Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Finansminister Borg: tidigare ateist – numera troende kristen

I en öppenhjärtlig intervju i DN kommer något fram i förbifarten.  Något som givetvis är mycket glädjande att höra från en svensk minister oavsett vilken position han eller hon besitter.

Saxat ur intervjun:

Här kunde Anders utveckla sitt numera femtonåriga intresse för jakt och sin livslånga relation till skog och mark. Han gör allt han kan för att dela det med sin familj.

Det var också här som en avgörande tankeprocess, som han inledde när han blev förälder, landade:

Från att ha varit uttalad ateist definierar sig Anders Borg i dag som troende kristen:

– Jag kom helt enkelt fram till att det måste finns någonting i tillvaron som skiljer gott och ont åt, att det måste finnas ett sammanhang i livet som är tryggt och som ger tröst när det är svårt och tungt.

– Kanske är det mer en förhoppning än en tro, jag vet inte… Men det där känns väldigt privat, och jag är inte med i något samfund, säger han och markerar tydligt att där går det en gräns för vad han vill gå in på.

 

/MyTwoCents

Andra positiva nyheter denna vecka:
Försoning mellan Bibeln till alla-profiler efter år av ovänskap

 

=>

Ämne: Goda nyheter, Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , ,

 • Men…
  Var tog Aletheias vanligen så skarpa kritiska tänkande vägen?

  Borg säger enligt ert eget citat: ”det måste finns någonting i tillvaron som skiljer gott och ont åt, att det måste finnas ett sammanhang i livet som är tryggt och som ger tröst när det är svårt och tungt.”

  och

  ”Kanske är det mer en förhoppning än en tro, jag vet inte…”

  Kanske borde man veta lite mer om Borgs sk kristna tro innan man ropar hej? Eller är det så att det finns andra orsaker att lyfta fram Borg?

  För övrigt finns en artikel i Kyrkans Tidning där han berättar mer om sin tro, för den som vill läsa, men den skulle knappast definieras som kristen.

  Själv undrar jag var Borg döljer nu när det plötsligt skrivs idolporträtt av honom både här och där… Förbereds det för någon skandal eller så tro?

  Nej, fundera på hur Borg förhåller sig till Jesus och Hans budskap och lägg därtill den ”bekännelse” som vi läst i DN och KT, så framträder snarare en privat, odefinierad, tro än en kristen dito.

 • @Lennart G C Johansson:

  Så här resonerade jag;
  Djupet, bredden och allvaret i Borgs tro vet Gud. Han har i alla fall gjort mer än en offentlig bekännelse till kristen tro. Med tanke på att han tidigare bekänt sig som ateist är detta goda nyheter.

  I bästa fall har det skett en omvändelse bakom bekännelsen han kanske inte talar fullt ut om. I värsta fall är han inte riktigt där än men har tagit några stora kliv mot korset.

  Någon stans måste vi ju börja. Det går ju inte att förneka att något pågår i hans hjärta. Tvivlar du på omvändelsen låt oss då tillsammans be att Gud sänder ”Fillipus” till ”hovmannen” och hjälper honom igenom till en levande tro på Jesus Kristus.

  mvh
  D

 • @MyTwoCents:
  ”Gilla” 🙂

 • Glädjande nyhet!

  Jag läste i en annan artikel, att han undervisar om den kristna tron och läser evangeliet för sina barn 🙂

  Härligt!

  Frid,
  Eva Helen

 • Sefast Tronde

  @Lennart G C Johansson:
  – Det fanns ett längre reportage i tidningen Land för ca ett år sedan, där Anders Borg på ett tydligare sätt deklarerade sin tro, som han själv definierade som kristen.

  Tycker f.ö. att man inte skall börja med att nagelfara dem som är nya i tron eller inte har någon större kyrklig erfarenhet, på ett sätt som stöter bort dem. Negativa religiösa attityder, lagiskhet och kritisism finns det mer än tillräckligt av.

  Visst finner man de finaste och mest älskvärda bland de som är bröder och systrar i vår Herre Jesus Kristus. Men tyvärr finner man även de som sårar och sviker mest och sådana som ger prov på den mest subtila form av elakhet man kan tänka bland de som bekänner sig som kristna. Det är f.ö. en erfarenhet jag delar med många, många jag stött på.

  Vi bör glädjas över den bekännelse Anders Borg faktiskt ger, även om det är något oklar i konturerna och i mycket försiktiga ordalag.

  MVH / Sefast Tronde

 • Sefast Tronde

  – Bra Daniel!

  Fler positiva saker bör uppmärksammas, även om det är som en obetydlig liten vårblomma bland allt elände som tydligen måste ältas och vältas.

  – Mer lovsång och tacksägelse till Gud anbefalles, i stället för fariseernas ideliga klagokör och jagande efter villolärare.

  MVH / Sefast Tronde

 • Jamen då så, då kan vi väl acceptera allt möjligt som kristet, bara för att man är ny i tron eller inte vet bättre.

  Hur är det med alla dessa katoliker som ber till Maria och tror sig vara kristna?

  De definierar sin tro de också, och då borde de väl få göra det utan att någon ska komma och säga att det inte är kristet?

  Om han dessutom ”undervisar om den kristna tron och läser evangeliet för sina barn” så borde man kunna ställa andra krav på bekännelse än på någon som är helt ny i tron.

  Nej, att vissa grupper vill vittvätta Borg förstår jag, men jag hade räknat med mer från er här på Aletheia.

 • Om han dessutom definerat sig som kristen i runt ett år, sedan artikeln i Land, så borde han väl veta mer än att tala om ”det måste finns någonting i tillvaron som skiljer gott och ont åt” och ”Kanske är det mer en förhoppning än en tro, jag vet inte…”

  Vilket eller vilka motiv ligger bakom att upphöja Borgs bekännelse, en bekännelse som lämnar mycket övrigt att önska, på detta vis?

  Är det främjandet av Guds rike, eller vanlig sekulär propaganda?

 • Sefast Tronde: Fler positiva saker bör uppmärksammas, även om det är som en obetydlig liten vårblomma bland allt elände som tydligen måste ältas och vältas.

  – Precis så tänkte jag. Har varit gravid med en tanke i några veckor nu. Har lagt till ett nytt ämne på aletheia – ”Goda nyheter”. Min vision är att man mitt ibland allt tråkigt och negativt som händer både inom och utanför kristenheten ska kunna göra en sökning på aletheia och hitta GODA nyheter.

  Lennart G C Johansson: Vilket eller vilka motiv ligger bakom att upphöja Borgs bekännelse, en bekännelse som lämnar mycket övrigt att önska, på detta vis?

  Är det främjandet av Guds rike, eller vanlig sekulär propaganda?

  Hade du och jag bott i USA eller Australien där de olika partierna slåss om kristna väljare vore jag benägen att hålla med dig. Men i detta land är det som bekant inte populärt att bekänna sig som kristen utan ses tvärt om som lite skämmigt och kan skada karriären. Se bara alla larviga frågor Alf Svensson fick av mediedrevet under sin tid i rampljuset.

  Nej, jag kan inte hålla med om att det skulle vara sekulär propaganda bakom Borgs utspel.

  Lennart G C Johansson: ”det måste finns någonting i tillvaron som skiljer gott och ont åt” och ”Kanske är det mer en förhoppning än en tro, jag vet inte…”

  I ett så pass avfallet land som Sverige, där en hel generation inte vet skillnaden på Colgate [tandkräm] och Golgata, skulle ovan svar trots sin flummighet i redan troendes öron, kunna vara ett litet, litet frö från självaste finansministern, som är precis den tankeställare många behöver för att sedan tänka vidare.

  Nej, broder. Det handlar inte om att jag är känslig för din eller andras kritik utan jag väljer helt enkelt att glädjas i det lilla.

  Vart Borgs tro leder kommer framtiden visa men han är i alla fall ljussteg före Humanisternas ordförande Christer Sturmark…

  LÅT OSS NU BE ATT DETTA SENAPSKORN VÄXER!

  Det är allt som krävs i Guds rike – ett litet litet senapskorn av tro, knappt synligt för ögat.

  mvh
  D

 • MyTwoCents: han är i alla fall ljussteg före Humanisternas ordförande Christer Sturmark…

  Vad det verkar är han nog även ljusår före Lennart G C Johansson också…

  Allt gott!

 • Anders R Pettersson

  Ni kan sluta att undra – han är i goda händer.

 • @Sefast Tronde: ”- Mer lovsång och tacksägelse till Gud anbefalles, i stället för fariseernas ideliga klagokör och jagande efter villolärare.”

  En fantastisk insikt! Då kanske vi kan förvänta oss ett närmade till Katolska Kyrkan också?

  @MTC: ”Någon stans måste vi ju börja. Det går ju inte att förneka att något pågår i hans hjärta. Tvivlar du på omvändelsen låt oss då tillsammans be att Gud sänder ”Fillipus” till ”hovmannen” och hjälper honom igenom till en levande tro på Jesus Kristus.”

  Jag har, precis som du också skriver, ingen rätt att döma hans omvändelse. Hur djupt den går vet bara Gud. Men bibeln lär oss att med en tro på Jesus följer också vissa gärningar, till exempel omtanke om de minsta i samhället…

  Jag vet inte hur äkta hans omvändelse är och det bekymrar mig föga. Det som däremot bekymrar mig är när en blogg som jag för övrigt har respekt för, lyfter fram en så odefinierad och otydlig tro som ett exempel.

  Sedan undrar jag om du på fullaste allvar menar att det du skriver om Borg och andra politiker inte på något sätt syftar till att förändra dina läsares åsikt om personerna i fråga? Menar du att ditt hyllande av Borg som kristen inte skulle påverka dina läsare?

  Huruvida Borg är ljussteg före Sturmark eller inte vill jag inte uttala mig om. En falsk tro på en falsk Jesus kan föra mycket långt bort från frälsningen och dra flera med sig.

  Jag beklagar att du på ett så tydligt sätt väljer att avfärda alla tankar som strider mot dina egna. Det gör mig ännu mer sorgsen över detta inlägg och den efterföljande diskussionen.

  Jag kommer fortsätta be för Borg, och hela regeringen, vilket jag har för vana att göra. Gud gör under än i våra dagar.

  Allt gott till dig!

 • @Tuve: Vad bygger du detta påstående på?

 • @Lennart G C Johansson:

  Litar du verkligen på allt som står i svenska dagstidningar? Att han i möte med naturen insåg att det måste finnas något mer är en god början.

 • @Ludvig:

  Nej jag litar inte på allt som står i dagstidningarna.

  Att han i möte med naturen insåg att något större måste finnas är en bra början. Det kan jag hålla med om.

  När sedan dagstidningarna drar på och kallar det för att han är kristen… Ja, som sagt, jag litar inte på allt som står i dagstidningarna.

  Gör du?

 • Lennart G C Johansson: Men bibeln lär oss att med en tro på Jesus följer också vissa gärningar, till exempel omtanke om de minsta i samhället…

  Du avslöjar något jag kanske anade redan – att din negativa resonemang har politiska undertoner. Kanske beror din negativa inställning på att du röstar på något parti av annan färg?

  Jag är förvisso företagsledare och borde kanske per automatik vara moderat men så är inte fallet vilket innebär att jag själv inte har några dolda agendor med att värva sympatier till den omnämndes parti. Faktum är att om du följt aletheia under några år nu så vet du att vi mycket sällan pratar politik.

  Det är medvetet från min sida eftersom de ämnen vi berör är nog så komplexa i sig utan att lägga till denna dimenstion som ofta drar onödiga skiljelinjer mellan Guds folk. Vem har glömt när Ekman proklamerade att Socialismen är en andemakt som måste brytas i Jesu namn?

  Lennart G C Johansson: Sedan undrar jag om du på fullaste allvar menar att det du skriver om Borg och andra politiker inte på något sätt syftar till att förändra dina läsares åsikt om personerna i fråga? Menar du att ditt hyllande av Borg som kristen inte skulle påverka dina läsare?

  Nej, jag hade ingen sådan baktanke med detta. Jag tror som sagt att det är dina egna politiska åsikter som skymmer din möjlighet att glädjas över detta lilla potentiella framsteg i regeringskansliet.

  Vad jag däremot ÄR skyldig till är att i några poster ha kritiserat ryggradslöse Hägglund och Kristdemokraterna. Kanske är dessa poster onödiga men ibland tar besvikelsen överhanden över utvecklingen i det parti min morfar kämpade för att få in i riksdagen på 60 talet. (fanns med bland gräsrötterna, inte någon känd profil).

  Lennart G C Johansson: Jag kommer fortsätta be för Borg, och hela regeringen, vilket jag har för vana att göra. Gud gör under än i våra dagar.

  AMEN! Detta är vi alla kallade till oavsett vilka partisympatier vi har i bagaget.

  mvh
  D

 • Lennart G C Johansson: @Tuve:Vad bygger du detta påstående på?

  Att du är så snar att döma någon och något som du inte vet något om! Du skriver på din blogg om att inte se bjälken i ögat, kanske dags att du ser dig i spegeln för att inse i vems öga bjälken tycks sitta i…

  Allt gott!

 • @Lennart G C Johansson:
  Min erfarenhet är att det finns minst ett faktafel i varje tidningsartikel längre än korta notiser. Åtminstone alla reportage där jag kunnat kolla upp samtliga detaljer.

  I detta fall gissar jag bara, men det skulle mycket väl kunna vara så att ”Katrineholms-Borgen” endast redogjorde för hur han kom fram till just insikten att det måste finnas något mer.

  En så ödmjuk inställning inför livet hittar man sällan eller aldrig bland religiösa fanatiker.

 • @MyTwoCents: Så bara för att bibeln lär att vi har ett ansvar för de minsta i samhället så har jag en politisk agenda?

  Lustigt resonemang.

  Hur som helst så har jag gjort klart min politiska åsikt på min blogg, vilket du givetvis inte har någon skyldighet att känna till, det menar jag inte, men jag menar att samtliga politiska partier är korrupta.

  http://halleberget.net/2011/10/24/ur-led-ar-tiden/

  http://halleberget.net/2011/11/26/hyckleri-pa-hog-niva/

  Att anklaga mig för att ha en partipolitisk agenda är förståeligt, men tyvärr inte helt sant.

  Jag kan, trots att jag inte gillar världens politiska system, ändå glädjas i det lilla som verkar växa hos Borg.

  Jag är glad för det lilla framsteg det kan tänkas innebära för Borg personligen och i förlängningen för vårt land, men att lyfta fram Borg som ett exempel på kristen tro menar jag är magstarkt och det är det jag ifrågasätter.

 • @Tuve:

  Lite lustigt blir det ju, då du sågar mig och min tro eftersom jag kritiserat Borg…

  Hur väl känner du mig? Hur insatt är du i vad jag står för? Eftersom du tydligen är så mycket mer insatt och kan bedöma mig, men jag inte kan bedöma det tidningarna skriver om Borg?

  Har du för övrigt läst inlägget på bloggen innan du slänger dig med det? Det verkar inte så… 🙂

 • @Ludvig: Bra poäng.

  Faktum kvarstår ändå att man drar väldigt stora växlar på det lilla som kommit fram.

 • @Lennart G C Johansson:
  Ja, rubriksättningen här på sidan var väl som rubriker är mest – ganska missvisande.

 • @Ludvig:

  Rubriken byggde på denna paragraf:

  ”Från att ha varit uttalad ateist definierar sig Anders Borg i dag som troende kristen”

  På vilket sätt är den missvisande? Citerar bara i förkortad form (av utrymmesskäl) det som framkommer i artikeln…

  mvh
  D

 • @Lennart G C Johansson:
  Jag har endast redogjort för hur jag tycker att du framstår i kommentarerna till detta inlägg, dvs jag anser att ditt sätt att döma i denna tråd är värre än mycket jag sett av Christer Sturmark (inte för att jag sett så värst mycket mer av honom än vad jag sett av dig, dock tillräckligt för att kunna säga ”vad det verkar…”)! Jag behöver vare sig känna dig eller vara insatt i vad du står för för att kunna bedöma din respons på detta inlägg!

  Skulle jag däremot extrapolera något om din person utifrån dina kommentarer till detta inlägg så skulle jag vara väsentligt mer försiktig i min dom än vad du varit gentemot Borgs Gudstro 😉

  Allt gott!

 • @Tuve: Så att påstå att Borg är ”ljusår före” mig i denna fråga har inte något att göra med min person?

  Att påstå att jag har en bjälke i ögat (och antyda att jag inte vet om det, trots att hela blogginlägget visar att jag visst vet det) har inget att göra med min person?

  🙂

 • ludvig

  @MyTwoCents: Att Borg kalllar sig det är en sak. Religiösa fanatiker kommer uppfatta rubriken så att du betecknar Borg som pånyttfödd troende kristen.

 • Kristian

  Blev glad att Borg vågade dela sina reflektioner i en intervju!;)

 • Tea Gustavsson

  @Anders R Pettersson:

  Ja, det hoppas jag!

  Vad gäller glad nyhet nr 2 står jag rätt undrande inför att det i artikeln bara nämns att ena parten skall ha bett om förlåtelse för sitt handlande.

 • @ludvig:

  Hur folk uppfattar rubriker kommer jag inte ta ansvar för i just detta fall när jag bara tar orden direkt från intervjun – hans eget vittnesbörd. Ljuger han eller har dolda motiv med uttalandet (trots allt hoppas på lite sympatier från kristenheten) är det mellan honom och Gud.

  Jag kan ju inte vara sämre än rättsystemet i västvärlden som har som grund att man är oskyldig tills bevisad skyldig 🙂

  Jag skulle ta till mig din kritik om jag istället valt att lägga in en tolkning i rubriken typ ”Anders Borg har blivit frälst” eller liknande.

  Nu blev det ett väldigt hallå över en av mina kortaste poster på ett bra tag. Kanske var det just därför att jag INTE tolkade uttalandet utan bara ville låta det stå för sig.

  Framtiden kommer visa hur mycket allvar som ligger bakom det hela och vilka konsekvenser det får i Alliansen och politiken.

  mvh
  D

 • @Lennart G C Johansson:
  Det har naturligtvis att göra med din person i den meningen att det är du som har fällt kommentarerna som jag har reagerat på. Jag har dock inte extrapolerat något om dig eller din tro utöver den kritiken. Om du sedan väljer att läsa in mer i vad jag skrivit får stå för dig.

  Du har dock rätt i att jag inte hade läst ditt inlägg om bjälken i ögat utan bara noterat att du skrivit om det. I efterhand kan jag konstatera att inlägget som sådant var väsentligt trevligare än vad du framstått här (vilket bekräftar att det är vettigt att inte döma din person utifrån hur du agerat här).

  Sedan behöver du ju inte överhuvudtaget ta vad jag skriver i beaktande eftersom jag tillhör den skara vars tro du kategoriserar som ”inte är kristet”…

  Allt gott!

 • @Tuve:

  Tala om troll…

  Allt gott!

 • @Lars W:
  😀

 • X

  Undrar hur Humanisterna tar det här 😀
  Man kan i alla fall inte anklaga Borg för att vara en irrationell, analfabetisk extremist 😉

 • Visst är det positivt när politiska företrädare uttalar sig om sin tro oavsett inre grad av övertygelse och mognad. Minns när Reagan och Gorbatjov träffades i Reijkavik för att skriva ett av SALT-avtalen. Gorbatjov, som företrädde en ateistisk stat, hälsade USA´s president med orden: ”Låt oss be till Gud att det blir ett bra möte”. Förebådade vad som senare skulle komma att kallas ”perestrojka” och ”glasnost” och som förändrade världen.

 • @X:

  Äh, jag tror inte på ateister. De finns inte. Släng dem i en vallgrav och ta fram K-pisten så ropar de antingen på mamma eller på Gud. Sistnämnda mest troligt 😉

  /D

  P.s. I detta föredrag med Stefan Gustafsson (”Finns det skäl att tro”) tar han fram exempel på kända ateister som ändrat sig efter några års propagerande för ateism: http://webbkyrkan.wordpress.com/2011/10/11/finns-det-skal-att-tro

 • @Lars W:

  Vem glömmer de bevingade orden;

  – Mr Gorbatjov – TEAR DOWN THAT WALL!

  🙂

  /D

  P.s. Att Reagans fru sedan anlitade spåkvinnor är en diskussion i sig…

 • X

  @MyTwoCents: Roligast i dag! 😀

 • Ingrid

  Jag tycker vi skall be för Anders Borg, att han får möta Jesus på ett radikalt sätt och födas på nytt. Det tycker jag skulle vara underbart! Vad två eller tre kommer överensom att bedja om, skall vår Himmelske ge oss, om vi ber om något efter Hans vilja. Och att människor skall bli frälsta, vet vi är en bön efter Guds vilja.

 • Ingrid

  Ursäkta att det gick för fort det skulle givetvis stå överens att bedja 0m och sedan vår Himmelske Fader.

 • Katarina

  Barn är en välsignelse, en Herrens gåva.
  De brukar kunna ställa saker på ända i ens liv som förälder på mer än ett sätt 😉

  Du har våra förböner, Borg!

  ”Han leder konungars hjärtan som vattenbäckar…”

 • Pingback: Skrift och tradition – 2 – Bibelns kanon()

 • Sefast Tronde

  – Tron börjar någonstans, och bekännelsen kan variera i tydlighet och lära.

  Flertalet av dem som skriver här på de s.k. kristna bloggarna har jag inte hört någon bekännelse från, men de förutsätter ändå att bli högt respekterade som om deras trosbekännelse är både tydlig och läromässigt respektabel.

  Många kväder dessutom sitt kackel ur anonymitetens dunkla mörker. Förfarandet väcker varken någon större respekt eller trovärdighet. Och, kritisera med en synnerligen subtil elakhet kan tydligen flertalet förment kristna, dock därmed inte explicit syftande på denna debatt.

  Visst är det konstigt?

  MVH / Sefast Tronde

 • Läsare

  Tycker att Lennart G C Johansson skall kunna uttrycka en stilla undran ang artikeln utan att behöva bli påhoppad från alla håll.
  Drevet behöver inte mycket tändvätska för att starta.

  Tycker själv att det är kul om Borg hittad den frälsande Guden

 • Mannen

  Var bara tvungen att klippa in denna krönikan från:
  http://fredrik.cafe.se/kronika-69/?show=comments#respond
  😀

  Krönika
  Går i skånska City. Precis som varje onsdag.

  Julen är en tid för Guds folk

  Julen är en tid för att tänka på Gud. Men det kan man ju inte skriva utan att hälften av er börjar hyperventilera och stamma ”va!? Mäh! Om Gud finns, vafför finns de’rå k-r-i-g? Va?”. Ni som kan läsa kallar det ”Teodicé-problemet”. Ni andra kallar det ”vavava!?”.

  Och då tänker jag så här: Gud skapade folk. Folk skapade julen. Och Gud bara ”vad håller ni på med?”. Och folk bara ”vi…eh…firar din sons födelse!”. Och Gud bara ”han föddes inte i december”. Och folk bara ”Nä, men du vet, det här blir bättre för oss för då får man långledigt över nyår!”

  Och folk julskyltade i oktober. Och Gud sade ”nu får ni väl ge er?”. Men folk bara ”vi måste hinna handla julklappar juh!”. Och Gud sade ”julen handlar inte om att köpa skit!”. Och folk bara ”joho! Du gav Jesus en limpa cigg!”. Och Gud sade ”det var MYRRA!”. Och folk bara ”mäh orka bry mig typ”.

  Sen behövde de få hem all sin skit. Så en av dem uppfann hjulet. Men resten av folket var direkt lite ”jaha, du har uppfunnit hjulet liksom, men hur ska du skapa en fungerande affärsmodell av det?”. Men så dök en helt annan snubbe upp i polotröja och målade hjulet vitt och började sälja det för dubbla priset till art directors i Stockholm. Och alla bara ”GENI!”.

  Och Gud suckade. Och folk carpade diem ett tag. Men året efter blev de helt ”Guuud, vi är bara så trötta på den här köphetsen, fattar du?”. Som om den var Guds fel. Och sedan uppfann de flygplanet och åkte till Kanarieöarna. Och i sin oändliga godhet (för att hjälpa till liksom!!!) nedsteg Gud på jorden och målade ett gult streck en meter från bagagebandet. Och Gud sade ”om alla står bakom det här så ser alla av er alla väskor”.

  Och då tittade en person ur folket (han kan ha varit från Bjuv) på strecket, och bara ”nuwäää! Ja vill stå nääära!” Och så gick han över strecket. Och så gick resten av folket också över strecket. Och sedan såg ingen av dem en enda av väskorna.

  Och det är därför vi har krig. För att folk är efterblivna jävla puckon.

  Så julen är en tid för att tänka på Gud. Och för att dricka så mycket sprit att man pallar flyga utomlands med individerna han fyllde planen med.

  JA! Polisanmälan.
  NEJ! Julstämning.

 • Sefast Tronde

  @Läsare: säger ”Tycker att Lennart G C Johansson skall kunna uttrycka en stilla undran ang artikeln utan att behöva bli påhoppad från alla håll.”

  – Du har så rätt, så rätt. Och om mina uttryck uppfattats som påhopp vill jag vara den förste att säga: förlåt!

  Men, trots detta bör man väl få framföra en stillsamt avvikande mening, att Anders Borgs trosbekännelse är något bra, även om den inte är vare sig välartikulerad eller doktrinärt föredömlig.

  MVH / Sefast Tronde

 • Sefast Tronde

  @Lennart G C Johansson: säger ”…Då kanske vi kan förvänta oss ett närmade till Katolska Kyrkan också?”

  – Om detta är menat att parera min uppmaning till lovsång haltar det betydligt: Katolska kyrkan är väl inte speciellt känd för sin lovsång, utan upplevs snarare som allvarsam och dyster…

  Om jag nu tar mig friheten att halta på samma sätt får jag väl skämta till det och säga: «inte vi men du borde kanske närma dig katolska kyrkan».

  MVH / Sefast Tronde

 • Torbjörn S Larsson

  LÅT OSS GLÄDJA OSS
  åt Borgs öppnade ögon.

  Dom kristna förr kallade inte en sådan person som Borg kristen utan väckt.
  Det vill säga väckt ur syndaslummren. Man har börjat vakna och se sig runt omkring att det finns en Gud.
  – En god början förvisso –

  Sedan fanns det något förr som kallades nådens ordning med syndakännedom och sådant. Det är säkert bra, men jag tror att man kan bli frälst endast genom att åkalla och be direkt till Jesus.
  Att bekänna sin tro på Jesus och bekänna sin synd och självklart låta döpa sig. Helst samma dag man bekänner sin tro.

  Då vet man både själv, andra och andevärlden att man är en kristen.

  Låt oss därför som Ingrid påpekar be för Borg.
  Kanske ett av Julens böneämnen tillsammans med SAAB och dess anställda.

  Glöm inte heller att tacka Gud att vi har mat och värme i våra hus samt fred i vårt land.

  Verkligen inte en självklarhet. En oskattbar tillgång.

 • Sefast Tronde

  @Torbjörn S Larsson:
  -Amen!

  Bra, bra, en positiv attityd är en trons attityd. ”..och den som beder han får, och för den som knackar på skall vara upplåtet..”

  MVH / Sefast Tronde

 • @Sefast Tronde: Jag uttryckte mig nog lite dåligt antar jag. Det jag menade var att om vi nu ska lovsjunga Borgs bekännelse, ”även om den inte är vare sig välartikulerad eller doktrinärt föredömlig.” som du skriver själv, varför kan vi då inte lovsjunga en katolsk dito?

  Varför jag skulle vilja närma mig katolska kyrkan förstår jag inte, men jag antar att du med det endast ville visa hur otydlig jag varit.

  Om du menar att jag antyder att jag vurmar för denna kyrka skulle jag vilja be dig att istället förtydliga vad som fått dig att få detta intryck så att jag kan uttrycka mig klarare.

  Tuve verkar å sin sida upprörd över att jag kritiserar katolska praktiker som okristna, medan du verkar tycka motsatsen…

 • Borg verkar för övrigt också under Almedalsveckan ha talat om sin tro i domkyrkan och då uttryckt en kristologisk insikt som jag ibland tycker fattas i våra kyrkor när det pratas om ”Jesus och Gud” som om de vore motsatser, eller att Jesus inte vore Gud.

  Borg uttrycker att ”Jesus är den Gud som vi tror på som representerar det goda”…

  http://www.varldenidag.se/a11-reportage/2011/07/06/Tron-ministerns-trygga-borg/

  Det finns fortfarande stora frågetecken kring hur han för övrigt formulerar sig runt sin tro och jag skulle fortfarande inte vilja lyfta fram honom som ett exempel att följa, men rätt ska vara rätt.

 • @Tuve: Sedan behöver du ju inte överhuvudtaget ta vad jag skriver i beaktande eftersom jag tillhör den skara vars tro du kategoriserar som ”inte är kristet”…

  Så klart måste jag ta i beaktande hur jag uppfattas av dig, oavsett om du är kristen eller inte.

  Jag tror förresten att jag behöver vara både tydligare och mer ödmjuk inför de som inte är kristna, även om jag för den skull inte tänker kompromissa med min tro.

  Jag vill bara tillägga att jag med detta inte menar att definiera dig som kristen eller inte, även om jag står för att böner till andra än Gud per definition inte är kristna.

  Detsamma säger jag om Borg. Jag har all rätt i världen att påpeka de konstigheter jag uppfattar i hans bekännelse, utan att döma ut honom och direkt säga att han inte är kristen.
  Ifrågasatt hans bekännelse och tro har jag gjort mig skyldig till, har jag dömt honom (vilket jag kanske har) så får jag själv min dom så småningom.

 • @Lennart G C Johansson:
  Du har all rätt att ifrågasätta och jag har likafullt rätt att kritisera dig för sättet du gör det på…

  Jag ber ofta andra än Gud om hjälp! Dagligen ber jag t ex min fru, mina barn, vänner, kolleger etc om hjälp på olika sätt. På samma sätt ber jag mina vänner om förbön. Om det gör mig vare sig mer eller mindre kristen i dina ögon får stå för dig. Jag är trygg med att så länge jag begränsar min tillbedjan till att enbart gälla Gud så gläder han sig åt att jag samverkar med Kristi Kropp för min och andras frälsning!

  Allt gott!

 • Lennart G C Johansson: Det jag menade var att om vi nu ska lovsjunga Borgs bekännelse, ”även om den inte är vare sig välartikulerad eller doktrinärt föredömlig.” som du skriver själv, varför kan vi då inte lovsjunga en katolsk dito?

  Om man skall kritisera andra människors tro på grund av att den ”vare sig [är] välartikulerad eller doktrinärt föredömlig” så finns det ju få frikyrkliga sammanhang som kan undgå din kritik. Det är ju kännetecknande för frikyrkliga sammanhang att tron är allt annat än välartikulerad. Det är ju dessutom helt subjektivt vilka som kan anses vara ”doktrinärt föredömlig[a]”, så inte heller där har ni något annat än det egna (kollektivets) tyckande att gå efter…

 • Linnea
 • Rolf

  Det är väl härligt med pånyttfödda ministrar! Nu är det flera ministrar som är härligt frälsta Hägglund , Odell, Attefalk , M Larsson och nu Borg ett starkt vittnesbörd till Reinfeldt o Co.

 • Östen

  Jesus är enda vägen till Gud – men det finns otaliga och outgrundliga, vaga och klara vägar till Jesus.

 • Ja, det finns många vägar till Jesus men bara en väg till Fadern.

  /garan

 • Läsare

  Sefast Tronde skrev

  Men, trots detta bör man väl få framföra en stillsamt avvikande mening, att Anders Borgs trosbekännelse är något bra, även om den inte är vare sig välartikulerad eller doktrinärt föredömlig.

  Absolut, med samma rätt som Lennart har att framföra detsamma fast åt det andra hållet, utan att bli dumförklarad av ”drevet”,
  som så lätt ansluter.
  Dikussioner är bra men det slår så lätt över.
  Det är ju på detta sätt Aletheia fungerat i åratal alltså att ifrågasätta, våga titta bakom kulisserna, ta reda på fakta och inte snabbt svälja allt med hull och hår

 • maria

  Hallelujah!

  Herren gör verk även bland våra politiker.

  Anders Borg är en offentlig person som måste vara försiktig i sina ordval.

  Ingen har rätt att ifrågasätta ‘hur stark eller äkta’ hans tro är.

  Låt oss tacka Herren för hans verk och be om beskydd för de han kallar!

 • Torbjörn S Larsson

  ATT VARA KRISTEN

  är en exklusiv företeelse. Det är dyrbart, underbart och sällsynt. Det är precis som lärljungarna sa till Jesus: ” Herre, är det endast få som blir frälsta?”.

  Utan hjärtats tro och munnens bekännelse blir man inte frälst. Och döper man sig inte blir det inget med det i längden.

  Vi måste akta oss noga så vi inte bilar bort tröskeln till den trånga porten, eller vidgar dörrposterna till himmelriket. Det finns inga genvägar för kändisar eller förmögna människor. Inte heller för barn och barnbarn till fromma kristna.

  Visserligen vet jag att samfunden och kyrkor är nedlusade med populärpredikanter och mjukisförkunnare som själaglatt jublar då någon visar intresse för tron. Men det är inte detsamma som omvändelse och frälsning.

  Porten är alltid trång till den smala vägen som leder till livet.
  Och vägen är så smal så att det är tveksamt om man kan hålla sig kvar på den om man bara tar in halva bibelversar…

  Däremot skall vi vara glada för alla som Guds ande öppnar ögon och hjärta på. Så vi river ned alla dumma trösklar och vidgar alla dörrar så att människor kommer inom evangelii hörhåll. Det är en himmelsvid skillnad med att ha en välkommnande kyrka mot att acceptera en allmän respekt och gudsuppfattning som kristen tro.

  Varför har vi en avfällig kyrka idag?
  Därför att människor har blandat bort dessa begrepp så att kyrkan är full av oomvända pastorer, präster och ledande människor.

 • Rolf

  Lyssnade på Studio Ett där artikeln om Borg kommenterades, tyvärr inte ett ord borgs gudsupplevelse så sorgligt, dylika vittnesbörd får ingen som helst respons i vårt samhälle , ingen verkar bry sig

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?