Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Skärpning Niklas Piensoho!

Bloggaren Fredrik Strage har redan uppmärksammat det. Deborah likaså. Turerna kring uthyrningen av Lewi Pethrus gamla helgedom fortsätter. Efter en uppmärksammad artikel i Aftonbladet (!), protester av Pingstveteranen Stanley Sjöberg blir inte koncerten med ockulta inslag av.

Så beskrevs den numera inställda koncerten av Aftonbladets Christoffer Röstlund Jonsson:

Den onda munken stirrar på mig från annonsen. Höjer händerna i hårdrockshälsningen, de två djävulshornen som i tider av folklighet annekterats av alla från Linda Bengtzing till Smurfarna. Uppbackad av likasinnade horder, bärandes facklor, utlovar munken ”The dark side of the chant”.
Superhajpade satansprästerna Ghost? Hipsterhyllade Watain, som bytt slaktavfall mot kåpor?
Icke. Det är tyska Gregorian. De tjänar miljoner på att stöpa om rockhits till gregorianskt munkmässande. Tro mig, ni har inte upplevt banal ondska innan ni hört deras grepp på Nine Inch Nails ”Hurt” och AC/DC:s ”Hell’s bells”.

 

Filadelfialedningen verkar inte har lärt sig något.   Ytterligare märkliga artister gästar nu Filadelfia.

Från Fredrik Strages blogg:

Men är den sataniska faran verkligen över? I dag meddelas att PJ Harvey kommer att spela i Filadelfiakyrkan den 21 oktober. Hon må vara hyllad av kritiker men man behöver inte lyssna på många av hennes låtar för att inse att även hon är djävulens redskap.

I ”Devil” sjunger PJ Harvey: ”As soon as I’m left alone, the devil wanders into my soul.” I ”To bring you my love” ropar hon visserligen efter Jesus men i sista versen ger hon sin själ och kropp till Satan: ”Forsaken heaven, cursed God above, lay with the devil, to bring you my love.”

Jämfört med hennes Belsebubinspirerade blues känns Gregorians tolkningar av The Rasmus och Alanis Morissette ganska beskedliga.

Nu får du skärpa dig Piensoho.   Har församlingen verkligen så dålig ekonomi att ni ”tvingas” hyra ut era lokaler till vem som helst?   Är det verkligen ingen som har koll på läget eller ids ta några minuter och googla dem ni hyr ut till?   Skärpning!

Over and out

/Daniel

Joh 2:14-16  Och när han fick i helgedomen se huru där sutto män som sålde fäkreatur och får och duvor, och huru växlare sutto där.   Då gjorde han sig ett gissel av tåg och drev dem alla ut ur helgedomen, med får och fäkreatur, och slog ut växlarnas penningar och stötte omkull deras bord.
Och till duvomånglarna sade han: ”Tagen bort detta härifrån; gören icke min Faders hus till ett marknadshus.”

2011-08-11:  Läs även Pastor Berno Widéns inlägg:  http://www.berno.se/2011/08/hells-bells-i-filadelfia-rorstrand.html

=>

Ämne: Kultur & Nöje, Ledarskap, Politik, Ekonomi & Samhälle

 • Lilla loppan

  Kära Jesus, jag förstår om han gråter i sin himmel idag. Jag blir så matt så jag orkar inte skriva något mer. Men en sak är säker…och jag må dra alla över en kant. Men jag känner mig mer och mer nöjd med att inte till höra någon församling längre!
  Ni ska skämmas alla ni som tar sådana dåraktiga beslut att bjuda in satansdyrkare till kyrkan!

 • Läsare

  Hörde att Svenska kyrkan uppe i Piteå lånade ut sina lokaler under Gatufestivalen ”Piteå Dansar och Ler” till magi och trollerishow i ett sätt att vara en del av festivalen.

  Detta känns väl inte lika häpnadsväckande som det du nämner, men ändå 🙁

 • Leif

  @Läsare: Hörde att Svenska kyrkan uppe i Piteå lånade ut sina…

  – Vad bra, nu vet vi andra om det också? 🙂

 • Observant

  Är det ett penthagram som hon har fastsytt på dräkten? dvs en femuddig stjärna. Man ser det rakt framifrån strax under vänstra armen. Anmärkningsvärt i sådant fall eftersom Penthagrammet används inom satanismen. Observant

 • Birgitta B

  En kyrka i min närhet hyrdes (lånades?) ut till föredrag om blommor och växter. Tja det är ju Guds skapelse, men jag tror inte det var ämnet i sig.
  ”Mitt hus skall vara ett bönehus, men ni har gjort det till en rövarkula… var det visst någon som sade

 • Är det inte niklas som skrivit förordet till Rick Warrens bok Församling med mål och mening? Då är det kanske inte så konstigt att de gör som de gör. Liksom United i Malmö suddar man ut gränserna mellan Guds församling och världen. Resultatet? En världslig och död församling…

 • Församlingen har skrivit kontrakt med ett kulturbolag som planerar att ha flera evenemang i kyrkan.
  – Vi kommer att ha alltifrån klassiskt till rockkonserter och familjeunderhållning, säger Harry Byrne, grundare av klubbarna Melody och Gino, och har bland annat jobbat med Berns salonger.
  – I det långa loppet kan vi konkurrera med den statligt sponsrade kulturen. Vi kommer bland annat att ta hit internationella teater­föreställningar för gästspel, fortsätter Byrne berätta för Dagens Nyheter.

  Filadelfias föreståndare Niklas Piensoho ser inga som helst problem med att upplåta kyrkan till profana konserter och teaterföreställningar:
  – Det mesta är nog relativt okontroversiellt, musik och kultur är i en mening andliga värden.
  Vilka andliga värden menar Piensoho ska berika församlingen genom att vid ett femtiotal tillfällen varje år – varje vecka – erbjuda teater i kyrkan?

  Hans företrädare inom pingströrelsen hade mer tydliga och radikala svar att ge på den frågan. Exempelvis skriver pingstpionjären Harald Gustafsson så här i boken Kristi Fattigdom – vår rikedom:
  – Teater och skådespel har ingenting att ge en levande kristen. Det borde vara klart för alla. Sen får vi ta risken att bli beskyllda för att vara kulturfientliga. Vi tar den beskyllningen med ro. På den punkten har väckelsernas folk varit eniga i alla tider.

  Gustafsson skriver vidare med sorg om utvecklingen inom sin egen rörelse:
  – I våra dagar upplever vi med sorg att frikyrkoförsamlingar med sina pastorer i spetsen överger föregångarnas radikala linje, då det gäller teater och skådespel. Numera anser man i vissa kretsar att det inte alls behöver vara opassande för kristna att både bevista vanliga teaterföreställningar och att använda skådespel i den egna verksamheten. Detta är ett skrämmande tecken på andligt avfall.

 • Simon Peter

  Varför så upprörda?
  Det här är en naturlig konsekvens av avfallet i pingst med Piensoho och Hedin i spetsen.
  Dom är så berusade av skökovinet att dom inte vet till sig hur dom ska behaga Pappa i Rom.
  Jag blev upprörd redan för flera år sedan när man började ha en musikal om en levande julgran i Herrens tempel på Rörstrandsgatan.
  Fillan har spelat ut sin roll som en plats för väckelse i Sverige. Vad har hänt med de en gång så brinnande helgonen? Ett namnbyte till Laodicea vore mer på sin plats för att befästa Ikabod.
  Men vem ska axla väckelsens mantel nu när alla före detta kämpar druckit sig fulla av skökans vin?
  Shalom
  Simon

 • MTC skriver: ”Har församlingen verkligen så dålig ekonomi att ni ”tvingas” hyra ut era lokaler till vem som helst?”

  Det är förmodligen så att frikyrkor i Sverige inte har så mycket att säga till om. Som bidragstagare är de tvingade att hyra ut sina kyrkor till all slags verksamhet. Att säga nej skulle bli för kostsamt och stora delar av den kommunalt understödda verksamheten måste då läggas ner.

 • Någon har påpekat det faktum att både Aftonbladets skribent och Fredrik ironiserar. Det är klart de gör det då de önskar spela an på frikyrkans reflexmässiga agerande.

  Skämt eller ej, ibland kan denna världens barn vara visare än ljusets, som NT beskriver det. (om än omedvetet)

  /D

 • Sven-E

  Vad är det som händer i världen och Sverige idag, och allt sker så fort.
  Herdarna med uppgift att skydda fåren verkar ha tappat den andliga kompassen. Det må kanske inte gälla alla, men när hörnpelarna i Svensk andlighet inte har mer insikt än att man söker kontakt med Rom då är det fara å färde. Då är dörren in till fårfållan öppen och vargen kan smyga sig in. Som nu verkar ske.
  Det här handlar ju inte bara om en byggnad, utan om signaler som säger att detta är ok att beblanda sig med andligen.

 • Birgitta B: ”Mitt hus skall vara ett bönehus, men ni har gjort det till en rövarkula… var det visst någon som sade

  Detta kända citat var nog det första som kom till mitt sinne. I ärlighetens namn hade det nog inte blivit några rubriker på Aletheia om någon höll föredrag om blommor. Möjligtvis kanske jag suttit med i publiken 🙂

  Piensoho måste ha väldigt dåligt omdöme eller åtminstone missat att sätta sig in i församlingens avtal.

  /D

 • @Sven-E:

  Utan att vara elak så hade man kanske inte lyft på ögonbrynen om det var SvK’s lokaler vi talade om. De har ju inga gränser alls numera. Men Sveriges största pingstförsamling har en väckelsetradition som borde berört även Piensohos generation.

  /D

 • Simon Peter skriver:

  Ett namnbyte till Laodicea vore mer på sin plats för att befästa Ikabod.

  Mitt i prick…!

 • M

  Vore väl bra, (om inte annat en ren artighet mot mindre hebreiskkunniga) att om/när man använder ett superovanligt ord som ”Ikabod” att direkt skriva vad det betyder. Trodde först det var nåt felskrivet…

  Google ger detta:
  ”Ett namn som betyder ”förlust av värdighet”.

 • Bill Cloud höll en intressant predikan kring Laodicea för en tid sedan:

  Del 1: )http://www.youtube.com/watch?v=q_nHt8asfTU
  Del 2:) http://www.youtube.com/watch?v=mODAwu-xiCc&feature=related
  Del 3:) http://www.youtube.com/watch?v=SB0lqeRHFN8&feature=related

  /Daniel

 • Lennart

  @Lilla loppan:
  Men du! I ärlighetens namn, och ärlig skall man vara. Så tror jag inte han bryr sig något nämnvärt då kyrkor och pastorer inte omnämn i bibeln eller ens påbjuds.

  Likaså att bli upprörd för en sådan här sak när de i Afrikas horn svälter. Har ni sett lidandet? Bilder på barn som ligger i dammet på marken och drar sina sista andetag?

  http://www.liveleak.com/view?i=0df_1312505527

  http://cdn.theatlantic.com/static/in…1_26118117.jpg
  http://cdn.theatlantic.com/static/in…6_19625569.jpg
  http://cdn.theatlantic.com/static/in…1_71619494.jpg
  http://cdn.theatlantic.com/static/in…6_71109124.jpg
  http://cdn.theatlantic.com/static/in…8_72506540.jpg

  Fast det är ju klart. Om man skall uppröras av något på den här jorden så är det till vilka en församling hyr ut sin lokal till.
  Hur kan dom? och mitt under semestertider också. Det här kräver nog en hamburgare så jag får lugna ner mig lite.
  Bon apetit.

 • Henrik

  VÄNLIGEN LÄS OCH KOMMENTERA MED DINA TANKAR KRING FÖLJANDE:

  På sistone har en uppenbar vurm för katolicismen (en annan religion än det vi kallar biblisk kristendom och att jämföra med islam och satnaism) infunnit sig i svensk frikyrklighet. Men hela kyrkligheten är besudlad med katolicim och dess hedniska rötter.
  Jag tycker att alla borde läsa ”Pagen Chrisitanity” av Frank Viola som bland annat tar upp det negativa i att ha en kyrkbyggnad. Jag håller med om följande resonemang.
  Kristna kyrkan (=församlingen) hade inga ”heliga” byggnader eller kyrkbyggnader under de tre första århundradena. Kyrkbyggnaden föddes i och med Konstantins kidnappande av kristendomen där han blandade roms hedniska religion med tron på Jesus och gjorde en religion av det som tidigare var levande tro.
  Klassisk frikyrkotolkning av varför kyrkbyggnader inte fanns under den första tiden, då den var fri från katolicismens religionssynkretism, är att kristna var förföljda, men egentligen ville ha kyrkbyggnader.
  Viola menar att detta är fel och jag håller med.
  Med våra omedvetet katolskfärgade glasögon läser vi in kopplingen mellan kyrkbyggnaden och det judiska templet. Jag har för lite kunskap om judendom för att förstå vad templet har för betydele idag – någon form av betydelse är jag övertygad om att det har, men med tanken om att vi är templet sedan förlåten rasat ska vi alltså inte kopiera gamla förbundet gällande byggnader.

  Med detta vill jag ha sagt att liknelsen med månglarna i templet är irrelevant.
  Det bästa vore om vi inte hade kyrkbyggnader utan träffades i hemmen – då skulle fokus vara på relationer mellan människor och med Gud, och inte på förvaltning som det nu är.
  Katolicismen vände på begreppet ”GÅ UT och gör alla folk till lärljungar”, så att det nu tolkas ”kom till oss, bli en del av vår institution och gör rituala handlingar”.

  Detta är fel forum för denna debatt, så jag går inte in djupare på ämnet. Läs boken.

  Kyrkbyggnaden är alltså inte helgad, och borde säljas. Så länge den är i kristnas ägo kan den användas till föredrag om växter och konserter med Tomas Ledin, men som ägare av huset bör man ta aktivt avstånd mot och i bästa mån stävja ockultism, gregoriansk sång och satanism, och låta andra profitera på sådant.

 • Nils-Olov Nilsson

  Det verkar som om alla hämningar nu släppt. Att man missat något i första uthyrningen kan kanske förbises, eftersom man inte förstått vad rockgruppen stod för.

  Men när det gäller P.J. Harvey kan man inte längre ursäkta sig. Hon är ju känd för sina högst tvivelaktiga texter. De hör absolut inte hemma i ett kyrkorum.

  Det framstår allt mer tydligt att vi inom Pingst FFS saknar ett tydligt ledarskap som har så mycket andlig kunskap och erfarenhet att folk kan sätta sin tillit till det. Nu blöder FFS och vi som av Pelle Hörnmark kallas för gammelkristna eller ”blöjradikaler” tvingas återigen göra som profeten Jeremia: KLAGA.

  Tyvärr menar jag att Filadelfiaförsamlingen i Stockholms ledarskap har varken taktkänsla eller andlig resning när de låter sådana här konserter ske i ett kyrkorum som blev avskilt för att rädda människor från fördärvet.

  I stället medverkar man till att människor återigen konfronteras med en musik som vållat sådan skada i människors inre värld.

  Slutligen, jag förväntar mig ett ramaskri från FFS pastorer och ledare inför det som sker i Filadelfiakyrkan. Men det är kanske för mycket begärt.

  Träd fram med era namn och gör era synpunkter hörda. Det här kan inte få fortsätta.

  Nils-Olov Nilsson

 • @Simon Peter:
  Såja, nu lugnar vi oss.. Vi katoliker skulle aldrig låta våra kyrkor bli konserthallar av det slaget vi ser i Svk, och nu pingst.

  Att era kyrkor blivit liberala och tappat något på vägen, skall ni inte belasta oss katoliker för.

 • Simon Peter

  @M
  Ja, jag förklarar gärna. Ordet I-Kabod jag syftar på hittar du i Gamla Testamentet. Första Samuelsboken 4:21. I Folkbibelns kommentar står det att Herren överger sin boning i Silo på grund av avgudadyrkan.
  Precis som i Fillan!
  I vers 22 står det vidare ”Härligheten är borta från Israel, för Guds ark är bortrövad.”
  Söndagskristendomen och skökoekumeniken har övergivit Guds bud. Därför har härligheten försvunnit.
  Templet på Rörstrandsgatan borde vara fyllt av lovsång och tillbedjan 24/7.
  Herre säger till församlingen i Laodicea ”Alla som jag älskar tillrättavisar och tuktar jag. Var därför ivrig och omvänd dig.” När ska vi få ser tårar av gudsfruktan och omvändelse från Piensoho och Hedin? Herren säger att vi ska ut ur Babylon.
  Han säger inte att vi ska ta ett jetplan för att så fort som möjligt föra hela pingstmenigheten in i skökans sköte.
  Kom ut ur Babylon du som fortfarande har öron att höra vad Anden säger till församlingarna.
  en eloge till Berno och Maranatha som håller sig utanför lägret!
  Shalom
  Simon

 • @Henrik:
  Jesus har förmågan att göra platser heliga.. Han kan förvandla vatten till vin. Han kan gör det materiella himmelskt. Herren gjorde mirakel, med linnedukar genom Paulus.
  Låt ditt rike komma till oss, ber vi fader vår.
  Petrus skriver i 2 Pet 1:18 att förklaringsberget kallas” det heliga berget”

  Byggnaden är inte ”kyrkan”.. Men för den sakens skull så skall man inte förringa att herren kan utföra sin vilja på särskilda platser. På ställen där folk ber mycket, så känns det på ett speciellt sätt, det finns en smörjelse, en andlighet som går att ”ta på”
  Pingströrelsen började sin rörelse på ett specifikt ställe i Azuza i en lokal. Folk åkte dit för att få del av detta.. Inte enbart pga av lokalens helighet, men likväl använde herren en lokal för att sprida sin helighet.

  För en katolik så är byggnaden helig av den enda anledningen, att herren har sin ande över byggnaden, och herren är närvarande där med sina den himmelska skaran. Människors böner ligger till grunden för att vi håller en byggnad för helig.
  Byggnaden får epitetet ”heligt” för att vi samlas där och förkunnas Guds ord, vi tillber Gud, vi firar nattvard. Vi döper, vi har begravning osv. Det är en plats för bön och vördnad.
  När man bjuder hem gäster till sitt hem, så låter man dem inte vara nere i källaren.. Utan man tar dem till sitt finaste rum och dukar fram det finaste man har.
  Vi träffas i en lokal, och bjuder in Gud dit, vår plats där vi bjuder in honom, får därför ett liknande ”epitet” som våra finrum hemma. Finrummet har ett något finare ”klang” över sig, än den vardagliga frukosten vid frukost-matbordet.
  SKulle man riva varje kyrklig byggnad i världen, skulle givetvis inte kyrkan försvinna.. Men vi skulle förlora många ”finrum” och fina platser att samlas på.

 • @M
  I-kabod betyder utan härlighet. Kabod är hebr. ordet som används för Guds härlighet. Uttrycket används i 1 Sam 4:21

  Hon kallade pojken I-Kabod, och därför att Guds ark var tagen och hennes svärfar och man var döda, sade hon: ”Härligheten är borta från Israel”.

 • Utan att ha sett länkarna som MTC gav så ska man dock komma ihåg att Laodicea var den församling som fick de kanske största löftena:

  Se, jag står vid dörren och klappar på. Om någon hör min röst och öppnar dörren, skall jag gå in till honom och hålla måltid med honom och han med mig. Den som segrar skall få sitta hos mig på min tron, liksom jag själv har segrat och sitter hos min Fader på hans tron.

 • Läsare

  Leif

  Vad bra att du tog dig tid, så vi även fick höra din åsikt 😉

 • Läsare

  För det var väl det bloggposten handlade om , alltså vad vi använder våra kyrkor och bönhus till.

 • @Nils-Olov Nilsson:

  HUVUDET PÅ SPIKEN Nils-Olov Nilsson!

  Tack för ditt inlägg. Dåligt omdöme. Dålig andebedömning. Beskrivningarna av det som sker är otaliga….

  /D

 • Henrik: Jag tycker att alla borde läsa ”Pagen Chrisitanity” av Frank Viola

  Jag med. Hoppas att se den översatt till Svenska innan Jesus kommer 🙂

  /D

 • Henrik

  @Michael

  Det finns säkert någon fördel med att ha byggnader att samlas i på samma sätt som det finns fördelar med krig – det är bra för vissa industriers ekonomi tex.
  Det går alltid att argumentera med fördelar och nackdelar för allt, men om vi ska vara ärliga och se på var en företeelse uppstod och vilka syften som fanns kan vi konstatera att kyrkbyggnader är obibliska och byggdes för att legitimera kristen tro i en hednisk kultur, och att husen användes för att vörda och be till de döda.

  Det finns långt fler nackdelar med att ha kyrkbyggnader än vad det finns fördelar.
  Förutom att församlingen får fokus på förvaltarskap och kräver ekonomiska resurser som uppenbart institutionaliserar kyrkan får det även dessa följder
  (ett urval):

  * När man träffas i kyrkan kan man ha distanserade relationer till övriga medlemmar liknandes dem man har till kollegor (man kan givetvis ha nära relation med både kollegor och församlingsmedlemmar men …) Kyrkbyggnaden uppmanar inte till trygghet, intimitet och personlighet på samma sätt som när vi bjuder in varandra i hemmiljö.
  Risken för att personer blir ensamma och osedda i kyrkan är betydligt mindre ifall vi träffs i hemmen.

  * Församlingen är inte lika dynamisk 1.
  När ett hus för flera tusen besökare byggs och den aktiva församlingen består av några hundra personer behöver man hyra ut huset till annan verksamhet av ekonomiska skäl – och församlingen blir en företagsverskamhet.

  *Församlingen är inte lika dynamisk 2.
  När en växande församling byggt klart sitt hus och äntligen kan lägga fokus på det församlingen är till för, då är det dags att bygga ett nytt, större hus och återigen ta resurser från det församlingen ska ägna sig åt och Onskan skrattar glatt åt alla byggplaner.

  * Att som pingströrelsen ha ambitionen om enbart en församling i varje stad är befängt.
  Jag anser att en församling inte ska vara större än att alla kan lära känna varandra och ha storfamiljsrelationer till varandra – I praktiken ett maxantal på mellan 30 och 50 st – vilket är samma antal som ett större hem kan husera.
  Antalet personer ska inte vara större än att alla ska kunna se varandra
  Att ha stora församlingar är ett kapitel för sig.

  * fritt ur minnet lyder en vers i stil med följande:
  ”vid era sammankomster har alla någonting att bidra med” en sång, en text, ett samtalsämne osv.
  Det faller på sin egen orimlighet att detta skulle fungra i en församling på 500 personer.

  * I stora församlingar finns det bara utrymme för ett fåtal som blir de aktiva och övriga passiviseras – vilket inte bara gäller under de så kallade gudstjänsterna utan i livet i stort.
  Kreativtet hämmas.

  Sammanfattningsvis: Vill vi att församlingen ska ha en familj eller ett företag som förebild?
  Om vi vill likna ett företag kan vi bygga kyrkbyggnader och engagera våra liv i förvaltning. Om vi vill vill likna en familj kan vi bygga församlingen på relationer och träffas i hemmen.

 • Henrik

  @ Daniel – Jag har funderat på att översätta den boken.

  Vet du vilket förlag jag borde vända mig till?

  / Henrik Brengesjö

 • Henrik: @ Daniel – Jag har funderat på att översätta den boken.

  Vet du vilket förlag jag borde vända mig till?

  Vi är några som redan försökt med några kristna förlag. Ingen verkar våga ta i boken eftersom den går stick i stäv med nya ekumeniken och gullandet med RKK. Vi är några som funderat på att ge ut själva. Samma författare lär ha många andra intressanta böcker. Maila mig dina kontaktuppgifter på daniel.forslund@clubtele.se så kan vi se om vi får hjulet i snurrning…

  /D

 • rebecca

  @MyTwoCents:

  Oh, jag vill bara rekommendera den boken med!!! Så bra!!! Aldrig hört de tankarna, även om den kanske inte har rätt i allt (är ngt ersättningsteologtisk inriktad, dvs det perspektivet finns inte med, och jag är ej säker på att allt vad gäller byggnade (=templet) för alltid är ”avskaffad” genom Jesus…så har den just det perspektivet jag själv funderat på, men aldrig hört någon annan prata/skriva om: vad gör byggnadernas existens, utformning, gudstjänstens utformning, predikan, vårt passiva sittande i kyrk-bänkerna under gdtj, istället för att vi alla kan delta, pastor/prästämbetet etc med oss…hur formar det oss, hur mkt har det att göra med, att kristendomens er ut som den gör…etc…
  ingen svår engelska! Värt att översätta, alla borde läsa, för frågorna som lyfts är relevanta och ngt man borde fundera (o be) över..

 • rebecca

  @Henrik:
  Förlaget heter Barna, som en av författarna, han har en hemsida, tror jag: http://www.paganchristianity.org
  han är ledare för The Barna Group.
  ISBN-10:1-4143-1485-X

 • rebecca

  fast när man går in på hemsidan så visar det sig att Viola är vän med Brian McLarn o pratar positivt om Emerging church…och då blir man (jag) förstås ngt misstänksam. Tror fortfarande att frågorna är sådana man ska fundera över…men vara försiktig att svälja allt…??

 • Nils-Olov Nilsson

  Kan nämna om att i höst kommer en ny bok ut om RKK, skriven av en fransk författare. Själv har jag skrivit förordet till den. Den kommer ut på Gospel Media.

  En mycket intressant bok för vanliga läsare. Lättläst text, med fotnoter och hänvisning till den romersk-katolska katekesen.

  Jag skall hålla er uppdaterade.

  Nils-Olov Nilsson

 • Simon Peter

  @ Michel Backman
  Ja, det förstår jag att du vill lugna ner dom som avslöjar och konfronterar din tro.
  För ett par veckor sedan stod jag utanför Vatikanen (jag skulle aldrig gå in) och såg med egna ögon det jättelika idolporträttet av guds ställföreträdare. Porträttet är lika högt som Vatikanen. Han är flankerad av två jättelika bilder av Himmelens drottning och ett otroligt litet jesusbarn. Det var fruktansvärt hjärtskärande att se dessa stackars människor som stod i kö för att gå in i en byggnad och tro att Gud finns där.
  De flesta av dessa människor tror att dom blir frälsta genom sakramentalismen. Att man blir frälst genom dopet, konfirmationen, bikten, mässan, den sista smörjelsen mm. Tänk vilket bedrägeri! Att sedan säga att Petrus var den första påven är en sådan otrolig lögn att ingen normalt funtad människa skulle behöva tro på det. Men man kan som katolik ändå inte vara säker på att komma till himlen som rövaren på korset gjorde. Som katolik måste man gå genom skärselden. Tiden där kan förkortas genom betalda mässor och avlater. Att ni sedan tror att Maria är gudomlig är också absurt. Du säger att det finns en smörjelse där många människor bett. Utanför Vatikanen kändes en oerhörd ondskans närvaro.
  Nej, ni kanske inte släpper in rockgrupper i Vatikanen men den show som försigår i Vatikanen är mycket värre en den mest ockulta rockkonsert.
  Så Fillan och Vatikanen har ändå mer gemensamt än det kan verka på ytan.
  Jag tror att du och många Aletheialäsare skulle läsa ur Stig Andreassons, Maranatha, skrift om katolicismen som jag fick av en bönedam under böneresan. Jag har sett att den finns att läsa gratis på nätet. Efter att ha läst denna ypperliga skrift kan ingen förnuftig människa vara kvar inom detta hemska system.
  Håll till godo herr Backman: http://media.bibelfokus.se/docs/Stig_Anderasson_katolicismen.html
  Shalom
  Simon

 • Observant

  Alla religioner (även vildfarna sk kristna) är ju sataniska religioner, eftersom de inte har den helige ande i sig, utan världens, satans ande. Alla religioner leder ju fram till evigt fördärv eftersom de missar frälsning via Kristus Jesus. Observant

 • @Henrik:
  ”Det går alltid att argumentera med fördelar och nackdelar för allt, men om vi ska vara ärliga och se på var en företeelse uppstod och vilka syften som fanns kan vi konstatera att kyrkbyggnader är obibliska och byggdes för att legitimera kristen tro i en hednisk kultur, och att husen användes för att vörda och be till de döda. ”

  Svar:
  Jo det finns säkerligen för och nackdelar.

  Jag anser dock att det mer handlar om en praktisk lösning.. När många blir kristna så det svårt att upprätthålla enhet med husförsamlingar. Det uppstår fraktioner och splittringar, och ett ”vi och dom” tänk.
  Sen så får man också betänka att folk, var som regel relativt fattiga, och hade rätt små hus, så det var inte möjligt att samlas på det sätt du beskriver. En mer praktisk lösning var därför att samlas i särskilda lokaler, som enbart var till för tillbedjan och nattvardsfirande.

  Givetvis finns nackdelar med att samlas i speciella lokaler också.. Men jag tror att erfarenheten visar att det ändå fungerar bättre, med kyrkor än med husförsamlingar. Jag vet att du troligtvis inte håller med mig..

 • Pingback: Jesus lever » Ett ord idag /Antikrist och Hell´s bells i Filadelfia()

 • På tal om ifall kyrkobyggnader behövs eller inte.

  Då Paulus under varmaste lunchtid mitt på dagen disponerade Tyrannos lärosal för att samtala med de troende, resulterade det i att alla i hela Mindre Asien fick höra evangelium.
  I våra dagar är det främst i länder och områden där församlingen tvingats gå under jorden som evangelium har störst framgång, med husförsamlingar som basis.
  Kyrkobyggnader utgör bara ett enda stort hinder för evangelii framgång, och istället för att det urkristna bibliska budskapet får fäste, hjälper dessa istället till med att skapa en vrång bild – med hedniska förebilder – om vad en nytestamentlig församling är och representerar.

 • Du skulle gilla Pagan Christianity. Föreslår att du köper den Berno. /Daniel

 • MTC, jag har den, både på engelska och spanska:) Har också funderat på att hitta någon som kan översätta den.

 • Leif

  @Berno: – Teater och skådespel har ingenting att ge en levande kristen. Det borde vara klart för alla.

  – Det borde vara klart för alla, men vad ska de syssla med dem som har avfallit från tron mån tro?
  – Det finns ju massvis med substitut i världen som verkar vara attraktiva för de som inte vill vara alltför lagiska utan lite mer laglösa och liberala i sin vandring, vart de nu ska nånstans?

 • Leif, jag tror att om saltet mister sin sälta… det är då det blir extra känsligt när det raljeras om kristendomen, som exempelvis i Allsång på Skansen nu senast. Det är då vi blir mer måna om att inte bli hånade för Jesu skull, och det är då det blir angeläget att fylla verksamheten med ‘världsliga substitut’ för att framstå så fräna som möjligt.

 • Henrik

  Michael Backman: @Henrik:
  När många blir kristna så det svårt att upprätthålla enhet med husförsamlingar.Detuppstår fraktioner och splittringar, och ett ”vi och dom” tänk.

  Vi har olika uppfattning om den nu så ofta omtalade enheten. En sund enhet uppkommer inte genom ett hierarkiskt av toppstyrning och ärkebiskoppar, utan enhet uppstår när flera grupper låter sig påverkas av samma Ande.
  Den enhet som nu håller på att växa fram av dogmatiskt kompromissande är enligt mig av ondo.

  När det gäller utvärderingen ifall husförsamlingar utan anställda ledare eller toppstyrda församlingar med byggnad är bäst kan den inte göras korrekt, eftersom mycket få egentliga husförsamlingar getts ärliga försök, och då detta görs har medlemmar ofta så starka katolska glasögon från tidigare församlingsliv att de helt förlamats från funktion.

  Det bästa är om vi kristna gör upp och försöker frigöra oss från allt katolskt inflytande över våra tankebanor. Gud välsigne dig i denna process Mikael, och alla övriga läsare.

 • Henrik

  rebecca: @Henrik:
  Förlaget heter Barna, som en av författarna, han har en hemsida, tror jag: http://www.paganchristianity.org
  han är ledare för The Barna Group.
  ISBN-10:1-4143-1485-X

  Tack Rebecca.
  Jag ska försöka läsa med urskiljning – det är som vanligt så att vi människor felar.
  Om jag stöter på något suspekt får jag samråda med andra med teologiska kunskaper – är du teolog i någon bemärkelse? (själv är jag det inte formellt, men det säger ju inte så mycket:D)

 • @Berno:

  Har haft kontakt med många som vill hjälpa till men ingen med tidigare erfarenhet (professionellt) att översätta. Vet du någon som har dokumenterad erfarenhet att översätta amerikansk engelska till svenska? Vi kanske får ge ut boken själva om de etablerade förlagen inte vågar

  /D

 • rebecca

  @Henrik:

  Nej 🙂
  Men varit med i en bibeltrogen församling (husförsamling) i 20 år och så är jag judinna…som ger mig ett speciellt perspektiv.
  Läser också mycket, jag vill sätta mig in i saker och ting. Tycker de tär svårt med teologi, ärligt sagt, på sätt och vis har vi ju en sådan alla, men att för mkt vara anhängare av någon tror jag grumlar siktet…det är i relationen med Gud, genom lydnaden och genom att studera hans ord, där han uppenbarat sig o sina tankar, som vi lär känna honom, inte genom tankar om honom…
  Sen kan förstås andra får oss att se nya vyer, grunna på nya tankar, få oss att ställa nya frågor…bästa är när Gud lägger en fråga på mitt hjärta, upptäckt att han gärna gör det…för han vill så gärna svara!!! 🙂

 • @Daniel:
  Tyvärr känner jag ingen professionell översättare engelska/svenska, men om vi börjar fråga runt kanske det ger resultat.

 • Henrik

  Angående teater som något en kristen inte kan få ut någonting av, enligt en kommentar ovan:

  Jag trodde att vi passerat stadiet då vi dömde ut en form som dålig.
  Teater är en bra form att förmedla känlor, budskap och sammanhang. Även film, musik, nyhetstidningar och bloggar är bra former för kommunikation.
  När mina föräldrar var små var de flesta ramar för kommunikation syndiga. Av någon anledning var de former som förmedlade tankar på ett intellektuellt sätt tex nyhetstidningar, och eventellt även etermedias nyheter mer accepterade medan de former som förmedlade känslor som film, teater och musik förbjudna.
  Kyrkan ville ha ensamrätt till påverkan på känsloområdet.
  Detta skapar om någonting ett så kallat ”Vi&dom-tänkande”. Kan man inte lyssna på bra profan musik, eller se en profan film/teater med behållning borde man inte kunna ha en förtrolig relation med en ateist eller ett givande samtal med en budist.
  Detta är enligt mig sekterism.
  Imorgon ska jag inte på teater men väl konsert med Prince, Robbyn, Thåström m fl. – med behållning kan jag garantera 😀

 • Kära syskon!

  Det ska alltid bli splittring i församlingen, om mörkret börjar råda i en del hjärtan.

  Enhet bygger inte på köttsliga överenskommelser (även om man ‘firar nattvard’ tusen gånger om dagen) utan Herrens Andes enhet bygger på lydnaden i Förbundet = överlåtelse.

  Det är hjärtats rättfärdiga tillstånd som räknas och inte yttre ritualer.

  Joh.12:35 ”Jesus sade till dem: ”Ännu en kort tid är ljuset ibland er.

  Vandra medan ni har ljuset, SÅ ATT MÖRKRET INTE ÖVERVINNER ER. Den som vandrar i mörkret VET INTE vart han går.

  Tro på ljuset, medan ni har ljuset, så att NI BLIR ljusets barn.”

  När Jesus hade sagt detta drog han sig tillbaka och dolde sig för dem.”
  ……………………

  1Tess.5:1 ”Om tider och stunder, bröder, behöver vi inte skriva till er. Ni vet själva mycket väl att Herrens dag kommer som en tjuv om natten.

  När folk säger: ”Fred och trygghet”, då drabbas de av undergång lika plötsligt som smärtan kommer över en kvinna som skall föda, och de slipper inte undan.

  Men ni, bröder, lever inte i mörker, så att den dagen kan överraska er som en tjuv.

  Ni är alla ljusets barn och dagens barn. VI TILLHÖR INTE NATTEN ELLER MÖRKRET.

  Låt oss därför inte sova som de andra utan hålla oss vakna och nyktra.”
  …………………………….

  Varma hälsningar! 🙂

 • Leif

  @Henrik: Imorgon ska jag inte på teater men väl konsert med Prince, Robbyn, Thåström m fl. – med behållning kan jag garantera 😀

  – Undrar just, varför jag får den här Vi&Dem-känslan 😉

 • Debora utan h

  Redan när Niclas Pienso skrev i DAGEN att han skämdes över Åke Green fattade man att det var ett STORT misstag att anställa hon0m som föreståndare för Fillan.

  Dags att ge honom sparken nu? Det tycker jag.

 • Först tänkte jag att det är ganska beklämmande det här med att dom bjuder in vad som helst… Sen är ju frågan om det egentligen inte är ganska passande trots allt.

  Lite smått off topic… @Henrik:

  ”Av någon anledning var de former som förmedlade tankar på ett intellektuellt sätt tex nyhetstidningar…”

  Är nyhetstidningar ett intellektuellt kommunikationssätt? Hur kommer det sig att de flesta blaskor är fyllda med skvaller och total rappakalja?

 • Henrik

  Rickard: Lite smått off topic… @Henrik:
  ”Av någon anledning var de former som förmedlade tankar på ett intellektuellt sätt tex nyhetstidningar…
  ”Är nyhetstidningar ett intellektuellt kommunikationssätt? Hur kommer det sig att de flesta blaskor är fyllda med skvaller och total rappakalja?

  Nyhetstidning är ju ett epitet med som kräver definition. Om vi likställer uttrycket nyhetstidning med dagstidning finns det enligt traditionell definition två sådana, nämligen svenska och DN.
  Aftonbladet och Expressen räknas som kvällspress, vilket i praktiken betyder att sanningshalten är lägre och de håller inte ens uppe skenet av att vara objektiva. Övriga tidningar som kommer ut dagligen eller nästan dagligen går under beteckningen landsortstidningar (medlemmar i FLP) De flesta av dessa kan skriva om allt från renovering av förskolans bibliotek till bortsprungna katter vilket inte är att betrakta som nyheter.
  Bland månadstidningar, veckotidningar och andra publikationer finns det aspiranter på epitetet nyhetstidning varav åtminstone Di håller måttet.
  SvD, DN, Di och eventuellt några ytterligare tidningar varav några landsortstidningar som sydsvenskan, GP och Corren vilka också gör tappra försök som nyhetstidningar, innehåller nyheter om än subjektiva och på senare tid ibland medvetet förljugna inte mist rörande Israel och Sverigedemokraterna.
  Epitetet nyhetstidning förpliktigar inte publikationen att utesluta innehåll som inte kan räknas som direkta nyketer. Featurematerial är inte alltid tänkt att vara av nyhetskarraktär.
  Dagen och Världen idag har båda haft nyhetsambitioner. ViD har enligt flera källor övergett denna ambition utan att själva medge detta. Dagen har om än nischat inom religösa sfären enligt mig ambition att förmedla nyheter – om än uppblandat med reportrars tyckande närvarande, men då ofta ärligt deklarerat detta till skillnad från de större media som smyger in lögner utan att tillskriva dem reportens subjektiva tyckande.
  sammanfattningsvis kan nyheter trängas med trivialiteter utan att förlora sitt nyhetsvärde.
  Långt svar på liten parentes 😀

 • S-E Sköld

  Niklas Piensoho tog över ett ekonomiskt moras, efter bland andra Sten-Gunnar Hedin, och fick börja med att dränera området: städa upp efter sina företrädare. Skulle kunna tänka mig, att det var ett tufft uppdrag för en nytillträdd föreståndare; avskeda folk och liknande.

  Vad jag förstår, har han lyckats rätt väl med att pumpa vatten ur den sjunkande skutan: ”samfundet Pingst”, som hans företrädare utropat.

  Vad Niklas nu gör – tror jag – är att försöka rädda den anrika helgedomen, Filadelfiakyrkan i Stockholm, och gör det på ett rationellt men, andligt sett, mindre begåvat sätt.

  Kanske är felet inte främst hans, utan en församling som inte – av olika orsaker – bisträcker honom tillräckligt ekonomiskt?! Vi har ju så mycket annat som pengarna skall räcka till, att Guds hus kanske ibland får stå tillbaka?

  Bed för karln!

 • Jakob Bernardsson

  stanley sjöberg skriver i hemmets vän om det som här är ämnet, uthyrningen av filadelfia

  http://www.hemmetsvan.se/nyhetstexter.jsp?oid=3980&coid=3

 • Leif

  Det har gjorts undersökningar om att bättre kunna utnyttja ”tomma eller oanvända lokaler ” där frikyrkors lokaler anses kunna användas till andra även profana ändamål eftersom de oftast används endast några timmar på en söndag.
  Är de flesta ”kristna” aningslösa om den tid vi lever i, kanske det, när Svenska Kyrkan går med i Pride-festivalen och proklamerar ”guds kärlek”.
  Förvillelsen kan ske på lite olika sätt, Ordet varnar för detta, eftersom vi lever i slutet av ändetiden bör vi akta på Ordet desto mer, så att vi inte dras med i debattflodens grumliga virvlar och tappar fotfäsetet.

 • Det var så länge sedan jag kommenterade att cookien gått ut och jag glömt vilken e-postadress jag använde, så detta fastnar kanske i moderation.

  Men jag ville bara säga att det är bättre att gå i konkurs än att kompromissa. Det är bättre att enorma resurser som skulle kunna användas för evangelisation går åt skogen än att ett Guds bud bryts.

  Jag har på ett personligt plan fått erfara detta. Jag är en Jacob-personlighet och Gud har tuktat mig svårt när det gäller att göra affärer, ibland till och med i hjälp av de Guds gåvor jag fått som skulle använts till annat. Men hör och häpna – efter ett visst datum i mitt liv när Gud sa till mig att det var dags att ta itu med mitt fuskande och min girighet har jag förlorat tio tusentals kronor VARJE gång jag tummat på Guds bud. Gud kan inte välsigna synd.

  Flest gånger – för jag är envis – har det hänt när jag ska sälja en bil och inte berättat om kända fel för köparen. Det gör ju INGEN, har jag tänkt, och rättfärdigat det med detta. Och så har jag därefter köpt en ny bil som rasat i sina beståndsdelar första dagen. Har gjort detta misstag fem gånger med samma resultat, man skulle kunna tro att jag är dum.

  Samma sak är det med församlingar. Om de hyr ut sina lokaler till något som de VET inte behagar Gud kommer automatiskt en dom. En församlingsledare VET att han eller hon måste förlita sig på Gud till hundra procent för församlingens ekonomi. Jag skulle aldrig platsa som församlingsledare, det är ett jättesvårt uppdrag, men med uppdraget kommer detta ansvar som sätter tron på prov på ett hårt och svårt sätt. Må Filadelfia på Rörstrandsgatan fatta detta NU innan det är för sent.

 • @John Nilsson:

  Som en gammal pingstpredikant sade; Enda gången vi är mitt på vägen är under den korta tid vi byter dike….

  Pingströrelsen (åtminstone dess ledande församling) har gått från ett onödigt hårt fördömmande av ”kultur” till att riva alla trösklar.

  Hade ett långt twittersamtal med en tongivande profil inom Pingst som tyckte frågan om vem som skulle få hyra var oerhört svår och mycket mer komplex än vad bl.a. vi på aletheia ville göra den till.

  Jag håller inte med. Vissa områden är mycket lättare än vad vi gör dem till om vi inte är ute efter att försöka försvara gamla kompisar i Filadelfia. Till att börja med krävs det ingen större ”andebedömning” att dra slutsatsen: Pentagram, hyllning av satan, vare sig på allvar eller ”skådespel” och perverterad erotik eller porr hör inte hemma i Guds hus under några omständigheter. Tror inte ens att ”världens barn” skulle ifrågasätta detta ställningstagande.

  Frågan är bara svår för dem som leds av Pastor Jansson: http://www.youtube.com/watch?v=8DJ6aEWusQ0

  /D

 • S-E Sköld

  Håller helt med de två föregående skrivarna; men Jakob var också en”lirare”, men Gud gjorde en Israel av Honom. Och utan Israel hade ingen av oss varit frälst idag.

  Ang Niklas P, bed för karln!

 • Bra uppmaning S-E!

  /Daniel

 • S-E Sköld

  Saxat från Dagen, från en intervju med Niklas Piensoho ang uthyrningen av kyrkan:

  ”Till hur stor del är det här en ekonomisk fråga?

  – Det är en stor och självklar del. Man kan fundera på om det är rättfärdigt att ha en så stor lokal tom förutom några timmar per helg, det blir väldigt dyrt.

  Vi har omkostnader kring drift och underhåll på över fyra miljoner om året, om uthyrningar kan ge rejäla bidrag till det så att våra insamlade medel mer kan gå till barn, ungdomar, evangelisation och mission så är det bra.

  Men som sagt, det kräver ansvar och vi ska bli bättre på det”.

 • S-E Sköld

  Under Sin jordetid hade JESUS inte haft några svårigheter, att fylla Filadelfiakyrkan i Stockholm – flera gånger om dagen, och säker kvällar och nätter också – med hjälpsökande människor: trasiga och illa medfarna till såväl kropp som själ. Förutsättningar för det finns ju i en stad av Stockholms storlek, med kringliggande områden.

  Och det Han kunde göra själv, kan Han också göra genom Sin församling, som ju är Hans fysiskt närvarande kropp på jorden!

  Men det förutsätter, att församlingen, med ledarna i täten, låter sig utrustas med alla de andliga nådegåvorna; i ”vilka Anden uppenbarar sig”.

  Verket skall ju ske genom Anden, som på Jesu -och Hans apostlarnas tid. De kunde inte heller göra någonting av sig själva – varken JESUS eller Hans apostlar – det handlade ju om Guds gärningar – Andens – genom dem.

 • Pingback: Aletheia — Blogg & Tankesmedja » Bloggarkiv » Har pastor Jansson tagit över Filadelfia?()

 • Leif

  @S-E Sköld: Under Sin jordetid hade JESUS inte haft några svårigheter, att fylla Filadelfiakyrkan i Stockholm – flera gånger om dagen, och säker kvällar och nätter också…

  – Jag vill nog mena att Jesus skulle ha haft vissa svårigheter med detta, eftersom Filadelfiakyrkan i Stockholm inte fanns på den tiden?

  Men kanske S-E Sköld skulle kunna med det konststycket idag, så att Anden fick uppenbara sig?

 • S-E Sköld

  Leif, trodde Du tagit ledigt från Ditt häcklande/hackande. Mvh

 • Leif

  @S-E Sköld: trodde…

  – Jag är helledig på det området, hur är det för din del?
  – Om jag förstått det rätt så jagar och förföljer du inte alls ledare i Pingst utan är en gudabenådad profetröst som säger sanningen?
  – Är själv lite svag för sanningen och många tycker att den svider lite väl mycket och vill gärna skriv om den lite, då mest till egen fördel.
  – Ords 27:17. Oss profetröster emellan? 😉

 • S-E Sköld

  Leif, om Du nu är så svag för sanningen, som Du påstår att Du är, kan Du ju börja med att ”komma till ljuset” med vem Du är: vad är Ditt namn, med efternamn?!

  Om Du inte vågar träda fram med det, är Du – enligt min mening – en ynkrygg, som inte vågar stå upp för sanningen om vem Du är, och för Dina åsikter.

  Men det vill jag inte tro. Du kommer förmodligen att presentera Dig, och välkommen med det! Mvh

 • Derek

  Stanley Sjöberg skriver detta i sin artikel i Hemmets Vän:

  ”Framtiden kan räddas genom samverkan mellan oss alla, från katolska, ortodoxa, frikyrkliga och fristående kristna i dialog, i öppna samtal med självrannsakan och en visionär vilja för kristendomens betydelse i Nordeuropa.”

  Framtiden för kristendomen ligger i dialogen mellan frikyrkorna och katolska och ortodoxa kyrkorna.

  Är det verkligen lösningen för att Europa skall bli kristet (igen)?

 • S-E Sköld

  Derek, det är svammel.

  Mvh

 • S-E Sköld

  Problemet för JESUS – om vi får tro Honom Själv – är inte Världens barn – de för Honom kalla – utan Himmelrikets barn, som blivit ljumma för Honom. Som har namnet om sig, att de lever, men är döda och sprider liklukt – i stället för himmelrikets doft – i kristenheten. Salt som förlorat sin sälta, sin funktion, med andra ord.

  Om sådana säger Han, att Han skall utspy dem ur sin mun.

 • Derek

  Sköld skriver: Derek, det är svammel.

  Vad är det som är svammel?

 • S-E Sköld

  Derek: ”Är det verkligen lösningen för att Europa skall bli kristet (igen)?”

  Var Din fråga, och Stanleys ”lösning” är svammel.

  Anden samarbetar inte med villolärare, tvärt om, tillrättavisar Han dem. I Bibeln kallas villoläror bl.a. för ”onda andars läror”, vad har kristenheten att hämta hos dem?

  Mvh

 • @Derek: Har du någon länk till Stanleys utalande? Alternativt inscannad sida…

 • Derek

  Sköld, förstod du inte att jag var ytterst kritisk till Sjöbergs lösning? Ironi är kanske inte min största förmåga.

  Andreas läs här: http://www.hemmetsvan.se/nyhetstexter.jsp?oid=3980&coid=3

  Sista stycket

 • S-E Sköld

  Derek, självklart förstod jag det. Men eftersom Du ställt en fråga, svarade jag på den..

  Mvh

 • S-E Sköld

  Skulle vi kunna komma överens om, att de som skickar pengar till Niklas Piensoho och Filadelfiaförsamlingen i Stockholm för att hjälpa honom och dem vad gäller kostnaderna för deras stora, dyra ”lokal” på Rörstrandsgatan, fortsätter att kasta ”sten” på Niklas för alla hans misstag vad gäller lokalens uthyrning. De kan ju anses ha vissa motiv för det; viss rätt med andra ord,

  och vi andra, som inte ger en spänn för att hjälpa dem, ägnar oss åt att be för karln, för Niklas P.

 • Derek

  Jag är ingen supporter till Niclas Piensoho, men man skall behandla alla respektfullt även om man inte stöder deras åsikter eller handlande. Detta tycks S-E Sköld ha mycket svårt med.

  Det är en mycket osmaklig läsning det som Sköld hävt ur sig mot t ex Pelle Hörnmark. Likaså nu med den nedsättande formuleringen ”låt os be för karln”.

  Han är ingen ”karln” han är pastor Piensoho.

 • S-E Sköld

  Derek, föddes Niklas Piensoho som karl, eller som pastor? För mig är uttrycket karl en hederstitel; medan pastorstitel har blivit aningen besudlad bl.a. genom Knutby.

  Vad gäller Pelle Hörnmark så leder han ett människoverk, skapat av generationen före honom. Tredje generationens pingstledare, som också brukar kallas ”förskingrargenerationen”

  I en uppräkning som börjar med första (Lewi Pethrus och hans samtida ledare) som sägs ”församla” och andra (Bo Hörnberg, K-E Heinerborg mf.l.) som sägs ”förvalta” och tredje (Jack-Tommy Ardenfors, Per Åke Enström, Sten-Gunnar Hedin bl.a.) som sägs ”förskingra”.

  Alltså: första generationen församlar, andra generationen förvaltar och tredje förskingrar. Pelle Hörnmarks generation har alltså ärvt efter förskingrarna.

  Allt det jag skrivit ang Pelle Hörnmark och f.ö. pingstörelsens avveckling står jag för, varje ord. Och upplever det som en ära, att ha fått Guds uppdrag i den frågan.

  Mvh

 • S-E Sköld

  Ps

  Kan f.ö.tillägga, att jag har stor respekt för Niklas Piensoho, som karl: det är enligt min mening ”karlatag” i honom.

  Däremot kan jag inte säga detsamma om anonyma krypskyttar, som t.ex. Du och signaturen Leif.

  Ds

 • En reflektion. Enligt Dagen bekymrar sig Filadelfia Stockholms ledning över att lokalen står tom 98,5 % av tiden:
  Niklas Piensoho: ”Man kan fundera på om det är rättfärdigt att ha en så stor lokal tom förutom några timmar per helg”
  Är det så illa ställt att Norra Europas numerärt största pingstförsamling inte kommer tillsammans mer än en förmiddag varje vecka?

 • Eva

  Filadelfia Stockholm borde sjuda av aktivitet. Så många människor utöver världen håller att gå under, varför startar man inte olika projekt som genererar hjälp på olika sätt till både barn och vuxna som har det svår men som också är Guds älskade barn?

 • S-E Sköld

  Kyrkan/församlingen får inte bli en arbetsplats ytterligare för människor som ”sliter häcken av sig”, i ett krävande studie -och arbetsliv.

  Den måste först och främst få vara en vilo -och andlig matplats, så att ”lemmarna” kan vara ljus och salt i världen. Välutrustade och fyllda av Andens kraft, p.g.a. församlingens andliga ”matställe”.

  Hörde en ledande företrädare för Pingst predika, att kyrkans medlemmar är kugghjul som går in i varandra: alltså som en maskin, och att de stora församlingarna (som t.ex. Filadelfia, Stockholm) är lok som drar de mindre församlingarna efter sig. En mer obiblisk undervisning får man leta efter! Det är fara värt, att församlingslivet blir ett själlöst maskineri.

  Men Bibelns JESUS talar om får, vatten och ängar och en god herde, som ger sitt liv för dem. Och säger, ”det är inte ni som skall verka, utan min Faders Ande som skall verka genom er”.

 • S-E Sköld

  Lewi Pethrus (som också hade med Gud att göra, eller tvärt om: Gud hade med honom att göra..) sa en gång i en predikan, att en del predkanter slår på församlingen för att få den att arbeta mera.

  Men – sa Pethrus – det är som att slå en tröttkörd häst; den rycker upp sig -och skärper till sig för en stund, men blir sedan ännu mycket tröttare.

  Det L.P. i ställer rekommenderade, var att ta in den tröttkörda kusen på stallet, rykta den, sköta om den och ge den rikligt med havre och vatten,

  när man sen tar ut hästen igen – sa Lewi – då har man full sjå med att hålla fast den..

 • Leif

  @S-E Sköld: om att ”komma till ljuset”

  – Jag är i Kristus Jesus och det är väl tillräckligt ljust?
  – Behöver du mer ljus än så?

 • Per

  Hallå ni pingstvänner!
  Niklas Piensoho har ju ingen pingstbakgrund, han är väl missionsförbundare som jag förstått det?

  Är han andedöpt? Har någon hört honom tala i tungor? Jag menar allvar!

  Frågan är inget illa menat, men den känns väldigt viktig för att kunna förstå vad som har hänt med hela pingströrelsen?

  Jag har en svåger till min storebror som är pastor, som va på besök hemma hos mig under någon ledarkonferens i fillan. Han berättade hur Niklas Piensoho kunde håna och raljera andedöpta tungomålstalande kristna helt öppet under predikan inför sina egna innan Niklas blev ”pingst”, säkert i äkta missionsförbundsanda. Om han nu varit negativ inställd till andedöpta, då var han nog heller inte andedöpt själv vid den tiden, så jag tycker väl frågan är adekvat?

  I en tid som denna borde ni installera en dörr till scenen på fillan, som bara upplåses av rent äkta tungomålstal. Då slipper ni alla dessa gästartister på köpet 🙂 Men skulle Niklas klara testet, det är frågan?

 • Pro 2:1 Min son, om du tager emot mina ord och gömmer mina bud inom dig,
  Pro 2:2 så att du låter ditt öra akta på visheten och böjer ditt hjärta till klokheten,
  Pro 2:3 ja, om du ropar efter förståndet och höjer din röst till att kalla på klokheten,
  Pro 2:4 Om du söker efter henne såsom efter silver och letar efter henne såsom efter en skatt,
  Pro 2:5 då skall du förstå HERRENS fruktan, och Guds kunskap skall du då finna.
  Pro 2:6 Ty HERREN är den som giver vishet; från hans mun kommer kunskap och förstånd.
  Pro 2:7 Åt de redliga förvarar han sällhet, han är en sköld för dem som vandra i ostrafflighet,
  Pro 2:8 ty han beskyddar det rättas stigar, och sina frommas väg bevarar han.
  Pro 2:9 Då skall du förstå rättfärdighet och rätt och redlighet, ja, det godas alla vägar.
  Pro 2:10 Ty visheten skall draga in i ditt hjärta och kunskapen kännas ljuvlig för din själ,
  Pro 2:11 eftertänksamheten skall vaka över dig, klokheten skall beskydda dig.
  Pro 2:12 Så skall hon rädda dig från de ondas väg, från män som tala vad vrångt är,
  Pro 2:13 från dem som hava övergivit det rättas stigar. för att färdas på mörkrets vägar,
  Pro 2:14 från dem som glädjas att göra om och fröjda sig åt ondskans vrånga väsen,
  Pro 2:15 från dem som gå på krokiga stiga och vandra på förvända vägar.
  Pro 2:16 Så skall hon rädda dig ifrån främmande kvinnor, från din nästas hustru, som talar hala ord,
  Pro 2:17 från henne som har övergivit sin ungdoms vän och förgätit sin Guds förbund.
  Pro 2:18 Ty en sådan sjunker med sitt hus ned i döden, och till skuggornas boning leda hennes stigar.
  Pro 2:19 Ingen som har gått in till henne vänder åter Och hittar tillbaka till livets vägar.
  Pro 2:20 Ja, så skall du vandra på de godas väg och hålla dig på de rättfärdigas stigar.
  Pro 2:21 Ty de redliga skola förbliva boende i landet och de ostraffliga få stanna kvar däri.
  Pro 2:22 Men de ogudaktiga skola utrotas ur landet och de trolösa ryckas bort därur.

  Inlagt av Leif Berg

 • S-E Sköld

  Leif: ”Jag är i Kristus Jesus och det är väl tillräckligt ljust?
  – Behöver du mer ljus än så?”

  Nej inte jag, men Du; t.ex. att Du vågar stå upp med Ditt namn bakom det Du säger/skriver. D.v.s. lägger av med hemlighetsmakeriet, för att i stället träda fram, i ljuset.

  Mvh S-E

 • Leif

  @S-E Sköld: Nej inte jag, men Du…

  – Matt 7:3
  och om du tuggat färdigt.
  – Gal 5:15

  Anslut till B12-visionen som ger blodfattiga ny kraft.

 • S-E Sköld

  Leif, jag frågade efter vem Du är, inte efter vilka bibelord Du gömmer Dig bakom.

  Mvh
  S-E

 • larsa

  det är inte så konstigt att det är som det som det är på rörstrandsgatan mfl. ställen,har man sträckt ut lillfingret så går det fort att ta resten också.Så blir det när man inte närmar sig GUD utan fjärmar.

 • larsåke

  det är inte så konstigt att det är som det som det är på rörstrandsgatan mfl. ställen,har man sträckt ut lillfingret så går det fort att ta resten också.Så blir det när man inte närmar sig GUD utan fjärmar,och fyller på med annat som inte har med gud och jesus att göra,blir effekten så här..

 • Torbjörn S Larsson

  @Per:
  SNACKA INTE SKIT OM NICKLAS

  Han är en bra kille.
  Fillan levde ju helt i det blå beträffande ekonomin innan Nicklas kom.
  Sedan har han en egangelistgåva parad med en god undervisning och jag tror det behövs där.

  Många pingstvänner och pastorer idag har helt tappat kontakten med det som en gång byggde upp rörelsen. Bibelordet och bönen. Och håller bara på och undervisar om de första grunderna ( den helige Andes dop ). Möjligen kan Nicklas även få det andliga på fötter i gamla fillan. Men då krävs bön för honom.

 • @Per:

  ”I en tid som denna borde ni installera en dörr till scenen på fillan, som bara upplåses av rent äkta tungomålstal. Då slipper ni alla dessa gästartister på köpet 🙂 Men skulle Niklas klara testet, det är frågan?”

  Har du lust att hänvisa till bok-kapitel-vers där tungotal är det huvudsakliga kriteriet för att vara troende på Abrahams, Isaks och Jakobs Gud?

 • larsåke

  Han är en bra kille! men fakta kvarstår HAN är herde för församlingen, då kan man inte skylla på att det var så innan,följer man Rick Warren som har med NEW AGE att göra kan konsekvenserna bli…… man måste återgå till källan. larsa

 • Per

  Torbjörn S Larsson
  Men Niklas kan snacka skit om andedöpta? Jag trodde det hela pingst handla om!

  MEN RYCK UPP ER NU!

  Vad är en god undervisning om den Helige Ande inte får utrymme? Hur förvirrade och andligt blinda var inte Jesu lärljungar utan den Helige Ande?

  Om jag kommer ihåg predikan på 100 årsfirandet, så jämförde Niklas dagens ungdom med den rastlösa slavflickan som hade en spådomsande i apostlagärningarna 16, sedan jämförde han sig själv med fångvaktarn som hade låst in Paulus och Silas.

  Jag tror nog Lewi Petrus jublade i sin grav, vilken fantastisk undervisning! Känns verkligen inspirerande, bröd direkt från himlen! Nej nej nej, ni har fått en apati mot den Helige Ande.

  Och komiskt nog är det låsta dörrar som fillans folk har börjat vittna om, det som sker andligt har börjat manifestera sig i det naturliga tillslut. Öppna trons dörrar mot himlen nura.

  Ja, jag ber med er att vår Herre Jesu Kristi Gud, härlighetens Fader, skall ge ER vishetens och uppenbarelsens Ande, så att ni får en rätt kunskap om honom.

  Pingst är inte pingst längre utan den Helige Ande. Gud välsigne er i ert lärljungaskap, själv föredrar jag äkta pingst.

 • Per

  Jag tror Niklas Piensoho var profetisk när han predika på 100 års firandet, då han jämförde sig själv med fångvaktarn, ni vet han som höll ”den högste gudens tjänare” fångna, så vad ska ni göra?

  Apost 16:25-26 Vid midnatt var Paulus och Silas i bön och sjöng lovsånger till Gud, och de andra fångarna lyssnade på dem. Plötsligt kom ett kraftigt jordskalv, så att fängelset skakades i sina grundvalar. I samma ögonblick öppnades alla dörrar, och allas bojor lossnade och föll av.

  Fillan behöver skakas om av Gud och lokalerna behöver öppnas för Guds folk. Det kan bli väckelse i fillan trots allt, en riktig ande utgjutelse.

 • S-E Sköld

  Guds Ord: ”Inte genom någon människas styrka eller kraft skall det ske, utan genom min Ande, säger Herren Sebaot”.

  —————–

  I kyrkorna i vårt land pågår mest människoverksamheter, människoverk: formalism, så att Undrens Gud får vila?
  eller ställs åt sidan:

  Han som kommer genom Sin Ande och Anden
  kommer genom sina verktyg; nådegåvorna
  och de andliga tjänsterna, genom vilka Han uppenbarar Sig: utför Sina verk på jorden, i -och genom församlingen, som är Hans kropp i världen

  men Anden har ett trångt utrymme i Guds hus, där människotankarna råder och människoverken
  härskar och

  undren därför saknas.

 • Simon Peter

  @Berno
  Visst är det skrämmande att en församling som på pappret är så stor inte flödar av liv 24/7 i dessa enorma lokaler.
  Det är högförräderi mot den helige Ande.
  Meningen med att vi skulle få den helige Ande var att vi skulle få kraft att bli hans vittnen och föra ut evangeliet, först i vår egen stad och sedan i hela världen. Filadelfia säger sig vara en pingstförsamling.
  Som du så väl säger det så har saltet mist sin sälta. Församlingen har en missionare som föreståndare som verkar ha kvävt det sista som fanns kvar av andens liv.
  Har du hittat någon översättare av boken? Fråga Daniel efter mitt telefonnummer så kanske vi kunde diskutera frågan.
  Simon

 • Tom

  ”Turerna kring uthyrningen av Lewi Pethrus gamla helgedom fortsätter”…..
  Är säker på att LP inte alls skulle ha uppskattat den skrivningen. För det är dels inte Lewi Pethrus någonting och det är dels ingen helgedom. Tror aldrig ett hus blev en helgedom för LP.

 • S-E Sköld

  Personligen anser jag att Folkets Hus är en bätte ”kyrkolokal” än kyrkorna, om man vill nå evangeliets viktigaste ”målgrupp”, de ofrälsta. Kyrkorna tenderar bli så högtidliga och sakrala att bara de redan invigda, de frälsta, passar in -och trivs där.

  JESUS kom till folket,
  för att komma fram
  måste Han gå
  förbi

  prästerna.

 • Leif

  @S-E Sköld: frågade efter…

  Apg 9:5b Rösten svarade: ”Jag är Jesus, den som du förföljer.
  – Det är bra att stå bakom Jesus, när den lede fi skickar sina…

 • S-E Sköld

  Leif, sluta hyckla. Erkänn att Du gömmer Dig bakom Din anonymitet, och inte bakom JESUS. Det påståendet – att Du gömmer Dig bakom Honom – är att missbruka Hans Namn!

  Mvh

 • @S-E Sköld:

  Låt oss släppa diskussionen kring anonyma kommentatorer tack. Det finns en rad olika skäl till att vissa väljer att kommentera anonymt här. Jag har själv valt att vara anonym under en tid (numera finns mitt namn under MyTwoCents fliken) då jag är aktiv i näringslivet och andra VD:ar och affärskontakter ofta googlar dem man tänker göra affärer med.

  Andra kan vara släkt med pastorer etc och vill inte ”skämma ut” dem med sina radikala åsikter…

  /D

 • S-E Sköld

  MTC, det finns två slags anonyma: de som är anonyma och i sak framför sina åsikter – ofta välunderbyggda – och de som ägnar sig åt krypskytte, och menar sig stå bakom Jesu rygg och gör det; utför det på Hans uppdrag m.a.o.

  Det är ju intressant, att man inom kristenheten förfäktar behovet av anonymitet (t.ex. som Du): det borde ju vara tvärt om, medan man i världen mer och mer hävdar den motsatta riktningen, att man skall ha personligt ansvar för det man skriver, om bloggandet skall kunna bestå. Inget hemlighetsmakeri alltså.

  JESUS: ”Som ett ljus
  har jag kommit till
  världen”

  ”Ni är världens ljus,
  inte kan en stad döljas
  som ligger på ett berg”

  Berget/Klippan är JESUS, staden är vi, Guds folk; som är Hans kropp på jorden.

  Mvh

  S-E

 • M

  S-E Sköld:

  Att ”världen” börjar snacka om anonymitet som besvärligt kan ha sin vettiga förklaring. MEN, du kan också, samtidigt, räkna kallt med att det är ett sätt att när det kommer anses lämpligt, vara ett mkt effektivt sätt att avväpna de somm har fel åsikter, och då menar jag inte rasister och fascister och dylika…utan då avser jag oss vanliga Bibeltroende kristna. Vi kommer mkt möjligt i framtiden att ses som de värsta av alla, och att då inte kunna tala på nätet utan namn det blir var sej roligt eller i en del fall ens möjligt. Inte för att det nu måste vara ”roligt” men du förstår uttrycket.

  Sen ser jag det som väldigt positivt att även i ett redan nu blåsigt klimat också inom krsitenhetens på nätet, en del skrivar under sitt riktiga namn. Det kan aldrig vara dåligt, bara det är valt av skribenten själv!

  Krypskytte däremot, det ska vi inte se som OK givetvis.

 • dani

  S-E Sköld:

  Jag använder anonymitet för att kunna fortsätta resa till länder där det inte är tillåt att konvertera till kristendom. Vill inte att det skall vara för lätt att googla på Internet för att upptäcka mitt evangelistiska arbete.

 • @S-E Sköld:

  Alla mynt har två sidor. Så också detta med anonymitet. Att möjlighet till att kommentera anonymt ges, skall givetvis inte utnyttjas till onödigt skarpa kommentarer. Onödigt pajkastande bör vi hur som helst alla undvika, anonyma eller ej. Hur som helst ser jag din poäng.

  Eftersom vi trots allt tillåter anonyma kommentarer låt oss lämna detta OT ämne nu och återgå till bloggpostens innehåll.

  mvh
  D

 • Här avhandlas Piensoho.

  Min största tvekan inför Piensoho är hans tveksamma och lite spektaktulära syn på försoningen.

  I tidningen Petrus nr.4 11 – 05, så svarar Niklas Piensoho på en fråga om Jesus dog för Guds eller vår skull.

  Han belyser lite den ”objektiva försoningsläran” och den ”subjektiva försoningsläran” och slutar med sin egen syn på försoningen och det tycker jag reser för mig en del frågetecken:

  Niklas:

  ”Min egen syn handlar om att Jesu död inte är en rättegång, utan snarare ett brott. På korset drabbas Jesus av hela mänsklighetens synd. Gud låter hela världens svek och syndfullhet drabba sin son på korset.

  Domen för detta brott har Gud ännu inte fällt. Vi lever just nu mellan brottet och rättegången.

  Syndens konsekvens blir synlig i Jesu död på korset. Vi har med vår synd försökt döda Gud själv!

  Samtidigt vet vi alla att det bara den som blivit drabbad av synden som har rätt att förlåta den. Genom att Jesus har drabbats av all vår synd har han också rätt att förlåta.

  Med den här tanken sätter man in försoningen i ett rättstänkande. Men Jesus har inte tagit straffet och Gud har ännu inte hållit rättegång.

  Jesus är istället brottsoffret som söker försoning med förövarna i väntan på rättegången. Med detta sätt att tolka innebörden i Jesu död vill jag sätta fokus på försoningen som ett möte mellan mig och Jesus. Han kan och vill försonas med oss eftersom han har blivit drabbad av vår synd.”

  HaFo:

  De frågetecken som här uppstår för mig kring Piensohos syn på försoningen (i ngt som jag ser som en blandning av lögn och sanning) är:

  Har inte Gud i människans ställföreträdare dömt henne fri i Hans syndfria rättfärdighet och Gudomlighet, Rättfärdig för Kristi skull?

  Stämmer inte orden att ”Gud var i Kristus och försonade världen med sig själv, han tillräknar inte människorna deras synder”? Alltså att Gud för Kristi blodsoffres skull på korset inte TILLRÄKNAR människan hennes synder!?

  Är detta ngt som ligger ”framför” och inte är fullbordat på korset?

  En anna fråga som uppstod för mig när jag läste Piensohos syn på försoningen:

  Är det för att Jesus blev räknad som en syndare, som Gud kan förlåta synder? Är det inte därför att Jesus just ÄR Gud som han kan förlåta synder?

  Niklas: ”Syndens konsekvens blir synlig i Jesu död på korset.”

  HaFo:

  Men så mycket mycket mer!!!!

  Den blir besegrad i Hans syndfria rättfärdighet och Gudomlighet (segern över syndens konsekvenser och den andliga döden – åtskillnaden från Gud).

  Han kan därmed bära fram det offer, som är det mest centrala i hela Bibeln igenom GT och NT:

  Det RENA offret av Kristi persons (Gud och människa förenade) kropp och blod på korset.

  Jag tror inte som Piensoho påstår, att Jesus ”söker försoning med förövarna i väntan på rättegången”.

  Rättegången skedde på korset (!!!), då när ”Gud var i Kristus och försonade världen med sig själv. Han tillräknar inte människorna deras synder”.

  Han vill visa de av syndens konsekvenser, andligt döda, från Gud skilda syndarna, att nu är synden sonad i Kristi, människans ställföreträdares, syndfria rättfärdighet och Gudomlighet och att Kristus (Gud och människa förenade), nu burit fram det offer som hela Bibeln fokuserar, som människans räddning: offret av Kristi persons kropp och blod på korset!

  Där hölls rättegången på korset! Då när förlåten i templet brast och Gud visade att nu var rättegången över och människans väg till Gud öppen av nåd för Kristi skull vid offret av Kristi persons kropp och blod!

  Detta efter att Han i sin person förenat/försonat Gud och människa i sin syndfria rättfärdighet och Gudomlighet

  Och de som i Guds Andes ljus över Ordet ser vem Jesus ÄR: ”Guds fullhet lekamligen”, fullt ut Gud och fullt ut människa, ”Kristus kommen i köttet”.

  Och som i Andens och Ordets ljus ser och förtröstar till offret av Kristi persons ( Ser vem Kristus ÄR, Gud och människa förenade) kropp och blod på korset, äger tron, som en gåva från Gud, på Jesus.

  Och ”då ni nu har kommit till tro, så har ni som gåva undfått den utlovade helige Ande”.

  Det handlar inte om, som Piensoho påstår om en ”framtida rättegång”. Utan försoningen/föreningen för människan är full verklighet här och nu utifrån den domsakt som Gud i människans ställföreträdare, kunde döma på korset och därför kan döma människan rättfärdig för Kristi skull.

  Den domen är fälld utanför människan, redan innan hon kommer in i relationen med Jesus!

  När hon upptäcker det, så är relationen redan ett faktum! Och allt är det ett Guds verk genom Andens ljus över Ordet.

  Jag är inte övertygad om att Niklas beskrivning av försoningen här verkligen pekar på vem Jesus ÄR och betydelsen av offret av Kristi persons kropp och blod på korset!???

  Utan snarare skapar hans syn på försoningen en ”dimridå”, där ”mötet med Jesus”, blir viktigare än vem Han ÄR och betydelsen av blodsoffret på korset!

  Vem Han ÄR och betydelsen av offret av Kristi persons kropp och blod på korset, är förutsättningen för ETT MÖTE MED RÄTT JESUS, Bibelns Jesus och inte tvärtom!
  ———

  Vad jag försökt peka på här, är just detta att inget får skymma vem Jesus ÄR och betydelsen av offret av Kristi persons kropp och blod på korset.

  Och att Gud där i vår ställföreträdare redan fällt ”rättfärdiggörelsedomen” (Rom. Kap.5).

  En dom fälld utanför oss, utan vår medverkan, redan innan vi söker Jesus.

  När vi upptäcker denna ”rättfärdiggörelsedom”, vem Jesus ÄR och betydelsen av offret av Kristi persons kropp och blod på korset (ngt som både trosförkunnelsen och katolicismen omintetgör), till en följd av ”Ordets predikan” i Andens ljus, så är redan relationen ett faktum, som vi bara har att bejaka och leva i eller frånsäga oss!!

  ”Gud var i Kristus och försonade världen med sig själv, han tillräknar inte människorna deras synder. Den som var utan synd, honom har han för oss gjort till synd/syndoffer, på det att vi i honom må bli rättfärdighet från Gud”.

  Denne Jesus görs om intet både i katolicismen och trosförkunnelsen.

  I katolicismen genom läran om Marias syndfrihet som orsak till Jesu syndfrihet. Då handlar det om ”en annan Jesus”, än den Jesus som enligt Skriften, var ”född i syndigt kötts gestalt” och som ”fördömde synden i köttet”, genom sin egen syndfria rättfärdighet och Gudomlighet!

  I trosförkunnelsen genom att tillvita Jesus en andlig död, synd till sitt väsen, med upplöst enhet mellan Fadern och Sonen i den ende Gudens enhet av Fader Son och Ande och så att Han inte längre är Kristi person på korset, som bär fram ett RENT offer av Kristi persons (Gud och människa förenade) kropp och blod på korset.

  HaFo

 • Leif

  @Harry Forsgren: är inte övertygad om att Niklas beskrivning av försoningen….

  – Korståg, benämning på de kyrkligt auktoriserade krig som under medeltiden fördes mot folk som uppfattades som den västliga katolska kyrkans fiender.

  – Om vi skulle ta och lämna medeltidens mörka gärningar, och ta oss in i början på slutet på ändetiden och tänka på Ordet i
  2 Petr 3:10 Men Herrens dag kommer som en tjuv, och då skall himlarna försvinna under våldsamt dån och himlakroppar upplösas av hetta och jorden och de verk som är på den inte mer finnas till.
  11 Då nu allt detta går mot sin upplösning, hur heligt och gudfruktigt skall ni då inte leva,
  12 medan ni väntar på Guds dag och påskyndar dess ankomst – den dag som får himlar att upplösas i eld och himlakroppar att smälta av hetta.
  13 Men nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor, väntar vi på efter hans löfte.
  Slutförmaningar
  14 Därför, mina älskade, eftersom ni väntar på detta, gör allt ni kan för att leva i frid, rena och oförvitliga inför honom
  15 och räkna med att vår Herres tålamod tjänar till er frälsning. Så har också vår älskade broder Paulus skrivit till er enligt den vishet som han fått,
  16 och så gör han i alla sina brev, när han talar om detta. I dessa brev finns en del som är svårt att förstå och som okunniga och obefästa människor förvränger till sitt eget fördärv – något som också sker med de övriga Skrifterna. 3:16
  17 Därför, mina älskade, då ni redan vet detta, var på er vakt, så att ni inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar ert fäste.
  18 Väx i stället till i nåd och kunskap om vår Herre och Frälsare Jesus Kristus. Hans är äran nu och till evighetens dag, amen.

  – B12-visionen vitaliserar.
  – Utrag ur FASS: Vitamin B12-bristen kan vara kopplad till de tankefunktioner med vilkas hjälp information och kunskap hanteras sk kognition.
  – Tugga gärna på vitaminer, inte på dina medbröder!
  – Gal 5:15 Men om ni biter och sliter i varandra, se då till att ni inte blir uppslukade av varandra.

 • S-E Sköld

  Paulus: ”Men om någon, vore det
  också vi själva, eller en ängel från
  himmelen,

  förkunnar evangelium i strid mot
  vad vi förkunnat för er, så vare
  han förbannad.

  Ja, som vi förut har sagt, så säger
  jag det igen: Om någon förkunnar
  evangelium för er, i strid mot vad
  ni tidigare har fått, så vare han
  förbannad”

  När Salomo skipade rätt mellan de båda mödrarna, som båda hävdade, att den återstående, levande pojken var deras son, så testade han dem – eftersom han saknade tillgång till DNA-prover – på en annan viktig punkt, deras kärlek till pojken.

  Var brann moderskärleken, med andra ord! Salomo ville veta sanningen, för att sanningen skulle kunna segra!

  Somliga söker inte sanningen, utan använder i stället sanningen – sanningens Ord – för att fördunkla sina egna -och andras sinnen.

  De har en helt annan agenda för sitt agerande, än att de söker sanningen. Kanske att skydda sådana som utsätts för granskning av just sanningen: av Sanningens Ord.

  Tack HaFo! att Du alltid söker sanningen, och det under Ditt namn! Du trädet m.a.o. öppet fram, med det Du har att säga.

 • M

  Detta om Niklas försoningssyn (eller ska jag säga brist på en Biblisk försoningssyn) var helt nytt för mej. Hade ju Dagen även på den tiden men detta missade jag och det var bra att HF berättade det. En så ”egen” syn på försoningen bör inte en ledande pastor ha och inte bli ifrågasatt.

  Inte så att Niklas P ska hudflängas!

  Nej, men han kanske skulle få frågan varför han ser på saken såpass annorlunda och hur det kan tänkas påverka hans övriga sätt att ”leva sin teologi” med och för sin församling, och även inför hela Pingstr…f´låt…Pingstsamfundet.

 • @Rickard:

  Eftersom Per inte kunde någon sådan vers, så får jag väl fråga er andra om ni vet var det står i Skriften att tungotal är det definierande karaktärsdraget för ”sanna troende” ?

 • S-E Sköld

  Rickard.

  1 Kor. 12:30 ”Inte talar väl
  alla tungomål?”

  1 Kor. 14:18-19 ”Gud vare tack
  jag talar tungomål mer än ni alla;

  och dock vill jag hellre i församlingen
  tala fem ord med mitt förstånd, till
  undervisning, jämväl för andra, än
  tiotusen ord i tungomål”.

  Mvh

 • Harry…. Jag håller helt med dig i din analys av Piensohos felaktiga undervisning. Det är ett annat evangelium, som han predikar, helt enkelt… Mvh…

 • Tack Deborah och S-E för att ni inser, tar avstånd ifrån Piensohos vilsna försoningslära. Det är oerhört allvarligt, när ledaren för Sveriges största Pingsförsamling är vilset ute.

  Men det är ju inget nytt. Pethrus på sin tid öppnade för villfarelsen från Branham och Cholman.

  Hedin har så senare öppnat upp för den falska trosförkunnelsen och falska katolicismen. Han vill väl men är ändå så vilset ute. Vem kan begripa sig på denna dubbelhet av dessa stora, välmenande andliga ledare?

  Jag kan inte se ngn annan förklaring, än att avfallet som Bibeln tecknar, kunde INTE ske, om inte de andliga ledarna blev vilse och ledde folket in i detta avfall, som kommer att kallas väckelse, som förbereder människors sinnen och hjärtan för en annan, en istället för Kristus, en falsk Messias och falsk världsfrälsare in på alla arenor, som de politiska, ekonomiska och andliga/religiösa arenorna.

  Men för den skull må väl var andlig ledare ha möjlighet att ”ha öron till att höra” och ta avstånd från förförelsen i tiden – eller!?
  —-

  Jag säger igen ngt som tydligen retar en del människor här:

  Släpp aldrig taget om vem Jesus ÄR, Gud själv kommen i kroppslig gestalt. Släpp aldrig taget om betydelsen av offret av kristi persons (Gud och människa förenade/försonade) RENA kropp och blod på korset!!

  HaFo

 • Leif

  @S-E Sköld: och dock vill jag hellre i församlingen tala fem ord med mitt förstånd…

  – Nu ser det väl ut som att det blir betydligt fler än så, och vad det nu innebär, vet väl endast de skriftlärde?

  – Dagens tips: Mer B12 mindre G12!

 • märta

  @Berno:
  ”Tyvärr känner jag ingen professionell översättare engelska/svenska, men om vi börjar fråga runt kanske det ger resultat.”

  Hittade detta gamla inlägg efter att ha lyssnat på CD av Ewy Junesved. Tack för den!
  Jag uppmanar alla att lyssna till den om du är intresserad av det som händer din familj och dina barnbarn o även andra. Jag känner en sådan nöd över den smygpåverkan som sker genom spel som barnen spelar newage i kyrkor osv. Detta hindrar människor effektivt att ta emot Jeshua som sin frälsare och Herre.
  Alla som känner denna nöd i era hjärtan- kan vi förenas i bön! ?

 • märta

  @Berno:
  ”Tyvärr känner jag ingen professionell översättare engelska/svenska, men om vi börjar fråga runt kanske det ger resultat.”

  Jag känner en kvinna som är professionell, även frälst, som har en skrivbyrå och är översättare. Hon kanske kan få i uppdrag att översätta boken?
  Skulle vara bra för oss att läsa den i denna tid, tror jag. Nu måste vi intensifiera våra böner och ropa till himmelens Gud.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?