Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Emanuel Karlsten till Ulf Ekman: Säg förlåt!

Gör en ”Förlåt mig”, Ulf Ekman säger Emanuel i en klarsynt bloggpost.

Emanuel Karlsten (Dagenmedarbetaren som nyligen gick till Expressen) skriver en ovanligt klarsynt blogg kring fenomenet Livets Ord och pastor Ulf Ekman.  Killen ni vet, som på dagen.se slog rekord i antal utlagda YouTube klipp och ofta lite tunna och ogenomtänkta bloggposter. Jaklund var ju den som brukar stå för de lite djupare reflektionerna. Jag undrar om han kanske känner sig friare att ”speak his mind” nu när han inte behöver oroa sig för den alltid lite delikata relationen mellan Ulf Ekmans Världen idag och tidningen Dagen.

Så inleder han;   

Det blir spännande, alldeles säkert. Är det något i kyrkosverige som säljer tidningar och klick är det trosrörelsen i allmänhet och Ulf Ekman i synnerhet. Det han gjorde på 80- och 90-talet är fortfarande det som definierar Uppsalaförsamlingen och alla församlingar som sällar sig till samma uttryck. Andeutdrivningar med magslag, Carolas skrikpredikningar, Ulf Ekman som pannknuffar ner hela sin kör från körhyllan. Och allra mest alla de som sårades djupt och förlorade sin gudstro.

Sedan bekräftar han, det vi redan anat om Livets Ords mycket aktiva pressekreterare;

När jag slutade på Dagen fick jag ett tack-för-allt-mail av Magnus Dahlberg, Livets ords pressekreterare. Han är duktig. Otroligt slipad, genomtänkt och en taktiker av rang. Inte på det där lömska sättet, utan på ett professionellt sätt. Han är på många sätt anledningen till att Livets ord igen blivit accepterat i större delar av frikyrkofloran. Han är noggran, krattar alltid manegen både före och efter Ulf Ekmans entré i vilka sammanhang det än är.

Jag tackade Magnus tillbaka och kunde inte undvika att dela min lösning på varumärkesproblemet:

”Be Ulf Ekman skriva en bok som heter ‘Förlåt’. Och låt den bara handla om de saker han ångrar, vill be om ursäkt för. Det som gick galet. Låt honom sedan, i de sammanhang det behövs, börja med att be om ursäkt. Han behöver inte raljera för det, men bara slå fast det och hänvisa tillbaka till boken.”

Vad tror ni? Visst. Det skulle uppfattas pretentiöst – kanske till och med som ett sätt att tjäna pengar – att skriva boken. Men jag tror det är nödvändigt.

Jag tror att dessa tankar är musik i öron på personer som Andy som kämpat i många år för detta erkännande från Livets Ords pastorn. Inte som en outsider eller illvillig iaktagare utan som en sargad människa som spenderade sin barndom i Trosrörelsens mitt och fortfarande har öppna sår från sina erfarenheter.

Varför har då inte Ulf på allvar vågat be de sargade fåren om förlåtelse? Mycket pekar på att han inte har förstått eller vill förstå sin del i skadorna.  Likt en alkoholist som vägrar erkänna sitt problem tror jag Ulf har svårt att äga sina misstag. Lite nu och då harklar han ur sig svepande ursäkter om att rörelsen mognat och breddats. När han nyligen besökte Dagenredaktionen ”förklarade han – än en gång – att han ångrade mycket av det Livets ord gjorde på 80 och 90-talet. Han har bett om ursäkt flera gånger förut.”

Ändå så är det många som tycks behöva ett lite mer konkret förlåt av den skicklige pastorn. Att det ska sitta så djupt inne är svårt att förstå. I ett långt samtal för ett par år sedan med en nära medarbetare till Ulf fick jag höra den tråkiga kommentaren ”alla kyrkor har en liten grupp medlemmar som står och röker på kyrktrappen och känner sig sårade av olika skäl” samt att ”det är bara några promille medlemmar som tagit skada av Livets Ord och Pastor Ekmans framfart”

– Bra, svarade jag. Då kan det väl inte vara så svårt att kalla till ett försoningsmöte med dessa sargade får. Om det är så få personer som du hävdar skulle ni ju kunna samla dessa under några icke offentliga möten och reda ut så mycket som möjligt av missförstånd och sår…

Jesus var ju ganska tydlig med att det är en herdes uppgift att lämna de 99 fåren och söka upp det förlorade fåret.

Over and out

MyTwoCents

=>

Ämne: Ledarskap, Mediekritik

 • Viktig debatt, att det som var fel i trosrörelsen begynnelse kommer upp till ytan. Detta därför att det finns ganska många tecken på att den vulgära formen av framgångsteologi är på väg att komma tillbaka.

  Idag fick jag Tommy Liljas Nyhetsbrev, kallat ”PTL Ministries” i min brevlåda. Tommy lilja talade på en ekumenisk konferens här i Vetlanda för nu ganska många år seda, och jag minns det fortfarande med värme. En sann Israelvän och en som brann för talet om Jesu tillkommelse.

  Men jag blir en aning, för att inte säga mycket, bedrövad när jag i nyhetsbrevet läser en reklamruta för Tommys senaste bok, ”Räkna med pengar”. Där kan jag läsa följande:

  ”Det här är inte en bok som handlar om att ge, utan om hur man tar emot från Gud. På ett trosstärkande sätt tar Tommy dig med på en resa där Bibelns undervisning om ekonomi ställs på sin spets. ”Vill Jesus att du ska vara fattig?” frågar Tommy retoriskt. För att med Ordet som grundutmana dig att ”våga tänka om dig själv, vad Gud tänker om dig”. Boken är fylld med häpnadsväckande exempel från vardagen och ger praktiska råd för en sund, växande ekonomi. Du får svaren på hur du öppnar upp för ett överflödande ekonomiskt inflöde. ”I Kristus får du inte vad du förtjänar, du får vad Jesus förtjänat åt dig”, slår Tommy fast. I bokens sista kapitel leds du in i en böneguide som hjälper dig att be för din ekonomi utifrån Bibelns grund, men målet att du skall ”räkna med pengar.” SLUT CITAT

  Min kommentar: Detta tycker jag är chockerade, och jag trodde att denna vulgära form av framgångsteologi hörde USA till, och möjligen svensk trosrörelse under 1980-talet.

  Berndt

 • S-E Sköld

  Detta med förlåtelse och försoning är kärnan i alla Kristen verksamhet, går man runt korset kommer man ut i villomarker; och vet inte vart man går.

  Det tragiska då är – när det gäller ledare – att det finns får som bara travar med.

 • Nils

  Den kristna ”ankdammen”… tar sig många uttryck.

  Skadeverkningar gentemot medmänniskors själ & ande är de allvarligaste övergreppen – det vågar jag av erfarenhet säga med eftertryck.
  Dessa kan & är mångfassetterade & har inte samma svar på uppgörelse.
  Det stora bekymret är att så många & så mycket negligeras & sittande ledarskap går vidare enl. deras egen utsaga till kallelse.

  Istället skulle de stanna upp & lyssna & känna om det inte fanns en person som ansträngde sig för att nudda hörntofsen för att om möjligt få det skadade helat.

  Se & lär – stanna upp likt mästaren – trots att massan & podiet pockar på.

  Du kanske trots ditt inbillade ”stora namn” är att betrakta som ett ”kristet intellektuellt kalhygge” – som den mest aktade sångaren i Sverige uttryckte om en ”kristen sångfågel” – om han hade rätt eller inte förtäljer inte historien.

  Men betraktelseperspektivet blir ”den kristna ankdammen” & ingen ände synes med det myckna skrivandet (Ulf Ekmans utgåvor på Livets Ords förlag t.ex.)

 • Jag lånar från en recent kommentar av MTC i 500-salen…

  Ords 10:19 Där orden är många uteblir inte synd, vis är den som styr sina läppar.

  Och tangentbord …

  Eller med andra ord, ingen finnes, inte en enda … »Ingen rättfärdig finnes, icke en enda.» (Rom. 3:10)

  Inte jag, inte du, inte dom!

  Vi som skriver på bloggar och författar böcker bör komma ihåg det.

  /Kjell

 • mirre

  Jag tar mig friheten att saxa från Kamau Mwerus inlägg på Haggajs blogg (förlåt Kjell, men det var så bra skrivet!):

  Jag tror inte att det finns någon brist på sidospår som inte leder till målet, eller åtminstone förleder.

  Vem tror (verkligen!) att Jesus ser till hur det går för oss och historien efter att Han satt sina fötter på olivberget?

  Jag tror det!

  Oändliga spekulationer kan inte ändra detta

  …… tusenårsriket är på sin höjd en försmak till “Det inget öga sett och ingen mänsklig tanke tänkt.”

 • mirre

  Oops….. Detta kom under helt fel post – skulle vara på ”Samtalsforum….”

 • Titti

  Det går inte att tvinga fram en offentlig ursäkt hos en människa som baserar sin framgång på köttlig ära och berömmelse, oavsett hur välmotiverat det är. Fenomenet är helt oberoende av intelligens, karisma, social ställning eller annat… det återfinns överallt.

  Det är först i mötet med den man sargat, då man tyst lyssnar till lidandet, som dörren till ett hårt hjärta öppnas. Sådana möten har knappast saknats. Ändå…

  Ja, ett ”förlåt” slutar nog lätt i misstro. Ungefär som i turerna med ”Ms Restoration”, vittnesbörden om vissa icke verifierade stordåd världen över, eller senaste försöken till ”ekumenik”…

  Det är svårt att bygga upp ett raserat förtroende…

 • Om Ulf Ekman skulle be om förlåtelse, då får man hoppas att han först och främst ber Gud om förlåtelse. Då skulle nog resten komma på plats av sig självt.

 • S-E Sköld

  JESUS har inte kommit för att få, utan för att ge. Det enda Han vill ha av oss, är våra hjärtan. Och får Han dem, ordnar det sig med det andra. När t.ex. Moses skulle bygga Guds verk sa han till folket:

  ”Låt bland er upptas en
  gåva åt Herren, så att var
  och en som har ett därtill
  villigt hjärta, bär fram denna
  gåva åt Herren: guld, silver
  och koppar”

  Längre ned i samma kapitel 2 Mos. 35 står det:

  ”Och Israels barns hela menighet
  gick sin väg bort från Mose. Sedan
  kom de tillbaka, var och en som av
  sitt hjärta manades därtill; och var
  och en som hade en därtill villig
  ande bar fram en gåva åt Herren
  till uppförandet av uppenbarelsetältet”

  Mose tvingade inte eller uppmanade, utan erbjöd möjlighet till dem som hade ett ”villigt hjärta” till
  denna insats. Det var Guds Ande som manade de hjärtan Han ägde bland folket. Och det fanns så stor villighet bland dem, att Mose till slut måste sätta stopp för insamlandet. Han fick för mycket!

  Pengar kan ju under lång tid ”hålla under armarna” sådana verk som inte är Guds, men ger sig ut för att vara det. Hesekiel får säga, som Guds tilltal, att herdarna äter upp fåren, i stället för att sköta dem.

 • S-E Sköld

  Plublicerade nedanstående text tidigare idag på 500-salen, men den hör ju bättre hemma här:

  Satte in några kommentarer på Ulf Ekmans blogg, under hans rubrik ”Att skriva självbiografiskt”. Det jag satt in togs bort efter någa timmar. Det jag skrev är föjande:

  Ulf, skriv ingen bok förrän Du gjort allt Du kan för att hjälpa de människor som farit illa av Din undervisning: be dem om förlåtelse och hjälpa dem tillrätta om Du kan. Sammankalla dem helt enkelt! det är mitt råd.

  Det är vad JESUS talar om i Matt. 5:23-25:

  “Om du kommer med din gåva
  till altaret och där drar
  dig till minnes, att din
  broder har något emot dig,

  så lägg ned din gåva och gå
  först bort och förlik dig med
  din broder och kom sedan och bär
  fram din gåva.

  Var villig till snar förlikning
  med din motpart, medan du ännu
  är med honom på vägen..”

  Det JESUS säger är ju, gör ingenting i Hans rike förrän Du gjort upp med Din motpart, medan denne ännu är med Dig på vägen. D.v.s. medan möjlighet till detta ännu finns.

  Jag har mött skadorna i spåren av Din “trosundervisning” och sett skadorna hos enskilda, familjer och församlingar runt om i landet.

  Värst tycker jag det varit, att barn inte fått växa upp i trygga familjer; därför att ena parten, som tagit del av Din och andras undervisning på LO, blivit “förryckta” – eller svärmiska – och farit ut för att vinna hela världen i stället för att, tillsammans med maken, ta hand om sina barn.

  Jag skulle inte ha skrivit detta till Dig, om jag inte tyckt mig märka en annan “ton” från Dig den senaste tiden. Den är mer en träflöjtston än blecktrumpetens s.a.s.

  Önskar Dig allt gott i det uppdraget;
  som är ett Jesu uppdrag.
  S-E

  Fick svar från en Lennart Truesson, okänd för mig,
  och svarade honom:

  jag vet mer än Du tror; och är inte född i går. Min rekommendation har stöd i Guds Ord och är synnerligen välment från min sida; såväl för Ulf själv, som för dem som skadats i hans spår och skulle innebära en stor framgång för Guds rike i vårt land.

  Om man lär människor att man får det man tror och därmed gör tron till det jag vill och själv önskar och tänker, och uttalar, då lämnar det skador efter sig, förbränd mark: bl.a. människor som inte längre vill befatta sig med Guds Ord, p.g.a. besvikelser.

  Plus de skador som jag hänvisade till vad gäller familjer, församlingar och enskilda. Jag har mött och sett skadorna från Kiruna i norr, till Värnamo i söder: längre än så har jag inte själv varit.
  Ingen har någonsin förlorat på försoning och förlåtelse; och Ulf behöver det själv för sitt personliga liv och tjänst.

  Så missunna honom inte det, inte heller de “får” som ligger skadade efter hans väg. Det finns inga genvägar i Guds rike, förr eller senare – om man får den nåden – blir det att återvända till ruta ett: Golgata.

  Mvh

 • S-E Sköld

  Uppenbart för många är, att Ulf Ekman är beredd att trampa över lik; själsliga, andliga och fysiska, för att själv kunna komma fram och är inte – ännu – beredd att säga ett ”förlåt mig” till de som drabbats av hans framfart,

  varav en del inte längre är kvar i livet, och tiden har då gått förbi som JESUS talar om i Matt. 5: 25, när det gäller försoning med dem man har något ouppklarat med: ”medan du ännu är är med honom på vägen”

  Detta är en tung börda över Ulf Ekmans liv, som han inte kan ”skaka av sig”. Guds Ord skakar man inte av sig; dem lyder man.

 • @S-E Sköld:
  Lag har fått bilden av att de som står kring Ulf Ekman är större hinder för önskvärd förändring än han själv. Visst känner jag vissa (kristna?) som velat försöka slå ner Ulf, men i övrigt tonar en bild av en mer ”ortodox” krets kring den högste ledaren.

  Småpåvarna tenderar ofta att bli värre än chefen…

 • Stavar som en kratta – ”Jag har fått bilden…” ska det givetvis vara.

 • S-E Sköld

  Ludvig, jag är benägen att hålla med Dig, i vart fall är det min tro. Han är omgiven av ”petrusar”, – bl.a. hans bloggmoderator – som säger: ”Bort det herre, inte skall du behöva gå korsvägen..”

  Ingen där på LO – åtminstone av ledartoppen – verkar förstå/inse att kristendomen djupast sett handlar om Försoning, på korsets grund.

  JESUS säger ju, att om vi som Människor inte förlåter varandra, så skall Gud inte Gud förlåta oss; det säger mig, att Jesu korsdöd inte fungerar för oss – är verkningslös – om vi själva inte är villiga att leva i försoning med vår omgivning.

  Och fungerar inte den kraften – korsets kraft – i mitt liv, då blir ju andlig blindhet följden och jag vet inte längre vart jag går: jag är förvillad och blir följaktligen en förvillare.

  JESUS: ”Saliga är de renhjärtade
  ty de skall se Gud”

  Och ”ser” man Honom, då ser man också Hans väg.

  Mvh

 • Kristina B.

  Det är vetenskapligt bevisat,samt finns också Bibelord på, att somliga människor inte kan av hela sitt hjärta be någon om förlåtelse. I Bibeln står också varför. Själv har jag gett upp hoppet om , att de inom Trosrörelsen som trakasserat mig på lika sätt någonsin ber mig om förlåtelse. Jag har under bön till Gud i åratal väntat och väntat , men inget sagt till dem . Men nu har i alla fall jag gett upp. Man får gå vidare ; då kommer kanske den inre Glädjen tillbaka,när man inser att man inte kan förvänta sig,att alla lyssnar på sitt samvete. Sorgligt, men sant. Hade en väninna, som hade viss kontakt med Ulf Ekman , hon berättade hur det var. Som väl var lyckades hon bli fri, men bar djupa spår av förvillelsen Livets Ord hade prackat på henne. NI kanske kan lyckas med denne villolärare, Gud välsigne er !

 • Tordan

  ”Be Ulf Ekman skriva en bok som heter ‘Förlåt’. Och låt den bara handla om de saker han ångrar, vill be om ursäkt för. Det som gick galet. Låt honom sedan, i de sammanhang det behövs, börja med att be om ursäkt. Han behöver inte raljera för det, men bara slå fast det och hänvisa tillbaka till boken.”

  Tord: Förlåt mitt mot-perspektiv nu, men då skulle kanske andra kyrkoledare i så fall skulle skriva sina böcker och be om förlåtelse för allt som de inte har gjort men skulle ha gjort?

  (Har jag retat upp någon nu?) 😉

 • @Kristina B.:

  Välkommen i kommentarsfälten på Aletheia. Nästa gång du kommenterar hamnar inte kommentaren i moderation.

  Ulfs svärfar Sten Nilsson, lämnar nycklarna till frihet efter sig för alla sargade själar;

  CITAT AV STEN NILSSON FÖLJER;

  ENSIDIG FÖRLÅTELSE – av Sten Nilsson

  ”VÄLIGNA DEN SOM FÖRBANNAR ER”, bed för dem som förorättar er.” Luk.6:2
  Detta är en försvarssköld. Pilen som skulle såra kan inte genomtränga denna sköld. Herrens välsignelse har kommit i vägen.
  Många människor är emotionellt sårade och plågade. De har inte lärt sig att bruka välsignelseskölden och förlåtelsekraften i Jesu Namn.

  EN PASTOR BERÄTTADE för mig om en erfarenhet som öppnade hans ögon för detta själavårdsproblem. En dag upplevde han ett betryck, som han inte såg någon anledning till. Samma dag var han tillsammans med några andra trossyskon hos en långvarigt sjuk broder. Man möttes till bön och gemenskap.

  Men detta underliga betryck upplöstes inte under bönen, utan tvärtom – han blev än mer medveten om det och kunde inte begripa vad det var frågan om. Då var det någon i böngruppen som fick ett kunskapens ord från Herren om, att en viss person i församlingen talade illa om sin pastor.

  ENLIGT SKRIFTENS SPRÅKBRUK var det alltså en broder, som förbannade sin andlige ledare. Pastorn visste då vad han skulle göra. Inför Gud och sina bröders gemenskap förlät han i Jesu Namn den person som förtalade honom.

  När han gjorde detta, löstes han från betrycket. Han blev fri. Han gjorde bruk av förlåtelsens och välsignelsens sköld och fick nytt ljus över bibelordet i Luk.6:28

  Paulus använde sig av samma sköld i 2 Kor.2:10,11 ”Den som ni förlåter något, honom förlåter ock jag, liksom jag också förut, om jag har haft något att förlåta, har inför Kristi ansikte förlåtit det för eder skull. Jag vill nämligen inte, att vi ska lida förfång av Satan, ty vad han har i sinnet, därom är vi icke i okunnighet.”

  Om således en broder i Krist församling skuldbelägger en medbroder genom förtal och ond kritik, ger han tillstånd åt Satans anklagelseandar att angripa denne broder med betryck.Vi kan binda upp varandra, men vi kan också genom Guds nåd lösa varandra.

  Man kan också ”lida förfång av Satans” plågoandar genom flera släktled. Skriften talar om, att fädernas missgärningar kan vara verksamma även i tredje och fjärde led. I själavården bekräftas också detta.

  NÄR DET GÄLLER OFÖRLÅTELSE i släktförhållanden har Gud en hjälp som går djupare än själsterapi. Det är kraften i en förlåtelse som inte behöver begränsas av tiden och inte utesluter tidigare generationer.

  Ju längre jag lever och får verka i själavården, desto tydligare ser jag varför Jesus varnade så mycket och så bestämt för oförlåtelsens förbannelse.

  I Matt. 18 låter Jesus oss förstå, att liten eller stor anledning till oförlåtelse, har samma följder av lidande. Man blottar sig för plågoandar, antingen oförlåtelsen gäller något smått eller något stort.

  JESU VARNAR OSS för detta lidande och lär oss, att om vi inte skyddar oss från oförlåtelsens hårdhet, drar vi obevekligen på oss ett lidande som inte kommer från Gud, men som blir en följd av att oförlåtelsen helt enkelt utestänger Guds hjälp i situationen.

  Det är ett beklagligt faktum, att många kristna lever anfäktade av plågoandar. De plågas emotionellt, mentalt och fysiskt därför att den andliga kraften försvagats och blockerats av bitterhet och oförlåtelse.

  Det finns ett större behov av förlåtelse, i både kyrkan och samhället, än av nya mirakelmediciner.

  Under mina år som själasörjare har jag blivit övertygad om detta faktum, att om vi uppriktigt vill förlåta i Jesu Namn – och förlåta oss själva i Jesu Namn – skall en hälsoflod bringa fram och genomflöda hela vår varelse, nerver, sinnelag, sjuka organ, lever njurar och hjärtan – ja, varje område som torterats av oförlåtelsens fångknektar skall renas av Guds kärleks underbara kraft.

  STEN NILSSON

  /

  Mvh Daniel

 • S-E Sköld

  Hes. 34:11-15 ”Ty säger Herren, Herren:
  Se, jag skall själv ta mig an mina får och
  leta dem samman.

  Liksom när en herde letar sammans sin
  hjord, när hans får är förströdda..

  På goda betesplatser skall jag föra dem
  i bet..

  Jag skall själv föra mina får i bet och
  själv utse lägerplatser åt dem, säger
  Herren, Herren”

  Detta talar Gud genom sin tjänare Hesekiel sedan herdarna skott sig på fårens bekostnad, utan att på allvar vårda sig om dem; som ju var deras egentliga uppdrag: att se till fårens bästa, före sitt egna; att Jesu får mår bra, till kropp, själ och ande.

  Som ju är Överherdens uppdrag till dem.

 • Pingback: Shared Items – January 27, 2010 « Emanuel()

 • Pingback: Vänners nyheter, twittervju och ploggosfär | Emanuels randanmärkningar()

 • S-E Sköld

  Daniel,

  Sten Nilssons bibelutläggning, och för den delen erfarenhet, är väl egentligen inget att säga om; men ser man hans bibelbetaktelser och personliga vittnesbörd i sin kontext, så kan man ha anledning att resa ett frågetecken.

  Nämligen detta, gäller det att skrämma Ulfs får till tystnad, så att inga kritiska röster vågar höjas. Det är ju så, att om en enkel människa/får börjar undra över saker och ting, som gäller t.ex. deras ledare; så vill man lyssna med andra får vad de tycker, för att eventuellt få stöd för egna farhågor: att allt inte står rätt till. Sådana händelser vet jag har hänt, och då har det handlat om ytterst berättigade ”farhågor”.

  Men vad gör en enkel människa som inte tillåts ifrågasätta, för att det i så fall skuldbeläggs!? Och LO i Uppsala har ju inte direkt varit en öppen och generös miljö, som uppmuntrat de fria ordet. Ulfs bloggmoderator är ju det senaste exemplet.

  Mvh

 • stefo

  tänk att det finns folk som viger sitt liv åt att jaga ulf ekman och säga att han har fel.

  Fascinerande.

 • S-E Sköld

  stefo, är det enligt Dig rätt, att inte be dem man skadat om förlåtelse; då har Du en annan Bibeln än mig.

  Mvh
  SE

 • J

  Till er som väntar på förlåtelse från Ulf Ekman eller andra kyrkoledare.

  Kom ihåg Jesu mönsterbön ”Fader vår”…
  hur var det det stod ”förlåt oss våra skulder, LIKSOM vi förlåter dem oss skyldiga äro”.

  Låt oss förlåta dem som är skyldiga oss förlåtelse… Gud dog för oss MEDAN vi ännu var syndare. Gud dog för dina och mina synder INNAN vi hade bett om förlåtelse.

  Ha Jesus som föredöme. Älska din näste, inkl. din fiende.
  Gör mot andra som du själv vill att andra ska bemöta dig.
  Förlåt Ulf Ekman istället för att gå runt och förbanna. Han är inte mer människa än du och jag. Och jag lovar, att förlåta gör skillnad, inte minst för dig själv.
  Det är starkt att våga förlåta någon som inte bett om förlåtelse.
  Fråga dig själv: Vad skulle Jesus göra?

 • Observer

  Vi skall inte kräva förlåtelse av någon, men vi skall ge förlåtelse.

  Detta är ABC i Guds rike.

  Tänk på Jesus som sa, Fader förlåt dem ty de veta icke vad de göra., eller som kallade Judas för ”min vän”, när han förråde honom.

 • garan

  Vad menar Jesus då med Matt.5:23-26?

  Bless

 • S-E Sköld

  Nu säger JESUS så här:

  “Om du kommer med din gåva
  till altaret och där drar
  dig till minnes, att din
  broder har något emot dig,

  så lägg ned din gåva och gå
  först bort och förlik dig med
  din broder och kom sedan och bär
  fram din gåva.

  Var villig till snar förlikning
  med din motpart, medan du ännu
  är med honom på vägen..”

  Det är egentligen fyra saker som gör det viktigt att Ulf Ekman lyder/hörsammar Jesu Ord.

  1. För de trasiga fåren han lämnat i sitt spår

  2. För Guds rikes utbredande i vårt land

  3. För honom själv

  4. Han visar därmed vilken kvalité han har som Guds -och Jesu tjänare, eller rättare sagt, att han är det.

 • garan

  Ja, vi skall förlåta även om någon inte ber om förlåtelse.

  Men bibelstället i Matt 5 är ju oerhört viktigt för en Guds tjänare för att ha bra relation med Gud!

  /garan

 • @stefo:

  Jesus var ju ganska tydlig med att det är en herdes uppgift att lämna de 99 fåren och söka upp det förlorade fåret

  mvh
  Daniel

 • Vem är Ulf Ekman? Släpp den killen en gång för alla nu! Söker ni en ny messias? Eller varför har ni så enormt stora behov av att just en speciell frimickelpredikant med katolsk dragning skall ge er någon form av förlåtelse? Jag förstår ärligt talat ingenting.

  Men det klart, har man gjort om sin messias till Gud, så är ju messiastiteln vakant.

 • Låt oss påminna oss om kommentarsreglerna.

  §1 Kommentarerna måste vara tydligt kopplade till ämnet för bloggposten. Har kommentarerna ingen sådan koppling så kan de raderas utan pardon.

  §3 Kommentarer som kommenterar kommentar som brutit mot kommentarsreglerna kan raderas.

  Liknande diskussioner (Jesus gudomlighet och relaterade ämnen) har förts och förs i andra diskussionstrådar här på Aletheia. Om ni vill påbörja en ny sådan hänvisas till 500-salen (http://aletheia.se/2010/01/20/500-salen-13/).

  Marcus

 • @garan:
  ”Matt.5:23-26”
  –Mkt bra poäng!!!

 • S-E Sköld

  Vad gäller Ulf Ekman, änny en gång, med anledning av bl.a. Haggajs inlägg, så är sakförhållandet detta:

  1. Det finns skadade får i spåren efter hans undervisning, som bör få upprättelse; samma typ av upprättelse som t.ex. de av samhället omhändertagna barnen – som fått tillbringa sina barndomår på barnhem som behandlat dem mer än illa – nu vill ha, i form av en ursäkt från regeringen. Vilka väl alla anser att de borde få, även säkert Du min broder Haggaj?

  2. Ulf Ekman leder fortfarande ”får” och bär – p.g.a. av denna sin vägran att göra upp med dem han skadat och vållat lidande, och mer än så ibland – ingen god frukt, utan en frukt som JESUS varnar Sina får för. Och vem skall varna, de som är under hans inflytande? eller andra?

  Mvh
  SE

 • @Haggaj:

  Om någon känner sig manad att svara den medvetet provokativa frasen från Haggaj ”Men det klart, har man gjort om sin messias till Gud, så är ju messiastiteln vakant.” vänligen gör det i 500 salen som Marcus redan påpekat.

  mvh
  D

 • Anders R Pettersson

  Emanuel Karlsten du har rätt i att vi skall be om förlåtelse. Det finns så mycket ni inte vet om, som om ni visste skulle få er att tappa hakan. Men Gud kommer att uppenbara vad som finns i mörkret bakom kulisserna. Jag märker av inläggen, att ingen som skriver här har någon djupare kunskap om Ulf Ekmans affärer. Men det är värre mycket värre än ni kan drömma om.

 • S-E Sköld

  Läs gärna Ulf Ekmans hejarklack på hans blogg, ulfekman.nu, det kastar måhända en del ljus över, hur han kunnat hamna så snett som han gjort.

  Så mycket lovsång riktad till en människa kan inte vara hälsosamt.

 • S-E Sköld

  Ulf Ekman har sänt ut andligt miljögift – sin villoförkunnelse – över hela vårt land, bl.a. med hjälp av böcker och band, med många olika skador som följd; men han vill inte ta ansvar för sin andliga miljöförstörelse, sina giftutsläpp.

  Och hans anhängar tycker inte det heller, att han skall behöva ta ansvar för sina handlingar; det gäller bara att blunda och gå vidare och någon myndighet som har till uppgift, att ta vara på de skadades intresse finns inte. Sådana finns inte på det andliga området och därför får de drabbade leva med sina skador.

  Ulf Ekman, som säger sig vara en Guds tjänare och kunde göra något åt saken, har vänt dem ryggen, understödd av sina anhängare, som anser att det är helt i sin ordning.

  Vad JESUS säger i frågan, vars får det gäller, är inget som vare sig Ulf Ekman eller hans anhängare tar någon notis om.

  Han talar för döva öron.

 • @S-E Sköld skrev: ”andligt miljögift – villoförkunnelse ”

  Broder Sköld, visst är det otvivelaktigt sant att framgångsteologin är ett satans mästerverk.

  Dock skulle jag vilja säga, som ”presbytes” och ”presbeuo” alltså en åldrig man som anses böra vara Herrens ambassadör, att man måste skilja mellan person och sak.

  Du kommer inte att kunna stoppa framgångsteologins förkunnare.

  Koncentrera dig på att använda de tacksamhets- och kärleks-gåvor du fått av Den Helige Ande.

  Anfallet kommer slutligen från Herren själv. Han behöver bara andas ….

  Låt oss, dig och mig, tills den dagen ”andas” välsignelse över alla dem som deklarerat sin vilja att vara Herrens vittnen.

  Likasom Gud löste den gordiska knuten i Jobs bok, kommer Han att göra det igen.

  Hans är hämnden!

  Och det hjälper inte, som en del tror (inte du!) att hoppa ner i det motsatta diket.

  /Kjell

 • S-E Sköld

  Gal. 1:8 ”Men om någon, vore det
  också vi själva eller en ängel från
  himmelen, förkunnar evangelium
  för er i strid mot vad vi förkunnat
  för er, så vare han förbannad.

  Ja, som vi förut har sagt, så säger
  jag nu åter: Om någon förkunnar
  evangelium för er i strid mot vad
  ni undfått, så vare han förbannad.

  Är det då människor som jag försöker
  vinna för mig, eller är det Gud? Står
  jag verkligen efter att ”vara människor
  till behag”? Nej, om jag ännu ville vara
  människor till behag, så vore jag inte en
  Kristi tjänare”

 • S-E Sköld

  Kjell, en del gott folk verkar tro, att om JESUS inte ”ser mellan fingarna”med våra överträdelser mot Guds Ord, sådan som strider mot Hans vilja, så är Han ute för att ”märka oss”,

  när Han i själva verket är ute för att rädda oss: våra själar!

  Mvh

 • S-E Sköld

  Det finns all anledning – inte minst i vår tid när ”kärlek” är att tillåta vad som helst i Guds församling bara det sägs ske i Jesu Namn – att fråga sig, om Paulus var driven av Jesu kärlek eller av hat, när han skrev som han gjorde i Galaterbrevet 1:8-9?

  Kan det ha varit så, att han hade Jesu kärlek till Jesu dyrköpta får inom sig, så till den grad/hetta att han inte stillatigande kunde se på när vargar, av olika schatteringar, åt upp dem och skodde sig på deras bekostnad: att vargar ostörda fick härja bland fåren. Och vilken sann herde orkar med att se det?

  Peterskyrkan i Rom sägs ju vara byggd av avlatspengar; från människor som av katolska kyrkans företrädare lurats att betlala en lösensumma för sin frälsning, sin eviga salighet. För att få ”avlat”.

  Schalataner, kallade Paulus sådana lurendrejare och skojare inom de kristnas område.

 • Hej!

  Kanske vi här på bloggen kan fråga oss vad kan just jag göra? Ibland är det så lätt att se när andra gör fel, men det är svårt att upptäcka sina egna (det där med flisan…).

  Om vi möter någon som har sargats, kanske vi kan visa på Jesus försoningsverk, istället för att kasta ved på brasan. Kanske kan vi ge en kram, ett tröstande ord, uppmuntran till just den medmänniskan som kommer i vår väg.

  Det är en del viktiga saker som vi måste inse vad gäller förlåtelse – det är gott att förlåta(!), att förlåta innebär inte att man tycker att det som har gjorts mot en är ok, det är att bli upprörd över det, men att ge upp sin rätt till hämnd (jag vet, nu uttrycker jag mig lite slarvigt). Att förlåta är inte avhängigt av att det är någon som ber om förlåtelse. Att förlåta är både ett beslut och en process, som börjar med att man faktiskt vill förlåta. Att förlåta innebär att vi ger upp en del av oss själva – vår (som vi upplever det) rätt att hämnas, vår offerroll, ibland vårt hopp och dröm, vår ilska, bitterhet, vår ”rätt” att tycka att den andre är en idiot. Det gör ont att förlåta! Men alternativet gör ännu ondare. Oförlåtelse är en boja och vad bibeln säger till oss kristna om att förlåta vet vi. MEN, när vi väl har förlåtit, så blir vi fria! Att inte förlåta är faktiskt att ge makt åt det som gör ont. Vi formar vårt liv i bitterhet. Jag träffar människor i mitt jobb som har blivit utsatta för förfärliga saker. 20 år senare kan de fortfarande lida pga att någon har gjort dem illa. De kan vara uppfyllda av skam, skuld, bitterhet, hat och deras liv formas utifrån att de är offer. Att förlåta är att lägga skulden där den hör hemma och göra slut på dess inverkan på ens eget liv. Vi lägger skulden där den hör hemma och sedan så separerar vi synden från syndaren. Vi väljer att inte längre döma honom utifrån det han har gjort, utan återigen se honom som en medmänniska. Vi skiljer människan från handlingen.

  Jag tror att det var CS. Lewis som en gång sa: Att förlåta är att släppa en fånge fri och när vi väl har förlåtit så inser vi att den fången var vi själva.

  Vi kanske borde praktisera förlåtelse lite mer? Kärlek är att ge utan att förvänta oss något tillbaka. Den enda personen som jag kan ändra är mig själv. Jag vet hur det är att förlåta utan att någon har bett om förlåtelse. Det går med Jesus hjälp!

  Det kanske är så att det är dags att förlåta varandra även inom kyrkan! Om du känner dig sargad av Ulf Ekman, så kan du välja att förlåta honom. Det kommer inte att ge dig någon hämnd eller någon – jag ska minsann se honom när han ”kryper till korset” (som kanske inte ens kommer att hända) men det kommer att ge dig frid och frihet!

  med kärlek!
  helle

 • S-E Sköld

  helle, Du har ännu inte förstått vad den här frågan handlar om. Om JESUS nu säger som Han gör, har Du något bättre alternativ, menar Du?

  Är en ledare som inte lyder/hörsammar sin Mästare, den han menar sig tjäna, en trovärdig Herrens tjänare i Din värld.

  Hur vilsen går det att bli egentligen?!

  Mvh

 • S-E Sköld

  Ps

  jag har aldrig kallat det kärlek, att strunta i får som ligger slagna efter vägen, oavsett om de är i spåren efter en ledare eller någon annan.

  Mig har Ulf Ekman aldrig gjort något illa, jag talar inte -och skriver i egen sak. Lika lite som Paulus gjorde det en gång. Jag skriver vad JESUS, fåren ägare ger mig att skriva.

  Ds

 • Hej S-E!
  Du har helt rätt i att jag försöker byta perspektiv. Det kanske är för att jag möter många sargade människor och vet vilken befrielse och vilken kamp det är med förlåtelse. Mitt fokus är snarare på min medmänniska som är sårad än på saker som inte ligger i mina händer. För jag tror att Jesus vill att vi förlåter varandra, även för vår egen skull.

  Jag måste helt ärligt och ödmjukt tillägga att ledarfrågor inte på något sätt är mina ”hjärtefrågor”. Jag är verkligen på intet sätt någon expert här och jag har heller inte tagit ställning i frågan. Vad gäller ledare och bibeln, så har jag ännu inte upptäckt något som påvisar att det ligger i min hand att klanka ner på ledare. Jag tror att det är Herrens sak att gå tillrätta med sin tjänare. Vår sak är att be för våra ledare. Vad jag som enskild kan göra är att inte ställa mig under ett ledarskap som jag inte kan följa.

  Vad jag däremot förstår av diskussionen är att det är många som behöver uppleva förlåtelsens befrielse.

  med kärlek
  helle

 • S-E Sköld

  helle, att ställa sig själv och andra inför Guds Ord är inte detsamma som att ”klanka ner”; det är sanningen och ingenting annat som skall frälsa oss.

  Om att skriva som Paulus gör betr. villolärare är ”att klanka ner” då har man inte – menar jag – förstått vad det handlar om.

  Och inte heller förstått, att vi kan ha olika tjänster, uppgifter, i Guds rike. Paulus skrev, att ”Kristi kärlek tvingar mig”. Den kärleken fick honom att offra sitt liv för att vinna människor/”får” för Gud och drev honom också, att se till att vargarna höll sig borta från de – genom Jesu blod – vunna fåren.

  Mvh
  S-E

 • S-E Sköld

  helle, en egenhändigt skriven bön, som inte säger med nödvändighet vem jag är, men väl hur jag tänker; så kanske Du förstår mig bättre..?

  Låt mig få vara Din stridstrumpet

  som Du blåser i, till strid mot
  nattens alla rovdjur

  men också den silverflöjt
  Du spelar vid fållorna.

  Mvh
  S-E

 • Det börjar näst intill bli patetiskt hela den här deb atten om att Ulf Ekman ska be om förlåtelse, han har förvisso gjort sina fel, men han har också gjort mycket som är positivt också.. Men alla ni som menar på att Ulf Ekman ska krypa till korset, har ni nån gång tänkt på alla dom övergrepp som skedde inom pingströrelsen? där man bokstavligt talat högg huvudet av folk andligt sett, folk blev utslängda pga fel kläder, folk blev uteslutna för att de gick på bio, syndakatalogen var inte bara ett begrepp, det var en mörk realitet för många som inte har satt sin fot i någon kyrka sen dess.
  Hur många är det av alla dessa som stod för dom här övergreppen som sedermera bett om förlåtelse? Det finns säkert dom som har ödmjukat sig sen dess, men det finns också dom som har blivit så sårade och har så trasiga själar, men om nån kom och sa förlåt, det räcker med det ordet, så skulle mycket vara vunnet.

  Det finns Guds barnbarn där ute som bär på en stor hunger och längtan efter att se mer av Gud, men det är ett faktum att många av dem kommer heller aldrig att sätta sin axel till i nån församling.
  Vi behöver be för dom, men dom behöver också sökas upp av dom som en gång skrämde iväg dom.

  Hur var det nu med dom 99 fåren?

 • S-E Sköld

  Om behovet är försoning, eller lydnad för ett enda av Guds Ord – ett Kristi Ord – kan det inte ERSÄTTAS med någonting annat: inte ens ”altartjänst” eller goda gärningar.

  Det är detta JESUS talar om i texten från
  Matt. 5:23-24

  “Om du kommer med
  din gåva till altaret och
  där drar dig till minnes,

  att din broder har något
  emot dig,

  så lägg ned din gåva och
  gå först bort och förlik dig
  med din broder och kom
  sedan och bär fram
  din gåva.”

  Det var också denna sanning som profeten Samuel klargjorde för kung Saul, som hade tagit sig för att offra till Gud i stället för att lyda det Guds Ord – Guds tilltal – han fått genom Guds profet, Samuel. Det är då Samuel säger till Saul, som ju också var en Guds tjänare, men på avvägar:

  I Sam. 15:22-23 ”Menar du,
  att Herren har samma behag
  till offer som därtill, att man
  hör Herrens röst. Nej, lydnad
  är bättre än offer och hörsamhet
  bättre än det feta av vädurar.

  Ty gensträvighet är trolldomssynd..”

  Det är aldrig Gud som måste vända om från Sitt Ord för att kunna möta oss, och upprätta oss; utan det är ALLTID vi som måste vända om: om vi VILL bli upprättade.

 • S-E Sköld

  Tony M, ingen av oss kan skydda sig från Guds Ords sanningar, genom att peka på andras fel, synder: d.v.s. skyla oss med dem. Det var detta Adam försökte med i Edens lustgård, utan att lyckas. Och det går lika lite nu.

  Mvh

 • jerry

  Jag kan tänka mig att Ulf Ekman bett både människor och Gud om förlåtelse minst lika många gånger som alla andra kristna. Vet att han bett om förlåtelse även offentligt för vissa saker. Men eftersom jag och rätt många andra inte brukar träffa honom eller besöka hans möten så vet vi inget om det, så sluta klaga!!

 • @Tony Malmqvist:

  Tony, du har helt klart en berättigad poäng i att det inte bara är Ulf Ekman som borde be sårade människor om förlåtelse. Hela frikyrkosverige, inte bara pingströrelsen, har en stor skuld i det sätt på vilket ”syndakatalogen” och det som kanske var dess goda ambitioner ändå blev så fel.

  Idag har vi ju dock kört ned i det andra diket, där inget anses som synd och att var och en får själv avgöra vad som känns rätt och bra.
  Tänk bara så snett det exempelvis har gått i sambofrågan.

  Mvh

  Berndt

 • Helt riktigt Berndt! Det blir väldigt konstigt när kristna mest funderar på över vad som är synd, vad som är tillåtet, hur långt kan man gå innan man tappat hela fotfästet, än att fokusera på det som är mest väsentligt, dvs hur kan vi bli mer lik Jesus?

  Den andliga frihet vi har i Jesus kristus ger oss inte därför att leva vårt liv hur som helst.
  Guds nåd, läs Titus 2:11 Fostrar oss till att bli mer lik Jesus.
  Men tillåter vi honom till att göra det? Är vår högsta prioritet hans vilja? Låt din vilja ske, ber vi, men är det bara en masssa tomma ord, eller finns det nån substans när vi ber ut dom orden?

 • S-E Sköld

  Inte ens Guds tjänare Moses, som ägde ett synnerligen stort förtroende inför Gud, och mottog lagen, byggde GT-församlingen och var med JESUS och Elia på ”förklaringsberget”, där de samtalade om Jesu korsdöd: vetekornets lag: den högsta lagen,

  hade någon ”gräddfil” inför Gud: hans ohörsamhet förkortade hans tjänstgöringstid på jorden.

  4 Mos. 20:8-12 = ohörsamheten mot Guds Ord
  5 Mos. 32:50-51 = konsekvenserna av den

  Ett sammankallande av dem som upplever sig ha skadats av Ulf Ekmans undervisning – en undervisnings som han nu sägs själv ha tagit avstånd ifrån – för att be dessa om förlåtelse och om möjligt hjälpa dem till rätta på trons område, kanske med hjälp av kollegor från andra samfund, skulle betyda mer för de människorna och deras barn än det mesta i predikoväg, som för många av dem måhända idag kan uppfattas som tomma ord, ord utan konsekvenser.

 • Sefast Tronde

  Läste nyligen på Ulf Ekmans blogg att han kommer att skriva sin självbiografi i en serie böcker. Kommer säkert att bli lästa. Det intressanta är vilken självbild han EXPLICIT kommer att ge.

  Skrev en liten kommentar på hans blogg (under rubriken ”Att skriva självbiografiskt…”) som jag rekommenderar för den som vill nyansera problematiken som ventileras i denna bloggpost. Det är nämligen så att man inte kan tala till en döv, inte heller be den som är blind att läsa. Den som inte själv förstår att den gjort något fel eller gjort någon illa förstår inte att be om förlåtelse för något. Då tolkas uppmaningar till självrannsakan som kritik (från djävulen). Om inte Guds Ande rör vid en sådan människas hjärta kan ingen annan heller nå det. Den som vill nå fram bör därför konsultera den ende levande sanne Guden om han/hon ens skall försöka kommunicera.

  Är hälften sant av det som genom åren skrivits på aletheia, glandberger.net m.fl. är det verkligen sannerligen hårresande. Jag menar med detta inte att misstro någon. Bara ett konstaterande.

 • S-E Sköld

  Guds vilja är alltid en god vilja. När vi inte tillåter Hans vilja ske i våra liv – inte lyder Hans Ord – hindrar vi det goda från att komma till oss och genom oss:

  hindrar Hans goda vilja att ske på jorden, i de sammanhang där vi själva är.

 • Titti

  @Sefast Tronde: Något för rakt på sak för många, men ska sanningen fram så har du lyckats formulera det bra… tyvärr. Saul slogs med blindhet över sitt vansinne. Det gav inte David rätten att förgripa sig på sin dödsfiende – MEN: David gjorde tydliga markeringar. Ex vis i grottan där han skär en bit av manteln på Sauls klädnad för att sedan på ett ganska retligt sätt väcka honom på morgonen 😉

 • Titti

  @jerry:

  Luk 12:58 När du är på väg till domaren tillsammans med din motpart…

  – så gör under vägen vad du kan för att förlikas med honom –

  …så att han inte drar dig inför domaren, och domaren överlämnar dig åt rättstjänaren, och rättstjänaren kastar dig i fängelse. Jag säger dig: Du skall inte slippa ut, förrän du har betalat till sista öret.” *

 • Titti

  @Tony Malmqvist: Helt rätt att sekterism funnits inom många mänskliga påfund till rörelser (oavsett om de haft religiösa förtecken eller ej).

  Men innebär det att man inte ska diskutera det olämpliga med dylika yttringar, om vi nu har ögon och öron att se med?

  Innebär det att vi för ”familjens skull” ska hålla masken och skenet av fasaden utåt – dvs gentemot de icke kyrkliga/troende – i hopp om att de inte ser bristerna och avskräcks?

  Så många icke troende, fd troende, Guds barnbarn och nästan troende man möter som avskyr kyrkan – med all rätt! Är det inte viktigare att fokusera på Jesus och ge dem rätt i sin befogade kritik vad gäller människor?

  ”Varför kallar ni mig god?” frågade Jesus, och ville få just en sån här diskussion till stånd!

 • S-E Sköld

  JESUS: ”Ta er tillvara för
  falska profeter, som kommer
  till er i fårakläder, men invärtes
  är som hungriga vargar.

  Av deras frukt skall ni känna
  dem. Inte hämtar man väl
  vindruvor från törnen eller
  fikon från tistlar?”

 • Nej Titti, jag är allt annat än för när det gäller att lägga locket på, men hela fokuseringen kring Ulf Ekman blir lite märklig när det hela tiden verkar som allt och ingen annan har gjort mer fel och sårat fler människor än vad Ulf Ekman har gjort, vilket naturligtsvis inte är sant och det var det som jag ville påvisa i mitt inlägg..

  När det gäller Ulf Ekman`s helomvändning rörande katolska kyrkan finns det däremot mer att ifrågasätta

 • Anders R Pettersson

  Tack Berndt Isaksson

  För att du tar upp detta med tros undervisningen, och låt mig börja med identiteten av vad jag skall skriva om. Det är inte bibelns undervisning om tro som jag kommer att ta upp – utan affärskonceptet som använder valda delar av bibelns undervisning. Affärskonceptet trosrörelsen kärna är förförelse och manipulation. Seducing spirits, and doctrines of devils”; (1 Timothy 4:1 KJV ). Förförelse är att dra i de trådar ur människans själsliga väv, där väven är som svagast för att skapa en öppning – som gör att människan mister sitt skydd. Målet är att komma över individens kapitalflöde. Möjligheten för individen är ekonomiskt överflöd, och här ligger också fockus i början av säljprocessen. Genom att uppträda som lärare (förtroende faktorn), bryter man ner köp motståndet (fack termen är kunskaps marknadsföring) Andra delar av möjligheten för individen är att snabbt komma över makt och styrka. Till en början talas om nåd och välsignelse, för att skapa en ombonad samtals miljö. När affären är klar, har man fasta inkomster åter kommande under lång tid.

  Fördelar ur grundarens synvinkel för detta affärs koncept.

  1. Full kontroll och 100% ägande
  2. Alla löften är Guds
  3. Gratis arbetare som belönas av Gud – Vinsten är ägarens.
  4. Nya marknader (Visionen) och försäljnings nätverk Skapas av (missionärer) och finnansieras av (medlemmarna) slavarna.
  5. Inget konsument skydd och inga garanti åtaganden.
  6. Ingen Insyn
  7. Skydd av religions friheten
  8. Ingen privat beskattning för ägaren för stiftelsen (Bolaget)
  9. Fri att sparka ut, vem som helst. Ägaren sätter sina egna regler.
  10. Ägaren använder bibeln som piska och morot, går något fel – får individen skulden.

  Detta är en minimal sammanfattning, men hoppas att den säger en del.

 • S-E Sköld

  Tony M, Ulf Ekman är en ledare på toppnivå med skadade får i sina spår. Skall detta faktum överskylas med andras fel och brister, enligt Dig?

  Alla är vi ju bristfälliga, och därmed felande.

  Men det är inte frågan om att vara felfri, utan att be dem man skadat om förlåtelse, för deras läkedoms skull, och för att lyda Jesu egna Ord.

  Varför är Du emot det, vem har gett Dig mandat att upphäva Guds Ord? så att de inte gäller också Ulf Ekman.

  Mvh

 • S-E Sköld

  Ps

  Varför är JESUS och Hans apostlar så oerhört skarpa mot villoläror, om inte för att de skadar ”fåren”, är vargens framfart bland dem!

  Ds

 • Observer

  Fortfarande gäller väl också vissa andra bibelord?
  Det verkar som en del blivit fartblinda.

 • Observer

  @ Ulrika O

  Kan du inte säga lite gott om Ulf, jag blir så trött på allt detta stenkastande.

 • City

  Anders R Pettersson

  Svarar Dig i 500-salen (ny)

 • S-E Sköld

  Observer, alla Guds Ord gäller, ”inte en punkt, prick eller bokstav skall gå förlorad”, säger JESUS.

 • Anders R Pettersson

  Det kan vara bra att beskriva verksamheten utan en religiös språkdräkt. Det ger nya infallsvinklar för att se vad man håller på med, egentligen.

  När ett företag ska kvalitetssäkra sin verksamhet börjar man alltid med att definiera varför man bedriver den verksamhet som ska kvalitetssäkras.

  När man definierat det är det det som styr senare beslut i verksamheten.

  T.ex. Om jag driver en korvkiosk, vad är syftet med det?
  Det kan naturligtvis vara många anledningar men låt oss börja med två.
  1 Kan vara att jag vill att folk ska äta mer korv. Hmmm
  2 Kan vara för att tjäna pengar.

  När jag definierat syftet vet jag hur jag ska lägga upp marknadsförning, utbud och pris.

  Vad är syftet med stiftelsen Livets Ord? Man kan ju undra när man ser den massiva marknadsförningen av Ulf Ekman.
  Varför är den så viktig? Varför lyfts vardagshjältarna som så troget arbetar för Livets Ord nästan aldrig fram?
  När man definierat syftet kanske man kan få en bättre förklaring till 180 graders svängen.

  Har syftet ändrats sedan starten?

  Det finns mycket att fundera över.

 • Sköld. Ingen har gett mig rätten att upphäva Guds ord, det har du helt rätt i, men jag hoppas att du läste mitt svar till Titti också.
  Det jag ifrågasätter är varför ständigt sätta Ulf Ekman vid skampålen, jag är självfallet inte ute efter att överskyla hans misstag, men återigen är det bara Ulf Ekman som behöver be om förlåtelse?

 • S-E Sköld

  Tony M, det som förvånar mig – storligen kan jag säga – är ett få tycks bry sig om de skadade fåren! Det är som om de inte fanns.

  Mvh

 • Titti

  @Tony Malmqvist: Vi är nog ganska överens: eftersom jag vet mycket väl att Ulf Ekman har predikat rättfärdiggörelse av tro på ett av de mest uppbyggliga och föredömliga sätt någonsin i landet, ska han ha credit för det som varit bra likaväl som för det som varit mindre bra.

  Men jag kan förstå att han kommer mest i blåsvädret. Han är en mycket skicklig retoriker, väl påläst och räds inte att sticka ut hakan – på gott och ont förstås. Bl.a därför är han ett föredöme för många pastorer och kyrkliga ledare, och det han gör eller inte gör avgör deras agerande.

 • S-E Sköld

  Titti, Du har tydligen inte sett spåren, frukten, men det har jag; över hela landet.

  Mvh

 • Nådendahl

  Anders R Pettersson ställer viktiga och tänkvärda frågor, runt syftet med Livets Ord.
  Genom att studera stiftelsen Livets Ords utveckling blir det allt mer tydligt att dyrkan av pastor Ulf och hans hustru Birgitta blir ett alltmer dominerande inslag i verksamheten.
  Fotfolkets roll är förutom att direkt och indirekt delta i denna dyrkan, stå för gratisarbete och kontanta bidrag i form av offer till församlingens verksamhet.
  När det gäller information och att delta i beslut göre sig medlemmen inte besvär.
  Pastorsparet Ekman och deras växande familj, ser till att utfrån sin upphöjda roll, utan någon inblandning från församlingen, förvalta och fördela insamlade medel.
  Ett strikt marknadstänkande kännetecknar verksamheten.
  Genom att exempelvis närma sig Katolska Kyrkan breddar man marknaden och mångfaldigar avsättningen av sina produkter.
  Det talas mycket om mission, men arbetarna är inte så många, som man många gånger högljutt vill ge sken av.
  Vart alla de insamlade medlen egentligen går till är oklart, men inte mer än en bråkdel går till mission.
  För att hantera de egna medlemmarnas och omvärldens frågor har man tillsatt en informationsansvarig, vars uppgift i stället för att svara på ställda frågor, alltmer blivit att se till att glansen runt pastorsparet Ekman ständigt ökar.
  Medlet heter inte sanning, men så länge det helgar ändamålet så verkar det vara ok.
  Den kurragömmalek LO och några av lydförsamlingarna ägnat sig åt, när det gäller hur de hanterar insamlade medel, kommer inte långsiktigt att hålla, utan en dag kommer spelet att avslöjas.
  Låt oss hoppas att 2010 blir det år då detta sker.
  Helt i skymundan av dessa icke obetydliga frågor, kommer hanteringen av de minsta och de många sargade får, som ligger slagna och sargade utmed vägen.
  Är det rimligt att förvänta sig en ursäkt, ett förlåt?
  Nej, det är det inte.
  Varför?
  När en ledning kännetecknas av självgodhet och arrogans och saknar självinsikt och ödmjukhet finns inte ordet förlåt med i den egna ordlistan, men desto mer i intet förpliktigande predikningar.

 • Dessvärre är jag benägen att hålla med dig om det Sköld, att många är förlorade åt sina egna öden, så borde det naturligtsvis inte vara, men verkligheten brukar för det mesta överträffa dikten, slutet gott, allting gott är frågan som får ett stort frågetecken efter sig

 • Ulrika Oskarsson

  Observer,
  🙂

  Faktum är att ingen av oss ju vet hur Ulfs perspektiv kommer att se ut i självbiografin. Han kanske ber om förlåtelse där?

  Anders R Pettersson,

  Så trevligt att se dig här. Hoppas allt är väl med x-frun och dottern?

 • S-E Sköld

  Tony M, det finns barn – nu vuxna – med i sammanhanget, som inte, som barn, kunnat påverka sin situation, utan varit offer för föräldrarnas misstag, som haft sin grund i Ulf Ekmans och Uppsala livets ords villolära.

  Hörde Carina Jarlsbone, själv predikant inom Uppsala livets ord en tid, i en radiointervju i P 1 (tror jag det var) i samband med något jubileum (25 år ?) som Uppsala livets ord firade.

  Där sa hon bl.a. att hon inte trodde att hon ”skulle bli människa mer” efter tiden och undervisningen i LO, och att hon framförallt ångrade den tiden med tanke på sina barn, som fortfarande – vid den här tidpunkten – hade skador från hennes tid i Uppsala livets ord.

  Det är denna typ av vittnesbörd som Ulf Ekman väljer att inte höra, understödd av sina anhängare: bort det att pastor Ulf skulle behöva be någon om förlåtelse för de skador han åsamkat människor, enskilda och familjer och församlingar, med sin falska lära.

 • S-E Sköld

  Ulrika O: ”Faktum är att ingen av oss ju vet hur Ulfs perspektiv kommer att se ut i självbiografin. Han kanske ber om förlåtelse där?”

  Önskar det och hoppas det!

 • Ulrika Oskarsson

  SE Sköld,
  Det hoppas jag också.

  Du skrev på något ställe tidigare typ något att vem bryr sig om de förlorade fåren, det är som om de inte finns.

  Det grep tag i mitt hjärta. Det gör mig så ont när jag tänker på folk som farit illa av Livets ords undervisning och jag önskar så att de ska kunna bli hela och må bra igen på alla djup!

  Varför inte mer görs från Livets ords sida (en del har gjorts – det ska man inte glömma bort) för att be om förlåtelse kommer jag aldrig att förstå, jag kommer aldrig att ge upp hoppet om att det ska ske.

  Eftersom jag tycker det finns mycket bra med min församling så gör det mig ledsen. För det här är inte bra… inte bra alls.

  Jag tror att alla vi församlingsmedlemmar behöver be Gud om ödmjukhet och be Gud om förlåtelse där vi varit högmodiga och känslokalla.

 • Jag kan inte förkasta allt vad Ulf Ekman har sagt eller ens vad han säger i dagsläget, däremot tror jag att det finns all anledning att ifrågasätta U E´s numera öppna famn gentemot RKK

  Vi är många som står som levande frågetecken gällande det här och det är bara Ulf Ekman själv som kan räta ut dom frågetecknen

 • S-E Sköld

  Ulrika O: ”Jag tror att alla vi församlingsmedlemmar behöver be Gud om ödmjukhet och be Gud om förlåtelse där vi varit högmodiga och känslokalla.”

  Känslokylan mitt i bibelordsrabblandet har nog förvånat och ”skrämt” mig allra mest.

  1 Kor 13

  Tack för Dina fina, ömsinta rader!

  S-E

 • S-E Sköld

  Mitt i den ekmanska hejarklacken upptäckte jag detta nedanstående, där mitt namn förekommer, och eftersom jag inte kan svara signaturen Rolf på Ulfs blogg, där jag inte är någon välkommen gäst p.g.a. av att jag inte stämmer in i hans hyllningskör, får jag ta upp det här i stället:

  Rolf säger:
  20100126 (22:39)
  Det låter väl spännande att Ulf ska skriva sin självbiografi, livet från A till Ö. Detta initiativ tycker jag ska uppmuntras med glada tillrop.

  Ulf tänker låta oss ta del av barn och ungdomstid, omvändelsen och hur han träffade sin hustru Birgitta, låter ju hur spännande som helst!

  Men varför SE Sköld lägga sordin på detta projekt och komma dragandes med “sårade människor”. Sådana finns i alla sammanhang det vet vi, vi är nog lika goda “kålsupare” allihop så till vida att vi sårar människor lite då och då men låt inte detta hindra.

  En del tål inget förrän de blir “kränkta”. Enligt mitt förmenande är det ställt utom allt tvivel att snubben är sänd av Gud. Tänk vad hans arbete har betytt för miljontals människor ja hela nationer bär han på sina skuldror.

  Om vi återgår till de kommande böckerna så vill jag minnas att Ulf var något av en fanatisk rödgardist i ungdomen men blev totalt förändrad efter ett starkt Guds-möte.

  Tankarna går osökt till aposteln Paulus som fick ett starkt möte med Herren på Damaskusvägen. Han som “andades mordlust” mot de kristna blev kristendomens försvarare.

  Samma vändpunkt blev det för Ulf och det resulterade i en apostlatjänst som hela världen har välsignelse av idag”

  Frånsett att detta inlägg – på Ulfs blogg – är prov på ren gallimatias, så kan man gråta över en sådan föraktfull syn på skadade människor i spåren efter Ulf Ekmans falska undervisning: JDS-lära och annat, vi är gudar-läran t.ex.

  Har man sett något av resultaten av den undervisningen, bl.a. barn som förlorat ett tryggt hem p.g.a. ena förälderns galenskaper, som en frukt av Uppsala livets ords s.k. trosundervisning; ”tro och bekänn” och annan liknande idioti,

  så förundrar man sig över de hårda hjärtan, som t.ex. Rolf ger prov på, och som ofta verkar bli följden av lärjungaskap hos Ulf Ekman.

  Jag har mött dessa kallhamrade bibelordsmaskiner alltför ofta för att tro, att det är en ren tillfällighet, att de kommit från de håll de kommit: Uppsala livets ord och avläggare, förgreningar, därifrån.

  En sån förgrening är Knutby-församlingen, oaktat att Ulf lyckas krångla sig ur det ansvaret. Men ledningen där var/är de facto lärjungar från Ulfs Ekmans Bibelskola i Uppsala.

 • @S-E Sköld:

  Alla som har arbetat med någon form av själavård inom svensk kristenhet- är ju väl medvetna om att Livets Ord och dylika församlingar är överrepresenterade när det kommer till andlig sårade människor, och andra former av andliga och själsliga problem.

  Men är det även ett problem i dag?- Jag har svårt att se det…LO har blivit extrem ”main stream”- radikalismen är borta, budskapet är annorlunda (även om det också den dag i dag- är kanske allt för lagisk/moralistisk), vänligheten skarpare…och sist men inte minst- LO är inte längre fylld av människor med påklistrad leende i sina ansikten- som en klassisk sekt.

  Jag tycker det skulle ge LO cred att ta itu med tidigare felsteg, misstag och övertramp. Men jag kan inte se att de problem som fanns under 80, 90 och början av 2000 talet finns kvar den dag i dag.

  Kanske vi ska fokusera på att hjälpa människor till Kristus- som har blivit brända av LO, så att Herren själv kan återupprätta dem?- Skulle inte det vara sundare än att fokusera på Ulf Ekman?

 • S-E Sköld

  Michael G Helders: ”Men är det även ett problem i dag?- Jag har svårt att se det…LO har blivit extrem ”main stream”- radikalismen är borta, budskapet är annorlunda (även om det också den dag i dag- är kanske allt för lagisk/moralistisk), vänligheten skarpare…och sist men inte minst- LO är inte längre fylld av människor med påklistrad leende i sina ansikten- som en klassisk sekt.”

  Det är ett problem för alla som fortfarande lever med sina skador, och med Din argumentation behöver ju inte heller sådana som for illa som barnhemsbarn under sin barn -och ungdomdomstid något ”förlåt” från svenska regeringen, som en del i sin läkedomsprocess.

  Den nuvarande regeringen har ju ingenting med deras skador att göra, vilket däremot Ulf Ekman i allra högsta grad har vad gäller de människor som krossats av hans framfart. Och om han nu i grunden ändrat sig, som Du verkar hävda, varför syns inte det då bla. i formen av ett ”förlåt mig”.

  Sedan vad gäller olika attityder, så var jag i Knutby i slutet av 1980-talet, alltså innan Åsa och Helge blivit kallade dit, och det var minsann inga fel på leendena som fanns där, däremot fanns ett och annat i en del hjärtan som inte skulle ha varit där, enligt vad Gud Ande sa mig, och som senare gjorde att Åsa och Helge blev kallade dit. Sanningen är, att där var kraftig fel innan de två kom.

  Det ju i själva verket argument av den typ Du för fram, som styrker/bekräftar Ulf på den väg han sedan länge valt att slå in på; att inte höra på vad de som skadats av hans falska undervisning vittnar.

  Deras vittnesbörd betyder ingenting för honom och tydligen inte heller för andra toppledare inom svensk kristenhet i dag, som slutit honom i sina armar. Men så länge inte Guds Ande säger mig någonting annat, skall jag företräda de rivna fåren. De må gillas eller inte.

  Mvh

  S-E

 • @S-E Sköld:

  Hoppas du ser att jag inte ursäkter LO/Ulf Ekman’s olika saker genom historien- tvärt emot.
  Men jag tror de som fortfarande bär på skador hade blivit bättre hjälp med god själavård, än att gå och hoppas på en genuin ursäkt och förlåt från LO/Ulf Ekman- något jag själv tror endast kommer att leda till större besvikelse.

  Gud är större, han är stor nog att läka alla sår. Även om det inte alltid är lätt eller enkelt. Men Gud är stor nog att välsigna var och en med frid och glädje i Jesus Kristus.

  – Jag är alltså inte oenig med dig. Jag bara undrar, om vi inte ska sluta hacka på LO/UE- och kanske börja göra något åt saken istället….Folk blir inte hjälpt för att vi hackar på LO/UE, tvärt emot- en ständig påminnelse på vad de har varit igenom.

  Varma hälsningar,
  Michael

 • Titti

  @S-E Sköld: Oooo, jo… du anar inte… men Gud är rättvis och dömer rättvist. Vi bör försöka eftersträva detsamma – och be för våra fiender etc.

 • Titti

  @S-E Sköld: Kanske du missförstod min sista sats, att han är ett föredöme för många andra pastorer?
  Det är han… sedan kan man tycka vad man vill om den saken.

 • S-E Sköld

  Michael G Helders, ingen kan överblicka – för att kunna nå – alla som skadats av Ulfs framfart, jag känner några personligen och har mött och läst andras vittnesbörd: som t.o.m. handlat om sucide med efterlämnat avskedbrev, med förklaring som handlat om undervisningen på LO, som gjort att vederbörande inte orkat leva längre.

  Och detta vittensbörd genom ytterst trovärdiga personer; och alltså inte strunprat. Personer som inte haft något agg i sidan mot LO. Den ena var – och är – egentligen totalt ovetande om vad LO är för någonting. Den andra – en känd reseförkunnare i vårt land – var nära anhörig till den döde.

  Personligen tror jag – även bortsett att Guds Ord även gäller Ulf Ekman – att ett ”förlåt mig” från Ulfs sida skulle betyda en mycket större läkedom för många som drabbats än allt annat vi kan göra: även om vi nu skulle kunna nå alla, vilket vi inte kan. Förlåtelse och försoning är centrum i kristendomen.

  För Ulf Ekman däremot, är det inte någon omöjlighet att via media bl.a. – han har ju f.ö. en ny TV-studio nu och är en synnerligen duktig mediaman – nå de allra flesta av dem han på ett eller annat sätt förfördelat genom

  SIN VILLOFÖRKUNNELSE:

  FÖR MIG ÄR DET OBEGRIPLIGT HUR NÅGON KAN TRO, ATT MAN KAN PREDIKA VILLFARELSE UTAN ATT DET SKADAR NÅGON ELLER NÅGRA, ELLER MÅNGA, AV DEM SOM TAR DEL AV DEN!

  När Paulus uppmanar Timoteus ang vad denne skall predika, skriver Paulus: ”Då räddar du både dig själv, och dem som hör på dig”.

  Detta är sanningen! Det kvittar inte vad man predikar för oss människor: det är ju Guds Ord som skall forma oss -och rädda oss inför evigheten!

  Mvh

 • @S-E Sköld:

  SE Sköld:
  Vi har gjort helt lika och samma erfarenheter kring människor och LO. Jag ifrågasätter det på inga sätt! – Tvärt emot!…och precis som dig blir också jag arg, ledsen och bedrövat över allt elände i Guds rike!

  Men jag ifrågasätter mig själv. Det är allmänt känd att jag är en av de mest flitiga och aktiva Livets Ord kritikerna ”där ut på nätet”…och jag hade inte kritiserad så kraftigt om inte 1. Människor aldrig hade farit illa- psykisk eller andligt hos LO 2. Om jag inte ansåg själv att teologin är osund

  Men nu ifrågasätter jag- vart leder kritiken nånstans?- Finns det någon som har farit illa hos LO som har blivit läkt av att mata sig med LO kritik?
  Är det inte så att endast Gud är god?- Är inte våran Herre och Gud stor nog att smöra de sina med glädjens olja?

  Sen kring en annan bloggpost här på Aletheia- om Guds dom….finns det någon församling i Sverige som har fått så allvarliga profetior riktad emot sig som Livets Ord? – Hur fungerar Guds rikes principer när det kommer till sådana här saker?

  Jag tror jag själv åtminstone i framtiden kommer lägga mer krut på att försöka hjälpa de som har farit illa i trosrörelsen, än att kritisera trosrörelsen och den nya ekumeniken….Det betyder inte att jag tycker om trosrörelsen och framgångsteologin- det betyder bara att jag tror det kan vara sundare att tända ett ljus än att förbanna mörkret.
  – var lite inne på samma ämne för ett par år sedan, då jag skrev denna artikeln:
  http://jdfk-kefas.blogspot.com/2008/06/frlta-livets-ord.html – som handlar om det är möjligt att förlåta livets ord.

  Gud välsigna dig Sköld.

 • Beppe

  S-E Sköld,

  Du skrev tidigare

  ”En sån förgrening är Knutby-församlingen, oaktat att Ulf lyckas krångla sig ur det ansvaret. Men ledningen där var/är de facto lärjungar från Ulfs Ekmans Bibelskola i Uppsala.”

  I den församlingen är det faktiskt fler som gått Pingstkyrkan i Kristinehamns bibelskola än som gått Livets Ords bibelskola.

  I ledningen är det mig veterligen lika många som gått bibelskolan i Kristinehamn som gått på Livet Ords bibelskola.

  Kan vara bra att ha fakta innan man basunerar ut vems ansvar det är. I det fallet kan jag inte se att Livets Ord har något ansvar alls!

  Michael G. Helders skrev:

  ”- Jag är alltså inte oenig med dig. Jag bara undrar, om vi inte ska sluta hacka på LO/UE- och kanske börja göra något åt saken istället….Folk blir inte hjälpt för att vi hackar på LO/UE, tvärt emot- en ständig påminnelse på vad de har varit igenom.”

  Visa tankar!

  Mvh

  Beppe

 • S-E Sköld

  Beppe, jag skriver ingenting annat än det jag vet; den främste ledaren i Knutby, vi behöver inte namnge honom, har gått Uppsala livets ords bibleskola och ev. också någon fler i församlingsledningen.

  Sen har jag mött den ande som var verksam där redan innan Åsa och Helge KALLADES dit; och är egentligen inte – med tanke på den – förundrad över att det kunde gå som det gick: den har ju kommit för att ”stjäla, slakta och förgöra”. Och de spåren är väl tydliga nog, även för Dig?!

  Mvh

 • S-E Sköld

  Michael G Helders: ”Men nu ifrågasätter jag- vart leder kritiken nånstans?”

  Så länge det finns ett enda skadat får fortfarande i livet, så kan det vara viktigt för den personen inkl vederbörandes närstående, familj och andra. Och JESUS säger ”Medan han ännu är med dig på vägen”

  Och vad som, i bästa fall, kan hända är att Ulf Ekman kommer till besinning, vänder om och tar sitt SJÄLVKLARA ansvar, till stor seger för Guds rike, inkl honom själv!

  Jag unnar honom faktisk det, uppenbarligen till skillnad från en del av hans hejarklack. Ett undantag från dessa påhejare, som alltså – som jag – unnar Ulf den stora seger det skulle innebära för honom själv, att ödmjuka sig och be om förlåtelse, är Ulrika O. som också skrivit här på sidorna.

  Det hedrar henne själv och även Uppsala livets ord, det hon gett uttryck för. I henne är en annan Ande än den tuffa ande som är i världen; som alls inte vill ödmjuka sig. Men Gud – min Gud – ”står emot de högmodiga, men de ödmjuka ger han nåd”. Och det gör Han till evig tid!

  Mvh

 • @S-E Sköld:

  Känns som du missuppfattar eller läser in saker jag inte skriver. Jag hör alltså inte bland de som normalt lägger ansvar på de som har råkat illa ut- utan jag lägger alltså ansvar på dig och mig (sen får vi aldrig glömma att Jesus är den goda Herden, inte du, inte jag- utan Jesus allena).
  – Men kanske jag missuppfattade ditt inlägg nu?

 • @S-E Sköld:

  PS: Ja Ulrika är rock’n’roll…håller med- en god förebild på dessa områden! 🙂

 • S-E Sköld

  Michael G Helders, ja tror att skillnaden mellan Dig och mig är synsättet. Du verkar fokusera på Ulf Ekman, medan jag fokuserar på de rivna fåren; och det kommer jag att forstätt med så länge inte Guds Ande kallar mig till någonting annat.

  Men i deras skadade liv, är Ulf Ekman en ”nyckelperson” som kan starta en viktig början till full upprättelse för dem; de är kränkta, en upprättelse som ingen annan än han kan starta: än just den som är den ytterst ansvarige för deras situation.

  Han som kom – från USA – till vårt land med en VILLOLÄRA i bagaget. Han som importerade miljögiftet.

  SKANSKA – eller banverket – blev ersättningsskyldigt för miljöförgiftningen på hallansåsen. Så är det i världen, men tydligen inte bland Rikets barn! Där behöver man inte ta något som helst ansvar!

  Mvh

 • @S-E Sköld:

  Hm…du värkar inte förstå mitt poäng. Men det är ingen fara Sköld.
  Var välsignat!

 • Beppe

  @S-E Sköld:
  Så att en person i en församlingsledning har gått i LO’s bibelskola innebär att det är en förgrening till LO och LO har ansvar för den församlingen. I det fallet så är personen i Knutby i gott sällskap med många andra församlingsarbetare i församlingar runt om i Sverige som gått tid på LO.

  Drar man din tanke vidare så har LO förgreningar i många frikyrkoförsamlingar i Sverige och har alltså även ansvar för dessa församlingar, allt utifrån att någon i församlingsledningen gått på LO’s bibelskola.

  Kan man inte se att det förekommit tvivelaktiga saker inom LO utan att man får en fobi mot allt och alla som kommer därifrån?

  Mvh
  Beppe

 • S-E Sköld

  Michael G Helders, jo det gjorde jag. Och pekade på, att om man som jag har fokus på de rivna fåren, då är uppdraget inte slut förrän de alla är döda eller jag.

  Ser man däremot enbart på Ulf Ekman, kan man lämna honom som han är i Guds hand: han har f.ö. aldrig gjort mig någonting ont, varken ont eller gott f.ö, men så länge jag vet hans betydelse för de vargrivna fåren är han indirekt i fokus för mitt uppdrag.

  Är något ännu oklart?

  Mvh

 • S-E Sköld

  Beppe, jag har mött den ande som var verksam i Knutby, alltså innan Åsa och Helges tid, och har f.ö. mött densamma ande på olika andra håll i vårt land, alltid förknippad med Uppsala livets ord, från Kiruna i norr till Värnamo i söder, och känner igen den:

  Den har f.ö. påtagligt presenterat sig för mig vid några särskilda tillfällen. Ett par gånger livets ord i Uppsala och som sagt i Knutby, utöver det i Härnösand vid ett tillfälle, och nu menar jag på ett särskilt sätt. F.ö. har jag mött den på många fler platser i Sverige.

  Mvh

 • Beppe

  @S-E Sköld:

  Även om jag har funderingar runt saker som skett på LO så innebär inte det att jag kan se positiva saker som skett där och att människor fått uppleva positiva saker.

  Om jag möter någon som gått bibelskola där innebär inte det automatiskt att jag blir extra kritisk mot vad den personen gör och säger.

  Jag kan konstatera att här tänker och ser vi olika på saken.

  Mvh
  Beppe

 • @S-E Sköld:

  Men mitt poäng var ju- skippa Ulf Ekman och Livets Ord- och fokusera på fåren…så vad var problemet med mitt resonemang?

  Vänliga hälsningar,
  Michael

 • S-E Sköld

  Michael G Helders, men om Ulf Ekman är nyckelpersonen när det gäller att läka fåren; kan man då bara ”skippa” honom ut ur sammanhanget?

  Det är ju f.ö. det han vill, tillåter sig att göra.

  Vad säger Du då om dem som anser sig ha fått sår från sin uppväxtid på offentligt ägda barnhem, behöver de inte – enligt Dig – få ett ursäktande från myndighetshåll? Där är det ju t.o.m. tal om skadestånd! Och deras sak härör ju från tider längre tillbaka i tiden än vad som gäller skador efter Uppsala livets ords framfart.

  När det gäller ansvar så är det uppenbarligen betydligt bättre bland ”världens barn” än bland ”rikets”, eller så är ”rikets barn” mer lättmanipulerade än ”världens”?

  När det t.ex. gäller Knutby, så var det ju polisutreningen som kastade någorlunda ljus över förhållandena där, trots att församlingen med sin ledning i täten gjorde sitt bästa för att mörka.

  Vad innebär f.ö. det Orden, att församlingen skall vara ”sanningens stöttepelare och grundfäste” mitt i samhällets förruttnelse, och som en stad på ett berg, som från den positionen lyser vida kring, för att var ett ögonmärke/vägmärke för vägfarare. Ett positionsljus helt enkelt.

  Får det några konsekvenser för oss som skall vara det, vad gäller just sanningens ställning ibland oss? Om den inte gäller bland oss, hur skall vi då kunna bära ut den till andra, utanför våra egna led.

  Mvh

 • @S-E Sköld:

  Dina frågor är värd en egen bloggpost- så jag återkommer.

  Var välsignat kära broder!

 • S-E Sköld

  Beppe: ”Om jag möter någon som gått bibelskola där innebär inte det automatiskt att jag blir extra kritisk mot vad den personen gör och säger.

  Jag kan konstatera att här tänker och ser vi olika på saken.”

  Nej vi ser inte olika på den punkten, var och en får ju presentera sig själv, vem vederbörande är, och det har Ulf Ekman gjort, genom att inte bry sig om dem han skadat med en villolära, som det nu sägs att han själv tagit avstånd från.

  Vad är då naturligare, om det är sant, att kontakta så många osm möjligt av dem han vilsefört, för att ta reda på hur de mår efter hans falska undervisning.

  Är det enligt Dig, omrimligt?

  Mvh

 • S-E Sköld

  Jag skall göra frågeställningen enklare, genom att ta bort allt religiöst ”lullull”:

  ska en vuxen Människa ta ansvar för sina handlingar eller ej.

 • Observer

  Önskar ett bibelord där Jesus säger att den förorättade skall kräva att man ber honom/henne om förlåtelse.

 • S-E Sköld

  Observer, det har ingen heller gjort av dem Ulf skadat genom sin villolära, så långt jag vet. De räknar nog inte heller med att han skall bry sig i dem, eller be om förlåtelse för att han i vissa fall förstört deras liv med sin falska lära. Onda andars läror, kallar Bibeln de falska lärorna.

  När kärlek innebär, att man inte behöver ta ansvar för sina handlingar, som i Ulf Ekmans fall, och inte heller be dem om förlåtelse som man skadat, då är det inte längre frågan om kristendom.

  Tänk vad enkelt det vore för Ulf Ekman, att ordna den här frågan. Ödmjukhet är ju det enda som krävs.

 • S-E Sköld

  2 Kon. 5:13 ”Men hans tjänare
  gick då fram och talade till honom
  och sade: Min fader, om profeten
  hade föreslagit dig någonting svårt,
  skulle du då inte ha gjort det?”

  Tänk om också Ulf Ekman varit omgiven av så kloka tjänare som Naaman, då hade den här frågan varit löst – på ett Bibliskt sätt – för länge sedan. Det enda som krävdes var ju ödmjukhet, det övriga innebar inga oöverstigliga svårigheter.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?