Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Emanuel Karlsten, Expressen, kastar sten i glashus

”- Det här är sjukt. Det här är bara fly galet springande sjukt. Skandalkristenbloggen Aletheia publicerar bilder på Ulf Ekmans trädgård”

För andra gången på ganska kort tid får Aletheia.se en känga av Emanuel Karlsten.  Nu senast ondgör han sig över publiceringen av familjen Ekmans Maria-staty för några dagar sedan och hjälper till att piska upp stämningen med nedan nedlåtande kommentar:

”- Det här är sjukt. Det här är bara fly galet springande sjukt. Skandalkristenbloggen Aletheia publicerar bilder på Ulf Ekmans trädgård, uppenbarligen tagna mitt i natten av någon som vill församlingen illa (dvs påstå att de gillar katolska kyrkan). Skämmes. Och förväxla nu inte det där med journalistik.”

Han har rätt till sin åsikt men jag konstaterar följande:   

1.)  Emanuel kan inte ha reflekterat så där jätte mycket över sin ”nya” arbetsgivare.  Han jobbar ju inte precis DN.  Hans egen arbetsgivare har kanske inte världens bästa rykte och är föremål för regelbundna stämningar etc

2.) Det är oroväckande att 80 talisterna är så teologiskt ointresserade att de ofta helt missar poängen med diverse andliga frågor inom kristenheten.  Kanske går kristenheten från dike till dike.  Som en gammal pingstpastor lär ha uttryckt sig:  – Enda gången vi är mitt på vägen är när vi byter dike…    Om Emanuels bristande intresse för teologiska frågor skulle vara representativt för fler 80 talister förstärker det det äldre ledarskapets ansvar att spela med öppna kort v.g. den smygkatolicering som nya ekumeniken numera medför och även att jobba mer på att överföra kärleken till sanningen och Guds Ord till nya generationer.

Dagens Aletheia-fråga till våra kära läsare:

[poll id=”9″]

=>

Ämne: Mediekritik

 • F Ö

  Kan inte annat än hålla med (- Emanuel alltså). Han mognar nog han med…Och Expressen trots allt bättre än Aftonbladet.

 • @F Ö:

  Och kolera är marginellt bättre än pest men för det är den direkt dåligt. 😉

  Emanuel förstår inte hur allvarlig det är med denna smygande katolicering.

  Det är ett överslätande vi är alla en stor familj som har sin grund i att det inte längre är bibeln som är kompassen. Då är det inte längre några problem att kompromissa bort både det ena och det andra. På så sätt hamnar vi väldigt långt från Jesus solklara, radikal och orädda hållning. Det blir en annan variant av samma upplösning som Gardell håller på med.

  Det är fel att urholka Jesu ord på den allmänna ekumenikens altare. Åtminstone om man fortfarande tar Jesus på verkligt allvar.

  mvh /Alias

 • kent pettson

  Kan inte annat än hålla med Daniel om publiceringen av bilderna och tacka så mycket för ditt MOD att visa det andliga läget i nordens största frikyrka, det är av STÖRSTA intresse för oss andliga lekmän att få reda på vad som sker.
  Vad skulle vi få reda på om inte Aletheia fanns?
  Inte så mycket!
  Tack igen MTC och fortsätt ditt publicerande.
  Väckarklockan får inte tystna!

 • Jag är 80-talist, vet dock inte om jag är representativ.

  Jag är väldigt intresserad av teologi och låter det påverka mitt liv. Det som jag dock tror Karlsten (och även jag) reagerar på är ”skandaler”. Det är inte okej att göra olaga intrång för att få fram en nyhet.

  Däremot är det viktigt att ifrågasätta när ledare verkar vara på väg i fel riktning. Så det är inte själva den teologiska debatten i sig som stör 80-talister, utan tillvägagångssättet.

 • Pingback: Kungen och Ulf Ekman()

 • Är även jag en tämligen teologiintresserad 80-talist.

  Skulle debatten förts på en mer seriös nivå hade den kunnat vara positiv, men nu verkar det som att det endast är en skara konspiratoriska nötter som kommer till tals.

  Sen ska man väl inte heller förväxla kvällspressens verksamhet med journalistik…

 • Blod&Eld

  Dubbelansiktets tider är förbi, och argument som att ”tycka det är fint att”är världsliga ting. Bra gjort, den som smög sig in för sanningen, du är en riktig smygare. 🙂

 • Blod&Eld

  Den här Emanuel Karlsten har gett sig in på okänd mark där han inte har någon kontroll. Han kommer slungas från det ena till det andra. Så är det i rampljuset. Orka bry sig om vad ett barn tycker i så komplicerade frågor som dessa.

 • @Ludvig:

  ” men nu verkar det som att det endast är en skara konspiratoriska nötter som kommer till tals.”

  Vet inte om det är mig du kallar nöt eller kommentatorerna ( 🙂 )men inom ett par dagar följer vi upp det många av oss anar ligger bakom Ekmans staty med ett vittnesbörd direkt från Rom! Några Ekman citat som heter duga.

  /Daniel

 • @MyTwoCents:
  Tänkte väl främst på några av kombattanterna i kommentarsfältet.

  Har försökt att ringa dig under eftermiddagen.

 • Vill alltså påpeka att ämnet är ämnet i sig är viktigt, men att det är minst lika viktigt på vilken nivå och med vilken ton debatten förs.

 • En fundering…

  Emanuel Karlsten använder ett känslomässigt laddat språk utan en gedigen förankring i Skriften.

  Och ’vem vill illa’ i den här röran?

  De som varnar alla för att böja knä för påven – eller de som förleder de troende under påvedömet med allahanda träldomsok?
  ……………..

 • Deborah: Det var dagens visdomsord!! /daniel

 • @MyTwoCents: ”inom ett par dagar följer vi upp det många av oss anar ligger bakom Ekmans staty med ett vittnesbörd direkt från Rom! Några Ekman citat som heter duga.”

  – Det ska bli intressant!

 • Sefast Tronde

  @Ludvig: Citat ”Vill alltså påpeka att ämnet är ämnet i sig är viktigt, men att det är minst lika viktigt på vilken nivå och med vilken ton debatten förs.”

  – Det är helt rätt.
  Det är förståeligt att relevant kritik framförs, då tonen i debatten så ofta spårar ur, och givetvis får publicisten svara för den kritiken. Då tas ingen hänsyn till att Aletheia är en deltidssyssla på fritidsbasis. Och det kanske inte kan vara annorlunda. Även om kommentatorerna är elaka får utgivaren klä skott. En viss balansgång på slak lina alltså: Aletheia (och därmed Daniel/MTC) får ohjälpligt ett något dåligt rykte MTC inte själv kan påverka, till följd av att han inte sitter med hela tiden och styr upp debattonen.

  MVH / Sefast Tronde

 • @MyTwoCents:
  Låter spännande! Funderar nu på att dra tillbaka även den del som återstår av mitt månatliga givande till LivO…

 • Sefast Tronde

  För övrigt om man under viss tid läst ett och annat av Emanuel Karlsten:

  – Det verkar som den gode Emanuel verkligen anser sig fått journalistisk glans från det publicistiska finrummet när han började på Expressen. Och därmed även blivit medlem av den professionella tyckararistokratin som har rätt att döma och avgöra i alla möjliga frågor, och att inte minst gå och gömma sig undan svaromål när det passar.

  – Emanuel har väl kommenterat och skrivit en del bra också, men det verkar som erkännandena för detta bara förstärkt den narcissistiska spegelbilden. Bilden av självbeundran blir tydlig, medan han hukar lite när det passar med den kristna profilen – kanske för att inte stöta sig kollegialt med journalistkåren.

  Det är meningslöst att söka få Emanuel att redogöra något tydligare för den kristet läromässiga grunden för ett ställningstagande. Det verkar han blivit för fin för. Pressas han in i hörnet i någon fråga blir det därför tvetydigt journalistiskt korrekt liberalteologi. Svarar han artigt är det helt säkert okontroversiellt. Ta en tydlig evangelisk ställning: helt säkert inte!

  Säkert en hygglig grabb i övrigt, men med en självbild som inte på något sätt visar den sanna barnsliga nunan i spegeln.

  Önskar i övrigt Emanuel allt gott!

  MVH / Sefast Tronde

 • Lennart Svensson

  @Sefast Tronde:

  Hej Sefast!

  Ang. ”Aletheia (och därmed Daniel/MTC) får ohjälpligt ett något dåligt rykte”.

  Ser vi till ”dåligt rykte”, så tror jag nog inte Daniel har något emot, att dela en annan Guds tjänares erfarenheter av det. Så här sa Paulus:

  ”Fastmer vilja vi i allting bevisa oss såsom Guds tjänare, med sanning i vårt tal, med kraft från Gud, med rättfärdighetens vapen både i högra handen och i vänstra, under ära och smälek, under ont rykte och gott rykte”.”2:a Kor.12:4″.

  Tydligen handlar inte Paulus kristendom om att bli omtyckt.

  Mvh L.Svensson

 • @Sefast Tronde: Så sant det du skriver. Den som försörjer sig sjäv är ju fri, ( Du har ju själv erfarenhet av det) men det är ett pris att betala för den friheten. Det berättar ju Paulus om.
  Tack Gode Gud att inte Daniel F. var en av dom som på Livets Ord sålde sin frihet mot en possition, som så många gjort.

 • Emanuel K. Vilken kaxig pojke. Ge sig ut på dygnsgammal is och göra en piruett, när det står folk på stranden.

 • @Ludvig: ”Gud har givit oss nötterna men vi måste själva knäcka dem” H C Anderssen.

 • @Håkan Nilsson: Förlåt slarvet. Ordet inte ramlade bort. Det skall stå mellan Daniel F. och var en av dom.

 • Sefast Tronde

  @Håkan Nilsson: Citat ”Emanuel K. Vilken kaxig pojke. Ge sig ut på dygnsgammal is och göra en piruett, när det står folk på stranden.”

  – Dagens i särklass bästa kommentar!
  Det är inte alla som kan få till så mycket på så få rader.

  – Tack Håkan för responsen. Jag vet ju på vilken Klippa du står!

  MVH / Sefast Tronde

 • Göran Walter

  Cliffhanger, paparazzo, guilt by association …
  Jag gör korstecknet och håller med Birgitta Ekman. Vadan, varthän ska ni önska mig?

  Fridshälsningar
  Göran

 • Mikael

  ”Aletheia (och därmed Daniel/MTC) får ohjälpligt ett något dåligt rykte MTC inte själv kan påverka, till följd av att han inte sitter med hela tiden och styr upp debattonen.

  MVH / Sefast Tronde ”

  MTC får väl lov att ställa hela kommentatorsfältet inför ”modereringsskranket” så lyckas han nog påverka ”ryktet”.

  Befinner mig själv där sedan länge och förhoppningsvis har väl MTC:s rykte därigenom skonats något och inte utsatts för allt för stora prövningar.

  MS

 • M

  GW:
  Jag önskar dej i vilket fall som helst till himlen!

  Ingen önskas av mej nån annanstans för övrigt.

  Trist att du inte ser det LO håller på med, men det är ju din sak.

  (svarade fö så här på ”enkäten” ang publiceringen av fotot av madonnastatyn:
  ”Viktig info/tveksam metod”)

  Det tveksamma främst att kliva in i trädgården hos paret Ekman.
  Den ena bilden är ju tagen i riktning FRÅN huset, och ut mot gatan.Den måste man ha klivit rätt in i rabatten för att kunna ta.Att jag kan påstå det ser man på den andra bilden, där huset syns och madonnan står vänd mot huset.

  Inte snyggt gjort!

  I sammanhanget är själva grejen med statyn ”bara”en del av helheten, att LO har bytt väg och det ordentligt.Sen kan man kanske säga att LO klampat på fel väg innan också, men på andra vis…likaväl som LO även har betytt en del positivt.

 • Ett ord till alla som förfäras över salta bloggposter och kommentarer frampressade i citronsyra. detta är ett pris som man får betala för friheten att uttrycka sig. Aletheia är en vaskpanna ( till skilnad från ”kristna tidningar”) och då är det mycket sand i pannan. men det är bara att fortsätta att fylla på vatten och ruska om så kommer guldet slutligen fram. Min älskade hustru och jag har en inmutning till salu om någon är intreserad

 • @Göran Walter: Du måste själv välja väg.

 • @MyTwoCents: Ser fram emot besöket i påvens trädgård.

 • @Håkan Nilsson: Jag gillar också nötter, men en del nötter är bäst rostade eller fint malda.

 • Medvandrare i tron

  Ursäkta byte av ämne men enligt Dr. David Owour så kommer en jordbävning mellan Uppsala och Stockholm, titta in på pastor Berndt Isakssons hemsida. http://berndtisaksson.dinstudio.se/guest_164.html David Owour profeterade bla om jordbävningen på Haiti och den i Chile innan de inträffade.

 • @Håkan Nilsson:

  Än finns möjlighet att uttrycka sig. Men mörkret sänker sig över denna del av världen och det är nog inte länge till vi kan uttrycka oss så fritt som vi gör här. EU är som Olof Amkoff skriver ”Påvens Europa” och denne jobbar sedan en tid på att få bloggar registrerade. Det har tidigare funnits en hotbild mot fria församlingar men då dessa nu ser ut att låta in ordna sig under påvetronen hör man sällan om detta numera.

  Yttrandefriheten och alla andra friheter som vi värderar så högt i vårt land är på inget vis garanterade i EU d v s påvens Europa. Tvärtom. Därför ska vi vara desto ihärdigare med att framhålla sanningen så länge utrymmet finns. Det finns inget försvar för tystnad angående det onda som pågår omkring oss och ibland oss.

 • Lennart Svensson

  @Ludvig:

  Hej Ludwig!

  Den rostiga nöten i trädgården, gick väl inte av för hackor?

  Over and nut

  Mvh L.S

 • PåKlippan

  Allvarligt intrång?

  Någon skrev ”Det tveksamma främst att kliva in i trädgården hos paret Ekman.
  Den ena bilden är ju tagen i riktning FRÅN huset, och ut mot gatan”

  Om det är tal om den fastighet som Sten Nilsson i tiderna ägde så är detta en hyreshusliknande fastighet med flera bostäder och lokaler. För att t.ex. besöka det stora huset närmast järnvägen så måste alla passera förbi den tomtmark där statyn uppges stå.

  Men hur är det med andra typer av intrång?
  Man borde syna det mentala och ekonomiska intrång mot anställda som råder på LO? Hur är det med avsatta medel och inbetalda tjänstepensioner för alla anställda? Är det sant att Bengt och Sol-Britt efter tiotals år inte får en krona i tjänstepension? Är kravet för tjänstepension att den anställde är kvar i tjänst hos UE på pensionsdagen, annars bidde det 0 kr? De anställda har erbjudits att varje år avstå från 10% av sin lön för att stärka upp LOs ekonomi, samtidigt som de är bestulna sin rätt till en tryggad tjänstepension. Är detta kristligt?

  Nästan alla arbetsgivare i Sverige tryggar sina anställda från att bli ”fattigpensionärer” genom de kollektiva försäkringar som arbetsmarknadens parter enats om, men absolut inte så på LO som visar upp en rörande empati med att sända ut team för att under några dagar vaccinera och informera långt bort i fjärran land. Medan det råder iskyla vad gäller de nyttiga ”idioterna”* på hemmaplan och deras välfärd.

  * källa http://sv.wikipedia.org/wiki/Nyttig_idiot

  Är det ett förkastligt intrång att orda om de anställdas usla villkor på LO?

 • Varför förföljer ni folk som väljer katolicismen? Kan inte alla få göra som dom vill? Människan får göra fria val enligt Gud. Men inte för er på Alhetia. Då skall dom förföljas, förlöjligas och helst korsfästas. Vad gör det er till?

  Har ni tittat på hur ni själva lever. Jag kunde tala men skall vara tyst.

 • @Sefast Tronde: Hej, du får gärna ta kritiken om mitt ”hukande” direkt till mig. Jag tar gärna diskussionen.
  Min uppdragsgivare är inte längre en tidning som bevakar kyrka och samhälle. Mitt uppdrag är heller inte det.
  Men att jag ändå väljer att fortsätta driva en privat blogg om frågorna borde ändå få dig i tankarna om att frågorna, tron och kyrkperspektivet inte är något jag hukar för. Snarare något jag inte kan lämna bakom mig, bara för att jag bytt uppdragsgivare.

 • Margit…. Det är självklart att var och en får välja väg. Du kan tillbe ett träd i skogen om du vill. Har det undgått dig hur katolska språkrör förföljer alla som inte vill gå till Rom? På smygvägar får de in avgudadyrkan och öppet hånar dem som vill endast hålla sig till Skriften… Vi vill inte bli påprackade avgudar. Du får göra vad du vill. Mvh…

 • @Margalit:

  Katolicisimen och Vatikanen kommer att dömas av Gud. Denna dom nalkas med hast. Det är kärlekslöst att hålla tyst. Vi har uppdraget att med Uppenbarelsebokens ord varna dem som är fångna och är på väg att fångas av Skökan Babylon.

  Vi kan inte hindra någon, de får givetvis göra som de själv anser. Men vi kan varna dem för de konsekvenser det obönhörligen får i tid och evighet:

  ”Och jag hörde en annan röst från himmelen säga: ”Dragen ut ifrån henne, I mitt folk, så att I icke gören eder delaktiga i hennes synder och fån eder del av hennes plågor.”
  (Upp. 18:4)

  Dessa plågor är dels timliga då Gud utför sin straffdom genom att ”lura” Antikrist – Skökans allierade i den tidsålderns sista tid – att gå till angrepp på henne och förgöra henne i enlighet med Upp kap 17 och kap 18.

  En del av plågorna är eviga enligt Upp kap 19:

  ”Sedan hörde jag likasom starka röster av en stor skara i himmelen, som sade: ’Halleluja! Frälsningen och äran och makten tillhöra vår Gud. Ty rätta och rättfärdiga äro hans domar; han har dömt den stora skökan, som fördärvade jorden genom sin otukt, och han har utkrävt sina tjänares blod av hennes hand.’ Och åter sade de: ’Halleluja!’ Och röken från henne stiger upp i evigheternas evigheter!”
  (Upp. 1:1-3)

  Tycker du det är kärleksfullat att vara tyst när människor går mot dessa straff?

  Att domen och straffen kommer profeterar t o m katoliker själva om. Den mest välbekante är Malachia:

  http://it.wikipedia.org/wiki/Profezia_di_Malachia

  http://en.wikipedia.org/wiki/Prophecy_of_the_Popes

 • Göran Walter

  @M – Mmm … vi är helt överens – och min sak om LO är att jag inte gör sak av något som kommer att avta i betydelse.

  Jag tror vi ska mer koncentrera oss på att lyfta fram Kärleksbudet och leva för vårt stora uppdrag att nå människor som inte har hört budskapet om Jesus Kristus.

  @ Håkan Nilsson – tack för rådet att jag väljer själv, och jag väljer att låta Guds vilja ske <3

 • Lennart Svensson

  Hej!

  Min undersökning byggd på ett urval av 55 röster, visar (69%) för och (31%) som är emot ämnet.
  Aletheias undersökning, byggd på ett urval av 171 röster visar (68%) för och (32%) emot.

 • Pingback: Hittat, länkat och kommenterat – November 8, 2010 | Emanuels randanmärkningar()

 • Pingback: Shame, shame, shame… « In spite of me…()

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?