Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Obamas vårdreform får stöd från kristna kyrkor – men vilken ande driver dem?

I Dagen rapporteras att många amerikanska kyrkor (Faith for Health) ska hjälpa president Obama att få igenom sin vårdreform.

Om man tittar närmre på denna vårdreform, Obamacare, så ser man framförallt att det öppnar upp för oligopol och chansen att tjäna stora pengar för ett fåtal aktörer inom läkemedelsbranschen. Dessutom finns andra mörka moln över USA i anslutning till vårdreformen.

40 days for health reform, 1

Manifestation med tända ljus till stöd för Obamas vårdreform – 40 days for health care

Exempel 1

Man vill införa en obligatorisk sjukförsäkring. Obligatorisk innebär att om du inte tecknar denna försäkring (t ex pga att du är fattig) så får du böta 1000 USD i extraskatt. Böterna går i slutänden till dessa multinationella läkemedelsbolag. Så det finns ingen incitament att hålla försäkringspremien nere för man får in pengar från alla iallafall. Så om du inte har råd så får du böta och står ändå fortsatt utan sjukförsäkring.

Exempel 2

Läser man lagförslaget (Health Care Legislation: H.R.3200) så ser man att alla kanske kan tvingas betala för ett antal olika vanligt förekommande försäkringsområden, man kallar det essential benefits package. Kanske att man är lat eller att man vill kunna ta ut mer av alla? För vad detta innebär är att om du är barnlös så får du betala både föräldraförsäkring och barnförsäkring. Detta kommer innebära en onödigt hög försäkringskostnad.

Eller hur tolkar ni det? Läs själva det 1017(!) sidor långa förslaget här. Speciellt sektioner 121, 122 och 124 (sidor 25-37).

Andra initiativ som också oroar

Dessutom så vill Obama starta ett Independent Medical Advisory Council som ska hjälpa till att planera vårdbehovet på individuell nivå. Här finns en öppning för att besluta om vem som ska få (livsuppehållande) vård eller inte. Om man på central nivå ska bestämma över 100-tals miljoner människor så kan man bara spekulera i hur man agerar när svångremmen dras åt… Det finns personer i Obamas närhet som har idéer om att värdera människors liv olika.

Här är ett utdrag i en medicinsk artikel som skrivits av någon med ett indirekt inflytande på Obamas hälsopolitik.

Allocation of very scarce medical interventions such as organs and vaccines is a persistent ethical challenge. We evaluate eight simple allocation principles that can be classified into four categories: treating people equally, favouring the worst-off, maximising total benefits, and promoting and rewarding social usefulness. No single principle is sufficient to incorporate all morally relevant considerations and therefore individual principles must be combined into multiprinciple allocation systems. We evaluate three systems: the United Network for Organ Sharing points systems, quality-adjusted life-years, and disability-adjusted life-years. We recommend an alternative system—the complete lives system—which prioritises younger people who have not yet lived a complete life, and also incorporates prognosis, save the most lives, lottery, and instrumental value principles.

(Av ren självbevarelsedrift vågar jag faktiskt inte ange direkt källa här.)

Om man dessutom vet mer om dessa personer som skrivit detta så förstår man mer vad de menar. Och det förstärker bilden av att något mycket oroväckande är på gång i USA. Och att kyrkor nu ska kampanja för detta visar vem som har mest inflytande över dess kyrkor och det verkar inte vara Jesus.

militärpatrull New Orleans

Militärpatrull i New Orleans under Katrinakatastrofen

Och till detta kommer svininfluensan

Eftersom WHO deklarerat att svininfluensan är en pandemei så har Obama beslutat att de läkemedelsbolag som i stor hast tar fram ett vaccin är juridiskt immuna mot eventuella skadliga biverkningar. Detta är värt ett par blogginlägg i sig självt, men kortfattat kan sägas att vaccintillverkarna kan ta fram hur dåliga vaccin som helst och ändå aldrig tvingas stå tilll svars juridiskt för det. Tänk om någon vill ge ett vaccin som var dåligt testad eller som hade ”lite extra ingredienser” till vissa delar av landet där det bor mest folk med en viss hudfärg eller vissa åldergrupper. Rent tekniskt så är det möjligt och man har ju som sagt juridisk immunitet redan från början.

Men om man inte vill låta sina barn ta vaccinet? Då kan militären hjälpa till.

IG Farben giftgas

Ett dotterbolag till dem som tillverkade denna giftgas ska nu tillverka svininfluensavaccin

Men vem skulle vara så hemsk?

Tja kolla in det här. Bland de som fått lov att tillverka svininfluensavaccin återfinns Aventis (fd Hoescht). Aventis/Hoescht tillhörde en gång i tiden koncernen IG Farben. Och för de som kommer ihåg sin andra världskriget-historia så var det det IG Farben som bistod med medicinska experiment och gas till bl a Auschwitz. Så innan du tänker ”konspirationsgalning” – ta fram en historibok och läs på om 30- och 40-talets Tyskland.

konspirationsgalning IG FarbenVarför vara så misstänksam?

Follow the money

För vem gör Obama detta? Fattiga, svarta medborgare eller rika multinationella läkemedelsbolag? Follow the money – vem sponsrade Obamas presidentvalskampanj med stora pengar?
Vem är det nu som Obama betalar tillbaka till? Knappast hans hoppfulla väljare.

Vems ande?

Så när ”kristna” församlingar stödjer detta så är min analys att de inte drivs av den helige ande utan av en annan ande.

Så följande borde göra alla amerikaner sömnlösa på nätterna:

  • Obamacare
  • Independent Medical Advisory Council
  • den kommande tvångsvaccineringen mot svininfluensan

/Marcus

=>

Ämne: Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?