Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Högerspöket mer skrämmande än vänsterspöket?

 

Som jag gång på gång deklarerat har inget parti i Sverige vunnit mitt förtroende sedan KD förlorat det. Jag ber istället av hela mitt hjärta att Guds vilja skall ske i höstens valrörelse och att han leder dem som går till valurnorna.

Det kommande valet kommer att bli en riktig rysare för båda blocken. Vi kan räkna med att flera ledande politikers karaktärsbrister kommer att grävas fram av mediedrevet innan svenska folket lagt sina slutliga röster och att alla sifo-undersökningar kommer att slå fel när alla röster räknats.

Två stora grupper kommer att göra valet ganska oförutsägbart. Pensionärerna som svikits av både denna regering och förra regeringen. Alla ungdomar som röstar för första gången. Den yngre generationen kommer inte att rösta lika slentrianmässigt som den äldre (50, 60 och kanske t.o.m. 70 talister). De kommer inte att rösta rött eller blått bara för att mamma och pappa alltid gjort det utan gå mer på den personliga övertygelsen.  

Högerspöket mer skrämmande än vänsterspöket?

Förra veckan ställde jag av nyfikenhet frågan vem alla missnöjda Kristdemokrater kommer att rösta på i nästa val. Svaret blev att 35% går till SD. Idag är siffran uppe i 38%  

En undersökning i tidningen Dagen visar att 20% av Dagens läsare kan tänka sig att rösta på SD.  Resultatet både i Dagen och på Aletheia får många att gå i taket av ilska.  En del av vreden kan vara befogad och det finns många frågetecken kring vilken politik SD kommer att driva. Större delen av kritiken gäller givetvis partiets historik.  Jag motsätter mig inte människor rätt till vrede.  Att bli arg kan ofta rensa luften och ur några väl valda verbala attacker kan ibland en konstruktiv dialog växa fram.

Men, vare sig Dagens läsare eller svenska folket generellt sätt är inte konsekventa i sina reaktioner.  Vem reagerar på Vänsterns smutsiga, mycket smutsiga historia?  Vem reagerar på att partiledaren Lars Ohly fram till bara för några år sedan öppet kallade sig kommunist och försvarade diktaturer runt om i världen?

Nej, högerspöket verkar mer skrämmande i svenskars ögon än vänsterspöket. Detta fenomen är i sig själv intressant. Ty vad vi än tycker om det kommer de etablerade partierna som numera alla slåss om mittenväljarna få vänja sig vid att de lämnat höger, respektive vänsterfältet öppet på spelplanen. Kanske är det till och med så att både vänstern (V) och högern (SD) kan komma att krydda svensk politik under åren som kommer. Alla partier kan ju inte vara socialdemokrater.

Så säger signaturen ”Sanningen” i en kommentar i Dagen.se:

”skrämmande resultat 17% skulle kunna rösta på SD, nää nu avsäger jag min kristendom”

Maj säger följande:

”Varför gör man ingen kritisk granskning av SD, eller är det helt plötsligt ok nu att ha många sk fd nynazister och rasister i ett parti. Ska vi glömma sd:s historia, de började som ett rasistiskt parti och är det fortfarande, bara i lite mer tillputsad fasad.
Man undrar ju om halva journalistkåren gått o blivit smygrasister eftersom man låter Sd vara helt ifred från kritisk granskning.”

På aletheia uttrycker sig Harry Forsgren med följande ord:

”…Hur kan människor glömma så snabbt, vilken inlismande taktik som Hitler utövade, för att få massorna med sig till att svälja hans ideologi, som minst sagt var sataniskt…”

och även

”Den ideologi, som ytterst till viss del ligger maskerat hos SD, går tillbaka till Nazismen och
H i t l e r.”

Problematiken med dessa vassa ord mot SD är ju att precis samma ord kan fällas mot den gamle kommunisten Ohlys parti. Vi behöver bara byta ut orden ”Nazismen” mot ”Kommunismen” och ”Hitler” mot ”Stalin”

Låt oss syna alla partier, nya som gamla. Men när vi gör det – ge inte något parti frikort att granskas. När vi förfasar oss över nazismen, låt oss göra det samma med kommunismen.  Allt annat blir ett hycklande.

Slår nu MTC ett slag för SD? Nej, jag slår ett slag för att syna alla partier med samma lupp och inte hyckla.  Vi har levt så länge i detta land under en vänstervriden journalistkår att vi mer än ofta lyckas med den svåra konsten att sila mygg och svälja kameler.

Må Guds vilja ske i valrörelsen 2010. Det är och förblir min enda bön och min enda uppmaning utöver mina små iaktagelser på läktaren i valrörelsen.

Over and out

MyTwoCents

Relaterat:

i , , , , , , t Jag ska rösta på KD

=>

Ämne: Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , , , , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?