3:02 e m said:

  Sven-Erik om Ulf den bedragaren:
  ”att det faktiskt är en andlig bedragare som är i farten, förklädd till får, men rivmärkena på fåren i spåren efter honom, vittnar om att han inte är ett Jesu får; och inte heller någon som Överherden JESUS sänt till Sin hjord.”

  Jag tror att du inte skulle kunna vidmakthålla din kategoriska inställning, om du hade lite mera kontakt med det sammanhang vi talar om Sven-Erik, och då handlar det inte om att bli förgiftad i skallen av hypnos eller nåt.

 • Sven-Erik Sköld on 19 maj, 2008 at 2:30 e m said:

  Tordan och teo-log-en, Ni trampar på det människor/familjer som ligger slagna efter den Ulf Ekmanska vägen;

  detta för att skydda den som slagit/vargrivit dem.

  Men Ni gör det, därför att Ni inte förstår bättre. Och det är ett av Ulf Ekmans stora konststycken; att dupera människor med sina förförelsekonster, illusionistnummer, så till den grad att de inte nykter kan se – och med den egna hjärnan reflektera över – vad som egentligen händer där han går fram:

  att det faktiskt är en andlig bedragare som är i farten, förklädd till får, men rivmärkena på fåren i spåren efter honom, vittnar om att han inte är ett Jesu får; och inte heller någon som Överherden JESUS sänt till Sin hjord.

  När han inte heller vill göra upp med de skadade – vilket Ni – OTROLIGT NOG – försvarar: då är sista punkten satt i hans visitkort:

  En icke Jesu tjänare och efterföljare, men däremot
  en falsk herde -apostel -lärare -och förkunnare.

  Nog sagt om det.

  S-E Sköld

 • teo-log-en/Tordan m.fl.

  Svår fråga det där med att avkräva andliga ledare att be om förlåtelse. En vän till en vän fick höra följande uttalande av en av Livets Ords pastorer; ”Vad ska vi be om förlåtelse för”?

  I ”stridens hetta” kör väckelserörelser ofta över fåren. Ekman är inte ensam om detta. Det tragiska är givetvis att få pastorer verkar ha mod eller insikt att ta in detta.

  Jag kan inte minnas att Lewi Pethrus bad pingströrelsen om förlåtelse för alla pingstvänner som hamnat i kläm under årens lopp.

  ”Vem är så blind som Herrens tjänare” säger någon av GTs profeter.

  Innan vi löser frågan tror jag vi skall fortsätta stå enade i bön att Gud sänder sanna Herdar som älskar sina får med en agape kärlek och leder sina församlingar med Jesus som förebild och inte som en VD för ett fortune 500 bolag…..

  mvh
  D

 • Tordan on 19 maj, 2008 at 1:26 e m said:

  teo-log-en om Trosrörelsens ”offer”:
  ”Men jag vet att det är betydligt fler som lidit skada av att sanningens ord förkunnats i mina sammanhang – pingst/baptist/mission -fast utan kärlek. Inte finns alla i livet heller så att någon försoning kan ske. Jag tror inte heller att det är nödvändigt. Herrens nåd är större än så.
  Det finns upprättelse hos Herren både för dem och trosrörelsens “offer”.”

  Ja, och det enda sättet att inte skapa några ”offer” är ju att lägga ner all verksamhet. Jag tänker på de människor som DN rapporterade som ”självmordsoffer” som resultat av pingstväckelsen i början av förra seklet. Vem ska be om förlåtelse för dem ?

 • teo-log-en on 19 maj, 2008 at 11:23 f m said:

  Sven-Erik o Maggan

  Jag tror personligen inte att Ulf Ekman kommer att göra er vilja till mötes. Han är nog för upptagen med det han ser som sitt uppdrag och vill nog inte se att han själv bär ansvar för de dåliga frukterna av trosförkunnelsen. Att det finns goda frukter är ju också uppenbart. Jag kan inte bedöma hur många som lidit skada av trosrörelsens felaktigheter (flera av dem är som jag anser betydligt överdrivna). Vi ska inte överdriva trosrörelsens storlek.
  Men jag vet att det är betydligt fler som lidit skada av att sanningens ord förkunnats i mina sammanhang – pingst/baptist/mission -fast utan kärlek. Inte finns alla i livet heller så att någon försoning kan ske. Jag tror inte heller att det är nödvändigt. Herrens nåd är större än så.
  Det finns upprättelse hos Herren både för dem och trosrörelsens ”offer”.

 • Maggan on 19 maj, 2008 at 10:15 f m said:

  Flera fd medlemmar jag känner, säger att Ulf Ekman skall be om förlåtelse OFFENTLIGT! I en stor dagstidning eller varför inte på Rapport eller Aktuellt.

  Det finns ingen möjlighet att kalla samman alla trasiga människor i Livets Ords fotspår. Många har bara flyttat utan att säga något och lagt tung skuld på sig själva.

  En del vågar inte gå in i en kyrka överhuvudtaget, absolut inte till Livets Ord.

 • Sven-Erik Sköld on 19 maj, 2008 at 9:30 f m said:

  Beo Christensson, först och främst, tack för att Du satte Ditt namn under!

  Vad gäller Ulf Ekman har han en mycket enkel sak att göra, som är viktigare/angelägnare än att skriva böcker och predika: d.v.s. viktigare än att göra ”altartjänst”,

  (bl.a. med tanke på att han är en mediaperson, kan hantera sina och andras möjligheter i den vägen, och har tillgång till tillräckligt stor lokal, och kan hyra om det blir för trångt, och dessutom kan få hjälp av andra samfunds -och kyrkoledare)

  nämligen att – i enlighet med Jesu Ord och vilja – sammankalla ALLA DEM som ANSER SIG lidit skada – känner sig förfördelade av Ulf E. – p.g.a. av hans tidigare framfart, med JDS-läran och annat, auktoritärt ledarskap m.m. tok,

  och göra ALLT HAN KAN för att hjälpa dem till rätta, kanske också med hjälp av andra Herrens tjänare (han är ju bra på att kalla samman sådana) om han nu menar sig nu ha kommit till insikt om sin tidigare förkunnelse, och insett och förstått att den var -och är felaktig, alltså en VILLOLÄRA,

  och läka såren på dem som skadats av den, så långt det NU är möjligt – en del lever inte, utan har tagit sina liv – och framförallt

  BE ALLA HAN KAN NÅ OM FÖRLÅTELSE!

  Gör han detta skall jag FÖRSIKTIGTVIS börja tro på honom, som en sann Jesu tjänare, d.v.s. en Jesu Kristi EFTERFÖLJARE.

  Men inte förr.

  Återkommer ang. Stanely Sjöberg.

  Var välsignad Du också/S-E

 • teo-log-en on 19 maj, 2008 at 6:35 f m said:

  Käre broder, Sven-Erik. Jag tycker att du har en del poänger, men genom att använda vad jag tycker (och jag kanske är köttslig, jag vet inte) brösttoner så skjuter du över målet. Jag uppskattar både Ulf Ekman, Stanley Sjöberg många katoliker och har verkligen försökt förstå deras sätt att tolka den kristna tron (jag förstår att du kanske tycker att ordet tolka är suspekt, eftersom vi skall läsa som det står). Vårt sätt att läsa bibeln kanske skiljer sig åt, men vi är syskon och har samme far.
  Jag är däremot mycket tveksam till ”flirten” med den katolska kyrkan (jag skiljer på människor som vår pappa älskar och på religiösa system, som är mänskliga verk). Men jag tror inte att min kyrkotradition (pingst/evangelikal) skulle vara utan fel och brister – och mina vänner som lämnat kyrkosystemet helt och hållet och träffas i hemmen tror inte att deras sätt heller är fullkomligt.

  Poängen med Jesusmanifestationen var att ofullkomliga människor manifesterar sin tro och kärlek på ett ofullkomligt sätt – helt enkelt för att de tyckte det var ett bra och välsignat initiativ.
  Jag har träffat vänner som gick med (utan plakat, dock) och de tyckte det var underbart att så många samlades kring Jesus. Flera av dem skulle aldrig tänka sig att gå på ett möte med Ulf Ekman. Och Stanley hade de också svårt för.

  Vi sätter alla ”kött till arm” ibland, och det tror jag att du vet. Jag ifrågasätter inte dig som person och jag håller med dig i en hel del av det du säger, men inte alltid sättet du säger det på.

  Var välsignad /Beo Christensson

 • Sven-Erik Sköld on 18 maj, 2008 at 10:06 e m said:

  Stefan: ”Du har missförstått mycket Sven-Erik”.

  Kan Du förklara Dig närmare, mera precist så att säga?!

  Torgier: ”Hvem er du som dømmer en annens tjener…”

  Guds Ord vägleder, och Guds Ord dömer ut, allt det som inte har stöd i Guds Ord: och verket är Dens som har sänt Sitt Ord, till vägledning för alla; även och inte minst för Ordets tjänare och förvaltare, som vägleder andra; i fallet Stanley, ut i andligt moras och gungfly.

  För mig väger Guds Ord tyngre än människoord: Guds Ord som är ”det ord som skall frälsa våra själar”.

  Den – d.v.s. min själ – överlämnar jag inte i människohänder.

  Vi får se vad som håller i längden; mätperioden som vi alla har, är inte bara den tid vi finns här, utan inkluderar även evigheten.

  Mvh

 • Stefan on 18 maj, 2008 at 8:44 e m said:

  Du har missförstått mycket Sven-Erik. Man kan säga att du är ute och cyklar, men Gud älskar ju även cyklister.
  Ha det gott

 • Torgeir on 18 maj, 2008 at 8:34 e m said:

  Første gang på bloggen her for meg. Det var forfriskende. Jeg er ironisk! Å komme inn på denne tråden var som å gå inn et åndelig sort hull. Det er lenge siden jeg har hørt så mye oppblåsthet og selvpåtatt visdom. Hvem er du som dømmer en annens tjener…

 • Sven-Erik Sköld on 18 maj, 2008 at 1:27 e m said:

  teo-log-en, ang. mitt förra inlägg om Stanely Sjöberg: ”Jag bara undrar vem det verkligen är som sätter “kött till arm” och försvarar sig själv…”

  Stanley Sjöberg menar sig försvara JESUS och Guds rike, med de s.k. Jesusfestivalen, men det är i så fall att försvara JESUS och Guds rike med KÖTTSLIGA VAPEN/METODER; ”att sätta kött sig till arm”.

  Sanningen är ju den, att JESUS försvarar Sig och Sitt rike, bäst Själv, och det gör Han alltid med Guds Ord och Andliga redskap/vapen; som Han lagt i Sina lärjungars hjärtan, i enlighet med Ordet: ”Inte genom någon människas styrka eller kraft skall det ske, utan genom min Ande, säger Herren Sebaot”.

  Det innebär att i Jesu lärjungar bor Anden och Andens stridvapen, som bryter ned fästen och höga murar i andevärlden, som hindrar Människorna från att ”se” Gud i JESUS Kristus.

  Det står också skrivet, att ”Guds rike består inte i ord, utan i kraft”, alltså t.ex. inte i plakat och skanderade slagord i demonstrationer på världens vis.

  Men eftersom Guds församling i Sverige inte i någon högre grad tagit emot -och låtit sig utrustas med dessa andliga stridsvapen, så tar vi till det vi menar oss ha, och sådant som män/ledare som Stanley Sjöberg rekommenderar, d.v.s. mänskliga metoder inlånade från den politiska -och fackliga arenan:

  demonstrationer, slagord, plaklat och utförda av stora folkmassor inför ännu större folkmassor.

  Till saken hör också, att Stanley Sjöberg nu ”bytt fot” och är på väg mot Påven och Rom, tillsammans med t.ex. Ulf Ekman, Peter Halldorf och i stort sett alla pingstledarna.

  Och därför fanns följaktligen under plakaten i Stockholm också diverse villolärare församlade, men också de kan ju bära plakat och ropa ut slagord, i enlighet med bl.a. Stanleys diktamen;

  men när Anden kommer, som är sanningens Ande, då ÅTSKILJER Han ALLT FALSKT – som ju är LÖGN – från Sitt verk, från Guds ”deg” och det är detta slags verk, som är Hans EGET SÄTT att försvara Sitt Kungarike.

  Mvh

 • Sven-Erik Sköld on 18 maj, 2008 at 6:40 f m said:

  B O Hansen, Du kunde ju börja med att ringa (036-196400) till ledarna för Pingstkyrkan här i Jönköping: föreståndaren Pelle Hörnmark och hans medarbetare Peter Bernhardsson, Chatrine Carlsson och Sam Wohlin och dessutom ta kontakt med den nyutnämnde teologie dr Ulrik Josefsson (036-120908) bl.a. nyutnämd rektor för Korteboskolan – teologisk skola – här i Jönköping,

  och fråga dem om de anser att jag är en andlig bedragare, och även höra efter hur mina familjeförhållanden är, mina barn och min fru och övrigt som kan vara av intresse för Dig att få veta.

  Du kan också kontakta mina tidigare arbetsgivare: som Stockholms stad, Luleå kommun, Piteå kommun, Habo kommun, Röda korset i Jönköping, Landstinget i Luleå (Öberga behandlingshem) Örebro läns landsting, ang. Åsbrohemmet och slutligen Jönköpings kommun, nykterhetsvårdsavd. chef, Erik Kangeryd.

  Och f.ö. precis vem Du vill, t.ex. Sten-Gunnar Hedin, tel 08-6192540.

  Och Du får gärna skriva här på sidan vad de lämnar mig för referenser.

  Mvh

 • Sven-Erik Sköld on 18 maj, 2008 at 6:03 f m said:

  B O Hansen: ”Det jeg ville vite om Sven-Erik var hvor han sto i sentrale bibelske spørsmål. Det synes jeg burde være obligatorisk for alle som vi slipper inn i våre liv. Når man innsatte eldste og tilsynsmenn i den første menigheten ble det stilt tydelige og konkrete krav til deres liv. Jeg tror ikke det er unntak for de med profetiske tjenester”.

  Men ta reda på det då, i allsina dar!

  Mvh

 • Både profeten och budskapet måste prövas.

  Dessutom profeteras det alltför lättvindigt i Herrens namn.

  Att säga så ”så säger Herren” är förenat med ett mycket stort anspråk. Om inte Herren sagt detta, så begår man en allvarlig synd.

  Jag har mer förtroende för de som framför ett profetiskt budskap utan stora åthävor.

 • Tordan on 17 maj, 2008 at 6:30 e m said:

  Björn O. H. om Paul Cain:
  ”I dette miljøet opererte det flere, og spesielt en med en sjelden profetisk gave. Den har anerkjent av flere. Når han kom med kunnskapsord var de svært korrekte. Men vedkommende levde altså i åpenbar synd. I USA har vi det tragiske eksemplet med Paul Cain. Han har vært en profet som har gitt mange sterke profetier. Men de siste årene levde han i et homofilt forhold, og er alkoholisert.”

  Det är ju lätt att vara efterklok.

  Nu är det ju så att en människa KAN vara uttagen och använd av Gud mycket och starkt. Men en människa är en människa, och kan alltid falla.

  Gud använder alltså inte bara fullkomnade människor, alltså sådana som redan har fått sin uppståndelsekropp, lever i total lydnad inför Gud, och för vilka det är omöjligt att bli frestad och falla … 🙂

  Det är väl en ’tragedi’ kan jag tänka att Paul Cain fallit, men erkänt detta, men det förminskar egentligen inte det Gud gjort genom honom tidigare (citera in Hesekiel nu bara…).

  Det tragiska är egentligen alla självutnämnda trospoliser och ”cult watchers” som fick vatten på sin kvarn och skrämde ihjäl fåren efteråt.

 • Nå synes jeg ikke dette med åndelige hustruer er noe morsomt i det hele tatt, Haggaj. Det handler om noe som er dypt tragisk. I Norge ble en hel vekkesesbevegelse blant en gruppe New Age folk ødelagt på grunn av at noen profeter påsto at de kunne leve sammen med åndelige hustruer, samtidig som de levde sammen med sin ektevidde hustru. En pastor i Vineyard måtte forlate sin stilling som pastor på grunn av dette.

  Men det sier vel litt om ”ditt nivå” at du finner grunn til å smile av dette. For en stor gruppe mennesker, og en Vineyard menighet i fremgang, endte dette i personlige tragedier.

  I dette miljøet opererte det flere, og spesielt en med en sjelden profetisk gave. Den har anerkjent av flere. Når han kom med kunnskapsord var de svært korrekte. Men vedkommende levde altså i åpenbar synd. I USA har vi det tragiske eksemplet med Paul Cain. Han har vært en profet som har gitt mange sterke profetier. Men de siste årene levde han i et homofilt forhold, og er alkoholisert.

  Det jeg ville vite om Sven-Erik var hvor han sto i sentrale bibelske spørsmål. Det synes jeg burde være obligatorisk for alle som vi slipper inn i våre liv. Når man innsatte eldste og tilsynsmenn i den første menigheten ble det stilt tydelige og konkrete krav til deres liv. Jeg tror ikke det er unntak for de med profetiske tjenester.

 • Björn Olav Hansen,
  Om man följer en person utan att pröva vad den säger blir det fel redan från början.

  Vad har det med ditt exempel att göra? Det jag säger är ju att det spelar ingen roll om personen lever rätt. Du måste pröva ändå.

  Så vad är det då vill kontrollera hos Sven-Erik Sköld innan Du lyssnar till honom? Om han har en andlig hustru? 😀 😀

 • Nå er du dypt urettferdig, Haggaj. Jeg har ikke sagt at disse ordene passer på Sven-Erik Sköld. Les hva jeg skriver: ”La meg si dette på helt generelt grunnlag.” Det må være mulig å si noe om dette generelt.

  De skriftstedene jeg henviser til var jo et svar på et konkret spørsmål. Derfor blir det fullstendig ut av en hver proposjon når du kommer med beskyldninger om ”nivå på diskusjonen”. Du smører ting sammen!

  Til slutt: Jeg blir alvorlig betenkt over det du skriver her: ”Om man följer en person utan att pröva vad de säger blir det ju fel redan från början.”
  Om jeg skal følge dette, så kan det bety følgende (TENKT eksempel): Et menneske lever i hor, men profeterer. Det vedkommende profeterer er rett, men livet vedkommende lever er fullstendig feil. Jeg skal da godta budbringeren som en sann profet, fordi hans profeti stemmer?

  Fra egen erfaring: Jeg kjenner til flere tilfeller hvor ”profeter” har levd svært uryddige moralske liv. Noen har levd sammen med en annen kvinne, han kalte det visst ”åndelig hustru”, og kom med svært konkrete kunnskapsord om andre. Flere fulgte ham inn i den visse åndelige død. Men kunnskapsordene var helt korrekte!

 • Björn Olav Hansen,
  Om man följer en person utan att pröva vad de säger blir det ju fel redan från början.

  “Som profeter får två eller tre tala, och de övriga skall pröva vad som sägs.” (1 Kor 14:29)

  Men om man prövar vad som sägs och det stämmer med Guds ord har Du inget att vara rädd för.

  För att visa vilken nivå Du håller i diskussionen skall jag citera de bibelord som Du angett:

  ”Ty de är falska apostlar, ohederliga arbetare, som uppträder som Kristi apostlar. Och det är inget att förvåna sig över, Satan själv uppträder ju som en ljusets ängel.” (2 Kor 11:13-14)

  ”Lägg inte förhastat dina händer på någon och gör dig inte medskyldig till någon annans synder, håll dig själv ren.” (1 Tim 5:22)

  Nu kan läsarna själva avgöra om de tycker att Björn Olav Hansens bibelcitat stämmer på Sven-Erik Sköld.

 • Observer on 17 maj, 2008 at 1:56 e m said:

  Björn O H

  Hoppas att du noterar allt vad jag skrev.

  Fåren känner igen herdens röst…

  Avslutar härmed detta.

  Var rikligen välsignad dyre broder!!

  Bless to ALL 🙂 🙂

 • Observer:

  Prøv 2.Kor 11,13-14 og 1.Tim 5,22

  Jeg tror ikke du for alvor mener at man skal følge ordene fra en hvilken som helst person, bare fordi det han eller hun sier høres åndelig ut.

 • Observer on 17 maj, 2008 at 1:26 e m said:

  Jag tar inte ställning för någon men jag tycker detta börjar likna en ”häxprocess.”
  Var någonstans står det i Ordet att vi i detalj skall veta en persons bakgrund för att vi skall kunna lyssna på vad han/hon säger?

  Fåren känner igen herdens röst, men en främmande följer de icke.

  Bless to all 🙁 🙁

 • Haggaj

  La meg si dette på helt generelt grunnlag: Det kan ikke være slik at det er bare ordene som gjelder. Vårt liv må også samstemme med det vi sier.

  Derfor er det ikke likegyldig hvem som sier ting, eller hva de representerer.

  For en kort tid tilbake ble en kjent profetisk stemme i USA avslørt som alkoholiker og homofil. Hans liv og livsførsel ble avslørt. Han levde sitt liv, men formidlet noe annet gjennom sine ”sterke” profetier. Han ble ikke bare bedømt på grunn av ordene, hans liv ble også gjenstand for bedømming.

  Nei, jeg er ikke ute etter å forulempe Sven-Erik. Jeg sier jo at det kan hende at han har fått dette mandatet fra Gud. Men nettopp fordi det kan være tilfelle, må vi som lytter til hans ord, stille også de vanskelige spørsmålene. Jeg lytter gjerne til det Sven-Erik har å si, men jeg vil gjerne vite litt mer om mannen som sier det jeg skal lytte til. I den siste tiden skal det komme mange som påstår at de taler på Herrens vegne. Jeg vil derfor gjerne vite hvem som taler, og hva de representerer. Vanskeligere er det ikke.

 • Björn Olav Hansen,
  ”Som profeter får två eller tre tala, och de övriga skall pröva vad som sägs.” (1 Kor 14:29)

  Det står inte att de övriga skall pröva vilken bakgrund profeten har. Det står att de skall pröva vad som sägs.

  Jag har säkert själv felat i just detta. Men det betyder inte att jag ändå kan tala om vad som är rätt. Detsamma gäller säkert Sven-Erik.

  Det jag vänder mig mest emot är att Du ställer frågor som inte hör till ämnet för att sedan bygga upp en egen nidbild byggd på de svar Du tjatat fram.

  Är Du ute efter att förolämpa Sven-Erik? Kanske har hans ord tagit Dig hårt i själen. Eller rent av i köttet?

 • Haggaj

  Jeg tror Gud har gitt profeter til Guds forsamling. Jeg sier ikke at ikke at Gud ikke kan ha gitt dette mandatet til Sven-Erik. Men jeg stiller noen spørsmål som jeg mener er veldig relevante. Skal vi ikke stille de vanskelige spørsmålene? Du stiller jo stadig slike spørsmål. Du selv stiller andre til ansvar for deres syn. Men den kritikken rammer andre, og deres teologiske syn. Jeg forstår at det er i orden.

  En som påstås taler på Guds vegne må tåle at han eller hun ettergås i sømmene. Jeg tror at mange problemer har oppstått fordi vi ikke har våget å gjøre det. Det er for lettvint å si: ”Meg har Gud vist”. Det gjør de fleste uangripelige. Hvem er vel vi som stiller spørsmål ved det Gud har sagt?

 • Björn Olav Hansen,
  Jag tycker att Du agerar mycket fult i Din debatteknik. Och Sven-Erik Sköld är inte den första som Du använder denna teknik på.

  Tuve nämnde i en kommentar här något om halmgubbe. Aldrig har jag väl tidigare sett någon som använt denna teknik som Du Björn Olav.

  Halmdocka (halmfigur, halmgubbe), engelska ”straw man argument”, är ett retoriskt begrepp, och kan vara antingen en medveten taktik eller en form av argumentationsfel. En halmdocka används särskilt i ett läge då en motståndares verkliga argument kan vara svåra att bemöta rationellt.

  Halmdockan består i att debattören först bygger en nidbild av motståndarens åsikter och argument och sedan argumenterar mot denna nidbild. De förvrängda argumenten framstår på så sätt som absurda och blir lätta att bemöta. De verkliga argumenten låtsas debattören inte ha hört. Motståndaren tvingas då lägga sin energi på att förklara vad den egentligen menar, och hamnar därmed i ett defensivt läge. Halmdockor kan leda till att en debatts fokus fjärmar sig från kärnfrågan.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Halmgubbe

  Sedan kan jag nog tillägga att det är nog få personer i detta land som är så tydlig med var de står teologiskt. Ibland kan man bli trött på honom av just den anledningen.

  Sven-Erik,
  😉

 • Dere får korrigere meg, men dette bildet er i ferd med å feste seg:

  1. Sven-Erik Skjöld påstås å være en profet som på Guds vegne taler til hele kristenheten i Sverige (Norden?) Han sier selv at han har fått et mandat fra Gud.

  2. Han har bakgrunn fra pinsebevegelsen, men er idag ikke medlem i noen lokal menighet. Når han blir spurt konkret om dette, vegrer han seg for å svare. Han må spørres to ganger før han svarer.

  3. Han sier selv at han tilhører Jesu kjærnefamilie. Dette forstår jeg som at han kun er sammen med likesinnede, og gjerne de han selv velger ut.

  4. Få om noen vet hva han står for teologisk. Han sier han holder seg til Bibelen. Det sier alle, og det kan bety det meste i dag. Selv utpeker han de fleste andre som vranglærere.

  Bibelen sier: ”forakt ikke profetord, MEN PRØV ALT og hold fast på det gode.” (1.Tess 5,20-21) Hvordan er det mulig å prøve det han sier? Den profetiske tjenesten handler jo ikke bare om å formidle et budskap med ord, men like mye gjennom sin karakter. Hva skjer med oss når vi velger å stå alene, og ikke lar andre slippe inn på oss?

 • teo-log-en on 17 maj, 2008 at 9:25 f m said:

  Jag bara undrar vem det verkligen är som sätter ”kött till arm” och försvarar sig själv…

 • Sven-Erik Sköld on 17 maj, 2008 at 6:13 f m said:

  Ps.

  Om vi tar Stanley Sjöberg som ett annat exempel, som säger sig vilja FÖRSVARA JESUS och hans rike, så försöker han göra det med köttsliga aktiviteter:

  sätter ”kött till arm” med andra ord.

  Sanningen är ju den, att JESUS Själv bäst försvarar både Sig Själv och Sitt rike; det är ett rike som inte är av denna världen, och försvaras därför inte heller med världens metoder! D.v.s. med metoder som syns.

  Det försvaras – utbreds och befästs – med andliga vapen och andlig skyddsutrustning, och ingenting annat.

  Ds

 • Sven-Erik Sköld on 17 maj, 2008 at 6:02 f m said:

  Stefan: ”Själv anser du dig för god att vara med i en kristen församling”.

  Hur vet Du det?!

  Stefan: ”Har Herren gett dig en specialtjänst att vara den som rätt tolkar hans ord och kan bedöma vad som är rätt och fel. Jag förstår att du själv tycker det. Efter allt jag läst av dig verkar du tro att du är ofelbar”.

  Det är Bibeln – Guds Ord – som avgör vad som är rätt alternativt fel. Dv.s. Ja, ja eller Nej, nej som JESUS säger.

  De Ord som Anden talat: genom Guds -och Jesu apostlar och profeter, nedskrivet så att vi alla som är läskunniga, och har texten på ett för oss begripligt språk, har möjlighet att ta del av vad Guds Själv, genom Sina språkrör, säger.

  Ord som är till för åtlydnad av oss alla, UTAN UNDANTAG!

  Ledare – som alla är vanliga människor – har ett särskilt ansvar då de leder Jesu får; och det skall de göra i enlighet med Guds Ord, i annat fall är de antingen okunniga i vad som står skrivet, eller så falska.

  Och fåren har själva det yttersta ansvaret för den egna själen; och kan därför inte lämna ut den på något slags entreprenad åt andra, utan har att kolla vart ledarna leder; och det sker genom att man själv läser vägkartan, Guds Ord.

  Om jag hamnar på en buss där föraren är onykter, varnar jag andra och stiger av.

  Om vi tar Ulf Ekman som exempel, som ju den här tråden handlar om; så bedriver han ett uppenbart bländverk i Jesu Namn, och många låter sig bländas, förföras, av honom. Och överser därför med, att han inte själv åtlyder Jesu Ord.

  Mvh

 • Stefan on 17 maj, 2008 at 2:48 f m said:

  Hej Sven-Erik Sköld!
  Det är naturligtvis väldigt viktigt för oss som du vill vägleda att veta var du hör hemma och om du själv lyssnar till någon annan. Du anser dig ju själv ha ett uppdrag från Jesus att tala till hela Kristi kropp. Vem är du egentligen? Varför ska jag lyssna till dig? Du tar stora ord i din mun och kallar andra Herrens tjänare både antikrist och att vara falska profeter.
  Själv anser du dig för god att vara med i en kristen församling.
  Har Herren gett dig en specialtjänst att vara den som rätt tolkar hans ord och kan bedöma vad som är rätt och fel. Jag förstår att du själv tycker det. Efter allt jag läst av dig verkar du tro att du är ofelbar.
  Jag är övertygad att vi behöver varandra. Vi behöver korrigeras och slipas av varandra. Vi är en kropp tillsammans. Kristi kropp. Många lemmar, men en kropp.
  Din himmel verkar bli väldigt ödslig. Inte många platsar där. Kanske bara du själv.
  Var välsignad broder

 • Tanker on 17 maj, 2008 at 12:01 f m said:

  Jeg skrev i mitt forrige innlegg som ikke kom med at det er mulig jeg misforstod.

  Jeg trodde nemlig at noen her mente at man ikke behøvde være med i noen menighet, man behøvde bare ha en tro på Jesus.
  Dermed tilhørte man automatisk Kristi Kropp.
  Dermed behøvde man ikke holde seg til apostlenes lære om menighetsliv med pastorer, apostler, lærere, evangelister etc, det var ikke nødvendig – bare man kunne si at man hadde en tro på Jesus.
  På den måten kunne man vandre rundt i verden uten noen tilknytning til de som står for læren – apostlene – den lære som kristendommen er grundet på.
  Og dermed – ”fordi man har Jesus” – kan man hevde bastant at man ikke behøver være med i noen menighet.

  Men mulig jeg misforstod.

 • Tanker on 16 maj, 2008 at 11:53 e m said:

  Risikoen med et slikt syn er at man står helt alene til slutt og hevder man har sannheten.
  Og når noen andre tilslutter seg det synet, har de samme opplevelse.
  Av at det synet påståes være eneste sannhet, og de vil stå alene utenfor der igjen.
  Tilslutt har vi en splittret kropp som inegn vil være med i.

  Forøvrig kom ikke mitt forrige innlegg med.
  Refusert?
  Aletheia? Burde vel leve opp til navnet?

 • Sven-Erik Sköld on 16 maj, 2008 at 11:44 e m said:

  B O Hansen: ”Man bryter vel heller ikke livsforbindelsen med Jesus når man er med i en lokal forsamling. Heller tvert imot!”

  Skrev jag det?

  Men jag skrev vad som ÄR den egentliga/faktiska församlingen; den församling som har FULL LEGITIMITET att vara det: på grundval av Dens Ord som har mandat att avgöra den saken.

  T.ex. är alla de som är registrerade medlemmar i Pingst, kanske 40-50.000 människor, mer eller mindre tvångsanslutna – kollektivt anslutna – till SKR; som handlar om religionsblandning, d.v.s. en blandning mellan Guds -Jesu och Hans apostlars lära och villoläror;

  och i förbundsdokumentet som undetecknats (av kanske en person) för medlemskapet, ingår att inte ifrågasätta varandras läror! Tvärt emot vad Guds Ord bjuder oss, d.v.s. att pröva såväl lärorna som apostlarna som företräder dem.

  Och allt detta – denna utveckling för Pingst – p.g.a. ett fåtal ledares – främst Sten-Gunnar Hedins – kärvänliga hållning till katolska kyrkans företrädare, Anders Arborelius.

  Bl.a. detta är MATRIKELNS BAKSIDA: att man plötsligt är med och stöder det Bibeln tydligt talar emot! Just därför att man – i det här fallet – råkar vara matrikelförd medlem i en pingstförsamling.

  Därmed har jag inte sagt, att inte många av dessa är levande lemmar i Kristi kropp; men som sagt, detta bl.a. är matrikelns baksida.

  Men jag skulle tro, att tiden är nu inne för ett allmänt uttåg – för Guds folk, Kristi lemmar – ur fållor där ledarskapet uppenbart leder fåren vilse;

  det handlar ju i det flesta fall om MYNDIGA personer, med rätt att tänka -och handla efter sitt eget förstånd och efter Guds Ords ledning.

  Och inte viljelöst låta sig ledas i nåt slags ”följa John”, och det bakom uppenbara blindbockar!

  Mvh

 • Tanker:
  Det är ingen som sagt att man ikke trenger en menighet! Det är snarare definisjonen av menighet vi har debattert her. Mye av det andre du skriver om er jeg hjertens enig i!

  Har du virkelig misset det?

  “Dere er bygd opp på apostlenes og profetenes grunnvoll, med Kristus Jesus selv som hjørnesteinen. Han holder hele bygningen sammen, så den i Herren vokser til et hellig tempel, og gjennom ham blir også dere bygd opp til en bolig for Gud i Ånden.” (Ef 2:20-22)

  Dette stiller jeg meg bak!

 • Jeg kan også si et amen til både det Sven-Erik Sköld og Andy skriver. Har selv vokst opp i en bevegelse hvor dette har blitt betonet sterkt.

  Et livssamfunn med Jesus Kristus er så klart det avgjørende. Og den bekjennende menighet og Guds sanne menighet er ikke to synonyme begreper. Jesus fremstiller dette klart i de sju lignelser om himlenes rikes hemmeligheter i Matt. 13.

  Her finner du en gammel og anderledes preken om Guds menighet:

  http://home.c2i.net/DeGamleStier/prekener/stillaser.html

  Mvh.
  CatoI.

 • Tanker on 16 maj, 2008 at 11:34 e m said:

  Noen av de som hørte på apostlene laget seg egne lærer.
  Da forklarte apostelene for sine egne hva som var riktig lære.

  Det er deres undervisning vi bygger på.
  Det er umulig å bygge på noe annet og tro at det verket skal bestå.

  Jeg kjenner ikke igjen apostlenes undervisning i mye av det som skrives her.
  For eks at man ikke behøver en menighet.
  Hvor kommer den undervisningen i fra?
  Hvilke apostler?
  Ikke Jesu.

 • Observer on 16 maj, 2008 at 11:28 e m said:

  Församlingen är en levande organism, inte en organisation.
  Som en levande organism kan församlingen fungera under förföljelsetider. Matriklar kan t.o.m. vara till skada vid husrannsakan osv.

  Dessa höllo fast vid apostlarnas undervisning…
  Apostlarna behövde inte hålla fast lärjungarna.

  Människor söker sig alltid dit elden brinner.

  Har nyss lyssnat till Lars Enarsson, på Jerusalems murar, vision Norge. Mycket bra undervisning.
  Vi måste vara vaksamma i den yttersta tiden.

  Bless to all 🙂

 • Tanker on 16 maj, 2008 at 11:02 e m said:

  Dere farer vill.

  Kirken er bygget på Peters åpenbarelse.
  Det forteller jo disippelen Matteus klart i det 16 kapittelet.
  Matt 16,18 Og det sier jeg deg: Du er Peter; på denne klippe vil jeg bygge min kirke, og dødsrikets porter skal ikke få makt over den.
  Det spiller ingen rolle hvem som Jesus peker på som sin familie forøvrig i andre sammenhenger.
  De som forteller dette om hvordan kirken bygges er jo samme personer som starter den første menigheten – det er DE som forteller hva Jesus har sagt, men som er grunnvollen vi bygges opp på.
  Alle troende, de Jesus peker på, ble med der.

  Hele kirken er altså bygget på apostlenes lære om Jesus.
  Det er de som underviser om hva Jesus sa.
  Jesus skriver ikke noe selv, og de tolv apostlene bygger grunnen ut fra den åpenbarelse, den LÆRE de har.

  Apg 2,41-42 De som tok imot hans budskap, ble døpt, og den dagen ble rundt tre tusen lagt til menigheten. 42 Trofast holdt de seg til APOSTLENES LÆRE og samfunnet, til brødsbrytelsen og bønnene.

  Navnene deres står jo på stenene i bymuren til nye Jerusalem. Ingenting urent får komme inn der.

  Åp 21,14 Og bymuren hadde tolv grunnsteiner, og på dem var navnene på Lammets tolv apostler skrevet.

  Vi har Jesus som hjørnestein, det sier disiplene, men vi er bygget opp på apostlenes og profetenes grunnvoll:

  Ef 2,20-22 Dere er bygd opp på apostlenes og profetenes grunnvoll, men hjørnesteinen er Kristus Jesus selv. 21 Han holder hele bygningen sammen, så den i Herren vokser til et hellig tempel, 22 og gjennom ham blir også dere bygd opp til en bolig for Gud i Ånden.

  Hvorfor ikke holde seg til APOSTLENES LÆRE – hvorfor skape sin egen ut fra løsrykte bibelvers?

 • Sven-Erik

  Du konstruerer noe merkverdig, som om Jesu kjernefamilie skulle være noe annet enn Hans menighet.

  Guds ord taler om tre størrelser:

  1. Jøder
  2. Grekere (hedninger)
  3. Guds menighet

  Se 1.Kor 10,32

  Man bryter vel heller ikke livsforbindelsen med Jesus når man er med i en lokal forsamling. Heller tvert imot!

 • Först vill jag säga ett otvetydligt amen till S-E Sköld!

  De första församlingarna var människorna, inte en kyrka, församling med ett specifikt namn. När tre tusen blev frälst under pingsten lades de inte till en organiserad församling, men Apg säger att de tre tusen lades till de andra människorna.

  ”…there were added (προστιθημι – prostithemi)[unto them] about three thousand souls.” (Apg 2:41b)

  Jag är med i en församling, men inte som skriven medlem i en organisation. Enligt vissa skribenter och Ulf Ekman kan man inte detta som kristen. Varför då? Det finns inget i NT som ger stöd för att man måste skriva in sig som medlem i en organiserad kyrka. De första kristna samlades i hemmen, och detta gjorde det under de tre första århundraden. När Paulus skriver till församlingarna är det alltså till människorna i de olika städerna han hänvänder sig till. När det är sagt fanns det äldste bland dessa som fungerade som herdar för gruppen med frälsta, och helt fram till den första hednabiskopen Ignatios fanns det heller inget hierarki. Det fanns givetvis ordningar bland de troende, något vi ser i de olika brev Paulus skrev. (Ignatios förbjöd f.ö undervisning från Torah, samt förbjöd judarna att fira sabbat och sina högtider.)

  Församlingen är dig och mig och alla de som tagit emot Jesus som sin Herre och frälsare. Församlingen är inte först och främst en organisation med skrivna medlemmar som håller till i en kyrkolokal. Detta är ett ämne man kunde skrivit många böcker om!

  Det är nog dags att återgå till rötterna, och det är inte Nicea eller Konstantinopel jag talar om då…

 • Sven-Erik Sköld on 16 maj, 2008 at 8:57 e m said:

  I Matt. 12:48-50 berättas hur JESUS Själv KLARGÖR vilka som tillhör Hans familj, kärnfamilj:

  Men han svarade och sade
  till den som berättade detta
  för honom: Vilken är min
  mor och vilka är mina
  bröder?

  Och han räckte ut handen mot
  sina lärjungar och sade: Se här
  är min moder och här är mina
  bröder!

  Ty var och en SOM GÖR min
  himmelske Faders vilja, den
  är min bror och min syster
  och min mor”.

  När JESUS kommer igen, för att hämta de sina, hämtar han hem Sin kärnfamilj, oavsett om de är skrivna i en församlingsmatrikel eller ej.

  Huvudsaken är att de är skrivna i Lammets bok
  och har livsgemenskap med Honom.

  Och då kan det faktiskt bli så, att samtliga matrikelförda i en församling kan bli kvar, medan någon som står helt utanför formella bindningar till en församling,

  lyfts upp JESUS till mötes.

  JESUS/Huvudet vet nämligen vilka lemmar som tillhör HANS KROPP, och konstigt vore det ju annars, och vilka som har namnet om att göra det, och ändå inte gör det.

  Det handlar ju om en LIVSFÖRBINDELSE med JESUS Själv, och den kan ingenting annat ersätta.

  Upp. 3:4-5 ”Dock kan hos dig
  i Sardes nämnas några få, som inte
  har fläckat sina kläder; och de skall
  vandra med mig i vita kläder, ty de
  är värdiga därtill.

  Den som vinner seger, han skall
  bli klädd i vita kläder, och jag skall
  aldrig utplåna hans namn ur livets
  bok, utan kännas vid hans namn
  inför min Fader och inför hans
  änglar”.

  Gärna matrikelförd på jorden, men först och främst känd i himlen; inför Fadern och Hans änglar, och med namnet skrivet i Livets bok,
  för alltid.

  S-E

 • Tordan on 16 maj, 2008 at 7:42 e m said:

  Björn:
  ”Siden du ikke svarer på de øvrige spørsmålene, går jeg ut fra at du er enig med meg? At det ikke er uvesentlig å vite hvem og hva en person er som påstår han taler på Guds vegne?”

  Självklart.

 • Tordan:
  ”Dock skulle jag inte hänga upp alltför mycket på teologisk och formell tillhörighet kanske.”

  Kanskje det er en av årsakene til at det blir så mye underlig teologi?

  Siden du ikke svarer på de øvrige spørsmålene, går jeg ut fra at du er enig med meg? At det ikke er uvesentlig å vite hvem og hva en person er som påstår han taler på Guds vegne?

 • Tordan on 16 maj, 2008 at 6:26 e m said:

  Björn Olav Hansen:
  ”På hvilken måte mener du man kan utøve evnen til å prøve ånder, overfor mennesker som er uavhengig noen kristen forsamling og opptrer på egenhånd?”

  Jo det är klart att församlingstillhörighet är EN faktor man gärna vill titta på i sammanhanget.

  Dock skulle jag inte hänga upp alltför mycket på teologisk och formell tillhörighet kanske.

  Nu försvarar jag inte Sven-Erik i första hand, som jag har en hel del åsiktsmässiga skillnader gentemot.

 • Tordan:

  Når noen hevder at de taler på vegne av Gud, ville du da like å vite hvem disse personene er, og hva de står for? Er det likegyldig hvilken sammenheng de står i? Eller er det ”bare” budskapet som er viktig?

  Når vedkommende vegrer seg for å svare på hvilken sammenheng man tilhører, ville det skape den tillit som gjør at du lytter?

  På hvilken måte mener du man kan utøve evnen til å prøve ånder, overfor mennesker som er uavhengig noen kristen forsamling og opptrer på egenhånd?

  Spørsmålet er jo hva denne husforsamlingen står for læremessig?

 • Tanker on 16 maj, 2008 at 5:32 e m said:

  Det er en hvordan man enn ser på det, en totalt ubiblisk läre å hevde at man ikke behöver väre med i en menighet som kristen.

  Ingen av disiplene til Jesus underviser om noe slikt eller forsvarer noe slikt.
  Ingen av brevene til Paulus underviser om noe slikt forsvarer noe slikt.
  Tvertimot.
  Brevene sendes til menigheter og personer med tilknytning til og ansvar i menigheten.
  Menighetslivet betones gang etter gang i brevene som våre kirkefedre har skrevet til oss.

  Apg 2,41-42 De som tok imot hans budskap, ble døpt, og den dagen ble rundt tre tusen lagt til menigheten. 42 Trofast holdt de seg til apostlenes lære og samfunnet, til brødsbrytelsen og bønnene.

  Hvordan skal man kunne holde seg trofast til apostlenes läre om man forkynner noe annet?
  Det er deres läre vi bygger på.
  Det er jo apostlene som har skrevet alt om Jesus og det ha sa og underviste om.
  Og dette må vi holde oss trofast til – skal vi kalles kristne i den betydelse de förste Jesu etterfölgere kalles kristne.

 • Bjørn Olav Hansen:
  Jeg lovet deg et svar idag på dette med menighet, men må dessverre jobbe med 17 maiforberedelser på min sønns skole hele kvelden. Jeg ber derfor om å få svare deg etter helgen (hvis jeg får tid gjør jeg det på søndag).

  Ha en strålende fin dag i mogen alle nordmenn!

  /Andy – Exilsvensk i Norge…

 • Tordan on 16 maj, 2008 at 3:49 e m said:

  Björn Olav Hansen,
  ursprunget till frågan om en kristen ”måste” tillhöra en lokal församling, var ju att du undrade huruvida Sven-Erik Sköld tillhörde någon.

  Jag upplevde att du ”ställde Sven-Erik mot väggen” för att utröna om han var en trovärdig kristen/profet. Stämmer det ?
  Är det detta som är den egentliga frågan?

  Bör vi ”akta oss” för kristna som befinner sig utanför de lokala församlingarna, eller som inte håller ett medlemskort i en sådan, även om de t.ex. lever i en mindre, informell kristen husgemenskap ?

 • Gerdvall:

  At Paulus hilser til enkelte troende ved navns nevnelse har jo i hvert enkelt tilfelle sin spesielle begrunnelse.

  Bare et lite appropo: Jeg synes det er litt slitsomt og aldri så lite malplassert med disse smiletegnene hele tiden. Du har bestemte meninger, (og det er flott), men det blir litt spesielt når de ledsages av smiletegn. Skal det liksom oppleves litt snillere ut det du skriver?

 • Linnea

  Du setter ord på den smerte og frrustrasjon som mange mennesker føler på i dag, meg selv inklusive. Den første menighet var èn. Vi snakker om den udelte kirke.

  En del angriper Romerkirken pga at den har en pave. Av og til kommer denne paven med noen uttalelser som i kraft av hans embete får konsekvenser for hele Romerkirken.

  Det er protestantene som har forårsaket de fleste splittelsene. Det kommer vel av kanskje av ordet ”protestere”. Mens Romerkirken har èn pave, har de protestantiske kirkene hver sin pave, og mens paven av og til kommer med en uttalelse, kommer disse pavene med uttalelser hele tiden!

  Jeg tror ikke det er bibelsk med alle disse forskjellige forsamlingene. Det er et uttrykk for splittelsene, den kjødelige kampen, hovmod og villfarelser.

 • Cato I

  Mitt menighets/kirkesyn? Fra det jeg kan se i NT blir menigheten ledet av biskoper (episkopos) og eldste (presbyteros). I den første menighet fantes det også diakoner. De 12 apostlene står på mange måter i en særstilling, og det er disse som innsetter menighetens ledere. Fra tidlig kirkehistorie ser vi at biskopene på flere måter overtar apostlenes rolle i ledelsen av menighetene. Blant annet ser vi dette i de tidlige distriktsynodene som kommer sammen for å drøfte saker som angår flere enn den ene lokalmenigheten.

  Som pastor i et frikirkesamfunn så ikke bare ser jeg, men jeg har også opplevd på kroppen, minuspoengene ved at pastoren for forsamlingen står alene uten noen over seg. Jeg finner heller ikke noe bibelsk begrunnelse for dette. Det bibelske er at menighetens ledelse består av både episkopos og presbyteros. Interessant nok så følger også mennonitene denne praksis. Som kjent har de bakgrunn fra den anabaptistiske bevegelsen på 1500-1600 tallet.

 • Bjørn Olav Hansen: ”Nå startet vel ikke apostelen Paulus forsamlinger knyttet til seg selv noe sted. Der hvor evangeliet ble forkynt, mennesker omvendte seg og ble født på ny, døpt, ble kristne menigheter grunnlagt, og disse menighetene ble ordnet med tilsynsmenn, eldste og diakoner.”

  – Det jag ville få fram var att ingen av apostlarna krävde något mer än att de tog emot budskapet och lät döpa sig, för att vara en del av ekklesian. Bland dessa utvaldes sedan ledare.

  Att alla troende måste vara tillsammans på en ort, det finns inget krav i NT. Däremot hälsar Paulus till enskilda troende som samlas på olika platser, i olika hus.

  Tuve: ”Naturligtvis inte, eftersom de alla var del i en enda Kyrka.”

  – Ordet ”kyrka” finns inte i bibeln! 🙂

  De som trodde på Israels Messias betraktades under apostlarnas tid som en sekt inom judendomen. Kristendom, som vi förstår ordet idag, fanns inte då. That´s it! 😉

 • Linnea. on 16 maj, 2008 at 12:27 e m said:

  B. Olav Hansen.
  Var finner du ett bibliskt exempel på det virrvarr av olika församlingar, samfund och kyrkor i bibeln som erbjuds idag som närmast beskrives i Hes.34?
  Guds hjärtelag finns beskrivet i vers 11 o.s.v. i samma kapitel.
  Var finns de herdarna idag och det herdehjärtat som väcker hunger och längtan och söker efter de förlorade?
  Jo. de herdarna är ”utslängda i buskarna” i detta land men har en uppgift där för de vilsekomna som annars ingen skulle fråga efter.

 • Bjørn Olav Hansen.

  Har allerede svart på det første.

  Når det gjelder et eksempel på en kristen uten menightestilhørighet i Skriften, så er dette umulig å svare på. Skriften er ingen kirkehistoriebok med personalia. men jeg kunne jo forsøke med Apg 9:10.

  ”Men det var i Damaskus en disippel ved navn Ananias.” Han ble et Herrens redskap for Paulus, men tilhørte han den lokale menighet i Damaskus, tro? Hvem vet?

  Hebr. 10, 25 er en formaning om å samles. Ikke en forutsetning for å være frelst!

  Jeg ønsket du kunne svare på hva slags menighets/kirkesyn du egentlig har? Er det hierarkisk med apostolisk suksesjon som forutsetning?

  Mvh.
  CatoI.

 • Men Cato, hvor er eksemplet fra Skriften på at en person kan være kristen alene? Nevn et eksempel på en kristen som sto uten menighetstilhørighet.

  Hva tror du Hebr 10,25 sikter til?

 • Bjørn Olav Hansen.

  Da vil jeg si det slik:

  Frelsen og vårt forhold til Gud er først og fremst en personlig sak mellom meg og Gud. Det ser vi helt klart av Skriften, som f. eks.

  ”For dersom du med din munn bekjenner at Jesus er Herre, og i ditt hjerte tror at Gud oppreiste ham fra de døde, da skal du bli frelst.
  Med hjertet tror en til rettferdighet, og med munnen bekjenner en til frelse.
  For Skriften sier: Hver den som tror på ham, skal ikke bli til skamme.
  Her er ikke forskjell på jøde og greker. Alle har de samme Herre, som er rik nok for alle som påkaller ham.
  For hver den som påkaller Herrens navn, skal bli frelst.” Rom 10:9-13.

  Uten denne personlige relasjon til Kristus finnes ingen frelse, fordi Han er hodet hvor alle lemmer får sitt liv fra!

  Når det gjelder 1Kor 12:13:

  ”For med én Ånd ble vi alle døpt til å være ett legeme, enten vi er jøder eller grekere, treller eller frie. Og vi har alle fått én Ånd å drikke”,

  så er dette legeme som her beskrives Kristi legeme på jord i funksjon. Dette legeme manifesterer seg gjennom den lokale menighet, eller der hvor en flokk (for hvor to eller tre…) av troende samles. Vi kan absolutt ikke si at medlemsskap i en lokal menighet er en forutsetning for å være et lem på dette legeme.

  For meg synes det som du har nærmest et katolsk syn på kirken og det kirkelige embete. Der heter det jo at det finnes ingen frelse utenfor Kirken.

  ”Men dere er kommet til Sions berg, til den levende Guds stad, det himmelske Jerusalem, til englenes myriader,
  til høytidsskaren og menigheten av de førstefødte som er oppskrevet i himlene, til en dommer som er alles Gud, og til de fullendte rettferdiges ånder,
  til Jesus, mellommannen for en ny pakt, og til det rensende blod som taler bedre enn Abels blod.” Heb 12:22-24.

  Mvh.
  CatoI.

 • Tordan on 16 maj, 2008 at 9:46 f m said:

  Tuve:
  ”SÅ: “Har ni tänkt på att man finner inte på något ställe i apostlarnas skrifter att t ex Paulus säger: ‘Nu är det så att jag tänker starta en församling här i staden. Ni som kommit till tro på Yeshua, vill ni också bli medlemmar i min församling?’”

  Tuve: Naturligtvis inte, eftersom de alla var del i en enda Kyrka”

  Tordan: Märkligt resonemang Tuve. Det väcker inte tilltro till den katolska synen, om det är det som det är. (”en enda kyrka”?)

  Resonemanget handlade om lokala församlingar och inte om samfundsbildningar.

  Att tala om ’kyrka’ är dessutom i detta sammanhang en aning påklistrat, om man menar den gemenskap som uppstått kring apostlarna och deras mission och undervisning.

 • PåKlippan on 16 maj, 2008 at 9:46 f m said:

  Tuve

  hela ecclesian innefattar alla som omfattar frälsningen i genom Jesus Kristus, den som Gud sänt för att rädda oss alla.

  Ecclesian är den osynliga Jesuskroppen, delaktigheten i hela vinträder, en byggnad i anden.

  Den som vill sätta likhetstecken mellan ecclesian och ett eller annat kyrkopolitiskt system har inte förstått NT´s lära.

  Det må vara hur vackra intentioner och stämningsfulla liturgier som helst. Hur mycket människor du än skulle få med i din matrikel, så är det kollektivet aldrig större än helheten.

  Helheten är ecclesian, köpt med Jesu blod på korset.

  Delarna arbetar efter sin kallelse och insikt, för att utföra missionsbefallningen. Hela tiden noggranna med att läsa programförklaringen i NT, får vi åtminstone hoppas !

  Så låt oss denna dag glädjas även över delarna. Helheten är Guds ansvar. Påven kan slappna av. Jesus sa aldrig att han behövde någon vikarie av kött och blod här nere.
  Däremot lovade han sända Anden, vilket har gjort.

  Det finns ingen splittring kring Jesu blod.
  De som tagit emot Jesu blods evangelium i den stora katedralen, är förenade (genom samma blod) med den lilla ystra gruppen som samlas i en lagerlokal och högljutt prisar den uppståndne.

  Blodets band är osynligt. De som vill göra detta synligt är maktmänniskor.

  Detta som en vänlig påminnelse. I övrigt önskas en underbar dag till dig.


 • ”Har ni tänkt på att man finner inte på något ställe i apostlarnas skrifter att t ex Paulus säger: ’Nu är det så att jag tänker starta en församling här i staden. Ni som kommit till tro på Yeshua, vill ni också bli medlemmar i min församling?'”

  Naturligtvis inte, eftersom de alla var del i en enda Kyrka 😉

  Allt gott!

 • digitalToo
  Kärleken är viktig men det rättfärdigare inte att vi anammar läror och traditioner som strider med ordet. Där har Ulf slagit in på ett mycket farligt spår.

  Skriften ger många exempel på hur Gud straffar människor som går i allians med bröder som tillämpar avgudadyrkan.

  Vi skall älska såväl den ofrälste som syndaren men en broder som förhärdat står fast vid att inte lämna sin synd skall vi enligt både Mose, Yeshua och Paulus faktiskt visa ifrån oss i kärlek, för att han skall få chansen att omvända sig.

  Om vi inte agerar så riskerar vår broder att gå förlorad i sin synd och vi kommer dömas för vårt agerande.

  Vänligen
  Daniel

 • digitalToo on 16 maj, 2008 at 1:13 f m said:

  Lyssnade/Såg Torsd kvällens möte fr Ulfs seminarium på webben igår kväll. ”Jerusalems ande kontra Babylons ande.”Kan rekomenderas till alla. Han avslutade predikan med att citera fr I Joh. brev. ” Hur vet vi att vi är Guds barn?Genom att vi älskar bröderna”
  F.ö vet jag att man oftast i världen kräver förlåtelse fr. andra (för att förlåta). Men det är inte kristendom.Enkelt sagt, att kräva förlåtelse fr. andra kommer INTE från Guds Ande.
  Däremot lärde oss Jesus be ” Fader förlåt oss våra skulder,såsom och vi förlåta dem som oss skyldiga äro…”

 • Cato I:
  Følger du Skriften står det slik å lese i 1.Kor 12,12-20:

  12 Slik kroppen er én selv om den har mange lemmer, og alle lemmene utgjør én kropp enda de er mange, slik er det også med Kristus. 13 For med én Ånd ble vi alle døpt til å være én kropp, enten vi er jøder eller grekere, slaver eller frie, og alle fikk vi én Ånd å drikke. 14 For kroppen består ikke av én kroppsdel, men av mange. 15 Om nå foten sier: «Fordi jeg ikke er hånd, hører jeg ikke med til kroppen», så er den like fullt en del av den. 16 Om øret sier: «Fordi jeg ikke er øye, hører jeg ikke med til kroppen», så er det like fullt en del av den. 17 Hvis hele kroppen var øye, hvor ble det da av hørselen? Hvis det hele var hørsel, hvor ble det av luktesansen? 18 Men nå har Gud gitt hvert enkelt lem sin plass på kroppen slik han ville det. 19 Hvis det hele var én kroppsdel, hvor ble det da av kroppen? 20 Men nå er det mange kroppsdeler, men bare én kropp.

  Og i Hebr 10,25: Og la oss ikke holde oss borte når menigheten vår samles, som noen har for vane. La oss heller oppmuntre hverandre, og det så mye mer som dere ser at dagen nærmer seg.

  Hva du har rett til får du prøve innfor Gud, hvor du finner velsignelsen er noe annet.

  Nevn et eksempel på en kristen i NT som var kristen uten å være en del av en lokal forsamling?
  Navn? Skrifthenvisning?

 • Bjørn Olav Hansen.

  Vær nå helt konkret!
  Anerkjenner du min rett til å bære kristennavnet uten å være medlem i en lokal forsamling?

  Mvh.
  CatoI.

 • For å gi en kort begrunnelse for mitt ståsted:

  Jeg tror kirken eller menigheten er forsamlingen av de som har mottatt frelsen gjennom troen på Jesus. Denne kirken får sitt uttrykk lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Kirken er likeledes fellesskapet av disipler som er sent for å bringe Guds rike inn i denne verden. Kirken er Kristi legeme, og det synlige uttrykk for Hans legeme her på jord. Kirken er også samfunnet av troende fra alle nasjoner.

  Det finnes ikke noe bibelsk belegg for at man kan melde seg ut av den lokale forsamlingen, eller aldri melde seg inn, og bare være en del av den universelle.

 • Bjørn Olav Hansen.

  Har du eller jeg noe med å dømme mennesker som av en eller annen grunn ikke er aktiv i noen lokal menighet? Det kan absolutt være grunner for det!

  I Ef 1:22-23 leser vi:

  ”Alt la han under hans føtter, og gav ham som hode over alle ting til menigheten.
  som er hans legeme, fylt av ham som fyller alt i alle.”

  Guds menighet er Kristi legeme – som ikke er en organisasjon, men en organisme som består av alle gjenfødte mennesker. Det er kontakten med Kristus – hodet som er det avgjørende for frelsen.

  Enig?

  At en lokal forsamling er normalen, viser Bibelen oss klart. Der er jeg enig. Men det medlemsskapet gir ingen garanti for frelsen!

  Mvh.
  CatoI.

 • Padraig on 15 maj, 2008 at 11:31 e m said:

  Tordan, frälsningen kommer ju fortfarande från Messias, inte från förbundsfolket i sig.

  Jag tror detta är en mycket viktig och central fråga, med er enorma fokus på judiska seder och regler är risken stor att ni ger Jesus en biroll.

  God natt.

 • Cato I:
  Hvor finner du bibelske eksempler på at mennesker som var kommet til tro levde alene for seg selv, og drev med sitt?

  Om den første menighet leser vi: ”De som tok imot hans ord med glede, ble døpt. Og den dagen ble omkring tre tusen sjeler lagt til de andre.” (Apgj 2,41)

  ”Og daglig la Herren dem som ble frelst til menigheten.” (Apgj 2,47)

  Hvilken menighet? Menigheten i Jerusalem.

 • Bjørn Olav Hansen.

  Du mener vel ikke å antyde, at for å være frelst må man være medlem i en lokal forsamling? Skjønner ikke helt ditt voldsomme engasjement i denne saken.

  Mvh.
  CatoI.

 • Tordan on 15 maj, 2008 at 11:17 e m said:

  Padraig frågar SÅ:
  ”Det nya förbundet är till för både Jude och Grek SÅG. Du menar väl inte att Judarna har egen fil till frälsning utanför Jesus?”

  Det har säkert ingen menat någonstans.
  Men Yeshua sa faktiskt en gång, ”Jag har endast blivit sänd till de förlorade fåren av Israels hus”.

  Detta brukar evangelikalerna förklara med att han menade detta gällde fram till sin uppståndelse, men det betyder helt enkelt att frälsningen kommer till Israel. Den hedning som vill ha frälsning, får frälsning genom Israels förbund, genom inympning i Israel som Paulus säger.

  På det sättet kan både jude och hedning bli frälsta.

 • Gerdvall:

  Nå startet vel ikke apostelen Paulus forsamlinger knyttet til seg selv noe sted. Der hvor evangeliet ble forkynt, mennesker omvendte seg og ble født på ny, døpt, ble kristne menigheter grunnlagt, og disse menighetene ble ordnet med tilsynsmenn, eldste og diakoner.

 • Bjørn Olav:
  Jeg ber om å få komme tilbake til dette i morgen. Er på vei i seng nå, men vil gjerne svara deg på en skikkelig måte. Det er intressante problemstillinger du reiser.

  Bless & god natt!

 • Sven-Erik

  Du svarer ikke på mine spørsmål. Og jeg forstår det på en måte. Du finner nemlig ikke et eneste skriftsted som kan forsvare ditt syn. I stedet for å ta for deg problemstillingene mine spørsmål reiser, svarer du med å kreve svar av meg.

  Hvorfor avkrever du andre svar – ikke bare meg, men svarer ikke selv?

  Nå er det vel ikke så overraskende at Haggaj og Andy er enig, de er så vidt jeg kan forstå ikke medlem av noen lokal forsamling de heller. Hvordan forsvarer dere dette ut fra Skriften? Gjelder ikke Skriften når det gjelder disse spørsmålene?

 • Haggaj on 15 maj, 2008 at 10:19 e m said:

  Tanker, men du vill ju inte att man slipas mot varandra. Du skrev ju nyss att man skulle låta den som gjorde orätt fortsätta med det.

 • Tanker on 15 maj, 2008 at 9:58 e m said:

  Men nesten alle brevene går til menigheter eller brödre som er del av menigheten.

  Det er vanskelig å feste tiltro til et lösrevet lem.
  Personer som ikke er med i forsamlinger behöver ikke slipes mot andre.
  Deres selvstendighets tanker gjör at de dermed mister mye av det som andre får ettersom Ånden i NT taler til forsamlingene, noe du finner tydeligst uttrykt i Åpenbarelsesboken der Jesus nevner dette mange ganger:

  Alle skal höre hva Ånden sier til menigheten – det er en selvfölge at de er med i en slik:

  Åp 2,7 Den som har ører, hør hva Ånden sier til menighetene!

  Åp 2,11 Den som har ører, hør hva Ånden sier til menighetene!

  Åp 2,17 Den som har ører, hør hva Ånden sier til menighetene!

  Åp 2,29 Den som har ører, hør hva Ånden sier til menighetene!

  Åp 3,6 Den som har ører, hør hva Ånden sier til menighetene!

  Åp 3,13 Den som har ører, hør hva Ånden sier til menighetene!

  Åp 3,22 Den som har ører, hør hva Ånden sier til menighetene!

  Ikke hva Ånden sier til deg, men til menighetene!

 • Björn Olav har rätt när han säger att en troende inte skall leva ett eget isolerat liv, man behöver gemenskap med andra troende.

  Men detta kan fungera utmärkt i en hemgrupp eller husförsamling som inte behöver vara etablerad i ett samfund eller dylikt.

  Om du Sven-Erik har en gemenskap där du kan dela gemenskapen med andra troende och lyssnar till andra än dig själv, så finns inget krav att du måste vara med i en s k ”lokal” församling. 🙂

  Har ni tänkt på att man finner inte på något ställe i apostlarnas skrifter att t ex Paulus säger: ”Nu är det så att jag tänker starta en församling här i staden. Ni som kommit till tro på Yeshua, vill ni också bli medlemmar i min församling?”
  Var välsignade!

 • Robert on 15 maj, 2008 at 9:28 e m said:

  Tuve,man missbrukar nt guds ord så länge man ser d som en helhet! Hur har katolska kyrkan tolkat bibeln genom historien..? Själens odödlighet,avlat,’herrens dag’… Du kke vet

 • Deborah on 15 maj, 2008 at 9:22 e m said:

  Tuve….

  Guds Ord är som tveeggat svärd….

  Ta vara på det, du också…
  Detta ’andliga svärd’, Ordet, riktas mot oss alla. Det handlar inte om att ’svänga yxan’, som du skrev, i egen kraft, vilket man ofta har gjort i religionens namn – rent konkret – om du fattar vad jag menar…

  Omvända sig borde alla göra varje dag: du kan börja med att omvända dig från avgudadyrkan och den hädiska, ockulta mässan där man ’offrar Jesus’ om och om igen.

  Mig kan du inte föra bakom ljuset genom att växla fokus från katolicismens falska läror och rikta din ’skickliga’ uppmaning om omvändelse till mig.

  Jag kommer aldrig att böja knä för Baal…
  ………………………

 • Haggaj
  ”En något yvig lem, men det behövs även sådana.”

  Jag är säker på att det tonläge som används inte är behövligt… Att människor skall få lov att vara kritiska är självklart… Jag är väl en av dina värsta kritiker 😉

  Jag brukar försöka framföra kritiken till dig personligen, inte till dem som eventuellt håller med dig eller inte kritiserar dig tillräckligt… Det är möjligt att Deborah och Sven-Erik (och treoenigheten med för den delen) OCKSÅ framför kritiken direkt till herr Ekman, och inte bara snackar skit bakom ryggen här på bloggen, i så fall är det hedervärt…

  Allt gott!

 • Deborah
  ”Gör er av med all elakhet, vrede och häftighet, med skymford och förolämpningar och all annan ondska.
  Var goda mot varandra, visa medkänsla och förlåt varandra, liksom Gud har förlåtit er i Kristus.” (Ef 4:31-32)

  Jag ser inte mycket av det senare i det som du och Sven-Erik skriver… Däremot ser jag en hel del ”elakhet, vrede och häftighet”, ”skymford och förolämpningar” i det ni skriver, allt under förespegling att ni ”CITERAR Guds Ord till prövning”…

  Omvänd er!!!

  Allt gott!

 • ”Klart Sven-Erik är med i Guds församling. En något yvig lem, men det behövs även sådana.”

  Håller absolut med! En lem i Guds församling är var och en som är frälst. Det är inte medlemsskap i en organisatorisk församling som avgör vem som kan räknas som lemmar.

  🙂

 • Deborah on 15 maj, 2008 at 8:33 e m said:

  Skriften bygger på nåd OCH sanning:

  Kristi kärlek är inte blind sentimentalitet utan den är förankrad i sanningen, i rättfärdigheten:

  Fil.1:8-11 ”Ty Gud är mitt vittne, han vet huru jag längtar efter eder alla med Kristi Jesu kärlek.

  Och därom ber jag, att eder kärlek må allt mer och mer överflöda AV KUNSKAP OCH FÖRSTÅND I ALLT, så att ni KAN DÖMA OM VAD RÄTTAST ÄR, PÅ DET ATT NI MÅ BLI RENA och för ingen till stötesten, i väntan på Kristi dag, och bli rika på RÄTTFÄRDIGHETENS FRUKT, vilken kommer genom Jesus Kristus, Gud till ära och pris.”
  ………
  Se upp för en ekumenik, som bygger på begrepp ’kärlek och enhet’ utan att nämna omvändelse till att bära RÄTTFÄRDIGHETENS FRUKT!
  ………..

 • Deborah on 15 maj, 2008 at 8:23 e m said:

  Tuve….

  Du skriver: ”Jag försvarar inte någon, jag bara anklagar dig och Deborah för att missbruka Guds Ord. – Däremot vet jag hur du och Deborah brukar svinga yxan, jag har själv varit föremål för era försök till mental dekapitering av meningsmotståndare… Jag menar att oavsett hur fel någon än har så förtjänar ingen att bli så respektlöst behandlad, och allra minst i Guds namn!”
  ……..
  Du ger ett exempel på en utomordentligt slug taktik som kallas ”Ändamålet helgar medlen…”

  Genom att anklaga andra för att ’missbruka Guds Ord’ – där jag i stället CITERAR Guds Ord till prövning, så visar du att….

  du använder detta bl.a. jesuit-motto om en tålmodigt återupprepad propaganda i syfte att LOJALT tjäna ett människosystem mer än Herren (till varje pris!) – och ger därmed ett exempel på hur man på ett skickligt sätt försöker OMINTETGÖRA Guds Ord.

  Vi kommer en dag alla att stå framför Herren och avlägga räkenskap för vårt utsäde av Ordet.
  Då avslöjas våra hjärtans motiv!
  Bruk och missbruk kommer att vägas tillsammans med MOTSTÅND mot Ordet.

  Jag bävar inte för Herrens dag…..

  Luk.8:5 ”En såningsman gick ut för att så sin säd. Och när han sådde, föll somt vid vägen och blev nedtrampat, och himmelens fåglar åt upp det.”

  Se upp för fåglarna….
  …………

 • Haggaj on 15 maj, 2008 at 8:12 e m said:

  Klart Sven-Erik är med i Guds församling. En något yvig lem, men det behövs även sådana. 😉

 • Sven-Erik Sköld on 15 maj, 2008 at 8:03 e m said:

  B O Hansen: “Kan du ikke gi oss en bibelsk begrunnelse for at du ikke er medlem av en lokal forsamling. Hvilke konkrete bibelord er det som sier at du står fritt, eller som sier at man ikke skal være medlem av en menighet? Hvorfor er det uforenelig å gjøre det du gjør og å være en del av en lokal menighet?

  Alle kan vi påberope oss at Gud har sagt, men det hjelper vel lite om vi ikke har bibelsk ryggdekning?”

  och:

  ”Nå stilte jeg deg noen helt konkrete spørsmål. Kan du vennligst svare på dem først?”

  Hur kan Du hävda att jag inte är en lem i Kristi kropp, både här hemma och i övrigt?! Vad har Du för belägg för det påståendet?!

  Om Du nu inte med det menar, matrikelförd sådan.

  Därför ställde jag frågan till Dig, var det i så fall står skrivet, att jag måste vara matrikelförd för att kunna vara – räknas som – en levande, fungerande lem i Kristi kropp: ledd av Huvudet Kristus?!

  Vars kropp f.ö. sträcker sig över hela jorden, likaväl som här hemma, lokalt.

  Mvh

 • Lennart on 15 maj, 2008 at 7:25 e m said:

  Björn Olav,

  Jag tror det är du som behöver ge konkreta bibelord för att man måste vara matrikelförd i en kyrklig organisation.

  En pastor som jag känner sedan många år sa rätt nyligen till en god vän till mig efter att han fått reda på att min vän inte tillhörde någon lokalförsamling ”Tänk att de härligaste kristna jag möter ofta inte tillhör någon församling! Det är märkligt tycker jag.”

  Döm rätta domar efter hjärtat och inte efter det yttre!

 • Lennart on 15 maj, 2008 at 7:19 e m said:

  Björn Olav,

  Jag tror du blandar ihop saker lite grann. Församlingen och en lokal kyrklig organisation är inte samma sak.

  När man blir född på nytt blir man automatiskt en del av Messias kropp eller hur? Vad finns det mer för krav i Skrifterna när det gäller församlingstillhörighet mer än att vi ska älska alla andra som är födda på nytt och kommer samman med andra som av uppriktigt hjärta åkallar Herren?

 • Sven-Erik Sköld on 15 maj, 2008 at 6:14 e m said:

  B O Hansen: ”Kan du ikke gi oss en bibelsk begrunnelse for at du ikke er medlem av en lokal forsamling. Hvilke konkrete bibelord er det som sier at du står fritt, eller som sier at man ikke skal være medlem av en menighet? Hvorfor er det uforenelig å gjøre det du gjør og å være en del av en lokal menighet?

  Alle kan vi påberope oss at Gud har sagt, men det hjelper vel lite om vi ikke har bibelsk ryggdekning?”

  Kan Du säga mig, var det står skrivet i Guds Ord, att lemmarna i Kristi kropp – som är Den levande Gudens församling på jorden – skall/måste vara matrikelförda, utom förståss i Livets bok?

  I förföljelstider t.ex. kan det ju vara bättre att inte vara bokförd i något jordiskt register, i någon jordisk bokföring. Eller hur?

  Mvh

 • Observer on 15 maj, 2008 at 5:51 e m said:

  Tuve

  Ett stort tack.

  Alla skall bemötas med respekt som du säger och kärlek.
  Tänk vad det betyder mycket då vi blir bemötta med kärlek och förståelse.

  Bless to all 😀 😀

 • Men når Guds vilje er at vi skal tilhøre en lokal forsamling, hva da? Leder Gud på tvers av Guds ord?

  Kan du ikke gi oss en bibelsk begrunnelse for at du ikke er medlem av en lokal forsamling. Hvilke konkrete bibelord er det som sier at du står fritt, eller som sier at man ikke skal være medlem av en menighet? Hvorfor er det uforenelig å gjøre det du gjør og å være en del av en lokal menighet?

  Alle kan vi påberope oss at Gud har sagt, men det hjelper vel lite om vi ikke har bibelsk ryggdekning?

 • Sven-Erik Sköld on 15 maj, 2008 at 4:53 e m said:

  B O Hansen: ”Oppdraget ditt kan jo tilhøre hele Kristi kropp, men likevel må vi alle være en del av den. Ut fra NT finnes det bare en mulighet til å være en del av denne kroppen: lokalt.

  Bekymrer det deg ikke at du er på kollisjonskurs med Guds ord på dette området?”

  Om Du måste välja mellan att göra Guds vilja, som Han talat till Dig om, eller formellt tillhöra en församling, vad väljer Du då: om dessa ting är oförenliga?!

  Själv valde jag att gå Guds väg. Och det har jag aldrig ångrat, tvärt om! Och det som hade mer än ”stört” mig, hade varit om jag gjort på något annat sätt.

  Mvh

 • Sven-Erik Sköld on 15 maj, 2008 at 4:47 e m said:

  Tanker, det Du har citerat (från någon tidning) ang. boken Ofredstider är rätt, frånsett sista delen i detta:

  ”I skrivelsen Rikslarm fick vi sammanfatta det Gud talat till oss om landet och berätta hur han sänt oss för att varna Sveriges folk och för att han skulle få resa upp sin Församling till landets hjälp. Skrivelsen sändes först till alla pingstförsamlingar i landet och senare till alla församlingar i alla samfund i Sverige”.

  ”..och senare till alla församlingar i alla samfund i Sverige”.

  I boken står det: ”I september 1989 uppenbarade Gud för oss, att han ville sända budskapet om Sverige till alla sina församlingar i landet.

  Vi förstod inte då, att det skulle ske genom en bok. Inte heller anade vi då, att budskapet skulle sändas till hela världen.

  Det var någonting som han senare visade oss”.

  Till bilden hör, att boken Ofredstider kom ut i december 1991.

  Mvh

 • Sven-Erik
  Jag försvarar inte någon, jag bara anklagar dig och Deborah för att missbruka Guds Ord. Jag skrev ett exempel för att illustrera min poäng.

  Jag vet i stort sett inget alls om Ekman mer än att han haft en central roll i LO. Jag har aldrig läst något som han skrivit (mer än ett par bloggposter på hans blogg) eller träffat honom. Jag varken försvarar eller anklagar honom för något.

  Däremot vet jag hur du och Deborah brukar svinga yxan, jag har själv varit föremål för era försök till mental dekapitering av meningsmotståndare… Jag menar att oavsett hur fel någon än har så förtjänar ingen att bli så respektlöst behandlad, och allra minst i Guds namn!

  Allt gott!

 • Oppdraget ditt kan jo tilhøre hele Kristi kropp, men likevel må vi alle være en del av den. Ut fra NT finnes det bare en mulighet til å være en del av denne kroppen: lokalt.

  Bekymrer det deg ikke at du er på kollisjonskurs med Guds ord på dette området?

 • Sven-Erik Sköld on 15 maj, 2008 at 4:31 e m said:

  B O Hansen, förr året var jag vid fem olika tillfällen på pingströrelsens och EFK:s bönedagar i Norrbotten, som längst upp till Överkalix och senast i Piteå.

  Gud har f.ö. talat särskilt till mig om vår norra landsända, om dess utsatthet; om folkets utsatthet.

  Besökte också Nyhem och Lapplandsveckan förra året.

  Senast i år var jag i Örebro – på sammankosten där – och på s.k. regionalt storbönemöte i Bottnaryd, för en dryg vecka sedan, annonserat inom Pingst.

  Så jag ser mig inte som någon isolerad Guds tjänare: som jag tidigare skrev tillhör jag/mitt uppdrag alla, frälsta såväl som ofrälsta. Och Gud sänder mig, dit Han vill och varken Han eller jag frågar någon om råd ang. detta.

  Hoppas Du inte misstycker, eller att det stör Din helt legitima föreställningsvärld alltför mycket?!

  Mvh

 • David,

  Om fariséerna hade hållt fast vid sin ursprungliga förnyelse-anda hade de inte varit emot Jesus, men visst, historien upprepar sig.
  Det som en gång var ett lysande bloss blir efter en tid en rykande veke, men om den har Gud omsorg också, samtidigt som nya bloss tänds på himmelen som lyser klart och skarpt på Jesus.

  Men absolut, motiv och orsak är betydelsefulla!.

  Yngve Bergström,
  Kristet Center Väst,
  Stenungsund

 • Yngve skriver:

  ”Däremot måste jag medge att min respekt är högre för den som ståndaktigt håller fast vid sin övertygelse än en som ändrar sig på flera punkter under ganska kort tid.”

  Respekterar du fariséerna som motarbetade Jesus mer än Paulus :-)?

  Personligen respekterar jag de som väljer att följa det som de upplever vara rätt i sitt hjärta, oavsett om det innebär att man håller fast vid det man alltid har trott, eller att man ändrar uppfattning efter att ha blivit överbevisad om att man har haft fel.

  Man kan ändra uppfattning pga feghet och velighet, visst, men man kan också hålla fast vid en uppfattning pga stolthet, hårdhet och tjurskallighet. Motiv och orsaker är det som räknas, anser jag.

 • Sven-Erik Sköld on 15 maj, 2008 at 4:16 e m said:

  Tanker, från våren 1986 fram till hösten 1989 hade jag/vi (Per och jag) uppdraget att varna och kalla Guds folk, att bli en mur till landets försvar; personligen hade jag en närmast fysiskt närvaro inom mig av den ”muren”:

  som bestod i en kristenheten på knä inför Gud, som var den muren; hopfogad av levande stenar.

  Hösten 1986 visade mig Guds Ande ett hus som stod i ljusan låga – övertänt – och hur det pågick ett räddningsarbete där, som inte hade till syfte att rädda huset; då det var försent, utan enbart inriktade sig på att rädda de människor som fanns i huset.

  Och Anden talade till mig, att Sverige som nation var dömt, men att människorna/själarna skulle få en möjlighet att bli räddade innan det var försent; d.v.s. innan domen verkställdes.

  Efter det tilltalet försvann den fysiska närvaron/tyngden av en ”mur” inom mig, och det blev i stället ett slags hålrum där den funnits.

  En mycket märklig upplevelse, faktiskt, sedan jag levt med tyngden/närvaron under flera år och vant mig att leva med den; uppfattade den egentligen som en del av mig själv.


  Men frågan är nu, om vi inte lämnat ämnet, under den här rubriken, och det rätt så kraftigt t.o.m?

  Mvh

 • Steen on 15 maj, 2008 at 4:08 e m said:

  Til Andy.
  Du sier. ”Jeg gransker grunnlaget for troen kan man kanskje si. Jesus er min Herre, ikke predikanter eller deres lære”.

  Det låter veldig bra. En annan Ulf synger at: ”Nu har vi bare en sak kvar, nu har vi bara Jesus kvar.
  Alt annat är döda gjerningar och kraftansträngningar, som gjort att vi kom hit, i vår strävan og vår nit.
  Vi har börjat att förstå, att våra verk är halm och strå, och alt vi kan berömma oss av, är Nåden som han gav.
  När högmodet har gjort sorti, och spelen som vi spelar i.
  Så jag räknar andra her, för mera enn mig själv.
  Ingen kan ta din plats hos mig, jag lengtar efter mer av dig Jesus”.

  La oss gå direkte til kilden, som du er inne på Andy. Det finnes ikke noen mellommann mellom Gud og mennesket, annen en vår kjære frelser, Jesus. La det få synke inn. Først da kan vi i standsette andre til tjenestegjerning.

 • Det var i grunnen det jeg tenkte. Du har altså ingen tilknytning til noen lokal menighet? Det finnes ikke eksempel på noen solokristne i NT. De som ble frelst, ble lagt til en lokal menighet. Ingen tjenestegave finnes heller som ikke er gitt til de lokale menighetene.

  Det er når vi er en del av en lokal forsamling, at vi formes og dannes sammen med de andre. Du har altså ingen som har innsyn i ditt liv, ingen du forholder deg til, ingen som taler inn i ditt liv – men du kan selv ha sterke meninger om det meste og de fleste.

 • Tanker on 15 maj, 2008 at 3:56 e m said:

  Alle kristne tilhör Jesus, Sven-Erik Sköld.
  Jag har en kännsla av att du är med i Jönköping pingstförsamling eller har någon anknytning dit?

  Hursomhelst.

  Når man får et proeftisk tiltale om fremtiden, skal man reise rundt og forsöke å forhindre den i å fullbyrdes, eller skal man overlate det til Gud, anser du?

 • Sven-Erik Sköld on 15 maj, 2008 at 3:49 e m said:

  B O Hansen m.fl.

  Jag tillhör JESUS, och därmed ALLT GUDS FOLK.

  Han – JESUS – har den egenheten, att Han personligen tillverkar/formar – och alltså inte fabrikstillverkar (stöper i några former) – alla Sina redskap.

  Han arbetar m.a.o. på individplanet, alltifrån moderlivet och fram till döden.

  Mvh

 • Tanker on 15 maj, 2008 at 3:21 e m said:

  Sven-Erik Sköld.
  I ditt siste innlegg höres du akkurat som Jehovas vitner.
  Det er du jo ikke, men det kan fortelle deg hvordan reaksjonen blir hos andre på det du sier.
  At man ikke er uenig i alt, men at resten av det du står for må stemme for at det du sier skal bli tatt alvorlig.

  Hvem av pavene er dne falske profeten mener du?
  Var de förste pavene også falske profeter? Hvem var falskest?

 • Detta med ekumenik, pastorssamtal och Livets Ord är ju spännande frågor att samtala kring.
  Eftersom min kommentar sträcker sig över ett par olika bloggposter får vi väl hoppas att den ändå kan vara av intresse här?!

  Så här tänker jag: Gud är en Gud av mångfald. Se bara på naturen, vilken variation av örter, bär, blommor och annat som tillhör naturen, den ena mer olik den andra. Ändå tillhör detta allt just växtriket. Så är det också med djurriket. Gud har skapat en mängd olika djurarter, och trots olikheterna tillhör de ett gemensamt rike, det s.k. djurriket.

  Kan det vara så att Guds Rike speglar hur Gud har tänkt för övrigt? Kan det vara så att Kyrkans enhet är varken teologins eller organisationens enhet utan just det faktum att man tillhör Guds Rike som utgör grunden för enhet. I så fall är vi de facto ett utifrån ett Gudsrikes- perspektiv. När Jesus ber om enhet är det inte organisationens enhet Han ber om, utan att inom Riket skall det visas sådan mått av kärlek mellan Rikets medlemmar att de som ännu inte tillhör Riket får en längtan att tillhöra den? Då handlar det mer om attityd än om teologi, mer om respekt än organisation, mer om att bejaka mångfalden än att strida om yttre olikheter.
  Kan det vara så att Gud blir större i våra ögon då enhet kan visas i mångfalden?

  Därför tror jag att det blir problem då en lem i kroppen, eller en medlem i Riket, byter skepnad, alltså förändrar teologin eller organisation, som vi sett Livets Ord göra nu. Det skapar ju mindre turbulens bland dem som är utanför exempelvis trosrörelse. Vad jag menar är att det berör mig endast marginellt om ex.vis Anglikanska kyrkan gör si eller så under nattvarden, men det berör mig mer då Livets Ord förändrar sin syn – jag är helt enkelt närmare Livets Ord än Anglikanska kyrkan. Däremot måste jag medge att min respekt är högre för den som ståndaktigt håller fast vid sin övertygelse än en som ändrar sig på flera punkter under ganska kort tid. Exempelvis har Biskop Emeritus Bertil Gärtner aldrig övergett sin syn på att kvinnliga präster skulle vara obibliskt. Detta respekterar jag hos honom men håller inte med honom om. Men han är konsekvent, och respektfull!

  Om min analys är någorlunda adekvat får det till effekt vi trots olikheter ändå kan betjäna varandra i kärlek, om vi respekterar varandra trots olika förstålelser av Bibelns budskap. Då är vi inte bara ett i Kristus utan ett i kärlek.

  Enhet i det primära, frihet i det sekundära, kärlek i allt!

  Yngve Bergström,
  Kristet Center Väst,
  Stenungsund

 • Sven-Erik Sköld on 15 maj, 2008 at 3:01 e m said:

  En sak till, vad apropå ”gåvan att skilja mellan dem som återlyder Guds Ord och dem inte gör det”, är verkligheten tyvärr den, att många – för att inte säga de flesta – av dem i Sverige som av JESUS fått uppdraget att sköta/vakta Hans hjord, och bland annat se till att inte villoläror/lärare förför dem,

  i stället för att avslöja alla slags villfarelser och falska profeter, verkar vara beredda att böja knä inför den främste av dem och kyssa honom på handen.

  Tala om blinda ledare, och slumrande väktare!

  Men kanske/förhoppningsvis får ”Örebromötet” bli den moteld från himlen som det här landets folk – inkl. hela kristenheten – så skriande väl behöver.

 • Tanker on 15 maj, 2008 at 2:59 e m said:

  Han tilhørte en gang pinsesamfunnet, om han gjør det i dag vet han best selv:

  ”Så här berättar författarna Sven-Erik Sköld och Per Sundgren om bakgrunden till boken Ofredstider.

  ”Gud sände oss först till pingströrelsen i Sverige, som vi själva tillhör”, berättar Sven-Erik Sköld och Per Sundgren. ”I möten och på bönedagar på olika platser i landet, berättade vi, offentligt och i enskilda samtal, om det uppdrag Gud gett oss – att varna Sveriges folk för en kommande militär invasion och att kalla Guds folk till landets hjälp.

  I skrivelsen Rikslarm fick vi sammanfatta det Gud talat till oss om landet och berätta hur han sänt oss för att varna Sveriges folk och för att han skulle få resa upp sin Församling till landets hjälp. Skrivelsen sändes först till alla pingstförsamlingar i landet och senare till alla församlingar i alla samfund i Sverige.

  I februari 1990 fick vi på Guds uppdrag göra en resa till Norrbottens län för att särskilt varna den delen av Sverige, för det som kommer över landet.””

  http://www.bed.nu/artikel.asp?id=347

 • Bjørn Olav H sa: ”Hvilken menighet tilhører du Sven-Erik?”

  I detta sammanhang tycker jag det är en relevant fråga, för Skölds utläggningar om vad som är rätt enligt ordet leder ju till att majoriteten diskvalificeras att kallas kristna. Sköld får mena vad han vill, men då får han tåla frågor där hans egen bakgrund efterlyses, något jag också tror han gör.

  Haggaj:
  Jag tänkte faktiskt fråga Hr. Sköld samma fråga!

 • Tanker on 15 maj, 2008 at 2:49 e m said:

  Mange ønsker å vite hva som skal skje med de andre kristne.

  Jesus svarer slik på Peters spørsmål om Johannes:

  Joh 21,21-22 Da nå Peter fikk se ham, sa han til Jesus: ”Herre, hva skal så skje med ham?” 22 Jesus svarte: ”Om jeg vil at han skal leve til jeg kommer, hva angår det deg? Følg du meg!”

  ”Hva angår det deg?”, svarer Jesus.
  Hvorfor svarer Jesus slik?

  Kan vi lære noe av det i forbindelse med spørsmål i dag om andre kristne og deres skjebne?

 • Og når noen erklærer noen for å være profet, og selv mener å ha en særskilt evne til å prøve ånder, så hadde det vært greit å vite hvor de hører hjemme og hva de står for. Særlig når de også krever at andre står til rette.

 • Sven-Erik Sköld on 15 maj, 2008 at 2:22 e m said:

  Rudie: ”Jeg tror jeg har gaven i å skille mellom ånder, og jeg tror ikke du har det. Men du tror sikkert det motsatte.

  og i tillegg ser jeg alltid etter hvordan frukter mennesker bærer i sitt liv, om de er verdt å lytte på. Om de bærer slik frukt som Jesus gjør som er full av kjærlighet og fred.”

  Åtminstone har jag gåvan, att skilja mellan dem som lyder/hörsammar Ordet och dem som inte gör det:

  Ulf Ekman hör definitivt INTE till dem gör det. Och jag tror dessutom INTE, att någon som inte åtlyder/efterföljer Jesu Ord, är en Jesu tjänare.

  Det faller på sin egen orimlighet!

  Mvh

 • mirre on 15 maj, 2008 at 12:41 e m said:

  Nog för att jag är emot UE:s svängning mot katolsk teologi, men jag har inte något emot katoliker, och Tuve 🙂 Du är verkligen en sympatisk representant för dem. 🙂
  Mvh, mirre

 • Robert on 15 maj, 2008 at 12:39 e m said:

  Sanningen är alltid obekväm! Aj aj .profeterna blev dødade gt-tid.JESUS blev korsfäst för att han talade sanning utan att hyckla,mobben i jerusalem å prästerskapet tålde nt det…sanning blandas upp med villfarelse av rkk,livets ord,jehova å andra samfund. Låt sven-erik sköld och deborah SKRIVA!!

 • Sven-Erik Sköld on 15 maj, 2008 at 12:19 e m said:

  Tuve, min broder, det var ett synnerligen illa valt exempel, som försvar för Ekman: ”Sven-Erik För att illustrera att man kan missbruka Guds Ord vill jag ta ett klassiskt exempel ur bibeln:
  (Matt 27:5)
  “[Han] gick bort och hängde sig”
  (Dom 9:48)
  “’skynda på och gör likadant!’”

  Detta är inte någon uppmaning, varken från mig eller från Gud. Jag vill bara illustrera att genom att kombinera valda delar ur Guds Ord för SINA EGNA SYFTEN kan man missbruka Guds Ord. Jag anser att både du och Deborah gör detta frekvent, i egna syften, inte Guds!!!”

  Som alltså – enligt Dig – skulle sudda ut det JESUS har sagt ang. någonting ö.h.t. – av punkt, prick och bokstav – och i det här fallet ang. vikten av att göra upp med min broder, medan denne ännu är med mig på vägen. Och att detta också gäller Ulf Ekman; som ju dessutom leder andra, genom ord och handlingar/eller underlåtenhet av handlingar.

  Jag kan förstå att Du vill försvara honom, då han som Du är på väg mot Rom, för att ställa sig under påvens – den människans – överhöghet.

  Mvh

 • frågetecken on 15 maj, 2008 at 11:57 f m said:

  Ronny

  Du har ett mycket mjukt hjärta….och är i det avseendet ett föredöme för oss andra.

  mvh

 • Ronny on 15 maj, 2008 at 10:14 f m said:

  Tack tack Andy Mitt Hjärta har inte alltid vart rätt även fast jag tror på Gud och är frälst. Det var en präst som sa till mig en gång man behöver mycket förlåtelse. Det ligger mycket i det utan kärleck är man som en visen ros i en karg och stenig öcken Ronny Frid ps 103

 • Sven-Erik
  För att illustrera att man kan missbruka Guds Ord vill jag ta ett klassiskt exempel ur bibeln:
  (Matt 27:5)
  ”[Han] gick bort och hängde sig”
  (Dom 9:48)
  ”’skynda på och gör likadant!'”

  Detta är inte någon uppmaning, varken från mig eller från Gud. Jag vill bara illustrera att genom att kombinera valda delar ur Guds Ord för SINA EGNA SYFTEN kan man missbruka Guds Ord. Jag anser att både du och Deborah gör detta frekvent, i egna syften, inte Guds!!!

  Allt gott!

 • Sven- Erik Sköld

  Jeg tror jeg har gaven i å skille mellom ånder, og jeg tror ikke du har det. Men du tror sikkert det motsatte. 😉

  og i tillegg ser jeg alltid etter hvordan frukter mennesker bærer i sitt liv, om de er verdt å lytte på. Om de bærer slik frukt som Jesus gjør som er full av kjærlighet og fred.
  Og det er av den grunn jeg tror at Ulf går med Gud. Jeg kjenner igjen Jesus i han! 😉 Men det betyr ikke at han eller et annet menneske er fullkomment! Det er det bare Gud som er! 🙂

  Og så lenge det bare er Jesus jeg tilber, så kan jeg overse feil hos andre. Ved hans sår har vi fått tilgivelse. Du har fått tilgivelse, jeg har fått tilgivelse og Ulf Ekman har fått tilgivelse. Derfor skylder vi å elske hverandre, fordi vi er ikke fulkomne selv, men får være Guds barn alene ved Guds nåd.
  noe som Ulf Ekman har skrevet om på sin blogg nå nylig! 😉

 • Ronny:
  Jag ser på dig som en broder, och mellan raderna klarar du ändå av att förmedla det du har i ditt hjärta. Det finns en tid för allt, men försoningens och förlåtelsens tid är ju den bästa.

  Var välsignad käre vän!

 • Ronny on 15 maj, 2008 at 9:34 f m said:

  Jag gillar ulf och hoppas han kommer som vi alla om det inte skulle var så angående något på rätt väg . Frid Ronny

 • Ronny on 15 maj, 2008 at 9:29 f m said:

  Jag tycker denna debatt urartat kanscke är det pga mig och minna åsickter en del allt för personliga . Andy Ber om förlåt för att jag förstörde detta inslag angående ditt mött med Ulf . Och ni som kommenterat Ber er också om förlåt för att jag fick er ,med mitt allt för personliga inslag in dragen i debbat så här . Hoppas Gud kan Gott göra er för Kristi kors skull .Och Gud förlåt mig min synd och oförtäncksamhet för Kristi kors skull och ge mig den ånger och omvändelse jag behöver som du vill Gode Gud. Och giv mig frid med dig Gud och de jag försakat skaddai jesus namn, Amen ! Ronny Frid

 • Steen:
  Jeg skriver på norsk, siden du er norsk og jeg bor i Norge. Jeg tror det er viktig å faktisk se at Ekman er et menneske, ikke noe annet som mange setter på en piedestal. Selvfølgelig kan vi være sterkt uenig i hans forkynnelse og deler av det han gjør, men å demonisere alt ved ham blir feil. Noen mener at siden han er en offentlig predikant er det lov å angripe ham med alla midler. Jeg mener de tar grundig feil!

  F.ø kan jeg si deg at jeg ikke lytter til Prince. Har hørt én preken tror jeg. Har lest Åge Åleskjærs bok, men ellers prøver jeg å revurdere det i min tro jeg tidligere tok for gitt. Jeg gransker grunnlaget for troen kan man kanskje si. Jesus er min Herre, ikke predikanter eller deres lære.

  Tuve:
  Jag hoppas kunna framföra kritik på ett annat sätt framöver, men lovar inte att det alltid är balans. Det tar tid att förändra vanor… Det kommer snart en liten övveraskning till dig och de andra katolikerna och de ortodoxa… 😉

  Bless!

 • Sven-Erik Sköld on 15 maj, 2008 at 8:49 f m said:

  Tuve: ”För att tala deboriska och sven-erikska så är det tydligt utifrån hur de skriver vad deras hjärtan är fulla av…”

  MED GUDS ORD!

  Mvh

 • Andy
  Du har min fulla sympati!
  För att tala deboriska och sven-erikska så är det tydligt utifrån hur de skriver vad deras hjärtan är fulla av…

  Stå på dig! Jag tycker det är gott att du försöker vara balanserad, trots att du också har kritik! Mer sådant!!!

  Allt gott!

 • Sven-Erik Sköld on 15 maj, 2008 at 7:44 f m said:

  Och så har de kommit då; minaretutroparna, som ropar på censur och ofrihet, stängning av sidor, och radering, långt innan tryckfrihetslagens gräns är nådd. Under åberopande att de ”är så låg debattnivå”.

  Men det är snarare så – enligt deras mening – att fel åsikter förs fram.

  De använder exakt samma metoder som den person de försvarar, Ulf Ekman; och jag som föreställde mig, att bloggarna var ett svar just på dessa ledares ljusskygghet, sådana som alltid väljer arena själva, och underlåter att inför allmänheten och inför en öppen ridå ”ge skäl för sin tro”.

  Vilket Guds Ord uppmanar dem till! De vill inte bli prövade helt enkelt och det ville f.ö. inte heller den förste Adam, i Edens lustgård, eftersom han visste att han var naken: d.v.s. utan försvar.

 • Sven-Erik Sköld on 15 maj, 2008 at 7:24 f m said:

  Rudie: ”hva med Jesu displer? DE var ufullkomne de! Tvilte og sviktet da Jesus trengte de aller mest! Men Jesus hadde tro allikevel! Kansje ikke på dem, men på hva han kan gjøre med dem!”

  Och en sak som Han gjorde med dem, var att utrusta dem med gåvan att skilja mellan andar, och f.ö. varna dem för villolärare som skulle komma, särskilt i tiden strax innan Hans återkomst, och som skulle ha förmågan, att t.o.m. bedra ”jämväl de utvalda”.

  Riktiga jiddermästare m.a.o.

  Han rådde dem därför att vara på sin vakt, så att ingen skulle bedra dem: ”Låt ingen bedra er!” sa Han till sina ofullkomliga displer, just därför att de var ofullkomliga och Han ville ha hem dem, till de rum Han berett åt dem.

  Mvh

 • Robert on 15 maj, 2008 at 2:12 f m said:

  Glora copeland bad till gud och fick nya möbler som ’bönesvar’…framgångsteologin borde debateras på alethia. Den sortens teologi finns i alla kyrkor idag. Ngn säger ’jag hørde ledaren säga sig och så’ ps.såg ett klipp youtube med ulf e och arberlius,.dom myste ihop. Kul snubbe han ekman!

 • Steen on 15 maj, 2008 at 1:30 f m said:

  Till Andy.
  (försöker med lite svenska jag med fast jag är norsk) Du skrev en del om själva människan Ulf Ekman. Du säger du sitter tillbaka med ett positivt intryck av mannen. ”Han är en människa som också har känslor”.

  Jag kan skriva under på at Ulf Ekman är en fantastisk människa ut ifrån mina observastioner, även om jag också på endel områden är oenig i både hans lära och handlingar.

  Under 90-tallet observerade jag hur han behandlar både frivilliga och annstälda folk som tjänstgör i organisationen på Livets Ord. Jag tänker på sådana saker som at hälsa på folk och vara allment trävlig. Tog sig tid i korridoren att säga nogot uppmuntrande till folk. Heja på P-vakter när han åker förbi i sin bil. Just i det lilla altså. Fattas bara kanske du tänker? OK. Men sådana saker er viktig för folk. Många predikanter, Pastorer och mellanledare t.ex på Livets Ord, har mycket att lära just ut i från den aspekten.

  Ekman är nog en uppriktig människa. Just därför är han nog också en nitisk människa, både på godt och ont. Var välsignad Ekman
  … men du tar helt fel angående Joseph Prince nåd-förkunnelse.. det är vad jag tror.

 • Sven Erik Sköld

  Rudie: “For meg har det blitt nok at Jesus er fullkommen, og det er Han alene jeg setter mitt lit til. Det er mener jeg et godt grunnlag når man går inn i RKK, for de har sin historie med feil de også, men jeg har lært meg å tilgi og se på mennesker som ufullkomne!”

  Det är en vacker, sann och förlåtande och överseende tanke; men här handlar det om en ledare – och alltså inte om en privatperson – d.v.s. en som leder inte bara sig själv, utan också andra;

  d.v.s leder även alla sina efterföljare samma väg, d.v.s. vilse.
  ——————–

  hva med Jesu displer? DE var ufullkomne de! Tvilte og sviktet da Jesus trengte de aller mest! Men Jesus hadde tro allikevel! Kansje ikke på dem, men på hva han kan gjøre med dem! 😉
  Og pga. disiplene og Kirken, Jesu kropp her å jorden, så er vi så heldige i dag 2000 år etter, så vi kan komme til Jesus og få den samme gave som de fikk da Han levde!
  DET ER STERKT DET! 😀

 • Deborah on 14 maj, 2008 at 11:09 e m said:

  Daniel!

  Adonai! >
  ”Ja’ase shalom, ja’ase shalom,
  shalom alenu, be al-kol Israel!”

  Deborah 🙂

 • Andy och S-E
  Jag tror att vi alla tre får möta Yeshua när han kommer.

  Jag hoppas vi möts tidigare, men om inte så möts vi i Jerusalem och får 1000 härliga år tillsammans i Israel. 🙂

  Allt gott
  Daniel

 • Jesus har mer rätt än S-E Sköld också. 😉
  Ta det lite lugnt nu käre vän. Jag håller ju med dig ang detta som har med försoning att göra. Vi kan säkerligen samsas på den samma vägen…

  Ta en liten paus nu broder.

  Bless & god natt.

 • Sven-Erik Sköld on 14 maj, 2008 at 10:36 e m said:

  Andy, personligen tror jag att JESUS har mer rätt än Du och Ulf Ekman och oss alla andra; JESUS som talar om vikten av att reda ut det som ligger bakom oss, för att få förlåtelse och försoning, för att sedan KUNNA gå framåt i Guds kraft, och som talar ett ENTYDIGT vé över ALLA förförare.

  Varför det? Därför att Han gett Sitt blod till lösen för alla Sina får! Han har köpt dem åt Gud med Sitt Eget blod.

  Och det är i sällskap med Honom jag tänker gå, även om jag då inte får göra sällskap med Dig, Ulf Ekman och alla andra.

  Med br hälsningar!
  S-E

 • Deborah on 14 maj, 2008 at 10:30 e m said:

  Andy! Käre broder i Herren!

  Om det vore så väl, att ’misstänkliggörandet’ var mitt eget påhitt…
  Men icke…Det är Herrens varningar som jag ständigt har inför ögonen…

  Jag har gått i livets hårda skola. Jag vill inte bli bedragen, helt enkelt…
  Kristi kärlek handlar om att GE SITT LIV FÖR FÅREN – och att skydda de från vargen, inte att alliera sig med den! (UEkman har nämligen allierat sig med villoandar).

  Joh.10:7-12 ”Åter sade Jesus till dem: ”Sannerligen, sannerligen säger jag eder: Jag är dörren in till fåren. Alla de som har kommit före mig är tjuvar och rövare, men fåren har icke lyssnat till dem.

  Jag är dörren; den som går in genom mig, han skall bliva frälst, och han skall få gå ut och in och skall finna bete.
  Tjuven kommer allenast för att STJÄLA, SLAKTA och FÖRGÖRA. Jag har kommit, för att de skall ha liv och ha över nog.

  Jag är den gode herden. EN GOD HERDE GER SITT LIV FÖR FÅREN.

  Men den som är LEJD och icke är herden själv, när han, den som fåren icke tillhöra, ser ulven komma, då övergiver han fåren och flyr, och ulven rövar bort dem och förskingrar dem.”
  …………..
  Starka ord från Herren: ”tjuven har kommit för att stjäla (Guds Ord från hjärtat), slakta (den Helige Andes liv i hjärtat) och förgöra (utplåna vår själ och kropp för evigt)… Detta är allvarligt!

  Andy! Bevara din skärpa! Det blir bra, det…
  Jag vill dig bara väl….

  ”Låt ingen bedra er!”
  ………..

 • Tanker on 14 maj, 2008 at 10:27 e m said:

  Det er ingenting galt med stjerneglans om den kommer fra riktig kilde.

  Omgåes man med Jesus blir man ham lik.
  Omgåes man med den hellige Ånd blir man Jesus lik.
  Omgåes man med Jesu disipler blir man Jesus lik.

  Det er en stjerneglans vi SKAL strekke oss etter.
  All heder til de som gjör det.

 • Tack för din förklaring Deborah. Det jag önskar är mindre misstänkliggöring från er sida, för jag vet mycket väl om vad som pågår, och skärpan tänker jag behålla. Önskar däremot att kärleken ska vara grunden för det jag skriver och gör.

  En del av inläggen här är allt för hårda och kärlekslösa, på gränsen till hätska, men det verkar som vissa inte vill ändra sig på detta område, för de har ju rätt i allt i alla fall…

  Var välsignad syster!

 • Precis som du Andy har jag samtalade med Ulf Ekman.

  Jag måste medge att han är en av Sveriges mest framgångsrika ledare. Som en sådan behövs ett stort mått av skicklighet och karisma. Ulf har detta så det räcker och blir över.

  Tyvärr har utstrålning och vänlighet väldigt lite med bibliskt synsätt att göra och därför blir en ledare som Ulf Ekman mycket farlig när han drar med sig människor mot destinationen Rom.

  En ledare som inte har förmågan att charma en lekman får inte många efterföljare.

  Första gången jag mötte Ulf fick jag personlig förbön och blev djupt imponerad av hans vilja att rikta all uppmärksamhet till lilla mig. Jag blev som trollbunden.

  Andra gången berättade jag för honom om en ung judisk man som jag mötte i Israel.

  Den unge mannen var en judisk Torahstudent. Jag ville höra hans syn på nåd, rättfärdighet, förlåtelse och upprättelse. Med min kristna förståelse tänkte jag att han, juden, har bara lagen, men jag kommer med nåden. Samtalet slutade inte som jag tänkte mig.

  Den judiske mannen började berätta att hela vår existens hänger på den Eviges barmhärtighet och att ingen annan väg finns till honom än att förtrösta på hans nåd och trofasthet.

  När han hade berättat klart hade jag tappat hakan
  och insett att denne unge man inte hade några som helst problem med att förstå bibelns syn på omvändelse, barmhärtighet, synd och nåd. Han hade inte lärt känna Yeshua men hans syn på Messias var snubblande nära. Mitt i min förvirring slutade det med att han bad för mig.

  Jag delgav denna story för Ulf när jag sprang på honom strax efter. Det jag berättade var inte vad Ulf ville höra och den här gången var charmen som bortblåst.

  I kontakten med färgstarka människor krävs en solid förankring i skriften för att kunna bedöma vad som är bibliskt.

  Till detta tjänar er fina blogg ett gott syfte!

  Vänligen
  Daniel

 • Sven-Erik Sköld on 14 maj, 2008 at 10:08 e m said:

  SÅ Gerdvall: ”Sven-Erik brukar ofta tala om den nytestamentliga församlingen på apostlarnas tid som ett ideal.

  Jag är inte så säker på att du skulle trivas i den församlingen, den är alltför judisk!”

  Om Du inte visste det, så är judafolket mitt hjärtas folk, mer än något annat folk.

  Med br hälsningar!

  S-E

 • Deborah on 14 maj, 2008 at 10:07 e m said:

  Andy…..

  Du skrev: ”Jag önskar Ulf Ekman allt gott och har djup respekt för honom.”

  Vad har du respekt för?

  Din reaktion, att ’våra kommentarer kommer att raderas, för att de ligger på så låg nivå’ är ett tydligt varningstecken, att du i stället är på väg mot en kompromiss-nivå!

  En ledare som Ekman har ansvar inför Gud för alla de människor han betjänar – han har profeterat FALSKT flera gånger (och han har inte vänt om!), han har hindrat andra syskon att profetera, som var sända från Herren med tydliga budskap om att han FÖRLEDER folket (och han har inte vänt om!), hans förkunnelse har splittrat församlingar i Sverige på bred front, han har utövat kontroll och ’psykförklarat’ alla sina motståndare!!! (och han har inte bett om förlåtelse!) osv…osv…

  När jag ville tala med Ekman, fick jag höra av en vakt, att det inte går!

  Mika fick sitta i fängelse, när han talade ’rakt på sak’ till Achab.
  Andy! Jag ville bara, att du inte skulle hamna i en fälla – dvs. ”att det ser bra ut”!
  Du kan radera min kommentar men ingen kan radera Guds Ord. Jesus ’raderades’ på korset, trodde folk. Men icke! Han lever!

  Tappa inte din andliga skärpa….käre broder…
  Se upp. Må vi alla se upp! Varningen är inte bara till dig – utan jag ’varnar mig själv’ också. (Till äventyrs, att Ulf Ekman vänder om, han också…)

  ”För Anden är villig men köttet är svagt!”
  ……………

 • Sven-Erik Sköld on 14 maj, 2008 at 10:01 e m said:

  Andy: ”Skärp er! Nästa gång finns det en risk att era kommentarer raderas! Inte för att jag känner att de är obekväma gentemot mig som person, men för att det är pinsamt låg nivå!”

  Men detta tog nog ändå alla pris på låg nivå,
  ja mer än låg!

  Jag har skrivit Guds Ord, och f.ö. om risken att befrynta sig med villolärare – för att spegla sig i deras ev. stjärnglans – det utgör inte ett tomt hot/fara. Vi har många inom kristenheten idag som gått vilse den vägen. Det kan t.ex. räcka att man tar udden från Guds Ord, som Du f.ö. redan verkar göra.

  Mvh

 • mirre on 14 maj, 2008 at 9:58 e m said:

  Andy!

  Du och den övriga troenigheten kan gärna radera vissa inlägg, de har gått över gränsen till vad god anständighet kräver. Allt måste ske i kärlek, annars är det inget värt.

 • Observer on 14 maj, 2008 at 9:49 e m said:

  Andy
  Herren är med dig!!!
  Tyvärr nya lågvattenmärken på bloggen.
  Vet att du är i gott sällskap med vår mästare.
  Med ett stort hjärta kommer man långt. Stå fast i stormen.

  Bless 😀 😀

 • Sven-Erik Sköld on 14 maj, 2008 at 9:49 e m said:

  Rudie: ”For meg har det blitt nok at Jesus er fullkommen, og det er Han alene jeg setter mitt lit til. Det er mener jeg et godt grunnlag når man går inn i RKK, for de har sin historie med feil de også, men jeg har lært meg å tilgi og se på mennesker som ufullkomne!”

  Det är en vacker, sann och förlåtande och överseende tanke; men här handlar det om en ledare – och alltså inte om en privatperson – d.v.s. en som leder inte bara sig själv, utan också andra;

  d.v.s leder även alla sina efterföljare samma väg, d.v.s. vilse.

  Mvh

 • Jag kan försäkra både hr. Sköld och fr(k?) Deborah att jag inte har några som helst planer på att sola mig i glansen av Ulf Ekman. Era inlägg faller på sin egen orimlighet, och ni uppvisar en otroligt låg standard där misstänkliggöring utifrån egna fantasier styr det ni skriver.

  Den som följt mig under de år jag bloggat vet att jag försökt få till ett möte med Ulf Ekman. Nu träffade jag honom under några få minuter, och kanske det var bra att det skedde nu och inte för 2 år sedan. Möjligheten är stor att jag då använt samma retorik och sandlådetaktik som vissa av skribenterna här framvisar, och kan det komma något gott utav ett sådant möte?

  Jag mötte en vänlig, men aningen reserverad Ulf Ekman, och för mig var det ingen poäng att vara ovänlig tillbaka. Därmed inte sagt att jag är obs på hans budskap, för där kommer jag fortfarande bevaka det som sker. Men frågan är om man inte kan göra det på ett lite annat sätt än tidigare. Visst ska vi säga ifrån om det vi anser vara villolära, och givetsvis kan vi ifrågasätta det vi menar är enhet på fel grundlag.

  När så skribenterna Deborah och Sköld tillägger mig åsikter och en agenda jag inte har, tycker jag de bör ta ett steg tillbaka och läsa det bibelord som citerades av undertecknade längre upp.

  Skärp er! Nästa gång finns det en risk att era kommentarer raderas! Inte för att jag känner att de är obekväma gentemot mig som person, men för att det är pinsamt låg nivå!

  Bless!

 • Sven-Erik.
  Det jeg mener er at det kanskje er en ide å se litt på den kraftige språkbruken din. Vi skal være tydelige når det gjelder vranglære, men det er mulig å være det uten å bruke så sterke ord som du bruker. Dette er ment som en vennlig henstilling til deg.

 • Sven-Erik Sköld on 14 maj, 2008 at 9:21 e m said:

  B O Hansen: ”Joda, vi skal tale sannheten. Men ta med deg disse ordene også: “De må ikke snakke stygt om andre eller yppe til strid, men være forsonlige og vise ydmykhet mot ALLE mennesker. For vi var selv en gang uforstandige og ulydige…” (Tit 3,2-3a)”

  Du menar, att vi skall vara försonligt inställda till villoandar och villoläror, och deras lärare. Var finner Du stöd i Guds Ord för det?!

 • Sven-Erik Sköld on 14 maj, 2008 at 9:18 e m said:

  B O Hansen: ”Jesus hadde spedalske, prostituerte, seloter, tollere etc rundt seg, gjorde det Ham til en spedalsk, prostituert, selot….?”

  Ja, Han blev i vart fall anklagad för att vara dessa utstötta människors vän..

  Men jag skrev: ”Typ, säg mig vem du umgås med, och jag skall säga dig vem du är: umgås med stjärnor och DU BLIR HÅLLEN för en stjärna”.

  D.v.s. du blir ingen stjärna, men stjärnglansen från stjärnan kan göra att du blir aktad som en jämlike med den du umgås med, i det här fallet stjärnan.

  Någon sådan stjärnglans lär väl knappast kunna bli aktuell att få över sig, från en prostituerad?

 • Jeg har også gått på Livets Ord, 1989-90
  Det første jeg fikk lære der var å ikke bli styrt av følelsene. Det er kansje riktig, men det ble helt feil, og ikke bare for meg. For vi vet jo hvordan en ”Livets Ordare” så ut, det var ganske mange av dem der. og jeg var en av de som fikk høre at jeg ikke så ut som en ”livets Ordare”
  Følelsene var blitt en uvenn man skulle bli kvitt. Under slutten av et møte så fikk Robert Eik et ord fra Herren om at det var noen som hadde selvmordstanker, og halve salen løftet opp hendene . Det fikk jeg faktisk sjokk av. Og så ba han de som hadde selvmordstanker om å hoppe opp og ned å rope: ”Jeg er glad!”
  Jeg har mange minner fra både Livets Ord, og andre forsamlinger jeg var med i, jeg syns vel de også hadde sitt.

  Men en ting er jeg veldig glad for, og det er at selv om jeg sikkert fikk skader, jeg fikk faktisk klaustrofobi bare av tanken på møter til slutt, så har jeg ikke blitt bitter. Bitterhet ødelegger forholdet til Gud. Jeg har ikke noe imot noen forsamlinger, og har ikke behov for at noen forsamlinger skal være fullkomne.
  For meg har det blitt nok at Jesus er fullkommen, og det er Han alene jeg setter mitt lit til. Det er mener jeg et godt grunnlag når man går inn i RKK, for de har sin historie med feil de også, men jeg har lært meg å tilgi og se på mennesker som ufullkomne! 🙂

  Jeg gleder meg også over at Andy har fått en helt annen tone, både imot Ulf Ekman og i mot RKK. 😉

 • Sven-Erik.

  Joda, vi skal tale sannheten. Men ta med deg disse ordene også: ”De må ikke snakke stygt om andre eller yppe til strid, men være forsonlige og vise ydmykhet mot ALLE mennesker. For vi var selv en gang uforstandige og ulydige…” (Tit 3,2-3a)

 • Sven-Erik Sköld on 14 maj, 2008 at 9:07 e m said:

  B O Hansen: ”Nei, det forandrer ikke hva Jesus har sagt, men det burde hjelpe oss til å være noe mer forsiktige med hva vi sier”.

  Vi skall tala sanning; vad som står skrivet i Sanningens Ord, av Sanningen Själv: av Honom som är vägen, sanningen och livet.

  Det vi har hört från Honom, det vittnar vi om; inför var Människa, utan anseende till någons person.

  2 Tim. 4:2-4 ”Predika Ordet,
  träd upp i tid och otid,
  bestraffa, tillrättavisa, förmana
  med allt tålamod och med
  undervisning i alla stycken.

  Ty den tid kommer, då de inte
  längre skall fördra den sunda läran,
  utan efter sina egna begärelser
  skall samla åt sig lärare hoptals,
  alltefter som det kliar dem i öronen,

  en tid, då de skall vända sina öron
  FRÅN SANNINGEN och i stället
  vända sig till fabler”.

  Mvh

 • Sven-Erik Sköld on 14 maj, 2008 at 8:56 e m said:

  Deborha, Du syftar på Andy, eller hur? Tror Du att stjärnglans ger stjärnglans; många ville ju sola sig -spegla sig – i glansen från Johannes döparen.

  Typ, säg mig vem du umgås med, och jag skall säga dig vem du är: umgås med stjärnor och du blir hållen för en stjärna.

 • Sven-Erik Sköld on 14 maj, 2008 at 8:49 e m said:

  B O Hansen: ”Har Sven-Erik gjort opp sine saker innfor Gud, før han gjør sin altertjeneste? Er du en ydmyk Herrens tjener?”

  Hur jag eller Du eller någon annan människa är, förändrar inte vad JESUS sagt. Det står kvar i evigheters evigheter!

  Det kan inte Du, inte jag, inte Ulf Ekman eller någon annan människa dribbla – förvända – bort.

  Det som står skrivet står skrivet;
  också efter vår död.

  Mvh

 • Deborah on 14 maj, 2008 at 8:37 e m said:

  En sak är klar….

  Det största problemet för Jesu lärjungar är inte djävulen i första hand utan det är ….’köttet’…

  Frestelser som kommer i vår väg är riktade mot vårt ’kött’ – vår jordiska natur, vårt sinne…

  Den som går Herrens ärenden erfar efter en lååång skola i Hans närhet, att man inte får kompromissa med Ordet.
  Speciellt när det gäller det profetiska tilltalet.

  Inte ’dunkade’ profeten Mika den avfällige Achab i ryggen med orden ’jag respekterar dig, Achab’, bara för att han kunde stå bredvid honom!

  Men ’kött’ förnekar sig aldrig…Det vill ha glans och ära även om det är ’vargen själv’ som man får ’klappa på pälsen’…och komma med på ett kort.

  Vilket nederlag för Herrens lärjunge…Må vi alla se upp med vårt ’kött’ – och det är just det som är den andliga kampen och det är just det som kostar rubbet…Det finns nämligen ett pris att betala.

  ”Köp ögonsalva av mig, säger Herren”.
  ………………

 • Andy
  En i sanning god uppmaning:
  ”• Förlåt dem du menar sårat/skadat dig
  • Lägg dina sår och problem på Gud.
  • Vila i Kristus. Han är din själs herde.
  • Börja välsigna dem du tidigare förbannade”

  Saliga de som håller fred, de skall kallas Guds söner!

  Allt gott!

 • Sven-Erik Sköld on 14 maj, 2008 at 8:00 e m said:

  Jesu undervisning, om att klara ut bakomliggande saker, enl. Matt. 5:23-25, innan man gör altartjänst,

  är tydligen ingenting som gäller Ulf Ekman och hans lärjungar, detta oaktat att en andlig ledare också skall vara ett föredöme för hjorden.

  Försoningen är tydligen mycket lågprioriterad i de kretsarna. Och det säger allt, om vems verksamhet det är frågan om: han gillar inte heller att någon ber om förlåtelse, och söker försoning – enligt Jesu Ord – med de människor man förfördelat.

  Åtminstone med de – av dem – som fortfarande är kvar i livet.

  Men detta ouppklarade är en skugga som kommer att åtfölja Ulf Ekman, och som han inte kan skratta, charma eller på annat liknande vis få bort – eller genom glada tillrop och applåder från hans lärjungar – den försvinner bara genom förlåtelse och försoning; så är Guds rike – himmelriket – inrättat.

  Och det gäller även Ulf Ekman och hans trogna vapendragare, hans lärjungar.

 • Observer on 14 maj, 2008 at 7:58 e m said:

  Andy och digitalToo

  Ett stort tack. Kärlek är ju kristendomens kännetecken.
  Ser fram emot den högre standarden på bloggen.

  Bless 😀 😀

 • digitalToo on 14 maj, 2008 at 7:16 e m said:

  …återstår att ske 🙂 hmm det funkar lika bra,fast det blev lite fel.

 • digitalToo on 14 maj, 2008 at 7:15 e m said:

  Andy
  Fint att du vill höja standarden.Det är nog nödvändigt ifall ni vill att man ska ta er på allvar.Hur det är med de två andra i trojkan återstår att ske.
  (Det är intressant att se hur JDS spöket fortsatt att sprida förvirring. Det får man nog snarast belasta de ”bespottare” och självpåtagna ”cultwatchers” som förmedlat allt detta. Den så kallade JDS läran har man aldrig lagt någon större vikt vid på Livets Ord. En gästförkunnare ägnade ämnet en hel lektion vintern 1990 🙂 (Mark Hankins) Olika teorier om försoningen har alltid funnits.Levi Pethrus trodde som bekant för en del, på Jesu andliga död.
  Att alla kristna skulle ha demoner har aldrig predikats fr Livets Ords förkunnare.Sam och Jane Whaley spårade ur i sin undervisning nåt´år för tjugo år sedan. Han utestängdes för vidare besök -90. Ulf kom med en tillrättavisande undervisning samma tid. Fast avståndstagandet hade absolut kunnat göras mer tydligt. Själv blev jag befriad fr inflytande fr ockultism/buddhistisk meditation etc som jag ägnat min tid till innan jag blev frälst.Upplevde en påtaglig förvandling,ny frihet (dock utan vita plasthinkar 🙂 )
  So, bless U Andy om du uppriktigt vill höja nivån.Be dom andra bröderna göra detsamma. F.ö. intressant att läsa om ditt möte med Ulf Ekman

 • Tiger:
  De som har dessa upplevelser hyser jag den största respekt för! Jag hoppas verkligen LO någon gång förstår hur viktigt och betydelsfullt det hade vart om de bad om förlåtelse för de tillfällen övertramp begåtts och maktmissbruk praktiserats.

  Ändå är det min önskan att debatten/samtalet här på Aletheia förs i en saklig och kärleksfull ton. Dock blundar vi inte för verkligheten, och folk får givetvis berätta sina historier.

  Bless!

 • Tiger on 14 maj, 2008 at 6:27 e m said:

  Andy: ibland aer det laettare sagt aen gjort att foerlaata och gloemma… maanga maenniskor har inte haft det laett paa LO och det kan vara svaart att foerstaa vilka oevertramp som maanga gaanger begaatts, speciellt under ”haexdoktorerna” Whaley’s tid….

  Vissa av oss ”skakade bara av oss” dessa dumheter, andra blev skadade foer livet.

 • Jag känner att det är på sin plats att skriva en utdjupande kommentar mtp det som framkommit under denna korta debatt.

  Jag var en del av Livets Ord under den tid som troligen var den värsta i LO´s historia. Whaleys fick härja fritt under en tid, och alla människor hade demoner i sig som skulle spys upp. Jag har respekt för de som säger att de fortfarande lider pga det som skedde då, och även de som av andra orsaker fått livet förändrat pga sin tid i Livets Ord.

  Men på trots av detta tycker jag det går för långt när man ger Livets Ord felet för allt som gått snett i livet. Givetvis finns det äktenskap som upplösts pga diverse orsaker förorsakat av både ledare och förkunnelse, men livet måste förr eller senare gå vidare.

  Ulf Ekman är INTE antikrist som en del menar. Jag tycker det är ett grovt övertramp att påstå något sådant. Man kan vara oenig i hans teologi, hans handlingar etc, men det gör han inte till antikrist! Jag har också beskyllts för att vara en antikrist för inte så länge sedan. Mitt syn på lagen och nåden gjorde att jag kallades antiskrist av en anonym kommentator på min gamla blogg.
  Det var inte trevligt!

  Ett tips till alla som sårats och menar att det är Livets Ords fel att livet inte blev som förväntat.

  • Förlåt dem du menar sårat/skadat dig
  • Lägg dina sår och problem på Gud.
  • Vila i Kristus. Han är din själs herde.
  • Börja välsigna dem du tidigare förbannade

  Kommentarer som hävdar att andra predikanter är antikrist, eller på ett annat sätt hetsar och förlöjligar kommer raderas av undertecknade i de artiklar jag själv skrivit.

  Följande bibelord bör vi alla tänka på när vi sitter bakom vårt tagentbord och vill förändra världen:

  ”Om jag talade både människors och änglars språk men inte hade kärlek, vore jag endast en ljudande malm eller en skrällande cymbal.

  Och om jag ägde profetisk gåva och kände alla hemligheter och hade all kunskap, och om jag hade all tro så att jag kunde flytta berg men inte hade kärlek, så vore jag ingenting.

  Och om jag delade ut allt vad jag ägde och om jag offrade min kropp till att brännas, men inte hade kärlek, så skulle jag ingenting vinna.

  Kjærligheten krenker ikke, søker ikke sitt eget, er ikke oppfarende og gjemmer ikke på det onde. (1 Kor 13:1-3 + vers 5 från den norska bibeln.)

  Låt kärleken vara grunden i det du säger, skriver och gör.

  Carpe diem!

 • Tordan on 14 maj, 2008 at 5:01 e m said:

  Ronny om sin kris:
  ”Det led mig in i gravt psyckist handikap och psykos och schisofreni och ångets och frucktan och fördömmelse som varat i åratal och förtidspennsionering . Och jag är inte den ende. Och tvångs tro och tvångs bekännelser och tvångstanckar.”

  Man känner med en människa som gått in i dessa problem, och jag ber för dig. Sedan får man även säga att det är kanske en aning lätt att skylla all orsak på sin fd församling. Det blir liksom omöjligt att bemöta.
  Du anar inte vilken förföljelse och vilket som förtal som haglade över Lewi Pethrus församling och rörelse under större delen av 1900-talet. Det producerades historier som bevisade att människor begått självmord efter kontakt med pingstväckelsen. Dagens Nyheter hetsade och hetsade.

  Jag har själv mött oändligt många människor som faktiskt bara blivit välsignade av kontakten med Livets Ord.

  Nu är jag inte någon supporter av Ulf Ekmans självupphävande ekumenik och enhet, men han tror säkert själv att Gud har sagt till honom att gå i den riktningen.

 • Wow, en mer pricksäker analys av Ekman får vi leta efter (tänker på teo-log-en).

  Har utryckt mig liknande förut. D.v.s. Ekman är en strateg och marknadsförare av sitt eget imperium och rörelse före han är pastor.

  Känner också en pastor som försökt gå till rätta med Ekman och blivit förbjuden av Ekman själv att fortsätta epostkorr.

  Vi vilar alla i Guds händer. Det vi sår får vi skörda (lärde jag mig på LO). Det gäller även Ekman själv….

  mvh
  D

 • teo-log-en on 14 maj, 2008 at 4:29 e m said:

  Jag har en kollega som försökte gå till rätta med Ekman efter ett möte i Södermalmskyrkan för sisådär 19 år sedan. Han kom tillbaka med svansen mellan benen. Själv byggde jag mycket av mina uppfattningar om trosrörelsen och Ulf Ekman på hörsägner (negativa sådana) tills jag började läsa böcker av Ulf, Sten Nilsson, Kenneth Hagin och E.W. Kenyon. Måste säga att jag (till skillnad från flera av mina pastorskollegor) helt bytte uppfattning. Jag har hela tiden hävdat att trosrörelsen och Ekman kommer att närma sig ”mitten” i kristenheten. ”Flirten” med katolska kyrkan vill jag hävda är nog mest marknadsmässig. Jag har alltid sett Ulf Ekman som kristenhetens motsvarighet till Jan Stenbeck! Jag ser inget fel i detta. Om somliga vill upphöja Ulf över allt sans och vett, gör det honom inte till villolärare, charlatan och manipulatör. Entreprenör är nog det rätta ordet. Just nu är det etablerande i enhetsbranschen.

 • Såg att det blev lite stavfel medan jag skrev förra kommentaren. ”karakteristiker” är rätt ord + lite böjningar…

 • Bare for å ha sagt det: Jeg har ingen problemer med ditt innlegg Andy. Det synes jeg beskriver møtet mellom dere på en god måte, og du gir oss også innblikk i din egen vandring og forståelse av det hele. Jeg opplever det oppriktig og ærlig. Det jeg har problemer med er en del av det andre som skrives her.

 • Tvivlaren & Bjørn Olav Hansen:
  Jag förundras över hur min korta ”rapport” från ett positivt möte med Ulf Ekman utvecklats till en tävling om vem som kan karaktärisera honom värst. Vem har de bästa superlativerna denna gång…?

  Vad de andra skriver får de står för. Har jag ansvar för en annans persons åsikt och karaktärisering av Ekman? Kom ihåg att vi har alla mailadresser till de som skriver.

  När det är sagt vill jag uppmana till moderation bland alla skribenter. Jag har själv negativa erfarenheter från LO, och tidigare var jag nog först i kön av de som använde superlativer. Kan inte mitt positiva inlägg bara kommenteras utifrån det jag skrev, inte vad alla andra tycker och tänker om Ekman och antikristliga saker?

  Björn Olav:
  Jeg har en overrasking till deg og mine andre ”historiske venner”. Det kommer snart her på Aletheia… 🙂

  Bless & skärp er ni som skriver fult!

 • Ronny on 14 maj, 2008 at 3:36 e m said:

  Jag skriver det här denna gång sen får detta var färdigt för mig. Ni som utan insickt tar ensidigt parti emot kritick emot Livets ord och Ulf Eckman och trosrörelsen och trosförkunnelsen. Ni talar i nattmössan om ting ni inte känner till. 87-92 stod Livets ord då jag var med 87 -98 . För följande alla Kristna hadde demonner som skulle drivas ut med högt tungotalskrick licknade primalskricket och uppspyende av dem i plasthinckar. Att ifråga sätta det eller annan undervisnning tjänst klassades som uppror och kunnde ledda till uteslutning . Vilcket förkom . Och det var att röra Guds smorde och skulle straffas sig från Gud på nåt sätt. Vem vågade då ifrågasätts???Jag vart Frälst påscken 86 och var 27år och hade inge kristen backgrund började gå regelbundet 86 tre veckor senare på Livets ord . Och den hetta debbaten som pågick då om livets ord kände jag inte till.För jag var nys hemflyttad från Norge där jag bott tre år . Så den passerade mig obemärckt . Men jag kom snart in i den men utifrån Livets ords synvinckel enbart tyvärr. Som ensidigt förklarde all kriticken var från djävulen och liberateloger och avfällingar och fiender til Gud och Guds ord och verck som Livets ord och trosrörelsen och trosförkunnelsen etz.. Och sånt förkom men det de aldrig sa var att en del av kritickerna var karismatiscka kristna . Och bra förkunnare för bra församlingar och kristna sammhang. Som Sven Richman Möndal/Götteborg Bibel lärare och läkare och forsckare . Och tidigare meddlem i en trosförsamling och bibelärare där. Att en del var av hans kaliber som kritiserade framhöll man aldrig bara att det var liberateloger vi inte skulle lysna till. Men sån var det inte, några av dem var sunda Herrens Tjännare som trodde på hela evangeliet också . Och Fick folck frälsta och Helad och upprättade åt Gud . Och som Kunde visa vad som var fel med trosrörelsen och dess ursprung och lära . Som Sven Reichmans bok allt är Gud som Glimmar. Utan den eller nåt annat Guds under hadde jag aldrig blivit normal igen från min psyckos . Min tid i Livetsord gav mig. Pga av sånna villfarelser som att alla Kristna har demmoner som predickades på livets ord för. Och att Jesus dog en andlig död på Korset jds-läran .Och att vi är en ande som äger en själ och bor i en kropp ala Hagins trosförkunnelse . Så sinnes kunskap ska man absolut inte lyssna på för sånt kommer från satan .Men väl denna lära om tron av Kenyon / Hagin trosförkunnelsen . Då den säger till dig att igenom Jesus sår är du Helad så är du det.Det är bar en fråga om tro och bekännelse sen. Och lickaså angående allt och alla behov .Och rickedom och framgång och väckelse i familjen och församlingen och landet och över allt..

  Det led mig in i gravt psyckist handikap och psykos och schisofreni och ångets och frucktan och fördömmelse som varat i åratal och förtidspennsionering . Och jag är inte den ende. Och tvångs tro och tvångs bekännelser och tvångstanckar. Bekännde för övrigt att min fd fru var min fru i 14 år .Hur roligt och lyckligt tror ni det var för våra barn och vänner och Henne och mig . Och svårt att leva med och vända om från sånna konsekvenser av villolära. Och som jag sagt reddan jag är inte den ende…

  Och 25 år tog det innan Ulf eckman erkände att denna lära som han inte lämnat helt Jds-läran var en villolära på sin blogg i år 2008 i Apr. Och han definnerar den inte i detalj ännu bara till den telogiscka biten. Om Jesus dog eller ej på korset en andlig död eller ej , också .Förutom sin fysiska som är Guds försonning får vår synder.

  Man skulle tro att om en trosförsamlings leddare gör det definera sin Trosförkunnelse telogi helt och gransckar sin vision Grundad på den för att ha församling och Herrens tjänst och mission etz . Då blir det dax att aveckla samhanget. Och söcka nytt medlemsckap tex inom pingströrelsen eller nån annan trevlig frikyrcka från Gud istället.För så missvisande är trosförkunnelsen som telogi. Och Bygga vision i tro på Gud om som om man egentligen hört från Gud .Fast det är troligare att det är en männisckas vission bara med ursprung ifrån en villolära trosförkunnelsen bara … Sån ser jag på detta Och tycker därför inte det är något underligt med ekumenik vad det gäller med den katolscka kyrckan vad det gäller dem . Villo andarna vill väl det nu ??? Det återstrår väl att se. Om det kan vara en gryende sund enhet eller sköckan som sammlar sig . Det kanscke är för tidigt att utala sig om men det kommer att att visa sig Men jag väljer Jesus och då väljer jag hela Israel och mänsckligheten och alla Kristna inkluderat mig själv som kristen och Hela livet och Hela Guds ord i nåd och sanning som Gud vill. och det ger jag bara Gud äran för och tackar bara Gud för för tid och evighet i Jesus namn, amen !!! Och då finns det chans till förändring och förnyelse och försonning. Men inte om man ska följa männisckor och kyrckor och läror och stat och samhälle. Då kan det bli dålig med Nåd Men följer man Gud går det bra trots allt Frid Ronny

 • Deborah on 14 maj, 2008 at 3:23 e m said:

  Tankar kring LO och Ekman….

  Det är ganska anmärkningsvärt, att Jesus säger:

  ”Sanningen skall göra er fria”. Han säger inte, att ”Nåden skall göra er fria”…..

  Ekmans tjänst bygger på maktmissbruk – han ’brukar’ makten som människor ger honom.
  Han missbrukar Guds Ord likväl.

  Att stå i sanningens tjänst förutsätter att man inte ’vänder kappan efter vinden’…
  Men nu – plötsligt – så talar Ekman om…nåden som om den vore ’sanning’….

  Och saltet mister sin sälta…Och folket som följer människor får sina hjärtan ’förhärdade’ och sedan blir hjärtan FÖRMÖRKADE.

  Man reagerar inte på profetiska tilltal längre, för det ’förmörkade hjärtat’ slår ifrån sig sanningen. Hjärtat i det tillståndet är inte kapabelt att URSKILJA längre och ….löftet om att LÖGNEN skall ’gripa tag’ i den troende träder i kraft.

  Sedan kan man bara stå och beskåda avfallet med sorg. Vi får, vad vi förtjänar…helt enkelt…

  Och Ekmans förgiftade menu sväljs utan urskiljning – man följer människor mer än Gud.
  Säger ledarna annat, då bedrar de sig själva och andra. Det är lögnens tider i sikte…

  Men eftersom sikten är ’förmörkad’, så är det inte alls säkert att folk ser klart och tar varningarna på allvar….
  …………

 • göran. (sign jabe) on 14 maj, 2008 at 2:59 e m said:

  Visst går det att vara kristen och inte vara med i en lokal församling, men det är jobbigt att köra sitt eget race.

  Det finns risk att man tappar gnistan, man behöver gemenskapen och det talar ju bibeln om. Kan ju iofs bara tala för mig själv hur jag upplever det.

  allt gott önskar jabe

 • Tanker on 14 maj, 2008 at 2:07 e m said:

  Haggai.
  Jo, det er kritikk, og jeg feiler også ofte.
  Men kritikken er i denne sammenheng en enkel meningsytring.
  Det preger ikke mitt liv og jeg kommer ikke til å fortsette med den.
  Håper du ser forskjellen.

  Les dette som det står – noen av de siste ordene i åpenbarelsene i skriften er:

  ”Åp 22,11 La den som gjør urett, fortsatt gjøre urett, og den urene fortsette i sin urenhet! La den rettferdige fortsatt gjøre det som er rett, og den hellige fortsette i helliggjørelse.”

  Dette er Jesu ord. Vel verdt å ha som innstilling.
  Jesu har alltid rett.

 • Ronny
  Off topic: Jag tror dina kommentarer skulle bli lite lättare att läsa om du använde avstavning (dvs radbrytningar) lite mer frekvent. Påsammasättsomdetärsvårtattläsaentextutanmellanslagsåärdetsvårtattläsaentextutanradbrytningar…

  Detta är skrivit i all välmening!

  Allt gott!

 • Tanker on 14 maj, 2008 at 1:43 e m said:

  Når jeg leser noen innlegg her så stiller jeg meg spontant spörsmålet – ikke ut fra opprörthet, men ut fra bedrövelse:
  Er dette Jesus?
  Er dette Jesu disipler?
  Blir man slik av å fölge Jesus?

  Disiplene brukte minimalt med tid på gå til rette med andre kristne. Bare en brökdel av deres skrifter handler om vranglärere og konsekvenser og disses dom. Det aller, aller meste, 99% av disiplenes liv, läre og undervisning, handler om å peke på hva Jesus har gjort for menneskene og om hvordan man får tak i dette.
  Inn i döden gikk de for dette budskapet om Jesu navn og hans frelsesverk og den Hellige Ånd gitt menneskene.
  Ingen av disiplene gikk i döden for kritikk av andre kristne.

  Flere her har imidlertid gjort det til en slags kristen livsstil å kritisere andre kristne. De forventer aksept for dette. Det kan de aldri få, men netopp derfor fortsetter de. Kjöttet vil ikke gi seg.

  De vasser pennen i vrede, uten tanke på at den som blir vred på en kristen broder skal for domstolen, de lar seg oppfylle av kritikkens egen ånd, ikke Jesu Ånd, og de öser ut eder og galle i frenesi.
  De er overfoksuert på det de ikke er enige med andre i. De ser uten samviitghetsproblemer bort fra det helhetlige resultatet, de neglisjerer frukten av andres kristens arbeid – de lukker öynene for de titusener av frelste og opprettede mennesker som ivrige ledere har lemnet etter seg mens de som alle andre har feilet ofte. De krever at disse som har feilet i si iver for Herren skal stå til ansvar for andre enn Gud selv, og mener seg vite bedre enn disse når og hvordan de skal handtere sine brister.
  Time etter time, dag etter dag, uke etter uke, måned etter måned – ja år etter år for noen -, enger de av sitt liv til å formidle fordömmende, kritiserende og anklagende ord om andre kristne som de er uenig med og oppfatter som vranglärere og sjarlataner.
  De anser likevel, midt i spotten og karakteristikkene, at de er unntatt fra den flokk som er skyldig til helvetets ild – de kjärlighetslöse, uvitende og uvise mennesker som kaller andre for en ugudelig narr.

  De fokuserer blindt på det de kan finne som kan trekke de innflytelesrike ledere som Gud har innsatt, ned fra den äre og herlighet de har fått av Faderen gjennom samväret med Jesus.
  Det stikker disse kritikere i öynene at disse mennesker i lederposisjoner kan produsere en slik frukt, når disse ikke oppfylle de krav de selv så ensmektig setter frem og som de i egenrettferidghetens ånd mener seg selv kan leve opp til.

  De klarer heller ikke å slå seg til ro med at arbeidet deres og lären de selv kommer med er tilfredstillende nok.
  De elter og elter og elter den lille stenen av uenighet de kan finne hos andre, de kaster på den leire, ruller den i deres egen tankegjörme og -söle, og de lager sin lille private koloss av andre misgjerninger, sitt eget avgudsbilde. Dette tilber de, dette relaterer de ut fra – dette preger deres liv.

  Og disse menneskene som leter etter de feil og mangler de kan finne i Kristi kropp, stopper ikke der.
  De forbanner hopen som fölger det forhatede objektet og gjör seg til venner med de som er objektets fiender. Kanskje kan de sammen hindre andres fremgang gjennnom å selv stoppe det de anser at Gud ikke kan stoppe.
  Det er deres drivkraft, deres motivasjon. Motivasjonen er ikke å formidle Jesus. Det er blitt andreprioritet, noe i bakgrunn som få om noen klarer å öyne midt det hele.

  De har en selvsentrert attityde av å selv bli sett. De önsker å få gjensvar av kristenheten for de feil de har sett hos andre, og de maler på og maler på for å gjöre bristene de ser hos andre större enn hellighetsgjörelsens frukt og den skare av troende som fölger i den kritiserte lederens fotspor, – det slår dem ikke et öyelikk at det er en frukt for himmelen de selv aldri har formått å nå eller produsere for Jesus.
  Stirrer man på andre fliser, overser man sine egne bjelker. man stirrer seg blind og leder andre stirrere med seg i gröften.

  De har tatt Guds domsplass og avsatt ham, en forstår dt ikke selv.
  Gang på gang roper de: Be om tilgivelse for dine feil og synder du menneske som ikke frykter meg, jeg er klar med steinen, jeg Jesus er klar med dommen. Du er alt dömt!

  De stiller sine egne krav. Ja, de krever og krever og krever uten å fundere over sin innstilling og sitt liv. Opprettelse nå! Underkastelse, nå! Syndebekjennelse nå!
  De beviser for alle at de mangler innsikt i budskapet fra Jesus:
  Tilgi. Tilgi selv.
  Krev ikke andre på tilgivelse.

  Er dette Jesus?
  Er dette Jesu disipler?
  Blir man slik av å fölge Jesus?

  Ja, det virker slik.
  Så er spörsmålet om det da virkelig er Jesus man fölger.

 • Tvivlaren on 14 maj, 2008 at 1:32 e m said:

  Andy:
  Nästa allt det du kallar ”debatt” sker på Sven Erik Skölds villkor och dina inlägg ”kidnappas” för att ge plats åt kritik och rena smädelser. Jag tycker att tonen i denna ”debatt” inte är värdig Kristna bröder och att ni på Aletheia borde tänka er fö., därför att ni ytterst har ansvaret för vad som skrivs här, både juridiskt och andligt.
  Någon tog upp begreppet ”rätthaverist” under ett annat inlägg och tyvärr är väl det snart den mest passande beskrivningen – tyvärr.

  Med hopp om att Kristi frid och kärlek skal få regera våra hjärtan.
  Tvivlaren

 • Jeg sitter og leser alle disse innlegg om Ekman, og jeg forundres over alle de sterke ordene som brukes. Er dette virkelig skrevet under bønn, og i Kristi Ånd? Er dette virkelig noe man med god samvittighet kan stå med innfor Kristi domsstol, som vi alle skal stå innfor en dag? Kommer dette som er skrevet her til å brenne den dagen?

 • Ronny on 14 maj, 2008 at 11:29 f m said:

  Tancker och digital to , vad är det med sanningen som gör er så upprörda om nån anmärcker på felacktigheter hos Ulf Eckman och Livets ord och trosrörelsen. Det är ju inte som svar på min och Sven-Eriks sköld och andras kommentarer emot det sammahanget .Kärlecken som överskyler en myckenhet av synd som för Kristi kors skull och vill vägleda oss på rätt väg igen om vi har fel . Om vi skulle ha orent mjöl i påsen och funnit oss i Ulf och Livets ord och trosrörelsen en syndabok att skylla alla vår problem på. Vilcket ju inte är sant men vi kan ha fel i detalj och samtalsform men inte i sack. Och vi kan i något Gliddit på sanningen .Men inte i allt . Och när det kommer till det vesentliga så ska vi kunna finna histiorisckt inom trosrörelsen och Livets ord många . Som fick psyckiscka problem och familjära och led skilsmässa och div andra problem. pga de sammanhangen . . Pga tex munnens bekännelse att man neckar till sanningen och verckligheten . Och säger allt är väl när allt inte är väl . Som Hagin själv sa man skulle göra och han Gjorde . Om nån frågade honom om han hadde huvudvärck skulle han bara säga nej det har jag inte fast han hadde det . För om han bekännde det skulle den manifestera sig helt . Han påstod att han inte haft huvudvärck därför på 40 år. Sånna beckännelser var vardagsmat för i Livetsord om det inte är det längre , för så tolckade man jes 53:5 tex att vi igenom hans sår är helade . Och det innebar ju fullkommligt helande jämt och framgång och rickedom och väckelse etz Men verckligheten och att leva med Gud är på ett helt annat vis och tolckningen av Guds ord än deras trosförkunnelse lärd i mycket facktisckt . Själv bekännde jag som många andra tusentals sånna där bekännelser Och det gjorde mig psyckotisck och tvångs mäsigt beroende av rätt bekännelse . För jag frucktade för motgångar och attacker som skulle komma annars var meddlem i 11 år i Livets ord . Jag är bara en i en lång lång rad om vi ser till hela trosrörelsen som tog mycket allvarlig skadda av min tid i en trosförsamling. Men nåden och sanningen finner vi inför korset på Golgatat Kristis kors från Gud är utvägen mot en framtid i frid med Gud . För de som vet sanningen . Och den som inte gör det som om detta. Och kan vi förnyas om sanningen med och om Gud och Guds ord och allt och alla och oss själva och vårt liv och våra och andras motiv och verck och trovärdighet. Och göra bättring igenom den som vill. Den som tror att man kan med tiden fifla bort saningen tar fel med snack mörklägning hot etz . Gud är sanningen han har redan avslöjat oss . Och en dag står vi inför honom med all vår sanning och löng och rätt och orätt. Och när sanningen säger saningen om det vet vi också att det är hela sanningen med . Och då finns det bara en chans för oss att erkänna sanningen och böja knä inför Jesus och bekänna honom som Herre och vädja till Gud om Nåd för Hans skull enbart som Guds försonning och rättfärdighet för våra fiender och vänner och alla och oss själva. Och vi kommer att få det med . Annars får vi böja knä för sanningen och bekänna honom som Herre i varje fall och ta emot vår dom till helvete istället . För det har vi allihop gjort oss förtjänta av. Frågan är vilcket vi väljer sanningen hela sanningen eller halvsanningen och löng. Sanningen gör oss fria . Inför sanningen är ljugandet slut Frid Ronny ps 103

 • Sven-Erik Sköld on 14 maj, 2008 at 6:27 f m said:

  digitalToo: ”så mycket god frukt har kommit utigrån Livets Ord och så många som har “fått ordning” på sina liv genom undervisningen som gått ut från Livets Ord. Kommit ut ur kaos och fått upprättade äktenskap. Många som levt i självmordstankar och hopplöshet har fått nytt mod och hopp.Varför samlas så många på konferenser på Livets Ord. En del reser 100 tals mil.Just för den andliga maten som serveras som ger hopp och tro. En del bittra och besvina vill inte ta ansvar utan måste ha nogon annan att beskylla för tillståndet i sitt liv.Det säger nog oftast mer om bespottaren själv…”

  Detta ovanstående vittnar också människor som kommit i kontakt med olika ”främmande religioner”: t.ex. ”att de fått ordning på sina liv” och en del har också slutat missbruka droger.

  Men nu kvarstår faktum; om man predikar tok – vilket JDS-läran är – så att människor blir skadade,

  en som vittnade om det var Carina Jarlsbonde, själv förkunnare inom Uppsala livets ord, och det gjorde hon i riksradion, P 1 om jag inte minns fel,

  hon berättade bl.a. att hennes barn (vid den tidpunkten) fortfarande hade skador efter hennes tid vi Uppsala LO, vilket hon sörjde mest över; själv trodde hon inte att hon skulle ”bli människa mer”,

  skall man inte då som en Jesu tjänare be om förlåtelse för de skador man åsamkat andra, de som lyssnat på mitt tok?

  Och kan jag fortsätta, att vara ett trovärdigt Jesu vittne utan att lyda Jesu egna ord, och göra upp min sak med alla dem som farit illa på olika sätt?

  Jag anser inte det, vilket däremot
  Du och Tanker tydligen anser.

  Mvh

 • digitalToo on 14 maj, 2008 at 3:08 f m said:

  så mycket god frukt har kommit utigrån Livets Ord och så många som har ”fått ordning” på sina liv genom undervisningen som gått ut från Livets Ord. Kommit ut ur kaos och fått upprättade äktenskap. Många som levt i självmordstankar och hopplöshet har fått nytt mod och hopp.Varför samlas så många på konferenser på Livets Ord. En del reser 100 tals mil.Just för den andliga maten som serveras som ger hopp och tro. En del bittra och besvina vill inte ta ansvar utan måste ha nogon annan att beskylla för tillståndet i sitt liv.Det säger nog oftast mer om bespottaren själv…

 • Tanker on 14 maj, 2008 at 1:07 f m said:

  Det begåes flere selvmord og flere ekteskapsbrudd i det sekuläre samfunnet utenfor, enn i alle kristne menigheter, inklusive Livets Ord.
  Det begåes flere mord, flere tyverier og flere voldsbrudd i det sekuläre samfunnet utenfor, enn i alle kristne menigheter, inklusive Livets Ord.

  Om du som kritserer andre kristne menigheter virkelig bryr dere om menneskers skjebner, og ikke tyr til billig retorikk for egen vinning skyld, satse på å ta problemene der de virkelig finnes.

  Skift fokus! Lev for Jesus! Gå ut til en verden som roper på HJELP!

  Men det virker väre for mye forlangt.
  Hatet, motstanden og forakten hos noen kristne overfor andre kristne er forunderlig og ufattelig.
  Det motiverer mer – og koster mindre – enn å slippe lös kjärligheten til en fallen verden.

  Mens de terper på flisen i det forhate öyet de så grundig gransker og peker på, så overser de den synlige og tydelige bjelken som henger avslörende i deres eget.

  Det er nesten så man hörer de be höyt:
  Takk Gud for at jeg ikke er som den tolleren der borte. Takk Gud for at jeg ikke er som den Livets Ord lederen der borte.

 • Observer on 13 maj, 2008 at 6:47 e m said:

  Sven-Erik!
  Jag kan naturligtvis bara tala för mig själv och vad trosundervisningen betytt för mig.
  Vi åkte till bibelskolan i Uppsala -92, på ett klart tilltal från Herren.
  Som jag nämnde så är jag ledsen över vissa delar av utvecklingen (katolicismen) där 180 graders svängning skett.

  Jag önskar dig Guds rika välsignelse käre broder!

  😀 😀

 • Sven-Erik Sköld on 13 maj, 2008 at 6:30 e m said:

  Observer, Ditt resonemang är ett sätt att ”blanda bort korten”. Gud har p.g.a. Sin kärlek gett oss Sitt Ord, till efterrättelse. Han talar inte till oss, genom våra känslor, utan genom Sitt Ord. Därför är det inte heller våra känslor som skall avgöra hur vi skall vandra, utan Guds Ord.

  Och Bibeln lär, att vi skall tillrättavisa varje oordentlig broder och syster; d.v.s. sådana som vandrar vid sidan av vägen: Guds Ords väg. Varför det? Därför att Han av kärlek vill ha hem alla Sina barn, vart och ett av dem. Han vill inte att någon skall gå vilse, och därför varnar JESUS enligt Matt. 24 för förförare som skall komma, och som är så skickligt tillverkade falskmynt, att de t.o.m. utgör ett hot mot ”de utvalda”.

  Sedan vad gäller Uppsala livets ord, hade jag några familjer i min vänkrets; av fyra familjer gick två äktenskap sönder – p.g.a. influens/undervisning från Uppsala livets ord – och två hade uppenbara problem, det ena paret var på väg att skiljas p.g.a. samma anledning och det sista vet jag brottades med vem som s.a.s. var herre i huset: det andliga överhuvudet, och jag vet inte hur det slutade; men jag vet att det knakade allvarligt i fogarna.

  Till det kommer människor som inte orkat leva, utan tagit sina liv. En – släkting till en känd förkunnare här i landet – efterlämnade ett långt avskedsbrev där han beskrev varför han inte orkade leva, och det p.g.a. den undervisning han fått på Uppsala livets ords bibelskola. Den resulterade i kaos i hans inre.

  Så jag är tacksam för mindre av bagatelliserande och förenklingar och mer av krass verklighet/saklighet när det gäller ämnet Uppsala livets ord och dess frukt.

  Mvh

  Mvh

 • Intressant att se vilken debatt det blev ut av denna korta rapport om min lilla möte med Ulf Ekman…

  Håller absolut med Observer i den sista kommentaren: ”Det är tröttsamt med allt klagande, vi måste se till att vi har Kristi Ande.” Därmed inte sagt att vi inte kan ropa högt om villoläror predikas, men ibland dras debatten för långt.

  Bless!

 • Observer on 13 maj, 2008 at 6:04 e m said:

  För mig har trosrörelsen och dess förkunnelse i alla fall betytt oerhört mycket.
  Det är tröttsamt med allt klagande, vi måste se till att vi har Kristi Ande. Förmaningens ändamål är kärlek av ett rent hjärta. Jag tror det är viktigt att vi lyfter blicken lite högre och ser det positiva. Pröva allt , behåll det som är gott.
  Jag är inte glad över glidningen mot det katolska, däremot är det bra att vi finner varandra i Kristi kropp. Vi skall inte anamma irrläror och vi är också pliktiga att älska varandra, oavsett epitet.
  Pris ske Gud! Gud har inte kallat oss till att vara domare.
  Vi älskar Gud lika mycket som den broder eller syster vi älskar minst.

  Bless to all 😀 😀

 • Smiley, jag tror nog att navet kring vilket de troendes gemenskaper skall byggas i första hand är Kristus. Sedan är det förvisso sant att man ser en övergripande ledning från Apostlarna i den tidiga församlingen och det fanns ju också verksamhet som stöddes av flera församlingar och sedan talas det om församlingen i den och den staden. Men ändå blir mitt samlade intryck det att det möjligen med undantag av Apostlarnas ingripanden inte fanns någon mänsklig övergripande struktur eller nätverk som i auktoritet stod över de enskilda troende gemenskaperna hemma i husen. Och som sagt Apostlarna är sedan länge hemma hos Herren, men deras undervisning har vi idag tillgång till genom NT. Och när det gällde de troendes framgång i att i endräkt komma samman redan på den tiden så var det väl inte heller då alltid så lyckat. I Korint där partimeningarna och oordningarna härjade föreslog Paulus till och med de troende att de hellre kunde hålla sina sammankomster hemma i husen!

  1 Kor. 11:
  17 ¶ Detta bjuder jag eder nu. Men vad jag icke kan prisa är att I kommen tillsammans, icke till förbättring, utan till försämring.
  18 Ty först och främst hör jag sägas att vid edra församlingsmöten söndringar yppa sig bland eder. Och till en del tror jag att så är.
  19 Ty partier måste ju finnas bland eder, för att det skall bliva uppenbart vilka bland eder som hålla provet.
  20 När I alltså kommen tillsammans med varandra, kan ingen Herrens måltid hållas;…

  21 ty vid måltiden tager var och en i förväg själv den mat han har medfört, och så får den ene hungra, medan den andre får för mycket.
  22 Haven I då icke edra hem, där I kunnen äta ock dricka? Eller är det så, att I förakten Guds församling och viljen komma dem att blygas, som intet hava? Vad skall jag då säga till eder? Skall jag prisa eder? Nej, i detta stycke prisar jag eder icke.

  Shalom!
  Fred

 • Sven-Erik brukar ofta tala om den nytestamentliga församlingen på apostlarnas tid som ett ideal.

  Jag är inte så säker på att du skulle trivas i den församlingen, den är alltför judisk! 🙂

 • smiley on 13 maj, 2008 at 4:58 e m said:

  Fred Ö: Jag tror att man kan bygga gnm husgrupper, men inte att det är det enda sättet. Läser man Pauli brev ser man ändå en tydlig struktur hur moderförsamlingar byggs och i dessa finns husgrupper som en naturlig del. Men absolut, att bygga husförsamlingar är väl utmärkt, men det behöver finnas ett nav, en bas, eller som David säger, den stora församlingen.

  Ser man på strukturerna i de församlingar som växer mest just nu i Asien, Afrika och Sydamerika är det just celltanken som är genomgående.

 • Sven Erik Sköld skrev:

  idealet är naturligtvis att få tillhöra en Guds församling som bygger på apostlarnas och profeternas undervisning/grundvalar, med JESUS som riktessten/förebild,

  Fred:
  Håller helt med dig, samtidigt som jag vill klargöra att jag ifrågasätter hela det moderna församlingsbegreppet som sätter likhetstecken med samfundskyrkor och Guds församlingar och som mer eller mindre explicit lägger grunden på vad man menar vara nutida tjänstegåvor. Den suveräna byggstenenarna i Guds församling är som jag förstår det husförsamlingen. Inte så att dessa är menade att utgöra isolerade enheter utan de bör under andens ledning samverka med andra troende och underordna sig varandra i lydnad för Apostlarnas och Profeternas undervisning i Guds Ord, där hörnstenen är Jesus Kristus Själv. Detta betyder ju inte att husförsamlingen inte har en föreståndare, men normalt utgörs då denne av den troende husfadern i vars hem man samlas, tillsammans med församlingstjänare (läs 1 Tit. 3:) . En sådan troende gemenskapen borde givetvis också kunna rymma trossyskon som flytt sammanhang som vare sig i liv eller gärning visat sig leva upp till vad man borde kunna förvänta sig av en Guds församling.

  Shalom!
  Fred

 • Sven-Erik Sköld on 13 maj, 2008 at 3:21 e m said:

  Michael G. Helders,

  Ulf Ekman är en villolärare med en ny, d.v.s. annan, villolära än den han tidigare hade. Han, tillsammans med många kristna ledare, leder nu Människorna ut på andligt gungfly, ja in i andliga träskmarker, och där vill inte JESUS att Hans får skall vara. Därför har Han gett dem Sitt Ord, som är Guds Ords väg, och som också kallas apostlarnas och profeternas grundvalar, där Han Själv är hörnstenen.

  Det är på den vägen, Jesu får skall vandra, och det är på den grunden Jesu församling skall byggas; i enlighet med apostlarnas ritningar, och där finns förvisso inget utrymme för envåldshärskare av Ulf Ekmans kaliber. Där finns bara ödmjuka tjänare och tjänarinnor, fyllda med Jesu Ande.

  Där den ene aktar den andre förmer än sig själv och är Jesu tjänaresinne är adelsmärket. Där alltså bockarna är för sig, och fåren för sig.

  Mvh

 • Sven Erik Sköld:

  Jag är enig kring påvekyrkan.

  Jag har bland dem som har råkat illa ut i trosrörelsen, dock inte av Livets Ord utan Oslo Kristne Senter (vet Åge är poppis här, men Kenyon’s läror är inte att anbefalla (mu har jag inte läst böckerna Andy anbefallar, men i första ögon kast ser detta ut som för mig JDS läran i ny förpackning).
  Detta är dock många år sedan, det var som ny-kristen jag kom i kontakt med OKS, efter en liten historia hamnade jag på deras bibelskola. Efter ca 1 år hos OKS så förlorade jag min tro.
  Efter Herren omvände mig i Februari 2005, och jag nu har sett det rena evangelium, så räkner jag inte ens min tid hos OKS som en kristen tid, då JDS läran är så långt ifrån den kristna läran som man kan komma utan att bytta relgion, JDS läran och trosörelsen har inte sina rötter i pingst, utan i New Tought rörelsen- samma rörelse som ”Kristen Vetenskap”- ockult!

  Fast jag är ny i Kristus så har jag arbetar mycket med själavård under de tre år som kristen. I samband med detta, så har jag mött MÅNGA gånger de sår som du beskriver. Jag vet också om flertal fall var människor har tagit självmord som en konsenkvens av de läror som har förkunnat på Livets Ord.
  Flera av mina vänner har också råket svärt illa ut hos Livets Ord, en av dem reagerade med vrede (som en konsenkvens av sina sår) når Ulf Ekman sa på samtalet med Peter Halldorf Januar 2006 att han aldrig har förkunnat någon form av irrlära. Självklart blev min vän arg, eftersom det står vel klart för vem som hällst att Ulf Ekman har förkunnat irrläror, falska läror och falska evangelium, och detta är självklart något Ulf Ekman måste göre upp med, utan rädsla för att förlora sitt anseende.
  Nu över ett år senare kan vi åtminstone se att Ulf Ekman har tagit ställning i JDS läran, åtminstone om vi ska ta hans blogg på alvar. Detta är ju, och måste vara ett steg i riktig rätning. Jag som dig saknar en förfrågan om förlåtelse- som jag också skriver i min egen blogg. Men jag tror det kommer, jag tror Ulf Ekman en dag kommer be om förlåtelse, kanske som en konsenkvens av att han kommer inse att han har mer att tjäna på att be om förlåtelse än att inte göra det, jag vet inte.

  Samtidig tycker jag vi ska åminna oss om att det finns ingen perfekt kyrka, då kyrkan består av människor. Men om man önskar vara av den kyrkliga karakter som Ulf Ekman önskar, ja då måste man också försöka framstå som gott exempel genom att följa det Bibel citat du henvisar till.
  Här tycker jag Ulf Ekman borde ta och följa Stanley Sjöberg som gick ut på ”Godmorgon Sverige” på TV4 och ba om förlåtelse för alla som har råkat illa ut i hans lagiska förkunnelse. Nått lignande borde också Ulf Ekman göra, jag är inte så mycket för offentlig syndabekännelse, men jag tror i detta fallet är det det enda rätte.

  Men tills den tid, så vill jag åtminstone ta vara på det goda, det goda i det här fallet är ränare läror. Själv om jag aldrig har hört Ulf Ekman varken förkunna evangelium fullt ut eller lagen.

 • Sven-Erik Sköld on 13 maj, 2008 at 12:24 e m said:

  Fred Ö, idealet är naturligtvis att få tillhöra en Guds församling som bygger på apostlarnas och profeternas undervisning/grundvalar, med JESUS som riktessten/förebild,

  men om man inte finner den, utan i stället råkar på allsköns villoverksamhet, vilket man kan avslöja med hjälp av Bibeln, då är det bättre att vandra ensam med JESUS, och kanske träffa på en och annan Jesu vän på den vägen, än att få förfalskad andlig föda kring falska apostlars och lärares talarstolar; d.v.s. utsätta sig för deras förföriska och falska undervisning.

  Mvh

 • Niklas Andersson skrev:

  Jag kan förstå om man inte vill gå in i en församling med villolära, det bör man självklart inte göra. Däremot är 1 Kor 12 viktig undervisning om hur vi som Guds barn tillhör kroppen. Efesierbrevet 4:11 “han gav några till apostlar, andra till profeter, andra till evangelister och andra till herdar och lärare” – de s k tjänstegåvorna. Väldigt viktiga tjänster! Herdarna behöver en hjord att leda, och för oss får i hjorden är det en Herrens ordning att gå in under ett (sunt) ledarskap, vilket naturligtvis blir en församling.

  Fred:
  Det står i Ef. 4:11 att ”han gav”. Notera att ”gav” står i förfluten tid och att bärarna av dessa tjänstegåvor för länge sedan har fullbordat sin tjänst. Det betyder ju inte att frukten av deras tjänster nu skulle vara passe. På inget sätt, utan deras tjänst skulle vi idag inte haft grunden att bygga församlingen på! Men vi får inte utan vidare utgå från att det bygget utförs av andra motsvarande ”tjänstegåvor” som fortsätter genom någon slags ”succesion” typ den inom kk. Det som skedde under den apostoliska tiden var på många sätt unikt och så var också dessa tjänstegåvor, utan vilkas hjälp vi idag knappast hade blivit förmedlade ”den tro som en gång för alla har blivit meddelad åt de heliga.” (Jud. 1:4).

  19 Alltså ären I nu icke mer främlingar och gäster, utan I haven medborgarskap med de heliga och ären Guds husfolk,
  20 uppbyggda på apostlarnas och profeternas grundval, där hörnstenen är Kristus Jesus själv,
  21 i vilken allt det som uppbygges bliver sammanslutet och så växer upp till ett heligt tempel i Herren.
  22 I honom bliven också I med de andra uppbyggda till en Guds boning, i Anden.

  Shalom!
  Fred

 • Sven-Erik Sköld on 13 maj, 2008 at 12:07 e m said:

  Ronny, JESUS har kommit som en HERDE till världen, för att ta hand om ALLA SINA FÅR, dem Han fått köpa åt Gud med Sitt eget blod; så det är en DYRKÖPT hjord han har, som Han aktar högt:

  och Han vårdar Sig om den: det handlar alltså inte i första hand om vad fåren skall göra för Honom, utan vad Han gjort -och gör för dem:

  framförallt vakar över dem.

  Men ulven/vargen vet det, och därför söker han tränga sig in i fårhjorden förklädd till får; och om då väktarna – som JESUS satt att vaka över hjorden – somnar, eller (som skett och sker i vårt land) låter sig duperas, då kommer vargen via den förklädnaden in och får möjlighet att riva och härja bland fåren.

  Så, tryggast under alla förhållanden är, att hålla sig till JESUS – Överherden Själv – genom den direktförbindelse vi – som tror – fått till Honom:

  barnatron.

  Den vägen är oöverträffad, det är därför denna enkla väg är så utsatt för angrepp: Ormen/vargen vill att vi skall bli som gudar i stället för att vara barn åt Gud, genom tron på JESUS Kristus och på det verk han utfört för oss på Golgata.

  Den som förtröstar på Honom och på Hans försoningsverk – OCH ENBART PÅ DETTA – kommer inte på skam!

  VÄGEN HEM

  Barnatro, som de alltför vuxna
  inte känner:

  om JESUS
  syndarens vän,

  som är mer än gods,
  familj och vänner

  och vägen
  hem.

  Med br hälsningar!
  S-E

 • PåKlippan on 13 maj, 2008 at 10:26 f m said:

  Helders

  du skrev ”Ulf Ekman är inte antikrist,”

  Det är däremot så att alla människor som jag sätter framför Jesus för mig kan bli en ”antikrist”.

  Du kan bli en antikrist (som betyder en i stället för Kristus). Jag kan bli en antikrist. Ekman skulle kunna bli en antikrist för de människor som sätter honom och vad han lär, framför Jesus.

  Vi borde alltid tänka på att NT talar om antikrister i flertal. Sen finns det omnämnt en ändetidens antikrist, som kommer att få sin speciella makt från avgrunden.

  Det är dilemmat idag.
  Massmedial teknik ”kräver” personifiering av budskapet, för att slå igenom i mediabruset. Det kan vara kommersiellt fördelaktigt att sätta in personer framför Jesus. Men kallas avguderi i bibeln, idoldyrkan.

  Men förhoppningsvis sker detta på få platser.

 • Inlägget får mig onekligen att tänka på Gustafs kommentar den 28/1/2008:

  ”LO var ute och evangeliserade och träffade på ett par pingstvänner varpå en livetsordare frågar:

  – Är du frälst?
  – Ja!
  -Är du döpt i den Helige Ande?
  – Ja!
  – Känner du Ulf?

  Varpå den ena svarar att han varit på LO men inte känner Ulf personligen.”

  En sann historia enligt Gustaf 😉

  From Med enkel biljett till Vatikanen, 2008/01/28 at 8:19 e m

 • Om det var för att visa på att du inte hyste någon agg mot Ekman, så är väl allt frid och fröjd, men när det kommer till att få någon förklaring till LOs lära och Ekmans ansvar i det hela så blir du nog besviken. Jag skrev ett inlägg på hans blogg, för inte så länge sedan, om JDS-läran och hur Ekman såg på dem som farit illa av förkunnelsen på LO. Detta inlägg, som var i trevliga ordalag, kom inte med. Jag tror att Ekman inte förstår denna problematik av den enkla anledningen att han är så lång borta från den lilla människan. Han är omgiven av ja-sägare och människor som helt bekräftar honom, så att han är ett offer av sin egen retorik. Han kan alltså inte se det som står utanför hans egen världsbild.

 • Ronny on 13 maj, 2008 at 8:30 f m said:

  Tack Sven -Erik sköld du ser ju det problem som trosrörelsen dragit med sig med trosförkunnelsen . Jag är själv med Hustru och barn ett av offren för den förkunnelsen . Skild psykist sjuck , Förtidspennsionär vilse i tron.Lite reserverad mot allt som kommer från det hållet numera .Och väntar på att tillfrisckna och bli sund och frimodig i tron igen licksom du beskriver Ulf behöver bli vilcket jag önsckar honom med . Och att jag är mer försicktig med vad jag gör och säger . Som tex. vad jag skrev på My two cents ämne gäller Lagen. Bör ha insickt bättre innan jag utalar mig och kärleck till Gud och männisckor och de jag vill kritisera och förmana. Men så ibland så har jag inte behärsckat mig utan sagt min ännu inte välgenomtänckta menning och om Gud ens ville jag skulle ägna min tid åt ämnet och säga något. Licksom jag undermedvetet struntat i det bara jag fått köra mitt race. Och då vet jag att det troligen inte är Gud det jag säger även om det är iklätt Guds ord . Utan nått jag gör för min egen skullför min prtige skull.Och det känns som en synd som förmörckar alltmer och förhärdaralltmer också licksom all synd . Kanscke fler som upplevt det . Och det är kanske en frestelse som kan komma angående debatter , prestige i någon form. Men på fruckten känner man trädet när kärlecken och sanningen nagas i kanten och prestige och egen vinning blir vicktare än kärleck och Guds vilja och ord och nåd för syndaren. Din fiende och din vän och du själv. Då är det nog dax att vända om igen till Gud . Andy Jag tror att det jag skrev som komentar till dig på Two cents sidda om lagen gäller ännu. var under byggt av min prestige angående Ulf och livets ord och trosrörelsen och trosförkunnelsen. Även fast jag undrat verckligen över frågorna jag nämde till dig i min kommentar som svar på din och jag tycker dom är värda att täncka på och pröva . Men jag hadde nog mer prestige än kärleck och mindre insickt än insickt i Gud om än en vag början . Frid Ronny. Förackta icke profetisckt tal men pröva allt och behåll vad gott är .

 • Sven-Erik Sköld on 13 maj, 2008 at 6:43 f m said:

  Observer: ”Av frukten , känner man trädet.
  Det är nog bäst att vi börja rannsaka oss själva först och vilken frukt vi har i våra liv. Det är alltid lätt att sitta på läktaren och “spela.” Låt Guds Ande beröra våra hjärtan och rannsaka oss”.

  Det är självklart viktigt, men det hjälper inte de själar som ligger slagna efter vägen där Ulf Ekman gått fram,

  och inte heller de familjer som gick sönder i spåren av hans förkunnelse, om något slags andlig övermänniska: där andlighet var mirakler och inte ömsint och hjärtlig omsorg om varandra.

  Mvh

 • Observer on 13 maj, 2008 at 5:22 f m said:

  Av frukten , känner man trädet.
  Det är nog bäst att vi börja rannsaka oss själva först och vilken frukt vi har i våra liv. Det är alltid lätt att sitta på läktaren och ”spela.” Låt Guds Ande beröra våra hjärtan och rannsaka oss.
  Bless 😀 😀

 • Sven-Erik Sköld on 13 maj, 2008 at 4:47 f m said:

  Michael G. Helders, när jag skriver påvekyrkan, avser jag läran och kyrkosystemet.

  Personligen tror jag inte, att Ulf Ekman känner JESUS, hela mänsklighetens Försonare: ”Guds lamm som borttar världens synd”. Väl har han Jesu mun: d.v.s. ytligt sett Hans lära, men han har inte Jesu hjärta:

  Om han hade det – Jesu herdehjärta – skulle han göra allt för att kalla samman alla dem som han skadat av sin tidigare framfart med JDS-läran och det hade DESSUTOM varit att lyda Jesu egna Ord:

  ”Om du kommer med
  din gåva till altaret och
  där drar dig till minnes,
  att din broder har
  någonting emot dig,

  så lägg ned din gåva där
  framför altaret och gå
  först bort och förlik dig
  med din broder och kom
  sedan och bär fram
  din gåva.

  Var villig till snar
  förlikning med din
  motpart, medan du
  ännu är med honom
  på vägen”.

  Således ingen altartjänst – gudstjänst – innan allt är utrett bakåt i tiden, med medmänniskorna. Det är m.a.o. Jesu egen gudstjänstordning, Jesu prioritering.

  Själv har jag mött såren som Ulf Ekmans villoförkunnelse har lämnat i sina spår; och det har varit ALLVARLIGA sår.

  Kan då den som inte åtlyder Jesu Ord, BEFALLNINGAR, vara en sann Jesu lärjunge, fylld av Hans Ande; för mig är den sammankopplingen helt omöjlig.

  Men i den stund Ulf Ekman börjar åtlyda Jesu Ord; och kallar samman sina tidigare lärjungar – dem han skadat – för att om möjligt hjälpa dem till rätta och be dem om förlåtelse, då skall jag FÖRSIKTIGTVIS börja ta Ulf Ekman på allvar, men till dess är han en andlig charlatan för mig.

  Om JESUS endast önskar få ut budskapet om Sig – d.v.s. göra PR för Sin person – hade Han kunnat vänt Sig till en reklambyrå, men nu vill han också få ut Sitt sinnelag i världen: Sin Ande och Sitt herdehjärta ut i vår krassa, kärlekslösa tillvaro och till det krävs andefyllda människor, av Hans Ande fyllda.

  Och det sker alltså inte genom plakat och liknande, utan genom levande Kristusbrev, ”skrivna av Den levande Gudens Ande, inte på tavlor av sten, utan på hjärtan av kött”.

  Och sådana hjärtan går inte att dölja; de tar sig an sina medmänniskor, som JESUS gjorde.

  Det är frukten.

 • Andy, har inga kommentarer till ditt möte med Ulf, men däremot vill jag likt dig rekommendera boken ”Pagan christianity?” av Frank Viola och George Barna. Tankegångarna som kommer fram där är verkligen en utmaning för oss.
  Minns hur min förre föreståndare Arne Imsen tog upp liknande frågeställningar och visade på vilket katolskt inflytande som finns i våra möten.

  Traditioner är svåra att bryta, speciellt religiösa, men det är nödvändigt för att nå fram till en sann enhet efter urkristna mått.

  ”Jesus beder aldrig om kyrkornas enhet. Det var en omöjlighet, eftersom de inte är hans skapelse och egendom, utan fastmer det profana samhället med religiösa förtecken. Allians och ekumenik är kyrkliga attribut, utanför Guds rike, och därför mänskliga uppfinningar.
  Jesus beder om den fullkomliga, osynliga enheten för sina lärjungar; den himmelska enhet som förenar Fadern och sonen. Den kan människan inte skapa och strukturera, den finns redan för evigt och skall genom Anden prägla det kristna lärjungaskapet i tiden i Jesu Kristi kropp.”
  (Arne Imsen 1997)

 • Roger L on 13 maj, 2008 at 12:15 f m said:

  Observer förekom mig med att skriva att församlingen inte är en organisation, utan en organism. En lokal församling i sin rätta funktion är en oerhörd styrka i kampen mot andevärldens furstar. Jag tror att individualism är dåligt för Guds verk. Detta ämne är mig kärt, men jag har svårt att uttrycka mig rationellt och kärnfullt. Men tanken om församlingen har blivit en nyckel för mig när jag läser bibeln. Är det inte så att den lokala församlingen för många är något som får rätta sig efter dessas liv och inte tvärt om? Jag vet samtidigt att det inte är en enkel fråga, men önskar att troende skulle komma mer ut på djupet när det gäller vad församlingen verkligen är.

  1Pe 2:4 Och kommen till honom, den levande stenen, som väl av människor är förkastad, men inför Gud är ”utvald och dyrbar”;
  1Pe 2:5 och låten eder själva såsom levande stenar uppbyggas till ett andligt hus, så att I bliven ett ”heligt prästerskap”, som skall frambära andliga offer, vilka genom Jesus Kristus äro välbehagliga för Gud.

 • Hej Andy,

  Ju jag är uppväxen i Norge, men vi tar det gärna på Svenska- försöker bli bättre på att skriva Svenska, bor ju trots allt i Sverige 🙂 …

  Ju allt Ulf Ekman gör är inte gott, och den ”tillbedjan” han får är häller inte god.
  Du har helt rätt kring detta med kristenheten och samhället. Vi glömmer ofta att Guds profeter blir aldrig accepterad av kyrkan eller samhället. NU VILL JAG INTE säga att Ulf Ekman är en profet, men om han vill tror jag Gud kan använda honom som en.
  Ta David Wilkerson f.ex. blev inte ens inbjuden till Pingst 100 års jubileum, trots att han genom Gud skapade världens största pogram för ungdommar i problem, trots att han har bidraget till att otrolig många själar har kommit till tro och fått förvandlade liv, istället lot dem en irrlärare som Kenneth Copeland inta podiumet…skrämmande utveckling.
  Ett annat exempel av nån som varken blir accepterad av kyrkan eller samhället är vel profeten Paul Cain, så otrolig använd mellan 40 till 60 talet, och 80 talet och framåt. Men kyrkan valde ta avstånd från honom av den enkla orsak att han kom fram som homosexuel- fast han inte har utlevd sin sexualitet som vitt jag kan se.
  – Det var föresten (efter min kunskap) bara två i USA som profeterade om 09/11/2001- det var Paul Cain och David Wilkerson, själv om Wilkerson ödmjuket predikade att dem ”missade” en del av budskapet i efterhand.
  Men så går det, om man önskar beholda den smörjelse Herren har givet en, då blir man inte accepterad i det stora hela, inte i längden i alla fall.

 • Sköld,

  Jag är helt kring ditt uttalande kring JDS läran, detta är och var en farlig villfarelse- helt klart inspirerad av antikrist.

  Men var försiktig med dina uttalanden. För två år sen kallade jag Ulf Ekman Gog’s lärjunge i en diskution på crossnet FC forum, och Gud besvarade mina ord med såppas stark syndanöd att jag fick dra tilbaks mina ord på forumet, samt be Ulf Ekman om ursäkt innan syndanöden gav sig. Ta mig inte fel, Gud har välsignat mig med Andens kraft många gånger när jag har kritiserad Ulf Ekman och Livets Ord, men när jag kallade Ulf Ekman för Gog’s lärjunge, så gick jag för långt.

  Allt är inte av ondo i katolska kyrkan, det finns mycket gott att hämta der som av exempel Dom Helder Camara. Jag är häller inte positiv till Ulf Ekman’s paptistiska drag, och jag är just nu i en övertygelse att påveämbetet är av antikristelig karaktär, men likaså- önsker jag inte uttala mig lika hårdt över hela denna STORA kyrka, finns gott att hämta der i dag, och det finns mycket gott att hämta från dens historia. Det dårliga, det som strider emot Guds Ord ska vi självklart ta avstånd ifrån och varna emot.

  Men bedöm frukten hos Ulf Ekman, själv om den kanske inte är ”god” så är den åtminstone MYCKET bättre än va den har varit, och det goda ska vi ta vara på.

 • Sven-Erik Sköld on 12 maj, 2008 at 11:19 e m said:

  Ulf Ekman tillhör de falska apostlar som JESUS – enl. Matt 24 – varnar för, som skall träda fram i tiden strax innan Hans återkomst och ”bedra många”.

  Ulf Ekman bedrog först många människor med JDS-läran – en lära från avgrunden – och bedrar nu människorna med katolicismens okulta läror; som han skickligt marknadsför samtidigt som han predikar sådant som han vet att kristenheten vill höra. Han kör med dubbla budskap med andra ord: eller med dubbla tungor. Ett budskap i ord och det andra mest i handlingar.

 • Sköld

  ”Om Du t.ex. tar del av Uppsala livets ords hemsida och utbud, vad är det Du då får se? Ulf Ekmans ansikte, överallt.”

  Här har du en viktig och gott poeng. Men tror du inte detta är något som hänger kvar från tiden då JDS läran regerde över Livets Ord?

 • Michael G Helders:
  Är du norrman? Vill du att jag svarar på norska? Tar det på svenska denna gång. Ulf Ekman är inte antikrist, även om en del gör det de kan för att få honom att framstå som en. Visst kan vi kritisera en del av det han gör, men låt oss för all del inte blunda för det som faktiskt är gott och bra!

  Han har kristenhetens och samhällets ögon på sig, och det inkluderar också oss på Aletheia. Vi kommer fortsätta bevaka det andliga skeendet i Skandinavien, och du kan nog räkna med ett och annat rop från oss också i framtiden.

  Jag hoppas mitt nästa möte med Ulf Ekman inte dröjer, gärna i år. Då blir det nog lite djupare samtal än det vi hann med denna gång.

  Bless & god natt!

 • Sven-Erik Sköld on 12 maj, 2008 at 10:54 e m said:

  PåKlippan,
  om Ekman fortsatt som han började, hade han och hans verksamhet varit marginaliserade i dag, den är f.ö. inte särskilt stor ändå vad gäller hans egna led,

  därför skiftade han fot, först till att bli accepterad av kristenheten i stort och nu i takt med att alla kristna ledare samfällt marscherar mot Rom, passar ju det konceptet Ulf E. som hand i handske, som ju vill ha en global marknad/ställning/uppmärksamhet.

  Om Du t.ex. tar del av Uppsala livets ords hemsida och utbud, vad är det Du då får se? Ulf Ekmans ansikte, överallt.

  Han har byggt upp ett varumärke som inte är JESUS, utan Ulf Ekman. Och det har han faktiskt gjort riktigt skickligt; eller så är han omgiven av människor som valt att avstannat sin hjärna, eller helt enkelt valt att underkänna den.

  Ulf Ekman är kristenhetens Björn Borg, inte i det han presterat på idrottsarenor, utan i sitt varumärkes – sitt namns – genomslagskraft.

  Han kommer m.a.o. inte i Jesu namn, även om han använder också det, utan i sitt egna.

  Och ännu har inte kristenheten – med sina blinda ledare – förmått att genomskåda det, vilket är mer än förvånande!

  Mvh

 • Tack Andy för att du delade detta med dig.

  Många är svärt kritiska till Ulf Ekman och den utveckling han och hans församling har i dag (tänker på emot den rkk). Men SE, i dag kan man se god frukt hos Ulf Ekman, i hans blogg kan man läsa om vardagliga ting som att jaga canada gess, så i mat affären osv. Kunne man detta under 90 talet?- I hans blogg så skriver han att han inte har svar på allt, kunne man detta under början av 2000 talet (under stora rhema tiden)?
  Jag är själv nykristen (3 år i Kristus), men efter den lilla kunskap jag har- kan jag inte annat säga än att Ulf Ekman har blivit otrolig helgad senaste tiden, och i mina ögon har han gått ifrån en irrlärare i Kristus till en förebild. Nu har jag fortfarande lite spetism med mig, jag är inte helt säcker på om han spelar ett spel för galerierna eller inte, men tills det visar sig- väljer jag ta vara på det goda.
  Skrev lite om enhet på min blogg i kväll, komentera gärna på bloggen 🙂 …

  Gud välsigne dig Andy

 • Observer on 12 maj, 2008 at 10:04 e m said:

  Niklas
  1Kor.12:13 ” Ty i en och samme Ande äro vi ALLA döpta till att utgöra en och samma kropp…
  14.Kroppen utgöres ju icke heller av en enda lem, utan av många.
  Frälsningsfrågan avgörs nog inte av skrivet medlemskap i en församlingsmatrikel.

  Församlingen är inte organisation utan en ORGANISM.

  Naturligtvis behövs de fem tjänstegåvorna.

  Bless to all!! 😀 😀

 • Observer on 12 maj, 2008 at 9:40 e m said:

  Tack Andy!
  Din artikel gladde mig mycket. Du har ett rätt hjärtelag.
  Stå fast.
  Din broder i Kristus.
  Välsignelse till alla!! 😀 😀

 • PåKlippan on 12 maj, 2008 at 9:19 e m said:

  S E Sköld

  Du utrycker i klartext det många under lång tid grubblat på !
  Det som skulle kunna peka mot att du har rätt är om man kunde analysera vem och vad som som kan vinnas på den nya / alternativt den gamla kursen på LO.

  Är det Ulf som vinner på det nya dKK- spåret?, eller förlorar han status och ekonomiska resurser om han skulle välja att vara trogen det enkla budskapet om Jesus från Nasaret.

 • PåKlippan on 12 maj, 2008 at 9:11 e m said:

  Niklas

  skrev ” men frågan om man kan vara kristen utan att vara med i en församling är lika hypotetisk som frågan om man kan vara kristen utan att vara döpt.”

  Antingen är jag lem i kroppen eller är jag inte lem i kroppen.
  Den församlingsbild du har tror jag är Jesu universella kropp på jorden. En enda kropp med de troende och döpta. Den tillhör alla blodtvagna syskon.
  Trots att en del kanske inte ens är döpta eller fått undervisning om ett rätt dop. (jmfr Ap 19 kap)

  De synliga organisationerna kan vi likna vid ett fartyg som vi åker kollektivt i.
  De maktpolitiska kyrkorna pekar på att de kan kanalisera Gudomlig kraft genom Apostolisk succesion. De menar sig förvalta olika sakramentalier som anses förmedla Guds frälsande nåd.
  Jag tror att vi gör bra i att undvika att stödja dem. Troligen mår vi bättre om vi samlas i hemmen i väntan på att Gud visar hur han vill föra samman de sina.

  Idag är det många som vill samla. Man har en framgångsagenda, man vill gärna få in medlemmar som blir medlet för herd-en(arna).

  Gud vill ha herdar som är medlet för fårens utveckling och trygghet.

 • Sven-Erik Sköld on 12 maj, 2008 at 9:10 e m said:

  Ulf Ekman är en illusionist.

  Hans senaste nummer är, att han lyckats förvandla sig till en katolsk ”pastor Ulf”, utan att tappa alla sina efterföljare; som fram till dess följt honom i rakt motsatt riktning.

  Det är bara de verkligt skickliga som lyckas med ett sånt konststycke. Men det finns liknande, historiska exempel.

  Han är utan tvekan en bra och charmerande skådespelare, som använder Bibeln som manus. Och omger sig med en publik, som verkar önska bli bedragna.

  Och det blir de.

 • Andy och PåKlippan, jag är lika bedrövad som ni när det gäller Ulf Ekmans öppna hand mot den katolska kyrkan, men frågan om man kan vara kristen utan att vara med i en församling är lika hypotetisk som frågan om man kan vara kristen utan att vara döpt. Nya testamentet känner inte till någon solokristendom. Jag kan förstå om man inte vill gå in i en församling med villolära, det bör man självklart inte göra. Däremot är 1 Kor 12 viktig undervisning om hur vi som Guds barn tillhör kroppen. Efesierbrevet 4:11 ”han gav några till apostlar, andra till profeter, andra till evangelister och andra till herdar och lärare” – de s k tjänstegåvorna. Väldigt viktiga tjänster! Herdarna behöver en hjord att leda, och för oss får i hjorden är det en Herrens ordning att gå in under ett (sunt) ledarskap, vilket naturligtvis blir en församling. Vi som inte är herdar bör ha en herde som kan ringa i tid eller otid och be en ställa upp i bönetjänst eller liknande. På så sätt samverkar lemmarna i Kristi kropp.

  Paulus var en apostel. Han talade församlingarna till rätta med kärlek och undervisning i alla stycken, med ett suveränt ledarskap och med en otrolig skärpa. Vem är apostel idag? Vi behöver denna tjänst.

  Niklas

 • PåKlippan:

  ”Den enda som riskerar något i en fortsatt dialog är du själv. Med risk menar jag att man riskerar trubbas av om en maktmänniska beslutar sig för att koppla på stora “charmen”.

  Den risken är jag villig att ta!

  ”Tack till 3AG för stort engagemang!”
  🙂 Jag har ju en kropp, en själ och en ande…

  Tack själv broder, och var välsignad!

  Yngve:
  Mitt möte med Jesus kommer kanske också en dag, men denna gången handlade det om människan Ulf Ekman.

  Jag tänkte på hans reaktion innan jag gav böckerna till honom! Jag poängterade att Åges bok var något han redan hade recenserat under stora delar av förra året, varpå det föll en kommentar om att det inte var han, men Gerdmar som gjort det. Han tog emot båda böckerna med tillsynalåtande glädje, och jag hoppas han läser dem. Kanske de blir extra spännande när han i tillägg känner översättaren… 😆
  (Hoppas alla fattar att det sista var ett skämt!)

 • Oftast hör man vittnesbörd om människor som mött Jesus, men här har vi ett om hur Andy mötte Ulf 😀

  En stilla fråga: vad hände med böckerna av Heines och Åleskaer du hade med dig då du mötte Ulf?

  Yngve Bergström,
  Kristet Center Väst,
  Stenungsund

 • PåKlippan on 12 maj, 2008 at 7:46 e m said:

  Andy

  Grattis till ditt möte med Ulf. Du skrev om hans attityd ”vänlig på trots av den skepsis han framvisade gentemot mig”.

  Jag tror inte att du har så stora chanser att bidra med något positivt till Ulf. Han med sin familj har bestämt åt vilket håll de ska gå.
  Den enda som riskerar något i en fortsatt dialog är du själv. Med risk menar jag att man riskerar trubbas av om en maktmänniska beslutar sig för att koppla på stora ”charmen”.
  Hade Ulf vetat om mötet i förväg och varit lite utvildad tror jag att han spelat upp en helt annan roll.

  Du reagerade helt sunt på meningen ””Det går inte att vara kristen på egen hand!” Så har han predikat i även på LO men där reagerar väldigt få eftersom medlemmarna ”veta att Ulf inte kan gå fel!”. Jag citerar exakt vad vi bl a hört från lärare på LO. Den som säger att Ulf inte kan gå fel har redan bevisat att den personen hamnat fel.

  Vi kan inte, om vi ska tro den katolske Ulf, vara sant kristna utan att träda i gemenskap med Petrus ämbetet

  Katolsk lära är att utanför dKK finnes ej någon frälsning.
  Därför kallar charta ecumenica mission bland katoliker för proselytverksamhet. All mission i katolska länder ska ske i samarbete med dKK.

  Vem ska vi missionera om 95% är döpta och redan upptagna i dKK ? Jag ställde frågan konkret till Stefan Svärd men han gled undan.

  Tack till 3AG för stort engagemang!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?