Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Invigning i Knutby Filadelfia

I början av maj fick jag en inbjudan från pastorn i Knutby Filadelfia, Peter Gembeck, att närvara vid invigningen av deras nya lokaler. Min första tanke var väl inte direkt positiv måste jag erkänna, för liksom de flesta reagerar med avsky när man talar om ’Knutby’, har också jag tänkt att Knutby ska man helst bara glömma. Men ska man verkligen göra det? Jag funderade kort över inbjudan och tackade ja till Gembeck samma kväll och såg fram emot att åka till Knutby för att med egna ögon se vilka människor som är med i den beryktade ’sekten’ ute på Upplands östliga landsbygd.

Sagt och gjort satte jag mig i bilen och körde de fyra milen till Knutby en månad senare. Beväpnad med både kamera och två bra mobiltelefoner tänkte jag försöka intervjua lite människor där ute. Väl framme togs jag vänligt emot av pastorn och en värdinna i dörren som visade mig till en reserverad plats framför mixerbordet. Jag sneglade lite på människorna runt mig för att se vad för slags personer det kunde vara som befann sig här trots det hemska som hänt. Varför har de valt att stanna kvar i en församling de flesta i kristenheten och väldigt många i samhället ser på som den värsta sekten i modern historia? Jag hade ingen täckning på mobilen inne i lokalen och fick en lite obehaglig känsla där jag satt helt ensam utan att känna någon, för jag befann mig ju trots allt inne i ’Knutbysektens’ innersta.

 

Knutby Filadelfias nya lokal

Knutby Filadelfias nya lokal

Invigningen av lokalen var inte i form av ett vanligt möte, utan man hade arrangerat en konsert där församlingens egna medlemmar skulle uppträda. Jag såg för mig att detta skulle bli en relativt tråkig kväll med lite gitarr och pianomusik, för det var den bild jag hade av små frikyrkor ute på landsbygden. I Knutby bor det knappt 600 personer, så vad kunde man förvänta sig av en liten landsortsförsamling som dessutom i de flestas ögon bara är en marginaliserad sekt som bara bör glömmas?

Jag skämdes ganska omedelbart när den första sångaren påbörjade sitt nummer, och de fördomar jag haft var jag bara tvungen att försegla och stuva undan. Detta var det klass över! Vilken röst killen hade, för att inte tala om inlevelsen! Musikerna kunde verkligen sin sak och var lika engagerade som resten av sångarna. Säga vad man vill om församlingen i Knutby, men att de kan sjunga och spela råder det inga som helst tvivel om, och du kan själv se det i den enkla mobilvideon som jag lagt ut.

Jag beslutade mig ganska snabbt för att inte göra någon intervju med Knutbuförsamlingens pastor denna kväll, för det jag trodde jag visste om dem hade i så fall präglat vårt samtal, och det hade inte varit ärligt gentemot dem från min sida. I stället bjöds jag på fika och talade med lite människor, och så får vi se vad framtiden bjuder på.

Det är så lätt att använda stora ord om församlingen och människorna i Knutby, men låt oss för allt i världen inte glömma att de bara är människor de också. När det stormade som mest kring Livets Ord var jag medlem i församlingen. Det var den värsta tiden i mitt liv! Jag var tonåring och hade inte själv valt att vara en del av detta, och allt tidningarna skrev skulle man försvara och kämpa emot. Då var jag själv ledsen över att dömas och behandlas så oerhört fult av människor i samhället, och droppen var när ett ungdomsgäng pressade upp mig i ett hörn och tryckte en stilettkniv mot min hals och sa att ”- Du skall dö din j…a  Livets Ordare!” Vad jag försöker säga är att ingen mår bra av att tryckas ned, och det gäller även människorna i Knutby Filadelfia.

På återskrivande.

 

Invigningskonsert i Knutby Filadelfia 2012 from Andy on Vimeo.

=>

Ämne: Personligt

Nyckelord: ,

 • Människorna i Knutbyförsamlingen har ju blivit rejält förödmjukade, så vi skall inte bli förvånade om Gud kommer att använda dem för sin asyften.

 • Alfred

  Mycket vist handlat av dig och det kommer du att ha välsignelse för. Finns andra församlingar som utsätts för liknade saker och dessvärre av kristna syskon. Av frukten ska man känna trädet och de som har huggtänder och klor tilllhör inte brudeskaran.

 • Ronny

  Du är verkligt en broder Andy !!! Vi har inte en chans om vi inte vill leva i försoningens tjänst i Kristus med Gud i frid med Gud …Och det gör du …Och att försonnas i Kristus är vägen till Guds och nästans och varandras hjärtan och vårt eget hjärta och liv och för livet…

  Och ibland får man nöja sig med att bli ensidigt upprättad själv ,med kristus med Gud med en del som inte vill försonnas ,för en kanske sennare i livet, eller aldrig …Men vi kan ha vår glädje över Gud och livet i Gud då med ,som Gud låter det bli bra med livet med honom då också…

  För så upprättas vi och Gud och vår nästa och livet i Gud igenom Guds nåd och kärlek och omsorg.Och sanning ,enligt Guds Ord bibeln ,blott som Gud vill .

  Och det nya livet i tron som frälst och född på nytt av Gud, och den trygga tilliten Gud och Guds Ord bibeln om allt som Gud vill .Och Guds församling i Gud …Steg för steg med mer och mer frid för varje år …Och från härlighet till härlighet ,med mer och mer kraft som Gud vill om eller när vi vill och för tid och evighet med ,om eller när vi vill det med, tror jag …Och är också min bön om , till Guds ära och om , ödmjukt och sakmodigt för Gud skull blott, att vi kommer att vilja med din välsignelse och frid med dig Gode Gud i Jesus namn,amen Frid Ronny 1kor 13 Kärleken förgår aldrig….

 • Erik Johnsson

  Andy: Nu ser jag fram emot att du far till en katolsk kyrka och deltar i en gudstjänst där. Du skulle väl antagligen känna samm skepsis inför den resan som du kände inför turen till Knutby.
  Kanske du stannar kvar och bekantar dig med människorna och tar en fika i samband med kyrkkaffet. Inte heller där borde du kanske omedelbart göra en intervju med prästen för det du trodde du visste om dem hade i så fall präglat ert samtal, och det hade inte varit ärligt gentemot dem från din sida.
  Ett litet tips bara!

 • @Erik Johnsson: Det förvånar dig kanske, men jag har faktiskt deltagit i en katolsk mässa. Det var i Uppsala, och jag tror året var 2009. Där mötte jag en Facebookvän och tidigare pingstvän som konverterat. Jag gör gärna ett nytt besök i en katolsk kyrka.

  Bless!

  Ronny:
  Vi måste leva med försoning i våra hjärtan, dock inte kompromissa med vår övertygelse förutsatt att den är grundat på Guds Ord. Det gäller både gentemot Livets Ord, katoliker och i detta fall Knutby Pingst.

 • Katarina

  För min del har jag alltid hävdat att det som hände i Knutby hade kunnat hända i precis vilken annan församling som helst. De församlingsmedlemmarna, församlingen och ledarna var/är inte några ”särdeles ondsinta människor”. Vi vill så gärna tro det när vidriga saker händer…

  Judar får t.ex. ofta frågan när Hitler kommer på tal, vad de anser om honom. Som om Hitler var en särdeles unikt ond människa, som om det är hela förklaringen till allt ofattbart som hände. Att idiotförklara Hitler är bara ett billigt sätt att själv komma undan sitt eget ansvar. Man måste själv stå till svars för hur man väljer.

  Jag tror att människorna i Knutby hade tappat förmågan att just själva stå för sin egen övertygelse, individ för individ. När kollektivet blir för starkt tar det över individen. När individen blir för stark tar den över kollektivet. Maktbalans kan bara råda när Makten ligger utanför människorna – dvs Gud allena råder…

  Hade jag bott närmare hade jag nog också besökt församlingen själv… kanske. Nej, du är nog modigare 😉 För mig är Livets Ord just nu en plats jag helst undviker. Men därmed har jag inte förkastat människorna, för de är underbara – väl utanför kyrkolokalen 😉

 • S-E Sköld

  Knutbyledningen – med Kim Wincent i spetsen – blev varnade av Gud innan Åsa och Helge ens var kallade dit; men de valde att ingnorera den varningen. Gud svek dem alltså inte.

  Enligt min mening, bör de få arbete ifred nu, och själva visa vad de lärt av den dyrköpta erfarenhet de gjort, av ”läxan”.

  De var inte några speciellt ”onda” människor det handlade om, de var förförda av Satan och dennes falska läror: striden har aldrig stått mot knutbyförsamlingen eller dess ledning, utan mot ”ondskans andemakter i himlarymderna”.

  Det var på den punkten de hade ”somnat” på vägen; tappat vaksamheten. Det som hände i den församlingen, var Ormens – Slaktarens – verk, och ingen annans.

 • Undrande

  Vad hände med den gamla lokalen i Knutby?

 • Erik Gemheden

  Intressant! Bra att du vågar bryta”dödläget” och åka dit för att bilda dig en egen uppfattning. Knutby är en varning till oss alla för vad som kan hända i karismatiska sammanhang om ingen ifrågasätter det som sker och där alla låter sig styras av kollektivet och inte har en egen uppfattning. När det då kommer ledare med suspekta motiv så kan sådana här tragedier inträffa. Knutby är ett klassiskt fall av manipulation, förförelse och snedvridning av teologin. Men vi ska inte ge gruppmedlemmarna en kollektiv skuld för detta. Skulden ligger hos de delar av ledarskapet som förorsakat detta. Gärningsmännen är i min mening givetvis Helge Fossmo och Åsa Waldau har en skuld i detta på ett sätt också. Kanske någon mer har ett moraliskt ansvar som lät sig frivlilligt duperas.

 • Rolf

  För min del har jag alltid hävdat att det som hände i Knutby hade kunnat hända i precis vilken annan församling som helst.” Nej att detta helt unika vansinne skulle kunna ligga på lur och hända i vilken församling som helst är en felaktig slutsats. Hade det varit så ja då hade det hänt flera gånger historiskt

 • ”Där gott folk är kommer gott folk till” läste jag som devis på en bonad en gång. Det gäller omvänt också. Trivdes de i gänget runt Helge Fossmo och Åsa Waldau visar de vilket slag de tillhörde.

  ”Av deras frukt ska ni känna dem. Inte hämtar man väl vindruvor från törnen, eller fikon från tistlar?”
  (Yeshua)

 • Josef Östby

  Tack Andy för rapporten från Knutby.

 • @Katarina:

  ”För min del har jag alltid hävdat att det som hände i Knutby hade kunnat hända i precis vilken annan församling som helst.”

  Liknande saker hände enligt Uppenbarelseboken Tyatiras församling. Det står som varnande exempel för alla tider men få vill lyssna och inse.

  Församlingar bör eftersträva det liv som Yeshua fann hos Filadelfia i mindre Asien – inte Filadelfia i lilla Knutby.

 • @Undrande: Det vet jag faktiskt inte. Kanske någon av läsarna har ett svar på det?

  @Erik Gemheden: För att förstå räcker det inte att lyssna på andra. Jag vet ju inte särskilt mycket om vad som undervisas där i dag, men det ska jag ta reda på. Vad jag däremot märkte var att dessa människor stod varandra nära som vänner och medlemmar, och jag kände mig väldigt välkommen. Om vi ska tala om manipulation och kontroll är ju Livets Ord en församling som verkligen inte gjort upp med sin historia. Jag tror många församlingar som utvecklats åt det sekteristiska hållet hämtat det mesta av sin inspiration från Livets Ord. Tydligen var Ulf Ekman en mycket stor inspirationskälla för Helge Fossmo. Återkommer kanske till detta i framtiden.

  @Josef Östby: Tack själv för trevligt sällskap och för det du delade med dig av under fikat! Vi får träffas igen och samtala vidare.

 • S-E Sköld

  Om ett får fastnat i en fälla – i en rävsax t.ex – så slår man inte fåret, utan ger sig på fällan, för att om möjligt lösgöra fåret.

  JESUS: ”Hälsa särskilt Petrus”

 • John-Erik Hennersson

  Andy!
  Tack för rapporten från Knutby. Med den värme som Du visar och på det sätt Du skriver, skulle många isproppar smälta bort. Tack!

 • Lindkvist

  Knutbyförsamlingen har aldrig varit ett problem, i mina ögon annat än i massmedia som flyttade fokus från Helge Fossmo och den mycket naiva barnflickan till församlingen,
  Skulden las genom media på Åsa Waldau och församlingen som blev utsedd till riks-syndabockar.
  I ett populärt morgon radioprogram som jag lyssnade på ondgjorde sig trion i studion över att Kristi brud var inbjuden till TV!

 • Johan

  Problemen som fanns i Knutby, som jag har förstått det, uppkom för att medlemmarna inte blev lärda att bygga på Klippan och att ledarskapet inte tillät prövning av det de själva lärde. Detta är en livsfarlig kombination, som förekommer mer eller mindre i många sammanhang.
  Man lyder det ”pastorn” säger och all prövning av det denne /-a säger, klassas som uppror.

  Kristna ledare ska lära medlemmarna att främst lyda Kristus (=bygga på Klippan) och inte främst sig själva:
  ”lär dem att hålla allt vad jag har befallt er.” Mt 28:20.

  Har man i Knutby dragit riktiga lärdomar och omvänt sig från sin synd och sina misstag (Pvilket i så fall gläder mig mycket), så vore det kanske på sin plats att de gick ut och offentligt bekände detta. Det som hände uppdagades ju för hela svenska folket.

 • S-E Daniel Nilsson

  Oväntat initiativ, Andreas! Jag tycker det var helt rätt att bara sitta med och bli lite bekant och att ge en första rapport som är lite affirmativ.

  Men – naturligtvis kommer det ett stor MEN, även om jag tror om dig att det är helt onödigt, det här behöver följas av åtminstone en viktig rapportlinje, nämligen:

  i) har församlingen genomgått en omvändelseprocess? ii) har ledarna öppnat sig och tagit personligt ansvar för miljön där något kunde gå så fel?

  För Rolf har naturligtvis helt rätt när han skriver:
  Rolf: ”För min del har jag alltid hävdat att det som hände i Knutby hade kunnat hända i precis vilken annan församling som helst.” Nej att detta helt unika vansinne skulle kunna ligga på lur och hända i vilken församling som helst är en felaktig slutsats.

  När en (?) sådan planta kunde växa upp ur det lilla jordgubbslandet behöver man faktiskt vända uppochner på det och solla jorden.

  Annars är det ju alltför likt RKK som inte rensat sina rabatter mer än ytterst marginellt. Och Livets Ord som heller inte erkänt mer än det man tvingats till, utan bara går vidare.

  Man kan inte ha en fullt upprättad gemenskap – det fungerar bara så – med den part som bevisligen felat annat än med kombinationen bekännelse och förlåtelse.

 • Mannen

  Fast om det hade varit Ulf Ekman som hade skrivit denna artikeln. Vad hade man trott om Ulf då?

 • Mannen

  @Mannen:

  Då hade det nog blivit stora rubriker på sina håll, typ:
  ”-Ulf Ekman besöker Knutbyförsamlingen! utan att ställa kritiska frågor till pastorn!”

 • Ronny

  @Andy: Tack amen…Frid

 • @Johan: Detta skall jag undersöka närmare på sikt. Mitt första besök i Knutby var dock för att iakttaga. Det finns många frågor, och dessa tar jag på sikt om jag får församlingens förtroende.

  S-E Daniel Nilsson:

  Men – naturligtvis kommer det ett stor MEN, även om jag tror om dig att det är helt onödigt, det här behöver följas av åtminstone en viktig rapportlinje, nämligen:

  i) har församlingen genomgått en omvändelseprocess? ii) har ledarna öppnat sig och tagit personligt ansvar för miljön där något kunde gå så fel?

  Som jag nämnde i artikeln avstod jag från att göra en intervju, och det var av flera orsaker. För det första hade det varit fel av mig att ställa frågor med allt för lite bakgrundsinformation, och för det andra bör man vinna förtroende för att kunna ställa frågor som kan upplevas obehagliga. Jag mötte inga galna sektledare under mitt besök, men visst känner jag till delar av undervisningen som definitivt är osund. Vad som undervisas i dag får jag förhoppningsvis veta på sikt, men först vill jag som sagt lära känna mina syskon i Knutby.

  Vi kan väl träffas snart och tala lite med varandra irl. Det börjar bli dags för det igen.

  @Mannen: Läs mina tidigare svar så tror jag nog du förstår mig. Vad tror du om mig då efter att ha läst denna artikel om jag får fråga?

 • Mannen

  @Andy:

  Jag tycker det va bra skrivet av dej och bra uppträtt i Knutby. Menade inte nått illa mot dej. Men tänkte bara att om Ulf skrivit samma artikel så kanske vissa skulle uppfatta det på ett mer negativt vis, eftersom dom kanske har en annan grundsyn om Ulf Ekman.

 • @Mannen: Jag förstår. Du brukar argumentera sakligt i det trådar du deltar i, och jag trodde inte att du menade något illa heller. Försökte bara förstå.

  Bless!

 • Peter Gembäck

  Hej Andy!

  Tack för att du kom ut till oss i Knutby! Intressant och ärligt av dig att du förklarar att du hade många förutfattade meningar om oss. Jag ser i kommentarerna här att den finns många uttalanden grundade på stor okunskap och i viss mån fördömanden.

  Nu vet jag att många kanske vill ställa en massa frågor till mig om diverse olika saker. Frågor är självklart välkommet. Jag kan och hinner förmodligen inte svara på allt. Men det jag menar att man borde kunna göra som troende är att fråga Gud om det Han säger om oss i Knutby.

 • Katarina

  @Erik Gemheden: Välkommen till forumet, Erik… vi är ju gamla vänner från förr – jag återkommer via mail 😉 Vet att du vet vad du pratar om i detta… hoppas att allt är väl nu.

 • Peter Gembäck!

  De förutfattade meningarna om er kanske inte i allt, är just förutfattade, eller rättare, de är förut fattade på grundval av tidigare händelser. Det är upp till er hur de meningarna ska förändras.

  Du skriver:
  ”Men det jag menar att man borde kunna göra som troende är att fråga Gud om det Han säger om oss i Knutby”.

  Jag antar att det är en fråga som ni ställer er varje dag – i Knutby.
  Det som skall göras, vilar på era axlar.
  Att veta vad ni skall göra har han låtit skriva ner i sin Bok.

  Det går fort att riva ner förtroendet, betydligt jobbigare att bygg upp det.
  Men det är nödvändigt för fortsättningen.
  Jag önskar er allt gott i det arbetet.
  /Stig

 • Det slätas över en hel del från vissa håll. Tycker Lennart Jareteg skrivit en bra artikel på Bibelfokus med länk till en granskande artikel:

  http://bibelfokus.se/blogg/120527

  Länken till den välskrivna analyserande artikeln finns längst ned i Lennarts bloggpost.

  Goda analyser behövs med tanke på hur nära farliga diken samfund och församlingar balanserar i allt större omfattning numera. Det fanns en väg ut ur det träsk församlingen i Tyataria hamnat i och det fanns stora löften till dem som vann seger:

  ”Men till eder, I andra som bon i Tyatira, till eder alla som icke haven denna lära, då I ju icke ’haven lärt känna djupheterna’, såsom de säga – ja, Satans djupheter! – till eder säger jag: Jag lägger icke på eder någon ny börda; hållen allenast fast vid det som I haven, till dess jag kommer. –

  Den som vinner seger och intill änden troget gör mina gärningar, åt honom skall jag giva makt över hedningarna, och han skall styra dem med järnspira, likasom när man krossar lerkärl, såsom ock jag har fått den makten av min Fader; och jag skall giva honom morgonstjärnan.

  Den som har öra, han höre vad Anden säger till församlingarna.”
  (Yeshua)

 • Det är viktigt att man inte blir lurad av yttre saker.
  Frågan är inte om man sjunger bra eller har lampor i kyrkor eller är moderna eller om man spelar bra musik. Frågan är förkunnar församlingen i fråga ett sant bibliskt evangelium? Inte bara i trosbekännelsen utan i från talarstolen?
  Detta är hur man avgör om en kyrka är sann eller falsk. De yttre grejerna kan bara bedraga.
  Evangelium är grundstenen som en församling måste vara byggd på. Finns inte evangelium som grund om synd, Guds vrede, omvändelse och kristi kors (inte bara på pappret utan även i förkunnelsen) så spelar det ingen roll hur bra man sjunger eller hur storartat ett möte verkar till det yttre.
  Gå inte på sådant och bli inte bedragen av sådant utan kolla i stället på deras förkunnelse.

 • Peter Gembäck

  Stig Melin: Peter Gembäck! De förutfattade meningarna om er kanske inte i allt, är just förutfattade, eller rättare, de är förut fattade på grundval av tidigare händelser. Det är upp till er hur de meningarna ska förändras.

  Det är nog som du säger att de uppfattningar man har om oss som församling är baserade på de händelser som skett dvs mordet. Men man bör komma ihåg att de allra flesta har baserat sin uppfattning om detta genom media. Media har absolut inte gett någon rätt bild av vad som skedde och inte heller hur vi som församling är. Du har säkert som du säger förut fattade meningar om oss. Vad är de grundade på? Att du har varit här eller det du hört om oss?

  Du skriver:

  ”Men det jag menar att man borde kunna göra som troende är att fråga Gud om det Han säger om oss i Knutby”. Jag antar att det är en fråga som ni ställer er varje dag – i Knutby. Det som skall göras, vilar på era axlar. Att veta vad ni skall göra har han låtit skriva ner i sin Bok. Det går fort att riva ner förtroendet, betydligt jobbigare att bygg upp det. Men det är nödvändigt för fortsättningen. Jag önskar er allt gott i det arbetet.
  /Stig

 • Peter Gembäck

  Stig.

  Mitt svar är blev lite underligt inlagt men jag tror att du ser vad jag har skrivit som svar…

  *Edit*
  Fixade till det lite 🙂

  /Admin

 • Mattias

  Knutby borde man en gång för alla lämna bakom sig då det har bränt så mycket mark ändå.Ge rådet till medlemmarna att söka sig någon annanstans istället.Vem vet? Snart kanske misstaget görs om? Paulus hade inte skrätt med orden om en sån situation precis.

 • Peter Gembäck

  @Mattias: Vem säger att man bör lämna Knutby bakom sig? Kristenheten eller Gud. Varför bör man lämna den bakom sig. För att en församling blev utsatta för en manipulerande pastor som våldförde sig och bedrog. Är församlingen offer eller förövare? Eller om vi specificerar det är ledningen offer eller förövare? Jag vet att vi i ledningen är inte förövare. Men vi döms ut som det inte minst av så kallade troende.

  Gör kristenheten rätt i detta? Är det inte så att väldigt många tycker mycket om Knutby utan att egentligen veta. Det är det som blir tydligt i det Andy skriver. Han hade en förutfattad mening om hur det är i Knutby. Han inser att han måste omvärdera sin tidigare syn. Detta kanske inte innebär att han kommer att säga att Knutby är bra, men han har åtminstone fördjupat sig något mer i frågan och kommer att ha mer ”kött” på benen när ha uttalar sig i framtiden.

  Mattias vad hade Paulus sagt? Det vore intressant att få höra detta. I och med att jag är en bibeltroende kristen så vill jag höra detta. Jag tror att han hade uttryckt stöd för oss i vår svåra stund. Men det verkar som om du tänker något annat.

 • Erik Johnsson

  Peter Gembäck: Om Andy åker till Knutby och ser glada och trevliga människor kring kaffeborden och dessutom hör någon eller några sjunga fint, så kan han väl inte på de lösa grunderna ha omvärderat sin tidigare syn på församlingen. Jag tror inte Andy är så ytlig.

 • Mattias

  Jag menar Paulus sätt när han stötte på villfarelser och svärmerier i diverse församlingar.Då kunde han uttrycka sig mycket starkt ibland.Se bl.a hur han uttryckte sig i brevet till galaterna.Vad jag menar är att när t.om mord har skett, då måste man resonera som så att av frukten känner man trädet.Däremot så tycker jag det är mer rakryggat att lägga ner och söka sig nån annanstans för att börja om på nytt.Man borde reagerat från den övriga församlingen tidigare ifråga om osundheterna i ledarskapet också.

 • Erik Gemheden

  Hej Katarina! Kul att se dig här! Mycket trevligt! Ja precis. Man har ju en del i bagaget. Var ju med i en trosförsamling på 90-talet som inte finns längre men där fanns klart företeelser som kan jämföras med Knutby. Inga mord dock bäst att säga med det låg på det psykologiska planet i form av kontroll, manipulation mm. Man mådde rätt dåligt efter den tiden efter vad man fått se och uppleva.

  Katarina: @Erik Gemheden: Välkommen till forumet, Erik… vi är ju gamla vänner från förr – jag återkommer via mail Vet att du vet vad du pratar om i detta… hoppas att allt är väl nu.

 • Peter Gembäck

  @Erik Johnsson: Erik jag vill be om ursäkt om det uppfattades att jag menade att Andy är ytlig. Jag tror definitivt att han ser förbi bra musik och blinkande lampor. Men han uttrycker dock att fick ändra sin uppfattning. ”Jag skämdes ganska omedelbart när den första sångaren påbörjade sitt nummer, och de fördomar jag haft var jag bara tvungen att försegla och stuva undan. ” Nu gäller detta musiken inte teologin. Men han har inte fått någon möjlighet att ändra sin syn kring detta i och med att han inte haft något sådant samtal om detta ännu.

 • Peter Gembäck

  @Mattias: Här håller jag inte alls med dig Mattias. På frukten känner man trädet? Är mord frukten av Knutby Filadelfia? Absolut inte! Mordet är frukten av en mördare ingenting annat. Mordet har inte med församlingen eller församlingens teologi att göra.

 • Jag tror nog de flesta förstår att man inte lär känna en person eller församling under det första besöket. Man får ett första intryck, och det var det jag förmedlade i min text. Det tar tid att lära känna någon, och i detta fallet känner jag att det får ta tid.

  Bless!

 • Unga örnar och gamla uvar

  @ Peter Gembäck

  Det finns ett ansvar hos ledare som dig, att du svär dig fri är lågt och ovärdigt en kristen. Att ledarskapet står kvar, visar att ni saknar all form av insikt. Den viktigaste insikten är att ni saknar den. Gör upp med saker i era liv, så att gud kan använda er.

 • Rolf

  I din församling Gembäck var (är?) ni många pastorer/ledare en Åsa talade gärna om sin innerliga och förtroliga kontakt med Herren. Trots detta lyckades inte DHA få henne/er att förstå vad som höll på att hända. När det hade hänt stod ni herdar såväl som ”fåren” helt överrumplade , detta hade inte någon av er en aning om, inte en hint hade nått fram till någon av er! ”Hur ska en blind kunna leda en blind” ? Är den andliga synen och hörseln bättre idag?

 • Unga örnar och gamla uvar: Gör upp med saker i era liv, så att gud kan använda er.

  …och hur vet du att de inte gjort det? Vem ska de rapportera till tycker du? Bör de göra en offentlig bekännelse via media av något slag eller räcker det med omvändelse i sin bönekammare?

  mvh
  D

 • märta

  @Peter Gembäck:
  Gud välsigne er som har ärliga hjärtan till upprättelse och i ert sökande efter sanningen!
  Strunta i olyckskorparna som har som uppgift att döma ut er alla!

  Var välsignad!
  m

 • Underbart! Med andra ord Knutby har gått och blivit till en annan helt vanlig människocentrerad underhållnings-”kyrka” med strålkastare, och rökridåer…

  http://job25-masken.blogspot.se/2009/12/90-arig-norsk-kvinnas-syn-fran-60-talet.html
  http://job25-masken.blogspot.se/2009/12/david-wilkerson-ett-evangelium-fran.html

 • Peter Gembäck

  @märta: Stort tack Märta!!!

 • moadim

  Kan det vara så att Gembäck vill ha bra och gratis PR ?

  Var finns förkrosselsen ?

  Har man gjort upp med LO-anden av kontroll och maktanspråk ?

  Har man avsagt sig det falska evangelium som LO predikat ( f omvändelsen t RKK )

 • PL

  Reflektion:
  Peter Gembäck bjuder in för att ställa frågor. Ingen fråga ställd än.

 • @PL: Fel! Han bjöd in, men det var jag som tänkte ställa frågor.

  @moadim: Nej, så upplever jag definitivt inte honom! En del av dina frågor får du kanske svar på lite längre fram. En vänlig uppmaning är att inte tillägga Gembeck och Knutbyförsamlingen meningar han/de inte har, ej heller bör man avkräva honom svar på frågor.

  @Daniel Lundgren: För att de arrangerade en invigningskonsert? Håll ironin för dig själv!

  Andra:
  Det är så enkelt att sitta på staketet och kasta sten och kräva av andra när man uppträder anonymt. Stå fram med era rätta namn och delta i samtalet på ett sakligt sätt. MyTwoCents svarade bra här ovan, och jag instämmer med honom i det han skrev.

 • märta

  @Daniel Lundgren:

  Med din bekännelse undrar man om du ö.h.t. vill människors upprättelse? Du verkar ju inte tro vidare mycket på kraften genom Jeshuas utgjutna blod!

 • PL

  @Andy: Han bjöd in alla att ställa frågor här i forumet, inlägg juni 17th, 2012 at 11:00 e m. Det är det som jag menade. Hittills har det bara framkommit åsikter från olika personer.

 • Aha! Då missförstod jag. Jag tror ändå att många frågor besvaras på sikt.

  Bless!

 • Rolf

  Jag har ställt en fråga till Gembäck

 • PL

  @Rolf, om du menar ”hur ska en blind leda en blind”, så är det ett påstående att han är blind, inte en fråga.

 • märta

  Det enda jag ville ha sagt är att ALLA MÄNNISKOR har rätt till upprättelse!Genom kraften i Jeshuas försoningsdöd.
  Inget annat !

 • Johan

  @Andy:

  Intressant att läsa om ditt besök i Knutby.

  Andra:
  Det är så enkelt att sitta på staketet och kasta sten och kräva av andra när man uppträder anonymt. Stå fram med era rätta namn och delta i samtalet på ett sakligt sätt. MyTwoCents svarade bra här ovan, och jag instämmer med honom i det han skrev.”

  Vad är syftet med den här tråden? Jag tycker att det känns som att du tycker det vore bättre utan några kommentarer eller frågor alls, eftersom du ska åka tillbaka senare och göra en intervju.

  Angående anonymitet, så är jag inte anonym för er på Aletheia.
  Finns det någon anledning för mig att presentera mig för någon /-ra jag debatterar med, så är jag öppen för det också. Men att i dagens läge, där de flesta arbetsgivare googlar de som söker arbete hos dem, kräva att deltagarna i debatten ska identifiera sig öppet på nätet (det går väl an om man heter Kalle Svensson eller nå’t annat vanligt namn), är detsamma som att strypa debatten.

  Jag tycker inte heller att man ska ”kasta sten”, men vem / vilka, menar du gör det? Att folk ifrågasätter och är skeptiska till Knutby-sammanhanget, är väl självklart, efter det som har hänt, eller?

 • Rolf

  PL. Jag avslutade mitt inlägg med en fråga till pastor Gembäck. Det du hänvisar till ” hur ska en blind” osv. är ett citat därav citationstecknen…….

 • Katarina

  @Andy: Fångas av din text: ”Vad jag däremot märkte var att dessa människor stod varandra nära som vänner och medlemmar, och jag kände mig väldigt välkommen.” Så långt är det ju lite trevligt… men:

  ”Om vi ska tala om manipulation och kontroll är ju Livets Ord en församling som verkligen inte gjort upp med sin historia. Jag tror många församlingar som utvecklats åt det sekteristiska hållet hämtat det mesta av sin inspiration från Livets Ord.”

  Håller verkligen inte med dig i din sista konklusion, utan tror att du har svaret i den första raden: när människor ”står varandra nära” på det sätt du beskriver, träder väldigt lätt mekanismer in av att också ha anseende till vissa personer, ta felaktiga hänsyn och ge företräde för somliga – det blir helt enkelt lättare att manipulera folk i kretsar där ”man står varandra nära” (känt fenomen i beteendevetenskapliga studier). Vi ser det i olika sammanslutningar som kallas ”brödraskap” och ”ordnar” – beklämmande ofta med religiösa förtecken. Att beskylla LO för det anser jag därför vara fel. Det är ett fenomen som Bibeln varnar för: vi ska inte ha anseende till person eller lämna ut oss till människofruktan (läs: – dyrkan). Det svåra är att man upptäcker det inte vid det första besöket, inte det andra heller… inte förrän man märker att ”grodkokningen” har påbörjats… och då har man dragits in i märkliga hänsyn hit o dit själv.

  Mänskliga relationer utan Gud är knepiga. Men blandar man in religiös fromhet, blir det om möjligt ännu knepigare. Då blir manipulation och självbedrägeri så svåra att se och komma åt. Men man ser dess effekter genom att trädet som vanligt bär sin frukt…

  Kanske ett års flitiga besök vore ett intressant socialt experiment. Men jag ber dig låta bli, faktiskt. Med kärlek till dig, broder 😉

 • moadim

  @ Johan

  Instämmer t fullo !

  @ Andy
  Hur skulle Du ha agerat om Du var i Peter Gembäcks kläder ???

 • moadim

  OCH jag är inte heller anonym f Er på aletheia. Har talat m o mejlat t både dig o MTC.

 • Johan

  @Katarina:

  Bra kommentar! 🙂

 • @Johan: Syftet med den här tråden var endast att rapportera från Knutby Filadelfias invigning. Att folk har frågor förstår jag så absolut! Det jag däremot ifrågasätter är de anonyma som kräver svar på det ena och det andra. Min erfarenhet efter åren som bloggare är att en majoritet av de anonyma inte hade vågat skriva och agera som de ofta gör, i sitt eget namn.

  Det finns oerhört många frågor att ställa till ledningen i Knutby, och det kommer jag göra. I den här posten besvaras nog bara en liten del av Gembeck själv. Du har rätt i att det vore bättre att vänta med att skriva om Knutby med tanke på alla frågor som folk har. Min uppgift är inte att försvara Knutby eller felaktig teologi.

  @moadim: Låtit bli att svara här och nu och hellre vänta till en senare anledning.

  Alla:
  Maila gärna frågor till mig som kan ställas till ledningen i Knutby på sikt. 🙂

 • Peter Gembäck

  @Rolf: Hej Rolf! En klassisk religiös fråga. Hur kan den som har Anden missa en sådan bedrager som H.Fossmo. Visst vore det skönt om den som tror vore helt befriad ifrån all typ av vilseledande. Men ärligt talat är det inte en utopi? Jesu lärjungar blev själva vilseledda av Judas. En del hävdar att detta var för att det var innan pingstdagen och därför så var inte Anden utgjuten över allt kött. Nu kan jag inte se att Gud utlovar att vi inte kommer att bli befriade ifrån prövning och svårigheter. Tvärtom livet är fullt av prövningar.

  Är H.Fossmo den första bedragare som rört sig i kristna sammanhang? Absolut inte. Det finns flera kända fall.

  Om vi i Knutby borde reagerat på Fossmo utifrån en andlig klarsyn varför gjorde inte Pingstkyrkan i Kristinehamn detta? Eller pingst som satte in honom som lärare på deras bibelskola? Eller trosrörelsen där mycket av hans läror kom ifrån? Eller Rolf varför varnade inte du oss??? Du som har Guds Ande känner väl av varenda bedragare?

  Jag blir rädd när jag läser om andra församlingar som säger att det som hände i Knutby inte kan hända hos oss. Detta är högmod. En bedragare eller psykopat kan finnas i vilket sammanhang som helst.

 • moadim

  Missade att Peter Gembäck ville svara på frågor. Han har dock fortfarande inte svarat på dom frågor jag ställde 4:59 idag. Visserligen var dom inte ställda t honom direkt men dom var ju till honom, underförstått.
  Mao så har han haft tid att svara på frågorna om han hade velat …

 • Peter Gembäck

  moadim: Kan det vara så att Gembäck vill ha bra och gratis PR ?Var finns förkrosselsen ?Har man gjort upp med LO-anden av kontroll och maktanspråk ?Har man avsagt sig det falska evangelium som LO predikat ( f omvändelsen t RKK )

  Nej jag vill inte ha gratis PR. Jag har haft en lite kontakt med My Two cents tidigare bl a i korskyrkan i Uppsala. Jag uppfattar honom som en ärlig ödmjuk människa och därför tänkte jag att jag bjuder in hans ”kollega” Andy helt enkelt för att han bor nära och kanske skulle uppskatta vår invigning.

  Var finns förkrosselsen? Den finns i smärtan över att vår älskade syster Alexandra Fossmo inte finns ibland oss längre. Den finns på i våra hjärtan inför Gud! Var finns din?

  Känner inte till någon LO ande varken facklig eller religiös.

  I och med att vi inte är någon trosrörelse församling. Har aldrig varit och kommer heller aldrig bli så kan vi nog hoppa över sista punkten helt. Och nej vi är inte katoliker trots att ryktet säger att man har diskuterat oss i vatikanen.

  Hoppas att du blir nöjd med mina svar.

 • Jag menar allvar. Invigningskonserter är obibliska. Man ska inte ha strålkastare och underhållning i kyrkan. Man ska tillbe Gud och man ska inte beundra människor som står på scenen. De stjäl Guds plats.

  Märta: Vad det skulle ha att göra med mig viljande människors upprättelse förstår jag ej. Vad jag vet är att syndare blir inte frälsta genom att underhållas i kyrkan utan genom att höra det enkla och anstötliga Evangeliet och att Anden utför ett verk i deras hjärtan.

  Att vara emot underhållningsmöten tyder alltså på vilja till människors frälsning.

 • @Katarina: Jag känner mycket väl till hur det fungerar i sekteristiska församlingar och har personlig erfarenhet efter 22 år i trosrörelsen. Därför känner jag ingen oro över att träffa människor som varit/är en del av manipulativa sammanhang. För mig är inte Knutby ett ”socialt expriment”, och mina syften med det får ni se på sikt.

  Jag tillhör inte dem som menar vi ska vända ryggen till församlingar som går/har gått snett. Därför besöker jag också Livets Ord med jämna mellanrum även om jag anser att Ulf Ekman verkligen är på fel väg. Och jo – Livets Ord har verkligen varit en manipulativ och kontrollerande sekt, och man har skadat många människor.

  Tack för din omsorg syster.

 • moadim

  @ Johan

  Instämmer t fullo !

  @ Andy
  Hur skulle Du ha agerat om Du var i Peter Gembäcks kbläder ???
  Och- har du tagit bort denna kommentar, plus den om att jag inte heller är anonym f Er på aletheia ? Skrev äv en ny kommentar om att Peter Gembäck haft tid att svara på de frågor jag ställde underförstått t honom idag kl 4:59.
  Har han fått kalla fötter el kårar, pga att några inte stryker honom medhårs ?
  Upp till bevis !
  Ja, VAD är syftet m denna tråd ?

 • Erik Johnsson

  Josef Östby: Vilken roll har du haft i församlingen de senaste åren? Ingen kritik. Jag är bara nyfiken.

 • Johan

  @Andy:

  Andy: @Johan: Syftet med den här tråden var endast att rapportera från Knutby Filadelfias invigning. Att folk har frågor förstår jag så absolut! Det jag däremot ifrågasätter är de anonyma som kräver svar på det ena och det andra. Min erfarenhet efter åren som bloggare är att en majoritet av de anonyma inte hade vågat skriva och agera som de ofta gör, i sitt eget namn.
  Det finns oerhört många frågor att ställa till ledningen i Knutby, och det kommer jag göra. I den här posten besvaras nog bara en liten del av Gembeck själv. Du har rätt i att det vore bättre att vänta med att skriva om Knutby med tanke på alla frågor som folk har. Min uppgift är inte att försvara Knutby eller felaktig teologi.

  <b <alla:
  Maila gärna frågor till mig som kan ställas till ledningen i Knutby på sikt.

  Du skriver ”kräver svar”, vem har gjort det? När du skriver så, så vet man inte om man ska våga ställa några frågor alls, ty då kanske man blir anklagad för att kräva svar. När du skriver så där allmänt, så är det ingen som vet vem du specifikt menar och vi alla tänker att ”kanske han menar mig”.

  Vad har du för mejl-adress?

 • @Peter Gembäck:

  Instämmer med dem som tycker ni var och en bör söka er till nya sammanhang. Var tog de gamla som en gång för kanske 20 år sedan utgjorde Filadelfia i Knutby vägen? De vägrade anpassa sig och drevs ut vad jag hört.

  Att ni bedrogs av Fossmo är en sak. Men hur är det med ”himladrottningen Tirsa” som tog med sig Fossmo till er, tillsatte denne som pastor och kallade denne ”sin högra hand”? Är inte hon kvar hos er och ännu en aktad medlem? Var inte du en av 6-7 pastorer tillsammans med henne och Fossmo och väl insatt i skeendena? Förstår du min jämförelse med församlingen i Tyatira?
  (Upp 2:18-29)

  Gör er av med en som är ond, säger Skriften.
  (1 Kor. 5:13)

 • moadim

  @ Peter Gembäck
  Nej, jag är inte nöjd m svaren men vi kan lämna det därhän.
  Har äv frågat HERREN ang Er.
  Svaret jag fick var dock inte särskilt smickrande så jag avstår fr att publicera det. Men om du vill veta det kan jag ringa Dig o äv tala om varför jag inte är nöjd m Dina svar.
  Ang min förkrosselse så pågår den …
  Shalom !

 • Peter Gembäck

  @moadim: Det är knappast fruktbart att du och jag har det samtalet skulle jag tro…

 • @moadim: Ta det lugnt. Nej, jag tar inte bort kommentarer som är kritiska. Däremot tar vi inte in kommentarer som hetsar och förtalar. Känner inte att jag har något att bevisa här och nu. Den som kommenterar under pseudonym är och förblir anonym för en majoritet av läsarna.

  Jag har redan svarat på din fråga här ovan. Har för övrigt uppmanat Gembeck att vänta med att svara på frågor.

 • Ronny

  Vi borde be för Peter Gembäck och deras församling i Knutby, och bli deras vänner till hjälp när Gud behöver oss för dem till det…Än hacka på dem …Ni som klagar, förstår ni inte att de gått igenom mer än nog redan …

  Och jag vill poängtera att Kung Davids och Helge Fosmos synder är likvärdiga …Ändå kallade Gud honom för en man efter Guds hjärta …Därför han erkände sin synd och sitt brott…Men det gjorde däremot inte Kungen före han Saul, han skyllde i från sig sin synd på folket han ..Så hur är det med våra synder och hemliga …

  Skulle tro att bibelns troshjältar inte skulle varit välkommen ,i så många kyrkor av oss nuförtiden…Tänk bara på Mose, som slog ihjäl en egypter, och som Gud sedan ,kallade den saktmodigaste mannen på Jorden… Och Simson ,som låg med en prostituerad, och avslöjade sin hemlighet ,till hans kraft, för henne ,så han miste sin kraft …Men fick igen den mot slutet av sitt liv då han omvände sig, och besegrade fler då av Herrens fiender än för …Och hur Herren hedrade dessa män och kallar dem sinna troshjältar i Heb 11 Och även skökan Rahab…Som hjälpte Israels spannare ,som spannade på Jeriko ,om hur dom skulle inta staden med Herrens kraft

  Hon kallas för en troshjälte hon med …En troshjälte en människa som i tro på Gud vänder om till Gud och får nåd av Gud, och lära sig vandra Herrens vägar, igenom hans nåd som Gud vill under sitt liv…Även om det inte alltid blir så bra …Och när hon syndar ödmjukar hon sig ,tillslut under Gud och erkänner sinna synder och brott och bättrar sig…

  Bara för vi kanske inte gjort så stora synder och brott som Helge Fosmo och Kung David Gjorde…Tror vi kanske vi kommer undan, Guds vrede och dom ,och inte behöver nån nåd, som dem från Gud . Så vi slipper bli dömda och straffade av Gud .. Nåd som vi alla och dom i knutby, behöver hela tiden och hela livet och för tid och evighet i Gud …Och kan få när vi vill i tron på Gud därför Gud älskar oss …

  Vem av oss kan träda fram inför Gud ,eller andra eller allmänheten, eller det ofenttliga …Och säga att vi är utan synd , må han kliva fram av oss och kasta den första stenen…Och svaret blir ju ingen av oss…Och när vi släpper våra ,dommar, stennar…

  Så blir den vi skulle stenna av oss för tillfället kvar inför Jesus Herren …Och hans dom ,den ende syndfri ,som har rätt endast att döma oss Herren…Han kommer att säga även till var och en oss, var det ingen som dömde er, dig …Och om alla släpte sinna stenar mot alla, och oss själva då…

  Så skulle vi som äcktenskapsbryterskan, få frid med Gud…Som man släppat fram och kastat ner inför Jesus fötter, för att han skulle dömma henne under lagen som hon verkligen brutit emot …För de vill finna nåt att dömma Jesus för, för de såg ju hur barmhärtig han var med syndare, så att han förlät dem och bottade dem…

  Och här hadde de gjort sitt bästa för att dömma Jesus …Och tagit en äcktenskapsbryterska på bar gärning…Och en sådan skulle stenas efter lagen…Så kunde de ,kanske ha chansen , att få honom dömd …För han skulle säkert förlåta henne som alla andra syndare och välsigna henne med …Och då skulle dom avslöjat honom ,med att bruttit mot lagen …Och kunnat stennat dem bådda ,i sin lagiska blindhet … Fast de förstod inte att de stod inför dommaren Gud själv … Som människa igenom sonen , stod inför dem ,Jesus Vår Herre…

  Men då de insiterade på, om han inte ansåg hon skulle stenas enligt Lagen … Vart hans svar: Den som är utan synd , kan kasta första stennen…

  Och ingen var det ,så de stod där ,utan doms rätt ,inför den ende ,som kunde dömma …Men de förstod sanningen, han hadd sagt dem ,och så släpte de sinna stennar i backen, en efter en och gick ut och de äldste först…

  Men hon äcktenskapbryterskan stod på skälvande ben kvar ,eller vem som helst av oss, inför Herren…Och så säger han ,var det ingen som dömde dig…Nej … Inte heller jag dömmer dig , gå nu och synda inte härefter…Vilken fröjd och frihet för Henne det måste varit …Gud själv frikände henne och efterskänkte henne hennes skuld…Hon var vit som ett orört bland igen och utan skuld inför Gud …Som givit Henne nåd… Så är det också för dig och mig och alla när vi vänder om till Gud…Då får vi nåd av Gud …Och gör Gud allt gott igen och ger oss ett rent samvete renat i Jesus blod från dödda gärningar…

  Så löser Herren våra synder och brott… Gör vi det , Nej …Vi beter oss sämre än dessa spränglärda fariser och präster och skriflärde som skulle dömma och stenna henne…

  Och vi kallar oss kristna Jesus efterföljare lärjungar och tjännare och vänner…Och kristna kyrkor och församlingar…Vist den som gör brott måste stå till svar för det…

  Men finns det nån tro på Gud och hans nåd och sanning och kärlek hos oss … Eller har vi blivit bara falskt from ,som de som skulle dömma äcktenskapbryterskan…

  Och min uppfattning om ,varför det inte blir några sanna och brinnade väckelser är att det vicktigaste bland oss kristna fattas och det som är störst…Kärleken och tron på Guds nåd och frälsning på djupet, istället för bara på ytan…Vi känner inte Guds hjärta så väl…Och därför blir vi kärlekslösa och villfarna och ljuma med…

  Jag minns när jag såg filmen korset och stilleten Som handlade om David Wilkersson och Nicky Cruce och hans gansgtergäng på 200 meddlemar …New yourks farligaste gäng på 50-talet …Och deras kamp med ett annat gäng …Och Wilkersons försöka att nå dem med Jesus Herren evangeliumet …Guds Goda nyheter om Guds frälsning igenom Jesus Kristus …

  Hur jag då förstod ,hur jag missat det vicktigatse i tron det som var störst , kärleken…

  Och jag såg den filmen, för bara 6 år sedan, för första gången…

  För Dawid wilkersons i filmen …Som var spelad av Pat Bone …Förebråde inte dessa ungdomsgangsters så mycket ,som han talade med dem ,om att Jesus älskade dem . Som var mycket kriminella ganster ungdomar …Som var mördare och hallikar och knarklangare , rånare etc…Och som rånade och misshandlade och mördade och gjorde brott och levde av varje dag …

  Men pågrund av att Dawid wilkersson förklarde för dem att Jesus älskade dem ,och vill dra ett strek över allt ihopp …Blev Nicky Cruce gängledaren frälst, och hela ganstergänget tillsist…

  Skulle de ens fått kommit in i våra kyrkor och vår kristna gemmenskap idag…Jag hoppas det inte är nån av oss ,som inbillar sig att de … Eller äcktenskapsbryterskan ,eller nån av oss, vart syndfri efter sitt mötte med Herren och sin frälsning…När Gud i sin nåd , gav oss tron på honom och Ordet bibeln .

  Och nåd för vår synd och förlät oss och frälste oss till sitt barn med evigt liv i Gud ,därför Gud älskar oss …Och även gjorde oss till varandras syskon som tror på Gud … Vi som är Guds församling … För det är ju vi troende främst ,och inte vår kyrkor och församlingshus, som är Guds församling….

  Och jag känner ingen kristen eller Herrens tjännare och jag har träffat på en del, inkluderat mig själv…Som är syndfri …Och del har syndat mer än andra, och även bland ledarskapet …Om inte alltid, i så synlig synd …Så med villolära av olika slag, och ljumhet, och bristande kärlek, framför allt…

  Och jag har dömt dem hårt i mitt hjärta, som andra och mig själv med … Och med ord och bakom deras rygg och direkt med och varit ljum och kärlekslös …Och gjort många andra synder med ….Och vist en öppen förmanning i Kärlek, är bättre, än ett stilla tigande sittande, säger bibeln..

  Men eftersom jag är mycket medveten om min synd och Guds kärlek och nåd för endast Kristi Kors och uppståndelse skull till evigt liv med Gud igen…

  Om, att om, jag inte ödmjukar mig under Gud och står emot djävulen så att han flyr bort ifrån mig …Så kommer jag själv att dömmas av Gud till den eviga dommen till Helvetet…

  För min synd och kärlekslöshet skull…Och eftersom jag smakat den nya tidsålderns goda …Det nya livet i Jesus som frälst i tron på Gud och Guds Ord och vilja och nåd och sanning , för endast Kristi Kors och uppståndelses skull till evigt liv med Gud igen.Och fått nåd av Gud med tro hopp och kärlek och det som är störts av dem Kärleken …

  Och även syndat emot med sinna konsekvenser många gånger också tyvärr…Och känt smaken av det andligt dödda livet och dess gärningar och tankar och känslor och värderingar i mig själv så mycket utan Gud …Och även något vår Herres Ande och nåd och sanning och välsignelse och Kärlek och omsorg och frid med Gud…

  Så har jag blivit rädd för att mista Herren för min vilja till synds skull…Och börjat lära mig efter 26 år frälsning ,att mer bevara honom i mig med det nya livet i honom som Herre …Än min synd och stolthet och prestige kring mig själv och det Jordiska…

  Och börjat lär mig sätta Herren först, och då har hans nåd och Kärlek ,med all hans nåd och sanning och Guds Ord och vilja enligt bibeln bara…Blivit det vicktigaste för mig…Och för att Kärleken gör inget ont mot sin nästa…Och det är min Livlina både för mig och min nästa och livet om allt …Och tron för mig…

  Så inte heller jag dömmer dig , men gå nu, och synda inte härefter …Jag råder alla ,och er ,och mig själv , och lär om Guds vilja enligt Guds Ord …Guds frid och Gud välsigne er !!! Ronny ps 103

 • @Johan: Jag skulle kanske inte använt just ordet ”kräver”. Jag ser det nu. Tonläget hos vissa anser jag dock kunde dämpas.

  Min mailadress är: andreas(at)glandberger.net

  Bless & god natt 🙂

 • Johan

  @Andy:

  Ja, jag välsignar också dig Andy! Jag gillar din ödmjukhet. 🙂

 • Erik Johnsson

  Var Fossmo bara en bedragare och psykopat? Kan man inte tänka sig att han hade ädla motiv, men inte förmådde stå emot frestelserna. Jag har svårt att tänka mig att han gav sig in i förkunnargärningen enbart för att bedra och förtrycka.
  Har han erkänt något av det han dömts för?
  Det som förvånar ändå är att övrig ledning inte märkte att Fossmo utvecklades i helt galen riktning. Hemma satt han och såg på porrfilm och drack grogg. Vi är många män som frestas svårt av kvinnors skönhet, men vi kan sätta gränser. Det kunde inte Fossmo. Han utnyttjade barnflickan grovt. Såg ingen alla dessa uppenbara snedsteg? Blundade ni? Hur kunde det fortsätta?

 • moadim

  Jag är fullkomligt lugn dock orädd.
  Och tyvärr Peter Gembäck, jag tror inte att Er församling el kyrka kommer att bestå.

  OM jag vore pastor, skulle jag vara mkt angelägen om att få veta vad HERREN har att säga, både om mig själv OCH
  om min församling.

  Du har det mest betydelsefulla arbete ngn kan ha! Vet Du det ?

  I all vänlighet/ moadim.

 • Rolf

  @Peter Gembäck. Du blir uppenbarligen störd pga. min fråga , är det månne så du brukar reagera när någon undrar ? Det var kanske den attityden som gjorde att det gick så långt som det gjorde i Knutby ?Jag tackar ändå för dina svar, jag ser både en ärlighet och en rimlighet i svaren. Ingen av oss är fullkomlig vi kan säkert alla vilseledas precis som du skriver. Ja kanske är det en utopi att tro att Anden leder oss i alla avseenden. Till sist pastor Gembäck , det där tramset om att jag skulle varnat er ….tja vad ska man säja…

 • Peter Gembäck

  @Erik Johnsson: Hej Erik!

  Bra fråga om Fossmo. Var han bara en bedragare? Fossmo är en gåta för mig. Jag vet inte när han började dupera människor, mycket tyder på att han gjorde det redan som pastor i Kristinehamn. Men visst eskalerade det under hans sista tid i Knutby. Såg vi inget? Vi såg att han blev mer och mer stressad under den sista tiden något som också påtalades. Men inte hans groggande och övriga snedsteg…

  Kan han haft ädla motiv ifrån början? Vet ej. Läs gärna Edin Lövår bok den farliga maktmänniskan. Eller boken lär känna psykopaten. De ger kanske fler svar på dina frågor.

 • Peter Gembäck

  @moadim: Hej Moadim!

  Nej jag tror inte heller vår kyrka kommer att bestå. Jag förväntar mig nämligen att den här tidsåldern går mot sitt slut…

  Är jag intresserad av vad Herren vill? Jupp!

 • Peter Gembäck

  @Rolf: Nej Rolf jag blir inte störd av din fråga…

 • Det är visserligen ett bra förslag – jag har själv planerat besöka en mässa i sommar om tid finns. Men jag tänker mig att situationen är lite annorlunda. Jag bestämde mig t.ex själv för att ge Livets Ord ett vitt papper ett år under det första året jag var tillsammans med Ulrika som sedemera blev min fru. Jag valde att se Livets Ord genom hennes ögon så mycket det bara gick. Och det hjälpte faktiskt mig att se goda saker Gud gjorde på Livets Ord, men accentuerade även kontrasterna emot det som inte var så bra vilket tyvärr visade sig överväga, jag ogillar ju dubbeltydigheter ganska mycket.

  Knutby Filadelfia har till skillnad ifrån RKK inte många försvarare. Jag tror inte någon reporter gjort det Andréas gör nu, dvs kommer dit med ett vitt papper i den mån han kan – han erkänner ju fördomar – och ser vad pappret fylls med. Det är kännetecknet på försök till en rättvis analys. När nu ingen annan tar sig för att göra detta, ger han Knutbyförsamlingen en chans att visa sig som de själva ser sig, uppfattar jag reserapporten som. RKK har hållit mässa på SVT flera gånger, men det är knappast något Knutbyförsamlingen skulle tillåtas göra. Till och med Livets Ord har fått hålla gudstjänst, eller kanske man ska säga mässa, i svensk TV.

  Så jämförelsen haltar betydligt, Erik. Dock har du rätt i att flera av oss som skriver om RKK borde frekventera dess mässor lite mer, om syftet med vårt skrivande vore att beskriva RKK. Jag har aldrig personligen haft detta syfte, mitt syfte har alltid varit att på ett eller annat sätt tvinga ljusskygga frikyrkofigurer att stå för sina åsikter och sluta ljuga för sina församlingsmedlemmar och gåvogivare. Jag är säker på att den på Aletheia som skulle vilja fördjupa sitt skrivande om innehållet i en RKK-mässa skulle se till att uppleva flera sådana först.

  Erik Johnsson: Andy: Nu ser jag fram emot att du far till en katolsk kyrka och deltar i en gudstjänst där. Du skulle väl antagligen känna samm skepsis inför den resan som du kände inför turen till Knutby.
  Kanske du stannar kvar och bekantar dig med människorna och tar en fika i samband med kyrkkaffet. Inte heller där borde du kanske omedelbart göra en intervju med prästen för det du trodde du visste om dem hade i så fall präglat ert samtal, och det hade inte varit ärligt gentemot dem från din sida.
  Ett litet tips bara!

 • Peter Gembäck, du har en ödmjuk och föredömlig hållning. Gud välsigne dig och församlingen i den process som jag förstår att ni är i.

  Mvh

  Berndt Isaksson

 • Peter Gembäck

  Tack Berndt!

 • S-E Sköld

  Frank Mangs hävdade, att väckelsen – andligt uppvaknande – aldrig kommer inifrån församlingen, utan alltid utifrån.

  Kanske för att det finns någonting som heter ”hemmablindhet”: man påverkas av varandra att se -och omhulda samma, behagliga kompromiss?

  Ungefär som i ett instängt rum, någon måste öppna fönstren för att släppa in frisk luft, utifrån!

 • Josef Östby

  Erik Johnson: Vad min fru och min uppgift har och är att dela gemenskapen i och med församlingen. Jag har predikat en del och i övrigt fått lyssnat till församlingens pastorers undervisning.
  Jag gläds över den öppenhet och dialog som finns i undervisningen. Jag delar en Kvällstidningsreporters uppfattning då hon efter ett bibelstudium hon deltog i var helt upprymd över öppenhet att få ställa frågor och samtala under studiet.

  Min frus och min personliga gemenskap med församlingen hör till våra djupaste dyrbaraste skatter.

  Jag har funnit att Knutbyförsamlingens förföljare och förtalare och självutnämnda experter till största delen aldrig varit i Knutby.

  På min fråga till en kristen broder som påstod osanningar i en artikel om han varit i Knutby och kände församlingen, fick jag svaret:
  ”Jag har åkt igenom Knutby!”

  John, vi har inte åkt igenom. Vi har stannat till. Det är våra bröder och systrar som man inte skall kasta sten på.

 • Pingback: Knutby « eriks tankesmedja()

 • Katarina

  @Lars W: Tillbaka till rötterna, ja. Vi lär inte komma undan med mindre…

  @Andy: Vad jag förstår på din text känner du det lite som att jag ville ”skriva dig på näsan” – men så avsåg jag det inte alls med mitt inlägg. ”Socialt experiment” var kanske osmakligt skojfriskt i sammanhanget, med tanke på att det är en församling som har varit med om något (för svenska förhållnaden) så unikt som mord i Guds namn.

  Vad jag utgick ifrån är min egen övertygelse om att man oundvikligen blir delaktig av de sammanhang man deltar i. Hur länge och hur intensivt man kan delta i en grupps aktiviteter utan att själv bli så påverkad att man börjar tänka, känna, reagera, agera i enlighet med deras normer är indivuellt. Jag betvivlar inte alls din medvetenhet om det. Men jag vet också att det är mycket lättare än man tror, hur erfaren man än är, att ”trilla dit” och följa med strömmen… mycket lätt, mycket lätt.

  Förringa inte den kraft som ett kollektiv av människor har på den enskilda individen. Det är väl vad jag vill säga, kortfattat. Jesus sa i Matt 8 och Joh 21: ”Följ DU mig…” istället för att göra som alla andra förväntade/önskade. Där tror jag att en del går vilse därför att inte speciellt många ledare vill lära sitt folk något om det. De blir nämligen inte lika lättledda då… 😉

 • Tanker

  Tror at det i moderne kristen sammenheng -, der man lett fordømmer, forkaster, og minnes andre menigheters feil og påpeker de igjen og igjen -, er viktig å se at ingen av de syv menighetene i Johannes åpenbarelse ble forkastet av Herren, tross alle konfronterende ord fra Jesus om at det ikke stod rett til.

  Alle syv menigheter fikk en mulighet til å vende om, forandre kursen, rette opp feil osv. De ble ikkke dømt der og da, men skulle dømmes ut fra hvordan de lot seg forme og bli gjennom Herrens tiltal, ikke ut fra hvordan fortiden deres hadde vært.

  Tanker

 • Tanker

  Tror at det i moderne kristen sammenheng -, der man lett fordømmer, forkaster, og minnes andre menigheters feil og påpeker de igjen og igjen -, er viktig å se at ingen av de syv menighetene i Johannes åpenbarelse ble forkastet av Herren, tross alle konfronterende ord fra Jesus om at det ikke stod rett til.

  Alle syv menigheter fikk en mulighet til å vende om, forandre kursen, rette opp feil osv. De ble ikke dømt der og da av mennesker, men skulle dømmes av Herren ut fra hvordan de lot seg forme og bli gjennom Herrens tiltal, ikke ut fra hvordan fortiden deres hadde vært.

  Tanker

 • Katarina

  @Tanker: Mycket kloka och viktiga tankar! Tack!

  Jag tror att man måste skilja mellan Guds dom och människors dömande. Även se skillnaden mellan dom och konsekvenser..? Är dom detsamma som en påföljande konsekvens, kanske? Man skördar det man sår… Kort: bär man sig dumt åt mot någon annan, är det inte så konstigt om det blir en reaktion och även en konsekvens av det.

  Men dina tankar kring att överlåta domen till Gud och ge människor chansen att förändras är väl det kristna budskapet i ett nötskal…

 • @Erik Johnsson:

  ”Det som förvånar ändå är att övrig ledning inte märkte att Fossmo utvecklades i helt galen riktning.”

  Visst märkte de det. Församlingens ledning var mer eller mindre indragna allesammans i galenskaperna. Läs gärna mer om det hela här:

  http://www.magasinetparagraf.se/knutby

 • @John Nilsson:

  ”Så jämförelsen haltar betydligt, Erik. Dock har du rätt i att flera av oss som skriver om RKK borde frekventera dess mässor lite mer, om syftet med vårt skrivande vore att beskriva RKK.”

  Det ger nog inte så mycket. För att förstå företeelsen RKK måste man studera dess historia och dess framtid. Dess historia finns väl beskriven här:

  http://www.alltombibeln.se/kristendomenshistoria/901.htm

  Dess framtid finns beskriven först och främst i Uppenbarelseboken kap 17, kap 18 och kap 19.

 • @Lars W:

  Läste om hur man efter Helene Fossmos död städade Fossmos badrum extremt noggrant. Blod skurades nogsamt bort. Allt gjordes kliniskt rent och fritt från all form av DNA. Fanns inga spår för rättsmedicinare att gå vidare på. Vem undanröjde eventuella bevis och på vems order?

 • Jasmine

  Hej Andy, hoppas allt är väl. Innan jag skriver något mer så undrar jag varför du skriver att du ”skämdes” och vilka frågor skulle du ställt?

  Samt citerar: ” och de fördomar jag haft var jag bara tvungen att försegla och stuva undan. Detta var det klass över! Vilken röst killen hade, för att inte tala om inlevelsen! Musikerna kunde verkligen sin sak och var lika engagerade som resten av sångarna.”… slut citat

  På vimeon sjungs ”Keep on walking” och budskapet är allmänt slätstruket, alltså ej kristet budskap.

  Andy, hade dina fördomar med sångröst och musik att göra? Det är nog ingen som undgått att Knutby-församlingen spelat och sjungit hela tiden. Det handlar ju om helt andra saker som t.ex teologi, ledarskap och livsstilar….etc

  VAD var Knutby´s syfte med invignings-samlingen? Vilket budskap och vision presenterades??

  En synnerligen viktig fråga är OM Åsa Waldau är aktiv i Knutby-mötesplats-samlingar och om hon ingår i de styrande? Vilka sitter i styrelsen o vem är huvudpastor?

  mvh Jasmine

 • @Jasmine: Hej Jasmine,

  Berättigade frågor. Jo, jag hade fördomar om hela församlingen och har inte följt med på vad de gjort och vad de eventuellt varit kända för. Förutom att de är ”Knutby” och morden som hände där 2004 såklart. Jag skrev lite om varför jag imponerades, och det gällde deras kvalitet beträffande sång och musik. Som nämnt i artikeln förväntade jag mig något helt annat.

  Därmed inte sagt att annat med Knutby imponerar mig, men då jag visste för lite om deras församling och teologi idag, valde jag att inte göra någon intervju. Jag har många frågor att ställa ledarskapet i Knutby, så du och andra får gärna skicka frågor till mig så får ni se i framtiden om Knutby förändrats eller inte.

  Jag tänker i alla fall inte ta avstånd från dem som så allt för många gjort. På det sättet bidrar vi att göra dem till en sekt, och är det vad vi önskar? Om vi ser på dem som våra syskon och menar att de gått fel, är det då inte vår plikt att hjälpa dem?

  Skicka frågor till: andreas(at)glandberger.net

 • Rolf

  Det är nog så som Lars W skriver att hela ledningen var involverad mer eller mindre i galenskapen. Det är det som gör det synnerligen anmärkningsvärt att delar av pastorsteamet kör vidare. Å andra sidan är det ju en kristen tanke/princip att försonas och förlåta. Det varma och fina stämningen som beskrivs i församlingen är nog ganska logisk de som inte stod ut längre lämnade väl och de övriga föll varandra om halsen och grät ut och sedan slöt kärlekens band leden. Till lycka naturligtvis för de befintliga pastorerna som givetvis är ”rökta” på den frikyrkliga arbetsmarknaden

 • Jasmine

  Hej igen Andy, jag skrev till dig pga att du skrivit inlägget om Knutby-Mötesplats.

  Önskar dig en fin midsommarhelg 🙂

  MEN, vad gäller Knutby-Mötesplats-Café så är det ju endast deras styrelse som kan berätta om ’deras vision’ och syftet med samlingarna. Och om det är samma styrelse nu som 2004? Vilken roll har Åsa & Patrik Waldau nuförtiden? Och vem har efterträtt Kim Wincent?

  ”Piggmor (är det Urban?) – Hemlig gäst Musikcafé Mötesplatsen, KNUTBY den 25 Maj 2012” :

  http://www.youtube.com/watch?v=8kLrAazK0k8&feature=related

  ”John Hjort – Hemlig gäst Musikcafé Mötesplatsen, KNUTBY den 11 maj 2012”:

  http://www.youtube.com/watch?v=-4Tuzq89fkM&feature=relmfu

  Finns det några ansvariga i styrelsen som vill berätta om varför denna ”Piggmor eller John Hjort anlitats som Knutby-talare” och vad är syftet/budskapet? Vilka är det som sitter och skrattar så inlevelsefullt???

  ……………….

  ”Daniel Bromander med Band Musikcafé Mötesplatsen 15 Juni 2012, KNUTBY: ”I Feel Good” (det-må-vara-skönsång.. men, men, VAD är budskapet & syftet???)

  http://www.youtube.com/watch?v=OryJkPU273w&feature=relmfu

  Musikcafé Mötesplatsen i Knutby – U-Band ”I still haven’t found what I’m looking for”.

  (har Urban inte funnit vad han letar efter (?) eller….?? varför sjunger han denna sång??)

  http://www.youtube.com/watch?v=4aSBjcmnKlQ&feature=relmfu

  ?????????????????????????????

  mvh Jasmine

 • Peter Gembäck

  Jasmine du kan ju titta på detta också!

  http://www.youtube.com/watch?v=jdovTPKde8Y&feature=relmfu

 • Katarina

  @Andy: ”Jag tänker i alla fall inte ta avstånd från dem som så allt för många gjort. På det sättet bidrar vi att göra dem till en sekt, och är det vad vi önskar?”

  Håller med – med vissa restriktioner. Är det en var mans uppgift att gå dit och omhulda dem? Du är stark nog att klara det – men många gör det inte. För de flesta är det fullständigt främmande att något sånt kan ske i en kristen församling.

  Avståndstagande är en markering utåt: ”Vi tycker inte att det är okej att en kristen församling ägnar sig åt sånt här”. Världens öron behöver höra det och inte bara se att alla stryker varandra medhårs. Paulus skrädde inte orden till församlingen i Korint (även om vi i dag i väst har svårt att se hur hårt han faktiskt går fra). Men Korintierna hade incest i församlingen som man inte tog itu med, fylleri under nattvardsfirandet etc. De hade blivit exklusiva och intagit försvarsställning även mot Paulus (vilket han skickligt river ner genom att peka på Jesus). Han bryter deras isolering genom att kräva att de idkar välgörenhet mot andra församlingar. Tror att det är en nyckel: att gottgöra sina synder genom att göra väl mot dem man har försyndat sig emot. Mord i Kristi kropp är direkt riktat mot Jesu kropp! Ett återtagande i gemenskapen ska väl få kosta på rejält efter något sånt?! Jag förstår helandebiten av trasiga själar i detta också. Men ibland är ”Upplös och skingra” enda vägen för att bygga upp något friskt. Amputationer görs för att rädda resten av kroppen…

  Det låter nog hårt i dina öron, som med herdens omsorg vill sluta alla i din famn 😉 Det är dock vuxna människor som under lång tid levt under manipulation. Ändå: alla KAN göra ett val. Det blir tydligare vilket det är, ju mer isolerad en liten sekteristisk grupp blir.

  Hade Livets Ord blivit så ”stor och stark” om andra församlingar tydligt markerat och visat på vettiga alternativ? Det sistnämnda saknades och LO fick så sin främsta näring. Nu har allt de gör i princip normaliserats och även blivit en förebild för många församlingar… förstår du hur jag tänker?

 • Sigge

  Hej
  Håller med dig Katarina i det du skriver.

  Hade någon varit vaken, alltså om församlingarna/människorna inte hade sovit utan varit fullt aktiv med ett brinnande hjärta som älskade Gud, så hade detta inte hänt i Knutby.

  MEN nu hade/har ju alla somnat in även i de andra församlingarna. Profetrösterna tystnade och folket blev tygellöst.
  Vi måste själva ta på oss ansvaret för hur det såg ut och hur det ser ut nu i våra sk. församlingar. Det är ju vi, du och jag som ska vara de levande stenarna. Vi behöver ju verkligen varandra för att hålla oss stående.
  Men alla föll och gav efter för sitt kötts alla begär och lämnade den smala vägen.
  Gud visste ju att många, många skulle avfalla och följa egna läror, egna begär, själviskhet. När vi lämnade av Gud på vägen så fanns inte kraften att stå emot villfarelser och begär, ingen förmåga att med sanningens Ande verka som salt med sälta. Utan saltet hade/har förlorat sin sälta.

  I de flesta av de sk Guds församlingar i Sverige och i övriga världen pågår avfallet förfullt. Det som hände i Knutby var ju extremt tragiskt och där behövs nog en omvändelse från ledarna för att det ska bli en Guds församling. Och för att de ska bli trovärdiga av andra.
  Alla som inte har levt i en nära relation med Herren Jesus Kristus måste omvända sig helt, riktigt backa tillbaka och ropa och söka Gud tills han vill kännas vid oss och vi med hans hjälp styr in på HANS SMALA VÄG igen, annars är det döfött det vi håller på med.
  Det kvittar hur fin och skön musik vi har. Detta måste hända både i Knutby men också i alla de andra avfallna kyrkorna i Sverige annars kommer avfallet öka mer och mer.
  Det som sker i andra församlingarna har inte lett till mord men likväl till en annan tragisk död, en andlig död bort från Gud som gör att människor går evigt förlorade.
  Vi litade/litar på våra ledare att de leder oss rätt, kanske önskade vi att de hade en lite bredare väg än den smala vägen, de lät ju så bra det dom sa……och så överlät vi våra liv till en mellanhand och slutade söka Guds ansikte själva. Till slut gick vi alla vilse såsom får utan herde, för herden/pastorn somnade och gick vilse också.
  Kom ihåg att den enda Herde som är värd sitt namn och som vi ALLA ska följa FÖRST OCH FRÄMST är vår älskade Herre och Gud Jesus Kristus
  Jag tror vi lever i den sista tiden och vad församlingarna/människorna har för herre i sina liv kommer visa sig mer och mer.Ett skiljande av agnarna från vetet.
  Det är absolut jobbigt att omvända sig, man förlorar kanske sitt ansikte typ ”jag har varit på fel väg” och detta kostar allt, men sen blir det befrielse och upprättelse och man får likt Paulus ge allt tillbaka för att vinna människor för Guds rike.
  Underbart.
  Jag blir så jublande glad när jag tänker på vilken Gud vi har med en sån underbar nåd för oss som vi får vandra i MEN utan omvändelse ingen nåd. Vi måste backa ända tillbaka, tills förkrosselsen uppstår för ett förkrossat och bedrövat hjärta ska Gud inte förakta men utan det finns ingen frihet i Kristus.

  Snälla omvänd er, himmelriket är nära.
  Mvh Sigge

 • Jasmine

  Hej Peter Gembäck. Ska jag tyda din hänvisning till You-tube-klippet som nått slags ’sk svar’? Isåfall innehållslöst och svarar inte på en enda fråga i mitt inlägg. Varför?

  Peter, att du skickar sången ”jag kan inte leva utan dig” är ytterst flummigt. Fritt-fram-för-tolkning…

  ”Som solen efter regn, när löven spricker ut.
  Du kom som en vår till mig jag andas in en dröm…”

  ”Du målar mig ny färg och blandar ut med guld.
  Fantasi och verkligheten ljusare nyans
  Den glimrar av kristall strålar av oändlighet
  När gräset torkas bort och blomman vissnat ut”… (??)

  Andy har besökt er ’invigning’, men det är ju inte till honom som frågorna bör ställas, utan till Knutby´s ansvariga. Hänvisar tillbaka till mitt inlägg. Josef Östby verkar vara involverad hos er som gäst.

  mvh Jasmine

 • PåKlippan

  @Peter Gembäck:

  Vi får se vad du och andra ansvariga säger den dag Fossmo berättar hela sanningen. Vid den första arrangerade hemfärden för Heléne så ska en av pastorerna noggrant ha skurat undan blodfläckarna i badrummet.

  Det är talande att Daniel Linde själv måste ringa till SOS trots att det sprutar blod, och trots att flera av församlingsledningen stod i närheten. Varför ringa SOS när anden talat att han skulle få flytta?

  Fossmo kan tänkas vänta till den dag han inte kan åtalas i ett nytt mål. Fossmo kanske minns intressanta detaljer även kring hemfärden för Ernest B Davis.

 • Peter Gembäck

  @Jasmine: Hej Jasmine!

  Jag skrev ett svar till dig som tyvärr försvann. Men som svar på dina frågor. Åsa M Waldau är kvar som medlem i församlingen men hon jobbar inte längre som pastor eller är med i ledningen. Hennes man Patrik är kvar i styrelsen.

  Feeling Good sjunger Daniel helt enkelt för att det är en bra låt. Den förmedlar dessutom ett positivt budskap om att njuta av Guds natur.

  Följande text uppskattar jag också.

  It’s a new dawn
  It’s a new day
  It’s a new life
  For me
  And I’m feeling good

  Urban sjunger still haven´t found… Har han inte funnit svaret? Jo absolut! Har inte Bono som skrivit låten funnit svaret? Jo även han. Texten handlat om att söka men även att finna!

  Sista versen lyder som följer.

  You broke the bonds
  And you loosed the chains
  Carried the cross
  Of my shame
  Oh my shame
  You know I believe it

  Det tycker jag är en bra och positiv text om att finna frid med Gud.

  John Hjort och Piggmor är en ett uppskattat inslag på caféet. Syftet med detta är att ha roligt helt enkelt.

  Hoppas att detta ger svar på dina frågor!

 • Peter Gembäck

  @PåKlippan: Hej På klippan! Jag ser även jag fram emot den dag då Helge säger hela sanningen. Nu tror jag inte det skulle förändra så mycket mer än att han skulle kunna bli fälld för mordet på sin första hustru. För övrigt så vill jag bara uppmärksamma dig på att de andra antydningarna du har är sånt som du förmodligen hämtat upp i konspirationsteoretiska sammanhang och jag tror inte du ska lägga så stor vikt vid dessa.

 • PåKlippan

  @Peter Gembäck:

  Det är intressant att du bekräftar att du vet att Heléne mördades.

  Du bekräftade inte hur det var med broder Ernest´s hemfärd.

  Du håller en glad ton i ditt inlägg. Det intressanta är att mot omvärlden kan vi hålla upp en fasad, vi kan ha färdigformulerade svar som vi vet fungerar. Men på insidan av en själv kan man inte ljuga. När jag resonerar inom mig själv faller alla tankekonstruktioner. I mitt fall flyr jag till 1 Joh 1 kapitel. Jag bekänner allt vad jag felat och har hittills alltid fått stor nåd.

  Jag gläds med er att ni flyttat in i nya lokaler. Skönt att lämna gamla kapellet som blivit inpyrt av lögner och omoral.

  Förhoppningsvis ger denna nya fas impulser till ett återuppbyggande på Sanningens och Ordets grund. Jag har själv låtit Ordet avprogrammera mig från den yra karismatiken. Jag tror fortsatt på Andens verk som de gamla äkta pingstvännerna gjorde.

 • Peter Gembäck

  @PåKlippan: Det skäl jag har att tala om att Helene förmodligen blev mördad är att poliskåren är övertygad om att det är ett mord. Du insinuerar att jag skulle veta något mer vilket självklart inte är fallet. Visste jag mer hade jag sagt detta till polisen. Angående Ernest så vet jag verkligen inte vad du menar. Men din kommentar om våra nya och gamla lokaler visar att du inte vet särskilt mycket om oss. Jag får uppfattningen av att det som du vet om oss har du fått information om utan att vara hos oss och besöka oss. Detta gör att dina uppfattningar blir något skeva.

 • PåKlippan

  @Peter Gembäck:

  Visst fick även Ernest hembud?

 • PåKlippan

  @Sigge:

  Amen till allt du skrev.

 • @Peter Gembäck:

  Försöker igen…

  Han sjunger betydligt bättre än er förre pastor (vilket inte säger så mycket) men det är en intetsägande text.

  Angående förre pastorn, inte mycket budskap eller rena toner att finna här:

  http://www.youtube.com/watch?v=Bn1e8E9q350

 • Stort tack till Jasmine som inte inte vek ned sig trots Andys flummiga svar om Åsa Waldaus roll i dagens Knutby.
  Peter Gembäck med flera, vem tror ni egentligen att ni lurar med er fromma snack? Att Åsa Waldau inte skulle utöva något som helst inflytande är naturligtvis lika utotopiskt som att Ulf Ekman egentligen inte menade det han sa i Bjärka-Säby.
  Hur mycket du Peter Gembäck och andra i styrelsen säger er veta om vad som verkligen hände är naturligtvis en väl förborgad hemlighet och något som heller aldrig någon lär få veta.
  Apropå profana låtar som tycks ha blivit nån slags trend i alltfler frikyrkor kan man fråga sig varför vi ska behöva vara beroende av den helige Ande när det finns såå många och har funnits bra låtskrivare som Bono, Paul Simon, John Lennon och liknande genom tiderna och visst var det väl ett föredöme som stark förebedjare Madonna menade i låten Like a prayer? För alla har dom väl det gemensamt att dom genom sina texter vill visa på Gud?
  Svensk kristenhet är inget annat än en ankdamm, men ibland väldigt roande också

 • @Tony Malmqvist: Visa mig gärna vad som var flummigt i mitt svar till Jasmine. Jag vet inte vad du läser in i mina svar, men du verkar ju tro både det ena och andra.

  Jag och Jasmine har en fin ton i kommunikationen, och hon ställer bra och legitima frågor. Det är frågor jag också söker svar på, och jag hoppas få svar under de samtal jag kommer ha med Gembeck och de andra i Knutby. Jag vet inte helt vad du är ute efter Tony när du väljer att inleda i det höga tonläget du har. Förklara gärna så svarar jag dig. Jag känner inget behov av att sparka på församlingen i Knutby, men det kanske var det du önskade att jag gjorde?

  Visa lite tålamod så får kanske du och andra en del svar på frågor och funderingar.

 • Skulle det som hände i Knutby kunna hända i vilken församling som helst? Det frågan har ställts många gånger efter det tragiska som hände. Personligen tror jag att Knutbytragedin skulle kunna inträffa i väldigt många sammanhang, om tillräckligt skickligt manipulerande personer finns med i sammanhanget. Fossmo var (och är) bevisligen av naturen skicklig på att manipulera och dessutom med ett ont sinne, och då finns en förmåga som aldrig kan underskattas. De flesta av oss skulle säkert kunna bli lika manipulerade som församlingen i Knutby blev av honom.

  Psykopaternas förmåga ligger bakom så mycket av tragedier, svek och ond bråd död – och ibland är det även Guds församling som kan bli offer för deras bedrifter. Kännetecknande för psykopater är ofta att de har en alldeles enorm förmåga att vara trevliga och sympatiska. När de väl blivit avslöjade så brukar offren säga: att ”han var den sista jag trodde något sådant om”.

  Vad jag förstår så var det just så med Fossmo – han var utåt trevlig, from, omtänksam, förtroendeingivande. Därför tog det också, om jag minns rätt, lång tid innan församlingen kunde tro att det var sant det som polisutredningen kom på spåren.

  Nu säger somlig att Knutbyförsamlingen skulle ha så mycket att ta itu med för att något liknande inte ska kunna hända igen. Utan att ha någon närmare kunskap om församlingen i Knutby, så är jag inte alls så säker på att de skulle ha så mycket mera osunt i sig i jämförelse med andra församlingar, utan de blev offer för en varg i fårakläder som sakta med säkert utnyttjade människors godtrogenhet.

  Sånt kan när olyckliga omständigheter är på plats hända i långt fler sammanhang och närmare oss än vi kanske kan ana.

  Jag tror församlingen i Knutby älskar Gud, och då har de löftet att ”för dem som älskar Gud samverkar allt till det bästa”. Och ett konkret exempel på det kan jag tänka mig kommer bli att församlingen i Knutby kan bli en resurs för att hjälpa andra församlingar som är på väg att komma in under inflytande av illasinnade maktmänniskor och se och förstå hur man i tid ska kunna stoppa deras maktövertagande innan de hinner göra skada i hjorden.

  Våra allra svåraste och bittraste erfarenheter kan när vi lägger dem i Guds händer bli något som Gud i sin storhet kan låta samverka till nytta och hjälp för andra. Så vill jag gärna be och tro att Knutbyförsamlingens smärtsamma erfarenhet ska bli något som får bli andra till nytta och hjälp.

  Mvh

  Berndt

 • Svar till Andy. Nej, jag har knappast ett högt tonläge, i så fall hade jag skrivit med versaler, och du har fortfarande inte svarat på Jamines fråga om vilken roll Åsa Waldau har i dagens Knutby. Med tanke på den hårdgranskning som både du och fler har haft rörande Ulf Ekmans helomvänding rörande RKK, vilken har varit enbart positivt, får jag intrycket av ditt besök i Knutby, att idag är allt frid och fröjd. Behöver inte dom granskas på minst samma sätt som när det gäller Ulf Ekman? Det enda jag är ute efter Andy så är det sanningen, inget annat än sanningen.

 • Tony,
  Du kan ju inte ha läst vad jag skrivit. Jag ska ju tala vidare med ledarskapet i Knutby och där ingår även frågor som kan uppfattas som tuffa. Jo, visst ska jag granska dem, men tror du verkligen att ett besök återspeglar en granskning? Jag ställde ju inte en enda fråga till pastorerna där. Det första besöket var endast för att säga hej. Det jag däremot önskar är att det ska bli en sanningsenlig granskning, och då kan man inte rusa på dem liknande Janne Josefsson…

  Mitt arbete med Knutby kommer att ta tid, och jag kan tänka mig att den första artikeln kommer under de första höstmånaderna. Tålamod broder.

 • Önskar dig stort lycka till med den uppgiften, Andy.
  Gud välsigne dig!

 • Peter Gembäck

  @PåKlippan: Vad menar du??? Han dog i en fruktansvärt tragisk olycka.

 • S-Sköld

  Berndt Isaksson, alla växter trivs inte i samma mylla -och under samma klimatförhållanden:

  Knutbyförsamlingens växtmylla, var Ulf Ekmans -och Uppsala livets ords. D.v.s. en villolära med dithörande villoande, fanns på plats redan innan Helge och Åsa kallades dit.

 • Katarina

  @Sigge: Tack. Du har tydligen också mött människor utanför kyrkan, det är uppenbart på det du skriver. Det jag har mött av människors syn på kyrkan, tar jag på allvar. Inte bara som ”kritik mot kyrkan och dess folk, för att de sas bär med sig en doft av död från köttet” – utan för att de också ofta har rätt i sin kritik!

  Om inte vi innanför dömer i våra egna led, medan tid är – vad händer då? ” (1 Kor 5:4)

  Om vi är slarvigt tillåtande med tvivelaktiga budskap och låter ledare som har blivit bortkollrade i läran bara fortsätta utan att bli motsagda – vad händer då?

  Om vi, när något riktigt allvarlig har hänt, bara skakar på axlarna och säger ”stackars er” – vad händer då? (Menar inte att det är vad du gör Andy! Du har ett uppdrag där.)

  En tid i ”skamvrån” att tänka över sina försyndelser har en god effekt på själen. Men numera får inget ta tid, inte ens omvändelse. Allt ska var effektivt och gå fort. Och svensken är så konflikträdd att det blir fånigt. Det vore nyttigare för oss att prata ut ordentligt och rensa luften rejält och sedan förlåta än att gå omkring med tvivel och misstankar, som vädras här (med all rätt).

  Det är fortfarande något som stinker i Knutby, påstår jag djärvt utan att ha varit där. Samma stank som från LO där fortfarande ingen i ledningen ”förstår” hur, eller ens värdet av, att offentligt be människor/pastorer/församlingar om förlåtelse. Vi tillhör EN kropp och har EN Herre. Det gör att ingen församling är en isolerad liten ö med egna lagar och regler, om än med en egen särprägel i sitt lokala uppdrag.

  I församlingen borde ledarna kunna förlora förtroendet. Bli avstängda för gott eller för en tid när det blir så här. Det skulle alla parter må bra av. Förtroende tar man sig inte, det förtjänar man. Det gäller även församlingsmedlemmarna i övrigt som skulle må bra av att få nya relationer i andra sammanhang, hellre än att gå kvar och riskera köra fast i gamla hjulspår.

  Kanske församlingar runt om skulle gå in och ”adoptera” en medlem under ett år för att ge helande och kärlek?!

 • Katarina

  @Berndt Isaksson: Så rätt i det du skriver och vi borde bli mer undervisade om detta som ett skydd i församlingarna!

  Men jag tror inte Fossmo var ensam… det måste finnas någon eller några informella ledare som understödjer sådant beteende runt en ledare med psykopatdrag… Det visar väl sig.

 • PåKlippan

  @Peter Gembäck:

  Jag hade fått uppfattningen att hans död var förutsagd.

 • Katarina

  @PåKlippan:
  I händelse att du inte redan tagit del av detta finns det jurister som tror att det finns en icke dömd mördare kvar i församlingen: http://www.magasinetparagraf.se/knutby/articles/del-11-en-mordare-i-sekten

 • Peter Gembäck

  @PåKlippan: Förutsagd av vem?

 • PåKlippan

  @Peter Gembäck:

  Helenas, Sannas och Ernest respektive förestående hemfärder bör ha varit förutsagda profetiskt?
  Jag baserar denna tanke på att om ni har profeter ibland er så var det nog förutsagt. Visst har fru Waldau ofta uppträtt som profetissa med ibland mycket konkreta förebåd.

 • Peter Gembäck

  @PåKlippan: Varför bör de varit förutsagda? Vet inte riktigt vad du är ute efter? Jag förstår inte din tanke om en profet, att de ska förutspå död.
  1Ko 14:3
  (3) Men den som profeterar talar till människor och ger dem uppbyggelse, uppmuntran och tröst.

  Det finns inget om att man ska förutspå död i detta.

  Det är som om du inte förstår att vi har varit med om ohyggligt otäcka saker, att nära vänner till oss faktiskt har blivit mördade (med detta menar jag Sanna och ev Helene. Tyvärr måste jag förklara något så självklart för dig.) Sedan förstår jag inte varför du ska koppla in Ernest i det här sammanhanget. Han förolyckades i Rimbo och hade ingenting med församlingen att göra.

 • PåKlippan

  @Peter Gembäck:

  En pingstvän gör skillnad på profetians nådegåva och profetens tjänst.

  Agabus verkade i profetens tjänst vi läser; ”En av dem som hette Agabus trädde fram, och genom Anden förutsade han att en svår hungersnöd skulle komma över hela världen. – Den kom också under Claudius regering.”

  Jag förväntar inte att ni i Knutby ska känna till pingstväckelsen enkla teologi eftersom ni inte är en pingstförsamling. Ni har namnet men inte det hjärtat.

  Ernest drunknade under samvaron med bland andra broder Frankner. Visst hjälpte Frankner på ett förtjänst fullt sätt till, att bärga den döda kroppen?

 • Peter Gembäck

  @PåKlippan: Jo då jag känner till pingströrelsens ”enkla” teologi.

  Det du insinuerar att det skulle ha profeterats eller talats om någons förolyckande eller död detta har inte gjorts!

  Ang Frankner. Nej han var inte där.

 • Katarina

  Åter till det inledande ämnet, där Andy uppmanar troende att inte döma ut Knutby-församlingsmedlemmarna. Kärnfrågan – som jag uppfattade texten sett i ett bloggforum – är hur vi som står utanför ska förhålla oss.

  Rigmor Robèrt är läkare och privatpraktiserande psykoterapaut. Hon var inblandad i rättegångarna som expertis och har skrivit föjande (heltext här: http://www.dagensmedicin.se/nyheter/kristi-bruds-hemliga-profetia-ger-forklaringar-till-mordet-i-knutby-/) om detta:

  ”…. Vården, rättsväsendet och anhöriga står handfallna. Hur kan vi hjälpa? Kan maktmissbruk och lydnad i sekter behandlas som en form av beroende- respektive medberoendesjukdom? Kan erfarenheter från dialektisk beteendeterapi, DBT, användas vid rehabilitering av sektmedlemmars och sektledares identitet och känsloliv? Kan sunda församlingar se isolerade församlingar som missionsfält?”

  Den sista raden tycker jag är mycket intressant att föra en vidare diskussion kring:

  ”Kan sunda församlingar se isolerade församlingar som missionsfält?”

  En ensamt agerande go´och kärleksfull kille som Andy är ju en Guds uträckta hand. Men som jag tidigare menat är det vanskligt med tanke på riskerna för att bli mentalt och andligt påverkad på sikt. Ensam är inte stark alltid. Däremot ett riktigt team med förebedjare som backar upp… det tror jag mer på. Förutsättningen är ju dock att hjälpen tas emot utan förbehåll och att man vill låta sig genomlysas helt utan förbehåll. Där tror jag att man stöter på patrull, tyvärr.

 • PåKlippan

  @Peter Gembäck:

  När er så kallade pingstförsamling välkomnade fru Björk/Waldau som medarbetare så gjordes detta totalt i strid med pingstväckelsens oskrivna regler.

  Om man inte fått rekommendationer från sin hemförsamling och/eller den församling där man senast tjänstgjort så blev det ingen anställning. Bruket var att aldrig anställda någon som saknade förtroende bland dem som arbetat tillsammans med personen.

  Hur kunde er församling bryta mot en sådan enkel grundregel? Antag att det i församlingen funnits en gammal profetia som sade typ …det ska komma väckelse i denna församling …. jag ska bruka en kvinna… när hon kommer till er ska ni ….. osv.

  Jag har hört hundratals profetord. Gud lovar underbara saker. Folket jublar och glömmer nästan alltid att profetian även innehöll kanske ett flertal villkor, …. om mitt folk … om ni ödmjukar er…. om ni inte viker av från ….ni måste ge akt på ….

  Bibeln innehåller både villkorade och ovillkorade profetior.

  Exempel på ovillkorade profetior är att antikristen ska framträda, att det blir ett stort avfall i kristenheten. Trots detta samlas yra karismatiker kring drömmar om transformation av hela samhällen, för att till sist hela världen ska välkomna konungen osv. Men man har inte förstått bibelorden.

  Profetian till Nineve var villkorad trots att den frambars på ett sätt som att Gud hade sagt sitt absolut sista ord. Staden finns kvar ännu idag. Jag har hälsat på folk från Nineve.

  Ni känner till pingstväckelsens enkla teologi, och har i lära och liv helhjärtat förkastat den.

 • Jag vill inte lägga några värderingar på det som idag sker i Knutby.

  Men jag är övertygad om att mordet eller morden och det som skedde där var en avgörande faktor, eller åtminstone en mycket viktig faktor, när det gäller Ulf Ekmans och kanske även Pingströrelsens omsvängning mot Rom, vilket har påverkat hela Sverige kristenhet på ett mycket djupt sätt.

  Man ville distansera sig så mycket som möjligt och så blev det påven i stället.

 • PåKlippan

  @Peter Gembäck:

  Du svarade inte på mitt tidigare inlägg som inleddes med;

  ”När er så kallade pingstförsamling välkomnade fru Björk/Waldau som medarbetare så gjordes detta totalt i strid med pingstväckelsens oskrivna regler.”

  I detta inlägg ville jag påvisa att ni inte är en pingstförsamling, trots ert namn!

  Kanske kan mina varningar tillsammans med andra goda människor förhindra att fler dras till er grupp.

  Eller kanske någon i er krets finner ord och uttryck som beskriver det sjuka, och därmed med större insikt vågar söka sig bort från er s.k pingstförsamling.

 • Läs gärna mer om det hela här:http://www.magasinetparagraf.se/knutby

  De kristna i vår tid tror inte på Knutby-pastorers teologi när det gäller de yttersta tingen.
  Och åklagare i Uppsala tror inte på konspirations-teoretikers argument för att få till stånd en ny Knutby- utredning.

 • Lars W – det var din kommentar från juni 20th, 2012 at 8:39 e m jag citerade.

 • @Lars Enarson:
  Lars Enarson skriver: ”Men jag är övertygad om att mordet eller morden och det som skedde där var en avgörande faktor, eller åtminstone en mycket viktig faktor, när det gäller Ulf Ekmans och kanske även Pingströrelsens omsvängning mot Rom, vilket har påverkat hela Sverige kristenhet på ett mycket djupt sätt. Man ville distansera sig så mycket som möjligt och så blev det påven i stället.” SLUT CITAT

  Intressant tanke och analys. Och det sammanfaller ju faktiskt i tiden. Säger också en hel del om hur traumatiskt Helge Fossmos dåd blev för frikyrkligheten.

  Berndt

 • PåKlippan

  @Berndt Isaksson:

  I början av år 2002 lämnar UE Sverige. Han sades vara på väg till Indien. Blev inte insläppt och reser runt i Asien, besöker Singapor och andra platser.
  Församlingen bönekrigar att Indien ska öppnas enligt de profetior som kommit. Men inget bönesvar denna gång.

  Tiden i Israel. Det blir inget center trots att delar av medieavdelning på LO flyttar ner till Israel. Enormt glättade rapporter trailers med paret Ekman och blommor. En härlig tid för nu bryter vi igenom även i Israel. Men ack så fel. Bibelskolan med några tiotal elever tunnas ut. Lester Sumrall som varit personlig mentor hade 1996 flyttat hem. Om han levat vid denna förvirrade tid skulle han resolut väglett UE.

  I stället kommer Peter Hocken smygande, med ett outgrundligt leende, och med alla svaren varför det karismatiska alltid, till sist leder till skeppsbrott. Han delar villigt sin erfarenhet från den katolska sektgemenskapen ”Mother of God”. Enligt Washington Post´s undersökningar tillämpades mindkontroll. Äktenskap tillstyrktes och avråddes som i Moon-sekten. Intervjuer om detaljer i sängkammaren. Discipleship tillämpades. Efter några uppmärksammade avhopp, tar den lokale biskopen i med hårdhandskarna. Nu blir det den ”sunda läran”, med Mariastatyer och tillbedjan av nattvardsbrödet. Speciellt rum för tillbedjan av ”hostian” inrättas. Många lämnar kommuniteten.

  Efter en tid finns Hocken´s grämelse över klassisk pingstväckelse att läsa på svenska i hans s k ”analys” med titeln; ”Skammen och härligheten”. Översatt och utgiven 2005 av LO. All karismatisk sörja betecknas som bidrag till kristenheten. Slutsatsen enligt UE och Hocken blir att det bara finns en sak som bevarats genom tiderna och det är rkk. Rkk är nu lösningen på alla UE´s problem.

  Men kommer UE att kunna förleda LO folket till att börja älska det man avskytt av hela hjärtat? Idag ser vi svaret i form av ikoner och Mariaböner bland tungomålstalande LOare. De som fortsatt protesterar kallas för avgrundens budbärare.

  Knutbymordens inverkan;
  Tidsschemat håller inte. Trolovningen med rkk var ett faktum långt före morden. Imagen förbättras bara om en person är historielös i sin syn på rkk. Och inte alla är historielösa.

 • Ludvig

  @Lars Enarson:
  Tror ni missar karismakraschens betydelse för omsvängningen mot Rom.

  Gissar att den betytt mer än Knutby internt.

 • Peter Gembäck

  @PåKlippan: Håller inte alls med dig om att vi gick emot pingströrelsens oskrivna regler. Hade inte Åsa goda rekommendationer? Absolut! Stod inte pingströrelsen på den grund att den fria församlingen kallar den de finner att Gud leder dem till att kalla. Att du inte tycker om oss i Knutby är uppenbart. Det kanske inte går att ändra på. Jag vill bara fastslå en sak att din dom i denna fråga är baserad på hörsägen i och med att du inte har varit hos oss och besökt oss.

 • @PåKlippan:

  ”Tidsschemat håller inte. Trolovningen med rkk var ett faktum långt före morden.”

  Är ingen expert på detta men jag tror du kan ha fel. Impulserna från rkk hade nog kommit först. Men det dröjer ju en viss tid och kräver en hel del innan man vänder 180 grader.

 • S-E Sköld

  Lewi Pethrus skriver i någon av sina böcker, att om man någonstans brukar de andliga nådegåvorna, utan att göra upp med synden, skall man fly därifrån.

  Det finns något i kristna sammanhang som heter ”giftig rot” och den sortens växter, rotsystem, kan man inte bara ”släta över” – bagatellisera – och sedan dra vidare. Den roten finns där ändå.

  Det handlar om andliga verkligheter, och där är Bibeln bästa ledaren.

 • Peter Gembäck

  @Lars Enarson: Är deras längtan efter att söka sig till Rom ett tids tecken? Jag personligen tror inte att händelsen i Knutby är det som gjorde att vissa började sträva emot Rom. Men jag tror att det som skedde här påskyndade den processen. Lite fascinerande, att man i rädsla och vilja att distansera oss ifrån vad en vettvilling gjorde hos oss. Så väljer man att ställa sig under rkk som bevisligen har ett helt gäng med präster som höll på med allsköns övergrepp.

 • PåKlippan

  @Peter Gembäck:

  Du skrev att jag inte tycker om er i Knutby. Jag älskar er alla. Och därför uppträder jag med försök till förmaning och om möjligt till besinning.

  Men hur når man fram till den själ som har så radikalt andra referensramar. Jag vet det ej. Vi måste hitta någon gemensam punkt. Men går det?

  Jag ser att ni gärna vill räknas som en pingstförsamling. Låt mig peka på fenomenet att Peter Halldorf envist presenterar sig som pingstpastor trots att han i hjärtat endast bekänner Östkyrkans tro. Ni verkar göra nåt liknande. Ni är ingen pingstförsamling baserat på att ni inte har en sådan lära och ett sådant liv som känneteckna äkta pingstvänner.

  Fru Åsa Björk/Waldau hade inte gott anseende under sin tid i Uppsala. Vem kan ha rekommenderat henne i så fall? Med rekommendation menar jag att pingstförsamlingen i Uppsala skulle ha utfärdat en rekommendation, eftersom det var där hon tjänstgjorde. Men det kunde dom inte göra.

  Vad för slags rekommendation syftar du på?

  Jag kommer inte att döma någon av er. Vi har att förmana och bedöma varandras liv och lära. Om vi inte bedömer, förmanar och varnar så kommer vi att ruttna inifrån.

  En människa har ett enormt immunförsvar. En kristen församling kan förlora sitt immunförsvar om man bygger hierarkier som inte kan bedömas utifrån det skrivna Ordet.

  Hur kan en kristen få för sig att fru Waldau skulle vara Kristi Brud? Om hon och ni insett era galna idéer så skulle ni gjort upp på ett radikalt sätt.

  Ni ville aldrig ha kontakt med pingströrelsen under tiden som Tirsayran pågick och mordplanerna smiddes.

  Nu efteråt vill ni tvätta er rena inför allmänheten och massmedia. Men det finns bara ett sätt att bli ren!

  1 Joh 1 kapitel ” 6 Om vi säger att vi har gemenskap med honom och vandrar i mörkret, så ljuger vi och handlar inte efter sanningen. 7 Men om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, så har vi gemenskap med varandra, och Jesu, hans Sons, blod renar oss från all synd. 8 Om vi säger att vi inte har synd, bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss. 9 Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet. 10 Om vi säger att vi inte har syndat, gör vi honom till en lögnare, och hans ord är inte i oss.”

 • @PåKlippan:

  Du är tydligen expert på pingströrelsen så jag vill lägga fram en del fakta som har med Knutby att göra som du själv kan bekräfta om jag har rätt eller fel.

  Jag minns i början på 70-talet när jag och min fru började vandra med Herren. Den kristna bokringen kom ut med en bok av Larry Christensen med titeln ”Den kristna familjen”. Vi studerade boken och den betydde mycket för oss. Jag minns chocken när föreståndaren i Filadelfia i Stockholm Willy Säve gick ut i Dagen och sa att den boken borde aldrig ha getts ut på bokringen eftersom den undervisade om att aga barn. Det där är Gamla Testamentet och vi behöver inte sådant i det nya förbundet sa han. Jag minns än min reaktion på Säves uttalande: detta är en falsk herde som tar den rätta födan från fåren!

  Om jag inte har fel så är Åsa Waldau barnbarn till Willy Säve. Hennes föräldrars äktenskap, vilket innebär att det antingen handlar om Säves sons eller dotters äktenskap, kraschade och hon själv blev en falsk profetissa.

  Äpplet faller inte långt från trädet. Det man sår får man skörda. Vi talar om föreståndaren i pingströrelsens moderförsamling.

 • S-E Sköld

  Satt på översta läktaren i Storfillan i Stockholm, ofrälst och lyssnade på Willis Säwes förkunnelse. Året var 1967, strax innan jul. Han predikade om Människans gudslängtan, till skillnad från djuren; detta p.g.a. en artikelserie i Expressen om den ”nakna apan”, d.v.s. Människan.

  Minns att han inledde med, ”om de på Expressen vill vara nakna apor” kunde han inte hindra det, men själv visste han vad som skilde Människan från djuren, och det var bl.a. gudsbvehovet.

  Där jag satt, började jag hålla med honom, och tänkte ungefär, ”det är sant det han säger” och plötsligt – sedan jag tänkt så – kom en ljusstråle, eller flod, som gick igenom hela min varelse, i en vågrörelse, jag kunde formligen se den. Man kan tala om något som påminde om ”en blixt från en klar himmel”, d.v.s. plötsligt och mycket överraskande.

  När jag sedan – efter mötet – kom ut ur kyrkan, märkte jag att jag blivit förvandlad på något sätt: särskilt det sätt på vilket jag såg på människorna; såg deras situation – trasighet och vilsenhet – med helt nya, barmhärtiga ögon.

 • Erik Johnsson

  Lars Enarson: Den boken var det inte bara Willis Säwe som reagerade på. Det kom starka reaktioner också från gräsrötterna ute i landet. Det var inte bara det faktum att boken pläderade för aga som upprörde, hela synen på förhållandet mellan man och kvinna ansågs helt förlegat.
  Kvinna skulle underordna sig mannen i allt, inget fick hon bestämma. Jo, förresten, i köket var hon drottning. En kvinna skulle inte tänka på yrkeskarriär utan viga sitt liv åt familjen, att ta hand om barnen – och mannen.
  Om barnen varit olydiga under dagen var det moderns plikt att meddela maken detta vid dennes hemkomst. Det var sedan faderns plikt att risa upp barnen, det kunde alltså ske flera timmar efter det att barnen varit ”olydiga”.

 • @Erik Johnsson:
  Säves inställning till barnuppfostran skapade ett kraschat äktenskap i första generationen och en falsk profetissa i den andra. Ingen vidare god reklam får jag säga. Vore kanske idé att jämföra med hur det gått för Christensen.

  För min del är alla våra barn i aktiv heltidstjänst för Herren och jag fick just idag en e-post från vårt äldsta barnbarn som just återvänt från sin första missionsresa i Mexico. Yes!!

 • @Lars Enarson:

  ”Jag minns chocken när föreståndaren i Filadelfia i Stockholm Willy Säve gick ut i Dagen och sa att den boken borde aldrig ha getts ut på bokringen…”

  Så det började redan då…? Det finns många böcker dagens ledare inom pingst inte skulle vilja stå bakom utgivningen av. Jag tänker på sådana utmärkta böcker som den norske pingstledaren Thoralf Gilbrants ”Tidens tecken” i fyra band som gavs ut på den kristna bokringen. Där avslöjades det som nu händer inom pingst och andra frikyrkor vad beträffar religionssynkretism etc med glasklar skärpa. Har ännu kvar ett litet häfte ”Tidens tecken” vilket anslöt till Gilbrants bokserie och som delades ut på Nyhem när bokserien gavs ut. Man sjöng då ofta i pingstsammanhang och i andra väckelsesammanhang sången ”Tidstecken visa att Herren är nära”.

  Det gavs ut många utmärkta böcker av många utmärkta författare genom pingströrelsens bokring på den tiden. Det är med vemod man får konstatera att den tiden är borta och kommer inte igen.

 • S:t Peter

  @Lars Enarson
  När Filadelfia bröt emot Ordtet och anpassade sig efter denna tidsålders väsende vad gäller barnuppfostran och kvinnans ställning i familjen kom man till den punkt där laglösheten gått över gränsen och kärleken svalnat. På grund av denna förbannelse har en hel generation pingstbarn och familjer förstörts. Tyvärr predikas en liknande obiblisk familjesyn på arken och andra sökarvänlga församlingar.
  Gud bevars oss! Låt oss gå tillbaka till de urgamla stigarna och predika Torah och gudsfruktan.
  Shalom
  S:t Peter

 • Peter Gembäck

  @Lars Enarson: fråga Lars? Om ett av dina barn faller ifrån sin tro på Gud vad händer då med dig?

 • Erik Johnsson

  Lars Enarson: Gränsar till högmod, det där!

 • Rolf

  @Lars Enarsson: tror nog inte att dina slutsatser och sambandsteorier är så givna….ibland kan det se ut så och det är lätt att i efterhand hugga tag i händelser som kan tyckas passa hyggligt i pusslet

 • Peter Gembäck

  Förresten tycker jag det låter som om Säwe gjorde rätt i sitt uttalande om boken.

 • Erik Johnsson

  Peter Gembäck: Visst gjorde Säwe det. Till och med Sverre Larsson, som var ansvarig för Den kristna bokringen, medgav att boken inte borde ha getts ut.

 • Per

  Lars Enarson: Berätta nu i detalj va du har gjort med dina barn och eventuellt barnbarn och andra barn?

 • Katarina

  Då det inte har kommenterats, citerar jag dina kloka ord igen:

  @PåKlippan: ”Jag kommer inte att döma någon av er. Vi har att förmana och bedöma varandras liv och lära. Om vi inte bedömer, förmanar och varnar så kommer vi att ruttna inifrån.

  En människa har ett enormt immunförsvar. En kristen församling kan förlora sitt immunförsvar om man bygger hierarkier som inte kan bedömas utifrån det skrivna Ordet.

  Hur kan en kristen få för sig att fru Waldau skulle vara Kristi Brud? Om hon och ni insett era galna idéer så skulle ni gjort upp på ett radikalt sätt.”

  En följdfråga bara:
  Hur tänker du dig att en återupprättelse för de människor som trasats sönder i själ och hjärta i rörelsen ska gå till? De som inte tillhör psykopaterna då… (ty om dessa hyser inte jag speciellt stort hopp inom snar framtid – somliga väljer villfarelsen. Rätt eller fel – även det måste respekteras.)

 • @Per:

  Uppfostrat dem enligt undervisningen i Guds ord. Det har fungerat väldigt bra. Guds Ord ord håller att lita på. Jag tror på allt Guds Ord. Det finns det tydligen flera här på bloggen som inte gör. Ni behöver omvända er!

  Christensens bok var till hjälp och inspiration. Så äran får han ta. Jag skrev inte för att skryta utan för att visa att hans bok var bra. Tack Gud för att det fanns gudfruktigare folk än Willy Säve som såg till att den kom ut.

 • @Per:

  Uppfostrat dem enligt undervisningen i Guds ord. Det har fungerat väldigt bra. Guds Ord ord håller att lita på. Jag tror på allt Guds Ord. Det finns det tydligen flera här på bloggen som inte gör. Ni behöver omvända er! Ni skryter med att ni tror att Bibeln är inspirerad och ofelbar, men vägrar tydligen att följa den. Vilket hyckleri!

  Christensens bok var till hjälp och inspiration. Så äran får han ta. Jag skrev inte för att skryta utan för att visa att hans bok var bra. Tack Gud för att det fanns gudfruktigare folk än Willy Säve som såg till att den kom ut.

 • @Peter Gembäck:

  ”Vänj den unge vid den väg han bör vandra, så viker han ej av från den när han blir gammal.” Ords 22:6

  Det är ett löfte att lita på. Sen gäller det att fasta och bedja för dem. Våra barn är det viktigaste vi har. Det kommer före allt annat i tjänsten för Gud. Det är den undervisning jag har växt upp med inte bara från Christensen utan många många andra som varit till välsignelse för mig i detta sammanhang.

  Någon har räknat ut att om pingströrelsen hade sett till att behålla alla sina barn så hade de varit 500 000 medlemmar idag. Säwe och andra har inte precis varit till hjälp här.

 • @Rolf:

  Visst kan jag ha fel. Jag är öppen för det. Bara Gud vet allt. Men jag tror att Guds Ande visade mig detta samband bl a pga sorgen i mitt hjärta över Säwes uttalande. Jag visste redan då för 40 år sedan att han svek sitt kall att lyda Guds Ord i detta och att det skulle få konsekvenser. Man går inte emot Guds Ord när man har en sådan ansvarsfull position utan att det straffar sig. Lewi Petrus, som säkert var involverad i bokens utgivning, skulle aldrig ha sagt något sådant.

 • @Lars W:

  Tack för ditt amen i dessa avfallets tider! Gud välsigne dig broder!

 • Sefast Tronde

  Lars Enarsson säger:
  ”Jag minns än min reaktion på Säves uttalande: detta är en falsk herde som tar den rätta födan från fåren!
  Om jag inte har fel så är Åsa Waldau barnbarn till Willy Säve. Hennes föräldrars äktenskap, vilket innebär att det antingen handlar om Säves sons eller dotters äktenskap, kraschade och hon själv blev en falsk profetissa.
  Äpplet faller inte långt från trädet. Det man sår får man skörda.”

  … och vidare:

  ” För min del är alla våra barn i aktiv heltidstjänst för Herren och jag fick just idag en e-post från vårt äldsta barnbarn som just återvänt från sin första missionsresa i Mexico. Yes!!”

  – Ja, visst är det sant att lagen om sådd och skörd alltjämt kommer att bestå intill dess himmel och jord förgås.

  Och visst varnar även Guds Ord för falska Herdar och lärare, och den dom som vilar över sådana.

  – Men vad är nu det här, och hur bör ovanstående citat tolkas? Vem är Du och vem är vår Herre?

  Obetänksamma ord över en annans tjänare, och orättmätigt självberöm över den egna rättfärdigheten. Sagt privat mellan skål och vägg kanhända begripligt, men torgfört på det här sättet offentligt blir det svårt att tolka på annat sätt. Så var det med den självdeklarationen!

  Gud är den som allena har domsrätten över oss alla, och har vi ännu inte nått målet för vår tro bör vi kanhända väga våra ord så att de inte blir oss själva till dom, och vi en dag till vår skam får se den broder vi smädat på en långt mer hedersam plats vid himmelens bröllopsbord.

  ”För vart fåfängligt ord…”, säger skriften.

  MVH / Sefast Tronde

 • @Lars Enarson:

  Vad jag förstått är din son John ungefär lika betuttad av judiska traditioner som Benjamin Ekman är av Katolsk tradition. Båda ofta lika obibliska och tycks ha uppstått parallellt med varandra (vissa inslag åtminstone).

  En vän som besökt din sommarkonferens berättar om hur han (John) och andra springer runt i keps på mötena (istället för kippa) och hur din svärson konverterat till judendom efter han kom till tro på Jesus.

  Är denna förvirring något att skryta om Lars?

  Någon ställde den relevanta frågan om inte John redan omskurit sig och konverterat (till judendom) han också, eller är på god väg att göra det. Stämmer det Lars? I så fall har du nog en del att rensa upp framför egen dörr.

  Kalle

 • Per

  Lars Enarson: Här har vi din synd i ditt liv, det låter som du är frälst i böcker. Alla dessa ”lärare”, varför tillåter du inte den Helige Ande få leda dig direkt själv, du behöver inte alla dessa andra böcker omkring dig… Ta på dig dom rätta glasögonen. Här gick Willy Säwe emot din bok du var frälst i just då och sedan kallade du honom för falsk herde och att han tog bort den rätta födan??? (med stor säkerhet kan jag säga att du har haft andra böcker som haft samma inflytande på dig i säkert flera år och format din tro, säkert lika kontroversiella udda), släng böckerna och be gud om förlåtelse, sedan ära honom genom att ge den Helige Ande rätt plats i ditt liv, då ska ordet öppna sig för dig.

 • Sam

  @Erik Johnsson:
  ”Gränsar till högmod, det där!”
  Ja man kan också vara så ödmjuk att man är stolt över det.
  Sam

 • @Karl:
  Varken Johannes eller min svärson har omskurit sig efter de kom till tro eller är betuttade i någon judisk tradition som inte är biblisk.

  @Sefast Tronde:
  Du klarar tydligen aldrig av att tänka något gott om mig. Jag är väldigt förvånad.

  @Per:
  🙂 Gud välsigne dig!

 • PåKlippan

  @Katarina:

  du skrev ”En följdfråga bara:
  Hur tänker du dig att en återupprättelse för de människor som trasats sönder i själ och hjärta i rörelsen ska gå till? De som inte tillhör psykopaterna då… (ty om dessa hyser inte jag speciellt stort hopp inom snar framtid – somliga väljer villfarelsen. Rätt eller fel – även det måste respekteras.)”

  Jag tror att vi alla är psykopatiska i olika grader. Det går inte att bryta loss en människa som har satt 100% tilltro till en mänsklig auktoritet eller institution. Min erfarenhet säger att de som t.ex. håller fast vid UE till 100%, trots att han logiskt motsäger sig själv de senaste sju-åtta åren, är som jag ser det psykopatiska. Förnuftet har inte tillträde och förnuftet får inte råda på detta område.
  Jag menar att ;om vi inte rationellt tar till oss vad Guds ord, omgivningen och vår erfarenhet tillför oss som fakta, då är vi redan ”sektsjuka”.

  Jesus bekräftar lagen i klassisk logik om det uteslutna tredje (P eller inte-P) ekvivalent med;
  det är inte så att; både P och inte-P är sant (motsägelselagen).
  Låt ert ja vara ja och ert nej, nej. Inte både och visar evangelierna.

  UE predikar ETT budskap till sin församling (evangeliskt i stort). I ett ANNAT sammanhang lovprisar han påveämbetet (icke-evangeliskt)
  Till sitt försvar påstår han vid kritik att han blivit missförstådd. Han har aldrig hittills velat eller kunnat reda ut sin egen tankes härdsmältor.

  Den som accepterar UE´s argument har tagit farväl av det dyrbaraste Gud gav oss, nämligen att vi fått rationalitet. Den personen kan trots detta vara extremt rationell inför sitt husköp, bilbyte, studieval mm, men en total psykopat i ideologiska frågor.

  Märk väl att rkk historiskt i århundraden bekämpade folkbildningen i Europa, man ville inte att den breda massan skulle kunna läsa, de som kunde läsa var förbjudna att läsa bibeln och tolka bibeln på egen hand. Men invänder någon, rkk bedriver idag omfattande skolverksamhet. Ja i en kontext där om rkk inte ger undervisningen skulle den sekulära sektorn ensam göra det. Vilket rkk skulle förlora på.

  I Knutby finns auktoritetstron befäst. Knuten till en sierska, som troligen gjort märkliga förutsägelser och som därför bekräftat för de godtrogna, att hon är en sann profet. Men man ville inte pröva mot Ordet därför kom mordet! Ursäkta rimmet. Om jag skulle haft en vän i Knutby, skulle jag odla vänskapen, och inget annat. Jag kommer inte in under skalet på en Loare eller Tirsian annat än inom områden som ligger utanför det ideologiska området. Det nappar bra idag, oj vilken god sallad, den här kladdkakan var verkligen kladdig, är exempel där vi kan vara helt eniga. Umgås generöst med den bundne. Bed och var trevlig. Tala inte ideologi, skulle bli mina råd. Jag har av nåd hjälp till att föra ett flertal till insikt. Under tider har jag setts som ”den falske profeten själv”.

 • PåKlippan

  Jag har av nåd hjälpt till att föra ett flertal till insikt…

  skulle det vara.

 • Peter Gembäck

  Märker att det inte är särskilt fruktbart med de diskussioner som sker här. Därför kommer jag inte skriva något mer för en tid. Mycket här handlar om ”att jag ska ha rätt” därför blir det ointressant. Lars Enarsons uttalande om sin förträfflighet som far, skulle kunna bli ett exempel på Guds nåd emot honom. Istället blir det ett slagträ där man fördömer människor för att deras barn skiljer sig. Tragiskt! Jag fick frågan av journalister 2004 om vår syn på skilsmässor. Jag vet att klassisk pingstteologi säger att är du skild så är du mer eller mindre slut som människa. I vilket falla i det offentliga rummet. Jag vet att Gud är helt emot skillsmässor (vem är inte det?) men Han är helt för upprättelse. Jesus pekar på att de största buden är att älska Gud och sin nästa. Vill jesus att vi ska döma ut människor eller tro på Guds upprättelse för dem?

  Som svar på frågan om vi vill tillbaka in i pingströrelsen så är svaret enkelt! Nej!!!

  Vi vill inte leva under de oblibliska trosbekännelsernas bundenhet utan i den frihet som skriften/Ordet ger oss.

  Jag finner att det är mycket kärlekslöshet bland inläggen här. Mycket som handlar om att veta inte vårda. Man vet mycket om oss i Knutby… …vet vad och hur? Uppenbarligen mer än vad vi själva vet.

  Jag vet att min längtan och tro är ingen annan än att söka den Gud som jag älskar. Om er tro och längtan är densamma så kommer vi förr eller senare att mötas på den vägen. Jag tror inte diskussionen kommer att föra oss dit. Kanske det ödmjuka lyssnandet?

  Det jag vill säga är att det är ingen mening att jag säger något här, i och med att jag inte ser att det finns en vilja till att lyssna. Inte hos alla men en del.

  Den ödmjuke kommer att fråga Gud, kan det vara jag? Den högmodige vet att han inte är det.

  Jag frågar…

 • PåKlippan

  @Peter Gembäck:

  Du skriver;
  ”Vi vill inte leva under de oblibliska trosbekännelsernas bundenhet utan i den frihet som skriften/Ordet ger oss.”

  Trosbekännelserna har sitt ursprung från de dopbekännelser som man i de äldsta församlingarna på 100-200 talet lät dopkandidaterna bekräfta sig tro på. Det finns inga antagna trosbekännelser i pingströrelsen. Hur kan man då bli bunden av dem?

  Jag kan respektera er önskan att vilja ha ”den frihet som skriften/Ordet ger oss.” Men i ert ledarskap har den friheten lett till fångenskap. Fåren matas ensidigt med era uppfattningar. Och uppenbarligen vill ni inte ta itu med de allvarliga brister som bevisligen uppkommit hos er.

  Dröm vidare, den väg du går på är drömmarens väg.
  Du ler överlägset, Påklippan är nog ovärdig den höga väg som drottningen Tirsa visat oss.

  Jag är och vill vara ovärdig när jag blir erbjuden ren och skär lögn.

 • Sefast Tronde

  @Lars Enarson:
  Lars Enarson säger i genmäle till mig:
  ”Du klarar tydligen aldrig av att tänka något gott om mig. Jag är väldigt förvånad.”

  – Nej Lars, helt fel!
  Jag har bett för dig och de uppgifter du stått inför redan innan du ens första gången såg mitt ansikte (för över tjugofem år sedan). Har den inställningen att ”alla som tjänar Guds rike behövs”, oavsett bakgrund, tidigare meriter och misstag.

  Men bör jag därför blunda eller tiga när jag upplever att du talar fel? Som du säkert sätt är det inte bara jag som reagerat på dina kommentarer som jag citerade. Hur anser du en sann broder skall uppträda? Stryka medhårs i alla lägen?

  Nej, Lars, att du någon gång talat obetänksamt och förhastat förtar väl inte värdet av det goda du verkat till. Men fullständig avsaknad av självrannsakan inför de egna bristerna kan verka till allvarligare konsekvenser än du tänkt.

  Det är högst mänskligt att någon gång vara obetänksam, men brist på självrannsakan kan väl göra obetänksamheten till synd! Du har inte råd att låta synder mot bröderna komma mellan dig och Gud, om du önskar att din tjänst skall vara välsignad.

  Och så ’stor’ är du väl inte ändå i dina egna ögon att du totalt förlorat förmågan att ödmjuka dig ens i en ringa sak?

  Väl kan vi ibland se bröder tala och göra fel, så hände säkert även någon gång den gode Willis Säwe, liksom du och jag. Frågan är vad vi gör med detta? Och en annan fråga är hur vi uttrycker oss, och relaterar till oss själva? Tiga bör vi inte, men det svåra är oftast att tala rätt.

  Kontrasten mellan din postuma bedömning av den nu sedan länge bortgångne W. Säwe och din glädje och stolthet över dina egna kändes helt enkelt obetänkt. Kan du förstå det? Eller menar du att jag uttryckt mig dumt eller elakt inför att påtala denna obetänksamhet?

  Med tillönskan om Guds välsignelse över dig och din familj

  MVH / Sefast Tronde

 • Mats

  Med stigande förvåning läser jag denna bloggs kommentarer. Är det Sanningen (aletheia) man är ute efter eller är det samfundsgnabb?
  Det är väl tämligen uppenbart för var och en utanför Knutby att vårt rättsväsende inte förmådde reda ut vad som hände. Sara S och Åsa W har andra berättelser som vi väntar på än de som kom fram i rätten. Andra personer vet naturligtvis också mer än vad de yppat. Den ende som offentligt tagit avstånd från sin del i det hela och bett om förlåtelse är ”vettvillingen” – han som tydligen fått LO att vända sig mot Rom (vilket nonsens!)!
  Tyvärr verkar det inte finnas intresse vare sig här eller hos kristna tidningsredaktioner att hjälpa till i sanningssökandet utan ett helt världsligt medium, Para§raf, gräver på djupet.

 • S:t Peter

  @Sefast Tronde
  Du skriver;
  ”Gud är den som allena har domsrätten över oss alla, och har vi ännu inte nått målet för vår tro bör vi kanhända väga våra ord så att de inte blir oss själva till dom, och vi en dag till vår skam får se den broder vi smädat på en långt mer hedersam plats vid himmelens bröllopsbord.”
  Bibeln säger också att vi inte ska döma så vi inte själv blir dömda. Allt det du har att säga om Lars Enarson andas negativitet.
  Lars har profetiskt visat på vad som händer när vi öppet går emot Guds ord. Att andra potentater hållit med om att boken aldrig borde getts ut dömer ju dessa herrar.
  Det är en skandal hur församlingarna i pingst och på annat håll undervisar om en obiblisk syn på barnuppfostran och familjen. Jag beundrar Lars hur han står upp för sanningen trots all motsägelse och förföljelse han fått utstå.
  Gud välsigne Lars!
  Shalom
  S:t Peter

 • Sefast Tronde

  @Peter Gembäck:

  Peter säger bl.a.: ”Jag vet att min längtan och tro är ingen annan än att söka den Gud som jag älskar.”

  – Jag upplever att dessa dina ord är ärliga, och sanna, vilket bekräftas såväl av dina kommentarer och svar som av den Ande som utandas.

  – Tack ändå för att du gjorde dig omaket att svara och bemöta i detta forum, som inte utandas så mycket kärlek till bröder och systrar som man skulle önskat. Vet att kärlekens anda även märks och påverkar i en kärlekslös skara…

  … och eftersom du inte har en skara offentliga beundrare, utan allt vad du gör och säger endast konteras i himlen är du i mina ögon egentligen i en avundsvärd ställning…

  MVH / Sefast Tronde

 • Johan

  @Sefast Tronde: som skrev:

  ”@Peter Gembäck:

  Peter säger bl.a.: ”Jag vet att min längtan och tro är ingen annan än att söka den Gud som jag älskar.”

  – Jag upplever att dessa dina ord är ärliga, och sanna, vilket bekräftas såväl av dina kommentarer och svar som av den Ande som utandas.”

  Sefast, jag har läst och uppskattat flera av dina kommentarer i tidigare trådar. I detta du skriver här i din senaste kommentar, undrar jag dock om du verkligen är rätt ute.

  Det som hände i Knutby har kallats kristenhetens / frikyrklighetens Tjernobyl. Huruvida det är en rättvis jämförelse, vill jag inte uttala mig om.
  Vad jag däremot inte upplever ett spår av i
  Peter Gembäcks kommentarer, är förkrosselse, insikt och bekännelse om eget ansvar.

  Har han och ledningen i Knutby detta, så tackar jag Gud för det, men varför känns märks det då inte?

  Joh 14:15

 • Sefast Tronde

  @Johan:
  Johan säger i genmäle bl.a.: ”Vad jag däremot inte upplever ett spår av i
  Peter Gembäcks kommentarer, är förkrosselse, insikt och bekännelse om eget ansvar.”

  – Det är drygt åtta år sedan morden i Knutby. Förkrossense, ja visst, men har det inte hänt något på åtta år?

  Knutbyförsamlingen består av en hel del personer, och alla som tillhörde församlingen vid den aktuella tiden har nog fått genomgå en självrannsakan. Ingen kommer undan Gud. Ingen kan gömma sig för Honom, eller undgå Honom när Han i sin stora kärlek och nåd vill komma till tals med någon.

  Visst är det mycket som kommer att uppenbaras en dag, både här i tiden och inför evigheten i himmelen. Och vi kanske bedömer det på olika sätt, men jag upplever en ärlig och ödmjuk ande hos Peter Gembäck, trots att jag inte själv träffat honom. Andra som faktiskt har träffat honom säger detsamma. Vem har rätt och vem har fel?

  Tror inte att någon diskussion i frågan är fruktbar, men trots allt kan man framföra hur man upplever det hela. Jag lyssnar väl till andras meningar, och vill ogärna fälla emot någon med annan mening ifråga, där saker och ting framförs seriöst och med respekt. Och givetvis hävdar jag inte att jag är ofelbar. Gör du?

  MVH / Sefast Tronde

 • Beppe

  @Sefast Tronde:

  Det ligger mycket i det Sefast Tronde uttrycker. Om man vet lite mer om hur medlemmarna och ledningen har bearbetat det som hänt, genom hjälp från, psykologer, pastorer, vänner, familjer och inte minst med att söka Gud så kan i alla fall jag se att där funnits många timmar för var och en i församlingen ensam inför Gud i den egna kammaren i ödmjukhet inför honom.

  En hel del av kommentarerna i tråden andas ”Jag älskar dem och vill dem väl, bara de gör och uttrycker sig som jag tänker och tycker.”.

  Är det så Bibeln lär att vi skall älska varandra? Det betyder inte att man skall vara rak mot varandra, men i botten måste finnas en ödmjukhet och mjukhet.

  Tack Sefast Tronde för det du uttrycker.

  Mvh Beppe

 • Katarina

  @Beppe: ”En hel del av kommentarerna i tråden andas ”Jag älskar dem och vill dem väl, bara de gör och uttrycker sig som jag tänker och tycker.”.”

  Förstår vad du menar. Men undrar: är du på det klara med att det är planerat mord det handlar om?! Det är liksom inte en allmän sandlådelek eller ”du är dum”-grej det här.

 • PåKlippan

  @Beppe:

  De är så vilse att de under många år uppfattar fru Waldau som Jesu egen hustru. Hur är det med bibeltroheten?

  Allt det goda som görs för att komma tillrätta med traumat i Knutby är bra.

  Men den teologiska insikten om hur otroligt snett man hamnat tror jag inte finns.

  Det är skönt nu när de inte längre behöver se henne som Kristi brud. Men har man rett ut hur det kunde bli så fel? Varför fungerade inget skyddsnät?

  Daniel Linde får själv ringa SOS och räddar då sitt eget liv. Medan de ledande psykopatiska bröderna står och samtalar med varandra.

  Man målar om och tapetserar med det luktar fortsatt illa.

  Att fjäska med grandiosa personligheter för ingen vart. Det finns all nåd som behövs men bara på sanningens grund.

 • Beppe

  @Katarina:
  Jag kanske missförstår men menar du att de i församlingen (medlemmarna och ledningen ut över den som dömts) skulle varit med och planerat mordet och då är det ok att ha den attityden?

  Dessutom, det har gått åtta år sedan händelsen. Finns det någon väg för dem att komma tillbaka eller bedöms de utifrån det som berättades av media då?

  Och ja jag är på det klara med vad som hände.

  Mvh
  Beppe

 • Beppe

  @PåKlippan: Har du hela sanningen om det som hände då?

  Varifrån kommer den i såfall, fanns du där eller är sanningen den som återgivits via media och ”alla som vet”?

  Mvh
  Beppe

 • PåKlippan

  @Beppe:

  Om du skulle höra mig påstå att jag är den sista tidens Elia, då ska du inte bedja om klarhet. Om du studerat din bibel så vet du, att du mött en psykopat och/eller en falsk profet.

  Du behöver inte vara närvarande. Antag att det finns inspelningar där jag profeterar ut under stor kraft, att jag är Elia.

  Det gör ingen skillnad om du är nära skeendet eller ej. Mitt anspråk är så sjukt att du är skyldig att varna alla människor för mina falska anspråk.

  Många tycks vilja hylla principen, vänta och se. Vid smittosamma infektioner så väntar man inte, man agerar med hast.

  Hur kan ett hundratal troende pröva frågan om drottning Tirsa? Det är ju sjukt från första sekunden.

  Fanns det ingen som läst sin bibel? Det är inte att jag är oförlåtande. Guds ord kräver sinnesändring och ånger, och detta följer alltid på insikten om att jag varit på villovägar.

  I Knutby har man taktiskt tonat ned vissa läror, men aldrig har vi hört att man ångrat och bett Gud och människor om förlåt för allt galet.

  Har de som vägrade ringa SOS, bett Daniel Linde om förlåt? Har man bett de anhöriga som miste all normal kontakt med sina barn om förlåt. Jag tror inte det.

  Det kommer sockerlena anförande från Gembäck, men var finns ångern?

 • Sefast Tronde

  @PåKlippan:
  – Det är så lätt att kasta stenar på så väl kreti som pleti som tillhör Knutby-församlingen. Allra minst som vad som hänt är så uppenbart för alla som läst Expressen eller Aftonbladet.

  Men vilka är skyldiga eller oskyldiga?
  Tillhör Peter Gembäck de skyldiga menar du?

  Jag tycker nog att du borde söka träffa Peter Gembäck och tala honom till rätta i så fall. För du tycks ju veta mer om honom än han själv förstår. Eller är det som vi andra uppfattar bara lögner täckta under ”sockerlena anföranden”?

  Tala åtminstone med Josef Östby, som varit där och lärt känna församlingen och dess nuvarande företrädare, innan du uttalar dig så kategoriskt. Du kan ju knappast veta vem som bör känna ånger och för vad, eller vem som bör be om förlåtelse för vad? Men Gud känner allas hjärtan, och lita på att allt så småningom kommer att uppenbaras – fullständigt!

  Tycker nog att du bör tona ned dig något inför dina ordval och insinuationer, åtminstone för din egen skull.

  MVH / Sefast Tronde

 • Jasmine

  @Lars W:

  Hej, Lars, håller med dig vad gäller böckerna ”Tidens tecken” skrivna av Thoralf Gilbrant. Jag har plockat fram del 2 , utgiven 1974. Jag har läst speciellt sidorna 144 -176 som ju är knivskarpt träffsäkert skrivet av Thoralf! Det kallar jag profetiskt på riktigt.

  ”Världskyrkan och ekumeniken” dvs EN kyrka för EN värld. Det står om Kyrkornas Världsråd.

  s 152 ”Det är en klar ekumenisk målsättning ATT den Romerska Kyrkan skall FÖRENA sig med den Ekumeniska Rörelsen. Redan 1925, Stockholm, i det sk ”ekumeniska mötet” så var frågan om den katolska kyrkans deltagande mycket aktuell. Mötets initiativtagare var Nathan Söderblom och han sa i avslutningspredikan bl.a att ”Petrus, lärjungakretsens talesman, dröjer fortfarande, och med Petrus syftade han på den Romersk Katolska Kyrkan…” Prof W Monod sa att han kände enheten ofullständig därför att man saknade den Romerska Kyrkan….osv”
  ….”om det skall bli någon enhet mellan katolsk och protestantisk tro, står det helt klart att det blir protestantismen som måste ge vika.”

  s 154 ”Nathan Söderblom, den EKUMENISKA VÄRLDSRÖRELSENS FADER”!!

  s 156 ”den katolska kyrkan håller fast vid sin Mariakult och helgondyrkan. Den praktiserar sin avlatshandel och sina Själamässor.”

  ”Påvekyrkan har sin fantasifulla lära om Jungfru Marias himmelsfärd, vilket fastslogs 1950. Mariakulten är ett avgudasystem och för den troende katoliken är Maria, Guds Moder och Himlens Drottning, evigt jungfrulig, den andra Eva. I katolska bönböcker står t.ex: ”Min drottning! Min mor! Jag ger mig själv fullkomligt till dig. Och för att visa min överlåtelse till dig, inviger jag till dig denna dag mina ögon, öron, mun, hjärta utan förbehåll. Därför, goda Moder, när jag är DIN egen, bevara mig, beskydda mig som DIN egendom… och i bönboken finns ett avsnitt där Maria talar till katoliken… ” osv osv

  s 158 står att ”en anglikan anser att en bön som inte nämner Maria är i själva verket ingen verklig bön”!

  ”Den romerske biskopen upphöjs till påve och KRISTI STÄLLFÖRETRÄDARE samt att för den troende katoliken så är en katolsk präst ett upphöjt väsen och han har myndighet över Kristi naturliga och mystiska kropp… Det betyder att enligt katolsk uppfattning att Jesus Kristus lägger sig själv i sin skapelses händer och påbjudes morgon efter morgon, genom deras ord att vara närvarande på altaret! Inom katolska kyrkan ges prästen en ställning som endast tillhör Jesus Kristus själv. Det finns även bikttvång där katolske prästen är den som skall förlåta synder…”

  s 160 står igen om ”Nathan Söderblom och hans bok Kristenhetens möte…

  ”I Vecko-journalen 1931 står om synkretistiska tankar… I Marburgs slott, som är den internationella ekumenikens högborg, håller världens största religionshistoriska arkiv på att upprättas… Prof Rudolph Otto är handlingskraftig och vidsynt ledare av den världsomfattande rörelse som fått namnet MÄNSKLIGHETENS RELIGIÖSA FÖRBUND”…

  s 161 står att ”Världsreligionernas pris skall tilldelas en internationellt ansedd personlighet… ” (parallell till Nobelpriset). osv

  Rekommenderar att du själv läser Thoralf Gilbrants ”Tidens Tecken”-böcker från Den Kristna Bokringen. Leta på Second Hand-butiker.

  …………………….

  LÄS HUR Östanbäcks-munkarna, skriver om bl.a Nathan Söderblom & Ulf Ekman med tanke på det Ulf á la 1989 ropade ut om påven!! (och det var just 1989 som munkarna beskriver om …).

  ”Tre Östanbäcksbröder fick faktiskt på sin färd till gudstjänsten i Uppsala domkyrka med påven Johannes Paulus den 9 juni 1989 alldeles i backen nedanför klostret häpna se ett vilsegånget får springa över vägen. Vem kunde då låta bli att tänka på den Uppståndnes ord till PETRUS: Var en herde för mina får? Annars har det här mest handlat om korpar, som i texten som drabbade bröderna första dagen de hörde om Östan-bäcks skola, 1 Kung 17:2-6 – eller när tolv korpar sågs kretsa över den planerade kyrkplatsen förra sommaren.
  Successionen Söderblom-Ekman:
  Nog är det i varje fall fascinerande att se, hur man faktiskt kunde säga, att huvudpastorn i församlingen Livets Ord i Uppsala NU axlar den fallna manteln efter ärkebiskopen av Uppsala – om det gäller ekumenik som möte mellan kristna? (Komiskt att företrädaren till Söderblom också hette Ekman, förresten!) När tas första spadtaget? Ständigt på nytt har frågan kommit till oss under året som gått efter presentationen av modellen den 17 januari 2008 och den ekumeniska deklarationen om KLOSTER-livet då, med särskild rätt från alla Er som som satsat med gåvor till och böner för Enhetens kyrka”.. skriver Ekmans Östanbäcks-munke-vänner….!”

  Och Ulf Ekman har ju bidragit med tid, engagemang, pengar till Östanbäcks-kloster-kyrka!

  (även den ortodoxa läran har Maria-kult och Maria-böner)

  Paret Ekman verkar inte ha några som helst problem med att ’holy Birgittas’ skulle pratat med Maria och Jesus. Samt att Birgitta nr 1´s döde man Ulf G skulle ha konverserat från skärselden!!
  Dessutom besöker paret Ekman klostret Bet Gemal, Betlehem, Israel: ”The Monastic Family of Bethlehem and of the Assumption of the Virgin” founded on November 1, 1950, at Saint Peter’s Square in Rome when Pope Pius XII proclaimed the dogma of the Assumption of the Blessed Virgin Mary.”

  (Ulf & Birgitta har introducerat dessa Maria-nunnor för många LO-lärjungar, företagspartners och ungdomar…
  Det är hög tid att paret Ekman & inre LO-kretsen förklarar sig utan rökridåer….!).

  Take care, Jasmine

 • Sefast Tronde

  – Det har sannerligen blivit en märklig tid vi lever i, när elakhet och insinuativa attityder skall upphöja sig till sanningens och rättfärdighetens stödjepelare medan ödmjukhet och en respektfull attityd skall förmenas vara lögn täckt under ”sockerlena anföranden”.

  Hur långt har kristenheten fallit kan man undra?

  Väl finns det falsk ödmjukhet, och det fordras emellanåt mycket ’salt’ för att stå upp för sanningen. Men inte under pseudonym! En sådan riskerar inget för sina insinuationer, sin elakhet och sina anklagelser.

  Mitt åt!!! Tro på Gud och stå upp för det med vem du är, om du talar med sådan emfas! Men Sanningen blir alltid uppenbar – förr eller senare, och vi kommer alla att få stå till svars för vart fåfängligt ord. Och elaka attityder står inte sitt försvar inför domen.

  MVH / Sefast Tronde

 • PåKlippan

  @Sefast Tronde:

  Ett ordspråk säger ” tiden läker alla sår”.

  Säkert är det så att över tiden så justerar vi attityder och handlingar. Vi lär av misstag, och blir visare.

  Jag tror att detta även gäller ungdomarna i Knutby.

  Men de som förlett andra med falsk lära har ett större ansvar än de som, för att låna ett gammalt uttryck, fallit i synd.

  Min allvarliga huvudfråga var inte hur lent Gembäck talar utan; ”Hur kan ett hundratal troende pröva frågan om drottning Tirsa? Det är ju sjukt från första sekunden.” Jag tog för tydlighetens skull med ett exempel där en person profeterar över sig själ och utnämner sig till Elia.

  Är inte exemplen inte tillräckligt tydliga?

  Anser inte du att Kristi brudfrågan är central? Kristi brud tanken är ju invävd i församlingens historia. När börjar den och när slutade den, och hur slutade den? Har man i församlingen tagit avstånd från detta? Har fru Waldau backat från sin falska profetia. Det är oviktigt för mig att få rätt svar på dessa frågor. Däremot tror jag att svaren är livsviktiga i en reell upprättelseprocess.

  Full upprättelse, förlåtelse och gemenskap tillönskar jag alla vänner i Knutbygemenskapen, trots att min ton kan verka obegripligt kärv.

 • Jan

  Hälsar er som är i Kristus. Gud har en plan för allting. Den krackelerande och sönderfallande kristenheten i Sverige är en del i hans plan, hans plan över hela jorden.
  Saker sker för att röja väg för det som är bättre.
  Först måste ogräset samlas ihop. Människor som inte är förankrade i Gud, som inte är planterade av Gud utan av ett annat väsen, men som ändå, i sina hjärtan, anser sig rättfärdiga och gudomliga, har under lång tid strävat efter att finna varandra.
  De upptänds av en eld, av en iver, av den eld som ska bränna upp och brinna i ogräset.
  Om allt detta är det skrivet. Eldens lågor når nu varandra från alla håll. Folk blir alldeles till sig i upphetsning. Elden förblindar och gör folk döva..
  Detta har nu pågått under ett bra tag. Eldens gnistor har sin historia. Men omkring 1990 skedde en stor förändring.
  I en syn vid den tiden såg jag hur Gud gav i uppdrag åt sina änglar att rena och rensa himmelen, som det står om i Jesaja och i Uppenbarelseboken. Denna rening är nu klar. I en ny syn på natten mellan den 25 til 26 december 2011 såg jag en ren himmel, som gjord av genomskinligt guld, sträckande sig ut i universum , ja som det verkade för mig bortom universums gränser..
  Denna rening av himmelen har inneburit stora svårigheter och prövningar här på jorden och starkt utökat ogudaktighetens kraft här mitt ibland oss. Inte minst den kraft som försöker utge sig föe att vara ljusets ängel.
  Alla som är i Herren är ändå trygga. Försök att finna och lära känna Jesu Kristi kärlek, som övergår allt förstånd.Finn också varandra i vänskap. i delandet av varandras gåvor. Reta inte upp er alltför mycket över det onda och hemska som sker runt omkring er, så ni hamnar i onödiga strider och i onödigt hat. Anden vill ge er sina gåvor. Anden vill att ni ska kunna äta de heliga frukterna, inte minst tålamodets och saktmodighetens frukt
  Sök Gud, fölrbida i Honom, var oförfärade i era hjärtan.

 • Jasmine

  Att söka sanningen om Kyrkan genom Gilbrandt:s böcker är som att söka lära sig något om kristendomen via humnasisterna (=humanisterna)!

  Objektivitet är lika närvarande som det finns sandstränder i Burträsk.

  Lycka till i fördomsdödandet!

 • PåKlippan

  @Jan:

  du skrev ”Först måste ogräset samlas ihop. Människor som inte är förankrade i Gud, som inte är planterade av Gud utan av ett annat väsen, men som ändå, i sina hjärtan, anser sig rättfärdiga och gudomliga, har under lång tid strävat efter att finna varandra.”

  Syftar detta på de som satsar på organiserad ekumenik?

 • PåKlippan

  @Sefast Tronde:

  Jag återger ett klokt inlägg från Karendals blogg.

  ”Det går helt enkelt inte att fortsätta och sopa gamla synder under mattan. Hyckleriet att vanliga enkla små själar skall offras för att upprätthålla en välpolerad fasad för ”församlingen”, ”äldstebrodern”, ”pastorn” el. någon annan med stort inflytande har varit långt mer omfattande än vad många tror.

  Det kräver mod att bekänna hyckleriets synder. Vem har det? Vem kan gå före och visa vägen?
  Kommer osökt att tänka på profeten Daniels bön för sitt folk Israel: ”Vi hava syndat och gjort illa och varit ogudaktiga och avfälliga..” Det krävs att även gudfruktiga, rättfärdiga ledare kan identifiera sig ”med fåren” så att andras fall blir såsom deras eget. En bit på vägen…

  Men bekännas måste det, annars blir det onekligen en synd som åvilar församlingen – och den andliga sotdöden kommer som en lön man tvingas dricka. ”

 • Johan

  @Jan:

  Du skrev:

  ”Försök att finna och lära känna Jesu Kristi kärlek, som övergår allt förstånd.Finn också varandra i vänskap.”

  Som en uppmaning till alla som i sanning är Guds barn, vill jag instämma med ett Amen!

  Vidare skrev du:

  ”omkring 1990 skedde en stor förändring.
  I en syn vid den tiden såg jag hur Gud gav i uppdrag åt sina änglar att rena och rensa himmelen, som det står om i Jesaja och i Uppenbarelseboken. Denna rening är nu klar. I en ny syn på natten mellan den 25 til 26 december 2011 såg jag en ren himmel, som gjord av genomskinligt guld, sträckande sig ut i universum , ja som det verkade för mig bortom universums gränser..
  Denna rening av himmelen har inneburit stora svårigheter och prövningar här på jorden och starkt utökat ogudaktighetens kraft här mitt ibland oss.”

  Det känns visserligen som att vi har kommit en bit ifrån ämnet i denna tråd, men jag vill ändå fråga dig angående ”rena och rensa himmelen”: vilka versar i Jesaja och Uppenbarelseboken är det som du hänvisar till och som du menar stämmer, med dina syner och uttolkning av dessa?

 • Peter Gembäck
 • PåKlippan

  @Peter Gembäck:

  Jag har idag samtalat med två trovärdiga personer med långvarig och nära kontakt med er.

  Den förste uttryckte stort förtroende. Den andre uttryckte att det idag är mycket öppnare än för 10 år sen.

  Jag ville bara ge en positiv lägesrapport. Om jag själv svängt. Nej, men jag är öppen för positiva signaler.

 • Sefast Tronde

  @PåKlippan: säger bl.a.:”Anser inte du att Kristi brudfrågan är central? Kristi brud tanken är ju invävd i församlingens historia.”

  – Hur ”Kristi-brudfrågan” och den s.k. ”Tirsaprofetian” är invävd i församlingen och var känd av dess nuvarande ledning har jag svårt att ha en god uppfattning om. Detta är så bisarrt och graverande att nära nog ingen bör tveka om det grovt felaktiga. I den frågan är nog flertalet helt säkert eniga.

  Är då en del av ditt problem att Gembäck inte redogjort för detta här på bloggen?

  Att det avfall som kommit i dagen och som främst tillskrivs Helge Fossmo, men även Åsa Waldau, varit en grund som fick de katastrofala följder vi känner till är nog även något som på goda grunder kan antas. Men, hur kännedomen om detta kommit till övrigas kännedom, och i vilken utsträckning m.m. ansvar fördelas är en betydligt delikatare fråga.

  Själv anser jag inte att dessa frågor primärt bör ventileras i offentliga media. Det berör trots allt enskilda människor. Hur synd och skuld i varierande grad tillskrivs vissa övriga och bör bekännas och hanteras är heller ingen publik fråga.

  Har själv ingen kallelse till att engagera mig i frågan, annars skulle jag givetvis ta kontakt. Det primära bör ju vara vad Gud vill. Sedan får jag givetvis olika bilder och uppfattningar, givet såväl av fakta som mitt förstånd hanterar och hur detta vidaretolkas gm. Guds ord och bön.

  Upplever i vart fall inte att Peter Gembäck varken bör eller är skyldig att ställa sig till förfogande som ställföreträdare i frågan inför offentlig schavott bara några skränar och ropar efter det. Är även övertygad om att var och en med minsta delaktighet fått och kommer alltjämt att få prövas. I vilken grad är varken ditt eller mitt ansvar.

  MVH / Sefast Tronde

 • Jan

  Kära vänner, att få profetia och att utröna och att få syner och att utröna är inte alltid samma sak. Det ställe i Uppenbarelseboken som berör detta ämne är Upp 12:7 och framåt, i Jesaja kan man begrunda
  Jes 34:4-5
  Gåvorna är många och vi behöver alla varandra.

 • S-E Sköld

  Om en uppenbart onykter person får sitt vid ratten och styra, medan medresenärerna tysta – och handlingsobenägna – tittar på, vems är då felet, när dikeskörningen inträffar? Den kommer ju förr eller senare: ”som ett brev på posten”.

  Personligen anser jag inte, att den onyktra föraren ensam bär ansvaret för det skedda.

 • Katarina

  @S-E Sköld: Touché 😉 Kanske har vi en verklighetsbakgrund till ”Prästens lilla kråka…” ?!

  @Beppe: Åtta år är inte så lång tid för mord, inte i juridiska sammanhang. Hur lång tid kan det ta för ett människohjärta att omvända sig och läka? Håll isär frågorna!

  Självklart önskar jag varje sargad själ i Knutyförsamlingen läkedom, upprättelse och befrielse. Men det finns för många frågetecken i kölvattnet… Som sagt: det tar lång tid att bygga förtroende. Och det kräver total transparens. Det är alltså en fråga om ”upp till bevis”. Tillsvidare får ni nog kallt räkna med en viss avvaktande och ifrågasättande attityd. Det finns människor utanför ert sammanhang som tagit skada av vad som har hänt också, faktiskt. Lätt att glömma, kanske?

 • Johan

  @Jan:

  Kvinnan och draken
  ”Ett stort tecken visade sig i himlen: en kvinna klädd i solen och med månen under sina fötter och en krona av tolv stjärnor på sitt huvud. 2 Hon är havande och ropar i barnsnöd och födslovånda. 3 Ett annat tecken visade sig också i himlen, och se, en stor eldröd drake med sju huvuden och tio horn och med sju kronor på sina huvuden. 4 Hans stjärt drog med sig en tredjedel av himlens stjärnor, och han kastade ner dem på jorden. Och draken stod framför kvinnan som skulle föda för att sluka hennes barn, så snart hon hade fött det. 5 Och hon födde ett barn, en son, som skall styra alla folk med järnspira, och hennes barn blev uppryckt till Gud och hans tron. 6 Kvinnan flydde då ut i öknen, där hon har en plats som Gud har berett åt henne, så att hon får sitt uppehälle i ettusen tvåhundrasextio dagar.

  Mikael och draken
  7 En strid uppstod i himlen: Mikael och hans änglar gav sig i strid med draken. Och draken och hans änglar stred, 8 men han var inte stark nog, och det fanns inte längre någon plats för dem i himlen. 9 Och den store draken, den gamle ormen, som kallas Djävul och Satan, han som bedrar hela världen, kastades ner på jorden och hans änglar kastades ner med honom. 10 Och jag hörde en stark röst i himlen säga:

  ”Nu har frälsningen och makten och riket blivit vår Guds
  och väldet hans Smordes.
  Ty våra bröders åklagare har blivit nerkastad,
  han som dag och natt anklagade dem inför vår Gud.

  11 De övervann honom genom Lammets blod
  och genom sitt vittnesbörds ord.
  De älskade inte sitt liv så högt att de drog sig undan döden.
  12 Jubla därför, ni himlar och ni som bor i dem!
  Men ve dig, du jord och du hav,
  ty djävulen har kommit ner till er i stor vrede,
  eftersom han vet att hans tid är kort.”

  13 När draken såg att han hade blivit nerkastad på jorden, förföljde han kvinnan som hade fött barnet. 14 Men den stora örnens båda vingar gavs åt kvinnan, så att hon kunde flyga ut till sin plats i öknen, där hon får sitt uppehälle en tid, tider och en halv tid, borta från ormen. 15 Då sprutade ormen vatten ur sin mun som en flod efter kvinnan, för att hon skulle föras bort med floden. 16 Men jorden hjälpte kvinnan, den öppnade sin mun och svalde floden som draken sprutade ur sin mun. 17 I sitt raseri mot kvinnan gick draken bort för att strida mot de övriga av hennes barn, mot dem som lyder Guds bud och håller fast vid Jesu vittnesbörd. 18 Och draken stod på sanden vid havet.” Upp 12:1-18.

  Guds dom över Edom och andra folk

  ”4 Himlens hela härskara förgås, himlarna rullas ihop som en bokrulle.
  Hela dess härskara faller förvissnad ner
  som vissnade löv från vinrankan, som vissnade blad från fikonträdet.
  5 Ty mitt svärd har druckit sig rusigt i himlen.
  Se, det far ner över Edom, över folket för min förbannelse
  för att bli det till dom.” Jes 34:4-5

  Om man läser Upp 12:7 ff i sitt sammanhang, så ser man att det du hävdar är att nu (sedan 1990 nå’n gång) är djävulen nedkastad till jorden och tiden är inne för då ”kvinnan”(troligtvis=Israel) i vers 6 skall fly ut i öknen i 1260 dagar.

  Stämmer detta så är det alltså ingen liten grej, som du nu hävdar skall ha skett.

  I Amos 3:7 står det ”Ty Herren, HERREN gör ingenting utan att ha uppenbarat sin hemlighet
  för sina tjänare profeterna.”

  ”profeterna” står i pluralis. Följdfrågan blir då, finns det någon mer profet än du, som säger samma sak?

  Hur Jesaja 34:4-5 skulle bekräfta det du skrev kan jag inte se. Kanske kan du förklara? Det bibelstället handlar väl om Guds dom över Edom?

  Det jag gör nu är, som du kanske märker, att jag prövar de syner du säger dig ha haft samt deras uttydning. Att göra så kan nog ha sin relevans i en tråd som handlar om Knutby…

 • Jan

  @Johan:

  Frid broder, jag är mycket glad över att du prövar de syner som jag fått och kan bara säga det att jag inte helt har fått dem förklarade av Gud, men de visar på att under denna period som jag beskriver så har himmelen, mig veterligen blivit renad, över detta har jag lugn, med den helige Ande och med min egen ande.
  De ställen som jag visade på i Bibeln handlar om att himmelen renas, det finns några till ställen i Jesaja.
  Vad jag i allmänhet ville visa på är att det skett en mängd konstiga saker i den kyrkliga sfären sedan 1990, Det som hände i Knutby kan som du säger vara en av dessa konstigheter. Dessa konstigheter är inte på långt när isolerade till Sverige utan de sker över hela jorden och tyder på en annan närvaro här mitt ibland oss människor.
  Gud har också undervisat och visat mig om att vi kan förvänta os en masaa bra saker i Sverige, kanke inte ifrån de håll vi förväntar oss och inte genom de människor vi tror. Han kan använda sig av de fattigaste av fattiga, de vi tycker är fattiga men som han kallar rika, eller av de mest outbildade, de vi kallar outbildade, men som har Guds kunskap, eller av de mest föraktade, föraktade av oss, men välsignade av Honom.Vad vet vi om vilka han kan väcka upp? Prisat vare hans namn.
  Detta säger jag som ett hopp, och det är min tro, vad som hänjder på jorden i stort kanske blir mer dystert, de fulla effekterna av att himmelen renats har vi ännu inte sett. Också i Sverige kan vi förvänta oss en viss turbolens, vilket från mitt synfält har att göra med ihopsamlandet av ogräset, vilket ju sker först, men sedan ska ju vetet samlas ihop, låt oss be att det finns mycket vete i Sverige.
  Naturligtvis skulle jag bli jublande glad över om andra sett det jag sett, när det gäller detta ämne.
  Vet inte själv varför Gud låtit mig se dessa saker, men kände i min ande att jag skulle berätta dem. Vi är ju inte någon enmansarme, utan en eller flera får en syn, en eller flera utröner, precis som S-E Sköld skriver på en annan sida på detta forum, att armar, ben, ögon, öron behövs, vi behövs alla, och vi kan alla hjälpa till med det vi fått från HERREN.

 • Ludvig

  @S-E Sköld:
  Problemet är att man sällan avkräver spädbarn denna typ av ansvar.

  Och en del frikyrkokristna verkar göra allt för att förbli spädbarn på det andliga planet. Eller får fel mat.

 • Med så mycket profetisk visdom i bagaget, kanske det är dags att starta något nytt o fräscht. Något som Gud kan använda i fullständig renhet och med ”bara Gud” vid rodret.

  Lycka till!

 • @Peter Gembäck:

  ”Bert Karlsson har skrivit ett förord där han redogör sin egna noggranna utredning av fallet där han gick till botten med bakgrunden till hela dramat…”

  Leif G W Persson får se upp. Nöjeskungen från Skara är den som verkligen kan kriminologi… Förtjänsterna från boken går förstås oavkortat till församlingens verksamhet?

 • @Jasmine:

  ”Hej, Lars, håller med dig vad gäller böckerna ”Tidens tecken” skrivna av Thoralf Gilbrant. Jag har plockat fram del 2 , utgiven 1974. Jag har läst speciellt sidorna 144 -176 som ju är knivskarpt träffsäkert skrivet av Thoralf! Det kallar jag profetiskt på riktigt.”

  Ja, den mannen visste vad han talade och skrev om. Finns Thoralfs like bland dagens förkunnare? Har det funnits någon överhuvudtaget i vårt land?

  Läs gärna även Gilbrants ”EU i politik och profetia”. En djupgående studie om det profetiska skeendet i det Europa Sverige är djupt involverade i. Dock icke Norge. Det förståndiga broderfolket lyssnade till ”de gamle” och röstade ”NEJ” två gånger i folkomröstningar om EG/EU.

  Gilbrants ”Studiebibeln” band I-V är även den en kär klenod.

  Vill man gå ännu djupare i frågan om världen och EU och i tidsålderns avslutning rekommenderas Folke Thorells ”Daniels profetior och vår tid”. Den mest bearbetade och djuplodande utläggning i frågan jag känner till. Finns fortfarande att finna på antikvariat:

  http://www.antikvariat.net/HUN5349.cgi

  http://www.bokborsen.se/page-start?issearch=1&sall=1&maincat=1&storeid=943&sallstr=Daniels

 • Johan

  @Jan:

  ”jag är mycket glad över att du prövar de syner som jag fått”

  Om du verkligen menar det, så är det positivt.
  Ty, bara för att någon säger sig ha haft en syn, är inte detsamma som att den är från Gud. Syner lär ju dessutom också finnas inom andra religioner.

  ”De ställen som jag visade på i Bibeln handlar om att himmelen renas, det finns några till ställen i Jesaja.”

  Vilka fler ställen i Jesaja, menar du?

  Noterar att du inte svarar på hur Jes 34:4-5, stöder det du skrev.

  F ö undrar jag, behöver / -de himmelen renas? Vilken himmel då? Första, andra eller tredje?

  ”Vad jag i allmänhet ville visa på är att det skett en mängd konstiga sakeri den kyrkliga sfären sedan 1990, Det som hände i Knutby kan som du säger vara en av dessa konstigheter. Dessa konstigheter är inte på långt när isolerade till Sverige utan de sker över hela jorden och tyder på en annan närvaro här mitt ibland oss människor.”

  Du skriver ”Vad jag…ville visa”…
  Hur var det nu, var det du eller Gud som ville visa något?

  Du får förlåta mig, men jag är inte övertygad om autenticiteten i vad du skriver.
  När djävulen blivit nedkastad till jorden, förväntar i a f jag mig en markant skillnad i förföljelsen av judarna och Israel, ty ”han vet att hans tid är kort” och han ska förfölja kvinnan ”som hade fött barnet” (se Upp 12:12-13).
  Det handlar alltså inte bara om en viss ökning av avfallet i kristenheten.

 • Jasmine

  Lars W, skarp analys du ger till Peter vad gäller Åsa-bok!

  ”Bert Karlsson har skrivit ett förord där han redogör sin egna noggranna utredning av fallet där han gick till botten med bakgrunden till hela dramat…”

  Leif G W Persson får se upp. Nöjeskungen från Skara är den som verkligen kan kriminologi…” slut citat Lars W

  Ja, för Bert Karlsson är väl inte direkt känd för att vara särskilt seriös… 🙂 🙂 Däremot-gillar-Bert-klirr-i-kassan-oavsett-om-saker-stämmer-eller-ej… His the King!

  mvh Jasmine

 • @Lars W:

  Blir lite nostalgisk…

  Ett av många skäl till att jag uppskattade Michael G Helders (Aletheias forne medarbetare) mycket, var att vi var rörande överens om om Thoralf Gilbrant, hans verk och hans betydelse för den profetiska insikten i Norden. Dessvärre verkar det bara vara vårt brödrafolk på andra sidan kölen som fortfarande minns vad han skrev.

 • @Jasmine:

  Tack för uppskattningen, Jasmine.

  (Inte värt jag skriver mer, vi har nog hamnat lite OT)

 • Jasmine

  Hej Sefast Tronde. Jag har inte läst allt du skrivit, så jag har säkert missat en del 🙂

  Men du verkar mycket engagerad. Och mycket märkligt utspel du gör 27/6 – 9.08. Citat av Sefast > Peter:

  ”Tack ändå för att du gjorde dig OMAKET att svara och bemöta i detta forum, som INTE utandas så mycket kärlek till bröder och systrar som man skulle önskat. Vet att kärlekens anda även märks och påverkar i en kärlekslös skara… och eftersom du INTE har en skara offentliga beundrare, utan allt vad du gör och säger endast konteras i himlen ÄR DU i mina ögon egentligen i en AVUNDSVÄRD ställning…MVH / Sefast Tronde” (?)

  Vem har en offentlig beundrarskara? Varför är du avundssjuk? Vad är det för kärlekslöshet du insinuerar? Jag har endast ställt raka frågor, men inte fått klara svar.

  Och jag vill citera dig Sefast den 29/6 kl 11.08:

  ”Upplever i vart fall INTE att Peter Gembäck varken bör eller är skyldig att ställa sig till förfogande som ställföreträdare i frågan inför offentlig SCHAVOTT bara några skränar och ropar efter det. ”/ slut citat av S.T (?!)

  Sefast, jag föreslår att du tonar ner dina onödigt starka ord i affektion och håller dig till fakta. Allt började ju med att Andy besökt Knutby-’invigning’ och att han inte orkade ställa närgångna frågor vid 1:a besöket. Men, han skulle återkomma. Och frågorna jag har är ju till Knutbys ansvariga och det är relevanta frågor. Men, varför är det då endast Peter Gembäck som skriver här? Jag anser fortfarande att deras rolighets-Café-mötesplats kräver en bättre förklaring!

  Vad gäller Åsa Waldau´s bok, så har jag inte läst den och uttalar mig därför inte om ’hennes story’. Men, det komiska är ju att Schlager-kungen Bert skulle ha koll 🙂

  Det Åsa skrivit är ju historia, men nuvarande ledning borde kunna öppet berätta om deras vision NU! Och vilka som sitter i styrelsen samt vem som efterträtt Kim W?

  Sefast, jag har inte för avsikt att föra debatt med dig här – i denna frågan iaf – men dina Knutby-försvars-inlägg känns väldigt uppstressade. Du gör Peter till ’martyr’, men varför är det endast han som uttalar sig från ledningen?

  mvh Jasmine

 • Sefast Tronde

  @Jasmine:
  – Jag kan inte se annat än att du missuppfattat och rört ihop en hel del. Dina tolkningar blir något helt annat än vad jag menat som interpellationer och genmälen till andras kommentarer. Du får nog helt enkelt läsa igenom tråden en gång till för att försöka förstå vad jag menat…

  Sedan ställer du en rad frågor och lösa antaganden, med presumtionen att ”jag har inte för avsikt att föra debatt med dig här”? Vad menar du då??

  Skall jag svara och bemöta alla dina insinuativa misstolkningar blir det ju naturligt en debatt!? Eller är det något fundamentalt jag säger som intresserar dig så mycket att du anser jag bör framlägga ett klargörande?

  Några klargöranden dock:

  • Nej, jag är ingen ”Knutby-försvarare”. Och jag är inte engagerad i Knutby på något sätt. Är inget ämne som jag upplevt kallelse att söka göra något produktivt för.

  • Jag har endast skrivit genmäle till Lars Enarson och kommentar till Peter Gembäck.

  • Har i kommentar till Peter Gembäck velat framföra att jag uppfattar honom som seriös i sina uttalanden, och en sympati för hans ödmjuka och fina bemötanden, även av sådana som tyvärr inte uppvisar samma kvalité i debattonen.

  • Orden ’Avundsvärd’ och ’Avundsjuk’ har inte samma språkliga betydelse. Detta ser jag som en ren lapsus från din sida. Tanken måste snubblat över tangenterna?

  Är du i övrigt intresserad av ett seriöst samtal med mig om vad jag tror och tycker om Knutby-tagedin, dess inblandade personer m.m. föreslår jag att du läser igenom tråden en gång till och tar en eller ett par frågeställningar åt gången. Annars blir det svårt att uppfatta det hela som seriöst menat från din sida.

  MVH / Sefast Tronde

 • Jasmine

  Hej Sefast, jag skrev i början ”Hej Sefast Tronde. Jag har INTE läst allt du skrivit, så jag har säkert missat en del 🙂

  Det är i nuläget 209 kommentarer och mycket att läsa 🙂

  Ok, då har du gett genmäle till 3 st och inte ALLA. Jag upplevde det som att ”du svepte med alla”…. se citaten.

  Du skriver även att Josef Östby är kunnig om Knutby.

  Sefast, jag menade att jag inte är intresserad av att prata om det som skedde 2004, utan OM du läser vad jag skrivit så kvarstår mina frågor – inte till Andy eller dig – utan till Knutby-styrelsen och det jag skrivit om Caféet.

  Jag begär inte att du ska behöva läsa det jag skrivit, men OM du ändå är intresserad 🙂 så har jag skrivit 21/6 kl 8.38 och 22/6 kl 2.22 och Peter G skrev 23/6 kl 10.50.

  Jag skrev igen den 23/6 kl 11.10 och PG skrev 24/6 kl 12.28 ….. Men, jag skrev ej mer pga ATT det inte gav något och frågetecknen kvarstår.

  Så ursäkta om jag i något avseende missuppfattat dig. Du skriver ju att det du skrev var interpellationer och genmälen till andras kommentarer.

  Ha en bra söndag, önskar Jasmine

 • PåKlippan

  @Sefast Tronde:

  Jag återkommer till ditt inlägg juni 29th, 2012 at 11:08 f m.

  Jag anser också att Gembäck håller en fin ton. Jag fick tillfälle att i ett annat inlägg ge en positiv rapport efter att ha samtalat med två trovärdiga personer med bra kontakter till församlingen.

  Problemet med Kristibrud (KB) frågan är att man internt i församlingen hade bröllopsfest där man vigde KB med Kristus. Jag har nåt minne av att KB hade egna tärnor som avgett trohetslöften till henne. Även andra i ledningen verkade stå i liknande trohetsrelation.

  Jag anser att de som avgett löften till KB ska i Jesu namn befrias från dessa löften. Kärnfrågan är ju att; Antingen är KB verkligen Jesus utvalda hustru, eller så är hon inte det. De jag talat med menar att man inte anser alls att hon är KB i unik mening. Om detta är församlingens övertygelse så vore en klar markering frigörande.

  Barnflickan är i mina ögon den mest oskyldiga jag kan tänka mig. Hon kan ha misstolkat vad troheten till KB krävde i olika situationer. Fossmo styrde och ställde med sina sms och tolkade vad Guds och kanske även KB´s vilja ansågs vara.
  Barnflickan har aldrig velat medverka till att skada någon. Hon har uppfattat sig lyda Gud helt och fullt. Hon ville hela tiden slippa de hemska uppdragen. Kanske att hon menade att det hon gjorde skulle behaga KB. Det har sagts att barnflickan trodde sig ha syndat mot dHA. I pingst brukade man i själavården hjälpa människor med orden att om du skulle ha förhärdat dig och syndat mot dHA så skulle du aldrig känna oro eller vilja till gemenskap med dHA. Detta med dHA skulle vara en icke fråga, ett område som vore dig totalt egalt.

  Jag menar att församlingen skulle vinna stort om man klart markerade att KB tanken var ett misstag, och nu är en avslutad parentes. Alla trohetsinvigningar skall förklaras upplösta till förmån för den enda troheten nämligen till Guds son Jesus Kristus.

  Hela den blodköpta församlingen över hela världen och i alla tider är Jesu egen brud.

 • PåKlippan

  @Sefast Tronde:

  Jag återkommer till ditt inlägg juni 29th, 2012 at 11:08 f m.

  Jag anser också att Gembäck håller en fin ton. Jag fick tillfälle att i ett annat inlägg ge en positiv rapport efter att ha samtalat med två trovärdiga personer med bra kontakter till församlingen.

  Problemet med Kristibrud (KB) frågan är att man internt i församlingen hade bröllopsfest där man vigde KB med Kristus. Jag har nåt minne av att KB hade egna tärnor som avgett trohetslöften till henne. Även andra i ledningen verkade stå i liknande trohetsrelation.

  Jag anser att de som avgett löften till KB ska i Jesu namn befrias från dessa löften. Kärnfrågan är ju att; Antingen är KB verkligen Jesus utvalda hustru, eller så är hon inte det. De jag talat med menar att man inte anser alls att hon är KB i unik mening. Om detta är församlingens övertygelse så vore en klar markering frigörande.

  Barnflickan är i mina ögon den mest oskyldiga jag kan tänka mig. Hon kan ha misstolkat vad troheten till KB krävde i olika situationer. Fossmo styrde och ställde med sina sms och tolkade vad Guds och kanske även KB´s vilja ansågs vara.
  Barnflickan har aldrig velat medverka till att skada någon. Hon har uppfattat sig lyda Gud helt och fullt. Hon ville hela tiden slippa de hemska uppdragen. Kanske att hon menade att det hon gjorde skulle behaga KB. Det har sagts att barnflickan trodde sig ha syndat mot dHA. I pingst brukade man i själavården hjälpa människor med orden att om du skulle ha förhärdat dig och syndat mot dHA så skulle du aldrig känna oro eller vilja till gemenskap med dHA. Detta med dHA skulle vara en icke fråga, ett område som vore dig totalt egalt.

  Jag menar att församlingen skulle vinna stort om man klart markerade att KB tanken var ett misstag, och nu är en avslutad parentes. Alla trohetsinvigningar skall förklaras upplösta till förmån för den enda troheten nämligen till Guds son Jesus Kristus.

  Hela den blodköpta församlingen över hela världen och i alla tider är Jesu egen brud.

 • Linnea

  Tänk om vi alla troende tog Matteus 7:1 på allvar då skulle vi ha himmel på jord.

  ”Dömen icke, på det att I icke mån varda dömda;

  Ty med den dom, varmed i dömen, skolen I varda dömda, och med det mått, varmed I mäten, skall det mätas åt eder.”

  Gud graderar ej synden.

 • Hildegard

  @Linnea: Sant, men samma Bibel varnar för villfarelse och falska profeter, och pekar på att det är sanningen som gör oss fria. Lästips:
  http://www.magasinetparagraf.se/knutby

 • Sefast Tronde

  @PåKlippan:
  – Du verkar vara väl insatt i ”Kristibrud-frågan”, och skulle det vara som du säger är det givetvis av största vikt att alla inblandade och delaktiga får bästa möjliga hjälp att arbeta igenom det hela.

  – Men detta är ingen publik föreställning som bör torgföras, diskuteras och spekuleras i och omkring på ett offentligt forum. Det väsentliga är vad man gör inför Guds ansikte, och att människor som kommit till skada inför villfarelsen får avsäga sig denna och motta helande och upprättelse.

  Alltså kan vi som sitter på de bakre bänkraderna inte hjälpa till i någon konstruktiv mening, dvs. om vi inte engagerar oss och flyttar oss fram till händelsernas centrum. Och för detta krävs en kallelse som bekräftas av Gud.

  MVH / Sefast Tronde

 • PåKlippan

  @Sefast Tronde:

  Helt enig. Vi ska bedja för våra medsyskon i Knutby. Detta är en bearbetning som bör ske internt och något som församlingen kommer att vinna mycket på att själv hantera ansvarsfullt inför Gud.

 • Frikyrkosverige

  Första låten från invigningen, ”officiell version”
  http://www.youtube.com/watch?v=NkeMYR1UmtU

 • ABC123

  Hej Andy!

  Ett förmaningens ord: VAR FÖRSIKTIG så att du inte blir bedragen.
  Nedanstående kommer säkert att uppfattas som oerhört negativt. Syftet är att belysa att Knutbyförsamlingen är unik.

  När det gäller Knutby så är det svårt att skilja på vad är kristen tro, vad är från Gud och vad är människors verk. Väldigt lite av det som uppfattas som vanligt/vedertaget/normalt inom resten av frikyrkosverige kan kopplas till Knutbyförsamlingen

  Några fakta:
  1. Minst 2/3 av de vuxna medlemmarna i Knubyförsamlingen anser FORTFARANDE att ÅW är Kristi brud.
  2. Den sk ”sanningen” kring Kristi brud ska till varje pris skyddas / hemlighållas. I begreppet till varje pris ingår även att ljuga.
  3. Inför polisförhör i samband med mord och mordförsök 2004 så insturerade personer ur pastorsgruppen och älstekåren församlingsmedlemmar att INTE redovisa de faktiska förhållanden (sanningen) som som var kring hur de faktiska konstellationerna kring personer ur pastors och älstekåren var (oavsett vem som var gift med vem)
  4. Fortfarande så lever personer i pastors och älstekåren i Knutby i konstellationer som resten av frikyrkosverige (baserat på Guds ord) klassar som otrohet och otukt.
  5. Det blir en annorlunda dynamik i en sluten gruppering där det är väldigt få influenser utifrån. Ledarskapet kräver en absolut lydnad. Församlingsledningen utövar sin makt med bl.a.mobbing, utfrysning e.t.c.
  6. Det är omöjligt för utomstående att få sig en bild av läran/undervisningen i Knutby eftersom inga utomstående får komma på deras bibelstudier. De är bara för församlingsmedlemmarna.
  7. De flesta medlemmar har få relationer utanför församlingen (släkt, tidigare vänner m.m.)
  8. Församlingsgemenskapen i Knutby är tät, kärleksfull och innerlig MEN den är byggd på fel grund. Personer som varit utfrysta och inte har några andra relationer än till övriga församlingsmedlemmar gör ALLT för att inte hamna i ”kylan” igen.
  9. Det pågår ett sakta sönderfall i Knutbyförsamlingen. ungefär 10% av medlemmarna har lämnat församlingen under de senaste 3 åren. Inga nya medlemmar kommer.
  Två av älstebröderna har lämnat sina uppdrag och lämnat församlingen.

  Vi lever i en demokrati så medlemmarna i Knutby har rätt att tro vad de vill.

  Vi ska finnas beredda att på ett kärleksfullt sätt hjälpa och stötta de som väljer att lämna Knutbyförsamlingen.

  Mitt inlägg kommer inte att få Knutbyförsamlingen eller dess ledarskap att erkänna eller förändra något.

  Kom i håg att vi är alla syndare. Det finns förlåtelse och möjlighet till upprättelse för alla.

  Än en gång Andy VAR FÖRSIKTIG.

 • ludvig

  @ Linnea:
  Jag vågar hävda att synden i någon mån är graderad. Men inte på det sätt vi brukar vilja bortförklara den.

 • Jag har läst många kommentarer här från er som är kristna. Därför kommer det några citat från BHUDDA som jag tycker att ni borde tänka på som kristna.

  Du får aldrig höra sanningen från sådana som kallar varandra dårar
  ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
  Du blir inte straffad för din vrede, men du straffad av din vrede.
  ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
  Att hålla kvar ilskan inom sej är som att ta brinnande kol för att kasta på någon; du är själv den som blir bränd.

 • MYCKET KUL I PINGSTKYRKAN,
  52-årige Antonio Daniel Helena var pingstpastor inom Citykyrkan vid Medborgarplatsen i Stockholm och ledde bönegrupper för kvinnor som den drabbade kvinnan deltog i.

  Gärningen skulle ha förövats hemma hos kvinnan en kväll efter att hon druckit mycket alkohol. Kvinnan tillkallade polis direkt efter att pastorn avlägsnat sig från lägenheten. Antonio Daniel Helena hävdade däremot att kvinnan varit mycket upprörd och hotat att ta livet av sig om han inte hjälpte henne med hennes personliga problem.

  Read more: http://www.swedenconfidential.info/2012/08/30/hovratten-faststaller-valdtaktsdom-mot-gift-pingstpastor/#ixzz250xvscUo

 • Pingback: Pastor Christian Mölk | Knutby granskas av Paragraf()

 • Inge

  Efter uppdrag gransknings och världens senaste genomlysning av händelserna i Knutby så tror jag det skulle vara på sin plats med en summering även här på Aletheia.se. Andy du lovade att återkomma, kanske du har något som kan nyansera den oerhört tragiska bild som här målas upp, skall det förbli Uppdrag Granskning som fastslår den slutliga sanningen av händelserna? Finns det fortfarande en framtid för Filadelfia i Knutby? Eller var detta det definitiva slutet för församlingen?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?