Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Obamas svek mot Israel

Vad var det egentligen som sades under Barack Obamas besök i Saudiarabien, precis före det stora talet till den muslimska världen i Kairo? Vi vet att Obama i samband med det mötet förklarade att han ville besöka platsen där Islam startade. Kung Abdula refererade också under besöket  till ett möte som hölls 1945 mellan USA:s dåvarande president F D Roosevelt och Saudiarabiens dåvarande kung Abdula Aziz. Mötet hölls ombord på båten Quincy i The Great Bitter Lake, den 14 februari 1945.


När Obama träffade kung Abdula så återknöt de till en gammal överenskommelse mellan Roosevelt och kung Abdula Aziz.

Den nuvarande saudiska kungen sade att han trodde på att återgå till de band som knöts mellan USA och Saudi på just det mötet.

Men vad var det då som hände under det där mötet mellan kung Abdula Aziz och president Roosevelt 1945? Vilka band knöts egentligen på detta möte? President Roosevelt dog bara någon vecka efter detta möte och kung Abdula dog 1953. Ingen av dem berättade egentligen för omvärlden vad de hade kommit överens om. Så vad var det nu som Obama och kung Abdula ville säga med att referera till det mötet?

När ni ser den korta filmsekvensen (nedan) från detta möte, så lägg märke till en tredje person förutom kungen och presidenten! Det är en överste vid namn William Eddy. Han är den som översätter samtalet för både kungen och presidenten. Vi skall ta och titta närmare på denna man efter att ni sett videon. 


Den 14 februari 1945 möttes F D Roosevelt och kung Abdula Aziz ombord på ett fartyg i The Great Bitter Lake intill Suezkanalen. Detta möte har åter blivit aktuellt i och med Obamas besök i Saudiarabien.

William Eddy hade genom sina uppdrag för USA redan 1944 fått kontakt med kung Abdula och de två hade blivit vänner. Därför bad kungen att Eddy skulle bli tolk under mötet med FDR. Eddy och kungen förblev sedan vänner ända tills kung Abdula dog 1953. Året därefter skriver överste William Eddy en liten intressant tidsskrift i en mycket begränsad upplaga. Skriften handlar om mötet mellan de två statsöverhuvudena. Han gav skriften titeln F.D.R. Meets Ibn Saud.

Eddy påbörjar avsnittet som handlar om själva det politiska samtalet med följande dramatiska inledning:

INGET HAR PUBLICERATS OM DEN
politiska konversationen därför att ingen som var närvande har brutit sin tystnad.
Jag bryter min tystnad nu.

Mötet äger alltså rum i slutet på andra världskriget och FDR berättar att han är säker på att Tyskland kommer att besegras. Men han har ett allvarligt problem som han önskar kungens råd och hjälp med. Det handlar om återstoden av de judar som klarat sig genom Förintelsen och alla fasor från nazisterna. President Roosevelt säger till kungen att han känner ett personligt ansvar att lösa den här frågan.

Ibn Sauds svar var snabbt och lakoniskt: ”Ge dem och deras avkommlingar den bästa landet och de bästa husen från tyskarna som har förtryckt dem.” 

FDR förklarar då för Ibn Saud att judarna har en stark önskan om att komma till Palestina och att det kan vara förståeligt om de inte vill stanna kvar i Tyskland som har gjort dem så mycket illa. Ibn Saud undrar då om inte de allierade hade tänkt ta kontroll över Tyskland och därmed se till att nazioffren inte behövde lida mer. Det var uppenbart att Ibn Saud inte kunde föreställa sig att man lämnade en besegrad fiende i en position så att de kunde slå tillbaka.

Återigen försökte FDR förmå kungen att hjälpa honom med att lösa det zionistiska problemet, men återigen så hänvisade kung Abdula till att tyskarna borde få betala. Araberna hade ju inte gjort de europeiska judarna något illa. Det var det kristna Tyskland som stal deras liv och deras hem.

När samtalet senare fortsatte med andra frågor så framkom det att Saudi mest av allt önskade sig oberoende. Deras land hade ju inte som andra arabländer blivit ockuperat. Presidenten gav sedan Ibn Saud en dubbel försäkran, bekräftad i ett brev till Ibn Saud bara en vecka innan han dog. Brevet är daterat den 5 april 1945. Presidenten försäkrar att han personligen, som president aldrig skall göra något fientligt mot araberna och USA:s regering skulle inte heller den göra någon ändring av den grundläggande policy i angående Palestina utan att först ha haft en högt prioriterad konsultation med både judar och araber.

För kungen var dessa muntliga löften lika med en allians och han gjorde ingen skillnad emellan FDR och USA. Men han hade inte förutsett att Roosevelts död skulle komma emellan löftet och dess uppfyllelse.

Första veckan i oktober 1945 kallades USA:s diplomater i Egypten Libanon, Syrien och Saudiarabien hem för ett möte med President Truman om USA:s terretoriala intressen i Mellanöstern. Mötet avslutades av president Truman som säger: ”Jag är ledsen, mina herrar, men jag måste svara hundratusentals som är oroliga för en framgångsrik Zionism; Jag har inte hundratusentals araber bland mina väljare.”

President Truman kom alltså i och med FDR:s död emellan de löften och överenskommelser som gjordes mellan Ibn Saud och FDR.

Nu har Obama besökt Saudiarabien före sitt stora tal till den muslimska världen. Innan talet har den nuvarande kungen av Saudiarabien och president Obama träffats och refererat tillbaka till det ursprungliga mötet mellan FDR och Ibn Saud. Betyder detta att Obama tänker fullfölja F D Roosevelts linje med Saudiarabien och araberna?

När Israels premiärminister Netanyahu träffade Obama så var Obama väldigt tydlig med vad han ansåg om de israeliska bosättningar på Västbanken. Obama vill inte se några som helst nya bosättningar eller ens någon naturlig ökning av denna befolkning.  No natural growth. Är det någon som förstår vad det där sista betyder? Inga fler barn. Antalet bosättare skall frysas och får inte öka.

I 2 Mos 1 så ger Farao order till barnmorskorna att döda alla israeliska pojkar. Obama vill nu helt stoppa en natutlig tillväxt och ger inte ens någon dispens att föda flickebarn. Judarna har enligt Obama ingen rätt att föda eller bygga daghem i vissa delar av sitt eget land.

Till avslutning tycker jag att det kan vara lämpligt att se en judisk rabbin ge Obama svar på tal. Det är Tempelinstitutets Rabbi Chaim Richman, som i denna video för en gång skulle brusar upp ordentligt.

/Haggaj

UPPDATERING: Netanyahu säger nu att han accepterar en palestinsk stat. De villkor han ställer upp är dock rätt tuffa.

Länktips:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3062177.svd
http://www.dn.se/nyheter/varlden/iran-palestina-israel-1.891259
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1092710.html
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131863
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=172413
http://www.dn.se/nyheter/varlden/palestina-israel-1.891259
http://www.dn.se/nyheter/varlden/analytiker-netanyahu-provar-obama-1.891347

=>

Ämne: INRIKES

Nyckelord: , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?