Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Spelar det någon roll om Obama eller McCain vinner?

Nej, det spelar ingen större roll. Men jag tror det spelar enormt stor roll i Guds ögon om någon av dem vinner. Vad menar jag?
Varning:
Läs bara det här blogginlägget om du är beredd på obekväm sanning.

Kontentan av ”Obama vs McCain” är att det inte spelar någon roll vem som vinner för de styrs båda av samma etablissemang som bara har att förlora på om den redan inslagna vägen (som påbörjades innan och under Clinton) skulle ändras. Hellre att USA som land förlorar än att dessa bakomliggande lobbygrupper förlorar. Och om t ex Obama verkligen skulle vilja förändra så har han inga förutsättningar för detta då hans armar är uppbundna av de som stöttat honom under valkampanjen – och dessa kräver gentjänster när Obama blivit president. Jag uppmanar även eventuella amerikaner som läser detta att rösta på något annat parti än det tvåhövdade demorepublikatpartiet eftersom det är detta som ställt till det (republikansk president i kombination med en demokratisk majoritet i kongressen har dessutom visat sig vara den mest ”effektiva” kombinationen för att driva politiken åt ett visst håll).

Vem av Obama vs McCain?

Barack Hussein Obama II

En del har (med mycket skakiga resonemang) antytt att Barack Obama skulle kunna vara antikrist, ett helt befängt påstående i mitt tycke. Jag tror han är en hygglig kille som vill väl men som kompromissar och böjer sig för de som bestämmer bakom kulisserna för att kunna få bli president. Men de orealistiska förhoppningar som finns på honom kommer alla grusas. Jag tror t.o.m att Obama, vare sig han vill eller inte, tvingas ta en rad tuffa beslut tidigt som president. Beslut som går emot hela den image och hjältegloria som omger honom. För hans anhängare kommer han att bli som en ”antikrist” – folk kommer känna sig bedragna av honom. Tycker ni jag överdramatiserar? Om 1-2 år kommer ni snarare tycka att jag inte varnade med tillräckligt hög röst.

Amerikanska räddningsplanen för banker

Den sk ”bailouten” på 700 miljarder (fast snarare 2-3 biljoner) dollar.

Här är en hund begraven. Det anses var den sittande republikanske presidentens fel att USA står inför en depression och nu när det blivit kritiskt lägger Vita Huset fram en snabbfix som ska rädda de inkompetenta mångmiljonärerna på Wall Street med hjälp av medelamerikanens plånbok i form av höjd skatt och nya regler för att beslagta aktier som råkar ha sin värdedepå i konkursbanker.
En impopulär republikansk presidents desperata räddningsförsök borde väl inte ha en chans i en kongress med demokratisk majoritet? Det är nu logiken tar slut. Det är DEMOKRATERNA med Obama i spetsen som ivrigt driver igenom bailouten/rånet, majoriteten av republikanerna själva säger nej till förslaget. Varför räddade Obama Bush i detta läget?

Obama talar ju om att fördela välståndet – är det det här han menar? Att bokstavligen ta från de fattiga och ge till de rika? Jag tror vi har förklaringen om vi ser vem som faktiskt står bakom Obama (och McCain som också var för bailouten). Vem har ställt till det värst i den rådande finanskrisen? Kanske att finans/försäkring/fastighetsmäklare tillhör dessa. Det är också dessa som sponsrat båda kandidaterna med mest pengar.

Donationer från finans/försäkring/fastighetsmäklare.
– Obama: 33 miljoner dollar
– McCain: 26 miljoner dollar

Tror ni då på fullt allvar att någon av dem kommer att ta i med hårdhandskarna mot dessa sektorer? Man betalar ju för att få något tillbaka, så förvänta er snarare gentjänster till den misskötta finanssektorn från Obama och McCain vem som än vinner. Förresten har de båda börjat i förtid i och med bailouten.

Obama står i realiteten *inte* på den lilla människans sida. Förslag i kongressen om att använda pengar för att hjälpa bolåntagare i kris har motarbetets av Obama, medan han som sagt gärna stödde den enorma bailouten till stöd för stackars drabbade bankägare.

Läs den här rapporten från Black Agenda Report.

Rådgivare

En av Obamas viktigaste rådgivare är Zbignew Brezinski, dvs grundaren av Trilaterala Kommissionen (TC). Numera har inte TC så mycket att säga till om men målet med TC arbete var att Nordamerika, Europa och Japan skulle bli tre stycken integrerade kontinenter med frihandel, tre ”EU” helt enkelt. Inget större fel i det eller? Kanske inte men med deras syn på frihandel och Obamas tal om att skydda företag (genom skattelättnader) som använder amerikansk arbetskraft och straffa (genom skattehöjningar) företag som flyttar arbetstillfällen utanför USA:s gränser går inte ihop sig. Att göra som Obama LOVAT i tal (att skydda amerikanska arbetstillfällen) kommer inte att gillas av hans rådgivare och finansiella stöttare – jag tror att han liksom i FISA-fallet (se nedan) kommer att gå de internationella storfinansernas ärenden. Är Obamas svenska fan club medveten om detta?
Måste också i sammanhanget nämna att den (för demokrater) så förhatlige vice presidenten Dick Cheney(!) är medlem i Trilateral Commission och förre FED-chefen Alan Greenspan var med och grundade kommissionen. Passande sällskap för en som pratar om förändring? Förändring till vaddå – till det sämre? Obama är mer lik George W Bush i många avgörande frågor än vad som kommer fram i hans kampanjmaterial.

FISA-skandalen

Telekommunikationsbolag bedrev olaglig avlyssning och föreslogs bli benådade i efterhand genom ”FISA and Telecom Immunity Bill”. Skandal tycker många kommentatorer. Obama och Hillary Clinton var båda emot detta. Speciellt Obama skulle visa att han stod på den lilla människans sida. När väl omröstningen kom så la Hillary Clinton mycket riktigt ner sin röst, men till mångas bestörtning rösta Obama FÖR förslaget. Vad hade hänt? Jo han hade börjat lyda sina sponsorer. Detta blev en rejäl storm bland hans anhängare i USA (inget om det i svensk media dock) men de flesta accepterade detta ”snedsteg” för de sååå gärna vill ha change we can believe in.
I oktober 2007 så sa Obamakampanjens talesman ang immunitet för telekommunikationsbolagen:
To be clear: Barack will support a filibuster of any bill that includes retroactive immunity for telecommunications companies.” (filibuster = förhala, motverka)
Sedan i juni 2008 så röstade Obama för lagförslaget. Varför?

Nytt krig med Pakistan

Tro det eller ej (läs: svenska media har hållit väldigt tyst om detta) men Obama tycker att ett smart sätt att besegra fienden i ”the war on terror” är att jaga efter talibanernas kompisar i Pakistan. Han har helt rätt att högt uppsatta personer i Pakistan stödjer talibanerna aktivt, trots att Pakistan fått miljardtals dollar från USA för att kämpa mot just talibaner och andra terrorgrupper. Men att starta krig mot Pakistan känns både desperat, okunnigt och kortsiktigt – allt det där vi fått uppleva under Bush. Oskyldiga människor dör, fler börjar hata USA och krigsindustrin får mer pengar. Är det mer krig i Centralasien vi får med Obama?

John Sidney McCain III

John McCain kämpade för sitt land i Vietnamkriget och blev tagen som krigsfånge för ganska exakt 41 år sedan år 1967. Han blev nedskjuten och svårt skadad togs han till fånga och var krigsfånge i över fem år. Han blev torterad regelbundet för att fås att skriva på en fejkad ”bekännelse” om krigsbrott, men John McCain vägrade och uthärdade hellre tortyren. Så det är en person med stark passion och som sett krigets helvetiska sida. En positiv sak med John är att han ofta ”walk the talk”, ett exempel är när han stödde det impopulära förslaget om mer trupper i Irak både med ord och handling, dvs han röstade även för förslaget. Här verkar vara han mer pålitlig än Obama… eller? För samtidigt träder en annan sida fram när man skrapar på ytan…

Ska ta i med hårdhandskarna mot korruptionen

Se gärna hans tal när han blivit nominerad till presidentkandidat, 19:30-20:30 in i talet talar han om korruption.

Tja tror vi på detta? Han har suttit 26 år i Washington DC och har fått mycket donationer från Wall Street (Obama med) så när han ska rensa upp bland korruptionen i DC och bland släpphäntheten på Wall Street – exakt vad ska han göra och mot vem?

Jag tror inte att de som betalat stora summor pengar till McCain kommer vara oroliga om han vinner. De har ju betalt och kommer nog sova lugnt under McCains presidentskap.

Kan inte detta betraktas som mutor? Avgör själva men om du är en anhängare till McCain och på något sätt tror att Gud vill att han ska bli president så ber jag dig läsa på lite om Keating Five-skandalen här och här. Knappast en som tar i med hårdhandskar mot korruption, eller!? John McCain verkar snarare vara en del av problemet än en del av lösningen. Lite som att låta räven vakta hönsgården.

FISA-skandalen

Här skriver jag inte mer än vad jag skrev om Obama. Det är inte lika oväntat att McCain stödde detta lagförslaget, men lika illa.

Amerikanska räddningsplanen för banker

Den sk ”bailouten” på 700 miljarder (fast snarare 2-3 biljoner) dollar.

Se vad jag skrev om Obama. Republikanerna var dessutom överlag negativa till sin egen presidents förslag, men McCain ställde villigt upp och lobbade och röstade för förslaget. Inte oväntat men likväl illa illa illa.

McCain – de ”evangelikala kristnas minst sämsta alternativ”.

Fyra år till av Busheran har man sagt och det är väl en ganska bra sammanfattning. Att evangelikala i USA motvilligt stöder McCain visar bara på att man fastnat i gamla hjulspår. Idiotin som kallas ”the lesser of two evils” – det minst onda. Ingen kristen (och ingen människa alls förresten) ska välja något som är ont. Alla har brister, men det är inte den minst bristfälliga man som amerikansk (eller svensk?) kristen oftast väljer att rösta på, utan just ”den minst onda”.

John McCain har mest verkat vara besvärad av ”den kristna högern” om man ska tro hans rådgivare. Han kan ha rätt i sak (jag tycker att ”the christian right is neither christian nor right”) men de som nu krampaktigt stödjer honom gör det bara för att de inte vill ha Obama som president. Rent moraliskt tycker jag att man i det läget ska rösta på något annat parti än det tvåhövdade demorepublikatpartiet. Varför inte Konstitutionspartiet, Libertanianerna eller Miljöpartiet?

Krig mot Iran och ännu mer krig i Irak

”Bomb bomb bomb, bomb bomb Iran” (till melodin av Beach Boys ”Barbara Ann”). Visst det var ett skämt. Men det hjärtat är fullt av därav talar munnen. Kolla denna fina akapellasång. Jag tror knappt USA:s krigsmakt orkar med ett fullskaligt krig mot Iran, men kanske det finns krafter som vill uföra flyganfall mot misstänkta kärnkraftsverk. John McCain verkar vara en av dem som vill föra Mellanöstern ännu närmare ett storskaligt krig.

Dessutom har McCain uttalat att USA ska vara kvar i Irak i hundra år om det behövs. Inget mycket till plan för tillbakadragande där.

Kan han något om ekonomi?

Detta får tala för sig själv, kolla in när Ron Paul sätter dit John McCain (läs om det här) ordentligt i debatten och frågar om presidentens ”working group on financial markets”. Ansiktsuttrycken hos Ron och John är obetalbara, fast på olika sätt. Det är smärtsamt pinsamt att se John McCain. Det skrämmande är ju att ekonomin är så viktig just nu och McCain verkar ha liten koll på viktiga regeringsorgan som just ska jobba med dessa bitar. Du kanske inte heller vet exakt vad detta handlar om, men det är nästan som att som svensk statsminister inte veta vad Mats Odell sysslar med. Och om du inte vet så noga så är det okej, men om en eventuellt blivande president i USA mitt under pågående finanskris inte har koll på detta så är det med ord svårt att uttrycka hur orolig jag blir. (Kolla in videon en gång till och tänk ”USA:s president”.) Han blir ju helt i händerna på sina rådgivare – och vilka dessa är kan vi ju ana när vi ser vem som skänk mest pengar till kampanjen

Andra kandidater

I Sverige har vi snart kanske åtta partier i Riksdagen och dessutom har partier som Junilistan och Kirunapartiet haft framgångar i vissa val. Men i USA med nästan 300 miljoner invånare (inklusive många miljoner illegala invandrare) finns bara två partier med några få oberoende kandidater i kongressen (senat och representanthus). Märkligt att maktkoncentrationen är så stor och i mitt tycke ett hot mot demokratin. Hade jag haft rösträtt i USA (jag skulle ligga bra till för ett medborgarskap om jag ansökte) hade jag valt att rösta på något annat parti än det tvåhövdade monstret demorepublikaterna. Jag tror också att Gud kollar noga hur man som kristen använder sin rösträtt i dagens USA. Ska Gud fortsätta välsigna eller ska bilan falla? Här är en lista på övriga partier som ställer upp i presidentvalet 2008:

Konstitutionspartiet

Miljöpartiet (Green party)

Libertanianerna

Amerikas tredje parti

Boston Tea Party (översätt det till svenska den som kan ha ha)

Nya amerikanska självständighetspartiet

Partiet för socialism och befrielse

Förbudspartiet (alkoholförbud)

Reformpartiet

Socialistpartiet

Socialistiska arbetarpartiet

Dessutom ett antal oberoende kandidater.

Slutsats

Jag tror det spelar roll i Guds ögon om någon av dem vinner. Om man nu är missnöjd med sittande regering, om man är missnöjd med utrikespolitik och den begynnande ekonomiska depressionen – varför fortsätter man då rösta på dem som ställt till det? Gud ger oss ett ansvar att vara goda förvaltare. Jag tror inte att vi genom politik ska fösöka bygga Guds rike själva på jorden (jag är inte dominionist), men om vi kan göra ett aktivt val vid valurnan så tror jag att Gud ställer oss till svars för det. Om vi då fortsätter rösta in skurkar och skurkarnas kompisar i parlament (gäller än så länge mer i USA än i Sverige) så kommer Gud till slut låta oss skörda vad vi sått. Jag är rädd för att detta kan bli USA:s sista sådd innan skörden kommer i form av en Guds dom. Tycker ni jag överdriver? Vänta 1-2 år så kan vi ta en ny diskussion.

Obama säger ”Yes we can”, ”Change we can believe in” och ”Change we need”.

McCain säger ”Country first: Reform, prosperity and peace”.

Som amerikansk väljare väljer man själv på vilket sätt man vill bli besviken på om man röstar på någon av dessa två. Mitt råd till amerikaner: rösta på något annat än det tvåhövdade monstret!
PS! När jag ironiserar över det tvåhövdade monstret så refererar jag INTE till något i Uppenbarelseboken.

PS2! Om du tycker jag överdriver så läs vad affärstidningen E24! skriver idag ”nästa president måste svika sina vallöften”.

/Marcus

=>

Ämne: Gästblogg, Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?