Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

PMU´s ensidiga hjälp i konflikten

Ingen med ett halvt intresse i den kristna sfären har väl undgått att se PMU’s (Pingstmissionens utvecklingssamarbete) annonskampanj där man söker bidrag till drabbade i Gaza.  Smärtsamt medveten om att kristenhetens proisraeliska (f.d.?) tradition ofta resulterat i att vi försakat arabernas lidande kunde jag inte låta bli att maila PMU.   

Från: Daniel Forslund []
Skickat: den 20 januari 2009 10:53
Till: pmu pmu
Ämne: Bidrag – Israel

Hej,

Ser att ni har projekt för drabbade i Gaza vilket är beundransvärt. Jag undrar om jag även kan ge ett bidrag till drabbade Israeler?

Hur märker jag i så fall gåvan och kan ni bekräfta att ett sådant arbete finns?

Mvh/Best Regards

 Daniel Forslund

PMU’s svar:

 ”Hej Daniel, 

Tack för ditt mail. Det stämmer att vi nu gör en insamling för drabbade familjer i Gaza. Vi kan göra detta tack vare att vi har en lokal partner, Palestinska Bibelsällskapet, som finns permanent i Gaza och därför snabbt kan nå ut med hjälpen. I ett första steg handlar det om matdistribution till behövande familjer. I nästa steg kommer vi också att stödja traumabearbetning för barn i området.

PMU InterLifes humanitära arbete bygger på vår lokala förankring genom kyrkor och organisationer i andra länder. I Israel har vi dock inte någon lokal partner och har därför inte heller något aktuellt projekt där.

 Varmt välkommen att höra av dig till mig om du har fler frågor angående insamlingen. Du kan också läsa mer om vårt arbete på www.pmu.nu.

 Vänliga hälsningar
Rebecka XXXXXXX

PMU InterLife

Insamlingskoordinator / Fundraising Coordinator”

 
För det första all heder till Rebecka som 1.) Svarade snabbt och proffsigt.  2.)  Tonen i svaret tog delvis udden av min irritation.

 Ingen lokal förankring i Israel?

Jag kan förstås undra över att PMU inte har någon ”lokal förankring” i Israel efter alla år. Med tanke på att bomber regnar nu och då över denna nation vore det väl en bra idé att hitta någon organisation även på den sidan gränsen.

Nu tror jag PMU först och främst vill arbeta med fattiga länder. De är ju också, sedan många år tillbaka, i säng med SIDA som säkert har sin åsikt om allt som görs. Men, i en situation där en nation blir attackerad av Muslimska terrorister, bestämmer sig PMU för att endast hjälpa terroristernas familjer och drabbade?

Det vore snyggt om svenska folket kunde hjälpa offer på båda sidor.  Även om Israel har bättre egna resurser och färre drabbats vore det en markering att människor drabbas på båda sidor gränsen.

Så, är det någon därute som skulle kunna hjälpa PMU att hitta en ”lokal förankring” i Israel kan ni väl höra av er till dem. . .

 

Over and out

MyTwoCents

=>

Ämne: Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord:

 • F Ö

  Ja, Ulf Ekman och Livets Ords Israelarbete är hedervärt.

 • Fantastiskt bra att du tar tag i detta Daniel. Jag ska se till att förmedla en bra kontakt till PMU. Hands of Mercy är tex en mycket bra organisation som jobbar med drabbade israeler alltifrån traumatiserade barn till skadade soldater.

  Det är bra att PMU hjälper de drabbade i Gaza. Men kriget har också kostat Israel miljarder och tusenden har drabbats hårt. Ingen nation har ännu meddelat att man vill hjälpa Israel med denna börda, däremot står som vanligt världens nationer redan i kö för att hjälpa till i Gaza. Inga människor på jorden får så mycket bidrag som vad palestinierna får. Mer än 750 000 barn i Israel lever under existensminimum. En ganska otrolig siffra. Det finns mycket för PMU att göra.

 • MTC,

  Utmärkt att du belyser det HYCKLERI som på sistone har börjat prägla PINGST-rörelsen som FÖRUT alltid välsignat och stöttat Israel i ord och handling.

  De måste nu gå i det ledband som dess ledare utstakat.Det är mera lönsamt att samarbeta med Edom.

 • Bilbo

  MEN SNÄLLA NÅN!!!!!!! Att hjälpa Palestinier som OCKSÅ är offer för Hamas är väl att vara goda kristna! varför, alltså seriöst, varför är att hjälpa Palistinier men inte Israeler (pga att man inte har någon kontakt där) så fel????? Jag stödjer och välsignar Israel genom allt, men skulle aldrig kritisera någon organisation för att de hjälper ett av de 2 drabbade lägren… Att Svenska media är oseriösa och pro-palestinska har ingeting med detta att göra.

  Att som my two cents skriva: ”Men, i en situation där en nation blir attackerad av Muslimska terrorister, bestämmer sig PMU för att endast hjälpa terroristernas familjer och drabbade?”

  Så du menar, på allvar, att det ENDAST är terroristernas familjer och anhöriga? Nog kan du väl se att det är oerhört många oskyldiga som drabbats helt utan egen förskylan? Om du inte kan se det rekomenderar jag att besöka Palestina.

  Om man som kristen eller Messiastroende inte kan ha förbarmande med sina fiender undrar jag om man verkligen följer sin läromästare Jesus/Yeshua eller om man bara är en hycklare.

 • Kamau Mweru

  Elisabeth,

  Borde man inte göra skillnad på kritik riktad mot organisationer som har ett felaktigt fundament och organisationer som har ett bra fundament men kanske inte alltid lyckas vara alla till lags?

  Jag upplever din kommentar som insinuerande och dömande och skulle föredra positivt inflytande i stället.

  En liten organisation i ett litet land som Sverige kan ju omöjligen engagera sig i allt överallt i världen. Frågan är väl kanske om denna slags organisationer spelat ut sin roll. Fast även om det skulle vara så kommer det kaske att dröja innan de avvecklas eftersom de blivit institutioner.

  Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon.

  Min personliga erfarenhet av hjälpverksamhet begränsar sig till Öst-Afrika. Men den omspänner ungefär 40 år. Om jag inte har fel startades PMU för att ta vara på de Svenska sjukhusens överskottslager, och andra dumpade produkter av det rika samhället, och kanalisera dessa till missions-stationer.

  Arbetet var nyttigt och erkändes även av Sida som i vissa fall bidrog i en del kostnader. Det blev därmed möjligt att ge betydligt mera hjälp via denna centrala organisation, än via lokala församlingar.

  Men under denna tid har missions-arbete ändrat karaktär ganska kraftigt. Den gamla modellen med missions-stationer med skola och sjukstuga etc är nästan försvunnen. Därav min tanke att det kanske är dags att börja på helt ny fot.

  Dessutom kan jag konstatera av engen erfarenhet att det är oerhört svårt att hjälpa på ett sådant sätt att det blir till blivande nytta. Det känns ibland svårt och ibland meningslöst. Jag kan bara säga som moder Teresa lär ha svarat en journalist som frågade henne om hon trodde att hennes projekt skulle bli successfullt.

  ”It is not my task to be successful, it is my task to be faithful.”

  Den som inte har fått en inre drivkraft till detta sorts arbete, kalla det kallelse om du vill, gör ofta bättre i att inte göra för mycket. Herren älskar en glad givare. Och den glädjen kan man inte låtsas eller spela. Låt oss inte lägga sten på bördan för dem som i all ärlighet och övertygelse försöker göra sitt bästa.

  Men tillbaka till Israel och Gaza. Vad man än säger, eller gör, som rör den sk. mellanösternkonflikten uppfattas som att välja parti. Vi bör nog akta oss att inte också bli så smittade av detta äkta religionskrig att vi inte längre kan se klart.

 • Bilbo och KM,

  Humanitär hjälp ska självklart ges åt alla behövande i krigszoner. Oavsett hudfärg, ras eller religion.

  Det barmhärtighets-tänkandet är självklart och det var inte TAL om det här. Jag gjorde endast en reflektion över att PMU numera gömmer sig bakom ursäkter.

  Hade det funnits en ärlig hjälp-plan att sända hjälp till krisdrabbade i ex. Sderot, Israel…så kunde det ha gått utan problem. Där har de i över 8 år blivit beskjutna och bombade…men ingen från varken PMU (eller Diakonia) har synts till där !

 • Bilbo:

  ”Om man som kristen eller Messiastroende inte kan ha förbarmande med sina fiender undrar jag om man verkligen följer sin läromästare Jesus/Yeshua eller om man bara är en hycklare.”

  Har absolut inget emot att hjälpa oskyldiga människor i Gaza. Menar bara att det är en indirekt markering när man bara hjälper ena parten i en konflikt.

  Ungefär som om Bush bara hjälpt Katrinas offer i Louisiana men inte Texas….

  Eftersom Israel har överläget i den ständiga konflikten blir de ofta utmålade som ”the bad guys”….

  Vi har inom kristenheten haft ett annat problem i det att vi ofta varit partiska och saknat medlidande för palestinierna. Men, det verkar gå från dike till dike..

  /D

 • Bilbo

  M2c: Håller HELT med dig om massmedias ensidiga vinkling av konflikten….

  Tyvärr är inte israels övertag så stort… Det största ”vapnet” som arabvärlden har är beffolkningstillväxten….

  Ahh… tänk vad bra det skulle vara om Palestinierna upptäckte Messias….. Det är enda vägen till fred, genom Fridsfursten…..

 • Bilbo

  Ännu bättre: Hur blir det inte när även judarna i större skala lär känna Messias? Först då lär det bli en varaktig fred.

  mvh
  D

 • Problematiken är inte att PMU väljer att hjälpa palestinier, det är raka motsatsen till problematik. Att Pingstmissionens utvecklingssamarbete inte har någon samarbetspartner i Israel är en del av problematiken, men den stora problematiken är att den Israelvänlighet som har (och bör) känneteckna kristna verkar tunnas ut. Kristna förleds av denna världens makter i sin syn på det heliga landet tillsammans med alla de som inte tror. Så uppfattar iaf jag det

  Lars Enarsson:

  ”Mer än 750 000 barn i Israel lever under existensminimum” Chockerande besked! Vill gärna veta mer om detta. Tack för ditt arbete för Israel!

 • sanna

  Jag tycker nog också, att det vore självklart på sin plats att PMU, fördelar en del av insamlade pengar till krigets offer i konflikten även till Israel. En annan sak när det gäller PMU, är att det verkar snart vara dags att ta bort M:et i PMU, eftersom mission verkar lysa med sin frånvaro numera, åtminstone av deras tidning att döma. Humanitära insatser är viktiga, livsnödvändiga ofta, men jag tror ändå att för att hjälpa på lång sikt, är missionen faktiskt viktigare, men SIDA-pengarna styr verksamheten.
  Vill du hjälpa krigens offer i Israel kan du skicka ett bidrag till Förenade Israelinsamlingen, Keren Hayesod, info finns på nätet – bara ett förslag.

 • adamD

  När bomberna föll i norra Israel från Libanon för ett par år sedan ville större delen av styrelsen i en pingstkyrka här i Sörmland snabbt ta upp kollekter till de drabbade i Libanon.

  En Israelvän ställde ungefär samma fråga till styrelsen jag gjorde till PMU; Kan vi inte också ta upp ett offer till de drabbade i Israel?

  ”Nej, de är så dumma” fick den förvånade kvinnan till svar.

  De är så dumma?

  /D

 • Pingback: Expressen: Jinge har givit antisemitismen en ny hemvist « FRED I MELLANÖSTERN()

 • oholiab

  Jag kan rekommendera förenade israel insamlingen som samlar medel till att hjälpa utsatta israeler.

 • Ja, jag håller med Oholiab i kommentar 6.22.em
  och lämnar här PlusGirokontonr. till

  Förenade Israelinsamlingen : 45 42 60 – 1

  Du kan ge en slant till :

  Neve Michael……….trygghet för utsatta barn
  Exodus…………………invandring och integration
  Hjälp till terroroffer….ex.i Sderot, Askhelon,m.fl.
  Äldre i Israel.

 • MTC

  Det låter väldigt illa :S Inte riktigt klokt faktiskt! Att Guds församling vänder sig från Guds eget löftesfolk kan bara vara villoandars och den ondes verk.

  1 Mos 13:14-15
  ”Herren sade till Abram sedan Lot hade skilt sig från honom: ”Lyft din blick och se dig omkring från den plats där du står, mot norr och söder, öster och väster.
  Hela det land som du ser skall jag ge åt dig och dina efterkommande FÖR EVIG TID”

  Tack för att du belyser denna frånvändhet från sanningen i delar av församlingen! Det är tydligen värre än jag trott.

  Tycker också det är intressant att i mångas ögon ska den palestinska befolkningen inte få lida p.g.a. terrororganisationen Hamas som de ”demokratiskt röstat fram”. Däremot ska den israeliska befolkningen få lida för att de röstat fram en demokratisk, humanitärt sinnad regering. Eftersom Israel ”är så dumma”.

  sanna

  Håller med. Mer M i PMU!

 • Wadis

  Skrattretande löjliga resonemang om PMU och dess arbete världen över. Att barnen i Gaza lidit mest är väl uppenbart, och att hjälpen dit borde vara en självklarhet för varje kristen. Detta handlar om människokärlek och har ju inget med konfliktens orsaker eller vem som är mest ansvarig att göra.
  Och vad bra, My TwoCents, att du hittat en dum pingstvän. Det verkar du och dina åsiktsfränder leva gott på. Vilka insatser har förresten själva gjort för någon annan, nej, kliv upp ur sandlådan och gnugga ur ögonen – så kanske ni ser en behövande människa.

 • Israel har väl en fungerande sjuk- och socialvård, som inte har slagits sönder av kriget? Att palestinska civila har fått utstå mer lidande än israeliska civila under den senaste månaden gör inte Hamas till offer. Man måste skilja mellan Hamas och dess uppbackare (Iran och medvetna palestinska extremister) och civila palestinier och naiva Hamas-anhängare som inte förstår vad de gör. De är offer lika mycket som de drabbade israelerna.

  Men naturligtvis är även naiva och omedvetna Hamas-anhängare, till skillnad mot rent civila palestinier, farliga för israelerna, som måste försvara sig mot alla angripare, oavsett om de förstår vad de gör eller ej. Hamas har ju dessutom som strategi att det ska bli många offer bland egna anhängare och civila palestinier för att öka fanatismen hos palestinierna och vända världsopinionen mot Israel och judar i allmänhet.

  Hamas har uppmanat sina sympatisörer runt om i världen att mörda judar i vilket land de än råkar befinna sig. Paradoxalt nog kan det leda till en ökad judisk invandring till Israel – vilket inte borde ligga i palestiniernas intresse, om de söker en tvåstatslösning eller liknande. Det kan ju däremot vara bekvämt för Hamas att samla alla världens judar på samma plats, om målet är en total förintelse.

  Israel har däremot aldrig försökt eller haft som mål att förinta palestinierna. De militära kampanjerna har uteslutande haft som mål att eliminera fiendens militärt, men detta har p.g.a. fiendens strategi att gömma sig bakom civila mål, krävt många civila offer. Anklagelserna mot Israel för folkmordspolitik är både befängda och ett fruktansvärt missbruk av en internationellt etablerad juridisk term. Med folkmord menas inte massdödande i allmänhet utan massdödande i syfte att utrota ett folkslag. Vilket är Hamas’, inte Israels, mål – må vara att Hamas ännu så länge har lång väg kvar för att uppnå sitt mål.

  En annan del av Hamas’ strategi är att ställa in sig hos palestinierna genom förmedling av civil hjälp från bl.a. Iran – tidigare även från Irak. Detta kan rentav vara en förklaring till Hamas seger i det palestinska valet – när konkurrenten Fatah gjort sig ökänt för omfattande korruption. Hamas får inte framstå som de enda, som hjälper drabbade palestinier. Vi får inte heller glömma att kristna palestinier är en mycket utsatt grupp. Den kristna minoriteten bland palestinierna är inte bara ett resultat av den kristna missionen under modern tid, utan det finns även ”övervintrare” från den förmuslimska tiden. Vi får inte svika dem.

 • Nils

  tyvärr har ni helt fel bild av vad PMU:s uppgift är.

  PMU är egentligen enbart ett service-organ för att supporta sina uppdragsgivare, som är Sveriges pingstförsamlingar.

  Funktionen har vidare sitt berättigande av att förmedla & översätta de direktiv som SIDA ställer.

  PMU kan visserligen i katastrofsituationer vara bidragsförmedlare.
  Men så gott som alltid är det på initiativ från en uppdragsgivare av pingstförsamling.

  Bilden av er argumentation haltar också betänkligt, då majoriteten av de kristna i Israel och dess omgivningar är palestinier.

  Israels lagar är också sådana att de motsätter sig proselytverksamhet från kristna, dvs. bidragsgivande kan tolkas som att de kristna försöker missionera & vinna judar mha pengar.

  Det är ständigt återkommande anklagelser från ortodoxa judar gentemot kristen missionsverksamhet.

  ———
  Inledningens ifrågasättandet är lika dum som att påstå att Meros Camping i Askim, Göteborg ska erhålla likvärdig ekonomisk stöttning för sitt arbete bland utslagna & Romer som dess rika grannar i Askim.
  Trots att människorna på campingen tvingas bo i utrangerade husvagnar med sina barn/familjer.
  ———

 • Vill göra ett tillägg till min kommentar igår 9.08 em.

  Förenade Israelinsamlingen PlusGirokonto 45 42 60-1 har nu AKUTA BEHOV :

  Nödhjälp till civila offer………….
  Renovering av skyddsrum………
  Aktiviteter för barn……………….

  Enarson skrev igår att 750.000 barn lever under existensminimum !
  Pga den ökande världsvida antisemitismen ställs allt mindre medel till förfogande till Israels lidande krigsoffer…Gazas befolkning BEHÖVER självklart all hjälp…DOCK…det är dit all världens humanitära hjälp focuseras nu. Gott !…

  Men låt oss inte glömma våra Fäders land, Eretz Israel. Därifrån kom Ordet och vår Frälsare !

 • Nils:

  PMU’s direktor har rett ut en del detaljer. Dock tror jag du missförstod mig något. Har inte talat om ”likvärdig ekonomisk stöttning” till båda parter utan att det vore självklart att hjälpa båda parter i en svår konflikt. Denna hjälp bör givetvis vara anpassad efter behov och inget annat.

  Men, hur som helst verkar du mer eller mindre ha rätt i ditt påpekande.

  Trevlig Helg!!!!

  /D

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?