Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Likviditetskris i församlingen Arken (Kungsängen)

Församlingen Arken har svåra ekonomiska bekymmer.

Församlingen Arken i Kungsängen har sänkt lönerna för samtliga anställda med 10% lagom till sommarsemestern. Lönesänkningen motiveras med att offrandet sjunker under sommaren och att ekonomin är otroligt ansträngd just nu.

Samtidigt med lönesänknigen ber församlingsledningen även sina anställda att skriva under ett avtal där man utöver den löneberättigade arbetsinsatsen stödjer församlingens övriga aktiviteter med engagemang och närvaro.  

Några löften om att återbetala den sänkta lönen retroaktivt när ekonomin blivit bättre har inte getts i skrivandets stund. Ej heller har det antytts att det ”frivilliga” avdraget på lönen skall ses som tiondegivande på det sätt som t.e.x. församlingen Livets Ord inofficiellt erbjudit sina anställda för ett antal år sedan med liknande ”erbjudande” om avdrag på lön.

En av Arkens anställda uttrycker sig så här till Aletheia via e-post:

”Om du skriver om Arkens lönesänkning kanske du kan ta med någon bit om hur det känns för en anställd som varje möte fått höra en trospredikan om att om man ger tionde så ska Gud ge tillbaka hundrafallt. Denna trospredikan får man höra mellan 1/2 till en timme varje möte. Ibland är det flera offertal. Tiondegivandet gav istället en lönesänkning. Tänk vad trosstärkande och vilket förtroende man får för pastorns förkunnelse! Fåren är uttröttade på dessa ändlösa penningtiggar predikningar. Fåren har blivit utsugna och har ingenting kvar. Jag har inte träffat många välbärgade i Arken”

Att en församlingsledning på detta märkliga sätt försöker öka ”frivilligarbete” och samtidigt sänka lönerna ger givetvis en bild av en församling med svår likviditetskris.

Församlingen Arken är inte ensamma om problem med givandet under lågkonjukturen. Så skrev Livets Ords församlingsledning i ett församlingsbrev förra året:

”[…] Sedan november förra året har finanskrisen slagit hårt på många här i Sverige. Vi som församling har också fått vår beskärda del och nu under våren har det gjort vår ekonomi mer ansträngd.

Sedan förklarar man sig vidare:

”[…] När du och jag drar åt svångremmen i vår privatekonomi, blir det lätt att det också drabbar givandet. Där man gav en 100-lapp kanske man ger en 50-lapp. Där man gav en 50-lapp kanske man ger en 20-a. Multiplicera detta med 2000 personer och du förstår att en sådan utveckling kan få allvarliga konsekvenser. Det är lätt att tänka som lärjungarna i Johannes 6. ‘Hur skll vi kunna mätta så många? 200 denarer räcker ändå inte och inte 5 kornbröd och 2 fiskar heller.’
Eftersom det lilla som jag har ändå inte räcker, ger jag det inte, utan drar ner på givandet, eftersom jag har så många personliga behov. Utan att vi tänker på det kommer ett sådant agerande att påverka församlingen mer än vad vi anar.
Lärjungarna var frestade till detta men trots denna pessimism gav de ändå, genom pojken, det som de kunde ge till Jesus och han tog emot det och gjorde ett stort mirakel med det. Jag tror att Jesus utmanar oss att göra på samma sätt. Pojken kunde lätt ha tänkt ‘Det lilla som jag har räcker ändå inte, så jag behåller det själv’, men han gjorde inte det. Låt oss göra på samma sätt som pojken![…]”

Bloggaren John Nilsson inledde sin bloggpost med bl.a. dessa ord:

Retoriken känns igen från exempelvis den nu konkursade Karisma Center, även om språket här är mer subtilt manipulativt. Jag kan inte citera exakt hela, men utlämnade delar har inte med de ekonomiska bitarna att göra. Ett extrainsatt församlingsmöte ska hållas på Livets Ord 7/6, där man kan förmoda att retoriken byggs på med mer detaljer. Citaten är ordagranna och författade av Ulf Ekman.

Den första februari i år avslutade jag bloggposten om Robert Schullers svåra ekonomi med nedan ord.  Återanvänder summeringen från bloggposten om Schuller även till denna artikel:

2010 ett domens år för fler än Robert Schuller?

Jag är inte så mycket för att förutspå det som komma skall men, jag tror att vi kommer att se ett antal organisationer prövas ekonomiskt och på annat sätt även i detta lilla land. Förvisso fick den råa, vulgära framgångsteologin aldrig samma fäste här somm i USA men, det finns ändå herdar som passar väl in i Hesekiels vassa profetia.

Håll ögonen öppna ty, Gud kommer att rensa i sin församling även här. Denna rensning bör inte ses som något negativt utan en del i hans nåd och början till en så efterlängtad väckelse bland Hans folk. Ty, det är Guds stora nåd när pastorer, rörelser, församlingar och församlingsmedlemmar får chansen att göra bättring i detta livet. Nåd, gränslös nåd.

Over and out
MyTwoCents

Länktips: 

(Bibelfokus) Flödesbön på Arken

(Bibelfokus) Några tankar om privatekonomi och givande

(Aletheia) Petrus: Domen börjar med Guds hus

(Aletheia) Allt som kan skakas, skall skakas

(Polaritet, politik och religion) Livets Ord har ekonomiska problem

(Dagen) EFS-utbildning hotad i nytt sparpaket

(Dagen) Missionskyrkan har stora ekonomiska problem

(Dagen) Charisma-redaktör tror att fler ”framgångskyrkor” får problem

=>

Ämne: Ledarskap, Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , , , , ,

 • Jag säger som Stanley Sjöberg. Ge inte för att en människa säger att du skall ge. Ge bara om Gud säger att du skall ge.

  Jag är väl medveten om dessa långa ”tiggarpredikningar” om att ge och ge och ge. Kanal 10 har också blivit full av dom tyvärr. Men de flesta ger ju. De ger det som tillhör Gud: tionde. Människor känner sig mer och mer utnyttjade och det kan välan inte bli bra.

  Jag förstår att man behöver pengar när man bygger. Men ibland undrar jag om man bygger för att det skall bli jättejätte stort, eller för att Gud sagt att man skall utöka? Om Gud säger att man skall utöka så är väl han mäktig att se till att det ombesörjs på olika sätt också. Inte står det att arbetarna som arbetar för Gud skall bli stortiggare! Det är inget vidare vittnesbörd om Guds trofasthet.

  Hur som helst, om nu människor som ger skall få hundrafalt tillbaka. Varför tror inte församlingsledarna på det själva då? Varför står dom själva inte i stilla tro och djup förtröstan? Det har jag undrat över. Därmed inget sagt att det är fel att ge. Det tycker jag inte.

  Till slut, David Wilkerson säger. Var noga med hur du använder pengarna. Gör absolut inget i dessa tider om du inte är hundra % säker på att Gud ber dig göra det. ”Detta gäller liten som stor”

 • Kanske är detta Guds dom över Arken, vem vet?

  Om jag inte minns fel så har de en del New Age aktiga läror, men som sagt, minnet kanske inte är det bästa.

 • @Andreas Frost:

  Åh, det hoppas jag verkligen inte Andreas.

 • Eva

  @Andreas Frost: Svammel! Arken har inget med New age att göra. Men däremot Bibeln och Guds ord. Det kan va nåt!

 • @Eva:

  En del har svårt för de olika böneteknikerna som lärs ut som framgår bl.a. här http://bibelfokus.se/question/091205

  Personligen tror jag mest det handlar om karismatiskt tidsfördriv. Har nu sökt igenom Apg framlänges och baklänges + resten av Guds Ord för säkerhetsskull och hittar inget om ”flödesbön” 🙂

  Får detta besked:

  ”Inget resultat
  Tyvärr gav sökningen inget resultat. Omforma din sökning och försök igen. ”

  Vi har våra små egenuppfunna traditioner, om än lite yngre, vi också. Inte bara RKK som läser mellan raderna

  /D

 • Björn Jönsson

  Alla församlingar där ledarskapet själva bygger församlinge på denna icke bibliska grund, där tiondet och villoläran om sådd och skörd kommer nu att få påtagliga problem.
  Varför, jo för att människorna nu börjar se att dessa givandeprinciper inte fungerar och inte är av Gud, inte ens i enlighet med hans ord!

  Ni trosfolk, vakna upp, för ni är lurade av en falsk ekonomilära!

  Bj

 • @Björn Jönsson:

  Va!? Fungerar inte framgångsteologin under lågkonjuktur?

  Ska genast se om jag kan få tillbaka mina månadsavgifter för bibelskoleåret på Livets Ord. Känner mig riktigt blåst…

  🙂

  /D

 • Björn Jönsson

  @MyTwoCents:

  Flödesbön är inget annat än att vara ledd av anden i bön, där anden uppenbarar olika saker som ex skall brytas, mm.
  Sen kanske det finns inslag där som verkar skumma, vad vet jag!

  Bj

 • Björn Jönsson

  @MyTwoCents:

  Det finns bara en väg för välsignelse och det är att vara kristus personligt lydig, vilket då innebär att framgångteologi i det ekonomiska avseendet inte fungerar för att någon påstår att det är en andlig lag, som då tvingar Gud att ge tillbaka minst 30 gånger det sådda!

  Bj

 • @MyTwoCents:

  MTC,,, Nu skrattar jag allt lite,

  Vad jag gett det har jag gett, men det är klart, kan man få tillbaka några tusingar utan att behöva tigga så gärna för mig

  I övrigt ger jag gärna, men jag är noga med vart jag ger mina pengar och till vad numera.
  Många förser sig orättfärdigt, och jag tänker att vissa har byggt upp tiggarverksamheten nästan som pyramidspel, överst får mest, längst ner får inget kvar men kan lita på Gud. Om du är sjuk kan det också kosta, offertalen är finurligt upplagda, som ett slags avlatspeng. Väldigt konstigt. Jesus säger inget om något sånt,

  Benny Hinn är nog värst, offentligt i alla fall. Han vill att folk skall skänka pengar så att han kan få ett eget flygplan och resa runt i (hahaha ja käre Gud) videon finns på youtube. Andra gömmer sina ”inkomster” i stiftelser och dyligt

 • @Björn Jönsson:

  Sven R skrev en bra bok ”Allt är inte Gud som glimmar”

 • Eva

  Det skrivs mycket här som inte är underbyggt utan bara antaganden och fördomar som sprids ohejdat.
  Är det gudfruktigt att spekulera och påstå saker som inte är med sanningen överensstämmande?

 • @Eva:

  Svar nej. Därför är bl.a. DIN röst viktig när spekulationerna far iväg. Bloggposten i sig är inga spekulationer utan baserad på förstahansinfo.

  /D

 • Jag förstår verkligen inte hur man kan tro att man på något sätt gör Guds vilja när man i mänsklig styrka och retorik mer eller mindre manipulerar (ett annat ord som kan användas här är ”påverkar”) människor att ge till sitt eller det gemensamma projektet!

 • @John Nilsson:

  David Wilkerson, en predikant som jag litar på

  http://www.youtube.com/watch?v=txoZc6peeAg

 • @Hulda:

  David Wilkerson är oxå en Profet jag litar på: att han alltid profeterar olycka, nöd samt svåra år. DET är att lita på 😉

 • Nils

  Går tongångarna igen ?
  Nyss nämnde pojken Ekman hade väl samma fenomen på LO för nått år sedan.

 • Björn Jönsson

  Lite intressant detta med Arkens pengabrist, kan det bero på detta?

  http://www.arken.org/articles/read.aspx?artikelID=2136

  Bj

 • @Björn Jönsson:

  Var inne och kikade på länken du skrev. Man kan ju undra om det är så väldans klokt av dem att köpa en gård om de har ont om pengar.

  Nej, sånt här avskyr jag! Om det är som en av Arkens anställda säger (läs inlägget), ja då blir jag ännu mer arg.

  Tro det eller ej, Guds rike består inte av pengar.

 • Björn Jönsson

  @Andreas Frost:

  Nu vet jag ju inte om de köpt kursgården, men om det är så, så anser jag det väldigt oklokt enligt Jesu egna ord i Luk 14:28 där det hanlar om att beräkna om man klarar av uppgiften!

  Denna gård är nog inte heller helt billig, troligen inte under 10 milj med renovering och allt, så frågan blir i såfall vilka som skall betala om inte Gud själv står bakom köpet?

  Bj

 • @Björn Jönsson: ”så frågan blir i såfall vilka som skall betala om inte Gud själv står bakom köpet?”

  Den frågan var inte så svår 🙂

 • Eva

  Märkligt att en del som skriver här ger sken av att vara så insatta i Arkens ekonomi, men inte i allt gott som Arken gör. Vem har ni lånat ert öra till? Vem inspirerar er att tala i så negativa termer? Var finns det bibelord som stöder detta? Upp till bevis!

  Arkens vision är just Hes 34 : 16 och vem är DU som vågar sätta dig upp mot det och smutskasta den vision som Gud har talat.
  Man måste överge sitt tunnelseende när man ska kommentera Guds verk, annars blir det väldigt självgoda kommentarer. Guds tankar är inte våra tankar och våra tankar är inte Guds tankar.
  Gud ger inte en vision och sen överger sitt verk. Hur är det med tron egentligen?
  Välsigna det Arken gör och bli själv välsignad. Alternativet lockar väl bara den som har ett hårt hjärta.

 • @Eva:

  Du bör se vad den eminente Lennart Jareteg skriver i sin lika eminenta site Bibelfokus.se

  http://www.bibelfokus.se/question/091205

  http://www.bibelfokus.se/ytterligare_steg

  Linda Bergling har även haft kurser i ”flödesbön” som kostade hutlöst. Men de väl inte så välbesökta om man läser bloggposten här.

  Man skulle vilja se Herren själv göra sig ett gissel och driva ut månglarna ur templet. Men nu är ju Arken inget tempel.

 • EAEC (inte helt okontroversiella) skriver lite om Arken:

  ” ‘Bibelskolan Arken’ i Kungsängen utanför Stockholm med ledarna Linda och Gunnar Bergling, har även de nära samarbete med Livets Ord. I början av ”Bibelskolan Arkens” tillvaro förekom vissa ekonomiska övergrepp på medlemmar. Förutom finansiell skuld bär många ännu i dag på ångest och trauman från den tiden.”

  Så man har tydligen skinnat medlemmarna men klarar ändå inte räkningarna. Har någom kollat upp paret Berglings sammanlagda årsinkomst och förmögenehet?* Men det är väl en stiftelse där sådant enkelt kan döljas fär omvärldens granskning.

  *Har dessvärre inte själv råd att skaffa taxeringskalender

 • @Eva:

  ”Arkens vision är just Hes 34 : 16 och vem är DU som vågar sätta dig upp mot det och smutskasta den vision som Gud har talat.”

  Känner igen det där… var det benny Hinn som körde med sådant? I sin lärofader Hagins anda.

  http://www.solascriptura.se/wfaith9.html

 • @Eva skrev: ”Arkens vision är just Hes 34 : 16 och vem är DU som vågar sätta dig upp mot det och smutskasta den vision som Gud har talat.”

  Men snälla Eva, nu får du allt förklara dej.

  Hesekiel 34 handlar om Judarnas diaspora, alltså utspridande över hela jorden. vers 5 Så blevo de förskingrade, därför att de icke hade någon herde, de blevo till mat åt alla markens djur, ja, de blevo förskingrade. 6 Mina får gå nu vilse på alla berg och alla höga kullar; över hela jorden äro mina får förskingrade, utan att någon frågar efter dem eller uppsöker dem.

  Över hela jorden! Det var en profetia då, men är historia och samtid nu.

  Och sedan profetian om återförandet. vers 11 Ty så säger Herren, HERREN: Se, jag skall själv taga mig an mina får och leta dem tillsammans. 12 Likasom en herde letar tillsammans sin hjord, när hans får äro förströdda omkring honom, så skall ock jag leta tillsammans mina får och rädda dem från alla de orter till vilka de förskingrades på en dag av moln och töcken. 13 Och jag skall föra dem ut ifrån folken och församla dem ur länderna, och skall låta dem komma till sitt eget land och föra dem i bet på Israels berg, vid bäckarna och var man eljest kan bo i landet. 14 På goda betesplatser skall jag föra dem i bet, på Israels höga berg skola de få sina betesmarker; där skola de lägra sig på goda betesmarker, och fett bete skola de hava på Israels berg.

  Och så innehåller texten allvarliga varningar åt dem som skor sig på fåren. I vårt fall de framgångrika sektledrna inom framgångsteologin.

  Visst finns det likheter med Israel, men profetian gäller i sak Israel och inte lokala församlingar i Sverige eller andra hednaländer.

  Så förklara nu varför denna text, ryckt ur sitt sammanhang, har med saken att göra.16 Det förlorade skall jag uppsöka, det fördrivna skall jag föra tillbaka, det sargade skall jag förbinda, och det svaga skall jag stärka. Men det feta och det starka skall jag förgöra; ja, jag skall sköta det såsom rätt är.

  Märk väl att Gud säger att HAN själv skall sköta om församlandet och återförandet. Går Arkens insamlade medel direkt till ett konto som hjälper Judar att återvända till Israel?

  Snälla, förklara vad du menar.

  /Kjell

 • @Lars W:

  Det känns verkligen ledsamt att man tar betalt på det sätt man gör nu för tiden. Det känns verkligen sorgligt att det kostar pengar att lära sig om Jesus. Undrar vad Gud tänker om att man gjort ”penga”industri av hans sons dyrköpta blod.

  Dom har så många olika böneformer. Men Jesus lärde oss att be ”Fader vår” gratis. Han sa också be och vaka. Det betyder att vi skall knäppa våra händer och tala med honom om allt. Det är också gratis. Aldrig talade Jesus om att han krävde betalt för sin undervisning. Inte en enda gång stack han ett inbetalningskort i handen på lärjungarna som man gör i församling efter församling idag. Ja idag har man till och med installerat automater mitt I FÖRSAMLINGEN utifall man glömt att ta med kontanter.

  Många predikanter har fått för sig att dom skall strida emot djävulen själv och demonerna. Men hur skall människor som inte litar på att Gud tar hand om ekonomin kunna strida emot djävulen?
  Mycket känns verkligen konstigt nuför tiden

 • Eva

  @Kamau Mweru: Om du kollat Arkens hemsida hade du sett med egna ögon, men antagligen har du inte gjort det.

  Hes 34 : 4 och vers 16

  4. De svaga stärkten I icke, det sjuka heladen I icke, det sargade
  förbunden I icke, det fördrivna förden I icke tillbaka, det
  förlorade uppsökten I icke, utan med förtryck och hårdhet fören
  I fram mot dem.

  16. Det förlorade skall jag uppsöka, det fördrivna skall jag föra
  tillbaka, det sargade skall jag förbinda, och det svaga skall
  jag stärka.

  Står att läsa på Arkens hemsida för var och en.

  http://www.arken.org/

 • Eva

  @Lars W:
  Arken samarbetar inte alls med LO och för övrigt talar munnen vad hjärtat är fullt av och i ditt fall framgår det tydligt. Smutskastning. För du har inte på fötterna alls när du påstår det du gör.

  Sommarmånaderna innebär alltid en förändring i ekonomin för de flesta församlingarna. Men utgifterna är densamma. Det är ju faktiskt medlemmarna som sviker om man ska vara ärlig. Men en nyanserad debatt är väl knappast att förvänta sig.

 • Eva

  @Hulda: Tror du att pengarna ramlar ner från något moln för att kunna ha den verksamhet man har i församlingar för att sprida evangelium? Ska anställda jobba utan lön och underhåller fastigheter sig själva och kommer allt annat materiellt farande genom luften?
  Blir man helt orealistisk när man är kristen och tappar verklighetsförankring? Det verkar så. Även på Jesu tid skeddde insamlingar för den ministry som omgav Jesus. För att hjälpa de behövande och till verksamheten. Är det något nytt?

 • Kalle

  Att sänka löner strider mot moral och fackliga principer, istället bör ju Arken se över sin ekonomi, är kostymen för stor? Minska den istället./Kalle

 • Lars W, Hulda: kom ihåg att ha en respektfull ton och försök vara så sakliga som möjliga och undvik svepande och generaliserande formuleringar. Tack.

  /Marcus, Aletheia

 • Eva: jag förstår att du blir stressad av att läsa sådana här artiklar men det är nyttigt och kristet att rannsaka sig själv och sammanhanget man tillhör.

  Jag tycker att du inte riktigt svarar Kamau utan är undvikande. Du säger ganska kaxigt att det är Guds vision men när hela Bibeltexten redovisas (från vers 5 iofs) och sätts i sitt sammanhang så verkar du bli överrumplad.

 • Eva

  @Marcus: Nej så är det inte , men jag tänker inte lägga min energi här för så seriösa debatter tyckert jag inte att det är, mest smutkastning.
  Arkens vision är att stå på de svagas sida och att hjälpa människor till helande och upprättelse. Det gör dom med den äran. Fantastiska herdar är både pastorerna och lärarna på Arken. Svårare än så är det inte. Allt det positiva som Arken står för överväger med råge. Det är människor det handlar om hela tiden. Det får man inte glömma.

 • @Eva skrev: ”Om du kollat Arkens hemsida hade du sett med egna ögon, men antagligen har du inte gjort det.”

  Vackra ord…

  Men vad har denna Hesekiel-profetia med Arken att göra?

  Manipulation av givarna?

  HERREN kommer (övernaturligt) att se till att Hans folk kommer tillbaka och frodas.

  Manipulativa och vackra ord kan vem som helst söka ihop.

  Alltså: Vad har detta med Arken att göra?

  /Kjell

 • Eva: om du tänker på själva artikeln och brevet från en av Arkens anställda, blir du inte orolig? Har du fullt förtroende för att ledningen klarar av att hantera situationen? Är de ödmjuka eller försöker de lämpa över ansvaret på fåren genom detta handlande med lönesänkningar och att pressa folk till gratisarbete? ‘Arbetaren är värd sin lön’ – ‘bind inte för munnen på oxen’.

 • Broder Roger

  @Eva: Att tala om ”ministry” i samband med Jesus verkar du göra för att legitimera vad Arken sysslar med. Vilka insamlingar anser du att man gjorde till Jesu verksamhet under hans jordeliv? Fem bröd och två fiskar eller vad?

 • Sefast Tronde

  – Ja nu inför sommarens konferenser får vi ödmjukt uppmana till rikliga kollekter!

  Den stackars familjen Ekman, Ulf, Birgitta och sonen Jonathan lyfter ju bara en lön på drygt 1,5 miljoner kr tillsammans. Sedan är pensionsavsättningarna för små för att de skall kunna räcka till motsvarande lön livet ut. Det är synd (om dem) och skam (för alla som inte offrar bättre).

  Den stackars pastorsfamiljen Bergling får väl också ingå under samma rop och vädjande till offer (trots att jag inte hunnit kontrollera löner och pensionsavsättningar ännu..).

  Tänk på att alla trospredikanter med fruar och söner/döttrar inte har uppnått sina sparmål med mer än en miljon kr undanstoppade i spargrisen ännu. Se nu till att de hinner skrapa ihop till det, och OFFRA VILLIGT!

  Så ge nu frikostigt av ditt armod så att pastorer och ledare kan hanka sig fram på sina skulor!

  Ser det inte ut att räcka till för dig själv så får du väl ropa till Gud.

  MVH / Sefast Tronde

 • Eva

  @Marcus: @Marcus:

  Jag tycker att den ”anställde” ska stå för sitt ord och inte kasta skuggor på sina kollegor vilket nu sker genom att gömma sig bakom anonymitet. Är man så illojal att man uttalar sig på det sätt som nu gjorts undrar jag om det verkligen är en anställd. Har svårt att tro att någon skulle göra så och dra sina kollegor i smutsen. Jag ifrågasätter sanningshalten.

  Det är upp till var och en att ge av sitt hjärta till församlingen och trohet i givandet är att ange Gud som sin källa. Men något tvång när det gäller givande har aldrig funnits och kommer inte att finnas på Arken. Tror man något annat har man helt missförstått vad det handlar om.
  Tiondegivande är bibliskt och vill man ha det till något annat så är man ute och seglar.
  Allt kan tolkas och misstolkas och det beror på i vilket syfte man vill misstolka. För det goda vi vill det gör vi inte men det onda vi inte vill det gör vi.
  Men som sagt, det Arken gör, som är mycket gott, förtjänar att lyftas fram för många är de som fått upprättelse och helande på ett sätt som inte kunnat ske på annat håll. All undervisning prövas mot bibelordet och inga andra skrifter vid sidan om. Var och en är fri att tänka själv.

  Med flera hundra elever i bibelskolan och även internationella elever visar på att Arken fyller ett enormt behov av sund undervisning och att människor upprättas till ande kropp och själ. Självklart kostar det pengar för lärarna som är enormt duktiga och engagerade kan väl inte jobba utan lön heller. Att man som elev betalar en skolavgift är väl inget konstigt heller. Men som bekant så är det ingen skola under sommaren och då sjunker inkomsterna men utgifterna är densamma. Ska man då lägga ner allt istället för att söka lösningar för fortsatt verksamhet.
  I vilket annat sammanhang skulle anställda acceptera sänkt lön under en kort period? Men det handlar om mera än en anställning för de som jobbar på Arken, det är en kallelse också. De som jobbar på Arken lägger ner hela sitt hjärta och engagemang och ska verkligen ha eloge för detta.

  En del som skriver här är bara ute för att misskreditera och skaffa sig egen tillfredsställelse i frosseri i det negativa som inte alltid har ett uns av sanning.
  Nu lägger jag inte mer krut på detta i fortsättningen.

 • Eva

  @Broder Roger: Har du besökt Arken och lyssnat till predikan och erfarenhet om vad du pratar om? Eller följer du bara med mobben?

 • Björn Jönsson

  @Eva:

  Du skriver mycket för att försvara Arken, dvs Linda och Gunnar!

  Jag är helt överens med dig, att de gör många bra saker, men det är inte det som är frågan här!

  Om Gud nu ligger bakom allt det som de gör på Arken, varför behövs då dessa långa kollektpredikningar?

  Om nu tiondet är bibliskt, varför fungerar inte det såsom bibeln talar om, dvs riklig välsignelse?

  Om nu Gud är upphovsmannen till Arkens verksamhet, varför detta beroende till tiondet och människors övriga offrande?

  Bj

 • Elvor

  Ett råd till livets ordare och Arken-medlemmar borde nog vara:
  Ge inte en krona mer, utan låt (de storordiga) pastorerna vara föredömen och bevisa sin egen ”stora tro” som de så vitt och brett tydligen predikar om.
  Hur vore det om ni lät Guds ord vara auktoritet – Gud är god – istället för era pastorers ord om de utsuger er.
  2Kor 11:20 Ni finner er i att man gör er till slavar, att man utnyttjar och utsuger er, att man uppträder utmanande och slår er i ansiktet. 21 Till min skam måste jag säga att vi har varit för svaga till det. Men vad andra vågar skryta med – jag talar som en dåre – det vågar jag också.

 • @Eva:

  Jag tycker att den ”anställde” ska stå för sitt ord och inte kasta skuggor på sina kollegor vilket nu sker genom att gömma sig bakom anonymitet. Är man så illojal att man uttalar sig på det sätt som nu gjorts undrar jag om det verkligen är en anställd. Har svårt att tro att någon skulle göra så och dra sina kollegor i smutsen. Jag ifrågasätter sanningshalten.

  Vi på Aletheia vet mycket väl vem uppgiftslämnaren är men väljer att skydda identiteten. Jag kan dessutom påminna om den sk meddelarfriheten som innebär rätt att för offentliggörande anonymt lämna upplysningar i vilket ämne som helst till bland annat media, se 1 kap. 1 § 3 st tryckfrihetsförordningen (TF) (https://lagen.nu/1949:105#K1P1S3)

  Det är olagligt att eftersöka vem den anonyma uppgiftslämnaren är, läs gärna denna allmänt hållna artikel .

  Dessutom väljer du ju själv att vara anonym i dina kommentarer, då kan det vara svårt att ha åsikter om när andra väljer att göra likadant. Eller?

  Men det är helt okej att vara anonym och kommentera här på Aletheia, bara man följer kommentarsreglerna!

  Tiondegivande är bibliskt och vill man ha det till något annat så är man ute och seglar.

  Det kan verkligen diskuteras men det är en annan diskussion och jag hänvisar till denna Aletheiaartikel som nog är nyttig läsning och där man kan kommentera i ämnet om man vill:
  http://aletheia.se/2009/07/01/tiondeprincipen-utifran-abram-och-melkisedek/

  /Marcus, Aletheia

 • Eva

  @Björn Jönsson:

  • Du skriver mycket för att försvara Arken, dvs Linda och Gunnar!
  Jag är helt överens med dig, att de gör många bra saker, men det är inte det som är frågan här!
  …………………….
  Vad man ser är väl beroende av vad som finns i vars och ens hjärta.
  Vad hjärtat är fullt av talar munnen som bekant. Fokuserar man på det negativa ser man inget positivt och då blir det ett väldigt smalt synfält.

  Bra att vi är överens om att Arken gör många bra saker och fyller en viktig funktion i tillvaron.

  Det är väl upp till var och en att ha hur långa kollekt tal man vill. Finns det några regler för det? Inte vad jag vet.

  Välsignelserna har inte uteblivit på Arken och kommer inte att utebli heller. Herren överger inte sitt verk.

  Vet du något annat sätt att bedriva verksamhet som kostar pengar? Jag vet det inte. Vi lever på den här jorden under samma villkor allihop så pengar behövs i alla sammanhang. I all verksamhet sker omsättning av pengar så vad är det som är så kontroversiellt med Arken?

  Sanningen ligger alltid någonstans mittemellan när det blir skriverier i olika ämnen så jag uppmanar alla att ta saker och ting med en nypa salt.

 • Eva

  @Marcus:

  För det första har den ”anställde” gått ut i media utan att ha mandat att göra det och den som skulle uttalat sig är väl knappast den personen. Så i vilket syfte den personen uttalat sig kan man bara spekulera i. Ojust mot Arken och kolleger är det i alla fall.
  För det andra så bidrar det bara till en massa osunda spekulationer som inte ligger sanningen nära. Omdömet sviktar betänkligt hos den person som uttalat sig anser jag.

  Att göra en artikel av detta som underlag är inte heller särskilt lysande. Det blir en tämligen snäv och smalspårig information.

  Nu går jag ut i friska luften!

 • @Eva:

  Om du använder sökfunktionen på aletheia ser du att detta var första gången vi skrev om Arken. Jag har alltid tyckt att Församlingen haft/har en mjukare framtoning än tex LO och att Gunnar bidragit med någon slags stabilitet och kanske sett till att det inte blivit allt för flummigt.

  Dagen och Världen idag kommer inte våga skriva om församlingens ekonomiska svårigheter på samma sätt som de var tysta v.g. Karisma ända fram till dess att sekulär media tog upp situationen. Därför är det viktigt att någon gör det utifall detta är tidiga varningssignaler något har gåt snett.

  Att församlingars ekonomi är ansträngda under sommaren är allmänt känt. Har själv suttit som ekonomiansvarig i en församling under ett antal år. Det är något man får ta med i beräkningen och budgetera.

  I fallet Arken KAN problematiken vara mångfaldig. Lågkonjukturen spelar säkert in på samma sätt som på Livets Ord. Samtidigt så ger det dåliga vibbar när man måste mer eller mindre tvinga anställda att inte bara dra ner lönen utan även tvinga till ”frivilligarbete” om man nu kan kalla det så. (obligatoriskt frivilligarbete låter inte bra)

  Det sistnämnda är på snudden allvarligare än det förstnämda eftersom det ger en indikation att något hänt/händer i församlingen när medarbetare inte längre hjälper till med glatt hjärta utan påtyckningar.

  mvh
  D

 • @Eva:

  För det första har den ”anställde” gått ut i media utan att ha mandat att göra det…

  Du verkar inte förstå innebörden av Sveriges Tryckfrihetsförordning! Skrämmande Eva!

 • Eva; menar du på allvar att man som anställd på Arken inte har rätt (moraliskt) att ge uttryck för sin personliga smärta över något man finner oriktigt i anställningsförhållandet, om detta i sin anda strider emot svensk lönelagstiftning? Man måste väl få uttrycka sånt utanför Arkens väggar, eller?

 • Gunnevi Karvonen

  @Lars W:

  TACK Lars för din info om att läsa Lennart Jaretegs hemsidor !

  http://www.bibelfokus.se

  Han har verkligen lagt sig in det han skriver om !

  Vi hade en gammal fiskare i församlingen ,numera hemma hos Jesus, som steg upp på ett församlingsmöte och sade: ”Om vi predikar Matteus, Markus, Lukas och Johannes, så har församlingen inga ekonomiska bekymmer”!

  Det tror jag också på !
  För GUD har lovat välsigna och stadfästa sitt Ord, där det predikas rent och klart, utan några tillägg, eller avdrag, som människorna hittat, och hittar, på !

  Det är mycket inom Arken som absolut inte är enligt Bibelns undervisning !

 • Björn Jönsson

  @Eva:

  Du skriver:
  Det är väl upp till var och en att ha hur långa kollekt tal man vill. Finns det några regler för det? Inte vad jag vet.

  -Naturligtvis är det upp till var och en, men för mig rimmar det illa med så långa kollektpredikningar och orsaken är att predikan både binder och tvingar den som lyssnar till ett givande som troligen inte är av tro, man slår på människans samvete.
  Tänk dig själv vad som händer när man använder Pauli ord, den som sår snålt får skörda snålt, vem vill vara snål, direkt går det dåliga samvetet igång och säger jag vill inte vara snål och ger sedemera utifrån detta dåliga samvet vilket är helt fel!

  Du skriver:
  Välsignelserna har inte uteblivit på Arken och kommer inte att utebli heller. Herren överger inte sitt verk.

  Frågan jag ställer mig är, hur mycket välsignelser hade det blivit utan dessa långa kollektpredikningar och hur mycket hade det blivit utan denna proparganda för tiondet?
  Med all säkerhet hade det sett annorlunda ut, för då hade Linda och Gunnar inte kunnat förlita sig på medlemmarnas tionde och offer, utan endast på Gud själv och då är frågan hur mycket av det de gör nu hade bestått?

  Du skriver:
  Vet du något annat sätt att bedriva verksamhet som kostar pengar?

  Allt kostar pengar, frågan är på vilket sätt de kommer in?
  Om du läst Guds ljusblå buss, där var det ett gäng nunnor som endas genom bön och förtröstan byggde och drev verksamhet, minsta synd i lägret så uteblev eller fördröjdes bönesvaret!

  Idag sätter många församlingar sin ära i att, genom kollekttal, undervisning om tionde och givande och att skicka inbetalningskort för att få medel till det sk Guds verk, men jag är övertygad om att detta är ett människosätt, där resultatet blir att de som ger får mindre och de som tar emot får mer!

  Var är den sanna tron på Gud som försörjare?

  Bj

 • jonka

  Eva

  Jag blir lite fundersam när jag läser dina inlägg men jag känner även igen mig.

  Lite frågor;
  1. du skriver att inkomsterna för bibelskolan utesluts under sommaren, samtidigt som utgifterna är de samma. Borde inte lärar och materialskostnader oxå utebli då under sommarhalvåret?

  2. Du skriver att denne anonyme kollega uttalarsig utan att ha mandat till det. Gör inte du oxå det i denna blogg?

  Det jag vill säga till dig är, och det är av kärlek!! Jag lovar.
  Jag har varit med i Karisma Center, som frivilligarbetare och senare anställd (heltid utan motsvarande lön). Jag insåg inte hur illa det var, bland annat för att ledningen lade det mesta i gömma, jag försvarade Karisma och dess ledare. MAn kan säga att jag lät mig förblindas, för självklart ifrågasatta man saker och ting men det blev nedtystat och bortförklarat. Tillslut vänjer man sig.
  Men det är inte fel att ifrågasätta. Det är sunt! På så sätt håller vi oss vakna! Till och med Gud låter sig ifrågasättas när vi inte förstår! Han är allt igenom rättfärdig och sann och håller igenom alla prövomål. Borde inte detta speglas i hans lärljungar då. Bibeln talar ju om att vi ska vara beredda att kunna förklara det hopp vi äger för alla som undrar!

  Med detta bibelord vill jag bara påminna om att Guds ord varnar om de sammanhang som i sin girighet kommer att sko sig på oss. Och det behöver inte vara lika extrem och uppenbart som Benny Hinn är.

  2 pet 2:1-3

  1 Men det fanns också falska profeter bland folket, liksom det bland er kommer att finnas falska lärare som smyger in förödande läror. De skall till och med förneka den Herre som har friköpt dem och drar så plötsligt fördärv över sig. 2 Många skall följa dem i deras utsvävningar, och för deras skull kommer sanningens väg att smädas. 3 I sin girighet kommer de att med falska argument sko sig på er. Men domen över dem är sedan länge verksam, och deras undergång sover inte.

  Guds frid.

  Jonka

 • Lennart Svensson

  Hej!

  Det verkar som församlingen Arken har det tufft ekonomiskt nu. Nöd-tider verkar stunda. Men då är det väl en himla-tur att man har vänner.
  ”I nöden prövas vännen”, som det heter och jag kom precis på att Arkens kompis från ”Toronto-väckelsen”, John Arnott, var ju där hos dem i våras. Det är ju bara att plinga John, så fixar han likviditeten. De behöver bara flyga in honom till Kungsängen så kommer han fylla hela Arkens lokaler med guld-stoff och juveler ned-regnandes från ovan. Och om John är riktigt på hugget, så kommer hans böner att fylla alla medlemarnas munnar med guldtänder. Så det är ”nemas problemas” med penga-problemet, som vi säger i Småland. Om det sen dyker upp nya ekonomiska problem för Arken, så är det bara att plinga Todd Bentley. Han kommer gärna till Sverige med sin ”violent-ministry”. Då säger det bara ”Bam” efter att han sparkat ut lite guldtänder hos dem han bett för. Och sen kan de gå till pant-banken och lösa in guldet mot sköna kontanter. Den grabben är en riktig fena på välriktade sparkar i Jesu namn.

  ”Diamonds are forever”

  Mvh L-007-Svensson

 • @Eva:

  gör dig inte dum …

 • Eva

  Onekligen lockar detta ämne fram mindre vackra sidor hos några av de som kommenterar. Av frukten ska man känna trädet.

 • Broder Roger

  @Eva: Du undviker att svara på mina två frågor genom att ställa motfrågor. Jag deltar inte i någon mobb. Jag utgår enbart från hur du själv framställt din argumentation i en tidigare kommentar.

  Vad jag har för erfarenheter av Arken spelar inte så särskilt stor roll för att utreda Jesu jordiska tjänst.

 • @Eva: Jag kan hålla med om att diskussionen ibland kan bli obalanserad (de värsta kommentarerna tar vi bort!).

  Men ta t ex kommentarerna från Jonka och MyTwoCents på allvar!

  Och glöm inte att underordna dig Tryckfrihetsförordningen! Du lämnar ju också själv anonyma uppgifter om församlingen Arken i dina kommentarer, tycker du inte att andra ska ha den rätten? Svea rikes lag är av den uppfattningen iallafall.

  /Marcus, Aletheia

 • Michael Häggqvist

  Eva: Jag har inget ont att säga om Arken, då jag vare sig varit där eller känt någon som varit där.

  Så ta inte detta som ett inlägg emot vare sig Arken eller paret Bergling.

  Däremot reagerar jag lite på ditt ordval, att all kristen verksamhet kostar pengar och att ”Bra” lärare ska ha lön….

  Här i Kina (jag bor här) lever och dör många, MÅNGA pastorer och ”vanliga” kristna med och av en mycket liten lön.

  Många ”jobbar” gratis….

  Miljoner har kommit till tro, ja tiotals miljoner kineser har blivit frälsta tack vare enkla, vanliga Kinesers uppoffring och arbete.

  Hur kommer det sig att det gått UTAN att flashiga lärare och pastorer fått en rik lön?

  Hur kommer det sig att Arken inte ännu har ett bra resultat? Varför har de inte ”intagit” Stockholm och har en församling på en 200-300.000 med tanke på alla de pengar de fått?

  Detta gäller alla kyrkor i Sverige naturligtvis, speciellt de med hög bekännelse…

  För Kina har väckelse trots att vi inte fått undervisning i flödesbön t ex…

  Kanske det vore bättre om alla församlingar i Sverige koncentrerade sig mera på innehållet i deras tro än innehållet i kollektboxen….

 • Michael Häggqvist

  Kan tillägga att jag inte har ett öre i lön från någon kyrka eller församling. Men Gud förser ändå!

 • Broder Roger

  @Lennart Svensson: Du är då raljant i överkant. Man kan inte ta dig riktigt på allvar när du gör påhopp på diverse grupper av troende kristna i speciellt detta webbforum. Du söker billiga poäng genom att göra dig lustig över andra människor oavsett om de tillhör Arken eller RKK. Den förmåga att skilja mellan andar du ofta skriver om att du besitter borde leda dig till en högre grad av självkritik i dina kommentarer. Ditt senaste inlägg är skamligt lågt.

 • Lennart Svensson

  Hej Eva!

  Du skrev:
  ”Svammel! Arken har inget med New Age att göra”.
  Det kan man väl säga att de har, eftersom de hade en mötes-serie med en John Arnott från ”Toronto-väckelsen” i april 2010. Denne John Arnott har många ”new-age manifestationer” på sina möten, bl.a ”guld-tänder” som poppar upp i munnar.
  I bif. artikel, kan Du läsa om en kille som gick i lära hos ett ”New-Age Center” på 70-talet. Där skedde hans första möte med ”guld-fyllda tänder”. Han hade en ”andlig” lärare vid namn Eva. En dag dök det upp en ”kristall” ur tomma intet framför hans ögon och damp ner på golvet. Han frågade sin lärare vad det var frågan om, och hon svarade:
  ”Det är en gåva från Din ”spirit-guide Jesus”, som han vill att Du ska behålla.
  Människor inom New-Age är mycket hemma i Bibeln och forskar i de andliga gåvorna.
  Den här killen blev senare frälst och hamnade i en ”Word of Faih-kyrka”. Där såg han samma manifestationer som han sett inom New-Age.
  När John Arnott var på Arken, så hade väl inte ledarna stoppat John om han fått lite ”guld-stoff” på axlarna? Församlingen Arken är alltså ute och ”flörtar” med ”kristna new-ageare”
  Läs gärna bifogade artikel:
  http://endtimespropheticwords.wordpress.com/2007/08/23/

  Mvh Lennart Svensson

 • Åsa

  Tack för bloggposten Daniel!
  Jag har tyvärr inte tid att läsa alla blogginlägg, men vill bara inflika att jag fick se baksidorna av framgångsteologin i USA, när jag bodde där, och det var verkligen tiggeri jag såg.
  Dock tror jag att tiondet är något som vi ger, det tillhör Gud och välsignar oss eftersom jag tror på hela bibeln, och då gäller det att se till att man ger till rätt sammanhang…om det inte finns; ge till faderlösa, änkor och varför inte till hjälporganisationer i Israel.

 • Mikael W

  @Lennart.

  Ha ha Lennart…det var dagens bästa! :-))

 • Mikael W

  dvs…din kommentar från 11:37…

 • Eva

  @Lennart Svensson: Människor spår men Gud rår. Vad häpen du ska bli den dag du inser att Gud går vilka vägar Han vill och om det behagar Honom att strö ut guldstoff så gör Han det oavsett vad du eller jag tycker. Vilka välsignelser Gud ger och på vilket sätt är faktiskt Hans ensak. Jag tror Han vill pröva oss och se hur äkta vår tro är och hur ödmjuka vi är i våra hjärtan och då kommer Han inte som vi förväntar oss alltid.

 • Lennart Svensson

  Hej Roger!

  Skulle Du kunna utveckla Din oerhört svepande formulering ”skamlig lågt”? Varav består din beskrivning ang.min kommentar när det gäller: ”raljant påhopp,billiga poäng,göra dig lustig”?
  Fakta i min kommentar:

  1.) tufft ekonomiskt=Arken
  2.) vänner=John Arnott är vän till Arken
  3.) guldstoff,guldtänder=John Arnotts manifestationer under sina möten
  4.)Todd Bentley= sparkar gärna på de han ber för.
  5.)Todd Bentleys ministry= kallas ”violent-ministry” av vissa människor.

  Nu vill Vi veta Roger,
  Vari ligger det ”skamligt låga” i att ta upp detta, eftersom församlingen Arken gärna bjuder in ”kristna” som ägnar sig åt ”new-age manifestationer?”

  Trevlig Helg!

  Mvh Lennart Svensson

 • @Lennart Svensson:

  Ser inte att 3-4 skulle vara relevant för Arken. De har aldrig mig veterligen promotat Todd… Ej heller John A har någon koppling till denne man

  /D

 • Lennart Svensson

  Hej Mikael W!

  Ibland måste man bara skratta åt allt bråte inom ”kristenheten”. På en annan blogg diskuterade jag med en ”kristen” magiker. Han presenterar sina videos med musik från en grupp som heter AC/DC.
  Utan att skämmas för att AC/DC står för ”Anti-Christ/Devils Child! Deras första sångare Bon Scott, var aktiv satanist och dog i sina egna spyor.
  Denne magiker åker runt inom Sveriges kristenhet idag. Och vittnar om??

  Ha en Trevlig Helg i Danmark!

  Mvh Lennart Svensson

 • Simon Peter

  @Eva
  På dina kommenmtarer verkar det som du själv har fastnat i Arkens manipulationer. Är det pastorn som måste bestämma vad du tycker? Vågar du tycka något utan att fråga pastorn?
  Så här argumenterar sektmänniskor när någon ifrågasätter något som är uppenbart orättfärdigt.
  Pastorerna har blivit varnade av profeter att inte bli en sekt. Fråga efter Kjell Sjöbergs profetia mot ledningsstrukturen efter Arkens konkurs på 90-talet.
  Theokratin är dömd! Resultatet blir diktatur eftersom ingen människa hör så mycket från Gud. Inte ens din käre Gunnar. Förebilden kommer från påvekyrkan och den närmaste bibliska förebilden är zigguraten i Babel.
  Det låter inte säskilt hederligt att bryta anställningskontrakt och tvinga den anställde att frivilligt sänka sin lön.
  Jag har fått signaler från familjer där båda är anställda av Arken där man är förtvivlad att man får sin lön på 14 500 kr sänkt med 10%. Med två som får det sänkt blir det 20%.
  Var dom illojala eller hade dom inget mandat från pastorn när dom grät framför mig och berättade sanningen. Det är inte lätt att förklara för familjen att pappas och mammas lön i trosförsamlingen sänkts från 14 500 kr /mån till 13 000 kr/ mån. Har man ens råd med fem bröd och två fiskar?
  Jag vet att det finns personer i församlingsledningen som tackar Gud att dom har ett företag vid sidan om så att de kan försörja sin familj. Eller som fortfarande har råd att åka Alfa Romeos senaste modell för att den andra hälften har ett bra betalt jobb.
  Men visst blir det svårt att försörja mer än 60 anställda när man är en församling på 500.
  Ja, Eva ditt resonemang visar med all övertydlighet att du fastnat för manipulativa resonemang.
  Sanningen är att det finns en och annan som blir helad. Men att Gud är god och helar i sin nåd som svar på bön berättigar inte till orättfärdigt beteende hos ledare och pastorer. Man tar till och med betalt för att be för människor! Insynen och öppenheten verkar vara obefintlig. Ta av ögonbindlarna och gå ut i den friska luften och stanna där! Det är tacksamt att Aletheia vill vara med och vädra ut den dåliga luften. Andas in och njut! Eller följ med några av dina föredetta Arkare till Skogakyrkan i Kungsängen och lyssna till deras tragiska berättelser. Den kyrkan är full av vittnesbörd.
  Shalom

 • Michael Häggqvist

  Nja… AC/DC betyder likström/starkström… Efter att grundarens syster såg det på sin mammas symaskin… Detta att det skulle betyda ”anti-christ” osv är ett äldre kristet rykte som levt kvar…

  Din källkoll är inte vidare stark du Lennart….

  http://wiki.answers.com/Q/What_does_ACDC_stand_for

  http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080731174454AAlzfH2

  Har du alltid samma grundliga kontroll på dina källor? ;.)

  Om bandet (som är gammat som gatan nu) har jag ingen åsikt, aldrig lyssnat på dem.

 • @Lennart Svensson: Verkligen off topic, men mina efterforskningar har visat att ”AC/DC” står för ”alternate current, direct current” och inget annat. Det var när de som tonåringar letade bandnamn och fann denna coola(?) beteckning på en dammsugare. De ville helt enkelt visa på att deras musik var ”elektrisk”.

 • Michael Häggqvist

  Marcus: Jag hann före…. ;.)

 • @Lennart Svensson:

  Lewi Petrus kallar dig och alla andra som drar iväg i från bloggposten ämne in i 500 salen ……
  http://aletheia.se/category/500-salen/

  🙂

  /D

 • @Michael Häggqvist: Ja du var snabb! Du vann! Men det var ingen symaskin utan just en dammsugare. Ska vi säga 1-1 mellan oss?

 • Eva

  @Marcus: @Marcus:
  Och glöm inte att underordna dig Tryckfrihetsförordningen! Du lämnar ju också själv anonyma uppgifter om församlingen Arken i dina kommentarer, tycker du inte att andra ska ha den rätten? Svea rikes lag är av den uppfattningen iallafall.

  …………………
  Jag har inte skrivit att man inte ska uttala sig i media. Självklart har man rätt att göra det. Så några brösttoner behövs väl inte här.
  Men det jag vänder mig mot är sättet att göra det på. Nu misstänker alla varandra och det skapar ingen trevlig stämning kan jag tänka mig. Säger inte att jag vet att det är så är väl bäst att tillägga. Tycker i alla fall att det är ojust och ovisligt i nuläget. Konsekvenser får det alltid för de inblandade.

 • ester

  @Eva:
  citat: ” Av frukten ska man känna trädet”

  Just det!
  Kan du kanske lyssna till de människor som fått sin ekonomi ruinerad för lång tid,äktenskapskriser till följd av detta m.m.?
  Människor som i sin förtvivlan och nöd vänt sig till Arken för förbön och fått betala den skamliga avgiften på 150 kr!!!!!! De har tagit av sin sjukpension eller sparmedel och efter samtalet har de personer som bett för honom/henne haft mage att ytterligare ”be om ett bidrag” !
  Kallas det ”god frukt” ???

  Jag mår illa när jag hör sånt,kan jag försäkra!
  Hoppas innerligt att någon ansvarig på Arken läser detta. Kom inte och säg att ”många har fått hjälp”
  Hur hållbar är den hjälpen? Många har lämnat Arken med ett hjärta fullt av sår.Vem hjälper dem ?
  Be, att vi blir bevarade för Bileams lära.Han som blev erbjuden att förbanna Israel för pengar och rikedom. Det är varningen i den sista tiden.
  Shabbat Shalom

 • Eva

  @Simon Peter:

  Jag tänker inte bemöta dina oförskämda påståenden eftersom dom inte stämmer in på mig.

  Guds frid!

 • Michael Häggqvist

  Eva: Svara gärna på mitt inlägg…

 • ester

  @MyTwoCents:
  Ber för dig Daniel som vågar ta upp detta känsliga ämne!
  Var välsignad broder! 🙂
  Shabbat Shalom

 • ester

  @Eva:
  Nej, du ser bevisligen bara till dig själv!

 • Lennart Svensson

  Hej MTC!

  Ang, J.A:s koppling till Todd B.
  I tidningen Dagen intervjuades J.A när han var här i april 2010 och han sa detta:

  -Du och din fru var i Lakeland och välsignade Todd Bentley. Hur ser du på det i dag?

  – Skulle jag göra om det? Förmodligen. Todd hade problem vi visste om och försökte hjälpa honom med. Han var ett gatans barn, en knarkare som växte upp utan en mors kärlek, och hade en resa till helande från förkastelse och sårade känslor.
  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=210111

  I min kommentar knyter jag J.A till Arken och J.A till Todd B. Linda Bergling kommenterade väckelsen i Florida och hon verkade inte negativ till det(Dagen 28/5). Har Arken sagt Arnott så kanske de säger Benott också. Tror faktiskt inte De skulle tacka nej till lite häftiga ”kickar” från Todd.

  Ha en Trevlig Helg!

  Mvh Lennart. S

 • Eva

  @ester: Har du och jag något otalt? Din kommentar andas fientlighet!

 • Lennart Svensson

  Hej Vänner!

  Aj, aj, aj! nu skickar de in mig i slakthus 5
  (500-salen). Hoppas inte AC/DC är där.
  Deras främsta hit heter ”Highway to Hell”.
  Jag skulle faktiskt kunna hitta en koppling till församlingen Arken där, hmm ”ArC/DrC
  Nej den va dålig?
  Ibland är det så lätt att det blir lite samtalsforum av det hela. Brukar inte vara i 500-salen.
  Verkar vara lite trångt där.

  Ha en Underbar fredag, Vänner!

  Mvh Lennart Svensson

 • Eva

  @Michael Häggqvist: Jag ska svara men hinner inte just nu men det kommer och det blir i all vänlighet.

 • Eva: Du skrev att den anonyme brevskrivaren ‘inte hade mandat att gå ut i media’. Enligt lagen behövs just inget ‘mandat’ för att gå ut i media och kan ske anonymt, det är det som är poängen med tryckfriheten och kallas meddelarfrihet. Du kanske inte menade så illa som du skrev så jag släpper det nu och hoppas att du förstår att det är olagligt att eftersöka källan så länge källan vill vara anonym!? Att bryta mot lagen för att skydda ledningen vore riktigt illa det hoppas jag du håller med om.

 • Simon Peter

  @Eva
  Just det, nu fick du nåt att bita i så att du satte i halsen. Be att någon dunkar dig i ryggen så du kan spotta ut!
  Som du vet stämmer vartenda ord och det finns inget försvar. Jag har full sympati med din oförmåga att kommentera.
  Det låter som du själv är någon halvledare på Arken. Använder du arbetstid för att bemöta kritiska bloggare? Är det därför du säger att du har delegerad auktoritet från Gunnar att svara för Arkens ståndpunkt?
  Det finns ett kännt bibelord som säger att man kan känna igen trädet genom att se på frukten.
  Nu har tiden kommit för att Arkens verksamhet ska synas i sömmarna. Vi kommer att få höra många berättelser om människor som har fått sina liv sargade efter behandling på Arken. En känd pastor kallade Arken för en skilsmässofabrik. Allt är inte Gud som glimmar! Jag för min del drar mig tillbaka för att åtnjuta friden med min familj och Herrens Shabbat.
  Shabbat Shalom

 • @Lennart Svensson:

  I stand corrected som jänkarna skulle säga. När du nu refererar till Dagen minns jag artikeln. . .

  /D

 • @Lennart Svensson:

  Visst är rummet lite mindre men det är högt i taket .. . .

  AC/DC har inte hittat dit. Det blir ”Löftena kunna ej svika” eller ”Tänk när släkt och vänner, alla mötas där” Duger det 🙂

  /Daniel

 • @Marcus:

  Jag tror en och annan inom svensk kristenhet är lite ovan vid den nya öppenheten på nätet.

  Men jag kan tycka att en del är lite väl skadeglada. När Gud tillåter vissa prövningar är det nåd, bara nåd och en möjlighet till självrannsakan för alla inblandade.

  /D

 • Johan E

  @Marcus:

  En blogg är enbart skyddad av tryckfrihetsförordningen om den är anmäld till Radio och TV-verket och innehar utgivningsbevis.

  För att medges utgivningsbevis och skyddas av lagen så får inga interaktiva funktioner vara aktiverade. Det får alltså inte förekomma tex omodererade kommentarer.

  Förbudet mot att efterforska källor gäller enbart offentlig verksamhet. Inte privat. En privat arbetsgivare kan avskeda en ”läckande” arbetstagare för illojalt beteende. Detta har hänt med bla vårdpersonal som gått till pressen med missförhållande inom äldrevården.

 • @Johan E:

  ”För att medges utgivningsbevis och skyddas av lagen så får inga interaktiva funktioner vara aktiverade. Det får alltså inte förekomma tex omodererade kommentarer.”

  Då skulle bl.a. tidningen Dagens utgivningsbevis vara i fara med tanke på att de har omodererade kommentarer?

  /D

 • @Johan E:
  Det finns en till liten möjlighet att få skydd av TF och som jag planerar för egen blogg och det är att bygga ut till ”medieredaktion”. Lättaste vägen är att börja sända närradio under samma beteckning.

  När det gäller moderering av kommentarer tolkar jag lagen som dig, men noterar att flertalet svenska mediehus verkar ha kommit till annan slutsats.

 • Kalle

  Utifrån debatt som förs så tänker jag osökt på George Müller. 1805 – 1898. En tysk kristen filantrop som kom till England på 1800-talet och såg nöden i slummen bland de fattiga och föräldralösa barnen. George byggde upp en kärleksverksamhet som totalt omfattade 120,000 fattiga och hemlösa barn, som fick mat, utbildning mm i hans barnhem

  Georg tog en ära i att inte tigga några pengar från något håll för sin verksamhet utan förlita sig helt på Gud. Inga tiggarbrev eller eldiga offertal. Och på olika mirakulösa sätt ordnade Gud hela tiden pengar så att hela den stora verksamheten gick runt, detta eftersom Gud stod bakom.

  Det är svårt att låta bli att ta paralleller från tiggande kristna TV kanaler, evangelist ministrys. pastorsledare och andra som försöker snyta ut var öre ur folk och till och med lägger över ångest för deras egna projekt på andra, ”om ni inte skickar in pengar så händer det och det”. Eller använder annan övertalning som att skicka in pengar till oss så får du payoff på bankontot och kan inhandla din Porche. Iblnad väcks en tanke hos mig om Gud verkligen står bakom dessa trossammanhang. Gud har hjälpt mig flera gånger ekonomiskt, men det har då alltid handlat om att han har sett till att jag fått tillräckligt till mat osv, inget gigantiskt överflöd./Kalle

 • @Eva:

  Det kan så vara men de bygger båda på läror från Tulsa.

  De påstår att de vill framhålla Bibeln i sin helhet som Guds ofelbara ord. Åtminstone inledningsvis. Och det hade ju varit bra om det verkligen vore så. Jag skrev till Arken och frågade angående deras syn på exempelvis 1 Kor. 14:34-35 m fl. Det är några år sedan nu. Väntar ännu på svaret.

 • Eva

  @Marcus: Nu får du lugna ned dig! Jag efterforskar inte källan och jag har inga ambitioner att göra det heller. Men jag har förklarat att jag tycker det var ojust med tanke på övriga medarbetare som nu kanske får ta stötar de inte förtjänat. Jag tänker med hjärtat ser du.

 • Eva

  @Simon Peter: Kommenterar inte dina oförskämdheter nu heller, de får stå för dig!

 • Björn Jönsson

  Eva!

  Jag skrev detta svar till dig innan och jag skulle önska att du kommentera det jag skrivit!

  Du skriver:
  Det är väl upp till var och en att ha hur långa kollekt tal man vill. Finns det några regler för det? Inte vad jag vet.

  -Naturligtvis är det upp till var och en, men för mig rimmar det illa med så långa kollektpredikningar och orsaken är att predikan både binder och tvingar den som lyssnar till ett givande som troligen inte är av tro, man slår på människans samvete.
  Tänk dig själv vad som händer när man använder Pauli ord, den som sår snålt får skörda snålt, vem vill vara snål, direkt går det dåliga samvetet igång och säger jag vill inte vara snål och ger sedemera utifrån detta dåliga samvet vilket är helt fel!

  Du skriver:
  Välsignelserna har inte uteblivit på Arken och kommer inte att utebli heller. Herren överger inte sitt verk.

  Frågan jag ställer mig är, hur mycket välsignelser hade det blivit utan dessa långa kollektpredikningar och hur mycket hade det blivit utan denna proparganda för tiondet?
  Med all säkerhet hade det sett annorlunda ut, för då hade Linda och Gunnar inte kunnat förlita sig på medlemmarnas tionde och offer, utan endast på Gud själv och då är frågan hur mycket av det de gör nu hade bestått?

  Du skriver:
  Vet du något annat sätt att bedriva verksamhet som kostar pengar?

  Allt kostar pengar, frågan är på vilket sätt de kommer in?
  Om du läst Guds ljusblå buss, där var det ett gäng nunnor som endas genom bön och förtröstan byggde och drev verksamhet, minsta synd i lägret så uteblev eller fördröjdes bönesvaret!

  Idag sätter många församlingar sin ära i att, genom kollekttal, undervisning om tionde och givande och att skicka inbetalningskort för att få medel till det sk Guds verk, men jag är övertygad om att detta är ett människosätt, där resultatet blir att de som ger får mindre och de som tar emot får mer!

  Var är den sanna tron på Gud som försörjare?

  Bj

 • Eva

  @Michael Häggqvist:
  Eva: Jag har inget ont att säga om Arken, då jag vare sig varit där eller känt någon som varit där.
  Så ta inte detta som ett inlägg emot vare sig Arken eller paret Bergling.
  Däremot reagerar jag lite på ditt ordval, att all kristen verksamhet kostar pengar och att ”Bra” lärare ska ha lön….
  Här i Kina (jag bor här) lever och dör många, MÅNGA pastorer och ”vanliga” kristna med och av en mycket liten lön.
  Många ”jobbar” gratis….
  Miljoner har kommit till tro, ja tiotals miljoner kineser har blivit frälsta tack vare enkla, vanliga Kinesers uppoffring och arbete.
  Hur kommer det sig att det gått UTAN att flashiga lärare och pastorer fått en rik lön?
  Hur kommer det sig att Arken inte ännu har ett bra resultat? Varför har de inte ”intagit” Stockholm och har en församling på en 200-300.000 med tanke på alla de pengar de fått?
  Detta gäller alla kyrkor i Sverige naturligtvis, speciellt de med hög bekännelse…
  För Kina har väckelse trots att vi inte fått undervisning i flödesbön t ex…
  Kanske det vore bättre om alla församlingar i Sverige koncentrerade sig mera på innehållet i deras tro än innehållet i kollektboxen.
  ……………………
  Det är strongt av dig att inte dras med i den onyanserade mobben tycker jag.
  Jag tycker bara att det blir så onyanserat i vissa påståenden om Arken som inte stämmer med verkligheten. Det gör ont i hjärtat när jag vet att det inte stämmer.
  Med så stor verksamhet och med flera hundra elever så krävs det ju flera lärare som undervisar i MÅNGA olika ämnen och ska de göra detta utan lön? Dom jobbar ju heltid, inte bara med att undervisa utan med annat också. Reser på team till olika platser inom och utom Norden. Så kritiken förstår jag inte. Men den som aktivt letar fel hittar alltid något att berika sitt mörka inre med. Riktat till den det berör förstås.

  Att sprida evangelium är ju det främsta uppdraget vi kristna har och då måste man ju kunna ha möjligheter att göra det. Förhållanden mellan Kina och Sverige går väl knappast att jämföra heller.
  Frivilliga finns i alla församlingar men heltid är det ingen som klarar utan lön. Flashiga lärare har då inte jag sett eller hört till någonstans i alla fall. Men de ska vara föredömen för alla kategorier människor, även de som levt i missbruk och annat elände och då behöver de visa en prydlig stil. Så gärna lite flash för mig. Inget ont i det i mina ögon.
  Pastorer ger tionde så även deras pengar går till församlingens verksamhet. Jag vet ingen församling som har anställda som inte får lön. Men som också har frivilliga som hjälper till på olika sätt.

  Olika församlingar har olika inriktningar och all verksamhet sker inte enbart i Sverige och på en liten ort. Så att jämföra kan man inte heller. Men det är så lätt att kritisera när man sitter i ankdammen och inte har alla fakta i målet.

  Gud är inte färdig med sitt verk och vad som kommer i fortsättningen kommer att visa sig. I det sekulariserade Sverige där kristendomen avskaffats i skolorna och människorna tror att de kan vara sin egen Gud är det ett tufft klimat att sprida evangelium. Barnen får inte påverkas av kristna värderingar men allt annat får de påverkas av. Så varför det inte är 2 – 300.000 medlemmar i någon församling kanske vi vet svaret på! Vi vet ju vilka vi ska ”tacka”!

  Behöver man haka upp sig på ordet ”flödesbön”? Jag tycker det är ett bra ord som förklarar vad som avses. Vi behöver inte göra en höna av en fjäder. Fikonspråk förekommer i alla kristna sammanhang. På gott och ont.

  Jag tror att givande är nyckeln till välsignelse eftersom bibeln uppmanar oss att vara generösa. Att dela med sig är också ett mått på hur mjukt hjärtat är. Sen är vi olika i det fallet, en del ger mycket och andra ger mindre. Men Gud älskar en glad givare.

  Trevlig helg!

 • Johan E

  @MyTwoCents:

  Det kan vara så att de gjort bedömningen att det räcker att själva artikeln skyddas enligt grundlagen men kommentarer blir det inte. Det kräver naturligtvis extra uppmärksamhet då man annars kan bli dömd för hets mot folkgrupp eller förtal.

  Dagen behöver förövrigt inget utgivningsbevis för sin webb då det är korrekt som @Ludvig säger att ett mediebolag inte behöver ha utgivningsbevis för webb om det redan finns ett för tex en tidning med samma namn.

  Detta tal om efterforskning av källa är i vilket fall inte tillämpbart på Aletheia och Arken.

 • Eva

  @Lars W: Så du har tagit del av undervisningen på Arken du som tycks veta så mycket! Mig lurar du inte i alla fall. Besök Arken och fråga pastorerna det du vill veta så får du säkert svar direkt.

 • Eva

  @Björn Jönsson: Vad är frågan ?

 • @Johan E:
  ”…själva artikeln skyddas enligt grundlagen men kommentarer blir det inte.”

  Just detta brukar påpekas vid samtliga fria kommentarsfält på i övrigt grundlagsskyddade mediesidor.

 • Björn Jönsson

  @Eva:

  Vad anser du om det jag skriver till dig?

  Bj

 • @Johan E: jag reagerade när Eva skrev om ‘gått ut i media utan att ha mandat att göra det‘ dvs jag tolkade ”media” vidare än bara Aletheia, alltså att uttala sig till media som omfattas av TF (Tryckfrihetsförordningen).

  TF 3 KAP 1, 3, 5 §§ talar om rätt till anonymitet oberoende vad det handlar om om det inte är olagligt. Men du har rätt att uttrycket ‘meddelarfrihet‘ använde jag kanske slarvigt. Men gränsen mellan myndighet och ‘annat allmänt organ’ är inte helt tydlig – gäller det t ex ett privat vårdhem som kommunen köper vårdplatser av? Eller en privat högskola? Kyrkan?
  Men tack för input Johan!

  Förresten vad tycker du om ämnet i sig i artikeln?

 • Eva

  @Björn Jönsson:
  Jag har aldrig upplevt något tvång att ge tionde, utan det är en sak mellan Gud och mig, men jag förstår att det finns en djupare mening i att ge tionde som inte alla har ljus över. ALLT vi har är en gåva vi fått från Gud så även pengarna. Luk 15:31 Allt mitt är ditt och jag är alltid hos dig.
  Så att ge tillbaka till Gud är ju knappast fel. Pengar är roten till allt ont och är vi fixerade vid pengar så har vi också en risk att de blir en avgud. Jag tycker inte att kollekt tal är propaganda, vi är ju inte alla som änkan som gav allt hon hade precis. Många av oss är rätt tröga att vilja förstå också. Allt vi har tillhör ju Gud. Jag har inte den teologiska plattformen att utveckla detta men jag är övertygad om att de löften Gud gett håller än idag. Men vår otro vill begränsa Gud till något Han inte är. Dvs. Han är en Gud som på allt sätt vill välsigna oss men det tar vi inte alltid till oss på grund av förkastelse. Förkastelse är en följd av syndafallet som gör att vi inte tror att Guds löften gäller oss fullt ut. Man måste som frälst ha klart för sig att man är fullständigt rättfärdig och att när man är frälst råder det förhållande mellan Gud och människa som rådde innan syndafallet.
  Vi är tröga att följa uppmaningarna i Bibeln och vill gärna skriva om bibelordet så det passar vår bekvämlighet.
  Så jag tror att känner man dåligt samvete kan det ha med förkastelse att göra. Man kanske känner sig mindre värd för att man inte ger tionde. Men de känslorna är inte från Gud!

  Det handlar också om troheten i givandet. I en församling beslutar man ju gemensamt om olika insatser eller vad det nu kan vara och då måste man ju sluta upp bakom det man gemensamt beslutat. Så att bara kasta ur sig fördomsfulla och onyanserade påståenden är inte jyst mot vare sig pastorerna eller Arken som församling.
  I så fall måste man ju angripa varenda församling i Sverige för vi har ju den ordningen här med kollekt och insamling av frivilliga medel.

  Så den här debatten är att göra en höna av en fjäder anser jag!

  Hoppas du är nöjd med svaret.

  Nu gör jag helg!

 • Björn Jönsson

  @Eva:

  Jesus sa att det viktiga inte är överflöd av ägodelar, vilket visar att vi människor faktiskt äger och äger vi inte så kan vi inte heller ge. du skriver ju att Allt vi har tillhör ju Gud, men så är inte fallet, det finns ingen undervisning i bibeln om att vi bara ex förvaltar penarna vi har, eller andra ting åt Gud och att han när som helst kan ta tillbaka det vi sas förvaltar!

  Hela denna lära om ekonomi och sk förvaltarskap är en förvrängning av Guds ord, du kan ju kolla vad skriften säger om sådd och skörd, det finns ingen sådan undervisning där man kan så pengar och sedan få 30, 60 och 100 falt igen.
  Paulus använder ordet så en gång, men läser man lite nogrannare vad han säger, så förstår man att det inte är en andlig lag!

  Trevlig helg!

  Bj

 • Det där med tionde och just församlingen Arken är intressant i sig med tanke på att de alierat sig med Åge Åleskjaer som helt sågar GT. Tiondeprincipen är ju en gammaltestamentlig princip och om man verkligen flyttat predikostolen från Sinai till Golgata som Åge predikar borde man egentligen har klivit förbi tiondeprincipen.

  Detta problem är inte i så fall Arken ensamma om utan alla som annammat nådesförkunnelsen.

  Jag är mycket nyfiken på om Oslo Kristna Center tillämpar tionde eller ej.

  Hur som helst är det ett sidospår som så mycket annat i denna tråd.

  Jag vill fortsätta att uppmuntra samtliga kommentatorer att sila alla kommentarer via 1 Kor 13 även om jag låter tjatig.

  Gud älskar Linda och Gunnar, dig och mig. Med det mått vi dömer skall vi själva bli dömda. Gunnar kommer från en gedigen luthersk släkt och har tillsammans med Linda säkerligen mycket gott att ge.

  Shabbat Shalom/Trevlig helg

  /Daniel

 • Lennart Svensson

  Hej MTC!

  Ja, LP har gett mig mycket glädje. Glömmer aldrig när jag var ny-frälst och läste lite i hans böcker. Kvinnorna skulle bl.a ”ondulera” håret och jag vek mig dubbel av skratt. Hur kommer man in i 500-salen? Jag klickade på Din länk, och scrollade ner till 686:e kommentaren, och mötte:
  ”Sorry, lika lång väg tillbaka”. Vilket arkiv ska man gå in i? Ungdomarna M,o,M ”piskade” mig där, trodde De, ang ”växelströmmen” men jag ska nog visa att Pappa vet bäst, när det gäller hårdrocks-träsket.

  Trevlig Kväll!

  Mvh Lennart Svensson

 • Björn Jönsson

  @MyTwoCents:

  Det blir fel om man går på med personliga angrepp!

  Både Gunnar och Linda har säkert ett hjärta för de sargade, att de sedan anammat en lära om ekonomi som inte är enligt skriften är ju en annan femma!
  Denna undervisnig om sådd och skörd och tiodegivandets principer bör synas i sömmarna.
  Jag själv skrev en sk uppsats till mig själv om detta ämne som kanske vore intressant för dig att läsa, om du är intresserad, får du höra av dig! Obs 34 sidor!

  Bj

 • jonka

  Markus!

  Vilken intressant artikel du skrev om tionde! Av ren nyfikenhet blev det någon serie?

  jonka

 • @Eva:

  Vet du vad angiven Bibeltext gäller? Hur anser du det går ihop med vad Arken deklarerar angående sin syn på Bibeln? Och hur undervisningen där bedrivs?

  Man säger alltså en sak och gör en annan. Man visar med detta att Bibelordet i praktiken inte betyder något. Varför ska jag ta del av sådan undervisning? När det sedan bär iväg mot New age hållet med alltsammans – varför ska någon ta del av undervisning där?

 • Har funderat mycket på detta angående tionde. För mig har det mest känts som ett krav som mer eller mindre giriga pastorer tar till för att i desperation få församlingsmedlemmar att offra. Visst står det i bibeln om tionde, men det står också att Herren älskar en glad givare och att var och en ska känna i sitt hjärta vad han ska ge. Jag tror att vi istället ska be den helige Ande som vi ju faktiskt har fått som hjälpare att visa vad vi ska ge i olika situationer. Säger den Helige Ande att du ska ge allt då kommer du också att vilja göra det.
  Eller säger han inte att du ska ge något, då ska du heller inte ge något. Var ledd av Anden i allt vad du gör, svårare än så är det inte.

  Jag är allergisk mot kristna TV stationer som utlovar välsignelse mm bara du ger till verksamheten. Att ge ska vara en kärlekshandling som du gör fritt och för intet utan att få något igen.

  /Jörgen

 • Eva

  @Lars W: Tänk, jag visste inte att du sitter med facit i hand och har alla fakta i målet så att säga. Du får väl kliva ner från de höga hästarna och vänta och se hur allt utvecklar sig innan du är så tvärsäker.

 • @Lennart Svensson:

  Träffsäkert som vanligt, Lennart Svensson. Var får du allt ifrån? Ja, egentligen vet jag ju det, friska källor känns lätt igen.

  Tänkte på Todd Bently och dennes ”himmelsfärder”, hur han berättar om en sal full med guldpengar – ungefär som JvA kassavalv – och har han stoppar fickorna fulla. Kanske något för dem att bedja om? Att få göra sådana ”resor” alltså. Frågan är om han fick stjäla Guds pengar på det viset förstås. Och om han fick något med sig ”ner”.

  Nej, att frambesvärja guldstoff-regn är nog en tryggare väg.

  Visst är Arkens koppling till framgångsteologi tydlig. Och då ska väl inga pengar saknas. Om man har den rätta tron vill säga.

 • Har en vän till mig, vars son går på arken.. Och han har verkligen blommat ut där, så för honom har arkens undervisning varit bra.

  Sen känner jag en del andra som talar mindre bra om arken, som blivit brända där, som anser att de mjölkar folk på pengar.

  Men av det jag hört så kanske arken lyckas nå sargade människor på ett bättre sätt en tex pingstkyrkor, med sin själavård.
  Så ur den aspekten gör nog arken nytta, då det finns många i vårt land som mår väldigt dåligt. Där kan jag ju bara blicka emot min gamla pingstkyrka, vi når inte människor på det sättet alls.

 • @Eva:

  Vad anser du om själva sakförhållandet?

  Citat från Arkens hemsida:

  ”1 Vi tror på Bibeln som Guds ofelbara Ord.”

  (under Trosåskådning, punkt 1 AV 11)

  Läs sedan bibelordet (om du inte redan gjort det men det verkar inte så då du uttrycker dig som du gör)

  Fundera sedan på om det går ihop med Arkens framtoning.

 • @Sleepaz:

  Pingstkyrka? Tänkte att du hörde till papisterna. Skulle det vara så kan det finnas en förklaring till att du känner dig hemtam med Arkens undervisning:

  ”I jakt på andlig näring blev många olika källor till välsignelse; den lutherska, den frikyrkligt karismatiska, men också den grekiskt och ryska ortodoxa samt den romerskt katolska mystiken.”

  Gunnar Bergling om sin bakgrund, finns på Arkens hemsida.

 • @Lars W:
  Jag har själv aldrig varit på arken, och jag har ingen aning om hur deras undervisning är. Så jag kan inte inte svara på om jag gillar den eller ej..

  Angående det du skrev om pingstkyrka. Jag har varit pingstvän, men har numera lämnat och blivit katolik. Men jag har många vänner som är pingstvänner, är fortfarande med i samma gamla cellgrupp osv.

 • @Sleepaz:

  Jaha, då fick vi ett svar på hur denna katolska infiltration i frikyrkosverige går till. En slags trojanska häst kanske det kan kallas?

  Du hade inte behövt lämna pingst för det. Det dröjer inte länge förrän de s k pingstvännerna vallfärdar till Rom för att kyssa påvens fötter och höra honom tala ex katheter.

 • @Lars W:
  Tänker inte föra debatten vidare här, arken är ämnet.. 500 salen isf..

 • @Eva:

  Nu skall jag säga dig något otäckt som vi är många som funderar över.
  Det kanske inte är Gud som ligger bakom alla mastodontbyggen. Det kanske är djävulens ande som ligger bakom i sitt byggande av Babels torn igen
  Om Gud vill ha något utfört så har han alltid ordnat medel. Men det verkar som fler och fler står utan medel till sina ekumeniska sammanslagningar och utvidgningar

 • Lennart Svensson

  Hej!

  Måste bara säga, han Sleepaz är ju bara för go. Han måste va den snällaste och lydigaste katolik som går i ett par skor. Han visar ut sig själv till 500-salen!
  Fantastiskt. Inte mycket Protestant i honom.

  Sov gott sen, och glöm inte att ta av skorna!

  Mvh Lennart S.

 • @Lennart Svensson:

  Ja, det är fogligt. Han kan vara ett ”får” trots sin etikett. Sällsynt resonabel för att vara papist. Tydligt annorlunda än en viss annan konvertit. Kanske återvänder han till den sunda läran en dag.

  __________

  Angående Arkens koppling till trosrörelsen finns överväldigande bevis:

  ”Att församlingen Arken nu bjuder in denne John Arnott förvånar mig inte alls, jag har aldrig sett Arken som någon sann kristen verksamhet. Soaking är dessutom något som väldigt mycket liknar den s.k. flödesbön och inre bön som Arken kör med. Men det är mycket allvarligt att Sverige får ta emot en sådan här otäck falsk profet, som kommer i Jesu namn (!). Det annonseras dessutom om John Arnott i den annonsbilaga som Jesusmanifestationen skickat med både Dagen och Hemmets vän. Det här är vilseledande för vår kristenhet i Sverige, själar blir vilseledda, och det innebär en synkronisering av avfallets krafter!”

  http://www.bibelfokus.se/synkning#Anchor-14210

 • Sefast Tronde

  Ett mycket bra inlägg i ett mycket viktigt ämne!
  – Den dom som nu pågår i Guds församling, får konsekvenser och yttringar inom flera områden. Problem med ekonomin i församlingar ser jag som Guds nåd. ”Hur skulle jag lära dig att bedja om inte genom nöd.”

  Det är betecknande att i de fattigaste kristna områden i vår värld, som förfogar över bara tio procent av de ekonomiska resurserna, sker nittio procent av tillväxten. Det är alltså inte pengar som är det primära för att Guds församling skall växa.

  Vill med ovanstående inte motsäga att inte mycket gott gjorts inom många rika kristna församlingar, även där man brottas med villoläror och rika och berömda predikanter.

  Rikedom och pastorers berömdhet kan snarast betecknas som en stor fara och prövning för en kristen församling. Jag menar att detta har bibliskt stöd och flera bekräftelser från trons apostlar genom tiderna.

  Därför får vi se an med tillförsikt att Guds nåd till sist i nya mått drabbar en del av våra välkända trosförsamlingar, liksom flera andra kristna församlignar. Domen verkar till rening, helgelse och syftar till upprättelse.

  Om endast smärtan och prövningen kan rena Guds församling i vårt land så må den komma! Alla vi som delar smärtan med våra bröder och systrar får del av nåden som verkar till Kristuslikhet.

  MVH / Sefast Tronde

 • Eva

  @Hulda: Nu skall jag säga dig något otäckt ……
  …………………..
  Vad är det för mastodontbygge du skriver om? Att Arken huserar i en gammal industrilokal kan väl inte vara det du menar? Ska man få plats med flera hundra bibelskole-elever, tryckeri, kafeteria, bönerum, barnverksamhet och second hand för att nämna några saker kan man ju inte ha ett 4 manna tält precis.
  Det du nämner i övrigt visar på din okunnighet om saker du inte ens tagit reda på fakta om.

  Den här tråden liknar mer och mer ett kafferep där skvallret går och ingen vet vad man pratar om. För ingen har själv varit där och bevittnat dessa otäcka saker som man skriver allt man ”vet” om. Det är intressant att studera hur människor beter sig när någon lägger ut en ”sockerbit”! Men flugorna dras ju som bekant till hästspillningen.

 • Tycker mycket av den svåra ekonomin är båda tragisk som intressant.

  Robert Schuller åkte själv ned till Vatikanen för att få en personlig välsignelse över sin tjänst och sin kyrkobyggnad av påven. Tydligen hjälpte inte denna välsignelse bättre än andra människors välsignelse.
  Livets Ord och BTJCII…Men Arken?

 • Michael Häggqvist

  ”Men flugorna dras ju som bekant till hästspillningen.”

  Jag känner mig förolämpad av att du liknar Arken vid hästspillning…..

 • Michael Häggqvist

  Lite roligt har jag när jag läser alla kommentarer här….

  Hulda verkar anse att i princip alla karismatiska och okarismatiska kyrkor besmittats av djävulens ande…..

  Lars W ser katoliker i alla… åtminstone katoliker i blivande… Alla pingstpastorer är med på tåget till Rom tydligen….

  Lennart S har katolikskräck så till den milda grad att han gråter när han se en död katt (katt-o-lik)….

  Verkar det inte liiiiiiiite som om ni har… besynerliga ideer?

  Om ni hade sant så borde väl detta gälla i hela världen och inte bara i Sverige/västvärlden?

  I Sydamerika kan man absolut inte säga att katoliker och karismatiker går samman…lååååångt ifrån….

  Inte heller i Afrika vad jag förståt….

  Inte i Asien heller, här skiljer man på kristna och katoliker te x….

  Så om det nu är en världsvid plan, led av satans ande, att ena alla under Rom, varför ser vi inte detta här i Kina te x?

  Jag raljerar inte med er utan undrar uppriktigt.

  I alla diskusioner så framstår Eva, Slepaz som de mest vettiga här…. Inga konstiga teorier eller konspirationsideer…

  Undrar varför?

 • @Michael Häggqvist skrev: ”I alla diskusioner så framstår Eva, Slepaz som de mest vettiga här…. Inga konstiga teorier eller konspirationsideer…”

  Det är ju alltid tråkigt med kommentatorer som inte kan tygla sina fingertoppar. Utan tror att storsläggan och överdrifter är på sin plats.

  Det skapar en polarisation och gör att man glider bort från ämnet.

  Men det finns en viktig ingrediens till, som faktiskt leder till samma sak, även när den presenteras sakligt och välartikulerat.

  Eva har ju valt att uppträda som försvarare och därvid förklarat en slags oskändbarhet för Arken. Detta kan inte vara en realistisk utgångspunkt för fel begås av alla och de bör bekännas av de som är ansvariga.

  Eva har fortfarande inte förklarat vad Hesekiels profetia om Judarna har med Arken att göra. Hon kommer förmodligen inte heller att göra det.

  Att ledningen på Arken har lierat sig med ytterst dubiösa förkunnare borde man snarare bekänna än förneka.

  Hela framgångsteologin är ju en villolära som kanske bidragit mest i det stora avfallet. Destinationen verkar nu vara flum-ekumenik där man bortser från Guds Ord för att kunna vara tillsammans. Protestanter, Katoliker, New-Agare och eventuellt flera.

  Att sedan Gud kan verka med ärliga sökare har bara med nåden att göra. Detta sker då trots omständigheterna de hamnar i.

  Tänk om någon prosperityförsamling hade modet och insikten att alla klä sig i säck och aska och vända om och be att Herrens Ande återvänder och Herrens eld får verka. Inte främmande eld!

  Tänk om förkrosselse fick verka istället för ”försvarande” av felaktigheter.

  Tänk om…… Kanske det inte ännu är för sent?

  /Kjell

 • @Eva:

  Människor undrar vad som håller på att hända med kristenheten. Att det stora avfallet börjat i stora mått är det ingen tvekan om.

  Att människor blir lurade på pengar är sant och att många ledare bygger ut åt alla håll och kanter utan pengar är också sant. Dessutom ingår fler och fler oheliga allianser. Mycket obehagligt.

  Kanske du upplever kommentarerna här som ett kafferep. Själv gör jag det inte. Människor får uttrycka sig någorlunda som dom vill. Det får man inte på alla bloggar.

  Men har du tänkt på en sak Eva. Om du ser detta som ett kafferep, då sitter du med i det kafferepet och babblar du med i så fall

 • @Michael G. Helders:

  Schuller är tillsammns med många andra hög frimurare

 • Michael Häggqvist

  Kjell: ja jag håller med….

  Jag tycker att det är talande att framgångsteologer har så lite resultat att visa upp…. Stockholm är ju te x mer eller mindre onådd då det finns så få kristna där.

  Framgångsteologi enligt mig är då evangeliet har framgång, inte enskilda predikanter. Den teologin skulle behövas praktiseras mera… Men det är ju lättare att tigga om pengar antar jag…

  Suck… jag önskar så att Sveriges kristna skulle lämna alla konstiga läror och följa bibelns Gud. Det är så många jag skulle vilja se befriade från synd och död….

  Vi fortsätter och ber!

 • Linnea
 • Leif

  @Huldas undran var: Kanske du upplever kommentarerna här som ett kafferep.

  Upplevelsen är väl kanske mer som ett tesnöre, och det är väl många som är knutna till det och dras med i avfallet.

 • @jonka: Tack för det! Jag har inte ännu publicerat någon sådan serie men det finns redan skriven. Jag har fått undervisning om tiondegivande från olika sammanhang (vissa skulle du känna igen dig i) och själv både praktiserat och slutat praktisera tiondegivande. Jag ser en tydlig skillnad i både frid, frihet och välsignelse när jag faktiskt frågar Gud när jag gör min budget istället för att bara, ibland utav rädsla och osäkerhet, kör på med ”schablonavdraget”.

  Men det kanse kan bli aktuellt att publicera denna något djupare studie av tiondet i Bibeln!?

  Om du tyckte detta var intressant så är kanske de två andra artiklarna av intresse.

  Är änkan med skärven ett offer?:
  http://aletheia.se/2009/01/29/ar-ankan-med-skarven-ett-offer/

  Rör inte HERRENS smorde:
  http://aletheia.se/2009/06/26/ror-inte-herrens-smorde/

  /Marcus, Aletheia

 • @Michael Häggqvist:

  ”Lars W ser katoliker i alla… åtminstone katoliker i blivande… Alla pingstpastorer är med på tåget till Rom tydligen….”
  – – – – –

  Man börjar undra, om en ledare som Sten-Gunnar Hedin är representativ för pingtsamfundets pastorer.

  Men det finns församlingar som inte är med i Pingst-ffs och som därmed inte står bakom Charta oecumenica. Känner en ledare i en sådan som inte tänker bli kvar i församlingen om man ansluter sig till pingst-ffs – som exempel.

  Vad anser du då? Ska pingstvänner ”verka för en enda katolsk kyrka i Europa”? Ska pingstvänner samarbeta med muslimer? Ska pingstvänner ”verka för ett enat Europa”? (Dvs EU , dess utvidgning och dess konsolidering)

  – – – – –
  ”Om ni hade sant så borde väl detta gälla i hela världen och inte bara i Sverige/västvärlden?

  I Sydamerika kan man absolut inte säga att katoliker och karismatiker går samman…lååååångt ifrån….”
  – – – –
  Nej där får troende lida för att de vänder sig emot ”den allmänneliga kyrkan”.

  I Polen förstår inte evangelikala hur svenska pingstvänner kan ”gå i lejonets gap” som de gör. ”Är de inte kloka? Vi som fått kämpa så för at bli fria från Romkyrkan”.
  – – – –

  ”I alla diskusioner så framstår Eva, Slepaz som de mest vettiga här…. Inga konstiga teorier eller konspirationsideer…

  Undrar varför? ”

  – – – –
  Beror säkert på dina sympatier – inte på att du skulle vara särskilt upplyst och ha en sund och balanserad syn på Romkyrkan och dess förförelse.

 • @Kamau Mweru:

  Fantasiskt bra, Kjell.

  Många sanningar där.

  Detta med ”säck och aska” borde tas på allvar. Om man tar Bibelns ord på allvar.

 • @Leif:

  Nej jag undrade inget Leif. Jag svarade Eva bara

 • Linnea

  @Kamau Mweru:

  ”Eva har fortfarande inte förklarat vad Hesekiels profetia om Judarna har med Arken att göra.”

  Oavsett sammanhanget här menar Du verkligen att Hes. 34 bara skulle gälla BARA JUDARNA och inte Guds andliga Israel så delar jag inte Din uppfattning?!

 • Eva

  @Linnea: ”Eva har fortfarande inte förklarat vad Hesekiels profetia om Judarna har med Arken att göra.”
  ….

  och varför skulle jag förklara DET? Jag beskrev bara Arkens vision och slutsatser som andra drar får väl stå för dem.

 • Lars och Lennart, jag tror ni skulle tjäna lika mycket på att ha en mjukare ton som Eva skulle tjäna på att läsa sakargumenten i det ni och Peter Simon skriver.

 • @John Nilsson:

  Jo, det finns en del att tänka på. Ska ha Kjell här som förebild. Försöka. Men något måste det spetsas till ibland. Det får läsare att lystra. Om man inte kör det generellt. Ibland blir adrenalinet kännbart med när vissa vägrar att förstå sakargument.

 • Linnea

  @Eva:

  Min fråga ställdes till Kjell om han verkligen inte tror att Hes.34 också skulle gälla de inympade grenarna i det äkta olivträdet och inte bara judarna.

  Jag har bott nära Arken i tretton år och har en familjemedlem som gått bibelskolan där. Jag känner väl till Arkens vision och i det avseendet v.g. utslagna och sargade måste jag tillså att Arken gör och gjort en stor insats i att upprätta och stärka det svaga.

  Själv har jag fått enskild förbön på Arken med Ord från Herren som löst och burit mig i många år.

 • Michael Häggqvist

  ”Beror säkert på dina sympatier – inte på att du skulle vara särskilt upplyst och ha en sund och balanserad syn på Romkyrkan och dess förförelse.”

  Sved det till lite i köttet där när jag sa sanningen? ;.)

  Ärligt talat så tycker jag att du går för långt åt andra hållet…

  Hur är det med alla de ofrälsta människorna i din omgiving? Vittnar du lika mycket som du ”jagar” katoliker?

  Här i Kina behöver vi flera bibellärare och missionärer: Herren kallar kristna till Kina Lars W! Kanske du är en av dem?

  Du kanske inte kan hitta så värst många pingst-katoliker här, men en hel del ofrälsta finns det!

  Vi behöver dig!

  För att göra saker och ting klart: jag delar uppfattningen att Mariadyrkan osv är till 100% fel.

  Men det är väl lika hemskt att kristna faller för mammon, homotrenden, framgångsteologi, liberalteologi som Mariateologi….

  När får vi se artiklar på Atlethia som beklagar faktumet att stora delar av Svenska folket är på väg att gå förlorade?

  Att jag tog upp restan av världen Lars W var för att visa att du kanske har fel ang att alla ska till Rom…. Annars så skulle det ju synas över HELA världen… inte bara i en liten del av den, eller hur?

  Varför finns inte detta i kina? Det finns numera så många kristna här att snart går vi om Europa! Kanske det redan är så…. Så då borde väl rimligtvis ”Rom”förförelsen försöka spridas här också eller?

  Men jag är bara en stackars missionär i Kina som inte har samma teologiska bredd och djup som er andra, ni kanske vet mer än vi här i Kina om läget i världen, vad vet jag.

  Jag är absolut inte emot att man debaterar katolska kyrkan osv, men liiiiite repig skiva blir det….

  OT: Igår berättade min frus barndomskompis att hon börjat gå på bönemöten… (hon har inte tagit steget ut att ta emot Jesus ännu) Hon frågar om synd och om försoning…. spännande!

  En gemensam vän vill nu bli döpt (hon kom till tro för ett litet tag sedan), detta är fantastiska nyheter som hänt under bara 3 veckors tid! Herren verkar mäktigt OAVSETT LAND! Om man säger JA till Hans kallelse!

  Detta betyder inte att ni inte får disskutera, men fråga Herren så kan han använda er mäktigt!

  (Förlåt OT)!

  Amen!

 • @Lars W:

  Pingst-ffs står inte bakom alla delar av ”charta Oecomenica”, vilket jag påpekat tidigare:

  http://buggfix.blogspot.com/2010/04/i-manniskor-varen-icke-sa-religiosa.html

  Men ni kanske föredrar att fortsätta sprida dylika lögner…

 • Känner ingen ”sveda i köttet”. Inte det minsta. Sanningen är det bästa som finns. Och det fanns nog en del i inlägget. Det jag ser angående Romkyrkan och farlig ekumenik gäller i första hand Europa. Det som undertecknad – tillsammans med många – ser som ändtidens vilddjur i form av EU. Ett religiöst och politiskt Romarrike i ny tappning.

  Jag kommer gärna till Kina när det blir dags. Det finns såsom undertecknad redan skrivit om i några kommentarer profetiska uttalande att Kina blir en kristen nation. En mycket tilltalande och tanke som ger en stor vision. Visst blir Kina en nation tillhörande Messias när Tudenårsriket kommer men det kan också ske i god tis innan dess. Har en släkting som missionerar i Kina b t w.

  Men före Kina känns Ryssland mer angeläget. Känner att trosrörelsen har sått en del ”draksådd” där. Det finns mycket som behöver rättas till. Så vem vet var undertecknad ”poppar upp”.

  Tack för det givande inlägget, Michael.

 • @Ludvig:

  Om Pingst-ffs anser att Charta oecomenica är felaktigt ska man omedelbart säga upp avtalet. Beror det på SKR att man inte kan säga upp det ska man omedelbart avsäga sig medlemskapet där. Är inte Pingst-ffs redo att dra sig ur SKR av dessa skäl ska de pingstförsamlingar som vill verka evangeliskt omedelbart lämna Pingst-ffs. Tillhör du en församling som inte vill lämna Pingst-ffs av dessa skäl ska du omedelbart lämna församlingen och söka dig till ett evangeliskt sammanhang. I annat fall stödjer du:

  Arbete för en enda katolsk kyrka i Europa.

  Arbete för ett enat Europa – EU.

  Arbete för samverkan mellan kristendom och islam. M m.

  Och detta kommer att bli till fall.

 • @Linnea skrev: ”Oavsett sammanhanget här menar Du verkligen att Hes. 34 bara skulle gälla BARA JUDARNA och inte Guds andliga Israel”

  Sammanhanget handlar ju om Judarnas spridning över hela världen och hur detta ”vanärar” Guds namn.

  Och hur Gud sedan kommer att samla hem dem till landet Israel.

  Det kan säkert finnas lärdomar i detta, men att de inympade grenarna kommer att bo i landet Israel tror jag inte.

  Har du någonsin lyssnat på Seth Erlandssons tolkningar av profetiorna?

  Du hittar honom här: http://www.kristenmp3.se/

  Kanske intressant att göra det?

  /Kjell

 • @Kamau Mweru:

  Jag ser som du en profetia om Israels folk. Vi har inget mandat att läsa in diverse symboliska uttydningar i var och varannan profetia. Tvärtom finns det tydligt anvisat när en profetia ska förstås symboliskt och då finns även uttydningen nedskriven.

  Israel ska fördelas mellan Israels barns stammar helt i enlighet med Hes kap 46-48.

  Men sedan har vi stora områden däromkring som man kan ana administreras av Israel och som delvis blivit folktomma efter Harmagedon. Kanske ”de inympade” får sina besittningar där i mån av önskemål? I landet mellan Egyptens flod och den stora floden Eufrat. I land bestående av öknar som till stora delar kommer att blomma i den kommande tidsåldern. I o f s anser undertecknad att hela jorden blir ett paradis då men det kan vara fint att ha nära till Jeruslaem då Lövhyddohögtiden ska firas gemensamt av jordens folk.

 • Simon Peter

  @Eva
  Kommer just ut från en underbar sabbatsvila i ljuv gemenskap med Herren själv. Känner mig stärkt att ytterligare bemöta dig. Att du inte klarar av att bemöta mina argument ger mig starkare medkänsla med dig.
  Arkens ekonomi är i gungning! Arkens ekonomipersonal och ledning vet att det bara är bön till Gud som gör att Arken ska kunna betala sina räkningar. Man har just köpt ljudutustning för hundratusentals kronor. Undrar om lönesänkningen räcker för att betala den notan?
  Jag tror att domen mot Arken kommer nu av flera orsaker.
  Linda Bergling bjöd in personer som blivit berörda av Gud under jesusmanifestationen till förbön i katolska kyrkan där hon hade släpat in ett förbönsteam. Förutom att det var en vånda för dessa stackars förebedjare att vistas i en lokal full med avgudar så gav hon publiken på jesusmanifestationen ett intryck att det är OK att gå till en katolsk kyrka! Vilket svek mot hennes makes stabila lutherska arv! Att hon sedan står i spetsen för denna manifestation tillsamans med katoliker och präster som viger homosexuella gör inte saken bättre. Hon vet ju att jesusmanifestationen i världens största katolska land, där väckelsen startades av svenskar, bara är med protestanter. Ett svek mot det svenska väckelsearvet.
  Lindas hem visade sig vara fullt av avgudar och ikoner när hon var med i ett underhållningsprogram om mat på TV. Tecknen på avfall är många på den sjunkande Arken. Den överdrivna nådesförkunnelsen och tron att vi är rättfärdiga och inte rättfärdiggjorda har gjort att Gunnar verkar tro att han är Gud.
  Han predikar och säger att; ”Mina får hör min röst. Jag är församlingens herde och den som inte hör min röst är inte ett av mina får.” Han tror precis som Kenyon, Hagin och Hinn att vi är gudar. Han bekräftar detta med sitt kroppsspråk när han går fram och tillbaka framför församlingen innan mötena och inspekterar den med barsk uppsyn. Det finns bara en herde vars röst vi ska höra och han heter inte Gunnar. New Age och ekumenik har vunnit insteg alltför tydligt på Aken. Benny Hinn sitter till och med i styrelsen på det universitet som Arken är en filial till.
  Det finns mycket, mycket mer att säga och mycket mer kommer att komma fram under den här belysningen av Arken. Jag kan aldrig glömma när Gunnar tackade gud att vi är friköpta från lagen. Lagen ligger kvar i Arken som finns i himlen. Om man tror att man inte måste följa lagen öppnar man fältet för all sköns laglöshet. Jag kommer att återkomma till exempel på detta Det här kanske kan bli en tankeställare och inte ett kafferep. Kom du förresen ut i luften för att rensa dina tankar? För min del känns luften betydligt renare nu när sanningens ljus börjar lysa klarare. Endast sanningen gör oss verkligen fria.
  Shalom
  Simon

 • Eva

  @Simon Peter: Vad hjärtat är fullt av talar munnen och vad ditt hjärta är fullt av framgår alldeles tydligt! Det du skriver andas ondska och det du påstår är dina egna fantasifoster.
  Det är inte Guds ärenden du går!
  Förvänta dig inte några ytterligare kommentarer från mig.

 • ester

  @Simon Peter: ”Jag tror att domen mot Arken kommer nu av flera orsaker.
  Linda Bergling bjöd in personer som blivit berörda av Gud under jesusmanifestationen till förbön i katolska kyrkan där hon hade släpat in ett förbönsteam. ”
  Amen! Där blev det sagt!
  När jag hörde att Linda hade lett bönen i S:t Eugenia katolska kyrka inför Jesusmanifestationen, blev jag uppriktigt sagt, förtvivlad.
  Har i flera år bett för Linda och Gunnar att inte dom också skulle börja gå den väg som Livts Ord går på. Frågan är om de inte redan har börjat!?
  Visst tror jag också att de har hjälpt människor, men mitt ifrågasättande av deras sätt att ta emot och pressa pengar av hjälpbehövande, har jag erfarenheter av. Så det är verkligen inget förtal som sign. Eva vill ha det till. Tycker att du borde skämmas för ditt nedlåtande sätt mot dem som har andra upplevelser än du själv. Det gynnar inte Guds rikes tillväxt.
  Dessutom är Gunnar Berglings undervisning om att ge tionde på bruttot av inkomsten, obiblisk.
  Men dom får ju förstås mera pengar då!
  Det är krassa fakta.

 • @Lars W:
  Vad jag vet finns inget avtal att säga upp. Hur lyder avtalet? Vilka har enligt dig signerat det och var finns orginalet med signaturer till beskådan?

  Att pingst-ffs valt att stå kvar som medlemmar i SKR trots påtryckningar handlar väl mest om hur de ser på SKR. Varken jag eller Hörnmark förstår varför ni bråkar om den saken.

 • @Eva:

  Går Katolska kyrkan Guds ärenden?

  Blev mycket illa berörd av det Simon berättar om förehavanden under Jesusmanifestationen.

 • @Ludvig:

  Har du inte ens läst avtalet? Skrämmande om du arbetar i ledande ställning.

  ”Vi förbinder oss” återkommer gång på gång t ex så här:

  ”Vi förbinder oss
  … – att sträva mot målet eukaristisk gemenskap.”

  D v s arbeta på underordnande under Rom.

  ”Vi förbinder oss
  …– att samarbeta med muslimer i gemensamma angelägenheter.”

  Inledande ”trosbekännelse”:

  I
  Vi tror på
  ”en enda, helig, katolsk och
  apostolisk kyrka”

  Man tror alltså inte i första hand på Kristus enligt dokumentet utan på en ”katolsk kyrka”. Vi vet nog båda vad som avses.

  En annan otäck formulering:

  ”Kyrkorna stöder ett enande av den europeiska kontinenten.”

  Detta enande sträcker sig nu långt bortom ”kontinenten” – Nordafrika inlemmas genom Medelhavsunionen och man lägger ut sina fångstarmar i öster ända till Azerbadjan.

  Arbetar du i Pingst-ffs känner du säkert till vilka medlemskyrkorna i SKR är.

  http://www.skr.org/faktaomskr/medlemskyrkor.4.95ef17103e1e03476800020359.html

  Här är avtalet:

  http://www.skr.org/download/18.a791285116833497ab800015122/charta_oecumenica.pdf

  Du känner säkert till att arbetet är långt framskridet när det gäller uppfyllande av dokumentets förverkligande.

  Vad anser du angående interreligiös bön? Vad anser Pingst-ffs?

  http://www.skr.org/arkiv/notisarkiv/svensktinterreligiostradbildat.5.261a9061128638f3c228000411.html

 • @Simon Peter:

  Känner mig lite deppig faktiskt, blir det någon ledare kvar överhuvudtaget?

 • Eva

  @Hulda: Varför tror du att Simon Peter t.ex. har monopol på sanningen för? Ska du gå efter allt som skrivs här på bloggen då kommer ingen ledare att nå upp till den nivå du förväntar dig. Så ha inte det som skrivs här på bloggen som måttstock när det gäller ledarna i olika församlingar, för det är långt ifrån sanningen mycket av det som påstås här.
  Man blir inte häst för att man går in i ett stall så besök olika sammanhang och bilda dig en egen uppfattning och gå inte efter allt som skrivs här.

  Det positiva överväger men det kommer aldrig fram. Däremot frodas fördomar här. Ruskigt men sant!

 • Eva

  @Lars W: Du silar mygg och sväljer kameler. Ifrågasätter du aldrig utan köper rakt av det som skrivs om Arken och deras pastorer? Vem här har monopol på sanningen anser du?
  För min del är det inte mycket jag köper här måste jag säga. Men kliar det i öronen då tar en del till sig hela smörjan.

  Men det som inte är sanning brukar självdö i brist på näring så det blir en rätt stor skithög kvar av mycket som påstås vad gäller Arken. Gödsel sprider man på våren så det är dags att avsluta ”vårarbetet” nu tycker jag.

 • @Hulda:
  Såja, nu skall vi inte deppa.
  Ni har ju varandra här.. Ni som besitter sanningen här på alethia, kan väl bilda en egen församlingen och upplysa världen om er sanning..
  I princip alla samfund gör ju fel men ni gör rätt. Så vad väntar ni på? 🙂

 • @Eva:

  Jag tänker inte på Simon Petrus alls Eva, Jag har verkligen inget emot honom.

  Inte heller tror jag att allt som skrives här är sant. Nej jag tänker på allt sammantaget med all den osunda ekumeniken. Man blandar sig i och med vad som helst verkar det som.

  I sanning är det stora avfallet mitt ibland oss med många sjuka yttringar, lögnaktiga och peninggiriga ledare och finurliga lurendrejare som påstår att dom går Guds ärenden när dom bara är ute efter att fylla sina egna feta bukar och stå på barrikaderna och gallskrika och där emellan glänsa i storhetsvansinne.

  Fy fy fy för den lede säger jag. Tvi tvi tvi vilken skit det blivit. Det är därför jag tycker det känns ledsamt Eva.

  Men som tur är så har inte alla fallit eller dragits med i det här. I GT när profeten misströstade och trodde att han var ensam kvar. Då sa Herren till honom att han inte var ensam. Det fanns 700 till som inte hade böjt sina huvuden för baalerna.

  Bland sådana troende vill jag vara. Jag vill vara bland dom som INTE säljer HerreN Jesus Kristus för en ”strålande, glimmande”vinst. Jag vill vara bland dom som inte böjer sina huvuden för baalerna eller de falska profeterna, oavsett vilken skepnad dom kommer i.

 • @Sleepaz:

  Talar du till mig. Jaha! Och du håller på med vad?

 • @Eva:

  Finns det ingen sanning i det menar du? Att Arken tog sökande till en katolsk kyrka för förbön?

  Att Gunnar Bergling välsignats av katolicism har han själv skrivit.

 • Eva

  @Lars W: Av enbart prakiska skäl använde man den platsen till förbön så att lägga annan innebörd i det är att sprida lögn. Somliga drar slutsatser här som är långt från verkligheten.
  Alla som deltar i Jesusmanifestationen har inte samma åsikt om allting men det var JESUS som skulle vara i centrum och det var avsikten med manifestationen. DET trodde jag alla förstått.
  Så den som drar en massa andra slutsatser är ute för att skapa intresse för sin egen person och själv stå i strålkastarljuset.

  Det finns många andra mycket intressanta och positiva aspekter som borde belysas men det blir tyvärr ett smalspårigt perspektiv på det mesta här.

 • @Eva:

  Jag tror inte det på något vis var nödvändigt att böja knä inför avgudabilderna i denna katolska s k kyrka. Förbön kan man ha precis var man vill. Ute i Guds fria natur är det allra bäst.

  Att avslöja den falska ekumeniken har inget med att ”stå i strålkastarljuset” att göra. Det handlar om att kraftfullt varna dem som är på väg mot evig förtappelse. Och än viktigare att varna dem som är på väg att förleda andra att gå den vägen. Därför att:

  ”Men den som förför en av dessa små som tro på mig, för honom vore det bättre att en kvarnsten hängdes om hans hals och han sänktes ned i havets djup.”
  Matt 18:6

  Vad anser du om att Gunnar Bergling säger sig varit välsignad av katolicismen?

  Du verkar ta denna bloggpost mycket personligt. Man kan fundera på vilken ställning du kan ha i Arkens hierarki. Eller annan anknytning.

 • Eva

  @Lars W: Jag måste skratta åt dina spekulationer och det är verkligen märkligt hur hjärnspöken florer på den här bloggen.

  Jag ingår inte i någon hierarki någonstans kan jag meddela.
  Huruvid någon överhuvudtaget välsignats av katolisismen får väl var och en ge sin upplevelse av det är inte min sak att avgöra.
  Men lite mer vett och sans skulle den här bloggen må bra av. Nu är det fritt spelrum för allehanda galenskaper tycker jag.

  Tänk på att människor som läser här kanske är sådana som tar allt på allvar även det som inte ens ligger i närheten av sanningen. Kanske rycks marken undan deras fötter på grund av skriverierna här. Vem tar ansvar för det?

  Man måste vara nyanserad innan man skriver saker som påverkar andra och ta reda på sanningen så långt det går anser jag. Det har man inte gjort här alla gånger.
  Handen på hjärtat! Var har man sitt hjärta om man bara fokuserar på mörkret, smutskastar och baktalar och hela tiden gräver i det?
  Kanske finns här rättshaverister som inte kan gå vidare utan har fastnat i ett destruktivt mönster och måste förtala allt och alla?
  Fundera på det!

 • @Eva:

  ”Jag måste skratta åt dina spekulationer och det är verkligen märkligt hur hjärnspöken florer på den här bloggen.”

  ”..galenskaper…”

  ”Men jag säger eder: Var och en som vredgas på sin broder, han är hemfallen åt Domstolens dom; men den som säger till sin broder: ‘Du odåga’, han är hemfallen åt Stora rådets dom; och den som säger: ‘Du dåre’, han är hemfallen åt det brinnande Gehenna.”
  Matt 5:22

  Du ska tacka din Skapare att det står ”han” här och sedan fundera vidare på vad Paulus menar med orden i 1 Kor 14:34-35

  Om man med sina inlägg här ”rycker undan marken under fötterna” för någon så ska det noteras med tacksamhet då de tydligtvis i sådant fall ställt sig på mycket osäker mark. Endast den fasta Klippan ger säker grund att stå på.

 • Eva

  @Lars W:

  Och….?

 • Om man ska vara konsekvent i Jesusmanifestationen kanske man bör bjuda in Jehovahs vittnen också? Jag säger inte detta menat som någon överdrift.

 • Eva

  @John Nilsson: Ja skulle dom vara med har dom svängt i 90 grader. För som kristen kan du inte bedja med ett Jehovas vittne. Dom betraktar inte kristna som Guds folk utan som otrogna, så det faller där. För JV är Jesus skapad och inte född av en jungfru t.ex.

 • Lennart Svensson

  Hej John!

  Mycket kärleksfullt förslag av Dig ang. Jehovas.
  Vi får inte heller glömma mormonerna. Ingen ska väl behöva lämnas utanför detta andliga kram-kalas. Ska det va ”oneness” så ska de va det. De ska väl löpa ko-KAIN linan ut s.a.s
  De kan ju få vara med som ett tillägg, för det är de lika duktiga på som katos.

 • Lennart Svensson

  Hej Eva!

  Fast Jehovas har det gemensamt med katoliker och muslimer, att de anser att de är kyrkan med stort K.
  Om de slår sina påsar ihop, kommer de heta KKK. Vi andra, Utan Riktig Kyrka, blir då URK.
  Slår Linda och Josef ihop sina påvar, kan de heta ARKKEN.

  Mvh LEON.

 • @Lennart Svensson:
  Ni kanske kan starta en egen församling som heter ”urken” ? 🙂

 • Lennart Svensson

  Hej Sleepaz!

  Tack för tipset!
  Om vi går ihop med katolikerna
  så kan vi heta ”murken”, med m som i ?

 • Eva

  @Lennart Svensson:
  Har du tappat stinget, du kan ju vara roligare . 😀

 • @Lennart Svensson:
  Martyrer kanske? :p

 • @Eva:

  Och?

  Inte kunde jag tänka mig att en så manhaftig dam kunde bli svarslös?

  Eller så har du tagit till dig Guds ord genom aposteln Paulus.

  (Manhaftig… vilket ord…)

 • Lennart Svensson

  Hej Eva!

  Underbart att se Dig le.
  Du verkar vara en stARKen

  Mvh L.S

 • @John Nilsson:

  Nej deras syn på Jesus skiljer sig inte nämnvärt från Romkyrkans. Skapad eller född… i praktiken ingen skillnad. JV har ju dessutom aldrig satt någon ”jungfru Maria” framför Honom.

 • Lennart Svensson

  Hej Sleepaz!

  Underbart när Din humor kommer fram.
  Det var som förr när du var ute på isen och hade det glatt. Nu har Du fått både katolskt klister och mus-lim under grillorna. Kom tillbaka till det levande vattnet hos pingst. Det löser upp allt lim.

  Mvh Leo

 • Eva

  @Lars W:

  Ja men nu är det ju så att JV är en regelrätt villolära med de skrifter de följer vid sidan av bibeln eller hur? Med all den familjesplittring som följer i spåren av deras lära. Lagiskhet som driver folk till psykiskt sammanbrott. Utfrysning och bortstötning av den som inte tror som dom och pedofili.
  Vägran att ta emot blod så människor får heller dö än räddas.
  De firar inte jul till minne av Jesu födelse och inte födelsedagar heller.
  Du är ju inte seriös när du föreslår att de ska delta i Jesusmanifestationen.

 • @Eva:

  Jag tycker inte någon seriöst Bibeltroende ska delta i Jesusmanifestationen (om det nu blir någon mer – vi kan ju be att så inte sker)

 • Eva

  @Lennart Svensson:

  Tack!
  Jag är mycket roligare än du tror ! 😉

 • Lennart Svensson

  Hej Eva!

  Men mormonerna då? De får ju ha flera fruar så där är det nog inte så mycket pedofili. Sen har de ju en egen stat också, precis som katos. De kan väl heller inte lämnas UTAHnför?

 • Eva

  @Lars W:

  Det är just därför många deltar i Jesusmanifestationen för att de är Bibeltroende och vill proklamera Jesus inte att proklamera att man är överens i alla toelogiska frågor. Man måste förstå skillnaden.
  Man kan inte dra alla över en kam och säga att de har lierat sig med den eller den för så är det inte. Frågan är mera komplex än så.
  Alla har INTE samma syn på teologiska spörsmål som går i tåget. Men man enas kring att proklamera och stå för Jesus.

  FOKUS på JESUS!

  🙂

 • Eva

  @Lennart Svensson:

  Mormonerna bygger sin tro på egenrättfärdighet och inte nåd så dom platsar inte heller. Deras ideer har dom hittat på själva. Så vad Jesus har gjort för dem är inte det dom fokuserar på. Villolära alltså.

 • @John Nilsson:
  Lämna Haggaj&co utanför detta tack.

 • Eva

  @Lars W:

  Jag skrev Och..? för att jag inte såg någon substans i ditt svar som var så luddigt, vet inte vad du avsåg. Lite långsökt var det.

 • @Eva skrev: ”Vägran att ta emot blod så människor får heller dö än räddas.”

  Eva, vi går off topic så kanske min kommentar suddas …..

  A. Jag har absolut inget samröre med JV. Min bakgrund är pingst och jag har inget emot att fortfarande kalla mej ”pingstvän” men då utan alla köttsliga excesser.

  Men, när du tar upp blodförbudet kan jag inte låta bli att reagera.

  Visst vet jag att du undviker alla läromässiga kommentarer, men denna får du inte delegera, eller strunta i.

  Att rädda liv är något helt annat i sjukhusen och i Guds rike. I Guds rike handlar det om ”zoe” inte om ”bios”.

  Troligen skulle jag bli feg och ta emot blod om det behövdes. Men jag är faktiskt inte säker på att jag då handlar rätt. Hoppas jag är medvetslös om det skulle hända.

  Skulle ta med det i varje stilla stunds bön i ”förlåt oss våra skulder” resten av livet.

  Vore faktiskt intresserad av kommentar från messianer om detta.

  /Kjell

 • @Lennart Svensson skrev: ”Men mormonerna då? De får ju ha flera fruar så där är det nog inte så mycket pedofili.”

  Lika som muslimerna anser de att 13 åringa flickor är mogna att bli brudar till 60-åriga gubbar.

  Du saknar kunskap på detta område.

  Det handlar om systematisk pedofili av gubbar som har blivit halvt eller helt impotenta!

  Framgångsteologi (prosperity) handlar alltid om eros-dyrkan och köttslig vinst.

  Eros har inte bara med sex att göra. Även med pengar, ägodelar och makt.

  Tänk vilken makt att som äldste i en mormonkyrka kunna missbruka en 13-årig flicka, ja flera, utan att tas av polisen!!!!

  Ingen Ferrari kan ge så mycket köttslig tillfredställelse.

  Satan belönar synden momentant med välbefinnande som står i proportion till överträdelsens storlek.

  Den som förför en av dessa Hans minsta, korruperar Herrens Ord och skändar alla familjerelationer kan räkna op en ”High!!!” som kokain inte kan matcha.

  /Kjell

 • @Eva:

  Anser att mormoner och JV bygger sin tro i lika hög grad på Jesus som Romkyrkan. De tillber ju ingen påve istället för Jesus till exempel.

 • Här finns en kille som vet vad han talar om. Lennart Jareteg. Han berättar om ”Det stora avfallet” ”Det antikristliga skiftet” om RKK, LO, Benny Hinn, mormoner, frimurare osv…

  Man skulle kunna säga att han är ordentligt påläst om sista tidens avfall och alla falska profeter minst sagt. Ge dig en stund och lyssna så är jag säker på att du kommer se och förstå vad det är som egentligen händer. OCH vet du, hans huvudsakliga källa är BIBELN

  http://www.bibelfokus.se/avfallet

 • Eva

  @Hulda:
  Jag tror inte Lennart Jareteg har hela sanningen och får ifrågasättas som alla andra. Ingen har ljus över allting i andliga frågor. Många vill göra anspråk på att vara de som tror sig veta och ha svar på allt
  Följ mig, sa Jesus.

 • Eva

  Jag vill ringa i varningsklockan och uppmana alla att ifrågasätta de som ständigt varnar för allehanda mörkersaker och skrämmas. Det blir en enorm snedbalans och nåden och Guds kärlek kommer i bakgrunden. Precis vad djävulen vill att vi ska göra för då ger vi upp så småningom.

  Vi vet vad som ska komma om vi läser Bibeln, men sysslar man bara med det mörka så riskera vi att tappa tron. Man kan bli så bunden att man ger upp sitt kristna liv för det är ju ändå kört.

  Gud har allt under kontroll och han vill alltid ge oss det goda. Vi har en fast trygghet i Kristus Jesus.
  Den enorma rikedom vi har fått del av när vi blir frälsta är det som vi ska ta vara på.
  I Luk 15:31 står det att ”allt mitt är ditt och jag är alltid hos dig. ”

  Vi är aldrig övergivna, aldrig faderlösa och saknar aldrig det vi behöver. Vi har en enorm trygghet och frihet och varför då gräva i mörkret hela tiden?
  Släng mörkerpredikanterna överbord och hänge er åt nåden och glädjen i Kristus Jesus istället. 🙂

  Amen

 • @Eva:

  Visst, men innan du uttalar dig om Jareteg kan du väl lyssna, sen kan du säga vad du anser, inte innan väl. För jag förmodar att du inte hunnit lyssna ännu. Här ifall du missat den

  http://www.bibelfokus.se/avfallet

 • @Eva:

  Om man stannar i mörkret under Vatikanens skugga har man ingen framtid.

 • Eva

  @Lars W: Naturligtvis är det så men inte sitter jag där i alla fall.
  Sen är det viktigt att pröva traditioner mot bibelordet och det ansvaret har varje kristen. Att överlåta åt andra att tänka åt en är livsfarligt.

 • Kalle

  Enligt tiondet så tror jag att det var det tillhör det gamla förbundet, man gav enligt vad lagen angav för att det dåtida samhället skulle fungera med religiös och politisk övermakt. I nya förbundet ger vi enligt vad Gud läger på vårat hjärta. En mångmiljadär kanske ska ge 90 % en ensamstående mamma som lever på bidrag kanske ingenting tills hon byggt upp en stabil ekonomi. Gud älskar en glad givare, där är grunden./Kalle

 • Lennart Svensson

  Hej Eva!

  Mycket bra inställning Du har ang:
  ”Att överlåta åt andra att tänka åt en är livsfarligt”.
  Därför ska man inte vara med i sådana ”hypnos-sekter” som Arken och Livets Ord.
  Jag var med i en liknade ”Herde-skaps”-församling en gång. Jag tog upp det med pastorn, att det var en villolära det där. Pastorn svarade med att:
  ”Passar det inte, så kan Du lämna”.
  Jag tänkte själv och det var inte populärt. Jag lämnade och räddade mitt andliga liv. Både Pastorn, Herdeskaps-läran och Församlingen gick en andlig död till mötes och ingen av de tre existerar idag. Min fru blev andligt knäckt och lämnade både Gud och mig. Men jag lever i ett lyckligt celibat och mitt andliga liv frodas.

  Mvh Lennart Svensson

 • @Eva:

  Har stort förtroende för Jareteg men håller med Eva att Jaretegs ifrågasättande bör ifrågasättas 🙂

  Som gammal vän till pingsten eller pentekostal som det så fint heter nuförtiden så förefaller mig Jareteg lite som en klassisk sydstats baptist (de som bl.a. menar att tungotalet är från djävulen). M.a.o. verkar han mer eller mindre se new age spöken i alla former av karismatiska sammanhang.

  I stora drag tycker jag att den info han tagit fram är både bra och viktig men låt oss inte göra några dogmer av vare sig aletheia material eller bibelfokus….

  /D

  P.s. Tack för att du lättade upp stämningen ett par tre hack Lennart S. . Det behövdes

 • Lennart Svensson

  Hej Vänner!

  Ang. vad ämnet handlar om, ekonomisk kris i en ”trosförsamling”, så tycker jag en kommentar här var bra, som försvann i mängden. Det var den från ”Elvor”.
  Hon skrev:
  ”Ett råd till livets ordare och Arken-medlemmar borde nog vara:
  Ge inte en krona mer, utan låt (de storordiga) pastorerna vara föredömen och bevisa sin egen ”stora tro” som de så vitt och brett tydligen predikar om.”
  Helt riktigt. Stoppa the ”cashflow” från medlemmarna. Nu är det dags för påvarna att visa vägen, hur man gör när man vandrar i tro.
  Det förvånar mig ofta, att ju större förkunnare av tro, desto större tiggare är de. Redan 1989 var jag på ett möte med Gunnar Bergling. Predikan handlade givetvis om givande av stålar. Måste säga att det var det roligaste ekonomi-predikan jag hört. Han la upp predikan på ett väldigt humoristiskt sätt.
  Alla de här ”hypnos-gubbarna” är ofta väldigt roliga. Jag har skrattat gott på möten hos Ulf Ekman. Gunnar Bergling kan också vara väldigt rolig. För att inte tala om Morris Cerullo och Benny Hinn. Har alltid tyckt Morris påminner om en mexicansk bandit. Enda som fattas är en sombrero och ciggarill i mungipan. Benny är ju bara för go i sin häftiga frilla. Att han bara får ihop den.
  Hitler såg också väldigt komisk ut, men ack så farlig. Och det är just det de är, de här ”hypnositörerna”. Farliga för det andliga livet.
  Gud kommer att ta hand om de här herrarna. Han gör som poliserna gör, när de knäcker ”Hells-Angels”. Han knäcker dem ekonomiskt till att börja med. Dra ut från dem, säger Gud till sina barn. Livsfarligt område. Får ej beträdas!

  Mvh Lennart Svensson

 • @Eva:

  Det var glädjande att du inte sitter i det mörkret, men Arkens personal tog tydligen sin tillflykt dit. Och herr Bergling anser sig välsignad av katolicism som sagt var.

 • Eva

  @Lennart Svensson: Men jag lever i ett lyckligt celibat och mitt andliga liv frodas….

  ———————

  För det första…..om du tror du ska hitta den perfekta församlingen så kommer du aldrig att hitta den. Församlingen består av människor som du och jag med fel och brister.

  För det andra så är ju tanken med församlingen något som kommer från Gud. Du går ju miste om det speciella beskydd som församlingen innebär och den andliga gemenskap som Gud har tänkt att vi ska ha med varandra, bland annat.

  För det tredje undrar jag om det är bitterhet som gör att du står utanför en församling. Eller rentav upproriskhet och i detta fall mot Gud eftersom du envetet håller fast vid inställningen att du klarar dig på egen hand. Då är du helt i linje med vad djävulen applåderar. Ja jag vet att jag är rak nu.

  Men jag skriver detta i kärlek. 🙂

 • @Kalle:

  Du har precis rätt där. Så här säger nämligen Bibeln:

  ”Var och en give efter som han har känt sig manad i sitt hjärta, icke med olust eller av tvång, ty ‘Gud älskar en glad givare’.”
  2 Kor 9:7

  Inga procentsatser där inte. Man bortser fran allt gammaltestamentligt men anser att detta bud om 10% kvarstår. Och i o f s har det inte sitt ursprung i Lagen utan i Abrahams allmosor till Melki-Sedek, prästen i Salem, som ju sägs vara en förebildad Messias.

  ” ‘Och välsignad vare Gud den Högste, som har givit dina ovänner i din hand!’ Och Abram gav honom tionde av allt.”
  1 Mos 14:20

 • @Eva:

  Jag har det numera ungefär som Lennart. Jag räknar inte med att hitta någon församling. Ser som flera på denna blogg hur avfallet eskalerar. Man kan ju välja det minst onda men det känns ändå fel.

  Man får hoppas man får leva så länge att man får se den sanna försmlingen. Den slutliga Messianska församlingen med en enda ”kyrka” på Tempelberget i Jerusalem där man tillbeder den ende rätte Konungen. Som Hesekiel ser i sin vision nedtecknad i Hes 40-48 och som Sakarja beskriver kortfattat i kap 14.

 • Eva

  @Lars W:

  Varför måste du utgjuta så mycket negativitet?
  Det är inte som du påstår heller!

  Personal brukar vara ledig på helgerna och om du sökt få tag på dem och inte lyckats kan du ju försöka på vardagar. 🙂

  Skriv något riktigt positivt för en gångs skull. 🙂

 • Torbjörn S Larsson

  @Eva:

  Bröder, jag håller med Eva här.
  Sluta leta den perfekta församlingen.
  Ni skulle vara till välsignelse och få välsignelse.
  Jag är säker på att Arken har varit till stor välsignelse även om ett och annat kunde gjorts annorlunda.

  Församlingen är Kristi kropp och tar instruktioner från huvudet.
  Fötterna trampar ormens huvud, visst är det underbart med delaktighet i Jesu fysiska kropp och vara med och trampa.
  Och koka kaffe.

 • Eva

  @Lars W:

  Du tror inte att du kanske måste ändra uppfattning när det gäller församlingstillhörighet?
  Du går miste om mycket som Gud vill ge och ett upproriskt sinnelag är inte något som behagar Gud.
  Du får faktiskt acceptera att alla församlingar har sina brister. För den är nämligen en reparationsverkstad för trasiga själar och íngen utställningshall för färdiga föremål.

  Svälj stoltheten. 🙂

 • Eva

  @Torbjörn S Larsson:

  Applåderar!

 • @Eva:

  ”Du får faktiskt acceptera att alla församlingar har sina brister. För den är nämligen en reparationsverkstad för trasiga själar och íngen utställningshall för färdiga föremål.”

  Om jag ska reparera min bil åker jag till en auktoriserad verkstad – inte till en bilskrot.

  Har haft ca 35 år av tillhörighet i olika församlingar. Det får räcka. Nu är det bara att invänta den slutliga Messianska församlingen. Vars embryo i denna tidsålders sista dagar kunde kallas ”Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga”. Utan att för den skull ha någon koppling till mormoner.

 • jonka

  Eva!
  Jag tycker att det är tråkigt att du tror att du är så rak mot Lennart S…
  Du använder dig av påståenden som många predikanter och pastoreranvänder sig av. (Att man skulle vara bitter och så vidare.) Det är meningar som den församling jag var med i använde sig av för att inte göra församlingsmedlemmarna oroliga när de såg att andra lämnade. Det är manipulation!

  Men av dina inlägg kan man ana att ditt perspektiv är ganska ensidigt och du inser nog inte hur djupt rotade vissa företeelser och förhållningssätt är.

  Åter igen det är sunt att emellanåt ifrågasätta det man står i i livet. Ur allmän synpunkt men framförallt andlig!

  Och det som du vill ringa varningklockor för… Ska vi blunda för det mörka? Ska vi forsätta ”tala ut” goda saker i våra liv och gå vidare i ett egocentrerat ”kristet” liv, där vi lär oss 10 steg i framgång, 5 strategiska steg för bättre ekonomi?

  Nej är så trött på sådant. Nu ska vi inte blunda mer!
  Gud uppmanar oss till att vara vakna och inte låta oss förledas och det är därför att förödande läror kommer att smygas in! Gud talar om att vi ska ta avstånd ifrån de som säger sig tillhöra sanningen men smädar sanningen väg!

 • Eva: Alla får och bör ifrågasättas, men då helst med sakliga argument. Jag såg inga argument i ditt bemötande av frågor som ställts dig. Och detta om Jehovas vittnen sa jag halvt om halvt på skoj, även om de rent sakligt inte har fler (utan färre och mindre extrema) än t.ex RKK. Om man inte tror på RKK:s tradition är det något som står klart. Men jag anser inte att Jehovas vittnen är en legitim kyrka. De har dock tillräckligt för att på de premisser du angivit, kunna enas kring Jesus utan fokus på lärofrågor.

  Ludvig: ?

 • Eva

  @jonka: Du använder dig av påståenden som många predikanter och pastoreranvänder sig av. (Att man skulle vara bitter och så vidare.) Det är meningar som den församling jag var med i använde sig av för att inte göra församlingsmedlemmarna oroliga när de såg att andra lämnade. Det är manipulation!

  …………………………………………………….
  Menar du att Bibeln uppmanar oss till att vara bittra, upproriska och obstinata? Är du vänlig och anger bibelställen i så fall?
  Gläd er alltid i Herren är ju annars en biblisk uppmaning. Herren tronar på våra lovsånger och hur ska Han kunna göra det om vi knotar och gnäller och svartmålar?
  Om jag använder påstående som liknar pastorernas så är jag enbart smickrad för jag gör det inte medvetet och dina slutsatser om manipulation är skrattretande. Jag ifrågasätter mer än du tror men jag viker inte ut allt här på bloggen heller. Så tillskriv mig inte egenskaper som du inte har någon som helst kännedom om tack! Därtill är din analytiska förmåga allt för begränsad.
  Aletheia är ett bra exempel på ensidigt perspektiv för det mesta som skrivs här är inte direkt upplyftande om man säger. Elände, elände och åter elände. För vem är det uppbyggligt kan man undra? Balans saknas för det mesta tippar över i ena diket.
  Så nu inser du väl att jag ifrågasätter och inte köper allting rakt av?

 • @John Nilsson:
  Ja, om det är något JV för fram så är det ju åsikten att treenighetsläran är obiblisk.

  När det gäller sidospåret om jesusmanifestation eller inte så föredrar jag nog den självsanerande variant som herr Karendal föreslog på sin blogg. Även om den riskerade att reta vissa liberalteologiska grupper…

 • Simon Peter

  @Eva!
  Nej, jag kan inte säga att jag väntade att du skulle svara. Det är i sådana fall bara en policy som tillämpas där du har din hemvist. Jag får samtidigt bara mer och mer sympati för att du blivit svarslös.
  Även om det ju är oartigt att inte svara. Visst håller Arken på att katoliceras via new age liknande praktiker, avsaknad av lag, falsk ekumenik mm.
  Det är viktigt att varna pastorer och okritiska och manipulerade medlemmar. Om vi älskar dessa som gjort en del bra saker måste vi varna och tillrättavisa dom. Gunnar verkar till exempel ha en biblisk nattvardssyn så här får katolikerna en svår nöt om de ska kunna acceptera Gunnar i ekumeniken. Men LO har vacklat här och i dopfrågan. Att Arken inte skulle vara påverkat av LO låter osannolikt när Lindas memoarer tydligt visar vänskapsbanden till familjen Ekman.
  Men jag förstår att du blev illa berörd när du funderade över de allvarliga missförhållandena i din församling. Därför avvaktar jag ett tag till med att avslöja mer nu.
  Jag kanske inte är så ond som du tror. Bara sanningssökande. Kom ut ur Babylon!
  I´ll be back!
  Simon

 • Eva

  @John Nilsson: Håller inte alls med dig ang: JV. Det är en villolära rakt igenom och klassad som sekt.

 • Lennart Svensson

  Hej MTC!

  Tack för de vänliga orden. Liksom förnam i min ande att Du kanske nickat till där vid moderations-spaken, och då testade jag gränsen lite innan jag åker ut i slakthus 5oo-salen. Faktiskt brukar det vara så att efter ett tag, så börjar jag alltid älska mina ”fiender”. Förresten va snäll Du verkar ha blivit. Har Du fått möta Gud eller? Första gången jag såg Dig, var där i videon med Mark Blixt. Där ser Du rätt tuff ut (om det var du?). Tycker det är kul när det dyker upp tjejer här. De har den gåvan att de vill hålla ihop allt och det tycker jag är fint.
  De citerar gärna Bibelord och det är bra.

  Mvh L.Svensson

 • Eva

  @Simon Peter: Nä och inte tänker jag kommentera nu heller. Därtill saknar ditt inlägg både substans och sanningshalt och är totlat onyanserat. Lögn och förtal kallar jag det!
  Arken håller inte alls på att katoliceras!

  Du skall inte bära falskt vittnesbörd!

 • Anelehy

  Till Eva

  När så många är emot ditt försvarande av församlingen Arken och dess ledare så borde det ju vara ett tecken för dig att något kanske inte står rätt till där ändå. Börja undersöka istället om allt som händer i Arken verkligen är förenligt med Guds Ord. Och framför allt ta till dig kärleksfulla råd av dem som har erfarenhet i saken istället för att sitta här och spy galla över alla som inte delar din syn om Arken.

 • Simon Peter

  @Eva!
  Visste väl det! Tack att det ändå var en lite längre kommentar.
  Är det i sådana fall också lögn att församlingen din
  sänkt arbetarnas löner med tio procent utan möjlighet att överklaga trots att man har ett kontrakt? När LO gjorde ett liknande förfarande fick personal som absolut inte kunde klara sig med lönesänkningen en möjlighet att begära dispans.I min bibel står det att arbetaren är värd sin lön och att man ska hålla avtal.
  All sådan här laglöshet måste påtalas och åtgärdas.
  Det är inget falskt vittnesbörd. Inte är det heller totalt onyanserat. Det är totalt sant.
  Var välsignad!
  Shalom och god natt!
  Simon

 • Lennart Svensson

  Hej Eva!

  Aha, nu fattade jag äntligen. Du är med i Arken.
  Jag är lite trög däruppe i kupan. Jag måste hålla med Jonka där ang. ”bitterhet”. Det var ett av de orden jag fick höra när jag lämnade en baptistförsamling, som hade börjat anamma villolära. Det är intressant att Du återkommer till ”upproriskhet” både i kommentar till Lars W och mig. Skulle Du kunna tala om vad Du lägger i det begreppet? Då måste motsatsen till det vara underordning, eller?. Precis det ordet användes, när jag konfotterade villoläran i mitt sammanhang.
  Anledningen till att jag lever utan församling, är för att det är Guds plan för mitt liv just nu. Det är inget jag direkt rekommenderar för andra.
  Du skriver:
  ”Du går ju miste om det speciella beskydd som församlingen innebär”.
  I mitt fall var det precis tvärtom. Gud ville ge församlingen beskydd genom att aktivera den gåvan han lagt i mig, men församlingen tackade nej. Resultatet av det blev att varken Pastor, villolära eller församling finns kvar. Allt är borta.
  Idag fungerar jag i förbönstjänst ang ”luftens härsmakter”. Gud har ledit mig hit till Aletheia bl.a för att få kunskap och gemenskap. Fördelen med det är ju att vi slipper se varandra(skämt) och göda villolärare genom tionde.(inte skämt)

  Ha en Bra vecka!

  Mvh Lennart Svensson

 • Har ett tag funderat kring församlingen Arken.

  Finns det någon som synat dom och skrivit en artikel med hög trovärdighet?

  Utifrån det jag läst om Arken så har jag hört både bra och dåliga ting. Tycker Jareteg skriver en del på sin sida (BibelFokus) som verkligen får mig att undra över Arken.

  Jag påstår inte att vi någonstans finner en 100% korrekt, biblisk, syndfri församling, men någonstans finns det väl ändå en gräns för när en församling kan kallas för kristen? Givetvis är det svårt att säga exakt var gränsen går.

  Tycker det är bra att församlingar, ledar osv synas. Tänk bara på att pröva er själva också. Vilka motiv man har, hjärtats inställning osv.

  Som sagt, låt mig gärna få veta om någon synat Arken såsom man exempelvis synat vår ”käre” Jonas Gardell.

 • @Lennart Svensson:

  Jorå, jag är snäll förr det mesta. Men, jag bits ibland . . .

  Jag är också glad över ”tjejerna” som dyker upp ibland. De hjälper till att balansera alla cyniska gubbar, inkl mig själv emellanåt…

  /D

 • Förresten, på tal om motiv…

  Anledningen till att jag vill veta mer om Arken och dess ledare är för att många ser upp till denna församling. Visar det sig att det finns allvarliga brister hos Arken så är det väl ändå hög tid att ljuda i basunen så att människor kan vakna?

  Jag vet att en del avskyr detta ”dömande”. Hade inte vissa personer (inga namn nämnda) skrivit om diverse felaktiga läror, New-Age inspirerade församlingar osv så hade jag antagligen själv aldrig vaknat ur min sömn. Så jag tackar Gud för dessa människor!

  Älska Sanningen vänner…det kan vara avgörande för var du kommer att tillbringa evigheten.

 • Eva

  @Andreas Frost: Besök Arken och bilda dig en egen uppfattning som stämmer med verkligheten för här på Aletheia får du inte den sanna versionen. Här tas saker ur luften och idisslas om och om igen som om det skulle bli mer sant för det.
  Arken har öppna gudstjänster för alla. Pastorerna är tillgängliga också.

 • Eva

  @Lennart Svensson: Annars är det ju så för oss som läser bibeln att där står om bitterhet bland annat och vad det gör med våra hjärtan. Men vi kanske inte läser samma bibel?
  Där finner man också vad Gud säger om upproriskhet. Men du har väl en annan översättning där man rivit ur just de sidorna?

  Du har gått på ormens lögn ! ”Skulle då Gud ha sagt”, min vän.
  Bibeln uppmanar till brödragemenskap, bibelläsning brödsbrytelse och bön. Var i bibeln står det att man ska stå utanför församlingen och utanför Guds vilja?
  Har det aldrig fallit dig in att du är vilseförd?
  At ha gemenskap på Aletheia är en konstgjord gemenskap och kunskap får du knappast heller för här florerar mycket tyckande som inte är bibelförankrat. Varför låter du lura dig?

 • Eva

  @Anelehy….:sitta här och spy galla över alla som inte delar din syn om Arken.

  ……. Av den enkla anledningen att här på Aletheia finns lika många tyckanden som det finns personer som skriver här och inte ska du väl tro att det är här man hittar sanningen.
  Jag vet ju vad som är sant och inte i det som påstås och jag har grundliga kunskaper om Arken som ingen som skriver här har. Jag vet vad som undervisas/predikas och jag känner inte igen det som påstås här och om du kallar det för att spy galla så får det stå för dig.
  Jag köper inte lögn jag håller mig till sanningen. Ingen här har egen erfarenhet av vad som predikas eller undervisas om på Arken eller har besökt gudstjänsterna men tycks ändå veta en massa. Är inte det underligt så säg?

 • @Eva:
  Alla som kommenterar är inte helt oinsatta. Själv har jag varit på Arken ett fåtal gånger och har släktingar och vänner som varit med där. En del åker dit regelbundet fortfarande.

  Och jag ställer mig tveksam till mycket av det de/ni håller på med, men inte allt.

 • @Andreas Frost:

  Har visserligen suttit i styrelsen i en församling men är ändå inte hemma på vad skilnaden mellan församling och stiftelse är.

  Arken är väl en stiftelse. Som alltså inte ägs av medlemmarna utan av familjen Bergling. I en församling äger ju medlemmarna s a s församlingens tillgångar.

  Här står det stiftelse:

  http://www.fri-sverige.se/sida369.htm

  Men uttrycket ”församlingen Arken” används flitigt. Någon som kan reda ut?

  Stiftelseformen används väl oftast när man vill slippa offentlig redovisning av förmögenhet och löner. I församlingar är det ju offentligt.

 • @Ludvig:

  Samma här höll jag på att säga. Har släktingar som regelbundet besöker Arken och någon som jobbat där t o m. Men har inte varit där själv, nej. Och tänker inte besöka heller.

 • Michael Häggqvist

  ”Anledningen till att jag lever utan församling, är för att det är Guds plan för mitt liv just nu”

  Nej det är det inte, läs bibeln!

  Hur kan du bedöma andra när du själv lever så obibliskt? Titta på dig själv först du som försöker lära andra!

  Nu försvann tyvärr din trovärdighet.

  Du ska tillhöra en församling! Sedan behöver den inte var en traditionell sådan, den kan vara en liten bönegrupp eller så, men det är INTE GUDS VILJA att du inte har gemenskap med andra kristna!

  VAKNA UPP!

 • @Eva skrev: ”Aletheia är ett bra exempel på ensidigt perspektiv för det mesta som skrivs här är inte direkt upplyftande om man säger. Elände, elände och åter elände.”

  Det låter litet väl ensidigt, Eva. Bara för att det yttras kritik mot en grupp som du utan tvekan identifierar dig med.

  Just tysdnadsplikter och tabu-belagda saker har gjort ofantligt mycket skada. Och det är inte konstigt för smusslande och tabu går stick i stäv mot Johannes visa ord:

  1 Joh. 1:5 Och detta är det budskap som vi hava hört från honom, och som vi förkunna för eder, att Gud är ljus, och att intet mörker finnes i honom. 6 Om vi säga oss hava gemenskap med honom, och vi vandra i mörkret, så ljuga vi och göra icke sanningen. 7 Men om vi vandra i ljuset, såsom han är i ljuset, så hava vi gemenskap med varandra, och Jesu, hans Sons, blod renar oss från all synd. 8 Om vi säga att vi icke hava någon synd, så bedraga vi oss själva, och sanningen är icke i oss. 9 Om vi bekänna våra synder, så är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet. 10 Om vi säga att vi icke hava syndat, så göra vi honom till en ljugare, och hans ord är icke i oss.

  Det där med att vandra i ljuset måste gälla alla som vill vara del av gemenskapen. Det duger inte med hotelser om ”rör inte Herrens smorde” och dyligt. Ingen immunitet på någon nivå i församlingen.

  Att inte få tala om saker, inte få ifrågasätta, dödar all gemenskap. Gemenskap handlar just om att känna varandra personligen. Vem som helst kan bli hycklare och sätta upp en from fasad.

  Det är inget fel att ha privata eller gemenskapliga målsättningar och projekt. Men den enthusiasmens enhet som kan genereras med dessa saker är av köttslig natur.

  Bara Andens gemenskap är till verklig nytta i en församling. Och den får man inte om man inte ”vandrar i ljuset”!

  ”Medlemmar” som tyst smyger ut genom bakdörren talar ett skrämmande språk om hur ”ljust” det är i en församling.

  Att möta kritik med ”det görs mycket gott också” är inte en korrekt metod. Gud sitter inte med en balansvåg och låter goda saker balansera ut onda saker.

  Varken i våra personliga liv eller i församlingar.

  /Kjell

 • Björn Jönsson

  @Michael Häggqvist:

  Du skriver till Lennart att man skall tillhöra en lokal församling och du skriver att det inte är Guds plan för Lennart.

  Min fråga är, vad i hela friden du menar med det?
  Och min fråga är, var i skriften står det i så fall?

  Bj

 • Eva

  @Kamau Mweru: Jamen milda makter!
  Arken är en öppen församling och mycket som beskrivs här på Aletheia och tillskrivs Arken är ju inte sant! Förstå det!

  Här kommer horribla påståenden som tagits från andra sammanhang och applicerats på Arken. Slutsatser dras som inte på långa vägar är relevanta. Spekulationer som får orimliga proportioner. Anklagelser från de som vill ge sken av gudsfruktan men som inte vill veta av dess kraft, får en att må rejält illa.
  Jag har fullt förtroende för Arkens ledning och hela staben av medarbetare. Där Guds ande råder där är frihet och det är det på Arken. Ingen bestämmer vad någon annan ska tro eller tycka, det är upp till var och en och Bibeln är påbjuden som grund för vår tro.

  Sluta med dumheterna nu!

 • Lennart Svensson

  Hej Eva!

  Såja, såja, nu ska vi ta det lite lugna här. Ha-ha, du verkar vara en härlig ”tant”. Tur att Du inte är pastor i någon församling. Där hade jag inte kunnat vara med. Kvinnor ska inte vara pastorer enligt Guds Ord. Linda Bergling kanske skulle behöva gå i sin egen bibel-skola och göra om sin läxa. Enligt Paulus ska hon ju egentligen tiga i församlingen och i hemmets stilla vrå, ta emot undervisning från sin man Gunnar. Fast de kanske har rivit ur de sidorna i Guds Ord, på Arken?
  Håller med Dig när Du skriver:
  ”här florerar mycket tyckande som inte är bibelförankrat”. I den kategorin skulle vi t.ex kunna placera en viss ”Evas” ord:
  ”Har det aldrig fallit dig in att du är vilseförd?”
  ”Du har gått på ormens lögn !” ”Varför låter du lura dig?”
  När jag var nyfrälst för över 30 år sedan, nämndes det ofta om sådana kristna som var ”avsidestagna” och ”utanför lägret”. Det är där jag befinner mig idag. Läser Du i ”2:a Kung.7:3” om de 4 spetälska utanför stadsporten, så är mitt liv ungefär så.
  Och jag lovar dig Eva, skulle Du träffa mig, skulle Du inte vilja ta i mig med tång ens, ha-ha.
  Men det fina är att, det är de 4 spetälska som fixar skatten åt folket så de slipper gå hungriga.
  Pastor Yongi Choo brukade ha det som exempel på ”vandring i tro”, i sina predikningar.
  För mig är kristendom på liv och död. Ofta leder Gud mig till människor, som står inför sin sista chans att säga ja eller nej till Herren. Har varit med om att jag hört sen att de har dött.
  Så Eva, jag sitter inte i en kyrka och ”leker” kristendom. Gud har räddat mig från döden 3 ggr och idag älskar jag Jesus mer än när jag satt i en kyrka och hade all kristendom i skallen. Min favorit bibel-lärare, ”Watchman Nee” fick sitta i fängelse över 20 år. De högg av hans fingrar och tunga. Han hade nog inte gjort mycket nytta i Din församling. Utan tunga sjunger man ju inte Arkens lovsånger så bra och utan fingrar är det svårt att lägga någon slant i kollekten. Han kunde inte ens skriva ut en check.
  När Du kommer hem till Jesus sen Eva, så ska Du hålla utkik efter en liten kines sittandes ganska nära Jesus vid fest-bordet. Du kan känna igen honom på hans smittande glädje och skratt. Watchman Nee heter han och det är bl.a tack vare hans undervisning som jag har funnit Gud.

  Ha en underbar sommar!

  Mvh Lennart Svensson

 • Eva

  @Lennart Svensson: Hej Lennart!
  Jasså du försöker skriva om Bibeln du!

  Att kvinnan skulle tiga i försmlingen är inte alls hämtat ur bibeln utan en förvrängning av vad som egentligen står.

  Så vad gör du med bibelstället:

  Alla är ni Guds barn genom tron på Jesus Kristus. Alla ni som har blivit döpta till Kristus har blivit iklädda Kristus. Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus” (Gal 3:26-28)

  Och hur gör du med det faktum att det var en kvinna som fick uppdraget att berätta för andra att Jesus hade uppstått?

  Kanske har sidorn i din Bibel klistrats ihop så du missat en väldig massa, men lugn du kan läsa det här:

  http://www.alltombibeln.se/bibelfragan/paulkvin.htm

  Kvinnan ska inte tiga i församlingen heller, det var aktuellet i en tid då tempeltärnorna blev frälsta. De hade ett språk som inte hörde hemma i den kristna församlingen eftersom det utfört sexuella tjänster, dåtidens prostituerade, och följdaktligen inte hade lärt sig att vårda sitt tal.
  Man måste läsa hela Bibeln och inte bara rycka bibelord hur som helst.

  När jag kommer till himlen kommer jag att fästa blicken på Jesus, min frälsare och Guds son.

  Seså, läs på nu så du inte avslöjar ännu mer av din okunnighet i Ordet. Tacka Gud för att det finns kvinnor som predikar och profeterar är min uppmaning till dig.

  Lägger också märke till att du talar negativt om dig själv. Var hittar du det bibelord som stöder att man ska tala negativt om sig själv när vi är skapade till Guds avbild och skapade övermåttan underbart?
  Är det så att du för traditioner/fördomar vidare som knappast är förankrade i bibelordet och som du inte prövar mot vad bibeln säger? Då är det dags att du vaknar upp och ifrågasätter det som av tradition hävdats utan att ha med sanningen att göra.

  Trevlig sommar!

 • @Eva: Blanda inte ihop det som Aletheia publicerar och det som kommentatorerna skriver.

  @Eva:

  Aletheia är ett bra exempel på ensidigt perspektiv för det mesta som skrivs här är inte direkt upplyftande om man säger. Elände, elände och åter elände. För vem är det uppbyggligt kan man undra? Balans saknas för det mesta tippar över i ena diket.

  Du har själv tidigare i dina kommentarer varit positiv till det som skrivits på Aletheia. Detta är nog enda blogginlägget som du är så här kritiskt emot.

 • @Eva skrev: ”Jamen milda makter! /../ Arken är en öppen församling /../ Här kommer horribla påståenden”

  Eva, citera gärna de ”horribla påståenden” som jag gjort.

  Och låt oss komma överens om att: ”om jag inte anklagar dig för andras synder, så anklagar du inte mej för andras synder”!

  Okay?

  1. Definiera begreppet: ”Öppen församling”! Kanske en förening där man låter alla vara anonyma? Hur går det då med ljuset?

  2. Fniss 🙂 du skrev ”milda makter”. Innan jag läste Bibeln läste jag Kalle Anka. Om jag inte minns fel var detta just den eufemistiska ”svordom” (kraftuttryck) som användes där.

  Prosperity-representanten Joakim von Anka brukade använda detta uttryck, men även ”milde Mammon”. Intressant med ditt uttryck eftersom du tydligen allierar dej med prosperity-predikan…….

  Jag har seriösa tvivel på dessa makters mildhet. (Läs gärna Judas brev.) Och Mammons mildhet tror jag inte alls på. Han är inte Guds tjänare.

  Ett seriöst bemötande från din kant tycker jag vore trevligt.

  Men det är inget tvång.

  Sanningen skall göra oss fria. Smusslande och tabu motverkar detta.

  /Kjell

 • Eva

  @Marcus: Jag tror att det är en mycket grannlaga uppgift vad som presenteras här på Aletheia som sen ska kommenteras. Märker ju att mycket blir så snedvridet och drar iväg på ett sätt som inte stämmer med verkligheten. Saker hårddras och vinklas för att det kliar i öronen och skvaller har alltid lockat fram de sämsta sidorna hos folk.
  Det spekuleras och dras slutsatser som inte har med verkligheten att göra. Människor förtalas och sammanhang misskrediteras å det grövsta.
  Påståenden upprepas in absurdum som om de skulle vara sanna fast de inte ens är i närheten av vad som är sant.
  Det har jag tydlig sett här nu och jag kommer att vara än mer kritisk till vad som serveras här i fortsättningen i den mån jag går in och läser.
  All den skada som orsakas av sensationsskriverierna står inte i proportion till vad som är verklighet. Sorgligt!
  Men vem unnar någon framgång i jantelagens Sverige idag?
  Arken gör bra saker och behövs i föruttnelsen i detta land och ingen har påstått att de är perfekta!
  Men som i alla andra församlingar får man göra så gott man kan och med de medel man har.

  Så jag efterlyser lite mer nyanserade inslag här.

  Over and out!

 • Michael Häggqvist

  Björn: läs vad jag skrev en gång till tack…. Jag skrev att ”men det är INTE GUDS VILJA att du inte har gemenskap med andra kristna!”

  Ganska klart vad jag menar eller hur?

 • @Eva:

  Jag tror att det är en mycket grannlaga uppgift vad som presenteras här på Aletheia som sen ska kommenteras. Märker ju att mycket blir så snedvridet och drar iväg på ett sätt som inte stämmer med verkligheten. Saker hårddras och vinklas för att det kliar i öronen och skvaller har alltid lockat fram de sämsta sidorna hos folk.

  Som sagt skilj på vad som publiceras och vad som är utomstående kommentarer, men jag håller med om att det är ett problem när det ensidigt drar iväg för mycket ibland. Men svaret är inte att alltid lägga locket på, vilket i de flesta fall är ett sämre alternativ. Det finns alldeles för många pålagda lock inom kyrkligheten. De som protesterar mest mot Aletheia är de som har mest att dölja har det visat sig. Och vi vill ju ta fram det som är fördolt!

  Jag vill också påpeka att det oftast finns fler och mer kontroversiella saker att berätta om i många av våra artiklar. Men vi undviker att skriva allt vi vet om vissa sammanhang och företeelser. När det gäller den här artikeln skulle det kunna vara så.

  Det spekuleras och dras slutsatser som inte har med verkligheten att göra. Människor förtalas och sammanhang misskrediteras å det grövsta.

  Ibland kan det bli så. Vad tycker du t ex om din egen inställning till katolska kyrkan – är du balanserad där? Eller din inställning gentemot de som är kritiska till Israels utrikespolitik?

 • Lennart Svensson

  Hej Eva!

  Givetvis ska vi tacka Gud för att det finns kvinnor som predikar och profeterar. Underbart!
  Har Du läst det oerhört viktiga Guds Ord i ”1Kor.11:7?
  Där står det:

  ”Mannen är Guds avbild och återspeglar hans härlighet, då kvinnan däremot återspeglar mannens härlighet. Ty mannen kommer inte från kvinnan utan kvinnan från mannen”. (1 Kor. 11:7).

  Därför ska inte en församlingen ledas av en kvinna. Vi ska inte ledas av en kopia utan av ett orginal.

  Mvh Lennart Svensson

 • Broder Roger

  @Lennart Svensson: Även om du citerar Bibeln kan man starkt ifrågasätta din slutsats om kvinnan. För min egen del lutar jag mer åt uppfattningen att kvinna och man är komplementära såväl i skapelsen som i församlingen. Du verkar enbart vilja provocera genom att påstå att kvinnan är en kopia. Hon borde ju vara en bättre skapelse än mannen, då hon är tagen från mannens revben och faktiskt Guds andra försök i skapandet av människor. Tror du Gud skapade en dålig kopia av mannen? Alla konstruktörer försöker väl förädla produkten i det andra försöket. En negativ kvinnosyn gör inte någon man lycklig.

  Vem eller vilka som ska leda en församling är en stor fråga och inget som jag går in på just i denna bloggkommentar.

 • Björn Jönsson

  @Michael Häggqvist:

  Att ha gemenskap med andra kristna och att vara medlem i en församling är väl inte samma sak?

  Att ha en tillhörighet kan vara bra så länge friheten att gå och komma som man själv vill finns, men så fort det börja krävas att man skall komma till just det sammanhanget osv, ja då är det sektlukt!

  Bj

 • @Björn Jönsson:

  Man kan inte skriva in sig i en matrikel bara för medlemsskapets skull. Många är medlemmar i en lokal församling men har ändå ingen gemenskap med församlingen.

  Michael Häggqvist lät lite hård och dömmande i sitt uttalande men jag tror det han egentligen menade var att vi inte ska ”försaka gemenskapen med bröderna”.

  Om min tolkning av Michael stämmer så rekommenderar även jag, precis som Guds Ord gör att man letar rätt på eller startar någon form av gemenskap men andra troende på orten.

  /D

 • Kjell Y

  Jag har besökt Arken några gånger.
  Mitt kontaktnät är relativt omfattande inom olika kyrkor och kristna gemenskaper.
  Församlingen Arken har hjälpt många med själsliga sår och skador.
  I många församlingsgemenskaper finns inte kompetens att hjälpa och upprätta personer som av olika anledningar behöver mer hjälp än andra.

  Ett råd till Er som tycker Er veta allt om vad som är rätt och fel och hur församlingar ska vara organiserade. Testa under en tid (några månader) att ha en positiv syn på kristna grupperingar: katoliker, pingstvänner , karismatiska grupperingar/kyrkor.
  Ditt liv kommer att förändras – Kristus vill enhet trots att Du inte förstår allt.

 • @Kjell Y: Hej Kjell och välkommen till Aletheia! Nästa gång du kommenterar så kommer din kommentar publiceras i realtid.

  Tack för din input!

  /Marcus, Aletheia

 • Eva

  @Marcus: Som sagt skilj på vad som publiceras och vad som är utomstående kommentarer, men jag håller med om att det är ett problem när det ensidigt drar iväg för mycket ibland. ……………..

  ——————————————
  Ja så klart måste man skilja på det som publiceras och vad som kommenteras. Men ibland tror jag att saker som publiceras får folk att tolka annorlunda än man räknat med. Många fördomar lever vidare som om de vore sanningar och det blir så onyanserat oftast.
  ——————
  I alla sammanhang där det är människor får man räkna med att allt kanske inte är perfekt, men det hör till de mänskliga rättigheterna att göra fel också. Även när folk gör sitt bästa kan det bli fel. Men måste man såga huvet av dem för det? Alla människors själar är ömtåliga och om man anklagar någon måste den personen få en chans att försvara sig. Det får de ju inte på Aletheia. Allting står oemotsagt och befästs som sanning , hur fel det än är.
  —————————
  Det spekuleras och dras slutsatser som inte har med verkligheten att göra. Människor förtalas och sammanhang misskrediteras å det grövsta.

  Ibland kan det bli så. Vad tycker du t ex om din egen inställning till katolska kyrkan – är du balanserad där? Eller din inställning gentemot de som är kritiska till Israels utrikespolitik?

  Min inställning till katolska kyrkan och Israels utrikespolitik känner jag inte behov av att kommentera nu i alla fall.

 • Mats

  Ang original vs kopia (man/kvinna):

  Då Gud är bådas konstruktör kan inte påståendet ”det borde blivit bättre vid andra försöket” gälla…isåfall vore alltså Gud inte mer än vilken mänsklig ”konstruktör” som helst…som behöver både 2-3 och flera försök…

  Nej, man och kvinna är givetvis ”bra” var och en för sej, och tillsammans bildar de/vi den helhet Gud såg blev bäst.

 • @Eva:

  Alla människors själar är ömtåliga och om man anklagar någon måste den personen få en chans att försvara sig. Det får de ju inte på Aletheia. Allting står oemotsagt och befästs som sanning , hur fel det än är.

  Nu förstår jag inte? Du har ju själv helt fritt fått kommentera om Arken! Och Arkens ledning är också välkomna att höra av sig eller kommentera.

  Och vi på Aletheia har låtit gästbloggare (t ex katolikerna Tuve och Anders Gunnarsson) få komma till tals även om vi inte helt delar deras åsikter.

  Däremot kan vi vara lite tuffare mot ledarskap som hanterar sina får dåligt.

  Men menar du att följande i artikeln skulle vara fel?:
  – det är likviditetsbrist hos Arken
  – församlingsledningen ber sina anställda att skriva under ett avtal där man utöver den löneberättigade arbetsinsatsen stödjer församlingens övriga aktiviteter med engagemang och närvaro
  – bland de anställda finns ett missnöje med detta.

  Stämmer detta eller inte? Kan du isåfall vederlägga detta?

  Om du vill kan du få skriva en gästblogg eller artikel om vi kommer överens om ett lämpligt ämne. (Vi måste dock få läsa den först innan vi bestämmer om publicering.)

  /Marcus, Aletheia

 • Broder Roger

  @Mats: Kanske inser du att jag inte bokstavligen betraktar Gud som likvärdig med en mänsklig konstruktör. Lennart Svenssons nedvärderande uttalande om kvinnan – som enbart varande en kopia av mannen – kunde inte bara få stå oemotsagt. Han får dock försvara sig själv om han har något att tillägga.

 • Björn Jönsson

  @MyTwoCents:

  Människan är, om jag får skoja lite, ett flockdjur och trivs då inte i ensamhet.

  Att ha gemenskap med sk likasinnade är inget speciellt för kristna, utan hela mänskligheten är uppbyggd på detta, dvs gemenskap.

  Så det rent naturliga är att man har gemenskap med människor man tycker om, vilket då innebär att det inte behövs en församlingsstruktur för att dela livet med vänner.

  Det jag reagerade på i Mikaels inlägg var att han mer eller mindre menade att Lennart var fel ute, bara för att han inte är med i en församling, vilket jag menar att han inte är, för bara för att det står att man inte skall överge församlingsgemenskapen, så innebär inte det, att inte Gud kan föra en människa ut ur ett sammanhang, för att han har ett, eller flera syften med det.
  Det är ingen biblisk lag på att vara inskriven i en församling, men däremot är det bra med gemenskap med de av Gud församlade!

  Bj

 • @Kjell Y:

  Nej,

  det står helt klart att Han inte önskar enhet mellan sin församling och Babylon. Att verka i riktning mot sådan enhet är att verka i antikrists anda.

 • Eva

  Hej Marcus!
  Arken behandlar INTE sina får dåligt! Så mycket vet jag! Det är kärleksfulla och föredömliga ledare på Arken, med både hjärta och engagemang, det vill jag ska komma fram.
  Jag vet att alla som jobbar på Arken lägger ner all sin kraft och energi på att det ska bli så bra som möjligt och de är beundransvärda. Men konjunkturen påverkar alla så om man måste vidta åtgärder är ingen ensam om. Och nu talar jag inte å Arkens vägnar det vill jag understryka!

  Men jag känner människorna där och reagerar på beskyllningar som slår orättvist. Det finns ett hjärta i församlingen som jag inte hittat någon annanstans. Dessvärre tror jag inte att någon kommer att höra av sig hit till Aletheia, det är min personliga uppfattning.

  Om det är likviditetsbrist eller om anställda skrivit under något eller andra frågor kan och vill jag inte kommentera. Det är inte min sak.

  Ingen jag har träffat har på något vis uttryckt missnöje.
  Jag tror det är en del församlingar som kanske vidtar vissa mått och steg i sämre tider som inte alltid kommer till allmänhetens kännedom, med de anställdas goda minne. För jobben vill man ju ha kvar och en kort tids uppoffring kanske finns marginal för. Så jag tror inte det är så dramatiskt alla gånger. Men det är vad jag tror.

  Tack för erbjudandet om gästblogg, men riktigt vad det innebär vet jag inte och tål att tänka på. Men ett ämne som spontant dyker upp är Andens manifestationer. Där råder så mycket fördomar så det skulle kunna vara intressant att dela med andra. Men inte just nu.

  Jag har inga hard feelings gentemot dig eller någon annan men jag kan säga ifrån om jag känner att det är nödvändígt. 🙂

  /Eva

 • @Broder Roger:

  Äger det inte riktighet att poängtera vad som står i 1 Kor 14:34-35 i detta sammanhang då det som första punkt när det gäller trosåskådning på Arkens hemsida står:

  ”1 Vi tror på Bibeln som Guds ofelbara Ord.”

  ?

  (Jag hade nog inte lagt mig i detta nu om jag fått ett svar när jag för ca 2 år sedan skrev till Arken och frågade om detta förhållande.)

 • Eva

  @Lars W: Synd att du är bitter över att inte ha fått svar. Skriv igen vetja. Eller tänker du älta det resten av ditt liv?

 • Lennart Svensson

  Hej Br. Roger!

  Nu ”vidgade” Du begreppet lite när Du skrev:
  ”som enbart varande en kopia av mannen”.
  Jag påstod med stöd av Guds Ord, att kvinnan är en kopia av mannen, och i det lägger jag ingen värdering, som Du gör i din ”vidgning”.
  När jag brukade reparera min bil, så köpte jag alltid ”pirat-delar” dvs. aldrig orginal-delar. Kopiorna är minst lika bra som orginalen där. Min äldsta dotter är en absolut kopia av mig och hon är mycket starkare än jag. För 4 år sedan flyttade hon till New York utan att ha någon bostad. För mig, är det bara ett stort företag att ta mig till Göteborg.

  Mvh Lennart Svensson

 • Eva

  @Lennart Svensson: Gud tog Adams sida och skapade kvinnan, alltså inget revben som är en felöversättning. Så därför är man och kvinna jämnställda och kvinnan ingen kopia. För det är faktiskt skillnad på man och kvinna som bekant.

 • Lennart Svensson

  Hej Eva!

  Det skulle vara intressant om Du kom med en ”gästblogg”. Du nämnde ”Andens manifestationer”.
  I ett svar till mig, så antydde Du att, John Arnotts ”guldstoff” på axlarna skulle vara från Gud. Om Du kommer med ett inlägg om det, så tror jag att det kommer att slå Marcus rekord på 65o kommentarer.

  Mvh Lennart

 • Lennart Svensson

  Rättelse!

  det kanske var Daniels ämne som hade rekordet på 657 kommentarer?

 • Eva

  @Lennart Svensson: Ja men först får jag gräva en skyttegrav ser du, antagligen. 😉

 • Linnea

  @Kamau Mweru:

  Jag har mina personliga åsikter om Seth Erlandsson och hans snedtramp då vi kommer från samma ursprung Bibeltrogna Vänner och av skäl som jag ej vill ange här offentligt så hör han inte till mina favoriter.

 • Linnea

  @Kamau Mweru:

  Jag vänder mig till Barbro Erling (vars länk ligger utlagd på denna sajt) om jag som nu blir oroad i min ande.

  Jag tackar Gud för denna så gudabenådade gudskvinna som betytt och betyder enormt för mig.

 • Lennart Svensson

  Hej Eva!

  Ha-ha, Du behöver ingen skyttegrav!
  Det är ju Du som ska försvara Dig.
  Det enda Du behöver är ”frälsningens hjälm” och ”Trons sköld”. Det är ju vi andra som ska skjuta.
  Vi ska vara snälla och använda ”paint-balls”.

  hälsn, från grabben i skyttegraven bredvid,

  Mvh L.S

 • Broder Roger

  @Lennart Svensson: Kvinnor består inte av några piratdelar. I varje fall kom ”grundbulten” från mannens sida och det var väl en originaldel.

  Du sticker ofta ut hakan, men ibland visar du upp din humoristiska sida. Hoppas ingen kvinna hopplockad av piratdelar blir arg på oss två nu.

 • Lennart Svensson

  Broder Roger!

  Bättre sticka upp
  än haka upp.
  pirat,bättre än primat.
  Bättre vara säll
  än orginell

  Trevlig kväll!

 • jonka

  ”Menar du att Bibeln uppmanar oss till att vara bittra, upproriska och obstinata? Är du vänlig och anger bibelställen i så fall.”

  Var i mitt inlägg ser du mig påstå detta?

  ”Aletheia är ett bra exempel på ensidigt perspektiv för det mesta som skrivs här är inte direkt upplyftande om man säger.”

  Jag skulle faktiskt vilja påstå att en hel drös av dina kommentarer tillhör den kategorin. Dessutom har genom hela tråden klagat påalla mothugg sen när du inte fått svar slänger du korta provokationer som ”har du fått nog m.fl.” du njuter ju av detta skrivhuggeri och tar inte uppriktiga kommentarer på allvar. Hitintills har du inte ens svarat på mina kommentarer/frågor utan som ses ovan ”lägger du ord i mun”.

  Du påstår dig komma ifrån ett sammanhang som gör gott för människor och du tycker synd om de människor som läser bloggen och köper allt som står här (är dom där själslig svaga människorna du talar om? jag som bitter f.d. medlem till en konkurskatastrofförsamling hamnar väl oxå i den kategorin…). Trots detta är du rätt vass i mun och slänger ur dig förolämpningar med en sarkasm som inte är vacker.

  Jag vill oxå påpeka det att det som jag säger i mina kommentarer har väl ingen med Aletheia som blogg att göra? Har du inte insett att detta är ett diskussionsforum????

  Att glädja sig i Herren är inte lika med ; blunda låtsas som att allt är bra, så blir det bra!!

 • jonka

  ovanstående kommentar
  ATT. EVA

 • @Eva:

  Det är inte för egen skull jag önskade svar. Anser att berörda på Arken bör tänka igenom denna sak och antingen ändra formuleringen i sin ”trosåskådning” eller sin organisation. Min fråga kan till äventyrs hjälpa dem på traven.

 • Eva

  @Lennart Svensson: Ja, jag har hela vapenrustningen så det är i sin ordning. Bra att det finns en granne i striden. 😀

 • Eva

  @Lars W: Haka av nu så vi kan gå vidare. 🙂

 • jonka

  @Eva:
  Tänker du svara?

 • @Eva:

  Ja det kan upplevas som OT då ingen direkt koppling till likviditetskrisen kan urskiljas. Men det handlar om trovärdighet. Finner man skrymteri så öppet annonserat kan det med tiden ha förödande inverkan på offerviljan hos medlemmar och besökare.

 • Leif

  @Eva skriver att: Gud tog Adams sida och skapade kvinnan, alltså inget revben som är en felöversättning.

  – Vill du visa på denna felöversättning att det skulle vara sant att det är felöversatt. Sant är däremot att det är en viss skillnad på man och kvinna.

  Guds Ord börjar att bli mer ifrågasatt och allt ifrågasättande behöver inte vara sanningsenligt, några källskrifter skulle sitta bra vid en del påståenden.

  Det finns dessutom en likhet med Aletheia och oljeutsläppet i Mexikanska gylfen, de är bägge ett hot mot mänskligheten.

 • jonka

  @Marcus:

  Har nu läst din skrivelse om änkan! Otroligt bra, det ger bra perspektiv!!

  Har genom åren blivit inpräntad med massa goja kring givandet. Men det här var som att dricka färskt vatten!

  Rekomenderar att ni andra oxå läser den! Det är väldigt aktuellt!!

 • Carl Gustafson

  Jag kan ana en viss skadeglädje i några inlägg, inte bara i denna tråd. När det begav sig, då trosförkunnelsen var ny och stundtals högljudd blev kritiken osande från de etablerade samfunden, Svenska kyrkan och en hel rad förståndiga upplysningsmän och teologer. Ingen såg nöden som de själva skapat i de egna leden, med instängdhet och bojor för dem som ville se en återgång till att Bibeln är sann och kan omvandlas till en bokstavlig praktik till glädje för många. För dessa människor blev trosrörelsen en välkommen famn. Fast skilsmässan från den tidigare församlingen kunde vara nog så svår, med allt för hårda ord från båda parter. Detta resulterade i att trosrörelsens församlingar fick medlemmar som var trasiga i sin känsla för syskonkärlek. Att sedan trosrörelsen heller inte alltid blev en så bra ny partner har vi sett allt för många exempel på. Trosrörelseförsamlingar uppträdde också inte alltid som goda delar av Kristi kropp. Man kunde ibland få intrycket att några av dem i själva verket menade sig själva vara Kristi kropp. För en trygg utomstående kunde det nog till viss del tolkas som en del i processen att bygga upp en egen gruppidentitet, där det blev viktigt att bygga ett tydligt ”vi” och ett ”dom”. Då, på den tiden det hela begav sig, borde de etablerade, trygga församlingarna, med rena motiv letat efter fler vägar att erbjuda dessa ”tonåriga” församlingar en öppen hand att stundtals hålla i, tills ”hormonerna”, självupptagenheten och det egna identitetsskapandet fått en ”vuxens” stadga. Men icke! Hela den ”hemma varande sonens” kritik, kryddad med försmådd kärlek, oro för den egna framtiden och orena motiv, östes över de nya, oerfarna församlingarna. Att några av dem i sin egen ungdom inte varit några föredömen, var som bortblåst, när de i sin iver skulle visa på de allt för tydliga brister som fanns hos de nya. För att se de bristerna krävdes ingen skolad teologs insikter. Jag tror inte att det var rätt väg att gå då. Jag tror inte att skadeglädje är rätt väg att gå idag. Efter många år utanför min gamla, avsomnade trosförsamling, ser jag mig själv nog aldrig mer igen i en annan trosförsamling. Jag tillhör nu sedan flera år en av de gamla, inte direkt ofelbara kyrkorna. Men det har jag lärt mig av denna skakiga resa, att Kristi kropp ska vara mer rädd om de olika delarna. Precis som en mogen kvinna i det verkliga livet kan vara ett stadigt stöd för en ung, oerfaren man, borde de gamla församlingarna ha varit ett stöd för de nya, ystra hingstarna. En vuxen kan, ibland med rätta, förfäras över ungdomens beteende. Men en mogen vuxen vet att en ungdom ska behandlas med djup kärlek. En djup kärlek, som även får till konsekvens att uppmana till att ändra dåligt beteende och rent faktisk dålig uppfattning. En mogen vuxen vet att den enda framkomliga vägen till ungdomen är djup kärlek, som inte är driven av rädslor, självförhärligande och bitterhet över egen förlorad kraft. Är det då någon mening att se tillbaks i backspegeln, på förgången tid? Ja, jag tror att det är viktigt att ha en öppen famn, då vi kan komma att få se både gamla och nya församlingar knäckas. Och som vanligt får de vanliga medlemmarna sitta emellan och lämnas med brustna förhoppningar och blödande sår. Man ska inte blunda för de skevheter som fortfarande finns och nya skevheter de hittar på i trosrörelsen. Dialogen ska vara rak, grundad i Guds ord, på Guds uppmaning, i Guds tid och i djup kärlek. Skratta inte när det går dåligt för trosrörelsen, då risken är stor att skrattet fastnar i din hals, när den idag växande krisen slår ut i full blom i ditt egna gamla samfund.
  Idag står Kristi kropp inför svåra tider. Nya förförelser växer som svampar ur jorden. Enhetssträvandet är väl kanske den största av alla förförelser, där vänner, fiender och nytillkomna osannolikt tycks hitta till varandra där gamla sanningar i rask takt byts ut mot nya.

  Ett ödets ironi är väl att den lära som så hätskt kritiserades och hatades, idag har kommit in i flera av de gamla församlingarna. Vissa delar av godo och vissa delar av att man låtit sig tjusas av budskapets framgång, oblygsel och ståndaktighet.

 • Mats

  @Broder Roger:
  Ja, jag tog det (du skrev innan min kommentar) inte så bokstavligt som det kanske verkade; jag tycker inte heller kvinnan ska nedvärderas!

 • @Linnea skrev: ”Jag har mina personliga åsikter om Seth Erlandsson”

  Jag känner honom inte personligen och nog är han i konservativaste laget vad gäller hans syn på Andens gåvor.

  Däremot säger han en hel del bra saker om tolkningen av GT’s profetior.

  Problemet är väl ofta i vår kändiskultur att förkunnare frestas att bli ”experter” på alla områden.

  Tänk om folk kunde lära sig att säga ”jag vet inte”.

  /Kjell

 • Lennart Svensson

  Hej Carl Gustafson!

  Fantastiskt Bra reflektion av Dig.
  Den högg verkligen tag i mitt hjärta.
  Det var precis som Jesus sagt det själv.
  Önskar jag hade en tiondel av Din visdom.

  Mvh Lennart Svensson

 • @Carl Gustafson:

  Väl skrivet!

  Slutklämmen ”Ett ödets ironi är väl att den lära som så hätskt kritiserades och hatades, idag har kommit in i flera av de gamla församlingarna.” svänger även åt andra hållet likt en restaurangs köksdörr.

  D.v.s. en stor del av det trosförsamlingarna opponerade sig emot när de var nya, (ikoner, krucifix, realpresens och religiösa utombibliska traditioner) har nu gjort ett intåg med buller och bång i våra trosförsamlingar och en rad pingst/karismatiska församlingar….

  /D

 • Linnea

  @Kamau Mweru:

  Synen på DHA och Andens gåvor i de kretsar S.E. kommer ifrån har verkligen skrämt mig – tyvärr kanske – till att ta avstånd från det mesta de säger då det ämnet är så viktigt för mig.”Bokstaven dödar men anden gör levande”…

  Jag fick höra att jag ”fallit ur nåden” då jag blev andedöpt. Man trodde att andedopet var en ny gärningslära.

  Visst W.Nee:s bevingade ord ”jag vet inte” är viktigt också för mig men inte v.g. behovet av andedopet som totalförändrade mitt liv och tänkesätt.

 • Melkisedek

  Eva: Allt som påstås komma från Gud tål att prövas och därför är det inte farligt med kritik.

 • Titti

  @MyTwoCents: Flödesbön avser bön som inte följer ett traditionellt mönster: ”… och så ber vi för vår trotjänare Agda och hennes barnbarn…” utan där man ber vad Anden inger.

  Vad det sen mer konkret består av eller hur det går till, kan vara värt att fundera vidare över dock 😉 Särskilt i vissa sammanhang. Annars är väl formen i sig tänkt att vara lite ”friare” och inte så styrt.

 • Titti

  @Michael Häggqvist: TACK Michael! Det här är precis vad bortskämda svenskar behöver få höra och ta ställning till!

  I mitt tycke är det inget större fel på vare sig Arken eller någon annan kristen/religiöst ekonomisk sammanslutning i Sverige – förutom det att det är högst obibliskt att bygga en församling som om det vore ett företag (med eller utan ett fåtal extra gynnade av verksamheten)!

 • Titti

  @Lennart Svensson: Gud gör inga kopior – bara orginal. Även kvinnor och barn, utöver män.

  Du har missuppfattat allt i relationen mellan den treenighet som återspeglas i fader-moder-barn om du tror att mannen är mer orginal och står över kvinnan. Det är tydligt ett beroendeförhållande som Gud skapar då han tar av mannen för att skapa kvinnan som sedan föder män (och döttar)!

  Mannen är av kvinnan lika mycket som kvinnan är av mannen, liksom inga barn kommer till utan man och kvinna.

  DET utgör en gudomlig helhet.

 • Micael Benavi

  Om Arken nu kallar sig en trosförsamling, så borde de istället höja sina anställdas löner med 10% under sommaren. Tänk vilken härlig ekonomi de hade haft till den kommande hösten (med tanke på 30-falt, 60-falt…….)

  För övrigt: I frikyrkans teologi är väl ”lagen om tiondegivande” den enda lag som Jesus inte ”upphävde” i sin korsdöd.

  Micael

 • Pingback: Aletheia — Blogg & Tankesmedja » Bloggarkiv » Fortsatt ekonomisk oro runt om i världen…()

 • Elin

  Som tidigare medlem i (sekten?) Arken måste jag få kommentera här.

  Jag var medlem i cirka 4 år och gick ur nu i våras.

  Har även gått på deras bibelskola i flera år. jag vet vad jag talar om.

  Mycket är konstigt och fel i Arken. Ledarskapet är i stort sett isolerat från övriga medlemmar, går upp på sitt kontor och fikar efter mötena. En påtaglig distans finns.

  Många i församlingen är slutkörda av för mycket arbete. Stor vikt läggs vid prestationer och tjänande ”för Gud”.

  Man har en viss kollektstil, vissa ledare har inte velat följa mallen och får därför inte hålla kollekttal längre.

  Vissa predikanter står och skriker på ett obehagligt sätt men vägrar ändra röstläge även om många kommenterat och tycker att detta är obehagligt.

  Man får inte ifrågasätta undervisning på bibelskolan. Minimalt med utrymme för egna frågor tillåts. I överlag dåliga lärare, sorry men det är sanningen. En och annan är bibellärare, men de flesta är inte det.

  Man blir talad till som ett barn ibland. Många tänker inte själva i församlingen utan styrs av pk-åsikter. Gunnar och Linda är verkligt hyllade. Man ifrågasätter inte vad som händer och sker.

  Gemenskapen är under all kritik, medlemmarna har inte tid att umgås. De jobbar ”för Gud” för mycket. Många är som sagt slutkörda. Folk har börjat lämna församlingen. Så ser det ut.

  Dock finns det även bra saker, jag vill gärna tro att Gunnar och Linda har goda avsikter. Men något är påfallande galet och vi måste våga prata om det.

  Vad är det som händer?

 • @Elin:

  Välkommen till Aletheia Elin.

  Nästa gång du skriver publiceras din kommentar ”real time”.

  /Kjell

 • @Elin skrev: ”Har även gått på deras bibelskola i flera år. jag vet vad jag talar om.”

  Elin, tack för ditt vittnesbörd.

  Det kostar mod att kasta av hycklandets mantel och bli genuin.

  Herren välsigne dej i den kamp som nu återstår.

  Har du läst Sven Reichmanns bok ”Allt är inte Gud som glimmar”?

  Om inte, gör det. Det kommer att ge dej mod och tröst!

  /Kjell

 • @Elin:

  Tack för ditt vittnesbörd Elin. Vi är många med liknande erfarenheter från olika sammanhang, tyvärr ofta trosförsamlingar men även andra typer av församlingar.

  En del av problematiken är att man kan som Paulus utrycker det ”börja i anden och sluta i köttet” vilket gör det oerhört svårt att lämna vissa sammanhang eftersom man kanske haft många goda erfarenheter under ett tidigt stadie innan laggärningar kryper in i församlingskulturen och herdar omvandlas till maktmänniskor som piskar fåren istället för att mata dem Guds Ord.

  Ofta sker förändringen gradvis vilket får effekten med grodan du vet som inte hoppar ur grytan eftersom vattnet gradvis blir hetare.

  Jag rekommenderar Edin Lövås bok, Maktmänniskan som slår huvudet på spiken v.g. många av dessa sammanhang:
  http://www.solascriptura.se/kts/edin1.html

  eller

  http://www.bokia.se/bok/9789171952745/den-farliga-maktmanniskan-edin-lovas/

  Tack ännu en gång för ditt vittnesbörd. Min innerliga önskan är att du kan sära på Gud och herdar som gått vilse och inte tappa din tro i samband med att du lämnar församlingen.

  mvh
  Daniel

 • Elin

  Tackar för boktips! Jag har nu hittat en ny församling även om det tog ett tag.

  Jag känner att det är samma visa varje gång man dras in i något sådant här: i början är allt så underbart och visionärt och man tror sig ha hittat hem. Efter ett tag inser man hur saker verkligen fungerar och blir tvungen att lämna.

  Det är så tråkigt med detta maktmissbruk som pågår, ja rent av obehagligt kan jag tycka.

  Tack för stöd och uppmuntran, Herren välsigne er med!

 • Eva

  @Elin: Här i detta inlägget var det inte mycket som stämmer överens med verkligheten. Dessutom väldigt onyanserat vill jag påstå.

  Arken uppfyller inte kriteriet sekt för det första, så det är ett löst påstående. Då hade kontrollen varit rigorös och manipulativ. Så är det inte på Arken!

  Ledarskapet finns att tillgå vid behov och har uttalat sig så också att de tillsammans med lärarna är till för eleverna på bibelskolan bl.a. Så det påståendet håller inte heller.

  Vilket tonlägen en predikant har är väl upp till denne själv. Mångfalden innebär ju att det inte ska vara kopior av varandra i Guds rike.
  Det gäller även kollekt talare, var och en får väl ha sin stil. Inte stör det mig i alla fall.

  Att folk inte tänker själva kan väl ingen uttala sig om , jag har inte mött någon som inte kan tänka själv, jag tänker själv faktiskt.

  Att nivån ligger där den gör är ju för att det är ju många som inte ens harde elementära grunderna i kristen tro och man måste lägga undervisningen så att även de ska kunna tillgodogöra sig den. Jag har inte haft några problem med det i alla fall.

  Medlemmarna har inte tid att umgås skriver du, men så här ser det ut överallt så det är väl inget nytt. Barnfamiljer har fullt upp t ex. Många har kanske inte så hemma att de kan bjuda hem folk heller.

  Är det någon som lämnar församlingen så är det väl för att det bjuder emot att trogen församlingen och stötta den vision som den har.

  Så det var väldigt lite substans i det här inlägget från dig måste jag säga.

  Kanske har du privata skäl att hänga ut den församling och dina forna trossyskon du tjänat i 4 år? Vad vet jag.

  Men det tyder på en viss (andlig) omognad!

 • Linnea

  @MyTwoCents:

  ”Den farliga maktmänniskan” finns ej längre i handels då den är slutsåld tyvärr men den går att läsa i tidigare version som ”Maktmänniskan i församlingen” genom http://www.kts.just.nu

 • Linnea

  @Elin:

  ”Den farliga maktmänniskan” finns ej längre i handels då den är slutsåld tyvärr men den går att läsa i tidigare version som ”Maktmänniskan i församlingen” genom http://www.kts.just.nu

 • Torbjörn S Larsson

  @Elin:

  Du skriver:
  ”Gemenskapen är under all kritik, medlemmarna har inte tid att umgås. De jobbar ”för Gud” för mycket. Många är som sagt slutkörda. Folk har börjat lämna församlingen. Så ser det ut”.

  Om du nu hade varit med så länge så du började skåda igenom vissa saker, varför inte försöka påverka.

  # be för gemenskapen
  # bju´ hem någon, istället för att vänta på att bli hembjuden.
  # tala väl om kyrkan och dess medlemmar. Trots alla fel och brister som du genomskådat. Beröm den där högröstade predikanten, så att han känner sig accepterad. Kanske det blir ett annat tonläge.

  Varför ska vi göra så ?

  För att Kristus finns någonstans där.
  Frågan är hur församlingen blir om DU lämnar den.

  Ännu tommare ?
  Ännu mindre gemenskap ?

  Men frågorna är svåra och jag vill inte lägga sten på bördan.

  Å, sånna där böcker hjälper nog föga. Dom bara får folk att tycka att allt är så bedrövligt så att det är bäst att lämna.

  Gör som David och hans medtjänare som ensamma stannade kvar på åkern då filisteerna kom. Alla andra flydde. Dom ställde sig rygg mot rygg och kämpade ned fienden ensamma…

  Se´n hade dom brödsäd nog att äta…

  Jag är dum nog att tro att en enda enkel församlingsmedlem kan förändra en hel församling.

 • Kjells boktips är väl valt för sammanhanget. Tyvärr glömde han länka till den gratis läsning av boken Sven Reichmann bjuder på:

  http://www.bibelfokus.se/glimmar

  Tryckt version kan som synes köpas för ynka 10 kr.

  Andra gratis böcker av samme eminente författare:

  http://uttrycket.se/apologetik2.html

 • @Eva skrev: ”Här i detta inlägget var det inte mycket som stämmer överens med verkligheten.”

  Missförstå nu inte det jag skriver som om jag vore relativist.

  Det finns naturligtvis bara en sanning och en verklighet.

  MEN!

  I grupper är det faktiskt så att verkligheten även har en pesonlig nivå. Och den personliga situationen kan se väldigt olika ut för olika medlemmar.

  Inte alla har din assertivitet, Eva, och inte alla kan därför i samma mån påverka sin egen situation.

  Vad gäller lära och stil och frågan om ett sammanhang är en sekt eller ej finns det också en hel del graderingar.

  Men är det inte så att John Arnott besökte Arken 22-25 april i år? Det är ju han som mer än någon annan förknippas med den s.k. Toronto-välsignelsen (Toronto blessing). Toronto-välsignelsen var och är en i allra högsta grad falsk väckelse.

  Specifikt om ”sekt” vet vi ju alla som varit med ett tag att det finns ett maktsystem i en hel del församlingar. De som förlamas av ett dylikt maktsystem kan subjektivt vara medlemmar av en sekt.

  Nu vill jag skriva något mycket personligt till dej Eva.

  Istället för att, som man säger på Engelska ”add insult to injury” genom att anfalla Elin borde du visa Kristi kärlek genom att vara ett instrument att hela sår och skada.

  Genom ditt hårda och onyanserade försvar av din församling bevisar du just hur starkt ”sektarisk” den är.

  Du har tydligen en aktad ställning i din församlings hierarki.

  Och som Torbjörn påpekar: ”Jag är dum nog att tro att en enda enkel församlingsmedlem kan förändra en hel församling.”

  Det gäller i minst lika grad, troligen mera, för dej Eva.

  Fast då förlorar du kanske en del av ditt nuvarande inflytande och aktning.

  /Kjell

 • Eva

  @Kamau Mweru: Nu har du dragit slutsatser som är lite väl fantasifulla. Får en känsla av att du inte riktigt skiljer på sak och person.
  Jag skrev kort och konsist igår eftersom det var lite sena timmen igår när jag gjorde inlägget.

  Jag avsåg inte att vara hård mot ”Elin” men tyckte att det var mycket som inte var nyanserat och med verkligheten överensstämmande i hennes inlägg.
  Det fanns ju ingen självkritik t ex i hennes inlägg.
  Substansen i ”Elins” påståenden är inte heller särskilt djup utan subjektiv.
  Att ta ”Elins” parti i det här läget tycker jag man ska akta sig för. Det är inte mycket att gå på som jag ser det.

  John Arnott har besökt Arken men jag känner inte igen den beskrivning som ges här på Aletheia av honom. Jag har inte heller hört någon kommentera honom på det viset som en del av er gör här som inte ens har varit på plats och lyssnat på honom. Världen ter sig väldigt svartvit för en del av er som kommenterar här.

  Jag tror inte vi ska ta för givet att det ”Elin” skriver här är hela sanningen. Frågar man 20 personer på Arken kommer man att få 20 olika svar antagligen. Svaren beror på hur andligt mogen man är som person och vilken livserfarenhet man har bland annat. Samt en del andra kriterier som måste vägas in.
  Så fullt så dramatiskt är det inte. Var och en får tro och tänka fritt och ha egna åsikter så om det är en sektstämpel då är hela samhället en sekt!

  Ha en bra dag!

 • @Eva skrev: ”John Arnott har besökt Arken men jag känner inte igen den beskrivning som ges här på Aletheia av honom.”

  Det hade jag nog knappast väntat mej heller 🙂

  Däremot förmodar jag att du har en åsikt om Toronto-välsignelsen och det som hände där?

  http://www.youtube.com/watch?v=xCeVZ6e2T0E

  http://www.youtube.com/watch?v=nSyj2pZisG0

  http://www.youtube.com/watch?v=pU9ZOINBdi0

  Din åsikt skulle ju, t.ex. kunna vara att du anser att Toronto-väckelsen var från Herren Jesus Kristus.

  Som du påpekar: ”Var och en får tro och tänka fritt och ha egna åsikter”

  Mina tankar om Toronto-välsignelsen och andra i samma spår är att det handlar om ”främmande eld”.

  /Kjell

 • Lennart Svensson

  @Torbjörn S Larsson:

  Hej Torbjörn!

  Jag är övertygad om att det inte går att förändra en församling nedifrån bänkraden, genom en vanlig församlingsmedlem. All förändring måste ske uppifrån och nedåt, genom styrelsen och ledarskapet. Jag tror att det är en ordning som Gud har stadgat. Det är därför Herren säger till oss att vi ska draga ut ifrån sammanhanget.

  Mvh L.Svensson

 • Eva,

  jag skulle vilja rekommendera dig att läsa lite vad Elvor Ohlin skriver om exempelvis John Arnott, Toronto-väckelse m.m.

  http://www.elvorochjanne.se/laror-debatter/sverige/kundalinivarning.pdf

  Våga pröva om det står på fast biblisk grund eller är ett verk av satan.

  Hör vad Anden säger

 • Angående om Arken är en sekt eller inte kan man åtminstone påstå att man där plockar här och där, blandar och ger. Inte minst från New Age ”smörgåsbord”. Bergling säger sig vidare ha varit välsignad av katlicismen vilket är i sig nog att vara försiktig med att ta till sig undervisningen där.

  Föreningen FRI, som arbetar med ”avprogrammering” av f d sektmedlemmar beskriver Arken som en sekt på sin hemsida.

  Elin uttrycker sig som hon blivit befriad efter utträdet. En annan familj som känner lättnad berättar på Bibelfokus.se om det ekonomiska trycket Arken utsätter medlemmar för:

  ”För en tid sedan ringde en man som var en före detta medlem i församlingen Arken i Stockholm. Han ville berätta sin historia för mig. Det jag vill lyfta fram här är det han och hans fru berättade om sin ekonomi. De hade räknat ut att de gett i runda tal 1 miljon kronor som gåvor till församlingen Arken under sin tid som medlemmar. I grunden handlade givandet om tionde av deras inkomst. Utöver detta hade de gett s.k. kärleksoffer, löftesoffer och andra särskilda gåvor riktade till olika ändamål inom Arkens verksamhet. De hade t.o.m. lånat pengar för att kunna ge i enlighet med hur de upplevde att man skulle ge. Sedan kan jag själv räkna ut att detta par genom åren också hade köpt en mängd böcker av pastorsparet Linda och Gunnar Bergling. Efter sitt utträde ur Arken upplever dessa kristna syskon en otrolig lättnad och frihet. Mannen sa att han nu återfunnit det barnaskap i tron som han hade i sin ungdom. Och för första gången på många år kan de nu unna sig själva lite extra utan att få dåligt samvete gentemot församlingen Arken och pastorsparet Bergling. Nu var det återigen roligt att köpa något till deras egna hem. Det är förunderligt hur Linda Bergling kan skriva en bok med titeln ”Lev utan oro och bekymmer” när undervisningen på Arken många gånger leder till just bekymmer, inte minst ekonomiska – och själavårdsmässiga! Kanske boken är en självbiografi??”

 • Linnea

  @Kamau Mweru:

  Jag tackar Gud för Ditt herdehjärta i detta sammanhang.

 • S-E Sköld

  Om man inte bygger Guds församling i enlighet med de ritningar Gud gett, kommer det – förr eller senare – knaka i fogarna. Den ark Noa byggde, var i enlighet med de ritningar Gud gett honom; han byggde i alla stycken som Gud sagt och arken inte bara byggdes, utan fungerade också.

  På samma sätt var det med Mose, han byggde GT-församlingen i enlighet med de ritningar han fått av Gud, Salomo byggde templet efter de ritningar som Gud uppenbarat för hans fader David. Paulus och de övriga apostlarna byggde NT-församlingen enligt de ritningar Gud uppenbarat för dem:

  ”Gud har i församlingen satt, först och främst några till apostlar, för det andra några till profeter, för det tredje några till till lärare..” till detta kom undervisningen om äldstetjänsten.

  Vad som hänt nu, i Lindas ”Ark” och i de flesta andra församlingarna i vårt land, är att lärarna har intagit apostlarnas och profeternas plats och att äldstefunktionerna lyser med sin frånvaro, antingen aldrig insatts eller så fått minimerad betydelse:

  men enligt Guds Ord är det äldstetjänsten som är den yttersta ledningsfunktionen i Guds församling. Den tillsammans med församlingen som kollektiv.

  Det är församlingen som helhet som prövar ledningens vägval. Detta är den av Gud myndigförklarade församlingskroppen: det allmänna prästadömet.

  Slarv i förhållande till Guds ritningar vad gäller församlingsbygget, uppenbaras förr eller senare. Ibland faller fuskbygget ihop som ett korthus; och drar många skadade med i fallet.

  Jag påstår, med tanke på alla rovdjur – förklädda vargar och andra – som är ute efter Guds får, att väktartjänsten/Guds profeter är de mest omistliga funktionerna i Guds fårafålla. Där sådana saknas, gör vargen – med sin lena, andliga mun – stora, framgångsrika räder bland fåren; som inte förstår, inser, vad det egentligen handlar om; att de är manipulerade!

  När Satan kommer förklädd till en ljusets ängel, är det inte lätt att avslöja honom: därför har Gud insatt väktartjänster i Sin – av Jesu blod – köpta församling, Guds hjord.

 • Elin

  Vill säga att jag inte har någon som helst lust att hänga ut enskilda pastorer eller kristna i mina inlägg. Tyckte dock att inte signaturen Eva ska stå för alla bilder av hur församlingen är.

  Saken är att det är många som undrar vad det är som händer i församlingen Arken.

  Vad vet du Eva om min verklighet? Hur länge har du själv varit med i Arken? Ditt svar är oerhört ensidigt, precis det du anklagar mig för att vara.

  Hur mycket självkritik uppvisar du själv? Tro mig, jag har analyserat både församlingens struktur och min roll i den. Jag har pratat med andra medlemmar, både de som håller med och de som är av annan åsikt.

  Torbjörn S Larsson: jag är inte ensam med mina åsikter och känslor kring Arken. Ibland måste man skydda sig själv. Jag har i detta fallet valt att skydda mina egna känslor och i förlängningen mitt liv. Är du själv med i Arken eller har någon anknytning dit? Vänner till mig har pratat med ledningen men upplevt sig inte fått respons, flera har lämnat församlingen det senaste.

  Jag kan intyga att jag inte varit delaktig särskilt mycket i församlingen sedan något år. Därav valde jag även att gå ur församlingen. jag står inte bakom den längre helt enkelt.

  Det har varit kris i t.ex. lovsången. Flera betydelsefulla lovsångare har lämnat. Jag vet flera som är eller har varit utbrända i församlingen. Behöver inte bero på församlingen iofs.

  Flera av ledarnas barn är INTE aktiva i församlingen vilket vittnar om obalans även där.

  Många drar sig för att ta med ofrälsta vänner til församlingen pga t.e.x de långa och dryga offertalen.

  Mycket fokus ligger på allt det vi ska göra för Gud. Varför söker inte församlingen Gud tillsammans istället för att hela tiden rusa vidare till nästa projekt?

  Jag har mycket mer att säga men stannar här. Det finns även bra saker i Arken. Det brukar det finnas i de flesta rörelser men nu låg fokus på frågetecknen. Hoppas att min åsikt blir respekterad även om jag inte tycker som vissa av er.

 • Elin

  Skulle gärna träffa dig personligen Eva för att reda ut en del. Du skriver mycket föraktfullt och negligerande vilket förvånar mig då du kommer från den kärleksfulla och barmhärtiga församlingen Arken.

  Jag står fast vid att församlingen och hela trosrörelsen i stort är i behov av granskning. Och de av andra ledare än de man självmant bjuder in. Ofta är de ledare som inte alltid tar upp saker som skulle behövas tas upp.

  Hur kommer det sig förresten att Arken har så katastrofalt dåligt rykte i kommunen? Min pojkvän fick inte ett jobb han sökte pga att hans flickvän var medlem i Arken. Vad säger det om hur folk ser på församlingen utifrån? Långt ifrån det som uttrycks i vissa kapitel i apg kan man lugnt konstatera.

  Men hoppas att du får ut det du behöver i församlingen Arken. Lycka till!

 • @S-E Sköld:

  Bra jämförelser.

  Genom att driva det hela som stiftelse har man satt församlingsfunktionen ur spel. Den relativa demokrati och öppenhet som vanligen finns i församlingar och som behövs för val av funktionärer finns inte i Arken.

  Det blir därför falsk varubeteckning ch marknadsföring då man torgför det hela som en församling.

  Men detta har vi ju redan diskuterat ovan.

  Den beskrivning FRI ger kan ju förtjänas att länka ännu en gång:

  http://www.fri-sverige.se/sida369.htm

 • Nils

  @Elin:
  Tyvärr är nog inte detta rätt forum att få klarhet över sundhet alt. osundhet i uppbrottsprocessen för en f.d. församlingsmedlem.

  Sedan må företrädare för Aletheia & andra tycka vad de vill !

  Ett personligt vittnesmål ska alltid respekteras, men att döma en församlings sundhet visavi osundhet är något vidare.

  Enl. bibliskt förfarande sker det enbart genom en apostel som grundat/fött församlingen alt. ställningstaganden från närstående församlingar som likt apostlagärningarna samlades till samråd & därefter uttalade sig.

  Att Aletheia påkläder sig ”stämplingsansvar” gentemot fria församlingar som helhet är inget nytt i mediavärlden, men att stämpla en församling som inhyser varmt troende människor är att gå ut med domskriterier som det saknas mandat för.

  Personliga reflektioner & bibliska speglingar om företeelser / prövning är däremot en uppmaning till mogna kristna.

  Men det gäller däremot att besinna sig med att respektera vad Gud bekänner sig till & att det kanske inte alltid följer en personlig uppfattning/mall.
  Jfr. Jesu uppmaning: ”Vad kommer det dig vid, följ du mig” – ”dömen icke, ty med den dom ni dömer kommer ni själva att bli dömda”.
  Däremot finns ledningsansvaret med att kunna döma: ”I haven att döma de som är innanför”.

  Själv har jag altsedan starten av Arken varit tveksam gentemot den grund som den etablerades utifrån.
  Den bibliska speglingen av att en frånskild ganska nyomvänd kvinna tar sig för att grunda församlingen Arken är bara det ett observandum som ligger utanför bibliska direktiv.
  Att man nischar sig utåt genom att frekvent utlysa ”helandeskola”, kan också sägas gå utanför evangeliskt församlingsuppdrag.
  Konsekvensen som synts är samma fenomen på västkusten, som tidigare församlingsetableringar från trosrörelsen vilka kraschade (ex.vis Hosianna) – där den numera Aletheia-hyllade pastorn Lars Enarsson var församlingsansvarig.

  Spåren efter denna epok är att engagerade människor drabbades av ekonomiskt haveri, förutom herdar som flydde fältet…

  Att sedan ledare med den bakgrunden söker nya plattformar för att samla nya får är legio.
  ———
  Tyvärr är det nog så att den etablerade församlingen har sina svagheter & brister, därför finns det alltid utrymme för nya kristna konstellationer & gemenskaper. De har säkert ofta rätt i sina visioner, men däremot kanske de inte alltid är så noga med vilken grund de bygger sin vision på…

 • Linnea

  @Elin:

  ”Hoppas att min åsikt blir respekterad…”

  Jag respekterar Dig till 100% bl.a. därför att jag bott i Bro med min familj i tretton år sedan start och kunnat följa utvecklingen. Jag har sett alla fina medarbetare som stötts ut för att det inte fanns någon som ville lyssna utan man körde vidare som på en enspårig räls.

  Smärtan och saknaden efter alla dessa – i mina ögon oändligt fina och välutbildade som ej längre fick utrymme i ledarskapet – finns kvar inom mig. (Det var psykologer, lovsångsledare, kassör och mötesvärdar) Ett enda stort frågetecken över hur parollen av Hesekiel 34 verkligen fungerade kvarstod.

  Jag har nära släkting som utnyttjades gratis i dåvarande dagisverksamhet. Det var lönsamt att ha sjukpensionärer i tjänst där men om en sådan fick egna psykiska problem av hanteringen fanns ingen hjälp att få så personen lämnade.

  En nära vän f.d. medlem ombads att låna ut pengar i den ekonomiska krisen som ändå försatte vissa delar av rörelsen i konkurs senare.

  Det mest komiska som mötte mig var den tid då föräldrar ombads klä sina barn i nattdräkt i barnpassningen på sena kvällsmöten för de skulle sova. Inte populärt v.g. min yngsta dotter som vägrade detta.

  Kanske har man missat att göra upp med tidigare begågna synder?

 • Elin

  Tack Linnea! Intressant med dina iakttagelser.

 • Linnea

  @Elin:

  P.S. Med i bilden fanns även en mycket skicklig barnledare som lämnade – den bästa som jag någonsin mött.

  En medarbetare på västkusten fick kravbrev efter sin död på ett löftesoffer. Så väl höll man koll på avlidna samarbetspartner. D.S.

 • @Nils:

  ”Tyvärr är nog inte detta rätt forum att få klarhet över sundhet alt. osundhet i uppbrottsprocessen för en f.d. församlingsmedlem.”

  Om kommunikationen fungerade som den ska på Arken, Livets Ord och annat håll hade Aletheia nätt och jämt haft ett existensberättigande. Visst är det så att det vore skönare för alla parter om allmänheten slapp se församlingarnas smutstvätt.

  Men nu är det bara att gilla läget Nils. Vill du flytta diskussionen tillbaka till församlingarna kanske du har en uppgift för livet att resa runt och hålla seminarium under ämnet ”Communication skills – a must for every church leadership” låter väl internationellt.

  Snälla gnäll inte på oss för att diskussionen flyttat ut på nätet. Guds folk har ett uppdämt behov av att tala ut med varandra och jämföra erfarenheter.

  En f.d. aktiv (mycket) medlem i Livets Ord berättade för en av grundarna till Aletheia för några månader sedan att de 1.) Fått uppmaningen av ledningen att INTE läsa Aletheia. 2.) Men att de ändå gjorde detta och fann att vi ofta skrev vad de gick och tänkte på men inte vågade säga högt.

  Innan han gick sin väg sade han att han inte är säker på att han kunnat lämna församlingen med sin tro i behåll om det inte vore för det stöd han upplevde via Aletheia.

  Vi har alla våra kallelser i livet men slå inte på oss. Måhända behöver Herren några vallhundar som skäller kraftfullt när fåren är påväg åt fel håll. Du kanske inte tycker om hur vi skäller eller på vilket sätt men det betyder inte att Gud inte sanktionerat det vi gör.

  mvh
  D

 • @Nils:

  Ett litet P.s.

  Nils: ”Konsekvensen som synts är samma fenomen på västkusten, som tidigare församlingsetableringar från trosrörelsen vilka kraschade (ex.vis Hosianna) – där den numera Aletheia-hyllade pastorn Lars Enarsson var församlingsansvarig”

  MTC: Jag kände inte Lars under denna tid och hoppas att han rett ut det mesta av det som hände Hosianna.

  /D

 • @Nils:

  Nils, hur bittert det än må smaka för dej är det ju faktiskt så att 10% är bättre än 0%.

  Ingen här gör anspråk på att själavårda i blogg-sfären.

  Men det finns i alla fall en möjlighet att dela smärta, sorg och glädje. Utan ett förbjudande finger. Och utan hot om fördömelse.

  Till och med du har tillgång till bloggen och ingen hindrar dej att kritisera.

  Det är mer än du kan skryta om i många församlingar där regeln är att tig, hyckla och underordna dig.

  Pricipen för Kejsarens nya kläder funkar inte annars.

  Bli så arg du vill på mej och denna reaktion.

  /Kjell

 • Nils

  @MyTwoCents:
  Men det är till att ta till brösttoner.

  Personen du refererar till med ett vittnesbörd, tar du för intäkt att hans ställningstagande är den objektivt relevanta.

  Du har inte en aning om det finns andra vittnesmål ang. personen ifråga.
  Du vet inte om hans självbild stämmer.
  Ändå utger du dig för att ha den rätta tolkningsrätten & dessutom basunera ut det till offentligt beskådande… !

  Du har inte en aning om bakomliggande faktorer, om ex.vis biblisk församlingstukt föregått processen med nödvändighet.
  Det kanske har varit enskilda samtal… kanske samtal inför vittne & kanske t.o.m. att personen ifråga inte tagit till sig av den spegelbild som påvisats.

  Att jag då stämplas med att ”komma med gnäll” gentemot Aletheia är nog att betraktas som en liten oförarglig vindpust i sammanhanget.

  Saker & ting handlar heller inte om att ”gilla läget” – problematiken är större än enskilda skribenters tyckande om ting som man inte lever med i daglig närhet.
  ———-
  Jag säger inte att diskussionen ska flyttas, men jag anser er övermodiga till att stämpla församlingar med förevändning att en internetsight har det sanna ljuset till att döma vad som är en Guds församling eller icke.

  Detta övermod drevs in absurdum av Haggaj (tidigare grundare av Aletheia), som nu fäktar vidare likt en väderkvarn med egen blogg.

  Visst finns det sanningskorn & nyttiga analyser, men de sura uppstötningarna, som altför frekvent riktas gentemot Herrens tjänare förtar också tron på internetsightens sanningsbärande ljus.
  —-
  Jag förstår mycket väl att ni upplever att jag trampat er självkänsla på tårna, när det gäller Aletheias syfte & profil.
  Dock är det nog mer klädsamt att ta åt sig av kritik från vänner som följt er en längre tid och ändå önskar att sighten ska fylla en bra funktion som salt & ljus för kristna som behöver vägledning och perspektiv.

 • Nils

  @MyTwoCents:
  ”Jag kände inte Lars under denna tid och hoppas att han rett ut det mesta av det som hände Hosianna.”

  Det är som jag sa inte min eller andras uppgifter att döma församlingar.
  Men församlingen Hosianna existerar inte längre, dessutom var det konkursförfarande i samband med upphörande.
  —-
  Det märkliga är att förkunnare/pastorer som är involverade i haverier altsomofta dyker upp i nya sammanhang med nya predikostolar.

  Varför ska det vara så svårt att kliva åt sidan och ägna sig åt annat ?
  Jag är förvånad över att de inte klarar av att sitta ned i kyrkbänken som de flesta andra och försörja sig på annat sätt än att återigen förlita sig på andras gåvoförtroende.

 • Nils

  @Kamau Mweru:

  ”Bli så arg du vill på mej och denna reaktion.”

  Som tidigare överreagerar du.

 • Torbjörn S Larsson

  @Lennart Svensson:
  Hej Lennart,
  Vi får väl se när vi kommer till himmlen.
  Tänker spontant på den enorma väckelse Frank Mangs upplevde i Oslo på 30- talet. Och hur han berättar om den ensamma bedjande handikappade kvinnan i vindsvåningen…

 • Nils

  6 timmars väntan på moderrering… 🙁
  då har man nog trampat någon på tårna rejält ?

 • @Kamau Mweru:
  ”Det är mer än du kan skryta om i många församlingar där regeln är att tig, hyckla och underordna dig.”

  Att underordna sig varandra i en (sund) församlingsgemenskap är något väldigt bra och jag tror inte jag är ensam om att starkt ogilla alltför mycket ”frifräsarfasoner” där självutnämnda ledare försöker bygga sig ett eget ”ministry” eller, om de inte är så duktiga på att domdera över människor, slutar som ”andliga eremiter” och i sin ensamhet vet exakt hur allt borde vara.

  I Eskilstuna pingst vågar vi alltsomoftast höja rösten och ifrågasätta det vi anser är fel och så är det även i min andra ”hemförsamling”….

 • @Ludvig:

  Hoppas ni då inser hur hopplöst fel pingst ffs är och lämnar den organisationen.

 • Linnea

  @Ludvig:

  Undrar ändå varför jag ej känner mig hemmastadd i Eskilstuna pingst fast jag råkar bo där och verkligen försökt. Däremot har jag kära och dyrbara vänner där men medlem, nej tack!

  Det kan kanske finnas bättre alternativ än det dike som Du beskriver?

 • @Linnea:
  Även (delar av) församlingsledningen inser att allt inte står väl till i församlingen och att vi har mycket långt kvar tills vi kommer nära idealbilden.

  Tar mer än gärna och samtalar mer om detta, men helst ”offline”. Du är inte ensam med dessa tankar och funderingar.

 • @Ludvig skrev: ”Att underordna sig varandra i en (sund) församlingsgemenskap är något väldigt bra”

  Håller helt med.

  Dock, att underordna sig i en osund gemenskap, är inget vidare.

  Och att förbjudas yttra sig om vissa saker eller tiga om eventuella tvivel, är inget vidare heller.

  /Kjell

 • @Ludvig skrev: ”vi har mycket långt kvar”

  En annan variant är: ”Vi är inte där ännu…”

  Jag vet inte om du menade det så. Tag alltså denna kommentar som allmän, och inte personlig.

  Jag har hört dessa uttryck alltför ofta. Som om församlingar vore något slags projekt som skall drivas enligt principen för evolutionary design.

  Får mej osökt att tänka på ett Holländskt ordspråk (Kanske finns det även på Svenska) ”Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.” [ungefär: Snälla läkare får såren att stinka.]

  Håller dock med att det kan vara en svår balansgång hur direkt och explicit man måste ingripa. För att inte tala om det svåra i att definiera vem, eller vilka, som måste ta ledning i den processen.

  Men om det finns tydliga problem i en församling kan det knappast försvaras att det skulle ta månader eller år att korrigera dessa.

  Svårt dilemma, och vägen mellan ett diktatoriskt dike och ett apatiskt dike verkar väldigt smal.

  Jag tycker mej i alla fall se ett antal tydliga exempel på (drastiska?) reorganisationer av församlingen i NT.

  Tydliga ställningstaganden och tydliga ingripanden.

  En ”Kristi kropp” med varbölder går liksom inte ihop.

  /Kjell

 • @Nils skrev: ”6 timmars väntan på moderrering… 🙁
  då har man nog trampat någon på tårna rejält ?”

  Du överskattar dej själv. (Eller med dina egna ord: ”Som tidigare överreagerar du.”)

  Du har använt ett spärrat ord i din kommentar. Det leder automatiskt till moderering.

  Har alltså inget med din person eller dina tidigare kommentarer att göra.

  Daniel kommer säkert att ta ställning till det nästa gång han loggar in.

  Principen är att den som skrivit en bloggpost själv modererar den.

  Vi sitter inte vid datorn hela dagarna.

  /Kjell

 • S-E Sköld

  Arken är ingen biblisk församling, av det enkla skälet att den inte är byggd enligt Guds Ords mönsterbild. Den är förmodligen Lindas och hennes makes.

  Kan man exempelvis kalla det en Rolls Royce, oaktat att namnet/emblemet gör anspråk på det, om den är byggd av i huvudsak volvodelar?

  Gud får skulden för mycket som Han inte byggt. Hans Ande bygger alltid – genom människor – med samma material: guld, silver och ädelstenar (oförgängliga ting) till skillnad från människotankarnas trä, hö och strå (förgängligt material).

  En dag visar det sig hurudant bygget är, bakom ibland väldigt vackra fasader, av till inget förpliktande fraser.

  Ett skenverk med andra ord.

 • Eva

  @Nils: Rättelse: Det är inte Linda som grundat församlingen Arken utan Gunnar som har arbetat som präst i Sv Kyrkan under många år, och som fått sin vision från Gud medan han ännu var präst. Sen finns det ingen ”helandeskola” utan en bibelskola, som Linda grundat, som heter Jesus helar och upprättar.
  Nästa år firar församlingen 25 år jubileum och med tanke på alla de trasiga människor som fått helande och upprättelse där så kan man inte såga Arken jäms med fotknölarna som sker här på Aletheia!

  Ingen församling är fullkomlig men alla gör vad de kan efter sin förmåga sen gör Gud resten. Men brister finns alla församlingar, det måste man hålla i minnet.
  Jag efterlyser en mer nyanserad debatt från samltliga kommentatorer!

 • @Lars W skrev: ”lämnar den organisationen”

  Finns det någon ”bra” församling? Förutom den du har i ditt vardagsrum?

  Lars, det må vara att det finns väsentliga saker att anmärka på i en organisation.

  Men det kan ändå vara så att man, som enskild person, kan ha ett uppdrag där.

  Att bara sticka så fort det minsta lilla händer kan knappast vara Herrens vilja.

  Jag var ett 10-tal år aktiv i en församling där det fanns saker jag inte trivdes med. En del saker gick det att tala om och påverka. Andra icke.

  Många år bad jag om att få tydlighet om jag fick lämna den församlingen. Jag bad: Herre, om du vill att jag skall stanna, låt något som säges eller händer visa på det.

  Oftast var jag närvarande för att inte demotivera ett antal kära syskon som annars kanske skulle ha frestats att dra sig tillbaka utan tydlig orsak.

  En dag kom det ett tydligt uppdrag att lämna den församlingen.

  Vad jag vill säga är detta:

  Det får inte handla om smaksaker, inte om allän kverulans (som Ludvig mycket riktigt påpekar), inte om egensinnighet.

  Den som tror att Gud hör bön och ger svar, gör väl i att låta Honom ta ledningen.

  Medan man väntar på tydlighet från Herren gör man väl i att vara en solglimt där man är och ta sig god tid till bibelläsning och bön.

  /Kjell

 • Linnea

  Djupast sett och enligt min bibel och som Gunnar Berglings farbror f.d. prästmannen Wilhelm Bergling (som en gång var kallad till församlingen Arken)lärde i sin bok ”Församlingen i bibelns ljus” så är alla pånyttfödda på en ort Guds församling.
  När denne i mina ögon stora gudsman Wilhelm Bergling ej längre erhöll sin organisations stöd i Kina Japan Missionen där hans egen bror till präst bestämde det mesta for WB som ägde Guds kallelse till Kina ändå till Kina tillsammans med en syster och sin familj på fem barn och levde i tro ekonomiskt resten av sitt liv. Det fanns inget överflöd men heller ingen brist.
  Att han stöttes ut från sin missionsorganisation berodde på att han fick nytt ljus i dopfrågan.
  Var finner vi dessa gudsmän idag som litar till Gud och icke människor i sin ekonomi? Han behövde aldrig någonsin tigga människor om pengar och tog aldrig upp några kollekter.

 • @Kamau Mweru:
  Första steget i en förändring till det bättre är att ”sjukdomsinsikt infinner sig”. Detta finns, till viss del, i Eskilstuna.

  Jag har endast varit medlem av pingstförsamlingen i Eskilstuna sedan sommaren 2008 och mestadels har jag befunnit mig i närradiostudion där jag är ansvarig. (Radioaktiv på orten sedan 2006.) Dessutom har ”föreståndarfrågan” varit på tapeten de senaste två-tre åren med segslitna stadgeändringar (som blev klara för en vecka sedan) och revisorer som satt sig på tvären (eftersom beslutet i föreståndarfrågan inte var förenligt med då gällande stadgar). Nu har vi äntligen tre föreståndare utan inbördes rangordning och det helt stadgeenligt.

  Vad jag känt som en stor brist i församlingen är den stora bristen på fungerande smågrupper. Jag har från och till under två års tid endast hört rykten om att dylika grupper existerar och detta i en församling som på pappret har över tusen medlemmar. Enda bönegruppen jag inbjudits till är den som tillhör (baptist)kyrkan intill.

  Igår kväll fick vi dock reda på att församlingsledningen ”arbetat med frågan” under ett år och att man nu var beredd att dra igång en nysatsning. Hur resultatet blir återstår att se, men behovet av fungerande smågrupper inom församlingen är enormt.

 • @Kamau Mweru:

  ”Finns det någon ‘bra’ församling? Förutom den du har i ditt vardagsrum?” undrar Kjell.

  Organisationen ifråga är ingen församling. De lokala församlingar som lämnar organisationen eller ännu bättre de som aldrig gick med riskerar inte att dras med i lämmeltåget mot Rom (tänkte skriva om en viss herre i Hameln men den liknelsen kan vara kränkande även om den faktiskt används av anti-super-ekumeniker på andra håll).

  Har tidigare nämnt en gammal bekant som nu tillhör en pingstförsamling vilken står utanför Pingst ffs. Han har sagt som så att den dag de hittar på ”såna dumheter” (går med) lämnar han den församlingen. Det är att vara rakryggad. Som den stöttepelare han dessutom är kommer det nog inte på tal. Han har tidigare varit söndagsskolföreståndare, ordförande och i annan församling föreståndare under lång tid.

  Är inte riktigt säker på exakt vad i min kommentar du slår ned på Kjell. Du kanske vill precisera?

  Att man hyllar den romerske påven och ställer sig bakom Charta oecumenica där man förbundit sig att verka för en enda katolsk kyrka i Europa är sannerligen allt annat än ”småsaker” och det är allt annat än ”allmän kverulans” eller ”egensinnighet” det handlar om för mitt vidkommande. Det handlar om huruvida man gör sig ”medskyldig” eller ej enligt Upp 18:4. Mitt beslut växte fram under några års tid.

  PS. Har förfrågat mig om möjlighet att gå med i den fria församlingen – den som är fri i ordets rätta bemärkelse – trots det stora avståndet i mil räknat. DS

 • @Eva:

  ”Nästa år firar församlingen 25 år jubileum och med tanke på alla de trasiga människor som fått helande och upprättelse där så kan man inte såga Arken jäms med fotknölarna som sker här på Aletheia!”

  Finns det några läkarintyg på inträffade helanden? Jesus var noga med sådant. Att den botade skulle visa upp sig för prästen. Och hålla tyst om saken. Helt tvärs emot hur trosrörelsen agerar. (Han tog dem också ofta i handen och reste dem upp medan trosrörelsens folk tvärtom knuffar omkull dem… men det är en annan fråga)

  Todd Bentley som ett annat exempel i trosörelsen pratade om 1000-tals vittnesbörd. Men i TV-studion när saken ställdes på sin spets fanns inte ett enda att visa på. Trots att man i TV sett 100-tals ”falla” (d v s knuffats) till golvet kväll efter kväll den där galna försommaren.

  För att nämna en av de ”helare” som gästat Arken pratade Benny Hinn om hur han vid besök på sjukhus i Canada ”tömt” detsamma på sjuka. Personalen sade sig vid förfrågan inte känna till något om något sådant. Hinns besök hade de ett svagt minne av däremot.

 • @Lars W:
  Fattar du trögt eller? Jag har gång på gång påpekat att vi varken hyllar påven eller ställer oss bakom ”karta oekumenik”. Pelle Hörnmark, ledare för Pingst-FFS, har öppet deklarerat att Pingst-FFS varken har eller ens kommer kunna anta det dokumentet. Hörnmark själv kan inte ställa upp på alla dokumentets punkter.

 • @Nils:

  Inget personligt Nils, oavsett dina åsikter/synpunkter. Varje skriben modererar i regel sina egna poster och jag står mitt i en flytt och har inte skött modereringen som jag brukar. Vissa ord orsakar automatiskt moderation, inget personligt ännu en gång.

  mvh
  D

 • S-E Sköld

  Eva, det är inget fel i att människor med olika gåvor, och kallelser att använda dem till människors frälsning och helande, också gör det, alldeles tvärt om!

  Men talar vi specifikt om Guds församling, så är den uppbyggd enligt mönsterbilden, som finns i Guds Ord. Guds Ande bygger inte med trä, hö och strå.

  T.ex. har Han också i Sitt bygge inkluderat gåvor som kan korrigera även ledare; men är de inte på plats – eller tillåts fungera – så finns det stora risker med det. Vi har ju sett några exempel på det under de senaste åren.

  Gud har inte gett några gåvor som inte behövs, är nödvändiga för uppbyggande av Guds hus, Guds församling på jorden. Han vet hurudan striden mot mörkrets krafter är, och har därför gett Sin församling utrustning för att i allt kunna övervinna.

  Om man skall kolla om någonting är korrekt byggt, går man till ursprungsritningarna, och inte minst om de är komna från Gud, är Guds tankar!

 • Tordan

  @Lars W: ”Todd Bentley som ett annat exempel i trosörelsen pratade om 1000-tals vittnesbörd.”

  Här klabbas det ihop i klumpar.

  TB associeras nog inte med trosrörelsen som sådan. Snarare ‘profetrörelsen’.

 • S-E Sköld

  Var det inte så, att när Pingst-ffs gick med i SKR, Sveriges kristna råd, fick dess representant, ev Sten-Gunnar Hedin, skriva under en text/ett dokument som kallades Carta Ecumenica, och som gav riktlinjer för SKR:s arbete?

  Men sedan betr. Pingst-ffs och Samfundet Pingst, så är de grundade på en lögn, en kluven tunga. Och Gud, min Gud, söker alltid ”sanningen i hjärtegrunden”; för att det folk som skall vara Hans och ”sanningens stöttepelare och grundfäste” på jorden, också kan varas det. Och ett sådant verk byggs definitivt inte på lögn:

  de som startade organisationsarbetet med Pingst-ffs betygade att det inte var frågan om ett samfundsbygge, vilka några av ”de gamla” (bland dem Bo Hörnberg) varnade för.

 • @S-E Sköld: Att Hedin skulle ha skrivit på ”karta oekumenik” har jag ännu inte kunnat verifiera. Om han gjorde det så var det helt utan mandat från svensk pingströrelse och dess ledning.

  Visst finns det lögner inblandade i pingströrelsens safundsbygge – den enskilt största är från 1929 då de styrande påstod att ”Svenska Fria Missionen”, SFM lades ner. SFM är numera känt som SPM. (Formellt lades SFM ner i början av 2000-talet, men min gissning är att det var i samband med SPM:s bildande. SPM är numera en del inom Pingst-FFS)

 • @Ludvig:

  Fattar nog inte så trögt som grodan MTC anknöt till häromdagen.

  Ni uppfattar det inte som en hierarki med KV i toppen och ni längst ned därunder med SKR och Pingst ffs däremellan. Men det är så det i praktiken fungerar och denna struktur kommer att skönjas alltmer allteftersom tillvänjningen går framåt.

  Den pingstförkunnare jag lyssnade till hyllade påven och menade att det var dennes bön i början av 1900-talet som ledde till de stora väckelser som senare under seklet bröt ut.

 • @Tordan:

  ”TB associeras nog inte med trosrörelsen som sådan. Snarare ‘profetrörelsen’.”

  Men trosrörelsens folk försvann som skållade råttor till Florida de där veckorna.

  Dessa rörelser hänger samman – helt klart!

 • @Ludvig skrev: ”Enda bönegruppen jag inbjudits till är den som tillhör (baptist)kyrkan intill.”

  Herren kallar till uppdrag och uppgifter genom mycket som vi kanske tror är tillfälligheter.

  Gammaldags Baptism är inget att förakta. Om de får bli fria kommer dessa genast att acceptera att Den Helige Ande fortfarande ger gåvor som HAN anser vara till nytta.

  För övrigt önskar jag dig och din nuvarande församling” allt gott i Guds ledning.

  /Kjell

 • @Tordan:

  Ja, det var ju inte så fint uttryckt, mitt lån från Stig Malm. Någon moderator kanske ”ömkar”sig…

  Här har du hursomhelst lite läsning om Kansas City prophets och dess klara koppling till div fenomen inom trosrörelsen:

  http://www.solascriptura.se/kts/rankap4.html

 • @Nils skrev: ”inte en aning om det finns andra vittnesmål”

  Oftast blir det ju polarisation istället för medlande.

  Har du någonsin hört LO eller Arken medge ett enda konkret misstag.

  Det stannar vid det som Eva skrev: ”Ingen församling är fullkomlig men alla gör vad de kan efter sin förmåga sen gör Gud resten. Men brister finns alla församlingar, det måste man hålla i minnet.”

  Svepskäl och god-pratande.

  NÄR??? kommer de som kallar sig kristna ledare lära sig att vara ödmjuka och be om förlåtelse och vara andras tjänare?

  Min pessimistiska bedömning är: Inte innan Jesus kommer tillbaka!

  /Kjell

 • Eva

  @Linnea: Men har det inte fallit dig in att av det vi får ska vi ge vidare. Lagen om sådd och skörd gäller väl fortfarande?
  Sänd ditt bröd över vattnet ….säger ett bibelställe

  Predikaren, 11:1-2
  1. Sänd ditt bröd över vattnet,
  ty i tidens längd får du det tillbaka.

  2. Dela vad du har i sju delar, ja, i åtta,
  ty du vet icke vilken olycka som kan gå över landet.

  Girigheten i männsikan vill inte ge något vidare till Guds verk, utan behålla allt och leva i frosseri.

  Att ge tionde är ingen tvingande lag, men det har välsignelser med sig! På Arken undervisas inte att man är tvungen att ge tionde. Man bestämmer själv vad man vill ge.

  Det fanns de som såg till att dom fick ekonomisk hjälp i Kina för de flesta glömde bort att dom var där ute, eftersom första och andra världskriget kom och dom inte kunde komma hem till Sverige på många år.

 • Eva

  @Lars W: Jaha nu har du fastnat igen ser jag.
  Tror du verkligen att en läkare har kunskap om andliga skeenden i en mäniskas liv? I synnerhet om denne inte är frälst ens?

  Behövs det en läkares intyg om människor lyckats komma ur alkohol och drogmissbruk och blir helade i själen efter sår som de fått av olika skäl.
  Som blir upprättade och kan fungera fullt ut som Gud har tänkt att de ska göra. Det märks ju på dem!

  Senast igår vittnade en ung man om hur han kommit ifrån ett utbrett missbruk när han kom till Arken och fick möta Jesus som helar och upprättar.
  Syns inte ett spår av hans tidigare liv i missbruk och han har egen firma och ett bra liv idag.

  Arkens inriktninig är Hes. 34 i positiv bemärkelse och många är de som blivit helade och upprättade. Och många är det som vill komma till Arken för eget helande,
  så är det bara!

 • Nils

  @MyTwoCents:
  Tack !
  Jo – jag tror jag kommit på varför det fastnar i moderering.
  Jag tar för lång tid på mig med inlagan & då släpper på något sätt accessen.
  Problemet uppstår inte då jag t.ex. klistrar in samma text från ett urklipp så att ”försök” till publicering går snabbare.

  Detta fenomen existerar även i vår församlings intranet – debatt & i det fallet en automatisk utloggning efter en viss tid.

  Här kanske kopplingen släpper av andra orsaker – men inte pga felaktiga tecken som antytts.

  Så andra skribenter som drabbas av moderering – tipset är att klipp/klistra in text snabbare.
  Alt. klipp ut all text du tänkt publicera & uppdatera denna sight först & klistra in textmassan därefter…

 • Nils

  @Eva:
  Jag har följt församlingen Arken altsedan den bildades & vet att den fraamträdande profilen för församlingen sedan start har varit Linda Bergling.
  Hennes nuvarande make har i många år haft en undanskymd roll offentligt för församlingen.
  Vidare så har man i många år bedrivit ”Helandeskola” – annonserat dessa, bedrivit filialverksamhet på västkusten med återkommande kampanjverksamhet.

  T.o.m. SvT uppmärksammade Linda Berglings församlingsverksamhet, där hon själv profilerade sig som föreståndare.
  Hennes man syns sällan eller aldrig till i den mediala offentligheten.
  Är det som du säger hennes man som tecknar & förestår, så är det ändå en schimär då publik & utomstående flockas kring Linda Berglings karisma.

  Det rimmar inte väl för ett bibliskt församlingsbyggand, oavsett hur god karismatik & vittnesbörd Linda Bergling representerar.

 • Eva

  @Nils: Nu har Gunnar och Linda olika funktioner i församlingen. Så om Linda syns mer i offentligehten så är det inget konstigt i det. Så jag förstår inte vad som är problemet med det.
  Mycket lösa antagande tycker jag som kommer fram här! Vilda gissningar och spekulationer som är påhittade.

  Bibelskolan heter ”Jesus helar och upprättar” och vill man vet a mer kan man gå in på Arkens hemsida så slipper man spekulera och fabulera om allt möjligt.
  Jag tycker det liknar kaffereps skvaller här måste jag säga.

 • Elin

  Eva, du verkar sakna förmåga till självkritik. Allt du säger hänsyftas enbart till att försvara Linda och Gunnar. Hur ska du ha det?

  Tycker att du borde visa dina (?) pastorer Linda och Gunnar denna artikel och kommentarer och be dem att kommentera. Vore intressant!

  Bara för att det finns bra saker i Arken innebär det inte att det även finns dåliga. Mitt vittnesbörd vittnar t.ex. om det. Så är det bara!

 • F Ö

  Linda B. har börjat blogga oftare nu, 5 dagar i veckan. Jag tror inte att hon är ”heltidsbloggare” för det, men det är ju alltid något… även om hon kanske inte har så mycket inspiration till att gå i polemik, med svar på alla frågor. (www.arken.org).

 • @Nils:

  Om det verkar som om jag tog parti för Elin utan att blinka beror det på alla samstämmiga vittnesbörd innan henne (som jag inte publicerat).

  Har både vänner och släktingar i Kungsängen och om vi skulle skriva om alla vansinniga saker på pågått och pågår i arken skulle vi inte göra annat samt ge stackars Eva magsår som tappert önskar försvara Arkens heder.

  Ännu en gång; Måhända behöver Herren några vallhundar som skäller kraftfullt när fåren är påväg åt fel håll. Du kanske inte tycker om hur vi skäller eller på vilket sätt men det betyder inte att Gud inte sanktionerat det vi gör.

  Var välsignad

  /D

 • Elin

  Jag vill tillägga att jag inte är bitter mot vare sig Gunnar eller Linda men visst svider det lite i hjärtat ibland när man tänker tillbaka. Och särskilt när man tänker på alla får som lämnat. De är många.

  Tack, Aletheia för att ni finns! Våga publicera och skriva mera, det behövs sannerligen. Ju mer folk tystas ju större behov av att sanningen kommer fram. Eller iaf så att saker blir mer nyanserat.

 • Eva

  @MyTwoCents: Vad är det som du menar är ” alla vansinniga saker på pågått och pågår i arken”?
  Säger man A får man säga B också. Här påstås både det ena och det andra men inga konkreta saker som går att ta på. Det hänför jag till skvaller!

  Kommer man med kritik får man se till att det är konkreta saker och inte som här kafferepsskvaller , spekulationer och lösa påstående.

 • Nils

  @MyTwoCents:
  ”Ännu en gång; Måhända behöver Herren några vallhundar som skäller kraftfullt när fåren är på väg åt fel håll.”

  Jag är inte alls främmande för att det sätts strålkastarljus över oegentligheter i kristenheten.

  Men det är oerhört viktigt att kritiken inte får övetoner som tolkas som hätska utfall.
  Den mänskliga sidan är altsomofta då att slå dövörat till.

  Ibland lyser det igenom också att vissa människor driver en vendetta pga. försmådda skäl.
  Ofta mänskligt – men det ger motparten en tondövhet pga budbärarens profil.

  Det främsta skälet är dock som jag tror de flesta håller med här är att när man framför kritik i kristna sammanhang, så måste man själv stå på sanningens grund.
  Vill man dessutom få genomslag för sin kritik ordentligt så ska man ha Bibeln som grund och läskpapper.

  Då klarar inte mottagaren av att sudda bort det som är obekvämt – det står kvar.

  Jag tror att sanningssägare som har sanningsljuset som vägledande är viktiga..
  Här har Glandbergers belysningssträvanden över LO & Ekmans svärsons bloggande haft stor betydelse…

  Däremot när kristna rekar ”avhoppares”, vittnesmål som dessutom har sekulär ateism som ideal, då har man sällan evangeliets ljus som det sanna ljuset.
  Här finns det t.ex. gentemot Livets Ords sektstämpling, varningsflagg för kristna att haka på.

 • Eva

  @Elin: Man behöver ha fler än ett vittnesmål för att kunna komma så nära sanningen som möjligt. Alla uppfattar saker olika och det som en person uppfattar på sitt sätt det uppfattar andra på ett annat sätt. Så sanningen brukar ligga någonstans mittemellan.

  Bra att du inte är bitter på Gunnar och Linda för de är hängivna och vill bara det bästa det tror jag alla skriver under på. De är goda människor!
  Men man får inte glömma att vi alla är bara människor och inte felfria och man får förlåta sju gånger sjuttio.

 • @Eva:

  Du missar poängen vilken är att OM någon här på aletheia hade någon personlig vendetta mot Arken finns det många berättelser vi kunde lägga ut. Du har redan genom ditt iskalla svar till Elin visat att du inte ens ser det som en möjlighet att någon eller några far illa på arken och därför vore det fruklöst åtminstone att ta denna diskussion med dig. Du lever i en sådan stark förnekelse över att något skulle kunna vara fel i ledarkulturen på arken att man skulle kunna tro att du är en del av den.

  Nils:

  ”Men det är oerhört viktigt att kritiken inte får övetoner som tolkas som hätska utfall.
  Den mänskliga sidan är altsomofta då att slå dövörat till.

  Ibland lyser det igenom också att vissa människor driver en vendetta pga. försmådda skäl.
  Ofta mänskligt – men det ger motparten en tondövhet pga budbärarens profil”

  Tack för denna förmaning.

  /Daniel

 • Eva

  @MyTwoCents:
  Men jag har varken upplevt eller sett något av det som påstås. Jag är inte iskall heller så var inte så snabb att sätta det epitetet på mig är du snäll.

  Sen tycker jag att man måste ha fler än en utsaga om det som påstås och inte gå enbart på vittnesuppgifter från ett håll. Vad säger motparten t ex.? Det finns fler sidor på en diamant och man bör granska allt i rätt ljus.

  Ser ”Elin” sin egen del i det som tydligen skett och kan vara självkritisk? Jag köper inte allting rakt av bara. Oavsett varifrån det kommer.

 • Elin

  Ja, självklart kan man inte bygga en uppfattning enbart på en persons vittnesbörd. Fler får gärna kommentera här. Både för och emot församlingen Arken.

  Jag upplevde det som att du negligerade min åsikt och det jag känt och upplevt i församlingen och det är ju aldrig bra. Alla behöver få komma till tals. Att hävda att det jag upplevt inte är sant löser ingenting, det visar bara på hur blinda vissa folk i Arken är. Det är nämligen många som upplever samma sak.

  Sedan har du inte besvarat några av mina frågor heller, t.ex. varför är Arken som pest för folk i Kommunen om nu församlingen är så bra?

  Jag dömer heller inte församlingen Arken, jag berättar hur jag ser på saken. Och jag vet att det finns många fler som tycker snarlikt. Jag har nämligen mött flera av dessa, varav några i min nuvarande församling.

  Vi får inte blunda för att det ibland behövs korrigering och ifrågasättanden. Dock ska det ske med respekt för den rörelse man vill granska.

 • Elin

  Men Eva allvarligt. Du har ju stått som försvararen av Arken och vägrat ta in någon annans bild av församlingen och nu hävdar du att man inte kan bygga allt på en persons vittnesbörd. Vem säger då att vi ska lyssna till dig som är ganska ensam om att försvara församlingen? Behövs inte jag eller andra för att väga upp för motsatsen tycker du eller blir det för mycket nu?

  Du har uppenbarligen inte läst det jag tydligt skrivit några inlägg upp att jag har rannsakat mig själv, fler än en gång.

  Blir mörkrädd när jag inser att det inte går att resonera med sådana som dig. Du verkar hopplöst fast i dina skygglappar.

  Kan ärligt berätta att jag var som dig förut, tyckte att Arken var jättebra och såg den som min församling för livet. Jag trivdes bra i början, särskilt första året på bibelskolan, sedan är det som att man hamnar utanför om man inte engagerar sig väldigt mycket. Ibland känns det som att bibelskolan ÄR församlingen. Betydande för ekonomin ex.

  Jag kan se min egen del i varför jag lämnat. Men vidhåller det jag tidigare skrivit.

 • S-E Sköld

  Ludvig, det var en del debatt om saken, då när den var aktuell: texten i avtalet ”stöttes och blöttes” offentligt, då den på vissa punkter ansågs viktigare än Guds Ord,

  d.v.s. troheten mot Ordet, kolliderade med troheten mot vissa delar av avtalstexten: som ju beskrev SKR:s målsättning.

 • Lennart Svensson

  @Nils:

  Hej Nils!

  Ang. ”strålkastarljus” och ”belysningsträvanden”.
  Går det inte lika bra med vanligt ”mörkerseende”?
  I andliga konfrontationer duger det inte med ”intellektuella resonemang”.
  Det är för lite av ”hätska utfall” inom kristenheten idag, typ det som Jesus gav uttryck för i templet.(Joh.2:15).
  Jesus inledde väl inte sin aktion där med ett ”intellektuellt resonemang” för att akta sig för ”övertoner”. Istället gjorde han sig ett ”gissel av tåg” och drev ut dem.
  – Bort, bort, sa han.
  – Ni, huggormars avföda, var ett annat ”hätskt utfall”(Matt.12:34)

  Vi har tydligen en hel del kvar att lära av Jesus.

  Mvh L.Svensson

 • Linnea

  @Eva:

  Förstår inte ett svatt av det Du riktar till mig?

  Jag har inte med ett ord fört offer eller tiondegivning på tal bara att en medarbetare på västkusten fick ett kravbrev på löftesoffer efter sin död till fruns stora förvåning mitt i sorgearbetet. Hon hade lämnat församlingen Arken och borde ej ha några förpliktelser kvar där.

  Att utnyttja sjukpensionärer som arbetstagare tror jag knappast är lagligt?!

 • Nils

  @Lennart Svensson:

  Visst Jesus är allas vår förebild, men
  ”den som menar sig stå, må se till att han icke faller”
  – att stå som kristen gäller vandel & leverne, som kanske många skribenter inte ser som signum.
  – Att ha ”rätt” åsikt däremot ger position i samtalet.
  Däremot vittnar ofta omgivningen med andra spegelbilder om hur den verkliga efterlevnaden ter sig.
  När Jesus gjorde sina utfall, hade han personlig täckning för detta – ”Min Faders hus”, var ett uttryck för närhet & vandel med den högste.

  Utfall på internet ställer inte detta krav, men ändå är det signumet för att få andligt genomslag.

  ”Den rättfärdiges bön som bedjes med kraft, förutsätter rättfärdighet för att förmå mycket”

 • Sefast Tronde

  Något litet till försvar för Arken: Minns ingen fler än jag att man 1999 satte ut en annons i några kristna tidningar med ungefär den här texten (fritt citerat ur minnet): ”Vi har förstått att flera människor har farit illa och kommit att såras djupt, som haft kontakt med, tidigare varit med eller är med i vår församling. – Då vi kommit till denna insikt vill vi härmed be alla dem som sårats och kommit till skada om förlåtelse. / Pastorer och ledare inom församlingen Arken”

  – Kommer någon fler ihåg eller… Själv blev jag så förvånad, men framförallt glad när jag läste annonsen, och visade den för flera vänner.

  Någon liten kritik mot Arken med flera: – Jag anser att man vittnar kraftfullt mot sig själva när man i text och bild framhäver ledare … intill avgudning. Mins ni inte exempelvis den avskyvärda bilden i annonsen ”Jesus helar och upprättar…”, en bild när nämnd kvinna i fråga på ett dogmatiskt sätt håller sin hand på en kvinnas huvud under en förbönssituation. Tillsammans med texten blir det helt främmande för Bibelns lära och Jesu ord..

  För att inte tala om de interna tidningarna/skrifterna, när jag vid läsning brukar räkna antalet gånger Jesu namn nämns i förhållande till pastor L eller pastor U… – Remarkabelt att de inte förstår att de vittnar mot sig själva…

  Slut på något lite.

  Men jag har väl den tilliten till Gud att Han låter var och en som söker Hans ansikte själva läsa och se… och förstå.

  MVH / Sefast Tronde

 • @S-E Sköld:
  Kan du ge ett enda bevis för påståendet att pingströrelsen via en representant signerat och ratificerat ”Charta Oecumenica”?

  Kan du det inte så kommer jag även i fortsättningen att betrakta ditt, Lars W’s och Haggajs evinnerliga tjatande i frågan som lögn och [censurerat på grund av vissa fanatikers iver att nytestamentlig undervisning].

  Att vi inte ratificerat dokumentet vet jag. Huruvida någon skrivit under det som representant för Pingst-FFS håller jag för osannolikt. Att någon ”pingstledare” ställt sig positiv till dokumentet är dock fullt troligt.

 • Jahapp, då har jag skrivit det förbjudna namnet igen…

 • @Ludvig skrev: ”Jahapp, då har jag skrivit det förbjudna namnet igen… ”

  Eftersom Sabbaten nästan brutit in skall jag agera egenmäktigt och släppa din kommentar 🙂

  /Kjell

 • @Sefast Tronde skrev: ”Men jag har väl den tilliten till Gud att Han låter var och en som söker Hans ansikte själva läsa och se… och förstå.”

  Ofta tänker jag på frasen: ”Det är dessa som kom ur den stora bedrövelsen.”

  Och jag undrar om vi inte alla i viss mån kan identifiera oss med det.

  Herren är definitivt mäktig att frälsa oss även ur bedrövliga situationer, ur dy och gyttja, och ställa oss på den fasta klippan.

  Om vi vill……

  /Kjell

 • Nils

  @Ludvig:
  Jag kan svara dig angående ”Charta Oequmenica”.
  Jag skrev en artikel här för något år sedan med rubrik ”Den lilla skökan”, där jag behandlade Charta Oequmenica utförligt…

  http://aletheia.se/2008/09/05/den-%E2%80%9Dlilla%E2%80%9D-skokan-skr/

  Detta dokument är fortfarande gällande & hävdas av de frikyrkliga i SKR, där frikyrkosamordnare Marianne Andreas från pingströrelsen har ansvar, förutom andra samfundsrepresentanter som medverkat till att framhäva dokumentets vägledning.

 • Nils
 • Leif

  @Elin:spekulerar i t.ex. varför är Arken som pest för folk i Kommunen om nu församlingen är så bra?

  – Kanske för att Bibeln säger en del om de kristna bland annat i
  2 Kor. 2:14 Men vi tackar Gud, som alltid för oss fram i Kristi segertåg och genom oss överallt sprider sin kunskaps väldoft. 2:14
  15 Ty vi är en Kristi rökelse inför Gud bland dem som blir frälsta och bland dem som blir förtappade,
  16 för de senare en doft av död till död, för de förra en doft av liv till liv. Vem räcker till för detta?

  Dagens tips: Liberalteolog och världens vän eller Jesu vän?

 • @Leif skrev: ”Liberalteolog och världens vän eller Jesu vän?”

  Leif, dualismen är inte en kristen lära.

  Enligt Bibeln går det tydligen att bli aktad av grannarna och ändå vara en mycket aktiv och levande församling.

  Apg. 2:47 Och allt folket vad dem väl bevåget. Och Herren ökade församlingen, dag efter dag, med dem som läto sig frälsas.

  Och det finns inga motsättningar till det du citerade för versen visar tydligt att inte ”alla” läto sig frälsas.

  Så för somliga ledde det till liv och för andra till död.

  Hur vill du vara ett evangelii vittne om du inte kan vinna omgivningens förtroende?

  Jag talar om att VARA ett vittne, alltså inte om skådespel och munväder.

  /Kjell

 • S-E Sköld

  Ludvig, om man betygar en sak inför hela det berörda ”pingstfolket”, och sedan gör tvärt emot; då är det i min värld, att tala med dubbel/kluven tunga; tala lögn med andra ord.

  Och mig veterligt är det bara en potentat som uppträder på det viset; är både ja och nej samtidigt. Enligt Jesu undervisning, är det den Onde. Och vad vill han månne? ja, åtminstone inte väckelse.

  Det var genom lurendrejeri som pingstfolket föstes in i en samfundsorganisation. Den första församling som registrerades som ”samfundet Pingst” var Filadelfiaförsamlingen i Stockholm, från vilken plattform Lewi Pethrus under hela sin verksamma tid, stred mot samfundsbildning av pingströrelsen.

  2 Kor. 13:8 ”Inte mot sanningen,
  utan endast för sanningen förmår
  vi någonting”

  2 Kor. 4:2 ”Vi har frånsagt oss allt
  skamligt hemlighetväsen och går ej
  illfundigt till väga, inte heller
  förfalskar vi Guds ord, utan
  framlägger öppet sanningen,
  och anbefaller oss så inför
  Gud hos var människas samvete”

  Paulus körde aldrig med dubbel agenda, som ju är dubbel tunga, vilket däremot pingströrelsens främsta ledare gjorde, när de startade organiserandet av Guds folk – pingströrelsen – som slutade i ett samfund, trots deras försäkran om motsatsen.

  De gick illfundigt till väga.

 • Nils

  @S-E Sköld:
  ”Det var genom lurendrejeri som pingstfolket föstes in i en samfundsorganisation.”

  Nej – Sköld !
  ”Du ska inte bära falskt vittnesbörd…” !!!

  Jag tillhör en stor pingstförsamling & har följt & levt med andra pingstförsamlingar. Jag tror mig också ha god insyn i processen, där jag även deltog.

  Det var mycket samtal i många församlingar på ett tydligt demokratiskt sätt – kanske t.o.m. lite för demokratiskt.
  Sedan fanns det visserligen företrädare som förordade FFS, men det fanns också reserverande kritik.
  Det sorgliga var att det som ofta i sådana processer var en grupp som misskrediterade processen. Av dessa så fanns det företrädare som själva tappat sin förtroendeplattform & vädrade sin bitterhet i kverulans och viss ovederhäftighet.

  Givetvis samlas som vanligt en skara kring sådana åsikter, då öppenhet och processens åsiktsventilerande kräver det.

  Men resultate blir att vissa finner det för gott att ”befinna sig utanför lägret”.
  Det är väl helt OK.

  Men när dessa tar sig eget tolkningsföreträde att påskina att de har det sannare ljuset eller t.o.m. vill påskina att Jesus föredrar denna typ av läger utanför framför de som bejakat processens resultat, då är man sannerligen ute på gungfly !

  Och när du anklagar företrädare att ”tala lögn” – då misskrediterar du majoriteten av landets pingstförsamlingar & indirekt antyder att de har lögnaktiga ledare.

  Du sätter också stämplingar på 10.000-tals kristna av att de är mindre vetande & förledda med sitt kristna livsval.

  Sannerligen Sköld – nu har du verkligen hoppat i galen tunna med sekterismens främsta kännetecken.

  Om sådan historiebeskrivning hade kommit från ”gruppen Bällsta-Maranata”, så hade det funnits en logisk förståelse men från dig S-E Sköld ?!

 • S-E Sköld

  Nils, sanningen står på egna ben; och behöver inte stöttas av vare sig Dig eller mig: ”lugn står hon med strålande panna”.

  Jag har på nära håll följt processen, som gjorde den fria pingströrelsen till ett samfund. Och kan därför inför vem som helst – och t.ex. här på bloggen – hävda, att Pingst-samfundet blev till genom dubbla budskap; tungor.

  Bo Hörnberg – apostel, profet och tidigare mångårig församlingsföreståndare – skrev en lång artikel i Dagen, om jag minns rätt i december 2000, där han varnade för att Pingst-ffs bildandet skulle sluta i ett samfund.

  Han åberopade också Lewi Pethrus och Georg Gustavssons församlingssyn. Och berättar att Lewi Petrhus i samtal hävdat, att den generationen skulle komma, som organiserade den fria pingströrelsen till ett samfund, men också att det inte skulle ske under Bosses generations tid, utan generationen efter dem. Sådana krafter har alltid funnits, menade Lewi.

  Det finns ett uttryck som passar in här: första generationen församlar, den andra förvaltar och den tredje förskingrar.

  Pelle Hörnmarks generation är den som ärvt efter förskingrargenerationen; de läromässiga förskingarna!

  Vem som sörjer över detta, vet bara Gud, att Andens fria rörelse har övergått till att bli en organisation: att den fria vildoxen, som bara Gud kunde tämja och därför också kunde använda så profetiskt, visionärt och underbart! nu blivit en tamoxe;

  för att bli som alla andra och få äta formalismens halm bland alla de övriga tamoxarna, bundna vid sina respektive krubbor.

  En av orsakerna till samfundsbildandet, torde ha varit, att få tag i de skattemedel som går till Sv kyrkan. I det fallet var det, i så fall, en penningfråga. I vart fall fördes det fram som en fördel, att – via samfundsorganisationen – kunna få del av kyrkoskatten, som enbart gått till Sv kyrkan. I det fallet var en samfundsorganisation nödvändig, eftersom den nya lagtexten ang den saken, föreskrev det.

 • Björn Jönson

  Eva!

  Bara misstanken om att människor farit illa, borde medföra en förkrosselse där man sliter sina kläder, men det enda man får höra från dessa trosförsamlingar är ett starkt försvar och en projecering på de som drabbats!

  Er blindhet säger, nä vi har inte gjort några fel och detta lögnens försvar är som en tjock mur runt er, som hindrar er från den förkrosselse och nerbrytning Gud vill få fram i era liv.

  Ni som är sk ledare skall ju vara starka, men denna er styrka finns bakom skygglapparna, dvs lögnen.
  Lögnen är att inte erkänna sanningen och att man gör sanningen till lögn, dvs alla vittnesbörd från de som farit illa på Arken, eller Lo.

  Förnekelse och styrka är er värsta fiende!

  Bj

 • Nils

  @S-E Sköld:
  Men hallå Sköld !

  Bo Hörnberg hade ingen mer gloria på sitt huvud än andra pingstledare.

  De var ledare i sin tidsepok & gjorde emellanåt misstag de också.

  Hörnberg hade inte etikett av att vara varken apostel eller profet. Han var respekterad föreståndare i pingstkyrkan Jönköping under en epok & deltog som många andra pastorer i det nätverk som pingströrelsen hade & har.

  Att referera till en tidigare epoks ledare, för att skapa legitimitet till en åsikt har inte alltid bärighet.
  Inte i detta fall åtminstone.

  I så fall skulle LP-stiftelsen, IBRA m.m. vara blomstrande företeelser.

  Var sak har sin tid undervisar skriften om.

  Att måla upp pingst-FFS som du gör & företrädare så blamerande, är kränkande gentemot dagens kristna ledare & lekmän
  – det är dessutom inte förenligt med kristen anda.

  Man kan faktiskt se FFS som en förlängning av Franklins önskemål under den tidiga epoken i Filadelfia sthlms missionsutveckling.

  LP stoppade då Franklin & det som sedan kallades Franklin-striden, var att LP avfärdade denna inriktning.
  Franklins ättlingar fick några generationer senare se detta förverkligas med pingst-FFS.

  Synonymen till organisation är snarlik vad Örebromissionen, numera EFK haft sjösatt sedan länge.

  Så tagga ned & misskreditera inte kristna syskon som du gör.
  Både LP & Hörnberg var respekterade ledare, men båda gjorde också misstag.

  Hur Pelle Hörnmark & nuvarande ledare sköter sitt uppdrag kan inte heller generaliseras som du gör.
  De har att brottas bl.a. med en allmän sekulariseringsvåg som råder i hela kristenheten.

  Visst kan även jag tycka att det finns allvarliga brister hos dagens ledarskap, men den polarisering du gör till tidigare generationer haltar betänkligt & är missvisande.

 • Nils

  @Björn Jönson:
  Tack !
  Vist påpekat…
  Det kan också utvidgas med ”förblindelse”.
  Ledarskapets umgängelse & hur man odlar detta kan ge sådana symptom…

  Att reflektera över ”sekterismens karaktärsdrag” utan att peka ut människor är en sund reflektion för alla kristna.

 • S-E Sköld

  Nils, om jag inte minns fel.. så åberopade jag i första hand, att jag själv följt processen och därmed också dubbelheten på nära håll.

  Vad gäller Bosse Hörnberg, kan ingen ta ifrån honom, att han var en människa som var apostel och profet. Han såg längre än många andra när det gällde t.ex. missionen i östländerna; var bl.a. intiativtagare till upprättande av ”vänortsförsamlingar”, redan på Sovjetstatens tid och en del annat, som byggandet av en pingstkyrka i Budapest; när kommunisterna fortfarande hade makten där; inte många – tror jag – trodde på det möjliga med detta.

  En äldstebroder i Pingstförsamlingen i Jönköping, med mycket central ställning, sa till mig en gång: ”Utan Bosse hade ingen pingstkyrka stått på Västra Torget”.

  Nils, jag har märkt en förvånadsvärt stor nonchalans – i vår tid – på gränsen till förakt, mot de arbetare som tidigare arbetade på skördefältet, i vars arbete efterträdarna fått gå in. Så står det inte i Guds Ord att vi skall göra. Bosse Hörnberg, som exempel, visade stor respekt för sin företrädare Georg Gustavsson, och trädde inte sällan tillbaka för honom.

  Fick en dikt, genom Den helige Ande, en gång ang Bo Hörnberg, det var i samband med att han slutade som församlingsföreståndare i Jönköping. Det var som ett betyg, i vart fall mycket märkligt, hade dessförinnan haft en dröm ang honom:

  En alptopp i Guds rike;
  en värja med gnistrande
  solbelysta branter,

  ömsom i skugga
  inför en klarare dag
  ömsom i ljus som klar kristall

  med utsikt
  över mångas
  begränsade utsikter

  En värja i Guds hand
  stilla, tills handen rör sig
  då orädd vid främsta fronten

  rustad att strida,
  men också att bära den svage
  från striden

  skyddande, med en bägare vatten
  från brodershjärtats innersta:
  ett lejon, men ett lamm

  en gudsmänniska.

  Vad en sann Guds profet skrivit och sagt försvinner inte med redskapet: redskapet är förgängligt men om den Oförgängliges Ande har talat genom det, bör vi noga akta på det som sagts även efter en sådan profets död.

  För mig personligen är det en ära, att fått lärt känna redskap som Georg Gustavsson och Bosse Hörnberg. Pelle Hörnmark efterträdde de båda i Pingstförsamlingen i Jönköping; men valde att gå en annan väg än den som de begynt. Han byggde m.a.o. inte vidare på deras verk, och med deras ritningar och byggnadsmaterial.

  Och det har jag sagt till Pelle personligen, både i brev och muntligt. Vi har öppna kommunikationer, och jag gillar honom både som person och som broder i tron.

 • Nils

  @S-E Sköld: Sköld !

  Låt oss inte förstöra denna textsträng med diskussion som går långt utanför artikelns ursprungsmening.

  Låt mig bara få avsluta med en anekdot som summerar aktningen & relationen till företrädare.

  En sann pingstvän som fick hälsa på Lewi Pethrus tvättade inte handen på en vecka, då han ville ha kvar intrycket.

  Apropå Hörnamrk, så kan du se en aktuell synpunkt jag framfört:
  http://www.dagen.se/blogg/ledarblogg/2010/09/humanisterna-och-sd-i-samma-bat#kommentarer

  Måhända din ref. äldstebroder var delaktig i beslutet om hanteringen av MRO & Mats Selander ?

 • Björn Jönson

  @Nils:

  Min erfarenhet av att ha varit med i en sekt, gör att jag vet hur förblindad man blir, sanning blir lögn och lögn blir sanning.

  Ett annat resonemang som ofta förekommer i ledarskapet är, att de övriga medlemmarna inte förstår, vilket då kan göra att man lägger fram olika saker på ett sådant sätt, att det verkar så himmla bra och att det är Gud som talat.
  Just detta med att det är Gud som talat, gör att prövningsrätten försvinner, för vem kan säga emot Gud?

  Problemet är, att de som är i den inre kärnan, är så fångade utav pastorn, vilket kan bero på ett felaktigt beroende, men också löftesbindningar, ex detta stannar mellan oss, eller en tillit som nästan står over tilliten till Gud själv.
  Den största faran är dock som jag ser det, den blinda lydnad som ofta förekommer i sekter, säger pastorn något, så lyder man, oavsett om det är från Gud eller inte, vilket kommer från en tankegång om att lyder man en ledare så lyder man Gud.

  Det finns mycket man kan säga om detta här, men då skulle jag få hålla på hela dagen! 😉

  Bj

 • @Nils:
  Jag delar din negativa syn på SKR och ”Karta oekumenik”, men varken du, Hagg.aj, Sköld eller Lars framför ett enda bevis för att pingströrelsen signerat och ratificerat dokumentet ifråga.

  Påståendet om ”arbetsdokument” är på inga sätt taget ur luften då det står så på skriften ifråga.

 • John-Erik Hennersson

  Ludvig!
  Du frågar efter bevis på, att Pingst FFS har signerat det dokument som heter Charta Oecumenica. Det har inga andra gjort heller, utan det ligger i sakens natur att man som medlem i SKR ska följa de dokument som man gemensamt sagt ja till. SKR har flera gånger uppmanat sina medlemskyrkor att intensifiera införandet av de tankar som finns i Charat O. Det gäller också Pingst FFS.

 • @John-Erik Hennersson:
  Om du till äventyrs läst vad jag och andra skrivit i frågan så borde du veta att de skribenter jag namngivit har hävdat just att pingst skrivit under och ställt sig bakom ”Charta Oecumenica”.

  När jag pressar pingstledare närmare dementerar samtliga att så är fallet. Hur kan pingst-ffs ha kunnat ställa sig bakom ett dokument som Hörnmark själv på inga villkor kan ställa sig bakom fullt ut?

 • @Eva:

  ”Tror du verkligen att en läkare har kunskap om andliga skeenden i en mäniskas liv? I synnerhet om denne inte är frälst ens?” skrev Eva.

  Nej det är inte läkarens uppgift. Och det var inte heller prästens uppgift i detta sammanhang på Jesu tid. De ska bara konstatera att ”patienten” är frisk. Sedan kan man jämföra med journaler (äkta, inte sådana som Todd Bentley viftade med).

  Hes 34? Är det detta man kan tillämpa på Arken menar du?

  ”Så säger Herren, HERREN: Ve eder, I Israels herdar, som haven sörjt allenast för eder själva! Var det då icke för hjorden som herdarna borde sörja?

  I stället åten I upp det feta, med ullen klädden I eder, det gödda slaktaden I; men om hjorden vårdaden I eder icke. De svaga stärkten I icke, det sjuka heladen I icke, det sargade förbunden I icke, det fördrivna förden I icke tillbaka, det förlorade uppsökten I icke, utan med förtryck och hårdhet foren I fram mot dem. ”
  Hes 34:2-4

 • http://www.skr.org/faktaomskr/medlemskyrkor.4.95ef17103e1e03476800020359.html

  Här framgår det klart att samfundsbildningen Pingst – Fria församlingar i samverkan är fullvärdig medlem i SKR.

  Andra medlemmar är
  – SvK pch EFS (Lutherska ”kyrkofamiljen”)
  – Sthlms katolska stift
  – ”Frikyrkofamiljen”
  Adventister (observatör)
  EFK
  Frälsningsarmén
  Alliansmissionen
  Missionskyrka
  Baptistsamfundet
  Vineyard
  – Ortodoxa kyrkor, div.

  Undrar vad Lewi Petrhus hade tyckt om det…. 😉

 • @Christian:
  Jag har inte ifrågasatt det faktum att pingst-ffs är mdelemmar i skr.

  Jag avkräver endast belägg för allvarliga påståenden som ifall de visar sig vara ogrundade bör klassas som lögn och förtal.

 • @Eva:

  ”Bibelskolan heter ”Jesus helar och upprättar” och vill man vet a mer kan man gå in på Arkens hemsida så slipper man spekulera och fabulera om allt möjligt.”

  Jag tror man ska akta sig för att gå in på Linda Berglings sidor. Så här står det då jag försökte nyligen:

  ”Varning- datorn kan skadas om du besöker den här webbplatsen!”

  Det var alltså lindabergling(dot)com

  Titelns ”Församlingsförståndare” blir ju mycket missvisande oavsett vem som innehar den. Det är ju en stiftelse eller egentligen ett bolag. Med vinstsyfte. Om man väljer siftelseformen slipper man dock insyn.

  Om hon nu vore församlingsförståndare i en församling enligt bibliskt språkbruk – hur skulle hon kunna leva upp till den kravspecifikation Paulus ger till Timoteus:

  ”En församlingsföreståndare bör därför vara oförvitlig; han bör vara en enda kvinnas man”
  1 Tim 3:2

 • Läste om Linda Bergling. Hon verkar inte skämmas särskilt mycket för skandaler som följt i hennes spår. Men kan en Bibellärarer som Gunnar Bergling undgå dessa Guds ord eller läsa dem utan att skämmas:

  ”…Och den som tager en frånskild kvinna till hustru, han begår äktenskapsbrott.”
  (Matt. 5:32)

  http://www.aftonbladet.se/wendela/article1083969.ab

 • Här är en länk till charta oecumenica, som vad jag förstår medlmeskyrkorna i SKR har anslutit sig till http://www.skr.org/download/18.a791285116833497ab800015122/charta_oecumenica.pdf

  Så här står det bl a

  Vi förbinder oss
  att i den heliga Andens kraft verka för Jesu Kristi kyrkas synliga
  enhet i en enda tro, som tar sig uttryck i att vi ömsesidigt erkänner
  varandras dop
  och lever i eukaristisk gemenskap och även i gemensamt
  vittnesbörd och gemensam tjänst.

  D v s de med baptistisk dopsyn har alltså förbundit sig att erkänna spädbarnsdop

  Vi förbinder oss
  – att samråda och träffa överenskommelser med de andra kyrkorna
  om våra initiativ till evangelisation, för att undvika såväl skadlig
  konkurrens som risken för förnyad splittring,

  D v s om t ex evangeliska kyrkor ska evangelisera måste de träffa äveenskommelse med t ex RKK….

 • @Christian:
  Men för i H-e! Jag VET vad som står i dokumentet. ”Charta Oecumenica” är varken av svenskt ursprung eller har antagits under den tid Pingst-ffs varit medlemmar i skr.

  Vi pingstvänner har inte ratificerat dokumentet och vill de det får de först kasta ut mig, Hörnmark och alla andra som har en avvikande syn på frågan.

 • @Nils:

  Finns det två Nils här? Det här var ett riktigt, riktigt bra inlägg. Bra att detta kommer fram i ljuset. Tack Nils. Ska lusläsa din artikel nu.
  ”Den lilla skökan” – mycket passande beteckning! Motsvarar bra Bibelns benämning ”skökans döttrar”.

  Till Ludvig:
  Oavsett om Hedin eller någon annan i Pingst ffs ratificerat avtalet så står ni otvivelaktigt bakom denna avskyvärda förklaring så länge ni är medlemmar i SKR (och därmed även i KV).

 • @S-E Sköld:

  En mycket bra redogörelse.

  ”Den som saknar historia har heller ingen framtid” – så viktigt är det att känna till historien. Den sanna historien.

 • @Nils:

  ”De [dagens pingstledare] har att brottas bl.a. med en allmän sekulariseringsvåg som råder i hela kristenheten.”

  Denna sekularisering beror nog mestadels på att det budskap man serverar ofta är tunnare än vatten. Serverades rejäl andlig mat skulle det fenomen som ”drabbade” Jerusalem efter den första pingstdagen inträffa även här. De har alltså inte drabbats av någon ”sekulariseringsvåg” – de bär själva en stor del av ansvaret för den.

 • S-E Sköld

  Ludvig, Du för ett mycket egendomligt resonemang: det vore som att säga, att jag tillhör inte EU, eftersom jag inte har varit med och röstat in Sverige i den unionen; med de paragrafer som där gäller.

  De ledare som Du som pingstvän gett – utan att protestera för deras olika tilltag – mandat, att leda hela pingströrelsen! är Du delaktig med vad gäller de olika beslut som de fattar. Det är ju Du, och många med Dig, som anförtrott dem rodret i den skuta Du själv befinner Dig i.

  Vad gäller Pelle Hörnmark, så var han från början emot organiserandet av P-rörelsen, men sedan valdes han in i styrelsen, och sedan – om jag inte missminner mig – valdes han in som vice ordförande, för att sedan utses som organisationens föreståndare. Tala om klassresa.. eller positionsförskutning..

  Om jag kommer in i en buss och uppfattar att föraren är onykter, då har jag ett ansvar, för såväl mig själv som de övriga passagerarna, att säga ifrån för att hindra en fortsatt färd. Nu har jag lärt känna pingströrelsens folk, som en ganska tyst skara passagerar; antingen bryr man sig inte – är likgiltig för frågan – eller så finner man det enklast och bekvämast att inte protestera, utan bara åka med. För att kanske lite längre fram, när man inser hur vilset det är, göra som Du skisserar, hoppa av. Men det är bl.a. inte att ta ansvar för de övriga medresenärerna!

  Ta gärna reda på hur mycket det årligen kostar för Pingst att vara med i SKR, det är inga småsummor: åtminstone inte i min föreställningsvärld. Bl.a. Du och Pelle är med där, alltsedan Pingst blev fullvärdig medlem, från att tidigare haft observationsstatus.

 • Ludvig
  Hur vore det om du taggade ner lite. Mina kommentarer var inte riktade till dig. Det var ämnade som allmänna reflektioner kring SKR, Charta Oecumenica, samfund och pingst. LP var som bekant starkt avvisande till samfundstanken och hävdade den fria församlingstanken. Skönt om det är som du säger att pingst inte har anslutit sig till C.O. Kan man alltså välja det? Trodde att man blev dirketansluten genom att blir medlem i SKR.

 • V g pingst är min bedömning att 95% dess medlemmar inte har en aning om vad C.O. är eller står för. Många känner säkert heller inte till att man är med i SKR.

 • @Ludvig:

  ”Påståendet om ‘arbetsdokument’ är på inga sätt taget ur luften då det står så på skriften ifråga. ” skrev Ludvig.

  Jag misstänker att du blandar samman begreppen ”arbetsmaterial” och ”arbetsdokument”.

  Det förra är något ofullständigt. Något som ännu inte gäller och som man inte behöver delge allmänheten. Det senare är något som är färdigt och som man samlats kring och beslutat ARBETA efter. De samfund som är medlemmar i SKR arbetar därför efter Charta Oecumenica vilket vi ju mer och mer tydligt ser.

 • @Lars W:
  Ber om ursäkt för att jag tydligen använde svårare juridiska begrepp än vad som gick hem.

 • @S-E Sköld:

  Kan någon som svär t o m i bloggkommentarer sitta i Pingst ffs ledning? Huvaligen. Det var inte en dag för tidigt att lämna den skutan.

  Bra bild med bussturen. Och Christians kommentar om det stora flertalets obefintliga eller usla kännedom om pågående skeenden är mycket upplysande och mycket beklämmande. Om jag visste att de lyssnade på mig skulle jag stannat kvar för att hjälpa till att leda de alltmer vilsna fåren. Men det är ingen som gör.

 • @Lars W: Håller definitivt inte med dig angående tolkning av vissa ord här.

  Vad som är allvarligt med det ekumeniska samarbete vari SKR är en betydande spelare kan ses i den verksamhet som byggts upp och där innehållet blivit, om möjligt, mer utvattnat och andefattigt än genomsnittet av medverkande kyrkor/samfund. Och denna verksamhet binder upp församlingarnas resurser i tämligen tandlös verksamhet.

  Kritiserar man sedan verksamheten på sjukhus, högskolor och fängelser så utmålas man i bästa fall som oförstående. I värsta fall som ond och hjärtlös.

  Om man som svensk* delar ”ett fulltonigt evangelium”** i dylik verksamhet riskerar man att bli utkastad omgående har jag fösrtått…

  * Eftersom vi svenskar är så rädda för att framstå som rasister så har kristna från Afrika och Mellanöstern något större frihet.

  ** Begreppet lånat från pingströrelsens historia.

 • @S-E Sköld:

  Fann SKR årsbok 2007. Där finns en del ekonomisk redovisning.

  http://www.skr.org/download/18.4b231cd511170eec10e80009945/SKR_arsbok07_slut_hela.pdf

  Medlemmarna betalade 4,8 miljoner i medlemsavgift 2006. Av detta borde Pingst och RKK betala de största avgifterna då de har flest medlemnmar.

  Man får fråga sig varför de inte laddat upp årsbok 2009. Kanske inte är lämpat för allmänheten?

 • @Lars W:

  Vem här sitter med i ledningen för pingst-ffs?

  (Vad gäller kraftuttryck har jag inte kommit i närheten av vad mina föredömen Jesus från Nasaret och Lars Levi Laestadius använde sig av…)

 • @Ludvig:

  Kan vara så att jag misstolkat något S-E Sköld skrev.

  Vad gäller kraftuttryck användes de i förekommande fall på ett helt annat sätt än det sätt du gör.

 • @Lars W:
  Ja, på ett mycket värre sätt.

 • Eva

  Borde inte den här tråden byta namn? Ämnet har ju spårat iväg åt annat håll nu?

 • @Eva:
  Det kanske den borde. Det blir alltid så när någon vågar ifrågasätta skocken med självrättfärdiga andliga eremiter som har för vana att häcka i kommentarsfältet.

 • Eva

  @Ludvig:

  😀

 • @Ludvig blev vred:

  Eftersom tråden gått ”out of topic” återger jag följande sanna historia.

  Jag var 11 år och vi bodde i Bromma. Våra grannar var baptister. De hade en son som jag betraktade som vuxen.

  Denne sonen använde sig nu och då av ordet ”skit”. I vår familj använde vi oss inte av dylika krafttermer.

  Min barnsliga slutledning var att endera var grannens son inte frälst, eller så var baptisterna en ”mindre kristen” organisation.

  Riktigt så tänker jag nog inte längre, ett drygt halvsekel senare.

  Men jag tror fortfarande att svordomar visar på brist på helgelse och att de inte hör hemma i en kristens vokabulär.

  Kol. 3:8 Men nu skolen också I lägga bort alltsammans; vrede, häftighet, ondska, smädelse och skamligt tal ur eder mun;

  /Kjell

 • Sam

  ”svordomar” i Skriftlig bemärkelse är väl att använda YHWH’s namn när man inte tänker på Honom?

 • @Lars W:
  Tack för länken, men din gissning saknar grund. Från den redovisning du länkar till framgår att Pingst FFS som observatör under 2006 betalade 328 570 SEK i avgift.

  Vad nu det har för relevans i en diskussion där samtliga ställer sig negativa till SKR av olika skäl…

 • @Ludvig:

  328 570 kr!

  Att kasta bort en sådan summa på Djävulens verksamheter är illa nog. Summan borde vara högre nu om ni är fullvärdiga medlemmar…

  Men som sagt var, av någon anledning har de valt att publicera 2006 års verksamhetsberättelse och av någon anledning har de avstått från att publicera senare siffror.

 • Björn Jönson

  Arken har nu förvärvat den gård som jag nämde i början på denna bloggpost.

  Det borde inte underlätta ekonomin, om inte
  1. De fått gården som en gåva.
  2. Att det verkligen är Gud som sagt att de skall köpa den.
  3. Om de fått köpa gården för en symbolisk summa!

  Ändå tycker jag att det blir lite märkligt, för i ena stunden måste man sänka de anställdas löner, mm, i andra stunden kan man förvärva en gård i minst 10 miljonersklassen och när man sen gjort detta, så återstår kostnaderna för den renovering och de reperationer, som då troligen blir ett antal hundratusen till, ja kanske tom miljoner till!

  Jag skulle köpt gården om jag inte först hade haft täckning för affären, men utöver det så vill jag veta att det är Guds vilja och utöver det så vill jag ha starka bekräftelser på att det är ett Guds projekt!

  Bj

 • F Ö

  @Kamau Mweru
  Luther blev (mycket) vred han.
  Känd för sitt grova språkbruk.

 • Eva

  @Björn Jönson: Ja är det inte märklig så säg, att Gud kan göra mer än vi förmår att tänka ut själva. Och myror i huvet får en del också, haha…

  …och värdet stannar inte vi 10 mille heller. 🙂

 • @F Ö skrev: ”Luther blev (mycket) vred han.
  Känd för sitt grova språkbruk. ”

  Må Herren döma.

  Även Luther kommer att få falla på knä och inse sina egna misstag.

  Hans Jude-hat kommer att vara en major issue!

  Jag är inte en Luteri efterföljare, men hoppas efter bästa förmåga vara en Kristi efterföljare.

  Den som vill få ut det goda av Luthers teologi rekommenderar jag att läsa Leif Andersens bok: ”Gud varför sover du?”

  http://www.bibeln.se/skolan/amnen/amnen_filosofi_teodice.html

  /Kjell

 • Björn Jönson

  @Eva:

  Ja Eva du skrattar, men det kanske inte de gör som får betala kalaset, inte heller de som fått sin redan urusla lön sänkt i denna likviditetskris.

  Att Gud kan göra vad som helst, är för mig självklart, men när han gör det, så blir det inte på bekostnad på de som redan lever i knappet i sin sk tjänst för Gud.

  Jag tycker att det är märkligt, om de nu tjänar en stor Gud, att denne Gud behandlar sina tjänare så, nej så behandlar jordiska herrar sina tjänare.
  Men tjänar man ett sammanhang, som skall betala dem, så kan det ju gå lite hur som helst, vilket i mina ögon och öron rimmar dåligt med hur dan Gud är, eftersom man säger att det är Gud man tjänar i församlingen!

  Bj

 • @Lars W:
  Du läser dåligt och därför finner du icke svaret. SKR är helt öppna även med senare års siffror för den som orkar gå in på deras hemsida, öppna aktuell ”årsbok” och bläddra fram noterna till aktuell årsredovisning.

  Vad nu detta har för relevans i en diskussion där samtliga är negativa eller åtminstone ytterst tveksamma till delar av SKR:s verksamhet…

 • Eva

  @Björn Jönson: Och du har förstås alla fakta i målet så att säga?
  Det är nu så att när man tjänar Herren, så får man också räkna med att förtalas och bespottas. Det sa ju Jesus också, ”om man nu kallar mig för belsebul, vad ska man inte kalla er då”? Mark. 3:20 – 30.

  Man ska fundera en stund om det är Guds verk man ger sig på eller om det verkligen är som man hört ryktesvägen. Det kan ju vara med Gud man har att göra när man förtalar och konsekvenserna kan bli nog så dramatiska.
  Kliar det i öronen eller är det något som har verklighetsbakgrund?

  Skvaller är inget annat än skvaller.

 • Linnea

  Det här var bara för bra så jag vill understryka det:

  ”Att Gud kan göra vad som helst, är för mig självklart, men när han gör det, så blir det inte på bekostnad på de som redan lever i knappet i sin sk tjänst för Gud.

  Jag tycker att det är märkligt, om de nu tjänar en stor Gud, att denne Gud behandlar sina tjänare så, nej så behandlar jordiska herrar sina tjänare.
  Men tjänar man ett sammanhang, som skall betala dem, så kan det ju gå lite hur som helst, vilket i mina ögon och öron rimmar dåligt med hur dan Gud är, eftersom man säger att det är Gud man tjänar i församlingen!

  Bj”

 • @Eva:

  Tyvärr är det mer än rykten de flesta av oss grundar sin tveksamhet på.

 • @Kamau Mweru:
  Festlig historia! 🙂

 • Elin

  Leif. Haha, visste att någon skulle ta upp detta om att folk inte förstår det andliga, hatar kyrkan etc.

  Men det står även i apg att församlingen var omtyckt av allt folket.

  Det handlar inte om att vara liberalteolog. I Arkens fall misstänker jag att det kan vara en och annan miss som står bakom hatet. För Arken är INTE populär på något sätt. De andra församlingarna i trakten som i allra högsta grad lever har inte samma problem. Knepigt månne. Eller är det för att Arken är så gudfruktiga och heliga som de möter denna oförståelse?

  Tror att dessa bibelord du skrev ofta kan dölja mycket av tokigheter som att saker sker i Guds namn osv. Om världen sedan inte gillar oss är det för att vi är så fromma för Gud. Det kan lika gärna handla om att vi beter oss på opassande och skumma sätt. Det har inte alltid med Gud att göra!

 • Linnea

  @Elin:

  ”Men det står även i apg att församlingen var omtyckt av allt folket.”

  Det var inte det intryck man fick då man åkte med lokalbussarna i området under en följd av år och lyssnade av kommentarerna och folks tankar …
  En arbetskamrat var så trött på alla ovisliga dörrknackningar i området att sönerna till sist tog fram geväret vid annalkande besök för att bli kvitt ett oönskat besök.
  Det behövs mycket förarbete i förbön för att jordmånen för sådd ska slå väl ut. Vem tog sig tid med det?

 • Nils

  Har tillbringat helgen med kyrka & kristna vänner.
  Återkommer ang. frågeställningar.

  /
  Nils ”The one and only” 🙂

 • Björn Jönson

  @Eva:

  Nej Eva, jag har inte alla fakta i målet, men jag känner igen tillvägagångssättet, jag har ju som sagt varit med i något liknande, där pastorn och det kontrollerade ledarskapet gjorde affärer som kostade församlingens medlemmar stora summor.

  Det är bara snack det du skriver–
  Man ska fundera en stund om det är Guds verk man ger sig på eller om det verkligen är som man hört ryktesvägen. Det kan ju vara med Gud man har att göra när man förtalar och konsekvenserna kan bli nog så dramatiska.—

  Jag har varit med för länge för att gå på dessa tankegångar, som egentligen är förtäckta hot.
  Det är faktiskt så, att det som är av Gud, tål att granskas, men det som är människobyggen, det måste kläs i det gudomliga för att ge ett sken av Gudomlighet, men tiden utvisar vad som Gud givit sitt bifall till, det synns på frukten, dvs konsekvensen för anställda och medlemmar!

  Bj

 • Eva

  @Björn Jönson:

  Nu får du ta och lugna ner dig!
  Än är det väl inget skepp som har vält heller!

  Du missförstår det du vill missförstå dessutom och drar slutsatser som om du hade facit i hand och det har du inte!

  Behöver du ha så aggresiv ton i ditt inlägg? Man kan vara saklig utan att ta till släggan.

  Arken har funnits i snart 25 år! Vad säger det dig? Hade det inte varit Guds verk hade det varit borta för länge sedan. Men det står kvar! De trogna kommer alltid att vara kvar.

 • Linnea

  @Elin:

  P.S. Bibelskoleeleverna som hotades med gevär var ej redo att offra sina liv för evangelium. De la benen på ryggen och sprang till skogs:-) D.S.

 • @Eva skrev: ”Arken har funnits i snart 25 år! Vad säger det dig? Hade det inte varit Guds verk hade det varit borta för länge sedan.”

  Detta är ett nonsens-argument.

  Vad säger det annars om Mormonerna och Jehovas Vittnen?

  Det finns massor av människoverk, ja till och med onda andars verk som bestått mycket längre än 25 år.

  Och, innan du flyger i taket igen, jag har inte sagt någonting om Arken här. Bara om det falska argumentet.

  /Kjell

 • Eva

  @Linnea: Av frukten ska man känna trädet. Du avslöjar dig med den kommentaren.

  Bibelskole eleverna var knappast ute i elaka syften och det borde du inse! Är det bara förbehållet djävulen att knacka dörr menar du? Inte den som kommer med evangelium?

 • Björn Jönson

  @Eva:

  Nej Eva, det är inget skepp som vält och inte har jag en agresiv ton heller.
  Däremot är det många passagerare som fallit överbord på detta skepp, men det är ju inget att bry sig, bara skeppet inte välter!

  Bj

 • Leif

  @Elin: Knepigt månne?

  Det är mycket som är knepigt med dem som kallar sig kristna, och är med i andra församlingar. Ordet säger mycket SÅ pröva det här också då?

  Matt 10:22 Och ni skall bli hatade av alla för mitt namns skull. Men den som håller ut intill slutet skall bli frälst.

  Dagens tips: Flyg inte i taket, det är ganska fullt där. 🙂

  Elin, Guds välsignelse över dig. Guds rike består, församlingar kommer och går.

 • Linnea

  @Eva:

  ”Av frukten ska man känna trädet. Du avslöjar dig med den kommentaren.”

  Detsamma säger jag till Dig.

  Det finns ett Jakob 1:5 också för bibelskoleelever.

 • @Kamau Mweru:

  ”Vad säger det annars om Mormonerna och Jehovas Vittnen?

  Det finns massor av människoverk, ja till och med onda andars verk som bestått mycket längre än 25 år.”

  Romkyrkan har vad jag vet funnits i sin heretiska version sedan åtminstone 1000 år. Kanske så mycket som 1700 år. Det slår både Russels och Smiths skapelser med hästlängder.

 • Nils

  Jag lovade återkomma om frågor gällande Charta Oequmenica.
  Med hänsyn till denna textsrängs rubrik & anförande text, så väcker jag i så fall liv i den ”gamla” artikeln ”den lilla…” med inlaga.

 • Eva

  @Linnea:

  @Eva:

  ”Av frukten ska man känna trädet. Du avslöjar dig med den kommentaren.”

  Detsamma säger jag till Dig.

  Det finns ett Jakob 1:5 också för bibelskoleelever.
  ………….

  Sänder det tillbaka till dig.

 • Linnea

  @Eva:

  Vi borde åtminstone sträva efter att följa Jesus efter att söka ”rätt ord till rätt person i rätt tid” för då behöver inte sådden falla bland stenar.

  Dock i princip är det herdarna och ledarna som bär huvudansvaret som Hosea 4:4 säger oss.

 • Pingback: Aletheia — Blogg & Tankesmedja » Bloggarkiv » Framgångsteologin knakar i fogarna…()

 • Pingback: Aletheia — Blogg & Tankesmedja » Bloggarkiv » Församlingen Arken tar betalt för förbön av sjuka()

 • barnaskap

  Eva: @Hulda:

  Det du nämner i övrigt visar på din okunnighet om saker du inte ens tagit reda på fakta om.
  Den här tråden liknar mer och mer ett kafferep där skvallret går och ingen vet vad man pratar om. För ingen har själv varit där och bevittnat dessa otäcka saker som man skriver allt man ”vet” om.Det är intressant att studera hur människor beter sig när någon lägger ut en ”sockerbit”!Men flugorna dras ju som bekant till hästspillningen.

  Så illa träffar folk här inte. Jag har själv varit i Arken några gånger, lyssnat till undervisningen, hört talet om vikten av tionde. Och oj vad man kommer bli välsignad om man ger! Jag ser inga problem att en församling synas vad gäller undervisning som påstås leda till ett visst resultat och som påverkar alla medlemmar i församlingen. Bra att detta synas. Gott är om alla är överens hur undervisning lyder, vad som är sagt. Här är nog alla ense, pastorer såväl som åhörare oavsett inställning,att undervisning där i Arken lyder att tionde lönar sig för den enskilde. Nå, är så fallet?(!) Om så inte är fallet, vet man då vad man pratar om?

  Jag har varit på flödesbön, även förbön där det bjöds på ordentliga kundalinieffekter, och sist men inte minst en exakt kopia av det första mötet i filmen Marjoe. Från första början, minut för minut till slut, såg ett ”profetmöte” (eller hur det nu ska kallas, gärna något som innehåller ordet ”profet”, det klingar så bra) ut exakt som i filmen. Är det ett bra eller ett dåligt tecken. Frågan här lyder hur lurendrejare kan kopiera en profetiskt möte?

  Det senaste jag mötte i new agekristendom därifrån lydde att en bekant till mig som gått bibelskolan oroade sig starkt över att några ockultister i närheten försökte störa mötena. Hon sade att ”de kan störa Guds flöde”. Jag fattade ingenting vad hon menade. Gick de in och skrek under mötet? Nej, med sina riter kunde de störa Guds flöde. Ingenstans i Bibeln står att ockultister kan slå ut böner till Gud, eller slå ut Guds bönesvar. Utan här har vi new age.

  Visst, det finns bra undervisning också, men jag tror att alla kan vara ense över att när Jesus varnar för falska profeter och falsk lära, kommer vi inte se en satanist tillbedja sig själv eller satan, alltmedan denne har ett rättvänt kors runt halsen. Utan falskheten kommer vara farligt nära det äkta.

  När undervisning frångår Bibeln eller när det utlovade inte alls inträffar, då har gemene man rätt att ställa frågor och reagera!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?