Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Därför firar jag sabbat

För det första så är det väldigt lite vi hedningar ”måste” eller ”ska” v.g. Herrens Högtider. Apg 15 och Kol 2:16 ”friar oss” från både ”ska” och ”måste”. Jag vill inleda med att säga att vi ”får” och inte ”måste”, för dem som blir lite ängslig över att byta ut Kyrkans egna högtider mot HERRENS högtider.

Personligt vittnesbörd:

Långt innan jag visste vad ”den Hebreiska rörelsen” var hängde jag på en skör tråd till ande, kropp och själ. Anledningarna var många; Ansvar för bolaget jag driver, långa arbetsdagar, avsaknad av församlingsgemenskap, ekonomiska utmaningar privat och i företaget, överkänslighet mot kvicksilver och tenn i mina lagningar vilket resulterade i fysiska problem e.t.c.

En kväll kom jag och min fru fram till att vi faktiskt levde i ett ekorrhjul. Samtliga dagar i veckan var fyllda med arbete och allehanda aktiviteter och vare sig ande, kropp eller själ fick den vila vi så väl behöver. Jag påpekade till min fru att det kanske beror på att vi inte har en vilodag. Jag fick en form av ”syndanöd” över att jag faktiskt indirekt trodde mig vara starkare än Den Evige som kunde arbeta 7 dagar i veckan utan vila. Kom på att Gud själv faktiskt visade vägen redan i skapelsen när han skapade världen på 6 dagar och vilade på den sjunde.

Vi kom i teori fram till att vi faktiskt behöver en vilodag. Kanske rent av hängde både mitt företag, familj och äktenskap på detta.

Som så ofta blev detta en teoretisk ”uppenbarelse”. Att i verkligheten avsätta en dag för vila kom vi inte till stånd med. Många år senare blev vi inbjudna av en vän till en vän att ”fira sabbat” i Ärla, utanför Eskilstuna. Vi tackade ja till inbjudan och pinade iväg till familjen. Atmosfären var varm och enkelheten och glädjen i gemenskapen tilltalande. Vill minnas att vi lämnade 01:00 på natten efter många skratt och intressanta samtal.

Efter vår första sabbatsfirande bestämde vi oss för att ”provfira” några gånger till. Alltså, avskilja den ursprungliga sabbaten regelbundet under en försöksperiod, no strings attached. Det gamla bibelordet ”smaka och se” poppade upp i sinnet. D.v.s vi kom fram till att det i alla fall inte kunde skada.

Jag har nu tappat räkningen på hur länge sedan detta var. Jag kan bara konstatera att konsekvenserna av vårt avskiljande av denna HERRENS dag inte dröjde länge. Hela familjen mår bättre på alla plan. Jag har fått tillbaka frälsningsglädjen och ett förnyat intresse och kärlek till Guds Ord. En himmelsk frid har sänkt sig ner över mitt hem, företag och äktenskap. Hur förklarar man detta? Vet ej. Vet bara att jag mår så mycket bättre och att jag önskar denna välsignelse över alla kristna hem i Skandinavien.

Måste jag då fira? – Nej. Måste du fira? – Nej. Men, du FÅR som inympad i det feta olivträdet hedra vilodagen. Jag kan bara summera att vilodagen är till för vårt eget bästa. En glädjens dag. Ett möte med Den Evige. En dag fylld med vila, ro, avkoppling från våra händers verk. Samtal med varandra och med Gud. En Himmelsk ”date”.

Nu träffas vi varannan fredag endast familjen och Gud och varannan fredag med andra familjer i Sörmland som upptäckt välsignelsen i Sabbaten.

Om du lyckats fira sabbat varje dag i veckan good for you, men jag behövde disciplinera mig för att komma in i vilan. Helgen känns längre och sabbatsvilan verkar sträcka sig långt efter nya veckan har börjat.

Vad gör vi då när vi ”firar sabbat”? – Vi köper lite finare mat om ekonomin tillåter. Sätter fram finduken och finporslinet om möjligt. Inleder sabbaten med att välsigna varandra, våra barn, bryter bröd och dricker vin till åminnelse av Jesus, vår Frälsare och Herre. Markerar att sabbaten är inledd genom att tända ett par ljus och sjunger någon kör tillsammans.

Sedan festar vi in på småtimmarna och fyller kvällen med gott sällskap och andliga samtal. De flesta har något att dela med sig i form av vittnesbörd, bibelord eller undervisning de hittat under veckan.

Men, det är svårt att med ord övertyga dig som tycker sabbatsfirande är konstigt. Bokstaven dödar men, anden ger liv som ni vet. Bäst vore att du som är rädd för att denna tradition är förbehållen det judiska folket gör som jag gjorde – pröva och se. Pröva Honom. Vad har du att förlora?

Vårt enda problem nu är att villan inte räcker till för alla som skulle vilja delta i dessa glädens fester och möten med Den Evige. Nu och då kan vi klämma in någon nyfiken själ men, för det mesta är det fullt hus.

Hoppas att någon skall göra samma upptäckt jag och min familj gjort som äger någon form av herrgård eller slott så vi kan träffas ännu fler.

Jag tror av hela mitt hjärta att Församlingen kommer att sluta såsom den började – i hemmen. Det är därför det är ett sådant kompakt motstånd till återgången till bl.a. Apostlagärningarnas innerliga umgänge och brödsbrytelse i hemmen under Sabbaten.

Vill du också ”testa” att fira HERRENS sabbat? Maila mig på mytwocents (snabel-a) aletheia.se så skall jag försöka hitta en sabbatsgrupp där du bor eller ge plats åt dig och din familj i mitt eget hem vid tillfälle.

Var välsignad!

/Daniel

Vill du veta mer om varför tusentals kristna börjat fira sabbat?  Lyssna till Jan-Olof Sundvalls intressanta föredrag i ämnet:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
intressant

http://kennethnyman.blogspot.com/2011/08/ratt-eller-fel-med-sabbat.html

http://carolinajohansson.wordpress.com/2011/08/12/fler-svenskar-firar-sabbat

http://kopparorm.blogspot.com/2011/08/det-ar-falsk-lara-att-tro-att-kristna.html

http://aengs115.byethost7.com/?p=331

=>

Ämne: Våra Hebreiska rötter

231 comments

 • Alla: Tack för synpunkter, bibelord, känslor (mycket av denna vara) och förmaningar. Det är med sorg jag läser en del av kommentarerna från dem som liksom jag ”upptäckt” sabbaten. Jag har förgäves försökt förmedla budskapet att sabbaten är en gåva till Guds folk. Det går inte att pracka på gåvor, eller tvinga någon att öppna ”presenten”. Med så mycket av de djupa rikedomar vi finner i Guds Ord tar det ibland sin lilla tid att smälta och ta in det man läser eller hör. Det är inte vår uppgift att övertyga, utan den helige andes.

  Tyvärr blir det så lät själsliga försök att övertyga att just min väg är den rätta. Herrens Högtider är på många sätt en generalrepetion för oss hednatroende inför Messias återkomst. Ty ingen av oss tror ju att Messias kommer att fira Konstantins högtider när han sätter sina fötter på oljeberget utan de högtider som HERREN själv etablerat sedan urminnes tider. Daniels bok varnar för att ändra på heliga tider och stunder och därför pågår nu ett sakta uppvaknande där fler och fler hittar tillbaka till de gamla stigarna.

  Yeshua kommer snart! Det är hög tid för bruden att förbereda sig för sin brudgrum.

  Till dig som inte förstår vitsen med att återgå till Bibelns högtider: Lägg frågan på hyllan och be den helige ande övertyga dig i det fall detta ligger i Guds vilja.

  Till dig som upptäckt välsignelsen i HERRENS högtider: Ge ditt vittnesbörd till dem som vill höra men låt den helige ande väcka frågan till liv i var och en som är mottaglig. Detta är ingen frälsningsfråga. Låt den inte komma emellan dig och dina syskon i Herren.

  mvh
  Daniel

 • @Derek
  jag förespråkar inte pelagianism utan att Gud gett oss en fri vilja.
  Det var ju det som Pelagius lärde… 🙂

  Pelagianism teaches that man’s nature is basically good. Thus it denies original sin, the doctrine that we have inherited a sinful nature from Adam.
  ..
  He taught that people can choose God by the exercise of their free will and rational thought

 • Christian, jag förespråkar inte pelagianism utan att Gud gett oss en fri vilja. Jag är varken lutheran eller calvinist.

 • rebecca on 17 augusti, 2011 at 9:51 f m said:

  @Deborah:

  det var Konstantin som ändrade sabbaten till söndagen, inte Herren! För både Jesus. apostlarna och kyrkan de första 100 åren firade alla sabbaten, sen började, påverkade av hedningarna som alltmer strömmade in i kyrkan det ändras till förmån för att hedra solguden, som man gjorde på söndagen–i ett försök att föra ihop detta, en eftergift åt (världens) kultur (ngt som Gud strängt förbjuder: att blanda)…och så blev det stadfäst av Konstantin, uttryckligen för att också avskilja sig från judarna!!

  Var i detta är det Herren som ändrat??

 • Derek: ”Jesus omvänder dig inte, det är du som skall omvända dig. Du verkar ha missförstått ett och annat.

  Jesu försoning är grunden för förlåtelsen, men omvändelsen har med dig att göra. Den egna viljan är inte bortkopplad. Den som vill han komme till mig, sa Jesus. Guds Ande medverkar naturligtvis i denna process, men människans vilja är en viktig del.”

  micro: Var i Bibeln hittar du detta?

  Det finns överallt, det kallas för evangelium, goda nyheter. Evangelium är att allt är klart från Guds sida, men du väljer.

  Omvändelse är att bejaka det som Gud gjort i Kristus. Omvändelse är inte att frälsa sig själv. Det borde du ha lärt dig om du fick din första bibel 1946?

 • @Christian: Du har rätt i att det bara finns ett evangelium. Apostlarna predikade givetvis alla samma evangelium.

  Ändå finns det en varning och en förvåning då som nu över ett annat evangelium?
  – Galaternas avfall från evangelium
  Gal 1:6 Jag är förvånad över att ni så hastigt avfaller från honom som har kallat er genom Kristi nåd och vänder er till ett annat evangelium,
  7 fast det inte finns något annat. Däremot är det några som skapar förvirring bland er och vill förvränga Kristi evangelium…

 • Det är självklart, att sabbatten och högtiderna är Herrens högtider – ingen människa har rätt att ändra på dessa. Men – Herren kan göra det. Han ensam har UPPFYLLT, fullbordat Skriften i Det Nya Förbundet – utom Lövhyddohögtiden. I stället för att utlägga Guds plan i ett profetiskt ljus alla människor till förståelse, blockerar somliga insikten med sin nitiska religiösitet och fördömande generaliseranden… Det gör större skada än nytta – det skapar en mur mellan, så att säga, en egenrättfärdig klubb för inbördes beundran – och oss ’andra’… Vem vinner på detta? Tänk efter…

 • Tordan
  Tror du verkligen att det endast skulle vara ”Luthersk teologi” som hävdar att tron endast är medlet att ta emot rättfärdiggörelsen och inte är en gärning i sig själv…? Eller menar du att det bara skulle vara ”Luthersk teologi” som hävdar att det handlar om Kristi tilräknade rättfärdighet…?

  Öhh… skulle inte tro det va? Det är ju det som främst kännetecknar all protestantisk kristendom. I så fall skulle det bara vara ”Luthersk teologi” som har evangelium.

  Om tron är en gärning har vi ju förtjänst och därmed egen berömmelse.

  8 Ty av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det, 9 inte på grund av gärningar, för att ingen skall berömma sig

 • Rickard
  Du har rätt i att det bara finns ett evangelium. Apostlarna predikade givetvis alla samma evangelium.

  De frekventa hänvisningarna till Paulus har givetvis att göra med att han skrev större delen av NT och att det eg bara är han som explicit och systematiskt har förklarat det, främst i Romarbrevet.

  Det innebär givetvis inte att evangelium inte återfinns i de andra apostlarnas skrifter (inkl evangelierna). Sjävlklart gör det det!

  Några få exempel eftersom du verkar gilla att citera från Skriften (exkl. Paulus):

  Johannes
  12 Men åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn.

  så måste Människosonen bli upphöjd, 15 för att var och en som tror på honom skall ha evigt liv. 16 Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. 17 Inte sände Gud sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom. 18 Den som tror på honom blir inte dömd, men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte tror på Guds enfödde Sons namn.

  24 Amen, amen säger jag er: Den som hör mitt ord och tror på honom som har sänt mig, han har evigt liv och kommer inte under domen utan har övergått från döden till livet.

  28 De frågade honom: ”Vad skall vi göra för att utföra Guds gärningar?” 29 Jesus svarade: ”Detta är Guds gärning, att ni tror på den som han har sänt.” (Gud verkar tron alltså..)

  Ty detta är min Faders vilja, att var och en som ser Sonen och tror på honom skall ha evigt liv, och jag skall låta honom uppstå på den yttersta dagen.”

  47 Amen, amen säger jag er: Den som tror har evigt liv.

  Ty om ni inte tror att Jag Är, skall ni dö i era synder.”

  Jesus sade: ”Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör, 26 och var och en som lever och trorpå mig skall aldrig någonsin dö. Tror du detta?”

  47 Om någon hör mina ord och inte håller dem, så dömer inte jag honom. Ty jag har inte kommit för att döma världen utan för att frälsa världen.

  Det är fullbordat!

  Men dessa har blivit nerskrivna, för att ni skall tro att Jesus är Messias, Guds Son, och för att ni genom tron skall ha liv i hans namn.

  Markus
  Ingen är god utom en, och det är Gud.

  ”Vem kan då bli frälst?” 27 Jesus såg på dem och sade: ”För människor är det omöjligt, men inte för Gud. Ty för Gud är allting möjligt.”

  16 Den som tror och blir döpt skall bli frälst, men den som inte tror skall bli fördömd.

  Matteus
  Kom till mig, alla ni som arbetar och bär på tunga bördor så skall jag ge er vila.

  Ty detta är mitt blod, förbundsblodet, som är utgjutet för många till syndernas förlåtelse.

  Jakob
  18 I kraft av sin vilja födde han oss på nytt genom sanningens ord,

  Ty den som håller hela lagen men bryter mot ett enda bud är skyldig till allt.

  Skriften som säger: Abraham trodde Gud, och det räknades honom till rättfärdighet, och han kallades Guds vän

  Petrus
  I sin stora barmhärtighet har han genom Jesu Kristi uppståndelse från de döda fött oss på nytt till ett levande hopp, 4 till ett arv som aldrig kan förstöras, fläckas eller vissna och som är förvarat åt er i himlen. 5 Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden

  fastän ni ännu inte ser honom, tror ni på honom och jublar över honom i obeskrivlig, himmelsk glädje, 9 då ni nu är på väg att vinna målet för er tro, era själars frälsning.

  Se, jag lägger i Sion en utvald, dyrbar hörnsten, och den som tror på den skall aldrig komma på skam

  18 Så led också Kristus en gång för våra synder. Rättfärdig led han i orättfärdigas ställe, för att föra oss till Gud.

  till dem som genom rättfärdigheten från vår Gud och Frälsare Jesus Kristus har fått på sin lott samma dyrbara tro som vi.

  räkna med att vår Herres tålamod tjänar till er frälsning. Så har också vår älskade broder Paulus skrivit till er

  1 Johannes
  Han är försoningen för våra synder, och inte bara för våra utan också för hela världens.

  Och detta är hans bud, att vi skall tro på hans Son Jesu Kristi namn och älska varandra så som han har befallt oss.

  13 Detta skriver jag till er för att ni skall veta att ni har evigt liv, ni som tror på Guds Sons namn.

 • Rickard…. När du skriver ’Man dansade runt brinnande synagogor…’ vem åsyftar du då?! Vi har redan benat upp katolicismens ockulta bakgrund, som under en religiös täckmantel begick fruktansvärda brott mot mänskligheten och bröt ständigt mot Herrens största bud – kärleksbudet. … Ingen har rätt att bränna ner synagogor eller andra byggnader. Du söker språkliga argument – syndabockar – för att rättfärdiga din lagiska ställningstagande. … Mycket farliga retoriska tendenser, det skulle till och med våra judiska vänner reagera på, att du drar alla över en kam! Nu reagerar jag!

 • @Michael Backman:

  En liten kommentar till det uttryck du flera gånger återkommer till: ”judarnas sabbat”.

  Kristna är så ivriga att tala om sabbaten som ”judarnas sabbat”. Detta är ett sofistikerat sätt för kristna att slippa fira sabbat – inklusive de övriga högtiderna – eftersom sabbaten anses tillhöra judarna. Det står inte att varken sabbaten eller högtiderna är judarnas eller israeliternas! Det står att det är Herrens sabbat och Herrens högtider! Se 3 Mos 23:1-3

 • @Christian: ”Den är endast medlet för att emot gåvan, rättfärdiggörelsen. Det handlar inte om vår lydnade eller rättfärdighet. Genom tro allena tillräknas Kristi rättfärdighet oss.”

  Ja enligt Luthersk teologi så är det ju så.
  Men det gäller även för dig, liksom för oss andra att sätta sig in bibelns samlade vitnessbörd.

 • Det ligger mycket i det du skriver Anthonia. Det vi borde ägna oss åt är en djupare förståelse av Skriften och inte att nedvärdera andra troende. Det gäller att inte barrikardera sig bakom egna försvarsmurar, som byggts på lösa grunder utan att våga se Sanningen och vad Guds Ord verkligen säger i de frågor vi diskuterar. Det håller inte att rycka loss enstaka favorittexter, som tycks förespråka min åsikt, utan ärligt sätta in varje text i sitt rätta sammanhang och acceptera att ”summan av Guds Ord är sanning”, och att ”alla din rättfärdighets lagar varar evinnerligen” (Ps. 119:160). Det finns således mitt i all skenbar förvirring, där mänsklig ofullkomlighet skildras i Skriften en gudomlig tråd med varningar och lärdomar att ta vara på såsom också Paulus påpekar: ”Allt det som hände dem är exempel, och det skrevs ner för att vägleda oss som har tidsåldrarnas slut inpå oss” (1 Kor. 10:11). Det finns således mycket att lära av de misstag Israels folk gjorde, bl.a. deras försummelse av att ta vara på sabbatens välsignelser (Neh. 13:15-18), vilket var en av anledningarna till att deras roll som Guds förvaltare av ”vingården” fråntogs dem och gavs till ”ett folk hos vilket det kan bära frukt” (Matt. 21:43). Låt oss inte tappa bort den välsignelse (Jes. 58:13,14), som Gud själv utlovar över dem som tar vara på Hans heliga sabbat! Hälsningar Jerker

 • micro
  Exakt, det återfinns inte i Bibeln. Att hävda att vi av vår ”fria vilja” kan omvända oss och söka Gud innan vi kommit till tro är pelagianism eller i bästa fall semipelagianism, något som tidigt stämplades som heresi i den kristna kyrkan. Men men det kanske Derek m fl här snarare tar som intäkt för det har rät…. 🙂

  Pelagianism teaches that man’s nature is basically good. Thus it denies original sin, the doctrine that we have inherited a sinful nature from Adam. He said that Adam only hurt himself when he fell and all of his descendents were not affected by Adam’s sin. Pelagius taught that a person is born with the same purity and moral abilities as Adam was when he was first made by God. He taught that people can choose God by the exercise of their free will and rational thought.

  Och

  Semi-Pelagianism did not deny original sin and its effects upon the human soul and will. But, it taught that God and man cooperate to achieve man’s salvation. This cooperation is not by human effort as in keeping the law, but rather in the ability of a person to make a free will choice. The semi-Pelagian teaches that man can make the first move toward God by seeking God out of his own free will..
  The problem is that this is no longer grace. Grace is the completely unmerited and freely given favor of God upon the sinner. But, if man is the one who first seeks God, then God is responding to the good effort of seeking him. This would mean that God is offering a proper response to the initial effort of man. This is not grace, but what is due the person who chooses to believe in God apart from God’s initial effort.

 • Tordan
  Fel svar. Han hade inga gärningar, d v s noll. Tron på Kristus är ingen gärning. Den är endast medlet för att emot gåvan, rättfärdiggörelsen. Det handlar inte om vår lydnade eller rättfärdighet. Genom tro allena tillräknas Kristi rättfärdighet oss.

  Liksom de många stod som syndare på grund av en enda människas olydnad, så skulle också de många stå som rättfärdiga på grund av den endes lydnad.

 • @Derek:

  ”Jesus omvänder dig inte, det är du som skall omvända dig. Du verkar ha missförstått ett och annat.

  Jesu försoning är grunden för förlåtelsen, men omvändelsen har med dig att göra. Den egna viljan är inte bortkopplad. Den som vill han komme till mig, sa Jesus. Guds Ande medverkar naturligtvis i denna process, men människans vilja är en viktig del.”

  Var i Bibeln hittar du detta?

 • @rebecca:

  ”Om vi inte kan vända om, varför säger då Jesus (o Johannes o Paulus etc): Omvänd er??”

  Var säger dom det Derek påstår?

  ”och eftersom de tär vi som är upproriska är det endast vi som kan sluta med det…”

  Så du anser dig vara syndfri nu?

 • Antonia Berglund on 17 augusti, 2011 at 5:04 f m said:

  Kära alla,

  När jag läste inläggen på denna tråd, kom jag att tänka på Paulus förmaningsbrev. Tycker att det, på ett bra sätt, förmedlar hur vi som kristna bör förhålla oss till varandra och vad som tillhör en helig vandel och en sund tro.För det är ju detta som vi, som är Kristna, bör eftersträva och inte att ägna oss åt meningslösa ordstrider. Det blir då till ett vittnesbörd för denna världen, om att Kristi Ande bor i oss.

  Visst kan vi ha olika uppfattningar, men låt oss i respekt framföra dessa; stödja våra argument på Skriften i.s.f, och inte att ta poäng genom billig retorik och pajkastning.

  Romarbrevet kap. 12

  Förmaningar till en helig vandel i ödmjukhet, inbördes tjänstaktighet, plikttrohet och kärlek.

  1 Så förmanar jag nu eder, mina bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära edra kroppar till ett levande, heligt och Gud välbehagligt offer – eder andliga tempeltjänst.

  2 Och skicken eder icke efter denna tidsålders väsende, utan förvandlen eder genom edert sinnes förnyelse, så att I kunnen pröva vad som är Guds vilja, vad som är gott och välbehagligt och fullkomligt.

  3 Ty i kraft av den nåd som har blivit mig given, tillsäger jag var och en av eder att icke hava högre tankar om sig än tillbörligt är, utan tänka blygsamt, i överensstämmelse med det mått av tro som Gud har tilldelat var och en.

  4 Ty såsom vi i en och samma kropp hava många lemmar, men alla lemmarna icke hava samma förrättning,

  5 så utgöra ock vi, fastän många, en enda kropp i Kristus, men var för sig äro vi lemmar, varandra till tjänst.

  6 Och vi hava olika gåvor, alltefter den nåd som har blivit oss given. Har någon profetians gåva, så bruke han den efter måttet av sin tro;

  7 har någon fått en tjänst, så akte han på tjänsten; är någon satt till lärare, så akte han på sitt lärarkall;

  8 är någon satt till att förmana, så akte han på sin plikt att förmana. Den som delar ut gåvor, han göre det med gott hjärta; den som är satt till föreståndare, han vare det med nit; den som övar barmhärtighet, han göre det med glädje.

  9 Eder kärlek vare utan skrymtan; avskyn det onda, hållen fast vid det goda.

  10 Älsken varandra av hjärtat i broderlig kärlek; söken överträffa varandra i inbördes hedersbevisning.

  11 Varen icke tröga, där det gäller nit; varen brinnande i anden, tjänen Herren.

  12 Varen glada i hoppet, tåliga i bedrövelsen, uthålliga i bönen.

  13 Tagen del i de heligas behov. Varen angelägna om att bevisa gästvänlighet.

  14 Välsignen dem som förfölja eder; välsignen, och förbannen icke.

  15 Glädjens med dem som äro glada, gråten med dem som gråta.

  16 Varen ens till sinnes med varandra. Haven icke edert sinne vänt till vad högt är, utan hållen eder till det som är ringa. Hållen icke eder själva för kloka.

  17 Vedergällen ingen med ont för ont. Vinnläggen eder om vad gott är inför var man.

  18 Hållen frid med alla människor, om möjligt är, och så mycket som på eder beror.

  19 Hämnens icke eder själva, mina älskade, utan lämnen rum för vredesdomen; ty det är skrivet: »Min är hämnden, jag skall vedergälla det, säger Herren.»

  20 Fastmer, »om din ovän är hungrig, så giv honom att äta, om han är törstig, så giv honom att dricka; ty om du så gör, samlar du glödande kol på hans huvud.»

  21 Låt dig icke övervinnas av det onda, utan övervinn det onda med det goda.

  Hälsningar,
  Antonia

 • @Michael Backman:

  Ren nyfikenhet, men varför säger du ständigt ”den judiska sabbaten” ? Helgandet av den sjunde veckodagen skedde redan i skapelseveckan. Det är även det enda bud som Gud bad folket att hålla innan dom ens kom fram till Sinai för att få resten av buden. Uttrycket ”judiska sabbaten” lyser även med sin frånvaro i Bibeln.

  I dina katekesiska citat så används uttrycket:
  ”2175 Söndagen skiljer sig tydligt från sabbaten som den följer i kronologisk ordning varje vecka och vars ceremonialbud den ersätter för de kristna.” åt Sabbatsbudet

  Men senare används söndagen som:
  ”2176 Att fira söndag är att rätta sig efter den moraliska lag som enligt naturens ordning är inskriven i människans hjärta”.

  Hur kommer det sig att det är moraliskt att hålla den hedniska soldyrkar-dagen som påven inrättat som vilodag, när det är bara ceremoniellt när man gör det med den dag som Gud avskilde?

  Varför är påven mer moralisk än Gud?

  Kol Tov!

 • @Sefast Tronde:

  På tal om frukt 🙂 Lätt att skylla på att hans uppenbara besatthet har att göra med Sabbaten, när det är långt mer troligt med en hel drös med andra anledningar.

  Ser du mig, eller Daniel, eller Tordan eller diverse andra Sabbatsfirare bete sig på samma förkastliga sätt? Nej, då så.

  Men jag antar att när man är sugen på att svartmåla något, så är alla knep ok! Så länge man säger ”i Jesu namn” efteråt. Det funkade ju när man dansade runt brinnande synagogor (med judar kvar där inne).

 • Personligen tycker jag inlägget är korkat. Man firar inte sabbat för att det är skönt att vila en dag i veckan. Om man tror på sabatsbudet som det är givet i GT så ska man inte göra något arbete alls på sabbaten. Knappt bära saker och man ska döda alla som bryter sabbatsbudet. Nej, allt sånt här pseudo-messianskt trams har inget med Bibelns lära att göra. Enligt Bibelns gäller sabbaten inte för Guds barn i nya förbundet. Kol 2: 16, 17

 • Sefast Tronde on 16 augusti, 2011 at 11:34 e m said:

  @Lars W:
  ”Av frukten skall vi känna trädet”.

  Det verkar som om den gode Lars W influerats av för mycket ”judaiserade” influenser här, från en välkänd sekt. De är välkända för att införa ett hårt språk med attityder och invektiv.

  Är efternamnet Waern?

  MVH / Sefast Tronde

 • @Michael Backman:
  ”Däremot står det både i 2 Mos 20:1-17 och 5 Mos 5:6-21, att man skall arbeta 6 dagar och vila på den. Det anser jag mig följa, då jag vilar på den sjunde dagen, som för mig blir söndag då..”

  Den sjunde veckodagen är den dag som idag kallas för ”lördag”, även om den Bibliska sjunde veckodagen rent tekniskt börjar på fredagen, när solen går ner och slutar på lördagen, när solen går ner. Kan rekommendera att du söker lite djupare i frågan om du har tid/lust. Men det är tämligen garanterat att veckocykeln inte blivit rubbad tidigare. Ett intressant exempel på detta är att ordet för ”lördag” är på väldigt många språk, relaterat till ordet för ”Sabbat”, se http://www.sabbathtruth.com/portals/20/documents/chart-of-the-week.pdf

  Det var först 1972 som kalendern stuvades om för att korrigera att rom gjort en extra vilodag, och därmed blev måndag, den första dagen i arbetsveckan.

  Den judiska traditionen ser jag inte som Kalle Anka. Det är ju iallafall rätt religion 😉 Och det finns många exempel på när Yeshua/Jesus hedrar diverse traditioner, och hur vissa traditioner dessutom är väldigt profetiska (det judiska bröllopet är nog en av mina favoriter, det är riktigt riktigt profetiskt). Det viktigaste är iallafall att dom inte går *emot Skriften*. (Vilket tyvärr många romersk katolska traditioner gör)
  Det är alltså ganska stor skillnad på när man startar en helt ny religion och skapar egna traditioner utifrån det, som Muhammed och ”kyrkofäderna” gjorde.

 • @Michael Backman:

  Sabbaten är den minsta frågan du har att ta ställning till. Tänker du gå under med påvegubben och dennes pedofiler/horkarlar i Rom eller tänker du följa Herren vår Guds uppmaning i Uppenbarelseboken 18:4?

  ”Och jag hörde en annan röst från himmelen säga: ”Dragen ut ifrån henne, I mitt folk, så att I icke gören eder delaktiga i hennes synder och fån eder del av hennes plågor.”

 • @MyTwoCents:
  Tack för dina ord.

  Jag har brottats en del med frågan kring sabbaten rätt länge. Det hade ju givetvis kanske varit enklast om kyrkan kunde hålla sig till judiska traditionen att hålla sabbaten på lördag.

  Men och andra sidan, så förstår jag hur jobbigt det måste varit för den tidiga kyrkan i dessa frågor. Jesu uppståndelse dag, blev något att samlas kring och fira. Och när budskapet nådde ut till hedningarna, så kom det judiska i skymundan.
  Jag som är katolik, och litar på kyrkans läror, tror ju att man ändå försökte ”reda” ut det på ett korrekt sätt, jag litar på kyrkans läror i Apg 15, vilket gör att jag idag inte är omskuren, jag litar på det även kring Herrens dag.

  Fast o andra sidan så är det väl inte dåligt att använda en dag (lördag) till att bedja, och hänga med sin familj och vila.. Jag ser inte hur det kan vara dåligt 🙂

 • @Rickard:
  Vad grundar ni tanken om att just Sabbaten, som ett av de tio orden, skulle vara en ceremonial-lag när dom andra 9 orden, uppenbarligen är moraliska bud?”

  Främst på den tidiga Jesu ord och den tidiga kyrkans tolkningar av det..

  ”Ty Människosonen är herre över sabbaten.” (Matt 12:8)

  ”Men han sade till dem: ”Min fader verkar ännu i denna stund (sabbaten), och därför verkar också jag.” (Joh 5:17)

  Finns väl inget som tyder på att Jesus slutat att verka i Sabbaten? Eller iaf inte att han slutat ge sin kyrkan auktoritet, (jag är kroppen, ni är grenar osv, jag är i min fader, och min fader i mig osv)
  Nu menar jag såklart inte, att Jesus själv syndade mot budordet, då han är Sabbatens herre, (enligt oss, Gud själv)
  Men vi tror ju att han pekar på något större än sabbaten, nämligen sig själv.

  Sen har vi också kyrkans tolkningar av det, där man samlades dagen efter sabbaten, och firade sabbatens herre.
  Jesu uppståndelses dag, blev i stället deras gudstjänstdag (Apg 20:7; 1 Kor 16:2)
  Och iom det som framkommer Kol 2:16-17, så menar kyrkan, att hednakrisnta, inte skall få skit för att dom följer den judiska sabbaten, och andra högtider.
  Därmed inte sagt, att det är fel för hedningar att följa den judiska sabbaten.
  Men jag tycker inte det finns skriftstöd för att jag som hedning måste fira den judiska sabbaten.
  Däremot står det både i 2 Mos 20:1-17 och 5 Mos 5:6-21, att man skall arbeta 6 dagar och vila på den. Det anser jag mig följa, då jag vilar på den sjunde dagen, som för mig blir söndag då.. Det står la inte i skriften att sabbaten måste vara en lördag? Även om den enligt judisk tradition, varit på lördagar, så står det inte i skriften, fast du kanske anser att även den judiska traditionen är som kalle-anka? 🙂

 • @Rickard: Håller helt med, frälsta personer bör ha ett mer vårdat språk än sina hedniska motparter.

  – Har vi inte det? 😉

 • @Lars W:
  Nu var det faktiskt ordet ”svordom” jag använde – inte ordet ”svära”. Tycker du verkligen att en frälst person skall använda svordomar?

  Vad gäller om jag har någon bibel, så fick jag faktiskt min första i julklapp 1946.

 • Kärlekens väg
  1 Om jag talade både människors och änglars språk men inte hade kärlek,
  vore jag endast en ljudande malm eller en skrällande cymbal.*
  2 Och om jag ägde profetisk gåva
  och kände alla hemligheter
  och hade all kunskap,
  och om jag hade all tro så att jag kunde flytta berg
  men inte hade kärlek,
  så vore jag ingenting.
  3 Och om jag delade ut allt vad jag ägde
  och om jag offrade min kropp till att brännas,*
  men inte hade kärlek,
  så skulle jag ingenting vinna

 • @Michael Backman:

  Finner det intressant att en nykonverterad katolik har större förståelse för sabbatsfirande än många protestanter. För mig är det en del av att fullfölja reformationen att ”återställa” Herrens dag enligt Guds Ord istället för Konstantins (ord).

  Varje sann protestant borde egentligen löpa hela linan ut. Istället bli slutresultatet att vi snart inte har några egentliga protestanter kvar i Sverige, bara en massa protesterande katoliker.

  Jag gillar hur som helst Michaels generösa inställning till oss sabbatsfirare. Många av våra kommentatorer här har en del att lära av denna inställning.

  Sedan är det många på ”andra sidan” som behöver djupmeditera över 1 Kor 13 som jag nämnt så många gånger. Jag tror av hela mitt hjärta att vi kan ha rätt teologi men fel i hjärtat (och tvärt om). Som någon uttryckte sig (tror det var Hans Malmberg på ”Blå Korset” i Stockholm under 70 talet) – ”Sanning utan kärlek är brutalitet”.

  mvh
  Daniel

 • @Michael Backman:

  ”Jag anser inte att det hemskt att fira sabbat.”

  Jag förstår det. Du får ursäkta om det lät som att jag anklagade dig för det. Det är snarare vissa andra röster som faktiskt står för det budskapet. Och min frågeställning till anledningar (Bibliska samt logiska) att inte fira Sabbat är faktiskt helt genuin.

  Katekesen har jag dock ingen som helst respekt för 😉 Du kan lika gärna citera Kalle Anka eller Bhagavad Gita. Jag vill följa Guds Ord (Bibeln och Yeshua), inte småpåvarnas ord.

  Vad grundar ni tanken om att just Sabbaten, som ett av de tio orden, skulle vara en ceremonial-lag när dom andra 9 orden, uppenbarligen är moraliska bud?

  Och hur ställer du dig till Jesaja 66:22-23, där det tydligt framgår att Sabbaten skall firas även efter den nya jorden?
  22 Ty likasom de nya himlar och den nya jord, som jag vill göra, bliva beståndande inför mig, säger HERREN, så skall det ock vara med edra barn och med edert namn.

  23 Och nymånadsdag efter nymånadsdag och sabbatsdag efter sabbatsdag skall det ske, att allt kött kommer och tillbeder inför mig, säger HERREN.

  Eller menar ni att profeternas ord blivit upphävda?

  Isåfall kan jag hänvisa till Jesaja igen…
  Jesaja 55:11 så skall det ock vara med ordet som utgår ur min mun; det skall icke vända tillbaka till mig fåfängt utan att hava verkat, vad jag vill, och utfört det, vartill jag hade sänt ut det.

 • @Christian: ”Hur många gärningar hade rövaren på korset?”

  En.

  Som fastspikad gick det inte att varken fira sabbat eller ge tzedaka till änkorna. Däremot öppnade han munnen och erkände öppet sitt behov av Jeshuas förbarmande. Han tappade respekt från den andra rövaren.

 • micro skrev: Om du själv kan omvända dig från din synd behöver du inte Jesus. Utan synd är du redan frälst…..

  Jesus omvänder dig inte, det är du som skall omvända dig. Du verkar ha missförstått ett och annat.

  Jesu försoning är grunden för förlåtelsen, men omvändelsen har med dig att göra. Den egna viljan är inte bortkopplad. Den som vill han komme till mig, sa Jesus. Guds Ande medverkar naturligtvis i denna process, men människans vilja är en viktig del.

 • rebecca on 16 augusti, 2011 at 2:01 e m said:

  @micro:

  Om vi inte kan vända om, varför säger då Jesus (o Johannes o Paulus etc): Omvänd er??
  vi kan inte hitta vägen tillbaka till Gud, till en levande relation, också tron är en gåva…men vända om kan och ska vi själva! Det vill säga vilja det, att vända om= gå i en annan riktning.
  Egt handlar det inte om våra synder, de är bara en konsekvens av vårt uppror mot Gud…och eftersom de tär vi som är upproriska är det endast vi som kan sluta med det…

  @Derek:

  tack för ett sott skratt:
  Sabbaten är given till människan, sa Jesus. De som inte är människor kan lämna sabbaten därhän. (smiley)

 • @Derek:

  ”Biblisk frälsande tro är att först omvända sig från sin synd och sedan förtrösta på Guds frälsning genom Jesus Kristus.”

  Om du själv kan omvända dig från din synd behöver du inte Jesus. Utan synd är du redan frälst…..

 • MTC skriver: Sann tro resulterar i gärningar. Att inte följa Guds Ord är att missa målet = synd. Kan Gud välsigna medveten synd? Kan Gud välsigna dem som försöker att följa Hans Ord, smärtsamt medvetna om att vi dagligen syndar?

  Mycket bra uttryckt! Men all tro på Jesu försoning frälsar inte. Det handlar inte om en förståndsmässigt konstaterande att detta hänt, också de onda andarna tror (på detta).

  Biblisk frälsande tro är att först omvända sig från sin synd och sedan förtrösta på Guds frälsning genom Jesus Kristus. Apostlarnas undervisning visar hur vi skall leva och det kan aldrig vara fel att fira samma vilodag som de. Sabbaten är given till människan, sa Jesus. De som inte är människor kan lämna sabbaten därhän. (smiley)

 • @Christian:

  ”Nöjer mig med att konstatera att Jakob inte kan ha haft ett annat evangelium än Paulus.”

  Samtliga av Bibelns författare har samma evangelium. Sätt inte alltid Paulus i första rum, till bekostnad av dom andra. Man kan ju tycka att Yeshua/Jesus borde stå först i auktoritet om man ska sätta någon ”först”.

 • @Rickard:
  Jag anser inte att det hemskt att fira sabbat.
  Här är dock några ord från katekesen, och anledningen till varför jag väljer Söndag, före den judiska sabbaten.

  2174 Jesus uppstod från de döda ”den första veckodagen” (Matt 28:1; Mark 16:2; Luk 24:1; Joh 20:1). Som ”första dag” påminner Kristi uppståndelses dag om den första skapelsen. Som ”åttonde dag” som följer på sabbaten (jfr Mark 16:1; Matt 28:1) betecknar den nya skapelse som inletts med Kristi uppståndelse. För de kristna har den blivit den första av alla dagar, den främsta bland alla fester, Herrens dag (hê kyriakè hêmera, dies dominica), ”söndag”:

  Vi samlas alla söndagar därför att söndagen är den första dagen (efter den judiska sabbaten, men även den första dagen) då Gud drog fram materian ur mörkret och skapade världen, och därför att Jesus Kristus vår Frälsare då stod upp från de döda ( Justinus, Apologiae, 1, 67: PG 6, 429, 432).
  top
  Söndagen – sabbatens fulländning

  2175 Söndagen skiljer sig tydligt från sabbaten som den följer i kronologisk ordning varje vecka och vars ceremonialbud den ersätter för de kristna. Den fullbordar i Kristi påsk den judiska sabbatens andliga betydelse och förebådar människans eviga vila i Gud. Ty lagens gudstjänst förberedde Kristi mysterium och det som skedde där utformade något som kunde ge en antydan om Kristus (jfr I Kor 10:11):

  De som en gång levde enligt den gamla ordningen i världen har nått fram till det nya hoppet; de helgar inte längre sabbaten, utan Herrens dag, då vårt liv välsignades av honom genom hans död (Ignatius av Antiokia, Epistula ad Magnesios, 9, 1)

  2176 Att fira söndag är att rätta sig efter den moraliska lag som enligt naturens ordning är inskriven i människans hjärta ”att ägna Gud en yttre, synlig, offentlig och regelbunden dyrkan med det tecken som består av hans allomfattande välgärning mot människor” (Thomas av Aquino, Summa theologiae, II-II, 122, 4). Söndagsgudstjänsten fullgör det Gamla förbundets moraliska bud vars rytm och anda den tar i sin tjänst genom att varje vecka i liturgin hylla den som skapat och frälst sitt folk.

 • @Michael Backman:

  ”Men jag tycker det finns tillräckligt fog i skriften, för mig som hedning avstå detta firande, och andra judiska seder också, jag ser iaf inte att jag gör något fel. ”

  Jag har bara så fruktansvärt svårt att se varför man inte skulle vilja fira Sabbat. Har nog aldrig kommit på en enda bra anledning till varför…
  1, ära sin Gud på den dag Han avskilt redan sedan skapelseveckan
  2, total avkoppling från omvärlden/arbete/pengar
  3, umgås med trosyskon
  4, fokusera på Ordet, och studera det
  5, äta god mat
  … skulle vara något man vill medvetet ta avstånd ifrån/undvika/svartmåla ? Har du eller någon annan en god logisk och Biblisk anledning till varför firandet av Sabbaten är hemsk att fira, så upplys mig gärna.

  Glädjer mig att du respekterar mitt beslut att fira Sabbat iaf 🙂 Det är inte ofta man får höra 😉

 • @Rickard:
  Däremot så anser jag, enligt Apg 15 att jag inte inte behöver omskära mig, eller leva efter Judiska matregler.
  Därmed är det inte sagt att dessa matregler är dåliga att följa. Jag har full förståelse, för dem som väljer att avstå fläskkött, eller de som väljer att fira Sabbat på lördag.
  Om man anser att Sabbatsfirande gör att man lever närmare Kristus, och att detta firande gör att man får en förståelse hur Jesus själv levde. Jag menar, Jesus firade ju själv sabbat, så är det upp till var och en.
  Men jag tycker det finns tillräckligt fog i skriften, för mig som hedning avstå detta firande, och andra judiska seder också, jag ser iaf inte att jag gör något fel.

  Sen så är ju Jesu löften underbara. Se på liknelsen mellan den skriftlärde och tullindrivaren. Vem som var mest rättfärdig. Den skriftlärde kunde i ett enda ögonblick förändra allt, genom att ödmjuka sig. Då skulle ju hans nitiskhet till lagen inte var till nackdel för honom. Finns det en ödmjukhet i sinnet så är det enligt Jesus det mest relevanta. Därmed är en vilja och kärlek till lagen inte onödig.
  Det är väl ungefär så jag ser det…

 • @Lars W:
  Det hjälper inte att du förklarar vad helvete betyder, när du använder det på det sättet du gör så blir det en svordom!

 • @MyTwoCents:

  Så roligt att få hålla med dig så här mycket 🙂

  ”Kan Gud välsigna medveten synd? Kan Gud välsigna dem som försöker att följa Hans Ord, smärtsamt medvetna om att vi dagligen syndar?

  Jag ställer bara frågorna. Någon som vågar svara?”

  Gud välsigna synd.. Bara uttalandet i sig känns som en oxymoron, och kan inte heller komma ihåg något Bibelställe där Gud uppmuntrar till/belönar synd.

  Lämnar den andra, eftersom det känns som att jag redan besvarat den tidigare.

 • @Christian:

  ”F ö om Jakob skulle ha ett annat ”evangelium” än det Paulus predikade skulle han alltså hamna under det anathema som Paulus uttalar i Gal 1:8 över dem som predikar ett annat evangelium.”

  Ärligt talat så verkar det som att Paulus är den enda författaren du kan citera. Varför använder du enbart honom som ”standard” för vad som räknas som ”evangelium” ? Istället för att titta på vad samtliga författare i både NT och GT har att säga i frågan?

  Du hamnar ständigt i motsatsförhållanden mellan ’din Paulus’ och resten av Bibelns författare.

  ”Jo men Paulus säger… ”

 • @Christian:

  ”Tron allena” betyder inte ”därför måste du sluta göra goda gärningar så att du inte blir lagisk!!!”

  Capische?

  Sluta med absurdum-tankegången nu.

  Är man frälst så upplever man en förändring i sitt liv.

  Har man omvänt sig från sina synder kan man ju inte leva som man gjorde innan. Hur omvänd är man då på en skala mellan 1-25?

  Det säger sig självt. Och att bara använda en halv Paulus, för att säga det ”det är minsan hela evangeliet, att man inte längre får göra gott!” är ju bara katastrof.

  Läs hela Bibeln. Alla breven i NT, jämför med GT så ska du se att alla säger exakt samma sak.

  Och strunta inte alla de verser som säger det du inte vill veta av.. Då kan du lika gärna kasta ut hela Bibeln.

  Själv tänker jag ha folk som Yeshua, David, Abraham, Job och Daniel som tro-förebilder.. Inte den namnlösa ’rövaren på korset’… Även om det självklart är härligt att även han fick bli frälst 🙂

 • @MyTwoCents: ”Men det är ju ingen här som hävdar att rättfärdiggörelsen sker genom gärningar. Det är ju något som många försöker tillskriva oss som inte stämmer. Har haft en hel del kontakt med Tordan och inte uppfattat att han tror så heller.

  Tordan: Kan du bekräfta?”

  Ja definitivt.
  Rättfärdiggörelsen tar vi emot genom tron.

  Problemet med Christian och kanske andra här, är att de tar upp en rättfärdighetdiskussion i denna Sabbatsdiskussion och vill därigenom skapa ett alibi att ”slippa” behöva förändra något i samband därmed. Rättfärdiggörelsen är en sak, och att leva ut sin tro är nästa sak. De repeterar envetet Paulus uppgörelse med proselyter i Galatien som försökte villkora rättfärdiggörelsen med judisk konvertering för hedningar, och ”glömmer” elegant Jakobs uppgörelse med dem som satte tron i högsätet men försummande sin livsföring.

 • @Michael Backman:

  Väl talat.

  1 Johannes 2:3-4 “Därav veta vi att vi hava lärt känna honom, därav att vi hålla hans bud. Den som säger sig hava lärt känna honom och icke håller hans bud, han är en lögnare och i honom är icke sanningen.”

  Finns ärligt talat inget som helst motsatsförhållande mellan GT och NT. Det är inte heller två olika gudar som talar. Det är samma eviga Gud, med samma heliga karaktär rakt igenom.

 • @MyTwoCents:

  Allmänt väl talat.

  Förstår inte varför ”tron allena” måste betyda ”allergi mot Guds bud”. Vad har man då för tro? Jag tror på en Gud som faktiskt vill oss väl, som inte är flamsig och byter tillvägagångssätt, som är evig, som är rättfärdig i alla sina handlingar… osv osv osv.

  Varför skulle en sån Gud först ge oss en Undervisning/Torah, och sen göra allt i sin makt för att vi ska slippa bli undervisade?

  Det köper jag inte ett dugg.

 • Christian, du säger att Paulus anser att vi är fria från lagen och därför inte skall praktisera den.

  Fråga: Eftersom jag tror att du inte anser att de övriga nio buden inte skall praktiseras av en genom tron rättfärdig människa, hur vet du att det är just sabbatsbudet som inte skall praktiseras?

 • Luther hade sina goda skäl v g Jakobs brev men jag ska inte gå in på dem nu v g till exempel dess judekristna bakgrund, kanonfrågan, antilegoumenäs underordnade ställning i förhållande till homolegoumenä i den tidiga kyrkan, brevets upptagande i samband med motreformationens Trient etc.

  Nöjer mig med att konstatera att Jakob inte kan ha haft ett annat evangelium än Paulus.

 • @Christian:

  Vi går runt i cirklar. Du slår hela tiden in öppna dörrar. Klart jag håller med Luther ”tro allena”. Men det är ett allmänt faktum att Luther inte gillade Jakobs brev. Vi behöver inte göra en stor höna av det. Som jag sade till Michael så tror jag Luthers reaktion, delvis var en motreaktion, mot den gärningslära som var utbredd genom RKK.

  Som så ofta upptäcker vi en sida av myntet men glömmer ”andra sidan”. Efter vårt möte med Jesus menar bl.a. Jakob att vår tro är död om den inte resulterar i gärningar. Ungefär som att säga till din fru att du älskar henne men aldrig visa det med en kram, puss eller på annat sätt 🙂

  Många verkar ha liknande problem med lag och nåd. – Två sidor av samma mynt. Många väljer att bara titta på ena sidan myntet men missar att båda sidor är en del av samma mynt.

  Sann tro resulterar i gärningar. Att inte följa Guds Ord är att missa målet = synd. Kan Gud välsigna medveten synd? Kan Gud välsigna dem som försöker att följa Hans Ord, smärtsamt medvetna om att vi dagligen syndar?

  Jag ställer bara frågorna. Någon som vågar svara?

  mvh
  Daniel

 • @MTC
  Nu blir jag orolig för dig… 🙂

  Menar du på fullt allvar att Luther skulle missförstått rättfärdiggörelsen, genom tro och tro allena? D v s det som är kärnan i all protestantisk kristendom. Reformatorerna hävdade ju:

  Den bibliska läran om rättfärdiggörelsen genom tron är den artikel med vilken kyrkan står och faller (articulus stantis et cadentis ecclesiae).

  F ö är det en missuppfattning att Luther skiljde på tro och gärningar på det sätt ni framställer det i a f. I sitt företal till Romarbrevet skriver han:

  Men tron är ett Guds verk i oss, vilket förvandlar oss och föder oss på nytt av Gud (Joh. 1:13) och dödar den gamle Adam, gör oss till helt andra människor i hjärta, håg, sinne och alla krafter och för den helige Ande med sig. Ja, tron är ett levande, ivrigt, verksamt, mäktigt ting, så att det är omöjligt, att den inte oavlåtligt skulle verka vad som är gott. Den frågar inte heller, om man skall göra goda gärningar, utan innan man frågar har den gjort dem och är alltid sysselsatt med det. Men den som inte gör sådana gärningar, han har ingen tro, han famlar och ser sig omkring efter tro och goda gärningar. Han vet varken vad tro eller goda gärningar är, men pratar och orerar en massa om tron och de goda gärningarna.

  Det är alltså omöjligt att skilja tro och gärningar åt. Ja, det är lika omöjligt som att skilja värme och ljus från elden

  Som vanligt tar Luther i allt vad han orkar… Det hindrar honom dock inte att i nästa stycke skriva:

  Tron är en levande och dristig förtröstan på Guds nåd, så viss att man tusen gånger kunde dö för den.

  Det är alltså endast denna förtröstan på Guds nåd som rättfärdiggör inte de efterföljande gärningarna som sådana, vilket rövaren på korset är ett exempel på.

 • @Christian: Hur många gärningar hade rövaren på korset?

  – De gärningar, som var missgärningar, var säkert några till antalet eftersom han hängde på korset. Tror säkert att han var rätt medveten om dem också, men vi får inte se vad som stod på anslaget ovanför honom, eftersom Polaroid inte var uppfunnet på den tiden? 😉

 • Christian: Antingen är rättfärdiggörelsen genom tro allena för alla eller genom gärningar för alla.

  Men det är ju ingen här som hävdar att rättfärdiggörelsen sker genom gärningar. Det är ju något som många försöker tillskriva oss som inte stämmer. Har haft en hel del kontakt med Tordan och inte uppfattat att han tror så heller.

  Tordan: Kan du bekräfta?

  mvh
  Daniel

 • @Michael Backman:

  Well put Micke!

  Vi är nu inne på Luthers svaga punkt (kanske man inte skulle ”erkänna” för en katolik 🙂 )

  Luther kallade Jakobs brev för ”halm och strå” och hade nog helst velat riva ut hela boken ur NT.

  Givetvis reagerade Luther på sin tid på en överbetoning vg gärningar och en gärningslära som indirekt eller direkt var kopplad till frälsningen. Men det är en annan diskussion. Sanningen ligger så ofta mitt emellan två diken så låt oss hålla oss mitt på vägen.

  mvh
  Daniel

 • @MTC
  Min kommentar om rövaren på korset var riktad till Tordan som med hänvisning till Jakobs brev i a f tycktes hävda att gärningar var nödvändiga för rättfärdiggörelsen.

  Poängen är att om rövaren blev frälst utan gärningar genom tro på Kristus allena, så gäller det alla. Om han blev det, så blir alltså även vi det. Gud hade ingen specialfrälsning för honom.

  Antingen är rättfärdiggörelsen genom tro allena för alla eller genom gärningar för alla. Det finns inte något mellanting även om katoliker m fl hävdar att det behövs tro+gärningar vilket ytterst sett blir sak samma. Det är alltså av största vikt att göra denna distinktion.

  V g Jakobs brev så menar jag att han skiljer på levande, frälsande och död tro. Med den förra följer gärningar; en tro som är verksam i kärlek. Den senare är endast en försanthållande tro som inte föder på nytt.

  F ö om Jakob skulle ha ett annat ”evangelium” än det Paulus predikade skulle han alltså hamna under det anathema som Paulus uttalar i Gal 1:8 över dem som predikar ett annat evangelium.

  Men den som utan att bygga på gärningar tror på honom som förklarar den ogudaktige rättfärdig, honom räknas hans tro till rättfärdighet. Därför prisar också David den människa salig, som Gud tillräknar rättfärdighet utan gärningar:

 • @Christian:
  Bara för det att det går att bli frälst på detta sätt, så innebär väl inte det att alla vandrar den vägen som rövaren?

  Förväntar inte herren mer av oss, som fått möta honom tidigare?

  1 Johannes 2:3-4 “Därav veta vi att vi hava lärt känna honom, därav att vi hålla hans bud. Den som säger sig hava lärt känna honom och icke håller hans bud, han är en lögnare och i honom är icke sanningen.”

  ”Ty intet gott träd finnes, som bär dålig frukt, och lika litet finnes något dåligt träd som bär god frukt;” (Luk. 6:43)

  ’Sannerligen säger jag eder: Vadhelst I icke haven gjort mot en av dessa minsta, det haven I ej heller gjort mot mig.’ (Matt 25:45)

  För min del så handlar det, väl inte om att jag är mer ”frälst” för att jag går runt och är snäll mot alla, eller för att jag håller lagen.
  Men jag tror dock att Guds ande genom mig, driver mig mot att vara mer kärleksfull mot mina medmänniskor, och se Kristi kärlek till min nästa.
  Det är ju liksom en frukt, av att Gud sått sitt frö i mitt hjärta. Det som Gud sår kommer att växa, och få konsekvenser i mitt liv.

  Är jag mer ”frälst” för att jag lyder min kallelse och låter mig ledas? Det kan jag givetvis aldrig svara på, men jag tror att mitt möte med Gud i himlen kan upplevas lite olika beroende på hur jag förvaltat det han givit mig.
  I mitt liv så har jag därför lite svårt att skilja på gärningar och tron på det sättet som Luther gjorde. Även om det säkerligen är möjligt att bli frälst som rövaren på korset, så kan jag ju inte leva mitt liv efter dom premisserna..

 • micro: Och jag pratar INTE om frälsning utan om välsignelsen som jag inte får ihop med lagbrott.

  Det var ovan kommentar jag refererar till. Ingen är gladare än jag om jag missförstod den.

  Kan du utveckla vad du menade med den? (kommentaren?)

  mvh
  Daniel

 • @MyTwoCents:

  ”Nu tappar du mig. Du hävdar alltså att det skulle vara ett lagbrott att hedra bibelns vilodag istället för Konstantins? Hur kommer du fram till det? Hur kan det vara ett lagbrott inte följa katolska kyrkans egna korrigering av Guds Ord? Gör det inte oss till de ultimata protestanterna? :-)”

  Var skriver jag nåt sånt??

 • @micro:

  Nu tappar du mig. Du hävdar alltså att det skulle vara ett lagbrott att hedra bibelns vilodag istället för Konstantins? Hur kommer du fram till det? Hur kan det vara ett lagbrott inte följa katolska kyrkans egna korrigering av Guds Ord? Gör det inte oss till de ultimata protestanterna? 🙂

  Hur som helst, frälsningsavgörande eller grund för välsignelse, ”.. vill du inte inse, du tanklösa människa, att tron utan gärningar är död?…” Jak 2:20

  /D

 • @Christian

  Jesus uppfyllde sabbatsbudet till fullo enligt Guds avsikt med budet, inte så som farriserna m.fl tolkat budet!

  Markus kap 7:1-10 talar jesus om att skilja på att uppfylla/följa/lyda torah (Guds lag/regler/vilja) och MÄNNISKORS lag, vilket farriserna m.fl ägnat sig åt. Kallas hallakitiska nivåer (av hallach) där judarna gjort en tolkning av skriften med tillägg. Ex: ”koka inte en killing i hans moders mjölk” blir ta minst två timmar mellan köttintag och mejeriprodutsintag, samt ha en diskmaskin till varje kärl som används för dessa ändamål, osv!

  Vi måste hitta herrens avsikt med varje instruktion, inte människors tolkningar. (givetvis omöjligt att göra detta til fullo, men vår strävan bör vara detta!)

 • Christian och Micro, nu får ni ge er. Det är väl ganska självklart att rövaren på korset inte hann med några gärningar? Vill ni göra detta till ledstjärna för vår vandring med Herren? En man som blev frälst i sista stund?

  Jag har inte hört någon här, inte ens de mest fanatiska kommentatorerna hävda att vi blir frälsta genom gärningar. Måhända har ni rivit ut nedan verser ur er bibel?

  Jak 2:17 Så är också tron i sig själv död, när den är utan gärningar.

  Jak 2:18 Nu säger kanske någon: ”Du har tro.” – Ja, men jag har också gärningar. Visa mig din tro utan gärningar, så skall visa dig min tro genom mina gärningar.

  Jak 2:20 Men vill du inte inse, du tanklösa människa, att tron utan gärningar är död?

  Jak 2:26 Liksom kroppen utan ande är död, så är tron utan gärningar död.

  Skyddsnätet för att ingen skall tro att gärningar frälser oss hittar vi givetvis här:

  Rom 9:32 Varför? Därför att de inte sökte rättfärdigheten av tro, utan tänkte sig kunna vinna rättfärdigheten genom gärningar. De har snubblat på stötestenen…

  Som sagt, jag följer inte HERRENS bud för att BLI frälst utan för att jag ÄR det.

  mvh
  /D

 • @mirre:

  Jag sammanblandade dig med ”micro” men det spelar ingen roll. Ni tjänar samme ”herre”.

  ”(Jag mår förresten prima till kropp och själ sedan jag slutade med det förbannade svinätandet. Hallelujah!)”

  ”De som låta inviga sig och rena sig till gudstjänst i lustgårdar[1], anförda av en som står där i mitten, de som äta svinkött och annan styggelse, ja, också möss, de skola allasammans förgås, säger HERREN.”
  (Jes. 66:17)

  Att förgås – är inte det en förbannelse så säg!

 • @MyTwoCents:

  Du kan inte jämföra samhällets lagar med Guds lag…..vi har inget tillägg som säger ”bryter du mot ett så bryter du mot alla”.
  Enligt Bibeln så kan vi inte hålla lagen, i vårt hjärta gör vi inte detta…..alltså bryter vi mot den varje dag. Så min undran var varför skulle Gud välsigna dig då?

  Det kan ju hända att du håller lagen och är syndfri….då förstår jag välsignelsen och kan bara gratulera.

  Ang presenter som man ska öppna……var kommer det ifrån? Pingst eller? Kan inte tänka mig att det står i Bibeln.

  Jag vill inte ta nåt ifrån dig och är inte ett dugg arg.

  Kom på en sak, du håller inte hasighetsbegränsningen. Den är till för att skydda både dig och din nästa….du bryter mot kärleksbudet……
  Nää det verkar som om vissa tror att Gud välsignar sabbatsbudet och struntar i brott mot dom andra.
  Så framställer ni Gud i mina ögon.

 • Ludvig skrev: ”Trist att det ska bråkas så mycket om detta. Verkar som att stridstupparna på båda sidor missat att förmedla det viktigaste – att Gud är god.”

  Kan bara hålla med!

  Men se upp med dem som vill leda vidare till förnekandet av Herren Jesus Kristsu.

  /Kjell

 • @Leif:

  Lyssnare och begrundare är den stora bristvaran i dessa bloggar. Flertalet skriver först och tänker sedan verkar det som.

  Djävulens tjänare har ju orden ”lagda” s a s men det är en annan sak. Dessa är dessbättre borta när Millenium Kingdom tar sin början i vår värld – som väl är.

 • @Leif:

  Leif:
  ”Verkar som att stridstupparna på båda sidor missat att förmedla det viktigaste – att Gud är god.”

  Hur Han ter sig beror alldeles på vilken sida om Honom man befinner sig. Djävulens barn, tjänare och änglar uppfattar Honom givetvis som ”ond” och ”hård”.

  ”Det är förskräckligt att falla i den levande Gudens händer.”
  (Hebr. 10:31)

  ”Du tror att Gud är en. Däri gör du rätt; också de onda andarna tro det och bäva.”
  (Jak. 2:19)

 • @Ludvig: Verkar som att stridstupparna på båda sidor missat att förmedla det viktigaste – att Gud är god.

  – Det är väl inte så mycket bättre med panelhönsen som kacklar åt allt och alla?

 • Skrev lite kortfattat om sabbatsvinster för mer än ett år sedan. Efter att ha deltagit i sabbatsfirande hemma hos MTC ett par gånger.

  http://buggfix.blogspot.com/2010/05/manadens-buggfix-darfor-borde-alla.html

  Trist att det ska bråkas så mycket om detta. Verkar som att stridstupparna på båda sidor missat att förmedla det viktigaste – att Gud är god.

  ”Idel goda gåvor och idel fullkomliga skänker komma ned ovanifrån, från himlaljusens Fader, hos vilken ingen förändring äger rum och ingen växling av ljus och mörker.” (Jak 1:17, 1917 års översättning)

 • @Lars W: Nu minns jag huvudanledningen till att jag lämnade bloggsidorna:

  Att man gång på gång får förklara Ordet för en folkhop som inget vill begripa.

  – Man saknar inte kon förrän båset är borta!

  – Själv har jag fått nödsaka mig att ta hjälp från den Helige Ande för att få Ordet förklarat, för att begripa något? Joh 14:26

  – Det är många ”uppfostrare”, men få fäder! Rom 2:19!

 • @Christian: ”På den frälsande tron följer gärningar som dock inte har med densamma att göra…”

  Detta kallas för snick-snack Christian.

  Följer gärningarna på tron så har gärningarna med tron att göra. Men tron kommer först. Du lyckas inte med övertalningsförsöket.

  Noterar att vi inte får några citat från Jakobs brev i dina inlägg Christian. Det passar inte.

 • @Christian: ”Som sagt var står det i NT att vi ska fira sabbat?”

  Var står det i NT att vi inte skall stjäla?
  Var står det i NT att vi inte skall döda?
  Var står det i NT att vi skall hedra vår far och mor?
  Var står det i NT att vi inte skall ha begärelse till grannens fru eller Mercedes?

  Nåd och frid
  Micael

 • Har inte kollat Aletheia på att tag.

  Ser att det finns typ miljoner kommentarer i detta ämne. Ids inte läsa dem alla. Jag måste bara säga till dig MTC: Den Eviges rika välsignelse önskar jag dig.
  Stort tack för ditt vittnesbörd.
  Blev sååå välsignad när jag läste det.

  Nåd och frid
  Micael

 • @Derek:

  ”Om det är en motsättning mellan sabbaten och Kristus, så borde man förväntat sig att Jesus skulle varnat sina efterföljare för att hålla sabbaten. Jag finner inga sådana varningar.”

  Det är för att det existerar inte en enda varning för att hålla Guds bud 🙂 Däremot ganska många uppmaningar att göra det

  Vi har förvisso en varning i samband med Sabbaten i Matteus 24, Markus 13, Lukas 21

  Matt 24
  20 Men bedjen att eder flykt icke må ske om vintern eller på sabbaten.

  21 Ty då skall det bliva ’en stor vedermöda, vars like icke har förekommit allt ifrån världens begynnelse intill nu’, ej heller någonsin skall förekomma.

  22 Och om den tiden icke bleve förkortad, så skulle intet kött bliva frälst; men för de utvaldas skull skall den tiden bliva förkortad.

 • Christian skriver: Varför tror du att sabbatsfirande kallas skuggbild? Varför ställs detta i motsats till verkligheten själv Kristus?

  Jag tror inte att det ställs i motsats till Kristus. Om det hade varit att förneka Kristus att hålla sabbatsbudet skulle också apostlarna slutat att hålla sabbaten. Du kanske anser att de troende judar som hedningar inte beaktade sabbatsbudet i NT?

  Om det är en motsättning mellan sabbaten och Kristus, så borde man förväntat sig att Jesus skulle varnat sina efterföljare för att hålla sabbaten. Jag finner inga sådana varningar.

  Att NT saknar uppmaningar att hålla sabbaten, skulle kunna bero på att det var självklart på den tiden. Den negativism du uppvisar mot sabbaten kan ha senare datum.

 • @Christian:

  Att ”älska sin nästa..” är ett judiskt talesätt för den andra stentavlan i de tio orden, även kallade de tio budorden.

  Att ”älska Gud…” är ett judiskt talesätt för den första stentavlan i de tio orden, även kallade de tio budorden.

  Lägg märke till vem som säger vad till vem.

  Markus 12
  28 Då trädde en av de skriftlärde fram, en som hade hört deras ordskifte och förstått att han hade svarat dem väl. Denne frågade honom: »Vilket är det förnämsta av alla buden?»

  29 Jesus svarade: »Det förnämsta är detta: ’Hör, Israel! Herren, vår Gud, Herren är en.

  30 Och du skall älska Herren, din Gud, av allt ditt hjärta och av all din själ och av allt ditt förstånd och av all din kraft.’

  31 Därnäst kommer detta: ’Du skall älska din nästa såsom dig själv.’ Intet annat bud är större än dessa.»

  32 Då svarade den skriftlärde honom: »Mästare, du har i sanning rätt i vad du säger, att han är en, och att ingen annan är än han.

  33 Och att älska honom av allt sitt hjärta och av allt sitt förstånd och av all sin kraft och att älska sin nästa såsom sig själv, det är ’förmer än alla brännoffer och slaktoffer’.»

  34 Då nu Jesus märkte att han hade svarat förståndigt, sade han till honom: »Du är icke långt ifrån Guds rike.» Sedan dristade sig ingen att vidare ställa någon fråga på honom.

  Matteus 22
  35 och en av dem, som var lagklok, ville snärja honom och frågade:

  36 »Mästare, vilket är det yppersta budet i lagen?»

  37 Då svarade han honom: »’Du skall älska HERREN, din Gud, av allt ditt hjärta och av all din själ och av allt ditt förstånd.’

  38 Detta är det yppersta och förnämsta budet.

  39 Därnäst kommer ett som är detta likt: ’Du skall älska din nästa såsom dig själv.’

  40 På dessa två bud hänger hela lagen och profeterna

  Lukas 10
  25 Men en lagklok stod upp och ville snärja honom och sade: »Mästare, vad skall jag göra för att få evigt liv till arvedel?»

  26 Då sade han (Jesus) till honom (den lagkloka): »Vad är skrivet i lagen? Huru läser du?»

  27 Han (den lagkloka) svarade och sade: »’Du skall älska Herren, din Gud, av allt ditt hjärta och av all din själ och av all din kraft och av allt ditt förstånd och din nästa såsom dig själv.’»

  28 Han (Jesus) sade till honom (den lagkloka): »Rätt svarade du. Gör det, så får du leva,

  Åter igen, lägg märke till vem som säger vad till vem. Att ’Älska Gud’, och ’Älska Sin Nästa’ är nämligen precis vad de tio orden säger. Enligt både judendom och Yeshua/Jesus.

  Läs gärna 5 Mosebok 6, 10, 11, 13, 20 och Josua 22 också. (citerar inte pga platsbrist)

 • @Derek:
  Ägna sig åt lagen = att fokusera på lagens yttre bud och förbud.

  Att uppfylla lagen är att älska sin nästa som sig själv enligt Gal 5:14 inte omskärelse, sabbat, högtider etc

 • Rick_ard
  Finns nat.vis ingen motsättning mellan Herrens apostel och Herren Jesus själv. Paulus fick ju det evangelium han förkunnade genom en uppenbarelse direkt från Jesus.

  11 Jag vill göra klart för er, bröder, att det evangelium som jag har predikat inte kommer från människor. 12 Jag har inte fått det eller lärt mig det av någon människa. Jag har tagit emot det genom en uppenbarelse från Jesus Kristus.

  De NT-liga budet är inte detsamma som lagen i GT:

  Och detta är hans bud, att vi skall tro på hans Son Jesu Kristi namn och älska varandra så som han har befallt oss.

  Jesus menar nat.vis inget annat i Mt 19:17 Men vill du ingå i livet, så håll budenän Paulus skriver i Rom 3:19

  Men vi vet att allt vad lagen säger, det talar den till dem som har lagen, för att var mun skall stoppas till och hela världen stå med skuld inför Gud.

  I så fall skulle alltså det evangelium Paulus predikade, rättfärdiggörelse genom tro, stå i rak motsats mot vad den Herre som gav honom det själv lärde.

  Är det så du tror alltså, att Jesus lärde frälsning genom gärningar alltså….?

 • Christian skriver: Varför säger Paulus att vi har blivit dödade från lagen? Om vi är döda från något ska vi då ägna oss åt det?

  Sabbaten ingår väl i de tio budorden. Har vi blivit dödade så att vi inte skall lyda sabbatsbudet, hur går det då om vi lyder de övriga buden?

  Eller har vi endast blivit dödade från att hålla sabbatsbudet? Jag förstår inte din logik.

 • @Derek:
  Varför tror du att sabbatsfirande kallas skuggbild? Varför ställs detta i motsats till verkligheten själv Kristus?

  Varför säger Paulus att vi har blivit dödade från lagen? Om vi är döda från något ska vi då ägna oss åt det?

  Ja om det tar fokus från Jesus och det fullbordade verket och får karaktären av självvald gudstjänst. D v s att man tror att man på något sätt blir bättre eller mer rättfärdig eller helig i o m det. Jag menar att det finns en risk förknippad med det.

 • @Christian:

  Konstigt att vi ständigt blir varnade för laglöshet och avfall från tron, men aldrig blir varnade för att hålla Guds bud.

  Du citerar alltid Paulus av någon anledning. Har du belägg för att Yeshua/Jesus någonsin uppmanat någon till att upphäva bud? Eller att någon av profeterna hänvisar till den kommande Messias, som ska upphäva lagen och göra allt som Fadern sagt förbjudet att följa?

  Får väl åter igen citera ett -litet urval- av verser som talar om just lagen från NT. (Eftersom du tydligen råkade blunda sist dom citerades)

  Uppenbarelseboken 14:12 Här gäller det för de heliga att hava ståndaktighet, för dem som hålla Guds bud och bevara tron på Jesus.» (here are they that keep the commandments of God)

  1 Johannesbrevet 5:2 Därför, när vi älska Gud och hålla hans bud, då veta vi att vi älska Guds barn. (when we love God, and keep his commandments)

  1 Johannesbrevet 5:3 Ty däri består kärleken till Gud, att vi hålla hans bud; och hans bud äro icke tunga. (that we keep his commandments)

  1 Korinthierbrevet 7:19 Det kommer icke an på om någon är omskuren eller oomskuren; allt beror på huruvida han håller Guds bud. (but the keeping of the commandments of God)

  Matteus 19:17 Han sade till honom: »Varför frågar du mig om vad som är gott? En finnes som är god. Men vill du ingå i livet, så håll buden.» (but if thou wilt enter into life, keep the commandments.)

  Uppenbarelseboken 12:17 Och draken vredgades än mer på kvinnan och gick åstad för att föra krig mot de övriga av hennes säd, mot dem som hålla Guds bud och hava Jesu vittnesbörd. (which keep the commandments of God)

  Men har man ”Paulus” som mästare istället för Yeshua/Jesus så är det lätt hänt att man ignorerar resten av vittnesbörden i NT, och sätter upp ett motsatsförhållande mellan Tanach (GT) och NT som inte finns.

 • Christian skrev: De gärningar som följer på den frälsande tron karakteriseras av kärlek.

  Ursäkta mina frågor, men kan man inte fira sabbat av kärlek till Jesus, fast det är en skuggbild på det som skall komma?

  Jag får uppfattningen att du är emot sabbatsfirande. Stämmer det?

 • @Derek:
  Nja, inte nödvändigtvis. Paulus säger att sabbatsfirande bara är en skugga av verkligheten. Varför ska vi ägna oss åt skuggbilder när vi har verkligheteh själv i Kristus.

  …eller ifråga om högtid eller nymånad eller sabbat. Allt detta är bara en skugga av det som skulle komma, men verkligheten själv är Kristus

  De gärningar som följer på den frälsande tron karakteriseras av kärlek. Paulus säger

  Ty i Kristus Jesus beror det inte på om vi är omskurna eller oomskurna, utan om vi har en tro som är verksam i kärlek (Gal 5:6)

  D v s det spelar ingen roll om vi håller lagen eller inte utan det som betyder något är om vi har en tro. Tron allena rättfärdiggör från början till slut. Tron är verksam i kärlek dock inte som att den senare rättfärdiggör, i så fall blir det ju yttterst sett gärningar.

  Ni är kallade till frihet, bröder. Använd bara inte friheten så att den onda naturen får något tillfälle, utan tjäna varandra i kärlek (Gal 5:13)

  Motfråga: var står det i NT att vi ska fira sabbat? Jesus själv var ju uppenbarligen inte helt strikt v g sabbatsbudet:

  Då blev judarna ännu ivrigare att döda honom, eftersom han inte bara upphävde sabbaten utan också sade att Gud var hans Fader och gjorde sig själv lik Gud (Joh 5:18)

 • @Lars W:

  Du behöver faktiskt inte göra saken värre, du skulle ju kunna be om ursäkt att du använder uttryck som inte ger ett dugg gott sken över de andra som firar Sabbat ärligt talat…

 • @Tordan:

  Nu minns jag huvudanledningen till att jag lämnade bloggsidorna:

  Att man gång på gång får förklara Ordet för en folkhop som inget vill begripa.

  Tack och adjö på ett tag.

 • @mirre:

  Du visar gång på gång att du går Åklagarens* ärenden. Vet du vad svära är i biblisk mening?

  * Åklagare, se Bibelns ordförklaringar och sakupplysningar.

 • rebecca on 15 augusti, 2011 at 6:42 e m said:

  Derek, jag tror faktiskt det, därför att den frälsande tron utmynnar i kärleksgärningar…mot vår nästa…men Ockcå mot vår Gud.
  När Gud, YVHV ville få sitt folk fri ur Egypten, sa Han (genom Mose): släpp mitt folk så de kan fira gudstänst åt mig!
  Först frälste han dem, och gudstjänsten är en tacksamhet mot Gud som frälst oss. Tacksamheten yttrar sig att vi ärar Honom…och håller hans bud, bland vilka sabbaten är en. Vi ärar Honom genom att vila tillsammans med honom, umgås med honom och varandra, håller måltid med honom och gläder oss
  FÖR ATT VI ÄLSKAR HONOM!
  (inte för att vi vill säkra oss en plats i himlen!!!)

 • Vänner. Bibeln talar inte om vilodag, bara om sabbat, vilket r namnet på en veckodag (7:e enligt skriftens räkning)! Jämför med kalendrar i Spanien, Italien & många fler så heter lördagen sabbato el liknande! Då faller allt resonemang om att ta en annan dag platt. En lördag kan inte bli söndag eller onsdag!
  OBS: anser dock att gudstjänst är ok på sön, men att det inte är sabbat!

 • @MyTwoCents:
  Kan vi som är i Kristus genom tron bli mer välsignade än vi redan är…?:

  Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader, som i Kristus har välsignat oss med all den himmelska världens andliga välsignelse (Ef 1:3)

  Paulus deklarar klart och tydligt att välsignelsen kommer endast av tro och inte av laggärningar:

  Endast det vill jag veta: tog ni emot Anden genom att hålla lagen eller genom att lyssna i tro?

  Och då Skriften förutsåg att Gud skulle förklara hedningarna rättfärdiga av tro, förkunnade den i förväg detta glada budskap för Abraham: I dig skall alla folk bli välsignade. Alltså blir de som tror välsignade tillsammans med Abraham som trodde.

  Vi friköptes (från lagens förbannelse), för att den välsignelse Abraham fått skulle i Jesus Kristus komma till hedningarna och för att vi genom tron skulle få den utlovade Anden (Gal 3:2, 8-9, 14)

 • @MyTwoCents:

  ”Point taken. Samtidigt är jag smärtsamt medveten om att, som sagt, egenrättfärdigheten står alltid och knackar på dörren. Denna egenrättfärdighet har stött bort fler än attraherat, tyvärr.”

  Point taken, det var väldigt länge sedan man hörde 🙂 Tumme upp!

  Denna ’egenrättfärdighet’, som du så ofta påpekar, håller jag helt med om att det är väldigt illa (och direkt obibliskt). Dock bör man ju inte hamna i det andra träsket/diket, ’nollrättfärdighet’.

  Endast tron på Yeshua felfria offer duger för frälsning. Sen är det faktiskt dags att börja leva i enlighet med Guds vilja. Vilken takt man vandrar i på den vägen, är väldigt individuellt. Men jag tror faktiskt inte det spelar så jättestor roll (vilken hastighet man går med), så länge man vandrar åt rätt håll, och älskar den Gud som skapat oss alla.

  1 Johannesbrevet 5
  1 Var och en som tror att Jesus är Kristus, han är född av Gud; och var och en som älskar honom som födde, han älskar ock den som är född av honom.

  2 Därför, när vi älska Gud och hålla hans bud, då veta vi att vi älska Guds barn.

  3 Ty däri består kärleken till Gud, att vi hålla hans bud; och hans bud äro icke tunga.

  Råkade även hitta dessa ord när jag letade efter något annat… För att gå tillbaka till ”välsignelser i samband med Sabbat”
  5 Mosebok 11
  26 Se, jag förelägger eder i dag välsignelse och förbannelse:

  27 välsignelse, om I hören HERRENS eder Guds, bud, som jag i dag giver eder,

  28 och förbannelse, om I icke hören HERRENS, eder Guds, bud, utan viken av ifrån den väg jag i dag bjuder eder gå och följen efter andra gudar, som I icke kännen.

  Blir inte så mycket tydligare än så ärligt talat.

  Och jag kan också personligen intyga att fira Sabbaten i den mån man kan, är en väldig välsignelse.

 • Christian skrev: Den frälsande tron har gärningar, vilket är vad Jakob vill framhäva.

  Skulle dessa gärningar kunna inkludera ett sabbatsfirande? Eller är detta inte inräknat i det Jakob menar med ”gärningar”.
  Tacksam för svar från en som undrar.

 • @Anpassa er inte:

  Gör dig inte fånigare än du behöver 😉 Jag tycker defintivt inte att lagen är hemsk. Tvärtom, anser jag den vara den mest perfekta formen av regelverk för rättfärdigt leverne som mänskligheten någonsin fått ta del av. Och jag hoppas verkligen att evigheten kommer vara helt fri från mord, otrohet, stöld, lögner, avgudar etc.

  Jag hoppas även att Guds löfte i Jesaja 66 inte var en bluff.
  22 Ty likasom de nya himlar och den nya jord, som jag vill göra, bliva beståndande inför mig, säger HERREN, så skall det ock vara med edra barn och med edert namn.

  23 Och nymånadsdag efter nymånadsdag och sabbatsdag efter sabbatsdag skall det ske, att allt kött kommer och tillbeder inför mig, säger HERREN.

 • @Rickard:

  Point taken. Samtidigt är jag smärtsamt medveten om att, som sagt, egenrättfärdigheten står alltid och knackar på dörren. Denna egenrättfärdighet har stött bort fler än attraherat, tyvärr.

  Sedan är det viktigt att särskilja på ”teologiska frågor” som är frälsningsavgörande (eller kan vara det) och andra frågor. Vi behöver inte bygga upp några onödiga murar mellan dem som inte förstår vitsen med att hedra HERRENS högtider och dem som gör det. Allt är nåd i slutändan ändå.

  Jag ser Christian som en dyrbar broder i Kristus och kärleken till mina bröder är lika viktig som andra aspekter i mitt liv som troende. Det behöver inte resultera i att vi blir flummiga. Därmed är de bibelord du citerar viktiga för alla som inte önskar slänga GT på historiens skräphög utan förstår att NT förklarar GT och GT ger ljus över NT.

  /D

 • Anpassa er inte on 15 augusti, 2011 at 4:46 e m said:

  Rickard: @Christian: ”Det handlar givetvis inte om att vi ska bryta mot den och leva hursomhelst, som en del försöker få det till. Nej vi ska vandra i tro och kärlek…Den frälsande tron har gärningar”Om du verkligen tror det, så är det ju kanonbra. Däremot så möts man väldigt ofta av attityden att lagen skulle vara något hemskt. Isåfall riktar jag om mitt tidigare inlägg till de som faktiskt tror så (orkar inte nämna några namn)Och om man spenderar en dag med att t.ex. inte vara otrogen, inte ljuger om människor eller inte stjäl deras saker, så är man ofrälst och förtappad, som försöker förtjäna sin frälsning genom hemska laggärningar. Det är nämligen exakt den attityd som dyker upp så fort Sabbaten kommer på tal av någon konstig anledning. Varför det nu skulle vara så hemskt att dedikera en dag i veckan åt sin Gud, den dag Han själv avskilde redan i skapelseveckan.Evangelium (av grekiska εύαγγέλιoν ”goda nyheter”, ”glatt budskap” eller ”glädjebud”).- Att Yeshua kommit för att uppfylla (inte upphäva) det som är Skrivet tycker jag är minst sagt väldigt goda nyheter.

  Att du tycker att lagen är hemsk för stå för dig. Du säger att du inte ”orkar nämna några namn”. Vad säger lagen om lättja?

 • @MyTwoCents:

  Klart man blir välsignad om man följer Gud. Det tycker jag inte du ska förminska.

  3 Mosebok 26
  2 Mina sabbater skolen I hålla, och för min helgedom skolen I hava fruktan. Jag är HERREN.

  3 Om I vandren efter mina stadgar och hållen mina bud och gören efter dem,

  4 så skall jag giva eder regn i rätt tid, så att jorden giver sin gröda och träden på marken bära sin frukt.

  5 Och trösktiden skall hos eder räcka intill vinbärgningen, och vinbärgningen skall räcka intill såningstiden, och I skolen hava bröd nog att äta och skolen bo trygga i edert land.

  6 Och jag skall skaffa frid i landet, och I skolen få ro, och ingen skall förskräcka eder. Jag skall göra slut på vilddjuren i landet, och intet svärd skall gå fram genom edert land.

  7 I skolen jaga edra fiender framför eder, och de skola falla för edra svärd.

  8 Fem av eder skola jaga hundra framför sig, och hundra av eder skola jaga tiotusen, och edra fiender skola falla för edra svärd.

  9 Och jag skall vända mig till eder och göra eder fruktsamma och för öka eder, och jag skall upprätthålla mitt förbund med eder.

  10 Och gammal gröda, som länge har legat inne, skolen I hava att äta; I skolen nödgas skaffa den gamla undan för den nya.

  11 Och jag skall uppresa min boning mitt ibland eder, och min själ skall icke försmå eder.

  12 Jag skall vandra mitt ibland eder och vara eder Gud, och I skolen vara mitt folk.

  13 Jag är HERREN, eder Gud, som förde eder ut ur Egyptens land, för att I icke skullen vara trälar där; och jag har brutit sönder edert ok och låtit eder gå med upprätt huvud.

  14 Men om I icke hören mig och icke gören efter alla dessa bud,

  15 om I förkasten mina stadgar, och om edra själar försmå mina rätter, så att I icke gören efter alla mina bud, utan bryten mitt förbund,

  16 då skall ock jag handla på samma sätt mot eder: jag skall hemsöka eder med förskräckliga olyckor, med tärande sjukdom och feber, så att edra ögon försmäkta och eder själ förtvinar; och I skolen förgäves så eder säd, ty edra fiender skola äta den.

  17 Jag skall vända mitt ansikte mot eder, och I skolen bliva slagna av edra fiender; och de som hata eder skola råda över eder, och I skolen fly, om ock ingen förföljer eder.

  18 Om I, detta oaktat, icke hören mig, så skall jag tukta eder sjufalt värre för edra synders skull.

  Inom programmering så kallas ett sånt här uttalande för ”if – then statement”. Vilket helt enkelt är ett konditionellt gensvar. ’Om du gör, så gör jag’.. på ren svenska.

  Detta är långt ifrån ett isolerat fenomen i Skriften. Och Gud är som vi alla borde veta, evig och fullständigt rättfärdig i alla sina handlingar.

 • Christian: Frågan var alltså om du anser att du blir välsignad just därför att du håller sabbatsbudet, d v s av laggärningen som sådan? D v s är vi mindre välsignade om vi inte håller sabbatsbudet?

  OK, jag förstår problematiken. Kanske skulle jag kunnat uttrycka mig annorlunda. Vet inte riktigt hur. What can I say? Jag anser att sabbatsfirandet berikar mitt andliga liv, mig personligen och min familj. Är det är bättre sätt att uttrycka sig?

  Du kanske upplever en välsignelse i att besöka Kanarieöarna varje julafton med familjen istället för att fira jul i sverige. Vet inte om jag behöver känna mig mindre välsignad för att jag istället åker till USA under samma period?

  Å andra sidan kan jag inte låta bli att vittna om ”välsignelsen” i sabbatsfirandet. Frågan är inte helt okomplicerad.

  Jag har upplevt liknande välsignelser på andra områden av mitt liv. Vad gör man?

  /D

 • Apo 24
  13 Ej heller kunna de inför dig bevisa det som de nu anklaga mig för.

  14 Men det bekänner jag för dig att jag, i enlighet med ’den vägen’, vilken de kalla en partimening, så tjänar mina fäders Gud, att jag tror allt vad som är skrivet i lagen och i profeterna,

  Jag har faktiskt exakt samma trosbekännelse som Paulus. Väldigt kort och koncis. Kraftfull.

 • @Christian:

  ”Det handlar givetvis inte om att vi ska bryta mot den och leva hursomhelst, som en del försöker få det till. Nej vi ska vandra i tro och kärlek…

  Den frälsande tron har gärningar”

  Om du verkligen tror det, så är det ju kanonbra. Däremot så möts man väldigt ofta av attityden att lagen skulle vara något hemskt. Isåfall riktar jag om mitt tidigare inlägg till de som faktiskt tror så (orkar inte nämna några namn)
  Och om man spenderar en dag med att t.ex. inte vara otrogen, inte ljuger om människor eller inte stjäl deras saker, så är man ofrälst och förtappad, som försöker förtjäna sin frälsning genom hemska laggärningar. Det är nämligen exakt den attityd som dyker upp så fort Sabbaten kommer på tal av någon konstig anledning. Varför det nu skulle vara så hemskt att dedikera en dag i veckan åt sin Gud, den dag Han själv avskilde redan i skapelseveckan.

  Evangelium (av grekiska εύαγγέλιoν ”goda nyheter”, ”glatt budskap” eller ”glädjebud”).
  – Att Yeshua kommit för att uppfylla (inte upphäva) det som är Skrivet tycker jag är minst sagt väldigt goda nyheter.

 • Rick _ar_d
  Som sagt läs gärna vad jag skriver tack innan du beskyller mig för något jag inte sagt. Dina beskyllningar är f ö desamma som Paulus fick utstå för det fria evangeliet av sina judaiserande motståndare och som han försvarade sig emot i t ex Rom 3 och 6.

  Det handlar givetvis inte om att vi ska bryta mot den och leva hursomhelst, som en del försöker få det till. Nej vi ska vandra i tro och kärlek…

  Den frälsande tron har gärningar

  F ö vidhåller jag att du inte verkar fatta vad evangelium är.

 • @mirre:

  Nä det är minst sagt tråkigt att han gör så. Får jag fråga om du någonsin träffat en kristen som varit felfri dock?
  Isåfall kanske det vore bra att sluta använda dåliga exempel, som representativa exempel 😉

 • Anpassa er inte on 15 augusti, 2011 at 2:19 e m said:

  Romarbrevet 3:8:

  Varför inte säga: ”Låt oss göra det onda, för att något gott skall komma av det?”
  Så säger man hånfullt om oss, och så påstår även somliga att vi lär. De skall få den dom som de förtjänar.”

 • MTC
  Nu var det inte jag som tog upp frågan utan Micro. Jag tyckte frågeställningen var intressant, d v s den om välsignelsen. Vi blir ju välsignade genom tron och inte av laggärningar. Du hävdade ju att du blev välsignad därför att du firade sabbaten och att du önskade oss andra denna välsignelse.

  Frågan var alltså om du anser att du blir välsignad just därför att du håller sabbatsbudet, d v s av laggärningen som sådan? D v s är vi mindre välsignade om vi inte håller sabbatsbudet?

 • @Lars W:

  Inte bara vindrickande utan svordom också………. inte ger det någon mersmak precis för oss ”icke sabbatsfirare”.

 • Vill mildra detta om Sabbat som ”bevis” på tron.
  Naturligtvis menar jag inte att vi ”måste” fira Sabbat. Det är ju upp till oss hur vi känner att vi vill och Gud vill så att det blir en välsignelse.

 • @Antonia Berglund:

  Jag frågar igen

  Tycker du det är hemskt att avsätta en dag i veckan, i enlighet med Guds Ord, för att ta det lugnt, läsa Bibeln, umgås med familj (andliga och vanliga), inte jobba, koppla bort omvärlden och prisa Gud i 25 timmar? Det gör inte jag, jag tycker det är världens bästa dag. Av uppenbara skäl. Så varför inte göra det som Yeshua/Jesus gjorde? Fira Sabbat på den dag som Gud avskilt?

 • @Lars W: ”Du kan leva ett synnerligen skraltigt och undermåligt liv sett ur ”Normens” synvinkel men ändå bli frälst och evigt salig. Det är viktigt att minnas!”

  Nu lutar vi lite år Nikolaiternas lära här.
  Dessa lärde att man kan ha en ’ren’ själ men leva i utsvävningar.

  Man bör rannsaka sig inför Ordet om Gud visar oss detta. Bättring.

 • @Christian: ”Det är dock tron allena som frälser från början till slut.”

  I Rom. 10:9-10 ser vi att tron gör mig rättfärdig, men bekännelsen (gensvaret) gör mig frälst.

  Om vi diskuterar dessa frågor i en tråd som handlar om Sabbatsfirande så utgår jag ifrån att det är Sabbatsfirande (gärningen) som är ämnet.

  Det är i det sammanhanget man inte får bortse från samspelet mellan handlingen som gensvaret och beviset på tron. ”Tron allena” är Luthers stridsrop när Luther stod i ”väpnad” konflikt med KK och frågan därför drevs till sin spets, lite in absurdum

 • @Christian:

  Din definition på ”evangelium” är tydligen ”laglöshet”. Något jag inte direkt rekommenderar.

  Jag tycker inte det är goda nyheter att anarki, laglöshet och upproriskhet mot Gud skulle vara det nya förhållningssättet. (Varför annars dessa ständiga utfall mot att vilja hålla Guds Ord?)

  Din definiton på ”nåd” verkar vara ”fortsätta leva i synd”. Något jag inte heller rekommenderar.

  Angående Paulus, så är det ganska intressant att den Paulus du predikar (jag menar att Paulus faktiskt håller med Yeshua i allt) står i motsats till den Yeshua som Bibeln talar om.

  Men jag har inga problem med Paulus Bibliska läror, som inte en enda gång uppmanar till att bryta något av Guds bud. Romarbrevet 7:12 Alltså är visserligen lagen helig, och budordet heligt och rättfärdigt och gott.
  Inget i lagen är annorlunda före och efter Jesu korsfästelse. (Om inte himmel och jord förgåtts sen sist jag tittade ut genom fönstret dvs, upplys mig om så är fallet!)
  Romarbrevet 7:7 Vad skola vi då säga? Är lagen synd? Bort det! Men synden skulle jag icke hava lärt känna, om icke genom lagen; ty jag hade icke vetat av begärelsen, om icke lagen hade sagt: »Du skall icke hava begärelse.»

  Uppenbarelseboken 14:12 Här gäller det för de heliga att hava ståndaktighet, för dem som hålla Guds bud och bevara tron på Jesus.» (here are they that keep the commandments of God)

  1 Johannesbrevet 5:2 Därför, när vi älska Gud och hålla hans bud, då veta vi att vi älska Guds barn.
  (when we love God, and keep his commandments)

  1 Johannesbrevet 5:3 Ty däri består kärleken till Gud, att vi hålla hans bud; och hans bud äro icke tunga. (that we keep his commandments)

  1 Korinthierbrevet 7:19 Det kommer icke an på om någon är omskuren eller oomskuren; allt beror på huruvida han håller Guds bud. (but the keeping of the commandments of God)

  Matteus 19:17 Han sade till honom: »Varför frågar du mig om vad som är gott? En finnes som är god. Men vill du ingå i livet, så håll buden.» (but if thou wilt enter into life, keep the commandments.)

  Uppenbarelseboken 12:17 Och draken vredgades än mer på kvinnan och gick åstad för att föra krig mot de övriga av hennes säd, mot dem som hålla Guds bud och hava Jesu vittnesbörd. (which keep the commandments of God)

  Draken är alltså arg på de som håller Guds bud? Varför då? Och i alla andra verser så ombeds vi hålla lagen.

  Jag tycker du borde se över vad det är du egentligen tror. Om du tror att Gud är en flamsig, ”hoppsan jag ändrar mig, det där blev ju inge bra”-figur, så har du definitivt fel gud. Gud är evig, Hans Ord är evigt och som Yeshua själv sade…
  Matteus 5
  17 I skolen icke mena att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har icke kommit för att upphäva, utan för att fullborda.

  18 Ty sannerligen säger jag eder: Intill dess himmel och jord förgås, skall icke den minsta bokstav, icke en enda prick av lagen förgås, förrän det allt har fullbordats.

  19 Därför, den som upphäver ett av de minsta bland dessa bud och lär människorna så, han skall räknas för en av de minsta i himmelriket; men den som håller dem och lär människorna så, han skall räknas för stor i himmelriket.

  Det är den Yeshua jag följer. Den som inte ignorerar över 80% av Bibeln för att bli mer populär hos människor, utan är Guds Ord, kommen i köttet.

 • @Antonia Berglund:

  Det får jag faktiskt inte alls, men det är ok ändå.

  @MyTwoCents:

  ”Som jag sagt förut: Jag försöker inte följa HERRENS bud för att BLI frälst utan för att jag ÄR frälst. Sedan har det blivit väldigt svårt att INTE göra det nu för tiden med tanke på att HERREN flyttat buden från tavlor av sten till mitt hjärta. Hur ska jag kunna välja bort Guds Ord när de är skrivna i mitt hjärta?”

  Kul att vi är 100% överens på den frågan 🙂

 • @rebecca:

  Amen. Tyvärr byter en del ut kyrkofädernas Tradition mot Judisk Tradition. Att få hednatroende att Judaisera är inte vad jag propagerar för. Intressant i sammanhanget är att ”lista ut” vad i Guds Ord som tillhör ALLT Guds folk (HERRENS högtider) och vad som anses vara judiska traditioner.

  Är å andra sidan inte 100% emot alla traditioner heller. Vi ser ju att Jesus tex hedrade det vi idag kallar hanukka (Tempelinvigningsfesten) trots att denna högtid inte är en av HERRENS högtider. D.v.s. Gud verkar ”tolerera” även mänskliga traditioner i det fall de inte går stick i stäv med Guds Ord. Vi bör dock vara extremt försiktiga med alla utombibliska traditioner men inte låsa oss för den skull heller…

  /D

 • @Christian:

  Jag tror nedan bibelord kom till eftersom troende då som nu gjorde lite olika val vg HERRENS högtider. (Märk väl att det är HERRENS högtider och inte JUDISKA högtider vi talar om)

  Kol 2:16 Låt därför ingen döma er för vad ni äter och dricker eller ifråga om högtid eller nymånad eller sabbat.

  Kan vi inte fria varandra med ovan bibelställe. D.v.s. jag dömer inte dig för att du INTE firar sabbat och du döer inte mig för att jag gör det?

  JAG SER (obs egen uppfattning) firandet av bl.a. Sabbat som en del av förlovningen med Messias. Lite som en förlovningsring med MESSIAS istället för KONSTANTIN som flyttade fram den bibliska sabbaten till söndagen. Det går att förlova sig utan förlovningsring. Jag väljer att bära ringen….

  @Håkan Nilsson:

  AMEN

  Christian: Modererad nu igen, varför?

  Den du svarade ligger i moderation, inget personligt. Vi sabbatsfirare behöver lite mothugg från sådana som dig för att hjälpa till att balansera oss 🙂 Egenrättfärdigheten står och knackar på dörren 24 timmar om dygnet ….

  ALLA:

  Som jag sagt förut: Jag försöker inte följa HERRENS bud för att BLI frälst utan för att jag ÄR frälst. Sedan har det blivit väldigt svårt att INTE göra det nu för tiden med tanke på att HERREN flyttat buden från tavlor av sten till mitt hjärta. Hur ska jag kunna välja bort Guds Ord när de är skrivna i mitt hjärta?

  mvh
  Daniel

 • @Lars W: En leasa för själen, dina ord.
  (hur stavas ”leasa” förresten? Lisa? Leesa?)

  – Det kan bero på vilken relation man har till Herren?
  – En del tar sabbat och andra firar Sabbath!
  – Många trivs bäst i sin egen ankdamm?

 • rebecca
  Nej faran låg givetvis inte i att hedningarna i Antiokia skulle börja leva efter judarnas äldstes stadgar, utan i att de skulle få för sig att även laggärningar var nödvändiga för frälsningen. Det var i detta fden stora faran låg. Paulus insåg alltså att evangeliets sanning, rättfärdiggörelse genom tro, härigenom var hotad.

 • @Christian:

  Det finns en skillnad mellan att leva på judars vis (de äldstes stadgar: att ej få beblanda sig med hedningar, äta id samma bord: det var detta som var evangeliet, bl av att Jesus rivit skiljemuren, inbjudit hedningar…och det var då naturligtvis ok för Petrus att ära med dem…men han hycklade när judaiserande lärare kom, det är det Paulis tillrättavisa honom för!)
  Judaisera= att få folk att hålla sig till människostadgar, en judisk religion!!!!
  Stor skillnad till att följa Guds bud!!!!!
  Lika lite ska vi hålla oss till en kristen RELIGION!!!! utan till levande Gud

 • Tor da n
  Har eg inga större invändningar mot det du skriver. Den frälsande tron har gärningar, vilket är vad Jakob vill framhäva. Det är dock tron allena som frälser från början till slut. Se exemplet rövaren på korset. Gärningarna har inte med rättfärdiggörelsen att göra. Jakob predikar givetvis inte frälsning genom gärningar. I så fall hamnar han under den fördömelsdom som Paulus uttalar i Gal 1:8 över dem som predikar ett annat evangelium.

 • @Tordan:

  Ta Paulus enkla ord:

  ”Tro på Herren Jesus, så bliver du med ditt hus frälst.”
  (Apg. 16:31)

  Om man vill leva ett gott och nyttigt liv finns en oändlig mängd råd och tips i både GT och NT. Men vi ska hålla isär begreppen kring frälsning på bästa sätt.

  Du kan leva ett synnerligen skraltigt och undermåligt liv sett ur ”Normens” synvinkel men ändå bli frälst och evigt salig. Det är viktigt att minnas!

 • Atonia Berglund
  Viktiga synpunkter du för fram om exemplets makt etc. Betänk t ex Petri ”stora” försyndelse, att han drog sig undan från att äta tillsammans med hedningar och hur Paulus reagerade på detta skrymteri i gal 2:14

  Men när jag såg att de inte var på rätt väg och inte följde evangeliets sanning, sade jag till Kefas inför alla: ”Om du som är jude lever på hedniskt vis och inte på judiskt, varför tvingar du då hedningarna att leva som judar?”

  Att som hedning leva på judiskt vis, d v s efter lagen, kan alltså betraktas som att inte följa evangeliets sanning. Faran var alltså att de som inte var befästa i denna sanning felaktigt skulle få uppfattningen att det var nödvändigt att även följa lagen för frälsningen, något som han emfatiskt avvisar några verser senare:

  Men om jag bygger upp igen det som jag har rivit ner, då står jag där som en överträdare. 19 Ty jag har genom lagen dött bort från lagen för att jag skall leva för Gud…

 • @Christian: ”Poängen i Pauli resonemang i t ex Gal 3 är som bekant(?) att det är vi som håller oss till tro och inte till laggärningar som är välsignade och det i Kristus.”

  Tord: Om vi ’håller oss till’ tro som inte visar sig genom gärningar (handlingar), så hjälper oss inte detta eftersom en sådan tro är en död tro.”

  Vi måste förstå vad ’hålla sig till’ verkligen innebär här. Tron och handlingarna interagerar skulle man kunna säga. Man förenklar verkligheten om man ställer tron och gärningarna som motpoler. För att förstå Paulus undervisning måste man hålla hela bilden klar för sig. Det är lite Luther-teologi att underkänna gärningarna och göra tron till ett mål i sig, även om tron är en förutsättning för gärningar. Hade Luther fått som han velat, hade Jakobs brev varit borta ur kanon.

 • Antonia Berglund on 15 augusti, 2011 at 12:04 e m said:

  @MyTwoCents:

  ”Men bli inte arg på mig för att jag väljer att pröva sabbaten och gillar dess inverkan på min familj”

  Daniel: Har mkt svårt att föreställa mig att någon skulle vara arg på dig, för att du väljer att pröva Sabbaten.

  Det som man kanske snarare reflekterar över är, varför du även försöker få så många som möjligt att följa ”ditt goda” exempel? Du gör ju mycket reklam för Sabbatsfirandet, och härigenom är risken överhängande att du ger det en särskild status som kan leda till andra som valt att akta på någon annan dag, får dåligt samvete / kommer i tvivel.

  Det ena valet var ju inte bättre än det andra enligt Ordet ( för de hedna kristna) Som jag förstår dessa texter, så var det lite av en samvetsfråga för var och en, vilken dag man valde att akta på! Med det enda förbehållet då, att man skulle var fullt viss i sitt sinne.

  Kol 2:16 Låt därför ingen döma er för vad ni äter och dricker eller i fråga om högtid eller nymånad eller sabbat.

  Kol 2:17 Allt detta är en skugga av det som skulle komma, men verkligheten själv är Kristus.

  Rom.14:6 Om någon särskilt aktar på någon dag, så gör han detta för Herren, och om någon äter, så gör han detta för Herren; han tackar ju Gud. Så ock, om någon avhåller sig från att äta, gör han detta för Herren, och han tackar Gud.

  Vad menar du med att poängtera det nedan stående citatet, förresten?

  ”DETTA ÄR INTE EN FRÄLSNINGSFRÅGA vad jag kan se”…

  Det är väl inte genom laggärningar som vi blivit rättfärdig gjorda, utan genom tron allena?

  Hälsningar,
  Antonia

 • @Christian:

  Du är väl en av få som absolut inte behöver modereras, Christian. Om du inte är alltför frekvent kommentator då kanske. Det talas om en ”avbytarbänk” ibland…

 • @Derek:

  Jo, det finns, och bör finnas, lika många sätt att fira Sabbat på som det finns sabbatsfirande familjer. Har berättat om mitt sätt att fira och jag har noterat dina synpunkter på det.

 • @Rickard:

  Halleluja! Du säger detsamma som jag, fast mycket kortare och kärnfullare!
  ja, vilken ande är det vi följer som är allergisk mot Guds bud. Och vem följer vi?

  och varför blir det en frälsningsfråga. VArför blandas ständig fräslning ihop med det helgade liv vi är kallade att föra EFTER vår frälsning?
  Vår tro visar sig i gärningar!!!!! Om vi inte har dem, var är vår tro? (jakobsbr)- vi blir ej frästa av gärningar (dvs endast av Jesu gärning!)…men sedan, då vi har blivit fyllda av Anden och fulla med kärlek, visar sig tron som vi fått som gåva i gärningar (läs jakobsbrevet)

 • @Lars W:
  Jag tycker att det låter som att du är ganska begiven på vin – är det därför du firar sabbat, månntro??

  ”Sedan avslutas invigningen med en djup bugning inför Menorah som symboliserar Israel och Israels Konung Yeshua. ”

  Låter i mina öron väldigt konstigt med bugande inför Menorah!

 • En bra artikel Daniel. Lägger man alla bekymmer och allt arbete åt sidan en dag i veckan för att vara med Gud och vänner så får man uppleva sanningen i ordspråket ” Det är Herrens välsignelse som giver rikedom och egen möda lägger intet där till ” ordspråksboken 10:22.

  Bråttom, bråttom till Helvetet, det är vår tids färdriktning. fastän vi är lediga både lördag och söndag. Alltså, det hjälper inte att vara ledig om man inte använder ledigheten för att vara tillsammans med Gud och syskon i tron.

 • @Rickard
  Jaa, du verkar uppenbarligen inte förstått vad evangelium handlar om…

  Jesus har redan uppfyllt lagen. Allt är fullbordat. det handlar inte längre om vår lydnad eller rättfärdighet utan om Kristi.

  Liksom de många stod som syndare på grund av en enda människas olydnad, så skulle också de många stå som rättfärdiga på grund av den endes lydnad. (Rom 5:19)

  Kristi rättfärdighet tillägnar vi oss nu genom tro och tro allena inte genom gärningar eller egen förtjänst. Det handlar om en tillräknad rättfärdighet.

  Varför gavs då lagen? Paulus svarar i nästa vers:
  Men dessutom kom lagen in för att fallet skulle bli så mycket större (Rom 5:20)

  När Paulus i Rom 3:31 skriver Sätter vi då lagen ur kraft genom tron? Nej, inte alls! Vi upprätthåller lagen. så är det just denna lagens djupaste funktion och syfte som han främst syftar på:

  Men vi vet att allt vad lagen säger, det talar den till dem som har lagen, för att var mun skall stoppas till och hela världen stå med skuld inför Gud. Ty ingen människa förklaras rättfärdig inför honom genom laggärningar. Genom lagen ges insikt om synd.

  Så står vi alltså inte längre under lagen utan under nåden enligt Rom 6:14 och i Rom 7:4 säger Paulus

  Så har också ni, mina bröder, genom Kristi kropp blivit dödade från lagen, så att ni tillhör en annan, honom som har uppstått från de döda, för att vi skall bära frukt åt Gud.

  Syftet med att vi dött från lagen är alltså att vi ska bära frukt åt Gud. När vi levde under lagen kunde vi alltså inte det. Paulus skriver även detsamma i Ga 2:19
  Ty jag har genom lagen dött bort från lagen för att jag skall leva för Gud.

  Om det fortfarande är oklart säger Paulus i Rom 10:4
  Ty Kristus är lagens slut, till rättfärdighet för var och en som tror

  Hur tydligt måste han bli…?

 • Goda nyheter!

  I år ska jag fira Sukkot!

  Blir det för kallt utomhus ställs det in och kanske skjuts upp till den dag det enligt Sak 14 blir dags att dra till Jerusalem med lite bättre klimat för firandet!

  (Jag mår förresten prima till kropp och själ sedan jag slutade med det förbannade svinätandet. Hallelujah!)

 • @rebecca:
  ”Skulle Jesus, som ÄR Guds ord, kommen i köttet gå emot sin Faders ord, han är ju själv detta ord???”

  Amen.

  Av någon konstig anledning finner vi inte begreppet ”Messias skall komma för att upphäva den hemska lagen som den hemska Fadern gett oss enbart för att vara taskig” någonstans i varken Tanach (GT) eller i NT.

 • @Antonia Berglund:

  ”Är det inte då en skymf, att säga, att detta inte är gott nog åt oss? Att vi måste nog med köttets hjälp försöka förbättra Andens verk i alla fall?”

  Får jag fråga, men vilken ande är det som vill att vi absolut inte följer de bud som Gud gett? Det är nämligen exakt det man ständigt får höra om man firar Sabbat. Och det är ju lite konstigt om man nu ”fått Anden”, att ”Anden” är så allergisk mot Guds bud?

  Att säga att det är köttet som vill hålla Guds bud är faktiskt lite konstigt. Det är väl ändå när man faktiskt får Anden som man ens kan börja hålla buden, och känna avsky mot att bryta mot dem?

  Yeshua hade Anden, han följde alla Guds bud. Vem är det vi följer?

 • Lars W skrev: Jag dricker två bägare till innan jag äter det andra brödstycket. Och tar den andra bägaren. (totalt fyra bägare för mig då jag mestadels är ensamlevande). Sedan avslutas invigningen med en djup bugning inför Menorah som symboliserar Israel och Israels Konung Yeshua.

  Jag har aldrig hört talas om ett sådant sabbatsfirande, kanske förväxlar du det med en judisk påskmåltid? Vad jag förstått så är sabbatsbröden vanliga limpor. Du verkar dricka vin hela helgen, du har förstås dålig mage.

 • @Christian:

  ”Ty hela lagen är uppfylld i detta enda budord: Du skall älska din nästa som dig själv.”

  Markus 12
  28 Då trädde en av de skriftlärde fram, en som hade hört deras ordskifte och förstått att han hade svarat dem väl. Denne frågade honom: »Vilket är det förnämsta av alla buden?»

  29 Jesus svarade: »Det förnämsta är detta: ’Hör, Israel! Herren, vår Gud, Herren är en.

  30 Och du skall älska Herren, din Gud, av allt ditt hjärta och av all din själ och av allt ditt förstånd och av all din kraft.’

  31 Därnäst kommer detta: ’Du skall älska din nästa såsom dig själv.’ Intet annat bud är större än dessa.»

  32 Då svarade den skriftlärde honom: »Mästare, du har i sanning rätt i vad du säger, att han är en, och att ingen annan är än han.

  33 Och att älska honom av allt sitt hjärta och av allt sitt förstånd och av all sin kraft och att älska sin nästa såsom sig själv, det är ’förmer än alla brännoffer och slaktoffer’.»

  34 Då nu Jesus märkte att han hade svarat förståndigt, sade han till honom: »Du är icke långt ifrån Guds rike.» Sedan dristade sig ingen att vidare ställa någon fråga på honom.

  ”Konstigt nog” så säger judendom exakt samma sak, och syftar tillbaka till de tio orden som gavs vid Sinai berg.

  Just detta är ju en del av parasha-studien som var i ”lördags”.

  Om Yeshua/Jesus främsta budskap var att förgöra lagen, så blev han ju hatad MED RÄTTA. Tänk på det ett tag.

 • Antonia Berglund on 15 augusti, 2011 at 11:03 f m said:

  @Deborah:

  ”Det är självklart att ingen Jesu lärjunge tänker på att bryta mot Guds bud men inte genom att ‘hålla Mose lag’ utan genom att hålla Kristi LAG”

  Visst är det så Deborah 🙂 !

  Det är som du säger; endast genom att vi följer ”Livets Andes lag” som vi kan lyda Kärlekens lag (det dubbla kärleksbudet) som innefattar själva essensen av hela lagen, störst av allt är kärleken, som inget ont gör mot varken Herren eller nästan.

  Varför skall vi då försöka hålla ”syndens och dödens lag” igen, det som var inristat på förbudstavlor 🙂 Det är ju gagnlöst säger oss ju Ordet! Jesus Kristus var den enda som klarade av hålla hela lagen och var därigenom utan synd (ett felfritt offerlamm som slaktades för våra synders skull på ett kors) Han gjorde det i vårt ställe, det som ingen människa klarade av att göra, och tog allas våra missgärningar på sig själv !

  Är det inte då en skymf, att säga, att detta inte är gott nog åt oss? Att vi måste nog med köttets hjälp försöka förbättra Andens verk i alla fall?

  Hälsningar,
  Antonia

 • @Antonia Berglund:

  Citat: ”För det är väl ändå när vi förblir i tron på Jesus Kristus, som vi är avskiljda (helgade ) från denna världen, eller hur ? Vi lever alltså inte längre på hedningarnas vis då. Så står det i alla fall, i min Bibel.”

  Jasså, var står det att vi kan leva som hedningarna utan att det räknas som sådant längre? Självklart lever vi inte på hedningarnas vis, genom att sluta göra som hedningarna. Inte fortsätta göra som hedningarna.

  Så här säger NT: (GT säger exakt samma sak, fast på 100 ggr fler ställen)
  1 Joh 5
  2 Därför, när vi älska Gud och hålla hans bud, då veta vi att vi älska Guds barn.

  3 Ty däri består kärleken till Gud, att vi hålla hans bud; och hans bud äro icke tunga.

  Tycker du det är hemskt att avsätta en dag i veckan, i enlighet med Guds Ord, för att ta det lugnt, läsa Bibeln, umgås med familj (andliga och vanliga), inte jobba, koppla bort omvärlden och prisa Gud i 25 timmar? Det gör inte jag, jag tycker det är världens bästa dag. Av uppenbara skäl. Så varför inte göra det som Yeshua/Jesus gjorde? Fira Sabbat på den dag som Gud avskilt?

 • Ops..
  Det var ju Jan-Olofs undervisning som gav mig ”kicken” men å andra sidan är Daniel inte helt ”oskyldig”…

  Hoppas denne eminente Bibellärare får en framträdande plats i TV. Är inte kanal 10 intresserade finns den fina kanalen Visijon Norge!
  Nästan bara bra program! Ofta med messiansk prägel! Och råkar Ulf Ekman ellar andra villfarna få en syl vädret där finns alltid SVT 1 elle 2 att byta till.

 • Ett fint vittnesbörd Daniel. Har många år tänkt mig att detta liv är det rätta och har lika många år mått dåligt av ”påvens sabbat”. Men själva” kicken” erkänner jag att du, Daniel, och Aletheia gav mig. Precis som du sagt ger detta stor välsignelse. För min del välsignelse på välsignelse för att uttrycka mig med understatement.

  Min Sabbat börjar ca 18 på fredakvällen (inte bundet, människosonen är sabbatens herre). Jag öppnar en flaska King David koshervin och tar fram två glas. En skiva tunnbröd av mellanösterntyp läggs på sabbatsbordets brödfat (där vanligtvis en heebreisk Bibel ligger). Sedan delar jag brödet i två delar och häller upp två bägare vin. På Youtube letas Yerushalayim Shel Zahav (Ofra Haza) eller någon annan passande vacker hymn upp. Jag äter det ena brödetstycket och det andra får ligga kvar för ev oväntad gäst. Sedan dricker jag den ena bägaren vin. Jag välsignar Israel, Guds, den allsmäktiges sanna vittnen och profeter (symboliseras på Herrens bord av två små olivträd i bonsaiklippning) och mina närmaste och käraste.

  Jag dricker två bägare till innan jag äter det andra brödstycket. Och tar den andra bägaren. (totalt fyra bägare för mig då jag mestadels är ensamlevande). Sedan avslutas invigningen med en djup bugning inför Menorah som symboliserar Israel och Israels Konung Yeshua.

  Sabbatsdagen (Lördagen) mesta möjliga vila med många goda gärningar uträttade 🙂

  En god rätt till middag med rött eller vitt vin från Golan Heigths Winery av märket Yarden till.

  Sabbatsdagens afton avslutas Sabbaten med en bägare King David.

  På Söndagen är man fri att klippa gräset eller hugga i skogen, vila eller plocka smultron. Innan man på måndagen återgår till ordinarie arbete.

  (bilder på sabbatsbord mm finns att få för intresserad, Daniel har min email)

 • @Inhoppare: Som ”Inhoppare” firar du vilodag på söndag eftersom ”det var på den dagen Jesus uppstod”. Ja, att ta en vilodag är en sak – det kan man ta vilken dag som helst i veckan då man är trött och behöver vila kroppen och kanske sinnet, men att fira sabbat går inte någon annan dag än på den som Skaparen (Jesus Kristus – Kol. 1:15,16) helgade och välsignade för detta ändamål (1 Mos. 2:1-3). Att Jesus uppstod tidigt en söndagsmorgon betyder inte att han gjorde denna dag till en vilodag! I själva verket bekräftade han sin ursprungliga instiftelse av sabbatsvila då han valde att vila i graven under den sjunde dagen (vår s.k. lördag). Söndagens uppståndelse innebar ingen vila – varken för Jesus eller lärjungarna. Det blev verkligen en hektisk och händelserik dag, som hela kristenheten påminns om varje Påsksöndag. Det finns ingenting i NT, som ger den minsta antydan om att den dagen celebrerades som en nyinstiftad vilodag. Det skedde århundraden senare i kraft av den romerske kejsaren Konstantines (321 e.Kr:) och den alltmer avfälliga romerska kyrkans beslut. Man tog helt enkelt den hedniska ”ärevördiga” solgudens dag (OBS! Sonnentag, Sunday) och ”kristnade” den via flera kyrkomötens belut. Detta betraktas av den katolska kyrkan som ett ”bevis” på deras gudagivna makt att stifta egna lagar på jorden, medan profetian i Dan. 7:e kap. utpekar den, som utför detta som ett förskräckligt ”vilddjur” över vilket Guds dom ska falla p.g.a. detta (v.25) och andra egenmäktiga tilltag.

 • @Yoel, MTC & Tordan
  Poängen i Pauli resonemang i t ex Gal 3 är som bekant(?) att det är vi som håller oss till tro och inte till laggärningar som är välsignade och det i Kristus.

  Motfråga om välsignelsen skulle komma av laggärningar, d v s att vi från och till anser oss hålla vissa bud t ex sabbatsbudet, är vi då annars inte välsignade om vi inte håller dem?

  Om ni hävdar det så innebär ju det att välsignelsen kommer av gärningar och inte av tro.

  Vi är lösta från lagen säger Paulus. Vi står inte under lagen och dess 613 bud och förbud utan under nåden. Det handlar givetvis inte om att vi ska bryta mot den och leva hursomhelst, som en del försöker få det till. Nej vi ska vandra i tro och kärlek enligt vad han skriver:

  Ni är kallade till frihet, bröder. Använd bara inte friheten så att den onda naturen får något tillfälle, utan tjäna varandra i kärlek. Ty hela lagen är uppfylld i detta enda budord: Du skall älska din nästa som dig själv.

 • @Deborah:

  jamen, precis: vi skall älska Herren, vår Gud, av hela vårt hjärta!
  Det gör vi väl knappast när vi struntar i hans bud, som han gett oss av kärlek!
  Sabbaten är till för människan, sa Jesus (ej tvärom, som fariséerna tolkade det, genom att definiera den in i minsta detalj o så att det blev svårt att hålla den)
  Sabbaten är till för människan: till vår uppbyggelse, vila, komma tillbaka till det som är väsentligt, avskilja oss, för en dag, från mammon.
  Inför andevärlden visa upp att vi tillhör Gud (tecknet, att tillhöra Guds folk), vilket gör att vi skyddas på ett speciellt sätt (det blir alltid så när vi lyder hans bud, vi får ett skydd, vi går inte utanför hans gränser, vi släpper inte ngt/ngn innanför Hans gränser.)
  När Josua gick in det förlovade landet, stal Akan en sak ur Jericho trots att budet löd att inget fick tas med. Varför? Det var tillspillogivet= skulle förintas, för att det onda häftade vid det, på nåt sätt. (kanske genom girigheten i A´s hjärta?).
  Israel kunde då inte erövra Ai! Varför? Det fanns ngt i lägret som gav det onda tillgång, nämligen den gömda ”skatten” och därmed försvagade hela hären!!! Bara rena, fria, lydiga inför Gud och andevärlden kunde man segra.
  Nej, det är ingen frälsningsfråga, däremot en kärleksfråga (mot Gud) och en fråga om seger! Den som håller fast vi hans bud (se upp b 14:12)
  I Jesjaja står det, att den som håller sabbaten, också främlingen mitt ibland er, är bjuden att komma till mitt heliga berg.
  Så, vari består välsignelsen? Jo, att vi får komma och tillbe, att vi är med Honom, att att lyda honom leder till livet (Se, jag lägger idag fram för det som leder till livet..välja då livet) Att inte lyda leder nämligen till döden (jag citerar bara Guds ord.) (nu har ju Jesus tagit döden på sig, men vi ska ju inte för det strunta i lydnaden, för då böjer vi oss igen för världen som han frälst oss ur)
  Skulle Jesus, som ÄR Guds ord, kommen i köttet gå emot sin Faders ord, han är ju själv detta ord???
  Han levde ordet, så som vi är kallade till att göra. Bl a genom att hålla hans kärleksfulla bud, utan rädsla för fel, eftersom han dött för allt som fattas, för allt vi inte kan leva upp till: inte för att hans bud är tunga (säger han själv)…men för att vi är blinda!
  Precis så blinda som kristna är för lagen och dess helighet och godhet! (jag undrar om o om igen om det är det som menas med laglösheten som ska komma o redan finns enligt Johannes, Antikrist Ande, och t o m den som ändrar lagar och tider, högtider? Såsom KK gjort och som kristna fortfarande gör)
  Sluta få allt till en frälsningsfråga, utan gör det till en andlig fråga. Vi är indragna i ett andligt krig, och den gäller vår själ. Sträva efter kärlek och renhet så att vi kan hålla stånd på den onda dagen!!!
  Om Gud ingenstans sagt att sabbatsbudet är upphavd, när Jesus säger att inte en jota ska förgås, när han ingenstans säger att hans död skulle omintetgöra buden, när han tvärtom säger att Anden han skall sända ska skriva lagen i vårt hjärta, påminna oss om allt etc…varifrån kommer då detta, som så många kristna omhuldar att vi är fria, till att göra vad vi vill? Ja, vi är fria, inget slavok) dvs människor, fariséersa stadgar, från människors bud!)…men låt inte friheten bedra o förleda er, säger Paulus!!!
  Om alltså inte Gud har sagt det, vem säger detta??? Varför funderar man inte på denna viktiga fråga?

 • @Christian: ”Bra kommentar! Välsignelsen kommer av tro och inte av att vi håller lagen.”

  Men hållningen av lagen (gärningarna) är resultatet och tecken på tron. Annars är det ingen levande tro.

 • Det är självklart att ingen Jesu lärjunge tänker på att bryta mot Guds bud men inte genom att ’hålla Mose lag’ utan genom att hålla Kristi LAG > Kärlekens lag, som genom hjärtats omskärelse följer Herrens Andes ledning. ”På dessa två BUD hänger hela lagen och profeterna”! Vilket upprätthåller lagen > genom Andens ämbete. Mvh.

 • Simon Peter! Herren ser endast till hjärtat och du förpassar frälsta människor till skärselden pga. uteblivet… shabbatsfirande?! Tänk efter – du låter som om du gick inkvisitionens ärenden… Fanatism förblindar i alla läger och det är på sin plats att säga ifrån! Suck…

 • Anpassa er inte: Vi (som ändå inte kan) behöver inte fullborda lagen för Jesus har gjort det åt oss.

  Gäller denna filosofi övriga bud? Jag behöver alltså inte vara trogen min hustru eller stå emot frestelsen att slå ihjäl mina två grannar som ständigt röker på balkongen och förpestar min i övrigt rökfria lägenhet? Kanske är det även fritt fram att stjäla på ICA Maxi också?

  micro: Jag undrar fortfarande var välsignelsen kommer ifrån……Om vi kunde hålla lagen kan jag förstå men vi bryter mot den dagligen…..varför skulle Gud välsigna sånt?

  Jag förstår i ärlighetens namn inte logiken i ditt resonemang. Skulle jag applicera samma tankegång vg Sveriges Rikes lag skulle jag sitta inburad nu.

  – Ok, låt mig erkänna något: Jag är ”tung på foten”. D.v.s. jag ”har svårt” att hålla hastighetsbegränsningen när jag reser. Med ditt (och andras) resonemang är det lika bra att ge upp att följa övriga lagar eftersom jag ändå bryter mot (minst) en…

  V.g. att jag och min familj upplever en välsignelse i att hedra samma dag som Gud själv visade oss att vi bör göra efter skapelsen, kan du ta i från mig det?

  Sabbaten är en gåva till Guds folk. Om du väljer att inte öppna ”presenten” han gett dig ser jag inte ner på dig för det. Det finns MÅNGA dylika gåvor i Guds Ord många av oss väljer att inte öppna.

  Men bli inte arg på mig för att jag väljer att pröva sabbaten och gillar dess inverkan på min familj.

  DETTA ÄR INTE EN FRÄLSNINGSFRÅGA vad jag kan se…

  /D

 • @Antonia Berglund:

  ”Och de som är i ”världen” (vilka avses ?) behöver väl distribuera mat, sjukvård, logistik, och alla de övriga kommunala/ regionala tjänster som behövs under veckan? Eftersom vi alla, mera eller mindre, är i behov utav dem. Eller menar du att hela samhället skall stängas ner under lördagarna?”

  Sabbatarnas planer är nog att rycka in med hjälp….Jesus säger ju att vi får hjälpa på sabbaten.
  Så alla sabbatsfirare kommer naturligtvis att hjälpa alla behövda=jobba gratis. Undrar bara när dom ska sluta tjata och ta tag i hjälparbetet. Min kommun skulle bli jätteglad att slippa betala löner på Lördagar 🙂

 • Antonia Berglund on 15 augusti, 2011 at 5:53 f m said:

  @Robert:

  Robert!

  Du skrev: ”‘världen’ kommer aldrig att ta sabbatledigt ,det skulle innebära alldelets för stort inkomstbortfall. Dem flest ‘kristna’ kommer aldrig att bli sabbatsfirare. Det skulle avskilja dem ifr världen och det vill ju dem inte bli”.

  Var har du fått denna information ifrån, eller är det din egen personliga uppfattning som du uttrycker här ?

  Hur som helst så låter det i mina öron som du uttrycker väldigt kategoriska, men även grova generaliseringar, som ”osar” fördömelse på långt håll.

  För det är väl ändå när vi förblir i tron på Jesus Kristus, som vi är avskiljda (helgade ) från denna världen, eller hur ? Vi lever alltså inte längre på hedningarnas vis då. Så står det i alla fall, i min Bibel.

  Och de som är i ”världen” (vilka avses ?) behöver väl distribuera mat, sjukvård, logistik, och alla de övriga kommunala/ regionala tjänster som behövs under veckan? Eftersom vi alla, mera eller mindre, är i behov utav dem. Eller menar du att hela samhället skall stängas ner under lördagarna?

  Och åker du, exempelvis, inte in till akuten på en lördag om du skulle råka bli akut sjuk då?

  Tycker nog att ditt resonemang haltar betänkligt på bägge benen och även visar prov på en viss okunskap :- ( !

  Mvh,
  Antonia

 • Simon Peter on 14 augusti, 2011 at 11:29 e m said:

  @ L-G Ståhl
  Huvudet på spiken! Klockrent!
  Katolska kyrkan och alla söndagskristna har alltså kommit ett helt dygn för sent till Herrens sabbat!!!!!! I snart 2000 år.
  Snacka om att få stå i skamvrån i skärselden i många tusentals år.
  Herren kommer alltid i tid och vi ska vara sådana som han är. Han missade heller aldrig en sabbat här på jorden. Sabbaten är en evig stadga. Låt oss komma i tid varje vecka.
  Shalom
  Simon

 • @Ludvig:
  Jo jag är medveten om det. Att sätta sig på tvären mot Gud är aldrig lyckat 🙂

  @rebecca:
  Citat: ”??? hur kan: jag har inte kommit för att upphäva betyda: jag har kommit för att upphäva???”
  Ja precis. Det är ju höjden av anti-logik att hävda något sådant.

  @Robert:
  Väldigt sant. Det är mysigare att vara hobby-troende, som slipper förändra sitt tidigare liv från hedendom, till Bibliskt leverne.

  @becka:
  Citat: ”Tänk om vi skulle göra så som vår Herre har befallt oss…”
  Ärligt talat tror jag att det är just precis där skon klämmer. Om man absolut inte vill följa Gud, så kan man ju inte göra som Gud säger. Det är ganska självklart egentligen.

  @Observer:
  Kärleken till pengar är roten till all ondska. Du blandar ihop välsignelse med pengar. Det säger en hel del.

 • Observer on 14 augusti, 2011 at 7:57 e m said:

  Kan bara berätta , utan att gå in i detalj, att jag blev oerhört välsignad med massor av betald tid av arbetsgivaren, då jag fick arbeta på mitt husbygge, (fick alltså betalt av arbetsgivaren, när jag arbetade på mitt eget hus). Jag arbetade alltså på lördag och höll söndag som arbetsfri.

 • @Robert:

  ”‘världen’ kommer aldrig att ta sabbatledigt ,det skulle innebära alldelets för stort inkomstbortfall. Dem flest ‘kristna’ kommer aldrig att bli sabbatsfirare. Det skulle avskilja dem ifr världen och det vill ju dem inte bli.”

  Bla bla bla. Det finns människor som behöver hjälp även på Lördagar.

 • @MyTwoCents:

  ”Det är ju här nåden kommer in, så tillvida vi inte tror oss bli rättfärdiggjorda genom att hålla Herrens bud. Något av det sista Jesus sade var ju ”håll mina bud”. Så att försöka vårt bästa att genom den Helige Andes kraft ”leva i seger” som de gamla pingstvännerna brukade säga kan ju inte vara fel, trots att vi vet att vi syndar dagligen.”

  Jag undrar fortfarande var välsignelsen kommer ifrån……Om vi kunde hålla lagen kan jag förstå men vi bryter mot den dagligen…..varför skulle Gud välsigna sånt?

  ”jag önskar denna välsignelse över alla kristna hem i Skandinavien.”

  Sabbatsbudet är ingen on/off knapp för välsignelser. Välsignade blir även dom som inte firar sabbat eftersom man blir välsignad pga tro.
  Gal 3:9 Alltså blir de som tror välsignade tillsammans med Abraham som trodde.

 • rebecca on 14 augusti, 2011 at 2:31 e m said:

  @L-G Ståhl:

  Absolut! Håller helt med dig!
  Men har du gått in i den katolsk kyrka, det är så många döende pinade kroppar som hänger överallt, stora, gråa, ”likiga”so man mår illa!

  Uppståndelsekors är väl ett tecken på att övervunnit döden, genomborrat dödens redskap?
  Men bär vi det runt halsen och vill ej lida, så blir det ju knepigt…ö h t att ha det som smycke, kan man ju också ifrågasätta?

 • I och för sig så uppstod ju inte Jesus på korset. Han dog där. Jag har inget emot ”uppståndelsekors” bara det inte är ett sätt att smita ifrån lidandets betydelse i kristen tro.

 • @L-G Ståhl:

  Ja, och sen är det väl intressant att man aldrig ser några uppståndelsekors inom KK, utan bara krucifix: lik som hänger på ett kors, Jesu död…var firas uppståndelsen??

 • @Mr Sloguom:

  Tack!!

  I Kol 2:16 har man infogat ett ”bara” (bara en skugga), som ej finns i grundtexten. Intressant, va? Visst förändrar det hela meningen till att förringa ngt, som är en skugga av den allrahögste, den är en skugga som pekar på Honom…och eftersom vi här ser ”som i en spegel”…kanske det är viktigt att i alla fall se skuggan?? När vi firar sabbaten, med dess död (vilan från skapelsen) och uppståndelse (vi börjar skapa på nytt)..förstår vi vad Jesus gjorde: dog med den gamla skapelsen, den siste Adam, uppstod till en ny skapelse, huvudet för ett nytt släkte, vi går ed honom in i den nya dagen…varje sabbat är en berättelse om frälsningen och att det är Gud som gör ALLT! Ett övande i tro…tro= vi lämnar allt i hans händer, vilar i Honom, tror att Han är skaparen, återlösaren, att vi är trygga i Honom.

  Dessutom står det i Kol br: att man ska inte väja för dem som kritiserar hur man firar sabbaten…alltså firade man sabbaten…det står inte att man inte skulle det, utan tvärtom att man inte skulle låta sig nedslås/hindras av kritiken…

 • Så här står det i Katolska Kyrkans Katekes om sabbaten:

  2190 Sabbaten som var en bild av den första skapelsens fullbordan är ersatt av söndagen som erinrar om den nya skapelsen, som inleddes av Kristi uppståndelse.

  2191 Kyrkan firar Kristi uppståndelses dag den åttonde dagen, som med rätta kallas Herrens dag eller söndag.

 • daniel: För det första så är det väldigt lite vi hedningar ”måste” eller ”ska” v.g. Herrens Högtider. Apg 15 och Kol 2:16 ”friar oss” från både ”ska” och ”måste”. Jag vill inleda med att säga att vi ”får” och inte ”måste”, för dem som blir lite ängslig över att byta ut Kyrkans egna högtider mot HERRENS högtider.

  Om man läser Agg 15 på det sätt som du gör så står det heller inte att man inte ska döda eller göra äktenskapsbrott m.m
  Läs även vers 21: Ty Mose har sedan gamla tider i alla städer, haft dem som predikar honom i synagogorna, där han på alla sabbater blir läst.

  Det var alltså meningen att dom skulle lära och följa så småningom Torahn när dom visste bättre.

  Dessa två bibelställen friar oss inte att synda genom att inte hålla sabbatsbudet!!

 • @Björn bloggaren: Det står inget i Bibeln om lördag, men det står inget om söndag heller. Det som står är att ”på den första dagen i veckan, efter sabbatsdagen, gick kvinnorna till graven..:” Vi vet att Jesus har uppstått på en söndag då är den första dagen eller hur? Om man räknar sedan är lördag den sjunde dagen kallad i hela Bibeln för Sabbat. Om min skapare har vilat på sjunde dagen, varför ska jag inte göra det? Han visste vad som var bra för min egen bästa…T.o.m. vetenskapsmännen säger att kroppen måste vila annars får den stryk… Tänk om vi skulle göra så som vår Herre har befallt oss, och genom att göra det visar vi också vår vördnad för vår Skapare, Han som har skapat sabbaten för oss redan från begynnelse….Då var det inga judar, hur kan vi skylla sabbaten på judarna? Dom var bara en speciell folk som Gud valde för att sprida sitt budskap till hela världen, men tyvärr har dom misslyckats…Nu kallar Gud oss som har fått ett större ljus att säga det vidare det vi har lärt oss…Nu är det med sabbaten…säg vidare…prova själv! Det är verkligen en välsignelse…

 • ’världen’ kommer aldrig att ta sabbatledigt ,det skulle innebära alldelets för stort inkomstbortfall. Dem flest ’kristna’ kommer aldrig att bli sabbatsfirare. Det skulle avskilja dem ifr världen och det vill ju dem inte bli.

 • Simon Peter on 13 augusti, 2011 at 10:14 e m said:

  Sabbateen är en underbar dag som Herren instiftade och som aldrig har ändrats. Jag är så välsignad av varje veckas Torahstudier här på Aletheia. Denna vecka handlar det om helgelse.
  Vi får rena oss genom att bl.a. lyda sabbatsbudet. Vilken nåd! Vi är många jesusälskare som är trötta på sjökonådsförkunnelsen.
  Lyd och följ Herrens ord och bud med glädje och iver! Så enkeltär livet. Lämna allt andligt flum och sjöko-förkunnelse. Läs första johannesbrevet och lev efter det. Jesus är den ende sanne guden. Gudstjänst är att lyda hans ord och hålla oss borta från avgudar. Typ marior, påvar och annat tjafs. Jag blir själv så lycklig när jag tänker på Mose lag som hjälper och instruerar mig hur jag kan leva ett överflödande övernog liv.
  Helgen eder för ska Han göra under. Hans vilja är vår helgelse.
  Amen
  Simon

 • Tack MTC för en balanserad artikel om sabbaten. Det var klokt detta att säga att man inte är tvungen att fira sabbat, men att man får. Jesus är ju vårt föredöme.

 • rebecca on 13 augusti, 2011 at 6:39 e m said:

  @Anpassa er inte:

  ??? hur kan: jag har inte kommit för att upphäva betyda: jag har kommit för att upphäva???
  Jag kan inte förstå, hur vi kan följa en Herre och inte göra såsom han själv gjorde? Går vi då i Hans fotspår? Han firade sabbaten, alla apostlar och lärjungarna firade sabbaten…hur kan vi tro att vi inte ska göra det?
  Hur kan det dessutom komma sig att kristna ständigt uppfattar lagen som ett ok???
  Lagen är god och heligt, säger Paulus.
  Jesus säger: den som älskar mig håller mina bud.
  I upp boken står det: i detta visar sig de heligas uthållighet: de håller fast vid Guds bud och tron på Jesus (egt Jesu tro, genetiv)
  Någon skriver: nu är inte Sabbaten eller ngt annat tecknet utan Anden. Ja, och vad fick vi Anden för? Vad skulle han göra? Han skulle skriva lagen i våga hjärtan!!! Hur kan det betyde att vi inte behöver bry oss om lagen? har vi den i våra hjärtan då? han kom för att vi skulle VILJA följa lagen?

  Och hur kommer det sig att det nästan alltid blir till en frälsningsfråga? Vi lyder för att vi älskar!
  Ett barn, som älskar sina föräldrar glädjer sina föräldrar genom att lyda och följa deras vishet. Ibalnd kan det bli fel, för de är jordisak och har inte all vishet. Men vår Fader!!!…vil vi tillhöra Honom men strunta i att följa och lyda hans kärleksfulla lag, hans erbjudande om glädje och frid?
  Vill vi tillhöra hans folk, men inte inrätta oss efter folkets lagar?

  Jesus tog bort förbannelsen. Det fanns välsignelse när man höll lagen, och förbannelser om man inte höll lagen….vilket hans egendomsfolk, judarna lider under än idag (att in ha lytt) (vilket inte betyder att vi är förlorade, för han ska utgjuta sin Ande över oss, då han samlat oss tillbaka, vilket han håller på att göra)
  Jesus rev också ner skiljemuren på korset, så att icke-judar får ha del i frälsningen.
  Ingenstans står det att han tog bort lagen! Tvärtom sa han att inte en jota ska förgås. Han varnade att ta bort elelr lägga till något (det var det han gick emot fariséerna för: de hade lagt till och lagt bördor på folket genom det , alla männikostadgar och tillägg var ett ok…men ej Guds lag!!! Hans kärleksfulla anvisningar hur Han vill att vi ska leva för att vinna liv, för att komma rätt!

  Först på 300-talet var det ”genomförd” att ersätta lördagen, sabbaten, med söndagen…för att skilja sig från judarna, och för att det var alldeles för ”roligt” att fira den, det skulle minnsan vara heligt allvar…För att det var för roligt!!!

  Jag tror, till skillnad från Daniel att vi SKA fira sabbat, Gud själv firar den, den är en troshandling (man avskiljer sig från Mammon och idkar det vi är skapade för: umgänge med Gud, varandra, sig själv), jag tror det är därför det blir så mkt strid om den. för den är tecken inför andevärdlen att vi tillhör Gud! Att vi är ett särskilt folk, Guds folk, som inte behöver jaga Mammon, inte heller idka religion, utan följer en levande Gud som tar hand om oss och sörjer för oss!

  Shalom

 • Anpassa er inte
  ”för ingen utom Gud kan upphäva sin egen lag.”
  Kan man anse en Gud som upphäver sina egna eviga bud vara trovärdig?

 • Anpassa er inte on 13 augusti, 2011 at 2:57 e m said:

  Rickard: @Björn bloggaren: ”Men det kvittar, för egentligen är sabbaten och dess syften slut!”Uj Uj Uj… Så här säger den Mästare som jag bekänner:Matteus 517 I skolen icke mena att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har icke kommit för att upphäva, utan för att fullborda.18 Ty sannerligen säger jag eder: Intill dess himmel och jord förgås, skall icke den minsta bokstav, icke en enda prick av lagen förgås, förrän det allt har fullbordats.19 Därför, den som upphäver ett av de minsta bland dessa bud och lär människorna så, han skall räknas för en av de minsta i himmelriket; men den som håller dem och lär människorna så, han skall räknas för stor i himmelriket.Den mästare du följer säger tvärtom, att han kom just för att upphäva lagen.

  Nej du har inte förstått vad Jesus säger. Efter det som du har betonat säger Han: Jag har kommit för att fullborda. Men evangeliet är just detta: Vi (som ändå inte kan) behöver inte fullborda lagen för Jesus har gjort det åt oss. Därför är den som går tillbaka till lagen efter att ha blivit befriad skyldig att hålla hela lagen. Firandet av sabbaten som från början ser ut som en vila blir ett ok omkring dens hals, för när han har uppfyllt budet om sabbaten måste han ju uppfylla alla andra bud. Och det kan han inte för ingen utom Jesus har gjort det. Det är därför Han säger: Jag har kommit för att fullborda. Den som inte har upphävt har själv fullbordat. ”Jag har inte kommit för att upphäva”…det betyder ju att Han är Gud, för ingen utom Gud kan upphäva sin egen lag.

 • Fokus i det Nya Förbundet ligger på Herrens död OCH uppståndelse > köttets död och Andens ämbete, ett Nytt frälsande Liv i Herren. Vi får inte tappa fokus! Se Romarbrevet! Mvh.

 • Sefast Tronde on 12 augusti, 2011 at 8:11 e m said:

  – Personligen är jag övertygad om att Herren vår Guds vilodag är inlagd i skapelsen, och finns nästan genetiskt kännbart hos många av oss.

  Trots att jag är uppväxt i en ”svenskkyrklig” släkt och familj, som alltid gick i kyrkan på söndagarna, kände jag redan som barn jobbighet inför söndagen, och en välsignad vila inför lördagen.

  Mitt firande av vilodagen, lördagen, började alltså långt före innan jag blev frälst, och långt före att detta kom upp på agendan inom kristenheten. När jag sedan lämnade mitt liv till Jesus och blev ’frälst’ blev det hela naturligt för mig, och jag förstod sammanhanget från Bibeln. Trots detta har jag aldrig haft något problem med gudstjänstfirande på söndag.

  De senaste åren har jag däremot upplevt vissa problem, och därför talat tyst om min tro och mitt sabbatsfirande. Orsaken är att delar av den messianska rörelsen, och då särskilt MFS dragit sabbaten i smutsen, med sin absurda ”judaisering”, som är hädisk och drar evangelium om Jesus Kristus i smutsen.

  Därför har jag hela tiden talat tyst om ”min sabbat”, kanske även för att jag har viss del judiskt blod i mina ådror. Att häda min själs älskade, Jesus Kristus min Herre, är nämligen inget jag vill associeras med.

  För övrigt anser jag att alla dagar är en gudstjänstdag, och lika i den bemärkelsen. Vilodagen firar jag tillsammans med min familj, till Guds ära. Och vi är så tacksamma för den. Men att göra den till något lagiskt känns definitivt som något som helt och hållet går emot Guds Ord och vilja.

  ”Sabbaten blev till för människan, och inte människan för sabbaten.”

  MVH / Sefast Tronde

 • Anpassa er inte on 12 augusti, 2011 at 6:15 e m said:

  I Romarbrevet 12 (i Bibeln) står det: Anpassa er inte efter denna världen utan låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar.

  Trend=denna världen. Tidsandan.

  Akta er för trender hur än fint det ser ut med levande ljus och vin. Ingen skulle ha gått vilse eller låtit sig frestas om det inte såg fint ut.

  I övrigt läs Romarbrevet i sin helhet, Hebréerbrevet och Galaterbrevet. (Skyll inte på att ni inte har tid för ni måste ju fira sabbat).

 • @MyTwoCents:

  Visst kan jag lyssna på honom igen, jag har läst mycket om detta med sabbatsfirand och finner inte stöd i NT för att hedningen, eller ens juden behöver göra detta.
  Visst, det kan tyckas fint att vi får fira sabbat, men vi får omskära oss också.
  Liksom omskärelsen var ett tecken, så var sabbaten ett tecken, men nu är Anden det tecknet, eller inseglet som vi har.

  Däremot tror jag att det är viktigt att vi vilar oss på helgen, lördagen är en bra dag, men helst söndagen också, men alla kan inte det, pga jobb!

  Bb

 • @Björn bloggaren:

  ”Men det kvittar, för egentligen är sabbaten och dess syften slut!”

  Uj Uj Uj… Så här säger den Mästare som jag bekänner:
  Matteus 5
  17 I skolen icke mena att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har icke kommit för att upphäva, utan för att fullborda.

  18 Ty sannerligen säger jag eder: Intill dess himmel och jord förgås, skall icke den minsta bokstav, icke en enda prick av lagen förgås, förrän det allt har fullbordats.

  19 Därför, den som upphäver ett av de minsta bland dessa bud och lär människorna så, han skall räknas för en av de minsta i himmelriket; men den som håller dem och lär människorna så, han skall räknas för stor i himmelriket.

  Den mästare du följer säger tvärtom, att han kom just för att upphäva lagen.

 • @Rickard:

  Oavsett om lördagen är den sjunde dagen (svenskt tänk) så är det väl bibliskt att månen styr högtider, så även sabbaten.

  Kan du läsa någon stans i bibeln att lördagen är en sabbatsdag, nej ordet lördag finns inte i skriften, däremot nymånad.
  Men det kvittar, för egentligen är sabbaten och dess syften slut!

  Bb

 • En man med enorm kunskap kring den hebreiska rörelsen och dess diken är Dr Michael Brown.

  Jag vill uppmuntra samtliga på detta forum att lyssna på hans dagliga radioprogram på askdrbrown.org samt att införskaffa bok- volymerna 1-5 av Answering Jewish Objections to Jesus..

  Michael Brown har både sett positiva och negativa konsekvenser för hednakristna som börjat leva efter de judiska högtiderna.

  Magnus

 • @Björn bloggaren:

  Veckan är och har alltid varit 7 dagar lång. Inte 8-9-10 eller hur många du hellre vill att den ska ha.

  Sju Dagar.

  PS. lördagen ÄR den sjunde veckodagen, det var först 1972 som en viss organisation ändrade på kalendern så att måndagen blev första veckodagen. Dock bestämmer inte såna organisationer över Gud.

 • @Björn bloggaren:

  Jag hör till Sola Scriptura gänget och ogillar att stödja mig allt för mycket på Traditionen, oavsett om vi talar om Kyrkans eller den Judiska. Just i detta fall väljer jag dock att lita på de moderna fariséerna (ortodoxa judar) som trots allt håller detta bud och har gjort sedan urminnes tider.

  /D

 • De flesta menar att lördagen är sabbatsdagen, men det finns de som menar att man skall följa månkalendern. Då infaller sabbaten inte alltid på lördagen, utan man räknar från varje nymåne.

  Finns det skriftbelägg för det här, ja tydligen!

  Bb

 • micro: Bryter vi mot ett bud bryter vi mot alla.

  Det är ju här nåden kommer in, så tillvida vi inte tror oss bli rättfärdiggjorda genom att hålla Herrens bud. Något av det sista Jesus sade var ju ”håll mina bud”. Så att försöka vårt bästa att genom den Helige Andes kraft ”leva i seger” som de gamla pingstvännerna brukade säga kan ju inte vara fel, trots att vi vet att vi syndar dagligen.

  Cornelia: Är istället ett vilsegånget får av blandad europeisk härkomst.

  Hoppas detta vilsna får finner de gröna betesmarkena som Psaltaren 23 talar om!

  @Inhoppare:

  Tänk att få lite medhåll från pingströrelsens egen munk 🙂

  /D

 • Inhoppare on 12 augusti, 2011 at 10:57 f m said:

  MTC//

  För att citera en viss skäggig profil inom pingströrelsen så är ju söndagen ”den åttonde dagen”, inte den sjunde dagen som sabbaten.

 • Cornelia on 12 augusti, 2011 at 10:56 f m said:

  @ MTC

  Med risk för att bli alltför besvärande personlig; hade jag varit av judisk börd hade jag troligtvis inte funnits till då min far endast var ett barn vid nazisternas inmarsch.

  Är istället ett vilsegånget får av blandad europeisk härkomst.

 • ”Vet bara att jag mår så mycket bättre och att jag önskar denna välsignelse över alla kristna hem i Skandinavien.”

  Jag tänker så här. Eftersom vi inte kan hålla lagen utan bryter mot den dagligen i våra hjärtan och eftersom Gud inte välsignar lagbrott (tror jag) så undrar jag vem den välsignelsen kommer ifrån. Bryter vi mot ett bud bryter vi mot alla.

  Det är vad jag tror……

 • @Inhoppare:

  Inga problem. Vi är fria att prisa och lova Herren alla dagar i veckan. Dock ogillar jag att kalla söndagen för sabbat eftersom det är obibliskt. Dock är det inte en s.k. frälsningsfråga i min ringa mening utan sabbaten är en gåva till Guds folk som man kan välja att ta emot eller lägga på hyllan om man inte förstår dess innebörd.

  @Cornelia:

  Är du inte judinna?

  /D

 • Citat: ”Jag kan bara konstatera att konsekvenserna av vårt avskiljande av denna HERRENS dag inte dröjde länge. Hela familjen mår bättre på alla plan.”

  Hallelujah! 🙂

  Citat: ”Om du lyckats fira sabbat varje dag i veckan good for you”

  Att vila från arbete 7 dagar i veckan är inte att fira Sabbat, det är ju renodlad lathet 😉

  Citat: ”Jag tror av hela mitt hjärta att Församlingen kommer att sluta såsom den började – i hemmen.”

  Håller med. Ekklesia betyder ju trots allt folksamling, eller församling.. Medlemskap i någon organisation eller besökande av en viss byggnad har *noll* frälsningskapacitet.

 • Cornelia on 12 augusti, 2011 at 10:04 f m said:

  Det låter mycket fint!
  Själv hade jag förmånen att som au-pair i Kanada få uppleva sabbatsfirande i den familj jag arbetade hos.
  Dock, pga min ålder, inte kunna förstå den djupare religösa aspekten. Lite grann har det nu klarnat genom ditt inlägg.

 • Inhoppare on 12 augusti, 2011 at 10:01 f m said:

  Tack för ett fint vittnesbörd! Visst är det så att vi behöver en vilodag. Själv firar jag den på söndagen eftersom det var på en söndag som Jesus uppstod.

  Jag hoppas att du inte tar illa upp Daniel, men jag vill ta ta tillfället i akt att posta denna länk som beskriver de hebreiska rötterna för katolicismen. Det är en undervisning i sex delar (tot ca en timma) av en jude som konverterat till katolicismen:

  http://www.youtube.com/watch?v=dEGQkuivGFc

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?