Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Damaskus snart en ruinhög?

Den så kallade arabiska våren (som egentligen är något helt annat än vad ordet vår egentligen antyder) har spridit sig allt mer i mellanöstern. I Egypten så orsakade snart arabvåren president Mubaraks fall, innan dammet hunnit lägga sig kom kraftiga hot mot Israel.

Dessa från demonstrerande talkörer (som hotade att tåga till Jerusalem och göra slut på Judarna) till president kandidater som vill ha krig med Israel.

Den så kallade arabvåren innebar också start skotten för slakten på kristna kopter (som i stor del består av ursprungsbefolkningen i Egypten; Kopterna fanns ju där långt innan Islam ens existerade). Denna kristna minoritet utgör mellan 10-20% av befolkningen och är så pass ”liten” att förtrycket av dem kan ske öppet utan att militärstyret reagerar. Det börjar med sprängningar av kyrkor och slutar som Irak, då de muslimska grupperna gör landet nästan kemiskt rent från kristna och världsopinion reagerar inte alls. Avrättningar, halshuggningar och sprängdåd mot kristna blir vardagsmat även i Egypten som i så många andra länder där Islam kommer i majoritet och får grepp om landet.

Även i Syrien pågår ett slag mot den sittande regimen, som även den är korrupt och förtryckande. Jag har inget emot att diktatorer avsätts, men frågan är vad som kommer i deras ställe. I Israel är oron stor att regimen i Damaskus ska använda en attack på Israel som avledning från deras interna politiska problem. De är i ett starkt behov av en yttre fiende som folket kan enas mot. I den bilden passar Israel in som hand i handske.

Utvecklingen går just nu åt väldigt fel håll. I förra veckan så hotade Syriens president Assad att de skulle skicka hundratals missiler på Tel Aviv om väst lägger sig i Syriens hårdnackade behandling av den så kallade demokrati rörelsen i Syrien. Assad rapporteras ha sagt att om något galet görs så behöver Syrien inte mer än 6 timmar för att förflytta hundratals raketer till Golan höjderna och skjuta dem på Tel Aviv.

Iran’s Fars news agency quoted Assad telling Turkey’s foreign minister that he would launch hundreds of ballistic missiles at Tel Aviv if the West interferes in his violent crackdown on pro-democracy protestors in Syria.

”If a crazy measure is taken against Damascus, I will need not more than six hours to transfer hundreds of rockets and missiles to the Golan Heights to fire them at Tel Aviv,” Assad reportedly said.

Bara dagar efter att president Assad hotat Israel så kom följande uttalande från officiella källor i Israel:

Israeli officials have reportedly warned Syrian dictator Bashar Assad that if he uses the downfall of his regime as an excuse to launch missiles at Tel Aviv, Israel will respond with a massive assault against Syria, Lebanon and Gaza.

Israel säger att om Bashar Assad använder sönderfallet av Syrien som ursäkt att anfalla Tel Aviv med raketer kommer Israels respons vara ett massivt angrepp på Syrien, Libanon och Gaza.

Frågan är om bollen nu är i rullning som leder till uppfyllelsen av Jesajas profetia som vi kan läsa om kapitel 17.

Jes 17:1-3

Profetia om Damaskus. Se, Damaskus skall upphöra att vara en stad, det skall bli en ruinhög.

Aroers städer blir övergivna. De blir ett tillhåll för hjordar som lägger sig där, utan att någon skrämmer dem.

Och Efraims befästa stad skall inte längre finnas till, inte heller Damaskus kungadöme och återstoden av Aram. Det skall gå med dem som med Israels barns härlighet, säger HERREN Sebaot.

Det är många som tror att Damaskus kan jämnas med marken av kärnvapen, detta på grund av att Damaskus blir till en ruinhög på en enda natt och Damaskus hade 2009 en befolkning på 1,7 miljoner människor och är således inget man lätt jämnar med marken över en natt.

Vi läser i Jesaja 17:14

Jesaja 17:14

När aftonen är inne, se, då kommer plötsligt förskräckelse, och innan morgonen gryr är de borta. Detta är våra rövares del och våra plundrares lott.

Bara kärnvapen kan orsaka sådan förödelse på så kort tid.

Det är också värt att notera att Syrien är frånvarande i de efterföljande profetiorna som i Psalm 83 och Hesekiel 38, som handlar just om allierade attacker mot på Israel. Det kan ju vara för att just Damaskus kungadöme inte längre finns till som Jesaja 17:3 säger.

Det som skrämmer mig mest är att både USA och Europa håller på att snabbt falla sönder ekonomiskt och syniska ledare skulle nog inte ha något emot distraktion från de interna problemen om sönderfallet når en akutfas och protesterna runt om i världen blir svåra.

Kaoset i en sådan situation är en perfekt storm som bäddar för antikrist att komma på scenen som den falska frälsare han kommer att utge sig för att vara.

Det är inte långt kvar nu och det är dags för Kristi kropp att vakna och inse vart i tiden vi befinner oss och göra sig redo, till att bli den rena brud som hon är kallade till att vara.

/Alias

 

 

=>

Ämne: Ändens tid

 • Ludvig

  Och jag som trodde att vi alltid skulle vara redo…

 • @Ludvig:

  Det är idealet, men se dig omkring… Det finns en anledning till att Paulus skrev:

  Rom 13:11
  Och det skall ni göra, väl medvetna om tiden, att stunden redan är inne för er att vakna upp ur sömnen. Ty frälsningen är oss nu närmare än då vi kom till tro.

  Eller att Jesus varnar
  Mar k13:33 Var på er vakt och håll er vakna, ty ni vet inte när tiden är inne.

  Så att sömnen har tagit sitt grepp om stora delar av kristenheten är kanske inte så förvånande. Bibeln uppmanar gång på gång oss att hålla oss just vakna.

  Se även:
  Efes 5:14, Apg 20:31, Matt 26:41, 1 Thess 5:6, 1 Thess 5:10, 1 Petr 1:13, Upp 3:2 m flr.

  mvh
  /Alias

 • Ludvig

  Inte för att jag vill dra igång ännu en fruktlös diskussion om sådant som vissa kommentatorer här älskar att bråka om, men jag har kommit fram till att förvirrade läror om tusenårsriket har varit ett av de bästa sätten att få brinnande kristna att antingen somna in i tron om att ”Herren dröjer och att de satt väckarklockan på ringning” eller bli fullt sysselsatta med att skåda efter tecken på Hans ankomst att de glömmer bort det uppdrag vi har att utföra till dess att Han kommer.

  Tänk att vi människor så lätt förfaller åt ögontjäneri även i detta fall då Herren faktiskt ser oss HELA TIDEN!

 • Tack Alias för denna väckarklocka

  /D

 • Linnea

  ”Det är inte långt kvar nu och det är dags för Kristi kropp att vakna och inse vart i tiden vi befinner oss och göra sig redo, till att bli den rena brud som hon är kallade till att vara.”

  Hög tid för ett uppvaknande.

 • Åsa

  Tack Alias för analysen! Kanske det drar ihop sig för uppfyllelsen av Jes 17?

 • Tomas Wennerhult

  Håller med dig Ludvig. F.ö. får väl den som lever se. Om man är vaken alltså.

 • ”Det är också värt att notera att Syrien är frånvarande i de efterföljande profetiorna som i Psalm 83 och Hesekiel 38, som handlar just om allierade attacker mot på Israel. Det kan ju vara för att just Damaskus kungadöme inte längre finns till som Jesaja 17:3 säger.”

  Man kan inte läsa dessa profetior kronologiskt på det sättet. Men om du änd gör det bör du notera följande verser i Jesaja kap 19:

  ”Och HERREN skall göra sig känd för egyptierna, ja, egyptierna skola lära känna HERREN på den tiden; och de skola tjäna honom med slaktoffer och spisoffer, de skola göra löften åt HERREN och få infria dem. Så skall då HERREN slå Egypten – slå, men ock hela; när de omvända sig till HERREN, skall han bönhöra dem och hela dem. På den tiden skall en banad väg leda från Egypten till Assyrien, och assyrierna skola komma in i Egypten, och egyptierna in i Assyrien; och egyptierna skola hålla gudstjänst tillsammans med assyrierna. På den tiden skall Israel, såsom den tredje i förbundet, stå vid sidan av Egypten och Assyrien, till en välsignelse på jorden. Och HERREN Sebaot skall välsigna dem och säga: Välsignad vare du Egypten, mitt folk, och du Assyrien, mina händer verk, och du Israel, min arvedel!”

 • Intressant kommentar Lars, tål att funderas på. Kronologin är kanske svårt att slå fast, men så vida inte allt händer exakt samtidigt så finns det en kronologi.

  Det som får mig att fundera är skillnaden mellan syrien och assyrien. Jag känner själv människor med assyriskt ursprung (som är från Irak) som är mycket noga med att på peka skillnaden mellan att vara syrier och assyrier.
  I södertälje finns det två fotbollslag; syriska och assyriska.

  Skillnaden är kanske inte helt lätt att greppa. Men som jag förstått det är Assyrier en distinkt etnisk grupp som har sitt ursprung från mesopotaninen. Mesopataninen hade en utsträckning som omfattar de områden i de dagens Irak, nordöstra Syrien och sydöstra turkiet.

  Assyrien var också en stat mellan åren mellan ca 2300 f kr till 680 f kr och dess utsträckning ligger i dagens Irak. Assyrier kallas också för Syriak Kristna, Kaldeser. De flesta är kristna, och i minoritet i sina länder.

  Frågan är nu om Kungadömmet i Damaskus (Jesaja 17) och Assyrien (Jesaja 19) verklligen är en och samma enitet? Jag vet inte. Men jag vet att staden Damaskus ligger i det sydöstra hörnet av Syrien (mot Israel alltså) och var alltså inte en del av det assyriska riket.

  Jesaja 17 undviker namnet Assyrien, utan använder i stället begreppet ”Damaskus kungadöme” vilket skulle kunna betyda att Jesaja 17 och 19, syftar på två olika saker.

  Framtiden får väl utvisa hur vi ska förstå profetiorna.
  Observant kommentar och värd att fundera på.

  mvh /Alias

 • Simon Peter

  @ Alias
  Ja, tiden är nära. Jag såg en affisch i går på Drottningholmsvägen . ”Jesus kommer snart är du redo”. Det är många som vaknar upp och vill tvätta sina kläder och helga sig genom att följa Herrens Lag. Sista kapitlet i Sefanja profeterar om en ödmjuk skara som längtar efter Herrens högtider och håller Herrens Lag.
  Dom är ett annat folk än de högmodiga som nämns i början på kapitlet.
  Jag tror att dom högmodiga är katolikerna, skökoförkunnarna från trosrörelsen och andra laglösa.
  En liten skara som helgar sig och håller Herrens bud och vandrar i hans kraft kommer att återuppta reformationen, konfrontera skökan vid Efraims och Manasses uppvaknandesignal.
  Håll svärdet högt i den sista tidens väckelse som kommer att gå mycket fort.
  Maranata, kom Herre Jesus kom!
  Shalom
  Simon

 • @Alias:

  ”Intressant kommentar Lars, tål att funderas på. Kronologin är kanske svårt att slå fast, men så vida inte allt händer exakt samtidigt så finns det en kronologi.”

  Den är ganska svår att få fatt i när det gäller profeter i GT. Uppenbarelseboken är betydligt mer kronologisk.

  Om Du anser att detta gäller:

  ”Det är också värt att notera att Syrien är frånvarande i de efterföljande profetiorna som i Psalm 83 och Hesekiel 38, som handlar just om allierade attacker mot på Israel.”

  … så måste det påpekas att de inte är efterföljande. Betänk att de sista kapitlen i Jesaja beskriver nya himlar och en ny jord. I Uppenbarelseboken ser man kronologin tydligare och kan utifrån det placera in de händelser profeter i GT beskriver.

 • @Alias:

  ”Det som får mig att fundera är skillnaden mellan syrien och assyrien. Jag känner själv människor med assyriskt ursprung (som är från Irak) som är mycket noga med att på peka skillnaden mellan att vara syrier och assyrier.”

  Har själv ett antal bekanta som kallar sig syrianer resp assyrier. En av de assyrianska är noga med att dessa är samma folk. Hon är t ex kusin med en dam som kallar sig syrian.

  Assyrien behärskade de områden som i dag delas mellan Syrien, Irak, Iran m fl stater där de som kallar sig syrianer resp assyrier har sin härstamning.

 • ludvig

  @Lars W:

  Syrier är inte nödvändigtvis synonymt med Syrianer.

 • @ludvig:

  Nej, de syrier räknar sig idag till mestadels till araberna.

 • @Lars W:

  En nyfiket fråga, för att Ps 83 och Hesekel 38 skall inträffa före Jesaja 17 måste ju alla tre på något sätt stättas in på tidsskalan.

  Jag är väldigt nyfiken på vilka referenser eller hur du tänker när du fastslår att kronologin är att Ps 83 och Hes 38 föregår Jes 17? Det vore intressant och lärorikt att veta.

  mvh /Alias

 • @Lars W:
  ”Nej, de syrier räknar sig idag till mestadels till araberna.”

  Det skulle i så fall tala för att Jes 17 inte är synonymt med Assyrier. Dagens ”kungen av Damaskus” måste ju vara syrier, dvs arab och då inte assyrier?

  mvh /Alias

 • Jura Lindkvist

  Låt er inte luras–Länderna i mellanöstern är en Europeisk skapelse /ni kan söka på detta/
  draget med linjal.utan hänsyn till dom olika etniska och religiösa grupperna.Och Kung behöver inte vara en Kung, utan kan syfta på vilken ledare som helst med makt..

 • @Alias:

  ”Jag är väldigt nyfiken på vilka referenser eller hur du tänker när du fastslår att kronologin är att Ps 83 och Hes 38 föregår Jes 17?”

  Jag skrev att kronologi inte kan tillämpas på samma vis i dessa profetior som man kan i Uppenbarelseboken.

  Hes 38 tycker jag vi får en bra hint angående tidsplacering i Upp kap 20.

  De händelser Jes 17 beskriver kan mycket väl syfta på händelser i samband med det Assyriska rikets fall vilket ännu hörde till framtiden på Jesajas tid. Damaskus hörde till detta välde.

 • @Lars W:

  Nu blir jag lite lätt förvirrad, men jag kanske har missförstått något.

  Profetior kan visserligen ha flera uppfyllelser och blir på så sätt knepigare att sätta in tiden. Trots detta så finns det en kronologi, det utspelar någon gång i tiden, även om tillfället kan vara för oss okänt.

  Jag kanske missförstår dig, men var inte din invändning att Jes 17 skulle ha hänt efter och inte före Ps 83 och Hes 38?
  Om inte så förstår jag faktiskt inte din invändning alls? Eller menar du att de är samtidiga, vilket i och för sig inte alls är omöjligt?

  Om du sätter Jes 17 uppfyllelse till det assyriska rikets fall så bryter det inte mot den kronologin som jag utgick ifrån, vilket gör ditt förra kronologi argument inte kan stämma, om jag nu inte som sagt missförstått ditt argument.

  Jag ser flera problem med att placera Jes 17 till Assyriska rikets fall;

  vers 14: När aftonen är inne, se, då kommer plötsligt förskräckelse, och innan morgonen gryr är de borta.

  Allt verkar ske över en natt, Damskus blir en ruinhög, Kungariket borta. Det är inte för än på 1900-talet vi har vapen som kan åstadkomma sådan förödelse.

  vers 9: På den dagen skall deras befästa städer vara som övergivna fästen i skogen och på bergstopparna, som övergavs när Israels barn drog in. Allt skall bli ödelagt.

  Bergstopparna som övergavs när Israels barn drog in stämmer väl in på Golan höjderna som Israel tog i samband med 6-dagars kriget 1967. Det är något som stämmer dåligt med förslaget att placera händelsen vid det Assyriska rikets fall.

  Vers 4: När den dagen kommer, skall Jakobs härlighet förblekna och hans feta kropp magra.

  vers 4 antyder att det blir en mycket svår tid för Israel. Vilket det blir när det bryter ut ett större krig i mellanöstern och stämmer även i på ett scenario någonstans under uppenbarelseboken.

  Vilket placerar Jes 17 före Hes 38 som är det sista i vedermödan, enligt din koppling till Upp 20.

  Kanske du kan bringa den klarhet som jag inte ser…

  mvh /Alias

 • @Alias:

  ”Jag kanske missförstår dig, men var inte din invändning att Jes 17 skulle ha hänt efter och inte före Ps 83 och Hes 38?”

  Återigen – nej. Det finns ingen sådan kronologi. Så här skrev jag:

  ”… så måste det påpekas att de inte är efterföljande. Betänk att de sista kapitlen i Jesaja beskriver nya himlar och en ny jord. I Uppenbarelseboken ser man kronologin tydligare och kan utifrån det placera in de händelser profeter i GT beskriver.”

  Det var alltså en invändning mot ditt påskinande att det skulle finnas en kronlogi dessa texter emellan och som löd så här:

  Alias skrev:

  ”Det är också värt att notera att Syrien är frånvarande i de efterföljande profetiorna som i Psalm 83 och Hesekiel 38, som handlar just om allierade attacker mot på Israel.”

 • @Alias:

  ”Vilket placerar Jes 17 före Hes 38 som är det sista i vedermödan, enligt din koppling till Upp 20.”

  Vidhåller mitt antagande ovan ang Jes 17.

  Hes 38 får enligt ”hinten” i Upp kap 20 en placering efter ”de tusen åren”.

 • Om Syrien/Damaskus skulle anfallas i närtid tror jag att Turkiet är inblandat. Stora spänningar mellan dessa.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?