Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Livets Ords uteblivna konklav

Joakim Lundqvist tar över efter Ulf Ekman på Livets Ord

Vid det här läget har nyheten nått de flesta inom kristenheten att Ulf Ekman till synes följer i påve Benedictus fotspår och lite otippat avsäger sig ledarskapet. För dem av oss som på ett eller annat sätt följt trosrörelsen sedan starten, är Ekmans beslut både förståeligt och lite märkligt på samma gång.  Under svenska trosrörelsens glansdagar fick vi lära oss genom bl.a. Lester Sumrall att i Guds rike finns det ingen pensionering.  Guds kallelse är livslång.  Sjukdomar, trötthet och allmän ohälsa skulle vi ju näpsa i Jesu namn och inte bara i teori ta tro för helande, utan även med våra handlingar visa att vi menade vad vi sade oss tro.

Har personliga minnen från mitt bibelskoleår 88-89 där dåvarande rektor Svante Rumar släpade sig upp på scenen inför morgonbönen och med nöd och näppe ledde oss i morgonbön, trots att han var infekterad med en förkylning som verkade gränsa lunginflammation.  All form av ohälsa var frukter av otro…

Nåväl.  Att Ekman nu öppet talar om sin överansträngning bör nog ses som ett sundhetstecken.  Inte så att jag på något vis längtar tillbaka till åren då sjukdomar förnekades och tonades ner.   Men några funderingar allt sedan Ekmans nära-döden-upplevelse förra året har förföljt mig:

Under åren då det stormade som värst kring LO och en förhållandevis stor del av kristenheten var skeptiska eller rent av starka motståndare till Livets Ords USA-import av Hagins framgångsteologi, upplevdes Ulf vara doppad i teflon på livets alla områden.  Under några begränsade år var Uppsalaförsamlingens tillväxt enastående.  Inget motstånd i världen verkade bita på vare sig Ulf eller församlingen.  Tvärt om så ökade antalet bibelskole-elever stadig år efter år.

När så Ekman kom tillbaka från sin exil i Israel i början på 2000 talet och de nya tongångarna började ljuda från Livets Ord om ”enhet”, ”Kristi Kropp” och ”vi ska placera oss mitt i kristenheten” o.s.v. bröts det till synes etablerade motståndet mot Livets Ord ner i rask takt.  Ekman hyllas av en lika stor del av kristenheten som tidigare var emot honom för sitt enhetssträvande och gränsöverskridande arbete. Dagens journalister som tidigare kritiskt granskade rörelsen, har nu satt på silkesvantarna.  Tidigare starkt kritiska predikanter som Stefan Swärd, Halldorf m.fl. har sedan länge grävt ner stridsyxan och turas om att synas i rörelsens eget språkrör Världen idag.  Då drabbas Ekman av en överansträngning.  

Allt fler lämnar rörelsen

Samtidigt som granskandet av stiftelsen Livets Ord mer eller mindre upphört både i sekulär och kristen media så rör det på sig bakom kulisserna.  Jag får personligen en ständig ström inofficiella rapporter kring tidigare hängivna Livets Ordare som i tysthet lämnar församlingen.  De lämnar inte med buller och bång som 80 och 90 talets ”avhoppare” gjorde.  Sätter sig inte i någon TV studio med Per Kornhall. Skriver inga insändare.  Ställer sig inte upp på något församlingsmöte och protesterar över den katolska nattvardssynen, stora bidrag till Östanbäck kloster, frekventa pastors-resor till Vatikanen eller Madonnor i Ekmans trädgård. Nej de lämnar med sorg i hjärtat och en stor nöd för församlingens och Ulf Ekmans nya linje.

Livets Ords uteblivna konklav

När nu Ulf Ekman för andra gången kliver ner som huvudpastor meddelar ledningen likt ett företags styrelse kort vem som tar över rodret.  Någon input från församlingen behövs inte.  Några bredare samtal och bön efterlyses inte.  Så blir det, punkt slut.   Joakim Lundqvist tar över.  Efter ett misslyckat försök med den mindre karismatiske Robert Ekh får nu Lundqvist en chans att ta upp den fallna stafett-pinnen.  Mänskligt sett är han kanske mest lämplig som ledare om man nu vill fylla Ekmans skor med någon som liknar Ulf och samtidigt ger ett intryck av att besitta ett stort mått av beundran för sin företrädare.

Tidningen Dagens Jaktlund tar av ena silkeshandsken

Carl-Henrik Jaktlund på Dagen tar av ena silkeshandsken och ställer försiktigt ett par obekväma frågor kring ledarskapsbytet;

Samtidigt är det inte givet vilka möjligheter Lundqvist får att forma nu- och framtidens arbete.  Ulf Ekman kommer att finnas kvar i styrelsen, hålla sitt årliga vårseminarium, fortsätta vara värd för Europakonferensen, med mera. Det kan ses som en jättestor styrka och det kanske det är, men det är sam­tidigt en rejäl utmaning att finnas med centralt samtidigt som man släpper det övergripande initiativet som följer med rollen som förstepastor.

Fram till nu har den tjänsten varit den tveklösa yttersta auktoriteten, det är inte givet längre nu när grundaren lämnar över, tar ett steg tillbaka men sam­tidigt finns kvar tydligt.  Det är en sak att släppa fram andra under sitt eget ledarskap, något helt annat att låta en annan ta spets. Återstår att se om Ulf Ekman klarar av det.

Frågorna kring familjeföretaget Livets Ord är som vanligt många.  Bara en bråkdel cirkulerar inom kristenhetens offentliga organ.  Kanske är det mina tidiga år inom Pingströrelsen som gör att något inom mig protesterar när ”den Helige Ande och vi” till synes inte finns med i viktiga beslut.

Over and out

My Two Cents / Daniel

Mera om Livets Ords avfall samt nya ekumeniken:

När avgick Ulf Ekman egentligen (Apg29.se)

Ulf Ekman kom ur garderoben under samtal i Rom

Ulf Ekman ytterst tveksam till principen ”Skriften allena”

Onda andars läror – Eukaristin i RKK

En katoliks syn på Ulf Ekman

Livets Ords konfirmander får häfte av frimurare!

Ulf Ekmans enhetssträvanden splittrar i Jönköping

Ulf Ekman: Påven ligger bakom pingstväckelsen

Ulf Ekman: Maria – Evigt förblivande jungfru

Fakta Östanbäck Kloster & Livets Ord

Förförelsen i kristenheten (Apg29.se)

Ulf Ekman, mannen som ändrade sin kurs

Kolla upp martyrer eller träffa kyrkan som mördat martyrer?

http://katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/archive/2011/10/17/ekumenik-engagerar-och-provocerar.aspx

Intervjuer med pastor Sten-Gunnar Hedin och Bengt Malmgren

Pingstpastor Mikael Karlendal: Synpunkter på ekumeniskt samtal

Lika – men ändå olika? Andy sammanfattar samtalskvällen.

F.d. lärare på Livets Ord, Christopher Alam, om Ekmans romantiska syn på katolicismen

Ulf Ekmans svärfar kritisk till Livets Ords nya linje!

Högaktuell predikoserie: Katolicism kontra evangelikal kristendom

=>

Ämne: Ledarskap, TRADITION & TEOLOGI

Nyckelord: , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?