Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Muslimer och judar mer vaksamma än kristna

Det är mycket om det tredje templet nu. Den islamistiska rörelsens talesman i Israel, Kimal Al-Khatib, sade förra veckan i ett protestmöte på Tempelberget, att det judiska templet inte kommer att återuppbyggas. Delvis har detta uttalande att göra med den judiska sorgetiden över de förstörda templen som hålls denna tid varje år.

ChristReturns2x2-718621
Kanske kommer muslimer och judar att vara mer vaksamma än svenska frikyrkor när det börjar dra ihop sig. Just nu lutar det åt att det blir så.

Men frågan om ett tredje tempel sätts allt mer på sin spets. För ett år sedan var frågan helt utopisk. Idag är det kanske mer en fråga om när det skall ske. Kimal Al-Khatib sa att om judarna tror att deras sorg skall få ett slut och att de skall kunna glädjas över att förstöra Al-Aqsa-moskén och bygga ett tempel, så kommer deras önskan inte att bli uppfylld och de kommer att få fortsätta att sörja.

Mötet mellan Adnan Oktar och Sanhedrin

Anledningen till att islamisterna höjer tonen i frågan har nog att göra med ett ökat fokus på att återuppbygga templet. Det finns idag starka krafter som jobbar för den idén. Det som skett den allra senaste tiden är att en mycket välrennomerad muslim, Adnan Oktar, tillsammans med det relativt nyss återskapade judiska Sanhedrin, har gått ut med uppgiften att de tillsmammans skall verka för ett tredje tempel.


Adnan Oktar och rabbiner från Sanhedrin.

Adnan Oktar, som kommer från Turkiet, verkar för något som kallas Turkish Islamic Union. Det handlar om inrättandet av ett turkiskt ledarskap i Mellanöstern, som skulle kunna innebära en fredslösning. Turkiet har av tradition haft relativt goda band med både judar och kristna och ses ibland, enligt Oktar, som en storebror i den muslimska världen. Länder som Iran, Egypten eller Pakistan skulle inte kunna ha den positionen som Turkiet har.

Turkiet som medlare i Mellanöstern

Faktum är att på senaste tiden så framskymtar Turkiet som en viktig part i fredssamtalen i regionen. Senast häromdagen kunde vi läsa att Turkiet fått en medlarroll mellan Israel och Syrien. Så det är väl inte otänkbart att en fortsättning på det turkiska medlararbetet kan utmynna i att Oktars och Sanhedrins planer kan vara en viktig del av en lösning.

Vanligt folk på gatan

I veckan lade Tempelinstitutet ut en video på YouTube där vanligt folk på gatan fick säga sin mening om ett tredje tempel. Förmodligen vill man bli av med föreställningen att det endast är ultraortodoxa fanatiker som ser det tredje templet som en framtid, inte bara för Israel, utan för hela regionen.


Dear to dream, dear to build, heter den här videon från Tempelinstitutet.

När jag för några veckor sedan besökte Tempelinstitutet i Jerusalem, så kunde jag också se många av de föremål som är tänkta att användas i det kommande templet. Förra året vid den här tiden, meddelade man att det genom DNA-tester gick att särskilja kohanimer, präster, från andra judar. De började måtta upp kläder till de som i framtiden skall tjäna i ett kommande tempel.


Måttagning för att sy upp prästkläder till ett kommande tempel.

Förberedelser av alla möjliga slag håller som bäst på att göras. Det återstår fortfarande några hinder som kan tyckas vara oöverstigliga. Den politiskt och religiöst känsliga frågan som rör sjäva Tempelberget och därmed den befintliga Al-aqsa-moskén, kanske kan få en lösning genom att det nya templet får samsas med Al-Aqsa-moskén på Tempelberget. Om en fredslösning kommer till stånd, så innefattar den med all sannolikhet en sådan lösning.

Påskoffer 2010

Hursomhelst så skall de dagliga offren stoppas innan Jesus kommer tillbaka, och för att de skall kunna stoppas, måste de först komma igång. Vi vet detta genom Dan 11:31 och 12:11. Frågan är alltså hur och när detta skall ske, inte om detta skall ske. Till påsken 2010 har Sanhedrin annonserat att de skall offra lamm. På den här sidan kan man för sju sheikel anmälas sig och man får därmed en minimum portion av kött som offras i enlighet med buden.

Är det då något bra eller något dåligt om det tredje templet byggs upp eller iordningsställs så att tempeltjänsten kan utföras? Jesus sa en gång: ”Det står skrivet: Mitt hus skall kallas ett bönens hus. Men ni gör det till ett rövarnäste.” (Matt 21:13) Även när månglarna hade sitt säte i templet, så såg Jesus det ändå som Guds hus.

Den viktigaste orsaken

Men den viktigaste orsaken till att uppmärksamma ett tempelbygge, är att det är ett tidstecken som är större än när judarna fick sitt land 1948 eller intog Jerusalem 1967. Då bevakade pingströrelsens tidsskrifter allt som hände i Israel och saxade oftast rätt av ur Judisk krönika för att berätta detaljer från det heliga landet. Idag finns det inte längre vare sig någon tidskrift som vakar eller någon pingstledare som vakar. Till och med en muslim som Adnan Oktar menar att Jesus kommer tillbaka snart och knappast dröjer mer än tio till tjugo år.

Kanske kommer muslimer och judar att vara mer vaksamma än svenska frikyrkor när det börjar dra ihop sig. Just nu lutar det åt att det blir så.

/Haggaj

=>

Ämne: Ändens tid

 • För att det här bygget skall kunna påbörjas måste givetvis Islam framställas som en fredens religion precis som den här nämnde Adnan Oktar gör. I det nuvarande läget när säkert många som nu är involverade i stridigheterna kulturerna och religionerna emellan säkert är urledsna på fiendskaperna så kan man lätt förstå att det här budskapet kommer att tas emot och sväljas av många människor som desperat välkomnar vad de hoppas på som en fredslösning. Och visst finns det mycket som måste ses som positivt i det här programmet om det bara vore möjligt att realisera det. Men tyvärr har nog den Islam som Adnan presenterar aldrig funnits varför hans utspel i bästa fall enbart är naivt och orealistiskt. Adnan betonar också starkt att det här skeendet som eskatologiskt i ett Islamiskt deterministiskt perspektivt. En före detta islamist som bättre känner till det här efter sin omvändelse till Kristus, och som nu undervisar om hur Islams eskatologi passar ihop med Bibelns eskatologi är Walid Shoebat. Här kan du ta del av hans undervisning via youtube:

  http://www.youtube.com/watch?v=H7A-sXsS1mk

  Walid Shoebat preaches regarding Islam and it’s prophetic significance in the Bible. This was filmed at Koinonia Institute’s 2008 Strategic Perspectives conference in Southern California hosted by Dr. Chuck Missler.

  Fred

 • Mikael

  ”Till och med en muslim som Adnan Oktar menar att Jesus kommer tillbaka snart och knappast dröjer mer än tio till tjugo år.”

  Förstår inte alls resonemanget!
  En muslim tror väl i bästa fall att Jesus var en stor profet!
  Mig veterligen ingår inte Hans återkomst i islam?????

  Mvh MS

 • Mikael skrev:

  En muslim tror väl i bästa fall att Jesus var en stor profet!
  Mig veterligen ingår inte Hans återkomst i islam?????

  Undrar just om muslimen i gemen är lika okunnig i Bibelns eskatologi som mången kristen är om muslimsk eskatologi. Jesu tillkommelse eller rättare sagt den muslimske Isis återkomst tillhör en av de fem grundelementen i muslimsk teologi som varje rättrogen muslim måste tro på.

  http://www.answering-islam.org/Authors/JR/Future/ch06_the_muslim_jesus.htm

  After the emergence or the “rising” of the Mahdi, the second most important event among the Major Signs, is the return of Jesus Christ. Christians who love Jesus understandably get quite excited by the prospect that even Muslims are looking for and longing for His return. Unfortunately, the Islamic belief of just who this Jesus is that is coming, and what he does once he has arrived, is drastically different than what Christians believe about Jesus.

  The first thing that Christians need to understand regarding the Islamic belief about Jesus is that Muslims of course reject the idea that Jesus was or is the Son of God. According to Islam, Jesus is not as the Bible articulates, God in the flesh. Secondly, in Islamic belief, Jesus never died on a cross for the sins of mankind. The Quran specifically denies that Jesus was ever crucified or that He ever experienced death. Muslims believe that after Allah miraculously delivered Jesus from death, he was assumed into heaven alive in a similar fashion to the biblical narrative regarding Elijah. Since then, Muslims believe, Jesus has remained with Allah and has been awaiting his opportunity to return to the earth to finish his ministry and complete his life. As such, to the Islamic mind, Jesus was not in any way a “savior”. To Muslims, Jesus was merely another prophet in the long line of prophets that Allah has sent to mankind. The special title of Messiah, although retained in the Islamic tradition, is essentially stripped of any truly biblically defined Messianic characteristics. According to the sacred texts of Islam, as we are about to see, when Jesus returns, it most certainly will not be to restore the Nation of Israel to the Jewish people. Nor will Jesus’ purpose be to save and deliver his faithful followers from the ongoing persecution of the Antichrist. In order to understand the Islamic concept of Jesus’ return, the first thing that needs to be realized is that when Jesus comes back, he comes back as a radical Muslim!

  This chapter will outline the Islamic traditions regarding the return of Jesus…….

  Fred

 • bästa fred

  kan du förklara de fem grundelementen i muslimska teol.Vem är muslimske isis och
  hans återkomst?

 • Verkligen jättespännande att läsa. Tack för att du skrev om detta.
  God bless!

 • @ Erica @ toliveforchrist:
  Välkommen till Aletheia! 🙂

  Det kommer nog mer spännande saker att belysa …

 • Stefan L

  Fred Ö skriver:
  ”Undrar just om muslimen i gemen är lika okunnig i Bibelns eskatologi som mången kristen är om muslimsk eskatologi”.

  Tror inte att det är nödvändigt att som Jesu efterföljare i allmänhet kunna något om muslimsk eskatologi, men är tacksam över att det finns människor likt du som funderar över dessa ting och sen förmedlar sina tankar och kunskaper till oss andra.

  var välsignad

 • @ Haggaj:

  Tack för att du låter oss följa denna spännande utveckling i Mellan- Östern vid liv.

 • Elisabeth Hammarlund-Lorenzsonn

  @Mikael skrev: ”Mig veterligen ingar inte Hans (”Jesu” min anm.) aterkomst i Islam?”
  – – – – – – –
  Att det finns en Messiasforvantan och langtan bland muslimer aven pa ”grasrotsniva” har jag flera ganger fatt bevis pa nar jag kommit i samsprak med mina elever.
  Muslimer tror att ”Isa elmesseh” ska komma tillbaka vid tidens slut.
  Men deras uppfattning om vem Jesus ar skiljer sig fran Bibelns Jesus.
  Varken muslimer eller Messianska Foreningen Shaloms ledare bekanner att Jesus ar Gud.

  Men fler och fler muslimer far upp ogonen for vem Jesus verkligen ar. Hallelujah!
  Forra helgen var vi och horde en f.d. muslimsk terrorist vittna i tre moten om hur hans liv blivit forvandlat av motet med den uppstandne Fralsaren.
  Gav en DVD med talarens vittnesbord till en kollega fran samma muslimska land som odmjukt tog emot DVDn.
  Ar helt overtygad om att det kommer att finnas en brudeskara aven bland f.d. muslimer som kommer att mota Jesus ”The Messiah” nar Han satter sina fotter pa Olivberget en dag!

  Baruch haBah beShem Adonai!

  Valsignad ar han som kommer i Herrens namn!

  Mvh/Eli7H-L

  Upp.7 Vilken brudeskara – fran alla folk och stammar!

 • Elisabeth Hammarlund-Lorenzsonn skrev:

  Varken muslimer eller Messianska Foreningen Shaloms ledare bekanner att Jesus ar Gud.

  – ”…så har vi (MFS´s ledare och alla Yeshuas apostlar och de heliga före dem) bara en (1) Gud, Fadern” 1 Kor.8:6
  MVH

 • Elisabeth Hammarlund-Lorenzsonn

  Om du alltid skall göra en släng åt MFS och därmed locka in dem på planen, så föreslår jag att du skaffar en egen blogg. Sluta att använda denna blogg som ett slagträ mot dem du tycker illa om!!!

 • @ Haggaj:

  Tack Haggaj! Jag vet att du tror på 1 Kor. 8:6. 🙂

 • Inför sorgedagen i åminnelse av Templets förstöring, så har man nu i Israels parlament Knesset ventilerat frågan om det inte nu är dags för Israel att ta sitt ansvar för landets heligase plats, tempelplatsen.

  Det här är hett och högaktuellt stoff i dessa dagar när planerna som vi sett för att åeruppbygga Guds Tempel är långt framskridna från flera håll som nu synes börja samverka på ett närmast förunderligt sätt.

  Läs reportaget och se och lyssna till videon inifrån knesset som återger uppropet inifrån knesset.

  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132605

  As Tisha B’Av Approaches, Knesset Focuses on the Temple Mount

  by IsraelNN staff

  As Tisha B’Av, the annual day of mourning over the destruction of the Temple, approaches, Members of Knesset met to talk about the Temple, its role in Jewish life, and Israel’s approach to the Temple Mount today.

  Shalom!
  Fred

 • @ Fred Ö:
  Intressant artikel och video!

 • @ Fred Ö:

  Citat från din länk ovan :

  ”A Chabad rabbi was invited to speak as well, and shared a religious view of the matter. By laying a firm claim to sovereignty on the Temple Mount, Israel will not only not drive supporters away, but will actually win friends, he said.

  ”When you tell the nations of the world the truth, not only will they stop fighting against you, but they’ll even join forces with you,” he explained.”

  –Njae…det blir väl inte riktigt så…Sakarja 12 säger att alla länder ska vända sig MOT Jerusalem, då i onda avsikter…

  Fast det kommer kanske en liten tid av ”fred” som en följd av tillfälliga fredsfördrag…men det är en chimär och bara glasyren på tårtan.

 • I kväll hålls en Tempelfestfestival i Samaria som förväntas besökas av tiotusentals Israeler som förväntar sig att snart kunna samlas och fira feserna i Guds Tempel i Jerusalem.

  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132670

  Holy Temple Festival in Samaria

  A first-of-its-kind all-night Holy Temple Festival will be held Saturday night in the Jewish town of Tapuach in Samaria (Shomron).

  Beginning 10 PM and ending after morning prayers at sunrise, the motto of the festival will be, “Trust in G-d, not in Obama.” The participants will leave after the prayers for Jerusalem, traveling in a convoy via the youngest start-up neighborhoods in the Shomron and Binyamin. Once in Jerusalem, the participants will immerse in a mikveh (ritual bath) and ascend to the Halakhically-permitted (according to some rabbis) areas of the Temple Mount.

  Shalom!
  Fred

 • Mycket intressant, jag har läst Joel R:s bok i en tidigare utgåva med titeln ’Antichrist Islams Awaited Messiah’ och min reflektion är att det verkligen är förunderligt att så få läsare av det profetiska ordet i Bibeln tycks ha upptäckt vad Joel Richardson i den här boken med skrämmande tydlighet visar på, nämligen att företeelser som i Bibeln framställs som gudomliga typ Messias, inom Koranen och Muhammeds som inspirerade ansedda kommentarer sk hadiths motsvaras av motsatta företeelser typ Antikrist och vice versa.

  Joels nyutgivna bok lär vara en utvidgning av hans tidigare bok som i sin tur finns i en än tidigare version som kan läsas online här:

  http://www.answering-islam.org/Authors/JR/Future/index.htm

  Will Islam Be Our Future?
  A Study of Biblical and Islamic Eschatology

  Joel Richardson

  Table of Contents

  …….

  Shalom!
  Fred

 • Joel Richardson skriver idag en mycket läsvärd och vill jag påstå betydelsefull artikel på ’World Net Daily’ som informerar om de senate turerna beträffande det planerade Tempelbygget där både muslimer och rabbiner är engagerade. Efter vad jag fdörstått så har WND en stor läsekrets och inflytande inom den evangelikala kristenheten så det här talar för att Tenpelfrågan inom kort kommer att bli ett glödhett stoff också inom kristenheten. Här är i alla fall länken och jag räknar med att Hagaj som är flink vid tangentbordet och insatt i frågan inom kort kommer att göra något mer en det här av den.

  http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=106055
  Muslim leader wants Temple rebuilt
  Posted: August 06, 2009
  1:00 am Eastern

  By Joel Richardson
  © 2009

  In a historically unprecedented development, a famous Turkish Muslim leader and a prominent group of Israeli rabbis have joined together on one of their declared goals, to rebuild the Jewish Temple in Jerusalem. Adnan Oktar, who uses the pen name of Harun Yahya, is a controversial but highly influential Muslim intellectual and author with over 65 million of his books in circulation worldwide. Oktar recently met with three representatives from the re-established Jewish Sanhedrin, a group of 71 Orthodox rabbis and scholars from Israel, to discuss how religious Muslims, Jews and Christians can work together.

  The objectives of the alliance include waging a joint intellectual and spiritual battle against the worldwide growing tide of irreligiousness, unbelief and immorality. But even more unusual is their agreement with regard to the need to rebuild the Jewish Temple, a structure Oktar refers to as the ”Masjid (Mosque)” or the ”Palace of Solomon.” An official statement about the meeting has been published on the Sanhedrin’s website. Concluding the statement is the following call:

  Out of a sense of collective responsibility for world peace and for all humanity, we have found it timely to call to the world and exclaim that there is a way out for all peoples. It is etched in a call to all humanity: We are all the sons of one father, the descendants of Adam, and all humanity is but a single family. Peace among nations will be achieved through building the House of G-d, where all peoples will serve as foreseen by King Solomon in his prayers at the dedication of the First Holy Temple. Come let us love and respect one another, and love and honor and hold our heavenly Father in awe. Let us establish a house of prayer in His name in order to worship and serve Him together, for the sake of His great compassion. He surely does not want the blood of His creations spilled, but prefers love and peace among all mankind. We pray to the Almighty Creator, that you harken to our Call. Together – each according to his or her ability – we shall work towards the building of the House of Prayer for All Nations on the Temple Mount in peace and mutual understanding.
  …….

  Oktar has also stated that the Temple of Solomon ”will be rebuilt and all believers will worship there in tranquility.” During his meeting with the Sanhedrin rabbis, Oktar expressed his belief that the Temple could be rebuilt in one year:

  It could be done in a year at most. It could be built to the same perfection and beauty. The Torah says it was built in 13 years, if I remember correctly. It could be rebuilt in a year in its perfect form.

  …..

  Men missa inte att besöka sidan i WND som innehåller mycket mer intressant stoff tillsammans med flera snygga illustrationer.

  Shalom!
  Fred

 • Haggaj

  @ Fred Ö:
  Jag får se om jag hinner. Annars är artikeln hyperintressant. Bra också att den sammafattar en del fakta som tidigare beskrivits långa texter.

  Lite kuriosa:
  På en bloggpost tackar JR mig för ett nyhetstips.
  http://www.joelstrumpet.com/?p=2090
  Men det var Fred Ö som gav mig länken till artikeln. Och nu skriver han också om den nyheten (Knessets möte om templet) i artikeln i WND.
  Så du har nog ett finger med i spelet där Fred Ö! 😉

 • Intressant radiointervju angående Israels eventuella tempelbygge tillsammans med muslimer, utifrån en del nyligen tagna kontakter och uppmärksammade artiklar och händelser.

  http://www.israelnationalnews.com/Radio/News.aspx/1275

  In a very controversial move, Rabbis and Moslems are discussing cooperation in building a house of worship on the Temple Mount for all people of the world. Some are calling it the ”Palace of Solomon” or the Third Temple, however this cooperation comes with ’conditions’. Is this the right way to go about building the Third Temple? Tamar speaks with Rabbi Yeshayahu HaKohen Hollander as he explains his position.

  Shalom!

  Fred

 • Direkt från Jerusalem med utsikt över Templet med Klippmosken i bakgrunden!

  New call-in show…

  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132745

  ”Zechariah 8 through 14 is right behind us. I know that’s a strange thing to say, but it’s true.” – Tovia Singer

 • darknesss

  Jo även för oss muslimer! vi tror på att jesus kommer innan världens undergång

 • Leif

  @darknesss: även för oss muslimer! vi tror på att jesus kommer innan världens undergång

  – Var välsignad i tron på Jesus som kommer snart.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?