Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

38% av missnöjda KD-väljare går till SD

SD’s Jimmie Åkesson får vind i seglet när KD tappar sina kärnväljare.

I en liten nätenkät på denna bloggpost frågade vi missnöjda f.d. KD väljare vem de tänker rösta på istället för KD i höstens val. I skrivandets stund har 35% svarat att de tänker rösta på Sverigedemokraterna.

(UPPDATERING 2010-07-21:  38% har nu svarat att de tänker rösta på SD)

För att undersökningen skall vara statistiskt hållbar behöver vi passera 1000 deltagare i enkäten, men resultatet är ändå intressant med tanke på att aletheias läsare är spridda över hela landet och kommer från en rad olika typer av bakgrund och samfundstillhörighet (eller brist på detsamma).

Som en i ledet av missnöjda f.d. KD väljare är det intressant att se hur många som delar min besvikelse över partiets utveckling (eller kanske man skulle säga avveckling). Meningen går något isär v.g. vem som bär skulden för KD’s fall från valframgångarna på 90 talet till denna sommars valfiasko.  

Låt oss saxa ur kommentarerna:

Nådendahl
juli 5th, 2010 at 4:26 e m Anser inte att KD längre har något berättigande i svensk politik.
Partiet tillgodoser inte mer än något annat parti de kristna väljarnas intresse.
Snart består en stor del av partiets röster bara av ”kamrat 4%” väljare.
Vad har KD uträttat konkret under nuvarande mandatperiod, förutom att via sin partiledare och tillika socialminister Göran Hägglund driva igenom lagen om abortturism?!!!
Där uppvisade den annars så bleke Hägglund rena ”hulktakterna” vid genomförandet.
Partiledningen har visat arrogans och en häpnadsväckande ringaktning för medlemsopinionen vid behandlingen av Lennart Sacredeus och det exempellösa promotandet av en ung oerfaren kvinnlig kandidat vid EU-valet.
Men som väl är kunde Hägglund inte styra väljarna, vars dom var hård och med udden riktad mot partiledningen.
Anser också att en klar och tydlig politik baserad på kristna värderingar skulle kunna locka väljare långt utanför de officiella kristna leden.
Men då måste partiprogrammet och partiledningen bytas ut.
Låt andra partier sköta det aningslösa fjäsket för islam och vänd åter till de kärnfrågor utifrån vilka partiet en gång bildades.
Tror det vore nyttigt för partiet att åka ur riksdagen, så att debatten på allvar kan komma igång om KD:s framtida inriktning.

Arne Imsen (Via MyTwoCents)

Ur Arne Imsens bok (1964!) I världen men icke av världen, sid 29:

”Nej, politik och kristendom har inget gemensamt. Politik är, även när den är som bäst, ändock bara människans egenmäktiga strävan att bygga lyckostaten och fredsriket – utan Kristus. Och bergspredikans etik som alla samhällsreformatorer så gärna åberopar, kräver också EVANGELIETS KRAFT. Kristen livsstil utan Korsets kraft är en chimär. Under det skenfagra talet om kristet samhällsansvar, kristen moral, kristen livsstil osv, döljer sig ofta förnekelsen av Kristi kors. I denna högstämda religiösa hop finns ofta gudsrikets största motståndare. De sätter sig över Guds eget ord, stjäl de löften Gud skänkt åt sin församling, för att godtyckligt tillämpa dem på den samhällsreformatoriska rörelse de själva konstruerat och startat. Det är kristenhet i förfall och en kristendom på avvägar som vill tillgripa politiken i kampen mot ondskan i tiden…”

Säga vad man vill om Arne i övrigt men han fick nog ändå rätt till slut….

Ärlig pingstvän
juli 5th, 2010 at 5:04 e m Daniel!

Det är inte KD utan kristenheten som är problemet!

westman
juli 5th, 2010 at 5:49 e m Om den här lilla undersökningen skulle stämma någorlunda med hur kristna skulle rösta(jag hoppas verkligen inte det) så får sverigedemokraterna flest kristna röster. Jag ber o hoppas att man ska låta bli o rösta på ett parti som i sin grund är rasistiskt, även om man nu förtiden framstår som rumsrena och vill värdera vår ”kristna kultur”. Men snälla låt inte lura er.
Själv kommer jag rösta på ett enfrågeparti, spritpartiet med bla Benny Haag som ledare, som vill halvera spritkonsumtionen o lyfta upp det stora sambandet mellan sprit och misshandel, våldtäkter, dråp o mord o det lidande som alkohol ställer till för både den som dricker o anhöriga. En mkt bra o viktig fråga tycker jag, o kan vara ett alternativ för kristna det här valet, som inte vill rösta på riksdagspartierna.

All uppmärksamhet till fallet Littorin

I övrigt kan vi konstatera att fallet Littorin nu mycket väl kan komma att bli denna valrörelses första skandal. Ju närmare valet vi kommer, ju mer skelett kommer mediedrevet leta fram ur våra politikers garderober.  Littorin var ett osäkert kort redan från början sedan det uppdagats att den doktorsexamen han åberopat när han tillträdde sin tjänst var falsk.  Har man samvete att ljuga om en doktorsexamen bör man inte tilldelas något större ansvar i vare sig en regering eller företag.  Moderaterna kan komma att ångra att man inte avskedade honom direkt efter förra valet.

Over and out
MyTwoCents

i , , , , , , , , , ab12 ex12 dn12 svd12 t

=>

Ämne: Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?