Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Aktuell information kring internationella konflikter

Blir det öppna militära konflikter mellan Nordkorea och Sydkorea/USA? Eller mellan Israel/USA och Iran? Läs min korta analys med spännande information.

Kommer Nordkorea anfalla Sydkorea och USA?

Ni kanske har läst att man misstänker att Nordkorea sänkte ett Sydkoreanskt militärfartyg tidigare i år? Svenska(!), amerikanska, sydkoreanska och japanska experter har varit eniga i sin tekniska analys och pekat ut Nordkorea. Och nyhetsjournalister har varit snabba med att rapportera detta. Men jag kan berätta att det inte alls var Nordkorea som sänkte det sydkoreanska fartyget. Nu kanske ni skeptiska rynkar på näsan åt mig (igen), men kom ihåg detta när ni om ett tag kanske får läsa om de nya fakta som kommit fram i fallet.

Det sänkta sydkoreanska militärskeppet

Men samtidigt känner sig Nordkorea rejält pressade och med en så instabil ledare som Kim Jong Il så är risken alltför stor att det kan bli en öppen militär konflikt. USA är rejält nervösa över detta och har bl.a beställt över 20 000 liksäckar och skickat till sina trupper i Sydkorea. Man kanske försöker gå via Kina för att medla men i dagarna är man i Beijing nog inte så glada över sina amerikanska vänner (läs här).

Min gissning är att sannolikheten för en konflikt innan utgången av år 2011 är 30%.

Kommer Israel och/eller USA anfalla Iran?

Iran utgör ett stort hot mot freden i Mellanöstern och Nordamerika (jo du läste rätt). Men tvärtemot all propaganda så är de inte nära att skaffa kärnvapen och de verkar inte ha den ambitionen just nu iallafall. Det finns förstås en rad andra skäl att anfalla Iran t.ex för att åtminstone tillfälligt hindra deras tillväxt till regional stormakt. Plus lite hämnd…(?)

Amerikansk armada

Det talas mycket om blockad av Iran men detta är dömt att bli ineffektivt då Iran har förberett sig på denna eventualitet och det är inte säkert att alla länder i världen kommer respektera en blockad. Ryssland kommer att bryta blockaden och sanktionerna som EU och USA kommit överens om. Och det finns fler länder som kommer hjälpa Iran i det fördolda. Förutom att man är mer fientligt inställd till USA än Iran så tror dessa länder helt enkelt mer på Irans framtid än USAs. USAs fiender organiserar sig alltmer.

Min gissning är att sannolikheten för en konflikt redan detta år är 20%.

/Marcus

=>

Ämne: Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?