Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Kort uppföljning av Gazakonflikten

Israel utropade ensidig vapenvila natten mellan lördag och söndag (17-18 januari) och senare följde Hamas efter.

Fiendens fiende

På fredagen 16 januari var det ett arabiskt toppmöte i Qatar där Gaza stod överst på dagordningen. Det anmärkningsvärda var att Saudiarabien och Egypten vägrade vara med. Saudiarabien tänker ha ett eget toppmöte.

saudi-king-abdullah
Saudiarabiens kung Abdullah

King Abdullah, the Saudi monarch, and Hosni Mubarak, the Egyptian president, have refused to attend the Qatar summit and said they prefer to hold consultations on Gaza on the sidelines of the Arab economic forum to be held in Kuwait next week.” (http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/01/2009114184837480784.html)

Vidare rapporterar Al Jazeera

An emergency meeting called in Doha last week highlighted divisions between two Arab camps – one led by Qatar and Syria in favour of a firm stance on Israel, and the other, led by Egypt and Saudi Arabia, that sees the conflict as a result of Iranian interference in the region. (http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/01/200911951538123422.html)

Dessutom gav palestiniernas president Abbas Israel sitt indirekta stöd och hoppades på att Israels ingripande i Gaza skulle leda tillatt Fatah åter fick makten där. Hamas och Fatah har ju bedrivit inbördeskrig mot varandra och Fatah anser att Hamas på ett olagligt sätt tillskansat sig makten i Gaza och dessutom eskalerat krisen där genom att provocera Israel med sin ständiga raketbeskjutning över civila områden i Israel.

Men inget av detta tyder dock tyvärr på att Israel skulle ha fått mer sympati hos sina fientligt inställda grannländer. Snarare är det frågan om ”fiendens fiende”. Saudiarabien och Egypten fruktar Irans alltmer framskjutna maktposition i hela Mellanöstern (det finns en profetisk underström här), och Fatah vill helt enkelt ha tillbaka sin tidigare position som herre på täppan i Gaza.

Brott i krigets skugga

Nu kommer också rapporter om att Hamas passat på att döda, skjuta och arrestera Fatah-anhängare under Gazakonflikten. USA (och Israel) har satsat på att få tillbaka det mer sekulära (med mycket stor reservation) Fatah som ohotad representant för Gaza och Västbanken (Judeen och Samarien). Fatah anses lättare att uppnå en seriös och hållbar överenskommelse med för fred och en ev tvåstatslösning. Men Hamas verkar ha kvar greppet. Ärligt talat så verkar det hela vara en fråga om pest eller kolera.

Till sist ett lästips: Anders Sjöberg (missionsföreståndare för EFS) skriver i Dagen om att Israel lever under förintelsehot.

/Marcus

=>

Ämne: Gästblogg, Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , , , , , ,

 • Ang. fiendens fiende…
  Här berättar en arab och visar videoklipp hur Hamas, som ockupationsmakt, just dödar palestinerna.
  Hyckleri är ett bra ord han själv använder:
  http://www.youtube.com/watch?v=I1M4eH9Kk7I

 • Helt oväntat har tidningarnas förstasidor haft stora rubriker skrivit om FRUKT som kommer från Israel…MEN som tillskrivs från andra länder.

  TILLS jag insåg deras LÖMSKA trick !!

  Så här skrev en tidning : ”Har du också blivit LURAD att köpa israelisk frukt och grönsaker ??

  Det var alltså DÄRFÖR tidningarna var SÅÅÅ tjänstvilliga FY PÅ ER !! må frukten RUTTNA i era hyllor !!

  De visar med stora bilder och anger väldigt tydligt VARENDA FRUKT så att ALLA SKA UNDVIKA att köpa israeliska varor.!!

  Väldigt FULT…men det kommer säkert SURT tillbaka.
  Några affärer har varit justa , Ex. Maxi, ICA här på västkusten…

 • sionista

  Hej alla vänner till Israel!
  Just nu skrivs det på många listor om bojkott av alla slag mot Israel.
  Ni som känner för att göra något positivt för Israel kan kanske skriva på listan ” Stoppa inte matchen mot Israel”. Skriv namninsamling.se och och tryck sedan på namninsamlingar så kommer det upp.
  Inte ska väl antisemiter få ihop tusentals namn på sina listor tack vare att de engagerar sig. Vi måste göra det lilla vi kan.

 • Hallå kära vänner, det är sällan man ser ett så naket hat mot Israel som i den här artikeln
  Detta ser jag som en uppmaning till uppvigling

  – Stoppa Israels attack – starta Svenska Palestinahjälpen
  Sverige och EU måste ställa krav på att Israel stoppar attacken mot Gaza, stoppa koloniseringen av Palestina och att Israel skall behandla palestinier i Israel som likvärdiga medborgare.
  Men jag vill påminna om att Sverige har ett historiskt ansvar i frågan. Det sa Ulf Carmesund, internationell sekreterare för Sveriges Kristna Socialdemokrater – Broderskapsrörelsen vid en demonstration i Göteborg på lördagen.

  Stoppa Israels attack – starta Svenska Palestinahjälpen
  Sverige och EU måste ställa krav på att Israel stoppar attacken mot Gaza, stoppa koloniseringen av Palestina och att Israel skall behandla palestinier i Israel som likvärdiga medborgare.
  Men jag vill påminna om att Sverige har ett historiskt ansvar i frågan.

  För 60 år sedan bidrog hela Sverige till att bygga staten Israel. LO, Rädda Barnen och Röda korset, frikyrkorna, Ärkebiskopen, och riksdagsledamöter stod bakom en nationell kampanj som 1951 fick namnet Svenska Israelshjälpen. Den hade 16 lokala avdelningar och här i Göteborg leddes den av Ingrid Segerstedt Wiberg. Svenska Israelshjälpen samlade in över en miljon kronor på ett år. För dessa pengar köptes 75 trähus i Aneby. De uppfördes i Israel på moshaven Kfar Achim.
  Sverige byggde staten Israel utan att fråga efter palestiniernas vilja. Det är nu hög tid fråga palestinier vad de vill.
  Då, i början av 50-talet, några år efter andra världskriget, byggdes Kfar Achim ovanpå den arabiska byn Qastinas mark, vars invånare drivits på flykt i juli 1948. Där bodde 900 personer som levde av att bla odla vete och citrusfrukter.
  Då var Europa och Sverige moraliskt förlamade av det andra världskrigets fasor. Aldrig tidigare hade man sett ett industriellt försök att utrota ett helt folk – Nazisternas folkmord på judar. Europas brott – våra egna brott – mot mänskligheten motiverade att judar fick en egen stat. Palestinier betalade priset.
  Då förmådde Europa inte inse att ett annat folk bodde där Israel skulle bildas.
  Nu måste vi lära av historien och forma ett samhälle som våra barn kan leva i.
  Nu måste vi utforma Europa så att judar, muslimer, araber, svenskar, polacker, tyskar och alla andra kan leva tillsammans. Det vi gör i Europa spelar roll för Israel och för Palestina. Vi har ett historiskt ansvar att stoppa det vansinne som Israel släppt lös över Gaza.
  Konflikten mellan judar och palestinier är inte en konflikt mellan religioner. Det är en konflikt som startades när staten Israel drev palestinier från sina hem. Konflikten i dag beror inte av att islam eller fanatiska islamister hotar Israel eller västvärlden. Islam, judendom och kristendom är syskonreligioner och deras spridning över jorden är en gåva till världen från västra Asiens rika kulturella skatt. Men konflikten har symbolisk betydelse för miljoner människor. Längs samma symboliska kanaler får vårt solida stöd för rätt och försoning också betydelse för hela världens fred. Vägen framåt stavas respekt för allas lika rättigheter och folkrätten som grund för samarbete mellan länder.
  • Israel måste stoppa aggressionen och kolonisationen av Palestina – nu.
  • Israel måste påbörja nedmonteringen av bosättningar på Västbanken – nu .
  • Folkrörelser och politiska partier i Europa och Sverige måste nu fråga Gazaborna hur de vill bygga upp sitt land. Jag föreslår att vi stödjer dem i form av en kampanj från folk till folk: Svenska Palestinahjälpen.

  Ulf Carmesund
  Internationell sekreterare, Broderskapsrörelsen
  Vid demonstration i Göteborg den 17 januari 2009

 • Marcus

  Den mark som staten Israel kom att etableras på ägdes till stor del av judar som antingen hade ärvt eller på laglig väg köpt det av Ottomanska riket – ofta sumpmark till överpriser. Så landfördelningen mellan judiskt och arabiskt område var en kompromiss efter bästa förmåga som skulle göra så liten skada som möjligt. Och de lyckades förvånansvärt bra med tanke på de svåra förutsättningarna.

  Enstaka skiftningar av land och fastigheter innebar att enkilda individer, inte minst araber, råkade illa ut och exempel på övergrepp finns, men på det hela taget så speglade landdelningen faktiskt hur de olika grupperna bodde och ägde mark. Och judar fick flytta från sina hem på arabisk mark till den judiska delen. Och jag har ännu inte sett någon kritiker som presenterat bättre alternativ.

  Glöm inte bort att det alltid bott judar i Israel/Palestina och att Jerusalem aldrig varit huvudstad i något annat land än Israel. Under olika muslimska ståthållare över området under flera hundra år har varken ”en palestinsk stat” eller ”Jerusalem som arabisk huvudstad” kommit på tal. Det är en väldigt sentida konstruktion. Och tydligen bara intressant nu när Israel finns. Något att fundera lite extra på.

  Ulf Carmesund verkar helt ha missat att begreppet ”palestinska folket” inte var uppfunnet på 1950-talet. Det talades om olika arabstater som hade och skulle upprättas i det brittiska mandatet Palestina med omnejd och som resulterade i bl a Transjordanien och Libanon (det senare med franska initiativ). Faktum är att just utformandet av Libanon också var kontroversiellt och konfliktfyllt och med inslag av etniska konflikter, men man glömmer sin historia så lätt.

  Under början av 1900-talet så kunde uttrycket ”palestinier” ofta beteckna en jude som bodde eller flyttade till det brittiska mandatet Palestina. Så egentligen är judar som bor i Israel (minst) lika mycket palestinier som araber som bor runt om och i Israel.

  Dessutom tappar man ofta bort vem Israel har ockuperat de ockuperade områdena från (vid sidan om Golanhöjderna som Israel ockuperade från Syrien efter kriget 1967 och annekterade 1981). Gaza var en del av Egypten och Västbanken (Judeen och Samarien) var en del av Jordanien (som bytte namn från Transjordanien till Jordanien just pga annekteringen av Västbanken 1950).

  De flesta i Gaza är egyptiska medborgare och de flesta på Västbanken är jordanska medborgare. T ex Yasser Arafat var född i Kairo 1929, fick senare jordansk pass och hans familj (och miljardförmögenhet) bodde i Paris (där han dog 2004). Han hade kusiner i Jerusalem, det var hans anknytning.

  Intressant att nämna är att Yassers far kämpade för att återvinna ett stycke land i Egypten som familjen hade ägt 150 år tidigare, men det lyckades han aldrig med. Kanske vi ska bojkotta Egypten och deras övergrepp och fördrivning av familjen Arafat?

  1956 stred Yasser Arafat i den egyptiska armén mot Israel. 1958 bildade han Fatah (i Kuwait!), grunden till PLO, och kämpade för att utplåna staten Israel. Lärk märke till att Gaza tillhörde Egypten och Västbanken tillhörde Jordanien när Fatah/PLO började med sina gerillaattacker mot Israel. Bra att ha i huvudet om man tror att en tvåstatslösning löser alla problem.

  Mellan 1948-1967 fanns det ju de facto alla möjligheter i världen att ordna med en tvåstatslösning (om Egypten resp Jordanien nu frivilligt släppt sina palestinska landområden). Men under denna period av en ”pseudo-tvåstatslösning” var det inte fred utan tre krig istället som jag menar att arabstaterna var mest ansvariga för inkl sexdagarskriget.

  Så om Israel rent hypotetiskt hade upphört att finnas 1948 (t ex genom att förlora det första kriget) så hade Egypten, Jordanien och Syrien delat de kvarvarande områdena mellan sig enligt en överenskommelse. Ytterligare en arabisk stat i området har enligt mina efterforskningar aldrig varit aktuell utan är en nyare konstruktion i kampen mot Israel.

  Undrar om Broderskapsrörelsen idag hade kämpat för en Palestinsk stat vid en sådan historieutveckling? Nej det hade de inte, de hade överhuvudtaget inte känt till det sentida begreppet ”palestinsk stat”.

 • Linnea.

  Angående att ”Israel lever (igen) under förintelsehot”
  Av min vän Regular http://www.poeter.se av 090127 efter hans tillåtelse att publicera.

  en dag att minnas?

  Förintelsens minnesdag idag

  Märkligt namn på en företeelse som pågår än idag

  Antisemitismen och antisionismen
  är vida utbredd och förföljelsen av judarna
  pågår runt om i världen utan vidare höga protester

  I Sverige förs en nedtystat lågmäld om än debatt alls i ämnet

  Istället skjuts tankarna snabbt från utkomsten av andra världskriget och FN:s beslut att införa staten Israel snabbt över till dagens mellanösternproblematik; vad göra av den palestinska befolkning som vandrade in i området för konflikten?

  Att fem angränsande arabländerna skulle ta något ansvar, förbarmande eller giva något bistånd åt sina angränsande muslimska trosbröder är en debatt som få om ens någon i sin vildaste fantasi skulle komma att föra på tal

  Och med socialdemokratins antisionistiska grundtankar klingande i det undermedvetna allt ifrån Palmes dagar tas svaren på problematiken likt papegojans retoriska förmåga upp med upprapande, inlärda fnoskler; elaka judar, stackars palestinierna

  Medan saken skildras någorlunda nyanserat i andra länders media är det som om svensk media låst sig i sina argument, om man nu kan kalla det sådana

  Huruvida det är gammal vänster ideologi som fortfarande bitit sig fast inom journalistkåren eller bara en allmän rädsla för att stöta sig med vad som inom landet benämnes som politiskt korrekt lämnar jag åt läsaren att bilda sig en egen uppfattning om.

  Men medan debatten om rasismen inom Sveas gränser förs högljutt tillåts medier såsom radio islam att sprida sin odemokratiska och faktamässigt ogranskade rasistiska smörja i vårt så annars ”fördomsfria” land.
  Rasist är således helt ok att vara; så länge du inte är född inom värdlandets gränser

  Förundrad ser jag från sidlinjen på skeendena inom landets gränser och frågar mig lätt, medan antisemitismen breder ut sig med såväl gammal 30-tals propagande som nya vässade argument såsom att Holocaust inte ens skulle ägt rum (ett slagspråk som väckt mindre debatt i media än Wilks rondellhundar gjorde), om jag missat något eller vad

  Kanske denna minnesdag skulle byta namn
  till förnekelsens minnesdag?

 • Enligt mail från Simon Wiesenthal center idag
  har extrema anti-judiska kampanjer startat i
  Venezuela som följd av Gazakonflikten.

  Utdrag:”“There is a well-orchestrated campaign on TV, radio, print and Internet media owned by the government, openly questioning Israelis right to exist, even including publication of such anti-Semitic materials as The Protocols of the Elders of Zion. A group of pro-government journalists is urging the population to boycott of businesses owned by Jews in Venezuela,” they added.”

  Det som är direkt SKRÄMMANDE är att detta är orkestrerat i Regeringens namn !

 • Återger ett stycke ur Lars Enarsons Bönebrev med nyheter. Han citerar också från en intervju som
  engelsk TV gjorde med
  Benyamin Netanyahu häromdagen.

  Lars skriver :

  ”Vi behöver tacka Gud för att Israels norra gräns har varit skyddad under den tid som Hisbollah hade hotat att hämnas sin militäre ledare Imad Mugnieh på årsdagen av hans död genom att attackera Israel.

  Den avgående israeliske premiärministern Ehud Olmert har bestämt sig för att göra frisläppandet av den israeliske soldaten Gilad Shalit till ett villkor för eldupphör med Hamas i Gaza. Låt oss be att Olmert ska lyckas med att få Shalit frisläppt!

  Vi vill avsluta med att citera en nyligen gjord intervju med Benjamin Netanyahu i brittisk TV. Detta är Netanyahu när han är som bäst.

  Intervjuaren: Hur kommer det sig att det är fler palestinier än israeler som dödats i den här konflikten?

  Netanyahu: Är du säker på att du vill börja med en sån fråga?

  Intervjuaren: Varför inte?

  Netanyahu: Därför att under andra världskriget dödades fler tyskar än alla britter och amerikaner sammanlagt, fast ingen tvivlade på att kriget orsakats genom Tysklands aggression. Och som svar på den tyska blitzen mot London utplånade britterna hela staden Dresden, då fler brändes till döds än alla de som dog i Hiroshima. Dessutom vill jag påminna dig om att under 1944, när R.A.F. försökte bomba Gestapos högkvarter i Köpenhamn, så missade en del bomber målet och föll på ett danskt barnsjukhus där 83 små barn dödades. Du har kanske en annan fråga?”

  slut citat.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?