Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Todd Bentleys omoraliska förhållande. UPDATE!

Att Todd Bentley har separerat från sin fru fick vi veta i veckan, men kanske inte alla har förstått vad som troligen är huvudorsaken till separationen. Att Bentley tydligen haft stora äktenskapsproblem i flera år bekymrade hans apostoliska pastorsvänner nämnvärdigt lite, och självklart bör man fråga sig varför de inte ingrep i ett tidigt stadium när de visste vilka problem han hade. Nu har det även framkommit information som bekräftar att Todd Bentley haft en omoralisk relation med en av sina kvinnliga medarbetare.

(Förklaring på den nya rubriken, samt uppdateringar finner du längst ned i artikeln.)

Todd Bentley

Freshfire´s hemsida kunde vi i fredags läsa följande:
”We wish to acknowledge, however, that since our last statement from the Fresh Fire Board of Directors, we have discovered new information revealing that Todd Bentley has entered into an unhealthy relationship on an emotional level with a female member of his staff. In light of this new information and in consultation with his leaders and advisors, Todd Bentley has agreed to step down from his position on the Board of Directors and to refrain from all public ministry for a season to receive counsel in his personal life.”

Detta är givetvis tragiskt för Bentley och hans familj, men i och med att hans problem pågått i många år, och med bakgrund i att hans kollegor stått tillsammans med honom och stöttat honom så starkt, måste man faktiskt kunna ifrågasätta mer än bara manifestationerna. ”Anden är villig, men köttet är svagt”, läser vi i Markus 14:38. Beträffande Todd Bentley vill jag hävda att det verkar vara motsatt, för mångas intryck verkar vara att det förekommit mycket kött både hos Bentley samt i hans möten. Vad säger då hans partners om de problem Bentley haft i lång tid i sitt äktenskap:

”C. Peter Wagner, ledare av International Coalition of Apostles, skrev på sin internetsida förra veckan (innan nyheten om Bentleys separation blev känd) att han höll på att undersöka det osunda knutet till mötena i Lakeland. Han var ledare för gruppen som välsignade Bentley på scenen den 23 juni, men valde att inte uttrycka varken stöd eller kritik till de olika delarna innan han genomfört den undersökning han påbörjat.Det råder inga tvivel om att de sista dagarnas händelser skakat stora delar av den karismatiska kristenheten både i USA och andra länder, och också Steve Strang menar att de ledare som ställde sig bakom Bentley nu bör träda fram och ge en offentlig förklaring. Bill Johnson, pastor i Bethel Church i Redding, säger att han känt till Bentleys äktenskapsproblem i några år, men att han trodde problemen hade försvunnit.Onsdag kväll skulle Bentley ha sitt sista offentliga uppträdande i Lakeland och välsigna medarbetarna som nu fortsätter arbetet där. GOD TV har avslutat överföringarna av mötena där, men sände i stället – otroligt nog – ett tidigare möte där Bentley och hans fru och barn var på scenen, och där ett av mötets tema var hur ”Gud vill återupprätta äktenskap.””

 

(Källa: DagenMagazinet.no. Svensk översättning: Andy)

Flera av de ledare som ställde sig bakom Bentley visste alltså om hans äktenskapliga problem, och om de i tillägg kände till detaljer om att det troligtvis handlat om sexuell ett utomäktenskaplig förhållande visar hur falska och ytliga dessa personer är. De står fram och proklamerar till höger och vänster, men vilken trovärdighet får man till ledare som döljer sexuell omoral? Intressant att se vad de svenska predikanter som stått bakom Bentley nu kommer att säga. (Se bl.a Ulf Christianssons rapport från Lakeland.)

Nyheterna om Bentley bör nu rimligtvis få de flesta att ifrågasätta denna Lakelandväckelse och fråga sig om det verkligen var Gud som stod bakom detta eller om det är en konstruerad väckelse. Flera har länge påpekat det osunda och obibliska i både undervisning och manifestationer, och man har i bästa fall menat att det var köttsliga manifestationer, i värsta fall demoniska.

Att Bentlys organisation nu står fram med nyheten om sexuell omoral hos sin ledare är stora nyheter, men å andra sidan vet de flesta också att Bentley tidigare blivit dömd tidigare för sexuellt missbrukande av en minderårig pojke. Låt detta vara en väckarklocka i den karismatiska världen, för att allt inte är guld som glimmar borde vi ha lärt oss nu. Vare sig det är änglar med gulddamm, guldtänder eller personer som Todd Bentley.

Vi behöver inte alla möjliga manifestationer, väckelseshower och ”new age inspirerade happenings” från USA. Det vi behöver är budskapet om korset. Det är det enda som frälser!

*Tillägg* Tidningen Dagen skriver också om Bentley´s förhållande till sin medarbetare.

**Tillägg nr 2** Då beskrivningen ”sexuell relation” inte förekommit i nyheten om Bentley var det fel av mig att spekulera med en sensationsrubrik. Jag beklagar detta! Framtiden får eventuellt visa vad för slags omoral det handlade om, även om detaljer inte är avgörande för Bentleys förtroende. En gift predikant som inleder en affär med sin kvinnliga medarbetare har tillräckligt med att försvara det inträffade för sin familj och sin publik.

UPDATE
John och Carol Arnott från Toronto Airport Christion Fellowship skriver om Todd Bentley på sin hemsida. De skriver bl.a följande:

”Todd has chosen to do something that is wrong according to Scripture, and his timing to announce it was equally inappropriate. Everyone is asking, ”What happened?” ”Why didn’t anyone see this coming?” We are making the answers to those questions a matter of prayer, and are as shocked and saddened by what has just happened as you are. Furthermore, it has now come out that there has been some inappropriate behavior, both with excessive drinking and also with a female member of his staff. Please don’t jump to conclusions or assume the worst, but this behavior is wrong before the Lord.”

Läs hela texten i sitt sammanhang på deras hemsida.

=>

Ämne: Ledarskap

Nyckelord: , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?