Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Emanuel Karlsten till Ulf Ekman: Säg förlåt!

Gör en ”Förlåt mig”, Ulf Ekman säger Emanuel i en klarsynt bloggpost.

Emanuel Karlsten (Dagenmedarbetaren som nyligen gick till Expressen) skriver en ovanligt klarsynt blogg kring fenomenet Livets Ord och pastor Ulf Ekman.  Killen ni vet, som på dagen.se slog rekord i antal utlagda YouTube klipp och ofta lite tunna och ogenomtänkta bloggposter. Jaklund var ju den som brukar stå för de lite djupare reflektionerna. Jag undrar om han kanske känner sig friare att ”speak his mind” nu när han inte behöver oroa sig för den alltid lite delikata relationen mellan Ulf Ekmans Världen idag och tidningen Dagen.

Så inleder han;   

Det blir spännande, alldeles säkert. Är det något i kyrkosverige som säljer tidningar och klick är det trosrörelsen i allmänhet och Ulf Ekman i synnerhet. Det han gjorde på 80- och 90-talet är fortfarande det som definierar Uppsalaförsamlingen och alla församlingar som sällar sig till samma uttryck. Andeutdrivningar med magslag, Carolas skrikpredikningar, Ulf Ekman som pannknuffar ner hela sin kör från körhyllan. Och allra mest alla de som sårades djupt och förlorade sin gudstro.

Sedan bekräftar han, det vi redan anat om Livets Ords mycket aktiva pressekreterare;

När jag slutade på Dagen fick jag ett tack-för-allt-mail av Magnus Dahlberg, Livets ords pressekreterare. Han är duktig. Otroligt slipad, genomtänkt och en taktiker av rang. Inte på det där lömska sättet, utan på ett professionellt sätt. Han är på många sätt anledningen till att Livets ord igen blivit accepterat i större delar av frikyrkofloran. Han är noggran, krattar alltid manegen både före och efter Ulf Ekmans entré i vilka sammanhang det än är.

Jag tackade Magnus tillbaka och kunde inte undvika att dela min lösning på varumärkesproblemet:

”Be Ulf Ekman skriva en bok som heter ‘Förlåt’. Och låt den bara handla om de saker han ångrar, vill be om ursäkt för. Det som gick galet. Låt honom sedan, i de sammanhang det behövs, börja med att be om ursäkt. Han behöver inte raljera för det, men bara slå fast det och hänvisa tillbaka till boken.”

Vad tror ni? Visst. Det skulle uppfattas pretentiöst – kanske till och med som ett sätt att tjäna pengar – att skriva boken. Men jag tror det är nödvändigt.

Jag tror att dessa tankar är musik i öron på personer som Andy som kämpat i många år för detta erkännande från Livets Ords pastorn. Inte som en outsider eller illvillig iaktagare utan som en sargad människa som spenderade sin barndom i Trosrörelsens mitt och fortfarande har öppna sår från sina erfarenheter.

Varför har då inte Ulf på allvar vågat be de sargade fåren om förlåtelse? Mycket pekar på att han inte har förstått eller vill förstå sin del i skadorna.  Likt en alkoholist som vägrar erkänna sitt problem tror jag Ulf har svårt att äga sina misstag. Lite nu och då harklar han ur sig svepande ursäkter om att rörelsen mognat och breddats. När han nyligen besökte Dagenredaktionen ”förklarade han – än en gång – att han ångrade mycket av det Livets ord gjorde på 80 och 90-talet. Han har bett om ursäkt flera gånger förut.”

Ändå så är det många som tycks behöva ett lite mer konkret förlåt av den skicklige pastorn. Att det ska sitta så djupt inne är svårt att förstå. I ett långt samtal för ett par år sedan med en nära medarbetare till Ulf fick jag höra den tråkiga kommentaren ”alla kyrkor har en liten grupp medlemmar som står och röker på kyrktrappen och känner sig sårade av olika skäl” samt att ”det är bara några promille medlemmar som tagit skada av Livets Ord och Pastor Ekmans framfart”

– Bra, svarade jag. Då kan det väl inte vara så svårt att kalla till ett försoningsmöte med dessa sargade får. Om det är så få personer som du hävdar skulle ni ju kunna samla dessa under några icke offentliga möten och reda ut så mycket som möjligt av missförstånd och sår…

Jesus var ju ganska tydlig med att det är en herdes uppgift att lämna de 99 fåren och söka upp det förlorade fåret.

Over and out

MyTwoCents

=>

Ämne: Ledarskap, Mediekritik

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?