Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Obamas svek mot Israel

Vad var det egentligen som sades under Barack Obamas besök i Saudiarabien, precis före det stora talet till den muslimska världen i Kairo? Vi vet att Obama i samband med det mötet förklarade att han ville besöka platsen där Islam startade. Kung Abdula refererade också under besöket  till ett möte som hölls 1945 mellan USA:s dåvarande president F D Roosevelt och Saudiarabiens dåvarande kung Abdula Aziz. Mötet hölls ombord på båten Quincy i The Great Bitter Lake, den 14 februari 1945.


När Obama träffade kung Abdula så återknöt de till en gammal överenskommelse mellan Roosevelt och kung Abdula Aziz.

Den nuvarande saudiska kungen sade att han trodde på att återgå till de band som knöts mellan USA och Saudi på just det mötet.

Men vad var det då som hände under det där mötet mellan kung Abdula Aziz och president Roosevelt 1945? Vilka band knöts egentligen på detta möte? President Roosevelt dog bara någon vecka efter detta möte och kung Abdula dog 1953. Ingen av dem berättade egentligen för omvärlden vad de hade kommit överens om. Så vad var det nu som Obama och kung Abdula ville säga med att referera till det mötet?

När ni ser den korta filmsekvensen (nedan) från detta möte, så lägg märke till en tredje person förutom kungen och presidenten! Det är en överste vid namn William Eddy. Han är den som översätter samtalet för både kungen och presidenten. Vi skall ta och titta närmare på denna man efter att ni sett videon. 


Den 14 februari 1945 möttes F D Roosevelt och kung Abdula Aziz ombord på ett fartyg i The Great Bitter Lake intill Suezkanalen. Detta möte har åter blivit aktuellt i och med Obamas besök i Saudiarabien.

William Eddy hade genom sina uppdrag för USA redan 1944 fått kontakt med kung Abdula och de två hade blivit vänner. Därför bad kungen att Eddy skulle bli tolk under mötet med FDR. Eddy och kungen förblev sedan vänner ända tills kung Abdula dog 1953. Året därefter skriver överste William Eddy en liten intressant tidsskrift i en mycket begränsad upplaga. Skriften handlar om mötet mellan de två statsöverhuvudena. Han gav skriften titeln F.D.R. Meets Ibn Saud.

Eddy påbörjar avsnittet som handlar om själva det politiska samtalet med följande dramatiska inledning:

INGET HAR PUBLICERATS OM DEN
politiska konversationen därför att ingen som var närvande har brutit sin tystnad.
Jag bryter min tystnad nu.

Mötet äger alltså rum i slutet på andra världskriget och FDR berättar att han är säker på att Tyskland kommer att besegras. Men han har ett allvarligt problem som han önskar kungens råd och hjälp med. Det handlar om återstoden av de judar som klarat sig genom Förintelsen och alla fasor från nazisterna. President Roosevelt säger till kungen att han känner ett personligt ansvar att lösa den här frågan.

Ibn Sauds svar var snabbt och lakoniskt: ”Ge dem och deras avkommlingar den bästa landet och de bästa husen från tyskarna som har förtryckt dem.” 

FDR förklarar då för Ibn Saud att judarna har en stark önskan om att komma till Palestina och att det kan vara förståeligt om de inte vill stanna kvar i Tyskland som har gjort dem så mycket illa. Ibn Saud undrar då om inte de allierade hade tänkt ta kontroll över Tyskland och därmed se till att nazioffren inte behövde lida mer. Det var uppenbart att Ibn Saud inte kunde föreställa sig att man lämnade en besegrad fiende i en position så att de kunde slå tillbaka.

Återigen försökte FDR förmå kungen att hjälpa honom med att lösa det zionistiska problemet, men återigen så hänvisade kung Abdula till att tyskarna borde få betala. Araberna hade ju inte gjort de europeiska judarna något illa. Det var det kristna Tyskland som stal deras liv och deras hem.

När samtalet senare fortsatte med andra frågor så framkom det att Saudi mest av allt önskade sig oberoende. Deras land hade ju inte som andra arabländer blivit ockuperat. Presidenten gav sedan Ibn Saud en dubbel försäkran, bekräftad i ett brev till Ibn Saud bara en vecka innan han dog. Brevet är daterat den 5 april 1945. Presidenten försäkrar att han personligen, som president aldrig skall göra något fientligt mot araberna och USA:s regering skulle inte heller den göra någon ändring av den grundläggande policy i angående Palestina utan att först ha haft en högt prioriterad konsultation med både judar och araber.

För kungen var dessa muntliga löften lika med en allians och han gjorde ingen skillnad emellan FDR och USA. Men han hade inte förutsett att Roosevelts död skulle komma emellan löftet och dess uppfyllelse.

Första veckan i oktober 1945 kallades USA:s diplomater i Egypten Libanon, Syrien och Saudiarabien hem för ett möte med President Truman om USA:s terretoriala intressen i Mellanöstern. Mötet avslutades av president Truman som säger: ”Jag är ledsen, mina herrar, men jag måste svara hundratusentals som är oroliga för en framgångsrik Zionism; Jag har inte hundratusentals araber bland mina väljare.”

President Truman kom alltså i och med FDR:s död emellan de löften och överenskommelser som gjordes mellan Ibn Saud och FDR.

Nu har Obama besökt Saudiarabien före sitt stora tal till den muslimska världen. Innan talet har den nuvarande kungen av Saudiarabien och president Obama träffats och refererat tillbaka till det ursprungliga mötet mellan FDR och Ibn Saud. Betyder detta att Obama tänker fullfölja F D Roosevelts linje med Saudiarabien och araberna?

När Israels premiärminister Netanyahu träffade Obama så var Obama väldigt tydlig med vad han ansåg om de israeliska bosättningar på Västbanken. Obama vill inte se några som helst nya bosättningar eller ens någon naturlig ökning av denna befolkning.  No natural growth. Är det någon som förstår vad det där sista betyder? Inga fler barn. Antalet bosättare skall frysas och får inte öka.

I 2 Mos 1 så ger Farao order till barnmorskorna att döda alla israeliska pojkar. Obama vill nu helt stoppa en natutlig tillväxt och ger inte ens någon dispens att föda flickebarn. Judarna har enligt Obama ingen rätt att föda eller bygga daghem i vissa delar av sitt eget land.

Till avslutning tycker jag att det kan vara lämpligt att se en judisk rabbin ge Obama svar på tal. Det är Tempelinstitutets Rabbi Chaim Richman, som i denna video för en gång skulle brusar upp ordentligt.

/Haggaj

UPPDATERING: Netanyahu säger nu att han accepterar en palestinsk stat. De villkor han ställer upp är dock rätt tuffa.

Länktips:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3062177.svd
http://www.dn.se/nyheter/varlden/iran-palestina-israel-1.891259
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1092710.html
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131863
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=172413
http://www.dn.se/nyheter/varlden/palestina-israel-1.891259
http://www.dn.se/nyheter/varlden/analytiker-netanyahu-provar-obama-1.891347

=>

Ämne: INRIKES

Nyckelord: , , , , , , , , ,

 • Haggaj,

  Oerhört bra och viktig info du ger oss i vår ankdamm Sverige…TACK !

  Man blir alldeles tagen av dessa ’historiska vindar’ som verkar ha karbonpapper på ömse sidor.
  Allting går igen som spöken.

  Det var som att komma in i en främmande värld att läsa igenom de 49 sidorna där det fjäskades, och kråmades. Då rådde myglets tid. T.o.m. Överste Eddy knäböjer inför King Saud…som gav sluga och beräknande svar och undanflykter i judefrågan.

  Så dyker Obama in på världsscenen. Jag hörde delar av hans tal i israelisk press.Jag mådde fysiskt illa bara av att se läpparna röra sig…Däremot älskade jag Chaim Richmanns plötsliga patos och engagemang. Han stred som David för sitt land.

  Idag skulle PM Netanyahu hålla ett tal i Knesset.
  Man våndas med dom.

 • Bilbo

  På vilket sätt sviker Obama Israel? Har han gett Israel löften? Är inte hans främsta prioritet att följa det mandat hans väljare har gett honom? De väljare (vänsterkanten) som valde honom är ju (tyvärr) mer pro-arabiska. Därmed är det logiskt att också Obama är det. Personligen tycker jag det är fel av honom eftersom jag är pro-israelisk, men att han sviker har jag svårt att se.

 • Bilbo,
  Som amerikansk president så sviker Obama USA:s tidigare hållning til Israel. Han kanske inte sviker personligen.

  Frank Gaffney tror t.ex att Obama är muslim.
  http://thinkprogress.org/2009/06/09/gaffney-obama-muslim/

 • Jag tycker inte Obama sviker Israel.Ni är bara för patetiska i era eskatologiska spekulationer . Och er paniska skräck för en Palestinsk stat. Ni saknar helt empati för de andra människorna i det heliga landet. Även Palestinierna behöver leva i fred och trygghet, det kommer också Israel att vinna på.

  Tvätta er, rena er! Låt mig slippa se era illdåd. Sluta göra det onda och lär er göra det goda. Sträva efter rättvisa, stöd den förtryckte. För den faderlöses talan, skaffa änkan rätt. Jesaja 1:16-17

  http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2009/02/manniskor-eller-dogmer.html

 • Dessa mina minsta bröder,

  Jag tror att ”de andra människorna i det heliga landet” skulle må bättre om de inte var så hatiska mot Israel. Men det gäller långt ifrån alla. Det finns mycket bra människor även bland paletinierna.

 • Ja du de allra flesta människorna på Västbanken vill bara leva i fred, de är inte hatiska om israelerna kunde börja behandla dem som jämlikar.
  De måste få en egen stat varför förmenar du dem det ?

 • Dessa mina minsta bröder,

  Varför skall de ha en stat i Israel nu. De hade ju ingen stat före 1948.

 • 52% av israelerna vill bomba Irans kärnanläggningar om inte de internationella försöken att stoppa iranska nukleära vapen lyckas.

  http://edition.cnn.com/2009/WORLD/meast/06/14/israel.iran.poll/index.html

 • Nu har Netanyahu sagt att han kan acceptera en palestinsk stat.
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3062177.svd

 • Pether

  ”Judarna har enligt Obama ingen rätt att föda eller bygga daghem i vissa delar av sitt eget land.”

  Nej.
  Judarna har enligt internationella lagar och konventioner ingen rätt att flytta sin befolkning till en ockuperad nations mark.

 • Pether,
  Så vad skulle du sagt till de ryssar som födde barn i Estland? Vad skulle de ha gjort? Abort kanske?

 • Haggaj skrev:

  Nu har Netanyahu sagt att han kan acceptera en palestinsk stat.

  Såna signaler från Israel brukar leda till att terroristerna känner sig föranledda att slå till med en våg av terrordåd. För dem är nämligen inte en palestinsk stat vid sidan av Israel och fred någon man vill se. Därför kommer de säkert sin vana trogen nu att slå till med en rad terrordåd i syfte att förhindra fredsöverenskommelse som garanterar Israel fred och ger ett erkännande av den judiska staten.

  Berndt

 • Väldigt långdragen tolkning att påstå att Obama menar att inge barn, inte ens flickebarn ska få leva.

  ”Våran rätt att vara här är bara och behöver bara vara grundad på att Israels gud gett oss rätten att vara här”

  Ja väldigt bra att visa en video på en sådan dåre.

 • Efter svarstalet av Natan nu kväll söndag kan jag känna mej på något sätt trygg – som om jag skulle vara den enda att värdesätta
  Israel som grunden för Sverige!!!!!!!!
  Hur nu det går ihop?
  Men där finns det.
  Som Finlands sak är vår (sades allmänt under vinterkriget)
  så är Israels sak vår, av partiskt och egoistisk anledning. Förlåt.
  Men vi hade inte överlevt 2000 år /under den enda rätta läran/ utan poesin om de gröna ängarna och vattnet som giver ro.
  Det är bara ATT erkänna. mvh pe igen..

 • Bandypannan

  Era fina släktingar som låter precis som ni:

  http://www.youtube.com/watch?v=njDj9Plvts0

 • Vän av ordning

  ”Judarna har enligt Obama ingen rätt att föda eller bygga daghem i vissa delar av sitt eget land.”

  På vilka grunder är den mark som i skrivande stund erövras illegalt av de till palestina tillresta ryssarna, att betrakta som judarnas egna land? Vilka är dessa grunder, enligt vilka man kan kolonisera, erövra och stjäla?

  Era eventuella religiösa tillhörigheter bekommer mig inte – kommer man med sådana påståenden likt det ovan får man vara beredd på att argumentera för det med grund i rationell logik, utan hänvisningar till sagoböcker.

  Står det mig måhända fritt att åka till uppsala, knutby eller jönköping och köra dess befolkning på porten?

 • Demokrat

  Båda sidor måste ju sända ut fredsträvare och vilja ha fred.
  Det kan ju inte alltid hänga på israelierna.
  Palestinierna måste också ta ansvar. Att sluta skjuta misilier in i Israel är ett steg!

  Om palestinierna sköter sig så kommer Obama sätta press på Israel!
  Men om palestierna fortsätter attackera Israel och kräva att staten Israel utplånas så kommer det aldrig bli fred.
  Israelierna måste gå med på att dela Jerusalem.

  Om bara viljan finns hos ALLA på båda sidor så kan det bli fred. Men då måste Hamas och Hizbolla uppträda civilicerat också!

 • @ Dessa min minsta bröder:Läs inlägget från den 11/6 på http://www.dickhaas.com

 • Jamo

  Dessa min m… :

  Du verkar vara lika aggressiv i tonen här som på din egen blogg.

 • Dessa min minsta bröder skrev:

  Jag tycker inte Obama sviker Israel.Ni är bara för patetiska i era eskatologiska spekulationer .

  Om ni inte har läst Janne och Eivor Ohlins
  utläggning i denna fråga så vill jag rekommendera er att läsa detta:

  http://www.elvorochjanne.se/profetiskt/varldsordning/Ekonomi_666_2010.html

 • @ Haggaj:

  Ni som missade samtalet mellan Obama och Netanyahu i Maj månad chansen att se hela samtalet här: http://vimeo.com/5157173

 • Hej Hopp

  Bosättningarna. Kom ihåg, att de är faktiskt inte erövrade med våld, som man lätt kan inbilla sig av den snuttifierade och sakligt tomma nyhetsrapporteringen. Marken och fastigheterna är KÖPTA från palestinska ägare till ett pris som ägaren gillat.

  Nu strider det här mot islamisk lag, men det är ändå inte oväsentligt. Ska inte religionsfrihet gälla för palestinier, kanske?

  Frågan om bosättningarna är alltså ingalunda så enkla som en närmast enig världsopinion gör gällande utan att på allra minsta sätt precisera sig eller närmare klargöra de faktiska förhållandena i relevant detalj. Det är billigt och intellektuellt ohederligt.

  Vidare. Den tilltänkta palestinska ”staten” har inte våldsmonopol på eget territorium, och därmed är den PER DEFINITION ingen ”stat”, och så enkelt är det bara. Vad det handlar är nåt slags protektorat eller kanton eller autonom region eller vad man nu ska kalla det. Israel övar de facto våldsmonopol över Västbanken, och därmed tillhör Västbanken de facto Israel, så är det och så vill tydligen Netanyahu ha det även i fortsättningen. Att kalla detta ”stat” är med förlov sagt enbart skitlöjligt. Vad säger USA nu? Netanyahu kör förstås sitt eget lopp, och varför inte, går det så går det, men palestinierna köper givetvis inte detta här, inte Hamas i alla fall. Fatah har kompromissat bort sig förr, och det vet palestinierna, och det är därför Hamas med alla sina brister har så pass stöd som de har.

  Det är för mycket tyckande och för lite kunnande i den här debatten!

 • Vän av ordning

  Noterar att ingen kan redogöra för vilka grunder judarna i de illegala bosättningarna har rätt att bo på andras mark, eller varför detta är att betrakta som ”deras eget land”.

 • Bilbo

  Bibeln?

 • Vän av ordning skrev:

  Noterar att ingen kan redogöra för vilka grunder judarna i de illegala bosättningarna har rätt att bo på andras mark, eller varför detta är att betrakta som ”deras eget land”.

  Det är nog många här som kan men de flesta blir nog litet trötta på att ständigt motivera detta för folk som är historielösa.

  Det så kallade palestinska folket är inte ett folk i den meningen att de någonsin varit en nation. I Gazaremsan är det huvudsakligen invandrade egyptier och på västbanken huvudsakligen jordanier.

  1800 bodde det mindre än 300.000 människor i Israel. 10.000 judar, 25.000 kristna och 250.000 muslimer.

  1980 fanns det 3.545.000 invånare. 3.000.000 judar, 400.000 muslimer, 90.000 kristna och 55.000 druser.

  Idag finns det ungefär 6 miljoner judar och ungefär lika många ”palestinier” i landet.

  Att judarna invandrat är väl ganska naturligt. Detta var nämligen avsikten med landet.

  Men varför, ställ dig den frågan, varför skulle man som egyptier vilja invandra till en fullsmockad Gazaremsa? Vidare är födelsetalet ett av världens högsta. Medveten taktik av Arafat, som ju själv var egyptier?

  De rika arabländerna hade kunnat lösa det så kallade flyktingproblemet på några månader. Men istället har man infekterat det ytterligare och sett till att dessa ”flyktingar” blivit så många att problemet verkar olösligt.

  De gånger Israel anfallits och lyckats slå tillbaka anfallarna ockuperades land. Den enda nation som slutit fred är Egypten och de fick tillbaka Sinaihalvön fastän man hittat olja där.

  De andra anfallande nationerna har inte slutit fred. Tekniskt och juridiskt är det fortfarande krig. Inte förrän fred slutes kan de ockuperade områdena återlämnas.

  Hamas har på programmet att utplåna Israel. Hur så sluta fred? Skulle du kunna samarbeta med någon som vill utrota dig och din familj?

  Hela landet är mindre än Småland. Och dock fyller det världsnyheterna ända sedan 1948.

  Detta är en andlig strid. Ondskans andemakter vill utplåna Israel och helst även alla judar. Den som inte ser detta vill inte se det. Den som ser det och inte erkänner det, vill inte erkänna det.

  /Kjell

 • Lagen och profeterna

  Aletheia.

  Fariséerna var tvungna att erkänna att de var överens med Jesus om att det allt överskuggande budskapet i Skriften är att älska Gud och sin nästa helhjärtat. Israel terroriserar – i Guds namn – sina närmaste grannar dagligen och vägrar erkänna deras mänskliga rättigheter. Och ni förråder er kristna tro genom att likt fariséerna hänvisa till lagen och profeterna när ni förvägrar rättvisa för palestinierna. Jag har i det längsta velat tro att aletheia är en kristen sajt. Jag har haft fel. Ni korsfäster Kristus.
  Hebr.6:6.

 • Till alla som er som försvarar israelernas övergrepp på den palestinska befolkningen: Er paniska skräck för en Palestinsk stat. Ni saknar helt empati för de andra människorna i det heliga landet. Även Palestinierna behöver leva i fred och trygghet, det kommer också Israel att vinna på.

  Tvätta er, rena er! Låt mig slippa se era illdåd. Sluta göra det onda och lär er göra det goda. Sträva efter rättvisa, stöd den förtryckte. För den faderlöses talan, skaffa änkan rätt. Jesaja 1:16-17

  Det inte finns några bibliska utsagor som stöder tanken om brott mot mänskliga rättigheter. Ni kan läsa vad en kristen palestinier tycker om er på min blogg .

 • Jamo

  Dessa mina minsta br…..:

  Läs rubriken ” Hängde sin son på västbanken” på denna länk.

  http://www.dickhaas.com/

  Menar du att det är en sån kärlek Israelerna skall visa mot Palestinierna.

  Hur kan man tro att det skall bli fred med detta folk(palestinierna), som visa ett sådant otroligt hat
  så man tar livet på sina egna för att man TROR att han samarbetat med Israel.

 • Jamo

  Dessa mina minsta br……:

  Brott mot männskliga rättigheter har väl aldrig begåtts mot Israel och Judarna??

 • Du Jamo, brott mot judarna har begåtts av oss kristna i Europa, men försök inte blanda ihop judarnas lidande med det den Israeliska staten nu gör på Västbanken och i Gaza det är två skilda saker.
  Så här skriver de kristna i Nasaret:
  The above words were spoken by the President of the United States Barack Obama in Cairo to millions of people around the world. Never before had a US president even admitted the existence of Palestinian Christians let alone speak of the suffering of Palestinian Christians.

  http://www.comeandsee.com/index.php

 • Den före detta prickskytten och PLO krigaren Tass Saada visar på en vägkarta som kommer att leda till en verklig fred i Mellersta Östern och i hela världen!

  http://www.youtube.co/watch?v=QT0trfgYRZA

  Shalom!

  Fred

 • Här kan ni läsa Tass Sadas egen berättelse om sin uppväxt som en palestnaflykting och om hans verksamhet som prickskytt och chaufför till sin forna hjälte Aafat inom PLO och sin omvändelse till Kristus och vad den förvandlingen i hans liv kom att medföra. Förförra veckan hörde jag Tass gripande vittnesbörd när han besökte Rinkeby där han i ett arrangerat utomhusmöte mycket engagerat berättade om sitt liv och sin omvändelse och den vision som han börjat se förverkligad i Israel dit han nu återvänt som ett Jesu vittne.

  http://books.google.se/books?id=YZfo8dSPuGUC&pg=PP18&lpg=PP18&dq=%22Charlie+Sharpe%22+%2B%22Tass+Saada%22&source=bl&ots=TCWbQtVIwV&sig=uiCO2qT35GRCM3VZz7kf1I0HFuA&hl=sv&ei=vUcuSuTHAYuP_QbinNDjCg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1#PPP8,M1

  Shalom!
  Fred

 • ”Innan president Obama reste till Mellanöstern nu i veckan för att hålla sitt utlovade tal till muslimvärlden, sa han i en intervju med en fransk tv-station, ”…ett påpekande som jag tänker göra är att om man räknar antalet amerikanska muslimer, skulle vi faktiskt vara en av de största muslimska nationerna i världen.”

  Detta påstående är felaktigt av tre skäl, 1) USA är inte ett muslimskt land, 2) den muslimska befolkingen i Amerika är vad antal beträffar, bara den 25:e största i världen, och 3) procentuellt sett är den muslimska befolkingen i Amerika (mindre än 2%) snarare en av de minsta i världen. Om man tillämpar Obamas logik skulle det faktiskt vara mer sant att säga att USA är ett av de största judiska länderna i världen. Tills för bara några år sedan hade USA den största judiska befolkingen i världen.” citat av Lars Enarson.

  –Hussein Obama öppnade mötet i Kairo med att presentera sig som muslim. Det står honom helt fritt att bekänna sig till vilken religion som helst…men här blir det en övertydlig gest till hela den muslimska arabvärlden.

 • Jag tycker inte på något sätt att Obama har ”svikit” Israel!?

  Vill gärna veta på vilket sätt isåfall. Obama gör ett bra jobb ifrån sig, och jag tror verkligen att han kommer på något sätt lösa problemet där nere. Tvåstatslösningen är en logisk och rättvis utväg tycker jag. Sen kan alla fanatiska kristna spekulera i sina Eskatologiska teorier som man alltid gjort. Men men….

 • Vän av ordning

  @ Kamau Mweru:

  Det är inte på något sätt naturligt ”att judarna invandrat” till ett land som illegalt erövrats och ifrån vilket ett annat folk har etniskt rensats tämligen nyligen. Om du tycker det är naturligt hoppas jag djupt och innerligt att detsamma händer i dina trakter, så får du uppleva denna naturlighet själv.

  Påståendet ”Detta var nämligen avsikten med landet.” talar visserligen för sig själv – författaren bakom dessa befängda ord grundar uppenbarligen sin koloniseringsideologi på någon slags tungomålsrabblande och hjärntvättad religiös förvirring snarare än rationell logik, vilket förstås är tragiskt – men för sakens skull; det finns ingen avsikt med landplättar någonstans på jorden. Vi människor skapar avsikter. En avsikt är att på dessa jordplättar respektera folkrätt och mänskliga rättigheter och därmed inte kolonisera eller erövra land från andra.

  Övriga faktafel i ditt inlägg: Arafat var inte egyptier. Hans far var från gaza och hans mor från Jerusalem. Inte heller var det i något tappert försvarskrig som Israel ockuperade sinaihalvön. Det var Israel som anföll Egypten 1967. Precis som de hade anfallit Egypten 1956. Läs på. http://en.wikipedia.org/wiki/Sinai

 • @ Vän av ordning:

  Så kanske Wikipedia kan spela en viktig roll i ändens tid. 🙁

  Vi som var unga ”vuxna” 1967 minns det nog annorlunda.

  Men de avsiktligt historielösa har fritt spelrum.

  /Kjell

 • Kamau Mweru,
  😉

 • elisabeth skrev:

  –Hussein Obama öppnade mötet i Kairo med att presentera sig som muslim. Det står honom helt fritt att bekänna sig till vilken religion som helst…men här blir det en övertydlig gest till hela den muslimska arabvärlden.

  Gjorde han verkligen det? Jag uppfattade att han sa att han var kristen, men uppvuxen i ett muslimskt sammanhang.

  Berndt

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  Jag uppfattade att han sa att han var kristen, men uppvuxen i ett muslimskt sammanhang.

  Hörde talet 2 gånger och uppfattade samma sak som du Berndt.

  Oavsett vilka sympatier och antipatier man har, anser jag det vara viktigt att vara korrekt.

  Vilken roll Obama än kommer att spela i Guds plan, kommer vi att veta det säkert efterhand.

  Att han har talets gåva och beundras av en majoritet är det knappast någon tvekan om.

  Hur han själv kommer att reagera på lovsången blir avgörande och intressant att se.

  Här i Kenya finns en DVD med alla positiva moment ur Obamas historia, från barndomen tills efter valet. Det finns ”gospelkörer” som sjunger lovsånger till honom och hans politiska program.

  Jag väntar tills vidare med att dra alltför vidlyftiga slutsatser. Men kommer givetvis att följa utvecklingen så gott det går.

  Tack för din reaktion.

  /Kjell

 • KM och Berndt.,

  I den israeliska press som jag läste framgick klart att de uppfattade hans öppnings-tal just som jag skrev. Nu kommer jag inte ihåg vilken av de tre tidningar jag dagligen läser.

  ”President Obama som under sitt tal använde sitt muslimska namn Hussein, bekräftade istället den muslimska synen på Mellanöstern….skriver Lars E.
  igen.
  Trevligt att bröder finner varann’ ! 😉

 • KM och Berndt,

  Nu har jag återigen gått igenom Hussein Obamas tal i olika tidningar.
  Haaretz säger så här. :

  ”Part of this conviction is rooted in my own experience. I am a Christian, but my father came from a Kenyan family that includes generations of Muslims. As a boy, I spent several years in Indonesia and heard the call of the azaan at the break of dawn and the fall of dusk. As a young man, I worked in Chicago communities where many found dignity and peace in their Muslim fait”

  Här säger han tydligt att han är en kristen. Fortsättning på talet är en hyllning till Islam. Att Islam har gett världen den höjdpunkt den nu nått.

  Plats för en kommentar…som jag avstår.

 • elisabeth skrev:

  Här säger han tydligt att han är en kristen. Fortsättning på talet är en hyllning till Islam. Att Islam har gett världen den höjdpunkt den nu nått.

  Elisabeth, för dem som älskar sanningen är det knappast någon tvekan vad det gäller politisk mosighet. Jag är säker på att vi båda har samma avsky för lögnens evangelium. Jag är lika säker på att vi har samma fruktan och avsky för substitutionsläran och den så kallade antisemitismen, vilken hellre skulle heta antipati mot Guds familj.

  Men som kristen, och alltså anhängare av Sanningen, anser jag ändå att man bör vara ärlig. Man behöver inte göra svart svartare och vitt vittare. Man får, så att säga vara ärlig. Vilket ofta innebär att man säger ”Jag vet inte!”. Lämna hämden åt Honom som vet och kan allt.

  Ef. 6:14:Stån därför omgjordade kring edra länder med sanningen, och »varen iklädda rättfärdighetens pansar»,

  Vapenrustningen är ett av de starkaste NT-vittnesbörden om Guds Bud.

  Och den som inte är ”omgjordad” står förr eller senare med (sorry!) ”rumpan bar”. Ingen vidare position i stridens hetta… 🙂

  /Kjell

 • elisabeth skrev:

  Här säger han tydligt att han är en kristen. Fortsättning på talet är en hyllning till Islam. Att Islam har gett världen den höjdpunkt den nu nått.

  Jag håller med dig i detta. Han bekänner sig visserligen vara kristen, men i talet hyllar han islam och visar ytterst lite av motsvarande ”stolthet” över vad kristen tro handlar om.

 • Berndt,

  Tack, Broder. Du lät stenen ligga…. 😉

 • @ Metodistpastor Berndt Isaksson:

  Kan ju också ha med hans kristna bakgrund att göra. Det svarta befrielse teologien i Chicago står väldig nära NOI (Nation of Islam), sen hade ju Obama också delvis muslimskt uppväxt.
  – Jag gillar delar av denna teologien som står för social rättvisa, men NOI och de andra delarna skulle jag gärna vilja släppa.

 • Vän av ordning

  Kamau Mweru skrev:
  Oavsett vilka sympatier och antipatier man har, anser jag det vara viktigt att vara korrekt.

  Tack för dagens skratt. Arafat var egyptier och Egypten anföll Israel först 1967. Korrekt var ordet. Eh…

 • Jomis

  Ungdomar, om ni letar efter källor till era skolor så är detta inte den rätta sidan.

  Förvridning och skitsnack!

 • Pingback: Obamas och Abdulas hemliga pakt()

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?