Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Bra gjort president Obama!

Ära den som äras bör.

Obama tog upp mänskliga rättigheter med Kina – genom en kupp!

Denna nyligen utspelade historia ger oss en intressant inblick i diplomatins värld! Rena rövarhistorien, javisst, men det var detta som faktiskt utspelade sig…

Inför Obamas besök i Kina nyligen ville han från början träffa Dalai Lama men detta ogillades starkt både från kinesiskt håll och från starka intressen i Obamas egen regering. Obama ställde då helt enkelt in mötet med Dalai Lama och Kinas ledare pustade ut. Men detta visade sig vara taktik från Obamas sida då Kinas ledare slappnade av lite för mycket inför toppmötet.

Obama Hu Jintao 17 nov 2009

Inga glada miner här (kolla in tolkens blick)

För under toppmötet så slutade vid ett tillfälle Obama att läsa innantill från sitt skrivna manus och började fråga ut Kinas president Hu Jintao om hur det står till med de mänskliga rättigheterna i Kina! Hu (och vissa amerikanska politiker) blev överrumplade och besvärade när Obama inte höll sig till det regisserade mötet som bara skulle ge positiva bilder av Kina. Panik utbröt och plötsligt beodrade en amerikansk regeringstjänsteman tolken att sluta(!) översätta vilket tolken också gjorde. Men slug som Obama är hade han förutsett detta scenario och förberett sig. Strax innan mötet hade Obama personligen ringt till USA:s ambassad och bett dem skicka över en personlig tolk till honom. Och när så den förste tolken slutade översätta så bad Obama bara sin personliga tolk att ta över och fortsätta tolka. Genialiskt! Grillningen utav kamrat Hu fortsatte och exempel på övergrepp i Kina togs upp och de redan färdigskrivna slutkommentarerna och officiella uttalandena från toppmötet fick hastigt skrivas om för att även omfatta lite kritik av läget för de mänskliga rättigheterna i Kina… Obama hann dessutom med att föreslå att Kina skulle återuppta förhandligar med Tibet. Inte populärt i Beijing!

Hatten av för Obamas mod och integritet! Och för att han verkar vara intresserad av dessa frågor på riktigt. Och han verkar tyvärr vara ensam i sin regering om det.

Obama söker kontakt med Indien

Att som hittills ha det instabila Pakistan som närmast allierad i regionen verkar ju vara så nära tjänstefel man kan komma om man är amerikansk president. Detta är ett arv från Bush som man inte bör förvalta. Samtidigt verkar Kina alltmer få göra som de vill med sin växande ekonomiska makt. Att då mer aktivt söka kontakt med Indien är ett klockrent drag på många sätt. Indien har inte en stor muslimsk majoritet som alltmer radikaliseras och odlar USA-hat. Indien är inte en kommunistdiktatur som dessutom hela tiden försöker vinna egna framsteg på USA:s bekostnad. Indien är vidare en bra motvikt regionalt mot Kina (och ett ev snart helt islamiserat och kärnvapenbestyckat Pakistan). Ytterligare en fördelaktig faktor är att man i Indien ofta pratar engelska, det finns t.o.m fler i Indien som kan engelska än i USA! Så den språkbarriär som finns gentemot Pakistan och Kina undviks nästan helt vid kontakter med indierna. Indien har dessutom en fortsatt hyfsat positiv inställning till USA (till skillnad från de två andra kandidaterna)  och om den riskerar att försämras så kan kanske ett närmande stärka vänskapen länderna emellan.

Läs om Indiens premiärminister Manmohan Singhs besök 24 november i Washington DC här.

Obama India 

Två avslappnade världsledare, mer så’nt tack

Med beröm godkänt Obama! Det är sådant här USA behöver nu och inte fler orättfärdiga krig och undfallenhet för all världens diktaturer!

/Marcus

 

Annat om Obama denna vecka:

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3877073.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3878659.svd

http://www.dn.se/nyheter/varlden/obama-presenterade-strategi-for-afghanistan-1.1006133

=>

Ämne: Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?