Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Siewert Öholm, teologi och TV

Den forne programledaren i Sveriges Television, Siwert Öholm, har i tidningen Världen idag gett sig in i de allra djupaste teologiska frågorna. I tidningen har han lyckats med konststycket att definera vilka troende som inte är kristna.


Har Siewert blivit teolog?

Så här lyder Credo Siewert Öholm:

Grunden är nämligen inte kristen om man förnekar Jesu Gudom och treenighetsläran, Fadern, Sonen och Den Helige Anden.

Är det någon som tycker att Öholm är tydlig? Ja, det kanske egentligen inte spelar så stor roll. Det Siewert Öholm försöker göra är att smutskasta Messianska Föreningen Shalom, men kanske framförallt TV-predikanten Lars Enarson. Det är nämligen ingen teologisk debatt som Öholm försöker föra — även om det är precis det han (förmodligen) mot sin vilja råkat göra. Det handlar om TV och det handlar om den makt som TV-mediet kan erbjuda.

Siewert Öholm är ju som bekant en av Ulf Ekmans lakejer. Han håller för övrigt, som ett beställningsjobb, på att skriva en bok om Ulf Ekman (”Pastor Ulf” skall boken heta.) Bli inte förvånad om den kommer som premie för dem som tecknar abonemang på Världen idag under den kommande Europakonferensen. Själv låtsas Öholm att han håller på med journalistik, men boken ingår i ett paket som håller på att förbättre Ulf Ekmans image. I det paketet är också TV viktigt. Så viktigt att nu måste Siewert Öholm hjälpa Ulf Ekman att strypa möjligheterna för andra kristna åsikter än pastor Ulfs att komma till tals i TV-mediet.

För bara ett par år sedan tyckte inte Siewert så här. Då ville han inte vara pekfinger utan önskade istället att flera värderingar och åsikter skulle komma fram. Han uttalade sig som nybliven VD för den norska Verdikanalen till Resumé:

– Nu när public service har misslyckats finns det stort behov av alternativ. Vi blir konkurrent till både SVT och TV4. De har minskat antalet röster och ansikten. Det pågår en åsiktsdoktrinering och försnävning i media som vi vänder oss emot. Hos oss ska det finnas fler åsikter och ansikten, säger han.

Resumé: Blir inte Verdikanalens kristna syn också snäv?

– Nej. vi vill att fler värderingar ska komma fram än vad som är fallet hos de stora kanalerna. Vi vill inte vara ett pekfinger.

När han sedan lämnade Verdikanalen efter vad Resumé betecknade som Siewert Öholms TV-fiasko så berättar han att han tänker fortsätta med kristen TV:

– Jag är igång med nästa projekt. Jag ger inte upp tanken på alternativa TV-kanaler och program. Nu när public service har misslyckats finns det stort behov av alternativ.

Nu när Öholm blivit kunglig hovleverantör av journalistiska alster åt Ulf Ekman har han alltså ändrat sig när det gäller mångfalden. Han är oroad över att Lars Enarson får utrymme i TV-kanalen Visjon Norge. Anledningen till oron i det ekmanska lägret är nog att Enarson är en av de få med god insikt i fenomenet Ekman som inte sitter still i båten. Att ha en sådan ”farlig” kille på TV är ju rena mardrömmen. Tänk om det gick att få tyst på karln …

=>

Ämne: Mediekritik

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?