Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Jaktlund fortsätter sprida bara-en-lokal-filosofin

Hade precis bestämt mig för att släppa frågan kring de märkliga turerna vg uthyrningen av Filadelfias lokaler.  Reportern på tidningen Dagen, en gång i tiden krönt till Dagens egen stjärnreporter av denna sajt, ger sig inte.  Jaktlund fortsätter sin kampanj att etablera sin ”bara-en-lokal-filosofi”, sedan undrar han vilket förhållningssätt kyrkan/kristna ska ha till populärkultur.  Är inte helt övertygad om dessa frågor hör ihop.  ”Kyrkan” eller samfundsledningen i de allra flesta samfund har väl för länge sedan slutat ”lägga sig i” vissa frågor som inte anses vara frälsningsavgörande.  Däribland hamnar nog ändå Jaktlunds senaste frågeställning.  D.v.s. vilken samfundsledning/kyrka bryr sig idag om huruvida Jaktlund, privat dyker upp på en Springsteenkoncert eller sätter sig och lyssnar på Allsång på Skansen.  Tror kristenheten för länge sedan insett att populärkultur inte alltid behöver vara antikristligt eller orsaka avfall.

Som jag hela tiden hävdat;  Frågan blir så mycket större när vi talar om vad och vem vi släpper in i Guds hus.  Nej, vi talar inte om Guds hus på samma sätt som Templet i Jerusalem, men ändå ett ”hus”, helgat och/eller avskilt till lov och pris av den Högste.   På samma sätt som jag är övertygad om att herr och fru Jaktlund inte släpper in vem som helst i sitt hem, släpper vi inte in vem som helst i Guds hus.  Punkt slut.  Inte svårt alls.

Filadelfia Stockholm sätter ribban    

Jag tror anledningen till allt rabalder kring  Piensohos och Jaktlunds nedvärderande av betydelsen av Guds hus beror på att frågan inte är så oviktig som de vill få den till.  Filadelfia är trots allt Sveriges största (Europas en gång i tiden) pingstförsamling.  Piensoho sätter alltså ribban medvetet eller omedvetet för många av de mindre församlingarna ute i landet.  Visst är pingströrelsen uppbygd så att centralstyrning inte skall förekomma, men SIGNALER är viktiga inom en rörelse.   Det är säkerligen en tung börda för Piensoho och församlingens ledning att bära, men så är det.  Likt en plutonledare bör ha lite bättre kondition än plutonen han tränar är det inte orimligt att tongivande pingstförsamlingar hellre ställer lite för höga krav på moral och etik än andra.

Varför denna iver att förstå sig på populärkultur? 

Varifrån kommer Jaktlunds stora intresse att bli populärkulturkännare?  Finns det inte viktigare frågor att reda ut i denna sena tid?  Bottnar det i delar av pingstledningens intresse för en ”sökarvänlig” kyrka?  Vart är vi påväg?  Ska det inte längre finnas någon tröskel alls mellan världen och församlingen?  Detta är några av de frågor som jag personligen upplever viktigare än att kristenheten skall bli populärkulturkännare.   Trots att jag tillhör Jaktlunds generation och kanske borde besitta hans öppenhet (flummighet?) gör jag inte det.  Kanske tillhör mina åsikter i frågan ett förhållningssätt som är utdöende inom Pingst.  So be it.  Gud är en helig Gud.  Han gillar inte kompromisser och gråzoner.  Måhända uppfattas ”motståndsrörelsen” till sista årens utveckling som gnällspikar.  Men Gud känner våra hjärtan och framtiden kommer tydligt visa vart den inslagna vägen leder.  Ingen blir gladare än jag om vi har fel.  Tills dess tror jag Piensoho och Jaktlund kommer erfara att populärkulturen nöjer sig inte med lillfingret.  Snart tar de hela handen eller som titeln på Lewis boktitel där han varnade just för att blanda församlingen med populärkultur:

Idag lek – i morgon tårar

Over and out

MyTwoCents /Daniel

Läs även Pingstpastor Mikael Karlendals bidrag till diskussionen. 

Är kyrkan bara vår föreningslokal?

—————————————————————————————————————————

Boktips för dig som är intresserad av Pingströrelsens historia och utveckling:

Beskrivning:

Svensk pingstväckelse föddes ur baptismen. Med sig hade man troendedopet och synen på församlingen som fri och oberoende. Genom tydligt fokus på fördjupat andligt liv, Andens dop och okonstlad tilltro till bibelordet växte rörelsen kraftigt. Missionsivern var stark. Gudstjänstens förkunnelse hade tonvikt på omvändelse och frälsning och predikanter som Lewi Pethrus, Harald Gustafsson och Edvin Näslund blev riksbekanta namn. Pingstidentiteten var stark och tydlig.

Under de senaste tjugo åren har rörelsen tappat fart. Riktningen är inte längre given och identiteten vacklar. Nils-Olov Nilsson är oroad över det han ser. Den förut så självklara pingstteologin genomgår en förändringsprocess.

Nilsson visar genom en historisk exposé att det endast är genom betoning av sina karismatiska särdrag, Andens gåvor och evangelisation,som man har en framtid som pingströrelse. Boken ger en personlig och initierad inblick i tänkandet och teologin bakom det som format den svenska pingströrelsen under mer än hundra år.

[KÖP BOKEN HÄR]

=>

Ämne: Ledarskap, Politik, Ekonomi & Samhälle

77 comments

 • @Derek:

  Sam är frifräsare (ej MFS medlem), dock fallit för samma unitaristiska Gudsbild som MFS. Huruvida MFS är lagiska eller ej beror lite på vilken ny lära dess ledare kokat ihop i köket nere i Israel för tillfället. Han har bytt fot ett antal gånger under resans gång. De har gått från att propagera för att ca 200 av de 613 buden bör följas (av hedna-troende) till ca 7 (noakitiska buden). Så numera är en god Leastadian mer Torahobservant än MFS:are…

  Men jag är inte intresserad av att snacka MFS här på denna post. Har inget med saken att göra. Vill du svara på denna kommentar gör det i 500 salen.
  http://aletheia.se/2011/04/04/500-salen-18/

  mvh
  D

 • MTC, om Sam är representativ för MFS, så är det illa tycker jag. Jag har inte uppfattat dem så lagiska.

 • Kamau Mweru: @Sam skrev: ”Om man inte tror på YHWH angående vilodag och högtider så är nog skadan minimal om man hyr ut sin lokal till likasinnade, eller hur?”
  Sam, du och några stycken andra extrema ”messyaner” utgör för mej tydligt bevis på att ni är inne på fel väg.

  Trots att jag själv har ”upptäckt” värdet i att hedra HERRENS sabbat har jag full förståelse för Kjells reaktion. Jag har förgäves försökt att förmedla lite ”balans” i frågan om HERRENS högtider.

  För många år sedan höll jag en predikan på ett familjeläger i Arizona med ämnet Ande OCH Sanning. Minns inte i detalj vad jag predikade om men summan var och är: Ande och Sanning följs alltid åt (eller BÖR följas åt). D.v.s. det är möjligt att proklamera sanning utan ande (smörjelse). Då får de ord vi talar motsatt effekt.

  Exempel: Jag kan knacka killen framför mig i kassan på ICA Maxi och fråga om han tror på Jesus och har gjort honom till Herre i sitt liv. Vid ett nekande svar skulle jag kunna svara att han är påväg till helvetet.

  Det är säkerligen sant men kanske inte rätt tillvägagångssätt att vinna denna människa för Gud.

  Jag hävdar inte att jag alltid lever som jag lär, men jag tycker mig få intryckt att många här gillar att slå varandra i huvudet med Guds Ord. För att lyckas bra med denna bragd måste de först slita ut 1 Kor 13.

  ALLA: Kan ni inte hålla er till bloggpostens ämne tvingas vi stänga posten för kommentarer. Sörjer över att människor som säger sig haft ett möte med Jesus (Yeshua) rider runt på så höga hästar.

  /D

 • @Harry Forsgren: ”Varför i alla glödheta kan ingen ge Debora ett klart svar på hennes undran:
  ”Tror du, att Jeshua/Jesus är Gud? … Ja eller nej?”

  Harry, det går inte att svara på en ospecificerad fråga. Det blir bara en fälla eftersom svaret som ges, används efter behag hos den som frågade.

  ’Gud’ kan ha olika mening beroende på hur ordet används.

  Grundläggande kan det betyda ’Mäktig’, ’Störst’, ’Stor’, Domare’, ’Skaparen’ eller andra saker. Det kan ha en personlig syftning, eller det kan gälla en titel som kan innebära olika saker i olika sammanhang t.o.m.

  Jag skulle råda dig omformulera frågan så här, ”Tror du att Jeshua/Jesus är den Ende och Evige Skaparen, Han som gav oss liv och honom som Jeshua/Jesus bad till i Getsemane vid Oljeberget?

  Kan du ge oss ett ja eller nej på denna frågan Harry?

 • S-E Sköld on 30 augusti, 2011 at 8:16 f m said:

  Joh. 3:21, 23-24 ”Jesus sade
  till henne: Tro mig, kvinna:
  den tid kommer, då det varken
  är på detta berg, eller i Jerusalem,
  som ni skall tillbedja Fadern.

  Den tid skall komma, ja, den är
  redan inne, då sanna tillbedjare
  skall tillbe Fadern i ande och
  sanning; ty det är sådana
  tillbedjare som Fadern
  vill ha.

  Gud är ande, och de som
  tillbeder honom måste tillbe i
  ande och sanning”.

  ——————————

  Skulle kunna tänka mig, att för N.P. är det ett större problem med all elakhet som finns i den kristna församlingen, än den som finns bland de människor som hyr ”lokalen”.

  Anonyma ”tyckare” som säger noll på församlingsmötena, men har mycket att säga mellan ”skål och vägg”, eller t.ex. som anonyma skribenter här på sidan.

  —————-

  Derek: ”Jag är så nyfiken på vem du anser vara herre i helvetet. Att det inte är du förstår jag”.

  Problemet är inte vem som är herre i Helvetet, utan vem som är herre i våra hjärtan. Och är det upptaget av fel person, spelar det nog ingen roll åt vilket håll – väderstrek – Du vänder Dig när Du ber.

 • Sam… Att du inte svarar rakt ut på en enkel fråga utan desperat gömmer dig retoriskt bakom en sådan fruktansvärd apparat som inkvisitionen, betyder bara att du drivs av samma ande som den…”På frukten…” Tyvärr…

 • S-E Sköld skrev: ”Sam, om man inte förlita sig på Jesu blod, och Jesu blod endast, så får man möjligen stå i Helvetet, d.v.s. om han som är herre där, tillåter det.”

  – Jag är så nyfiken på vem du anser vara herre i helvetet. Att det inte är du förstår jag.

 • Läsare on 30 augusti, 2011 at 7:44 f m said:

  Blir bara så full i skratt när jag läser vad Sam skriver, likställer de kristna tolkningarna och firanden med satanister mm.

  Detta sammankopplar han med att det går utför i dessa sammanhang.

  Själv tror han inte att Jesus är Gud?????, jag drar denna slutsatts tills du svarat något annat, är det underligt att mfs är en rörelse som krymper och blir ytterst ifrågasatt, nä

 • S-E Sköld skrev: ”I Nya förbundet – NT – är Människan uppenbarelseplatsen: människan är både Hans tempel och tälthus. Ja, Han bor i henne genom Sin Ande. Gud bor med andra ord, i det tempel Han själv byggt.”

  – Det är sant! Det är också sant att Guds löfte till Salomo fortfarande gäller, att om någon ber vänd mot den plats där Gud fäst sitt namn till evig tid, skall han bli bönhörd. Gud har till och med skrivit sitt heliga namn i Judéens bergskammar intill Jerusalem. Det går inte att sudda ut genom att omtolka bibelns löften och budskap.

 • S-E Sköld on 30 augusti, 2011 at 7:19 f m said:

  Sam, om man inte förlita sig på Jesu blod, och Jesu blod endast, så får man möjligen stå i Helvetet, d.v.s. om han som är herre där, tillåter det.

  Men ämnet var inte Helvetet utan ”Fillan” i Stockholm, och vad som där händer.

  Mvh

 • @Sam skrev: ”Om man inte tror på YHWH angående vilodag och högtider så är nog skadan minimal om man hyr ut sin lokal till likasinnade, eller hur?”

  Sam, du och några stycken andra extrema ”messyaner” utgör för mej tydligt bevis på att ni är inne på fel väg.

  Att likställa friheten att välja dag (Rom. 14) med satanism är väl till och med för dej i det grövsta laget.

  Jag har utvecklat dessa tankar i ett flertal artiklar den senaste tiden.

  Du och de dina föreslog ju att vi skulle hålla oss till ämnet. Så låt oss göra det.

  /Kjell

 • S-E Sköld on 30 augusti, 2011 at 4:16 f m said:

  I det G:A förbundet var templet Guds uppenbarelseplats, där Han mötte folket; under en tid i öknen, var Mose tält den platsen.

  I Nya förbundet – NT – är Människan uppenbarelseplatsen: människan är både Hans tempel och tälthus. Ja, Han bor i henne genom Sin Ande. Gud bor med andra ord, i det tempel Han själv byggt.

  JESUS: ”Guds rike är invärtes i er”.

  Skulle kunna tänka mig, att det var på den här grunden som Filadelfiakyrkan blev en ”lokal” för LP. Templet var – i många fall – de människors kroppar som samlades där. Skulle också kunna tänka mig, att Bo Hörnberg var inne på samma tankegångar, när han ville ha en idrottshall i nya Pingstkyrkan i Jönköping, när den byggdes.

  Men såväl en lokal eller någonting annat, ett skepp eller en båt eller en bil eller ett flygplan eller en häst eller en åsna t.ex. kan användas i Gudsrikets tjänst, men det är fortfarande i användarnas kroppar som Gud bor. Och de är heliga endast i mån av vems bostad de är.

  När det nu gäller Niklas Pinsohos uthyrning av ”fastigheten” så är det – vad jag förstår – bara Gud och Niklas som känner motiven för det: d.v.s. Niklas ”hjärtas uppsåt och tankar”.

  Låt oss våga tanken, att en enda själ blir räddad, genom att vägen till Fillan är upptrampad genom Niklas uthyrning? vad har det för värde? JESUS säger ju, att en själ är mer värt än hela världen. Själv lämnade Han ju himlens härlighet för att rädda vilsegångna. Men lika möjligt är, att ”Fillan” får tjänar Förvillaren. Till den saken hör ju dock, att det är främst de förvillade som samlas till de konserter som där anordnas..

  1. Låt inte kyrkorna bli ersättning för Gud

  2. Bed för karln, Niklas Piensoho. Han har ett svårt uppdrag, och är bara en människa, med fel och brister och tillgångar; som vi alla andra!

  Han -och vi behöver, att Gud uppenbarar Sig för oss, och leder oss, för att vi skall kunna komma rätt i alla avseenden. Och det är vad Gud vill med oss var och en. ”Han leder de ödmjuka rätt”, d.v.s. på Sin egen väg.

 • LarsW
  Det kan nog vara en del av sanningen.
  Om vi anser hela Skriften profetisk så är det möjligt att vi kan tolka in lite mer. T.ex så gick alla i öknen i 40 år utan omskärelse men när man skulle in i löfteslandet så omskars man. Kan man dra nån parallell till den sista tiden?
  Frihet, ja kanske men tro utan gärningar är död som Jakob säger. Vad är en död frihet värd?

 • @Harry Forsgren:
  Varför kan inte Deborah bara tala vad hon tror på och varför? Och strunta i sin inkvisition om andra?
  Och kanske inflika nån liten mening om vad hon anser om att fillan ska hyras ut åt hedningar?

 • @Henrik:

  Håller helt med dig. Döda grenar på vinträd är inte bra. De tar upp plats som friska grenar behöver bättre och hindrar solljuset från att nå de friska löven under. Därtill kan de sprida mögel och annan orenlighet varmed de kan förstöra friska grenarna.

 • @Sam:

  Galaterbrevet handlar om omskärelse, inget annat. Paulus anser inte att hedningar behöver den. Det är det omskurna hjärtat som är det viktiga och det gäller både judar och hedningar. Den som omskär sig ”till det yttre” tar på sig att följa hela Lagen. Visst är friheten i Kristus bättre? Vara fri att fira Herrens sabbat om man önskar det. Vara fri att slippa fira den om man nöjer sig med ett ”ovälsignat” liv…

 • Varför i alla glödheta kan ingen ge Debora ett klart svar på hennes undran:

  ”Tror du, att Jeshua/Jesus är Gud? … Ja eller nej?”

  Det borde ju vara enkelt som korvspad , för vare sig kristna eller messias – troende. Men icke! Skrämmande!!

  HaFo

 • Henrik
  Du vill att vi ska ta samma ståndpunkt som Gamaliel?
  ”Och nu säger jag eder: Befatten eder icke med dessa män, utan låten dem vara; ty skulle detta vara ett rådslag eller ett verk av människor, så kommer det att slås ned;

  39men är det av Gud, så kunnen I icke slå ned dessa män. Sen till, att I icke mån befinnas strida mot Gud själv.”

  Om du tycker som Gamaliel så är jag på din sida!
  Sam

 • @Deborah:
  Det är inte din blogg och jag är inte din slav, ok?
  Jag har svarat på din fråga och om du inte gillar mitt svar: tough, live with it!

  Nu kan du svara på vad du anser om att fillan hyrs ut till kommersiella syften! 🙂

 • Derek… Somliga har spårat ur ämnet ’här’ – och då ställde jag en enkel fråga, för att just återgå till ämnet. Efter ett uteblivet rakt svar, blir det svårt att förklara sambandet… Fast – ändå inte, för den som har ögon att se med…

 • Kommentar till boktipset och indirekt till texten om Pingstkyrkan.

  ”Det är bara genom betoning av sina karismatiska särdrag, Andens gåvor och evangelisation,som man har en framtid som pingströrelse.”

  Jag skulle vilja hävda att det är genom att betona pingströrelsens karismatiska särdrag mm som pingströrelsen kan hållas vid liv i respirator.
  Varför vill vi hålla liv i någonting som dog för 40-50 år sedan?
  Varför låter vi inte Pingströrelsen självdö och påskyndar processen så gott vi kan?

  Alla ni kloka kommentatorer och textförfattare på denna sida vilka jag har respekt och förtroende för – skulle ni kunna vara snälla att kommentera mitt inlägg med ett försök att svara på min fråga.

  mvh
  henrik

 • Gabriella on 29 augusti, 2011 at 9:47 e m said:

  Jag kan inte förstå detta undvikande av att svara på en simpel fråga. Jag kan förstå Deborahs intresse av svaret, då det säger en hel del om personen som levererar det…

 • @Sam: Ja, jag borde ha förstått det. Deborah i bibeln var ju glad och dansade, hennes namne verkar sur och grinig. 🙁

 • Sam… Jag håller mig till ämnet i allra högsta grad!!! Ger du mig ett rakt svar – så får du ett samband av mig. Ett ”ja” ska vara ett ”ja” och ett ”nej” ska vara ett ”nej” – allt annat är av ondo, säger Skriften.

 • Sam. Svara på min fråga: tror du, att Jeshua/Jesus = Messias, är Gud? ….JA eller NEJ? Dvs… Svar: ”Jag tror att Jeshua är Gud.”…… ”Nej, jag tror inte att Jeshua är Gud.”…

 • @Deborah:
  Har du inte funderat ut de än?
  Yeshua är en uppstånden människa med en förhärligad kropp, den förstfödde av många syskon.

  Vem är din frälsare?

 • Derek… Det är inte ’mig’ vi ska diskutera utan Guds Ord. Jag väntar på ett svar från Sam. Sedan kan vi fortsätta att samtala – utifrån Skriften. Utan spekulationer, hoppas jag, med ett nyktert sinne.

 • Deborah skrev: Sam… Tror du, att Jeshua/Jesus är Gud? … Ja eller nej?

  Det verkar vara din standardfråga. Jag förstår att det är viktigt, men hur får du denna fråga att matcha ämnet ifråga?

 • @Derek:
  ”Sam, man kan inte likställa kristen tro med avgudadyrkan eller hyllning till Satan. Inte ens avfällig kristendom.”
  Varför inte? Lever och agerar man som en hedning är man väl en hedning?

  Det vore ju bra om man satte sig ned och studerade instruktionsboken lite mer! ;), och lyssnade lite mindre på marknadsförare och öronkliare.
  Att leva ett heligt liv är att leva ett, från världen, avskilt liv!
  Sam

 • @Sam: ”Om nu galaterbrevet verkar säga något annat, kan det vara missförstått?”

  Om nu MFS tolkar bibeln och talet om evangelium på ett annat sätt att vad kristenheten gjort i 2000 år – kan det då möjligen vara MFS som missförstått något?

 • Sam, man kan inte likställa kristen tro med avgudadyrkan eller hyllning till Satan. Inte ens avfällig kristendom.

  Men det är definitivt ett stort svaghetstecken att den ledande pingstförsamlingen i Sverige varken kunde finna en pastor inom den egna rörelsen eller klarar ekonomin utan att hyra ut sin möteslokal.

  Inte så konstigt att man dras mot de historiska kyrkorna.

 • @MyTwoCents:
  Eftersom du inte angav vem du svarade så startar jag. 🙂
  ”Tror du verkligen att synagogor på Jesu tid (eller numera för den delen) hyrdes ut till hyllning av satan eller de hem apg församling samlades i? – Knappast.”

  Det är just det jag menar att man redan gör idag genom att fira hedniska högtider och mycket annat obibliskt.
  Så eftersom man kör med hedniska högtider så kan det inte bli mycket värre med hedningar och deras festligheter i lokalen?

  Och det leder in i din kommentar om ekonomin. Bör inte ”kyrkan” kunna ge fritt precis som de fritt mottagit?
  Sam

 • @Jakob:
  Ok
  Hur ska vi då se på vad Yeshua vår frälsare säger?
  T.ex, ”I skolen icke mena att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna.”
  Och
  ”Men snarare kunna himmel och jord förgås, än en enda prick av lagen kan falla bort.”
  Samt:
  ”Trodden I Moses, så skullen I ju tro mig, ty om mig har han skrivit.
  Men tron I icke hans skrifter, huru skolen I då kunna tro mina ord?”

  Paulus menar:
  ”Göra vi då vad lag är om intet genom tron? Bort det! Vi göra tvärtom lag gällande.”

  Johannes ser det så här:
  ”Och däri består kärleken, att vi vandra efter de bud han har givit.”
  Och dessa är de han såg som skulle förföljas för sin tro:
  ”Här gäller det för de heliga att hava ståndaktighet, för dem som hålla Guds bud och bevara tron på Jesus.”

  Om nu galaterbrevet verkar säga något annat, kan det vara missförstått?
  Kan det vara så att Paulus talar om frälsning, rening, från synd. Den som föraktar Yeshuas försoningsoffer och vill använda djuroffer är ute i fel ärende? De bör acceptera Yeshuas offer för sina synders förlåtelse i stället?
  Sam

 • Det är skillnad på att låta ”orena” komma till församlingen och låta dem ta över talarstolen. Tror du verkligen att synagogor på Jesu tid (eller numera för den delen) hyrdes ut till hyllning av satan eller de hem apg församling samlades i? – Knappast.

  Fillans dåliga ekonomi avspeglar ett större problem som ingen ännu rört vid. Gud är inte fattig. När församlingens ekonomi är i spillror kanske vi borde ifrågasätta varför?

  /Daniel

 • Gång på gång när jag läser på aletheia så förvånas jag över hur stor brist på självförtroende det finns hos de som skriver. Det gäller att hitta på skyddsmekanismer så att man inte blir lurad av de onda människorna. Den senaste är att man skall göra kyrkan till fästning dit ingen oren skall få komma.
  När jag läser Bibeln ser jag inte alls samma sak. Jesus rörde sig bland människorna och mötte dem på deras spelplan.
  Kanske vi har ngt att lära oss?

 • @Jakob angående Sabbaten: ”Men alla som håller sig till laggärningar är under förbannelse.”

  Ha ha ha, det finns ingen som talar om sabbaten som något annat än en välsignelse från Herren och det är det.

  Försök bara att knöka till Skriften ang. Sabbaten.

 • Sam: Om man inte tror på YHWH angående vilodag och högtider så är nog skadan minimal om man hyr ut sin lokal till likasinnade, eller hur?

  Men alla som håller sig till laggärningar är under förbannelse. Det står skrivet: Under förbannelse står den som inte håller fast vid allt som är skrivet i lagens bok och gör därefter. Gal. 3:10

 • @Kamau Mweru:
  ”Gå inte som omaka par i ok med dem som inte tror.”
  Om man inte tror på YHWH angående vilodag och högtider så är nog skadan minimal om man hyr ut sin lokal till likasinnade, eller hur?
  Sam

 • I den Bibel jag läser står det i 2 Kor. 6

  Gå inte som omaka par i ok med dem som inte tror. Vad har väl rättfärdighet med orättfärdighet att göra? Eller vad har ljus gemensamt med mörker? Hur kan Kristus och Beliar komma överens? Eller vad kan den som tror dela med den som inte tror? Vad kan ett Guds tempel ha för gemenskap med avgudarna?

  Att ha affärer ihop med avgudadyrkare är helt tydligt något som vi avråds från.

  /Kjell

 • @dani:

  Det är ”far beyond point of no return” för pingst. Att skriva ”pingströrelsen” blir alldeles fel då det för länge sedan upphört att vara en rörelse.

  Jag ser en sista brytbunkt någon gång runt 2007 då man lät Ulf Ekman avslutningspredika på Nyhemsveckan. Ardenfors, den hymlaren, välkomnade både synkretistiska OAS-representanten Weichbrodt och den fullständigt irrlärige Ekman till det mötet. Det var ett av de sista åren man höll mötena i det anrika tältet där böner, Bibelstudier och samtal hållits i årtionden. Att Ardenfors klämde sig in i bussen till Rom är inget att förundras över. Han såg chansen att åtnjuta lite ära. Äran av att vara en av de första ”pingstvännerna” från Sverige att kyssa påvekrakens skitiga fötter.

 • @Ludvig:
  ”Tiondegivande brukar vanligen vara det enda predikoämne som får en svensk pingstpastor att tala i mer än 55 minuter utan uppehåll…”

  En sån predikan skulle behövas i Filla!
  Då kanske Niclas P blev trovärdig, nu när han startat operation stor-renovering. Är det någon som vet vad den går lös på? Enligt en gammal syster från Fillan så hålls det inte längre några församlingsmöten. Så de får veta läget- märkligt!
  Inte undra på att han måste hyra ut till tvivelaktiga publikdragande konserter. 🙁

 • ”Visst är pingströrelsen uppbygd så att centralstyrning inte skall förekomma, men SIGNALER är viktiga inom en rörelse. ”

  Den VAR uppbyggd så ja. Den var en RÖRELSE en gång i tiden. Men nu är det inte längre en rörelse. Det är ett toppstyrt samfund som bit för bit inordnar sig under påvestolen och KV.

  Hade den fortsatt vara en rörelse med t ex Bibelstudievecka i Nyhem hade väckelsen varit ett faktum idag. Nu är Bibeln en ren bisak i de sammanhangen.

  Den enda trovärdiga rörelsen i vår tid är den Messianska.

 • Reflektion on 27 augusti, 2011 at 6:25 f m said:

  Bra skrivit Håkan Nilsson, ett annat exempel är kanal 10 som mycket handlar om att tigga in pengar, har även tänkt om Gud ligger bakom varför då detta tiggeri och vädjanden.

 • Jag rekommenderar er att gå in på Flammor och läsa en profetia, som Minos fick av en gammal dam för många år sedan. Den står under fliken 2004 benämd ” En allvarlig profetia om vår tid”. Det är på pricken vad som händer i Filadelfia.

 • @MyTwoCents: Om Guds Ande får vara motorn i en kristen verksamhet då behöver man inte trixa för att dra in pengar och därigenom misskreditera Gud. Jag vill påstå att Aletheia är ett bra exempel. Mig veterligt så har de aldrig gått med tiggarhåven.

 • Joakim Lundberg on 26 augusti, 2011 at 8:31 e m said:

  Tycker det är kanon att Filadelfia i Stockholm hyr ut lokalerna. Folk får reda på var kyrkan ligger samt att församlingen för pengar för att vinna nya människor till kristus. Gud bor inte i lokaler. Gud bor i hjärtan på de som tagit emot honom, INTE I LOKALEN.

 • larsåke on 26 augusti, 2011 at 4:53 e m said:

  larsa.Där Guds ande är, är det frihet. när Guds ande inte är närvarande, kan det bli beslut av det här slaget,och ska gå egna vägar. n.p gillar rick Warren som har ett annat evangelium.

 • Jaktlund förtydligar sig på Karlendals blogg:

  ”Vad vi släpper in i våra liv är än mer avgörande än vad som släpps in i kyrkolokalen. Den förstnämnda formar den andra, det är min poäng.”

  Men då kommer han in på ett område som är så brännhett att nästan ingen kyrkoledare av idag vågar ta tag i det. För visst finns det mycket som egentligen borde rensas ut ur både kyrklig verksamhet (exempelvis våldsfilmer, tvivelaktiga dataspel, mindre bra musik, tanklösa skämt mm på eller efter ungdomsamlingar) eller i våra egna liv?

  Det är vanligen inte helighetskraven på själva kyrksalen som är för högt ställda.

 • ärlig Pingstvän on 26 augusti, 2011 at 3:40 e m said:

  @Ludvig: Du sätter huvudet rätt på spiken Ludvig!

  För att tala om ämnet så har jag roat mig med att läsa vad som skrivits på olika ställen i detta ämne och står fast vid vad jag skrev för en stund sedan (innan jag bytte signatur 🙂 )

  Dock vill jag säga att kyrkan är en byggnad och inte helig. Jag tycker att det är ok att sälja den till annat ändamål om det skulle vara så.

  Men jag tycker att pengar som kommer in i hyra från en oren verksamhet inte passar i församlingens ekonomi.

  Det är också att visa dålig respekt för den äldre generationen som skall behöva läsa om vad deras arbete har genererat.

 • Om man studerar bakgrunden till ordet helig så kommer man till soldyrkan, men om man översätter från Hebreiskans qodesh så finne man att det betyder avskild. Vid skillnad.
  Sen kan man diskutera vad ordet avskild innebär, är det t.ex separerad från världen för YHWH?, och hur det ska användas av troende.
  Sam

 • Lite surdeg surar hela degen och den man sitter hos blir man lik, liknelser Jesus gjorde när han varnade oss för att blanda oss med de otroende! Men nu går man så långt att man bjuder in världens ande i kyrkorna. Utgången är given med sådana surdegar man bjuder på i Fillan!
  Må man vakna upp till insikt förren det är för sent att rädda den svenska pingströrelsen.

 • @MyTwoCents: ”Ekonomi ligger säkert bakom. Många kyrkor lider idag av sviktande tionde-intäkter då den yngre generationen inte ger på samma sätt som den äldre. ”

  Så blir det när man inte predikar Toran ( Moseböckerna) längre. Där det står att man ska ge G-d tiondet.
  Jag har själv gått i bibelskola i Filadelfia och hört pastorer säga att man inte är tvungen att ge tionde. Naturligtvis är ingen tvungen till det, men vill man följa G-ds Ord? Har aldrig hört en predikan om tiondegivande i Filadelfia. Det är ju lagiskt! 🙂
  Shabbat Shalom

 • @Håkan Nilsson:

  Ekonomi ligger säkert bakom. Många kyrkor lider idag av sviktande tionde-intäkter då den yngre generationen inte ger på samma sätt som den äldre. Dyra renoveringar av ”lokalen” har redan inletts och Niklas har ingen lätt uppgift framför sig att hitta kulor till kassan.

  Jag hade som sagt tänkt att lämna det här men kunde inte låta bli att kommentera. Jaktlund som är för fin för att kommentera här på aletheia låter hälsa via twitter att jag missförstått honom, medvetet eller omedvetet.

  /D

 • Simon Peter on 26 augusti, 2011 at 12:27 e m said:

  @MTC
  Hur kan en vakthund som Jaktlund helga sig på en Springsteenkoncert?
  Kan Filla komma tillbaka till pingsten och ivern för Herren. Eller ska man börja predika Springsteen och ockultism?
  Mitt förslag är att I-Kabod har landat i Laodicea. Eller?
  Uppenbarelseboken 3: 13 ”Den som har öron må höra vad Anden säger till församlingarna.
  Shalom
  Simon

 • Är det månne av ekonomiska orsaker man hyr ut kyrkan? Om det är så, då är det verkligen tragiskt, för då tyder det på att Gud inte längre kan sponsra verksamheten. Beträffande populärkulturen ” Älska inte världen.”

 • Ärlig Pingstvän (ej så Ärlig längre) on 26 augusti, 2011 at 12:11 e m said:

  Som Pingstvän kan jag glädja mig åt att du MTC tar striden som du gör.

  Helt rätt när du varnar för normbildningsfaktorn som Filla i Stockholm utgör. För jag tror att fram till dagens datum är vi inte många ”vänner” ute i landet som skulle godkänna dylika uthyrningar. I flertalet av församlingarna kan faktiskt medlemmarna göra sin röst hörd.

  Risken att ”tänket” kommer smygande. Kan dom så kan vi!

  Du som ogillar utvecklingen stoppa den i din hemförsamling!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?