Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Amerikanska valet får hård kritik från OSSE – 50 miljoner röstberättigade stängdes ute från valet

Uppföljning av min artikel om befarat valfusk i USA.

Nu har rapporterna från OSSE:s valobservatörer börjat komma.

Så här skriver Sveriges Radio om det:

– Vi fann flera oroande faktorer i vår första utvärdering, såsom väljarrätten, att inte alla som hade rätt att rösta fick det, kampanjfinansieringen och att inte valobservatörer släpptes in i vissa delstater, säger Thomas Rymer, talesman för OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter.

USA är en av 56 medlemsstater i OSSE, europeiska organisationen för säkerhet och samarbete, och har skrivit under en rad internationella avtal om bland annat valövervakning.

Men åtta delstater nekade med stöd av lokala lagar observatörerna tillträde. I Texas hotades valövervakarna att gripas med stöd av den lokala lagen.

– Lagarna i de här delstaterna ligger inte i linje med USA:s internationella åtaganden att tillåta full insyn för observatörer, säger Thomas Rymer.

Det gör inte heller den amerikanska lagen att stänga ute alla som en gång dömts till fängelsestraff. De fick inte rösta.

Totalt 50 miljoner av 237 miljoner röstberättigade stängdes ute från valet på grund av brister i registreringen.

(http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5339409)

Vidare berättas att valobservatörer inte var välkomna(!) i åtta delstater. Så här rapporterar Svenska Dagbladet om det:

Observatörerna fick också veta att de inte var välkomna i åtta stater. Texas hotade inför valet med att gripa de observatörer som närmade sig vallokalerna och i Alabama, Florida, Iowa, Michigan, Mississippi, Ohio och Pennsylvania fick de heller inte följa valet.

– Jag vill på det bestämdaste tillbakavisa uppfattningen att vi är ett gäng FN-inkräktare från en annan planet, sade Everts.

(http://www.svd.se/nyheter/utrikes/USA-valet/texas-hotade-gripa-observatorer_7653174.svd)

Skrämmande likt OSSE:s kritik av valen i Ukraina, Vitryssland, Ryssland och Kazakstan.

Ukraina

– Valkampanjen karaktäriserades av orättvisa förhållanden, brist på transparens av partifinansiering och bristande mediebevakning, sade chefen för OSSE:s observatörsgrupp, svenska riksdagsledamoten Walburga Habsburg Douglas (M), på en presskonferens i Kiev.

(http://www.svd.se/nyheter/utrikes/osse-domer-ut-valet-i-ukraina_7623404.svd)

Vitryssland

En preliminär rapport från OSSE säger att att många framstående politiker, som skulle ha kunnat spela en viktig roll i valet satt i fängelse eller var inte berättigade att ställa upp därför att de hade hamnat i kriminalregistret.

– Vi var här 2010 när några av dessa människor först greps och sattes i fängelse, tillade Mecacci. Och vi är ledsna över att konstatera att deras röster inte kunde höras i denna valrörelse.

Observatörerna har inte fått tillfälle att följa röstsammanräkningen på ett meningsfullt sätt. De har ett negativt intryck av sammanräkningen i vid ett betydande antal vallokaler, säger OSSE enligt nyhetsbyrån Reuters.

(http://www.svt.se/nyheter/varlden/osse-observatorer-vitryska-valet-inte-rattvist)

Ryssland

”På valdagen genomfördes röstandet välorganiserat i allmänhet, men processen försämrades allvarligt under rösträknandet som karaktäriserades av upprepade procedurfel och tydligt manipulerande, inklusive allvarliga indikationer på att valurnor fyllts i förtid”, säger europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE:s observatörer i ett pressuttalande.

(http://www.svd.se/nyheter/utrikes/kritik-mot-valfusk-i-ryssland_6684296.svd)

Kazakstan

I går kom flera uppgifter om misstänkt valfusk. Och vid en presskonferens i Astana i dag sa valobservatörer från OSSE, organisationen för samarbete och säkerhet i Europa, att valet inte levde upp till grundläggande demokratiska principer. Bland annat pekade man på att flera oppositionella partier stoppats från att delta.

(http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4910935)

”Världens största demokrati” (oräknat Indien då) verkar vara i gungning. Om man jämför OSSE:s rapporter från USA, Ukraina, Vitryssland, Ryssland och Kazakstan så blir skillnaden i omdöme allt mindre. Det är ännu skillnad men inte så stor som man kan tro och skulle önska, och det är tyvärr USA som närmar sig de andra och inte tvärtom.

/Marcus

a b c d e f g

=>

Ämne: Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?