Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Varför vissa bloggar tillsammans

Eftersom det verkar vara en viktig fråga för vissa bloggare om varför bloggare skriver tillsammans eller inte skriver tillsammans, så spekuleras det om varför vi på Aletheia inte är tre skribenter längre utan bara två. 

Anledningen till att tre skribenter tränger ihop sig på en sida är ofta att man har ungefär samma målsättning. Man kan få större genomslag och större kontinuitet med tre skribenter än en eller två. Vi kan se liknande initiativ som Aletheia på Teologiskt Forum och Fides Catholica. 

På Aletheia har vi tre som slagit oss ihop haft en gemensam målsättning att framförallt syna den nya ekumeniken. Vi har önskat tydliggöra vad som ibland sker lite i det fördolda. Och som med det mesta som sker i det fördolda så är det ibland inte så lätt att fiska upp vad som är sant eller inte. Därför har vi nog dragit upp både stövlar och gamla cyklar ur den grumliga ån. Men vi har också fått mycket fisk. 

Vi vågar påstå att vi fått vissa ledare att bekänna färg i dessa frågor och andra ledare att ta ett steg tillbaka. Detta är helt enligt våra intentioner. Ibland sker det direkt genom en artikel, men oftast sker det genom att de frågeställningar som kommer upp på vår blogg vinner spridning och frågorna börjar hopa sig kring dem som fattar beslut om färdriktning. 

När vi nu ser tillbaka endast några månader i tiden kan vi se att vi fått upp många frågor på dagordningen långt utanför vår lilla bloggkammare på Internet. Det finns fortfarande mycket att gräva i om den nya ekumeniken. Men det känns som om vi nu har tydliggjort för en ganska bred krets vad frågorna handlar om. Nu är det inte längre lika dolt vad som tidigare skett i det fördolda. Vi har fått mycket bekräftelser från våra läsare på detta. Så här långt har vi på Aletheia varit framgångsrika och varit helt eniga i både arbete och åsikt. 

Under arbetet med den nya ekumeniken så har vi skribenter också funderat mycket över vilken färdriktning vi önskar istället. Här har vi nästan varit eniga. Färdriktningen har tagits ut på ett ungefär. Men vi kanske inte varit överens om i vilken hastighet och med vilka passagerare vi skall göra den färden. Detta har skapat vissa spänningar. Men inte på ett sådant sätt att det äventyrat en fortsättning tillsammans i vårt gemensamma projekt. 

Anledningen till att vi nu ändå särar på oss är av en annan art och bygger helt på olika uppfattning i gruppen på om hur mycket man kan och bör informera utomstående i frågor som gäller det inre arbetet. 

Vi hoppas att Andy fortsätter med sitt bloggande i samma anda som han bloggat på Aletheia. När vi summerar vårt arbete så kan vi två som är kvar gemensamt instämma i att det är Andy som dragit upp de största fiskarna ur den grumliga ån. Det är också hans bloggande som fått störst resultat IRL och förmodligen också på ett positivt sätt berört våra läsare. Därför anser vi att hans röst är viktig och hoppas att han även fortsättningsvis kommer att göra den hörd.

MyTwoCents & Haggaj

=>

Ämne: Aletheia Tankesmedja

 • Nils

  En mycket hedervärd sammanfattning – mönstergill för de på predikostols-piedistaler som uttryckt förakt mot Aletheia.

  Se & lär ni som företräder vid ekumenikens konferensbord.

 • ”Och så var de bara två”.

  — Förlåt, jag kom bara att tänka på ”Tio små negerpojkar”. 🙂

  Hoppas att bloggningen fortsätter en stund till här på Aletheia-ön.

  Allt gott! 🙂

 • ”Vi har önskat tydliggöra vad som ibland sker lite i det fördolda”

  Utifrån detta förstår jag att det har varit problematiskt för er om Andy inte velat vara lika öppen med ert inre arbete som ni andra! Att det skulle vara så allvarligt att ni var tvugna att utesluta honom har jag dock väldigt svårt att förstå.

  Men det är klart att när han så tydligt går stick i stäv med hela grundtanken med er blogg blir det förstås en konflikt… Det måste varit tufft att ta beslutet att utesluta någon för att denne inte velat leva upp till era ideal om öppenhet och insyn!

  Hade jag trott att jag haft rätt i ovanståene kommentar hade ni möjligen fått lite sympati, nu framstår ni bara som mer och mer ömkliga ju mer ni ger era riktiga motiv till känna…

  Jag tror detta är början till slutet för Aletheia och därmed även för denna gratis reklampelare för Affinity Telecom.

 • Som jag tydliggör i den ovan modererade kommentaren så anser jag att detta bara är ett annat sätt att skriva ”vi lever inte som vi lär”…

  Nåväl, det är väl bra att den kvarvaranda oenigheten i klartext skriver att de inte själva vill leva upp till det som de förväntar sig av andra!

 • Johan S

  Kul att höra din ”röst” igen. Jaså, det krävs en omorganisering på Aletheia för att du skall dyka upp 🙂

  Startade inte du eget efter ett tag på konvertittbloggen förresten? Minns jag fel?

  /D

 • Tuve:

  Förstår att du är skadeglad men, vänta med att öppna champagneflaskan. Nu är det två sajter som kommer att beröra den nya ekumeniken och Kyrkans hedniska rötter.

  /D

 • Om jag har tolkat er korrekt, dvs att den onämnbare uteslöts för att han inte ville vara lika sluten om ert inre arbete som ni övriga, så tror jag att jag kanske får lov att ödmjuka mig och erkänna att jag troligen hade fel då jag skrev att jag trodde att ni skulle tjäna på att lägga korten på bordet. Det kanske trots allt hade varit bättre att inte ge er tillkänna… Om detta är det riktiga motivet till den onämnbares exkludering så hade nog vilka konspirationsteorier som helst var bättre för er…

  Men, kanske ändå att det faktum att ni talar sanning nu kommer gynna er i längden… Jag vill gärna tro att det skall löna sig att vara öppen, tala sanning och tillåta insyn…

  Allt gott!

 • ”hemlig av säkerhetsskäl”

  Jag började med att läsa Andys (första) blogg och sedan hittade jag Haggaj och även MyTwoCents. Sedan, till min förvåning och glädje så slog dessa tre ihop sig till Aletheia. Lite synd att de delar upp sig delvis igen, men nu har de tre gjort varandra lite mer kända och sina bloggar mer trafikerade, så jag kommer att fortsätta följa dessa båda nygamla bloggar.

  Och vad gäller hur mycket som är sant och hur mycket som är spekulationer på Aletheia så vill jag säga följande:
  Jag har väldigt god insyn i en del (långt ifrån alla) av de ämnena/sammanhangen som tagits upp på Aletheia och jag kan bara konstatera att herrar Haggaj, Andy och MyTwoCents oftast har mer vetskap och mer belägg för det de skriver än vad man ibland får intryck av. Skälet är nog att man inte vill röja sina källor eller att man ibland helt enkelt inte kan säga precis som det är eller ange exakt (och på internet länkade) källor av säkerhetsskäl (eller av hänsyn till enskilda individer). Sedan vill man nog ibland retas lite och med flit lägga in felaktig information av mindre vikt för att se vilken ”ful(?) fisk” som nappar på det betet och avslöjar sig mer genom att anmärka på dessa detaljer…

  Jag säger bara att när det gället vissa ämnen/kyrkor/sammanhang som ofta tas upp på Aletheia så skulle deras lojala och godhjärtade anhängare bli chockade om det visste allt om dessa. En del kanske vet lite/anar men biter ihop av lojalitet. Men ni andra som med iver försvarar dessa, om ni visste vad jag visste skulle ni ligga vakna av oro på nätterna. Jag ligger vaken många nätter med min vetskap.

  Vem är jag då? Jag kan inte berätta det men jag är inte någon hobbyprofet eller insnöad amatörteolog. Jag professionellt jobbar med, låt oss säga, ”analys som berör inhemska och internationella säkerhetsaspekter”. Så jag vet mer än jag skulle vilja om vissa saker inklusive religiösa sammanhang. Och jag har lärt mig en sak, Jesus går att lita på men *hela världen* är i den ondes våld och han har tyvärr mer inflytande i religiösa kretsar än vad vi förstår eller *vill* förstå.

  (Ursäkta om jag låter märkvärdig, men har inget annat val än att vara lite hemlighetsfull.)

 • Daniel
  Du misstar dig om du tolkar mina kommentarer som skadeglädje. Hade du skrivit besvikelse och indignation hade du skjutit närmare målet.

  Men, kanske är det gamla talesättet sant… Som man känner sig själv känner man andra… I så fall säger din kommentar mer om dig än vad du kanske hade önskat.

  Allt gott!

 • Bertil

  Om ni nu är så öppna och kräver öppenhet av allt och alla, kan ni inte då redovisa det egentliga skälen till att Andy hoppade av. Ni har ju haft rejäla interna stridigheter och Andy och Haggaj har varit i luven på varann och Daniel har fått medla. Med resultatet att Andy drog det kortaste strået.

  Var lite öppna nu. Annars har ni ju knappast någon trovärdighet.

 • Tuve:

  Tack för att du inte är skadeglad. Vi har ju inte precis varit Romersk Katolska Kyrkans bästa vän och kommer inte bli det heller även om vi älskar dess medlemmar.

  Nej, jag skulle inte vara skadeglad om situationen var omvänd. Vissa beslut fattas med stor smärta. Detta var ett sådant beslut.

  mvh
  D

 • Stefan

  Hoppas att ni alla tre kan fortsätta att låta den nya ekumeniken få det hett om öronen så att ni kan vara med och rädda detta land från en andlig katastrof. Ett andligt medeltidsmörker av värsta slag hotar och de flesta sover alldeles för tungt.

 • Bertil,

  Egentligen borde vi ta bort din kommentar eftersom du bryter mot kommentarsreglerna om att använda fler än ett namn. Men eftersom Du så systematiskt har missbrukat möjligheterna så väljer jag att istället lyfta fram fakta.

  Du har använt 5-6 olika namn från samma IP-adress och samtliga kommer från Livets Ords server och VD Jonathan Ekman är en av avsändarna.

 • Är det månne slump att de mest till synes skadeglada kommentarerna, kommer antingen från Livets Ords servrar eller ultra-katoliken Tuve?

  Ännu en gång kära vänner; Vänta med Champagneflaskan.

  🙂

  /D

 • Bertil

  Haggaj, bakom denna server sitter cirka 200 användare. Det vet du som är van bloggare. Det är inte Jonathan Ekman som skrivit detta, och att dra in honom är nog bara ett försök att vända blickarna bort från det jag skrev i mitt förra inlägg, nämligen att ni mörkar era egna konflikter.

 • Haggaj,

  Jag skriver inte under pseudonym på Aletheia.

 • Jonathan,

  Va bra! Det är bara dina anställda som skriver alltså …

  Ni kanske sitter vid samma dator 🙂

 • Ok Bertil. Du vill att vi ska vara öppna. Kanske hoppade du över denna bloggpost och gick direkt till kommentarerna eftersom du verkar tro dig sitta inne med information om Aletheia som du kommit över på annat sätt än bloggen.

  Mitt svar är samma som i bloggposten ovan v.g. att det skulle vara en intern strid som låg bakom beslutet.

  ”Anledningen till att vi nu ändå särar på oss är av en annan art och bygger helt på olika uppfattning i gruppen på om hur mycket man kan och bör informera utomstående i frågor som gäller det inre arbetet.

  Kan du inte lägga ihop två och två vet jag inte hur du fick din anställning på Livets Ord….

  mvh
  D

 • MTC,

  Vill de verkligen ha folk som kan lägga ihop två och två? 🙂

 • Ronny

  Forsätt Bröder Atletiha. Ni fyller ett tomrum. Som ett led i möjligheten att järn kan skärpa Järn och den ena männisckan den andra. Det ger utrymme för den rätten till de fria tancken. Vi har rätt att täncka och resonera om vad vi vill.Och försöcker vi vara anständigt hänsynsfulla .Så vi inte kräncker och yppar frågor som ledder till personangrepp av tredje person eller varan. Men kanske besvarar och förklarar obesvarde frågor humant . Då har vi inte gjort nåt fel . För Svensk Kristenhets skull ,trots tidigare kritick , och några missar av er förstås ,och oss kommentatorer. Så tror jag att detta och Stefans Svärds Blogg är den bästa Bloggen och forumet . För öppenhet och samförstånd och förståelse. Med shjyst information som man får pröva och göra fritt med som man vill vi har i Sverige alla kategorier. Så stå på er det här Går vägen ni är ödmjucka och jag tror på er och på Andy med . Gud välsigne er och Guds frid !!! Ronny

 • Tack Ronny!

  … och Guds frid även till Dig.

 • Ronny

  Tack Haggaj frid

 • Ni läste väl ”hemlig av säkerhetsskäl” högre upp?

  http://aletheia.se/2008/09/23/varfor-vissa-bloggar-tillsammans/#comment-114139

 • Tiger

  Synd att det inte funkade… Ni tre kompletterade varandra mycket bra!

  Tycker dock att ni gav upp foer laett utan att foerst ta en rejael ”time out” (som ni ju gjorde foerra gaangen naer en av er andra taenkte ”hoppa av”)…

  Hur som helst, lycka till med framtiden!

 • Tack Tiger!

  Jag tror att när krutröken har lagt sig så kommer säkert både vi som är kvar och Andy se att vi kan ha hjälp av varandra även i framtiden.

  Hoppas du fortsätter att kommentera och dela ut lite tjuvnyp till både oss och andra på denna sida. 😉

 • Pingstbroder X

  Herr “hemlig av säkerhetsskäl” mfl
  Jag blir ständigt modererad på denna blogg, av säkerhetsskäl?
  Knappast, Herr ”Haggaj” är precis så maktfullkomlig och ”kritikrädd” som han beskyller vissa av rörelsens ledare för att vara. Och om man läser Andys och Jonathan Ekmans bloggar så framkommer en mera nyanserad bild av Aleteheias kris. För en Kris är det, en trovärdighetskris. Nu blir jag med största sannolikhet bortmodererad men jag hoppas ”Haggaj” har ryggrad nog att släppa igenom mig och att berätta sanningen om splittringen!

  Broder X

 • … och åtminstone jag kommer att ibland skicka vidare material som kan vara intressantare att Andy skriver om än jag. Jag kan ju t.ex. inte trosrörelsen alls lika bra som honom.

 • Haggaj
  Du borde gå en grundkurs i nätverk innan du gör bort dig ännu mer…

  Jag och Helena har allt som oftast samma IP-nummer eftersom vi sitter bakom samma router. Vi är visserligen gifta men det gör oss bara till ett i en vid mening, inte bokstavligt. På samma sätt torde det vara för de 200 LO-anställda. De är troligen ett i Kristus men sitter förmodligen inte ihop rent fysiskt… Jag vet inte hur det är med LOs ekonomi, men troligtvis har deras anställda mer än en dator att dela på, vilket alltså är fullt möjligt trots att det ser ut som en enda IP-adress. På fackspråk kallas det för att man befinner sig i en DMZ (DeMilitarized Zone)… Det går inte att utifrån särskilja en användare i en DMZ från en annan enbart m h a IP… Man kan kanske ta hjälp av info om OS och webbläsare etc för att konstatera existensen av mer än en unik dator, men du kommer inte unikt kunna identifiera en viss avsändare…

  Daniel & Haggaj
  Är inte allt detta bara ett billigt sätt att försöka sprida dimridåer för sakfrågan? Förlöjligande och misstänkliggörande av alla antagonsiter är ju väl beprövade metoder, inte minst av er…

  Andra har ni hånat och kritiserat, kan ni nu inte rakryggat stå för vad ni gjort och varför utan att försöka slippa undan genom tjyvnyp och fula knep?

 • Linnea.

  Ronny
  Fin ton i Din kommentar.
  Var välsignad!

 • Pingsbroder X,

  Jag har precis svarat på ett mail från dig. Lite vilseledande namn får jag nog säga … men säger inget mer. 🙂

 • Tuve,

  Du är alldeleles för teknisk för mig. 😉

  Så du menar att Pingstbroder X och Jonathan i sitter i knä på varandra?

 • Nils

  Pingstbroder X:

  Jag är uppväxt inom pingströrelsen & har min hemvisst där, men att döma av ditt yttrande så är du knappast en broder… – inte ens avlägsen släkting att döma av din personbeskrivning…

  Du synes ha mer släktskap med Sturmark & Co ?

 • Tom

  Haggaj
  Du skriver till Bertil ”Du har använt 5-6 olika namn från samma IP-adress och samtliga kommer från Livets Ords server och VD Jonathan Ekman är en av avsändarna.”

  Vad är det för typ av uttalande? Hur kan du veta att Bertil använt 4-5 olika namn och att Jonathan Ekman är en av avsändarna.

  Har du bevis är det väl dags att sätta fram dem nu annars är det väl dags att be om ursäkt eller?

  Jag tillhör ingen Trosförsamling och sympatiserar inte med Livets Ord i allt de gör men personliga påhopp är ju bara helt onödiga.

 • Tom

  Haggaj

  Vad är det här? ”Du har använt 5-6 olika namn från samma IP-adress och samtliga kommer från Livets Ords server….

  Och sen så pekar du ut en namngiven person.

  Hur kan du veta vem som skrivit vad bakom LIvets Ords server. Hur an du veta att Bertil har haft 5-6 olika namn

 • Observer

  Haggaj och MTC

  Beklagar att Ni inte kunde jobba ihop, detta var en mycket slagkraftig blogg när Ni arbetade tillsammans.
  När man läser ”hemlig av säkerhetsskäl,” så är det tydligen det man har anat håller på ske, men man önskar att man skulle ha fel.

  Det är också viktigt att; förmaningens ändamål är kärlek av ett rent hjärta.

  Vi måste alla vandra i ödmjukhet inför Herren.

  Bless :C :C :C

 • Tom,

  Som du kan se i mitt svar till Tuve, som är betydligt mer teknisk än jag, så är det inte nödvändigt att det just är Bertil som använt 5-6 olika namn. Men vi kan konstatera att samma IP-adress har 5-6 olika namn när de kommenterar hos oss. Det betyder alltså att jag bör be Bertil om uräkt – om nu Bertil finns på riktigt, för just nu verkar det som om Jonathan Ekman på Livets Ord har mobiliserat sina anställda att skriva under både det ena och andra namnet.

  Inte ens de som låtsas vara pingstvänner har andra arbetsgivare än nämnde Jonathan. Hoppas att han betalar övertid och OB nu när de får jobba så sent.

 • Observer,
  När man har varit på botten så vet man att det endast är i ödmjukhet inför Herren som gäller. Det tror jag alla tre som jobbat här har med sig.

  Men det finns också de som vill att det skall finnas andra vägar framåt i livet än ödmjukhet inför Herren. Dessa vädrar morgonluft just nu. Men snart kommer nog både vi och Andy att visa att de var för snabba med sina slutsatser.

  Välsignelse tillbaka även till dig och de dina!

 • Tom

  Bra så Haggaj.

  Om det är så att ni håller på och försöker sprida dimridåer och liknande på LO genom att skriva en massa inlägg och använda olika namn är det nu läge att sluta med det. Det är inte värdigt en kristen församling. Men jag utgår från att så inte är fallet…

 • Tom,
  tack!

 • Haggaj,

  ”inte nödvändigt att det just är Bertil som använt 5-6 olika namn.”

  Det är inte nödvändigt att det är någon som använt 5-6 olika namn, med tanke på att Livets Ord har cirka 200 anställda och ännu fler som har tillgång till en dator på där. Mest troligt är att 5-6 olika personer skrivit från en av datorna på Livets Ord.

  ”just nu verkar det som om Jonathan Ekman på Livets Ord har mobiliserat sina anställda att skriva under både det ena och andra namnet.”

  Antingen förstår du inte hur det fungerar med IP-adresser och routrar (vilket inte borde vara möjligt efter Tuves förklaring) – eller så konspirerar du på medvetet.

  När skall du skärpa dig?

  Tack Gud att Andy inte länge är en del av er blogg.

 • Arash Asadi,

  Jag skriver om det jag ser hända. Om det betyder att det på LO sitter folk på olika rum som skriver eller om alla sitter vid samma dator och skriver eller vad de nu gör så betyder det i slutändan att det är många från just LO som skriver under en del olika namn men har samma IP. Om det är en konspiration eller inte vet inte jag. Men tydligen så är allt konspiration så fort jag nämner LO. I alla fall om man läser på Jonathan Ekmans blogg. 🙂

 • Observer

  Haggaj o MTC

  Stort TACK!!!

  Med tillönskan om Guds rika välsignelse i fortsättningen. 😀 😀 😀

  Ni har en uppgift att fylla!!

  Er broder och vän

  Observer

 • Haggaj,

  ”så betyder det i slutändan att det är många från just LO som skriver under en del olika namn men har samma IP.”

  Menar du att det finns x antal person(er) som skriver under fler namn än x är? Eller upplyser du bara era läsare om att flera personer med anknytning till LO kommenterar här?

 • Andy, Haggaj och MTC. Ni är ju alla tre kvar framme vid fronten och det är ju det som räknas. Nu kör Andy en egen stridsvagn och det är väl ingen kattastrof för han har ju inte lämnat stridsfältet. Kör så det ryker, alla tre.

 • Nils

  Ulf Ekmanska stabsklanen:

  Ni kanske kan väcka liv i er bloggrepresentant eller er filtreringsorganisation ?

  I morse svarade jag på Ekmans invändning mot Carl Bildt med nedanst. kommentar:

  Det var dåligt av dig Ulf att inte ta reda på fakta.
  Det finns gott om kommentarer av de mest skiftande karaktär på Carl Bildts blogg:
  http://carlbildt.wordpress.com/
  Jag har själv skrivit ett flertal inlagor utifrån bibliskt perspektiv med bl.a. åsikter om Israel, som inte följer den politiska korrektheten.

  Det får större genomslag än på din blogg där filtreringen är större.

  Sedan en annan reflektion:
  Det verkar som om du Ulf har en större stabsfunktion för din blogg än Sveriges utrikesminister för sin ?

  Vem riskerar mest känslig information i förhållande till folkets säkerhet – utrikesministens eller pastor Ulf ?

  ————-
  jag sparade inlagan för att se om han vågade spegla sig själv utifrån den spegling Carl Bildt han själv uttolkar,…
  men tydligen efter 12 timmar har filtreringsstaben inte släppt igenom en kommentar själva…

  Vaddå glashus ?!

 • Haggaj,

  Det är ju patetiskt att börja anklaga mig för att mobilisera mot Aletheia.

  Det ser mer ut som en dimridå för att slippa svara på varför ni sparkade ut Andy från ”treoenigheten”.

  De MTC skriver här ovan är ju knappast hela sanningen! Varför lägger ni inte bara korten på borden och säger som det är?

 • Alla:

  När en kommentator skriver flera inlägg med olika signaturer men, samma epostadress (gäller inte alla av kommentarerna ifråga) är det med största säkerhet en och samma person som vill få det att se ut som om det är mer än en som tycker som han. Man kan ju spekulera i det oändliga här.

  1.) Är detta kultur på Livets Ord? Agerar de på detta sätt även på andra bloggar eller tidningsartiklar med kommentarsfunktion.

  2.) Rör det sig om ett enda rötägg på LO?

  3.) Agerar personen på eget bevåg eller är personen uppmuntrad av Jonathan Ekman?

  Låt oss inte spekulera utan konstatera att 1 st ultra-katolik med skadade tår och en handfull Livets Ords anställda eller en enda anställd med tvångstankar vill hetsa oss att sälja ut Andy.

  DET GÖR VI INTE!

  Gud välsigne Andy. Gud välsigne Andys nya blogg. Och Gud välsigne er alla.

  mvh
  D

  P.s. Om nu någon njuter av att vi får smaka på vår egen medicin så bjuder jag på det. Vad säger du Haggaj? 😉

 • Nils

  ovanst. var lite utanför textsträngens huvudsyfte:
  men att döma av Haggaj reflektion, så kanske det inte var så missanpassat när LO representanter följer Aletheia med spänt intresse 🙂

 • ludvig

  Haggaj:
  Om man inte kan något alls om datanätverk så ska man helst uttala sig om något annat istället.

  Testar TOR om någon vet vad det är och kan då få lite udda ip-nummer…

 • ludvig m.fl.,

  Det kanske inte gick fram …

  … men vi vet att alla kommentatorerna sitter i samma nätverk. Räcker inte det???

  Det är inte udda IP-adresser det handlar om. Det handlar om exakt samma IP-adresser.

  Är det en på 100 miljoner eller något sådant eller något sådant att man får samma IP-adress om alla hade någon slags ”random”.

  Men nu har man ju oftast samma IP, men man kan ibland i ett nätverk få varandras IP. Jag är inte helt dum.

  Slutsats: Det är en på några hundra miljoner att inte alla kom från samma nätverk. Huruvida de satt vid samma dator eller ej är av underordnat intresse.

 • ludvig

  MTC
  Du och Haggaj pratar om olika saker här. Du anger epostaddresser och Haggaj ip-nummer. Vad stämmer?

 • MTC,

  ”…vill hetsa oss att sälja ut Andy.

  DET GÖR VI INTE!”

  Nu börjar du insinuera att Andy har gjort något fult som du inte vill avslöja. Det är en ful taktik du använder dig av.

  Man får förutsätta att ”olika uppfattning i gruppen på om hur mycket man kan och bör informera utomstående i frågor som gäller det inre arbetet” betyder att Andy har gått utanför ”the circle of trust” och därför blivit utsparkad.

  Varför lägger ni inte bara korten på bordet? Varför blev Andy utsparkad? På vilket sätt gick han bakom ryggen på er?

 • Nya bloggregler på Aletheia:

  Max en användare per nätverk 😉

 • Nils

  Så här ”bloggaragerar man tillsammans” hos Ulf:

  Dåligt, Carl Bildt!
  2008-09-23 (7:52)

  Stämmer det som “Anja” skriver i en kommentar på min blogg så är det dåligt av utrikesminister Bildt. Att det för en utrikesminister skulle vara så känsligt att man månste ta bort en städad kommentar om förföljelsen av kristna i Indien och sedan stänga av henne från vidare kommentarer, är verkligen dåligt.

  Tvärtom borde vår utrikesminister träda fram och klart och entydigt fördöma vad som pågår i Indien. Vi får hoppas att han inte förfaller till “tyst diplomati” eller andra ursäkter för att inte agera.

  Det vore utomordentligt allvarligt om Sveriges regering med tystnad förbigår vad som faktiskt pågår just nu i Indien. Talet om mänskliga rättigheter klingar ihåligt när kristna förföljs så barbariskt för sin tros skull och inget sägs.

  Då är det roligare att SEA håller en demonstration utanför indiska ambassaden på onsdag. Jag kommer att be för detta och för Indiens kristna här i Moskva.
  Tags: Carl Bildt, Förföljelse, Indien
  Postat av ulfekman
  4 Kommentarer till “Dåligt, Carl Bildt!”

  1. Frida Park säger:
  20080923 (10:02)

  Ja kära…
  Carl är nog lite bränd från tiden då han inte kollade sina kommentarer och höll på att bli anklagad för hets mot folkgrupp eller nåt sånt.

  Ingen ursäkt dock.
  2. Nils säger: Din kommentar väntar på moderering.
  20080923 (10:06)

  Det var dåligt av dig Ulf att inte ta reda på fakta.
  Det finns gott om kommentarer av de mest skiftande karaktär på Carl Bildts blogg:
  http://carlbildt.wordpress.com/
  Jag har själv skrivit ett flertal inlagor utifrån bibliskt perspektiv med bl.a. åsikter om Israel, som inte följer den politiska korrektheten.

  Det får större genomslag än på din blogg där filtreringen är större.

  Sedan en annan reflektion:
  Det verkar som om du Ulf har en större stabsfunktion för din blogg än Sveriges utrikesminister för sin ?

  Vem riskerar mest känslig information i förhållande till folkets säkerhet – utrikesministens eller pastor Ulf ?

  p.s. nu ska det bli intressant om ovanstående passerar stabsfunktionen utan redigering.
  3. Gun-Britt Johansson säger:
  20080923 (12:26)

  Tystnad är inte något bra svar i något sammanhang egentligen.

  Ser vi tillbaka så fanns tydliga hierarkier och mera av “mössan i handen” auktoritet. Jag önskar inte de dagarna tillbaka, men idag, med öppet debattklimat finns andra typer av hierarkier som är så mycket mera svåra att förstå sig på. Det som hände Anja är en sådan sak! Varför inte svara henne? Liknande saker har hänt mig själv vid ett flertal tillfällen. När tystnaden kommer i stället för ett svar, så måste ju frågan vara obekväm för den person som fått den, men den möjlighet de har att bara strunta i den eller låtsas som om den aldrig kommit, tycker jag är lågt. Även för en så upptagen person.
  4. hlberg säger:
  20080923 (12:37)

  Bäste Ulf Ekman. Mycket av det du tycks ha som mål med din verksamhet är mig motbjudande men din blogg inger respekt. Du är snart den ende kristne bloggaren värd namnet.
  5. Staffan Johansson säger:
  20080923 (16:24)

  Har inte litat så mycket på Bildt sedan propalestinska (och fördomsfulla) kommentarer börjat prägla Bildts “fredsinsatser”i mellanöstern.

  Bra, herr Bildt om Ryssland/Georgien!

  Men varför denna inkonsekvens om Indiens kristna nu? Herr Bildt – kan du svara!?

  ——————-
  och som ni ser släpptes 2:a kommentaren 10.06
  ——————-

  Så Aletheia vänner:
  Det synes naturligt att en del föredrar att blogga ensam (filtreringsmakt) och andra delar generöst på ris & ros…

  Ni på Livets Ord som hänger på samma lina – sparka på Uffes dörr så filtreringsspärren släpper !

  Eller har FRA redan realiserats på LO genom en filtreringsstab ?
  🙂 🙂 🙂

 • Jonathan,

  Eftersom du verkar mer informerad än jag. Och att du dessutom har informerat dina medarbetare så att verkar vara mer informerade än jag. Jo, jag mailar även dina anställda …

  … så undrar jag varför du frågar? Du är bara ute efter att slå en kil mellan oss och Andy.

 • Ludvig:

  ”Du och Haggaj pratar om olika saker här. Du anger epostaddresser och Haggaj ip-nummer. Vad stämmer?”

  – Detta stämmer:

  ”en handfull Livets Ords anställda eller en enda anställd med tvångstankar vill hetsa oss att sälja ut Andy”

  Någonstans kom det att handla om Haggajs bristande kunskap i hur IP adresser fungerar. Är inte heller någon expert men, faktum kvarstår:

  LIVETS ORD är antingen överrepresenterade bland kommentatorerna eller också finns det en anställd eller person med tillgång till Livets Ords bredband som lider av svåra tvångstankar.

  Var är Whaleys när man behöver dem?

  Godnatt
  /D

 • Haggaj,

  Kilen har ni nog bankat ner ganska hårt själva…

  Ja, vi har en daglig samling där vi delar ut hemliga identiteter och talar om för folk vad de skall skriva på Aletheia…

 • Jonathan,

  En av dina anställda skrev faktiskt till mig och undrade vad han haft för hemlig identitet förra gången. Jag lovar att jag inte ljuger. 🙂

 • Nils

  Hörru Jonathan:
  Vi är många som har sett avarterna från Livets Ord, så det kan faktiskt vara en mycket naturlig reflektion Haggaj & MTC gör.
  Fel eller riktig är svårt att avgöra för alla utanför huset Livets Ord, men med den mobilisering LO påvisat tidigare så är det inte orimligt att vissa kan dra liknande slutsatser…

  Fundera lite över filtreringsfunktionen på Ulfs blogg en stund som omväxling…

  go natt//

 • Ludvig,

  Om du vill sälja sådana där verktyg så ring Anders Eklund eller någon av hans polare.

 • ludvig

  MTC
  Är det så konstigt att LO-anställda är överrepresenterade här när deras församling/ledning nämns i var och varannan bloggpost?

 • ludvig

  Haggaj
  Det jag talar om är helt gratis och open source – man är ju linuxnörd om man så säger.

 • ludvig,

  MTC har sagt god natt. Men det är inget konstigt att de är många. Det är kul. 🙂

 • MTC. Jag skriver på tre olika bloggar. På Konvertittbloggen blir vi bara fler och fler skribenter.

 • ludvig,
  ”linuxnörd” 🙂

 • Johan Stenberg,

  Men det är nog ingen idé att du försöker värva Andy. Han är liksom inte lagd åt det hållet. 😉

 • MTC

  Är Livets Ord överrepresenterade bland kommentarerna i förhållande till hur många de är, eller i förhållande till hur många som läser den här bloggen?

  Det är ju inte alls konstigt att en handfull personer med anknytning till LO väljer att kommentera här, med tanke på att det just är LO som ofta är föremål för er allmänt kritiska blogg.

 • Haggaj. Jag skulle tappa hakan ända ner till Kina om Andy blev katolik.

  Men jag måste få skryta med att jag nu har varit katolik i 30 timmar. Lovad vare Jesus Kristus! 🙂

  http://konvertitt.wordpress.com/2008/09/23/katolik-normalkristen-eller-avvikare/

 • Arash Asadi/ludvig:

  Jag har egentligen sagt godnatt men, en sista tango innan jag ber min aftonbön:

  ”Är det så konstigt att LO-anställda är överrepresenterade här när deras församling/ledning nämns i var och varannan bloggpost?”

  – Så ofta nämner vi inte Livets Ord, men jag har inte räknat. Hur som helst tror jag församlingsmedlemmar med lite sunt förnuft förstår att vi inte är ute efter dem. Först och främst har Ulf ett ansvar. Sedan alla ja-sägare han samlat runt omkring sig och ryggradslösa trospastorer som sitter tysta runt om i Sverige. Fy skäms på er.!!! En del av er känner jag personligen…

  När Ulf Ekman (oftast han) börjar importera främmande läror är det viktigt att någon drar i handbromsen. Vågar inte de som står under hans trans göra det är det ingen omöjlighet att Gud skulle använda några andliga värstingar på nätet.
  http://aletheia.se/2008/08/18/ulf-ekman-paven-ligger-bakom-pingstvackelsen/

  Jo, det är lite märkligt att nu vittrar man blod. Då dyker ett gäng upp från Livets Ords server och vill ha detaljer från ej sajt de avskyr men inte kan hålla sig borta ifrån. De flesta i dagens debatt har aldrig eller sällan kommenterat förut. Andra byter signatur nu och då för att förvilla. Det är en lögnens ande skulle en av de gamla pingstvänner jag brukade be med säga. Vilken församlingskultur!

  Livets Ord har varit överrepresenterade här idag men, vi har inga regler mot detta. Ni är varmt välkomna. Men, tramsa er inte, för det tillåter inte pappa Ekman. Ni kan väl ha ett sådant hyfs att ni behandlar andra bloggar på det sätt er mästare vill att vi behandlar hans blogg?

  mvh
  D

 • När jag var på Livets Ord senast lade jag märke till att det finns något som liknar ett internetcafé i deras kafeteria. Åtminstone är det flera datorer som är uppställda för offentlig användning.

  Jonathan kanske vet mer om detta. Om det finns sådant på Livets Ord är det ju knappast märkligt att många livetsordare kommenterar från samma ip (nätverk). Ni har ju många läsare som är livetsordare, naturligtvis, eftersom ni skrivit om de ämnen ni skrivit om.

 • S-E Sköld

  MyTwoCents: ”När Ulf Ekman (oftast han) börjar importera främmande läror är det viktigt att någon drar i handbromsen.”

  Det låter på Dig, som Ulf Ekman börjat med den importen på senare år: men sanningen är den, att Uppsala livets bygger på en villolära, har den grunden.

  En villolära som de ännu inte gjort upp med, utan i stället vinglar iväg i en ny: som en båt utan roder och köl, som med nödvändighet följer varje vindkast.

  Mvh

 • John Nilsson:

  Jag trodde vi var färdiga med den här frågan. Jag har flera gånger försökt säga att det faktiskt kvittar vem det är som loggar på. Vi konstaterar (ännu en gång i fall du missat min kommentar)

  ”LIVETS ORD är antingen överrepresenterade bland kommentatorerna eller också finns det en anställd eller person med tillgång till Livets Ords bredband som lider av svåra tvångstankar.”

  Är det viktigt för dig om Livets Ordarna är anställda, vanliga medlemmar eller en del av den armé av frivilligarbetare som inte har samma förmån som Jonathan m.fl. att få betalt för sitt arbete?

  För mig KVITTAR DET.

  Ännu en gång; vi har inga regler mot rörelser med sekteristiska drag (ännu). Då skulle både Livets Ord och MFS slängas ut…. Ni (Livets Ordare med eller utan tvångstankar) är varmt välkomna. Men, tramsa er inte, för det tillåter inte pappa Ekman. Ni kan väl ha ett sådant hyfs att ni behandlar andra bloggar på det sätt er mästare vill att vi behandlar hans blogg?

  D

 • A Maria E

  Nils:

  Du är inte ensam om att inte ha fått in inlägg på Ulfs blogg, det verkar vara många ”obekväma” inlägg som inte tas in. 😉

 • Dan

  Vilken patetisk sträng… Ni har ju klagat på att det inte är tillräckligt många från LO som skriver tidigare. Nu är det tydligen för många.

  Andys nya blogg har en helt annan ton. Även i kommentarerna. Av frukten känner man trädet.

  S-E Sköld: ”med Jesus i båten kan man le mitt i stormen…”

 • Dan

  Tack för ditt bidrag. Läser du inte tidigare kommentarer? För sista gången; Vi välkomnar allt från toalettstädare till Ulf själv på Aletheia. Det som orsakade lite irritation från bl.a. min sida är när någon av er tramsar er.

  Jag har kommenterat en handfull gånger på Ulfs blogg. Många av mina inlägg tas inte in. Men, det har aldrig varit och kommer aldrig vara för att jag skriver larviga kommentarer under olika signaturer.

  Är det för mycket begärt att vi åtminstone från Livets Ords personal kräver samma sak Dan?

  I övrigt så ryms både Aletheia och Andys forum för tro och kristet liv i Jesus. Han var som bekant kärleksfull och mjuk mot de sargade men hård mot de hårda. Nu och då rensade Jesus luften, slängde ut köpmännen ur templet och höll en ton mot den religiösa eliten du antagligen inte heller skulle anse vara kärleksfull.

  Vet inte var du hållit hus de sista 20 åren men, det har smugit sig in ganska mycket i Guds tempel (läs församlinge) på sistone.

  Många är i full färd med att tillverka guldkalvar just nu.

  mvh
  D

 • A Maria E

  Tack för att du uppmärksammar detta. Du har funnits med nästan sedan starten i våra kommentarer. Jag kan inte minnas att du en enda gång uppträtt ohövligt på denna sajt trots att vi ofta varit ganska kritiska mot er ledning.

  Ser därför ingen som helst chans i världen att du skulle skriva otrevliga inlägg på Ulfs sida.

  Jag orkar knappt läsa kommentarerna längre eftersom det ser ut som om mest lovprisning till Ulf släpps igenom.

  mvh
  D

 • S-E Sköld

  Dan, problemet är, att JESUS inte verkar genom villolärare:

  Matt.7:20-23 ”Alltså, skall ni
  känna igen dem på deras frukt.

  Inte kommer var och en in
  i himmelriket, som säger
  till mig: ”Herre, Herre,
  utan den som gör min
  himmelske Faders vilja”.

  Många skall på ”den dagen”
  säga till mig: ”Herre, Herre har
  vi inte profeterat i ditt namn
  och genom ditt namn drivit ut
  onda andar och genom ditt namn
  gjort stora kraftgärningar?”

  Men då skall jag betyga för
  dem: ”Jag har aldrig känt er;
  gå bort ifrån mig, ni
  ogärningsmän”.

  Vad är då exempel på ”min himmelske Faders vilja”?

  Matt. 5:23-25 ”Därför om du
  kommer med din gåva till altaret,
  och där drar dig till minnes
  att din broder har någonting
  emot dig.

  Så lägg ned din gåva, där
  framför altaret, och gå FÖRST
  och förlik dig med din broder,
  och kom SEDAN och bär fram
  din gåva.

  Var villig till SNAR förlikning
  med din motpart, MEDAN DU
  ÄNNU ÄR MED HONOM PÅ VÄGEN..”

  Jag har skrivit och sagt det förut, och gör det igen, att den dag Ulf Ekman sammankallar – han har ju tillgång till alla slags media – alla dem som han genom sin tidiga villolära har skadat, för att göra upp med dem och göra allt vad som står i hans makt för att hjälpa dem tillrätta, och läka dem; då skall jag FÖRSIKTIGTVIS börja tro, att han är en sann Jesu Kristi tjänare -och lärjunge.

  Men inte innan dess, oavsett vad han säger och gör! En del av de skadade är f.ö. inte längre i livet, d.v.s. med honom ”på vägen”.

  En del av dessa skadade, har jag personligen mött och vet därför vad som förstörde deras liv: den undervisning de fick.

  Mvh

 • S-E Sköld

  Jag vet att du ansett Ulf vara en ulf i fårakläder hela tiden. (sedan 80 talet). I sådana fall har jag varit förförd. Jag tillhör ju dem som kämpat för Ulf och LO’s heder i många år.

  Jag VILL inte tro att det är så. Men, det jag börjat att ponera över är huruvida Ulf ö.h.t. har dragit några egna teologiska slutsatser. Mycket tyder på att han är en andlig affärsman med specialité import och export.

  Vad menar jag med detta?

  Jo, på 80 talet importerade han Hagin, Kenyon och andra läror. Sedan blev det bråk om rättigheterna till Hagins böcker och hans gloria hamnade på sned. Hagins böcker försvann och andra tillkom.

  Nu har Ekman fått upp ögonen för miljontals karismatiska katoliker. VIPS försvann nöden över Kyrkans irrläror och för att säkra sin position bland både Romerska Katoliker och halvkatoliker som Halldorf och andra början han importera lite katolicism.

  Nej, jag funderar mycket över om han tror på något överhuvud taget. Innan hela upplagan av hans bok Doktriner är såld har han redan hunnit ändra sig.

  mvh
  D

 • Ludvig

  Skulle det finnas regler mot rörelser med sekteristiska drag skulle inte ens Haggaj och MTC släppas fram. (Eller knappt någon annan här heller för den delen.)

 • David R

  MTC och Haggaj:

  Jag tycker egentligen att ni gör ett bra och viktigt arbete. Men jag skulle önska ibland att ni tänker över era kommentarer lite mer. Tyvärr är det inte så att ju fler kommentarer, desto bättre debatt. Mitt tips är att skriva få gånger men mer genomtänkt. Då kanske det blir lite mindre förhastade uttalanden här och mindre pajkastning i längden.

  Jag förstår att det finns en del ledare som gärna ser Aletheia nerlagd, se till att det inte är ni själva som gräver graven. Jag tror mig ha förstått att ni besitter mycket vishet och erfarenheter, så kasta inte bort dem. Förvalta ert pund.

  MTC:

  Angående Ulf Ekmans tvära kast i läran så har jag också funderat på det på sistone. Han ändrar sig påfallande ofta. Det är faktiskt lite märkligt att så många följer honom ändå.

 • Robert

  Sköld,på vilket sätt tog människor skada av ulfs läror på 80talet? Vad är jds? Framgångsteologin mm.

 • David R:

  En kärleksfull förmaning är den svåraste att ignorera. Tack.

  V.g. Ekman så verkar det som om många antingen avskyr honom eller inte ser att han är en människa av kött och blod. Båda attityder är lika fel.

  Jag tror inte auktoritära ledare i det långa loppet tycker det är så värst roligt att ha en massa ja-sägare runt omkring sig.

  En fara med smorda förkunnare är att skaror av människor fortsätter att följa långt efter smörjelsen är borta. Min Gud är en svartsjuk Gud. Han är värd ALL lov, pris och ära. Han och endast Han. Den Evige delar inte sin tillbedjan med vare sig Jungfru Maria, Helgon, påven eller frikyrkans mini-påvar.

  mvh
  D

 • Ludvig:

  😉

  /D

 • Nils och A Maria E. Ni är inte ensamma om iaktagelsen vad beträffar U.Ekmans blogg. Den går ju helt i linje med allt annat som Ulf omger sig med. Allt är till för att upphöja honom själv. Så ock bloggen. I ordspråksboken står det ”Den som smickrar sin nästa lägger en snara för hans fötter” så de som svärmar runt Ulf och upphöjer honom har också ett ansvar, de bidrar till hans snubblande.

 • Ulrika Oskarsson

  My two cents,

  ”Ni kan väl ha ett sådant hyfs att ni behandlar andra bloggar på det sätt er mästare vill att vi behandlar hans blogg?”

  *stora ögon* VA??? Har Jesus en blogg? Var var var var??????

  😉

 • Nils

  Håkan:
  Jag tog mig friheten och la in din kommentar på den textsträng som jag hänvisade till på Ulf Ekmans blogg…

  bara för att reta filtreringsstaben på Livets Ord…

  Tjaa vad ska man dra för kärnfull slutsats:

  ”Sektsymptomen på LO består” eller ?
  🙁

 • Ulrika Oskarsson

  Att döma av kommentarerna är det en och annan som blandat ihop Mästaren med stort ”M” och mästaren i Uppsala.

  Ok. Nu hoppas jag att det inte är så men, man kan lätt tro det när man läser kommentarerna. Låter mer som en fanclubs meddelanden än medvandrare på väg till himlen.

  Vart tog Jonathan vägen? Blev han dragen i örat i morse eller varför är det så tyst?

  mvh
  D

 • A Maria E

  My Two Cents:

  Nej, jag har inte skrivit några otrevliga kommentarer på Ulfs blogg, men däremot uppmärksammat/belyst saker som Ulf säkert inte vill att det skall skyltas med.

  Jag läser nästan aldrig på Ulfs blogg längre för precis som du så har jag tröttnat på denna ständiga hyllningskör av ”ja-sägare”. När man dessutom inte får in sina kommentarer så känns bloggen inte längre lika intressant och den blir ganska tråkig med sin ensidighet vad gäller kommentarerna.

 • Dan

  MTC: Han kanske gör något vettigt. Sitt jobb till exempel. Jag tycker också illa om trams men tycker mest att det är du och din bror som står för det. Klaga på att dina inlägg inte tas med på Ulfs blogg. Det är det ju flera som upplever här också. Vem kastar den största pajen? Det kanske båda sidor är skyldig till men jag pekade på frukten. Den smakar inte gott här. Jag tror att något står fel till i grunden för den här sidan. Tror att den bommar det uppdrag som Gud har gett oss.

  Det är synd det…i dubbel bemärkelse. Förlåt att jag engagerat mig här. Jag omvänder mig och slutar med det. Hej då.

 • PåKlippan

  Dan

  Du bevisar mycket med ditt inlägg, som helt säker kommer att få stå kvar. Trots dina direkta oförskämdheter!!!

  Skulle någon kunna skriva ett liknande inlägg på din högt lovade Ulfs egen blogg???

  Aldrig, och det vet hela härskaran av beundrade och vilseledda troende.

 • Nils

  Dan:
  Tror du verkligen Ulf skulle erbjuda en gäst att publicera en artikel under gästblogg som får samma officiella plattform som bloggägarna ???

  Jag själv blev tillfrågad att publicera en artikel här, utan att Haggaj kände mig !
  Tala om föredömlig generositet.

  Anmärkningar är till synes enfaldiga om du inte ser hur stabsfunktionerna fungerar på LO för att hålla sin apostel med en egen upphöjd predikostol – oavsett vilket sammanhang predikostolen befinner sig.

  Se upp ni LO-sympatisörer så ni inte fastnar i sekterismens snaror – symptomen är påtagliga…

 • MTC!

  Här är jag! Tyvärr har jag inte möjlighet att följa allt du skriver i realtid…

  Jag har haft fullt upp med att skapa nya identiteter åt ”armén av frivilliga” som skriver på Aletheia.

  😉

 • Välkommen tillbaka Jonathan.

  Jag har hört att Aletheia visas med projektor i ert lunchrum och att du beordrat 3 frivilligarbetare att läsa alla kommentarer på Aletheia för att kolla senaste konspirationsteorierna 🙂

  ….Jag förstår att du har arbete att utföra. Jag avundas inte ditt jobb

  Var välsignad

  /D

 • Robert

  Ha ha ,daniel!

 • Robert 🙂

  Dan:

  Vi får många slag under bältet (och ger ett och annat) men att det skulle vara syndigt att ”vistas” på Aletheia tar nog priset.

  Men, jag säger bara: Dan – gå och synda inte mer

  /D

 • S-E Sköld

  MyTwoCents och Robert, för det första vill jag säga, att det är av OMSORG om Ulf Ekman -och Guds verk, som jag framför det jag framför ang. Ulf Ekman och Uppsala livets ord:

  det vore en stor seger för honom själv – för Ulf – och en stor seger för Guds rike, om han ödmjukade sig UNDER JESU ORD och sammankallade alla dem som skadats av hans framfart:

  man kan helt enkelt inte predika en villolära, utan att lyssnarna tar någon form av skada av den. En del mycket svår skada (det finns tyvärr sådana vittnesbörd) och andra mindre, beroende av tidigare evangelisk grund; sunda Guds Ords grund.

  2 Tim. 1:5 ”..då jag påminns om din
  oskrymtade tro, samma tro som först
  bodde i din mormor Lois och din mor
  Eunice, och som – därom är jag förvissad –
  också bor i dig”.

  MyTwoCents, att jag håller fast vid min syn på Ulf Ekman och hans enmansbygge, Uppsala livets ord, beror helt enkelt på, att Gud uppenbarat för mig vad den verksamheten är för någonting. Och intill dess att Guds Ande säger någonting annat; och tecken/frukt börjar visa sig, att Ulf Ekman vill lyda/underordna sig Guds Ord, så finns ingen förändring hos mig i den saken. När Gud talar, stämmer det alltid med Guds Ord.

  Och Robert, en del av trasigheten i spåren efter JDS-läran och trosförkunnelsen, var äktenskap som gick sönder p.g.a. osund/falsk andlighet.

  Då det mer gällde att bli en väldig troshjälte och andlig krigare, som intog stora områden för Kristi sak, än att sköta om sin egen familj och sina egna barn.

  Trosrörelsen talar om jordisk framgång och lycka; som Satan när han frestade JESUS, medan JESUS talar om vetekornets lag: att dö från sina egna anspråk på personlig framgång och vinning. I det är Han Själv bästa exemplet.

  Mvh

 • Robert

  Tack för svaren,broder!

 • MTC: Med tanke på vad ni sagt riktat till Jonathan ovan, så framstår det som ganska märkligt att det du säger kvittar skulle kvitta. Men visst, låt gå för det då…

 • Nils

  ”Varför vissa bloggar tillsammans” som Ekmansläkten…

  Jonathan Ekman försöker till synes köra i lite egna ungdomliga blogghjulspår…

  Pappa Ulf har nog ett visst rådligt inflytande i alla fall.
  Jag testade de städade kommentarerna från Uffes blogg för att se om det gick att lägga in en vinkling på Jonathans rubrik ”konspirationens högborg – med syftning Aletheia”

  På förmiddagen reagerade textsträngen pss som Uffes ”din kommentar väntar på moderering”…

  Men nu har tydlingen filtreringsstaben på Livets Ord skött dessa sysslor också – kommentarerna syntes ju kunna befläcka de oförvitliga Ekmanska bloggandet…

  Äpplet faller inte så långt från trädet !

  Konspirationsteori-rubriken har sannerligen skapats i ett glashus…
  Det enda sunda är väl att den övriga kristna bloggvärlden ser vad trädgårdsmästarna i glashusen pysslar med… sedan kanske den ekumeniska stolen ställs undan i ett hörn, så att de som värnar broderskap och öppenhet slipper ta tid med dessa trädgårdsmästare som tenderar att bre ut sig på de andras bekostnad.

 • Daniel
  ”Nu är det två sajter som kommer att beröra den nya ekumeniken och Kyrkans hedniska rötter.”

  Jag ser inget problem med att andra får ge uttryck för sina tvivel på det jag tror på. Problem uppstår bara om det inte finns intresse att föra ett samtal.

  Jag tror att Andys, faktiskt ganska överväldigande positiva, välkomstkommentarer hänger ihop med just detta. Människor uppfattar att han har stått för en öppenhet för samtal och en ödmjukhet inför sin egen person.

  Jag skulle säga att det är egenskaper som han till ganska stor del övat upp under detta gångna år på Aletheia. Han var inte lika öppen och ödmjuk för ett år sedan, även om han hela tiden fungerat som en sund motpol till dig och synnerligen till Haggaj.

  Om han fortsätter som han har börjat med sin nya blogg, så tror jag det är ni som har anledning att frukta honom, snarare än jag eller min Kyrka… Vi är vana vid att bli beljugna, så för oss är det något stort att hitta någon som är intresserad av ett genuint samtal om olikheter i uppfattningar istället för bara verbala påhopp iförd hörselskydd!

  Jag har haft en del sådana samtal här på Aletheia som jag är tacksam för. Jag tror att möjligheten för fler sådana samtal är sörre hos Andy än här framgent… Men det beror ju också på er 😉

  Allt gott!

 • Tuve:

  Först ett litet förtydligande. För varje år som går är det mer och mer tydligt att det finns bara en Kyrka med stort ”K”. Du påpekade för snart ett år sedan i en av dina egna bloggposter att alla kristna omfattas egentligen av Kyrkan.

  M.a.o. när jag önskar gräva i ”Kyrkans” hedniska rötter menar jag även mina egna som jag ärvt. En gammal predikant som heter CG Hjelm får därmed rätt. Det finns bara katoliker och protesterande katoliker.

  Innan Jesus återvänder hoppas jag på att vi kan avsluta reformationen istället för att upplösa den.

  Nåväl,

  Jag har redan skrivit och gratulerat Andy på haans nya blogg. Tycker namnet är bra. Kommentarsflödet bra och tonen är positiv.

  Det har varit en oerhörd lärdom att under nästan ett år samsas med 2 andliga värstingar som inte från början kände varandra så bra.

  I generella termer kan man säga att vi gifte oss utan förlovningsperioden. Lite utav ett mellanöstern-äktenskap….

  Med facit i hand vet jag precis hur vi BORDE gjort från början.

  Jag litar på mina bröders andliga mognad att gå styrkta ur det här. Jag har från första början uttalat Rom 8:28 speciellt över Andy.

  Hoppas innerligt att vi alla lärt oss något

  mvh
  D

 • Daniel
  Det är rätt. Man kan betrakta Kyrkan (Ecclesia) utifrån tre olika metaperspektiv.

  As signifying the Church, the word Ecclesia is used by Christian writers, sometimes in a wider, sometimes in a more restricted sense.

  * It is employed to denote all who, from the beginning of the world, have believed in the one true God, and have been made His children by grace. In this sense, it is sometimes distinguished, signifying the Church before the Old Covenant, the Church of the Old Covenant, or the Church of the New Covenant. Thus St. Gregory (Book V, Epistle 18) writes: ”Sancti ante legem, sancti sub lege, sancti sub gratiâ, omnes hi . . . in membris Ecclesiæ sunt constituti” (The saints before the Law, the saints under the Law, and the saints under grace — all these are constituted members of the Church).

  * It may signify the whole body of the faithful, including not merely the members of the Church who are alive on earth but those, too, whether in heaven or in purgatory, who form part of the one communion of saints. Considered thus, the Church is divided into the Church Militant, the Church Suffering, and the Church Triumphant.

  * It is further employed to signify the Church Militant of the New Testament. Even in this restricted acceptation, there is some variety in the use of the term. The disciples of a single locality are often referred to in the New Testament as a Church (Revelation 2:18; Romans 16:4; Acts 9:31), and St. Paul even applies the term to disciples belonging to a single household (Romans 16:5; 1 Corinthians 16:19, Colossians 4:15; Philemon 1-2). Moreover, it may designate specially those who exercise the office of teaching and ruling the faithful, the Ecclesia Docens (Matthew 18:17), or again the governed as distinguished from their pastors, the Ecclesia Discens (Acts 20:28). In all these cases the name belonging to the whole is applied to a part. The term, in its full meaning, denotes the whole body of the faithful, both rulers and ruled, throughout the world (Ephesians 1:22; Colossians 1:18). It is in this meaning that the Church is treated of in the present article. As thus understood, the definition of the Church given by Bellarmine is that usually adopted by Catholic theologians: ”A body of men united together by the profession of the same Christian Faith, and by participation in the same sacraments, under the governance of lawful pastors, more especially of the Roman Pontiff, the sole vicar of Christ on earth” (Coetus hominum ejusdem christianæ fidei professione, et eorumdem sacramentorum communione colligatus, sub regimine legitimorum pastorum et præcipue unius Christi in Terris vicarii Romani Pontificis. — Bellarmine, De Eccl., III, ii, 9). The accuracy of this definition will appear in the course of the article.

  Allt gott!

 • Tråkigt att ni splittras – men jag hoppas att det leder till något gott för er alla…

  Har inte tittat in här på länge – men tänkte faktiskt på Aletheia nu i helgen som var. Märkligt nog…

  Tips: kolla in min nya blogg!

  Där hittar ni en del katolska nyheter – men också inlägg om mycket annat…

  Gräv djupt i källorna, så tror jag att er syn på det katolska på sikt kan förändras och bli mer sann…sök mer av sanningen, för att bättre leva upp till ert bloggnamn.

  Och så skulle jag vilja be er: var inte så rädda för ekumenik…

  Jesus själv bad om enhet. Men så länge människor är inblandade så kommer det nog aldrig att kunna bli till en åsiktsenhet. Vare sig inom eller mellan samfunden.

  Ytterligare tips: veckans bibelblogg som återkommer hos mig varje fredag. Ser gärna tankar från kristna från fler samfund där…

  Gud välsigne er!

 • Charlotte,

  Jag skall snart visitera Din nya blogg. Har faktiskt tjuvkikat någon gång redan.

 • Aha… 😉

  Inspirerades bl.a. av det som hänt hos er till att skriva ett inlägg om åsiktsgemenskaper och splittring idag….

  Fast det är ganska allmänt hållet. Tror de flesta som varit med om något liknande kan känna igen sig i något av det.

  Kan splittring ibland vara bra?

  Finns det en väg till enhet på ett djupare plan?

  Jag tror det….

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?