Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Gåvan till Östanbäcks kloster betalades ut av Livets Ord!

Frågan om pengagåvan till Östanbäckskloster har återigen kommit upp på tapeten. Den beskrivning av vad som hände i samband med att Andy avslöjade denna gåva här på Aletheia den 29 januari 2008 börjar att bli lite väl frisserad för att jag skall kunna hålla tangenterna i styr.

David Nyström , som tagit sig an uppdraget att försvara Ulf Ekman, skriver angående gåvan till Östanbäcks kloster att ”vad Ulf gör med sina privata pengar kan inte vara av något intresse för någon annan, så länge det inte är av ytterst anmärkningsvärd art, och sedan när blev ekonomiskt stöd till en kyrka det? Ulf har tydligt sagt att han arbetar för enhet, och att han väljer att stöda ett projekt som drivs av en god vän med samma önskan är väl inget anmärkningsvärt, även om de kanske har olika syn på hur enheten i slutändan bör se ut.”

Men var det verkligen så det gick till? Att Ulf Ekman endast gav av sina privata pengar? Var det så enkelt? Läggs det ut dimråder för att sanningen om denna historia skall göras om så att den passar UIf Ekman bättre? Detta skall vi komma ihåg:

1) Broder Caesarius sa till Andy: ””Jo, Livets Ord skickade en stor summa till Enhetens kyrka nyligen. Man ger oss regelbunden praktisk hjälp.” Detta publicerades den 29 januari 2008.

2) Enhetens kyrka fick inte bara pengar av Livets Ord. De fick också praktisk hjälp i form av att marknadschefen Mats-Jan Söderberg hjälpte till att bygga en hemsida. I ett brev som finns på klostrets hemsida kan man läsa: ”Men Herren ger sin hjälp genom människor, ofta från oväntat håll. Stödet från Pastor Ulf med församlingen Livets Ord har varit påtagligt i flera år och nu konkretiserats i en direkt insats från marknadschefen där, Mats-Jan Söderberg, som nu bygger upp en särskild hemsida http://www.Enhetenskyrka.” Om man skulle gå ut och köpa en sådan tjänst så skulle den kanske kosta mellan 20 och 80 tusen kronor. Att det inte bara var en web-designer med i bilden, utan också en person med marknadskompetens som direkt utfört insatser kan vi väl i princip dubbla denna kostnad. Betalade Ulf Och Birgitta Ekman även detta? Eller kom pengarna från kollektboxen?

3) Hemsidan http://www.Enhetenskyrka ägdes vid tiden för publicering av Stiftelsen Livets Ord. Detta ändrades direkt när vi avslöjade detta.

4) Först efter att det gått tre (3) dygn, sent på kvällen den 1 februari så dementerar Jonathan Ekman att någon gåva har getts av Livets Ord. Istället är det Ulf och Birgitta Ekman som stått för gåvan, enligt honom.

5) Gåvan har ändå betalats ut genom Livets Ords konto. Jonathan Ekman skrev den 2 februari: ”Vi förmedlar alltid gåvor efter det att givaren satt in pengarna på kontot. Det var ingen skillnad denna gång.”

6) Jonathan Ekman hade innan han dementerat gåvan sent på kvällen den 1 februari hunnit skriva arton (18) kommentarer på Aletheia där han försökte mildra effekterna av avslöjandet. Sexton av dessa kommentarer skrev han under namnet Kalle. Två kommentarer skrevs under namnet Jonathan. Så här förökte Jonathan Ekman mildra effekterna av avslöjandet: ”Det är en hård vinkel att kalla en gåva till Östanbäck för att ge pengar till Påvens verksamhet. Jag tror inte Påven behöver pengarna…”

7) Om man är vd för ett bolag eller en stiftelse så skall man ha kontroll över vilka pengar som betalas ut. Särskilt gäller detta ovanliga transaktioner och i högsta grad kostnader som inte baseras på normal drift och i allra högsta grad renodlade gåvor. Man bör betänka att gåvan förmedlades via Livets Ords konto. Det skrev ju Jonathan själv. Därmed har ju Jonathan förklarat att han visste att det betalats ut pengar till Östanbäcks kloster. Men varför visste inte Jonathan förrän tre (3) dygn senare och arton (18) kommentarer senare att pengarna redan hade satts in på kontot av hans mamma och pappa? Den frågan är mycket intressant.

Fundera också över vilka rutiner som uppdagas om gåvan redan från början verkligen kom från pappa och mamma Ulf och Birgitta! Är det brukligt att makarna Ekmans privata utgifter betalas ut via Livets Ords konton? Har inte makarna Ekman tillgång till egna betaltjänster på sin bank? Betalar de andra räkningar via Livets Ords konton också? Fundera över hur troligt denna ”sanning” kan vara? Kan man ge en gåva till Livets Ord som skall riktas till ett visst ändamål så att det ser ut som om Livets Ord är givaren? Eller måste även en sådan gåva prövas av en styrelse som avgör om Livets Ord skall förmedla pengar till detta ändamål? Vad tror ni?

Innan det kom några dementier hade vi av klostert alltså  fått reda på att de fått en stor summa av Livets Ord nyligen. Att de fått hjälp att bygga en särskild hemsida för Enhetens vänner. Och att Livets Ord stod som ägare till denna hemsida.

Dementierna att paret Ekman stod som givare och att de redan innan gåvan förmedlades hade satt in pengarna på kontot får kanske betraktas som en efterhandskonstruktion. Alternativet som återstår är att Jonathan Ekman inte har någon koll på sina penningflöden i verkamheten där han är vd. Och kom särskilt ihåg att även om gåvan finansierats av paret Ekman, så är den betald av Livets Ord. Detta fösöker David Nyström få till att det var en gåva av helt privat natur. Men detta är fel.

Eftersom argumenten för att Livets Ord inte skulle vara på väg till Rom till stor del bygger på en frissering av vad som hände runt Östanbäckskloster så borde ni som är med i Livets Ord och inte vill sitta med på tåget till Rom ställa följande frågor till ledningen:

1) Hur skedde transaktionerna mellan klostert och Livets Ord? Begär att få se kontoutdrag!

2) När betalade paret Ekman in pengarna? Det borde i högsta grad ligga i Ekmans intresse att visa upp när inbetalningen har skett – om det inte är en efterhandskonstruktion. Om de inte vill eller kan visa, så borde stiftelsens kontoutdrag kunna ge besked. Om inte heller de vill eller kan visa, så är det mycket skumt.

3) Är det riktigt vettigt att resurser som kostar stora pengar skall läggas ned på annan verksamhet än den egna utan att gåvogivarna och medlemmarna informeras? Ger ni verkligen era pengar till en verksamhet som ni inte har en aning om hur den sköts?

Om ni inte är intresserad av att ta reda på dessa fakta: Bon viaggio!

=>

Ämne: Ledarskap

 • Eftersom jag citeras i den här artikeln vill jag bara ge en länk till mitt ursprungliga inlägg som citatet tas från.

  http://daveblogg.blogspot.com/2009/01/livets-ord-och-den-katolska-kyrkan.html

  Där kan alla läsa allt jag har skrivit, i sitt sammanhang, och förhoppningsvis även försöka förstå vad det är jag velat belysa. Om någon, efter att ha läst inlägget (inklusive förklarande kommentarer), har någon vidare fråga till mig kan den ställas där.

 • David Nyström,

  Kände du till att pengarna betalades ut från Livets Ord till Östanbäck? Om ja, varför i sådana fall försöka mörka detta? Om nej, kommer inte din bloggpost i en annan dager då?

 • Ulf Ekman skriver också om David Nyströms bloggpost:

  ”…vill jag bara rekommendera Davids Nyströms inlägg på sin blogg Metanoia den 14 januari. Han listar 8 punkter där han reflekterar över olika rykten angående Livets Ord och hur man skall se på en del uttalanden. Mycket läsvärt!”
  http://ulfekman.nu/2009/01/15/som-allra-hastigast/

  Inte heller Ulf Ekman tycks vara så intresserad av att berätta det som hans son Jonathan tidigare berättat: att pengarna faktiskt betalades ut av Livets Ord.

  Kanske var det bekvämast att folk tänkte så som David Nyström hade skrivit?

 • Ludvig Hoffman

  Bra att detta tas upp. Vill bara kritisera punkterna sex och två något:

  Har Jonatan Ekman erkänt att han använt olika alias eller kan det a varit någon annan på LO som skrev under signaturen ”kalle”?

  http://www.enhetenskyrka.se är baserad på Joomla och är visserligen en tämligen snygg och stilren sida, men 20 till 160 tusen??? Som kristen och djupt insyltad i föreningssverige låter detta som en fantasisumma…

  I övrigt ett av de bättre inläggen på sistone. Tack.

 • Är det du Haggaj som är artikelförfattare? Det låter som ditt språk nämligen men jag hittar ingen signatur el dyl.

  Tycker turerna kring detta känns som en storm i ett vattenglas, tills man börjar reflektera närmare. Nog verkar det allt skumt, en ren och klar dementi med bevis (kontoutdrag etc) från LO: sida och molnen skingras. Eftersom företrädare för LO bevisligen läser bloggen (Ulf Ekman refererar till den utan att nämna namnet Aletheia flera ggr på sin blogg) så hoppas jag att denna diskussion snart är ur världen när man kan intyga att inga oegentligheter skett. Om så är fallet. Måste säga att jag än så länge tror långt mer på Aletheias version.

 • Haggaj

  Ludvig Hoffman
  Jodå. Jag har redan fått arga mail från Jonathan som tycker jag outat honom. Men frågan är för tillfället viktigare än hans rätt till anonymitet. Vi bloggare måste kunna visa det vi sett nu när vi misstänkliggörs av LO-borgen.

 • Klart att de smusslar med detta. Först var de tysta i ett par veckor. Sedan kom (efterkonstruktionen) att det inte var församlingen Livets Ord som gett pengarna utan Ulf och Birgitta själva.

  Det är väl nog så illa?

  Hur som helst är det svårt att släppa taget när det luktar så unket som det gör från vissa håll….

  /D

 • Hej,

  Detta är mitt arga mail:

  ”Hej Micael,

  Fick precis ett tips om att läsa Aletheia… Har för mig att vi kom överens om att du inte skulle avslöja ”Kalle”. Nu gjorde du det ändå.

  Jag har nog inte använt det namnet på nästan ett år men jag trodde ändå att jag kunde lita på ditt ord.

  Vänligen,

  Jonathan”

 • Per

  Haggaj!
  Det är bra att ni nystar i det här. Att det är en efterhandskonstruktion tycker jag är tydligt. Ledningen gör lite som dom känner för tills någon ställer frågor, reagerar eller dyl. Då vips ändrar man på fakta, konstruerar nya svar osv. Förstår inte varför dom inte kan stå för det som dom gör…Allt är hyshhysh. Det om något visar ju på att något inte stämmer.

  Att David N försvarar U.E. är visserligen inte att bli förvånad över. Om jag inte minns fel, så har han gått på LOU, och har sin tillhörighet i den församlingen och har väl starka känslomässiga band till LO. Dessutom är det ju bra att stå på god fot med UE. Då kan säkert en fin tjänst erbjudas i framtiden. David är duktig, men han missar målet med sin granskning av LO.
  Dels har han fel med punkten om gåvor till Enhetens kyrka. Dels så verkar han välja att inte se det, som hela diskussionen handlar om. Att LO genom olika steg närmar sig KK och skärmar sig från sin frikyrkliga tillhörighet.
  David sågar ner sig i detaljer för att bevisa att alla har fel. Antingen håller han tyst och bortser från den retorik som är så vanlig från U.E.
  Utan att nästan veta om det, så har han blivit UE:s försvarare och måste således uppehålla detta perspektiv. Självkritik är inte vanligt inom LOkretsar. U.E. binder honom runt sitt finger vilket gör det svårt för Nyström att våga kritisera.

 • Nådendal

  Haggaj!
  Du har stött på toppen av ett massivt isberg.
  Det tragiska är att många medlemmar har svårt att föreställa sig att ledarna på LO ljuger rätt av av, utan att blinka.
  För något år sedan hävdade ledarna att Europakonferensen inklusive gåvor, offer och gratisarbetare går med förlust.
  Detta är självklart inte sant, men som vanligt förutsätter UE att fåren inte ens kommer upp i normalbegåvning.
  Sant skulle det i och för sig kunna vara.
  Ponera att Ulfs alter ego Kong Hee erhåller exempel 3Mkr i arvode för förstaklass visiten till Uppsala.
  Sedan åker UE två dagar till KH och berättar att de är världens bästa församling med världens bästa pastor.
  För detta erhåller han exempelvis 3Mkr.
  På detta sätt kan UE hävda att konferensen inte går runt trots alla offer, all försäljning och inträden med mängder av gratisarbetare.
  I så fall blir det inget över för LO:s missionärer, som ju de flesta tror att de offrar till.

 • susanne

  nu minsann fattar jag ingenting…menar ni att det är mammon inblandad i allt vad det stora männen gör…DET står i Bibeln och mammon , att man ska ge betalt till den som arbetar även att ge för intet…det man fått för intet……Frälsningen är ju given…..för 0 kronor HUR kan man då betala för att predika….det är ju värre än NHL….men samtidigt så vet jag ju inte allt……jag som trodde att präster tjänade bra,,,,,jag förstår att det finns andra som tjänar mer…då är frågan…vad handlar det OM egentligen….denna blogg är intressant att följa…..Haggai ,intressant…..vem e du egentligen om jag bara får vara lite nyfiken, man? predikant? i församling? …..jag e ju en sån att jag behöver veta lite för att kunna förstå det som skrivs…..

 • SkitsKalle

  undrar vilka som gett stålar till denna bloggen?!
  Kanske jag, kanske du, kanske ingen inte vet jag…

  Spelar det jättestor roll?!
  Jag har gett pengar till tiggare för att de är i behov, Jesus gav vatten till en sköka, umgicks med allt möjligt folk.
  Å så blir det världens största grej när en av sveriges största kyrkor ger pengar till ett kloster som prisar Herren Gud.
  Det börjar bli dags att Ni hittar ngt nytt att nysta i, detta börjar bli OOOOTROLIGT tröttsamt..

  / SkitsKalle (inte Jonatan Ekman)

 • Jag fick ett mail nyss. Den som mailade ville göra mig uppmärksam på de juridiska konsekvenserna av dessa turer. Så här stod det i mailet:

  ”Jag har funderat på den där gåvan från Livets ord till Östanbäck. Det gick via Livets ords bankkonto men sades sedan vara en personlig gåva från Ulf och Birgitta Ekman. När jag tänker ett varv extra på det så blir det nästan värre:

  – varför använde Ulf inte sitt eget privata bankkonto? ville han ge det mer tyngd om det kom från Livets ords bankkonto?
  – hanterar Ulf stiftelsen Livets ords pengar som sin egna pengar?
  – hur gick det till rent tekniskt när penningtransaktionerna skedde?

  Ulfs bankkonto –> Livets ords bankkonto –> Östanbäcks konto

  Det jobbiga med dessa transaktioner i kombination med att ”det var en privat gåva från Ulf och Birgitta” är att det kanske är ett ekonomiskt brott. Låt mig förklara: i den stund som pengarna sätts in av en privat person på stiftelsens konto är det juridiskt sett en gåva som från den stunden tillhör stiftelsen. Om det är att betrakta som ett lån eller som ett märkligt trixande för att använda stiftelsens bankkonto för en privat transaktion (tveksam juridiskt om detta scenario överhuvudtaget finns i lagen) så BÖR MAN HA ETT SKRIFTLIGT AVTAL om detta annars kan en åklagare eller polis från EBM misstänka penningtvätt eller stöld från stiftelsen.

  Hänger ni med? Om Ulf sätter in pengar på stiftelsens bankkonto så är det inte längre hans pengar och om han då låter stiftelsen betala en privat gåva till Östanbäck så har han rent tekniskt eventuellt stulit pengarna från stiftelsen. Om inte ett märkligt skrivet avtal finns som i FÖRHAND beskriver det här. Det måste vara vidimerat av vittnet innan pengarna ens sattes in på bankkontot. Man kan alltså inte fixa ett avtal i efterhand (om man inte fuskar med datum, men det skulle LO nog aldrig göra ärligt talat). Så antingen ljuger Jonathan Ekman angående vem som verkligen gav pengarna till Östanbäck och om Jonathan talar sanning så väcks frågor om Ulf hanterar stiftelsens pengar som sina egna, speciellt allvarligt blir det om den ”privata gåvan” är en efterkonstruktion – ur askan i elden. Man får nästan lust att polisanmäla till EMB och länsstyrelsen för att markera för Ulf och Jonathan att man inte kan hålla på att slingra sig när det gäller Gud, pengar och församlingsmedlemmars förtroende.”

 • Haggaj,

  Det är värt att detta tas upp igen. Speciellt med bakgrund av vad som tidigare avslöjats om 1:a klassbiljetter för 65.000 för EN person till Singapore…t.ex. och nu kommer

  Nådendal, ..(.frid, broder..!! kul läsa din poesi !)
  och berättar om de svindlande belopp som ”favorit-predikanter” får.

  OBS !! Ja,, jag vet att du sa PONERA ATT de får sådana belopp.

  Men eftersom Ulf Ekman har samvete att helt frankt påstå att Europa-konf. går med brakförlust ?
  så måste det väl finnas NÅGON som undrar VART tar pengarna då vägen ??

  Det kommer ju in miljonsummor bara på EN dag !
  + alla intäkter från bokshop, fika..prylar…m.m
  + alla som ger på nätet !! det brukade jag ofta göra, så det är säkert tusentals som gör det !

  Med detta som bakgrund undrar man OM verkligen de pengar man i flera år gav mission och barnfond.. verkligen kom dit de skulle ?

  Kanske till herrgården Ribbingehus ?

 • Ja…kanske inte dit…men till Ribbingebäck ! 😉

 • Magnus Dahlberg, Livets Ord

  ”Nådendal” kommer med en del grova anklagelser om att Ulf Ekman och andra predikanter ger varandra fantasisummor i arvoden. Det förfaringssätt och de summor han beskriver är rena fantasier. Dessutom går, med mycket få undantag, alltid arvodena till den aktuella talarens församling/organisation. Inte som privata gåvor till talaren.

  Nådendals påstående om att vi säger att konferensen går back bygger sannolikt på en rubrik i Upsala Nya Tidning för något år sedan, där de skrev om Europakonferensen. Reportern intervjuade mig (inte någon av pastorerna). Detta med att konferensen skulle gå back ekonomiskt är givetvis inte sant. Påståendet kommer, dessvärre, från en olycklig formulering från min sida. Sånt händer i intervjusituationer.

  Bortsett från min olyckliga formulering i en UNT-intervju för några år sedan har det aldrig påståtts att konfefensen skulle gå back. Konferensen ger ett överskott. Det är inget vi skäms över. När det gäller de kollekter som tas upp under konferensen så går de oavkortat till det ändamål de sägs gå till. Utan undantag.

  Magnus Dahlberg, Livets Ord

 • Haggaj,

  Det du just nu avslöjat om turerna kring lånet och ev. efterkonstruktion får vi be om HERRENS ljus och förbarmande.
  Nog är detta märkliga turer som man inte önskar sin ovän ens.
  Kanske det måste till denna storm (som den person som såg synen på L.o nyligen.).som skulle komma..för att skaka grundvalarna.

 • A Maria E

  Jag tycker att Jonathans mail var väldigt snällt skrivet och har man lovat att inte röja någons identitet skall man inte göra det. Ett löfte är ett löfte.

 • Magnus Dahlberg, Livets Ord,

  När vi nu ändå har din uppmärksamhet. Det var ju väldigt påpassligt.

  Hur kommenterar du det påståendet som jag fick per mail om gåvan till Östanbäcks kloster?

  Så här skrev avsändaren:

  ”Det jobbiga med dessa transaktioner i kombination med att “det var en privat gåva från Ulf och Birgitta” är att det kanske är ett ekonomiskt brott. ” […]

  ”Om Ulf sätter in pengar på stiftelsens bankkonto så är det inte längre hans pengar och om han då låter stiftelsen betala en privat gåva till Östanbäck så har han rent tekniskt eventuellt stulit pengarna från stiftelsen.”

  Hur kommenterar du det?

 • Samuel

  En församling i ”stiftelseform” medger väl en annan form av öppenhet än en ”vanlig”, låt säga, pingstförsamlig ?!?!

 • PåKlippan

  Magnus Dahlberg, Livets Ord

  Nådendal visade ett tänkt exempel. Principen kanske du håller med om, oavsett om det skulle vara 100 000 USD i arvoden?

  Går alla i utlandet och i Sverige intjänade arvodena och insamlingarna in till svenska LO, eller kan det även gå till den norska stiftelsen Livets Ord, eller någon annan pastor Ekman närstående stiftelse i utlandet?

  De Livet Ordare jag intervjuat visste inget om den norska stiftelsen Livets Ord. Denna har exakt samma styrelseledamöter som den svenska. Via denna stiftelse gjordes ett tillskott till norska Magazinet på dryga 3 miljoner kronor. Den vanlige förebedjaren och givaren vet nog inget om detta lika litet som vad som når fram av deras egna offergåvor.

  I en massmedial tid som vår så är det naturligtvis, maximalt marknadseffektivt, att med trailers peka ut vad som görs med insamlade medel. Några tusen myggnät och ett par-tre gomspaltsoperationer, ligger tydligen på den nivån att de bör omnämnas gång på gång.

  Indian Children och Birgittas Barnfon har aldrig visat hur insamlade medel används så att insamlade medel jämförs med vad som eventuellt nått fram.

  Vad detta visar är att familjen Ekman har fritt förfogande över alla LOs ekonomiska medel.

  Kraften som läggs för att dölja denna tråkiga verklighet är i sig talande.

  Änkans skärv ropar så gör även även de lågavlönade på LO som aldrig fått en krona inbetald i rättmätiga tjänstepensioner. Skolpengen innehåller bidrag som tänks täcka ordinära lärarlöner och tjänstepensioner!

 • A Maria E

  Det löfte som jag uppfattar att Jonathan hänvisar till är följande mening, som jag skrev i ett mail till honom för ca ett år sedan:

  ” Men när jag skrev hade jag känslan av att Du skiftade mellan olika namn (Kalle, Jonathan och ytterligare ett namn) så att det blev till en fars om jag inte var tydlig med vem Du var. Jag avslöjade däremot inte mer om Kalle-kommentarerna än att Du skulle förstå att jag förstod att Du låg bakom även dem. Med det för ögonen tyckte jag ändå att jag skyddade Din Kalle-identitet.”

  Om Jonathan uppfattar att detta är ett löfte om att inte röja vem Kalle var så må det vara hänt. Vi avslöjar de som använder fler identiter för att förvilla oss och våra läsare. Det var egentlig det som hände då. Och det är det som händer nu – när Johan Ericson skriver under signaturer som skall ge sken av att han är pingtbroder eller evangelist.

  För er som inte vet, så är Johan Ericson fd marknadschef på Livets Ord och en av få som Jonathan Ekman länkar till på sin sida.

  Att vi sedan inte röjer kommentatorer som inte försöker bluffa, det är en helt annan sak.

 • A Maria E

  Haggaj:

  OK, jag kan inte heller se att du gav honom ett löfte.

 • På Klippan,

  Att Livets ord har en norsk stiftelse var en nyhet för mig. Det förklarar varför det var så självklart att skicka pastorer till Norge !! från olika Livets Ords-församlingar i Sverige…!

  Intressanta fakta du gav oss ! tack för det !

 • Anledningen till pastorernas Norge-resa var att där skulle de få vidare-utbildning och ”Pastors-skolning”

  Jag lade märke till, att efter en sådan ”Pastors-skola”, kom härliga, f.d. pingstbröder med ”vanlig” bibelskola…tillbaka med en ”ny katolsk touch”…då var det Teresa av Avila, Ökenfäderna,m.m. som gällde ! 😉

 • Någon som har tänkt på detta;

  Enda gången Livets Ord riktigt engagerar sig är när någon ifrågasätter hur de sköter ekonomin. F.d. medlemmar eller nuvarande medlemmar som mår dåligt eller känner sig överkörda av någon LO pastor eller bönegruppsledare är inte intressanta.

  Så fort det finns en risk att någon slutar mata familjeföretaget Livets Ord dyker de upp på scen.

  När man kör efterkonstruktioner eller rena lögner brukar det hinna ikapp en. Mycket pekar på att Livets Ords stöd till en organisation vars huvuduppgift är att förena Guds folk under påven var ogenomtänkt och pinsamt.

  Bästa tänkbara damage control var att hävda att det var Ekmans privata pengar som gavs.

  /D

 • Haggaj

  MTC
  Med all önskvärd tydlighet visar LO-ledningen vad de prioriterar. Pengafrågor verkar vara mycket viktigare än allt annat.

 • Johan E

  Haggaj,

  Det kan ju vara så att man vill bemöta anklagelser om ekonomiska brott…

  Men vad vet jag…

 • Johan E

  Så här skrev Jonathan Ekman om denna fråga förra året:

  ”Jonathan
  februari 2nd, 2008 at 11:50 f m Anonym:

  Det är inlägg som ditt som får Aletheia att framstå som ett gäng av konspirationsteoretiker!

  Varför i hela världen skulle vi vilja dölja att Livets Ord ger en gåva till Östanbäck? Nu det så i just detta fall att pengarna inte kommer från Livets Ord utan från Ulf Ekman. Därmed inte sagt att Livets Ord inte skulle kunna ge en gåva till Östanbäck i framtiden.”

 • Om t ex en VD för ett företag använder företaget för att skicka vidare privata pengar så hade man absolut misstänkt penningtvätt. Nu vill jag inte tro vad som helst om en kristen pastor men tycker att UE och LO för sin egen skull bör klargöra exakt hur detta gått till för att rädda sin egen trovärdighet.

 • PåKlippan

  Johan E

  Varför spetsa till formuleringen. Om en styrelseordförande skulle beordra att 500 000 ska utbetalas som ett stöd till Enhetens kyrka är det väl en högst passande fråga, under vilka omständigheter det kan ske. Vore det etiskt rätt, är det lagligt, är detta vad gåvogivarna prioriterat med sina offer osv?

  Glöm ekobrottsfrågan. Det intressanta är hur givarna och gräsrötterna och de lågavlönade kan får lite bättre insyn, och ekonomisk upprättelse.

 • Johan E

  PåKlippan,

  Det vore intressant att veta var du får dina belopp ifrån. Är det gissningar eller har du fakta på detta?

 • PåKlippan

  Johan E

  I anden och av CIA.

 • Johan E

  Det var det jag tänkte… Fria fantasier med andra ord…

 • PåKlippan

  Johan E

  Du är oförskämd. Varför svarar du inte på frågan som jag riktade till dig?

  Antag att det är rätt belopp vi talar om? Analysera frågeställningen och sluta uppträda som ett rundningsmärke.

  Dahlberg fick ett antal frågeställningar. Antingen saknar han information kring dessa frågor.
  Eller så har han information som han inte får kommunicera? Förhandlingar och telefonkonferenser kanske? Varför är det så märkvärdigt att påpeka att LO snor åt sig lärarnas tjänstepensionssparande?

  Är LO helt förlamat av några ynkliga frågor?

 • Johan E

  PåKlippan,

  Dina frågor är fruktansvärt insinuerande och oförskämda.

  Att kommentera anklagelser om brott tycker jag man kan göra. Att kommentera dina fantasier tycker jag är onödigt använd tid…

 • Miryam

  Jag måste hålla med om att det är märkligt hur fort ”försvarsadvokaterna” dyker upp när det gäller den ohederlige mammon.

  Vargarna river och sliter i fåren och blir självklart oroliga när bytet håller på att tas irån dem.

 • Hmmm är dessa uppräknade på Enhetens Kyrkas hemsida alla att räkna som *privata* gåvogivare? Nej förmodligen inte. Är det inte då lite olyckligt att Ulf presenteras på ett sådant sätt att man kan förledas att tro att han skänkt pengar i rollen som pastor för församlingen Livets ord istället för privatperson?

  Detta är något för Magnus Dahlberg att ta tag i! Magnus kontakta genast Enhetens Kyrka och be dem ändra texten till ”Ulf Ekman, lekman, Uppsala” så att inte dessa hemska konspirationsteoretiker får vatten på sina kvarnar!

  ”Stödja kyrkbygget

  Om ni vill stödja byggandet av Enhetens Kyrka vid Östanbäcks kloster så kan ni sätta in er gåva på Plusgirokonto 61 64 95-8 eller konto 7148 28 204 55, Swedbank. Email: info@enhetenskyrka.se

  Vi stöder insamlingen till Enhetens kyrka:

  Anders Arborelius OCD, biskop i Stockholms katolska stift

  Mar Dioscoros Benjamin Atas, ärkebiskop, patriarkalvikare, Södertälje

  Ulf Ekman, pastor, församlingen Livets Ord, Uppsala

  Per Englund, präst, ordförande i Förbundet för Kristen Enhet, Knivsta

  ….”

  (http://www.enhetenskyrka.se/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=21&Itemid=75)

  PS! Har ni frågor om domänen ”www.enhetenskyrka.se” så kan ni kontakta Mats-Jan Söderberg (innehavare), Patrik Andersson (administrativ kontakt) eller Daniel Mollberg (teknisk kontakt). Dessa jobbar alla på företaget med org nr 817602-1106.

 • David P

  Hejsan,
  Som f.d. medlem på LO tycker jag det är pinsamt vilken dålig information man får angående gåvornas användande på LO.

  Det senaste jag hörde av en bekant (f.d anställd på LO) var att: LO drar av tiondet direkt från den anställdes lön som ett oredovisat bruttolöneavdrag. Jag vet inte exakt hur detta går till men om det görs med samma summa som det tionde man ”förväntas” betala in så undandrar man staten arbetsgivaravgift och kommunen förlorar skattemedel. En följd av detta är att den anställde får aningen mer pengar i plånboken men förlorar ATP-pengar (pensionsavsättning) som normalt dras från arbetsgivaravgiften.

  Den anställde förlorar också rätten att själv bestämma vart hans/hennes tionde ska gå. Ibland kanske man vill skicka tiondet till någon annan organisation som man stödjer eller ”får andlig mat” från.

  OBS! Eftersom detta (vad jag förstår) inte redovisas någonstans kan man inte föra detta i bevis. Men blotta misstanken är nog. Särskilt när man, som jag, har hört detta från en trovärdig f.d anställd som normalt inte ”hittar på” lögner eller griper saker ur luften.

  För övrigt är detta hysh-hysh som finns kring all ekonomi och kostnader kring Ulfs och andras resor m.m iögonfallande.

 • David P

  Till Magnus Dahlberg

  Angående resor:
  En resa som jag undrar över är den resa Carl-Gustav Severin gjorde för att fira Birgitta Ekmans födelsedag 2008 på söndag förmiddagsmötet.

  Detta var händelseförloppet:
  Carl-Gustav var tydligen i Florida och predikade. Han avbröt sin predikotur, for till Uppsala och deltog i 60-årsfirandet. Ca 30 minuter efter mötetets slut var han tillbaks på Arlanda (eller möjligen redan på planet) för att resa tillbaks till Florida och fortsätta predika.

  Min undran är: Vem betalade för resan? Livets Ord eller Carl-Gustav Severin?

  Om Carl-Gustav betalade själv är allt gott och väl.

  Å andra sidan om Livets Ord betalade, är det ett dåligt nyttjande av församlingens (och gåvogivarnas) resurser. Carl-Gustav hade kunnat skicka ett meddelande direkt över internet eller haft något förinspelat på video.

  Jag kan personligen inte stötta Livets Ords och Ulf Ekmans arbete så länge LO inte har ett bättre resursutnyttjande.

  /David P

 • Elis

  1)Undrar om U E klippt fåren färdigt inom svensk (fri)kyrklighet och nu vill vidga sina domäner genom kontakt och organisatorisk enhet med katolska kyrkan, som har pengar och inflytande, vilket säkert lockar.
  2)Enhetssträvan kom passande nog något- några år efter Knutbyhändelsen, + Charismakonkursen mfl, vars kopplingar till trosrörelsen säkert kändes jobbiga. Det kunde vara strategiskt riktigt att fjärma sig rejält från ” frukten av trosläran” för att inte bli dragna i smutsen, utan istället dra sig så långt ifrån som möjligt genom ”enhet” med katolikerna. På så sätt slippa ta konsekvenserna av den undervisning, som lett så många seriösa kristna vilse och vars osunda frukt nu kommit i dagen.
  3) Att ändra sig utan att förklara verkar var UE´s rättighet. Han liknar åsiktsförändringar vid kroppens åldrande.(?) -”Vi förändras/åldras allihop He he”. Den raljanta slingrande tonen har dessvärre inte ändrat sig! Hur länge ska hans undanglidande ansvartagande få fortgå?

  Bra att det finns bloggar nuförtiden som sätter press på oegentligheterna.
  ”För Sanning i allt”.

 • PåKlippan

  Johan E

  Du klarar kanske inte att bena ut i de enkla frågorna? Lägg bort känslorna och använd ditt förnuft. Svara på frågan du fick. Antag att ordförande beordrar utbetalning av 500 000 kr osv ….

 • Björn Jönsson

  Om det nu finns spekulationer och misstankar om ekonomiska oegentligheter, vore det då inte bra att kontakta polis eller skatteverket så att de kan göra en utredning, det tror jag är det rätta förfaringsättet och det ger oftast bäst resultat!
  Mvh Björn Jönsson

 • PåKlippan

  Björn Jönsson

  Detta är klassiskt från LO håll. Allt eller inget. Spetsa till formuleringen så att den blir helt orimlig.

  Vi tar ett enkelt resonemang. Antag att en friskola får skolpeng för sina elever. I den skolpeng som kommunen ger är medräknat vad som går åt till lärarlöner, lokaler och även pensionstryggande för de anställda.

  Anser du att det finns någon speciell omständighet som gör att LO inte ska betala in tjänstepensionspremier för sina anställda?

  LO sparar in ca 10 000 – 15 000 kr per år och anställd. Styrelsen är väl insatta i tjänstepensionsfrågorna eftersom de beviljat sig själva dryga 100 000 per år och person i sparande.

  Det är inget brottsligt att inte betala in de anställdas tjänstepensioner. Du med ditt kunnande borde ge röst åt dessa dina svaga syskon. Det kan vara svårt att våga säga nej, tex lades offentliga listor ut där lärarna öppet deklarerade om man ville ge bort 10% av bruttolönen. Att inte skriva på skulle kunna tolkas som att man inte längre trodde på visionen.

  Jag skulle bli glad om en enda lågavlönad lärare eller bekant, anonymt skulle ge en liten bekräftelse på att jag för en ädel kamp i denna sak. Ni vågar undervisa i klass, men inte blogga anonymt?

 • Johan E

  Nu är PåKlippan ute och simmar på djupt vatten igen…

  Du ber oss tänka oss olika situationer som inte har något med verkligheten att göra.

 • Björn Jönsson

  PåKlippan
  Nej jag anser inte att det finns någon omständighet för LO att inte betala in pensionpengar!
  Vad jag menar är, att som det spekuleras om och misstänks att ekonomiska oegentligheter förekommer på LO så tror jag tom, att man är skylldig att anmäla sådant till polis, är dock ej säker.
  Mvh Björn Jönsson

 • Marcus:

  Org nr du nämnde tillhör:

  Stiftelsen Livets Ord, Bibelcenter O Förlag | Org.nummer: 817602-1106
  Adress: Box 17 , 751 03 Uppsala Telefon: 018-123989

  Det visste du säkert. Alltså utan tvekan fortfarande så att församlingens resurser används att stödja en ur evangelikansk synpunk, högst tvivelaktik organisation.

  /D

 • PåKlippan

  Björn Jönsson

  Hoppa över pratet om brott. Inbesparade tjänstepensionspremier till de anställda borde bli ca 2,2 – 2,5 miljoner per år. Under 10 år blir det dryga 20 miljoner som stiftelsens styrelse accumulerat under eget kapital som sparade vinster.

  Varför undanhålls de lågavlönade sina tjänstepensioner, när styrelsen säkrar sig med 100.000 kr per år och person?

  Är inte detta en etisk moralisk fråga, av hög rang? Redan nu finns det pensionerade lärare som saknar ett par tusen i månaden.

  Var finns kärleken?

 • Marcus och MTC,

  Det där som David Nyström försökte med att Ulf Ekman privat är den som stött Östanbäcks kloster är ju inte sannt. Det är lögn.

  Livets Ord har ju dessutom inte bara byggt hemsidan, som vi visat tidigare. Mats-Jan Söderberg står fortfarande som innehavare, Patrik Andersson, som administrativ kontakt och Daniel Mollberg som teknisk kontakt. Dessa är alla registrerade på org-nr 817602-1106. Det vill säga Stiftelsen Livets Ord.

  Att påstå att våra avslöjanden om Östanbäckskloster och Enhetens vänner endast skulle röra sig om en personlig gåva från Ulf Ekman är en lögn.

  David Nyström kan ju vara förd bakom ljuset. Men när Ulf Ekman själv hänvisar till Nyströms förklaring som den rätta så ljuger Ulf Ekman.

  Jag säger det igen …

  Ulf Ekman ljuger!

 • Daniel Nilsson

  Ikväll har Uppdrag Granskning kl 20.00 i SVT 1 aviserat programmet DE VILL GÖRA SVERIGE KATOLSKT. Vet inte vad det handlar om, men det låter aktuellt nog.

 • Johan E

  PåKlippan,

  Det du säger stämmer inte med vad jag fått höra. Jag har en nära bekant som arbetar på Livets Ords grundskola. Enligt honom så får all personal en extra pension. Vad bygger du dina påståenden på? CIA igen? Kanske samma agenter som letade efter massförstörelse vapen i Irak?

 • Tittade som hastigast in på Google för att se om Östanbäcks kloster…

  På god andra-plats fanns Aletheia :

  http://aletheia.se/2008/01/29/konspirationsteoretiserande-i-den-hogre-skolan/

  Här kan vi följa en del av ursprungsteorierna.

 • Björn Jönsson

  PåKlippan

  Är inte detta en etisk moralisk fråga, av hög rang?

  Det kan man tycka, men om det inte är olagligt och personalen gått med på det, så finns det ju egentligen inget att säga.
  Personalen hade ju ett val, att acceptera eller låta bli, med eller utan påtryckningar där de kanske känner sig inträngda i ett hörn, så hade de ändå ett val och tydligen valde de att skriva på.
  Jag har själv varit i liknande val, men jag valde att inte skriva på och påpekade det som jag såg var fel och fick det ändrat.
  Varje människa väljer utifrån de förutsättningar hon har, man kan grundläggande inte skylla på någon annan, även om hon är i underläge, även om hon upplever ett hot om att bli av med, ex jobbet, det är ändå hon som väljer, hon är satt att råda over sitt liv, om hon då tillåter någon/något annan råda, då är det som sagt hennes val!
  Mvh Björn Jönsson

 • Nådendal

  PåKlippan,
  Dina frågor och slutser betr. div. ekonomiska förhållanden inom LO är synnerligen berättigade.
  Bra också att du kvantifierar och exemplifierar olika missförhållanden.
  Om det rådde ett sunt och transparent ekonomiskt förhållande inom stiftelsen skulle frågorna lätt kunna besvaras av ledningen liksom syftet med den omfattande förmögenhetsuppbyggnad som skett under lång tid.
  Men du kommer inte att få något svar, på grund av att det finns så mycket att mörka.
  Men förtröttas inte broder, en dag skall ljuset skina klart över dessa oegentligheter och lögnen avslöjas.
  Ber att få återkomma med mer i ämnet vid ett senare tillfälle.

  Magnus Dahlberg,
  Uppskattar ditt försök till svar, men ”sorry”, din uppgift börjar mer och mer likna ”Bagdad Bobs”.
  Det är inte fråga om en felaktig rubriksättning eller missförstånd.
  UNT 25 juli 2007, där du ger ett utförligt svar på frågan om Europakonferensen: ”Om vi lägger samman intäkter och utgifter blir det en ekonomisk förlust. Om vi dessutom räknar bort intäkterna från kollekterna eftersom de går till speciella ändamål och inte till att betala exv. personalkosnader under konferensen, blir förlusten väldigt mycket större, säger MD.
  Utgifterna för personal, tälthyra flygresor och hotellboende för gästpredikanter, är alltså betydligt större än miljonintäkterna från kollekt och försäljning.”
  Varför är omsättningen under konferensen hemlig?
  Varför är det ekonomiska utfallet hemligt?
  Är det inte så att du i artikeln i själva verket ger ett korrekt uttryck för ledningens intention att dölja att konferensen är ”big business”.
  Om detta skulle bli uppenbart för några av de mer än tusen frivilligarbetarna skulle måhända motivationen minska.
  Verkar som ledningen på detta sätt vill låta ändamålet helga vilka medel som helst, även om det leder till en direkt lögn.

 • Erik Johnsson

  ”Är det inte så att du i artikeln i själva verket ger ett korrekt uttryck för ledningens intention att dölja att konferensen är “big business”.

  Nej, har han ju sagt. Du blir inte mer trovärdig för att du tjatar, Nådendal.

 • Calle Ahlgren

  Oj!

  Vilken deja vu – det här har vi visst haft en rejäl diskussion om tidigare? Har fakta i målet förändrats mycket sedan dess?

  Livets Ords/Ulf Ekmans svar på denna fråga tror inte Haggaj på.

  Nu så tror inte Nådendal på Magnus Dahlbergs svar.

  Någon framför via Haggaj anklaglser om ekonomisk brottslighet.

  Strunta i dessa anklagelser om brott, säger PåKlippan. Det viktiga är att lärarna får pensioner.

  David P anser att det är suspekt att vissa anställda själva väljer att ge sitt tionde direkt från bruttolönen.

  Och varför svarar inte Livets Ord på frågorna? Låt oss få mer att anklaga dem för att ljuga om!

  Höga fantasisummor slängs runt, liksom vilda påståenden. Strunt i fakta, spekulationer duger gott.

  Vi skall nämligen ägna oss åt vår favoritsysselsättning – att spekulera om Livets Ord. Deras teologi är fel, deras ekonomiska hantering är fel, de ljuger om det mesta.

  Med den inställningen till Livets Ord är det väl fullt förståeligt att man motarbetar alla former av enhet. Skurkar som Livets Ordare kan man ju inte ha med att göra.

 • susanne

  jag läser alla inlägg och får ont i magen…sanningen kommer alltid fram….även för oss lååångt i Norr…vi som bor där uppe i Norrland får alltid veta allt sist…vi hänger inte med….suck
  Men ändå så kommer vi att veta sanningen när den uppdagas……..

  Det är inte lätt att vara framgångsrik och ha allt rent……även om tanken och syftet var gott…..
  Det står att vi inte ska döma och det tror jag inte vi gör när vi tar fram sanningen OM saker och ting..:MEN vi måste tänka på att inte gå på personangrepp…….
  Livet är värdefullt och vi är värdefulla för Gud…jag gillar inte heller svek och lögner…..

 • Calle Ahlgren,

  Innan du gör dig löjlig över detta så må du betänka följande:

  1) Livets Ord och trosrörelsen har säkerligen samlat, om inte en majoritet av, så åtminstone en mycket stor andel av, det som bör betraktas som Sveriges mest gudfruktiga människor.

  2) Dessa gudfruktiga människor har tyvärr i sin godtrogenhet litat blint på en ledare som ljuger och önskar undanhålla sanningen. Denne ledare har sugit ur dem ekonomiskt, själsligt och andligt under många år

  3) Nu har Gud hört deras klagorop och kommer att föra dem ut ur detta andliga Egypten, Tyvärr så är de fortfarande för upptagna med sitt trälarbete så att de inte lyssnar till varningarna.

  4) Därför kommer Gud – precis som han gjorde med Farao – att istället angripa ledningen i Livets Ord med plågor tills de släpper folket.

  Gud har lyssnat till sitt folk. Han har hört deras klagorop.

  ”Jag är Herren, och jag skall föra er bort från tvångsarbetet hos egypterna och rädda er ur slaveriet hos dem. Jag skall lyfta min arm till väldiga straffdomar för att befria er.” ( 2Mos 6:6)

  Texten är hämtad ur veckans parasha. Jag menar att vi lever i en tid när parashan förverkligas profetiskt vecka för vecka. Läs gärna 2 Mos 6:2 – 9:35.

  Ni som känner att ni slavar under tvångsarbete! Lita på att Herren kommer att lyfta sin arm till straffdomar för att befria er! Men ni får inte vara passiva. Ni måste markera på er dörrpost er tillhörighet. Men det kommer i nästa veckas läsning.

 • Jonathan Ekman skriver på sin blogg: ”Det verkar som våra kära bröder på Aletheia har nyhetstorka för de väcker liv i en ett år gammal tråd idag. Haggaj är i toppform och fantasier och gissningar blandas i en härlig röra…”

  Undrar om han har missat att det är hans pappa och David Nyström tagit upp frågan igen. Jonathan Ekman verkar ju vara lite oinformerad av vad som är i görningen. Trots att han är vd i Stiftelsen Livets Ord. Han kanske har fullt upp med andra affärer.

 • PåKlippan

  Calle A

  skrev ”Deras teologi är fel, deras ekonomiska hantering är fel, de ljuger om det mesta. ”

  Du spetsar till för att kunna underkänna våra fakta som orimliga.

  Kritiken har mest rört att LO inte tycks hålla en konsekvent teologisk linje. Jag anser att LOs teologi i det mesta är rätt. Det jag läst ligger kanske bakåt i tiden typ ”Doktriner”.

  LO skulle aldrig ha lyckats med så mycket om man sammantaget hade hanterat ekonomin fel, vi har inte alls påstått att de ljuger i allt. Du ljuger om du framställer oss bloggare på det viset.

  Du glider iväg som en hal ål med orden ”Skurkar som Livets Ordare kan man ju inte ha med att göra.”

  Svara på sakfrågorna istället. När Uppsala kommun sänder skolpengar så har jag anfört att det i beloppet ska finnas tillräckligt för att betala normala löner och tjänstepensioner. För lärare kan ITP planen hamna runt 5-7 % av lönekostnaden. Finns det något försvar att LO inte betalar in tjänstepensionspremierna för lärarna, med tanke på att styrelsen garanterar sin framtid genom 100 kkr per år och person? Varför talar inte du för lärarnas sak?

  Vad är det som är fantasi i de 500.000 kr till Enhetens kyrka? Är nollorna rätt placerade?

  Björn J
  Du anför att de har att utnyttja sitt fria val. Du konstaterar att det kan vara svårt i en situation som den på LO. Man lägger ut offentliga listor där det uppstår ett grupptryck att vara solidarisk med visionen. Du resonerar nästan lika känslokallt som en psykopat eller narcissist skulle kunna göra. I en sektliknande organisation är ditt resonemang inget ovanligt. (Om Gud vill det så är det klart att jag kan skjuta pastorns fru). Vi måste bekämpa sån dårskap som du framför, det saknar empati och har isande kyla i sig!

  Jag känner mig ensam, men tänker inte ge upp!

 • PåKlippan

  kära susanne i norr

  Kanske bor du i söder? Vi ska inte döma i den meningen att vi menar oss ha rätt att sända någon till förtappelse. Katolska kyrkan anser sig ha sån domsrätt. Därför ska du akta dig för katolska kyrkan.

  Vi ska bedöma bedöma varandras liv. Vi ska främst bedja att Gud pekar på brister i våra egna liv. Offentliga personer som hanterar andra människors pengar och livssituation ska vi bedöma nogrannare än vanliga gräsrötter. Svårigheten som du ser är att LOs ledning inte vill prata sakfrågor.

  Vi vill ha svar på en hel del;

  Vi har aldrig haft problem med Ortodoxa kyrkan är UEs nya valspråk! Vad betyder det? Min hjärna klarar inte den sortens logik.

 • Calle Ahlgren

  På Klippan,

  En tidigare kommentar ovan påstår ju att lärarna får tilläggspension. Vad gör att du vet att så inte är fallet?

  Du har även tidigare slängt ur dig påståenden, men när jag frågar om din grund för dem uteblir svaret. Hur vet du t ex att listor för tiondeavdrag las ut offentligt? Har du själv sett det?

 • Calle Ahlgren

  Haggaj,

  och vilken roll har du tilldelat dig själv i detta bibeldrama?

  Mose?

  Aron?

  En av plågorna?

 • PåKlippan

  Björn J

  Förlåt mig jag borde ha tagit skarpare avstånd från ditt avskyvärda resonemang. Att inte se till den lilla svaga människan. Att inte ge röst åt den som inte vågar, eller som kanske lärt sig att det är oandligt att inte enbart lita på GUD för sin försörjning.

 • PåKlippan

  Calle A

  Du utmanar ödet. I noterna i de offentliga årsredovisningarna som du kan få från länsstyrelsen finns svaret.

 • Johan E

  Calle Ahlgren,

  Jag röstar på att Haggaj är en av grodorna eller kanske en gräshoppa 😉

 • Calle Ahlgren

  På Klippan,

  Så – i årsredovisningen så kan man alltså läsa att lärarna inte får någon tilläggspension? Johan E:s bekant har fel?

  Hur var det med listorna? Hade du sett dem?

 • Calle Ahlgren

  Johan E,

  😀

 • Haggaj

  Johan E
  Om jag är en groda eller en gräshoppa, so what? Jag är i alla fall på rätt sida om det skulle vara så.
  På vilken sida är du?

 • smiley

  ”ledare som ljuger och önskar undanhålla sanningen. Denne ledare har sugit ur dem ekonomiskt, själsligt och andligt under många år”…
  ”Därför kommer Gud – precis som han gjorde med Farao – att istället angripa ledningen i Livets Ord med plågor tills de släpper folket!”

  Livets ord och Ulf Ekman har under många år välsignat, lyft och hjälpt mig ekonomiskt, själsligt och andligt. Skönt är det också att veta att det inte är den anonyma personen bakom signaturen Haggaj som utför Guds domar. Man ska nog akta sig för att utlova Guds domar över det ena och andra. Jag är övertygad om att du i botten är ärlig och vill det bästa Haggaj, och för detta förtjänar du respekt. Det är sannerligen inte lätt att gå i opposition. Men någonstans på vägen blev ivern till vrede, längtan till hämndlystnad och nu slår du vilt omkring dig. Vad är du egentligen arg på? Allt gott!

 • PåKlippan

  Calle A

  Lista eller listor låg framlagda i lärarrummet. Jag tror att de flesta på LO talar sanning. Om min kusin berättar att hon såg dig på stan så tror jag henne.

  Den som berättade om grupptrycket runt listorna kan ha haft en illusion, eller vara mytoman, jag kan inte bevisa att personen såg eller uppfattade rätt, men Björn Jönsson verkar känna till listorna precis som du. Vad vet du själv om dessa listor?

  Du tar inte in något utan att det är bevisat i klass med domstolspraxis i brottsmål.

  Själv bevisar du inget. Du hackar av. Gör invändningar och skuggboxar lite. Inga tunga slag. En fis i dimman kanske på sin höjd.

  Hade Ryska Inlandsmissionen några problem med Ortodoxa kyrkan?

 • PåKlippan

  smiley

  underbart att se ditt inlägg. Du har aldrig vad jag kan minnas svarat på någon av de frågor jag ställt dig. Kanske att vi kan resonera vid tillfälle.

 • Miryam

  Farao fick betala för det han gjort mot Israels barn.
  År av hårt slaveri och dödandet av de nyfödda barnen.

  Alla Mose som har överlevt i vårt land :

  Tiden är nu inne för att öppna din mun, så att Herren får fylla den.

 • Calle Ahlgren

  På Klippan,

  Och årsberättelsen visar att lärarna inte får några tilläggspensioner? Johan E:s bekant har fel?

 • Calle Ahlgren

  På Klippan,

  glömde säga-

  jag vet inget om dessa listor annat än vad du har berättat för mig och som du har hört genom en bekant om jag förstår dig rätt.

 • Johan E

  PåKlippan,

  Om du har grund för dina påståenden ge oss då någon form av bevis. Annars är det bara ditt ord vi har att gå på och det väger minst sagt lätt då du av någon anledning valt att blogga anonymt.

  Att Livets Ords personal, enligt dig, har möjlighet att ge tionde direkt på bruttolönen är varken olagligt eller oetiskt. Att Livets Ord, eller Ulf Ekman, ger en gåva till enhetens kyrka är snarare generöst än ondskefullt.

  Att pensioner inte betalas in är enligt min vän som arbetar där ren lögn.

 • David P

  Calle Ahlgren,
  Nej, jag anser det inte vara ”suspekt att vissa anställda själva väljer att ge sitt tionde direkt från bruttolönen.”

  Det är rent ut sagt lögnaktigt och orättfärdigt gentemot både Gud och människor. Jesus sa: Ge åt kejsaren vad kejsaren tillhör och åt Gud vad Gud tillkommer.

  Jesus skickade också Petrus att fiska för att betala tempelskatten med myntet som fanns i fiskens mun.

  Jag är inte ekonom men vad jag förstår betalas ATP via arbetsgivaravgiften? Rätta mig gärna om jag har fel. (Det kanske heter något annat än ATP nu för tiden. Är inte helt uppdaterad – eftersom jag inte är ekonom.) Utöver ATP görs, vad jag förstår, pensionsavsättningar till ITP och också ITP-K beroende på vad man arbetar med och vilket fackligt avtalsområde man ligger under.

  Så vitt jag vet är det inte tillåtet att göra bruttolöneavdrag som inte skatteverket explicit har listat som tillåtet. T.ex ”hem-pc” fick man tidigare göra bruttolöneavdrag för.

  För varje 1000-lapp som LO dragit bort från bruttolönen har de undanhållit staten ca 500 kr i arbetsgivaravgift. Det blir fort stora pengar man behåller för sig själv när man räknar antalet anställda…

  Om jag förstått saken rätt är det också straffbart att lura staten på arbetsgivaravgiften.

  Sen tror jag inte heller Uppsala Kommun är så glad över att förlora skatteinkomster…

  Om jag är felunderrättad på någon av punkterna ovan så välkomnar jag någon kunnig ekonom att förklara saken på ett tydligt sätt .

  Arbetaren är värd sin lön!

  Gud välsigne Sverige och de hårt arbetande Livetsordarna!
  /David P

 • PåKlippan

  Calle och Johan

  Bland kristna är det alltid självklart att tala sanning.

  ”Att pensioner inte betalas in är enligt min vän som arbetar där ren lögn.” Jag har inte ännu visat min källa och Johan vet att jag far med ren lögn!

  Hade Ryska Inlandsmissionen några problem med Ortodoxa kyrkan? Jag vill att någon av er svarar.

  Varför skulle inte en anonym persons ord kunna väga tungt. Jag har blivit beskylld för lögner av katoliker och LO personer. Men ingen har kunnat vidhålla sina påståenden. De flesta har flytt debatten, när de såg vart de hela ledde. Jag älskar att syna empiri.

  Kanske har vi mer fakta i målet än vad vi vill visa fram?

  En del går ut hårt med allt artelleri. Andra skjuter ett skott i taget och ser efter hur det träffar!

 • Calle Ahlgren

  David P,

  Jag förstår inte ditt resonemang.

  Självklart är det olagligt att göra bruttoavdrag för att betala tjänster/varor man får av sin arbetsgivare. Då har man ju bara fått betalt på ett annat sätt, och är alltså skyldig att betala skatt. Det är som sagt olaglig och oetiskt. För en kristen betyder det att bryta mot ”ge kejsaren…”

  Att det däremot skulle vara olagligt eller oetiskt att någon frivilligt sänker sin lön utan att man får någon annan motprestation från sin arbetsgivare förstår jag inte. Nyligen sänkte ju t ex SAS anställda sina löner enligt tidningarna. Skall då SAS fortsätta att betala arbetsgivaravgifter, och de anställd skatter, på sin tidigare lönenivå?

  Tionde är ju faktiskt en helt frivllig gåva och inte reglerad i lag.

  Alltså kan det ju inte finnas något fel i att man väljer att jobba för en något lägre lön än den man annars skulle ha haft, och väljer att se detta som sitt ”tionde”

  Vari ligger problemet?

 • Calle Ahlgren

  På Klippan,

  Jag har flera gånger bett dig svara mig om Johan E:s vän har fel. Skall jag tolka ditt svar ovan till Johan som ett ja?

  Du hänvisade mig till årsredovisningen. Därför har jag frågat om jag där kommer kunna se att det inte avsätts någon tilläggspension för lärarna. Detta vägrar du svara på.

  Om du sitter och ”tjuvhåller” på dina fakta, är det ju lite svårt att komma vidare i diskussionen.

 • PåKlippan

  Calle A

  Jag håller med i ditt sista inlägg.

 • Johan E

  PåKlippan,

  Du börjar bli patetisk. Jag har en källa, en nära vän, som säger att han får tilläggspension. Det får mig att tro att du ljuger.

  Problemet är ju att du inte ”visar din källa”. Om du presenterade dina fakta så kunde jag ta ställning till om de är mer trovärdiga än min vän.

  Jag har ingen aning om Ortodoxa Kyrkan bråkade med Ryska Inlandsmissionen. Hur skall jag kunna veta det?

 • PåKlippan

  Calle A

  Jag håller med i ditt sista inlägg (Avsåg frivilliga löneavståenden).

  Jag har redan svarat att svaret finns i notapparaten i årsredovisningarna. Mot detta står att en anställd vän till Johan hört nåt om att det betalas tjänstepensionspremier. I aktuella noter finns ingen uppgift om sådana inbetalningar. Däremot finns det uppgifter för de senaste tre åren att styrelsen per person låter inbetala ca 100.000 kr varje år. Dessa uppgifter är ju har högre värde än vad en anställd sagt till en annan f.d. anställd.

 • David P

  Calle Ahlgren,
  Det är stor skillnad på att ge tionde på den lön som man får redovisad på en löneutbetalning och att gå med på ”sänkt lön”.

  Om du sänker din lön (helt oavsett orsak) måste du ju fortfarande betala tionde på den sänkta lönen…

  Annars har du per definition inte betalat tionde på din lön.

  Och som sagt:
  ”Arbetaren är värd sin lön.” Inte pastorn, eller predikanten utan arbetaren!

  Angående Europakonferensen:
  Vad jag förstår är pastorerna (och kanske växeltelefonisten?) de enda som får betalt under Europakonferensen. Alla andra är frivilligarbetare. Rätta mig gärna om jag har fel.

  /David P

 • smiley

  PåKlippan:
  1. Vilka frågor syftar du på?
  2. När ställde du dessa frågor?
  3. Anser du att människor som du ställer frågor till har skyldighet att svara på dessa?
  4. Om ja, innebär det att du också kommer att svara på eventuella frågor andra ställer dig, däribland jag?

 • Calle Ahlgren

  David P,

  Förstår fortfarande inte. Tiondet är väl något frivilligt, och en gåva? Om man avstår lön in i en församling måste det väl kunna ses som en gåva. Det hela blir ju en definitonsfråga, och där måste väl församlingen och den anställde kunna komma överens.

  Självklart är arbetaren värd sin lön – både den som arbetar med undervisning i ordet och den som gör praktiska saker. Men om man ändå tänkt ge tionde – spelar det då någon roll när i löneprocessen man ger det?

  Om man vill kan man ju strunta i att ge tionde helt, och då behålla hela sin lön. Att man då får problem med Guds ord är en annan sak.

  Ang Europakonferensen har jag mycket svårt att tro att alla anställda tar ut semester den veckan – det jobbas ju i varje hörn. Johan E – du verkar ju ha en god vän som jobbar på LO. Kan du ge besked?

 • PåKlippan

  Johan E

  Hur mycket betalade LO in i tilläggspensionspremie för din del?

  Utan tilläggspension blir du ”fattigpensionär”. Många tror att nya ATP ger samma räddande hand som gamla ATP, men nej.

  Fattig är du å så du skall förbli… sjunger våra grannar i öster. Vilket är en tragik för den som arbetar utan tilläggspensionssparande.

  Det är inte lagtvång att se till sina anställda i denna sak. Slutsats facket och socialisterna visar mer empati i denna sak än vissa kristna.

 • E.S

  Jag har en vän som jobbar som lärare på Livets Ords kristna skola. Han brukar säga att europakonferens-veckan ligger inlagd i hans tjänstgöring.

 • PåKlippan

  smiley

  Jag menar inte att vi ska dra upp tidigare frågor, inte alls.

  Ibland kan vi inte svara varann pga jobb och annat. Det är ingen självklarhet att få svar på sina frågor.

  Men smiley du brukade hoppa in med två tre rader med små instick. Sällan något fakta. Sen när du ombads att redogöra för dina motiveringar så minns jag aldrig att du ville svara.

  Låt oss hoppas att vi hittar nåt ämne som vi både gillar!

 • Johan E

  PåKlippan,

  ”Men smiley du brukade hoppa in med två tre rader med små instick. Sällan något fakta. Sen när du ombads att redogöra för dina motiveringar så minns jag aldrig att du ville svara. ”

  Ungefär som du beter dig men andra ord. Du har inte svarat på någon av mina frågor och inte kommit med några fakta.

  Jag har nu letat reda på en årsredovisning. Pensioner finns redovisade på sidan 60 i årsredovisningen. Under posten ”Ansvarsförbindelser” finns det 5962000 kr. Det har ökat med 2251000 kr under 2007/2008.

 • David P

  Calle Ahlgren,
  Just precis – en gåva som du ger efter att du fått din lön. Dessförinnan är pengarna inte dina…

  Problemet blir ju uppenbart när man inser att pengarna som skulle betalats i arbetsgivaravgifter, skulle gå till de kostnader svenska staten har för bl.a försvar, sjukvård, pension m.m. ”Ge åt kejsaren…”

  Jo, det är ju möjligt att en del inte tar ut semester under Europakonferensen, även om jag tror du har fel också där. Normalt betalas lön ut även under semester för anställda med månadslön, så det spelar mindre roll om folk tar ut semester eller inte under konferensen.

  Det stora flertalet som arbetar vid bokbord, hamburgertält, barnarbete, städning etc gör det helt frivilligt. Dessa finns det ingen lönekostnad för.

  I god tid före Europakonferensen går det ut listor där de frivilliga får skriva upp sig. Det stora flertalet av församlingens medlemmar skriver upp sig för en eller flera sysslor vid ett eller flera tillfällen. Och detta vore helt OK om det inte vore så att grupptrycket i cellgrupperna gör det svårt att säga nej.

  Somliga tar också med sina barn och låter dem arbeta sida vid sida med de vuxna…

  /David P,
  (f.d medlem i Livets Ord)

 • Björn Jönsson

  PåKlippan
  Det är väldigt intressant att se vilka mer eller mindre personliga angrepp det blir om man har ett avikande synsätt. Jag tycker dina kommentarer om mig visar på samma sak om dig, som det du beskriver mig, du vet ingenting om mig eller vad jag har gått igenom, eler vad jag jobbar med, du vet inte om jag är med i Lo eller inte, du vet inte ens om jag är med i en församling, eller om jag sypatiserar med LO.
  Om jag förstått LO,s undervisning rätt, så handlar den om att de som är medlemmar är starka, frimodiga, inga mesar, så de borde ju vara lite formade av läran de fått inmatat i sig.
  Men om det hade varit psykist sjuka människor som som inte kan ta hand om sig själva, mer eller mindre blivit avtvingade sina pensionspengar av Lo då hade jag nog reagerat mer kraftfullt.
  Jag tror inte ens att det är lagligt att överlåta sin tjänstepenision till någon annan motagare, jag tror att facket förhandlat fram dessa förmåner och att de är öronmärkta till individen som får lön.
  Sen har ju LO revisorer som skall granska ekonomin så att det går rätt till och dom kan inte se mellan fingrarna, utan säger nog ifrån om det är något som är fel!
  Med stor kärlek och nåd
  Björn Jönsson
  Vad jag vet, så har livets ord revisorer

 • E.S

  Detta innebär att han inte kan åka på semester den veckan. Familjen måste anpassa sin sommar efter konferensen. Om de får ledigt någon annan vecka istället vet jag inte…men jag tror inte det. Han får ju inte heller jobba med sina vanliga arbetsuppgifter, utan får hjälpa till med någon av konferensens aktiviteter.

 • PåKlippan

  Björn J

  Jag tolkar dig som att vi är ense i att den starkare kristne är förpliktigad till att skydda sin svagare syster eller broder.

  Din erfarenhet av LO personer ” att de som är medlemmar är starka, frimodiga, inga mesar” kanske stämmer för några av dem.

  Jag tror att många valt LO för att komma in under en stark ledare som uppfattas höra klart från Gud. Precis som de bräckliga ungdomarna i Knutby. De är inte starka. De är frimodiga när ledningen programmerat dem till det. Att skjuta pastorns fru är frimodigt på ett sätt. Men personen som sköt gjorde inte det själv. Hon var programmerad, och enligt mig helt oskyldig till handlingen.

  Du pekar på det skydd som revisorer ger. Titta på Bernie Madoff skandalen. Alla litade på revisorerna. I en ideell organisation är det bästa skyddet de vakna medlemmarna på kamerala avdelningen som reagerar om nåt inte är på bästa sätt.

  Men vi pratar inte om oegentligheter utan brist på information och öppen manipulation av de svagare syskonen.

  Den som lägger fram listorna med 10 % löneavstående, och lägger dem offentligt så att alla kan kolla den andre. Den människan är antingen programmerad eller karaktärsskadad. Alla begriper väl avsikten med denna sjuka offentlighet.

  Vilket intresse har man av att veta vad den andre gör med sina pengar. Jesus säger att den högra handen inte ska veta vad den vänstra gör. Antag att du skulle få inbetalningstalonger från din församling där ditt givarnummer är registrerat. Jag skulle vägra att använda det.
  Du ska ge anonymt med sedlar, så att ingen människa på jorden vet vad du gav. Att hålla reda på medlemmarnas givande på individ- och familjenivå är kränkande.

 • Ulrika Oskarsson

  Det stämmer att anställda på Livets Ords Kristna Skola arbetar under Europakonferensveckan. Det står inskrivet i anställningskontraktet har jag för mig. Jag har också hört detta av lärare på skolan.

  David P,
  Alla församlingsmedlemmar arbetar inte frivilligt under Europakonferensen. Inte jag, jag skriver aldrig upp mig på några listor. Som ensamstående mamma har jag prioriterat min tid till annat tillsammans med min son istället. Grupptryck från cellgrupp och annat har aldrig bekymrat mig, det gäller bara att ha skinn på näsan och säga ifrån.

 • Ulrika Oskarsson

  På Klippan,

  Jag håller med dig om en sak. Jag gillar inte heller det här med att dra av tiondet redan innan lönen betalats ut.

  Dock är det ingen kontroll på något annat sätt för oss församlingsmedlemmar huruvida vi betalar vårt tionde eller inte. Det skickas hem inbetalningskort 2 gånger om året om man väljer att betala på detta viset. Vi är ju inte alla anställda på Livets Ord.

  Men sedlar anonymt i kollekthinken funkar också. 🙂

 • PåKlippan

  Ulrika O

  Titta på dina inbetalningskort. Visst finns det väl ett referensnummer på samtliga inbetalningskort?

  Oavsett om din församling använder ditt medlemsnummer eller annat mera neutralt referensnummer så blir varje krona du ger registrerat så att din ansvarspastor och cellgruppsledare kan få veta det. Kontroll kontroll kontroll.

  Ingen skulle tråka dig om du som ensamstående med barn inte skulle orka mata de rikare syskonen i församlingen.

  Alla kyrkor som registrerar givarnas gåvor, borde upphöra med detta. Oavsett om det är mer eller mindre än 10 % så bör vi alla ge anonymt.

 • Ulrika Oskarsson

  På Klippan,

  Jag kan inte kolla på inbetalningskorten för jag brukar slänga dem direkt. 🙂

  Gud vet att när jag ger så ger jag med glädje.

 • PåKlippan

  Ulrika O

  Du är en tröst för mig.

 • Ulrika Oskarsson

  På Klippan,

  Alltså jag menar att jag slänger inbetalningskorten på en gång när de kommer i posten. Jag använder mig inte av dem alls. Jag ger anonymt och jag redovisar inte för någon hur mycket jag ger, eller hur regelbundet. Det är mellan Gud och mig.

  Så menade jag.

 • Ulrika Oskarsson

  På Klippan,

  🙂

 • Observer

  Det måste väl anses helt sjävklart att om man sänker sin bruttolön med 10% för att det skall utgöra tiondet, så undanhåller man pengar från stat och kommun. Det är faktiskt mycket allvarligt om detta förekommer medvetet i Guds församling.
  Dessutom kommer pensionen att bli mindre.

 • Denna bloggpost handlar inte om vare sig pensioner eller tionde på LO. Den handlar om att Ulf Ekman och David Nyström inte vill att ni skall förstå hur kopplingarna till Östanbäcks kloster ser ut.

  PåKlippan,
  Om du nämner pensionfrågan en gång till på någon av mina bloggposter så stänger jag av dig. Det är inte första gången du byter ämne.

 • E.S

  Ulrika,
  Jag har också varit församlingsmedlem och det skinn på näsan som du uppvisar hade inte jag. Du tillhör undantagen anser jag. Jag anser att På Klippan har rätt i att grupptrycket ifrån både ledning och andra församlingsmedlemmar är oerhört starkt på LO.

  Observer,
  Jag håller med dig i din senaste kommentar. Mycket allvarligt!

  PåKlippan,
  Din kamp för rättvisa när det gäller lärarnas pensioner är viktig och borde verkligen ses över!

  Mvh

 • Jonathan Ekman,

  Du skriver på din hemsida:

  ”Har nu läst igenom debatten angående Östanbäck och måste säga att man blir förvånad över hur aggressiv tonen hos vissa debattörer är. Detta med enhet mellan kristna verkar vara något som drar fram det värsta hos vissa människor.”

  Du har aldrig funderat på om tonen höjs för att det finns människor som känner sig lurade av er? Att ni inte talat sanning? Att ni inte besvarar frågor? Att ni mörkar er agenda? Att ni håller era medlemmar oinformerade – så att de måste läsa på Aletheia vad som händer i deras församling?

  Varför skall det vara så svårt att visa hur det har gått till med transaktionerna? Är det något som är ljuskänsligt i förfarandet? Har ni inte rent mjöl i påsen?

 • A Maria E

  Jag vet att UNT hade en artikel tidigare om Livets Ord och (tjänstepensioner?), men hittar just nu bara det här på nätet:

  ”Upsala Nya Tidning, 2008-10-23. Bland Uppsalas största arbetsgivare saknar Q-Med , Livets Ord och Quintiles kollektivavtal. …”

 • A Maria E

  Tillägg: Vad jag minns så hade Q-med eller Quintiles ett avtal som de ansåg vara ännu bättre än det som brukar vara förekommande.

 • Tiger

  Björn Jönsson skriver: ”Vad jag vet, så har livets ord revisorer”

  Enron, WolrdCom och liknande bolag hade oxo mycket ”creativa” revisorer…. tills en vacker dag daa sanningen hann ikapp dom…. 😉

 • Oholiab

  Tack för ett bra och viktigt inlägg!

  Jag håller helt med om att det är viktigt med en tydlig ekonomisk redovisning men jag tycker att den här debatten får lite märkliga sidoeffekter.

  Jag tänker bl a på följande.

  David P skriver:

  I god tid före Europakonferensen går det ut listor där de frivilliga får skriva upp sig. Det stora flertalet av församlingens medlemmar skriver upp sig för en eller flera sysslor vid ett eller flera tillfällen. Och detta vore helt OK om det inte vore så att grupptrycket i cellgrupperna gör det svårt att säga nej.

  Somliga tar också med sina barn och låter dem arbeta sida vid sida med de vuxna…

  Grupptrycket gör det svårt att säga nej? Jag tror helt ärligt att LO är en församling med många tjänstvilliga medlemmar som gärna hjälper till och är det inte en del i det att vara med i en församling. Jag har självklart förståelse att det kan vara svårt att säga jag kan inte när alla andra kan, men vi ska nog passa oss för att göra detta till ett negativt grupptryck.

  Min erfarenhet ifrån min barndom inom pingströrelsen, var att få vara med att arbeta som barn sida vid sida med de vuxna var väldigt betydelsefullt. Det fick mig att förstå att jag gjorde en skillnad i det stora hela. en viktig känsla av gemenskap och delaktighet i Guds familj.

  Nu kan jag missförstått detta inlägg, att det inte alls menades att vara negativt.

  Var gärna kritiska emot oegentligheterna men var försiktig med att kritisera det som jag tror är ärliga människors vilja att göra något för Guds rike.

 • Det finns ju utbildade jurister i församlingen Livets ord, vad jag vet.

  Nu kanske det är dags att ni tar en heldag tillsammans med ekonomiansvariga för att reda ut denna härva . Det riktas allvarliga anklagelser mot förfaringssättet, som inte verkar hålla juridiskt sett.
  Var starka nog att ta tag i och reda ut begreppen…NÅGON ansvarig finns ju. Kanske hela ledningen behöver bytas och ni ställer dörrarna i korsdrag för att lufta ut all unken luft ?

  Det vore ett ärligt försök. Vi ska stå med er i bön.

 • Det förekommer i debatten om jag fattar rätt har man dragit av 10% av lärarnas löner till tionde. Låt mig då kasta in en brannfackla här. Läran om och praktiken av innsamlande av tionde är efter min åsikt baserad på inget annat än kärlek till pengar. Möjligt att jag retar på mig lite messianer och kanske andra nu, men i apostlamötet i Jerusalem Apg Kap 15. finns inte et skvatt med om TIONDE. Om tionde var så oerhört viktigt för dom Judiska Apostlarna, varför kom det inte med i listan med krav til dom hednakristna då? Jag tror at Gud fäller en dom över församlingen i hela världen nu och jag kan berätta om flera exempel på detta var Gud tar i tu med bland annat KÄRLEK TILL PENGAR och KOMMERSIELL VÄRKSAMHET i förgården, NT är immelertid full av ord och exempel om GIVANDE, Generösitet och att ha en tjänande livsstil. Att ge med ett glatt hjärta osv. Dom församlingar som håller fast i obibliska, lagiska och ogudaktiga principer kommer att skaka hårdast i tiden framöver.

 • Lars F.

  En liten stillsam kommentar : de antal ”messianer” du kan hitta här är ungefär lika många som din ena hands fingrar !

  Och de som ev. finns brukar tala om att tiondet ska gå till änkan, de fattiga, främlingen och den faderslöse. Inte i främsta hand stödja ministries.

 • Oholiab

  Lars F

  Vilken konstig slutsats om tiondet.

  Gäller inte tio Guds bud heller för de nämns inte Apg 15 heller.

  Nu handlar inte den här debatten om detta utan om LO:s förehavanden. Där jag tror man kanske bör ställa sig frågan om man i det här läget vill förklara hur det ligger till. Låt mig förklara!

  Om LO nu tydligt visar hur det ligger till med gåvan till Östanbäck så beror det på att det skett en påtryckning härifrån. Men om jag förstått det hela rätt så klassas denna blogg lite som satans verk. Och satan ska man ju inte lyssna på… stampa på kanske eventuellt dansa på men definitivt inte lyssna på. Alltså om LO känner sig tvungna att förklara sig så bekräftar de att de tar del av denna ”djävulens blogg” och dessutom lyssnar till den. Om ”djävulens blogg” har rätt en gång kan den ju ha rätt fler gånger. Detta skulle kunna innebära att medlemmarna på LO skulle kunna intressera sig för vad Haggaj och co håller på med och då får man mer att förklara och denna blogg får ännu mer rätt. Alltså tror jag att det enda ni nu kommer att bemöta ifrån LO håll är tystnad.

  Så alltså Haggaj och co ”keep up the good work.” Rör om i grytan…

 • Maria

  En kille som heter Lifton har en teori om tankekontroll.

  Klistrar in från en annan blogg Sola scriptura:
  Första gången jag konfronterades med Liftons teorier om tankekontroll, hade jag svårt att se sambandet mellan det han beskrev och det som sker på Livets Ord. För mig var direkta jämförelser mellan företeelser i trosrörelsen och i grupper som Guds Barn, Moonkyrkan, Hare Krishna och Scientologerna mer klargörande. De jämförelserna fick mig att förstå att jag utsatts för tankekontroll. Samma tekniker används i alla dessa rörelser. När jag sedan började uttala mig ifrågasättande angående Livets Ord, fick jag på ett dramatiskt sätt uppleva hur stark tankekontrollen egentligen var i rörelsen. Tidigare hade jag knappast varit ifrågasättande på allvar, och därför aldrig märkt av tankekontrollen.

  Sekternas struktur utmärks av en auktoritär ledare som kräver absolut underordnande. Så länge man sköter sig och underordnar sig går det bra, men om man börjar ifrågasätta rörelsens struktur eller budskap blir det svårt att vara kvar. Känslor och engagemang för människor utanför gruppen avtrubbas, såvida de inte visar intresse för gruppen. Man umgås väldigt lite med folk utanför rörelsen och läser knappast något som inte kommer från rörelsen.

  All kritik mot rörelsen sållar man effektivt bort. Man uppmanas att inte kritisera utan att i stället ta emot budskapet. Bedömningsförmågan försvagas och man tar in mer och mer utan att själv bearbeta det, och så småningom tycker man precis som ledningen vill att man ska tycka. Därefter sköter sig processen själv; man läser bara rörelsens böcker, lyssnar på deras band, går på deras möten och umgås bara med folk som är rättrogna.

  När man har kommit till stadiet att man godtar i stort sett allt som sägs, kan förkunnaren säga att den som kritiserar kommer att drabbas av olycka eller sjukdom. Tror man detta, ska det mycket till för att man ska våga ifrågasätta. Man blir en fånge och är inte längre fri att själv bearbeta och ifrågasätta det man tror på. Den egna personligheten trycks undan för en mall som man frivilligt under psykologiskt tvång går in i. Det är ett färdigt paket som man inordnar sitt liv efter.

  Uppläggningen gör att man får folk att lita mer eller mindre blint på vad som sägs från talarstolen eller vad ledaren skriver i sina utskick, genom att man avskräcker folket från kritik, självständigt tänkande och resonerande och egna åsikter. Detta gör man genom att ständigt påpeka att all kritik mot rörelsens lära är från djävulen eller motsvarande.

  Man predikar mot kritik och uppror som de värsta synderna och avfärdar tänkande och resonerande som något mindre kvalificerat sätt att få reda på sanningen eller som något som djävulen använder sig av. Läran framställs ofta på ett sätt som ger åhöraren intrycket att förkunnarens ord är Guds egna ord, eller näst intill. Detta ger åhöraren känslan av att gå emot Gud själv vid eventuellt ifrågasättande.

  Det behövs inga läger eller tvångsmetoder. Man kan låta människorna leva i samhället som vanligt. Man behöver knappast kontrollera dem. De sköter kontrollen själva.

 • Nådendal

  Oholiab!
  Är rädd att dina farhågor stämmer.
  Ursprungsdiskussionen om Östanbäck och de utviktningar som mina kära medbloggare har ägnat sig åt, är ett symptom på det katastrofala läget inom LO.
  Inte en enda av de konkreta frågor som ställts har besvarats.
  Framför allt är det ytterst ett enda stort hån mot de egna medlemmarna.
  Den ekonomiska lekstugan som ledarna inte vill öppna dörren till, verkar vara full av oegentligheter och suspekta transaktioner.
  Fanns inget att dölja, varför inte lätta på förlåten?
  Det börjar snart bli dags att tillsätta en sanningskommission ( med lögndetektorn påkopplad), som utreder förhållandena kring Östanbäcksgåvan, pensionssveket, lyxresor och nepotism.
  Betr. diskussionen om löneavdraget och tionde.
  Jesus sade att först ge Kejsaren vad som tillhör honom, inte dribbla med obeskattade pengar.

 • David

  Haggaj
  Vart är då alla som är så fruktansvärt lurade av Livets Ord?
  Förmodligen har ingen av er skänkt en krona till LO de senaste åren.
  Varför allt oändligt gnäll över något som inte ens borde röra er..?

  Anser inte det sakligt i sin kritik mot Livets Ord att göra en höna av en fjäder av precis allting!

  Kan för övrigt säga att jag pratade med min fästmö idag gällande tiondet som dras av på bruttolönen..
  Det är helt och hållet hemligt och de går inte att få reda på vilka som ger tionde på vilket sätt..
  Vill inte ta ifrån er lilla glädje i tillvaron att få slänga lite dynga på LO, så fortsätt med det ni. Men just i fråga om tionde givandet är det inte något offentligt de anställda emellan.

  Mvh
  David

 • David,
  Någon höna av en fjäder handlar det inte om. Däremot försöker LO göra en fjäder av en höna. 😉

  Oholiab,
  Tänk att vi skall få stöd för tydlighet från dig. Jag är inte förvånad, men många borde vara det. Tydlighet och otydlighet existerar kanske inte just där man tror att den finns. Jag har aldrig tvivlat på dig. Blessings!

  Maria,
  Vid en middag för några år sedan satt jag mittemot en polack. Han berättade om det kontrollsamhälle som fanns där. Sedan hade han kommit till trosrörelsen. Hans kommentar var att detta vore ett lyckorike för kommunisterna. ”De kontollerade sigsjälva …” Detta var inget positivt omdöme skall nog sägas. Han var allvarligt bekymrad.

  Nådendal,
  Nej, ingen besvarar några frågor från LO. Det låter mer som Farao än några av våra bibliska hjältar …

  Tiger,
  Det är nog dags att tala med revisorerna nu …

  Lars F,
  Även om din fråga på slutet inte passade in … Blessings! Tack för allt!

  Johan E,
  Jag såg inget svar om på vilken sida du var …!

  Hälsningar från en fjällstuga efter skidåkning och bastu.

 • Björn Jönsson

  Tror ni verkligen att Ulf och co är så dumma, så att de skulle riskera att det som de byggt upp under många år, skall rivas ner, på grund av ekonomiska oegentligheter, nej knappast.
  Gåvan till östanbäck är ju i sig inget fel, men den visar på något som är på väg att kunna bli fel, detta plus andra tvivelaktiga steg som tagits av Ulf och Lo, ger en bild som kan tolkas på många sätt, vad som finns i Ulfs hjärta vet vi inte, det vet bara han själv och Gud, men det kommer ju naturligtvis att visa sig med tiden, men så länge vi inte vet Ulfs planer, så är det trots allt bara spekulationer som gärna drar iväg och blir sanningar.
  Ulf är inte dum, det tror jag en del glömt!
  Mvh Björn Jönsson

 • Björn Jönsson,

  Många stora män har fallit efter att de blandat ihop mitt och ditt. Det är ett vanligt fenomen om man inte har en ekonomiavdelning med integritet. Man behöver inte vara dum bara för att man vill göra det lätt för sig.

  Men Ok, om nu LO kunde redovisa hur det gått till behövde ju ingen undra …

 • Björn Jönsson

  Haggaj
  Om du har ett företag, då har du redvisningsskyldiget, inte till de anställda, inte heller til andra företag som du tillverkar saker åt, men däremot har du redovisningsskyldiget till skatteverket, till dom måste du öppna porten så att de kan granska dina räkenskaper, vad jag menar är att LO troligen inte öppnar porten för insyn, för de är inte skyldiga till det.
  Då om jag inte förstår fel, så har medlemen rätt att få insyn om hon vill, är dock inte säker!
  Mvh Björn Jönsson

 • Sälle

  En liden, liden (skånska) notering.
  Hur många kristna bröder och systrar tar notis om vad som står i Apg. 15:21.
  ”Ty Moses har av ålder sina förkunnare i alla städer, då han var sabbat föreläses i synagogerna.

  Det skulle vara väldigt intressant att få en reaktion på.

  med tanke på tiondegivandet.
  mvh
  Sälle

 • Björn Jönsson,
  Jo jag har ett företag. Men det är ingen som ger tionde till det. 🙁

  Däremot lever Ulf Ekman gott på att folk ger tionde och mer därtill så att han kan åka businessclass över hela världen och bo på fina hotell.

  Någon kanske säger att det är de arrangerande församlingarna som betalar …

  Då borde de redovisa arvode, resekostnader och hotellkostnader för en sån som Kong Hee.

  Jag skulle inte ge ett lingon till Livets Ord innan de började berätta var de gör av pengarna. Kan det vara så svårt för vd Jonathan Ekman att lägga ut en redovisning vart pengarna tar vägen? Jag tycker det är pinsamt av Jonathan att svänga sig med undanflykter så fort någon har frågor om vart pengarna tar vägen.

  Jag vågar påstå att de inte har rent mjöl i påsen. De kan lägga fram sina kort och visa att jag har fel …

 • Sälle,

  Du får starta en egen blogg om du vill diskutera ämnen som vi inte tagit upp här!

 • Jag har skrivit följande kommentar på Jonathan Ekmans blogg:

  ”Jonathan,

  Du verkar tro – precis som din kompis Ruben Agnarsson – att det är hat som är motivet. Suck!

  Ni försöker ju vända på hela Guds frälsningsplan. Israel som har alla förbunden skall ni locka in i det katolska systemet, som är utan ett enda förbund. Det ni håller på med är det mest djävulska jag hört talas om.

  Att sedan inte besvara frågor som borde vara busenkelt att svara på …

  Kära nån Jonathan. Vad skall det bli av er?”

  Vi får se om den kommer in. Han har hittills inte tagit in de kommentarer som inte passat hans syfte.

 • Sälle

  Förlåt, Haggai.
  Jag skickar den till 500-salen

 • Sälle

  🙂

 • SkitsKalle

  Haggaj:
  ”..det Ni håller på med är det mest djävulska jag har hört talat om.. osv…”

  Nu går du väl lite över gränsen, kan du inte hålla med om det? Låt inte din personliga frustration ta överhanden när du skriver på såna här offentliga platser. Om du på något sätt någon gång vill bli tagen för seriös så bör du nog ödmjuka dig.

  Det finns mycket som är djävulskt här i världen men man skall nog passa sig med att adressera det på sådant sätt som du gör..

 • Att försöka locka in de Jesustroende judarna i det katolska systemet är djupt tragiskt. Och jag kan inte se det som annat än ett försök av själarnas fiende, Lucifer, att försöka omintetgöra det stora Gud vill göra då vi från ett oäkta olivträd tillsammans med det äkta olivträdets grenar, som en gång blev avbrutna, ska bli inympade och de återinympade i det förbund som Jesus instiftade som en direkt fortsättning på gamla förbundet. Och som Haggaj påpekar, förbunden (observera pluralis) är givna till judarna.

  Eller som Paulus säger om judarna i Rom 9:4

  ”De är israeliter, de har barnaskapet och härligheten, förbunden och lagen, tempelgudstjänsten och löftena.”

  Shalom

  Berndt Isaksson
  http://berndtisaksson.dinstudio.se/

 • Daniel A

  haggaj, jag håller med. Lo är mycket värre än Hitler Stalin, Polpot tillsammansr. Inget kan vara värre än att prata med katoliker och organisera sig som stiftelse. Obs ironi.

  ”det mest djävulska” – Haggaj. Du behöver hjälp. Du verkar inte helt frisk, ärligt talat.

 • Davoodian

  Haggaj:

  Av allt du får ur dig så var din kommentar på Jonathans blogg bland det värsta.

  Hur i all sin dar kan du skriva:

  ”Det ni håller på med är det mest djävulska jag hört talas om.”

  Det krävs inte många sidor av historialäsning för att hitta mer djävulska ting! Och vet du vad Haggaj, det stör mig fortfarande enormt hur mycket du tycker, tänker och skriver om församlingar när du själv inte har en kyrkotillhörighet. Och du har fortfarande inte gett mig ett vettigt svar varför du inte är med i en kyrka.

  Mvh

  D.

 • Maria

  Att LO är ett företag som Björn Jönsson menar ovan jag citerar:Om du har ett företag, då har du redvisningsskyldiget, inte till de anställda, inte heller til andra företag som du tillverkar saker åt, men däremot har du redovisningsskyldiget till skatteverket, till dom måste du öppna porten så att de kan granska dina räkenskaper, vad jag menar är att LO troligen inte öppnar porten för insyn, för de är inte skyldiga till det.
  Då om jag inte förstår fel, så har medlemen rätt att få insyn om hon vill, är dock inte säker!

  Maria: Om nu LO är ett företag, ja då är ju LO så långt ifrån en kristen församling man kan komma eller hur! En kristen församling är INGET FÖRETAG! I en riktig kristen församling är det väl SJÄLVKLART ATT MEDLEMMARNA HAR FULL INSYN i det ekonomiska. Så självklart att det inte skulle debatteras överhuvudtaget!

  Öppna ögonen och tänk själva alla ni som försvarar ledningen på LO utan er skulle de inte ha någon makt alls. Tänker osökt på sagan Kejsarens nya kläder, de som har barnaskapets ande upptäcker lätt att kejsaren är naken!

 • Björn Jönsson

  Maria

  Vad jag ville säga med min lilla företagsliknelse var, att LO inte är skyldiga att redovisa någoting till de som inte är med i församlingen och framför allt inte till bloggare som är så aktivt kritiska. Lo är ur juridisk synpynkt bara redovisningsskyldiga inför skatteverket, eftersom de är en stiftelse, men ur församlingssynpunkt är de även redovisningskyldiga inför sina medlemmar.
  Mvh Björn Jönsson

 • Haggaj: Tack för ett sakligt och viktigt inlägg, som belyser fler punkter än bara kopplingen till en strävan emot Rom. Man häpnar. Mona Sahlins Toblerone hamnar i fullständigt lä.

  Ludvig: 160kkr är nog i överkant, men en tredjedel är nog inte alls otänkbart med tanke på kompetens och utbildning hos den som sett över arbetet. Sen kan ju Livets Ord sparat tid genom att på sajten ifråga återanvända kod som de haft på annat ställe, och då sjunker deras kostnad men däremot sjunker inte värdet på arbetet.

 • Björn: I praktiken innebär redovisning inför församlingsmedlemmar att uppgifterna blir offentliga, eftersom Livets Ord är en så pass stor församling. Jag är ju till exempel tillsammans med en kvinna som är medlem i Livets Ord. Därmed inte sagt att hon skulle ge informationen vidare, men det kanske finns andra som gör det 😉

  Jag tycker att redovisningsSKYLDIGHET är rätt så irrelevant. Har man inget att dölja så behöver man inte dölja det heller. De egna församlingsmedlemmarna är inga dumskallar – de ser om kritik emot församlingen är relevant eller inte, och just den bedömningen blir lättare för församlingsmedlemmarna om alla korten läggs på bordet.

 • Björn: Ingen har påstått att någon är dum. Man behöver inte vara dum för att göra det lätt för sig när man har ett system som man kontrollerar insynen i.

 • Björn Jönsson

  John Nilsson
  Jag hade i varje fall inte öppnat dörren för ett gäng gläfsande hundar, en gång kom två tvpejlare och ringde på min dörr, har du tv frågad de, nej sa jag, får vi komma in och se efter, nej sa jag, de blev riktigt sura och gick, jag stod på min rättighet och det tror jag LO också gör, sen är ju frågan om det är medlemmar som efterlyser redovisning, eller om det är kritiker utifrån som kräver besked, dom innifrån bör ju få besked, men ingen annan kan kräva det igentligen!
  Min Syn
  Mvh Björn Jönsson

 • Björn Jönsson

  John Nilsson

  Tv- pejlarna hade ingen rättighet på den tiden att komma in i min bostad, om de mistänkte att jag begick ett brott genom att ha en tv utan att betala tvlicens, var dom tvungna att göra en polisanmälan, sen får polisen göra en brotsutredning, med andra ord, de får gå den rätta vägen för att få komma in!
  Jag tycker inte att detta förfaringssätt, att stå utanför och avkräva Lo ekonomisk redovisning, är den rätta vägen, det är inte ens lagens väg!
  Mvh Björn Jönsson

 • Sälle

  Problemet för LO är att de blandar ihop begreppen, dels så vill de vara en församling, men törs inte ta steget ut, så då blev de en stiftelse istället bestående av en styrelse, och inte som en församling skall drivas med äldste osv.

 • Davoodian & Daniel A,
  Utgångspunkten vi måste ha för att förstå vad som planeras är Paulus undervisning i Rom 11 om Olivträdet och dess grenar. TJCII kan ses som ett försök att få det äkta olivträdet att inympas i ett oäkta träd. Om så skedde fullt ut skulle inga löften i bibeln längre gälla någon. Det borde vara enligt djävulens masterplan nummer ett att något sådant skulle ske.
  http://aletheia.se/2009/01/10/toward-jerusalem-council-ii-och-shma-israel/

 • … detta svar har också postats på Jonathan Ekmans blogg eftersom du kommenterade samma sak även där.

 • Oholiab

  Angående hemsidan!!!

  Jag vet inte hur det ligger till med hemsidan och LO. Men jag tror att man ska vara väldigt försiktig med att beräkna priset på den. Det är ju helt andra priser när man gör en hemsida för att skänka bort än om man ska räkna på det som ett jobb. T ex kan det vara så att de har gjort den på lediga stunder och då har den ju faktiskt inte kostat någonting.

 • Oholiab,
  Och lediga stunder är gratis?

 • Elis

  Bloggar av det här slaget är enormt viktiga idag!
  Kristenheten har i alla tider brottats med villolära. Knappast något av evangelierna eller breven är utan dessa varningar, parat med uppmaning till vaksamhet och bedömning!
  Att vi dessutom inte ska döma varandra utan vara ett i Kristus och älska varandra, tycks gå att förena! En av Bibelns många paradoxer, som fungerar i den helige Ande! Jag säger inte att det är lätt!
  Man behöver inte vara rädd för att granska sitt eget och andra liv och lära!
  En rätt kristen bör vara en mycket öppen, ärlig och ifrågasättande person som söker Guds sanning och kärlek i allt.
  1 Tim 4:16 Ge akt på dig själv och din undervisning. Stå fast vid detta, ty gör du det räddar du både dig själv och dem som lyssnar på dig.
  LO verkar väldigt rädd för insyn och kritik!
  Hur agera, om Guds ärkefiender anklagar en troende? Jesus själv är förebilden. Han låter deras avskyvärda uttalanden stå ocensurerade i själva Bibeln. Ingen bloggcensur här inte! Gud är inte rädd för att återge alla möjliga händelseförlopp, även om det är pinsamt för hans egen del. Kritiska röster bemöts ofta sakligt, ibland med korta snärtiga tillrättavisningar, lite beroende på omständigheterna. Men döljs eller tigs ihjäl, görs inte!
  Vad kan vara motivet, att söka sig till Katolska kyrkan, som står väldigt långt ifrån framgångsteologin, modell -80 (-90) tal? Visst kan man ändra och korrigera sig, helgelsen innebär ju det, men det borde åtföljas av bekännelse av tidigare fel, brister och missbedömningar. Alla förändringar bör göra oss mer och mer lika Jesus
  Finns öht något i GT el NT som förespeglar Maria- och helgonkult. Alltså bön till och hjälp av ”dödas andar”! Jag ser bara att det fördöms! Vi har fått en hjälpare den Helige Ande ( som tar all information från JESUS ENBART!) och alla andra sk krafter och ”hjälperskor” är överflödiga, ja rent av avguderi och brott mot första budet !
  Jesus tonade ner Marias moderskap som något speciellt heligt.
  Mark 3 :35 Den som gör Guds vilja är min bror och syster och mor.
  Deras påvesyn och klosterliv mm är också svårt att hitta bibelanknytning till, därför hänvisar man också envist till ”traditionen”.
  Vad är det för fel på apostlagärningarnas ”tradition”?
  UE´s hantering ( via LO) av penningstödet och oviljan att prata i klartext om både detta och sin nuvarande trosuppfattning, gör saken än mer suspekt. Diffusa ord om enhet utan att specifiera och förklara sin syn på Mariadyrkan påvekult mm inger inte förtroende!
  Kristus själv är vår föda, därför är det viktigt att ha rätt uppfattning om honom och leva enbart av honom ( inte dryga ut med ”junkfood”, som tillbedjan av levande och döda människor! ).
  Bevare oss från organisatorisk enhet med dem som förvränger och förvandskar evangelium genom ”tillägg”.
  Sanningen gör oss fria!

 • Björn: för att förtydliga så vill jag säga att rent juridiskt så kan det vara på ett visst sätt gällande regler kring redovisning och företag. Men sen kan det finnas andra skäl till att fråga om redovisning, t.ex i en situation då en organisation både är företag och församling och man misstänker att allt inte gått rätt till.

  Det ena handlar om det världsliga systemet. Det andra handlar om vanligt förtroende i en kristen församling. Där haltar din jämförelse med tv-pejlarna.

 • Man ser att den Kyrkliga ekumenik som nu arbetats fram under ett antal år, har burit dålig frukt. Trots att LO haft 25 år på sig, så vände de sig
  bort från det profetiska Ordet. De vände sig till USLA rådgivare/ källor, rKK och Svenska kyrkan.

  Då började de arbetet runt sin egen navel, med focus enbart på sig, sitt och sin EGEN agenda!

  Detta har medfört en BLINDHET för den egentliga huvudfrågan DET ÄKTA OLIVTRÄDET ISRAEL, där den judiske Messias är DESS FETA ROT.

  Mörkret är så pass kompakt, så att när Haggaj utifrån ordet fastslår att judarna ÄR ju i sitt eget träd. VARFÖR ska de genomgå den STORA plågan att inympas i en NY religion…så utbryter ett ”heligt verbalt krig” från kyrkliga enheten/LO

  De ser inte längre vad som är sanning. De har inte kapacitet att förstå allvaret i den situation de har försatt sig i. Därför ser de heller INTE Guds plan för Sitt folk utifrån Romarbrevet kap.11.

  Ja, jag håller med både Haggaj och Berndt I, att ”det vore en djävulsk plan att inympa judarna i det falska, kristna trädet”.

  Kommer ni fram till denna sanning DÅ kommer era ögon också att öppnas om Sanningen i LO.

 • Björn Jönsson

  John Nilsson

  Jag kan väl hålla med dig på ett sätt, men utifrån det som framkommit på detta bloggämne, så får i alla fall jag ett intryck av att det är en del av bloggarna som menar sig veta att det förekommer ekonomiska oegentligheter, med mer eller mindre brottslig karaktär på Lo, då undrar jag varför man inte gör en anmälan till polis och skatteverket, för att få en ordentlig utredning? Det tycker jag är den eller de personers skyldighet att göra, men eftersom det av någon orsak inte verkar specielt angeläget, kan man ju börja undra om det inte är frågan om ränkesprideri! Om man nu menar att man har belägg för sina misstankar, så varför hålla igen och inte anmäla, det är ju trots allt Gud som insatt överheten för att vara ett svärd, tyvärr även för oss kristna.
  Mvh Björn Jönsson

 • PåKlippan

  Björn J

  Det kan finnas en nyttig diskussion utan att man pratar om oegentligheter.

  Antag att givarna ofta indikerar i vilken riktning de vill att gåvorna ska gå. Det är väl högst relevant som denna tråden tagit upp att understödjarnas viljeinriktning blir konsulterad. Magazinet i Norge gick med underskott drygt tre miljoner, detta underskott täcktes från LO i sverige. Gåva eller förmedlad gåva till Östanbäck på ett ”betydande” belopp osv.

  Anser du att styrelsen i en medlemsbaserad organisation har fritt förfogande. Kan fritt förfoga över ideologi och kanske anställa släkt utan komkurrens mm.?

  Visst är samråd mellan troende och vuxna en bra form, i stället för mörkning som Norgeaffären.

 • Johan E

  PåKlippan,

  Har nu talat med min vän som arbetar på Livets Ord. Det du säger om pensioiner stämmer inte alls! All personal på Livets Ord får tjänstepension. Dessutom så är det totalt felaktigt det David P påstår om Europakonferensen. All personal har arbetsplikt under denna vecka men får naturligtvis full lön för detta arbete. Att ett företag har arbetsplikt under den vecka man har som mest arbete är naturligt.

 • Johan E

  Dessutom stämmer den inte heller vad PåKlippan påstår om tiondeavdrag. Enligt min vän så fungerar det på det viset att man mailar till personalchefen om man vill att tionde skall dras på lönen.

 • PåKlippan

  Johan E

  Den person som hade att välja att offentligt skriva på listan tror jag vet vad den talar om. Kanske man ändrat rutinen så att man numera meilar in sin önskan vilket är en bra ordning.

 • digitalToo

  Johan E. Måste du ta glädjen ifrån gänget här. Det är ju detta de lever på och ältar fr. morgonen till kvällen. Lögner, misstankar, skvaller…

 • PåKlippan

  Johan E

  Ska styrelsen kunna ge flera hundra tusen till prokatolska organisationer, eller till mormonerna, utan att medlemskollektivet blir tillfrågade? Jag frågar principiellt. Vet du att allt når fram av de gåvor som folk ger till LO?

  Ministrymodellen i USA innebar att stora förmögenheter samlats på familjer som, Hinn, Roberts, Copeland, Dollar, Jake, Crouch m. fl.

  Omåttlig lyxkonsumtion, gör att man kallar dessa för ”hallickar”. Främst baptister och konservativa evangelikaler är förargade när de ser dem på TV. De dödar alla andras vittnesbörd påstår de senare grupperna.

 • Maria

  Hej Björn Jönsson jag skrev i mitt tidigare inlägg att ”I en riktig kristen församling är det väl SJÄLVKLART ATT MEDLEMMARNA HAR FULL INSYN i det ekonomiska” Jag har inte skrivit att någon annan än medlemmarna har rätt till det.

  Klistrar in din kommentar för tydliggörandets skull Björn Jönsson: Vad jag ville säga med min lilla företagsliknelse var, att LO inte är skyldiga att redovisa någoting till de som inte är med i församlingen och framför allt inte till bloggare som är så aktivt kritiska.

  Maria: Jag menade inte och har aldrig menat att någon annan än medlemmarna självklart ska ha fullinsyn i det ekonomiska. LO är ju inte ens en församling utan ett ”företag, stiftelse” business på hög nivå är det ju iallafall. Det kanske har en viss likhet med en församling men i grunden ett företag som måste tjäna pengar för att överlveva. Ett babelstornbygge med en stark ledare i toppen, så långt man kan komma från NT:s beskrivning på en riktig församling.
  Paulus skriver att allt ska ske öppet och inte gör nåt i hemlighet, kommer inte exakt ihåg var det står så det var fritt ur minnet.

 • Björn Jönsson

  PåKlippan

  Nu har det ju på denna sida spekulerat och mistänkt LO om Just ekonomiska oegentligheter och jag tror att det är just spekulationer, för hur skulle du själv göra i de olika situationer som nämts här, du har den helige ande, du har ditt samvete, du har Guds ord, inte skulle väl du, om du inte var föhärda förstås, köra över dessa tre, anden, samvetet och ordet plus riskera ditt rykte, din tjänst och allt som är uppbyggt av dig, kring dig och genom dig?
  Jag kan ju ha fel, men jag tror inte att något av det som Lo misstänks för på denna sida är sant, skulle det trots allt vara sant, så är det troligen, tack och hej för LO.

  Sen är det ju så, om jag inte misstar mig, att det finns saker som pastorn och ledningen kan göra utan att fråga medlemmarna, dom har en frihet att fatta vissa beslut utan att det är ett församlingsmöte, hur stor den friheten är finns det nog beslut om som är framtaget och godkänt!

  Mvh Björn Jönsson

 • Björn Jönsson

  Maria

  Jag kan förstå att det uppfattas som om jag försvarar LO, men så är det inte!
  Jag håller med dig i det du skriver om babelsbygge, eller människoverk som jag hellre vill benämna det hela, jag personligen tror att hela grundsynen på församlingen är fel oavsett om det är Lo eller någon anna frikyrka, men det skall jag inte prata om här.
  Jag tycker också att det är självklart att medlemmarna skall ha full insyn, det jag försöker att visa med mina inlägg i debatten, är typ, om någon har belägg för sina misstankar så gör en anmälan, har man inte belägg så är det bara en massa svammel!
  Mvh Björn Jönsson

 • Björn Jönsson

  Maria

  Ett litet tillägg!
  På årsmötet brukar den ekonomiska redovisningen ske, då brukar man också få hela redvisningen skriftligen.

  Mvh Björn Jönsson

 • PåKlippan

  Björn J

  En stiftelse har som du vet inga andra medlemmar än de fysiska personerna som sitter i styrelsen.

  Dvs sex medlemmar allt i allt för LOs del.

  Den som väljer stiftelseformen gör väl ett medvetet val får vi ana. Om Gud har sagt att det måste vara stiftelseformen, så får vi acceptera att Gud gärna vill ha en organisation där man på sikt riskerar toppstyrning, med ett A och ett B lag kanske.

  Finns det kristna som inte frestas i pengafrågor, helgon kanske?

 • Maria

  Tack Björn Jönsson för svar!

  Vill bara kommentera en sak du skrev.
  Babelsbygge och människoverk är exakt samma sak. Så fort människor ska bygga upp något som inte är av Herrens ingivelse så är det ett babelsbygge dvs människoverk.

  Vill rekommendera boken från Nimrod till antikrist av Sven Reichmann som väl beskriver det temat.

  Trevlig Helg till alla!

 • STEEN

  Sakfrågorna som kommer upp skulle säkert tagits något mer på allvar om inte endel kommentarer inte var så konspirativa kring t.ex tjänstepension, löner och avdrag till tionden.

  Jag har själv varit anställd hos LO. Personalchefen är en mann med intigritet. Att man inte har världens fetaste lön vet alla, också innan man ansöker om jobb där. Det är helt frivilligt att jobba där och de anställda är helt kapabla att förhandla sig till ett avtal, utomordentlig fina kolegaer och arbetskamerater.

  Försök holde er till fakta och till sånt som är relevant. All vettig kritik lider av detta som många kallar för konspiratirisk, ibland med rätta.

 • Björn Jönsson

  Maria
  Var välsignad!

  Mvh Björn Jönsson

 • Jag vill knyta an till det som den här bloggposten handlar om …

  Nämligen att David Nyströms version av vad som hände med Östanbäcks kloster, som Ulf Ekman gett sitt stöd till, är en felaktig version. Ett alternativ är att vd:n på Livets Ord Jonathan Ekman ljuger.

  Slutsats: Antingen talar inte David Nyström & Ulf Ekman sanning eller så är det Jonathan Ekman som inte talar sanning. Men det kan också vara så att hela gänget har trasslat in sig i denna affär så att ingen av dem talar sanning.

  Detta verkar inte bekymra gänget av Livets Ordare ett dugg. Det tycker jag är det mest fasansfulla i denna soppa. Att en ledare ljuger kan ju hända. Men då brukar ju medlemmarna reagera. Men tydligen inte på Livets Ord.

 • PåKlippan

  Steen

  skrev ”Sakfrågorna som kommer upp skulle säkert tagits något mer på allvar om inte en del kommentarer inte var så konspirativa”. Det kanske tynger tanken men är det konspiration att säga att en stiftelse inte kan ha medlemmar annat än de som sitter i styrelsen? Hos LO blir det sex personer.

 • STEEN

  På Klippan

  Min morfar har alltid sagt att man inte skall blanda ihop buisness och församling. Morfar är nog min mentor när det gälder det andliga vandringen tilsammans med min Far. Gennom hela den tid jag har vistas i trosrörelsen har jag funderat kring detta, vart drar man gränsen? Jag har nog min egen uppfattning om detta, utan att jag känner att jag har något personligt mandat att ”predika” stärkt innför andra om mitt syn.

  Frågor man får ställa sig är:
  – Hur kan vi få inn medel (pengar) till församlingsvärksamheten och mission?
  – Skall man skilja på det som genererar pengar till Guds rike kontra det som är personlig inkomst-arbete för församlingens anställda och ledare?
  -Hur skilja på dikena mellan att leva ”fattigt” (som t.ex evangelist) och att berika sig med lyx?

 • Steen,

  Det verkar inte bekymra dig heller att man inte talar sanning i trosrörelsen. Din morfar i alla ära, men det är inte honom vi diskuterar på den här bloggposten.

 • STEEN

  ….OCH jag som trodde det handlade om min morfar Haggaj 🙂
  Gennom 90 år har han vandrat med Herren, med ett unikt godt rykte och vitnesbörd. Att bivåna en person på nära hold, och sen se att detta håller prov, det väger tungt för mig. Ekman, Haggaj, Åleskjær i all ära…..
  Sen Ordet är främst vår lykta och vår stig, SJÄLVKLART. Men när Ordet får substans blir det ett enormt vitnesbörd.

  Haggaj, jag har inte behov för att ställa mig till försvar för vare sig den ena eller andra. Heller inte behov för att leta fel. Lögn förekommer där människor vistas, också bland LO are. Låt oss vara uppriktiga och ärkänna vår synd när vi brister i fullkomlighet. Vet jag därimot vad som sant är när det finns klar dokumentation på att det förekommit lögn, skulle jag alldrig stöda det, självklart. Allt som skall skakas skall skakas, också trosrörelsen. Allt vill komma upp i ljuset. Den konkreta saken du tar upp i tråden Haggaj har jag inte tillräcklig innsikt i saken för att kunna veta vad som är fakta.

  Annars om rörelsen; jag anser mig inte vara med i någon rörelse. Ett del av kroppen helt enkelt. Den lokala församlingen tror jag därimot på.
  Ha en fin Kväll.

 • PåKlippan

  Steen

  Är det konspiration att säga att en stiftelse inte kan ha medlemmar annat än de som sitter i styrelsen? Hos LO blir det sex personer.

  Jag frågar på nytt. Varför svarar du inte på en rak fråga. Du har mage att kalla oss konspiratörer, sen lägger du dimridå med din morfar. Han borde ha lärt dig att ditt ja ska vara ja och nej nej, men det har du tappat på din väg av människoförgudning. Du saknar heder enligt min uppfattning.

 • Maggan

  OT igen! (förlåt Haggaj)
  Maria, du hänvisar till Sven Reichmann. Han är bra. Jag har inte läst den bok du hänvisar till. Men däremot ”Prestationslös tro” (handlar om Trosrörelsen utan att nämna den vid namn) och den för mig viktigaste ”Allt är inte ”Gud som glimmar.”
  Pengar och pensioner begriper jag mig inte på. Men lögnaktigt förfarande är jag allergisk mot.

 • STEEN

  Hej På Klippan.

  Jag har själv både tänkt och skrivit konspiratorisk ibland. Alla gör vi det. Det betyder inte att vi skall komma under fördömmelse som om man är totalt bort räknat liksom.

  Debatter i sig är det ingen fel på. Heller inte det att vilja avslöja det falska eller det felaktiga. Värför jag skrev några linjer om det som kan slå över i det konspiratoriska, var just de sakfrågor jag nämde – inget annat På Klippan.

  Du frågade mig – Är det konspiration att säga att en stiftelse inte kan ha medlemmar annat än de som sitter i styrelsen? Svaret är Nej. Det har jag heller inte hävdad.

  En debatt kan ibland ge sig uttryck i en ansträngt och anklagande ton, trots att man samtidigt har en rejäl sökan efter sanningen. Här kan det vara bra att vi stannar upp och ser över hur vi själv argumenterar. H och PK påpekar mina brister, det är helt OK. Skall tänka igennom detta. Mycket kan bli till det bättre.
  Ni kan få en fundering också;
  kanske det är så att om man var något mer diplomatiskt i tonen, så tror jag att flera skulle ordväxla med är, och lyssna och begrunda. För mig upplevs det som ni ibland skall klyva orden till den ni är oeniga med. På Klippan har jag egentlig upplevd som ”kylig”, men här senast uppfattar jag en något anklagande ton. Jag kan ta det. Därimot för mig slår det ut så att jag tappar suget att komma med innspel, inte för att man inte har åsikter och klara svar, men jag har annat att göra enn att reta på mig andra som inte tycker som jag.
  Tycker inte om att kivas helt enkelt.

  Hoppas du nu fick svar på din raka fråga På Klippan. Var så jätte välsignade nu grabbar 🙂

  Om ni inte ser det så alls, är det helt OK för mig. Bless you.

 • SkitsKalle

  Haggaj:

  ang att ingen LO’are reagerar.

  .. Kan ju faktiskt vara det som kallas :
  ”Frid som övergår allt förstånd”

 • Kättarper

  Ur Östanbäcks Julbrev 2007:

  ”Men Herren ger sin hjälp genom människor, ofta från oväntat håll. Stödet från Pastor Ulf med
  församlingen Livets Ord har varit påtagligt i flera år och nu konkretiserats i en direkt insats från
  marknadschefen där, Mats-Jan Söderberg, som nu bygger upp en särskild hemsida http://www.Enhetens
  kyrka.”

  ”A propos globalt nätverk och Enhetens kyrka kunde jag som skriver med andra i biskoparna
  Bertils och Anders’ samtalsgrupp om det gemensamma arvet vara med om ett viktigt möte på
  Laurentiistiftelsen i Lund måndagen efter Allhelgona.i FKE:s regi. Michael Root, direktor för
  Center for Evangelical and Catholic Theology efter grundaren Carl Braaten, som jag i sällskap med
  Benjamin Ekman träffade förra sommaren i USA, ledande amerikansk luthersk teolog, f n dekan för
  det lutherska seminariet i Columbus, South Carolina, och under tio år professor vid det ekumeniska
  forskningsinstitutet i Strasbourg, med mångårigt deltagande i både den internationella och den
  amerikanska luthersk-katolska dialogen. Där fattades beslut om att bygga ut och kombinera de
  existerande nätverk som finns av lutherska och anglikanska teologer och kyrkomän med andra från olika protestantiska samfund som är beredda att ställa sig bakom en deklaration med innehållet:
  Rätten och motiven till separat existens för de samfund som skildes från den romerska kyrkan vid
  1500-talets reformation finns inte längre. Vi uppfattar påven Benedikt XVI som talesman för den klassiska kristna tron och etiken i mötet med såväl den sekulariserade kulturen i Väst som med de andra världsreligionerna i Öst i långt större utsträckning än de som har makten i de kyrkosamfund vi tillhör. Och här förgrenar sig nätverket långt utöver de kretsar som kan betecknas som ”högkyrkliga” eller ”katolicerande”. Påtagligt är att den världsomspännande med böneveckan för enheten jämnåriga pingstväckelsen, som på 60-70-talen trängde in som karismatisk förnyelse i de traditionella kyrkorna och samfunden också sluter upp, nu kommer med i denna samling genom
  framträdande representanter, så som samlingen i uppropet för Enhetens kyrka just manifesterar. Så
  har klostret här tacksamt tagit emot inbjudan till medansvar i Svenska Kyrkans OAS-rörelse, för
  min del som teologisk rådgivare, mest från platsen här. I mötet i somras i Skövde kunde br.Boris
  återigen delta, liksom han också tidigare under året var med om en retreat som rörelsen Sant Liv i
  Gud, kring Vassula Rydéns profetiska budskap, med enheten just kring Petri stol i centrum,
  anordnar.”
  http://www.svenskakyrkan.se/klostren/östanbäck/Julbrev%2007.pdf

 • Kättarper
 • A Maria E

  ”…I tacksamhet för det som vi har sett av Guds Andes verk i detta vill vi som vänner till klostret i olika samfund och kyrkor gärna anbefalla det arbete som nu börjar på Enhetens kyrka vid Östanbäcks kloster till generösa bidrag från allt Guds folk i vårt land.”

  Anders Arborelius ocd, biskop i Stockholms katolska stift
  Mar Dioscoros Benjamin Atas , ärkebiskop, patriarkalvikarie, Södertälje
  Ylva och Georg Eggehorn, Ösmo
  Ulf Ekman, pastor, församlingen Livets Ord, Uppsala
  Per Englund, ordf. i FKE (Förbundet för Kristen Enhet), Knivsta
  Sune Fahlgren, teol.dr., Evangeliska frikyrkan ,Örebro
  Roald Flemestad, Oslo, vald biskop för Nordiska Katolska Kyrkan
  Bertil E.Gärtner, biskop för Östanbäcks kloster
  Peter Halldorf, pastor, Bjärka-Säby
  Bengt Holmberg, professor emeritus, Lund
  Sture Holmberg, kyrkoherde, Kila, Västmanland
  Carl Olov Hultby, riksevangelist, SvenskaMissionskyrkan , Sala
  Berit Simonsson, inspiratör OAS-rörelsen, Henån
  Gunnar Weman, ärkebiskop em., Sigtuna
  Per Åkerlund, Skellefteå, bokförläggare, präst
  Leif W.Östborg, prost, Västerfärnebo-Västervåla

  http://www.svenskakyrkan.se/klostren/östanbäck/Upprop%20Enhetens%20Kyrka%202.pdf

  Eftersom det i texten som Ulf Ekman skrivit under i egenskap av pastor för församlingen Livets Ord i Uppsala står ”…vill vi som vänner till klostret i olika samfund och kyrkor…” uppfattar jag det som att han talar å Livets Ords vägnar och inte som privatperson. Detta måste innebära att oavsett om Ulf gav pengarna till Östanbäcks kloster ur sin egen ficka eller ej, har vi nu fått svar på att även Livets Ord är positiva till Östanbäcks kloster.

 • A Maria E

  Forts.
  och vill att allt Guds folk i Sverige skall ge generösa bidrag dit.

 • PåKlippan

  Steen

  Helt rätt ska vi verka för en trivsammare ton i vårt bloggande. Ateisten Anderberg anser att det hör till god ton att omgående ge den andre rätt när det som anförts är sant. Den hederligheten är ovanlig från LO hållet. Det kan ta upp till fem ”ronder” innan något enkelt kan slås fast som sant. Allt detta dödar och saboterar debatten. Ett disputerande ska helst vara en gemensam process där sakfrågan blir klarlagd. Parternas motiveringar och grund för sina ställningstagande framträder. Sen blir finalen kanske att man har olika ideologisk grund som gör att man ”tvingas” att dra olika slutsatser.

  Sturmarks debatter med Ulf Johnsson från RKK tycker jag är ganska bra exempel. Båda sakliga och villiga att erkänna motpartens ståndpunkt. Sturmark fick nästan inga svar när han debatterade med din favorit. Däremot fick han ett klart vittnesbörd om Jesus. Tänkande människor kanske inte öppnar öronen för evangeliet just då. De anser att det är ohederligt att sabotera debatten med sånt när så mycket lämnats obesvarat.

  Att de som älskar fakta kallas ”konspirationsteoretiker” gör det svårt att samtala.

  Den som levt med raljerande, invektiv och ironi under många år kanske inte ser det som onaturligt. Om du vant applåderar förnedrandet av meningsmotståndare. De talar från ”avgrunden”. ”Ingen demon i helvetet ska stoppa vad Gud ….”.

  Har du läst mina dialoger med RKKs vänner. Jag tror att vi ofta mötts hjärta till hjärta. Jag respekterar deras tro. Ofta argumenterar de sakligt för sin tro. Jag brukar hålla fram den tro som vi evangelikaler tidigare haft, och som nu håller på att lösas upp av kända ledare!

 • digitalToo

  Amen, A Maria E.
  Toppen !

 • PåKlippan

  digitalToo

  Menar du att Gud sagt 1000 missionärer, eller kanske 1000 nya munkar?

  Varför vill du ge stora gåvor till Östanbäck?

 • digitalToo

  Generositet är gott. Generösa gåvor till alla som älskar Jesus och arbetar för Hans rike är toppen.

 • PåKlippan

  digitalToo

  Varför vill du ge stora gåvor till Östanbäck? Du svarade på nåt annat.

  I ditt givande så undrar jag vad det är som gör att du hellre ger rikligt till Östanbäck, när LO inte orkar underhålla mer än högst en handfull missionärer?

 • digitalToo

  Klippan
  Jag nämde inget om mitt givande till Östanbäck. Jag sa:
  ”Generositet är gott. Generösa gåvor till alla som älskar Jesus och arbetar för Hans rike är toppen.”
  Toppen med kristna som är generösa till sina kristna syskon. .
  Ulf Ekman som tycks ge generösa gåvor till ”allt gott verk” (som ni berättat om)är ett exempel att följa.
  Du och jag Klippan kan ge till det vi känner mest glädje i hjärtat över, och då blir vi ännu gladare och generösare.
  Livets Ords mission som du nämner gillar jag också, så vill du ge till det är det också toppen. En huvudsak är att vi inte lever för oss själva. Var välsignad i ditt givande.
  br. Stefan

 • mirre

  På tal om 1000 missionärer, vad sägs om detta:

  ” Pastor Ulf is also the founder and president of Word of Life Bible Center & University, the largest Bible School in Europe, from which 45,000 students have graduated and are now working actively in the harvest field.”

  http://www.asiaconference.org.sg/speakers.php

 • PåKlippan

  mirre

  Detta är väl inte sant? Ska vi kristna tala osanning om vi kan förhärliga Gud med osanning?
  I äldre frikyrka var detta otänkbart.

  Sanningsbegreppet är förstört. Du har din sanning, jag har min egen sägs det. Men bibelns sanningsbegrepp är absolut. Det är ja eller nej.

  Gåvan till Östanbäck var avsedd att ges från LO, när det blev allmänt känt, så kokade man ihop en lögn för att lindra skadan? Vi satt några och väntade om det skulle komma en lögn, de där dagarna. Är det bevisat att LO ljuger? Munkarna mottog gåvan från LO. Säkert hade de fått förhandsinformation att LO skulle ge gåvan. Sen kom pengarna. Visst verkar det som munkarna talar sant?

  Vi har aldrig haft problem med Ortodoxa kyrkan påstår UE. Är det sant?

 • STEEN

  Kong Hee sina siffror på utexamerade Bibelskole elever ifrån Europas störste bibelskola, altså Livets Ord är iögonfallande hög (45 tusen personer). Dessa är alla dessutom ute på missjonsfeltet, enligt linken mirre henvisar till.

  -Undrar vart han har fått sina siffror ifån?
  -Undrar om han räknar in, bland dessa 45 tusen misjonærer, också alla ”konspiratoriska” bloggare som har gått på bibelskolan?

  Kong Hee börjar visa många prov på brist på trovärdighet (China Wine, Cheap grace t.ex). Det är synd för Livets Ord. Han är vel på något sätt Livets Ords ansikte i Asien, som jag har fattat det. Tar jag fel?

 • F Ö

  STEEN

  Förstår inte…Vad menas med att ”Kong Hee börjar visa många prov på brist på trovärdighet (China Wine, Cheap grace t.ex)”…Får inte ihop det.

 • STEEN

  Du kan få 2 linkar F.Ø att betrakta:

  China Wine; här uppträder Kong sin fru Sun:
  http://www.youtube.com/watch?v=Twxf2LraoEE

  Cheap grace; här kommer Hee med påstående om andra predikanter, som folk orättmessig antar är bl.a Joseph Prince:
  http://www.youtube.com/watch?v=ViLMljoba8A&feature=channel_page / se även Part 2 av denna på youtube.

  Också har du också linken som mirre hänvisade till, från Asia Conference.

 • PåKlippan

  F Ö

  City Harvest (med 290 miljoner kr i förmögenhet) har hårdlanserat Sun. Hon har varit assisterande pastor. Inget pekar på att någon skulle anse att hon inte är central i City Harvest.

  Om hennes livsstil är fel borde någon varna för denna typ av liv.

 • Johan E

  Haggaj,

  Efter att ha läst de Jonathan och David skrivit är det upenbart att ingen av dem ljuger.

  David skriver att det var en privat gåva och Jonathan skriver att det var en privat gåva. Vem som sedan administrerat gåvan är oviktigt i sammanhanget.

  Detta är ytterligare ett exempel på hur du bygger en höna av en fjäder. Det framstår mer och mer som det är du som ljuger.

  Dessutom skriver ju Jonathan i orginalposten från förra året att Livets Ord är glada att de kan hjälpa bröderna i Östanbäck. Knappast något de försöker dölja…

 • Det är oerhört viktigt, att kunna läsa vad dessa ledare ’vittnar om’ – vad de säger.

  ”På frukten känner man igen trädet”…

  Här kommer t.ex. ett citat ur Anders Arborelius’ uttalande i jesuit-tidskriften ’Signum’, där han stakar ut vägen för den ’nya’ enheten:

  Anders Arborelius säger:
  ”Häri ligger mycket av nåd och en Guds uppgift. Tar vi ekumeniken på allvar tror vi ju att Gud vill att vi har något ömsesidigt att ge varandra. Att det verkligen är tal om dialog och relation i biblisk mening.
  Det obekväma är naturligtvis att vi katoliker inte sticker under stolen med att vi har mottagit uppenbarelsens fullhet, även om att vi tror att vi bär en skatt i våra lerkärl som vi är kallade att ge till de andra.
  Vi skulle vara otrogna mot vår kallelse om vi alltför lätt sade att vi står på samma nivå. Att uttrycka detta på ett sätt som inte ens antyder självgodhet är svårt. Det tolkas så lätt som om vi sätter oss på våra höga hästar.
  Att återföra ekumeniken till sanningslidelse i stället för trivsel och stämning tror jag är oerhört viktigt men svårt. Man kan återföra detta till Kant och Thomas. Om man inte är överens om att det finns en sanning utan att det bara finns en tolkning, blir ekumeniken svår. […]

  Egentligen har vi redan hunnit förbi det. I praktiken har vi nått en allmän konsensus i andliga frågor när det gäller bön, spiritualitet, Kristusförening, frälsning. Det finns en konsensus bland de fromma från pingstvänner till ortodoxa. Man läser Lönnebo, Stinissen, Halldorf. Det är inget problem längre. Här finns också den mer problematiska sidan i att man är mer pragmatiker än dogmatiker i Sverige.

  Ingen talar om rättfärdiggörelse, allra minst Svenska kyrkan. I den klassiska lutherdomen talade man om rättfärdiggörelse. Vi talar snarare om heliggörelse. De ortodoxa talar om gudomliggörelse. Det är en linje som ligger i själva bibeln som man bör kunna ena sig om. Positivt är det aktuella Birgittajubiléet som kommer fjorton dagar efter Augsburg. Det finns en symbolisk linje från Augsburg till Rom.
  Här är man tillsammans för att vörda Birgitta som en himmelsk vän och förebedjare, även om man kanske inte har tänkt igenom det strikt logiskt, dogmatiskt. Det är därför man är där och på så sätt har man – medvetet eller omedvetet – gett ekumeniken en puff framåt. Man har implicit accepterat helgonkulten. Men har man tänkt igenom det. Har man dragit de teologiska konsekvenserna?

  Ekumeniken och kyrkans roll i Sverige är beroende av om vi vågar gå vidare med jungfru Maria. Den klassiska synen hos kyrkofäderna är att HON KROSSAR ALLA KÄTTERIER.
  Om hon inte är Guds moder är kristendomen bara idéer.
  Jag tror att det finns en gammal svensk klockarkärlek till Maria. Det ser vi hos sekulära svenska författare som så ofta skrivit om henne. Blommor har uppkallats efter henne liksom korna. För vår inre katolska integration är det också viktigt att Maria får en folklig förankring – hur den nu skall gestalta sig – som då samtidigt bygger på en dogmatisk tradition.
  Vi ser ett slags renässans för Maria i Svenska kyrkan som inte alltid är teologiskt förankrad men som kanske skulle kunna bli det utifrån rättfärdiggörelsen. Maria är ju modellen av den rättfärdiggjorda människan. Om vi kunde gå vidare med detta skulle det också kunna fördjupa dialogen med de ortodoxa kyrkorna, som vi har en djup gemenskap med. ”
  ………….
  Läs hela artikeln:

  http://www.signum.se/signum/template.php?page=read&id=432
  ……………………………………..

  ”Den som har öra…..!!!” Låt ingen…..
  …..

 • F Ö

  Livsstil…att hon är gift eller…?

 • Påven

  STEEN: Hört talas om spamming?

 • STEEN

  Ja, hon är frun till Kong Hee.

  Kom mina linkar in på bloggen om ”China wine” og ”Cheap grace” (står på moderering vad jag ser).

 • mirre

  F Ö, här är Suns video:

  http://www.youtube.com/watch?v=Twxf2LraoEE

 • mirre, STEEN, PåKlippan,

  Om ni vill skriva om annat än vad bloggposterna här handlar om, så rekommenderar jag er att skaffa egna bloggar.

  Påven,
  Tack!

 • Johan E,

  När David Nyström skriver:
  ”I den debatt som följde när detta togs upp för första gången klargjordes det från LO:s sida att det var Ulf som givit av sina privata pengar till detta, inte LO:s. Diskussionen skulle kunna stanna där; vad Ulf gör med sina privata pengar kan inte vara av något intresse för någon annan, så länge det inte är av ytterst anmärkningsvärd art, och sedan när blev ekonomiskt stöd till en kyrka det?”

  För att få detta resonemang att hålla ihop så krävs det att inte LO betalt ut pengarna.

  ”Inte ”LO:s” skriver ju Nyström. Men förfogar då Ekman över LO:s pengar?

  Hela den här soppan grundar sig naturligtvis på att allt är en efterhandskonstruktion. Det visar ju med all önskvärd tydlighet Jonathans arton (18)kommentarer (varav 16 som ”Kalle”) i ett försök att försvara vad som hänt innan dementin kommer först tre (3) dagar senare.

  Varför visste inte vd Jonathan att det var pappa Ulf som gett pengarna förrän efter tre dagar? Som vd kan han väl inte bara låta gåvor skickas iväg utan kontroll. Så som ovan redovisats bör ju dessutom det beskrivna förfarandet innehålla ett avtal. I annnat fall kan det vara brottsligt.

  Den som inte ser detta är blind!

 • F Ö

  På Klippan

  Jag kan inte hålla med om din uppfattning att Steen ”saknar heder”. Dessutom var mina frågor var ärligt menade till honom.

  Här är ett bra exempel, jag vill gärna citera honom: (nedan)

  ”En debatt kan ibland ge sig uttryck i en ansträngt och anklagande ton, trots att man samtidigt har en rejäl sökan efter sanningen. Här kan det vara bra att vi stannar upp och ser över hur vi själv argumenterar. H och PK påpekar mina brister, det är helt OK. Skall tänka igennom detta. Mycket kan bli till det bättre.
  Ni kan få en fundering också;
  kanske det är så att om man var något mer diplomatiskt i tonen, så tror jag att flera skulle ordväxla med är, och lyssna och begrunda. För mig upplevs det som ni ibland skall klyva orden till den ni är oeniga med. På Klippan har jag egentlig upplevd som “kylig”, men här senast uppfattar jag en något anklagande ton. Jag kan ta det. Därimot för mig slår det ut så att jag tappar suget att komma med innspel, inte för att man inte har åsikter och klara svar, men jag har annat att göra enn att reta på mig andra som inte tycker som jag.
  Tycker inte om att kivas helt enkelt.

  Hoppas du nu fick svar på din raka fråga På Klippan. Var så jätte välsignade nu grabbar

  Om ni inte ser det så alls, är det helt OK för mig. Bless you.”

  Håller faktiskt med, STEEN, fin retorik, bra i sättet – all heder.

  De svar som jag fick var helt ok faktiskt.

 • STEEN

  Tack F Ö

  Passar på att tacka för mig här på bloggen.

  Var välsignad.

 • Nådendal

  Haggaj!
  Ja, tänk att tuppen skulle gala 18 gånger, innan Kalle kröp ut ur sin gömma och blev Jonathan.
  Att han då ytterligare skulle förvärra det redan prekära läget beträffande Östanbäckspengarna, anande han nog inte då.
  Men så är det ju när man man har svårt att hålla sig till sanningen.
  Hans pinsamma förklaring till sin dolda agenda, förstärks på hans egen blogg nyligen.
  Finns det någon som tror att bröderna på Östanbäck ljuger?!!!!!!!
  Med den stora gåvan är UE ute efter att köpa sig position och makt.
  Hade han haft nöd för människors frälsning hade han kunnat sända ut ett stort antal LO-missionärer ( åtminstone med LO-lön mätt).
  UE är en dubbel person, han älskar sin jordiska familj över allt annat.
  Ingen risk att hans närmaste lider någon ekonomisk brist i familjeimperiet.
  Hans ”stybarn”, dvs församlingen, hålls däremot hårt och här framtonar knappast någon generös ande.
  Fårstaketet är försett med elstängsel, både högst upp och längst ned.
  Vill något får försöka hoppa över till gröna ängar där det finns ro, ska det åminstone svida rejält.
  En hel här med motbloggare i olika klädnader står beredda att förlöjliga, sjukförklara eller demonisera fritänkarna.
  Vi måste ändå i våra hjärtan skilja på fåren, både innanför och utanför staketet och de som gör vad som helst för att tysta.
  P.S Talade med en LO-are idag som säger att Johan E. med både ett och två s, sedan något år arbetar som chef för LO:s förlag och det ryktas att hans huvuduppgift är att verka som torped i bloggossfären.

 • Tom Kecklund

  Om en penninggåva betalas ut av en organisation så är det organisationen och dess styrelse ansvarig för utbetalningen.

  Livets Ord kan inte säga att det är Ulf Ekman som gett en gåva om pengarna gått via Livets Ords konton. Vill man ge en personlig gåva så betalar man ju den givetvis från sitt eget konto.
  Det här borde ju vara klart för alla.

  Johan E skriver: Vem som sedan administrerat gåvan är oviktigt i sammanhanget. Det är ju på inget sätt sant. Den som betalat ut gåven är ansvarig för utbetalningen vare sig man vill eller inte. Detta är enkel juridik och inte teologi.

  Jag har inget till övers för diskussioner med stor överslag och anklagelser åt olika håll men efter att ha läst igenom det som den här bloggposten handlar om blir min fråga:
  Varför tar inte Livets Ord ansvar för att de betalt ut en gåva till Östanbäck kloster. Varför säger ni inte att ni stött det arbetet och att ni tycker att det är ett arbete värt att stöda? Har Livets Ord en annan åsikt än Ulf Ekman i den här frågan? Verkar lite skumt om det är på det sättet.

  Att man försöker förklara bort saker och ting när man blir pressad är aldrig någon bra idé. För mig skulle det vara mycket mera trovärdigt om man står för det man gjort och sakligt förklarar varför.

 • Johan E

  Haggaj,

  Är det inte lite tramsigt av dig att bygga hela resonemanget på att Ulf Ekmans gåva administrerades av Livets Ord? Vem som helst med lite sunt förnuft ser ju att det inte är något konstigt här.

  Du märker ju egentligen bara ord.

 • Johan E,

  Jag säger som Tom Kecklund: ”Om en penninggåva betalas ut av en organisation så är det organisationen och dess styrelse ansvarig för utbetalningen.”

  Och tänk även på detta:

  Jonathan Ekman skulle verkligen älska att nita mig. Varför inte visa kontoutdraget där det står att pappa betalade in pengarna innan de betalades ut till Östanbäck? Varför skulle Jonathan, som verkligen skulle älska att nita mig, undanhålla sådant godis från sig själv och er Livets Ordare?

  Fråga Jonathan om det!

 • smiley

  PåKlippan: När du är inne på avdelningen att vara konkret; vad menar du, konkret? Vad syftar du på? Det kanske är så att man måste skriva på ett visst sätt för att det ska vara ok att vara med i debatten här? Personligen prioriterar jag inte bloggen framför verkliga livet, skriver när jag tycker det är värt; läser när jag hinner. Ett annat skäl till att jag bara är här då och då är att Aletheia inte är en plats jag kopplar samman med seriositet och ärlighet, men det är min personliga åsikt. Men jag har full respekt för de som har tid och energi att lägga mycket tid på att debattera över nätet. Men ta gärna upp de frågor du vill samtala om så kan vi väl försöka få tid att prata konstruktivt. Vänligen!

 • För mig är det ganska ointressant om pengarna kommer från Ulf Ekmans egen plånbok, eller om de kommer från Stiftelsen Livets Ord. I vilket fall så är det ju ett rungande bejakande från Ulf Ekman av Enhetens kyrka, som står bakom Östanbäcks kloster, vars mål är att steg för steg leda in kristenheten under Petri ämbete, dvs påven.

 • Påven

  Berndt:

  Nu är det så att Ulf själv säger själv att han inte har för avsikt att leda in kristenheten under påven. (Bl. a. i amerikanska Charisma Magasine) Räcker inte det?

  Eller kanske är det så att det några bloggpostare här försöker åstadkomma är, att få tillbaka gåvan från bröderna i Östanbäck till dess rätta givare?

  Har ni i så fall rätt kontonummer? 🙂

  Pax Vobiscum!

 • Ludvig Hoffman

  John Nilsson:

  De har inte bara återanvänt kod – sidan består av open source-kod som man lagt en utseendemall över. Inget mer eller mindre. Har (utan vidare kunskap i varken php eller html) lagt upp en sida med det systemet.

  Inom den delen av föreningssverige som jag rör mig är även 50k en fantasisumma för ett så enkelt jobb.

 • Nådendal

  digitalToo!
  Varifrån tror du UE får pengarna?
  I en radiointervju 2007, svarade UE att han han hade 35 000 kr i månadslön.
  Samma år köpte han en villa för 6,5 Mkr.
  Sedan ger han en stor ”privat gåva” till Östanbäck.
  Hur får karln det att gå ihop?
  Ja, digitalToo, generositet är gott, förutsatt att det kommer ur givarens egen ficka och inte från en ovetande församlings kassa.

 • Erik Johnsson

  Det finns en stor välsignelse med ekonomisk generositet. Gud älskar en glad givare!

 • Och kort kommentar från mig:

  http://jonathan.ekman.nu/?p=184

 • David Nyström verkar inte vilja att Aletheias läsare skall se hans svar.

  Jag tänker inte heller svara honom på hans blogg. Anledningen är enkel: Sist jag skrev något, och det var en rent allmän grej bara, så släppte han inte in minn kommentar.

  Så i fortsättningen får Nyström svara här på Aletheia, för några länkar till ställen där jag är portad tänker jag inte bjuda på mer.

  Det är altid killarna som är ”för enhet” som portar och förbjuder. Kan vara något att tänka på redan nu, innan det är försent. 😉

 • Haggaj skriver ”Det är alltid killarna som är “för enhet” som portar och förbjuder. Kan vara något att tänka på redan nu, innan det är försent. ” slut citat

  Jo, det man kan kalla – diktaturens enhet 🙁

 • Haggaj: Jag kan inte påminna mig om att jag refuserat ett inlägg av dig. När gjorde jag det? Jag har, sedan jag startade min blogg, endast modererat ett fåtal inlägg, som mest bestod av personangrepp.

  Däremot vet jag att en del kommentarer ”försvunnit” när jag haft moderation på, vilket var en av anledningarna till att jag tog bort den.

  Nu var det länge sedan jag stängde av moderationen på min blogg, och du och andra kan kommentera så mycket ni vill.

 • David Nyström,

  Då tackar jag för den infon.

 • David P

  Hejsan!

  Johan E,
  Du skriver: ”All personal har arbetsplikt under denna vecka men får naturligtvis full lön för detta arbete.” (under Europakonferensen)

  Bra att du ställer saker till rätta. Helt rätt att ge svar på tal. Jag var lite onyanserad i mitt första inlägg.

  I ett senare inlägg skriver jag: ”Normalt betalas lön ut även under semester för anställda med månadslön, så det spelar mindre roll om folk tar ut semester eller inte under konferensen.”

  ”Det stora flertalet som arbetar vid bokbord, hamburgertält, barnarbete, städning etc gör det helt frivilligt. Dessa finns det ingen lönekostnad för.”

  Nu var det alltså inte anställd personal jag primärt talade om. Det är ju fortfarande så att det stora flertalet (av församlingens ca 2500-3000 medlemmar?) som arbetar i hamburgerstånd m.m är frivilligarbetare.

  Så långt jag vet får frivilligarbetare inte lön. Alltså kan Europakonferensen OMÖJLIGT gå med förlust! Lönekostnaden är den ojämförligt största kostnaden för alla företag så långt jag känner till. Genom att använda frivilligarbetare så kapar man alltså den största kostnadsposten.

  Med tanke på all försäljning av kläder, ringar, bokmärken, böcker, CD och DVD-er förutom all mat som säljs så måste hela tillställningen gå med vinst.

  Men för all del rätta mig om jag har fel, jag är inte ekonom.

  Östanbäcks kloster:
  Vad gäller utbetalningen till Östanbäcks kloster så är det konstigt om Ulf inte visste vad han gjorde. Som grundare av Stiftelsen Livets Ord borde han vara väl insatt i hur stiftelseformen fungerar. Han valde ju medvetet att använda stiftelseformen som bas för både bibelskola och församling.

  När jag gick bibelskolan i den ringa begynnelsen nämnde Ulf vid något tillfälle att stiftelsen ger störst möjlighet till styrning och minst insyn. Man slipper helt enkelt föreningsformen (som de flesta frikyrkoförsamlingar använder) där alla församlingsmedlemmar har rätt yttra sig och varje röst har lika värde vid omröstningar.

  M.a.o. det vore oförsvarligt av Ulf att inte känna till hur det ekonomiska ska hanteras i en stiftelse.

  Fast han kan ju fortfarande ha misstagit sig på vad som är renhårigt gentemot medlemmarna och tro att han som styrelseordförande (eller åtminstone styrelsemedlem) kan använda gåvomedel som han vill utan att redovisa för församlingen. När gåvan belv känd och frågor började ställas informerade Ulf församlingen vid ett församlingsmöte om sitt sätt att tänka gällande gåvan.

  Personligen anser jag att Ulf är så intelligent att han borde ha tänkt efter i förväg. Nu ser det snarast ut som att han handlat spontant och oöverlagt, vilket man inte kan göra när man hanterar gåvomedel. Det vet Ulf Ekman och han visste det när han gav pengarna men gjorde det ändå.

  /David P
  (f.d medlem i Livets Ords församling)

 • Jag har skrivit en kommentar om detta på min blogg.

 • stämmer det verkligen att Jonathan Ekmans kommentarer på Aletheia stoppas?

  http://jonathan.ekman.nu/?p=189

 • A Maria E

  Haggaj, du skriver: ’Det är alltid killarna som är “för enhet” som portar och förbjuder.’

  Jonathan skriver nu på sin blogg att du har blockerat honom från att skriva på Aletheia.

 • Johan E

  David P,

  Magnus Dahlberg skriver i början av denna tråd att man aldrig påstått att Europakonferensen går back. Tvärtom det är en bra intäktskälla för församlingens arbete.

  När det gäller Östanbäcksgåvan tror jag du har missförstått frågan. Det finns varken något olagligt eller oetiskt i att ge en gåva och att Haggaj mfl påstår så gör det inte mer sant.

 • Johan E

  Haggaj,

  Om det är OK med dig så byter jag ”nick” från Johan E till bara Johan för att slippa sammanblandning med den Johan Ericson som jobbar på Livets Ord.

 • Johan E,
  Både Johan och Johan2 är upptagna.

  Adam D & A Maria E,
  Jonthan Ekman har bara lagt in hänvisningar till sin blogg. Några som helst övriga kommentarer har han inte gjort.

  Det här är ingen anslagstavla för andra bloggar. Vill man debattera här så gör man det.

  Sedan kan man ju fundera över varför Jonathan Ekman lägger så enormt stor energi på allt utan att svara på grundfrågan. Han letar upp gamla citat här på Aletheia ett år tillbaka i tiden som stöd för att han har rätt.

  Men ju mer han gaggar om det ena eller det andra, ju mer energi han lägger på att svärta ned dem som ställer frågor …

  Desto mer borde läsarnafundera varför han inte gör det enkla:

  Berättar när pappa Ulfs pengar kom in i den stiftelse som han är vd för och berätta när pappa Ulfs pengar åkte iväg från den stiftelse som han är vd för till Östanbäcks kloster´.

  Det hade varit busenkelt att göra detta. Men det blir naturligtvis svårare at göra det om det inte gått till så som vd:n för Livets Ords Stiftelse påstår att det gjort.

  Och har inte detta gått till som påståtts, ja då kanske en del annat inte heller har gått till som påståtts. Det är då det kan börja bli svettigt för vd Jonathan Ekman.

 • A Maria E

  Haggaj skriver: ”Det här är ingen anslagstavla för andra bloggar. Vill man debattera här så gör man det.”
  Jag förstår! 🙂

 • Kättarper

  Jag har för mig att det där med att ”konferensen går back” varit en standardfras genom åren, d v s att utgifterna för konferensen är större än intäkterna. Jag tycker mig ha hört den mer än bara vid något enstaka tillfälle. Kan någon bekräfta dementera? Det är fullt möjligt att jag har fel.

 • Torgny T

  Kan det inte vara så att Ulf har sagt åt Jonathan att betala ut till Östanbäck, och att debitera hans lönekonto? Ulf får väl lön från LO? Ulf behöver således inte först betala in till LO, för att utbetalning till Östanbäck skall ske. Han får i istället avdrag på nästa lön. I sådant fall kanske lite väl familjär och informell bokföringskultur, men knappast oegentlig.

 • Erik Johansson:
  ”Det finns en stor välsignelse med ekonomisk generositet. Gud älskar en glad givare!”

  Varför läggs det då ner så stor möda och teknik på offertal för att få oss manade att ge?
  Borde det inte vara omvänt, att de som kom till kyrkan fick en slant istället. Eller tror man inte på vad man säger?

 • Fredrik,

  Touché ! 🙂

 • Torgny T,

  Jag vet inte vad du tror att Ulf Ekman tjänar eller vilka belopp som det rört sig om. Munken sa i alla fall att det rörde sig om en ”stor summa”.

  Inte kan du väl mena att om du är anställd på ett företag så kunde du ge en gåva på låt oss säga 250.000 kr till Frälsningsarmén och sedan be ekonomiavdelningen att skicka in pengarna och sedan dra det på din lön.

  Det funkar inte så i verkligheten. Borde inte göra det hos LO heller. Men tydligen har det skett något som är så knepigt att redovisa att man hellre försöker smutskasta den som ställer frågan.

  Men för varje gång Jonathan Ekman skriver en ny bloggpost och INTE redovisar exakt vad som hänt, ju mer troligt är det att det inte gått rätt till på ekonomiavdelningen. Och eftersom han skrivit en hel del, så är det just nu en låååång uppförsbacke för vd:n på Livets Ord.

  Är det nån mer än jag som tror att Jonathan Ekman just nu skulle undanhålla information om att det gått rätt till?

 • Tom

  Torgny T skriver: Kan det inte vara så att Ulf har sagt åt Jonathan att betala ut till Östanbäck, och att debitera hans lönekonto? Ulf får väl lön från LO? Ulf behöver således inte först betala in till LO, för att utbetalning till Östanbäck skall ske. Han får i istället avdrag på nästa lön. I sådant fall kanske lite väl familjär och informell bokföringskultur, men knappast oegentlig.

  Om det är så att man drar av på lönen före man betalt skatt och istället betalar det som en privat gåva är det ju vad jag kan förstå direkt olagligt eftersom man ju i så fall smiter undan skatten.

  Vet inte om det var så som Torgny T menade och påstår inte att LO gjort så heller men det gäller ju att vara korrekt, speciellt i kristna sammanhang.

  Men hur som helst så är det ju ändå LO som är ansvarig för gåvan om den gått från deras konto. Detta oberoende av varifrån pengarna härstammar.

  En privat gåva betalas ju från ens privata konto. Enklare än så kan det inte bli.

 • SkitsKalle

  Fredrik:

  Jo, för att vi människor är så tröga, gång på gång får vi påminna oss själva om de mest elementära bitarna i vår tro. Så det är väl bra att det finns sådana bitar i kyrkan som hjälper oss att komma ihåg, som väcker vårt tröga sinne..

  Skulle man följa ditt resonemang så kanske vi ska sluta med att predika för alla borde väl ändå fatta? Eller?

  // Jonatan

 • digitalToo

  Fredrik sa:
  ”Varför läggs det då ner så stor möda och teknik på offertal för att få oss manade att ge?
  Borde det inte vara omvänt, att de som kom till kyrkan fick en slant istället. Eller tror man inte på vad man säger?”
  a joke or not ? Men jag tror att en av ”huvudfrukterna” av omvändelsen är att inte längre leva för att få, utan leva för att ge. Det är väl det som offertalaren vill förmedla till oss andra också. Det flyttar fokus från mej och mitt. Blir vi glada givare så kan det rent av vara vägen ut från sysslandet med oss själva. Letandet efter fel hos andra kristna faller av i bara farten.
  Denhär tråden handlar om misstänkliggörandet av Ulf Ekmans generösa gåva till Östanbäcks kloster (enhetens kyrka) Som medlem i Livets Ord litar jag helt och fullt på Ulf Ekmans integritet (efter att granskat honom läänge). Kan tyvärr inte säga detsamma om den anonyme ”profeten” Haggai. Han har nog snarare bevisat det motsatta.
  Att Haggaj begär uppvisande av bevis här på forumet, hur transaktionen gått till. Ge mej en breake. Absolut ingen anledning.

 • Nådendal

  DigitalToo!
  I din iver att svara och samtidigt försvara din ledare, begår du det stora misstaget, att inte sätta dig in i och än mindre besvara Haggajs och många, många församlingsmedlemars berättigade frågor.
  Hur gick ”Östanbäckstransaktionen” till?????
  Vem är att betrakta som den egentlige givaren?????
  I vilket fall som helst, UE eller församlingen, var medlemmarna lika blåsta på information.
  Enda osrsaken till tystnaden är att ledarna har något att dölja.
  Detta skapar inga glada givare kan jag försäkra.
  Genom Haggajs ”blåslampa” blir själva döljandet besvärligare och möjligheten att en dag kunna avslöja lögnen ökar.
  Som du kanske känner till, säger skriften att all lögn kommer från djävulen.
  Haggajs stora uppgift är, att stå på den svagares sida och ropa från muren.
  Ytterst bekräftar detta med vilket ringaktande och förakt ledarna inklusive den högste verkställande tjänstemannen, Jonathan Ekman, ser på sina egna medlemmar.

 • Beppe

  Kanske lite ”off topic” men ändå,

  I frågan om att ”dra av” tionde från lön som ett brutto avdrag så är jag mycket betänksam till det.

  Jag har suttit som revisor i flera församlingar. Jag är inte auktoriserad revisor men har arbetat med ekonomi och haft kontakt med revisorer i mer än 20 år.

  Jag skulle inte tillstyrka en församling att låta sina anställda lämna sitt offer på det viset. Det är för mig att utnyttja svensk lagstiftning på ett sådant sätt att det blir moraliskt felaktigt och ett sätt att försöka minska församlingens kostnader för skatt, sociala avgifter och pension på ett regelvidrigt sätt.

  Den lön som står i anställningsavtalet/årligt reviderade lönebeslutet är vad församlingen skall redovisa som bruttolön för den anställde. På detta skall på sedvanligt sätt lön och sociala kostnader beräknas och betalas.

  Vill den anställde sedan lämna tionde så är det den personens ansvar.

  Skall vi troende inte föregå med goda exempel och undvika att göra tvivelaktiga lösningar? Min åsikt är att vi skall vara extra noga med att uppfylla regler och lagar!

  Om, (jag skriver om då jag inte vet att det är så) det nu sker på LO eller i någon annan församling i något annat samfund (Pingst, Mission, Frälsningsarmen mfl) så skulle jag starkt rekomendera att hantera löner till anställda på ett likadant sätt som ett vanligt företag gör.

  Mvh

  Beppe

 • Beppe

  Oups,

  tryckfelsnisse i förra inlägget:

  Skall vara ”På detta skall på sedvanligt sätt skatt och sociala kostnader beräknas och betalas”.

  🙂

  Beppe

 • SkitsKalle
  Jonatan… jag tror predikan är VÄLDIGT viktig.
  Jag ställde några frågor kring mångas speciella offertal…

  digitalToo
  ”a joke or not ?”
  Bra fråga… men det var en fråga och vissas reaktioner är intressanta att se.

  Ang. predikan:
  Predikan föder tro och tillit på Gud och hans löften. Jag kommenterade generellt om offertal som manar oss att vilja ge… alltså inte uppmanar, utan spinner på våra känslor.
  Men du har rätt… sorry det var lite off topic.

 • F Ö

  Som sagt, Fredrik (och alla)

  Ja, det var Pilatus, han undrade vad som är sanning.

 • SkitsKalle

  Fredrik:

  Ok. Då förstår jag lite mer kring vad du menar.
  Ditt inlägg var lite spydigare än vad du själv menade kanske?

  Personligen så ser jag offertalen som ”nyhetsrapportering” man får reda på vad pengarna går till osv. Det är ju vettigt, och något som många i denna tråden efterlyser.

  Peace..

 • SkitsKalle,
  Spydigt…?
  Kanske någon läste in något jag inte skrev?

  ”… något som många i denna tråden efterlyser.”
  Ja, öppenhet och transparans är väl ändå den
  ärligaste formen att hantera offrade medel?

 • SkitsKalle

  Fredrik:

  Ok, kanske spydigt var fel ord att använda, men vad menar du med:

  ”Borde det inte vara omvänt, att de som kom till kyrkan fick en slant istället. Eller tror man inte på vad man säger?”

  Ska man få pengar får att gå till kyrkan? Och isåfall varför?

  Håller helt med om öppenhet och transparans..

 • SkitsKalle,
  Jag är rädd att vi är way off topic nu.

  Men om de som manipulerar känslor hos människor och får ossa att tro: att du får för att du ger… så borde inte de i såfall praktisera denna ”formel”, om de själva tror på den?
  Då skulle de jubli ekonomiskt oberoende snabbt.

  Provocerar spydigt? Kanske!
  Belyser med glimten i ögat? Möjligt!

 • SkitsKalle

  Sant.. Reagerade på den ”spydigaglimteniögat” provokationen..

  Allt gott!! / SK

 • F Ö

  Det stämmer, adamD;

  Jonathan Ekmans kommentarer stoppas. Inte alla, men även kommentarer (absolut inte otrevliga sådana) som skulle kunna ge svar på frågor, spekulationer som tyvärr somliga tycker om att ”livnära sig” på, istället för att reda ut saken.

 • digitalToo

  Första delen av min kommentar gällde Fredriks lustiga tanke om att komma till kyrkan och få pengar 🙂
  Det övriga gällde den för mej likaledes lustiga tanken, som Nådendal upprepar; att Haggaj representerar mej ”den svagare Livets Ordaren” och ”ropar från muren.”
  Vad jag sade var att det finns ingen anledning för Livets Ord att bevisa hur transaktionen gick till här på forumet. Undrar vi över nåt´så kan vi alltid fråga i vår församling. Grunden är att vi litar på vår pastor och församlingsledning.
  Haggaj och Nådendal ger sina offer till dom de litar på. Har ni undringar över era offer så kan ni säkert fråga de ansvariga.
  Livets Ord har öppenhet och transparens i församlingen om offrade medel. De har ingen anledning att använda sin tid till att bevisa nåt´för en konspiratör som ständigt fabricerar nya misstankar.
  vänligen Stefan Sandell

 • digitalToo

  konspirationsteori:
  Från Wikipedia:

  “I allmänhet tenderar dock konspirationsteorier att vara felaktiga eller endast ha ett korn av sanning i sig. Ibland sprids teorierna för att främja ett underliggande syfte, till exempel att solka ryktet hos ens politiska motståndare medan det i andra fall endast är en fråga om människors fantasi och vilja att förstå det annars obegripliga.”

  “Många försök att bevisa olika former av konspirationsteorier går till så att man försöker bevisa den egna teorin baklänges, genom att hävda att påstådda svagheter, felaktigheter eller alternativa tolkningar i den etablerade verklighetsbeskrivningen automatiskt stärker konspirationsteorin. Men det är inte alltid självklart att en påstådd felaktighet är en verklig felaktighet och risken är stor att konspirationsteoretikern gör sig skyldig till en falsk dikotomi, det vill säga till tron att man kan reducera alla alternativ till två ömsesidigt uteslutande verklighetsbeskrivningar där den ena automatiskt har rätt om den andra har fel. Det kan ju finnas andra förklaringar till felaktigheter i den etablerade verklighetsbeskrivningen än att den skulle vara en falsk täckhistoria för att dölja en konspiration.”

 • Haggaj

  digitalToo
  Och …?

 • F Ö,

  Vi publicerar inga anslag för andra bloggar. Jonathan Ekman har inte sagt ett knyst annat än att han vill att våra läsare skall läsa hans blogg.

  Det rimmar inte med kutym i bloggosfären att göra så. Så att någon blockering av åsikter mot Jonathan Ekman skulle äga rum är inte sant.

  Om Jonathan Ekman har någonting att säga så är han naturligtvis välkommen. Men frågan är om han får skriva här för pappa?

 • peje

  Det är väl underbart att Livets Ord vill hjälpa andra kristna som behöver stöd. Vet ni, vi hör ju ihop!!
  Låt oss be för varandra och önska varandra allt gott.

  Hälsningar från en EFS-are

 • Nils

  Instämmer med Haggajs sista fråga i kommentaren.

  Häromdan skrev jag lite vänligt ifrågasättande på Jonathan Ekmans rubrik ”Aletheia blockerar mina inlägg”.

  Jonathan blockerade själv min inlaga, så jag skrev en förnyad inlaga i dag…
  som han inte vågade stänga ute ?
  då jag skrev:

  # Nils kommenterar:
  2009-01-27, 11:34

  Tror snart jag ska skriva en “större inlaga” på Aletheia, med rubrik
  ”Jonathan Ekman blockerar min inlaga på jonathan.ekman.nu”
  map. gårdagens blockering av undertecknad.

  Bevisligen är det inte pappas fotspår han går i även här…

  Speglarna synes vara felvända i den Ekmanska hemissfären !
  ———————

  Tyvärr var jag tvungen att testa samma vapen som hans pappa Ulf frekvent tillämpar 🙁

 • Betr. kommentarer från Jonathan Ekman

  Det är oartigt att i bloggosfären kommentera i en debatt med enda avsikt att stjäla trafik. Dvs, man säger inget utan hänvisar endast till sin egen sida.

  Detta gjorde David Nyström vid några tillfällen. Men även Jonathan Ekman.

  Så är det någon som vill läsa vilka oootroligt viktiga kommentarer från Jonathan Ekman som jag modererade så varsegoda och läs! Länkarna finns nedan. 🙂 🙂

  http://aletheia.se/2009/01/20/ostanbacks-kloster-igen/comment-page-5/#comment-123993

  http://aletheia.se/2009/01/20/ostanbacks-kloster-igen/comment-page-5/#comment-124017

 • F Ö

  Haggai

  ”Jonathan Ekman har inte sagt ett knyst annat än att han vill att våra läsare skall läsa hans blogg.”

  Hmm…Det är ju inte sant. ”Juste” av dig att vinkla och slingra dig för att hålla igång konpirationerna om detta, som egentligen slutat för ungefär ett år sedan.

  Kutym i bloggosfären på dig själv, ”Haggai”.

 • F Ö

  Det är det som kallas ”halvsanning”, eller hur?

  Snälla Du, VAD är det du vill säga (när du inte håller måttet själv) – om andra som till och med vill och försöker svara. Till saken.

 • Det är anmärkningsvärt att ni då inte publicerar dessa komentarer som ni påstår att Jonathan har skrivit. Och hur kan ni då vara så säker på att det är Jonathan som svarar för alla dessa komentarer.

  Något annat som är anmärkningsvärt att ni säljer min e-mailadress bara för att jag inte sympatiserar med er. Jag vet att ni gjort det till tre olika företag. jag tycker att ni borde skämmas. Jag gör inget liknande mot de som komentarer mot det jag skriver om på min blogg.

  Att ni sedan vägrar att acceptera komentarer som denna är dett bevis för att ni inte står upp för sanningen. Tillexempel var ni snabba på att radera blogposten där ni anklagarde Ulf Ekman och Världen idag för envägskomunikation. Med tanke på att ni bara accepterade komentarer som lovprisade det ni uttröck i er websida.

  Om en komentar på en av era bloggposter inte godkäns över huvud taget. Då är det inte konstigt att man försöker skriva flera komentarer. Ni belyser denna fråga som om Jonathan skrivit 18 komentarer på loppet av två minuter. Vilket inte är sanningen. Det är skrivet på ett sätt att förvirra, så vi som läser tror att han gjorde det ovannämda.

  Om jag skulle starta en blogg, där jag skrev att Aletheia gav pengar till Socialdemokraternas planerade valkampanj 2010. Men sanningen egentligen var att Daniel var med i Svenska komunalarbetare förbundet (FACKET). Skulle då Aletheia ställas till svar för det? Skulle det då angå mig? Eller anser du att aletheia och Daniel (Hagaj) är 100% samma sak/person?

  När ni skrivet att LIVETS ORD gett pengar till både det ena och det andra, då ljuger ni medvetet. För ni vet att det är en privat person som gett bort sina privata tillgångar. Det är ju knappast pengar som ägs av allt och alla.

  Om du Daniel, då ger bort en del av de pengar du tjänar på eventuella böcker. Då menar du alltså att det är aletheia som ger bort dessa pengar.

  NYHETSTORKA PÅ ALETHEIA.

 • Jag tycker att Jimmy Larsson har en jättebra idé som han presenterar på Jonathan Ekmans blogg:

  ”Jimmy Larsson kommenterar:

  2009-01-29, 13:47
  Ursäkta att jag inte skrev detta i mitt förra komentar.
  Kan du inte citera och besvara Hagajs frågor här?
  Då jag ser lögner och fula påhopp på den sidan så brukar jag spara den sidan på disken. Då kan de inte längra förneka vad de skrivit.”

  Jag skrev en kommentar om detta på Jonathans blogg:

  ”Haggaj kommenterar: Your comment is awaiting moderation.

  2009-01-29, 19:57
  Jonathan,

  Det är väl en jättebra idé, som Jimmy Larsson har! Att du citerar och besvarar mina frågor här på din blogg. Då kan vi ju inte längre förneka vad du har skrivit.”

  Visst vore det bra, allihopa? Om Jonathan Ekman inte vill svara här på Aletheia så kan han ju svara på sin egen blogg, precis som Jimmy Larsson skrev. Då kan ju ingen längre förneka vad han har skrivit.

  Jag tycker att Jimmy Larsson har en klar poäng här.

 • Haggaj,

  Onekligen en point…men var finns den garantin att det blir sanningsenliga svar ?

  Det blir nog nya valser, typ Nidälven… 😉

 • Ärligt talat Hagaj. Varför medger du inte att du raderade ett hel bloggpost där du anklagade andra för envägskomunikation.

  Du svarat hellar inte på frågan om du stöder socialdemokraternas valkampanj 2010.

  Du har vid flera tillfällen påstått dig ha bevis för att jag tillber ikoner. När jag kraftfullt argumenterat emot detta tar du bort dessa av dig skrivna komentarer (De komentarer du skrivit har ett hus till vänster om ditt namn) så det var alltså du som skrev dessa komentarer.´

  Du besvarar heller inte min kritik angående din afärs ide, nämligen att sälja min e-mail, så jag blir bombarderad av konstig reklam.

  En annan sak du inte besvarar är ditt agerande av Jonathans svar på dina bloggposter. Du formulerade så att han sänt 18 komentarer på loppet av 2 minuter. Vilket inte är sanningen.

  Jag har gång på gång f blivit diskad från dina bloggposter. Varför? Jo, för att jag kan bevisa att det du säger inte stämmer.

  Överskriften på denna bloggpost ljuger. Det är inte Livets ord som gett gåvan, det är pastor Ulf Ekman.

  Då hamnar vi vid samma fråga igen. Stöder du socialdemokraternas valkampanj 2010. Om du nu gör det, då borde du väll skriva att Aletheia stöder socialdemokraternas valkampanj.

  Församlingen Livets ord och Pastor Ulf Ekman är inte samma ekonomiska individ/församling. Vad pastor Ulf gör med sina pengar angår ingen annan än han själv. Om det nu angår dig vad han gör med sina pengar, så kräver jag dig att klargöra huruvida du stöder socialdemokraternas valkampanj eller inte?

  I sådana fall så angår det mig vad som händer med de pengar som du tjänar på de böcker du översatt/författat.

  För drykt ett år sedan så klargjorde du att syftet med denna sida var att störta pastor Ulf Ekman. Bara för att han arbetar för enhet bland kristna. Du har också formulerat dig att den enhet som växer fram i Sverige i dag är från djävulen. Eller har du raderat dessa bloggposter också.

  Om du nu är en sanningens riddare, så svara ärligt på mina frågor, och säg inte; ”Å titta en papegoja”

 • kent pettson

  Haggaj,
  Vill uppmuntra dej å det starkaste för du för fram saker som lo-dynastin försöker mörka. lo är klart i Katolska Imperiets Käftar, i deras malström som suger ner dom i avgrundsmörkret. Jerusalem(till dom judiska rötterna eller det ädla olivträdet) och messiansk-judisk undervisning skyr dom som pesten, eller näpser av, lönnmördar, men även i öppen dager typ – världen idag, teologiskt företrädare för judaister. Men du får fåren att börja tänka till…..
  Tack för ditt engagemang det uppmuntrar.

 • kent pettson,

  Tack för uppmuntran! Jag skulle kanske inte använda ord som lönnmörda – ävenom jag förstår att det skall uppfattas metoforiskt. Det finns de som inte förstår/vill förstå skillnaden.

  Om några av oss i fårskocken kan hojta till så att andra får börjar tänka till, då är allt det arbete som vi lägger ned på denna blogg meningsfullt.

 • Kommentar som är lagd hos Jonathan Ekman:

  Haggaj kommenterar: Your comment is awaiting moderation.

  2009-02-01, 11:10
  Som jag redan för tre dagar sedan påpekat på Aletheia, så har jag lagt in Jonathan Ekmans kommentarer, trots att de bryter mot kutymen att inte stjäla en debatt till sin egen sida. Den som vill läsa vilka uttömmande svar som blockerats kan klicka på länkarna nedan!

  http://aletheia.se/2009/01/20/ostanbacks-kloster-igen/comment-page-5/#comment-123993
  http://aletheia.se/2009/01/20/ostanbacks-kloster-igen/comment-page-5/#comment-124017

 • Till Jimmy Larsson

  Ingen hävdar att det vore något kriminellt om Livets Ord, eller privatpersonen Ulf Ekman, skänkt pengar till Östanbäcks kloster. Vi lever tack och lov i ett fritt land där man kan skänka pengar till praktiskt taget vad man vill. Men det är onekligen av intresse om det är så att Livets Ord, eller Ulf Ekman, skänkt pengar till en rörelse som Enhetens kyrka, där Östanbäcks kloster ingår, som vill verka för att hela kristenheten ska inlemmas under påven i Rom.

  Berndt Isaksson

 • Jimmy Larsson & Metodistpastor Bendt Isaksson,

  För min del tycker jag – just nu – inte att det mest intressanta med gåvan till Östanbäcks kloster är vad detta kloster står för. Det mest intressanta just nu är att det finns två olika versioner om hur hela den här proceduren har gått till.

  Jonthan Ekman, vd för Stiftelsen Livets Ord, skriver här på Aletheia, efter att han i arton (18) kommentarer (både som Kalle och som Jonathan) försökt att försvara sig, att gåvan har BETALATS från Livets Ords konto, men att pengarna först hade betalats in av pappa Ulf.

  Denna version verkar inte pappa Ulf kännas vid, när han bekräftar David Nyströms version om att det bara handlar om privata pengar.

  Vem har rätt? Och vem har fel? Har vd Jonathan rätt och pappa Ulf fel? Eller har pappa Ulf rätt och vd Jonathan fel? Eller försöker båda mörka att det är en efterhandskonstruktion?

  Om vd Jonathan har rätt, så betyder det att pappa Ulf inte är så noggrann med sanningen. Det betyder också de använder Livets Ords Stiftelses konton på ett mycket speciellt sätt. Har Jonathan rätt så borde en större granskning göras av stiftelsen sätt att sköta ekonomin.

  Om pappa Ulf har rätt, så har tydligen vd Jonathan inte koll på den ekonomi han är satt att sköta. Då borde också en granskning av stiftelsens sätt att sköta sin ekonomi göras.

  Om det hela är en efterhandskonstruktion, så ljuger både vd Jonathan och pappa Ulf. Då finns det också skäl att granska stiftelsens sätt att sköta sin ekonomi.

  Eftersom vd Jonathan och pappa Ulf företräder en församling som inte redovisar sin ekonomi på brukligt sätt och som vi är vana vid i Sverige, så är samtliga tre alternativ i denna historia skäl nog att vara mycket försiktig med hur man allierar sig ekonomiskt med dessa två herrar.

 • A Maria E

  Jimmy Larsson skriver: ”Vad pastor Ulf gör med sina pengar angår ingen annan än han själv.”

  Menar du verkligen det? Om Ulf privat skulle ge pengar till något mer kontroversiellt, låt säga till en verksamhet som stödjer prostitution – anser du då att det också är okej?

  Ulf är ett föredöme för många och har en position där han når väldigt mycket folk och då är det av yttersta vikt vad han gör med sina pengar även privat.

 • Maria

  Hesekiel 34;1-10 stämmer bra in på vissa sk ”herdar” idag:

  1 HERRENS ord kom till mig. Han sade: 2 ”Du människobarn, profetera mot Israels herdar, profetera och säg till dem: Så säger Herren, HERREN: Ve er, ni Israels herdar, som bara tagit hand om er själva! Skulle inte herdarna ta hand om hjorden? 3 I stället åt ni upp det feta, ni klädde er med ullen och slaktade de gödda djuren. Men ni tog inte hand om hjorden. 4 De svaga stärkte ni inte, de sjuka botade ni inte, de sårade förband ni inte, de som drivit vilse förde ni inte tillbaka, de förlorade sökte ni inte upp, utan med hårdhet och grymhet härskade ni över dem. 5 De skingrades, eftersom de inte hade någon herde. De blev till mat åt alla markens djur när de skingrades.
  6 Mina får irrar nu omkring på alla berg och alla höga kullar. Över hela landet är mina får kringspridda utan att någon frågar efter dem eller söker upp dem. 7 Hör därför HERRENS ord, ni herdar: 8 Så sant jag lever, säger Herren, HERREN, sannerligen, därför att mina får har lämnats till rov och därför att mina får har blivit ett byte för alla vilda djur – de har ju ingen herde – och eftersom mina herdar inte frågar efter mina får, då herdarna bara tänker på sig själva och inte på mina får, 9 därför, ni herdar: Hör HERRENS ord: 10 Så säger Herren, HERREN: Se, jag är emot herdarna och skall utkräva mina får ur deras hand och göra slut på deras herdetjänst. Herdarna skall då inte mer kunna föda sig själva på detta sätt, ty jag skall rädda mina får ur deras gap, så att de inte blir föda åt dem.

  Maria: Min egen version av Hes.34:1-10

  ”Herden”: Bä bä dumma får har ni någon ull?

  Fåren: Ja ja vi har säcken full, till resor jorden runt. Första klass förstås.

  Och om det inte räcker får du slakta oss.

 • Maria,

  Ungefär så … 🙂

 • Kommentar av mig på Jonathan Ekmans blogg:

  ”Haggaj kommenterar: Your comment is awaiting moderation.

  2009-02-01, 17:11
  Jonathan,

  Varför inte göra det enkelt för dig om den här affären INTE var en efterhandskonstruktion: Visa när pappa Ulf stoppade in pengarna i den stiftelse där du är vd. Och visa när pengarna gick ut från stiftelsen till klostret.

  Om du inte vill skylta med kontoutdraget för allmänheten, så kan du ju låta några opartiska personer bevittna vad som skett och låta dessa skriva vad de sett här på din blogg.

  Varför skulle ett sådant förfarande stöta på problem?

  Tycker inte alla att detta vore ett skönt sätt att få tyst på den här debatten?”

 • (Haggaj, jag hoppas du tillåter)

  Jonathan:

  (lite OT) Var det dessa dina två inlägg, som bryter emot normala kommentarsregler, som du gnällde över tidigare på din blogg? Skäms du inte?

  Du hade tjänat på att tiga denna gång.

 • Jimmy: Livets Ord har valt stiftelseformen till stor del just för att den ger stor frihet gällande insyn både ifrån allmänheten, myndigheter och de egna medlemmarna. Det har jag hört sägas så många gånger att jag nog inte tror att någon i vår släkt har något att invända emot det påståendet. Med tillägget förstås, att det finns en hel del ANDRA fördelar med stiftelseformen, som inte har något att göra med huruvida man vill dölja information.

  Jag hör till dem som är, handen på hjärtat, mycket intresserad av att få veta huruvida detta med att pengarna som gavs var en privat gåva eller ej, och om det som senare presenterats, är en efterhandskonstruktion. Utifrån vad jag under åren lärt mig om förfaringssätt inom denna sfär, lutar jag åt övertygelsen om att det är just en konstruerad sanning, dvs en efterhandskonstruktion. Men jag kan ju inte veta, om inga kort läggs på bordet när Haggaj nu synat. Då går potten till Haggaj, vill jag påstå.

  Genom att inte lägga korten på bordet inbjuder Livets Ords VD till spekulationer och misstänkliggöranden. Det är inte en misstänksam och elak omgivning som kastar skit. Istället handlar det om högst rimliga och relevanta frågor som bör få ett seriöst svar som inte förutsätter att de som får svaret behöver tro någons ord. Ingen i debatten har ett ord som är värt så mycket att det kan få avgöra. Istället bör samtliga fakta redovisas, för detta är inte någon liten grej, även om somliga försökt antyda sådant.

  Slutligen: Om man är pastor så gäller principen total transparens. Passar inte detta, så är man inte pastor i någon trovärdig mening. Detta säger jag eftersom någon tyckte att Ulf får göra vad han vill med sina egna pengar. Det tycker inte jag att någon kristen får, i synnerhet inte någon som ska vara herde. Man bör inte ge pengar till något som man har det minsta problem med att redovisa offentligt, och när man redovisat det blir man tacksam och inte besvärad om någon har synpunkter. Detta är helgelse i någon form, något jag inte påstår att jag själv nått men något som ändå borde vara en referenspunkt.

 • Björn Jönsson

  Varför lägger inte Lo korten på bordet i denna transaktionsfråga, kan man undra?
  Jo därför att de inte vill dansa efter kritikers och ifrågasättares pipa, för om de nu skulle lägga upp korten i denna fråga, så finns ju frågan om kritikerna och ifrågasättarna skulle tystna, nej det skulle de naturligtvis inte, utan det kommer fler saker som de vill att LO skall redovisa och så kommer det att fortsätta, Kritikerna och ifrågasättarna och deras krav kommer aldrig att tystna och det vet LO om, så de ger inga kort på bordet, för då får de inte göra annat än att lägga upp kort!

  Mvh Björn Jönsson

 • Björn Jönsson,

  Ja, det är väl klart att det kommer fler saker. Livets Ord får nog vänja sig vid tanken att de inte kan mörka sin ekonomi längre.

  Frågan är om de skulle få in några mer pengar om medlemmarna visste hur pengarna användes?

  Därför kommer de att försöka hålla all insyn borta så länge som möjligt. Så långt har du rätt.

  Jag är jätteförvånad över att någon kan ge pengar till ett ändamål som gör allt för att slippa insyn. Det är ju så bakvänt som det bara kan bli.

 • Haggaj: Jamen, det går ju till ”allt gott verk”? Då behöver man väl ingen insyn?

  😉

 • John Nilsson,

  😉

 • John/Haggaj:

  Jag fick faktiskt också min kommentar blockerad/deletad av Jonathan. Skrev en liten kommentar då jag såg att spekulationerna började skena iväg. Jag ansträngde mig, precis som när jag skriver på pappa Ulfs blogg, att vara snäll 🙂

  Minns inte exakt vad jag skrev men, det var i stil med att vi mycket sällan stoppar kommentarer. Det är främst icke kommentarer så som när andra bloggare försöker lyfta över en debatt till sin sida eller off topic-kommentarer som försvinner. Någon måtta måste det ju vara. Vi är ett av sveriges mest öppna kristna forum men, Aletheia kan inte vara helt tygellöst.

  /D

 • Björn Jönsson

  Haggaj

  För att få lite fart på elden, öh LO så är ett tips att granska undervisningen som är grunden för bla deras medlemmar att ge och ge mycket!
  Bara ett tips, men det finns nog mycket att säga där! Jag har själv gått igenom undervisningen och sett att den inte är hållbar, om man sen kan koppla ihop det med östanbäck är kanske en annan sak
  Mvh Björn Jönsson

 • Kamau Mweru

  Judas 16 De äro människor som alltid knorra och knota över sin lott, medan de likväl vandra efter sina egna begärelser. Och deras mun talar stora ord, under det att de dock av egennytta söka vara människor till behag. 17 Men kommen ihåg, I mina älskade, vad som har blivit förutsagt av vår Herres, Jesu Kristi, apostlar, 18 huru de sade till eder: »I den yttersta tiden skola bespottare uppstå, som vandra efter sina egna ogudaktiga begärelser.» 19 Det är dessa människor som vålla söndringar, dessa som äro »själiska» och icke hava ande.

 • Ulrika Oskarsson

  Haggaj, John,

  Menar ni med era sarkastiska kommentarer att ni på allvar tror att alla pengar som skänks till Livets Ord är det något fuffens med?

  Lite plumpt att skriva sådant tycker jag. Jag är övertygad om att det mesta faktiskt går till gott verk. Jag kan naturligtvis inte veta säkert men i det här fallet väljer jag att lita på min församling och att pengar jag ger går till det ändamål det har sagts att det ska gå till. Det är endast i sådana fall jag ger offerpengar, när mitt hjärta rörs.

  Men ni kanske tycker att t.ex. föräldralösa barn i Indien inte behöver att vi på Livets Ord skänker pengar in i vår församling för att hjälpen ska nå till dessa våra minsta?

 • Ulrika Oskarsson,

  Det finns nog andra som kan genoföra hjälponsatser som inte är rädda att visa hur de använder sina pengar.

  Jag tycker det är horribelt att mörka ekonomiska frågor i en organisation som lever på gåvor. Faktum är att jag tycker det är så märkligt att jag inte begriper hur någon har tänkt – vare sig ledningen eller de som ger pengar.

 • … och nu har jag haft en kommentar liggande för moderering i över ett dygn hos Jonathan Ekman:

  ”Haggaj kommenterar: Your comment is awaiting moderation.

  2009-02-01, 17:11
  Jonathan,

  Varför inte göra det enkelt för dig om den här affären INTE var en efterhandskonstruktion: Visa när pappa Ulf stoppade in pengarna i den stiftelse där du är vd. Och visa när pengarna gick ut från stiftelsen till klostret.

  Om du inte vill skylta med kontoutdraget för allmänheten, så kan du ju låta några opartisk personer bevittna vad som skett och låta dessa skriva vad de sett här på din blogg.

  Varför skulle ett sådant förfarande stöta på problem?

  Tycker inte alla att detta vore ett skönt sätt att få tyst på den här debatten?”

 • Egentligen något off topic,

  men.. gör man en grov uppskattning av det tionde som VARJE månad trillar in till LO., så rör det sig om nära 3 milj.kr…. Ibland mer…ibland mindre.

  VAD är det då som gör att en relativ ”bagatell-summa” (med deras mått) som 500.000 kr.
  är så fruktansvärt svårt att öppet kunna deklarera inför sin egen Församling och inför svenska kristna… Hur och Vem som gav denna gåvan till Östanbäcks Kloster. !!

  VAD blir kostnaden för LO i den andliga världen, om detta sopas under mattan och förtigs !!

 • Peter Halldorf ska vara gäst hos Ulf Ekman i nästa webbtv-program från Livets Ord. Det som heter: ulfekman.nu

  Kanske att det programmet ger svar dels på denna fråga om Östanbäcks kloster, dels på frågan om vad Ekman syftade på i sin nyårspredikan om något stort som snart skulle ”avslöjas” och väcka stor uppståndelse. Kan det möjligen vara något gemensamt med Bjärka Säby, Östanbäcks kloster och Livets Ord? Tja, det känns som att marken är beredd för något sådant…

 • Bernt Isaksson: Jag tror att det Ulf syftade på är något betydligt mer omfattande, men det kan ju vara en början. Ulf har ju gått mer och mer ifrån att vara revolutionär till att bli någon som verkar genom reformer.

 • Ulrika: Jag tror att mycket av pengarna som passerar genom Livets Ord används till bra saker. Min sarkasm siktade på den (i mitt tycke) felaktiga inställning som jag sett hos en del på Livets Ord, som går ut på att förutsätta att ALLA pengar används till bra saker. Jag vet att du väljer gåvomål med omsorg, men liksom jag vet du nog att alla inte gör det.

  Jag tycker dock att man nog ska undvika att ge pengar så länge ekonomin inte är helt transparent, även om man skulle veta att nästan allt går till bra saker. Bristen på transparens är i sig själv gudsfrånvänd, och jag tror att enda sättet för att få Livets Ord att i dagsläget redovisa vad de gör med pengarna, är att sluta ge pengar tills de blir transparenta. Om tillräckligt många inser att de kan göra detta med gott samvete så tror jag att transparensen kommer snabbt, även om det sker på ett icke önskvärt och trist sätt.

 • Till John Nilsson

  Jo, så är det. Och de reformer han på senare år signalerat om pekar åt samma håll som Halldorf allt tydligare pekar åt – i riktning mot Rom. Skulle tror att programmet med Halldorf kommer bli ett steg i att tydliggöra detta.

 • digitalToo

  Om man försöker trigga mina mörkaste sidor av illvilja, misstänksamhet och själviskhet till att inte ge offer till (i detta fallet) Livets Ord, så får det mej att piggna till.
  Ibland kan ”rösten från nedan” vara tydligare, än rösten från ovan, som manar mej att ge. Nu ska jag sätta in Pengar på Livets Ords konto.
  Finns det flere där ute med goodwill, och ett glatt hjärta, så uppmanar jag er att göra detsamma. När jag ger till Livets Ord kan jag lita på att pengarna kommer till användning för Guds Rike.
  Åklagarna på sina domarsäten (ja de sitter på båda stolarna) med sina konspirationstankar tycks iaf få en del av oss att piggna till. Dom kan vi gott låta hållas för de insperar mej att ge till, just det, Livets Ord. Glatt givande önskar jag er allihopa.
  Stefan Sandell

 • Prophetone

  digitalToo:

  Hej Stefan Sandell! Jag gillar dej. Kan du inte skicka pengarna till mej? Jag lovar att skicka dom vidare till behövande ändamål. Det är saligare att giva än att få…

  Mvh/Markko

 • digitalToo

  Jos sulla on joskus ilman rahaa syömiseen, niin kerro mulle vaan…

 • Stefan: Jag tycker att det avgörande är om man hör Gud säga till en att man ska ge till något. Det hör till det normala kristna livet. Om du upplever att Gud säger åt dig att ge, så ska du förstås ge, annars är du olydig emot Gud.

  Som du vet är jag inte överförtjust i Livets Ords verksamheter för tillfället. Jag har bara givit pengar dit en enda gång, när Gud sa åt mig någon gång i somras, och gåvan gick till sjuka och fattiga barn i Indien sades det. Om så skedde eller ej är irrelevant, för vart pengarna än gick så gjorde jag som jag tror att Gud sa åt mig att göra.

  Så långt gott, och säkert är det många Livets Ordare som har för vana att fråga Gud och inte bara råka ge av vana. Det är så lätt att göra saker som kristen av gammal vana. Och det är då vi tappar uppmärksamheten på när något behöver förändras. Det gäller så mycket fler saker än pengar. Det gäller undervisningen, gemenskapen, vänskapsband till och med – och om man fortfarande är på den plats Gud vill att man ska vara. Vanans trygga känlsa ersätter så lätt lyssnandets plikt.

  Om det jag skrev fick dig att lyssna och fråga ännu en gång, så är jag glad även om resultatet inte är något jag skulle hålla med om i det naturliga.

 • Prophetone

  digitalToo:

  Kiitos paljen!!! He,he..Hoppas jag stavade rätt..??

 • digitalToo

  ?? 🙂 kan inte skkryta med att jag kan så mycket, men ”paljon” ska d vaa.

 • Nu har i alla fall Jonathan Ekman varit inne på bloggen och släppt fram andra kommentarer. Så här ser det ut på min skärm nu:

  ”Haggaj kommenterar: Your comment is awaiting moderation.

  2009-02-01, 17:11
  Jonathan,

  Varför inte göra det enkelt för dig om den här affären INTE var en efterhandskonstruktion: Visa när pappa Ulf stoppade in pengarna i den stiftelse där du är vd. Och visa när pengarna gick ut från stiftelsen till klostret.

  Om du inte vill skylta med kontoutdraget för allmänheten, så kan du ju låta några opartisk personer bevittna vad som skett och låta dessa skriva vad de sett här på din blogg.

  Varför skulle ett sådant förfarande stöta på problem?

  Tycker inte alla att detta vore ett skönt sätt att få tyst på den här debatten?

  Janne Blom kommenterar:

  2009-02-03, 10:03
  Samuel, hör av dig till någon av oss distrikts pastorer så kan vi träffas och samtala om dina frågor kring allt detta. Det tror jag är ett mycket mer effektivt sätt att få konkreta svar. Vi finns till förfogande och svarar gärna på frågor.

  Allt gott!”

 • Haggaj: Jonathan placerar bara kritiska skribenter i moderering. Jag har varit placerad där ett tag, medan min flickvän blev placerad där först långt senare när hon hade fräckheten att försvara något jag sagt.

  Därför kan ditt inlägg fortfarande rent teoretiskt, även om givetvis inte faktiskt (klart han läst vad du skrivit), befinna sig i moderering samtidigt som hans hejarklack släpps igenom.

 • John Nilsson,

  Nu är det vresigt i modereringen. 😀

  ”Haggaj kommenterar: Your comment is awaiting moderation.

  2009-02-01, 17:11
  Jonathan,

  Varför inte göra det enkelt för dig om den här affären INTE var en efterhandskonstruktion: Visa när pappa Ulf stoppade in pengarna i den stiftelse där du är vd. Och visa när pengarna gick ut från stiftelsen till klostret.

  Om du inte vill skylta med kontoutdraget för allmänheten, så kan du ju låta några opartisk personer bevittna vad som skett och låta dessa skriva vad de sett här på din blogg.

  Varför skulle ett sådant förfarande stöta på problem?

  Tycker inte alla att detta vore ett skönt sätt att få tyst på den här debatten?

  Janne Blom kommenterar:

  2009-02-03, 10:03
  Samuel, hör av dig till någon av oss distrikts pastorer så kan vi träffas och samtala om dina frågor kring allt detta. Det tror jag är ett mycket mer effektivt sätt att få konkreta svar. Vi finns till förfogande och svarar gärna på frågor.

  Allt gott!

  Tom kommenterar:

  2009-02-03, 20:03
  Mitt förtroende för hur LO hanterar pengar har fått sig en törn i samband med den här diskussionen.

  Jag har jobbat som verksamhetsledare i en kristen organsiation och givetvis så förmedlade vi de pengar som folk betalde in till oss om det var sådana projekt som vi meddelat att vi samlat in pengar till. De projeketen hade vi givetvis undersökt på förhand och ställt oss bakom. Grunden i det hela är ju att man är juridisk ansvarig för det som en organisation betalar ut från sitt konto. Det ansvaret kan man inte föra vidare till någon eventuell gåvogivare.

  Att genrellt säga att man alltid förmedlar det som betals in till ens konto vidare är ju inte alls trovärdigt. Har man inget ansvar för vem man betalar ut pengarna till?”

 • Artikel i UNT om Livets Ord:

  ”Intern kritik riktas nu mot församlingens slutenhet om gåvomedlen.
  – Det är rent ut sagt ohederligt att inte redovisa de insamlade medlen och vart de går, säger en medlem till UNT.

  ”Johan” har varit med i Livets Ord i många år och har varje år skänkt tusentals kronor till församlingens välgörande ändamål. Men vart pengarna har tagit vägen har han ingen aning om.
  – Det är rent ut sagt ohederligt att inte redovisa de insamlade medlen och vart de går. När jag fick reda på att pengarna inte alltid når fram till missionerna slutade jag att skänka, säger ”Johan” till UNT.”

  http://www2.unt.se/article/1,,MC=77-AV_ID=663277,00.html?f=10

 • Lo har tydligen som mål längre fram om några år att göra vissa försök till redovisning :

  ”Livets Ords pressavdelning meddelar att man planerar för en öppnare redovisning i årsredovisningarna framöver.” utdrag ur artikel i UNT.

 • Pingback: Aletheia — Blogg & Tankesmedja » Bloggarkiv » Högkyrkliga snart under Påven?()

 • Pingback: Aletheia — Blogg & Tankesmedja » Bloggarkiv » Vilken Ulf Ekman har fel?()

 • Lena

  Finns det ingen möjlighet att få en kommentar av Birgitta Ekman i den här frågan? Om hon var med om att ge pengar till klostret så måste hon ju också veta om hur det ligger till.

  Just nu verkar det bara vara män som uttalar sig från trosrörelsen. Varför?

 • sn

  jag har svårt att se vad som är så upprörande i detta. att församlingar stödjer varandra är väl något bra? jag menar alltså att det egentligen inte spelar nån roll om varifrån pengarna kommer. men förstås att medlemmarna ska veta vad de ger till. (tex extra offer med tydlig mottagare). det är ju fullt möjligt att på livets ords hemsida ge en summa pengar till ett visst ändamål via kollektboxen. Kanske ville makarna ekman ge mer anonymt än direkt till östanbäck och därför valde detta sätt? hur som helst gick pengarna till något bra.

 • Lars W

  Är synkretism något bra?

 • Anders R Pettersson

  Lögnens ande är grundmurad i denna sekt. Vem glömmer helping hand och att pengar fördes över till annat konto för att skydda missionärer från livets ord i afganistan. Saken var bara den att missionärerna inte hade någon hot bild. Exempel vis la de öppet ut sitt arbete på you tube. Eller radio kanalen som man sålde, utan att betala tillbaka gåvorna som hade getts i tron att det skulle användas för evangelisation i uppsala via radio. Man gör insamlingar utan att redovisa att insamlingen går till just detta. Detta är ett vanligt trick man ber om pengar till något behjärtansvärt och använder det insamlade som man själv vill. Titta i redovisningarna så ser du bluffen. Girighet är trolldoms synd och i denna sekt är girigheten maskerad bakom ordet tro. RKK och livets ord delar samma demoner därför dras de till varandra, samma falska fasad med samma rötter i helvetet.

 • Jonas Rosendahl

  2017-11-10

  Information till alla läsare på Aletheia


  Aletheia kommentarsfunktion modereras nu med större tydlighet så att kommentarsregler följs.
  Länk till kommentarsreglerna finns här. Läs gärna igenom dessa innan du skriver i kommentarsfälten.
  http://aletheia.se/kommentarsregler/

  Mvh Jonas /Admin

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?