Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Häxkonster inom frikyrkan

Tidningen Dagen berättar om Sabine som varit medlem i den numera sekstämplade församlingen, Kristet Center Syd (nu Kingdom Center). När man läser om det Sabine gått igenom känner man igen dragen i andra havererade trosförsamlingar eller karismatiska sammanhang. Men det är några meningar mot slutet av artikeln som får mig att se rött:

“Innan vi lämnade församlingen bad jag om ett sista samtal. Alla satt där, det var som en domstol. De sa:“Du vet Sabine att nu, när du lämnar församlingen, så kommer Gud att ta bort allt beskydd från dina barn och din familj.

De visste precis var jag hade min svaga punkt. Jag var så fruktansvärt rädd. Men jag var så nere i det att jag sa till Gud att “okej, om det nu är så att du bara finns i Vägasked, då får du väl ta bort ditt beskydd från mig och min familj, för då vill jag inte vara kristen”. Jag var rädd och vi mådde så fruktansvärt dåligt under väldigt lång tid. Det tog två år innan jag kunde sitta på ett möte igen, det tog ännu längre tid innan jag kunde lyssna på en predikan utan att undra vad de vill med mig. Det är väldigt svårt att bygga upp ett förtroende igen.”

Nu undrar jag följande: Var kommer denna djävulska teologi ifrån? Vem myntade denna frikyrkliga förbannelse? Jag har totalt tappat räkningen på hur många troende runt om i landet som fått samma förbannelse uttalad över sig. Likt en anathema från 300 talets Romerska Katolska Kyrka ligger detta kvar inom kristenheten. Jag vill skrika högt.

– BULLSHIT! Tro inte på dessa vargar i fårakläder, dessa maktmänniskor och psykopater som tagit sig upp i våra predikstolar, intagit äldstekåren eller i värsta fall sitter som pastor i någon frikyrka.

Inte någonstans i Guds Ord hittar vi en förbannelse för dem som inte står med i någon matrikelbok i sin hemstad. Må Gud förlåta den som började denna tradition. Och må Gud förlåta dem som i sin blindhet för den vidare.

Skrämma fåren tillbaka till inhängnaden?

Kan det finnas någon annan anledning att ta till häxkonst, än att skrämma fåren att stanna under ett auktoritärt ledarskap? Knappast. Det är en pastor och församlingsledning som totalt misslyckats med församlingsmedlemmar som vågar göra det.

Omvänd er

Skulle önska att du som är pastor eller församlingsledare och har använt dig av denna taktik ger oss som fått stå ut med ditt skitsnack stöd i Guds Ord för dina ord. Om du liksom jag inte hittar denna märkliga frikyrkoförbannelse i din Bibel omvänd dig och ring dem du skadat med dessa ord och be om förlåtelse.

Har Christer Segerliv, pastor i nuvarande Kingdom Center lärt sig att förbanna avhoppare av Ulf Ekman? Oavsätt vart förbannelsen kommer ifrån bör vi genast avfärda den som en villolära från Satan själv.

Försaka inte gemenskapen

Apg 2:42 De höll troget fast vid apostlarnas lära och gemenskapen, vid brödsbrytelsen och bönerna.
2 Kor 9:13 När ni nu består provet i denna tjänst, kommer de att prisa Gud för att ni lydigt bekänner er till Kristi evangelium och med så gott hjärta delar gemenskapen med dem och med alla.

N.T. förespråkar gemenskap med andra troende. Här finns det många verser att stödja sig på. När någon lämnar en församling skulle det kunna låta så här:

– Vi är jätte ledsna att du inte anser dig fått dina behov mötta i vår församling. Skulle du kunna dela med oss vilka områden i själavården vi brister i? Vi i församlingsledningen vill gärna ta lärdom av ditt utträde och förhoppningsvis undvika att fler lämnar av samma skäl.

Sedan vill vi uppmuntra dig att du trots din besvikelse med vår församling finner gemenskap med andra troende på orten där du bor. Vad vi kan se uppmuntrar Guds Ord oss att inte vara kristna ensamvargar.

Vad tror du? Skulle ovan avsked skada någon? Skulle församlingsmedlemmar behöva terapi efter detta farvältal? Kanske, om vägen fram till utträdet varit tillräckligt svårt, men nog skulle skadorna minimeras om man slapp en förbannelse på köpet, när man lämnar en församling.

Trosrörelsen toppar min lista

V.g. de människor jag personligen samtalat med om just denna fråga toppar Livets Ord och Trosrörelsen listan på antalet utdelade förbannelser. En del säger sig ha fått dem från Ulf Ekman själv. Andra genom bönegruppsledare eller annat ledarskap. Oavsett vem som fört denna falska lära vidare hoppas jag att den uppdagas för det den är och slängs på historiens sophög snarast möjligt. Låt oss hoppas att både Christer Segerliv och Ulf Ekman inte längre har denna fruktansvärda teologi gemensamt.

När jag gick på Livets Ords bibelskola 88-89 fanns där (i församlingen) en smord lovsångare som även spelade munspel så det gick härligt till. Han “försvann” efter några år och många undrade säkert vad som hände.

Här är några rader av hans långa, gripande vittnesbörd:

“En tid efteråt höll vi i hemlighet på att renovera vår lägenhet för att sälja den och flytta upp till min hemstad i Norrland. Efter att en cellgruppsledare kommit på oss vid ett hembesök blev vi uppkallade till Ulf Ekman för samtal. samtal är egentligen fel ord, snarare borde man kalla det för monolog. Han formligen blästrade oss med hotelser om att Guds beskydd skulle lämna oss utifall vi lämnade församlingen etc. I praktiken kunde det ju innebära att vi kunde bli påkörda nästa gång vi korsade ett övergångställe… Då min fru påtalade hur ytliga hon upplevde en del vara och allt rollspel i församlingen svarade han henne med en liknelse. Han anspelade på skådespelarna vid de antika grekiska teatrarna. Dessa kallades “Hypocritsos”, det är utifrån det ordet som uttrycket hycklare kommer. Han riktade det direkt till min förvånade fru. Efter detta samtal var jag livrädd då min fru dagligen körde längs E4:an till sitt jobb. Jag väntade bara på att få telefonsamtal från Akademiska sjukhuset där man meddelade mig att min fru hade omkommit i en bilolycka. Emellertid skedde detta aldrig.”

Läs hela hans gripande vittnesbörd om sin tid i Livets Ord här:
http://inkagustavsson.blogspot.com/2006/12/min-tid-p-livets-ord.html

mvh

Daniel

Annat om Kingdom Center:

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=156715

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=156691

=>

Ämne: Ledarskap

Nyckelord: , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?