Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Kommentar om kuppryktena i Kina

Jag har hört rykten om den senaste tidens maktkamp i Kina några månader nu och nu börjar det även läcka ut lite i vanlig media. Men vad som är riktiga läckor och placerade läckor på t ex twitter och bloggar är nästan omöjligt att avgöra.

Jag avvaktar med att göra någon djupare analys innan jag vet mer om saken men jag vill ge era några punkter och hänvisa till några av de bättre artiklarna som finns publikt på nätet.

De finns som jag ser det tre huvuddelar i denna maktkamp:

 • Kinas ledarskaps oro (läs: nästintill paranoia) för folkligt uppror och oro i leden. Det finns stora skillnader i välstånd i landet, det finns många olika etniska grupper vid sidan om de dominernade hankineserna som alltmer kräver sin rätt och  det finns en ständig oro för utländsk inblandning. Kina kommer aldrig glömma opiumkriget.
 • Korruptionen i Kinas ekonomi börjar nå epidemiska nivåer, en inofficiell rapport beräknade att 42% (!!!) av Kinas ekonomi är kopplad till korruption. Detta är både ett problem, men också en god affärsmodell för de som tjänar på det.
 • En nästan definitiv brytning mellan de som har rötter i revolutionen under Mao Tsetung och de nya ledarna. Under senaste året har det varit något utav en ”Maoväckelse” i Kina då folk tröttnat på den råa kapitalism och korruption som håll på att slita Kina i delar. Men det nya ledarskapet med fler ekonomer och yrkespolitiker än militära, revolutionära ledare rensar alltmer ut det åldrande ”förlegade” ledarskapet från Maos dagar. Så denna ”Maoväckelse” bland yngre människor har paradoxalt nog nästintill kvävts i sin linda i kommunismens Kina. Om ”väckelsen” överlever eller inte får vi se men just nu ser det dåligt ut för den. (Bara så att någon inte tvekar: jag är verkligen ingen anhängare av Maoismen och vet mycket väl om hur mycket oskyldigt blod som spillts unde diktatorn Mao.)

Dessutom är det ett gap mellan Kinas kommunistparti (CCP) och Kinas militär (PLA) där militären alltmer blivit en stat i staten med egen utrikespolitik (må den som läser detta förstå mig rätt). Men till skillnad från Iran där det revolutionära gardet även är en affärskoncern så har CCP förbjudit PLA att bedriva affärer vilket delvis hindrat PLA i deras ambitioner.

En kinesisk ledare med rötterna i revolutionen är Bo Xilai och han började en upprensning av korruptionsträsket, men även han har nyligen blivit utmanövrerade. Bo Xilai var alltså ett hot mot korrupta ledare i Kina, samtidigt ville andra hindra att en ny våg av paranoia, fängslanden, tortyr och avrättningar  likt under Mao skulle komma. CNN av alla har en bra artikel om Bo Xilai, läs gärna den i sin helhet. Här är ett utdrag:

On March 15 [2012], the Chinese Communist Party announced the removal of Chongqing Party Chief Bo Xilai, a popular ‘Princeling’ leader, famous for his anti-corruption efforts and dogged support of Maoism. Since the 1989 Tiananmen Square protests, Bo is only the third Party Chief to be fired mid-term, and his dismissal serves as one of the highlights of an eventful month for the Chinese Communist Party.

Since Bo’s removal, Chinese social media exploded in speculation about the mysterious death of a young Ferrari driver in Beijing, rumored to be Bo Xilai’s son, and even claimed that Bo sympathizers in the Politburo unsuccessfully tried to stage a coup in retaliation to Bo’s removal.

In our last article, we outlined the importance of China’s leadership succession, arguing that underneath the stable veneer of China’s one-Party rule lies a competitive political struggle to control the heart of the Chinese state. In this article, we explain why the Chinese Communist Party removed Bo Xilai and discuss what these events might tell us about the incoming Party Chairman Xi Jinping.

Why the Communist Party fired Bo Xilai

The Communist Party chose to remove Bo Xilai as Chongqing Party chief to sideline a national distraction and expunge one of the Party’s biggest political liabilities. Prior to Bo’s firing, his police chief and confidant, Wang Lijun, unsuccessfully tried to escape to the United States consulate in Chengdu, fleeing charges relating to corruption and harvesting human organs, among other counts.

Only after the United States denied Wang Lijun asylum did it became clear that Bo’s anticorruption campaigns in Chongqing often relied on a host of grisly authoritarian tactics led by Wang Lijun, including torturing political rivals, appropriating private property in the name of the state, and censuring fellow Party officials for their ostensible lack of ideological rectitude.

The day before Bo Xilai’s dismissal, Wen Jiabao subtly condemned Bo’s heavy-handed approach, claiming that these types of coercive tactics could lead China down a dangerous road of paranoia and political upheaval, much like that of the Cultural Revolution. China’s leaders’ willingness to sack such a prominent member of their own ranks shows their implicit fear of Maoist-style ideological campaigns.

From this perspective, Bo’s firing can be seen as Chinese leadership’s repudiation of Bo’s unique brand of ‘Chongqing School’ revivalism. In all likelihood, key players such as Hu Jintao, Wen Jiabao and Xi Jinping recognize that charismatic leaders like Bo can capitalize on the legitimate desires of the Chinese people – like the goal of anti-corruption – to sow paranoia, encourage politically motivated purges, and aggrandize themselves to feed their own cult of personality and expand their power.

Utan att säga för mycket vill jag också tipsa om denna artikel, här ett utdrag:

The suggestion that Bo Xilai, until recently one of China’s most powerful politicians, could have fallen out with his police chief over the death of a British businessman, is ”preposterous”, according to one of his friends.

Här en artikel om China’s Local Tyrants. Här är en artikel om korruptionen och att lokala kinesiska ledare tvingar företag att fiffla med räkenskaperna, Chinese Companies Forced to Falsify Data, Government Says.

Det vi som kristna kan göra är att be om Guds beskydd och ledning för våra syskon i Kina. När det blir oro så drabbas ofta grupper som kan anses vara illojala mot staten.

Vi lär återkomma i ämnet.

 

/Marcus

=>

Ämne: Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , ,

 • He Xin

  Kan saga att jag inte sett nagot som tyder pa en kupp har i Beijing.

  Bo Xilai har mycket daligt rykte bland vanliga Kineser. Han forasoka nu kulturrevolution, tvinga unga sjunga om Mao tex. Han ljuga om kampa mot korruption. jan sjalv korrumperad! Maffia gilla honom mycket, fa gavor t ex.

  Inte heller jag hora om att unga gilla Mao… inte alla. Var i Kina hander det. Kanske du ljuga nu.
  Alla jag kanner ar trott pa kommunistmaffia.

  Manga minoriteter i Kina ja. Men vi Han ar storst. Nastan 1 miljard. Ingen minoriteten kan ta makt fran oss.

 • Intressant artikel.

  Angående korruption kanske denna karta inte längre är rättvisande?

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:World_Map_Index_of_perception_of_corruption.png

  Glad att Sverige är mörkt grön och min bön är att det så förblir mot alla odds (europaunionen är det enskilt största hotet).

  Tibet är nog det oroligaste området bland dem som ockuperats av Kina. Städer där munkar bränner upp sig själva är stängda för journalister men händelserna smygfilmas bl a från motorcykelåkande webbrapportörer.

  http://www.youtube.com/watch?v=bA63I_awsYc

 • @He Xin: Ni hao 你好 och välkommen till Aletheia och xie xie 通过 tack för din intressanta kommentar!

  Vilken del av Kina frågar du, jag tänkte på bland annat Chongqing 重庆.

  Och vänligen anklaga inte folk att ljuga då vi inte tar ställning i denna artikel utan ställer berättigade frågor. Frågor som du själv hjälper till med att svara på. Men som sagt det bor mer än en miljard människor i Kina och det finns många olika åsikter.

 • @Lars W: Kina är ju relativt rött på kartan, skulle vara intressant med en karta bara över Kina och dess olika delar.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?