Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Jag är inte arg, jag är heligt vred…

Som tioåring adopterades jag av en färgstark präst i Svenska Kyrkan, Tore Forslund. Om denne man, som jag lärde mig uppskatta under årens lopp, finns mycket att säga. Han passade aldrig riktigt in i SvK med sin bakgrund inom Frälsningsarmén, där han blev frälst och senare pingströrelsen där han hade sin första pastorstjänst.

Nu och då kunde han bli riktigt, riktigt arg. Anledningarna varierade. Men ett ”kul” minne från barndomen är att när vi påpekade att han var arg fick vi nästan alltid svaret;

– Jag är inte arg,  jag är heligt vred.   

Att bli arg var inte passande för den gode prästen (som lämnade SvK med buller och bång i början av 80 talet) men ”heligt vred” var helt ok att bli.

Lyckoprofeterna och den heliga vreden

Mycket ilska har florerat sista veckorna inom svensk kristenhet via bloggar, twitter och artiklar.  Många upplever att det blivit något form av mediedrev mot Livets Ord och Benny Hinn.  Personligen står mig Hinn upp i halsen.  Gissar på att det gäller Aletheias läsare också som säkert inte har något emot att vi går vidare till andra ämnen. Just i fallet Hinn tror jag faktiskt Tores ord passar riktigt bra för en gångs skull

Jag är inte arg,  jag är heligt vred!

Denne man reser runt med ett entourage på 20 pers, övernattar på  lyxhotell i Stockholm, bor i ett hus värderat långt över 70 miljoner kronor och har åtminstone tidigare år rest med eget privat-jet. Allt detta betalas delvis med gåvor från människor med svåra sjukdomar som hoppas köpa Guds favör genom at ”så in i Guds (läs Hinns) rike”. När han inte shoppar i Beverly Hills mest exklusiva del, semestrar han hand i hand med Paula White i Rom eller tigger pengar via skumma personligeheter som Todd Coontz eller sköter tiggandet själv.

Killen drar in närmare två miljarder svenska kronor om året men gick ändå ut strax efter Sverigebesöket och ville ha femton miljoner till av sina givare. Han berättar i denna webb-video att han har så dåligt med pengar att han fick ringa en vän och låna för att ha råd att komma till Sverige.

Jag är inte arg,  jag är heligt vred!

Han menar på fullt allvar att hans kampanjer utomlands inte drar in tillräckligt med cash för att täcka kostnaderna.  Inte undra på när 20 pers ska bo på Stockholms statshotell…

Jag är inte arg, jag är heligt vred!

För 15 dollar kan man få helig-ande-smord-olja från det heliga landet som kommer att verka i tolv månader. Månglarna i templet bleknar i jämförelse som en aletheia läsare nyligen skrev i ett mail (tack C-J)

Denna karismatiska skojare känner sig LOU’s Anders Gerdmar nödgad att krampaktigt försvara och även Stanley Sjöberg hjälper till med Hinns damage control i Dagen idag. Anders Gustafsson ifrågasätter Hinns trovärdighet här.

Nu är Hinn ledsen över sina uttalande och ivrig att få vägledning.

Sure.

Jag har lite vägledning att ge Hinn:

Gör som Ulf Ekman:  Sälj lyxvillan och bo som vanligt folk. Fixa din akuta likviditetskris genom att sälja någon av dina fastigheter. Skaffa sedan ett medlemskort på Best Western (billigare global hotellkedja) och sluta handla kläder i Beverly Hills. När du kommer till Livets Ord, låt Urban Karlsson och mötesvärdarna på Livets Ord fånga de människor som faller när du viftar på kavajen. Sälj din nya BMW och köp en billigare japanare. Avskeda dina biffiga livvakter. Kunde Jesus, som du säger dig tjäna, klara sig med en åsna och en handfull frivilligarbetande fiskare, kan du det också.

Jag har ett råd till:  Sluta profetera och tacka Gud för att vi sedan ett par tusen år tillbaka slutat stena falska profeter. Slutligen: Hittar du inte stöd för din teori i Guds Ord – öppna inte munnen.  Och du Hinn, när du nu är villig att få vägledning.  Läs vad Guds Ord har att säga, innan du utövar häxkonst på dem som kritiserar ditt imperium du kallar ministry.

Jag är inte arg,  jag är heligt vred!

Over and out
MyTwoCents

[poll id=”8″]

 

Washington Post om Benny Hinns tiggeri.

 

CBS news: 

=>

Ämne: Ledarskap, Villoläror

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?