Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Are we really in Sweden?: Rapport från Biltz-konferensen

”Are we really in Sweden? This feels just like Seattle, Washington”

Det var första orden från Mark Biltz efter utcheckningen på Arlanda, torsdagen förra veckan.  Vädret var mulet och grått och temperaturen näst intill identisk med Seattle.

– Vi har varit så fokuserade på att be bort askan från Island att vi helt glömt att be om vackert väder blev mitt svar, vilket resulterade i en omedelbar diskussion kring en del intressanta händelser som skedde strax innan och under Eyjafjallajökulls utbrott.  

Vi hade bett paret Biltz att komma en dag innan konferensen för att hinna ställa om sig (tidsskillnanden) innan den intensiva helgen.  Dock var ingen av paret Biltz inställda på att vila i något hotellrum utan önskade få ett smakprov på vår huvudstad.

Efter incheckning och frukost tog vi pendeltåget in till Stockholm och gav dem en snabblektion i Svensk historia, eller åtminstone Stockholms blodbad och framåt.  Slottet, riksdagen och gamla stan hann vi med innan vi för att knyta an till Gustav Wasa visade Wasa-skeppet som alltid brukar fascinera amerikanare som vant sig vid att allt som ser gammalt ut är kopior och inte original.

Efter lunch välsignade Gud vistelsen i Stockholm med en riktig vårdag – blå himmel och solsken.

Stockholm fick klart godkänt av paret Biltz! Vicky hann även fota lite svenska fåglar…

 

Undervisningspassen

Inledningsmötet den 30 april talade Mark om de sol och månförmörkelser som han redan 2008 upptäckte sammanfaller med den bibliska kalendern.  De av oss som trodde att han skulle köra en repris av predikan vi tidigare textat fick fel.  Pastor Mark har uppdaterat predikan en hel del och även hittat en intressant händelse i sommar som du kan få del av om du beställer mötesserien.

Ca 50 personer var föranmälda, men redan på fredagen var vi nästan dubbelt så många.  Guds Ande vilade starkt över mötet redan från första början.  Under lördagen fick vi öppna dragspelsdörrarna längst bak i kyrkan och största ”problemet” var nog att de flesta nog hade velat höra mer.  De öppna diskussionerna efter varje predikan är vi inte helt vana vid i Sverige och det tände till ordentligt emellanåt.  Hoppas inte jag bara talar för mig själv när jag säger att det är uppfriskande att gästande talare tvingas förtydliga vissa ståndpunkter lite mer än endast i själva predikan.

 

Erstättningsteologi

Viktigaste ämnet, med tanke på vart många s.k. andliga ledare är på väg idag, är nog ”Ersättningsteologinsförödande inverkan på Guds församling”.  Många av oss hade aldrig hört talas om den fruktansvärda inställning till det judiska folket både kyrkofäder och Martin Luther m.fl. hade.  Även om vi kan skylla på att de var barn av sin tid är det hög tid att vi en gång för alla gör upp med dessa obibliska, onda influenser som genomsyrat Kyrkan ända fram till vår tid.

 

Borås

Immanuelskyrkan i Borås, som var något större, var redan från första mötet fullsatt.  Mötesdeltagarna där gick lite lugnare fram i frågestunden, men även där hettade det till en del när Mark inte lät sig målas in i något hörn eller stödja den mer dogmatiska falangen av den hebreiska rörelsen i Sverige v.g. vissa frågor.

Pastor Biltz kärlek till Guds folk, Församlingen, oavsett samfundsetikett, gick inte att ta miste på.  Den var så påtaglig att jag är övertygad om att många av deltagarna som kom till mötet med gardet uppe vågade öppna sina hjärtan och frimodigt ta del av undervisningen redan under de första undervisningspassen.

Budskapet om våra hebreiska rötter är ett glatt budskap om det hålls fritt och rent från mänskliga, ej bibelförankrade, traditioner.  Jag hoppas och tror av hela mitt hjärta att dem som deltog, upplevde budskapet som rent och klart vatten och bröd ifrån ovan.  Min bön är att den renhet som vilar över paret Biltz skall få fortsätta vila över dem och rörelsen i Sverige.

 

Jordnära

Både Vicky och Mark gav ett ovanligt jordnära intryck och visade inga diva-fasoner trots att Mark har kallelser över hela världen i kyrkor och sammanhang med långt fler deltagare än första satsningen i Sverige.  Sista natten i Sverige vägrade de checka in på hotellet på Arlanda som jag planerat utan insisterade att få förbereda nästa möteskampanj i Schweiz och sova i väntrummet på Arlanda.  Efter ett antal envisa försök att övertala dem att checka in på Radisson gav jag upp och lämnade dem på Arlanda vid halv ett tiden på  natten efter en lång bilfärd från Borås med uppehåll i Gränna och middag intill Vättern.

 

STORT TACK!

Ett STORT tack till alla frivilligarbetare och sponsorer av mötena, för att nämna några: Paula och Reidar Ehrlin, Brad och Åsa Strong, Fam Enblom, Svenska Frälsningsarmén Borås (Berit Johansson),  Föreningen Shabbat Shalom Borås, Per-Daniel och Sofia, Maria och Erik Linköping, TV teamet från Alingsås (Hans & Ronny)  och många fler! Tack för att ni hjälpte till att med glädje betjäna de närmare tre hundra deltagarna i Borås och Stockholm som kommit för att inte bara lyssna till Biltz utan även behövde tilltugg mellan mötena.

 

Efterbeställning av mötesserien

Du som av olika skäl inte kunde närvara kan beställa mötesserien (500 kr + porto) eller enstaka undervisningspass (125 kr + porto) med tolkning till svenska via webmaster@moed.se.   Inom kort finner du materialet på i en enkel webbshoplösning men tills vidare kan du skicka ett mail med namn och adress och vilka möten du vill ha eller kostnadsfritt inom Sverige ringa 020 91 04 04.  En del av intäkterna går till omkostnader för konferensen (inkl TV team) som hade fritt inträde. Eventuellt överskott går oavkortat till framtida mötesserier med Pastor Biltz eller liknande talare.  Notera att redigeringen av undervisningen kommer att ta ett antal veckor till.

Här har du en översikt v.g. de ämnen som berördes: Flygblad PDF     Flygblad Word

 

=>

Ämne: Ersättningsteologi, Kristendomens historia, Våra Hebreiska rötter

Nyckelord: , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?