Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Vänsters allians spricker redan nu

– Jag tycker att det är fel att stänga dörren för vänsterpartiet. Det tycker jag inte att man ska göra, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin till TT under ett möte i Bryssel.
– Jag tycker inte att man ska utesluta dem. Jag tycker att vänsterpartiet också bör vara möjligt i en framtida regeringskonstellation. Men det ställer förstås krav på vänsterpartiet.  Om detta läser vi i flera tidningar.   

Efter Alliansens allehanda reformationer och försämringar för bidragstagare är det ganska många som räknar med att de lätt kan förutspå nästa vals resultat. Allt synes peka mot att Alliansen tvingas lämna över till en kedjerökande kristofob. Trots att jag gladdes åt den nya regeringen tillhör även jag dem som ifrågasatt reformtakten och prioriteringar gjorda av vår regering.

Bild: www.commutefaster.com

Don’t count the chicken before they hatch

(Börja inte räkna kycklingar innan de kläckts) Ja, så brukar den engelsktalande världen höja sitt varnande finger till alla dem som tar ut något i förväg. Kanske gäller det även vänsterblockets återerövrande av regeringsmakten?  Lars Ohly är tydlig i att Vänstern inte vill vara någon dörrmatta.  Socialdemokraterna klarar inte både en attack från Vänstern och det förutspådda medlemstappet till SD som lever både på arbetare och missnöjda Kristdemokrater.

Blockpolitiken spricker 2010

Jag förutspår att blockpolitiken spricker 2010.  Utan Vänstern klarar inte Mona att bilda regering. Högerblocket å andra sidan klarar inte att bilda en högerregering utan SD.  Således har båda blocken oönskade passagerare med i båten.  Personligen tror jag att om vi lyckas bryta blockpolitiken en gång för alla skulle Sverige må bättre.   Reformer och lagar kunde introduceras mer långsiktigt.  Finland har länge haft en blandregering som verkar sköta landet långt bättre än någon regering i Sverige klarar av.

Detta händer 2010

Under förutsättning att Mona håller sitt chokladsug i styr när hon handlar på regeringskortet kommer Socialdemokraterna få tillbaka en del av de väljare som proteströrstat på Moderaterna. Å andra sidan tappar de en del till SD som med råge kommer in i Riksdagen.  KD åker ut och övriga i Alliansen vill inte bilda regering med SD.  Mona i sin tur vägrar ta in Lars Ohly.  Kvar bli två alternativ:

1.) Fp förråder Alliansen och bildar regering med (S) och (Mp).

2.) Mp lämnar (S) och bildar regering med det som är kvar av Alliansen.

3.) ? – Ge förslag

Ja, så blir det. Kanske.

Over and out

/MyTwoCents

Tidningar i ämnet:

Kritik mot s-mp-uppgörelse

De gröna är uppgörelsens vinnare

Ohly: ”Vi är ingen dörrmatta”

”Räkna med partiledare bland röda och gröna ballonger”

S och mp dumpar vänstern

V ställs permanent utanför

S och mp fördjupar samarbetet – presskonferens inom kort Skatterna splittrar oppositionen

=>

Ämne: Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , , , , , , , , ,

 • Tror säkert att s + mp klarar av att bilda regering. Mp kan göra inbrytningar bland borgerliga storstadsväljare, som s har svårt att locka. Ohly gråter krokodiltårar, men det här har han räknat ut. Visst har sossarna hängt av sig ryggsäcken med kommunistspöket, men å anda sidan kan v redan nu profilera sig som ett kommande oppositionsparti från vänster. Det kommer v att tas röster från. Det har hänt förr att folk har rasat från höger till yttersta vänstern. Prästsonen Ohly är själv en av dem…

  Man kan nog säga att detta är slutet på den traditionella blockpolitiken. I stället för en enig och stark borgerlig opposition, som det brukar vara med s i regeringsställning, får vi en splittrad opposition både till höger och vänster om regeringen.

  Sahlin och Ohly är nog överens om att minimera väljarstödet för allianspartierna och sd. Och nu kan f.d. vänsterblocket ställa upp med både ett regeringsalternativ och ett oppositionsalternativ.
  Det finns en möjlighet att alliansen tappar fler väljare än s, mp och v förmår suga upp. Det kan gynna sd. Men med v utanför den kommande regeringen kan de tre partierna tillsammans suga upp mer. Med v utanför den blivande regeringen minskar sd:s chans att komma in i riksdagen.

  Ett annat sätt att bromsa sd är givetvis att allianspartierna bromsar väljarflykten. Det kan de göra genom att sparka ut kd från framtida allians-samarbete, orientera politiken mer mot mitten och föra en mer flexibel och verklighetsanpassad politik. Vad de borgerliga kristna väljarna bör göra, är helt enkelt att begära hemortsrätt hos de tre övriga allianspartierna.

  Naturligtvis bör även de kristna vänsterväljarna kräva hemortsrätt hos sina partier för traditionella kristna ståndpunkter.

  Bråket i blogosfären mellan Claphaminstitutet och Broderskapsrörelsen har givit kd en ny chans att klamra sig fast i riksdagen genom att partipolitisera kristendomen. Gud är inte höger eller vänster, han är Herre över allt. Däremot finns givetvis kristna, som står till höger politiskt och kristna som står till vänster politiskt!.

  Jag anser att kd inte ska ha någon mer chans. Kd har svikit alla kristna krav och för nu en låtsaskamp mot homoäktenskapen. Med den ekonomiska osäkerhet som nu råder för vanligt folk, har aborttalen slagit rekord. Det är vad kd har åstadkommit!

  Göran Hägglund, Mats Odell, Anders Wijkman, Peter Althin, Ingvar Svensson, Catherine Paulsson, m fl. De ska inte ha en chans till.

 • ”Jag anser att kd inte ska ha någon mer chans”

  Jag tillhör dem som inte tror att de får det heller. Jag är tredje generationens KD:are (var!) men kommer inte slösa min röst på ryggradslöse Göran nästa val.

  Jag hör samma tongångar från släkt, vänner, och t.o.m. vilt främmande personer jag kommer i samspråk med på företaget jag jobbar.

  Klara de spärren är det i så fall pga en och annan besviken Moderat. Hur som helst har partierna blivit medlemskannibaler precis som frikyrkorna….

  D

 • Nils

  MTC:
  ”Hur som helst har partierna blivit medlemskannibaler precis som frikyrkorna….”

  Intressant anekdot.

  Kan du utveckla tankegången map. frikyrkorna ?
  Vad äts & hur ?

 • Nils:

  Nja, jag menar att vi äter av varandra v.g. medlemsskap. Nyhetens behag drar ofta (inte alltid) medlemmar från kyrkor som är mer till synes stillastående.

  Livets Ord (Sverige) är ett typexempel på en församling som byggts med lånat byggmaterial, främst från pingst.

  PR stannade av ungefär samtidigt som TR började lyfta. TR var således ingen väckelse utan en inomkyrklig förnyelse i bästa fall. Detta från en f.d. bibelskoleelev….

  /D

 • Frågan är ju om KDS var fel tänkt från början, eller om det har hänt en olycka på vägen. Man kan jämföra med RFSL, som inte har bildat parti. De finns i alla partier.

 • Lars Flemström:

  Jag har sagt och tänkt exakt det du säger. Här är den brännande frågan:

  VAD HAR KD UTRÄTTAT UNDER DE SISTA 30 ÅREN?

  Vad konkret har blivit bättre? Låt mig citera både mig själv och andra:

  Trots min egen djupa Gudstro och naturliga önskan att vara med och påverka det samhälle jag lever i måste jag ifrågasätta om KD över huvud taget behövs? Kanske skulle svensk kristenhet kunnat få mer uträttat som en lobbyorganisation inom något annat parti eller partioberoende ungefär på det sätt som RFSL har arbetat på de sista 30-40 åren med stor framgång.

  Hade den kontroversielle Maranatapastorn Arne Imsen rätt när han redan 1964 (I världen men icke av världen, sid 29) skrev:

  ”Nej, politik och kristendom har inget gemensamt. Politik är, även när den är som bäst, ändock bara människans egenmäktiga strävan att bygga lyckostaten och fredsriket – utan Kristus. Och bergspredikans etik som alla samhällsreformatorer så gärna åberopar, kräver också EVANGELIETS KRAFT. Kristen livsstil utan Korsets kraft är en chimär. Under det skenfagra talet om kristet samhällsansvar, kristen moral, kristen livsstil osv, döljer sig ofta förnekelsen av Kristi kors. I denna högstämda religiösa hop finns ofta gudsrikets största motståndare. De sätter sig över Guds eget ord, stjäl de löften Gud skänkt åt sin församling, för att godtyckligt tillämpa dem på den samhällsreformatoriska rörelse de själva konstruerat och startat. Det är kristenhet i förfall och en kristendom på avvägar som vill tillgripa politiken i kampen mot ondskan i tiden…”

  *”Ni är jordens salt. Men om saltet mister sin sälta, hur skall man då göra det salt igen? Det duger bara till att kastas ut och trampas ner av människor.”
  *Matteus 5:13.

  Är det vad som håller på att hända med KD?

  /D

 • Ja, vad har KD åstadkommit? Är besviken på partiet och hela alliansen, och de ryker säkert vid nästa val. . De har svikit enligt min åsikt. Inte bara de utan hela alliansen. Inget mer röstande på dessa från min sida.

  Mvh

 • göran:

  Till KD’s försvar så reflekterar de bara avfallet som för länge sedan skett i våra kyrkor och samfund.

  När pastorn (Pelle Hörnmark) i en av Sveriges största pingstförsamlingar inte i sekulär media vågar vara tydlig i abortfrågan, varför skulle KD klara det? Samma sak med alla andra av KD f.d. hjärtefrågor.

  Nej, jag tror Arne Imsen talade profetiskt redan 1964!

  mvh
  D

 • Nils

  MTC:
  VAAAA – Arne Imsen ?!!!

 • Nils,

  Jag tror det kan vara väsentligt att lägga märke till att det stod Arne Imsen 1964. Inte Arne Imsen 1974, 1984 eller 1994.

 • Daniel och Lars
  Jag är i princip överens med angående KD. Troligen har ni också rätt i att det varit bättre om KD varit en lobbyorganisation liksom RFSL också.

  Men man kan nog knappast räkna med att en RFKL någonsin skulle kunna nå ut med sitt budskap, som huvudsakligen går tvärs emot tidsandan, på samma sätt som RFSL som lever av och surfar på tidsandan…

  Kanske skulle RFKL kunna uträtta mer än KD någonsin gjort, men jag tvivlar på att det skulle blivit mycket mer uträttat…

  Angående 2010 så tror jag att alliansen blir ett parti för att rädda kvar KD-väljare. Jag tror dock inte det räcker för att ta makten, istället tror jag att S+MP kommer ta hem spelet och regera med Ohly som dörrmatta, vare sig han gillar det eller ej 😉

  Oavsett hur missnöjd man kan vara över alliansens politik inkl socialdepartementets abortstrategi att öppna Sverige för utländska barnamördare, så tror jag likväl detta är en andningspaus innan den anda som vi nu sett på Lunds universitet börjar genomsyra alltmer av samhället…

  Allt gott

 • Arne Imsen var en av de få förkunnare som intill sin död höll fast vid samma linje utan att kompromissa. Nils, Haggaj och andra som så lätt låter sig duperas av den bild massmedia ger, borde istället för att insinuera gå direkt till Imsens egna källor, exempelvis Midnattsropet, och läsa hans egna texter, från tidigt 60-tal fram till 1999.

 • Hej på dig Tuve 😉

  Jag tror inte svenskarna KAN vara utan de röda mer än max en mandatperiod.

  Tänker nog ”hellre död än röd”
  Skall jag rösta blir det i alla fall för att försöka få fram de som minst förtrycker oliktänkande och för fram valfrihet och självbestämmande.

 • Tuve skrev:

  ”Men man kan nog knappast räkna med att en RFKL någonsin skulle kunna nå ut med sitt budskap, som huvudsakligen går tvärs emot tidsandan, på samma sätt som RFSL som lever av och surfar på tidsandan…

  Kanske skulle RFKL kunna uträtta mer än KD någonsin gjort, men jag tvivlar på att det skulle blivit mycket mer uträttat…”

  Du har nog helt rätt i denna analys.

  Det grundläggande problemet för Svensk politik både KD och partier utan kristen värdegrund är att de reflekterar läget inom kyrkan (med litet ”k” Tuve) Klart att KD för länge sedan tappat sin sälta när församlingarna som var med och startade KD också har det.

  Nils:

  Arne må haft moraliska problem under en del år av sitt liv. Det tar inte bort allvaret i profetiska uttalanden. Du kanske slitit ut allt skrivet av t.e.x. Kung David ur din bibel?

  Tyvärr var det en hel hög med mossiga pingstvänner som var emot Arne långt innan detta uppdagades..

  mvh
  D

 • Helena

  Kul att höra din röst. Har redan nämnt detta men, jag är (var) tredje generationens KD:are. Min morfar stod i ur och skur och sålde lotter till KD’s förmån på 60 talet innan de kom in (långt innan) i riksdagen.

  KD får inte nästa röst. Men, som sagt låt oss inte ge KD skulden för detta….

  /D

 • När ni skriver om RFKL tror jag ni menar RKTL, som bildades för att stödja Åke Green i Högsta domstolen. Problemet med den organisationen var att grundaren egentligen ville starta ett politiskt parti, som skulle ersätta kd. Jag misstänker att ett sådant parfi skulle ha gått somma väg som kd.

  Man måste nog ha klart för sig att politik är en ”smutsig” verksamhet med kompromisser, kohandlingar och gilla läget. Och jag tror att detta var grunden till att kd så länge lyckades föra sina medlemmar och väljare bakom ljuset. ”Jo, det är ju nödvändigt att kompromissa.”

  Nu menar jag inte att kristna ska lämna politiken åt ateisterna. Men lärdomen av kd är att politiken blir inte mindre smutsig för att man har bildat ett eget parti, utan tvärtom finns risken att kyrkoledare börjar anpassa sig efter de politiska kompromissserna. Göran Hägglunds utskällning av biskop Arborelius och pastor Hedin, hade nog ingen annan partiledare vågat.

  Alf Svensson tvingade inte bara Micael Oscarsson att följa partilinjen i abortfrågan (samma sak hade hänt i vilket parti som helst), utan han tvingade dessutom MO attavgå som ordförande för Ja till Livet. Men det var väl ändå en intern fråga för Ja till Livet, om de hade fortsatt förtroende för en ordförande som följer partilinjen?

  Jag tror absolut att det bästa vore om politiskt intresserade kristna sprider ut sig över hela det politiska fältet från moderaterna till vänsterpartiet. Visst måste man följa partilinjen vid utövandet av offentliga uppdrag, men har ju ändå rätt att att ha sin egen åsikt vid partikongresser och rådslag. Och man kan ju faktiskt avstå från uppdrag, som kräver att man begår ”dödssynd”, alternativt kalla in ersättare eller kvitta ut sig.

  Ett misstag, som jag tror kd gjorde från början, var att man inte hade någon klar bild av gränsdragningen mellan religion och politik. Man kan inte lagstifta fram kristen tro, och livsstilsfrågorna är politiskt komplicerade. Kd har rasat hela vägen från för mycket religion i politiken, till fullständigt svek. RFSL har alltså inget eget parti. I homofrågorna driver de i stort sett samma linje i andra partier, men i övriga frågor driver RFSL-arna samma linje som sina partikamrater i respektive parti.

 • Det blev väl en del stavfel. Jag menar förstås att i homofrågorna driver de i stort sett samma linje i alla partier.

 • Roger

  Vad hade hänt om Hitler förlorat slaget om Stalingrad eller Themistokles slaget vid Salamis? Vad hade hänt om Volvo utvecklat en miljöbil istället för XC 90?

  Historiska spekulationer är ofta fascinerande, ibland lärorika, sällan fruktbara och alltid omöjliga att verifiera.

  Det kan ju hända att läget i landet hade varit värre om inte Kd funnits.

  Men generellt tror jag mer på opinionsarbete än partipolitik, i synnerhet för en minoritet. Dessutom slipper man svekdebatter.

 • Roger

  Vad hade hänt om KD aldrig funnits?

  – Problemet är att vi är en växande skara som skulle säga; ingeting

  /D

 • Det är väldigt effektivt att hota med att bilda parti – om man inte gör det. Då är alla rädda för att förlora väljare till det nya partiet. När de väl har förlorat väljare till det nya partiet, bryr de sig inte längre. Resultatet av kd, är alltså att alla partier struntar i de kristna väljarna.

 • Lars
  användandet av RFKL var egentligen bara en parafrasering av RFSL. Jag syftade bara på en tänkt lobbyorganisation, inte någon faktisk.

  Allt gott!

 • Nicodemus

  Till MyTwoCents m.fl
  Tycker det är lite orättvist påstå inget har hänt sedan KD bildades. Är ganska övertygad att de haft en viss bromsande effekt på den dekadans ock moralupplösning som nu råder i samhället ock tyvärr också inom de s.k. kristna kyrkorna ock samfunden. Oavsett vad man tycker om Jehovas Vittnen som ej röstar så är de åtminstonen väldigt tydliga i sina skrifter Vakttornet o Vakna var de står i både abortfrågor, homoäktensskap osv.
  Håller helt med tidigare inlägg att idagsläget om inte KD gör ”bot o bättring” finns inte längre något existensberättigande för KD, utan ser det snarare som en välsignelse om det läggs ner. I dagslägget skulle jag hellre rösta på Sverigedemokraterna då
  de åtminstone har ett större mod ock klarare budskap var de står.
  Tyvärr har jag väl blivit ”besmittad” av tidsandan
  ock av slentrian röstat för att inte bli betraktad som oansvarig ”soffliggare”. Så den fråga jag ställer mig ofta är om jag kan med bibehållen tro till Herren Kristus , offra tid och kraft åt politik där knappast något parti vad jag vet tjänar Hans vilja och syfte.
  Att kompromissa med ”världen” var ju inget som Jesus ock apostlarna gjorde, utan de offrade hellre sina liv för sin tro, kallelse ock utkorelses skull. Hur många vågar göra det i Sverige idag.
  Lite gammaldags förkunnelse om synd ock nåd samt lite ”svavelsos” som extra krydda skulle nog inte skada. Synden blir ju inte mindre syndig för att man byter namn på DEN! Abort är mord ock inte mindre mord för man kallar det fosterfördrivning eller abortera osv
  TACK FÖR ORDET!

 • Nicodemus

  Du gör skäl för ditt namn och söker ”sanningen” (läs: Aletheia) på nattetimmarna 🙂

  – En sömnlös MyTwoCents

 • Nicodemus

  MyTwoCents m.fl
  Hörde igår att Mona Sahlin nu gjort kovändning
  och ändrat sig angående vänster är beredd återta sammarbete!
  Ordet var i begynnelsen…..Detta med Ord har alltid intresserat mig…särskilt ”nyskapande ord”.
  Ordet ”MEDLEMSKANIBALER” säger en hel del
  och är användbar både i religion och politik. Såg på TV en skådespelerska använda ordet ”Minnesbank.”
  Efter detta ock en kopp kaffe kom ett helt för mig
  nytt ord upp i min hjärna…”TRYGGHETSNARKOMANER”……
  tycker det ordet passar bra in både vad gäller blockpolitik ock religion. Upplever idag oavsett var människor står i livsfrågor att vårt ”kära” Sverige har blivit ett land överfullt av ”tryggghetsnarkomaner” Den våldsamma hejdlösa och många av legala o illegala invandrare
  tycker jag också är bra exempel på detta. Vad söker de i Sverige, i huvudsak trygghet! Trygghet kontra trygghetesnarkomani såväl inom kyrka som politik
  tycker jag skulle vara ett bra nytt ämne att ta upp.
  Avslutningsvis vill jag nämna tänkvärt bibelord:
  ”Girigheten är ROTEN till det onda”. (Är roten ond, hur kan då trädet var friskt. Min kommentar på bibelordet.)
  Hälsningar från f.d. ”Trygghetsnarkoman?”

 • Alliansen kommer knappast att försvinna. Människan är för egoistisk och kall för att tänka på de som drabbats. De äldre långtidsarbetslösa och sjuka som inte har aldrig haft och aldrig kommer att få en ny chans på arbetsmarknaden. Dessa som snart ska hamna i samhällstjänst och härmed bli likställda lönemässigt med svart arbetskraft med skillnaden att det i detta fall inte handlar om skattefri inkomst.

 • Observer

  Kd-ledamot vill exportera aborter!

  » Sverige bör prioritera kampen för fri abort i andra länder. Det kravet kommer från kd-riksdagsledamoten Rosita Runegrund.
  – Det stämmer inte med vad partiet tycker, säger kollegan Ingemar Vänerlöv.

  Se länk.
  http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=158712

  Varför rösta på detta parti? 😉

 • A Maria E

  Nej, jag tänker inte rösta på dem i nästa val. De har försuttit sina chanser.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?