Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Ekmans teologiska kullerbyttor bakom ViD’s fall?

Livets Ords pastor Ulf Ekman ger sig nu in i debatten (med avstängd kommentarsfunktion!) kring turbulensen på tidningen Världen idag.  I ett försök att tona ner sin nya roll som ansvarig utgivare skriver han på sin blogg:

Det har den sista tiden höjts alarmerade röster, som menar att det inte längre finns en rågång mellan Livets Ord och Världen Idag. En del som menar detta vet nog bättre, men väljer ändå att säga så. Det kan naturligtvis finnas många skäl för sådana uttalanden, men sakligt är det knappast.

Skälet till oro som anges, är att jag av styrelsen blivit ombedd att vara ansvarig utgivare under en ytterst kortvarig tid, tills den nye chefredaktören kommit in i sitt arbete. Detta har jag också nämnt i svar till journalister, men det kom av någon anledning inte med i rapporteringen. Man har alltså i onödan dragit för stora växlar på en liten sak och kommit till felaktiga slutsatser.

Att Ekman skulle blivit ombedd att vara ansvarig utgivare under en ”ytterst kortvarig tid” är en typisk Ekmaniansk retorisk efterkonstruktion.  Att hans roll som ansvarig utgivare skulle vara, ännu en gång, ”ytterst kortvarig”, har inte framkommit tydligt i mediebruset, som Ulf är van att tygla sedan många år tillbaka.

Däremot har Livets Ords egen propagandaminister Magnus Dahlberg, efter tidningen Dagens deadline för publiceringen av artikeln som berörde ämnet, vidarebefordrat bl.a. följande citat från Ekman till Jaktlund

”I samband med att styrelsen för Världen Idag har beslutat att göra förändringar i tidningsledningen så har jag accepterat att under en övergångsperiod gå in som ansvarig utgivare, tills frågan får en permanent lösning.”

Jaktlund förklarar varför han ställer sig tveksam till att publicera svaret bl.a. med att ”Exempelvis undrar jag vad ”under en övergångsperiod” betyder, hur lång tid är det, och vem som ska ta över sedan? Men detta citat var det som han ger kring det här, var beskedet.

Ekmans teologiska kullerbyttor bakom ViD’s fall?

Personligen tror jag Ekmans teologiska kullerbyttor sista 5-6 åren är största skälet till Världen idags fall.   Ulf (och Brigittas) stora ekonomiska bidrag till en organisation som aktivt verkar för att även evangelikaler skall underordna sig påvestolen. Katolsk madonna i trädgården. Märkliga uttalanden om att Påve Leo XIII’s bön vid sekelskiftet skulle ligga bakom pingstväckelsen och predikan om Maria som evig jungfru, för att nämna några viktiga markörer i Ekmans nya teologiska inriktning.  Det vore fel att inte nämna Ekmans fascination av förre påven och Mariakulten som avslöjades här.  Tidningen Magazinet, vars nedläggning ledde till tidningen Världen idag, skrev som bekant ett antal mycket kritiska artiklar kring maktapparaten Romerska Katolska Kyrkan.  Ofta skrivna av Ruben Agnarson själv eller LOU’s teolog Torbjörn Aronsson.  Ulf Ekman själv lät så här kring ämnet

När kaptenen ändrar kurs för fort, kapsejsar fartyget

Ett stort fartyg som ändrar kurs för snabbt riskerar att kapsejsa.  Om inte annat är risken stor att delar av besättningen faller över bord.  Mycket pekar på att det sistnämnda nu händer, men risken för kapsejsing är inte över.  Ulf själv låtsas vara oberörd över de mörka molnen på horisonten och tillämpar kapitalismens gamla slogan ”One Monkey Don’t Stop No Show” :

Några lämnar redaktionen, andra kommer till och ett nytt team växer fram runt chefredaktören.”

I nästa andetag ”talar han tro” över tidningen:

”Ekonomin kommer att reda upp sig, då intressenter finns som vill engagera sig och stötta. Kriser är vanliga i mediabranschen, men framtiden för Världen idag ser ändå ljus ut, trots en och annan olyckskorp.”

Men om Gud själv lyft sin hand över framgångssagan Livets Ord kan inga trosord i världen hjälpa verksamheten.  När Gud skriver Mene, Mene, Tekel, Upharsin på väggen har han sagt sitt.

Over and out

MyTwoCents / Daniel

Gästblogg av Reijo Karvonen:   Ulf Ekman, mannen som ändrade sin kurs

Så lät det förr:

Den Heliga pyramiden – Torbjorn Aronsson

Vad i hela världen har påven i Uppsala att göra – Ulf Ekman

Påvens grufvelige villfarelse – Ruben Agnarsson

Sann enhet – Ulf Ekman

Dagen om Världen idag:

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=255783

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=254452

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=254411

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=254378

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=254265

Mamres

=>

Ämne: Mediekritik, Politik, Ekonomi & Samhälle

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?