Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

500-salen (arkiv 8)

En gammal obekräftad historia från Filadelfia i Stockholm säger att när pingstväckelsens eld brann som starkast, hände det att Lewi Pethrus skickade in de mest högljudda tungomålstalarna i 500-salen. Där kunde de ‘be av sig’ och bönen i stora salen blev således lite mer sansad. Vi öppnar härmed en 500-sal på Aletheia och plockar bort första budet i kommentarsreglerna i detta ‘rum’. Övriga kommentarsregler gäller fortfarande!

“Det är bättre att det kokar över än att det inte kokar alls” var ett av Lewis motton i den tidiga pingtsväckelsen. Här får det ‘koka över’ inom ramarna av övriga kommentarsregler.      

Som med alla nya idéer krävs en ständig utvärdering. I det fall detta lilla sidoprojekt resulterar i det Paulus kallar fruklösa diskussioner stänger vi tråden.

§1 Håll dig inom en rimlig närhet till ämnet STRUKEN ENDAST I DETTA “RUM”! Ni väljer ämnen för diskussion.

§2 Se till att kommentaren har någon slags substans. Försök helst ha ett eget inlägg i debatten. Exempelvis kommentarer av typen “jag håller med” riskerar att raderas. Förväxla inte kommentarsfunktionen med ett chattrum!

§3 Försök att inte förolämpa skribenten, och om det nödvändigtvis måste göras- se till att det har någon slags relevans.

§4 Inga långa uppsatser eller föreläsningar – skaffa en egen blogg!

§5 Spammade kommentarer kommer att raderas. Personliga “proklamationer” likaså.

§6 Kommentera under ETT alias eller namn. Undantag görs för personer som vill separera på privata funderingar och uttalanden som representant för en organisation eller rörelse. Men då skall det namn som används som representant innehålla både för och efternamn.

§7 Givetvis tillåts ingen hets mot folkgrupp eller uppmaningar till brott.

§8 Använd INTE kommentarsfunktionen som brevlåda till Aletheia. Våra epostadresser finns under respektive info-sida om Haggaj, MyTwoCents & Gästbloggare.

Det är ingen mänsklig rättighet att kommentera här, inte heller ingår det i någon slags yttrandefrihet. Om någon av dina kommentarer inte syns så beror det troligen på att något av villkoren ovan inte uppfyllts. Det kommer naturligtvis att vara högt i tak även i fortsättningen, men vi vill inte medverka till att viktiga diskussioner blir kontraproduktiva.

Till sist, som någon påpekat i en kommentar:

“Sanning” utan kärlek är brutalitet

=>

Ämne: 500-salen

 • Nyöppnad 500 sal! Gamla hade så många kommentarer att den är svår att öppna från mobiltelefoner eller mindre bredbandsanslutningar.

  Kör hårt!

  /D

 • ”Den 9 Av inträffar ju den 30 juli. Det är viktig att be extra mycket för Israels regering under denna månad!

  Apostlagärningarna 2:20 säger: ”Solen skall vändas i mörker och månen i blod, innan Herrens dag kommer, den stora och härliga.”

  Att solen vänds i mörker innebär solförmörkelse och att månen vänds i blod innebär månförmörkelse, då månen blir röd. En solförmörkelse förknippas vanligen med Guds dom över nationerna, medan en månförmörkelse har att göra med de judiska folket.

  Vår vän Mark Biltz från El Shaddai Ministries i Seattle har påpekat att tre år i rad, år 2008, 2009 och 2010, vänds solen i mörker på samma datum enligt den bibliska kalenderna, precis mitt i perioden ”mellan trångmålen” för Israel: den första Av!

  Förra året kollapsade världsekonomin två månader senare, precis på Basunhögtiden, vilket är Domens Dag på Guds kalender. Vi har alla skäl att tro att något är på gång också i år och vi behöver vaka och be!

  9:e juni 2009 talade President Obama på telefon med israeliske Premiärministern Benjamin Netanyahu från det ovala rummet i Vita Huset. Presidenten satt vid sitt skrivbord med båda fötter på ungefär samma nivå som huvudet och vända direkt till kameran. Detta gick ut på TV och man vidtog noggranna åtgärder för att det skulle visas
  i Israel.
  Alla i Mellanöstern, och särskilt muslimerna, vet att det är en stor förolämpning att visa skosulorna mot någon annan. Det motsvarar i praktiken att skymfa och att förbanna personen ifråga. Med anledning av denna händelse, samt andra uttalanden från Obama, uppmanade somliga politiker i Israel till att i år bojkotta de traditionella ceremonierna den 4:e juli (USAs nationaldag) på den amerikanska ambassaden. Bibeln säger om Abrahams avkomlingar: ”Jag skall välsigna dem som välsignar dig och förbanna den som förbannar dig.” (1:a Mos. 12:3)

  Inom någon timme efter Obamas telefonkonversation med Netanyahu den 9:e juni, slog en kraftig storm till mot Washington DC och slet upp ett 69-årigt träd på Vita Husets gräsmatta. Det var en europeisk lind som hade planterats där 1940, när Hitler stod på höjdpunkten av sin karriär. Lindträdet är förknippat med just den plats i Berlin där Obama talade när han var på kampanjresa i Europa. Unter den Linden (Under lindträden) är en berömd esplanad mitt i centrala Berlin i Tyskland. Upprotandet av detta lindträd på Vita Husets gräsmatta är ett profetiskt tecken och en varning från Gud.”

  -Detta är ett utdrag ur Lars Enarsons Bönebrev.
  Tyvärr kom inte de bilder med som visar Obama med skosulorna mot kameran och det träd utanför Vita huset med rötterna uppryckta.

 • Hmm, varför gäller inte skaparens lag längre? 😉

 • @ Tuve:

  Jag publicerade av misstag några timmar för tidigt 🙂

  Inlägget kommer i kväll

  Sorry!

  /D

 • Något jag funderat på den sista tiden, efter att ha läst alla ”prata-förbi” diskussioner i bloggarna.

  Vill gärna specificera om någon vill veta vila dessa ”prata-förbi” sakerna är.

  Men säg nu att jag skulle skriva detta:
  ———–
  När det är sommar och vackert väder, tycker jag om att gå ut i en skogsglänta tidigt på morgonen. Jag tar med min Bibel, en thermos med lämplig dryck och ett smörgåspacket.

  Jag sätter mej ned på min filt och läser Bibeln, ber och beundrar Guds magnifika natur.
  ———–

  Om jag skulle skriva detta skulle ingen opponera sig!!! Det skulle bli bifall från alla.

  Men säg nu att jag skulle skriva detta:
  ———–
  På Fredag kväll försöker jag sluta arbeta tidigt. Jag går hem och gör det mysigt. Tänder några ljus, sätter vid bordet med min Bibel medans jag njuter av passande snacks.

  Jag försöker förstå vad jag läser och tackar min Frälsare för allt Han uppenbarar för oss.
  ———–

  Gissa vad som kommer att bli resultatet!

  En massa personer kommer att hoppa på mej och säga att jag leker Jude och att jag har blivit lagisk.

  För dem som undrar…. Jag hör till skogsglänte och bergstoppens människor.

  Men vem är väl jag att döma en annans tjänare?

  Det ligger en hund begraven här, någonstans. Lurt!

  /Kjell

 • Får nu se om ulfekman.nu tar in min kommentar under nedan bloggpost:
  http://ulfekman.nu/2009/07/19/en-snabb-visit-till-visby

  *****************************
  Ekman säger ”Bakom detta döljer sig en verklighet där dessa kyrkor blev stenbrott, stall eller annat. Reformationens baksida snyggt nertonad. Det var märkligt att se dessa ruiner. Inte minst när en del idag är cafeér för inte ont anande turister som knappast vet var de egentligen sitter någonstans eller vad som en gång har pågått här.”

  Som f.d. missionär i Romerska Katolska Mexico tackar jag istället Gud för att Sverige under ett antal hundra år sluppit katolicismens bojor.

  Hellre ett café än det träldomsok katolicismen fört med sig i de länder där reformationen inte bromsade dess framfart. Vad har hänt med dig Ulf?

  Så långt du kommit från den friska vind du var i slutet av 80 talet när jag gick på Livets Ords bibelskola…

  Med Sorg
  /Daniel

 • Hmm. Två kommentarer i stil med min har släppts in efter min kommentar som fortfarande väntar på moderering…

  Man skulle kunna tro att karln har något emot mig 🙂

  Här kommer kommentarerna som de tydligen inte vågade blockera:

  Inge Nilsson säger:
  20090721 (0:22)
  Att reformationen i någon avgörande omfattning skulle ha medverkat till alla kyrkoruiner i Visby måste nog mera ses som en partsinlaga i det allmänna flirtandet med katolska kyrkan, än allmän fakta.

  De flesta kyrkorna i Visby byggdes på 1200 talet liksom de på övriga Gotland. Visby hade troligen medelhavs klimat, så vädret var mycket gynnsamt under den tiden. Visby var ju en handelsstad, kyrkorna och klostren uppfördes som regel av handelsmännen, och användes inte bara som kyrka utan som allmän mötesplats och lager. Visbys storhetstid varade fram till Waldemar Atterdags plundring 1361. Sedan gick det utför med kyrkobyggandet och den slutliga katastrofen kom 1525 då Lübeckarna stormade och ödelade stora delar av Visby. Den enda kyrka man då sparade var deras egen S:t Maria eller Tyska kyrkan.

  Jag tror vi får akta oss att sätta likhetstecken mellan Stora kyrkobyggnader och stark andlig mognad.
  Dessa stora byggnader var nog tyvärr mera ett tecken eller symboler för den tidens makt och ära. Samtidigt måste det troligtvis ha varit någon form av äkta väckelse och andligt uppvaknande som svept fram över ön på den tiden.

  Föresten hur många har tänkt på att Gotland var Danskt fram till 1645! För att år 1676 åter invaderas av Dansken som höll Gotland fram till 1679.

  mvh. Inge

  S-E Daniel säger:
  20090721 (9:28)
  Jag hade på tungan att säga ungefär detsamma som jag nu såg att Inge Nilsson skrivit. Jag menar, eftersom du, Ulf, är historieintresserad. Kyrkorna i Visby särbehandlades inte, inga kyrkor stängdes av reformationen. Kyrkor i Danmark o Sverige fortsatte att samla den gudstjänstfirande församlingen på orten. Men i Visby hade man ju redan när Hansan tog över på 1300-talet förlorat sitt månghundraåriga monopol på honung och ekorrskin från Ryssland och blev därmed en rätt fattig stad med fattiga ordnar och gillen som inte kunde underhålla sina kyrkor. Så det blev en stad med alltmer fallfärdiga hus.

  Men visst stämmer ruiner till eftertanke som få andra saker. Den forna härlighet som nu gått förlorad. Hur liknar vi själva och det vi ansvarar för dessa ruiner? De fungerar lite som slutet av olika Pauli brev med sina varningar och uppräkningar av synder, som speglar att delvis känna igen sig i.

  /D

 • ”Jättemaneter angriper japansk fiskeindustri

  De enorma varelserna förstör fiskenäten – och inkomsterna för fiskarna i de japanska städerna ”Det innebär ekonomisk förödelse för hela samhället.” skriver Expressen idag….

  Nu börjar det likna lite av Egyptens plågor lite här och där i världen…..

 • MyTwoCents/Daniel, Aletheia-crew, alla
  Det är en sak som storligen förundrar mig.

  Trots att det inte råder någon tvekan om att du/ni anser att jag (och alla andra katoliker) är om möjligt mer avfallen än Svensson och själv åkt jorden runt för att missionera denna övertygelse bland katoliker i ett land vars kulturer och traditioner du/ni sannolikt skulle funnit främmande oavsett om de var katoliker eller ej, hur kommer det sig att det inte förekommer någon mission från dig/er och dina/era gelikar bland oss katoliker?

  Det är knappast så att det är ni som trakasserar oss i er missionsiver, snarare är det väl tvärtom… Jag ser sällan eller aldrig till er på katolska bloggar och jag har aldrig stött på någon av er kaliber vid några katolska evenemang eller kyrkor. Jag har haft förmånen att bo vid en av de två kyrkor som varit pilgrimskyrkor under Paulusåret, trots det har jag inte sett skymten av någon som kommit för att uttrycka sin övertygelse om avlatens eller pilgrimsresandets förkastlighet. Tvärtom har det kommit många människor som varit nyfikna och som velat veta mer…

  Hur kommer det sig? Är det inte viktigt att omvända oss förtappade själar, bundna vid ”katolicismens bojor” och ”träldomsok”, till den ”sanna” kristendomen?

  Varför ordnar ni inte t ex konferenser (liknande den i Alingsås i våras) riktade till katoliker där ni försöker förklara för oss, som inte redan är ”frälsta” (för er sak), att ni har rätt och vi har fel? Hur meningsfullt är det att frälsa de som redan är frälsta (för er sak)?

  Allt gott!

 • MyTwoCents skrev:

  Man skulle kunna tro att karln har något emot mig

  Tja, det skulle nog jag ha haft om jag vore i Ulfs kläder… Du har väl tagit varje tillfälle du funnit att attackera honom?

  Ulf får dock tala för sig själv, huruvida han verkligen har något emot dig eller ej…

  Allt gott!

 • Tuve skrev:

  Varför ordnar ni inte t ex konferenser (liknande den i Alingsås i våras) riktade till katoliker där ni försöker förklara för oss, som inte redan är ”frälsta” (för er sak), att ni har rätt och vi har fel? Hur meningsfullt är det att frälsa de som redan är frälsta (för er sak)?

  Ärligt talat, så tror jag att vi nått ut med det budskapet rätt hyggligt under en period. Om det fick några konsekvenser bland katoliker, vet jag inte, men helt klart har fler än en person, däribland flera pastorer, uttyckt att de fått ett ”uppvaknande i frågan” genom Aletheia.

  Men som du har märkt, så verkar de laglösa protestanterna om möjligt ännu mer krävande att diskutera med än ni katoliker. 😉

 • Tuve skrev:

  Aletheia-crew, alla

  Tuve, efter 30 år i en sekulärt ”katolsk” del av Holland har jag andra erfarenheter än Daniel.

  Efter att kära kollegor i USA valde att följa Kristus via den Katolska vägen …

  Efter att… Efter att…

  Men, Tuve, hur vet du vad någon annan gjort eller inte.

  Har du något råd hur man skulle kunna missionera bland älskade katoliker utan att skada det de eventuellt redan har funnit av Sanningen?

  Om så, dela hemskt gärna med dig.

  Det enda recept jag har hittills är att rekommendera goda böcker av Peter Kreeft och C. S. Lewis.

  Ja, och naturligtvis det gamla rådet. Vittna i tid och otid och om det är absolut nödvändigt, använd ord.

  /Kjell

 • Christian

  Haggaj skrev:

  Men som du har märkt, så verkar de laglösa protestanterna om möjligt ännu mer krävande att diskutera med än ni katoliker.

  Tja du Haggaj frågan är väl om inte ni lagivrare har mer gemensamt med papisterna och deras gärningsläror än med oss laglösa protestanter. Börjar faktiskt misstänka att så är fallet.

 • ”Då skall den Laglöse uppenbaras, han som herren Jesus skall dräpa med andedräkten ur sin mun och förinta med glansen vid sin ankomst.” (2 Tess 2:8)

 • Christian

  …. 😉

 • Tuve skrev:

  Det är knappast så att det är ni som trakasserar oss i er missionsiver, snarare är det väl tvärtom… Jag ser sällan eller aldrig till er på katolska bloggar och jag har aldrig stött på någon av er kaliber vid några katolska evenemang eller kyrkor. Jag har haft förmånen att bo vid en av de två kyrkor som varit pilgrimskyrkor under Paulusåret, trots det har jag inte sett skymten av någon som kommit för att uttrycka sin övertygelse om avlatens eller pilgrimsresandets förkastlighet. Tvärtom har det kommit många människor som varit nyfikna och som velat veta mer…
  Hur kommer det sig? Är det inte viktigt att omvända oss förtappade själar, bundna vid ”katolicismens bojor” och ”träldomsok”, till den ”sanna” kristendomen?

  Kan bara tala för egen del:

  1.) När jag som (mycket ung) reste till Mexico för att missionera gjorde jag inte det med motivet att specifikt omvända katoliker. Faktum är att jag visste väldigt lite om katolicismens framfart och historia i latinamerika. Målsättningen var att se människor, oavsett bakgrund, komma fram till en personlig tro på Jesus som sin frälsare och Herre. Jag tror att alla kyrkor och samfund är fulla av människor som till namnet är ”Katolik”, ”Lutheran”, ”Metodist” m.m. men saknar frälsningsvisshet och kanske ärvt sin tro från föräldrarna. Jag har ingen i min vänskapskrets som gjort omvändelsen av katoliker som sin huvudsak i livet men, nu och då kommer en och annan katolik till tro.

  2.) Att vi predikar för ”de redan frälsta” om katolicismens bojor är för att stora delar av de som en gång kallat sig för protestanter eller reformerta verkar har tappat kontakten med reformationen. (http://aletheia.se/2009/05/26/valet-mellan-jesu-kors-och-andliga-ovningar/) Många ifrågasätter numera helt och hållet (säkert till din glädje) dess legitimitet och nödvändighet och har i samband med avkristningen av Europa och världen dragit slutsatsen att en enda superkyrka är svaret på sekulariseringen.

  Det är med denna bakgrund vi ”tjatar” på de egna om katolicismens faror, helt övertygade om att mycket av er Tradition är en boja och gissel.

  Samtidigt tror jag av hela mitt hjärta att all teologi måste prövas mot Guds Ord, även de egna sedan länge etablerade ”sanningarna” (jo vi dras med en del tradition vi också).

  För min egen del hittar jag inte en enda superkyrka i Guds Ord som kommer att möta vår Frälsare när han återvänder. Jag hör i mitt inre orden ”måtte jag finna tro när jag kommer tillbaka” samt frukta inte du lilla flock, o.s.v.

  Jag tror att vi nu ser en kristenhet i avfall, som i sin desperation kommer att välkomna antikrist, oavsett vem han är.

  Jag är trots mitt arv (påven= antikrist) öppen för att antikrist inte alls är påven utan kommer från annat håll. Det innebär att jag ”måste” lämna dörren på glänt för ”din” teori om att det mycket väl kan sluta med ”a remnant” av troende från alla håll och kanter som möter Jesus när han kommer, svårt förföljda av både sekulära krafter men också en avfallen kyrka i samarbete med antikrist.

  Puh, det blev långt…

  Slutligen: Vi har som bekant så många interna problem bland protestanter att det vore övermodigt att i detta läge försöka missionera bland katoliker som åtminstone håller fast (för tillfället) vid sin tro på ett sätt vi har en del att lära av.

  Jag tror inte nuvarande påve kommer sitta någon längre tid i ”den heliga stolen” (http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=173945) och nästa påve kan mycket väl bli den sista innan Jesu återkomst. Nästa påve kommer på något sätt att vara med att fullborda Uppenbarelseboken, om än inte på ett positivt sätt..

  mvh
  Daniel

 • @ Christian:

  CG hjelm: Det finns bara två sorters kristna – katoliker och protesterande katoliker.

  Sorry…. Du är med i en av de kategorierna 🙁

  /D

 • Christian

  Haggaj
  Har du ingen humor eller?

  F ö har den laglöshet som det här talas om inget med den laglöshet som NT undervisar om. Evangelium lär oss att vi har dött bort från lagen för att vi ska leva för Gud (Gal 2:19) samt att vi blivit dödade från lagen, så att vi tillhör en annan, honom som har uppstått från de döda, för att vi skall bära frukt åt Gud (Rom 7:4). Att vara fri från lagen vad samvetet gäller etc är alltså en förutsättning för att leva för Gud och bära frukt enligt vad Paulus här tydligt säger.

  Lagen har dock fortfarande sin uppgift

  1) Att ge oss insikt om synd och driva oss till Kristus och hans nåd.
  2) Att på det borgerliga livet område verka hämmande på oss så att inte synden får fritt spelrum. Man kan jämföra det med buren som håller vilddjuret fängslat.

  Den laglöshet som det talas om i den sista tiden är den under 2), vilket vi redan ser tydliga tecken på. denna laglöshet kommer att accelerera tills Antikrist kommer men den har naturligtvis ingenting med den evangeliska friheten från lagen, som samme Paulus, som skrev 2 Tess, undervisar om i de flesta sina brev.

  Eller menar du seriöst att han samtidigt som han undervisar om friheten från lagen i t ex Rom och Gal skulle hävda att vi ska leva efter lagen i 2Tess 2?

 • Christian

  MTC
  CG Hjelm i all ära men det finns bara ett slags kristna, genom tro rättfärdiggjorda.

  Om ni inte har denna Evangeliets grund klar för er så hamnar ni i sällskap med katoliker m fl som hävdar att gärningar rättfärdiggör.

 • @ Christian:
  Jag släpper dig nu. Spiller ingen mer energi på dig. Sparkar av mig dammet.

 • Christian

  På tal om CG Hjelm stötte min svärfar och hans bror ihop med honom utanför Korskyrkan en gång på världen. Min svärfars bror som var kyrkoherde presenterade min svärfar och tillade:
  – och han är pingstvän.

  Varpå CG, som ju var pingstpastor, fann sig och replikerade:

  – Ja, tänk vad illa det kan få för en del…. 🙂

 • Christian skrev:

  F ö har den laglöshet som det här talas om inget med den laglöshet som NT undervisar om.

  Du menar väl ändå inte att antikrist kommer vara någon slags samhällsanarkist och köra fritt mot rödljus etc?

  Någon som har koll på vilket ord grundtexten använder för ”lag” i ”laglös” v.g. antiktist kontra galaterbrevet?

  mvh
  D

 • Christian

  – Ja, tänk vad illa det kan GÅ för en del….

 • @ Christian:

  🙂

  Var tog alla C.G. Hjelm vägen? Har vår Herre måhända slängt mallen som användes när detta original skapades?

  /D

 • Christian

  >>MTC
  Vår tid kännetecknas väl i stor grad av konformism. Du ska inte stick ut och vara annorlunda. Alla är vi original men tidsandan tillåter oss inte att bli och vara det vi är ämnade till. Möjligtvis har detta eskalerat på senare tid och inte minst kanske detta har spridit sig in i församlingen.

  >>Haggaj
  Gör det för all del. Du är välkommen. Menar du inte att du skuddar av dig dammet…?

 • Christian

  MTC
  I 2Tess 2:8 heter det a-noumos = laglös och i t ex Rom 7:4 tå nomå (dativ), d v s exakt samma ord; noumos = lag, lagen. Noumos översätter även HaTorah i LXX.

  Nej vad jag menar är att Antikrist kommer att upphäva Guds lagar och ordningar i samhället så att synden och ondska får fritt spelrum. Det är väl något vi ser redan idag t ex genom samkönade äktenskap etc.

 • @ Haggaj:
  vist beslut, Haggaj!

  läste hos Bonhoeffer en härlig utläggning ang fariséen som vill snärja Jesus o frågar vem är min näste, men även den rike yngligen som frågar vad som fattas honom, att, när Jesus säger till sistnämnde att sälja allt, så är det för att det ska komma fram att diskussionslustan bara kom ifrån att man inte vilja lyda…vilket ju kom fram för ynglingen gav sig iväg…

  …detta menar B (Efterföljelsen) behöver avslöja o inte slösas energi med, vilket ”hjälper” någon att vara kvar i olydnaden…hjälpen vi ju behöver är att komma till Jesus, dö med honom och lyda i allt…så han kan föra oss på en väg där vi blir av med oss själva, helgade, fullkomliga och värdiga dvs sådana som kan regera med honom när han kommer….Han danar oss till nya människor.

 • @ Christian:

  Men, vad gör det om antikrist upphäver lagen mot samkönade äktenskap, när lagen ändå är passé genom Jesus. Menar du att samhället i övrigt lever kvar under lagen, fast vi andra inte gör det?

  Kan vi dra slutsatsen att lagen fortfarande gäller, fast bara för icke frälsta eller hur bör jag tolka det du säger broder?

  /D

 • @ Haggaj:

  ang. komm. kl.4.53 em. Sent omsider… 😉

 • FredrikW

  I frågan om samkönade äktenskap hänvisar dagens förvirrade teologer till att ”kärleksbudet står över alla andra bud”, tyvärr används detta argument redan av flertalet samfund i fråga om äktenskapet och omgifte. För kan någon hitta bibelord som stöder omgifte av skilda personer, som i princip förekommer i alla protestantiska samfund? Med tanken att kärleksbudet står över både Jesu ord och Paulus ord i denna fråga viger man skilda personer, denna handling som av Jesus kallas äktenskapsbrott. Tex Matt 5:32 och Luk 16:18 Ex taget ifrån Livets Ords Bibelskola år 1999 ”Det är kärlekslöst att inte låta en 26 årig trebarns mamma som blivit lämnad av sin man att inte få gifta om sig” – men var finns bibelstödet? Vakna upp! Laglösheten har redan intagit kyrkorna – och man försvarar det med just hänvisning till kärlek och nåd.

 • Haggaj, Kjell och Daniel
  Tack för era svar. De förvånar mig nog lite, eftersom de är väsentligt mer nyanserade än det mesta ni skriver här annars.

  Jag får fundera på era svar lite och se om jag återkommer med reflektioner.

  Allt gott!

 • @ FredrikW:
  En berättigad fråga! Hur kan man som kristen försvara omgifte när den förra partnern fortfarande lever? Och framför allt, hur kan man försvara omgifte utifrån bibeln?

  Allt gott!

 • @ Haggaj:
  Jag har inte följt era inbördeskrig, jag har försökt ha semester 😉

  Jag har inte uppfattat att ni har försökt nå ut till katoliker i någon nämnvärd utsträckning. Att ni ändå gjort det beror nog mer på att det finns unikum bland oss som gillar att ägna oss åt diskussioner som vi kanske borde avhållit oss från (2 Tim 2:23). Att ni har nått ut bland era egna tvivlar jag inte på.

  Allt gott!

 • Kamau Mweru skrev:

  Men, Tuve, hur vet du vad någon annan gjort eller inte.

  Det vet jag givetvis inte, jag kan bara utgå ifrån den erfarenhet jag själv bär med mig. Mina föräldrar fick känna på missionen, liksom jag har gjort, därför att vi har sökt upp er. Som jag skrev så har jag aldrig stött på att ni har kommit till oss. Jag har hört talas om att det fanns de som försökte ”missionera” mot katolska kyrkan i samband med förra påvens besök, det är hittills enda gången jag hört talas om det.

  Anledningen till att jag reagerar och undrar är för att nästan allt ni skriver om har antingen en öppen eller en illa dold dolk i sidan till katolska kyrkan. Om det är så viktigt att i tid och otid framhäva traditionen från reformatorerna, varför är det då inte viktigt att försöka frälsa katolikerna, som är bundna vid ”katolicismens bojor” och ”träldomsok”?

  Har du något råd hur man skulle kunna missionera bland älskade katoliker utan att skada det de eventuellt redan har funnit av Sanningen?

  Om så, dela hemskt gärna med dig.

  Det enda recept jag har hittills är att rekommendera goda böcker av Peter Kreeft och C. S. Lewis.

  Ja, och naturligtvis det gamla rådet. Vittna i tid och otid och om det är absolut nödvändigt, använd ord.

  Jag tror ditt recept är bra. Missionera/vittna i kärlek, med respekt för det du inte förstår och i ödmjukhet inför det du inte håller med om. Jag tror det är den enda framkomliga vägen, vare sig man vänder sig till kristna eller icke kristna. Vi har alla behov av goda vittnesbörd. ”Var fullkomliga, så som er fader i himlen är fullkomlig”, för det krävs goda föredömen som kan visa på fullkomligheten.

  Allt gott!

 • MyTwoCents skrev:

  1.) Målsättningen var att se människor, oavsett bakgrund, komma fram till en personlig tro på Jesus som sin frälsare och Herre. Jag tror att alla kyrkor och samfund är fulla av människor som till namnet är ”Katolik”, ”Lutheran”, ”Metodist” m.m. men saknar frälsningsvisshet och kanske ärvt sin tro från föräldrarna. Jag har ingen i min vänskapskrets som gjort omvändelsen av katoliker som sin huvudsak i livet men, nu och då kommer en och annan katolik till tro.

  Jag tror att det behövs mission i alla kategorier, definitivt inte katoliker undantaget. Det viktigaste är naturligtvis att var och en når en personlig tro på Gud och det finns definitivt många namnkatoliker bland vilka mission är påkallat och nödvändigt. Men var förvissad, vi missionerar bland de våra…

  Bara för att inte anklaga dig ohörd undrar jag, var syftet med er mission att få katoliker att återvända till sin katolska tro och försöka att finna ett liv med Kristus inom sin katolska kontext (på motsvarande sätt som Kjells hänvisning till CS Lewis och Peter Kreeft)? Om inte så undrar jag varför inte?

  För min egen del hittar jag inte en enda superkyrka i Guds Ord som kommer att möta vår Frälsare när han återvänder. Jag hör i mitt inre orden ”måtte jag finna tro när jag kommer tillbaka” samt frukta inte du lilla flock, o.s.v.

  Jag tror att vi nu ser en kristenhet i avfall, som i sin desperation kommer att välkomna antikrist, oavsett vem han är.

  Jag är trots mitt arv (påven= antikrist) öppen för att antikrist inte alls är påven utan kommer från annat håll. Det innebär att jag ”måste” lämna dörren på glänt för ”din” teori om att det mycket väl kan sluta med ”a remnant” av troende från alla håll och kanter som möter Jesus när han kommer, svårt förföljda av både sekulära krafter men också en avfallen kyrka i samarbete med antikrist.

  Om du ser på katolska kyrkan som en superkyrka liknande frikyrkliga diton så förstår jag din aversion bättre. Det vore inte heller så konstigt, eftersom man mäter med de mått man lärt sig mäta med…

  Avfallet är stort, både inom och utanför Kyrkans synliga gräns. Faktum är att jag tror att avfallet är så stort i katolska kyrkan att det för många katoliker är nästan omöjligt att utan en god vägledning själva inse vad som är sant. Dessvärre är inte reformationens kritik av Kyrkans förfall under århundradena närmast före 1500-talet svaret på dagens problem, snarare tvärtom.

  Slutligen: Vi har som bekant så många interna problem bland protestanter att det vore övermodigt att i detta läge försöka missionera bland katoliker som åtminstone håller fast (för tillfället) vid sin tro på ett sätt vi har en del att lära av.

  Jag tror inte nuvarande påve kommer sitta någon längre tid i ”den heliga stolen” (http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=173945) och nästa påve kan mycket väl bli den sista innan Jesu återkomst. Nästa påve kommer på något sätt att vara med att fullborda Uppenbarelseboken, om än inte på ett positivt sätt..

  Jag delar din uppfattning att ni inte är några föredömen som grupp betraktat 😉 Däremot tror jag att det är en ganska liten skara katoliker som håller fast. Som sagt, avfallet är stort… Det är så stort så att det inte längre är ovanligt att man ser ”biskopar som strider mot biskopar och kardinaler mot kardinaler”, för att citera en profetia som ni inte tror på.

  Det är lätt att predicera allt, utom framtiden… Jag tror dock att din uppfattning om den kommande påven och tidens slut kan rymma korn av sanning. Det finns många profetior (som ni inte tror på) som antyder att så kan vara fallet. Jag tror dock att det kan komma att finnas både en påve och en antipåve (även det utifrån profetior som ni inte tror på). Om det blir en antipåve så måste även han komma inifrån katolska kyrkan. Det finns de som menar att kardinal Martini kommer bli denne antipåve, men det förutsätter att du även har rätt angående Benedikts livslängd (vilket du troligen har, han är ju inte född igår).

  Allt gott!

 • Mikael

  ”dragit slutsatsen att en enda superkyrka är svaret på sekulariseringen.”

  Noterar ofta att många tyckare absolut är allt annat än dumma.
  Menar därför självklart inte att alla de som gång på gång bl.a talar/skriver om den ”kommande” superkyrkan skulle vara dumma, men genom mina grumliga ögon verkar det lite naivt att tro att hela världen inkl. dess ateister, agnostiker, vetenskapsmän, mer el. mindre intellektuella, muslimer, hinduer, new agare u.z.w i all evighet, skulle låta sig förenas
  i någon slags unison tillbedjan under påven, Dalai Lama, Obama eller whoever som utmålas!

  ” ”Det är kärlekslöst att inte låta en 26 årig trebarns mamma som blivit lämnad av sin man att inte få gifta om sig” – men var finns bibelstödet? Vakna upp! Laglösheten har redan intagit kyrkorna – och man försvarar det med just hänvisning till kärlek och nåd.”

  Om man misstycker till att ovanstående trebarnsmamma får en ny chans till kärlek och kallar det laglöshet bekräftas endast mina ”fördomar” om mycket kallhamrade varelser som gömmer sig bakom hemska ”regler” de anser vara kärlek!

  Vaknar mer och mer över något jag tidigare ville hålla som sanning.

  Tyvärr är många av de djupast troende åtminstone i mina grumliga ögon väldigt, väldigt otäcka.

  Mvh MS

 • Christian

  MyTwoCents skrev:

  :
  Men, vad gör det om antikrist upphäver lagen mot samkönade äktenskap, när lagen ändå är passé genom Jesus. Menar du att samhället i övrigt lever kvar under lagen, fast vi andra inte gör det?
  Kan vi dra slutsatsen att lagen fortfarande gäller, fast bara för icke frälsta eller hur bör jag tolka det du säger broder?

  Fattar inte vad du menar. Vad jag skrev var ”…att Antikrist kommer att upphäva Guds lagar och ordningar i samhället så att synden och ondskan får fritt spelrum. Det är väl något vi ser redan idag t ex genom samkönade äktenskap etc.” Redan nu är alltså antikrists ande verksam vilket vi bland annat ser t ex genom beslutet om samkönade äktenskap. Sverige är redan idag i mångt och mycket ett antikristligt samhälle där man tagit bort respekten för Guds lag. Du får knappt något straff om du mördar en människa eller stjäl etc. Överheten ska hålla svärdet till skydd för dem som vill leva gudfruktigt och för att inge fruktan hos de ogudaktiga. Vi märker på många olika områden i samhället att detta håller på att försvinna. Anarki breder ut sig.

  En annan aspekt på laglösheten är att när människor saknar kunsksap om lagen ser de inte heller att de behöver bli frälsta etc. D v s här handlar det om den andliga sidan hos lagen att ge insikt om synd och föra den som kommit i syndanöd till Kristus och hans nåd. Försvinner vetskapen om lagen, vad som är rätt och fel kommer man inte i samvetsnöd och söker alltså inte frälsningen i Kristus.

  Genom att avskaffa lagens inflytande och ordningarna i samhället kommer alltså laglösheten enligt ovan att breda ut sig och kulminera i antikrists framträdande. Denna laglöshet i samhället har självklart inget med den kristna friheten från lagen vilket jag redan visat ovan.

  I det vardagliga borgerliga livet måste naturligtvis alla människor rätta sig efter lagen, även kristna. Du kan inte utan straffpåföljd stjäla eller mörda vare sig du är kristen eller ej.

 • Christian

  MyTwoCents skrev:

  :
  CG hjelm: Det finns bara två sorters kristna – katoliker och protesterande katoliker.

  Och var hamnar då du på denna skala? Ska jag tolka det som att du själv säger att du inte är kristen?

 • Christian

  @ MyTwoCents:
  Bra kommentar! Men vad har hänt med er när ni nu ivrar för lagen som ni gör?

 • MyTwoCents skrev:

  @ Christian:

  CG hjelm: Det finns bara två sorters kristna – katoliker och protesterande katoliker.

  CG Hjelm var fyndig, men detta uttalande är av betydligt senare datum. Det är Monte Judah, en messiansk bibellärare i USA, som myntat detta.

 • Christian
 • FredrikW

  ” ”Det är kärlekslöst att inte låta en 26 årig trebarns mamma som blivit lämnad av sin man att inte få gifta om sig” – men var finns bibelstödet? Vakna upp! Laglösheten har redan intagit kyrkorna – och man försvarar det med just hänvisning till kärlek och nåd.”
  Om man misstycker till att ovanstående trebarnsmamma får en ny chans till kärlek och kallar det laglöshet bekräftas endast mina ”fördomar” om mycket kallhamrade varelser som gömmer sig bakom hemska ”regler” de anser vara kärlek!
  Vaknar mer och mer över något jag tidigare ville hålla som sanning.
  Tyvärr är många av de djupast troende åtminstone i mina grumliga ögon väldigt, väldigt otäcka.
  Mvh MS

  Vad jag ville peka på i min bloggpost, var den att samma argument, dvs att kärleksbudet står över andra bud som säger att homosex är fel, används i sammanhang om omgifte. Om man vill läsa och förstå Guds Ord, var finner man att man som skild ”får en ny chans till kärlek”? Du behöver nog läsa på vad ett förbund innebär. Om man vill följa Kärlekens Herre och den man som skrev Kor 13, även kallat ”kärlekens lov” är det enda rätta följande: 1Kor 7:10-11

  10 De gifta ger jag en befallning som inte är min utan Herrens:* En hustru får inte skilja sig från sin man – 11 skiljer hon sig skall hon förbli ogift eller försona sig med sin man – och en man får inte överge sin hustru.

  Vem är du att definiera kärlek? Gud är kärlek, han har sagt detta. Att sedan vi med våra hårda hjärtan vill göra annorlunda ändrar inget. Kan inte någon visa mig på skriftställe som beviljar omgifte, snälla vi har ju tusentals omgiften inom svensk kristenhet.

 • Mikael

  ”Du behöver nog läsa på vad ett förbund innebär. Om man vill följa Kärlekens Herre och den man som skrev Kor 13, även kallat ”kärlekens lov” är det enda rätta följande: 1Kor 7:10-11”

  ”Vem är du att definiera kärlek? Gud är kärlek, han har sagt detta. Att sedan vi med våra hårda hjärtan vill göra annorlunda ändrar inget”

  Vem är jag att definiera kärlek?
  Svar: Ingen särskild. Bara en vanlig enkel emellanåt olycklig köttslig människa som en gång i tiden blivit intalad att moralen/etiken i sig är ett gudsbevis!

  Men gång på gång verkar det som om denna ”gudagivna gåva” tydligen är en chimär!!

  Allt gott.
  Mvh MS

 • Tuve skrev:

  Anledningen till att jag reagerar och undrar är för att nästan allt ni skriver om har antingen en öppen eller en illa dold dolk i sidan till katolska kyrkan.

  Alla som skriver är väl ansvariga för det de skriver. Oavsett om det är bloggförfattare eller kommentatorer.

  Men gör du inte misstaget att du sätter likhetstecken här mellan ”katolska kyrkan” och de som personligen söker sanningen i katolska församlingar.

  Personer, i ledarställning, som förkunnar osanningar må stå ut med att bli anfallna. Om det sedan är katolska ledare eller framgångsteologiska ledare eller flum-liberala ledare.

  Däremot tycker jag att varje anfall på medlemmar i sagda system bör inskränka sig till opposition mot läror och dogmer.

  De personliga anfall (bland annat mot dej) som ibland förekommer i blogg-kommentarerna tycker jag väldigt illa om.

  En viss censur kan vara nödvändig, men frihet under ansvar är bättre.

  /Kjell

 • @ Kamau Mweru:

  Visst måste läror kunna diskuteras. Jag uppfattar dig som ett föredöme både bland Aletheia-crew, kommentatorer och i privat korrespondans när det gäller samtal och diskussioner.

  Problemet uppstår när det är katolska kyrkan man attackerar, för att det är just katolska kyrkan och reformatorerna attackerade densamma, snarare än för något som hon lär. Många, om än inte alla, ”era” attacker mot Kyrkan är av det eller likartat slag. Men jag generaliserar och du får själv avgöra om du behöver känna dig träffad, personligen tror jag kanske inte det finns så stort skäl till det…

  Allt gott!

 • Appropå omgifte.
  Johannes döparen dog för att han inte ville ge efter i denna fråga… Jag tror den är viktigare än att man kan vifta bort den med att det är kärlekslöst att inte unna någon som blivit lämnad att gifta om sig… ”Vad Gud har fogat samman får människan alltså inte skilja åt” (Mark 10:9), se även Mark 10:11-12.

  Jag vet inte hur det är bland protestanter, men i katolska kyrkan är det intentionen att gifta sig som är avgörande för om äktenskapet skall vara giltigt eller ej. Om det går att visa att det aldrig funnits en intention att gifta sig från endera parten så har heller aldrig äktenskapet varit giltigt. Man kan då inte gifta om sig (eftersom man aldrig ingått ett giltigt äktenskap), man kan dock ingå ett giltigt äktenskap…

  Allt gott!

 • Christian skrev:

  I det vardagliga borgerliga livet måste naturligtvis alla människor rätta sig efter lagen, även kristna. Du kan inte utan straffpåföljd stjäla eller mörda vare sig du är kristen eller ej.

  Jag vill inte lägga några ord i munnen på dig eftersom det är det värsta jag vet när andra gör mot mig men, jag tolkar ditt svar så här:

  Trots att ordet ”lag” i ”laglös” har samma rot som övriga diskussioner om ”lagen” är antikrists laglöshet inte detsamma som ”torahlöshet” utan syftar mer på civila lagar som i bästa fall är inspirerade av G.T.s regelverk?

  Alternativt gäller trots alla heta diskussioner en del av Guds Torah (noumos)?.

  ”En annan aspekt på laglösheten är att när människor saknar kunsksap om lagen ser de inte heller att de behöver bli frälsta etc. D v s här handlar det om den andliga sidan hos lagen att ge insikt om synd och föra den som kommit i syndanöd till Kristus och hans nåd. Försvinner vetskapen om lagen, vad som är rätt och fel kommer man inte i samvetsnöd och söker alltså inte frälsningen i Kristus.”

  – eller också får jag tolka det som om Guds noumos lagar (torah) gäller andligen?.

  Jag är förvirrar Christer. Kanske ser jag för svartvitt på saker och ting men som jag ser det – antingen gäller ”noumos” eller också inte.

  Kan du om inte annat förklara varför vi bör tolka ordet ”lag” på ett sätt när vi har en diskussion och på ett annat vg antikrist?

  Jag kan helt enkelt inte greppa hur någon kan vara noumos-lös när ingen av oss längre står under noumos.

  mvh
  Daniel

 • Christian skrev:

  Bra kommentar! Men vad har hänt med er när ni nu ivrar för lagen som ni gör?

  SÅ har rätt. ”Just like Revelation 13:18, these prophecies require some wisdom to properly understand. First, let’s clear up the obvious. The seven mountains are a reference to Rome. The kingdom of the beast (antimessiah) will originate from Rome — the ancient Holy Roman Empire. The woman is a reference to the false bride of the Messiah (the false church). Everyone is aware that the Christian (Catholic) church is headquartered in Rome. I know, I know, you are all thinking that it doesn’t represent us good Christians (us protestant types). However, Protestant means protesting Catholic. So, it is the headquarters of the Christian church. It also is the parliamentary headquarters for the European Union [Ed.: now in Brussels]. ”

  Christer: Poängen kvarstår. Att många nu söker sig tillbaka till de Hebreiska rötterna beror på att det vi kallar ”Kyrkan” byggdes på läran om ersättningsteologi och en stor del av ”Kyrkans” teologi blir därmed det lutande tornet av Pisa.

  Vi kommer inte ifrån att vi s.k. protestanter vad vi än tycker om det faktiskt står på samma grund som RKK. Kanske är det därför vi ofta beter oss antingen trotsiga och uppkäftiga eller tvärt om som Ekman och Halldorf låter oss bländas av skenet från Rom och istället närmar oss henne.

  Jag tror inte på någon ny reformation. Kyrkan går inte att reformera och skall inte reformeras eftersom hon vilar på fel grund. Det finns bara en väg framåt – att dra ut ifrån henne så vi inte blir delaktiga i hennes missgärningar.

  Vi måste kapa alla band. Ett sätt att göra det är att går tillbaka till forna stigar och fira Herrens Högtider och hedra Herrens Sabbat.

  Med vems mandat eller auktoritet har Kyrkan ändrat på heliga tider och lagar? (noumos?) – Dan 7:25?

  Ekklesia började inte med Petrus i NT som Kyrkan predikar utan långt, långt, innan dess.

  Det handlar om att lämna ett rotsystem och låta sig inympas i ett annat.

  När Messias kommer tillbaka kommer hans rike inte att vara laglöst.

  Han kommer ej heller att fira Kyrkans högtider och s.k. heliga tider. Varför skulle han det? Varför skall vi det?

  Är jag ute och seglar?

  Framtiden får avgöra.

  mvh
  D

 • Mikael skrev:

  genom mina grumliga ögon verkar det lite naivt att tro att hela världen inkl. dess ateister, agnostiker, vetenskapsmän, mer el. mindre intellektuella, muslimer, hinduer, new agare u.z.w i all evighet, skulle låta sig förenas
  i någon slags unison tillbedjan

  Så kallade ”inter faith” eller ”inter denominational” bönemöten är faktiskt redan riktigt vanliga.

  De flesta av de grupper du nämde deltar. JP-2 organiserade dylika bönemöten. Regeringsledare brukar göra det både här och där och nu och då.

  Scouter och Anonyma Alkoholister organiserar sekulära bönemöten.

  Jag tror inte att kraven på positiva bekännelser kommer att vara stora. Huvudsaken kommer att vara att man avsvär sig Abrahams, Isaks och Jacobs Gud. Och framför allt då Guds Messias.

  Det sista kanske inte blir så svårt om massan tror att Anti-krist är deras messias.

  /Kjell

 • @ Mikael:

  pope-interfaith-1

  Ca 10 år sedan:

  ”They came, they prayed, they appealed.

  Religious leaders from around the world held their own not-so-mini “G8 summit” in Italy on June 16-17. The “Fourth Summit of Religious Leaders on the occasion of the G8,” as the meeting was officially called, started with a visit to L’Aquila, the central Italian city severely damaged by an earthquake on April 6. That will be the venue in July of the actual summit of the G8 club of industrial nations.

  Nearly 130 religious leaders and diplomats then moved to Rome where they held two days of talks under the auspices of the Italian foreign ministry. This was the religious leaders’ fourth annual meeting, following those held in conjunction with earlier G8 summits in Moscow, Cologne and Sapporo.

  They were hosted by Bishop Vincenzo Paglia, the bishop of Terni who is one of the founders of the Sant’ Egidio community and a member of the Italian bishops conference commission for ecumenism and inter-religious dialogue.

  Apart from the Catholic hosts, the participants including high-level Muslims, Protestants, Orthodox, Hindus, Anglicans, Zoroastrians, Jews, Shintoists and Buddhists”

  mvh
  D

 • Jag har fört många samtal med både muslimer och hinduer, för att nu inte nämna protestanter och ortodoxa, om deras och min tro. Inga av dessa samtal har inneburit att någon av oss inblandade har trätt över gränsen till vad som skulle kunna kategoriseras som interreligiös bön eller tillbedjan. De har inte ens varit i närheten.

  Är det verkligen fel i sig när ledare för olika religioner talar med varandra? Kan det inte vara något gott i sig utan att det innebär att någondera parter med nödvändighet måste ha som intention att uppnå det ni skisserar?

  Nog för att jag tror att det finns de som försöker uppnå det ni skisserar, men som så ofta annars så tror jag ni söker i galen tunna. Jag skulle gissa att det troligen är det sista flertalet av de närvarande ledarna vill, just någon slags superreligion som slätar över allt och gör en osalig soppa av allt där inget längre är heligt. Att det finns representanter bland de kristna ledarna som skulle vilja se en enad kristenhet tror jag vi kan ta för givet. Jag vet för lite om hinduism, zoroastrianism, shintoism och buddhism för att kunna avgöra om någon av dem skulle kunna önska någon form av superreligion, men jag tvivlar på det. Jag har också svårt att tro att representanter för judendomen skulle vilja sitta och krama talibaner, eller för den delen kristna… osv, osv…

  Återigen finns det de som misstänker att kardinal Martini (fd biskop i Milano) försöker åstadkomma det ni misstänker de aktuella religiösa ledarna för att vilja uppnå. Om det ligger något i dessa gissningar vet jag inte… Jag kan konstatera att han åtminstone tidigare varit öppen för sådana tankar:
  ”In Milan, to cite a city where I have tried to implement my vision of Christianity, I have tried to address the needs of Christians and nonbelievers alike. For the last few years, I have invited people belonging to every religion—or even to no religion at all—to gather in our cathedral for sessions we organize periodically throughout the year. My only request is that those who attend be willing to think.” (Artikel skriven 1998: http://www.americamagazine.org/content/article.cfm?article_id=10803)

  Men det krävs att man öppnar sina ögon för att man skall förmå se klart, det är väl därför allt ni ser verkar vara så grumligt och grusigt… 😉

  Allt gott!

 • @ Tuve:

  Ärligt talat; Visst är en och annan katolik oroad över alla ändringar sedan II Vatikankonciliet?

  Är det inte därför SSPX eller vad killarna nu heter tagit med sig några miljoner medlemmar? + Små RKK sekter såsom den Mel Gibson tillhör?

  /D

 • Tuve skrev:

  Appropå omgifte.
  Johannes döparen dog för att han inte ville ge efter i denna fråga… Jag tror den är viktigare än att man kan vifta bort den med att det är kärlekslöst att inte unna någon som blivit lämnad att gifta om sig… ”Vad Gud har fogat samman får människan alltså inte skilja åt” (Mark 10:9), se även Mark 10:11-12.
  Jag vet inte hur det är bland protestanter, men i katolska kyrkan är det intentionen att gifta sig som är avgörande för om äktenskapet skall vara giltigt eller ej. Om det går att visa att det aldrig funnits en intention att gifta sig från endera parten så har heller aldrig äktenskapet varit giltigt. Man kan då inte gifta om sig (eftersom man aldrig ingått ett giltigt äktenskap), man kan dock ingå ett giltigt äktenskap…
  Allt gott!

  det har inte med ställn tagande vad gäller omgifte att göra…men det var inte ett vanligt omgifte han ”ifrågasatte”..att gifta sig med sin brors fru är förbjudet enligt Mose lag! Vilket Johannes påpekade. Därför kom han i fängelse. Sen blev han slutligen dödad pga av ett förhastad löfte som Herodes gav honom….som hans hustru utnyttjade…

 • gav sin styvdotter menar jag…(löftet)

 • @ Kamau Mweru:skrev

  ”Jag tror inte att kraven på positiva bekännelser kommer att vara stora. Huvudsaken kommer att vara att man avsvär sig Abrahams, Isaks och Jacobs Gud. Och framför allt då Guds Messias.

  Det sista kanske inte blir så svårt om massan tror att Anti-krist är deras messias.”

  — Precis. Just så här kommer den Interreligiösa bönen att fungera. Den som tror att där finns Guds Ande och Liv i ett sådant sammanhang är mer än lovligt naiv eller också en intellektuell humanistisk snobb som inte tror på Israels Gud eller Hans Messias. DÄRFÖR att de inte gav Kärleken till Sanningen rum har LÖGNEN slukat dem.

 • MyTwoCents skrev:

  Ärligt talat; Visst är en och annan katolik oroad över alla ändringar sedan II Vatikankonciliet?

  Är det inte därför SSPX eller vad killarna nu heter tagit med sig några miljoner medlemmar? + Små RKK sekter såsom den Mel Gibson tillhör?

  Jag tror, om jag skall vara uppriktig, att de flesta som känner en oro faktiskt inte oroar sig så mycket för II vatikankonciliet (V-II). Om jag talar för mig själv, och i viss mån för dem som jag talat om detta med, så är det snarare allt det som katoliker, kardinaler, biskopar, präster, diakoner, ordensmän och -kvinnor samt lekmän, har gjort i ”V-IIs anda” som oroar.

  Det fanns många som hade stora förhoppningar om att V-II skulle medföra en radikal förändring av kyrkan i mer progressiv och liberal riktning. Trots dessa inte fick som de ville har de genomfört långtgående reformer, just i ”V-IIs anda”, som i många fall går tvärt emot de intentioner som V-II hade. Grupper såsom Wir Sind Kirche har vuxit fram runt om i världen för att driva på reformer i ”V-IIs anda”. I Sverige har vi allas vår Gert Gelotte och Katolsk Vision som driver en agenda som troligen skulle få de liberala inom SvK och broderskaparna att blekna… Det verkar inte vara särskilt mycket av vad Kyrkan lär som de vill behålla, utan ut med allt gammalt och in med allt utom biblisk kristendom…

  B-XVI har klargjort flera saker som uppfattats som oklart, vilket jag tror är en avgörande faktor till varför SSPX närmat sig Kyrkan igen (även om Kyrkan inte tagit emot dem med öppna armar ännu ). Han har bl a klargjort att många av de liturgiska reformerna som genomdrivits varit felaktiga eller gått alldeles för långt, samtidigt som han också klargjort att den tidigare liturgin skall finnas kvar och skall brukas i alla stift regelbundet. Jag uppfattar det som att de flesta som gått till SSPX och liknande sekter har drivits i stor utsträckning av sin antipati mot de liturgiska reformer som följde i spåren av V-II. I tros- och moralfrågor står Kyrkan fast, V-II är en kontinuitet, inte en brott!

  @ rebecca:
  Det är sant angående Johannes. Samtidigt är det ju uppenbart att det var för hans motstånd mot omgiftet som Herodias ville få honom dödad. Men hur man än vänder och vrider sig så måste alla som vill kalla sig bibeltroende kristna ta Jesu ord i Mark 10 på allvar. Han skärper Mose lag, som tillkom för att människorna är förstockade, och anger att vi inte längre får skilja åt vad Gud har fogat samman. Detta är vad som gäller för oss som vill vara bibeltrogna, enligt Guds egna Ord: ”Den som skiljer sig från sin hustru och gifter om sig är en äktenskapsbrytare, och om hon skiljer sig från sin man och gifter om sig är hon en äktenskapsbryterska.” (Mark 10:11-12).

  Jesus säger just att kärleksargumentet är ogiltigt, vi får inte längre skilja det som Gud fogat samman, trots att vi säkert fortfarande är förstockade…

  Allt gott!

 • Tuve skrev:

  Guds egna Ord: ”Den som skiljer sig från sin hustru och gifter om sig är en äktenskapsbrytare…”

  Jovisst, det är ju tydligt att man inte får skilja sig.

  Men …. 1 Kor. 7:15 Om däremot den icke troende vill skiljas, så må han få skiljas. En broder eller syster är i sådana fall intet tvång underkastad, och Gud har kallat oss till att leva i frid.

  Som du ju vet kan ”en icke troende” lika bra översättas ”en som icke är trogen”.

  Om en av parterna sticker, tycker jag att det verkar som att Paulus ger visst spelrum för den som lämnats i sticket.

  v. 39 En hustru är bunden så länge hennes man lever; men när hennes man är avsomnad, står det henne fritt att gifta sig med vem hon vill, blott det sker i Herren.

  Men om hennes otrogne man lämnade henne i sticket så har hon ju ingen man längre och borde då inte vara något tvång underkastad mer än att det som sedan sker, sker i Herren.

  Jag försöker inte underminera äktenskapet. Dock kan jag inte annat än tro att ett äktenskap bara är ett äktenskap om det finns två parter.

  /Kjell

 • Sam
 • @ Kamau Mweru:
  Så, med en lite mer kryptisk notation (^ = ”och”, ~ = ”icke”):
  Mark 10:9 ^ 1 Kor 7:15 = ~Mark 10:11-12

  Om ”en icke troende” skall förstås som en som är otrogen så är det ju den smalaste sak i världen att ordna så att det som Gud fogat samman inte längre är sammanfogat, utan att strida mot bibeln. Det enda som krävs är att en eller båda parter är otrogna, i tankar, ord eller handling…

  Jag måste erkänna att din kommentar gjorde mig helt stum av förvåning. Jag trodde faktiskt att du var mer försiktig än så när det gällde att leka med ord för att få bibeln att passa dina motiv…

  Allt gott!

 • @ Tuve:

  OK, kanske inte helt utan att strida mot bibeln 🙂 Att vara otrogen är förvisso något som strider mot bibeln… Men likväl, det går ju då ganska enkelt att ordna så att ett befintligt äktenskap upplöses så att man kan gifta sig med den man åtrår…

  Utifrån min katolska kontext så kan otrohet i o f sig vittna om en saknad intention att ingå ett äkta förbund inför Gud, och därmed utgöra ett möjligt skäl att ogiltigförklara ett äktenskap, men det är definitivt inte givet att otrohet i sig räcker som bevis på en saknad intention.

  Allt gott!

 • Tuve skrev:

  det går ju då ganska enkelt att ordna så att ett befintligt äktenskap upplöses så att man kan gifta sig med den man åtrår…

  Visst är det så. Och visst betyder det att vi kan lura både pastorer och präster och domstolar.

  Men vi kan inte lura Gud.

  Så kanske min tanke inte är så frivol som du först trodde. Och kanske var det inte ens en ordlek.

  Spencer Tracey levde många år tillsammans med Kathrine Hepburn. Spencer var Katolik och ville inte skilja sig från sin lagvigda hustru.

  Vem tror du var glad över ett sådant arrangement?

  Det finns både dåligt, värre och värst, samt bra, bättre och bäst så länge vi inte nått evigheten.

  Därefter finns bara bäst och värst.

  /Kjell

 • Kamau Mweru skrev:

  Men vi kan inte lura Gud.

  Så kanske min tanke inte är så frivol som du först trodde. Och kanske var det inte ens en ordlek.

  Spencer Tracey levde många år tillsammans med Kathrine Hepburn. Spencer var Katolik och ville inte skilja sig från sin lagvigda hustru.

  Vem tror du var glad över ett sådant arrangement?

  Nej, vi kan inte lura Gud. Att en människa som inte bryr sig om ifall Gud låter sig luras eller inte, såsom mr Tracey i ditt exempel, kommer strunta i vad som är rätt eller fel gör det inte mer rätt att skapa enkla utvägar som i alla situationer kommer få dem som mest behöver stöd för att hålla äktenskapet helgat att frestas att just vanhelga och bryta sitt äktenskap…

  Det finns både dåligt, värre och värst, samt bra, bättre och bäst så länge vi inte nått evigheten.

  Därefter finns bara bäst och värst.

  Återigen, varför öppna för möjligheten att agera dåligt, sämre eller sämst genom att säga att det alltid finns ett kryphål, istället för att säga som Jesus ”Det som Gud har fogat samman får inte människan skilja åt” (fritt ur minnet). De som inte bryr sig om Gud kommer strunta i vad Jesus säger ändå, men för dem som bryr sig så kan det vara avgörande för om man tillåter sig att falla för frestelser eller ej…

  Att det sedan kan vara möjligt att konstatera, utifrån handlingar och ord, att någondera parten aldrig haft intention att hålla äktenskapet helgat och därmed klargöra att äktenskapet aldrig ingåtts på det sätt som Gud ämnat är en annan sak, då kan inte heller de två anses ha fogats samman av Gud.

  Allt gott!

 • Tuve skrev:

  ”Det som Gud har fogat samman får inte människan skilja åt” (fritt ur minnet).

  Ja, visst är det så, Tuve. Men även du måste väl medge att det faktiskt händer att en av makarna de facto bryter äktenskapet genom att grovt bryta mot de äktenskapliga plikter som Gud angivit.

  Om brottet visar sig vara definitivt anser jag nog att den otrogne parten faktiskt redan har skiljt vad som eventuellt varit sammanfogat va Herren.

  Det är i dessa fall jag menar att Koriterbrevets instruktion kan tillämpas.

  Naturligtvis vet bara Gud allt om en relation. Men makarna borde ha ”friheten” att föja sina samveten. Ingen tredje person kan faktiskt veta hur saken ligger till.

  Teokrati tror jag inte funkar innan The King kommer tillbaka. Som du förstår jämför jag RKKs strikta regler med teokrati.

  Det ginge kanske an om kyrkliga vigslar bara ingicks av aktivt troende. Men detta är långt ifrån fallet.

  /Kjell

 • Mikael

  Separationer/skilsmässor är oftast fruktansvärda för alla berörda, säkert likaså även för de helt otroende!

  Men att med bibeln i hand svartvitt enkelt uttala sig om dessa, blir för mig lite motsägelsefullt.

  Sett genom Gt.s berättelser om polygami, bihustrur eller hanteringen av de besegrade folkens kvinnor o.s.v ter sig nutida skilsmässor om än beklagliga, jämförelsevis som petitesser!

  Mvh MS

 • Anonym2

  Lars Enarsson:

  Jag har svårt för folk som rekommenderar sig själva och ber folk här på sidan att ladda ner och lyssna på undervisning man har om vissa ämnen.

 • eagleview skrev:

  Det er ikke om det er basert på Guds SKREVNE ord i en bok som avgjør..men om det er basert på han KARAKTER!!! den HAN ER!!

  Anita, jag svarar här i 500-salen eftersom den ursprungliga tråden spårade ur. Fast ditt inlägg finns fortfarande kvar där.

  Menar du att Guds Ande är bättre på att påminna oss om allt vad Jesus sade om Han får skippa Bibeln?

  Tror du att 1 Tess. 5 ger oss ett nyttigt uppdrag?

  1 Tess. 5:19 Utsläcken icke Anden, 20 förakten icke profetisk tal, 21 men pröven allt, behållen vad gott är, 22 avhållen eder från allt ont, av vad slag det vara må.

  Hur vill du ”pröva”? Det måste ju finnas något absolut att ha som måttstock. Eller hur?

  Nå det absoluta är Guds Ord, Bibeln.

  Flum-flum kan aldrig prövas med annat flum-flum!

  Att Bibeln är gammal kan knappast vara en god orsak att underkänna den. Kronologiskt snobberi kallar C. S. Lewis sådana resonemang.

  Ditt nedvärderande av Bibeln (se citatet) finner jag gränsa till hädelse. Men det skulle ju kunna vara oförstånd.

  Du skriver ju faktiskt att du prövar Bibelns ord mot ”nya uppenbarelser”……..

  Fast kanske du menar något annat än jag är mäktig att förstå.

  /Kjell

 • Bara testar litet grand med andra språk….

  בראשית ברא אלהים את השמים ואת הארץ׃

  1 Εν αρχη εποιησεν ο Θεος τον ουρανον και την γην.

  /Kjell

 • Anti-Obama Rally in Jerusalem

  ”The protest will be held in downtown Jerusalem, on Agron St. on Monday evening, and is being organized by the Residents Committees of Binyamin and Samaria, as well as the nationalist umbrella organization Mateh Maamatz, the Yesha Council of Jewish Communities, and Komemiyut.

  “If this is the official figure,” Katz said, “then we can assume that there are really close to 350,000 people, because of all those who have not changed their official addresses, and outposts, and the like. Together with the nearly 300,000 people in the new Jerusalem neighborhoods, this means that Barack Hussein Obama is telling well over 600,000 Jews that they must all stop having children and buildings and going to the store and sending their children to school and building roads and, in short, to stop growing. This is the type of decree that our worst enemies decreed against us, always accompanied by their Jewish advisors. But just as they did not succeed, the same will be with Obama.” Utdrag ur .

  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132597

 • På tal om USAs president Hussein… jo men visst är han faktiskt Biblisk:
  http://drybonesblog.blogspot.com/2009/07/he-hath-spoken.html
  🙂

 • och här är USAs senaste ”draft”:
  http://www.daylife.com/photo/0eYC5PX0Gva8k?q=Top+News

 • @ Fredrik:skrev:

  ”På tal om USAs president Hussein… jo men visst är han faktiskt Biblisk:”

  — Dry Bones tar det på kornet ! Dom är härliga !
  🙂

 • Just nu pågår homosexfestivalen Stockholm Pride. Det är påfallande hur tidningen DAGEN, Sveriges största kristna dagstidning, rapporterar från detta evenemang på ett fullständigt okritiskt sätt. Inte ens på ledarplats tar man avstånd ifrån den glorifiering av den homosexuella synden som sker i denna Stockholm Pride. Av detta förstår man att det salt och ljus som DAGEN var på Olof Djurfeldts tid nu är ett minne blott.

  Tidningen DAGEN tiger både i abortfrågan och i de homosexrelaterade frågorna, istället för att vara en väktare på muren. Anledningen till detta är inte svår att se – det handlar om rädslan för de fördömelsens stämplar som snabbt kommer från homolobbyn och från nyliberala krafter i vårt samhälle. Det finns idag ett rädsla för att bli stämplad som homofob, fundamentalist, högerkristen o.d. Att vara politiskt korrekt har för DAGEN precis som för stora delar av kristenheten blivit ledstjärnan. Men i samma takt har också kristenheten förlorat sitt salt och sitt ljus.

  Berndt Isaksson

 • elisabeth skrev:

  – Dry Bones tar det på kornet ! Dom är härliga !

  -hehe… Dry Bones ”äger” 🙂

 • @ Fredrik:

  Yes indeed !! 🙂

 • @ Metodistpastor Berndt Isaksson:

  Tack Berndt……Sorgligt….

  Och samtidigt är ett sätt för Herren att uppenbara vad som finns i hjärtat – så att ingen kan ta miste på vilka som är Herrens Brudesjälar och hör Honom till….och vilka som inte har ‘oljan i lamporna’……

  ………………….

 • Elisabeth Hammarlund-Lorenzsonn

  @Metodistpastor Berndt Isaksson,

  Det ar sorgligt nar en s.k. ”kristen dagstidning” blir mer och mer lik varlden.
  Har reagerat mot inte bara textinnehallet utan aven bildmaterialet i tidningen Dagen, exempelvis bild pa tva lesbiska kvinnor, en annan gang bild pa tva homosexuella mans ”vigsel”. Den ”rorliga” annonsen passade heller inte in i en tidning med kristset fortecken.
  Jag laser numera inte Dagen regelbundet av de ovannamnda skalen. Den Helige Anden blir bedrovad.

  Vi ska varken bli mera lik varlden eller nagon annan religion.
  Malsattningen i livet ar att bli mer och mer lik Jesus.

  Rom.12:1-2

  Mvh/ Eli7H-L

 • Finns det någon kunnig i hebreiska som kan klargöra om det finns någon sanning i det som sägs om namnet Barack Obama i detta videoklipp?

  http://www.youtube.com/watch?v=vXMAnlMmEPw

  Berndt

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  namnet Barack Obama

  Berndt, kan tyvärr inte kolla videoklipp med min mobila internet-uppkoppling. Jag har inte tillräcklig bandbredd och mina megabytes kostar.

  Men namnet Barak kommer av ”Baraka” (KIswahili) eller ”Baruch” som betyder välsignelse.

  Obama är ett Luo (nilotid folkgrupp) ord som betyder motsatsen till ”rak”.

  Det betyder alltså skev eller krum eller vad som helst som inte är rakt. Till exempel en trädgren. Fömodlige födes hans förfader i den fria naturen i en skog eller så.

  Luo-folket använder tiden på dagen, solståndet och natur-nära saker att uppkalla sina barn efter.

  Det finns absolut inga speciella kopplingar till vare sig Barak eller Obama.

  Jag känner flera som heter Barak, och min nattvakt (som är Luo) känner flera som heter Obama.

  Lika litet misstänkt som ”Karl Johansson”.

  Däremot har namnet Hussein en traditionsrik och betydelseful mening för Muslimer.

  Men om detta har betydelse kan jag inte yttra mig om.

  /Kjell

 • Tack Kjell för ditt svar, även om det inte ger något klarläggande till min undran angående videoklippet och det som sägs där.

  Att både Barack och Obama är vanliga namn säger ju inte så mycket. Även namnet Jesus var ju ett vanligt namn, om jag fattat det rätt, på den tiden.

  Men om hebreiskan använder ord som uttalas så likt Barack respektive Obama när det talas om om Satan, vilket påstås i videoklippet, så är det väldigt märkligt. Men jag skulle gärna vilja få det bekräftat av någon som behärskar hebreiska.

  mvh

  Berndt

 • @ Metodistpastor Berndt Isaksson:

  Ljudlikheter skall man inte ta för seriöst på.

  O-Bama betyder på Japanska ”Liten-strand”. Det finns ett Japanskt samhälle som heter så.

  Det handlar inte om ljuden men om deras betydelse på det språk som uttalat dem.

  Om man tolkar ett ljud i språk A med associationer från språk B kan man göra nästan vad som helst av det.

  Jag skulle kunna ge både lustiga och dubiösa exempel men avstår från det i bloggmedia.

  E-mail om du vill….

  /Kjell

 • Kamau Mweru skrev:

  E-mail om du vill….

  Ja tack, gärna.

  Mvh

  Berndt

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  Finns det någon kunnig i hebreiska som kan klargöra om det finns någon sanning i det som sägs om namnet Barack Obama i detta videoklipp?

  En annan väl så intressant fråga är väl sedan varifrån denne Barak Obama kommer. Hörde ryktas om att Obama själv påstått sig komma från Krypto. Vet inte säkert om det ligger någon sanning däri, men att han blivit inom USA verkar han tydligen inte kunna dokumentera. Verkar rätt mysko eftersom endast en inom USA:s gränser född medborgare lär kunna bli president i landet.

  http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=105347

  /Fred

 • E.S

  @ Metodistpastor Berndt Isaksson:

  Jag kan inte mycket hebreiska, men det är lätt att slå upp i Strongs Hebrew Dictionary och se att det stämmer att Baraq betyder blixt och att Bamah betyder ”plats i höjden”. Dessutom kan vi se att bamah är just det hebreiska ord som används i Jes 14:14, och som Yeshua refererar till i Luk. När det gäller bokstaven ”vav” så vet jag (med mina ringa kunskaper) att det kan uttalas v eller u eller o. Intressant!

  Mvh

 • Fred Ö skrev:

  En annan väl så intressant fråga är väl sedan varifrån denne Barak Obama kommer. Hörde ryktas om att Obama själv påstått sig komma från Krypto. Vet inte säkert om det ligger någon sanning däri, men att han blivit inom USA verkar han tydligen inte kunna dokumentera.

  Från den här viseosnutten kan du själv få höra Barak Obama säga sig vara född på Krypton.

  http://www.youtube.com/watch?v=vws9fTtQgz4

  /Fred

 • Fred Ö skrev:

  Från den här viseosnutten kan du själv få höra Barak Obama säga sig vara född på Krypton.

  Ett ganska misslyckat skämt där han anspelar på ras-skillnader och Superman (Stålmannen).

  Det utlockades ju av motparternas anklagelse att han inte var Amerikansk medborgare och även deras anspelningar på att han var en superman eller en Moses.

  /Kjell

 • Kamau Mweru skrev:

  Däremot har namnet Hussein en traditionsrik och betydelseful mening för Muslimer.

  Det vore ju intressant om du eller någon annan språkkunnig person också kunde kolla upp namnen Barak och Obama’s betydelse på arabiska, vilket ju skulle kunna vara relevant eftersom Obamas far ju var muslim och säkert en ivrig läsare av Koranen som ju sägs endast vara förståelig på arabiska

  /Fred

 • @ John Nilsson:

  Niloskarsson skulle kunna fungera. Eller varför inte bara Sson. 🙂

  /D

 • @ Ulrika Oskarsson:

  Nilsson låter alldeles utmärkt.

  Nu springer jag hem och slår på grillen

  /D

 • Fred Ö skrev:

  Obamas far ju var muslim

  Enligt den lokala informationen var BHO’s far inte ursprungligen muslim. Familjen konveterade senare till Islam.

  Att förnamnet Barak kommer från Arabiskan är troligt. Fast även på Kiswahili heter välsignelse ”baraka”. Och namnet är vanligt även bland kristna.

  Hussein är det ju ingen tvekan om.

  Och inte heller vad gäller ”Obama” vilket är ett vanligt förkommande Luo-namn. Alltså helt säkert inte ett namn med semitisk bakgrund.

  Varken samma fonetiska uttalande eller samma stavning i två skilda språk länkar betydelser av ord och namn.

  Inte ens i närliggande språk finns det garantier att ”samma” ord verkligen betyder samma sak.

  Ex. Svenska/Norska ordet ”vansklig”. Svenska/Danska ordet ”rolig”.

  Fonetiskt : (Sv) äng = kanske med blommor, (Ty) eng = trång eller smal, (Holl) eng = skrämmande.

  Som barn skrattade vi och skojade och sade (inte helt korrekt) på Engelska: I buy pink sheet. (aj baj pink skit)

  Der alte Greis rief zeine Kinderen und sprach! = Den gamle grisen rev sina kinder och spack.

  Eller som Svensken beskrev efter ett besök på flygplatsen: The plane took off with a big fart and disappeared as a prick in the sky.

  Mer grafiska exempel finns.

  Min slutsats är att stor försiktighet bör iakttagas innan man spekulerar på den lösa grunden av fonetiska likheter.

  Puh, tur att detta är 500-salen 🙂

  /Kjell

 • E.S

  @ Kamau Mweru:

  Det går knappast att säga med säkerhet att Barak Obama är antikrist utifrån detta. men det intressanta är ju vilka ord Yeshua använde (eller åtminstone kan ha använt) när han säger i Luk 10:18 ”Jag såg Satan falla ned från himmelen såsom en ljungeld.”
  Eftersom Jes14:14 använder just ordet ”bamah” där det står över molnens höjder, så är det ju troligt att Yeshua citerade just det stället (som man brukar citera när man talar om Lucifer). Som jag ser det har det ingen som helst betydelse vad namnet betyder på Arabiska. Frågan är ju hur det lät när Yeshua sade detta i sammanhanget i Luk 10.

  I övrigt håller jag med om att man ska vara försiktig med att spekulera om vem antikrist kan vara. Men håll med om att det är rätt så förvånande.
  Det skulle vara roligt om någon hebreisktalande person kunde kommentera.
  Mvh

 • E.S

  OK, jag har frågat en vän som kan hebreiska och så här står det i en hebreisk översättning:

  ”Vajomer aleihem raiti et ha satan nofel ke-barak min-hashamajim” Alltså används här ordet shamajim=himlarna.

  I Jes 14:14 står det: ”Aale al bamotei av adma la elijon” Här används bamotei som är plural av bamah. Om bamah används i Luk skulle det bli ”ke-barak min-habamà” O-bama kan omöjligt vara hebreiska. O används inte så.

  Har även kollat arameiskan: ”b’arqa`min shmaya`”. Alltså används här shmaya som har samma rot som shamajim=himlarna.

  Det är alltså felaktigt att mena att Yeshua skulle ha sagt Barak Obama i Luk 10:18.

  Mvh

 • E.S

  Tillägg: Barak u-bama betyder inte blixt från höjden utan blixt och höjd. Det rätta skulle i så fall vara – jag såg satan som en blixt och en höjd.

  Mvh

 • E.S skrev:

  Det går knappast att säga med säkerhet att Barak Obama är antikrist utifrån detta. men det intressanta är ju vilka ord Yeshua använde (eller åtminstone kan ha använt) när han säger i Luk 10:18 ”Jag såg Satan falla ned från himmelen såsom en ljungeld.”

  Sorry ES, men ser du inte själv vilka manipulativa insinuationer du uttalar?

  Man kan visserligen inte bevisa att alla stockholmare är frossare, men …….

  Typiska formuleringar för att så misstanke och skapa grund för något man vill skapa prioritet för.

  Ledare och politiker och opinionsbildare har använt sig av denna taktik, historien igenom, för att skapa grund för misstanke och sedan utveckla den till diskriminerande och konflikt.

  Jag kan visserligen inte bevisa att ES är en islamofob rashatare men …… plus passande citat.

  Ser du det om det slår på dej?

  Inser du att samma tekniker använts i 2000 år för att demonisera Guds Folk?

  Vad Jesus sade är utan tvekan både intressant och relevant. Ju bättre vi kan förstå vad han menade, desto bättre är det.

  Men de ljudserier han yttrade, och deras eventuella stavning, har endast betydelse för det språk han och hans lyssnare talade.

  Ordmagi står inte på Herrens program!

  /Kjell

 • Kjell, du är en vis man.

  mvh

  Berndt

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  Finns det någon kunnig i hebreiska som kan klargöra om det finns någon sanning i det som sägs om namnet Barack Obama i detta videoklipp?

  http://www.youtube.com/watch?v=vXMAnlMmEPw

  Berndt

  Man behöver inte vara kunnig i hebreiska för att förstå att denna länk är nonsens. Yeshua sa ju att det var Satan det gällde, inte antikrist.

 • E.S

  @ :

  :), Så enkelt det kan vara ibland.

  Kjell, jag vill bara påpeka att det inte är jag som har gjort klippet, och att jag inte har någon som helst agenda att bevisa att Barak Obama är antikrist. Jag tyckte bara att det var påfallande och intressant att kolla upp hebreiskan.

  Berndt, det är skönt att det finns visa män som Kjell, men jag hoppas att du också är glad över att ha fått språkliga bevis för att klippet inte stämmer.

  Mvh

 • E.S skrev:

  inte har någon som helst agenda

  Förlåt om jag missförstod dig.

  Och tack för din språkliga analys.

  /Kjell

 • E.S

  @ Kamau Mweru:

  Apology accepted!! 🙂

  Ha en bra dag!

  /E.S

 • E.S

  Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  Men om hebreiskan använder ord som uttalas så likt Barack respektive Obama när det talas om om Satan, vilket påstås i videoklippet, så är det väldigt märkligt. Men jag skulle gärna vilja få det bekräftat av någon som behärskar hebreiska.

  mvh

  Berndt

  Är jag spetälsk eller någonting eftersom du behandlar mig som luft? En kommentar kunde väl det svar du fick av mig vara värt…?

  Mvh

 • E.S skrev:

  Är jag spetälsk eller någonting eftersom du behandlar mig som luft? En kommentar kunde väl det svar du fick av mig vara värt…?

  Ursäkta mig, det var inte alls meningen.

  Jo, visst är det så att det där klippet måste tas med en nypa salt, eller kanske en stor nypa salt. Det tycker jag att Kjell samt den hebreiske kunnige du citerade har visat på.

  Mvh

  Berndt

 • E.S

  @ Metodistpastor Berndt Isaksson:

  Ok, det är lugnt :). Jag tycker bara att om man går ut och efterlyser någonting, så bör man låta den som svarar en få veta att man har uppmärksammat svaret. Det känns liksom gott ;).

  Jag tycker att din fråga var mycket berättigad. Varken du eller jag har påstått att inlägget var sant. Men att ha nyfikenhet och vilja att forska i skrifterna för att ta reda på hur det förhåller sig är någonting bra.

  Shabat shalom!

 • http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8180116.stm

  Presterad ”tro” är inte vad Bibeln förordar.

  Skulle detta ha hänt om man hade tagit Jesu lektion om bön på allvar?

  Mark. 16:9-20 brukar användas att motivera olika former av presterad ”tro”.

  Jag har ofta funderat på vilka excesser i läran vi skulle ha sluppit om dessa verser inte funnes med. Desto mera eftersom det handlar om verser som inte finns med i alla handskrifter som användes för att verifiera NTs text.

  Visst skulle man kunna citera även Jak. 5:15 att trons bön skall hjälpa den sjuke. Och det är säkert inte felaktigt även om ordet (κάμνο) som användes här, i första hand betyder uttröttad, trött, utsliten, sörjande etc. vilket leder tanken till psykiska problem snarare än fysiska.

  Presterad ”tro” ligger närmare magi, olydnad och occultism än vad många vill erkänna eller inse.

  Vore intressant med reaktioner på ovanstående eftersom jag anser att just vår egen bit av den äkta tron, det vill säga ”troheten” är ett viktigt skydd mot förvillelse.

  /Kjell

 • För dem som hellre läser Svenska.

  Se kommentar ovan!

  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=174559

  /Kjell

 • Lennart

  Det här med Jesu lidande på korset. Så kan det inte ha varit så mycket lidande. Han VISSTE att hans öde var att bli korsfäst, så lidandet måste ha varit tiden fram till korsfästelsen ca: 30 år. Å andra sidan kan man tänka att det skulle vara skön att det ”äntligen” blev av. Och om man forsätter med den tanken, så var det väl inte så mycket till uppoffring. Det var ju liksom hans idé från början att bli korsfäst eller offrad om man så vill.
  Han om någon borde veta att det finns ett ”liv” efter döden, och att döden i alla fall för hans del inte innebar förmulnade och död. Så min fråga är: I vad var lidandet?

 • Lennart skrev:

  Så min fråga är: I vad var lidandet?

  Hans lidande var främst i det ångestkval som det innebar att bära all världens synd, och att i det lidandet smaka vad Gudsövergivenhet djupast sett är.

  Mvh

  Berndt Isaksson

 • Lennart

  Tack för svaret.

  //Lennart

 • Oj, det trodde jag inte skulle bli resultatet. Heder till Mats Odell för detta:

  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=174625

  Berndt

 • Är det månne det här som man försöker mörka med allt talet om den fruktade globala uippvärmningen. Oljan når nu oljetoppen eller peakoil som vi lärt oss kalla den sedan länge förutsagda tidpunkten när världens oljeproduktion obevekligen snabbt avtar till följd av att oljan sinar eller närmare bestämt passerar produktionsmaximet. Märkligt att händelsen inte uppmärksammades i media mer än vad som tycks ha varit fallet. Efter detta blir världen aldrig sig lik.

  http://www.dn.se/ekonomi/minskade-oljereserver-hammar-aterhamtningen-1.923366

  En allvarlig energikris kan vara på väg eftersom de flesta av världens större oljefält har nått sin produktionstopp, varnar Fatih Birol, chefsanalytiker vid OECD-ländernas energirådgivningsorgan (IEA).

  I min papperupplaga av DN fanns det dessutom
  med en pytteliten notis från TT som meddelade att produktionen inte bara minskat i flertalet av världens största oljefält utan att ”produktionsminskningen nu går mer än dubbelt så fort som man för bara för två år räknade med.

  Fred

 • Lyssna på Mark Biltz från i lördags! Om Vilddjurets märke, om att hålla bud, om ändens tid etc.

  http://elshaddaiministries.us/audio/torah5769/20090801t45vaetchanan.html

  Jag kommer troligen att spinna vidare på några saker i denna predikan lite senare.

  Biltz tar upp mängder med aktuella frågor. Däribland om vad motsatsen till vilddjurets märke på högra handel och i pannan är.

 • @ Haggaj:

  Finns inget att lyssna till. Bara för utskrift.
  Det du lyssnade till häromdan är kanske bortplockat. Det verkar alltid vara så här. ?

 • Haggaj

  @ elisabeth:
  Du trycker på fel knappar.

 • @ Haggaj:

  ok. försöker igen.

 • Kommentatorer som skriver under pseudonym har rätt att förbli under pesudonym. De som försöker ”outa” dessa genom att skriva ut deras namn kommer att fortsättningsvis modereras.

 • Sam

  Men att därifrån säga att pingst ”svär trohet till KK i sina stadgar” är väl ändå att gå för långt?

  Min fråga till Pingst:
  ”Tror pingst på den apostoliska trosbekännelsen?
  Tacksam för svar
  Sam”

  Magnus Wahlström skrev till mig:
  ”Svaret på din fråga är Ja och i våra stadgar står till och med att vi anknyter till de klassiska trosbekännelserna.”

  ”Pingst anknyter till de klassiska trosbekännelserna, den Apostoliska och den Niceno – konstantinopolitanska.”

  I dessa står det enligt Magnus:
  ”Vi tror ock på den helige Ande, en helig, allmännelig kyrka,” (Apostoliska)

  ” Jag tror på……
  en enda, helig (katolsk eller allmän)och apostolisk kyrka.”(Niceno)

  Hur man än skriver katolsk kyrka, katolsk, universiell eller allmännelig, så är det kyrkan i Rom som avses.

  Jag kan inte tolka det på annat sätt än att Pingst har ett starkt förbund med KK.

 • Sam skrev:

  Hur man än skriver katolsk kyrka, katolsk, universiell eller allmännelig, så är det kyrkan i Rom som avses.

  Jag kan inte tolka det på annat sätt än att Pingst har ett starkt förbund med KK.

  Men det är väl rimligen något som Pingströrelsen själv kan avgöra, och jag kan omöjligen tänka mig att det är så de tolkar det. Ingen annan än pingströrelsen själv kan ju ha tolkningsföreträde i vad man menar med att man anknyter till till klassiska kristna apostoliska trosbekännelsen. Det gör vi metodister också.

  Ordet ”katolsk” kan ju också (som du också påvisar) betyda allmännelig. I den bemärkelsen tror vi väl alla på en allmännelig kyrka, dvs alla sant troendes gemenskap som går över formella medlemsmatriklar och samfundstillhörigheter.

  mvh

  Berndt

 • Sam

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Apostoliska_trosbek%C3%A4nnelsen
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Nicaenska_trosbek%C3%A4nnelsen

  Det är ingen tvekan om var både den apostoliska och den nicenska bekännelsen har sin grund. Rom.

  Och eftersom pingst har båda i sina stadgar så borde de anses som ganska så framträdande.

  Vi måste ju komma ihåg att KK anser sig stå över Skriften.
  Och frågan är väl om inte mycket av den ‘fria’ kyrkan även anser sig göra det.
  Jag menar då genom att ‘tolka’ bort det mesta som Skaparen sagt i GT.

  Skaparens familj är Israel, inte kyrkan.
  Den som vill, kan bli inympad, adopterad in i Israel.
  Jag tror som du att familjemedlemmarna i Israel kommer från alla folk och tungomål.
  Upp 21:12 talar ju om namnen på Israels stammar över portarna in i det nya Jerusalem, inte samfundsnamn.

 • Sam skrev:

  Hur man än skriver katolsk kyrka, katolsk, universiell eller allmännelig, så är det kyrkan i Rom som avses.

  Sam, tänk om, jag skriver bara ”tänk om” du skulle bli befriad från ordmagi…

  Litet Grekisk logik att hjälpa processen 🙂

  Din kunskap on ”DET” är inte ”DET”.

  Visst finns det bara en fårskock till slut! Eller hur? Allemännelig eller vad man än vill kalla den.

  Som Messias-troende behöver man inte underkänna alla andra som uttrycker sig annorlunda.

  Man behöver bara underkänna det som strider mot Skaparens Ord.

  Om man specialiserar sig tillräckligt kan man ju till slut säga: ”Jag, och ingen annan! – Har sanningen i min låda.”

  Du har en hel del tankar som vi andra bör överväga. Men kanske, bara kanske, kan du lära något även från oss (kättare?)!

  /Kjell

 • Sam

  @ Kamau Mweru:
  Det du säger låter som rena grekiskan!! 🙂

  Om man inte kan ta ord för vad de betyder blir det mycket svårt att ens diskutera och utbyta tankar.

  Vad ‘det’ är blir ju då som du säger ett personligt ‘det’ och vems ‘det’ är då mer ‘det’ än någon annans ‘det’? Det blir new age.

  Jag kan knappast tro att min inställning är en etablerad trosuppfattning. Därför bör nog jag anses som kättare.

  Ja är helt överens med dig om:
  ”Man behöver bara underkänna det som strider mot Skaparens Ord.”

  Och hur mycket i pingst och kristenheten strider mot det Ordet?
  Att svära trohet till Rom är grunden för ersättningsteologin. Det är ju inte bara en fråga om en gemensam kyrka utan även en trohet till de utomSkriftliga seder, sanningar och bruk som kommit ut från Rom.
  Inte bara pettitesser utan övergripande djupa sanningar. T.ex ‘Lag’ står emot nåd för att bara ta en.
  Sanningar som en del ‘fria ‘ kyrkor överväger än idag.

  Och vad jag kan hitta i Skriften så har ingen ersatt Israel som Skaparens egendomsfolk. Har du?

 • @ Sam:

  Sam, jag använder den gamla metoden att citera…

  Sam> Det du säger låter som rena grekiskan!! 🙂

  Tackar, tackar! 🙂

  Sam> Om man inte kan ta ord för vad de betyder blir det mycket svårt att ens diskutera och utbyta tankar.

  Om! Vad då om!?! Det ÄR svårt att utbyta tankar på grund av just språkförbistring. Den som tror att han vet vad någon annan menar bara för att den andre använde ett visst ord, missar möjligheten att ödmjukt fråga: ”Vad menar du med det?”

  Personligen törs jag slå vad om att Herren ser till det vi menar. Om vi så än talar gibberish.

  Sam> Vad ‘det’ är blir ju då som du säger ett personligt ‘det’ och vems ‘det’ är då mer ‘det’ än någon annans ‘det’? Det blir new age.

  Nej, det är absolut inte vad jag menar. Hur mycket du än vet om ”DET” är din kunskap inte ”DET”. Det har absolut inget med New Age att göra. Vår kunskap är och förblir ett styckverk. Och all vår kunskap om Gud är inte Gud, för att ta ett tydligt exempel.

  Sam> Och hur mycket i pingst och kristenheten strider mot det Ordet?

  Vi har alla både rätten och plikten att pröva allt och behålla det goda. Ett perfekt samfund eller en perfekt lokal församling kommer ingen av oss att hitta.

  Sam> Och vad jag kan hitta i Skriften så har ingen ersatt Israel som Skaparens egendomsfolk. Har du?

  Nej, naturligtvis inte.

  /Kjell

 • Sam

  @ Kamau Mweru:
  ”Personligen törs jag slå vad om att Herren ser till det vi menar.”
  Ahhh, du anammar spel och dobbel?? 🙂
  Förstår jag det rätt eller rätt så fel??

  ”Hur mycket du än vet om ”DET” är din kunskap inte ”DET”.”
  Vem vet? Eftersom ingen vet ‘DET’?
  Någonstans måste man ju kunna stadfästa eviga sanningar på så fast grund att man kan agera efter ‘DET’, och bygga sitt liv på den grunden.
  Helt facit kommer ju snart.
  Om vi missar något så tror jag att vi kan räkna med nåden som förstärking till grunden.

  Vi har ju inget annat än ord att kommunicera med så vi bör kunna enas om betydelsen av att tro på den katolska kyrkan. Att den inte är en byggnad t.ex. Att den står för vissa värden och ‘DET’ar.
  En som säger sig tro på den katolska kyrkan firar inte Sabbat eller andra ‘judiska’ högtider eller hur?
  Ett ganska säkert ‘DET’ antagande.
  Det är vad som man skrivit in i pingst stadgar.
  Med anspråk på lite trovärdighet så bör man ju leva som man lär.

  Ta fram ‘DET’ detektorn nu! 🙂

  Shabbat SHALOM. (Vad ‘DET’ nu betyder för dig)
  Vad jag menar är att jag vill att din vila ska vara komplett och att du får välsignelser genom att anse att allt arbete är komplett och du kan koncentrera dig på att umgås med Skaparen i kvällningens svalka.

  (Det kanske är gallematias?)

 • Sam skrev:

  (Det kanske är gallematias?)

  Tja, logik hör kanske inte till dina favoriter….

  Ett Holländskt ordstäv säger: Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig!

  Fritt överstatt: För en som vill förstå räcker ett halvt ord!

  Samförstånd kan bara uppnås om man utgår från det man har gemensamt.

  Fragmenterade och förmenta meningsskillnader leder bara till eskalerande missförstånd.

  Du skrev: ”Vi har ju inget annat än ord att kommunicera med”

  (^-^) logos – logik – ek-loge 🙂 ord – logik – slutsatser

  Men inte om man gör pytt-i-panna av logiken.

  /Kjell

 • Världsvalutan är strax här. Missa inte detta lilla videoklipp:

  http://www.youtube.com/watch?v=6_ccOXQJiek

  mvh

  Berndt

 • Sam skrev:

  Visst är det lustigt att det knappast slutar före midnatt när man äter Sabbatsmåltid.
  Läser ni även veckans Parasha då?
  Sam

  Inte tillsammans – nej. Samlingar där man läser veckans Parasha tillsammans blir inget vidare barnvänliga. Den får var och en läsa själva. Däremot lyssnar vi gärna till någon DVD av Lars Enarson, Mark Biltz. Annars har jag aldrig varit med om en enda Sabbat där vi INTE haft andiga samtal långt in på småtimmarna.

  /D

 • Elisabeth Hammarlund-Lorenzsonn

  Apropa veckans Parasha

  Det ar knappast man vagar beratta (pa denna blogg dar sa manga lasare ar ute och seglar pa ett religiost infekterat hav och later sig drivas omkring av olika vindpustspionjarer) att veckans hojdpunkt nar jag studerade vid hebreiska universitet i Jerusalem var att deltaga tillsammans med judiska studenter i Parasha-studier med en rabbin.
  Var nog den som deltog flitigast i de intressanta samtalen och rabbinen hade aldrig nagot att invanda till mina inlagg utan nickade alltid sitt bifall.
  The Holy Spirit was at work och jag brukade prisa Herren av hela mitt hjarta efter varje gang!

  ”On Christ the solid rock I stand
  all other ground is sinking sand”

  Mvh/Eli7H-L

 • Varför är Kommentarsfunktionen avstängd för det senaste blogginlägget ”Är templets tid förbi” ?

  I vilket fall så är det ett intressant inlägg. Tack till den som skrivit det.

  Mvh

  Berndt

 • Fixat!

 • De som tror att det är några överhettade ”messianser” som hittat på detta med att NT skrevs på ett semitiskt språk, så har ni helt fel. På denna länk kan man få mer kunskap: http://www.aramaicpeshitta.com/downloadbook.htm

  Det som de högmodiga västteologerna måste erkänna är i alla fall att Yeshua och hans lärjungar inte gick omkring och talade grekiska. Bibeln måste förstås utifrån ett judiskt paradigm, detta gäller i lika hög grad de judiska apostlarnas skrifter. Det som kyrkan felaktigt kallar för ”Nya testamentet”.

 • Svar till Lars Enarssons post i tråden som kommenterar Uppenbarelseboken:

  Lars skriver: ”Hör, Israel! HERREN, vår Gud, HERREN är en. Och du skall älska HERREN, din Gud, av hela ditt hjärta och av hela din själ och av all din kraft. Dessa ord som jag i dag ger dig befallning om, skall du lägga på hjärtat. Du skall inskärpa dem hos dina barn och tala om dem när du sitter i ditt hus och när du går på vägen, när du lägger dig och när du stiger upp. Du skall binda dem som ett tecken på din hand, och de skall vara som ett band till påminnelse på din panna. Och du skall skriva dem på dörrposterna i ditt hus och på dina portar.” 5 Mos 6:4-9

  Det är bra ord!
  Det finns ingen motsägelse mellan Torahn och Ribi Yehoshua. Den som vill följa juden Ribi Yehoshua (Mashiakh; Messias) från Nasaret: En logisk analys av de historiska dokumenten, inkusive de tidigaste handskrifterna av ”Matteus”, och arkeologi visar vad han undervisade och hur man ska leva för att följa honom.

  Läs mer här: http://www.netzarim.co.il
  Anders Branderud

 • Sam

  Tack SÅ!
  Det ör också fascinerande att lära sig om hur annorlunda vårt västerländska synsätt gentemot det Hebreiska.
  Och hur myket mer man förstår när man tillåter sig att tänka i andra banor än de man blivit ‘programmerad’ med.

 • Missa inte Andys post ”Den gode herden”:
  http://www.glandberger.net/2009/08/den-gode-herden/

  Här slår Andy huvudet på spiken ang avsaknaden av sanna herdar i vårt land

  /D

 • Sam

  @ Björn Jönsson:
  Jag tror att vi alla vill vara lydiga Skaparen, eller hur?
  Det som skiljer är ju hur vi tolkar att det ska ske.
  Fäör att svara på ditt citat så meanr jag att om man tolkar ett itat i NT till att vara annat än det man kan läsa i GT så måte man omarbeta sin tolkning.
  Det du kallar ‘Lagen’ är Skaparens ord som ledde till liv, välsignelse och gemenskap med Skaparen för Israels folk.
  Så om man tolkar ‘Lagen’ att vara dödens ämbete så är man på alldeles fel väg.
  Det beståndande som finns i ditt andra citat måste väl vara Skaparens ord? Eller menar du att Skaparen ändrat sig?

  Yeshua upprätthöll ‘Lagen’, på rätt sätt, inte enligt mänskliga rabbinska, fariseeiska, traditioner. Hans syndoffer skedde enligt den livgivande välsignande ‘Lagen’.
  Om vi vill göra anspråk på Yeshuas syndoffer som ett försoningsoffer för våra synder så kan vi inte förklara ‘Lagen’ ogiltig eftersom den gör offret giltigt.
  Det som finns dokumenterat som en skillnad i det som populärt kallas NT är att syndoffret är gjort en gång för alla och behöver inte upprepas.
  Detta syndoffer är dock baserat och giltigt genom ‘Lagen’.
  Att då kalla denna ‘Lag’ ett dödens ämbete tror jag är ett stort missförstånd.

 • Ett bibelord jag tänkt på under senaste dagarna är:

  1 Tim 4:1
  ”Men Anden säger tydligt att i de sista tiderna kommer somliga att avfalla från tron och hålla sig till villoandar och till onda andars läror.”

  Det Paulus säger här är ju att det bland de troende, kristna bekännarna, kommer ske ett stort avfall därför att man kommer bli vilseledda och bedragna av det som djupast sett är ett demoniskt inflytande som man öppnat upp för. Vad kan det då handla om och när kan sånt ske?

  Jag tror att det handlar om den nedåtgående spiral av förvillelse som börjar när man bland de troende öppnar för liberalteologisk förkunnelse. Denna destruktiva process har ju pågått här i Sverige under flera årtionden och nu ser vi hur det plötsligt öppnar upp för en ofantlig förnekelse även bland etablerade svenska frikyrkor som vi ansett stå för en sund tro. Liberalteologin öppnar för ett demoniskt inflytande där allt som är heligt och centralt i vår tro bli angripet och ifrågasatt.

  På kort tid har man långt upp bland samfundsledare, och bland inflytelserika teologer, på fullt allvar öppnat upp för den interreligiösa tron, dvs tron att vi inom de olika religionerna egentligen har samma Gud.

  Likaså har det nu också på kort tid blivit en allt mera spridd uppfattning att kyrkorna ska bejaka och välsigna s.k. homoäktenskap. Tidningen Sändaren skriver nu på ledarplats ”När nu människor av samma kön kan ingå äktenskap med det allvar och ömsesidiga engagemang det innebär borde det välkomnas av kyrkorna. Samkönade äktenskap kommer att bli ett värn för troheten.” Nr. 16 2009. Detta trots att Bibeln så tydligt fördömer utlevd homosexualitet. utlevd homosexualitet blir inte förvandlat till något rent genom att det homosexuella paret lever ”troget”, vilket tycks vara Sändarens resonemang.

  Vidare så ser vi de onda andarnas inflytande när nu även kristna kyrkor börjar att hetsa mot Israel och judafolkets rätt till hela sitt land och hela sin huvudstad Jerusalem. Detta är inte en politisk fråga utan i högsta grad en andlig, och onda andra vill väcka antisemitismen även bland de kristna. Sveriges Krista Råd som med ett sånt förpliktigande namn borde ju vara ett forum som försvarar judarnas rätt till sitt land, men istället så ser vi hur man från detta forum deltar i ett svartmålande av Israel.

  Men det kanske allvarligaste tecknet på att vi lever i den tid Paulus profeterade om och som visar vad onda andars inflytande leder till är i frågor där man förnekar Jesu person och verk. Detta år, 2009, så har vi ju här i Sverige fått ett fruktansvärt angrepp på Jesu person genom Jonas Gardells bok ”Om Jesus”. Det som gjort det hela ännu mera smärtsamt är att vi även i detta sett hur det bejakats och applåderats av ledande personer inom kristenheten och Gardell fick t.o.m. en doktorshatt för sin bok.

  Många andra tecken finns också på hur vi lever i ”de sista tiderna” som Paulus profeterar om då somliga ska avfall från tron och istället sätta sin tro till onda andars läror. Här behöver vi alla mycket av Guds nåd och den Helige Andes ögonsalva så vi inte blir förblindade att villoandarna och så att vi blir bevarade i den sunda tro på Jesus som Guds Son och Frälsare och i tron på Bibeln som Guds ofelbara ord. Vi kan inte sätta vår tillit till att vi i oss själva kommer kunna genomskåda och stå emot den starka andliga förförlese som nu utgjuts över hela världen och som Anden tydligt sa till paulus att den skulle komma i den yttersta tiden. Vi är där nu, låt oss söka Guds ansikte.

  Berndt Isaksson

 • Sam

  @ Metodistpastor Berndt Isaksson:
  Vers 4 i samma sammanhang liksom 2 Tess 2:10
  tror jag avslöjar orsaken till att dessa villo och lögnandar kan få fotfäste.
  Man överger kärleken till sanningen.
  Sanningen i Skriften menar Skaparens ord. Inte bara i NT utan kanske främst i GT, eftersom det var det enda skrivna ord som fanns när Paulus skrev.

  Men om man tummar på Skaparens eviga sanningar så öppnar man ju dörren till förvillelser som verkar ha ett sken av sanning.
  Det är helt tydligt att det finns andra andar än Anden som misstas för Anden.

 • Björn Jönsson

  @ Sam:
  Du skriver:
  Så om man tolkar ‘Lagen’ att vara dödens ämbete så är man på alldeles fel väg.

  Det är inte jag som kallar det dödens ämbete, utan Paulus, han säger att det var inristat på stenar, vad var det som ristades in på stenar, jo lagen, men nu finns det ett annat ämbete, nämligen andens ämbete och andens sinne är liv och frid, andens frukt är, ja du vet, men anden har inte fördrag med vårt kött, köttet frukt vet vi också, så det måste vi avveckla i våra liv!
  Så som jag förstår det, är lydnadnaden till anden som kom istället för Jesus och anden är i enlighet med skriften!
  Alltså är det en ändring, från skrift på stenar till skrift i hjärtat, som drivs av anden och villigt lyder anden!

  Mvh Bj

 • Sam

  @ Björn Jönsson:
  Ok
  Och vad menar du att denna ande driver oss att göra?
  Gå emot det som Skaparen sagt?

  Och hur menar du att det Paulus säger stämmer med det som står i GT?
  Jag tror att varken Yeshua eller Paulus hade några som helst intentioner att gå emot Skaparen och ‘Lagen’:Matt 5:17, Rom 3:31.

  Jag ser det som att vi har fortfarande valmöjlighet. att välja liv eller död.
  Väljer vi att lyda Skaparen så har vi evigt liv. Väljer vi att inte lyda Skaparen så har vi det inte.
  Skaparen sände sin son för vår frälsning. Han offrade sitt liv enligt ‘Lagen’. Det är denna ‘Lagliga’ gärning som är grunden för vår frälsning.
  Tror man på att denna ‘Lagliga’ gärning är sann så får man evigt liv, Joh 3:16.
  Om man däremot menar att det finns en motsats mellan Anden och ‘Lagen’ kan man inte åberopa den frälsning som har sin grund i ‘Lagen’.
  Frågan blir ju då vilken ‘frälsning’ den ande man tror på har att erbjuda?

  Andens frukt är att vi lever enligt Skaparens hushållsregler, inte KK’s.

 • @ Sam:
  Inte lagen som frälsar, utan Jesus. Förtrösta på Jesus, inte lagen. Och anser du det är fel, så tror du Jesus har fel, eftersom Han sa ”utan mig kan ni inget göra”.

 • Björn Jönsson

  @ Sam:
  Du skriver:
  Andens frukt är att vi lever enligt Skaparens hushållsregler, inte KK’s.

  Nej, där har du fel!
  Vad är andens frukt?
  1. Det är inte min frukt, utan just andens frukt, det är något som anden gör, låter växa fram, genom att ex plantera in sitt ord, jag kan inte få fram någon andlig frukt, för då kallas det prestation, men anden kan, vill och utför detta verk, för om jag skall bära frukt genom att hålla torah, då är det min frukt, vem får då äran?
  Det finns bara en frukt som räknas och det är andens, resten kommer att brännas upp den dagen!

  I nya testamentet, är den första lydnaden, att vända om och tro på Jesus, den resterande lydnaden är som Paulus säger, är trons lydna som Gud vill att vi vandrar i!
  För att förstå vad trons lydnad är, måste man först förstå vad tro är!
  Hur får man tro? Tro kommer av hörandet och hörandet i kraft av kristi ord, med andra ord så kan man inte tro om man inte har hört, hövitsmannen är ett Guds exempel, han sa, säg endast ett ord, så vet jag att min tjänare blir frisk, detta är tro, att höra vad Jesus/anden säger till oss i givna situationer, detta är trons lydnad, att höra och göra.
  Varken Jesus eller anden Går emot vad skaparen sagt och en kristen som vill följa Jesus har lagen skriven i sitt hjärta och kan inte gå emot den utan att göra våld på sitt inre!

  Vad menar du att skaparens hushållsregler är?

  Mvh Bj

 • Ytterligare citat från Lars Enarsons Bönebrev.
  Detta visar med tydlig klarhet de trakasserier som President Hussein i Vita Huset numera sysslar med mot Israel.

  ”En jude, som bygger nya lägenheter i östra Jerusalem, är idag ett större bekymmer för den nya amerikanska administrationen än Iran som bygger en atombomb för att förinta Israel!

  Obama-administration har satt upp en apparat som noga övervakar all judisk byggnation i Jerusalem och på den strategiska så kallade Västbanken dvs, Judeen och Samarien – till den grad att man gör inspektioner från hus till hus på i princip daglig basis i vissa viktigare områden. Amerikanska konsulatet i Jerusalem är det enda i världen som rapporterar direkt till Vita huset, istället för till USAs utrikesdepartement. Under de senaste månaderna har Obamas sändebud i Mellanöstern, George Mitchell, protesterat på högsta nivå hos den israeliska regeringen angående vartenda tecken på judisk utbyggnad som man hittat i dessa områden. Världsledarna är mer eniga om att dela Jerusalem än att stoppa en ny förintelse. Profetian håller på att uppfyllas.”

 • @ elisabeth:

  Det spännande är att Obama antagligen inte ens har rätt att vara president:
  http://www.youtube.com/watch?v=i0wlXlll9fM jag har skaffat denna dokumentär nu, ska se om jag för lagt upp några viktiga klipp från den på youtube.

  Om han inte ens har rätt att vara president (varför visar han inte bara sin födsel attest för att tysta ned konspirations teorierna?), samtidigt som han kör den milt sagt skrämmande politik som han gör, är mycket tänkvärd kring den tid vi lever i- och den falskhet vi kommer skåda inom närmaste framtid.

 • Sam

  @ Michael G. Helders:
  Jag håller med om att leva efter ‘Lagen’ inte frälsar.
  Men ingen kan förneka att Yeshuas syndaoffer är grundat i och giltigt i och genom ‘Lagen’, eller hur?
  Yesua levde helt syndfritt genom att studera, lära sig, lyda och efterleva ‘Lagen’. ‘Lagen’ är ju det som talar om för oss vad synd är enligt Paulus i Rom 7:7. Så för att undvika synd måste ju Yeshua veta vad som stod skrivet om synd i ‘Lagen’.

  Så att tro på Yeshua som levde 100% efter ‘Lagen’ frälsar.

  Sen när man har accepterat Yeshuas ‘Lag’gärning på pålen så kan man ju undra vad som är ett heligt eller separat liv som Skaparen vill vi ska leva.
  Skulle det kunna vara de instruktioner som Skaparen sa hade med sig välsignelser?
  De instruktioner som Yeshua inte vek en jot eller tittle från?
  Yeshua som fick vittnesbördet från sin Far att; i Honom har jag funnit behag. Yeshua var då ca 30 år och hade levt helt efter ‘Lagen’ i hela sitt liv.

 • @ Sam:
  Jag är till största delen enig med dig, förutom att det som skiljer gamla från det nya är att det gamla är skriven på ”sten”, medan den nya (samma lag) är skriven i våran hjärtan.
  Så med andra ord, allt eftersom du/vi lever ett liv nära Gud, kommer vi ju också få ett liv i helighet utifrån vad Gud menar. Men det betyder inte att man inte ska lära ut lag (t.ex hela bergspredikan är ju lag), utan att man måste skilja mellan lag och evangelium, lagen ska lägga allt i oss under synd och ta död på det, medan evangelium ska dra oss till Kristus så Han kan föra oss till det sanna livet.

  – sitter och skriver mejl, samtidigt som jag svarar dig…så lässen om förmuleringarna kanske inte blev det bästa.

 • Sam

  @ Björn Jönsson:
  Ingen ‘ande’ kan göra våld på vår vilja, Björn.
  Så vad du väljer att göra har inget med Anden att göra utan det är en kognitiv viljeakt från vår sida.

  Visst kommer tron genom att man läser högt ur Skriften. Men om man kognitivt bara väljer att läsa NT så missar man mycket av Skaparens Ord.
  Om man sen bara fokuserar på Paulus som t.o.m Petrus hade svårt att fatta så kan det bli helt fel.

  Enligt Paulus i Ef 2:11-19 så finns det möjlighet för oss hedningar att bli medborgare i Israel som är Skaparens husfolk.
  ‘Lagen’ ( fy vad jag är trött på denna vansinnigt värdelösa översättning >:-[ ) är de hushållsregler som Israel fick från Skaparen. När vi hedningar blir inympade så får vi förmånen att leva efter samma hushållsregler som Israel. Hushållsregler som för med sig oändliga välsignelser.

 • Mikael

  ”president Hussein i Vita Huset”
  Många på denna blogg älskar att göra Obama till någon han inte är!!

  Det slutar nog med att många får be både Obama och påven om ursäkt när när nu någon ”mahdi” tagit stafettpinnen!

  MS

 • Sam

  @ Michael G. Helders:
  ”förutom att det som skiljer gamla från det nya är att det gamla är skriven på ”sten”,”
  Det kanske ser så ut men från Skaparens sida har det varit Hans vilja bra långt tillbaka. 5 Mos 10:16,
  ”Omskären därför edert hjärtas förhud, och varen icke länge hårdnackade.”
  Skaparen är densamme igår idag och i evighet.

  Som jag skrev till björn så våldör sig inte anden eller kristus eller skparen på vår fria vilja.Så vi väljer vad vi gör varje dag. Vi väljer att leva heliga separerade liv, eller inte.
  Så detta du säger är högkvalitativt flum:
  ”medan evangelium ska dra oss till Kristus så Han kan föra oss till det sanna livet.”
  Vi gör vad vi vill! Och sen njuter vi av de konsekvenser som följer på våra val.

  Att dessutom anspela att Anden eller Kristus skulle uppmana oss att välja något annat än lydnad till Fadren och Hans ord är väl lite presumtivt?

 • Björn Jönsson

  @ Sam:
  Hur läse du egentligen?

  Anden gör verkligen inte våld på oss, men han verkar i vår vilja och gärning så att Guds vilja sker!

  Var skrev jag att tro kom av att läsa bibeln högt, nej tro kommer av att du hör skaparens ord direkt från hans mun, han kan också verka fram tro i ditt hjärta utifrån att du hört något från honom!
  Tro kommer inte av att läsa, bara av att höra!
  Med höra menas att uppfatta något, det kan var ett bibelord som blir levandegjort, det kan vara något som en vän säger, det kan vara en dröm eller en syn/innre bild, det kan vara något du ser på tv, det kan vara något du läser i tidningen, Gud är inte begränsad till torah!
  Jesus sa i Matt 4:4Men han svarade och sade: ”Det är skrivet: ‘Människan skall leva icke allenast av bröd, utan av allt det som utgår av Guds mun.’
  att vi skall leva av varje ord som går ut av/från Guds mun, märk ordet går ut, inte har gått ut!

  Sam, om man inte förstår livet i kristus/anden, så är det bara ett religiöst pliktverk, där man skall uppfylla sin del av reglerna, det är roligare att leva utifrån att det är uppfyllt och sen slippa fundera på Guds hushållsregler, för de verkar vara väldigt jobbiga! Det är det som är bra, att Gud själv helgar/avskiljer oss och att Gud gör så att vi både vill göra och gör det som är Guds vilja, gott välbehagligt och fullkomligt!

  Mvh Bj

 • @ Sam:
  Tror varken på fri vilja ( ”Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader, som i Kristus har välsignat oss med all den himmelska världens andliga välsignelse, såsom han innan världens grund var lagd har utvalt oss i honom… Ty han förutbestämde oss till barnaskap hos sig genom Jesus Kristus, efter sitt goda behag, för att den härliga nåd skall prisas, den som han har skänkt oss i den Älskade» (Ef 1:3-6)) eller omskärelsen i den bemärkelse (Rom 2:25)…men det är en helt annan debatt 🙂

 • Sam

  @ Björn Jönsson:
  ” men han verkar i vår vilja och gärning så att Guds vilja sker!”
  Anden har inte auktoritet att göra val för oss. Vi måste ta ställning, bestämma oss och sedan fysiskt själva göra det vi valt.
  Anden kan leda oss till sanningen, men vi måste själv välja att göra efter den sanning vi fått reda på.

  ”nej tro kommer av att du hör skaparens ord direkt från hans mun,”
  Kapitel och vers skulle hjälpa mig att förstå detta.
  Sen undrar jag varför du misstror Moses? Missförstod han helt och hållet vad Skaparen sa?

  ”Gud är inte begränsad till torah!”
  Nej det kan väl vara så, men Han motsäger inte det Han själv sagt i Torah heller. Tack och lov! Baruch HaShem!

  ”Det är det som är bra, att Gud själv helgar/avskiljer oss och att Gud gör så att vi både vill göra och gör det som är Guds vilja, gott välbehagligt och fullkomligt!”
  Detta är en grav missuppfattning i mina ögen.
  Skaparen tvingar ingen eller gör jobbet för någon. Yeshua sa: det är fullbordat.
  Så nu har vi blodet från Yeshuas syndoffer till frälsning, Ordet för att veta sanningen och Anden för att uppenbara Sanningen.
  Det är vårt drag, vad vi ska tro och göra. Lyda Skaparens ord enligt Apg 5:32, eller inte. Rom 2:13. 1 Joh 2:3.
  Lyder man inte Skaparen så måste man ta en allvarlig titt på vilken ande som man har som guide.

 • Sam

  @ Michael G. Helders:
  Ef 1:13,
  (du gillar ju engelska va?)”Having believed, you were marked in him with a seal,”
  Valet att tro fanns där.
  5 Mos 30:19,
  ”Jag tager i dag himmel och jord till vittnen mot eder, att jag har förelagt dig liv och död, välsignelse och förbannelse, Så må du då välja livet, för att du och dina efterkommande mån leva,”
  Joh 3:16,
  ”på det att var och en som tror på honom ”

  Att vi har fri vilja är en ganska så klar princip som finns genom hela Skriften.

  Om inte så lönar det sig ju inte att ens bry sig. Har Han valt mig eller dig så har Han ju, oavsett vad vi gör, kan man tänka?
  Det luktar evangelium enligt John Kalvin lång väg! 🙂

  Det är inte för sent med omskärelse för oss alla enligt Hes 44:9. Det talar om det nya templet! Som vi alla väntar med spänning på!.

 • Björn Jönsson

  @ Sam:
  Du skriver att detta är en grav missuppfattning:

  Vet du inte varför Guds egendomsfolk inte höll lagen?

  Det står klart och tydligt i GT, De ville inte, trots att de så tydligt hade hans vilja framför sig, så ville de inte höra och inte göra. Det är därför som Gud ändrade strategi, enligt Hes 36:27. Hebre 13:21
  2 Tess 1:11 Fil 2:13. Han verkar fram sin vilja i människan, så att hans vilja blir människans vilja.

  Men det är ju inte enbart så han gör, för han vill även att vi skall följa hans direkta anmaning, på samma sätt som Jesus gjorde, Jesus gjorde enbart det fadern visade honom, så skall också vi vandra!

  Ifråga om tro och hur man får den: Rom 10:17
  Grundtexten säger att tro kommer att hörandet och då i kraft av kristi ord, vilket är det samma som om han talar direkt till dig, men detta kapitel handlar om den frälsande tron, men att vandra i tro är samma sak, vi måste höra vad Jesus säger till oss, och naturligtvis talar han inte emot sig själv!

  När du säger, lyda skaparens ord, vad menar du då?

  Mvh Bj

 • Sam

  @ Björn Jönsson:
  ”Det står klart och tydligt i GT, De ville inte, ”

  2 Mos 19:8,
  ”Då svarade allt folket med en mun och sade: »Allt vad HERREN har talat vilja vi göra.”
  2 Mos 24:7;
  ”Och han tog förbundsboken och, föreläste den för folket. Och de sade: »Allt vad HERREN har sagt vilja vi göra och lyda.”

  Hes 36:37,
  ”Så säger Herren, HERREN; Också på detta sätt vill jag bönhöra Israels barn,”

  Hes 36:27,NIV,
  ”And I will put my Spirit in you and move you..”

  Menar du på fullt allvar att Skaparen kan tvinga oss till att göra det Han vill? I så fall blir ju frågan varför Han inte gjorde så med Israels barn?

  Du säger:
  ”vi måste höra vad Jesus säger till oss, och naturligtvis talar han inte emot sig själv!”,
  och vi var väl överens om att Messias inte motsäger Fadern, va?
  Så man kan sätta likhetstecken mellan Skaparens ord och Andens och Messias ord.
  Då kommer ju tron genom att höra Skaparens ord?
  Inte bara utvalda delar utan allt som Skaparen sagt.
  Messias måste väl också höra Skaparens ord för att bygga upp sin tro? Vet du var Han fick tro för att gå på vattnet? Job 9:8:
  ”honom som helt allena spänner ut himmelen och skrider fram över havets toppar”
  NIV
  ”and treads on the waves of the sea.”

  Logiken att Messias och Anden skulle ‘verka’ i (uppmana) oss att göra något annat än vad Skaparen sagt är minst sagt haltande.

  Innan vi bestämmer vad det innebär att lyda Skaparens ord måste vi väl etablera vad som de facto är Skaparens ord. Åtminstone etablera vilka av Skaparens ord som är giltiga för oss moderna människor. Är det GT eller bara utvalda delar av GT och Paulus eller GT och hela NT?

 • Björn Jönsson

  @ Sam:
  Du visar på en massa bibelord, där folket säger att de vill göra allt Gud sagt, varför säger då Gud att de bröt förbundet, varför säger Gud ofta i Jeremia, att de inte ville höra?

  Sen undrar jag, varför du förvränger det jag skriver, jag har aldrig skrivit att Gud tvingar någon, men att han verkar i vår vilja och gärning, för att hans goda vilja skall ske, detta är inte att tvinga, utan att förändra oss, så att vi blir samstämmiga med honom.

  Jag förstår inte vad du menar med:

  Logiken att Messias och Anden skulle ‘verka’ i (uppmana) oss att göra något annat än vad Skaparen sagt är minst sagt haltande.

  Vem har sagt att Jesus och Anden skulle uppmana…….
  inte jag i alla fall, Sam du läser in något jag inte skriver, var snäll och läs ordentligt, så kanske du förstår!

  Jag skulle gärna vilja veta vilka av skaparens/Gud faders ord som är giltiga enligt dig!

  Mvh Bj

 • Sam

  @ Björn Jönsson:
  ”varför säger Gud ofta i Jeremia, att de inte ville höra?”
  Kankse det beror på att meningen att höra är annorlunda i Henreiskan gentemot grekiskan?
  De ‘bröt’ förbundet genom att välja att inte bry sig om vad Skaparen sagt.
  ”Sen undrar jag, varför du förvränger det jag skriver”
  Det gör jag inte, men du kan kanske förklara vad du menar med att Anden, Messias och Skaparen verkar?
  Vad sker fysiskt när Skaparen: ” detta är inte att tvinga,utan att förändra oss,”
  eller som du skriver:
  ”Anden gör verkligen inte våld på oss, men han verkar i vår vilja och gärning så att Guds vilja sker!”
  Vem är det som väljer vad som ska/inte ska göras, sägas eller inte?

  Jag anser att alla ord som Skaparen yttrat är giltiga. Annars vore Han ju en lögnare, eller hur?
  Han säger ju att Han ändrar sig inte och är densamme igår, idag och i evighet, eller hur?

  ”Vem har sagt att Jesus och Anden skulle uppmana…….
  inte jag i alla fall, Sam du läser in något jag inte skriver, var snäll och läs ordentligt, så kanske du förstår!”
  Jag är glad att vi kan vara överens om att Skaparens instruktioner om sabbat, högtider osv fortfarande är Skaparens ord till oss och att både Messias och Anden visar och påminner oss om hur vi ska leva avskiljda liv.

 • Björn Jönsson

  @ Sam:
  Sam!

  Om du planterar ett frö i jorden, vad händer då?

  Jo en process börjar i fröet, men något händer även i jorden, men det har med fröet att göra, det börjar växa små rötter ut från fröet, ner i jorden och det börjar växa något från fröet upp genom jorden, till slut så har fröet rotat sig och växt upp till en synlig ex blomma. På detta sätt kan man säga att Gud verkar fram sin vilja i oss, genom att så in sitt ord, som kan komma direkt från bibeln, eller från något annat håll, som dock är enligt summan av Guds ord!

  Sam, Du skriver: Vem är det som väljer vad som ska/inte ska göras, sägas eller inte?

  Det är naturligtvis du/jag, men om Gud kan lägga orden i en människas mun och leda oss i våra tankar, ge oss inpulser utan att vi uppfattar att det är han som gör/ger det, då blir ju frågan vem det är som väljer, för jag tror att det är mina tankar/ord/gärningar jag gör, det finns inget val om det inte strider mot summan av Guds ord, för då blir det ett val!

  Sam, du säger att du anser att alla Guds ord är giltiga, då menar du att förbundstecknet för det Abranitiska förbundet fortfarande gäller, eller?
  Det borde det göra, eller hur?

  Sam, är inte Jeremia översatt från hebreiska till svenska, men vad jag har hört så betyder, att inte vilja höra detsamma som att inte lyda buden Gud gett, det vill säga bryta förbundet.

  Mvh Bj

 • Sam

  Du vill antyda att Skaparen på nåt mystiskt hemligt sätt påverkar oss, ovetandes.
  Jag tror inte det är så, utan vi har rätt att välja vad vi hör och vilka av dessa frön vi vill plantera i vår hjärtejord. Vad vi, så att säga, vill omskära vårt stenhjärta med är vårt val till 100%.

  De andliga spelreglerna måste ju vara lika, eller hur?
  Så om Skaparen kan ‘lura i oss’ sina ideer så bör ju även satan kunna göra detsamma?
  Nu var det inte så med Adam och Eva utan de visste vad de gjorde när de blev presenterade med: Skulle Skaparen då ha sagt?
  Samma med när Yeshua frestades så var det klart och tydligt vad satan ville. Yeshua valde att lyda Faderns ord från Skriften då Han sa; Det är skrivet……(Han insåg även att satan inte kunde citera rätt)
  Vi skulle vara lika envetna med att använda Skriften istället för våra känslor.

  ”Sam, du säger att du anser att alla Guds ord är giltiga, då menar du att förbundstecknet för det Abranitiska förbundet fortfarande gäller, eller?”
  Jag vet faktiskt inte vad du menar här?

  ”Sam, är inte Jeremia översatt från hebreiska till svenska, men vad jag har hört så betyder, att inte vilja höra detsamma som att inte lyda buden Gud gett, det vill säga bryta förbundet.”
  Om nu Skaparen hade utvalt Israels barn till sitt egendomsfolk, hur kunde de då välja nåt annat än det förbundet? Enligt ditt resonemang så ser Han ju till att de Han utvalt blir på nåt mystiskt undermedvetet sätt ledda efter Hans vilja, eller hur?

  Citatet från Jeremia visar bara på att det är oss människors val det hänger på till 100% vad vi väljer att tro på och göra.
  Vi kan välja att lyssna till Skaparen eller inte. Det följer konsekvenser med båda valen.

 • Ursäkta att jag går in i ert ”evighetssamtal”. 😉

  Björn: ”Sam, du säger att du anser att alla Guds ord är giltiga, då menar du att förbundstecknet för det Abranitiska förbundet fortfarande gäller, eller?”

  – Ja, det är klart att det gör! Judar är pliktiga omskära sina söner. Alla förbund mellan den Evige och människor gäller, även förbundet med Noah.

  Bibelns Gud är en Gud som inte bryter förbund eller ändrar sig. Det är tryggt att veta. 🙂

 • Björn Jönsson

  @ Sam:

  Det abranitiska förbundet är:

  12. Släkte efter släkte skall vart gossebarn bland eder omskäras, när det är åtta dagar gammalt, jämväl den hemfödde tjänaren och den som är köpt för penningar från något främmande folk, och som icke är av din säd. 1 Mos. 17:12

  Omskäras skall både din hemfödde tjänare och den som du har köpt för penningar; och så skall mitt förbund vara på edert kött betygat såsom ett evigt förbund. 1 Mos. 17:13

  Tänk på att det står ett evigt förbund, då måste det ju gälla nu också? Det står även, Släkte efter släkte skall vart gossebarn bland eder omskäras: Eftersom den sista släktet ännu inte har kommit, så kan jag inte se annat än att du har rätt i, att Det Gud sagt gäller ännu!
  Så om jag förstår dig rätt, så följer du alla dessa regler som Gud har satt upp, det är ju Guds eviga ord som alltid gäller!

  Mvh Bj

 • Björn Jönsson

  @ :

  Hallå SÅ, så du har vaknat?

  Klart att det gäller för Israels folk, det är inte det som är frågan! Frågan/frågorna är att någon av oss, Sam eller jag, har missförståt Guds handlande med individen, där den ene tror att Gud verkar, eller påverkar vår vilja och gärning, ja du har väl läst, fast det var ju inte det heller från början, utan lydnaden och vilket ämbete vi tjänar under.

  Synd att ni bor så långt från Malmö, annar hade det varit kul att träffa Sam och dig!

  Var välsignad!

  Mvh Bj

 • Björn, jag har inte lusläst allt ni skrivit (det tar en bra tag), men det är klart att Gud (Guds Ande) verkar i vår vilja. Det står ju så i Skriften. Men att lyda eller inte är ändå vårt val.

 • Sam

  @ :
  @ Björn Jönsson:
  Vem kom på att kalla det ”abranitiska förbundet”?
  Jag har varit avvaktande till omskärelsen, av naturliga skäl, men efter att ha läst 44: 9 och jämfört det med att Israels barn som föddes i öknen omskars innan de gick in i det förlovade landet så har min åsikt skiftat något.
  Parallellen är för slående. Det kan vara så att vi alla ska omskäras innan vi går in i Israel och speciellt in i Templet.
  Liksom de som föddes i öken fick nåd så tror jag vi får densamma nåden, tills det är oundvikligt. 🙂

  Jag håller med SÅ att Skaparens förbund inte upphävs eller annuleras utan bara utökas.

 • Björn Jönsson

  @ :
  Absolut är det vårt val att lyda, men det är inte så enkelt, som det kan verka!

  Som jag själv upplev det många gånger, så vill Gud föra oss till en inre övertygelse och till en yttre övertygelse.

  Den yttre är det skrivna ordet, men även att Gud visar på andra sätt för att vi med vårt förstånd skall förstå hans vilja.

  Det inre är det som kallas andens vittnesbörd, en inre visshet om att det är rätt, man har med andra ord fått en övertygels, denna andens vittnesbörd, visshet och övertygelse , får man bara om man valt att välja hans väg oavsett om man vet vägen eller inte och detta gör/ger en glädje i att göra faderns vilja.
  Dessa tre ellement, anden vittnesbörd, visshet och övertygelse är något som vi förnimmer, eller känner i vårt inre och våra inre positiva signaler, gör att vi vill, när vi har negativa inre signaler gör de att vi inte vill, oftast i alla fall!
  Man kan ju tycka att det bara är att läsa innantill och sen göra det som står skrivet, men som jag lärt känna min fader, så vill han att jag skall vilja, inte bara för att något står skrivet, utan dels av hjärtat/, men även av hela min varelse, för om inte hela jag är med, så är jag en hycklare.
  Jag kan ju göra saker i lydnad, men egentligen så vill jag inte, jag är då inte sann, utan en stor lögnare som lyder för att man skall det, men vill egentligen inte lyda det Gud sagt, därför tror jag att det är viktigt att se och förstå hur Gud verkar i oss för att få oss till en rätt lydnad, där hela jag är med, annar blir det bara budlydna, plikt och träldom!
  Det finns mycket att säga om detta, men det blir för långt, så jag håller här och hoppas att jag blir förstådd!

  Mvh Bj

 • ElisabethHammarlund-Lorenzsonn

  @Sam

  Du behover inte bli stympad,
  for att i tradet bli inympad.
  Jesu forsoningsblod racker for alla och envar,
  som den enkla barnatron vill ha kvar.

  Jesus sa: ”Om ni inte blir som detta barn kan ni inte komma in i Guds rike”

  Eller ar du Sam ett specialfall?/ett undantag?

  Mvh/Eli7H-L

 • Björn, vår vilja är ofta vårt kötts vilja och vårt kött varken vill eller kan underordna sig Guds lag.

  Jag tror på Andens ledning av våra liv och försöker praktisera det, men tillräckligt mycket laglöshet går under namnet av ”den helige Andes ledning” för att jag skall förstå att ”köttet” har lätt för att drapera sig i andlighet.

 • Björn Jönsson

  @ :

  Du skriver:

  vår vilja är ofta vårt kötts vilja och vårt kött varken vill eller kan underordna sig Guds lag:

  Nej det är nog sant, om vi inte hade varit födda på nytt och om Gud inte hade verkat i vår vilja och gärning!
  Men om det du säger är sant oavkortat, så innebär det, att eftersom vi inte kan eller vill underordna oss Guds lag, varför skall vi då ens försöka, då måste det ju vara bättre, som Paulus säger, att dö bort från lagen, för att bära frukt åt Gud!

  Du skriver även:
  tillräckligt mycket laglöshet går under namnet av ”den helige Andes ledning:
  Kan du visa på något som påstås vara den helige ande, men som är laglöshet, helst då inte LOs konstigheter!

  Mvh Bj

 • Mats Rudin

  Min f.d. pastor menade att Konstantin var under DHA smörjelse när han införde söndagsfirande i kristenheten……….

 • Björn, Mats gav ett bra exempel på det du efterfrågade.

  Björn: ”Nej det är nog sant, om vi inte hade varit födda på nytt och om Gud inte hade verkat i vår vilja och gärning!”

  – Det är sant även om vi är födda på nytt. Vår köttsliga natur försvinner inte när vi blir födda på nytt, om du nu trodde det. Det får vi dras med tills vi får våra nya kroppar. 🙂

 • Sam

  @ ElisabethHammarlund-Lorenzsonn:
  Det vore intresant om du kommenterade Hes 44:9 istället för att raljera. 🙂

 • Björn Jönsson

  @ :

  Du skriver:
  Det är sant även om vi är födda på nytt. Vår köttsliga natur försvinner inte när vi blir födda på nytt, om du nu trodde det. Det får vi dras med tills vi får våra nya kroppar.

  Skulle gärna vilja höra hur man enligt dig skiljer på kött och ande, om du inte har skriften att döma efter.

  Mvh Bj

 • mirre

  Eagleview skrev:
  ”HER blir mange trykket ned ..når de ikke mener det samme som ”haggaj” eller noen andre her…men du vil altså at folk skal ha frimodighet til å skrive her og ikke bli trykket ned ??
  da vil du ikke fryse ut folk..eller forakte de som kommer med en sanning fra bibelen ..som ikke stemmer med ”the hebrew movement”.eller??”

  Instämmer med föregående ”talare”.

 • Magnus Betnér är ju en person som blivit ökänd för sina hädiska och ofta fräcka framträdanden i olika sammanhang. Men ibland kan från det mest oväntade håll komma riktigt kloka saker också. Nu har denne Betnér tagit till orda på sin blogg angående skandalen som Aftonbladet hamnat i efter den antisemitiska publiceringen. Här kan ni läsa Betnérs skarpa analys:

  http://www.magnusbetner.com/2009/08/aftonbladetgate/

  Berndt

 • Andy, din bloggpost ”De moderna judaisterna” är ett lågvattenmärke när det gäller argumentering. Den avslöjar mer om dig än att vara en uppgörelse med det du uppfattar som judaisering.

  När du citerar från engelskspråkiga levande bibeln och Amplified bibel (förstärkt med människotankar) för att få argument, istället för att ”forska i Skrifterna”, tränga in i den grekiska texten och försöka förstå den context som det är skrivet i, så säger det mycket om dina motiv.

  Jag tror inte att det ”kommer att öka temperaturen hos dem som känner sig berörda”. Artikeln är alltför dåligt skriven för att någon ”judaiserare” skall bli upprörd. 🙂

  Naturligtvis vänder jag mig starkt mot bibelns definition av att ”judaisera”. Det du Andy blandar ihop är laglydnad och lagiskhet. Norges och Sveriges kristna är i skriande behov av laglydnad.

  Du är med och blåser under den växande laglösheten. Tänk på att Yershua/Jesus har en del allvarsord att säga om de som är mot lagen. Den texten glömde du. 😉
  Må den Evige bevara dig!

 • @ :
  ”tränga in i den grekiska texten”

  Den greske teksten? 😀

 • Test

 • I senaste numret av Metodistkyrkans samfundstidning, Svenska Sändebudet, kan man läsa om en tragisk påminnelse om hur avfallet inom kristenheten nu tilltar dramatiskt. Det interreligiösa kommer nu på område efter område. Sändebudets egen redaktör, som är bosatt på Gotland, skriver i lovord om hur Metodistkyrkan i Visby under Almedalsveckan öppnades för interreligiös bön. Han skriver bland annat:

  ”Altartavlan visade sig inte vara något problem för de islamska bedjarna. Däremot bänkarna, varför de valde att samlas till Fredagsbön i Lilla salen där möblemanget var lättare och väderstrecket enklare att anpassa sig till.” slut citat.

  Alltså en Metodistkyrka som en gång helgats för gudstjänstbruk upplåts för tillbedjan av främmande gudar och bruk i andra religioners ritualer. Jag antar att detta är ett brott även mot Metodistkyrkans kyrkoordning, men definitivt ett brott mot Guds ord och det första budet.

  Men detta interreligiösa är ett av de stora tidstecknen på ändetidens andliga förförelse och avfall från den sanna tron. Här kommer vi alla framöver ställas inför tydliga vägskäl om vi vill vara en del av ett fallet religiöst globalt skökoväsende eller om vi vill vara en del att Kristi brudeskara.

  Det är tid att söka Gud och hans kraft så vi inte själva dras med i ändetidens andliga svåra förförelse.

  Berndt

 • @ Metodistpastor Berndt Isaksson:skrev:

  ”Sändebudets redaktör skrev så :””Altartavlan visade sig inte vara något problem för de islamska bedjarna. Däremot bänkarna, varför de valde att samlas till Fredagsbön i Lilla salen där möblemanget var lättare och väderstrecket enklare att anpassa sig till.” slut citat.”

  —Förmodligen var det just altartavlan som störde, även om väderstrecken är avgörande för deras bön.För de är ju tvungna att börja varje bön med ” Ingen är så stor som Allah och hans utsände Muhammed, hans profet.”

  De tror inte att det finns någon Guds son och att han blev korsfäst. Även om intellektuella muslimer börjar undra hur de ska förhålla sig till detta med ”sonen”, så har han då aldrig dött på något kors, ”, säger dom.

  Angående ”din kyrka”, så förstår jag din sorg över att den blivit tillhåll för all slags synkretism och blivit så tillfångatagen. Du är inte ensam i att känna det så.
  Men…dock..vi ska inte tappa modet. Gud ÄR barmhärtig och nådig, långmodig och stor i Mildhet. Han hör de rättfärdigas rop. Kanhända kan han vända dessa muslimers hjärtan, som är här i landet, så att de glömmer vad de hjärntvättats med sedan späda år…och plötsligt få SE Sanningen…

 • Ludvig,

  Vi verkar tala förbi varandra. Du ger heller inte intrycket av att vilja vara seriös. Vari ditt problem ligger finner jag inga svar till. Du undviker de frågor jag ställt. Därav förstår jag att du endast vill ord-duellera…något som jag är helt ointresserad av.
  Jag har gett dig bibel-ord som kan krossa berg..

  Då kan du kan ju alltid försöka tillämpa dessa bibelord på dig själv, så kanske du finner NÅGOT ljus i din tunnel.

 • @ elisabeth:
  Ja, visst kan man lugnt konstatera att vi talar förbi varann. Jag har inte det minsta intresse jag heller av att ord-duellera. Och hur har du fått för dig att jag skulle vara nedstämd, dyster och inte kan se något ljus i tunneln?

  Att sen hela världen är på väg åt h-e, förlåt jag menar eldsjön, är ju inget jag kan ändra på. Däremot är det varje människas plikt att rädda så många människor som möjligt undan vredesdomen. Och där kommer vi till det som jag försökt säga dig, men som du medvetet eller omedvetet misstolkat å det grövsta:

  Om vi ska kunna möta ännu ej troende människor som inte har någon frireligiös bakgrund så måste vi ”introducera” den Evige på ett lite mer ingående sätt än vad Han själv behövde när Han talade till Israels folk i öknen och gav den de tio Buden.

  Hur du kunde får det till att jag inte alls var frälst och skulle ha några allvarliga problem är för mig en gåta.

 • ”Allt är inte Gud som glimmar” är titeln på en av Sven Reichmanns böcker. Den är mycket läsvärd och Lennart Jareteg uppmärksammar den här:

  http://bibelfokus.se/glimmar

 • @ Ludvig:skrev:

  ”Om vi ska kunna möta ännu ej troende människor som inte har någon frireligiös bakgrund så måste vi ”introducera” den Evige på ett lite mer ingående sätt än vad Han själv behövde när Han talade till Israels folk i öknen och gav den de tio Buden.”

  –Där förstår jag inte ditt problem. Det är väl ingen konst att prata med folk om Jesus !!! Du kommer att få Den Helige Andens kraft över dig, så det blir riktigt roligt.!

  I Tallin på sent -80 tal fick jag Nåden att på tyska föra en ryss till tro. Han blev härligt frälst. Och likadant en finsk grabb på båten hem sedan.

  Likadant var det med flera estländare…några kunde engelska…där jag via små traktat tryckta på estländska kunde ge dem sedan de hade bett frälsningsbönen. Halleluyah…gå inte i DIN kraft !

  Likadant i Sverige med människor av olika åldrar..
  Jag har läst ”Fader Vår” men mååånga och de blir ”knäckta av Guds Ande ! och gråter av lycka då de upptäcker förlåtelsens kraft.

  Mark. 13:11 ”När man för bort er och utlämnar er, gör er inte bekymmer för vad ni skall säga. Vad som ges er i den stunden skall ni tala. Det är inte ni som talar, utan den helige Ande.”

  1 Petr. 3:15 ”Herren Kristus skall ni hålla helig i era hjärtan. Var ALLTID beredda att svara var och en som begär att ni förklarar det hopp ni äger.”

  Snälla du…Ordet som går ut under Guds Andes kraft är en slägga : Jeremia23:28b- 29 :” Men den som har tagit emot mitt ord, han må troget TALA mitt ord. Vad är halm mot säd ? säger HERREN, och likt en slägga som krossar klippan.”

  Men du måste LEVA i ordet, memorera hela stycken och äta det. Har du barn ? Lär dem Psalm 91 utantill. Det fick mina söner lära sig. Det gav dem en oändlig trygghet. Och ger fortfarande.

 • @ elisabeth:
  Nej, du missförstår mig IGEN:
  Mitt problem är att DU inte verkar förstå och att DU kommer med diverse misstolkningar som gör mig helt paff…

 • Jag tror inte att man tar för stora ord i sin mun om man påstår att Tony Blair definitivt är en förlöpare till Antikrist. Eller en slags vägröjare som bereder väg för den antikristliga regimen.

  Jag saxar här under in en ganska kuslig läsning om denne Tony Blair:

  Blair explains conversion to Catholicism
  Former PM tells Italian audience that church can make globalisation ‘our servant, not our master, lit by God’s love and paved by God’s grace’
  Tony Blair at a press conference in Rimini, Italy, yesterday: ‘I am and remain a Christian, seeking salvation through our Lord, Jesus Christ.’ Photograph: AGF s.r.l./Rex Features
  Tony Blair said his conversion to Catholicism had been driven by his wife, Cherie, adding that it ”felt right” and ”is now where my heart is”.
  The former prime minister, who now runs the Tony Blair Faith Foundation, switched from the Anglican church to Catholicism soon after leaving Downing Street two years ago. His wife and children were already Catholic.
  He told the Communion and Liberation meeting in the Italian resort of Rimini yesterday: ”Ever since I began preparations to become a Catholic, I felt I was coming home … this is now where my heart is, where I know I belong.”
  Blair said he was ”humbled” to make a speech to such eminent delegates because he was a ”very new entrant” to the Catholic church.
  In off-the-cuff remarks reported by the London Evening Standard, he added: ”Frankly, this all began with my wife. I began to go to mass and we went together. We could have gone to the Anglican or Catholic church – guess who won?
  ”As time went on, I had been going to mass for a long time … it’s difficult to find the right words. I felt this was right for me. There was something, not just about the doctrine of the church, but of the universal nature of the Catholic church.”
  Blair, now also a Middle East quartet envoy, used his speech to tell delegates that it was always a ”pleasure” to be in Italy.
  ”It is here in this country that I have spent many happy times, and where, 30 years ago, almost to the day, I proposed to my wife,” he said.
  He also spoke of his time as prime minister and, before that, leader of the opposition.
  ”As prime minister of the UK for 10 years, but also as leader of the Labour party for 13, during which time I reformed its constitution precisely around the relationship between the individual and the state, I learned many things,” he said.
  ”I began hoping to please all of the people all of the time, and ended wondering if I was pleasing any of the people any of the time. But that’s another story.”
  Blair reportedly received a standing ovation for his wide-ranging speech, which also included references to past political summits.
  ”I remember when we put climate change and global poverty on the G8 agenda in Gleneagles in 2005, there was considerable disquiet amongst the politicians, worried about the demands made on them,” he said.
  ”But their burden was lightened by the Christian church giving such solid and clear support.
  ”In seeking this path of truth, lit by God’s love and paved by God’s grace, the church can be the insistent spiritual voice that makes globalisation our servant, not our master.”

  http://www.guardian.co.uk/politics/2009/aug/28/blair-conversion-catholicism

  Berndt

 • Ni av er som är duktiga på engelska, hör gärna denna predikan: http://webmedia.gty.org/sermons/High/2168.mp3 på tal om antikrist.

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  Jag saxar här under in en ganska kuslig läsning

  Att Blair har både ambitioner och ”självförtroende” tvivlar väl ingen av oss på. Att han kan komma tillbaka i ledande roller är att förvänta sig.

  Har svårt att klassificera artikeln som ”kuslig”. Kanske för att den stämmer med mina förväntningar även om jag skulle önska att världsläget var annorlunda.

  Grundproblemet i politik, religion, finans och industri är väl att de som arbetat sig upp till en ledande plats alla sjunger:

  ”Jag, och ingen annan!” (Sef. 2:15)

  Där sitter knuten och där sitter maktens och högmodets största fara. Babels välde kommer tillsammans med berusande vin.

  /Kjell

 • Robert

  @ Sam:
  Jaha..vem skall bygga templet,och när isf…?blir det ngt slags fredsprojekt?!

 • Michael G. Helders skrev:

  Ni av er som är duktiga på engelska, hör gärna denna predikan:

  Helders,

  Han har en del poänger väl värda att lyssna till, men för en mer up to date förståelse av det profetiska händelseförloppet inför ändens tid skulle jag starkt vilja rekomendera Walid Shoebats bok ‘God’s War on Terror Islam, Prophesy and the Bible’ som är skriven tillsammans med Joel Richardson som pekar ut Islams roll som ändetidens antikristliga rike.

  http://www.shoebat.com/

  Därmed inte sagt att sista ordet är sagt i ämnet. Profeten Daniel fick ju förmedla budskapet om att insikten i det profetiska ordet, under det att det granskades skulle komma att växa till, framemot ändens tid.

  Dan. 12:
  4 Men du, Daniel, må gömma dessa ord och försegla denna skrift intill ändens tid; många komma att rannsaka den, och insikten skall så växa till.»

  Utanför lägret, med Jesus!
  Fred

 • @ Fred Ö:

  Ja, denna Walid Shoebat’s bok är mycket stark och intressant. Den kom ut 2008.

 • Kolla in hur snabbt man kan nå nästan en miljon människor….

  Citat BBC:

  Meanwhile, a hoax video apparently showing the singer emerging from a coroner’s van has emerged.

  German broadcaster RTL posted the footage on YouTube and received 880,000 hits in one day.

  Heike Schultz, spokeswoman for the network, said it had been an experiment.

  ”We wanted to show how easily users can be manipulated on the internet with hoax videos,” she said.

  ”Therefore, we created this video of Michael Jackson being alive, even though everybody knows by now that he is dead – and the response was breathtaking.”

  Slut citat BBC

  Länk: http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/8233250.stm

  Det finns bara ett budskap som inte låter sig spridas snabbt, nämligen Evangelium om Sanningen!

  Gissa vilken tid vi lever i!

  /Kjell

 • @ Metodistpastor Berndt Isaksson:

  –Tack för länken. Det är helt vansinnig schavottering denne Carl Ingemar Dagman utför på Stefan Swärd !

  Citat från Dagman :
  ”Du avvisar helt, på grund av Bibeln och kyrkans tradition, att en kristen får ”leva ut” sin homosexualitet och vidhåller att det är en fördömlig synd”.

  Han prisar sin egen kunskap denne Dagerman, och dömer en rättfärdig som lyder Guds Ord !! Så ruttet har det blivit i de kristna sammanhangen.

  Undra på att alla är sjuka av stanken och går därifrån. ” Stanken från era fallna skaror lät jag stiga upp och komma in i er näsa. Och ändå har ni inte vänt om till mig, säger HERREN.” (Amos.4:10)

 • Undrar just av vilken anledning DAGEN finner det så angeläget att vara gratis annonspelare åt Jonas Gardells verksamhet?

  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=176851

  Berndt

 • Det finns ”historia”…

  På Engelska ”history” men oftare ”His Story”.

  Här återfinnes ”Her Story” – läsvärt!!!

  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=176856

  /Kjell

 • I morgon, Söndag, medverkar jag och min fru i Vällingbykyrkan, Stockholm. Vi kommer sjunga lite ur det gemensamma svensk-amerikanska sångarvet. Gamla gospellåtar som kanske den äldre generationen hört en del men, som är nytt för 80 och 90 talister…

  kl 15.00
  http://vallingbykyrkan.se/hem/index.php?option=com_contact&Itemid=3

  Välkommen!

  Daniel

 • MyTwoCents skrev:

  I morgon, Söndag, medverkar jag och min fru i Vällingbykyrkan

  Det var en gång i min tonårstid när jag kunde ta cyckeln och hinna dit på 10 minuter. Jag bodde i Spånga, Nälsta.

  Men nu tar det mej dagar :-))

  Annars hade jag säkert kommit och ”minst” lyssnat.

  Troligen sjungit med!

  /Kjell

 • @ Kamau Mweru:

  Vi får ta en repris när vi träffas, bara för dig och din fru.

  Ha en skön söndag!

  /Daniel

 • Ärlig pingstvän

  God kväll!

  Här kommer ett tidningsklipp som jag tycker kan vara av intresse nu i den sista tiden.

  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_3489137.svd

 • Nils

  Måste bara få dela en länk som säger en hel del:
  http://www.aftonbladet.se/wendela/article5752816.ab

  Tydligen har facebok blivit ett ”häng” för kristna…

  När man sneglar över axeln och kollar via någon medlem förvånas man över att det nya ”sociala intressedagiset” strävar efter att vara i samma klubbrum… med skylten ”4:e generationens kristna barn”

 • @ Ärlig pingstvän:

  Tack ÄP.

  Lägger eventuellt ut som egen post eftersom det delvis är i linje med en annan post om världsvaluta jag skrev om.

  Tack

  Nu händer det mycket.

  /D

 • Petrus Hägglund skrev:

  Hot eller löfte
  PS Vidare kommentarer till 500 salen

  Jag menar bara att skylla i från sin på andras brister (som i detta fallet är min något stela, kanske lite lätt nonchalanta ton när jag debatterar) gör inte ditt sökande till Gud rättvist.. Människor kommer alltid göra andra människor besvikna.. Det gör inte Gud mindre sann för det..

 • Petrus Hägglund

  Du kan vara lugn min vän, det har inte med dig att göra. Jag är på frälsningens väg har genom Yeshua blod fått kommit nära, fått del i förbunden och löftena. Delar religion med min rabbeno och sändebuden, men kristen det är jag inte.

  Välsignelser och nåd från Israels Gud

 • MyTwoCents skrev:

  Sleepaz skrev:
  ”Och jag säger dig att du är Petrus, Klippan, och på den klippan skall jag bygga min kyrka, och dödsrikets portar skall aldrig få makt över den
  Jag tror att du varit med tillräckligt länge för att veta att evangelikaler inte tolkar detta ord på samma sätt. Det finns bara en Klippa och det är Jesus Kristus själv, Ordet som blev kött. Någon annan klippa får vi inte bygga på. Gör du det kan du ha den klippan med litet ”k” för dig själv.
  Vid första anblicken kan det tyckas att Jesus syftade på Petrus som ”Klippan”, men vi måste hålla i minnet att det Nya Testamentet skrevs på grekiska, inte svenska. Detta är ett fall där den ursprungliga formuleringen avslöjar den verkliga innebörden av vad som sägs. Det grekiska ordet för Peter är Petros, vilket betyder ”en sten” eller en liten sten. Å andra sidan är det grekiska ord som Jesus använde för klippa Petra, som betyder ”en massiv sten” eller berggrund. Nu kan vi se att det finns en uppenbar skillnad! Peter hade rätt när han hävdade att Jesus var ”Kristus” och det var denna sanning kyrkan skulle vara grundat på: Jesus Kristus ” hörnsten” (Matt 21:42). Jesus talade om att bygga sin kyrka på fast berggrund, inte en liten sten.
  ”Därför var och en som hör dessa ord till mig, och gör vad dem kommer jag att likna honom till en vis man, som byggde sitt hus på en klippa: Och regnet föll, och vattenströmmarna kom, och vindarna blåste och slog på det huset , och det föll inte, ty det var grundat på hälleberget (Klippan). (Matt 7:24-25)
  Paulus är tydlig i 1 Kor 3:11 ”Ty ingen annan grund kan ingen lägga än den som är lagd, vilken är Jesus Kristus.” Vi kan inte se att en enkel människa som grunden för den kristna kyrkan! ”Det är bättre att lita på Herren än att förlita sig på människan.” (Ps 118:8). Som David sa, ”Herren är min klippa” (Ps 18:2) ”Och vem är en klippa utom vår Gud?” (Ps 18:31).
  Nu är vi långt från ämnet och jag hänvisar er som vill grubbla vidare på denna villfarelse till 500-salen.
  http://aletheia.se/category/500-salen/
  mvh
  Daniel

  Oki vi kan skippa fokuseringen kring ”klippan” och dess innebörd. Att Petrus fick namnet klippan har snarare sin bakgrund i att han var en stabil person, som skulle vara en ledare för den tidiga kyrkan.. ”Var en herde för mina får.” (Joh 21:1)

  Och att Jesus ger Petrus ett konkret uppdrag att leda sin församling med andens auktoritet till hans återkomst..
  Vilket vi även kan se här:
  ”Ni har fogats in i den byggnad som har apostlarna och profeterna till grund och Kristus Jesus själv till hörnsten.”
  Ja en del av apostlarna verkar försvinna ur den kristna historien, iaf så finns det inte mycket att läsa om dem. Det är främts Petrus som sätter ett gigantiskt avtryck i till oss idag.. Petrus vittnesbörd skrivs ner av Markus. Markus evangelium har inspirerat det två andra synoptikerna.
  Men det mest relevanta är trots allt :

  ”Jag skall ge [DIG] nycklarna till himmelriket. Allt [DU] binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt [DU] löser på jorden skall vara löst i himlen.” (Matt 16:18-19)

 • Petrus Hägglund skrev:

  Du kan vara lugn min vän, det har inte med dig att göra. Jag är på frälsningens väg har genom Yeshua blod fått kommit nära, fått del i förbunden och löftena. Delar religion med min rabbeno och sändebuden, men kristen det är jag inte.
  Välsignelser och nåd från Israels Gud

  Okidoki 🙂

 • Sleepaz skrev:

  Jag skall ge [DIG] nycklarna till himmelriket. Allt [DU] binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt [DU] löser på jorden skall vara löst i himlen.” (Matt 16:18-19)

  I nästa vers står det;

  Matt 16:20 Sedan förbjöd han lärjungarna att tala om för någon att han var Messias.

  Tolkningen av v. 18-19 hör ju ihop med tolkningen om vem som är klippan. Med din tolkning får Petrus mycket riktigt dessa nycklar. Med hundratals miljoners evangelikaners tolkning – Församlingen.

  Alltså – i v.20 förbjuder han lärjungarna att berätta att han är Messias. Det var alltså inte frågan om ett privat samtal med Petrus utan som du förstår gav han nyckelmakten till sina lärjungar/Ekklesia/du och jag.

  Jag anar att vi inte kommer så mycket längre i detta samtal och jag är öppen för att vår kunskap enligt 1 Kor 13 är ett styckverk. Det innebär att när Jesus Kristus kommer tillbaka – reder en hel del (alla) av dessa teologiska knutar inom kristenheten ut sig.

  En av oss kommer onekligen att behöva be den andre om ursäkt. 😉

  Var välsigan i ALLT du gör

  /Daniel

 • MyTwoCents skrev:

  I nästa vers står det;
  Matt 16:20 Sedan förbjöd han lärjungarna att tala om för någon att han var Messias.

  Som jag ser det så förbjuder Jesus detta pga folkets vilja, att en krigisk Messias skall komma ”ala David” och ordna upp allt som drabbat det judiska folket som ligger under belägring av Romarna.
  Han drar sig även undan för stora folksamlingar av samma anledning. En av Satans största fresteler är att göra Jesus till en stor Jordisk kung med makt. Men Jesus kall är av en annan kaliber som du vet 🙂

 • Petrus Hägglund skrev:

  Du kan vara lugn min vän, det har inte med dig att göra. Jag är på frälsningens väg har genom Yeshua blod fått kommit nära, fått del i förbunden och löftena. Delar religion med min rabbeno och sändebuden, men kristen det är jag inte.
  Välsignelser och nåd från Israels Gud

  Jag förmodar att du till en Messiansk förening av nått slag som förnekar Jesus som sann Gud och sann människa.

  Jag har dock lite svårt att förstå hur Yeshua blod kan föra dig till frälsning.

  Om inte Jesus är Gud, är han bara en i raden av profeter som fått sätta sitt liv till. Hans människoblod kan aldrig ta bort en endaste synd om han inte vore sann Gud och sann människa.

  Skall ge ett exempel på varför.
  I historien om Abrhaman och Isac ser vi hur Abraham är beredd att offra Isac pga sin tilltro till Gud.
  Abraham skulle precis sätta kniven i Isac. Men innan det sker kommer ett nej från himmelriket. Gud nöjer sig med Abrahams tro. Han var i tro redo att offra sin son. Det vore inget offer om inte Isac vore av samma väsen som Abraham, dvs människa. Abraham offrar något som är mer kärt en sig själv.

  Vi ser en liknande historia som utspelar sig i nyatestamentet.
  Faderns sänder sin son till världen, sonen är Gud. (Joh 1)

  Likt Abraham offrar fadern sonen. Men fadern löper hela linan ut. Sonen offras till att ta på sig denna bägare av vrede och dom över världen. Det är ett smärtsamt straff att ta på sig. All vidrig synd och ondska som människan skall straffas för.
  All denna fruktansvärda vrede och dom låter fadern sonen genomlida, och sonen väljer det.
  Det är av en sådan smärtsam kaliber att sonen i Getsemane säger:
  ”Min Fader, om det är möjligt, låt denna kalk gå ifrån mig. Men inte som jag vill utan som du vill.” (Matt 26:39)

  Och vi ser det på korset där sonen skriker:
  ”Eli, Eli, lema sabaktani?” Det betyder: ”Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?” (Matt 27:46)
  Det råder en tystnad från fadern. Sonen är övergiven, all vrede och synd är lagd på honom.
  Allt är sedan fullbordat. Templet bryts i två delar. Vägen är öppen.

  Om inte Jesus är Gud, kan han aldrig ta på sig världens dom och synd.
  Och det är av den anledningen att en domare kan inte fria någon som betått ett brott och är skyldig, och samtidigt vara ett rättvis domare.
  Människan är ett syndigt släkte som förkastat Gud. Och om Gud bara rätt av förlåter allas synder, går han emot sin natur som rättvis.
  Det kan aldrig bli en rättvis dom om inte Jesus är Gud.
  Jesus avstår något, han är värd allt, han är den som skapt allt säger skriften. Den som skapt allt, offras på ett kors och tar på sig all dom och vrede som synden medför.
  Fadern dömer världen genom sonen, men samtidigt friar han världen. Dom och rättvisa skippas på samma gång. Ingen annan än den som skapt denna värld kan ta på sig alla denna vrede och dom. Lagstiftaren går ner i sin egen skapelse och offrar sig, han ger dem skyldiga borgen. Det är nåd!

  Jag är mest lite nyfiken på hur du ser på detta.. 🙂

 • Petrus Hägglund

  Sann människa – JA till 100%. Det som är kvar sedan kan vi diskutera om 😉 För mig blir en Gud som kan dö eller på något sätt förändras en väldigt liten Gud. Yeshua är faderns representant nomber one, INGEN i skapelsen har upphöjts mer. Min uppfattning är att DNA;t i treenighetsläran är antisemitisn, det var och är en stötesten för kyrkofäderna med en judisk frälsare. Så uppkom den omöjliga ekvationen om 100% människa 100% Gud. Du kan läsa Joh 1 som att det inom fadern av evighet finns en mästerplan, den tar sig uttryck i Israel, Torahn och Messias. Messias är Torahn förkroppsligad. Den Evige kan ldrig någonsin förändras, never ever. Därför gäller de instruktioner den Evige gav på Sinai till evig tid, Ursäkta mig men ditt tal om att kyrkan kan instifta nya dogmer är trams, det skulle gör den Evige till en lögnare. En så liten Gud kan inte jag frukta. Kadosh, kadosh kadosh, han var avskild innan jorden skapades, han är avskild i denna tidsålder, han är avskild i den tillkommande tidsåldern och bor i ett ljus dit ingen kan nå.

  ”En enda är medlare mellan Gud och människor, en MÄNNISKA Yeshua Messias.

  Lite spridda tankar under annat arbete, men hoppas det kan ge något.

 • Läs här ett starkt vittnesbörd om Robert Granats berättelse om sitt möte med den s.k. Torontovälsignelsen:

  http://bibelfokus.se/robert

  Och detta är ju också något som många andra svenskar har varit i kontakt med och som på sina håll influerat församlingar i vårt land. Likaså var det många från församlingar i Sverige som förra sommaren åkte över för att låta sig påverkas av det som hände i Lakeland under Todd Bentleys kampanj där. Allt detta visade sig var osunt rakt igenom, och vi behöver verkligen Andebedömningens nådegåva så vi inte ”går på dessa minor” som du läggs ut i den stora andliga förförelsen i ändetiden.

  Berndt

 • Petrus Hägglund skrev:

  Sann människa – JA till 100%. Det som är kvar sedan kan vi diskutera om För mig blir en Gud som kan dö eller på något sätt förändras en väldigt liten Gud. Yeshua är faderns representant nomber one, INGEN i skapelsen har upphöjts mer. Min uppfattning är att DNA;t i treenighetsläran är antisemitisn, det var och är en stötesten för kyrkofäderna med en judisk frälsare. Så uppkom den omöjliga ekvationen om 100% människa 100% Gud.

  Hur kan du få det till att det skulle vara antisemitiskt att hävda att juden Jesus är sann Gud OCH sann människa? Är det inte snarare ett utslag av raka motsatsen, att upphöja judarna i allmänhet och juden Jesus i synnerhet?

  allt gott!

 • President Bush anklagades med rätta för att inte måna om rättsäkerheten för enskilda människor. Men det var ändå inget i jämförelse med Obama. Nu växer det fram en totalitär stat under Obamaregimen i USA. Hoppas att det amerikanska folket vaknar innan det är för sent. Ta er tid att titta på detta analyserande nyhetsinslag:

  http://www.youtube.com/watch?v=lS1-Tu1jq8A&eurl=http%3A%2F%2Fcyberliv.bloggagratis.se%2Fkategori%2F23826-usa-och-obama%2F&feature=player_embedded#t=40

 • Petrus Hägglund skrev:

  Sann människa – JA till 100%. Det som är kvar sedan kan vi diskutera om För mig blir en Gud som kan dö eller på något sätt förändras en väldigt liten Gud. Yeshua är faderns representant nomber one, INGEN i skapelsen har upphöjts mer. Min uppfattning är att DNA;t i treenighetsläran är antisemitisn, det var och är en stötesten för kyrkofäderna med en judisk frälsare. Så uppkom den omöjliga ekvationen om 100% människa 100% Gud. Du kan läsa Joh 1 som att det inom fadern av evighet finns en mästerplan, den tar sig uttryck i Israel, Torahn och Messias. Messias är Torahn förkroppsligad. Den Evige kan ldrig någonsin förändras, never ever. Därför gäller de instruktioner den Evige gav på Sinai till evig tid, Ursäkta mig men ditt tal om att kyrkan kan instifta nya dogmer är trams, det skulle gör den Evige till en lögnare. En så liten Gud kan inte jag frukta. Kadosh, kadosh kadosh, han var avskild innan jorden skapades, han är avskild i denna tidsålder, han är avskild i den tillkommande tidsåldern och bor i ett ljus dit ingen kan nå.
  ”En enda är medlare mellan Gud och människor, en MÄNNISKA Yeshua Messias.
  Lite spridda tankar under annat arbete, men hoppas det kan ge något.

  Hej.

  Jag har också likt Tuve svårt att se varför det skulle vara antisemitiskt med treeingheten.

  Jag håller med dig att Messias är Torahn förkroppsligad. Eller snarare han är herre över ”Sabbaten”

  Jag undrar om du tror att Jesus var ”hos” fadern innan han kom hit? Att han avstod sin Gudomlighet? Tänker främst på detta stället:

  ”Han ägde Guds gestalt men vakade inte över sin jämlikhet med Gud, utan avstod från allt och antog en tjänares gestalt då han blev som en av oss.” Fil. 2:6,7

  Kolosserbrevet 2:9: ”Ty i honom (Jesus) har hela den gudomliga fullheten förkroppsligats och tagit sin boning.”

  Sen så måste dessa Jesu citat vara ganska hädiska ur dina ögon sett..

  Johannesevangeliet 10:30: ”Jag och Fadern är ett.”

  Johannesevangeliet 20:28: ”Då svarade Tomas: ”Min Herre och min Gud.”

  Detta bör också vara hädiskt, varför behöver den högste Guden ha böner via Jesus?

  Hittills har ni inte bett om något i mitt namn. Bed och ni skall få, för att er glädje skall vara fullkomlig. (Joh 16:24)

  Sen ett annat citat från Matteus nedanför.
  Hur kan vi vara samlade i en människas namn, och att han är bland oss när vi gör detta? Tyder inte detta på att Jesus är Gud? Vilken annan människa kan göra så?

  ”Ty där två eller tre är samlade i mitt namn, där är jag mitt ibland dem” (Matt 18:20)

 • Petrus Hägglund

  Nej jag får inga problem med dessa ställen eller betraktar dom som hädiska. En vän till mig brukar säga att man måste börja innan man kan ta b osv.
  För det första; Uppenbarelsen om den Evige hans väsen och karaktär gavs på hebreiska, alltså måste all skrift förstås utifrån en hebreisk kontext. Detta gäller även Brit hadacha (NT), detta oavsett om delar av BH skrevs på ett annat språk så kan inget annat språk ge full rättvisa åt tron och trons mysterium. B; Moses är grunden, varför varje skrift, profet eller annan förkunnare som agerar i opposition mot Moses kommer att förkastas och betraktas som falsk. Två nyckelord; i avslutningen av Tanach får vi uppmaningen att inte glömma Moses, ändå är det just det vi gjort. Yeshua säger klart att enda sättet att lära känna honom är att lära känna Moses. Alltså känner du inte Moses så känner du inte heller Yeshua.

  Om man klär av Yeshua all mänsklighet och judiskhet. Samt stöper om vad det innebär att vara Gud, glöm inte att Moses var Gud. Och omvandlar honom via någon grekiskt hellinistisk formel, så att han blir allt annat än jude. Då har jag det mycket svårt att se det som något annat än antisemitism.

  När nu den Evige har upphöjt honom mest i skapelsen och gjort honom till son och gett honom förtstfödslorätten. Och genom adam hakadmón(mästerplanen) så är allt skapat genom honom och till honom. Och genom denna underbara judiske man har jag fått kommit nära fått medborgarskap och del i löftena. Denna judiske man har gett det ultima perfekta exemplet på hur jag skall leva i enlighet med Moses tora. Nej jag har inge problem att erkänna denne jude som min adon (herre). Ej heller har jag problem att beträda den nya och levande väg denne judiske man öppnat. Ej heller har jag problem att ta tag i en (annan) judisk mans hörntofs och be han visa mig vägen till den Evige, för jag vet att Gud är med honom.

  Israel, Torahn och Messias är grunden tappar vi någon av dessa så är vi på gungfly.

 • @ Metodistpastor Berndt Isaksson:

  Tack för länken från Bibelfocus. Väldigt stark och med tydliga varningar från en som sett denna bedrägliga smörja från insidan. Denna länk borde spridas runt !

  Då kom jag att tänka på, Berndt, att vad tyckte du om Boken ” Journal of the unknown prophet”?
  ‘A visitation of Jesus’ kallades boken.

  Du skulle beställa den, skrev du, så nu är jag ganska nyfiken på ditt omdöme av den. 😉

 • Petrus Hägglund skrev:

  Nej jag får inga problem med dessa ställen eller betraktar dom som hädiska. En vän till mig brukar säga att man måste börja innan man kan ta b osv.
  För det första; Uppenbarelsen om den Evige hans väsen och karaktär gavs på hebreiska, alltså måste all skrift förstås utifrån en hebreisk kontext. Detta gäller även Brit hadacha (NT), detta oavsett om delar av BH skrevs på ett annat språk så kan inget annat språk ge full rättvisa åt tron och trons mysterium. B; Moses är grunden, varför varje skrift, profet eller annan förkunnare som agerar i opposition mot Moses kommer att förkastas och betraktas som falsk. Två nyckelord; i avslutningen av Tanach får vi uppmaningen att inte glömma Moses, ändå är det just det vi gjort. Yeshua säger klart att enda sättet att lära känna honom är att lära känna Moses. Alltså känner du inte Moses så känner du inte heller Yeshua.
  Om man klär av Yeshua all mänsklighet och judiskhet. Samt stöper om vad det innebär att vara Gud, glöm inte att Moses var Gud. Och omvandlar honom via någon grekiskt hellinistisk formel, så att han blir allt annat än jude. Då har jag det mycket svårt att se det som något annat än antisemitism.
  När nu den Evige har upphöjt honom mest i skapelsen och gjort honom till son och gett honom förtstfödslorätten. Och genom adam hakadmón(mästerplanen) så är allt skapat genom honom och till honom. Och genom denna underbara judiske man har jag fått kommit nära fått medborgarskap och del i löftena. Denna judiske man har gett det ultima perfekta exemplet på hur jag skall leva i enlighet med Moses tora. Nej jag har inge problem att erkänna denne jude som min adon (herre). Ej heller har jag problem att beträda den nya och levande väg denne judiske man öppnat. Ej heller har jag problem att ta tag i en (annan) judisk mans hörntofs och be han visa mig vägen till den Evige, för jag vet att Gud är med honom.
  Israel, Torahn och Messias är grunden tappar vi någon av dessa så är vi på gungfly.

  Men för att kunna leva i enlighet med Torah, så måste du vara en Jude och följa 613 buden.
  Jude föds man till enligt Mose lag. Allså är det meningslöst för hedningar att följa den 613 buden som Judarna gör. Även om hedningar följer lagen så måste ändå hedningen födas på nytt av den helige ande i tro på Jesus. Hedningen föds inte på nytt pga att hedningen är så duktigt på att hålla lagen som Mose gav.
  Jesus föddes som Jude och håller lagen till varje punkt. Tack vare detta så fullbordar han lagen som människa och ett nytt förbund sluts. Jesus fullbordar lagen med sin kropp. Tror du på Jesus så tror du på Guds ord. Jesus är Guds ord.
  Dessutom så förmodar jag att du är en hedning (är du född Jude så är den en annan sak), och kan aldrig komma in under det Judiska förbundet.
  Det finns ingen anledning att följa det 613 buden när du följer Jesus.. Det gör ingen nytta för dig iaf.

  Jesus påpekade även felaktigheten i att göra hedningar till proselyter.

  ”Ve er, skriftlärda och fariseer, ni hycklare! Ni far omkring över land och hav för att göra någon till en proselyt,* och när han har blivit det, gör ni honom till ett Gehennas barn, dubbelt värre än ni själva. ” (Matt 23:15)

  proselyt: Ordet används i NT om hedningar som anslutit sig till judendomen

 • Petrus Hägglund

  Mose svärfar, Kornelius skriften är full på exempel på de som konverterat. Dock varnar Paulus inympade för att gå den vägen, som jag förstår det för att inte skapa oro inom Israel. Går vi till Apg 15 ser vi hur vissa minikrav läggs på hedningarna för att de sedan skall fostras in i synagogan, då Moses (ljuvliga tanke 😉 ) har sina föreläsare i varje stad.

  Den Messias som instiftar en ny religion, upphäver ett endaste jod i den Eviges instruktioner. Denne blir en falsk Messias, och den säger jag nej tack till. Därför går det en klar skiljelinje mellan kyrkans Jesus Kristus och skriftens Yeshua Messias. Yeshua upphävde inte ett enda bud och startade ingen ny religion. Faktum är när vi hade väckelse i detta land, när folk omvände sig från synd. Då predikades det fulla evangeliet som gjorde att människor omvände sig från sin synd. Ledande företrädare för pingströrelsen tex gick under smeknamnet Moses, för att man predikade så mycket lag.

  Detta är det enda hoppet för Sverige idag – ett avskilt folk som lever enligt den Eviges alla bud. Ett marknadsanpassat budskap kommer bara att lura människor.

  Mede detta ber jag att få tacka för mig, eftersom detta är en blogg för kristet tro och liv har jag valt att i huvudsak hålla mig utanför trossamtalen, men kommer in på ett och annat samhällsinlägg.

  Nåd och välsignelser från Israels Elohim.

 • Så är det enligt den Gregorianska kalendern åter dags för ännu en 11 September, och givetvis finns det de som talar om att ännu våldsammare terrordåd än 2001 nu står på tur. Eller vad sägs om den här? Har månne den tidigare terroristen Daniel J. Hill prickat in ännu en fullträff efter att ha förutsagt bägge de tidigare attackerna mot tvillingtornen på Manhattan.

  http://www.deseretnews.com/article/print/705328180/Is-another-911-set-to-unfold.html

  Fred

 • elisabeth skrev:

  Då kom jag att tänka på, Berndt, att vad tyckte du om Boken ” Journal of the unknown prophet”?
  ‘A visitation of Jesus’ kallades boken.

  Du skulle beställa den, skrev du, så nu är jag ganska nyfiken på ditt omdöme av den. 😉

  Hej

  Det var precis som du sa. Dvs. det var ytterst flummigt och jag hoppas att de som läser den förpasar den din den hör hemma – soptunnan 😉

  Mvh

  Berndt

 • Ska Tyskland drabbas av Al Qaida?

  Underrättelsetjänster runt om i världen befarar nu att Tyskland, kanske inom de närmaste veckorna, kan komma att drabbas av ett terrordåd i storlek med ”11 september dådet”. Låt oss be om Guds beskydd över Tyskland och att dessa onda planer blir avslöjade och att de som planerar får ond bråd död blir arresterade.

  Läs mer om saken här:

  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133325

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  elisabeth skrev:
  Då kom jag att tänka på, Berndt, att vad tyckte du om Boken ” Journal of the unknown prophet”?
  ‘A visitation of Jesus’ kallades boken.
  Du skulle beställa den, skrev du, så nu är jag ganska nyfiken på ditt omdöme av den.
  Hej
  Det var precis som du sa. Dvs. det var ytterst flummigt och jag hoppas att de som läser den förpasar den din den hör hemma – soptunnan
  Mvh
  Berndt

  Hej ! Tack för svar ! Jasså…du också tyckte så.
  Ja, man förvånades över att ”kändisar” som Rick Joyner, Colin Dye, John & Lisa Bevere, m.fl. så ”högt rekommenderar denna bok , som tydligt bär Guds finger-avtryck”. (skrev Bevere )

  Det var ju ‘crap all over’ !! Dessa personer verkar ha fullständigt felnavigerat. Sorgligt.

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  Ska Tyskland drabbas av Al Qaida?
  Underrättelsetjänster runt om i världen befarar nu att Tyskland, kanske inom de närmaste veckorna, kan komma att drabbas av ett terrordåd i storlek med ”11 september dådet”. Låt oss be om Guds beskydd över Tyskland och att dessa onda planer blir avslöjade och att de som planerar får ond bråd död blir arresterade.
  Läs mer om saken här:
  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133325

  Tja…de kanske tänker ha det dynamitpartyt i Tyskland samtidigt som Islam har festsamling på Capitol Hill den 25 sept.

  (se Haggajs länk ‘Blås i Silvertrumpeterna’)

 • Johan,

  Du kan ta reda på detta från den författare jag skrev om. Hans åsikt är att ”samma andemakt som nu är förhärskande i Islam” fanns redan då Daniel skrev sina profetior. Och …som sagt …fanns redan i Genesis bland de barbariska folkslagen Gud förgjorde .
  Nog om detta för min del.

 • Oroande tidstecken :

  ”Världen nära undergång :

  Världens undergång kan vara nära. England ligger övergivet, Australien och Nya Zeeland har smält ihop. Det mesta ser ut som skräp.

  Nej, vi talar inte om klimatkrisen utan byggkrisens Dubai, som The Times gjort en grundlig genomgång av.
  Den gigantiska konstgjorda skärgården på 300 öar i Persiska viken utanför Dubai, skulle skapa en världskarta och efterlikna världens länder. Ett paradis i lyx som skulle fyllas av superstjärnor och superrika – arkipelagen kallades The World och hade en sammanlagd budget på 97 miljarder kronor.
  En värld som nu ser ut att gå mot sin undergång.

  Kreditkrisen och de häftigt fallande fastighetspriserna i Dubai har tvingat byggbolaget att stoppa projektet som redan börjat förfalla.
  De tilltänkta kändisarna och überrika lyser med sin frånvaro, istället visade det sig vara vanliga investerare, som lade in 70 procent i deposition.

  Mannen som stod bakom konsortiet som köpte ön ”Irland” för 350 miljoner kronor, begick självmord tidigare i år, och hans affärsvänner har inga utsikter att kunna hoppa av.
  – Världen har blivit inställd. Det ser inte ens ut som världen. I själva verket är det bara en ö som sköts om och den ägs av sheijken av Dubai, resten ser ut som skräphögar, säger en lokal mäklare till The Times.”

  Artikel med bild från http://www.gp.se

 • Nu kan vi kanske förstå varifrån Noa fick sin jordbeck ifrån som han beströk arken med. De flesta av oss har väl fått lära oss att oljan är fossila rester som det tog tusentals år att under högt tryck och temperatur djupt ner under marken för att omvandla till råolja eller jordbeck. Nu har man vid KTH publicerat forskarresultat som visar på att så behöver det inte alls gå till. Om vi tar vara på den här upptäckten så kan snart Norge och araberna gå och dra något gammalt över sig medans vi stegar fram som oljelandet nummer ett.

  http://www.kth.se/aktuellt/1.43372?l=en_UK

  Fred

 • @ Fred Ö:skrev:

  ”så kan snart Norge och araberna gå och dra något gammalt över sig medans vi stegar fram som oljelandet nummer ett.”

  — Det verkar rena april-skämtet…men visst har vi svenskar ändå haft ‘på känn’ att i vårt lands innandöme finns oanade rikedomar. I Norrlands inland finns massor av guld, t.ex.
  Det har ju borrats utanför Gotland efter olja med noll results.

  Fred, nu får du övertyga Professor Kutcherov att pejla in våra slumrande oljedepåer ! 🙂

 • Michael G. Helders skrev hos Stefan Swärd:

  ”Man är höger konservativ om man:
  * Du har en “jag älskar Stefan Swärd” tatuering.
  * Du campar framför LO kvällen innan biljetterna släpps till Europakonferansen,
  * Du har inget emot predikningar om helvetet
  * Du prenumerera på Världen i Dag (eventuellt Hemmets Vän).
  * Du kan inte definiera ordet evangelisk men gillar titeln ändå.
  * Alla dina teologiska böcker har erkänts av JI Packer.
  * Du vet vem Carl F. H. Henry är.
  * Du spenderar för mycket tid online läsa listor som det här
  * Du har försökt att smuggla biblar till ÖTH
  * Du tyckte den tidigare linjen var rolig.”
  http://www.stefansward.se/2009/09/15/mellergarddebatten-ar-jag-hoger-eller-vansterevangelikal/#comments

  Det där med att smuggla biblar till ÖTH var det fyndigaste jag läst i den kristan ankdammen år 5769. 🙂 🙂 🙂

 • elisabeth skrev:

  ”så kan snart Norge och araberna gå och dra något gammalt över sig medans vi stegar fram som oljelandet nummer ett.”

  – Det verkar rena april-skämtet…men visst har vi svenskar ändå haft ‘på känn’ att i vårt lands innandöme finns oanade rikedomar. I Norrlands inland finns massor av guld, t.ex.
  Det har ju borrats utanför Gotland efter olja med noll results.

  Kanske inget skämt ändå, men egentligen inte någon direkt nyhet, åtminstone inte för ryssarna som ju känt till och arbetat efter den här modellen sedan länge och hittat en massa olja på sådana djup som väl inga andra brytt sig om att leta. När det sedan gäller oljan öster om Gotland så undrar jag om Sverige verkligen gjorde några verkliga försök att borra tillräckligt lång österut och knappast lär vi få tillfälle att göra det om nu Ryssarna skall dra sin oljepipeline däremellan.

  Shalom!
  Fred

 • Torbjörn Larsson,

  Du skrev : ”Den som känner Calvins historia hur han till slut lyckades fly från katolikerna som försökte bränna upp varenda protestant i Paris med omgivningar.
  Hur hans liv visade på Kristus och drog många med sig avfärdar inte honom med några noncharlanta penndrag.
  John Wesley en av mina topprankade predikanter genom alla tider läste gärna Calvin, och det säger inte så litet…”

  –Ja, förvisso var både Kalvin och Luther sin tids ‘Predikanter’ som med patos stred för vad de hade valt ut att inhämta från hela Skriften.

  Du nämner Wesley…också en av mina absoluta ‘favoriter’. Han hade stor nitälskan för Sanningen och levde som han lärde.

  Luther…javisst…VÅR Gud är oss en väldig borg…

  ..Med större reflexion över detta begrepp kunde Luther ha utökat sina studier till ‘Gamla Testamentet’, där flera det ofta nämns ‘Israels Gud.’
  För just så beskriver sig Elohim, YHWH, på många ställen där.
  Men Luther var och ÄR fortfarande inte ensam om denna begrepps-förändring. Det har ju fortgått i nära 500 år.

  Jag vill ändå betona, att jag är mycket GLAD över att Luther var så stark så att han ORKADE stå emot den Romerska villoläran. Han hade guts att stå emot Påven och blev därmed förbannad…
  Var finns sådant mod idag ??

  Så… jag nonchalerade inte vad dessa män har betytt för kristenheten, men ville påvisa vilka följder och den ersättningsteologi som följde i deras spår.

 • @ Fred Ö:skrev:

  ”Kanske inget skämt ändå, men egentligen inte någon direkt nyhet, åtminstone inte för ryssarna som ju känt till och arbetat efter den här modellen sedan länge och hittat en massa olja på sådana djup som väl inga andra brytt sig om att leta.”

  — Nej, jag tog det inte som ett skämt heller, det gav bara intrycket av att ”vara så enkelt”.
  Detta om något borde väl intressera Miljöminister och vår Regering att studera vad denne professor Kutcherov har kommit fram till. Vad tror du ?

  Kanske de hinner göra diverse utredningar innan Jesus återkomst ? 😉

 • En Välsignad Rosh Hashana vill jag tillönska er alla. Detta är den andra Rosh Hashana, (Basunhögtiden) i den årsvecka som slutar hösten 2015. Tänk, kära vänner om Bausnen på Rosh Hashana 2015 blir den sista Bausnen och Jesus lyfter hem sin Brudeskara från jorden.

  Rosh Hashana

  Sju nyårsbasuner ska ljuda,

  i Rosh Hashana,

  innan Jesus kommer tillbaka.

  Israels Gud, låt detta år

  den andra basunen få ljuda

  till tecken och till väckelse.

  Sju nyårsbasuner ska ljuda

  i Rosh Hashana.

  Kom Herre Jesus på skyar,

  jag vill vakande vänta

  med nådens olja i hjärtat

  och med förväntan i sinnet.

  Sju nyårsbasuner ska ljuda

  i Rosh Hashana,

  och till sista basunens ljud

  ska Jesus uppenbaras i makt.

  Låt inte världen hindra dig

  att möta Jesus på himlaskyar.

  Berndt Isaksson

 • Människobarn som inte kan klara sig själva, bara för att de är för små, och behöver lifesupport i livmodern, klassas som cellklumpar eller grodyngel när det är opportunt för vinstens skull.

  Hur länge kommer senil-dementa att klassas om människor?

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8263856.stm

  Det blir nog för dyrt det med. Och de kan ju dessutom ha användbara organ …..

  /Kjell

 • Hur sjukt har Sverige blivit egentligen?

  ”Hot och stenkastning leder till att personalen på Östra kyrkogården i Malmö ska ha personlarm på sig när de arbetar, rapporterar Sveriges Radio Malmö.” slut citat

  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=181336

 • Så här skriver Siewert Öholm idag i Världen idag :

  ”Jag är alldeles övertygad om att svenska folket med valet av alliansregeringen däremot inte ville ha ett enögt pers­pektiv på Israels situation i Mellanöstern.
  Två ögon som blickar mot Mellanöstern skulle faktiskt se demokratin Israel som förebild för sina fanatiska grannar både i Gaza, Syrien och Iran. Två öron riktade mot Mellanöstern skulle också höra hoten om Israels utplåning, om atomvapenuppladdningen i Iran och hatutropen i fredagsbönerna och från minareterna.
  Ett EU-ledarskap som både blundar och slutar lyssna där blod, terror och fanatism är helt uppenbar är en djup besvikelse. Gazakriget är ingen replik här. Opportunism och rädsla för starka islamiska krafter i både politik och ekonomi får inte hindra EU att bekämpa de våldsideologier som omger Israel.
  I praktiken skulle Sverige som ordförandeland i EU kunna bryta både tabun och dödläge genom att från både svensk och EU:s sida inbjuda Benjamin Netanyahu till Stockholm.
  Just nu är det Israelerna vi måste lyssna på igen. Aftonbladet kan ju bara stava till Hamas.” slut citat.

  Mycket klokt, Tack, Siewert Öholm !

 • Med tanke på hur Jerusalem blev såååå viktigt inom Islam efter det att Israel kom tillbaka på världens kartor:
  http://www.nmatv.com/video/1418/Jerusalem-in-Jewish-and-Islamic-Culture

  Förutom i det här spelet, förståss, där Israels gator inte existerar:
  http://www.monopolycitystreets.com/
  …som baserar sina kartor härifrån:
  http://www.orion-me.com/products.php

 • Fredrik skrev:

  Med tanke på hur Jerusalem blev såååå viktigt inom Islam efter det att Israel kom tillbaka på världens kartor:
  http://www.nmatv.com/video/1418/Jerusalem-in-Jewish-and-Islamic-Culture
  Förutom i det här spelet, förståss, där Israels gator inte existerar:
  http://www.monopolycitystreets.com/
  …som baserar sina kartor härifrån:
  http://www.orion-me.com/products.php

  Usch, jag ryser av obehag bara av att se denna otroliga och arroganta fräckhet. !

  Det ingår säkert i deras sataniska strategi att psyka Israel med just ‘sådana attacker’.
  Självklart fanns inte de gator i Jerusalem som jag ville se…

 • Om någon vill bli litet mörkrädd, läs detta:

  http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/6210255/EU-funding-Orwellian-artificial-intelligence-plan-to-monitor-public-for-abnormal-behaviour.html
  http://www.indect-project.eu/

  Vad sägs om:

  ”ADABTS: Automatic Detection of Abnormal Behaviour and Threats in crowded Spaces”,
  ”SUBITO: Surveillance of unattended baggage and the identification and tracking of the owner”
  ”SAMURAI: Suspicious and Abnormal behaviour Monitoring Suspicious Using a network of cameras for sItuation awareness enhancement”.

  Frågan är om det kan kallas ”Normal Behaviour” att ta aktiv del i vissa bloggar 🙂

  Det gäller att väjla rätt Big Brother.

  /Kjell

 • Jag är mycket skeptiskt till konspirationsteorier som ständigt dyker upp som svampar ur jorden.

  Men detta vore det intressant om några ville lyssna till – vad tror ni om detta?

  http://www.youtube.com/watch?v=PelTWCUmTsU

 • Så här skriver Lars Enarson i sitt senaste Bönebrev :

  ”• Jom Kippur, Försoningsdagen, den 27-28 sep

  ”Jag skall utplåna detta lands missgärning på en enda dag.” (Sak. 3:9)

  Vilket härligt löfte! Yom Kippur, Försoningsdagen, kommer en dag att fullbordas i Jerusalem genom Messias. Hela Israel kommer att bli frälst och Landet kommer att renas från all synd och orenhet. Sedan kommer ett nytt tempel att byggas och där kommer Messias att inta sin tron och regera över Israel och hela världen.

  ”Då hörde jag någon tala till mig inifrån templet, medan en man stod bredvid mig. Han sade till mig: ‘Du människobarn, detta är platsen för min tron, platsen för mina fötter, där jag vill bo ibland Israels barn för evigt. Och Israels hus skall inte mer orena mitt heliga namn.’”
  (Hes. 43:6-7)

  ”Det skall ske på den dagen att hednafolken skall söka Isais rot, där han står som ett baner för folken, och hans boning skall vara härlig.” (Jer. 3:17) ”På den tiden skall man kalla Jerusalem ”HERRENS tron” (Jer. 3:17) ”

 • Underbar färgprakt i Lapplands-fjällen :
  Att glädjas över Skaparens härliga färgsinne !

  http://vk.se/bildspel_nara.jsp?article=303644

 • micro

  elisabeth skrev:

  Underbar färgprakt i Lapplands-fjällen :
  Att glädjas över Skaparens härliga färgsinne !
  http://vk.se/bildspel_nara.jsp?article=303644

  Verkligen underbart. Tack 🙂

 • Israeli Pomegranate Wine: Good for the Body, Good for the Soul

  Märkligt vin av granatäpplen som görs i övre Galileén. Förutom att varje frukt väger I,5 Kg så är det nyttigt för både kropp och själ…!

  Själ…??? Jo, varje frukt lär innehålla 613 kärnor !
  Kanske nåt att beställa hem till lövhyddo-högtiden !? 😉

  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133574

 • Månne att vi här ser en kommande global och interreligöst tempel planerat till att placeras över tempelplatsen i Jerusalem?

  http://www.joelstrumpet.com/?p=2209

  Utanför lägret, med Jesus!

  Fred

 • elisabeth skrev:

  Märkligt vin av granatäpplen som görs i övre Galileén. Förutom att varje frukt väger I,5 Kg så är det nyttigt för både kropp och själ…!

  – Mycket intressant. Ett nytt utflyktsmål nästa gång jag åker upp till Israel.

 • skrev:

  elisabeth skrev:
  Märkligt vin av granatäpplen som görs i övre Galileén. Förutom att varje frukt väger I,5 Kg så är det nyttigt för både kropp och själ…!
  – Mycket intressant. Ett nytt utflyktsmål nästa gång jag åker upp till Israel.

  Ja, det lär bli ett populärt avbrott ! 🙂

 • @ Fred Ö:skrev :

  ”Månne att vi här ser en kommande global och interreligöst tempel planerat till att placeras över tempelplatsen i Jerusalem?”

  –Vad vi nu upplever är dragkampen om ‘det ultima’, något mänskligt överdådligt som gör allt för att öka spänningen runt Tempelberget.
  Intressant notera, att Judarna själva är mkt väl medvetna om att bara Gud kan komma med TEMPLET…men innan dess lär det ju behövas något substitut för profetians skull…

 • elisabeth skrev:

  –Vad vi nu upplever är dragkampen om ‘det ultima’, något mänskligt överdådligt som gör allt för att öka spänningen runt Tempelberget.
  Intressant notera, att Judarna själva är mkt väl medvetna om att bara Gud kan komma med TEMPLET…men innan dess lär det ju behövas något substitut för profetians skull…

  När det gäller templet som ”laglöshetens människa” kommer att skända genom ”förödelsens styggelse”, så kallar faktiskt Paulus det templet för ”Guds tempel” och jag tror inte att Paulus på minsta sätt skulle ha syftat på en hologramkyrka liknande den nu planerade. Det finns knappast skäl att anta att Paulus syftade på något annat än det väl kända Guds tempel som då var på plats i Jerusalem i vars tempeltjänst han själv vid tillfälle deltog i. Men det templet är ju sedan länge jämnat med marken kanske någon säger. Visst och det genom ett terrordåd som utfördes av folk som var fiender till både Gud och hans folk. Ett återuppbyggt Guds tempel, blir därför inte ett nytt tempel utan bara en restaurering från grunden av det gamla. Egentligen samma tempel som det som redan tidigare återbyggdes på Guds befallning när Israel återvände från fångenskapen i Babylon. Bland judarna menar en del att templet inte kan byggas förrän Messias kommer. Här tror jag att man tar miste och blandar ihop detta tempel med tusenårsrikets tempel. Templet de fick i uppdrag att bygga direkt efter återvändandet från Babylon, ett bygge som visserligen redan tidigare drabbades av de omkringliggande folkens motstånd och vrede liksom när förebilden till ”laglöshetens människa, Antiokus Epiphanes skändade och lade i ruiner. Men som Gud då reste upp sitt folk och återupprättade sitt tempel så kommer inget att hindra honom att göra det igen. Profetian förutsätter ju inte bara att Israel åter skall finnas på plats i landet före Messias återkomst utan också att tempeltjänsten kommer att vara i funktion vid tiden före Antikrists framträdande. Men varför menar man då på sina håll att templet inte får byggas förrän det att Messias kommer. Man blandar antagligen ihop återvändandets tempel med tusenårsrikets tempel. Tusenårsrikets tempel kan man läsa om i Hes. 40-48 och i Sakarja 14. Någon borde berätta för Guds folk att det börjar bli dags att restaurera Guds hus. Månne om inte Gud har en uppgift för sina oljesmorda vittnen när det gäller den uppgiften?

  Upp. 14:
  1 ¶ Och ett rör, likt en mätstång, gavs åt mig, och mig blev sagt: »Stå upp och mät Guds tempel och altaret tillika med dem som tillbedja därinne.
  2 Men lämna å sido templets yttre förgård och mät den icke; ty den är prisgiven åt hedningarna, och de skola under fyrtiotvå månader förtrampa den heliga staden.
  3 ¶ Och jag skall låta mina två vittnen under ett tusen två hundra sextio dagar profetera, höljda i säcktyg.
  4 Dessa vittnen äro de två olivträd och de två ljusstakar som stå inför jordens Herre.
  5 Och om någon vill göra dem skada, så går eld ut ur deras mun och förtär deras ovänner; ja, om någon vill göra dem skada, så skall han bliva dödad på det sättet.

  Shalom!
  Fred

 • @ Fred Ö:
  skriver bl.a :

  ”Här tror jag att man tar miste och blandar ihop detta tempel med tusenårsrikets tempel”.

  Du skriver också:
  ”. Men varför menar man då på sina håll att templet inte får byggas förrän det att Messias kommer. Man blandar antagligen ihop återvändandets tempel med tusenårsrikets tempel”.

  –Men långt innan kommer det ju att byggas ett tempel på Tempelberget…

  Det finns inte något tempel under Tusenårsriket,
  Upp.21:22 ”: Ty något tempel såg jag inte i staden, ty Herren Gud den Allsmäktige, och Lammet är dess tempel”.

 • elisabeth skrev:

  Det finns inte något tempel under Tusenårsriket,
  Upp.21:22 ”: Ty något tempel såg jag inte i staden, ty Herren Gud den Allsmäktige, och Lammet är dess tempel”.

  Jo, i Tusenårsriket som blir här på en förnyad jord blir det ett Tempel. Däremot inte i himlen, där vi ska tillbringa evigheten efter det att jorden och himlakropparna har brunnit upp, enligt Petrus, blir det Gud själv som är vårt tempel när Han blir allt i alla.

  Mvh

  Berndt

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  Jo, i Tusenårsriket som blir här på en förnyad jord blir det ett Tempel. Däremot inte i himlen, där vi ska tillbringa evigheten efter det att jorden och himlakropparna har brunnit upp, enligt Petrus, blir det Gud själv som är vårt tempel när Han blir allt i alla.

  – Här får vi ge pastor Berndt rätt, tusenårsriket ingår i Olam haba (den nuvarande tidsåldern).

  Om vi däremot skall tillbringa evigheten i himlen, är jag inte lika säker på. Vilka skall då leva på den nya jorden, eller den förnyade jorden som detta ord också kan förstås som?

 • Berndt Isaksson,

  Nu är det så att Israels historia skriven både i himlarna och på jorden, då Gud säger att han tar dem som vittnen. 5 Mos. 30:19, 31:28. Dessa två eller tre vittnen kommer att bli de första som ”kastar sten på Israel om det är otroget förbundet med Gud.”
  Jämför med 5 Mos. 11:17, 17:7. Därför, så måste Gud skapa nya himlar och en ny jord efter tusenårsriket för att inte dessa vittnen skall fortsätta att tala MOT Israel och påminna om deras syndiga historia..

  Matt.5:18 talar ju om att ”lagen ska bestå tills himmel och jord förgås”.

  Jes. 65:17-18 ”Se jag skapar nya himlar och en ny jord, och man skall inte mer komma ihåg det förgångna eller tänka på det. Men förjda er och jubla till evig tid över det som jag skapar, ty se jag skapar Jerusalem till jubel och dess folk till fröjd.

  Upp. 21 :1 ”Och jag såg en ny himmel och en ny jord. Ty den första himlen och den första jorden hade försvunnit, och havet fanns inte mer.”

  Jag kan inte se varken i Upp. kap. 21 eller 22 annat än att det himmelska Jerusalem kommer ner till jorden. Du vill gärna hålla fast vid denna Platon-ide om en himmel dit alla ska samlas… Men vart hittar du det någonstans i Bibeln ? Kapitel och vers, tack, käre Broder.

 • elisabeth skrev:

  Det finns inte något tempel under Tusenårsriket,
  Upp.21:22 ”: Ty något tempel såg jag inte i staden, ty Herren Gud den Allsmäktige, och Lammet är dess tempel”.

  Visst kommer det att finnas ett tempel i Jerusalem under tusenårsriket, kolla med Hesekiel 40- och Sakerja 14. Däremot kommer det templet inte att innehålla något fysiskt rum som kan benämnas för det allra heligaste dvs naos på grekiska eftersom Herren själv då kommer att vara ”det allra heligaste” där, dvs naos på grekiska. I Upp. 22 står det just att Johannes inte kunde se något ”

  Upp. 21:22 Och jag såg i den intet tempel, ty Herren Gud, den Allsmäktige, är dess tempel, han och Lammet.

  22 And I saw no temple therein : for the Lord God Almighty and the Lamb are the temple of it

  3485 naov naos nah-os’

  from a primary naio (to dwell); TDNT-4:880,625; n m

  AV-temple 45, a shrine 1; 46

  1) used of the temple at Jerusalem, but only of the sacred edifice (or sanctuary) itself, consisting of the Holy place and the Holy of Holies (in classical Greek it is used of the sanctuary or cell of the temple, where the image of gold was placed which is distinguished from the whole enclosure)
  2) any heathen temple or shrine
  3) metaph. the spiritual temple consisting of the saints of all ages joined together by and in Christ

  Shalom!
  Fred

 • Hesekel fick i en syn se hur Herrens härlighet tar sin boning i det framtida templet i Jerusalem.

  Hes. 43:
  1 ¶ Och han lät mig gå åstad till porten, den port som vette åt öster.
  2 Då såg jag Israels Guds härlighet komma österifrån, och dånet därvid var såsom dånet av stora vatten, och jorden lyste av hans härlighet.
  3 Och den syn som jag då såg var likadan som den jag såg, när jag kom för att fördärva staden; det var en syn likadan som den jag såg vid strömmen Kebar. Och jag föll ned på mitt ansikte.
  4 Och HERRENS härlighet kom in i huset genom den port som låg mot öster.
  5 Och en andekraft lyfte upp mig och förde mig in på den inre förgården, och jag såg att HERRENS härlighet uppfyllde huset.
  6 Då hörde jag en röst tala till mig från huset, under det att en man stod bredvid mig.
  7 ¶ Den sade till mig: Du människobarn, detta är den plats där min tron är, den plats där mina fötter skola stå, där jag vill bo ibland Israels barn evinnerligen. Och Israels hus skall icke mer orena mitt eviga namn, varken de själva eller deras konungar, med sin trolösa avfällighet, med sina konungars döda kroppar och med sina offerhöjder:

  Shalom!
  Fred

 • elisabeth skrev:

  Jag kan inte se varken i Upp. kap. 21 eller 22 annat än att det himmelska Jerusalem kommer ner till jorden. Du vill gärna hålla fast vid denna Platon-ide om en himmel dit alla ska samlas… Men vart hittar du det någonstans i Bibeln ? Kapitel och vers, tack, käre Broder.

  Nej, någon Platonide har jag inte, men väl vad jag uppfattar som en biblisk sanning.

  Himlen är den destination där Jesus, den uppstånden och förhärligade, befinner sig idag – det hoppas jag vi är överens om att det är Bibelns vittnesbörd om honom. Jesus är alltså idag i Himlen.

  När Paulus talar om vad som väntar efter döden, så talar han om att flytta bort från kroppen och komma hem till Herren, 2 Kor. 5:8 Således komma till Himlen där Jesus, den uppstånden är idag.

  I Johannes 14 säger Jesus :” 1 ”Låt inte era hjärtan oroas. Tro på Gud och tro på mig. 2 I min Faders hus finns många rum. Om det inte vore så, skulle jag då ha sagt er att jag går bort för att bereda plats åt er? 3 Och om jag än går och bereder plats åt er, skall jag komma tillbaka och ta er till mig, för att ni skall vara där jag är.”

  Jag antar att vi är överens om att Jesus inte kommer bli utslängd från Himlen en gång och hänvisas till en evig jordplanet. Han är själv Gud och hör himlen till, och vi har löftet att för alltid vara där han är.

  Att detta grundläggande i Guds ord krånglas till kan möjligen bero på det bildliga och symboliska språk Bibeln använder för att förklara det som inte fullt ut kan beskrivas (den himmelska eviga tillvaron) med mänskliga ord och uttryck.

  Om nu vår himmelska tillvaro (eller låt oss kallad det vår eviga tillvaro med Gud) kan sägas vara i Himlen ELLER på en Ny Jord, så är det i det senare alternativet i vart fall inte tal om planeten Tellus i någon bemärkelse. Vad vore planeten Tellus utan stjärnan Solen. Och vare sig Solen eller månen eller andra himlakroppar ska belysa vår eviga tillvaro hos Gud – ”Staden behöver inte ljus av solen eller månen eller någon lampas ljus”, sägs det. Ett uttryck som för mig säger att det handlar om något helt annat än planeten Tellus, även om det vore en aldrig så ”renoverad” planet.

  Shalom

  Berndt

 • ”Då sade ängeln till henne: ”Frukta inte, Maria. Du har funnit nåd hos Gud. Se, du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus. Han skall bli stor och kallas den Högstes Son, och Herren Gud skall ge honom hans fader Davids tron. Han skall vara konung över Jakobs hus för evigt, och hans rike skall aldrig få något slut.” Luk. 1:30-33

  – Var fanns Davids tron och var finns Jakobs hus? Inte i himlen i alla fall.

  Du har högtflygande planer, pastor Berndt. 😉

  Var välsignad i alla fall!

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  ”Staden behöver inte ljus av solen eller månen eller någon lampas ljus”, sägs det. Ett uttryck som för mig säger att det handlar om något helt annat än planeten Tellus, även om det vore en aldrig så ”renoverad” planet.

  Att staden inte är beroende av solen och månens ljus betyder ju inte att solen och månen fortsätter att ha sin givna uppgift efter det att förbannelsen hävts och jorden återställts till sitt paradisiska tillstånd. Solen och månen skapades ju i begynnelsen före fallet på den fjärde dagen. Som det nu är kan vi läsa om hur hela skapelsen ser fram emot den dagen.

  Rom. 8:
  18 Ty jag håller före att denna tidens lidanden intet betyda, i jämförelse med den härlighet som kommer att uppenbaras på oss.
  19 Ty skapelsens trängtan sträcker sig efter Guds barns uppenbarelse.
  20 Skapelsen har ju blivit lagd under förgängligheten, icke av eget val, utan för dens skull, som lade den därunder; dock så, att en förhoppning skulle finnas,
  21 att också skapelsen en gång skall bliva frigjord ifrån sin träldom under förgängelsen och komma till den frihet som tillhör Guds barns härlighet.
  22 Vi veta ju att ännu i denna stund hela skapelsen samfällt suckar och våndas.
  23 Och icke den allenast; också vi själva, som hava fått Anden såsom förstlingsgåva, också vi sucka inom oss och bida efter barnaskapet, vår kropps förlossning.
  24 Ty i hoppet äro vi frälsta. Men ett hopp som man ser fullbordat är icke mer ett hopp; huru kan någon hoppas det som han redan ser?

  Jesu återkomst innebär inte att den fysiska skapelsen utplånas som nog gnostikerna som avskyr det fysiska vill ha det till. Nej precis tvärtom Jesu tillkommelse innebär kroppens uppståndelse och vår förvandling tillsammans med hela skapelsen till vilken vi naturligtvis får inkludera både sol och måne och stjärnevärld.

  Shalom!
  Fred

 • skrev:

  Du har högtflygande planer, pastor Berndt. 😉

  Var välsignad i alla fall!

  Så osmakligt att kombinera en spydighet med önskan om välsignelse.

  Berndt

 • skrev:

  ”Då sade ängeln till henne: ”Frukta inte, Maria. Du har funnit nåd hos Gud. Se, du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus. Han skall bli stor och kallas den Högstes Son, och Herren Gud skall ge honom hans fader Davids tron. Han skall vara konung över Jakobs hus för evigt, och hans rike skall aldrig få något slut.” Luk. 1:30-33

  – Var fanns Davids tron och var finns Jakobs hus? Inte i himlen i alla fall.

  Kristi Rike, som redan finns mitt ibland oss, som kommer växa i härlighet under Tusenårsriket (då miljonr efter miljoner av människor kommer föras till tro på Israels Gud), och en gång fortsätta i den eviga världen (himlen) är i sanning ett Rike som aldrig tar slut.

  Berndt

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  SÅ skrev:

  Du har högtflygande planer, pastor Berndt.

  Var välsignad i alla fall!

  Så osmakligt att kombinera en spydighet med önskan om välsignelse.

  Berndt

  – Det var inte avsett som spydighet. Jag ville bara lätta upp dessa svåra frågor med lite humor. 😉

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  Kristi Rike, som redan finns mitt ibland oss, som kommer växa i härlighet under Tusenårsriket (då miljonr efter miljoner av människor kommer föras till tro på Israels Gud), och en gång fortsätta i den eviga världen (himlen) är i sanning ett Rike som aldrig tar slut.

  – …och sedan när alla dessa miljoner förts till tro så evakueras dessa till himlen?

  Har du inga framtidsplaner alls för denna jord?

  Om den skall förstöras, varför skall då Gud döma dem som förstör den?

  ”Men nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor väntar vi efter hans löfte.” 2 Petr. 3:13

  Rättfärdighet förutsätter att det finns människor.

  Även om du är omedveten om det så visar sig här den nyplatoniska influensen som adopterades under de första århundradena i ”klassisk kristendom”, dualismen mellan det föraktade fysiska och det högtstående andliga. Detta är också något som teologer medger.

  Den som dör i Messias får uppleva uppståndelsen eller förvandlingen vid Messias ankomst. Då får vi hänga med på det program som Gud har. Det tas ingen hänsyn till om vi har en avvikande teologisk uppfattning. Tack och lov! 😉

 • skrev:

  – …och sedan när alla dessa miljoner förts till tro så evakueras dessa till himlen?

  Har du inga framtidsplaner alls för denna jord?

  Men människor DÖR även i Tusenårsriket, visserligen vid 100 års ålder om man dör ung, men man dör där. Men de som kommit till tro har en evig himmel bortom Tusenårsriket att vänta.

  Vad menar du händer med dem som dör, allteftersom, under Tusenårsriket?

  Berndt

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  Men människor DÖR även i Tusenårsriket, visserligen vid 100 års ålder om man dör ung, men man dör där. Men de som kommit till tro har en evig himmel bortom Tusenårsriket att vänta.

  Vad menar du händer med dem som dör, allteftersom, under Tusenårsriket?

  Berndt

  – Vad jag förstår så kommer de som dör under de tusen åren att uppstå i den andra uppståndelsen, då alla skall uppstå. Saliga är de som får del av den första uppståndelsen, de skall regera med Messias.

  Om man kommer till himlen när man dör, som kyrkan lär, varför då förvänta hoppet för vår frälsning som är kroppens uppståndelse.

  Genom denna kyrkans teologi har man i praktiken gjort löftet om kroppens uppståndelse överflödigt.

  Dualismen mellan det fysiska och det andliga i grekiska filosofi där kroppen ses som ett fängelse för den odödliga själen, har faktiskt påverkat kyrkans teologi. Det medger kända teologer.

  Vårt frälsningshopp enligt Paulus m fl, är kroppens uppståndelse och att vi då får del av det upprättade riket åt Israel, på denna jord.

  Vad som sker efter de tusen åren ger Skrifterna inte mycket information om, vad jag kan se, men jag kan ha fel, det har hänt tidigare. 🙂
  I Messias Yeshua!

 • skrev:

  Om man kommer till himlen när man dör, som kyrkan lär, varför då förvänta hoppet för vår frälsning som är kroppens uppståndelse.

  paulus svarar väldigt tydligt på den frågan, när han resonerar om våra nuvarande jordiska kroppar och våra förvandlade himmelska kroppar. Jag citerar sammanhanget i sin helhet från 1 Kor 15

  35 Nu kan någon fråga: Hur uppstår de döda? Vad för slags kropp har de när de kommer? 36 Du oförståndige! Vad du sår får inte liv om det inte dör. 37 Och vad du sår har inte den gestalt som skall bli till, utan är ett naket korn, kanske av vete eller av något annat slag 38 Men Gud ger det en sådan gestalt som han har velat, och åt varje frö dess egen gestalt. 39 Inte allt kött är av samma slag. Det är skillnad mellan människors, husdjurs, fåglars och fiskars kött. 40 Det finns också himmelska kroppar och jordiska kroppar. Men de himmelska kropparnas glans är av ett slag, de jordiska kropparnas glans av ett annat slag. 41 Solen har sin glans, månen en annan och stjärnorna ännu en annan. Den ena stjärnan skiljer sig från den andra i glans.

  42 Så är det också med de dödas uppståndelse. Det som sås förgängligt uppstår oförgängligt. 43 Det som sås i vanära uppstår i härlighet. Det som sås i svaghet uppstår i kraft. 44 Det sås en jordisk kropp, det uppstår en andlig kropp. Om det finns en jordisk kropp, finns det också en andlig kropp. 45 Så står det skrivet: Den första människan, Adam, blev en levande varelse.* Den siste Adam* blev en livgivande ande. 46 Men det andliga är inte det första utan det jordiska. Därefter kommer det andliga. 47 Den första människan var av jord, jordisk. Den andra människan kom från himlen. 48 Som den jordiska människan var, så är också de jordiska. Och som den himmelska människan är, så är också de himmelska. 49 Och liksom vi har burit den jordiska människans bild, skall vi också bära den himmelska människans bild.

  50 Men det säger jag er, bröder, att kött och blod inte kan ärva Guds rike. Inte heller ärver det förgängliga det oförgängliga. 51 Se, jag säger er en hemlighet: Vi skall inte alla insomna, men vi skall alla förvandlas, 52 i ett nu, på ett ögonblick, vid den sista basunens ljud. Ty basunen skall ljuda och de döda skall uppstå odödliga, och vi skall förvandlas. 53 Ty detta förgängliga måste kläs i oförgänglighet och detta dödliga kläs i odödlighet. 54 Men när detta förgängliga har klätts i oförgänglighet och detta dödliga klätts i odödlighet, då skall det ord fullbordas som står skrivet: Döden är uppslukad och segern vunnen.* 55 Du död, var är din seger? Du död, var är din udd?* 56 Dödens udd är synden, och syndens makt kommer av lagen. 57 Men Gud vare tack, som ger oss segern genom vår Herre Jesus Kristus. 58 Var därför fasta och orubbliga, mina älskade bröder, och arbeta alltid hängivet för Herren, eftersom ni vet att ert arbete i Herren inte är förgäves.

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  SÅ skrev:

  Om man kommer till himlen när man dör, som kyrkan lär, varför då förvänta hoppet för vår frälsning som är kroppens uppståndelse.

  Berndt: Paulus svarar väldigt tydligt på den frågan, när han resonerar om våra nuvarande jordiska kroppar och våra förvandlade himmelska kroppar. Jag citerar sammanhanget i sin helhet från 1 Kor 15

  – Först vill jag be om ursäkt för att jag skrev att du hade ”högtflygande planer”. Jag kan förstå att jag raljerade över det som du ser som dyrbart och bibelns undervisning. Förlåt!

  När det gäller 1 Kor. 15 så har också jag läst det mer än en gång, men jag kan inte se att Paulus säger att man kommer till himlen när man dör.

  Himmelska kroppar säger inte att kropparna skall vara i himlen, utan talar om arten om kropp till skillnad mot jordiska kroppar som kan dö.

  Yeshua fick en himmelsk kropp vid sin uppståndelse. Om inte Gud uppväckt Yeshua hade han inte befunnit sig vid Guds högra sida idag.

  Yeshua skall komma till jorden (Tellus) och regera där i sin himmelska kropp tillsammans med de som är hans efterföljare som har samma typ av kropp.

  Tror du att detta stämmer med Skriften?

 • Appropå den himmelska kroppen:

  Läs vad som hände efter syndafallet!

  ”Herren Gud gjorde kläder av skinn åt mannen och kvinnan och klädde dem.” (1 Mos 3:21)

  Tänk nu efter en gång till! Vad gjorde Gud?

  Han tog skinnet från ett djur och klädde på mannen och kvinnan. Först så går Adam och Eva runt i lustgården och allt är helt naturligt. Sedan efter syndafallet känner de sig bekvämare med att klä på sig ett djurskinn. Männsikan kände sig mer bekväm att klä på sig ett djurskinn, trä på sig det utseende som djuren hade.

  Fattar ni att någonting är fel?

  Kanske är det detta fel våra himmelska kroppar kommer råda bot på. Inte för att vi skall springa runt nakna, utan för att det blev ett djuriskt fel på oss i och med syndafallet.

 • Undrande

  Det var ju Herren som klädde på mannen och kvinnan. Det verkar inte som att det spelade någon roll vad dom tyckte.

  Herren hade bestämt än en gång

 • @ Haggaj:
  Bare en liten tanke: Kan det også være slik at dette er et bilde på Lammet som blir slaktet? Det første eksempel på dyreofferet?

 • @ Bjørn Olav Hansen:
  Jo, det finns nog säkert minst 70 olika nivåer av förståelse för detta.

 • skrev:

  Yeshua fick en himmelsk kropp vid sin uppståndelse.

  Den frågan är onekligen ”höljd i dunkel”, alltså vad slags kropp Jesus hade då han visasde sig för människor efter uppståndelsen och sin Himmelsfärd. Att det inte var den förhärligade uppståndelsekroppen kan vi utår ifrån bara genom en sådan sak som att vissa tog honom för att vara trädgårdsmästaren, han fick överbevisa dem genom att visa sina spikhål, Emmausvandrarna vandrade en lång stund med honom innan det gick upp för dem att det var Jesus. ELLER med andra ord: Jesus kan omöjligen ha haft den himmelska kropp och härlighet han visade sig i på förklaringsberget något år tidigare. Då när han visade sig i sin himmelska härlighetskropp.

  Berndt

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  ”Staden behöver inte ljus av solen eller månen eller någon lampas ljus”

  I debatten runt himmel kontra evigt jordeliv…..

  Kan de som tycker detta är viktigt kommentera på:

  »vad intet öga har sett och intet öra har hört, och vad ingen människas hjärta har kunnat tänka, vad Gud har berett åt dem som älska honom».

  Personligen ansluter jag i princip till Pastor Berndts tolkning. Att tusenårsriket är tidsbegränsat och att sedan något annat än den nuvarande Tellus kommer vara hemvisten för ”dem som älska honom”.

  /Kjell

 • Haggaj skrev:

  Kanske är det detta fel våra himmelska kroppar kommer råda bot på. Inte för att vi skall springa runt nakna, utan för att det blev ett djuriskt fel på oss i och med syndafallet.

  – Intressant! Låter som en tolkning i sod-nivå. 😉

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:
  <blockquote

  Den frågan är onekligen ”höljd i dunkel”, alltså vad slags kropp Jesus hade då han visasde sig för människor efter uppståndelsen och sin Himmelsfärd.

  – Kan det vara så att Yeshua inte än hade blivit förhärligad då lärjungarna och kvinnorna såg honom efter uppståndelsen?

  Den härlighet som Yeshua sågs med på förklaringsberget var nog en uppenbarelse som visade hans framtida förhärligande.

 • Kamau Mweru skrev:

  Personligen ansluter jag i princip till Pastor Berndts tolkning. Att tusenårsriket är tidsbegränsat och att sedan något annat än den nuvarande Tellus kommer vara hemvisten för ”dem som älska honom”.

  Men varför hålla fast vid en kyrkolära som så totalt saknar bibliskt stöd när Bibeln däremot så klart framställer det kommande Gudsriket som ett evigt rike på jorden som skall uppkomma efter att den nuvarande tidsålderns riken i grunden blivit förgjorda i samband med Herrens maktövertagande.

  Dan. 2:32 Bildstodens huvud var av bästa guld, dess bröst och armar voro av silver, dess buk och länder av koppar; dess ben voro av järn,
  33 dess fötter delvis av järn och delvis av lera.
  34 Medan du nu betraktade den, blev en sten lösriven, dock icke genom människohänder, och den träffade bildstoden på fötterna, som voro av järn och lera, och krossade dem.
  35 Då blev på en gång alltsammans krossat, järnet, leran, kopparen, silvret och guldet, och det blev såsom agnar på en tröskloge om sommaren, och vinden förde bort det, så att man icke mer kunde finna något spår därav. Men av stenen som hade träffat bildstoden blev ett stort berg, som uppfyllde hela jorden.
  36 Detta var drömmen; och vi vilja nu säga konungen uttydningen

  44 Men i de konungarnas dagar skall himmelens Gud upprätta ett rike som aldrig i evighet skall förstöras och vars makt icke skall bliva överlämnad åt något annat folk. Det skall krossa och göra en ände på alla dessa andra riken, men självt skall det bestå evinnerligen;
  45 ty du såg ju att en sten blev lösriven från berget, dock icke genom människohänder, och att den krossade järnet, kopparen, leran, silvret och guldet. Så har en stor Gud uppenbarat för konungen vad som skall ske i framtiden, och drömmen är viss, och dess uttydning är tillförlitlig.»

  Dan. 7:
  8 Men under det att jag betraktade hornen, fick jag se huru mellan dem ett annat horn sköt upp, ett litet, för vilket tre av de förra hornen blevo bortstötta; och se, det hornet hade ögon lika människoögon, och en mun som talade stora ord.

  9 ¶ Medan jag ännu såg härpå, blevo troner framsatta, och en som var gammal satte sig ned. Hans klädnad var snövit, och håret på hans huvud var såsom ren ull; hans tron var av eldslågor, och hjulen därpå voro av flammande eld.
  10 En flod av eld strömmade ut från honom, tusen gånger tusen voro hans tjänare, och tio tusen gånger tio tusen stodo där till hans tjänst. Så satte man sig ned till doms, och böcker blevo upplåtna.
  11 Medan jag nu såg härpå, skedde det att, för de stora ords skull som hornet talade-medan jag ännu såg härpå-djuret dödades och dess kropp förstördes och kastades i elden för att brännas upp.
  12 Från de övriga djuren togs ock deras välde, ty deras livslängd var bestämd till tid och stund.
  13 Sedan fick jag, i min syn om natten, se huru en som liknade en människoson kom med himmelens skyar; och han nalkades den gamle och fördes fram inför honom.
  14 Åt denne gavs välde och ära och rike, och alla folk och stammar och tungomål måste tjäna honom. Hans välde är ett evigt välde, som icke skall tagas ifrån honom, och hans rike skall icke förstöras.

  19 Därefter ville jag hava tillförlitlig förklaring angående det fjärde djuret, som var olikt alla de andra, det som var så övermåttan förskräckligt och hade tänder av järn och klor av koppar, det som uppslukade och krossade och sedan trampade under fötterna vad som blev kvar;
  20 så ock angående de tio hornen på dess huvud, och angående det nya hornet, det som sedan sköt upp, och för vilket tre andra föllo av, det hornet som hade Ögon, och en mun som talade stora ord, det som var större att skåda än de övriga,
  21 det hornet som jag ock hade sett; föra krig mot de heliga och bliva dem övermäktigt,
  22 till dess att den gamle kom och rätt blev skipad åt den Högstes heliga och tiden var inne, då de heliga fingo taga riket i besittning.
  23 Då svarade han så: »Det fjärde djuret betyder att ett fjärde rike skall uppstå på jorden, ett som är olikt alla de andra rikena. Det skall uppsluka hela jorden och förtrampa och krossa den.
  24 Och de tio hornen betyda att tio konungar skola uppstå i det riket; och efter dem skall uppstå en annan, som skall vara olik de förra, och som skall slå ned tre konungar.
  25 Och denne skall upphäva sitt tal mot den Högste och föröda den Högstes heliga; han skall sätta sig i sinnet att förändra heliga tider och lagar; och de skola givas i hans hand under en tid, och tider, och en halv tid.
  26 Men dom skall bliva hållen, och hans välde skall tagas ifrån honom och fördärvas och förgöras i grund.
  27 Men rike och välde och storhet, utöver alla riken under himmelen, skall givas åt den Högstes heligas folk. Dess rike skall vara ett evigt rike, och alla välden skola tjäna och lyda det.»

  Utanför lägret, med Jesus!
  Fred

 • Fred Ö skrev:

  Men varför hålla fast vid en kyrkolära som så totalt saknar bibliskt stöd

  Tja jag är kanske envis 🙂

  Men kommentera hellre på:

  »vad intet öga har sett och intet öra har hört, och vad ingen människas hjärta har kunnat tänka, vad Gud har berett åt dem som älska honom».

  /Kjell

 • Kamau Mweru skrev:

  Men kommentera hellre på:

  »vad intet öga har sett och intet öra har hört, och vad ingen människas hjärta har kunnat tänka, vad Gud har berett åt dem som älska honom…

  … i det rike han beskriver genom Israels profeter. 😉

 • skrev:

  »vad intet öga har sett och intet öra har hört, och vad ingen människas hjärta har kunnat tänka, vad Gud har berett åt dem som älska honom…

  … i det rike han beskriver genom Israels profeter. 😉

  Men om det handlar om saker som ingen sett och ingen hört om och som vi inte ens kan fantisera ihop… då måste det vara ganska olikt det universum vi nu kan studera.

  /Kjell

 • Kamau Mweru skrev:

  Men om det handlar om saker som ingen sett och ingen hört om och som vi inte ens kan fantisera ihop… då måste det vara ganska olikt det universum vi nu kan studera.

  /Kjell

  – Menar du att det är uteslutet att inte detta, som den citerade texten säger, kan inordnas inom bibelns ram?

  Men jag håller med om att bibeln är fåordig när det gäller tiden efter de tusen åren. Men fram till dess handlar det väl om denna jord?

 • Haggaj skrev:

  utan för att det blev ett djuriskt fel på oss i och med syndafallet.

  Ju men det är ju klart.

 • Kamau Mweru skrev:

  »vad intet öga har sett och intet öra har hört, och vad ingen människas hjärta har kunnat tänka, vad Gud har berett åt dem som älska honom».

  Varför inte hålla sig till det som Gud har uppenbarat?

  Som till exempel det att han här på planeten vid sin tillkommelse skall upprätta ett evigt rike som aldrig någonsin skall förstöras”.

  Dan 7:14 Åt denne gavs välde och ära och rike, och alla folk och stammar och tungomål måste tjäna honom. Hans välde är ett evigt välde, som icke skall tagas ifrån honom, och hans rike skall icke förstöras.

  Dan 7:27 Men rike och välde och storhet, utöver alla riken under himmelen, skall givas åt den Högstes heligas folk. Dess rike skall vara ett evigt rike, och alla välden skola tjäna och lyda det.»

  Luk 1:32 Han skall bliva stor och kallas den Högstes Son, och Herren Gud skall giva honom hans fader Davids tron.

  1Kon 2:45 Men konung Salomo skall bliva välsignad, och Davids tron skall bliva befäst inför HERREN till evig tid.»

  Jes 9:7 Så skall herradömet varda stort och friden utan ände över Davids tron och över hans rike; så skall det befästas och stödjas med rätt och rättfärdighet, från nu och till evig tid. HERREN Sebaots nitälskan skall göra detta.

  Ps. 89:21 Jag (Herren) har funnit min tjänare David och smort honom med min helig olja…
  35 Jag skall icke bryta mitt förbund, och vad mina läppar hava talat skall jag ej förändra.
  36 En gång har jag svurit det vid min helighet, och mitt löfte till David skall jag icke bryta.
  37 Hans säd skall förbliva evinnerligen och hans tron inför mig så länge som solen;
  38 såsom månen skall den bestå evinnerligen. Och trofast är vittnet i skyn.» Sela.

  2 Sam. 7: 8 Och nu skall du säga så till min tjänare David: Så säger HERREN Sebaot: Från betesmarken, där du följde fåren, har jag hämtat dig, för att du skulle bliva en furste över mitt folk Israel.
  9 Och jag har varit med dig på alla dina vägar och utrotat alla dina fiender för dig. Och jag vill göra dig ett namn, så stort som de störstes namn på jorden.
  10 Jag skall bereda en plats åt mitt folk Israel och plantera det, så att det får bo kvar där, utan att vidare bliva oroat. Orättfärdiga människor skola icke mer förtrycka det, såsom fordom skedde,
  11 och såsom det har varit allt ifrån den tid då jag förordnade domare över mitt folk Israel; och jag skall låta dig få ro för alla dina fiender. Så förkunnar nu HERREN för dig att HERREN skall uppbygga ett hus åt dig.
  12 När din tid är ute och du vilar hos dina fäder, skall jag efter dig upphöja den son som skall utgå ur ditt liv; och jag skall befästa hans konungadöme.
  13 Han skall bygga ett hus åt mitt namn, och jag skall befästa hans konungatron för evig tid.

  2Sam 7:16 Ditt hus och ditt konungadöme skola bliva beståndande inför dig till evig tid; ja, din tron skall vara befäst för evig tid.»
  2Sam 7:17 Alldeles i överensstämmelse med dessa ord och med denna syn talade nu Natan till David.

  Shalom!
  Fred

 • skrev:

  1. Menar du att det är uteslutet att inte detta, som den citerade texten säger, kan inordnas inom bibelns ram?

  2. Men jag håller med om att bibeln är fåordig när det gäller tiden efter de tusen åren. Men fram till dess handlar det väl om denna jord?

  1. Frågan är inte begriplig för mej. Naturligtvis motsäger den inte Bibeln. Men den visar att uppenbarelsen inte ännu är fullständig och förmodligen inte kan vara det.

  Så det måste betyda att den som menar sig ”veta” tar miste på sin egen kapacitet 🙂

  2. Ja, det verkar rimligt att tusenårsriket hör hemma på denna jorden. Det verkar på alla sätt handla om återställelse. Jes. 35 tänker man givetvis på och Psalm 96 bland många andra.

  /Kjell

 • @ Metodistpastor Berndt Isaksson: skrev :

  ” Jesus är alltså idag i Himlen.”

  –Ja, det är känt. Han sitter på Majestätets högra sida. Det är också känt att han ska komma tillbaka till Jerusalem och sitta på sin fader Davids tron. Det är också känt i den judiska förståelsen av ”att bereda er rum” att det är Brudgummens uppgift att ta hem Bruden till deras gemensamma bostad. Som i det här fallet, är Jerusalem. Fortfarande ger du inga bibelställen om en evighet i himlen ?

  1 Krön 23: 25:” David sade : ” HERREN, Israels Gud, har låtit sitt folk komma till ro, och han har nu sin boning i Jerusalem till EVIG tid”.

 • skrev:

  – Först vill jag be om ursäkt för att jag skrev att du hade ”högtflygande planer”. Jag kan förstå att jag raljerade över det som du ser som dyrbart och bibelns undervisning. Förlåt!

  Ursäkten är givetvis mottagen.

  Låt mig dock påpeka att detta är INTE för mig någon ”känslig fråga”. Alltså frågan om vår eviga salighet, bortom Tusenårsriket en gång, kommer äga rum här på en förnyad jord eller i himlen. Jag tror att det är det senare som är Bibelns undervisning, men det lär i vilket fall bli en himmelsk tillvaro, oavsett om det är på en förnyad Tellus eller i själva himlen. När djälvulen är för evigt fängslad och Gud blivit allt i alla, så är tillvaron ”himmelrikt”.

  Mvh

  Berndt

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  När djälvulen är för evigt fängslad och Gud blivit allt i alla, så är tillvaron ”himmelrikt”.

  – Instämmer helt. Härligt att vara överens! 😉

 • elisabeth skrev:

  –Ja, det är känt. Han sitter på Majestätets högra sida. Det är också känt att han ska komma tillbaka till Jerusalem och sitta på sin fader Davids tron. Det är också känt i den judiska förståelsen av ”att bereda er rum” att det är Brudgummens uppgift att ta hem Bruden till deras gemensamma bostad. Som i det här fallet, är Jerusalem. Fortfarande ger du inga bibelställen om en evighet i himlen ?

  Visst har jag gett bibelcitat, både i svaret till dig och i senare inlägg.

  I övrigt hänvisar jag till vad jag redan skrivit nu i ett antal inlägg, och tar inte plats med att bara återupprepa vad jag redan skrivit.

  Mvh

  Berndt

 • Kamau Mweru skrev:

  1. Frågan är inte begriplig för mej. Naturligtvis motsäger den inte Bibeln. Men den visar att uppenbarelsen inte ännu är fullständig och förmodligen inte kan vara det.

  Så det måste betyda att den som menar sig ”veta” tar miste på sin egen kapacitet

  /Kjell

  – När det gäller tiden efter de tusen åren så anser jag mig inte ”veta” så mycket. Jag ser klart min begränsning. Skrämmande vore det annars. 😉

 • Fred Ö skrev:

  Varför inte hålla sig till det som Gud har uppenbarat?

  Fred, du och jag har ju kört samma parcours ett par gånger tidigare.

  Som du vet läser jag Luk. 21:33 och Hebr. 1:10 och 2 Petr. 3:10 och tror att det bör förstås bokstavligt.

  Vi kommer alltså till olika slutsatser.

  /Kjell

 • tgb

  skrev:

  Den frågan är onekligen ”höljd i dunkel”, alltså vad slags kropp Jesus hade då han visasde sig för människor efter uppståndelsen och sin Himmelsfärd.
  – Kan det vara så att Yeshua inte än hade blivit förhärligad då lärjungarna och kvinnorna såg honom efter uppståndelsen?
  Den härlighet som Yeshua sågs med på förklaringsberget var nog en uppenbarelse som visade hans framtida förhärligande.

  I Joh. 20:11-18 berättas det om Maria från Magdala när hon är vid graven direkt efter Jesu uppståndelse. Där säger Jesus (v.17) ”Rör inte vid mig, jag har ännu inte stigit upp till min fader”.

  På kvällen samma dag visade sig Jesus för lärjungarna (v.19). Tomas var inte med.

  En vecka senare (v.26) var Tomas med när Jesus visade sig. Jesus säger då till Tomas ”Räck hit ditt finger, här är mina händer; räck ut din hand och stick den i min sida”.

  Jag tolkar det som att Jesus först visade sig för Maria, sedan for han upp till Fadern (hemlängtan) för att en vecka senare visa sig för Tomas. Då var han beröringsbar.

  tgb

 • I frågan om himmel eller evig jord har det skrivits härovan… att …det finns de som kommer att dö under tusenårsrikets tid.

  Om man då kombinerar detta med påståendet att vi som lever, tillsammans med de i Kristus döda kommer att möta Honom för att sedan transporteras till jorden, får man ett viktigt dilemma.

  Om de uppståndna, eller i alla fall en del av dem, kommer att dö igen så stämmer det ju inte att det är människan förelagt att en gång dö och sedan dömas.

  Det synes mej behövas en hel del egendomliga spekulationer om man vill bortförklara himmelen.

  /Kjell

 • Kamau Mweru skrev:

  I frågan om himmel eller evig jord har det skrivits härovan… att …det finns de som kommer att dö under tusenårsrikets tid.

  Om man då kombinerar detta med påståendet att vi som lever, tillsammans med de i Kristus döda kommer att möta Honom för att sedan transporteras till jorden, får man ett viktigt dilemma.

  Om de uppståndna, eller i alla fall en del av dem, kommer att dö igen så stämmer det ju inte att det är människan förelagt att en gång dö och sedan dömas.

  Det synes mej behövas en hel del egendomliga spekulationer om man vill bortförklara himmelen.

  Precis. Ett intressant och viktigt påpekande. Jag vill minnas att Thoralf Gillbrandt i någon av sina skrifter menar att de som varit med vid uppryckandet inte kommer leva här på jorden under Tusenårsriket, utan istället från himlen vara med och styra över Tusenårsriket, i en slags ”himmelsk regering”.

  Berndt

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  Kamau Mweru skrev:
  I frågan om himmel eller evig jord har det skrivits härovan… att …det finns de som kommer att dö under tusenårsrikets tid.
  Om man då kombinerar detta med påståendet att vi som lever, tillsammans med de i Kristus döda kommer att möta Honom för att sedan transporteras till jorden, får man ett viktigt dilemma.
  Om de uppståndna, eller i alla fall en del av dem, kommer att dö igen så stämmer det ju inte att det är människan förelagt att en gång dö och sedan dömas.
  Det synes mej behövas en hel del egendomliga spekulationer om man vill bortförklara himmelen.
  Precis. Ett intressant och viktigt påpekande. Jag vill minnas att Thoralf Gillbrandt i någon av sina skrifter menar att de som varit med vid uppryckandet inte kommer leva här på jorden under Tusenårsriket, utan istället från himlen vara med och styra över Tusenårsriket, i en slags ”himmelsk regering”.
  Berndt

  Ja, ersättningsteologin såg inga som helst restriktioner eller gränser. De hade programmerats till Ledare ! Judarna skulle få pinas under ‘vedermödan’ och Kyrkan skulle regera !
  Detta kom ju från rKK, men låg i dvala en tid, men tog fart från 60-talet…och framöver…
  Märkligt att detta häftar fortfarande kvar…

 • Kamau Mweru skrev:

  I frågan om himmel eller evig jord har det skrivits härovan… att …det finns de som kommer att dö under tusenårsrikets tid.

  Om man då kombinerar detta med påståendet att vi som lever, tillsammans med de i Kristus döda kommer att möta Honom för att sedan transporteras till jorden, får man ett viktigt dilemma.

  Om de uppståndna, eller i alla fall en del av dem, kommer att dö igen så stämmer det ju inte att det är människan förelagt att en gång dö och sedan dömas.

  Det synes mej behövas en hel del egendomliga spekulationer om man vill bortförklara himmelen.

  /Kjell

  – Nej det behövs inga egendomliga spekulationer, Skriften räcker. Det är nog du som missuppfattat detta.

  De som uppstår uppstår ju till evigt liv. Ingen har påstått något annat här på bloggen.

  ”Så är det också med de dödas uppståndelse. Det som sås förgängligt uppstår oförgängligt.” 1 Kor. 15:42

  De som kommer att dö är de överlevande över hela jorden som inte var med om den första uppståndelsen. Profeten Sakarja nämner om detta i kapitel 14:16:

  ”Det skall ske att var och en som är kvar av alla de hednafolk som kom emot Jerusalem skall dra dit upp, år efter år, för att tillbe konungen, HERREN Sebaot, och för att fira lövhyddohögtiden.”

  (Lövhyddohögtiden börjar för övrigt på fredag kväll)

  Jag är ledsen att jag tog glädjen ifrån dig och Berndt så snabbt. 😉

  Vi ber ju ”låt ditt rike komma” och Yeshua skall komma på himlens skyar inte för att sedan återvända till himlen, utan för att regera från Davids tron i Jerusalem.

  Då kommer det att bli ordning på ”torpet”. Guds torá kommer att vara rättesnöre för hela världen och Messias kommer att ”styra folken med järnspira”, alla de folk som överlevt i vedermödan.

  Den holländske f d reformerte prästen Abraham Leenhouts skrev i sin bok ”Altartävlingen” (Wedstrijd der Altaren) angående det messianska riket:

  ”Där man inte längre lever i förhoppningen om att det kommande Riket skall upprättas genom det judiska folkets omvändelse, uppstår nära på automatiskt ett förvrängt tänkande om kyrkan som ett institut. En sådan kyrka har i egna ögon ”gått i mål” och saknar medvetenhet om sin temporära uppgift.”

 • skrev:

  Jag är ledsen att jag tog glädjen ifrån dig och Berndt så snabbt. 😉

  Vi ber ju ”låt ditt rike komma” och Yeshua skall komma på himlens skyar inte för att sedan återvända till himlen, utan för att regera från Davids tron i Jerusalem.

  Då kommer det att bli ordning på ”torpet”. Guds torá kommer att vara rättesnöre för hela världen och Messias kommer att ”styra folken med järnspira”, alla de folk som överlevt i vedermödan.

  Den holländske f d reformerte prästen Abraham Leenhouts skrev i sin bok ”Altartävlingen” (Wedstrijd der Altaren) angående det messianska riket:

  ”Där man inte längre lever i förhoppningen om att det kommande Riket skall upprättas genom det judiska folkets omvändelse, uppstår nära på automatiskt ett förvrängt tänkande om kyrkan som ett institut. En sådan kyrka har i egna ögon ”gått i mål” och saknar medvetenhet om sin temporära uppgift.”

  Visst skall Jesus regera under de Tusen åren, men det står ju inte i motsättning till att efter de Tusen åren är det Himlen som väntar. Platsen där ingen blir sjuk, ingen dör, där ingen väljer att tacka nej till kunskapen om Gud, (vilket man kommer kunna göra i Tusenårsriket) osv.

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  Visst skall Jesus regera under de Tusen åren, men det står ju inte i motsättning till att efter de Tusen åren är det Himlen som väntar. Platsen där ingen blir sjuk, ingen dör, där ingen väljer att tacka nej till kunskapen om Gud, (vilket man kommer kunna göra i Tusenårsriket) osv.

  – Någon motsättning kan jag inte se, men tror du någon blir sjuk på den nya jord som Gud skall ge oss. Att dö behöver man inte vara rädd för när man har evigt liv. Men vill du så gärna till himlen, så kanske Gud gör ett undantag för dig.

  Det nya Jerusalem som kommer ned från himlen är jag glad om jag av nåd får bo i. 😉

 • skrev:

  men tror du någon blir sjuk på den nya jord som Gud skall ge oss.

  Tusenårsriket bli underbart, men inte är det den himmelska eviga saligheten som råder där. Jesaja säger:

  Jes 65:20 Där skall inte mer finnas spädbarn som lever endast några dagar, inte heller gamla män som ej uppnår sina dagars mått. Den som dör vid hundra års ålder är en ung man, och först vid hundra års ålder skall syndaren drabbas av förbannelsen.

 • skrev:

  Det nya Jerusalem som kommer ned från himlen är jag glad om jag av nåd får bo i. 😉

  Du skrev något riktigt bra i ett tidigare inlägg med orden

  ”- När det gäller tiden efter de tusen åren så anser jag mig inte ”veta” så mycket.”

  Och så är det ju för oss alla i alla tider. Det himmelska, evigheten, går ju egentligen inte att riktigt förstå eller förklara. Bibeln själv använder liknelser och symbolspråk, därför att våra jordiska ord och vårt mänskliga förstånd räcker ändå inte till.

  Men jag tänker mig alltså att Tusenårsriket blir här på Tellus. En ljuvlig tillvaro men inte alls den fullkomliga himmelska tillvaron.

  När det sedan talas som det nya Jerusalem som kommer ned så kan det ju tänkas vara ett försök att beskriva hur vi när Tusenårsriket är över går in i en helt ny dimension – nämligen den himmelska, eviga. För så tänker jag mig himlen. Den är ingen fysisk plats på någon avlägsen planet i universum, utan en helt annan verklighet, i en annan dimension.

  Detta får här med bli mitt sista inlägg i denna fråga, och jag ber om ursäkt att jag skrivit så många jag gjort, men frågan intresserar mig.

  Shalom

  Berndt

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  SÅ skrev:

  men tror du någon blir sjuk på den nya jord som Gud skall ge oss.

  Tusenårsriket bli underbart, men inte är det den himmelska eviga saligheten som råder där. Jesaja säger:

  Jes 65:20 Där skall inte mer finnas spädbarn som lever endast några dagar, inte heller gamla män som ej uppnår sina dagars mått. Den som dör vid hundra års ålder är en ung man, och först vid hundra års ålder skall syndaren drabbas av förbannelsen.

  – Den nya jorden uppfattar jag att den kommer efter de tusen åren. Jes 65:20 anser jag syfta på tusenårsriket.

  För övrigt så finner du inte uttrycket ”den himmelska eviga saligheten” i Skriften, men säkert i Metodistkyrkans psalmbok.

 • Kamau Mweru skrev:

  Fred, du och jag har ju kört samma parcours ett par gånger tidigare.

  Som du vet läser jag Luk. 21:33 och Hebr. 1:10 och 2 Petr. 3:10 och tror att det bör förstås bokstavligt.

  Vi kommer alltså till olika slutsatser.

  En bokstavlig förståelse behöver här inte innebära att jorden skulle upphöra att existera men väl att den jordens konstitution väsentligt förändras analogt med vad som hände i samband med joden vid floden. Din tolkning att det här skulle handla om att jorden tillsammans med himlarna skulle upphöra att existera är inte rimlig eftersom det skulle innebära en motsägelse mot de tydliga utsagorna i Bibeln som talar om och förutsätter att jorden består för evigt, och tydligen kommer man att på den nya jorden, som blir bestående att akta på både nymånadsdagar och sabbatsdagar vilket väl förutsätter att också månen består för evigt.

  Ps. 89:36 En gång har jag svurit det vid min helighet, och mitt löfte till David skall jag icke bryta.
  37 Hans säd skall förbliva evinnerligen och hans tron inför mig så länge som solen;
  38 såsom månen skall den bestå evinnerligen. Och trofast är vittnet i skyn.» Sela.

  Nymånadsfirandet på den ”nya jorden” förutsätter ju rimligen att också månen består efter skapelsens förnyelse.

  Jes. 66:
  22 Ty likasom de nya himlar och den nya jord, som jag vill göra, bliva beståndande inför mig, säger HERREN, så skall det ock vara med edra barn och med edert namn.
  23 Och nymånadsdag efter nymånadsdag och sabbatsdag efter sabbatsdag skall det ske, att allt kött kommer och tillbeder inför mig, säger HERREN.

  Shalom!
  Fred

 • Fred Ö skrev:

  Din tolkning att det här skulle handla om att jorden tillsammans med himlarna skulle upphöra att existera är inte rimlig eftersom det skulle innebära en motsägelse mot de tydliga utsagorna i Bibeln som talar om och förutsätter att jorden består för evigt, och tydligen kommer man att på den nya jorden, som blir bestående att akta på både nymånadsdagar och sabbatsdagar vilket väl förutsätter att också månen består för evigt.

  Ps. 89:36 En gång har jag svurit det vid min helighet, och mitt löfte till David skall jag icke bryta.
  37 Hans säd skall förbliva evinnerligen och hans tron inför mig så länge som solen;
  38 såsom månen skall den bestå evinnerligen. Och trofast är vittnet i skyn.» Sela.

  Nymånadsfirandet på den ”nya jorden” förutsätter ju rimligen att också månen består efter skapelsens förnyelse.

  Jes. 66:
  22 Ty likasom de nya himlar och den nya jord, som jag vill göra, bliva beståndande inför mig, säger HERREN, så skall det ock vara med edra barn och med edert namn.
  23 Och nymånadsdag efter nymånadsdag och sabbatsdag efter sabbatsdag skall det ske, att allt kött kommer och tillbeder inför mig, säger HERREN.

  Okey, ett inlägg tilldå i detta ämne 😉

  Att jorden och övriga himlakroppar skulle bestå för evigt är vare sig vad Bibeln eller vetenskapen säger.

  Men under Tusenårsriket gör de det, och där kommer man att fira Herrens Högtider, såsom det var tänkt.

  Och beträffande bibelcitat från GT om jorden som består för evigt, så vet du väl att hebreiskan har många, många ord för vårt svenska ord evigt eller evighet. ord som inte nödvändigtvis betyder vad vi menar med evigt – något som aldrig tar slut, men istället ibland har innebörden ”mycket lång tid”. Ordet för evigt, både på hebrieiska och grekiska kan vad jag förstår inte alltid tolkas lika definitivt som det gör i det svenska ordet evigt och evighet. En adventistteolog formulerar det så här:

  ”Handlar ”evig” om Gud, ja då är det oändligt i tid. I Bibelns Gamla testamente i Moseböckerna talas om en överenskommelse där en slav kan be att få förbli hos sin herre för hela livet, och Bibeln säger att en sådan överenskommelse gäller för evigt, alltså så länge slaven lever. ” slut citat

  En annan definition jag hittat säger så här:

  ”evig, evighet
  Begreppet oändlig tid är inte filosofiskt utformat i GT. Gränsen är otydlig mellan mer eller mindre lång varaktighet och evighet i sträng mening. Det hebreiska ord (olám) som traditionellt har översatts med ”evighet” eller ”evig” betecknar i första hand en avlägsen forntid eller framtid. Med detta förbinds ofta tanken på varaktighet, pålitlighet och giltighet. I somliga sammanhang kommer ordet att syfta på tidrymder som trots sin längd är klart begränsade, t.ex. en människas livstid eller den tid som människor kan minnas. Andra uttryck för lång tid har samma obestämdhet. En mängd olika översättningar är därför möjliga, t.ex. ”länge” (1 Kung 1:31; Jes 42:14), ”för länge sedan” (Jes 46:9), ”urminnes tid” (Pred 1:10), ”uråldrig” (Ords 22:28), ”oföränderlig” (2 Mos 12:14), ”för alltid” (2 Mos 21:6), ”i all framtid” och ”aldrig” (2 Sam 7:16). De svenska orden ”evig” och ”evighet” har i denna översättning framför allt använts i uttryck som har med Gud att göra (t.ex. Ps 136:1-26; Jes 26:4; 40:28; 45:17).
  NT är starkare påverkat av grekiskt tänkesätt och framför allt av nya tankar om livet efter döden (>Dödsriket). Det grekiska ordet för ”evig” (aiónios) syftar där oftast på en oändligt lång tillvaro eller på en oändlig giltighet och verkan (t.ex. av den sista domen, Heb 6:2; av befrielsen genom Kristus, 9:12). I Johannesevangeliet är evigt liv en förening med Gud som kan förverkligas redan på jorden (t.ex. 17:3).
  Ordet för ”evighet” (aión) står ibland även i NT på gammaltestamentligt sätt för en obestämd lång tid (”för länge sedan”, Luk 1:70; ”för alltid”, Joh 8:35; Filem v. 15). Men dessutom kan världsförloppet enligt NT indelas i perioder eller tidsåldrar. De betecknas också med ordet aión, som i detta sammanhang ofta översätts med >”värld”, t.ex. ”denna världen”, ”den kommande världen”. Ett tillstånd som omfattar alla tänkbara tidsåldrar beskrivs med uttrycket ”evigheters evighet”, som är bildat efter hebreiskans mönster för att så starkt som möjligt understryka oändlighetens utsträckning. ” slut citat

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  Att jorden och övriga himlakroppar skulle bestå för evigt är vare sig vad Bibeln eller vetenskapen säger.

  Men under Tusenårsriket gör de det, och där kommer man att fira Herrens Högtider, såsom det var tänkt.

  Och beträffande bibelcitat från GT om jorden som består för evigt, så vet du väl att hebreiskan har många, många ord för vårt svenska ord evigt eller evighet. ord som inte nödvändigtvis betyder vad vi menar med evigt –

  Under nuvarande ordning skulle naturligtvis vare sig någon människa eller himlakropp fysiskt kunna bestå för evigt men som framgår av Rom. 8 så kommer skapelsen precis som den vid Jesu tillkommelse förvandlade troende att ikläda sig oförgänglighet.
  Vi får därför inte föreställa oss den förnyade jorden och de förnyade himlakropparna som förgängliga likt vad nu gäller enligt vetenskap och erfarenhet även om det handlar om fysiska kroppar så kommer deras egenskaper att vara förunderligt överskridande alla materiella substanser vi nu känner till.

  När det sedan gäller bibelsammanhangen som talar om en evig och oförgänglig jord och dito himmlar efter det att förbannelsen hävs när Jesus träder fram och sätter sig på sin härlighets tron i Jerusalem så nöjer jag mig med att kommentera Psalm 89 där det om Davids säd som i sammanhanget är Jesus liksom solen och månen skall förbliva evinnerligen. Tror vi, vilket jag förmodar att alla troende gör att Jesus har evigt förblivande existens så får vi också tro att solen och månen kommer att bestå för evigt och eftersom uppenbarligen perspektivet är från jorden så får vi väl i samma veva konstatera att även jorden kommer att bestå evinnerligen.

  Ps. 89:37 Hans säd skall förbliva evinnerligen och hans tron inför mig så länge som solen;
  38 såsom månen skall den bestå evinnerligen. Och trofast är vittnet i skyn.» Sela.

  Shalom!
  Fred

 • elisabeth skrev:

  Ja, ersättningsteologin….
  Märkligt att detta häftar fortfarande kvar…

  Vad det gäller ersättningsteologin kan man givetvis inte säga något gott.

  Men bibeltexter som missbrukats av dessa blir inte därför ”osanna”.

  Det gäller att inte automatiskt ramla i motsatta diket.

  Jag är en konsekvent motståndare mot såväl ersättningsteologin som framgångsteologin.

  Men jag tänker inte stryka deras käpphäst-texter ur Skriften, bara försöka visa att deras tolkning inte stämmer.

  /Kjell

 • skrev:

  Nej det behövs inga egendomliga spekulationer, Skriften räcker. Det är nog du som missuppfattat detta.Jag är ledsen att jag tog glädjen ifrån dig och Berndt så snabbt. 😉

  Nej, inte tog du någon ”glädje” från mej inte.

  Låt oss ta med Jesaja 65:17-25 i bilden…. (Där nya himlar och ny jord omtalas.)

  Du citerar 1 Kor. 15:42 och kommenterar att de som uppstår, de upstår till evigt liv.

  Det betyder alltså att det i din version av ”Riket” kommer att finnas minst 2 sorters människor, och förmodligen minst 3 sorter.

  Riket upprättas åt och med Guds utvalda folk. Jag tror att vi får räkna dit de som fortfarande lever och de som Hesekiel fick se uppstå ur benhögarna, de som kommer ur morgonrodnaden. Låt oss kalla detta grupp 1.

  Sedan har vi alltså de som (enligt din version) får göra en kortare flugtur med Jesus, nämligen de i Kristus levande och de i Kristus döda. Låt oss kalla dessa grupp 2.

  Till sist har vi resten av hedningarna som inte dog innan Jesu andra tillkommelse. Låt oss kalla dem grupp 3.

  Huruvida grupp 1 också bör uppdelas i ännu kvarlevande och uppståndna, vet jag inte. Men ditt citat från Sakarja handlar om grupp 3.

  I de uttalanden du gjort ser jag inga väsentliga skillnader mellan våra tolkningar. Däremot finns det ju angränsande tolkningar där vi har väsentliga skillnader. Men vi begränsar oss ju här till det jordiska Jerusalem som jordens ”maktcentrum” under Kristi herravälde som rättmätig kung av Riket.

  Eftersom jag är post-tribbare torde heller ingen kunna beskylla mig för ersättningsteologi på grund av klassifikationen.

  Att vi har begränsad uppenbarelse vad gäller alla tre grupperna är vi väl ense om. Mycket förvirring åstadkommes just genom att tabubelägga uppdelningen eller bara göra en röra av alltihopa..

  Och kanske de största skillnaderna i tolkning förorsakas av att Gud beslutat att hålla tidsdimensionen hemlig tills all detta sker. Det blir då spekulation att schemalägga framtiden.

  Hur håller man tiden hemlig efter tidens avslutning? 🙂

  /Kjell

 • Kamau Mweru skrev:

  SÅ skrev:

  Nej det behövs inga egendomliga spekulationer, Skriften räcker. Det är nog du som missuppfattat detta.Jag är ledsen att jag tog glädjen ifrån dig och Berndt så snabbt.

  Låt oss ta med Jesaja 65:17-25 i bilden…. (Där nya himlar och ny jord omtalas.)

  Du citerar 1 Kor. 15:42 och kommenterar att de som uppstår, de upstår till evigt liv.

  Det betyder alltså att det i din version av ”Riket” kommer att finnas minst 2 sorters människor, och förmodligen minst 3 sorter.
  /Kjell

  – Jag uppfattar det som att det finns de som har förhärligade kroppar och de som inte har det.

  Hesekiels syn om de döda benen som får liv, utgör ingen egen grupp. Vad det än syftar på så kan det inordnas under de två grupperna.

  Jag ser inga märkligheter att dessa två grupper kan leva tillsammans. Det har de gjort tidigare då många av de heliga uppstod samtidigt med Yeshua. Han levde i gemenskap med lärjungarna varje dag i 40 dagar och det gick tydligen bra.

  Det finns två sorter redan nu, de som har Sonen och de som inte har honom. 😉
  Välsignelse!

 • @ : Jag tar tillbaka detta om de heliga som uppstod samtidigt som Yeshua dog. Om de hade den förhärligade kroppen eller inte framgår inte av texten.

 • I den här korta videon uppmärksammas Uppenbarelsebokens budskap om att Vilddjuret skall låta halshugga alla som vägrar att tillbedja dess bild eller ta dess märke på sina pannor och sina händer. Frågan ställs sedan vilken nutida rörelse det kan tänkas vara som på det här sättet är förberedda att halshuggna sina motståndare, och ett antal förslag presenteras. Frågan ställs sedan åter, vilka av dessa kan du tänka dig det kan vara?

  Upp 13:15 Och det fick makt att giva ande åt vilddjurets bild, så att vilddjurets bild till och med kunde tala och kunde låta döda alla som icke tillbådo vilddjurets bild.

  Upp- 20:4 Och jag såg troner stå där, och de satte sig på dem, de åt vilka gavs makt att hålla dom. Och jag såg de människors själar, som hade blivit halshuggna för Jesu vittnesbörds och Guds Ords skull, och som icke hade tillbett vilddjuret eller dess bild, och icke heller tagit dess märke på sina pannor och sina händer; dessa blevo nu åter levande och fingo regera med Kristus i tusen år.

  http://www.joelstrumpet.com/?p=2214

  Fred

 • Fred Ö skrev:

  Din tolkning att det här skulle handla om att jorden tillsammans med himlarna skulle upphöra att existera är inte rimlig eftersom det skulle innebära en motsägelse mot de tydliga utsagorna i Bibeln som talar om och förutsätter att jorden består för evigt, och tydligen kommer man att på den nya jorden, som blir bestående att akta på både nymånadsdagar och sabbatsdagar vilket väl förutsätter att också månen består för evigt.

  I Tusenårsriket har månen och solen alltjämt sin uppgift att ange tider och stunder för herrens Högtider, som man kommer fira i det Tusenåriga Fridsriket. Men därefter, i evigheten, har inte solen och månen någon plats. Jesaja 60 säger:

  19 Solen skall inte mer vara ditt ljus om dagen,
  månen skall inte mer lysa dig med sitt sken.
  HERREN skall vara ditt eviga ljus, din Gud skall vara din härlighet.
  20 Din sol skall inte mer gå ner, din måne inte mer avta,
  ty HERREN skall vara ditt eviga ljus,
  och dina sorgedagar skall upphöra.

  Berndt

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  I Tusenårsriket har månen och solen alltjämt sin uppgift att ange tider och stunder för herrens Högtider, som man kommer fira i det Tusenåriga Fridsriket. Men därefter, i evigheten, har inte solen och månen någon plats. Jesaja 60 säger:

  19 Solen skall inte mer vara ditt ljus om dagen,
  månen skall inte mer lysa dig med sitt sken.
  HERREN skall vara ditt eviga ljus, din Gud skall vara din härlighet.
  20 Din sol skall inte mer gå ner, din måne inte mer avta,
  ty HERREN skall vara ditt eviga ljus,
  och dina sorgedagar skall upphöra.

  Intressant sammanhang, det ser faktiskt ut som om solen och månen vid den här tiden kommer att ha fullbordat sin uppgift vartill de skapades på den fjärde dagen inklusive att tjäna som tecken för Herrens högtider, åtminstone för dem av jordens befolkning som lever vid ”jordens mittelhöjd”. Eftersom HERREN själv förser staden med sitt ljus och Jesus själv befinner sig där som Konungen så kommer de säkert också att utan särskilda sol och månobservationer kunna hålla reda på tiderna för Herrens högtider. Därmed inte sagt att inte solen och månen skulle förtsätta existera och ha sin funktion utöver jorden för övrigt. Det framgår ju borde av det här liksom andra sammanhang som vi läst att sol och måne likaväl som jorden kommer att bestå och jag tror nog att de kommer att fortsätta att ha sin funktion utanför Sion den stora Konungens stad . Att Gud däremot på ett alldeles särskilt sätt då kommer att vara ljuset i Guds stad, framgår ju även av andra Bibelsammanhang. Här påmindes jag om hur Herren under Israels ökenvandring på ett alldeles speciellt sätt var Israels ljus och ledstjärna. På ett minst lika förunderligt sätt kommer Han att vara detsamma i det nya Jerusalem.

  Upp 21:23 Och staden behöver icke sol eller måne till att lysa där, ty Guds härlighet upplyser den och dess ljus är Lammet.
  Upp 22:5 Och ingen natt skall vara mer; och de behöva icke någon lampas ljus, ej heller solens ljus, ty Herren Gud skall lysa över dem, och de skola regera i evigheternas evigheter.

  En astronomisk beraktelse:

  Därmed inte sagt att solen och månen skulle upphöra att existera. Att sedan ”din sol inte mer skall gå ner och ”din måne inte skall avta” för landets invånare låter ju ändå lite märkligt. Men jag tror det finns en förklaring i förändringar som kommer att inträffa beträffande jordaxelns lutning. Jag tror att jordaxeln kommer att återgå till att bli vinkelrät mot ekliptikan dvs det plan runt solen i vilket jorden roterar, och att den nya staden Jerusalem kommer att vara belägen längst upp i norr, dvs vid nordpolen på den nya eller rättare sagt förnyade jorden. Från den positionen skulle solen och månen vara synliga där de rör sig nära runt horisonten, och de skulle knappast därifrån kunna tjäna vare sig som effektiva ledljus eller tecken, särskilt inte som att de förmodligen på grund av stadens murar kommer att skymmas.

  Att det är något speciellt med landets Israels placering kan vi kanske förstå med att den benämns som jordens mittelhöjd.

  Hes 38:12b ett folk som har blivit hopsamlat från hedningarna, och som nu förvärvar sig boskap och gods, där det bor på jordens mittelhöjd.

  Sedan ges ju särskild uppmärksamhet åt berget Sions plats längst upp i norr.

  Ps 48:3 Skönt höjer det sig, hela jordens fröjd, berget Sion längst uppe i norr, den store konungens stad.

  Gen. 1:14 ¶ Och Gud sade: »Varde på himmelens fäste ljus som skilja dagen från natten, och vare de till tecken och till att utmärka särskilda tider, dagar och år,
  15 och vare de på himmelens fäste till ljus som lysa över jorden.» Och det skedde så;
  16 Gud gjorde de två stora ljusen, det större ljuset till att råda över dagen, och det mindre ljuset till att råda över natten, så ock stjärnorna.
  17 Och Gud satte dem på himmelens fäste till att lysa över jorden,
  18 och till att råda över dagen och över natten, och till att skilja ljuset från mörkret. Och Gud såg att det var gott.
  19 Och det vart afton, och det vart morgon, den fjärde dagen.

  Shalom!
  Fred

 • Fred Ö skrev:

  Därmed inte sagt att solen och månen skulle upphöra att existera. Att sedan ”din sol inte mer skall gå ner och ”din måne inte skall avta” för landets invånare låter ju ändå lite märkligt. Men jag tror det finns en förklaring i förändringar som kommer att inträffa beträffande jordaxelns lutning. Jag tror att jordaxeln kommer att återgå till att bli vinkelrät mot ekliptikan dvs det plan runt solen i vilket jorden roterar, och att den nya staden Jerusalem kommer att vara belägen längst upp i norr, dvs vid nordpolen på den nya eller rättare sagt förnyade jorden.

  Oj, oj. Du får ursäkta Fred, men nu blir det väl krystat för att få det att gå ihop. Solen och månen är inte eviga i bemärkelsen aldrig upphörande. Som påpekats så finns det fler betydelser av ordet för evigt än bara det vi vanligen tänker på i svenska språket. Att vi ska fira Herrens Högtider även bortom Tusenårsriket, finner jag inget stöd för i Bibeln. I sakarja talas det om att vi ska fira dessa Högtider i Tusenårsriket, men var menar du att det finns stöd för att vi även därefter kommer göra det?

  Berndt

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  Solen och månen är inte eviga i bemärkelsen aldrig upphörande. Som påpekats så finns det fler betydelser av ordet för evigt än bara det vi vanligen tänker på i svenska språket. Att vi ska fira Herrens Högtider även bortom Tusenårsriket, finner jag inget stöd för i Bibeln. I sakarja talas det om att vi ska fira dessa Högtider i Tusenårsriket, men var menar du att det finns stöd för att vi även därefter kommer göra det?

  Egentligen är det ju du som borde visa på varför flertalet bibelöversättare skulle vara fel ute när de så genomgående stödjer uppfattningen om att såväl jorden, månen och solen kommer att bestå för evigt. Om du misstror bibelöversättarna tycker jag du skall titta närmare på sammanhangen likt vi har gjort här tidigare om du följt med. Men jag bjuder på en repetition här som säger att såväl solen och månen som Davids Säd dvs Jesus kommer att bestå för evigt.

  Ps. 89:36 En gång har jag svurit det vid min helighet, och mitt löfte till David skall jag icke bryta.
  37 Hans säd skall förbliva evinnerligen och hans tron inför mig så länge som solen;
  38 såsom månen skall den bestå evinnerligen. Och trofast är vittnet i skyn.» Sela.

  Om nu det otroliga skulle inträffa att solen och månen skulle upphöra att existera så skulle ju innebörden av texten i Psalmen ovan vara att också Davids säd skulle upphöra att finnas till. Är du Berndt verkligen beredd att ställa upp för den slutsatsen som ju nödvändigt följer av din ståndpunkt att solen och månen kommer att upphöra att existera.

  Visst kan du fortsätta med att nonschalera det här argumentet som du gör med så mycket annat och låssas som om du inget hört, men vad gör det i så fall med din trovärdighet. Jag förväntar mig en kommentar här Berndt!

  Vi är efter vad jag förstår båda överens om att Bibeln visar på att tempeltjänsten kommer att pågå under tusenårsriket och att man kommer att hålla Herrens högtider, men du menar att allt detta kommer att upphöra efter de tusen åren då öckså enligt dig såväl jorden som solen och månen kommer att upphöra att finnas till. Är du också beredd att förkunna att Jesu uppståndelsekropp kommer att gå samma väg? Hur blir det med våra uppståndelsekroppar. Bibeln är ju tydlig när den lär att vi alla skall uppstå. Bibeln talar som vi sett om en evig framtida tillvaro både när det gäller Davids säd, solen, månen och människorna. Du argumenterar utifrrån att hebreiskan för evig inte behöver betyda evig att det inte heller betyder evig och att det därför inte kommer att inga nymånader och sabbater eller Herrens högtider kommer fortsätta att hållas på jorden efter tusenårsrikets slut. Jag har inte funnit att bibeln tar upp den frågan, den säger inte att allt detta kommer att upphöra efter de tusen åren, men varför skulle det göra det. Så länge jag inte ser något rimligt svar därpå så fortsätter jag i min övertygelse om att allt detta kommer att fortsätta om än i delvis förändrade former eftersom vårtillvaro som Guds och Adams söner kommer att fortsätta på den återlösta jorden. Vi upphör inte att vara människor i och med frälsningen. Och att vara människa innebär att vara en son eller dotter till Adam. Jesus delade den släktskapen, fastän Guds Son blev han via sin moder en ättling till Adam, en Adams son, en människoson. Han blev Människosonen, vår broder. Låt oss inte skämmas för vårt ursprung. En mänsklighet utan en jord är väl närmast en självmotsägelse. Gud skapade människan av jordens stoff. Visst gick det snett med människan, och vi drog förbannelsen över Guds mycket goda skapelse. Men så mycket älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son på det att var och en som tror på honom blir räddad. Jesus är vår återlösare. I hoppet är vi frälsta. Nya Skapelser l Jesus Kristus, och detta dödliga skall ikläda sig odödlighet. Vårt hopp skall bytas i åskådning. När Jesus kommer skall vi förvandlas så att våra dödliga förgängliga kroppar blir lika hans härlighetskropp!

  Fil 3:21 vilken skall så förvandla vår förnedringskropp, att den bliver lik hans härlighetskropp-genom den kraft varmed han ock kan underlägga sig allt.

  Och vi vet att det inte bara är vår förnedringskropp som skall förvandlas utan att hela skapelsen skall förvandlas, vi ser därför fram emot en återställd förlossad skapelse, nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor!

  Rom. 8:
  16 Anden själv vittnar med vår ande att vi äro Guds barn.
  17 ¶ Men äro vi barn, så äro vi ock arvingar, nämligen Guds arvingar och Kristi medarvingar, om vi eljest lida med honom, för att också med honom bliva förhärligade.
  18 Ty jag håller före att denna tidens lidanden intet betyda, i jämförelse med den härlighet som kommer att uppenbaras på oss.
  19 Ty skapelsens trängtan sträcker sig efter Guds barns uppenbarelse.
  20 Skapelsen har ju blivit lagd under förgängligheten, icke av eget val, utan för dens skull, som lade den därunder; dock så, att en förhoppning skulle finnas,
  21 att också skapelsen en gång skall bliva frigjord ifrån sin träldom under förgängelsen och komma till den frihet som tillhör Guds barns härlighet.
  22 Vi veta ju att ännu i denna stund hela skapelsen samfällt suckar och våndas.
  23 Och icke den allenast; också vi själva, som hava fått Anden såsom förstlingsgåva, också vi sucka inom oss och bida efter barnaskapet, vår kropps förlossning.

  Gud skapade himmelen och jorden, för ett syfte som han också trotts allt kommer att uppnå och i det syftet ingår efter fallet att återlösa människan och hela den under föbannelsen lagda skapelsen, en ny himmel och en ny jord. Att i det perspektivet fråga efter bevis för att inte Gud kommer att stryka ett sträck över hela sitt återlösningsverk genom att låta hela den återlösta skapelsen förgås tycker jag bara är patetiskt.

  Ps 93:1 ¶ HERREN är min konung! Han har klätt sig i härlighet. HERREN har klätt sig, omgjordat sig med makt; därför står jordkretsen fast och vacklar icke.

  Ps 96:10 ¶ Sägen bland hedningarna: »HERREN är nu konung! Därför står jordkretsen fast och vacklar icke; han dömer folken med rättvisa.»

  Jes 45:18 Ty så säger HERREN, han som har skapat himmelen, han som är Gud, han som har danat jorden och gjort den, han som har berett den och som icke har skapat den till att vara öde, utan danat den till att bebos: Jag är HERREN och eljest ingen.

  Ps 119:90 Från släkte till släkte varar din trofasthet; du har grundat jorden, och den består

  Ps 104:5 Du grundade jorden på hennes fästen, så att hon icke vacklar till evig tid.

  Pred 1:4 ¶ Släkte går, och släkte kommer, och jorden står evinnerligen kvar.

  Maranatha!
  Fred

 • Fred Ö skrev:

  Egentligen är det ju du som borde visa på varför flertalet bibelöversättare skulle vara fel ute när de så genomgående stödjer uppfattningen om att såväl jorden, månen och solen kommer att bestå för evigt. Om du misstror bibelöversättarna tycker jag du skall titta närmare på sammanhangen likt vi har gjort här tidigare om du följt med. Men jag bjuder på en repetition här som säger att såväl solen och månen som Davids Säd dvs Jesus kommer att bestå för evigt.

  Visst finns det vissa bibelord som i svensk översättnig skulle kunna tolkas så. men framför allt så finns det både i Jesaja och i synnerhet i bibelns sista bok VÄLDIGT tydligt sagt att månden och solen inte längre kommer finnas:

  Upp 21:23 Och staden behöver icke sol eller måne till att lysa där, ty Guds härlighet upplyser den och dess ljus är Lammet.
  Upp 22:5 Och ingen natt skall vara mer; och de behöva icke någon lampas ljus, ej heller solens ljus, ty Herren Gud skall lysa över dem, och de skola regera i evigheternas evigheter.

  Att du sedan väljer att tolka det som att de i alla fall finns kvar på något sätt kan jag inte se som annat än väldigt krystat. I Himlen som väntar oss efter Tusenårsriket, finns inte solen och månen, det är vad jag uppfattar som en av de frågor där vi har klara besked ifrån Bibelns sista bok, Uppenbarelseboken. I övrig är ju Bibeln väldigt knapphändig med att beskriva det som väntar oss i evigheten.

  Berndt

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  Visst finns det vissa bibelord som i svensk översättnig skulle kunna tolkas så. men framför allt så finns det både i Jesaja och i synnerhet i bibelns sista bok VÄLDIGT tydligt sagt att månden och solen inte längre kommer finnas:

  Upp 21:23 Och staden behöver icke sol eller måne till att lysa där, ty Guds härlighet upplyser den och dess ljus är Lammet.
  Upp 22:5 Och ingen natt skall vara mer; och de behöva icke någon lampas ljus, ej heller solens ljus, ty Herren Gud skall lysa över dem, och de skola regera i evigheternas evigheter.

  Berndt

  – Ursäkta mitt inhopp, men Upp. 22 säger inte att solen och månen inte skall finnas mer. Texten säger ju att staden inte behöver sol eller måne.

  Solen och månen kan alltså finnas kvar fast de inte behövs. Det är lätt att läsa in det som inte står där.

  Därmed har jag inte uttalat mig i själva sakfrågan.
  Simma lugnt bröder! 😉

 • skrev:

  – Ursäkta mitt inhopp, men Upp. 22 säger inte att solen och månen inte skall finnas mer. Texten säger ju att staden inte behöver sol eller måne.

  Solen och månen kan alltså finnas kvar fast de inte behövs. Det är lätt att läsa in det som inte står där.

  Förvisso, men det blir likväl krystat att tolka det på annat sätt än att de inte kommer finnas där i himlen.

  Solen och månen anger ju för oss tider och stunder och dessutom utmärker tiden för Herrens Högtider, när de ska firas. I evigheten lär inte några sådana tidsangivelser behövas.

  Ingenstans sägs det vare sig att vi ska fira eller inte fira dessa Högtider en gång i himlen. Så i den frågan kan vi bara spekulera och utgå ifrån vad som kan vara rimligt och troligt. I evigheten tror jag definitivt inte att vi kommer tala om dagar och år och den tidräkning vi har här – ja, det skulle jag tro att de flesta håller med om att det är en rimlig tolkning.

  Staden, den himmelska, behöver inte solen och månen, vare sig för tidsindelning eller för att utmärka några Högtider.

  Och är det rimligt att anta att Herrens Högtider kommer firas när vi en gång efter Tusenårsriket är i den fullkomliga tillvaron?

  Högtiderna är ju årliga generalrepetitioner dels för att påminna om det som skulle ske vid Jesu död och uppståndelse och dels det som ska ske vid hans andra tillkommelse, vid Tusenårsriket (lövhyddohögtiden) och den sista högtiden ”den åttonde dagen” som påminner om Evigheten.

  Visst skulle det kunna vara så att dessa högtider ska firas i himlen, men är det särskilt troligt? Är det alltså särskilt troligt att dessa årliga generalrepitioner kommer behövas när vi en gång är framme i det fullkomliga, när Gud blivit allt i alla? Jag finner det inte särskilt troligt att dessa generalrepitioner då kommer behövas.

  Men glädje och fest lär det säkerligen bli i Himlen, det är något vi kan vara säkra på 🙂

  Berndt

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  Visst skulle det kunna vara så att dessa högtider ska firas i himlen, men är det särskilt troligt? Är det alltså särskilt troligt att dessa årliga generalrepitioner kommer behövas när vi en gång är framme i det fullkomliga, när Gud blivit allt i alla? Jag finner det inte särskilt troligt att dessa generalrepitioner då kommer behövas.

  Men glädje och fest lär det säkerligen bli i Himlen, det är något vi kan vara säkra på 🙂

  Bernd fortsätter med att förutsätta det som Skriften inte säger, dvs att de utpekade verserna Upp. 21:23 respektive Upp. 22:5 skulle tala om himlen i stället för ”den heliga staden, ett nytt Jerusalem” som tidigare enligt Upp. 21:2 kommit ner till jorden!

  Upp. 21:
  2 Och jag såg den heliga staden, ett nytt Jerusalem, komma ned från himmelen, från Gud, färdigsmyckad såsom en brud som är prydd för sin brudgum.
  3 Och jag hörde en stark röst från tronen säga: »Se, nu står Guds tabernakel bland människorna, och han skall bo ibland dem, och de skola vara hans folk; ja, Gud själv skall vara hos dem deras Gud…..
  10 Och han förde mig i anden åstad upp på ett stort och högt berg och visade mig den heliga staden Jerusalem, som kom ned från himmelen, från Gud,

  Att den här händelsen sker under tusenårsriket när jorden fortfarande till stor del är befolkad av människor som ännu inte är odödliga framgår av de följande verserna.

  23 Och staden behöver icke sol eller måne till att lysa där, ty Guds härlighet upplyser den och dess ljus är Lammet.
  24 Och folken skola vandra i dess ljus, och jordens konungar föra ditin, vad härligt de hava.
  25 Dess portar skola aldrig stängas om dagen-natt skall icke finnas där
  26 och vad härligt och dyrbart folken hava skall man föra ditin.
  27 Men intet orent skall någonsin komma ditin, och ingen som gör vad styggeligt är och lögn, utan allenast de som äro skrivna i livets bok, Lammets bok.
  1 ¶ Och han visade mig en ström med vatten, klar som kristall. Den gick ut från Guds och Lammets tron
  2 och flöt fram mitt igenom stadens gata. Och på båda sidor om strömmen stodo livsträd, som gåvo tolv skördar, ty de buro frukt var månad; och trädens löv tjänade till läkedom för folken.
  3 Och ingen förbannelse skall vara mer. Och Guds och Lammets tron skall stå där inne, och hans tjänare skall tjäna honom
  4 och skola se hans ansikte; och hans namn skall stå tecknat på deras pannor.
  5 Och ingen natt skall vara mer; och de behöva icke någon lampas ljus, ej heller solens ljus, ty Herren Gud skall lysa över dem, och de skola regera i evigheternas evigheter.

  Vi kan notera att såväl det andliga som det naturliga tillståndet är markant olika innanför stadens murar än utanför.

  Men även fast det här sammanhanget profetiskt handlar om förhållandena under tusenårsriket så skulle jag förmoda att åtminstone den del av beskrivningen som handlar om staden också i stort kommer att vara giltigt för tiden efter tusenårsriket och den yttersta domen även om då hela jorden kommer att förvandlas fullt ut till sin paradisiska härlighet och alla dess invånare kommer att vara förvandlade till odödlighet.

  Sedan vill jag bara passa på att kommentera att de två verser som du citerade passar väldigt fint samman med att jordaxeln nu är tillbaks till utgångsläget och att årstiderna därmed upphört att existera hela jorden har ett jämnt klimat och jordbruket är därför inte som nu så begränsat av att regleras av årstidernas växlingar som nu, utan man kan genom att sprida ut dem under året få in 12 fruktskördar, något som ju för närvarande är helt omöjligt.

  Upp. 22:
  1 ¶ Och han visade mig en ström med vatten, klar som kristall. Den gick ut från Guds och Lammets tron
  2 och flöt fram mitt igenom stadens gata. Och på båda sidor om strömmen stodo livsträd, som gåvo tolv skördar, ty de buro frukt var månad; och trädens löv tjänade till läkedom för folken.

  Att man inte heller hade årstider före floden framgår av att Gud efter floden påtalade för Noah, nämligen att årstiderna skulle fortsätta att bestå enligt den ordning som nu rådde. Detta tyder ju på att det här med årstider var något nytt för människorna efter floden eftersom det annars inte hade varit någon vits för Gud att påtala att de växlande årstiderna som nu rådde skulle fortsätta framöver.

  Gen. 8:
  22 Så länge jorden består, skola härefter sådd och skörd, köld och värme, sommar och vinter, dag och natt aldrig upphöra.»

  Av tillståndet i paradiset där Adam och Eva uppenbarligen inte behövde några kläder till skydd mot växlande väder antyder ju också att den tidiga jorden saknade årstider.

  Om som profetian antyder vi är på väg tillbaks till det här tillståndet så att det kommer att råda redan från början av tusenårsriket så är det mycket möjligt att vi tämligen snart kommer att få erfara tecken på att jordaxeln börjar ändra läge. Det finns också skäl att förmoda att jordens rotation ändrar sig så att vi återgår till ett år på exakt 360 dagar och 12 månader.

  Själv ser jag än så länge bara det här som en något spekulativ teori som emellertid snart kan komma att bekräftas.

  Om de här förändringarna skulle komma att ske delvis naturligt före ingången till tusenårsriket så kan vi vänta oss att jorden kommer att ragla fram som en drucken och det kommer att ske väldiga jordbävningar och översvämningar och andra naturfenomen som Bibeln profetiskt förlägger till den yttersta tiden. Kanske kan vi också då förstå hur profetian talar om en avslutande stor vedermöda som kommer att vara under 3,5 år som också är 42 månader som varar 1260 dagar, dvs ett år på 360 dagar med 12 månader a’ 30 dagar precis som gällde vid tiden under och troligen före floden.

  Shalom!
  Fred

 • micro

  Ska Upp läsas symboliskt eller bokstavligt? Vem och vad bestämmer vilka verser/händelser/kapitel som ska tolkas på ena eller andra sättet?
  Den första uppståndelsen kan lika gärna vara pånyttfödelsen i Kristus. Ingen annanstans i NT står det väl om två uppståndelser?
  Dom tusen åren kan lika gärna pågå nu, från Kristi uppståndelse tills hans återkomst.

 • @ micro:
  Exakt! Därför finns det ingen annan tolkningsnyckel av värde än GT.

 • Fred Ö skrev:

  Men även fast det här sammanhanget profetiskt handlar om förhållandena under tusenårsriket så skulle jag förmoda att åtminstone den del av beskrivningen som handlar om staden också i stort kommer att vara giltigt för tiden efter tusenårsriket och den yttersta domen även om då hela jorden kommer att förvandlas fullt ut till sin paradisiska härlighet och alla dess invånare kommer att vara förvandlade till odödlighet.

  Men nu krånglar du väl ändå in dig själv. Skulle det som beskrivs handla om både himlen (evigheten efter tusenårsriket) och samtidigt handla om Tusenårsriket???

  Du brukar ju med rätta påpeka att det kommer finnas ett tempel i Jerusalem under Tusenårsriket. Därför kan inte det Jerusaelm som beskrivs i Uppenbarelsebokens två sista kapitet handla om ett Jerusalem här på Tellus, ty i det himmelska Jerusalem skall det INTE finnas något tempel.

  I Tusenårsriket dör människor, om än i hög ålder. I himmelen finns inte döden mer. I Tusenårriket som är här på jorden behövs nuvarande sol och måne, dock inte i himlen, där Gud själv är ljuset.

  Bildspråket om att Jerusalem kommer ned är just ett bildspråk, och kan ju inte gärna vara annat för att försöka beskriva något som handlar om när vi går från denna dimension vi nu och i tusenårsriket lever i, för att sedan en gång få kliva genom dörren in i en helt annan dimension, som finns ”parallellt” med oss, nämligen himlen.

  Hur skall de frälstas övergång till den eviga dimensionen beskrivas – egentligen omöjligt, men att säga att det himmelska Jerusalem kommer ned är ju en bra bild.

  Berndt

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  Förvisso, men det blir likväl krystat att tolka det på annat sätt än att de inte kommer finnas där i himlen.

  Solen och månen anger ju för oss tider och stunder och dessutom utmärker tiden för Herrens Högtider, när de ska firas. I evigheten lär inte några sådana tidsangivelser behövas.

  Berndt

  – Sol och måne har, vad jag kan förstå, aldrig funnits i Guds himmel. Rätta mig om jag har fel.

  För övrigt spekulerar du frisk. Varför skulle inte Herrens högtider kunna firas i evigheten? Kan det inte vara på sin plats att påminnas genom högtiderna om vad Messias gjort för oss?

  Man kan också dra en försiktig slutsats, att eftersom det står att sol och måne inte behövs efter de tusen åren, så tyder det på att det handlar om en ny eller förnyad jord, eftersom sol och måne inte tillhör Guds himmel.

  Men det blir som det blir, oavsett våra spekulationer. 😉

 • skrev:

  För övrigt spekulerar du frisk. Varför skulle inte Herrens högtider kunna firas i evigheten? Kan det inte vara på sin plats att påminnas genom högtiderna om vad Messias gjort för oss?

  Jag skrev inte att Herrens Högtider omöjligen kommer firas i himlen (evigheten) en gång. Men jag skrev: ”Visst skulle det kunna vara så att dessa högtider ska firas i himlen, men är det särskilt troligt? ”

  Du har givetvis en poäng i att de även där skulle kunna firas till åminnelse av vad vår älskade Jesus har gjort för oss. Hur det är med den saken vet vi ju inte, så visst är det spekulationer vi är inne på. Men jag tror då för min del att dessa generalrepitioner som här och i Tusenårsriket är knutna till den fysiska solen och månen, i himlen är avskaffade för helt nya former på vilka vi kommer visa vår eviga tacksamhet till Jesus från Nasaret.

  Berndt

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  Jag skrev inte att Herrens Högtider omöjligen kommer firas i himlen (evigheten) en gång. Men jag skrev: ”Visst skulle det kunna vara så att dessa högtider ska firas i himlen, men är det särskilt troligt? ”

  Berndt

  – Ok, jag uttryckte mig för kategoriskt.

  Men när det gäller hela denna himmel-teologi så vilar den på mycket svag biblisk grund. Jag och många med mig, även teologer, ser klart att hellenistisk filosofi har påverkat den tidiga kristendomen genom dualismen mellan det andliga och det fysiska.

  Men eftersom detta med himlen är så cementerat i den kristna tron genom otaliga psalmer och sånger och predikningar, så kostar det på att tänka om.

  Det tillhör nog gammal god katolsk tro som inte Luther reformerade. Tror jag i alla fall. 😉

 • skrev:

  Men eftersom detta med himlen är så cementerat i den kristna tron genom otaliga psalmer och sånger och predikningar, så kostar det på att tänka om.

  Och nya tankar är långt ifrån alltid de rätta 😉

  Berndt

 • micro skrev:

  Ska Upp läsas symboliskt eller bokstavligt? Vem och vad bestämmer vilka verser/händelser/kapitel som ska tolkas på ena eller andra sättet?
  Den första uppståndelsen kan lika gärna vara pånyttfödelsen i Kristus. Ingen annanstans i NT står det väl om två uppståndelser?
  Dom tusen åren kan lika gärna pågå nu, från Kristi uppståndelse tills hans återkomst.

  Tror nog att Uppenbarelseboken liksom all Skrift skall läsas bokstavligt där så är möjligt utan att sammanhanget blir absurt om vi inte har andra goda Skriftbelägg som tyder på något annat. När det gäller de två uppståndelserna som omtalas i Upp. 20 och som där är åtskilda med de tusen åren så kan inte jag se att en enkel läsning av texten skulle antyda något annat än att det just handlar om två uppståndelser som är åtskilda av diverse händelser som vi kan läsa om. När det sedan gäller de rättfärdigas uppståndelse som inträffar vid Jesu återkomst så är det ju också tämligen uppenbart att den till sin karaktär är tämligen annorlunda än den allmänna uppståndelsen som sker vid den yttersta domen. Att den tidiga församlingen förstod Apostlarnas undervisning på det här sättet framgår ju också från flera tidiga kristnas eskatologiska författarskap.

  Ta gärna del av den här artikeln som behandlar frågan om tusenårsriket och uppståndelsernas plats närmare.

  http://hem.bredband.net/b226694/amill.html

  Uppenbarelseboken 20
  & Pre-millennialism

  Av Tim Warner – Copyright © 1998 – 2003
  Översatt av Fred Örtegren juni 2004

  Uppenbarelseboken 20 är för dem som studerar det profetiska ordet, ett av de mest disputerade textställena i Bibeln . Detta gäller i synnerhet i debatter mellan a-millennialister och pre-millennialister. För dem som inte är bekanta med de här termerna, låt mig här lämna en kortfattad redogörelse. Det finns i själva verket 3 olika inställningar till ”millenniet” (tusenårsriket) enligt följande……

  Shalom!
  Fred

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  Och nya tankar är långt ifrån alltid de rätta

  Berndt

  – Där håller jag med dig. Men finns det då inget mer att upprätta eller förändra? Kom bröderna Wesley med den fulla sanningen?

 • skrev:

  Men finns det då inget mer att upprätta eller förändra? Kom bröderna Wesley med den fulla sanningen?

  Det gör det säkert. Och kunskapen och insikten ska ju växa till i ändetiden, enligt löftet i Daniels bok.

  Berndt

 • Tänk att barn i Sverige som utsätts för grov brottslighet av anndra barn i praktiken är rättslösa. Vilket svek!

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5892212.ab

  Berndt

 • Metodistpastor Berndt Isaksson skrev:

  SÅ skrev:

  Men finns det då inget mer att upprätta eller förändra? Kom bröderna Wesley med den fulla sanningen?

  – Det gör det säkert. Och kunskapen och insikten ska ju växa till i ändetiden, enligt löftet i Daniels bok.

  Berndt

  – Läs sammanhanget så ser du att det syftar på Daniels bok. ”Många skall forska i den (Danielsboken) och kunskapen skall bli stor.” Dan. 12:4

  Det som katolska kyrkan adderat från hellenism och hedendom försvinner inte genom rätt kunskap om eskatologiska ting. Till det krävs både omvändelse och ett övergivande av det felaktiga i både lära och praktik. Det kan innebära att man får se sig om efter ett nytt arbete. 😉

 • skrev:

  – Läs sammanhanget så ser du att det syftar på Daniels bok. ”Många skall forska i den (Danielsboken) och kunskapen skall bli stor.” Dan. 12:4

  Förvisso. Men när en sak klarnar så ger det ofta följdeffekten att det samtidigt kastar ljus över annat som man kanske tidigare inte förstått eller misstolkat. Så tror jag det blir med sanningarna som kommer bli uppenbarade i Danielsprofetian.

  Berndt

 • @ Metodistpastor Berndt Isaksson:

  – Jag tycker att du blandar äpplen och päron. Förståelsen av Danielsboken och det som katolska kyrkan adderat till den bibliska tron är två olika saker.

  Det handlar om en ersättningsteologi som ersatt Herrens dag sabbaten med (sol)dagen, och Herrens högtider med kristna högtider, förlagda på hedniska festdagar.

  Det handlar om synen på Mose och Guds torá, insikten vad som egentligen hände på de ”viktiga” kyrkomötena, mm, mm, mm. Med ett ödmjukt hjärta kan man ta itu med allt detta utan kunskap om Danielsboken.

  Men det är inte så lätt. Men vem har sagt att det skall vara det… 😉

 • Haggaj
  Det slog mig att jag aldrig lät dig få del av en tanke jag hade angående vårt samtal om Mose etc för ett tag sedan. Hela inlägget finns här, men det väsentliga tillägget till vår diskussion klistrar jag in nedan.

  När jag funderade på dessa frågor häromdagen och försökte komma på hur jag skulle kunna visa på att det är Kristus som måste vara i fokus så slogs jag av en annan liknelse, nämligen mellan Nyckeln, Kristus, och låset, Mose lag. Precis som skuggan återger konturerna av det verkliga Objektet, så måste även Nyckeln passa i låset. I det här fallet så passar Nyckeln perfekt i låset. Kanske är det en sämre bild än Kroppen och skuggan, men den har en fördel. Fördelen är att det är alldeles uppenbart meningslöst att försöka låsa upp Nyckeln med låset. Det enda sätt som en nyckel och ett lås tillsammans ger åtkomst till det som döljs bakom låset är genom att använda Nyckeln i låset. Jag uppfattar att Haggaj (mfl skribenter på Aletheia) försöker göra just exakt det som inte går, nämligen aqpplicera låset på Nyckeln istället för tvärtom. Det säger sig självt att det enda man uppnår på det sättet är att man riskerar att göra åverkan på både Nyckeln (eller åtminstone dess yta, dvs den rätta uppfattningen av Nyckeln, om nyckeln stavas med stort N) och låset.

  Allt gott!

 • skrev:

  – Jag tycker att du blandar äpplen och päron. Förståelsen av Danielsboken och det som katolska kyrkan adderat till den bibliska tron är två olika saker.

  Det handlar om en ersättningsteologi som ersatt Herrens dag sabbaten med (sol)dagen, och Herrens högtider med kristna högtider, förlagda på hedniska festdagar.

  Det handlar om synen på Mose och Guds torá, insikten vad som egentligen hände på de ”viktiga” kyrkomötena, mm, mm, mm. Med ett ödmjukt hjärta kan man ta itu med allt detta utan kunskap om Danielsboken.

  Men i det är jag helt ening med dig om. Kejsaren i Rom och senare katolska kyrkan har verkligen förvanskat mycket inom kristen tro och lära.

  Berndt

 • Tuve skrev:

  Jag uppfattar att Haggaj (mfl skribenter på Aletheia) försöker göra just exakt det som inte går, nämligen applicera låset på Nyckeln istället för tvärtom.

  Det är lätt att projicera sina egna idéer och problemformuleringar på andra.

  Sanningen är den att jag fått ett GT som växt x10, alltså ett tio gånger bättre GT än förut. Men NT har växt x20. Alltså ett tjugo gånger bättre NT än förut.

  Men för att upprätthålla den balansen kan man inte släppa GT.

  Svårare än så är det inte.

 • @ Haggaj:
  Ja, det är lätt att projicera sina egna idéer, och det är också därför jag är tydlig med att det är min uppfattning och inget annat…

  Nej, självklart kan man inte släppa GT! Det är nog bara icke-katoliker som ens skulle kunna tänka sig att överväga något så barockt…

  Om det är som du säger så kanske jag snart får glädjen att se dig bli upptagen som katolik… 🙂

  Allt gott!

 • Tuve,
  nu projicerar du nog igen.

  Så här skriver en av era (Per Beskow) i Dagen:
  ”Kyrkan har i praktiken alltid läst Gamla testamentet i urval. Psaltaren och profeterna spelar till exempel en mycket större roll i förkunnelse och gudstjänst än delar av Moseböckerna eller de historiska böckerna. Men det är kyrkans tolkning av Bibeln som gäller, inte de enskilda läsarnas.”
  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=84024

  Det är ju inte riktigt så jag ser på GT. Rättare sagt tvärtom!

 • @ Haggaj:
  Jag antar att man även måste läsa Beskow i sitt sammanhang…

  Det som jag antar åsyftas av Beskow är vilka källor som huvudsakligen används vid mässorna och den dagliga bönen. Den dagliga bönen är i princip en psaltarläsning rakt av. Man brukar visserligen även läsa ett canticum från någon av epistlarna samt antingen Sakarias (morgonbön) eller Marias (kvällsbön) lovsång, men i övrigt är det psaltaren som gäller för dessa böner. Vi mässan är det på vardagar en lösning ur någon bok i bibeln (exkl evangelierna) och en evanglieläsning. Dessa brukar höra ihop så att lösningen tar upp samma tema som evangeliet handlar om. På söndagarna är det två lösningar och då är det den första som har samma tema som evangeliet och den andra är mer fristående. Dessutom läser vi alltid ett responsorium ur psaltaren under ordets liturgi (dvs då lösningar och evanglium löses och eventuell predikan hålls).

  Men att från det dra slutsatsen att vår teologi skulle begränsa sig till vad som läses i mässan eller vid den dagliga bönen är ungefär lika barockt som att vilja exkludera GT… HELA bibeln utgör grunden för vår tro, inklusive de böcker ur GT som ni valt bort (hur var det nu, ”för att upprätthålla den balansen kan man inte släppa GT”, inte ens delar av GT)…

  Men poängen är att man måste stå på fötterna för att inte världen skall framstå som upp-och-nedvända världen, och för att kunna resa sig och förbli stående måste man hålla Jesus i handen, inte Mose eller något annat surrogat… 😉 (jaja, jag projicerar hej vilt, jag vet 😉 )

  Allt gott!

 • lösningen är helt enkelt att man läser lusen av läsningen…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?