Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Värdet på guld och silver dyker

Juli månads guldpris (xe.com)
 
På tisdagen föll priset på guld till $ 1.158 per ounce medan priset på silver sjönk med $ 0,57 till $ 17,63 per ounce. Värdet på guld och silver har plötsligt ändrats till det negativa på ett sätt vi inte har sett på mycket länge.
 
De mest populära prognoserna från Wall Streets analytiker är att USA är på väg in i en lång period av deflation, liknande Japans s.k. ”lost decade”. Många anser guld vara en bättre mätare av inflation än KPI (Konsumentprisindex).
 
Den gångna helgen skrev New York Times en förstasidesartikel om hur hedgefondsmanager Anthony Ward, genom privata investeringsfonden Armajaro, har köpt tillräckligt med kakao för att göra fem miljarder chokladkakor. Ward tog emot en leverans av 240.100 ton av kakao, den största leveransen på 14 år och cirka 7% av världens årliga produktion av kakao. Vissa kallar detta ett försök att behärska kakao marknaden, i likhet med hur Hunt bröderna försökte ta åt sig silver marknaden årtionden sedan. Många tror att Ward försöker skapa en artificiell kakao brist i ett försök att artificiellt manipulera kakao priser till hans personliga fördel och till nackdel för chokladälskare överallt. (Källa)

Uppsnappat av MyTwoCents / Daniel

=>

Ämne: Ändens tid, Politik, Ekonomi & Samhälle

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?