Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Ljunggren svarar på kritiken via Andy på Aletheia.se

Tidningen Dagen hittils ointresserad av att låta Evangelist Peter Ljunggren svara på den negativa artikeln av Kerstin Doyle

I min kontakt med Evangelist Peter Ljunggren har det kommit fram att tidningen Dagen inte visat intresse för Evangelist Peter Ljunggrens svar på de ganska hårt vinklade raderna tidigare i månaden.  Jag har därför bett Peter om lov att publicera det svar han först skickade till tidningen Dagens redaktion, men som han inte fått någon som helst reaktion på.       – Andy 

(Läs gärna min intervju med Peter: http://aletheia.se/2010/10/13/evangelist-peter-ljunggren-denna-feghet-ar-farlig/ )

 

Peter Ljunggren svarar:

Dagens senaste artikel, “Peter Ljunggren på insamlingsresa”, visar tidningens fortsatta förakt för sanningen och underskriven. Jag ger intervjuer till profana och kristna tidningar ofta. Den enda tidning jag vägrar tala med är Dagen, eftersom det hitintills endast handlat om en smutskastnings-kampanj. Dagen har tidigare drivit förtal emot mig. När material presenterades till chefredaktör Daniel Grahn för fem år sedan, material som motbevisade vad tidningen hade skrivit om mig och ETAL i ett 10-tal artiklar, trycktes det inte, trots att jag fått löfte ifrån Grahn att så skulle ske. Detta handlar alltså om medvetet borthållande av sanningen. Jag är fortfarande öppen för skrivna frågor på villkoret att de svar jag ger kommer med i artikeln.   

Några ord om den senaste artikeln. Jag tror många läsare märker hur den andas hån…  ETALs mötesprogram inkluderade sex städer, i tre hyrde vi lokal och i tre gjorde vi gemensam satsning med församlingen där mötet hölls. Detta borde Dagen veta eftersom tidningen ringde till församlingarna och ställde vad en pastor kallade “konstiga frågor för att få igång ett drev”. Om jag är en “affärsman” på insamlingsresa” är jag verkligen en osmart affärsman, eftersom man aldrig på en sådan resa täcker alla omkostnader. Vårt syfte är människors frälsning och ett 80-tal personer fick ta emot den bok vi ger till dem som vill bli frälsta eller komma tillbaka till Gud.

Naturligtvis tar tidningen än en gång upp min otrohet för nio år sedan. Detta tycks vara Dagens älsklingsämne när det gäller mig. Jag påminner läsarna att jag för ett antal år sedan skrev till mer än 11 000 kristna i Sverige och berättade om min otrohet och bad om förlåtelse. Det är kanske unikt i svensk kristen historia att en predikant har gjort så. För Dagen tar detta ämne aldrig slut.

En sak har journalisten rätt i, det var 150 personer på mötet i församlingen Arken. Fast hon glömde räkna alla de andra sitt-partiena, de 150 mötesbesökarna satt nog i samma parti som journalisten. Alla kyrkor vi besökte var helt fullsatta, utom Arken och Jönköping där vi kunde fått in ett tjugotal till. På ett par plaster räckte inte kyrkan till, man fick öppna kafeterian som också blev full. Det är bara att ringa och fråga de platser vi besökte. Men vill man nedvärdera och förringa så kan man alltså det, allt i den kristna dags-tidningens namn.

Mitt intryck baserat på samtal med så kallade ateister och agnostiker i Sverige är att svensken är vidöppen för budskapet om Jesus, om korset och uppståndelsen. Tänk om “kristna journalister” kunde bli lika intresserade för evangelium som “icke-troende”. 

–Peter Ljunggren

____________________________________________________________________________________________

Om Peter Ljunggren i Dagen sista året

=>

Ämne: Mediekritik

 • Kalle

  DAGEN är ”tunn men dyr” sa man förr i tiden, jag vet inte om just det stämmer längre, men jag är glad att jag inte har tidningen, eftersom jag upplever att den likt KD fjärmat sig långt i från de bådas upphovsman Lewi Pethrus visioner. Om det som Peter säger stämmer att han inte fått ge ett genmäle så är det ju upprörande och inte särskilt demokratiskt./Kalle

 • Kalle:
  Fram till skrivande stund har Dagen inte responderat alls på Peters mail till dem, och när man lägger ut en annan artikel som handlar om vad andra menar om honom under tiden istället för hans svar, kan man ju undra varför? Nu gillade jag Dagens sista artikel, men Kerstin Doyles text var så pass dryg att Peter borde fått svara omedelbart.

  Svagt av tidningen. Trots det finns det många bra människor på Dagen som jag gillar, så vi får hoppas att detta inte är Dagens strategi framöver.

  Bless!

 • Sam

  Säger inte själve Paulus att om man inte kan sköta sig själv och sin familj så ska man inte vara en ledare?
  Man kan ju få förlåtelse och fortfara att vara frälst men ska inte stå i ledningen för Skaparens verk.

 • @Sam:
  Skulle vi vara så ”petnoga” med vilka som satt i församlingsledningar mm att vi läste innantill i Skriften, hade vi väl inga ledare kvar alls.

 • Björn Jönson

  Sam!

  Kung David gjorde nog rätt mycket värre saker än Peter och Gud avsatte inte honom.
  Jag tror att det handlar om hjärtat, vilket Peters tycks vara av rätt sort!

  Bj

 • @Sam:

  Sam:

  1.) Ljunggren är i botten evangelist. Menar du att missionsbefallningen endast gäller fram till dess att vi kommit till korta?

  2.) Jag känner ett antal predikanter som ofrivilligt övergivits av sina fruar. Deras del i skilsmässan kan givetvis diskuteras även om otrohet inte var inblandat. Hur gör dessa? Ska de sitta ut resten av sitt liv på en kyrkbänk?

  Frågan är komplex och inte så enkel som många vill få det till. Nu är jag ingen förespråkare för det som kallats ”nådesförkunnelsen” i detta land men någonstans måste det väl finnas nåd och upprättelse? Guds Ord är fullsmockat med ledare som fallit och Gud återupprättat.

  Ovanpå detta höjer Yeshua Messias ribban när han säger att den som i sitt hjärta har sett på en annan kvinna med åtrå har begått äktenskapsbrott . . . Vem finns då kvar om vi inte finner nåd hos Gud och varandra? Inte jag i alla fall. Jag får nog sätta mig på den där kyrkbänken längst bak med Ljunggren resten av mitt liv.. . . .

  mvh
  D

 • @MyTwoCents: Jag tycker det börjar bli trångt på bakerste benk nu. ( http://www.lyricstime.com/bj-rn-eidsv-g-bakerste-benk-lyrics.html )

 • Titti

  David – en ”man efter Guds hjärta” – mördade sin älskarinnas make…

  Är det Guds eller människors moral vi klankar på, när Jesu blod förmår att till fullo frälsa?

  Det mest hedervärda är väl ändå att Peter ”skrev till mer än 11 000 kristna i Sverige och berättade om min otrohet och bad om förlåtelse. Det är kanske unikt i svensk kristen historia att en predikant har gjort så.”

  Jo, minsann – det är nog unikt. Kan nog komma på en och annan som hade vunnit en hel del på att göra så 😉

  Fel gör vi. Förlåtelse och nåd ska inte missbrukas.
  Men för sådana överträdelser finns det i slutet av vägen En som ingen vill möta med synd kvar i sitt hjärta. Och där i det innersta vet ingen mer än Gud hur det egentligen är ställt.

 • Kalle

  Jag tycker även att en Guds tjänare som Peter skall kunna upprättas i sin tjänst, Jag tror inte Gud ångrar eller tar bort den tjänst han en gång givit, men det man reagerar på är att Peter (om jag förstått det rätt) fortsatte direkt med sin evangelist verksamhet efter otroheten, det hade nog varit bra med en time out, kanske ett år eller mer, där man rannsakat och prövat sitt liv och tjänst, och sökt stöd i ledning och församling./Kalle

 • @Ludvig:

  Ska man vara än mer petnoga gäller ”kraven” i 1 Tim församlingsföreståndare. Vet inte om Peter är det?

  ”Det är ett visst ord, att om någons håg står till en församlingsföreståndares ämbete, så är det en god verksamhet han åstundar.

  En församlingsföreståndare bör därför vara oförvitlig; han bör vara en enda kvinnas man, nykter och tuktig, hövisk i sitt skick, gästvänlig, väl skickad att undervisa, icke begiven på vin, icke våldsam, utan foglig, icke stridslysten, fri ifrån penningbegär.

  Han bör väl förestå sitt eget hus och hålla sina barn i lydnad, med all värdighet; ty huru skulle den som icke vet att förestå sitt eget hus kunna sköta Guds församling?

  Han bör icke vara nyomvänd, för att han icke skall förblindas av högmod och så hemfalla under djävulens dom.

  Han bör ock hava gott vittnesbörd om sig av dem som stå utanför, så att han icke utsättes för smälek och faller i djävulens snara.”

  Detta frångår man alltmer. I synnerhet då man tillsätter s k kvinnliga församlingsförståndare.

  Men även församlingstjänare, dit jag misstänker att vi bör räkna Peter, ska visa gott uppförande:

  ”Församlingstjänarna böra likaledes skicka sig värdigt, icke vara tvetaliga, icke benägna för mycket vindrickande, icke snikna efter slem vinning; de böra äga trons hemlighet i ett rent samvete.

  Men också dessa skola först prövas; därefter må de, om de befinnas oförvitliga, få tjäna församlingen. ”

  Slarvas mycket med det också numera.

 • Sam

  Ja då är alla överens då.
  Skit i att bry sig om att leva heliga rättfärdiga liv så att nåden kan flöda fritt?

  Jag fick dock ingen nåd för mitt svar till Ludvig. Det blev modererat.
  Man kan, som jag säger vara frälst, trots felsteg, tack och lov, men åtminstone Paulus sätter lite krav på de som ska vara ledare.
  Men man måste då veta vad synd är och snabbt bekänna sin synd och söka försoning, som Johannes säger.
  Om man menar att allt är nåd behöver man ju inte bry sig om vad som Fadern anser som synd, vilket oftast är fallet inom kristenheten.
  Och det absolut vanligate argumentet om att Han känner hjärtat kommer som ett brev på posten.
  Detta är hjärtat enligt skriften:
  Jer 17:9.”Ett illfundigt och fördärvat ting är hjärtat framför allt annat; vem kan förstå det?”
  Det är Sanningen.
  Sam

 • Pingback: Tweets that mention Aletheia — Blogg & Tankesmedja » Bloggarkiv » Ljunggren svarar på kritiken via Andy på Aletheia.se -- Topsy.com()

 • Sam

  Jag provade att göra samma inlägg igen men icke???????????

 • Sam:
  Vad vill du fram till? Denna post handlar specifikt om ett svar från Peter Ljunggren till tidningen Dagen. Du känner till Dagens artikel där de skriver om honom på ett sätt som för många upplevdes som hånande och som flera uppfattade hade ett syfte att enbart svartmåla, eller hur?

  Detta är ingen generell post om omvändelse och nåd, men så långt jag känner till har Peter faktiskt omvänt sig, bekänt sin synd och haft en lång paus från sin tjänst. Vad är din poäng? Att en sådan person inte ska få lov att predika om Jesus? Det är väl ingen som ”skiter” i att vi ska leva heligt och rättfärdigt inför Gud, eller?

  Låt denna post handla om dess innehåll så att det inte spårar ur att handla om allt möjligt annat.

 • Lennart Svensson

  Hej Vänner!

  Jag skrev tidigare i en kommentar ang. Peter Ljunggren och ställde en fråga:

  ”Krig om konsumenter?”

  Andreas Glandberger ställde också en fråga i en tidigare kommentar:

  ”Hämnd från Dagen?”

  Om vi koncentrerar bägge frågor till Dagen, så tror jag vi kommer sanningen nära ang. dessa frågor.
  Peter Ljunggrens gratistidning”MissionsVisionen” kan jag tänka mig, att den går ut till alla gåvogivare i Skandinavien, ca. 11 ooo personer.
  Tidningen Dagen har en upplaga på 18 900 ex.
  Kanske finns det en hel del Dagen-prenumeranter
  bland ”MissionsVisionen”:s läsare.
  Givetvis så har tidningen Dagen uppmärksammat Peter Ljunggrens skarpa varningar för frikyrklighetens närmande mot katolicism, bl.a genom Andreas G:s artikel här på Aletheia.
  Då kan det bli så att många nuvarande Dagen-prenumeranter börjar fråga sig om inte tidningen Dagen har börjat bli lite väl pro-katolsk i sina artiklar? Det kanske resulterar i att många kristna kommer att säga upp sina prenumerationer?
  Om nu Dagen har blivit katolsk till sin natur, så inser de faran med Peter Ljunggrens varningar och gör då allt för att misskreditera Peter Ljunggrens person, dvs man ”skjuter på budbäraren”.
  Det skulle isåf vara svaret på Andreas fråga ang. ”hämnd” och på min fråga ang. ”konsumenter”.
  Ang. tidningen Dagens ev. ”katolik-vänlighet”,
  så kan vi jämföra tidningens senaste artikel om ”Per Mases” och artikeln om Peter Ljunggren.
  Jag kan inte hitta något negativt ang. Per Mases person i Dagens artikel ang. dennes konvertering,
  trots att Dagens grundare Lewi Pethrus varnade starkt för katolicismens inflytande.

  Mvh L.Svensson

 • @Lennart Svensson:

  Intressant vinkel och tack för att du kommer in på det posten egentligen handlar om. Verkar som om många mest är intresserade av Peters privatliv.

  Om skall skriva av varandra efter större felsteg bör vi inte lyssna till något Petrus sade efter tuppen gol. Vi kan även kasta allt Kung David sade och skrev efter det att han blev mördare, o.s.v.

  /D

 • Juha

  Tidningen Dagen har jag inget större förtroende för alls. De liknar nära nog vilken dagspress som helst. Faktum är att de irriterar mig på fler sätt. Inte minst för att de ringde år efter år och försökte sälja prenumerationer trots att vi mycket tydligt avbett oss fler sådana samtal, och var riktigt spydiga när vi sa ifrån på skarpen sista gången. Men det fungerade visst för de har inte ringt igen. Peter Ljungren får alltså helt enkelt ringa upp och säga ifrån på skarpen – funkade för oss 😉

 • Pingback: GA: Martin Luther – Stora Galaterbrevskommentaren, 2:17a | Erevna - Blogg & Tankesmedja()

 • @Lennart Svensson:

  Tack för den analysen, Lennart. Du borde vara den där killen som samlar alla i salongen i slutet av deckaren..

 • Lennart Svensson

  Hej!

  Ang. ”äktenskapsbrott” och sånt.
  När jag var ”frihetsberövad”(gift) i 18 år, så brukade jag tänka:
  -Varför ska jag springa efter hamburgare, när jag har en biffstek hemma?
  Nu har jag levt som en ensamstående ”vegetarian” i 12 år, och det är ganska grönt.
  När jag var nyfrälst satt jag alltid på första bänk.
  Då visste jag knappt vad synd var för något.
  Efter åren gått så flyttade jag längre o längre bakåt.
  Så nu är det alltid den bakersta bänken som gäller.

  Mvh L.Svensson

 • @Lennart Svensson:

  Läste efter ditt tips hela artikeln om Per Mases. Det finns ju ingen kritik inbäddad i reportaget utan snarare är det underförstått att ”detta är den väg alla borde välja”. Som en bekräftelse på min uppfattning kommer ”fakta” efter artikeln:

  ”Fakta: Att bli katolik

  Om någon uttrycker en önskan om att bli katolik kontaktar man prästen i den lokala församlingen.

  Man får undervisning om den katolska läran, går regelbundet till den heliga mässan och deltar i församlingens gemenskap. När prästen och konvertiten känner att det är moget bestämmer man dag och tid. Processen kan ta upp till två år. Ceremonin går till så att man firar mässa tillsammans och under mässan får man bekänna sin och katolska kyrkans tro. Därefter får man ta emot Kristi kropp och blod för första gången.
  Fader Raphael Kurian, kyrkoherde i Sankta Katarina katolska församling i Falun, som också hade hand om Per Mases konvertering.”

  Så långt Dagen.

  ”Därefter får man ta emot Kristi kropp och blod för första gången. ”

  En tydligt ställningstagande från artikelförfattarens sida. Förmodligen ännu en katolik/smygkatolik som handplockats av redaltionen.

  Hade Lewi Pethrus levat idag och fått tidningen i sin brevlåda hade han skyndsamt tänt i pannan med den. Var så säker.

  Har fått uppfattningen att Per Mases varit medlem i Livets ord. Detta nämns inte i artikeln. Hur ligger det till, ni som vet?

 • @Lars W:

  De har lärt sig på Dagen. Numera måste man vara registrerad för att posta kommentar där. Skrev:

  ”Det är bara att gratulera Per Mases. Han har hamnat i så fint sällskap som Adolf Hitler, Herman Göring, Heinrich Himmler och Rudolf Höss. Samt flera tusen präster vilka ertappats som pedofiler. Vilket härligt gäng!”

  Men är jag försökte posta stötte det på patrull…

 • Tom

  Hej!

  Har inte följt så bra det som hänt med när jag läser Ljungrens svar så andas det inte den ödmjukhet som jag tycker han borde ha utan mera en stridslystenhet. Kan hända det vore bra att tänka efter varför han har den tonen.

  Varför inte ställa upp på en intervju för Dagen. Det är ju normala spelregler. Att ha in egen egen text verkar nu mera översittarstil.

 • mirre

  @Lars W: ”Har fått uppfattningen att Per Mases varit medlem i Livets ord. Detta nämns inte i artikeln. Hur ligger det till, ni som vet? ”

  Svar: Jag kan aldrig tänka mig att Mases varit medlem i LO, däremot var hans numera avlidna syster Berit (gift med Sture Lundqvist – mor till Joakim Lundqvist) LO-medlem.

 • Kära syskon!

  Herren vet att vi är bara stoff. Dessutom har vi den onde att stå emot.

  Ändå är vi kallade till att tjäna Honom.

  Det är detta som är nåd – inte att synda på den – utan när man har vänt om, tacka Herren att Han ger ny kraft att fortsätta…

  Därför är det viktigt för alla Guds tjänare att umgås mycket med Herren i avskildhet och inte begå misstaget att sätta tjänsten framför umgänget med Gud.

  Det gäller först att vara och inte att göra.

  För övrigt är det mycket bra kommentarer och – här har ni en till som platsar på den sista bänken…. Börjar bli trångt…

  Matt.9:13 ”Gå och lär er vad detta ord betyder: Jag vill se barmhärtighet, inte offer. Ty jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga, utan syndare.”
  ……………..

  Luk.18:10 ”Två män gick upp till templet för att be. Den ene var farisé och den andre publikan.

  Farisén stod och bad för sig själv: Gud, jag tackar dig för att jag inte är som andra människor, rånare, brottslingar, äktenskapsbrytare, eller som den där publikanen. Jag fastar två gånger i veckan, jag ger tionde av allt jag tjänar.

  Publikanen stod långt borta och vågade inte ens lyfta blicken mot himlen utan slog sig för bröstet och bad: Gud, var nådig mot mig, syndare.

  Jag säger er: Han gick hem rättfärdig, inte den andre. Ty var och en som upphöjer sig skall bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig skall bli upphöjd.”
  …………….

 • Observer

  @MyTwoCents:
  Tack Daniel, som vanligt så är många intresserade av andras privatliv.

  Därtill lära de sig ock att vara lättjefulla, i det att de löpa omkring i husen; ja, icke allenast att vara lättjefulla, utan ock att vara skvalleraktiga och att syssla med sådant som icke kommer dem vid, allt medan de tala vad otillbörligt är.

 • @Tom:
  ”Skulderbladet”, a k a ”Dagen”, har ju tydligt visat att de inte vill spela efter vedertagna publicistiska spelregler. Varför skulle då alla andra dansa efter deras pipa?

  De har ju visat i handling hur de vill bli behandlade…

 • Lennart Svensson

  @Tom: @Tom:

  Hej Tom!

  Ang. ”Varför inte ställa upp på en intervju för Dagen?”

  Sommaren 2009 skrev Dagen en artikel om att Peter Ljunggren inte skulle komma till ”Arkens Mirakelkonferens” trots att hans deltagande var annonserat i förväg. Peter Ljunggren lät sig då intervjuas av en Kerstin Doyle på Dagen, där han förklarade varför han ställde in.
  Ett år senare, 19/10 2010, skriver samma Kerstin Doyle helt lögnaktigt, att Peter Ljunggren inte deltog hos Arken 2009, därför att han blivit portad där.
  Då tror jag att det är så här:
  För att ytterligare en gång få slippa delta i en intervju som i efterhand förvanskas till lögn,
  så vill Peter, att Dagen tar in en artikel skriven av honom, som han godkänt i förväg.
  Så får man göra med lögnaktiga journalister.
  Tråkigt att de ska jobba på en ”kristen” tidning.

  Mvh L.Svensson

 • @Lars W:
  Hörde berättas om att församlingsledningen i en halvstor svensk pingstförsamling tog och tillsammans läste just de versar du citerade om hur en församlingsledare bör vara och bland de församlade var det många som kände att de inte riktigt nådde upp till kriterierna om man så säger…

 • Ronny

  Hej jag kan berätta att jag misslyckades med mitt kristna liv och äcktenskap och familje ansvar för min fru och våra barn …Med otrohet och hustru misshandel ,och ett oansvarigt liv på annat vis med …Och jag sen höll på att förgås av förkastelse efter det bokstavligt i många år …

  Men så var det någon som visade mig att de som Gud kallade troshjältar omnämda i Hebreverbrevet en del av dem ,som Kung David och Simson och Kung Samuel tex …Var också hemska syndare ,i en del, och omoraliskt också …

  Tex. Kung David som var en man efter Guds hjärta .Som var otrogen med sin kaptens fru Batseba …Och när hon blev gravid ordnade han igenom sin härhövistman ,så att han blev dödad i Krig mot Israels fiender… Så att ingen skulle upptäcka hans äcktenskapsbrott med henne.Så han kunde ta till sig henne som hustru efter Kapten Urias död …

  Och på såvis framstå som Gud fruktig som Guds Kung för landet…När han så dolt sin synd mot henne, igenom det brott han lätt ordna, igenom sin härhövistman, mot hennes man …

  Och Salmo skaffade sig tusen fruar , och avföll till deras avgudar …Ändå var han den visaste mannen någonsin …

  Men ingen av dessa Kungar avsatte Gud ,utan de fick fortsätt i sin tjänst … David vet vi omvände sig … Och Simson föll ju i svår omoral och förlorade sin Kraft i Gud …Men omvände sig och fick tillbacka kraften och besegrade Guds fiender och dog då han gjorde det själv med …

  Dessa tillsammans med andra som var mer ädla som Josef och Daniel är det Gud kallar för troshjältar …

  För att inte glömma Mose som slog ihjäl en Egyptier ,som slog hans landsman en annan Israel i Egypten. Och Mose förgick sig så och blev en mördare … Och han kallade Gud för den saktmodigaste mannen på Jorden …Den som mest behärskade sig och gjorde som Gud ville , med andra Ord alltså…

  Och Palus förföljde Guds församling och gick rakt in i hemmen deras och slet dem ur sinna hemma de kristna och fick dom dömda och dödade…

  Och han ansåg sig var en förstling av dem som var utvalda av Gud .För att Gud skulle bevisa sin barmhärtighet så ,mot dem och honom hur God Gud var tom. mot sånna grymma syndare som han och dem …

  Ursäktar jag min synd och deras ,eller nåns ,med det , och säger att det är fritt fram att synda hur mycket som helst …Och att man inte ska vara nogran med vilken man väljer till ledare och medarbetare för en församling ?Och att Gud inte skulle bestraffa sånt precis som han vill också?

  Nej ,men jag pekar på den Gud som är så God mot sånna syndare som de , och alla…Och mig som är en av de värsta …

  När jag första gångerna fick se det från den synvinkeln, och fick redda på att en del kristna ledare misslykats , som jag … Bland annat Peter Ljungren ,då han själv berättade det först i pressen .Då började jag få frid och kunna tro att jag inte var evigt fördömd för vad jag gjort och tro att Gud kanske skulle ge mig nåd …

  Och år av psykisk sjukdom och fruktan och daglig ångest och förkastelse börjad gå över …

  Utan sånna vittnesbörd från bibeln, och att det fanns Herrens tjännare som fallit ,,och fått nåd av Gud enligt Guds Ord … För endast Kristi Kors och uppståndelse skull av Gud … För bara Herrens nåd och kärleks skull …

  Så hadde jag aldrig någonsin överlevt och återhämtat mig någonsin ,plus undervisning som visade mig att trorrörelsen undervisning var ,missvisande …Ingen trodde att jag skulle bli normal igen vad jag vet , varken jag eller minna anhöriga och vänner …Från den svåra fruktan för dommen och helvetet jag hadde, för min synds skull …För den gjorde mig heltokig och livrädd för Gud och dommen…

  Men Gud förbarmade sig över mig som om de, och gav mig nåd…Och det gör han till oss alla hela tiden så mycket vi behöver och tar emot varje dag och stund …Och den som vill får tro på Gud och bli frälst och född på nytt till Guds barn med evigt liv i Gud med …Och komma till Gud till himlen med …

  Om vi vill det… Från Guds sida är det klart … Rom 3 Han har ställt fram Jesus Kristus som rättfärdighet för oss i tro, och till försonnings medel i hans blod i tro… Av bara sin nåd emot var och en .

  Och med så mycket nåd vara och en av oss behöver …Fritt och för intet ,och att dela med oss med andra av ,fritt och för intet ,de vi fått fritt och för intet med …Och i nåden ingår förstås fostran och tucktan och bestraffning ,och syndanöd och ånger och omvändelse och ansvarstagande och bättring som Gud vill enligt Ordet med ….Och allt vi behöver…

  Men han ger ingen rätt till att dömma eller fördömma någon annan ,eller oss själva ens .Bara gärningen … För då dömmer och fördömar han oss med ,matt 6:14-15…Bara att ge nåd att förlåta och omvända oss och upp muntra andra till det med …Och uppmuntra till ,att den som tror och blir döpt ska bli frälst, men den som inte tror är redan dömd…Och leva i Kärlek och förmanna och bestraffa i Kärlek med …För Guds och andras och den förmannades och vårt bästa …

  Och den man älskar den agar man….Och eftersom Gud älskar oss ,agar han oss med, och den som är använd av honom med som Gud vill…

  Och då ju det enda rätt göra, att vända om från att dömma och fördömma andra och oss själva ,såväl som från andra synder till Gud .Och be om hans nåd för och att få tro på Gud och bli frälsta. Och om att få nåd och vilja och kraft ,att leva som Gud vill och tro på honom och lydda honom om ,hur enligt bibeln i frid med Gud…

  Och Gud , och den vi syndat emot ,och nästan och oss själva och livet och Guds församling ,församlingar till välsignelse ,och i frid med Gud ,på Guds vilkor ,enlig Guds Ord …

  Och lära oss i tro på Gud och Guds Ord och nåd och sanning . Sikta ,steg för steg, på Guds ideal, före varje syndafall ,och efter …

  Och, att kärleken gör inget ont mot sin nästa …

  Då tror jag vi alltmer kommer att älska Gud främst ,och nästan som oss själva i Gud och vara älskade av Gud av bara hans nåd ,och av nästan av bara Guds nåd a,v de med.. Då kommer det att funka ,och livet bli uthärdligt, trots allt….

  Och det är bara igenom honom och hans nåd och kraft .Som ger oss mod och hans Goda vilja och gott förstånd igenom Gud i Gud . Vi kan och vill det och kan förstå hur . Och tro och lydda honom ,om hur och förstå varför med …Och hur God Gud och hans nåd och Ord bibeln är …

  För ,för oss är det omöjligt ,men för Gud är allt möjligt… Så vi kan lungt slappna av igenom Gud och tryggt lita på Gud , så leder han oss in på rätt väg med honom ….

  Och igenom hans kärlek , blir det lättare att låta bli synd i tro på Gud och Guds nåd och Ord bibeln och lära sig och bli trygg med Gud om också allteftersom …Men allting har sin tid ….

  Men Gud är tålmodig och långmodig ,och en sån Gud som förlåter synder ps 103 …Och som säger i efeserbrevet … Förlåt ,som ni i Kristus har blivit förlåtna av Gud …

  Och jag vill tillägga till oss alla som varit villfarna i tron nån gång med , och de som är ,eller i sekter .Och dom som trott på andra Gudar eller Nev Age och Satanism och det okulta

  Att det fanns en kung i Israel under det gammla förbundet som jag tror hette Mannase som det kan bli svårat att slå i synd för så mycket synd och villfaret gjorde han… Ja, så han fick hela Israel på fall till att tillbedja hela himlens härskara och att ofra barn till de av Gudar det var med … Så tdå lät Gud en fiende aarme besegra Israel …Och den grepp denne Kung och satt honom i fängelse , om det var i Baylon eller var det nu var … Det står om honom ,i både konunga böckerna nånstans och krönikerböckerna … Och där började han ödmjuka sig inför Gud och bad Gud om att förbarma sig överhonom och om att få nåd ab Gud …Och då står det då Gud såg att han så ödmjukade sig under Gud lät Gud honom bli fri och återvända till Israel som Kung ….Och då vända han hela Isarel tillbacka till Gud och avskaffade all deras ondska ur landet utom några avgudstoder …

  Och denne kung förförde alltså hela Israel på sin tid och införde barnoffer till avgudarna och tllbedjan till hela himelens härskar …Och mycket värrä kan man inte bli …Och han fick nåd när han ödmjukade sig under Gud …Och fick bli Israels Kung igen …

  Och när jag läste det viste jag som varit en våldsman och hustrumisshandlar och otrogen mot min fru och gjort mycket ont…. Att jag skulle få förlåtelse av Gud om jag ville det…

  Och Palus säger i Rom 11 att om Israel inte håller fast vid sin otro så är han mäktig att återinympa dem igen… Så fast Gud som ärbarmhärtig kan bli så sträng så han tar bort oss ur sig …Kan han om vi inte håller fast vid vår otro åter inympa oss…Och varför jo därför Gud älskar vår näst vän som fiende och oss vare sig vi är en vän eller fiende… Och högmod går före fall , så det här vill inte jag han nån ära för , utan ge bara till Gud för det är hans nåd ….Och den som har fått mycket förlåtet älskar också mycket…

  Sån ser jag på det hela … Gud välsigne er och alla och Guds frid !!! 1kor 13 kärleken förgår aldrig …Och det bevisade han som är kärleken på korset med sitt lidande och sin död där ,och sin uppståndelse till evigt liv igen på tredje dagen Påsken för ca 20oo år sedan i Israel och Jerusalem och på Golgata …Jesus Kristus Herren Gud…

  Så all ära till Gud som ger oss nåd , för äran tillhör Gud och Gud delar inte sin ära med någon…Lärjeungarna frågade Jesus vem som då kunde bli frälst …Och då svarde Jesus för människor är det omöjligt Men för Gud är allt möjligt… Så tro på Gud så blir du frälst , och sluta att kämpa i egen kraft om du gör det, igenom Guds nåd i Gud ,så ofta det behövs …Att kämpa i egen kraft för att tro på Gud hjälper ändå inte eller för att kunna leva som han vill eller komma underfund med hur man skulle leva med Gud …Men att tro på Gud….Frid Ronny

 • @Tom:

  ”Varför inte ställa upp på en intervju för Dagen. Det är ju normala spelregler. Att ha in egen egen text verkar nu mera översittarstil”

  1.) För att kunna ”ställa upp på en intervju” måste han ju bli tillfrågad vilket han inte är
  2.) Det är vanligt att personer som blir angripna av media på ett eller annat sätt försöker svara. I de allra värsta fallen (som när sångaren Erik Anders blev smutskastad i Dagen) kan det resultera i hela böcker. Bällsta Missionscenters (Maranata) grundare Arne Imsen skrev även han en bok om Dagen efter det att de vägrat släppa in annonser i ett antal år (Bannlyst Frihet – fallstudie över missbrukad mediamakt)

  mvh
  Daniel

 • @Ronny:

  Tack för ditt vittnesbörd. Samma ande som visade sitt fula tryne bland fariséerna och de skriftlärde på Jesu tid, lever och frodas idag. De står där med stenarna i handen och väntar på nästa offer. Den som har Guds ande i sig står dock ut i mängden även i kommentarerna på aletheia. Ty de har lärt sig att det är bättre att fria än att fälla. Bättre att ropa till Gud om nåd, än dom. Bättre att glädjas åt syndares omvändelse än att tillsammans med Jona sitta och vänta på människors undergång.

  mvh
  Daniel

 • BirgittaB

  För att hoppa till annat ämne men med samma journalist.
  Tänk om Kerstin Doyle agerat lika kritiskt granskande journalist när hon skrev om företeelsen Tikva som breder ut sig som ogräs i frikyrkorna idag.
  I intervjun med Mimmi Edin (publ. 100624 i Dagen) tycktes inte en enda kritisk fråga dyka upp i huvudet på henne. Det är allvarligt!
  Nej, att vara en kritisk granskande, självständig journalist innebär innebär att man vågar skriva det som för tillfället inte är opportunt i den bleka frikyrkoenheten idag!

 • Tordan

  Jag må ha vilka uppfattningar som helst om Peter Ljunggren, men den ande och attityd Dagen utandar i Karins Doyles artikel äcklar mig. Det är ju inte första gången Dagen drar från världens ande i journalistiken.

 • @Tordan:

  Du har förstått poängen med posten Tordan. . . . Jag är kanske inte heller sveriges största Ljunggren fan men rätt ska vara rätt.

  /D

 • Not deceived yet

  Please, forget Peter Ljungren for a moment. A closer look at Peter Youngren makes more sense…

  Become aware of this fact: The christian ministry scene is the perfect place for a narcissistic personality to flourish.

  Read more on:

  http://www.benedictionblogson.com/2010/06/17/grace-tv-the-money-pit/

  Remember: The Sun Always Shines on TV!

 • Ronny

  Jag fick så mycket nåd så jag kunde inte annat än förstå till sist att Gud älskar alla och mig … Så jag förstod att jag kunnde inte dömma och fördömma min broder och syster och mig själv som Gud älskar, och vill ge nåd ,på sinna vilkor ,enligt bibeln blott….Och förstod om jag skulle det ,skulle Gud dömma och fördömma mig med …

  För då lätt jag ju inte Guds vilkor gälla utan minna istället…..Och eftersom Gud är Gud …Och jag blott hans skapelse och avbild en människa så är det bättre han bestämer och jag ödmjukar mig under Gud och följer Jesus Herren istället för tvärtom …matt 6:14-15 Tack Mi Two cent Frid Ronny

 • Pingback: GA: Martin Luther – Stora Galaterbrevskommentaren, Gal 2:17b | Erevna - Blogg & Tankesmedja()

 • Pingback: Hittat, länkat och kommenterat – October 25, 2010 | Emanuels randanmärkningar()

 • L. Ove S.

  Peter L. kommer att sitta förvånansvärt nära Jesus på bröllopsfesten.
  Själv kommer jag inte att vara förvånad.

 • ester

  @MyTwoCents:
  Det jag inte förstår är varför Peter Ljunggren hörde av sig till Dagen sommaren 2009 .
  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=174023
  Hade han förväntat sig en omsvängning av deras attityd? Dagen sågar de människor och de sammanhang som för tillfället passar dem.
  De tycks alltid ha några passande reportrar för uppdraget.

 • @L. Ove S.:
  ”Peter L. kommer att sitta förvånansvärt nära Jesus på bröllopsfesten.
  Själv kommer jag inte att vara förvånad. ”

  Vad har han gjort för att förtjäna det i så fall? Jag känner inte till honom. Berätta gärna.

 • Michael Häggqvist

  ”Peter L. kommer att sitta förvånansvärt nära Jesus på bröllopsfesten.”

  Sluta häda! Det vet ingen!

 • Michael Häggqvist

  Jag kan inte förstå hur folk kan försvara en som fuskar med bilder osv för att få mera pengar…

  Helt obegripligt!

 • Michael Häggqvist

  http://www.dagen.se/blogg/jaktlund/2010/10/erbjudande-till-peter-ljunggren#kommentarer

  OJ vad ägda alethia blev här…

  Ljunggren ställde krav som INGEN tidning skulle gått med på….

  Förföljelsen av Ljunggren visade sig vara att han blev avslöjad som fuskare osv…

  Där dog alethias trovärdighet….

 • @Michael Häggqvist: Har DU alla fakta Michael? Vänta lite grann, för det finns mer i den här saken.

  Mvh

 • Berra

  Det är sorglig läsning alla dessa naiva skygglappsförsedda kommentarer som öser galla över Dagens rapportering kring Peter Ljunggrens verksamhet. Det är vanligt korrekt redaktionellt förfarande att man inte låter en part få ställa villkor för sina genmälen i tidningen. Varje vettig person som följt Ljunggrens verksamhet genom åren borde kunna inse vad det är för skumraskverksamhet som han håller på med. Ni är så förblindade av er fanatiska tro på vissa människor att ni vägrar ta in fakta om de går emot era egna föreställningar. Ni borde skämmas som inte vill förstå enkla journalistiska principer utan envist klamrar er fast vid era primitiva tyckanden, utan ett uns av vilja att låta en tidning opartiskt granska en växande avart inom den kristna rörelsen. Må Gud förlåta er okunskap och brist på ärlighet!

 • Ralf

  @Kalle:

  Fjärmat sig från Lewis visioner? Ja, det kanske är tur det. Omvärlden ändras, då gäller det att vara flexibel och följa med. Ytterst sällan finns det anledning att vara konservativ bara för sakens skull, och då ska man ha goda anledningar till detta…

 • @Michael Häggqvist:
  All erfarenhet visar att misstron mot journalister brukar vara berättigad. Att ställa kravet att ingen bedräglig klippning ska ske i intervjun är inget orimligt krav.

 • Michael Häggqvist…

  En enkel fråga: vad är du ute efter?

  Eller bättre: vems ärenden går du?
  ……………….

 • Elin

  @Lars W;

  Varför skulle kvinnliga föreståndare vara ett problem?

 • Andreas

  Kan båda parter sluta kasta sand på varandra och fortsätta göra det dom tror Gud kallat dom till?
  Inse att alla är inte med dig, inte emot dig heller…
  Fokus på det du ska göra Peter, dra in människor till Gudsrike. Dagen vet jag inte vad deras vision är men någon har dom väl… 🙂

  ”Never look down at another man unless you are picking him up”

  //Andreas

 • @Elin:

  Därför att Bibeln förbehåller detta ämbete för män.

  I de fall man släppt fram kvinnor på dessa tjänster har det så långt jag vet undantagslöst inneburit problem och avfall från biblisk tro.

 • Lennart Svensson

  Hej!

  Andreas undrar om tidningen Dagen har någon ”vision”. På Dagens ledarsida från 29/10 skriver tidningens ”pubisher” Daniel Grahn:

  ”Vi är en del av det kristna ledarskap som inte klivit fram tillräckligt, som inte lyckats formulera vår tids Jesusvision så att den attraherar sökare”.

  Det är en ”sökar-vänlig” vision m.a.o., som Dagen vill förmedla.
  Vadå ”vår tids Jesusvision”?
  Vilket ”fikon-snack”. Jag hade för mig att Jesus Kristus är densamme varje dag och tid.
  Han verkar vara en riktig ”företags-nisse” den här Grahn. I sin ledare hänvisar han till en debatt-artikel av”affärsutvecklaren” Anders Ahlenius för framgång.

  På ”ElvoroJannes” hemsida beskrivs Anders Ahlenius ”framgångsrecept” med dessa ord:

  ”Man skulle kunna säga att här beskrivs hur man formar en död församling och glömmer Gud.
  Så länge det beskrivna företagstänket huserar i församlingen kommer kraften fortsätta att sina och kärleken (agape) att kallna”.

  Daniel Grahn skulle behöva grunda sin blaska Dagen på Guds Ord i stället för på ”företagstänk”, om han vill att den ska överleva.
  Jag har större förtroende för ElvoroJannes kristendom än för den variant som tidningen Dagen förmedlar.

  Mvh L.Svensson

 • Magnus Axelsson

  Hej alla människor! Det som dryftas på denna plats visar bara på en enda sak, ofullkomliga predikanter, ofullkomliga journalister, ofullkomliga ”tyckare”.

  Det som saknas i alla led i vårt arma land är en djup förkrosselse efter Guds eget hjärta. Utan den har vi ingen frimodighet i våra böner, ingen auktoritet som bryter mörkret över våra städer och inför världen framstår vi som dumma, korkade och rent ut sagt löjliga!

  Predikanter, journalister, bloggare, you name it, ALLA måste vi ner på knä och ödmjuka oss inför den allsmäktige, där börjar det.

  Tack för ordet =)

 • ingrid

  Så sant, så sant, Magnus! Gud välsigne dig!

 • Lennart Svensson

  @Magnus Axelsson:

  Så, sant, så sant, Magnus!
  Guds Fullkomlighet Fullkomnas
  i vår Ofullkomlighet.

  Mvh L.Svensson

 • Pingback: Peter Youngren fights with Swedish Christian media | Bene Diction Blogs On()

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?