Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Varför är förlåtelsens väg omöjlig att gå för Livets Ord?

Av Andréas Glandberger

Livets Ord i Uppsala har i helgen firat 30 år som församling, och i samband med detta jubileum har Uppsala Nya Tidning publicerat en serie artiklar där både kritiker och medlemmar av församlingen fått komma till tals. Två av de som intervjuades var John Nilsson och Andréas Glandberger, båda medarbetare här på Aletheia Blogg & Tankesmedja. I två artiklar skriver undertecknad och John lite om intervjuerna i UNT, och ställer några frågor kring det som framkommit i artikelserien. Den första ligger redan ute, och här kommer den andra. För de som endast deltagit i församlingens konferenser och möten, och inte sett och upplevt det som hände bakom kulisserna, kan det kännas surrealistiskt och mindre trevligt att läsa om den kritik vi och andra lagt fram.

Faksimil från unt.se 25 maj 2013.

Faksimil från unt.se 25 maj 2013.

 Lördagens rubrik i UNT var av typen krigsrubrik. Där stod det med feta bokstäver ”Utövar andlig våldtäkt”, en rubrik som för mig var helt främmande och långt ifrån det vi talade om under intervjun (som rubrik alltså). Jag talade om det som hade hänt och sa inget om att Livets Ord utövar andlig våldtäkt idag, så den första rubriken blev lite väl dramatisk även för mig. Själva artikeln fick en något mildare rubrik som man kan se på bilden här under. Under det första samtalet jag hade med journalisterna talade jag mycket om förlåtelse, och då speciellt frågan varför man på Livets Ord verkar ha en ovilja att erkänna att man skadat människor och utifrån detta be om förlåtelse. Om det skulle vara så att det inte vore Livets Ords fel att många människor mår dåligt efter tiden där, vore det väl ändå en prioriteringsfråga att bidra till att förlåtelse ges och att man kan uppnå någon form för försoning, eller?

I samband med att vi talade om detta sa jag att jag inte kunde förstå att de som kallar sig kristna pastorer och ledare inte önskar gå förlåtelsens väg, och det var just ’förlåtelsens väg’ den ena journalisten tyckte kunde vara en passande rubrik. Nu var det andra än journalisterna som bestämde rubrikerna, men med tanke på egna upplevelser och vad jag vet att andra upplevt på Livets Ord, är inte rubriken missvisande. Det handlar i många fall om just själslig/andlig våldtäkt av människor, och jag ska försöka förklara och exemplifiera kort lite längre ned i artikeln varför så kraftiga ord må till.

Faksimil från unt.se 25 maj 2013.

Faksimil från unt.se 25 maj 2013.

Det är intressant att notera sig att Ulf Ekman avbokade intervjun med UNT då han fick höra att tidningen intervjuat kritiker, men förvånande är det ju inte. Livets Ord vill upprätthålla den glorifierade bilden av sin egen organisation, och de människor som säger sig ha farit illa passar helt enkelt inte in i denna bild. Kallt, cyniskt och totalt kärlekslöst, men detta är tyvärr Livets Ord. Lyft fram de olika pastorernas resor runt omkring hela världen, visa häftiga videopresentationer så att alla ska förstå hur lyckligt lottade de är som får vara en del av något så fantastiskt, och framförallt att de får vara med och ge pengar till detta. För de insamlade pengarna går ju till mission och Guds verk, eller? Inte till att finansiera höga pastorslöner, firmabilar, lyxresor och liknande? Jag välkomnar en grundlig granskning av Livets Ord ekonomi och vad de insamlade pengarna verkligen gått till. Vilka ekonomiska förmåner har egentligen pastorer inom Livets Ord, och tål det dagens ljus?

En sak är i alla fall säkert, och det är det att det inte är en handfull sårade som kastats på ’Livets Ords avfallsplats’. Det är snarare ett hundratal, om inte ännu fler.

Faksimil från UNT 27 maj 2013.

Faksimil från UNT 27 maj 2013.

För min egen del vill jag påstå att åren på Livets Ord var bedrövliga, och speciellt de tre åren jag tillbringade på kristna skolan. Där var det ofta mer fokus på det andliga än själva lärandet, och om en morgonandakt tog flera timmar var inte så noga. Vid ett tillfälle när vi hade en gemensam samling för hela högstadiet, pekade ungdomspastorn ut mig och sa att jag var full av orenhet. Hade jag haft en son som fick uppleva detta idag, hade jag anmält personen ifråga för mobbning och kränkning. Jag fick en stämpel på mig inför hela skolan, och denna stämpel gick inte att tvätta bort. En annan gång knackade det på dörren till vårt klassrum, och där stod en av ungdomspastorns medarbetare med besked om att jag skulle infinna mig på ungdomspastorns kontor omgående. Där fick jag en utskällning för att jag var vän med en av motsatt kön, och han läste högt från predikaren om en man som går på de prostituerades väg och påföljande utskällning för att denna tjej var på besök hos mig med jämna mellanrum. Att jämföras med en horkarl som 16-åring kändes så otroligt förnedrande, och speciellt då det inte fanns någon som helst relevans och sanning i hans anklagelser. Maktmissbruk var vad det handlade om.

Jag tappade räkningen hur många gånger jag kallades till ungdomspastorns kontor under skoltid, men många var det, och det handlade om samma sak varje gång – nämligen att trycka ned och visa att han hade makt över oss tonåringar. En kristen ledare ska väl i utgångspunkten hjälpa och betjäna människor, eller kanske även det är en missuppfattning? Tänk om man istället hade fått en kärleksfull kram med en ärlig fråga hur man mådde istället för de förhörsliknande frågorna man ofta mötte. Jag skulle kunna berätta mycket mer om vad som hänt, men då måste jag vara väldigt personlig, och jag sparar det till boken som kommer på sikt.

Jag har fortfarande svårt att förstå hur en vuxen person som ska vara en omsorgsperson, speciellt i tonårstiden då man behöver stöd mer än någonsin, kan använda sin position till att tycka ned och kränka andra. Det man längtade efter var att de som skulle vara ens herdar skulle lägga armen kring en och av hjärtat fråga hur man hade det. Inte ställa frågor på ett sätt som om man vore misstänkt för något, för så vet jag att många upplevde den ’pastorala omsorgen’ på Livets Ord. Då jag vet att man uppmanades ange vänner och medlemmar som avvek från den norm som var gällande på den tiden, vågar jag påstå att nästan alla pastorer på Livets Ord saknade de egenskaper som en herde i Guds församling bör ha. De var väldigt effektiva i sitt arbeta att skuldbelägga människor.

Om man som pastor vet om och erkänner att man förstört många människors liv, och inte gör något med det, måste jag säga att man har ett hjärta av sten om man inte gör någonting åt det.

Jag ska berätta lite om en kille jag känner, och låta hans historia illustrera något det sjuka som gjordes mot många ungdomar på Livets Ord. Han fick relativt ofta höra från ungdomspastorn att han hade ’onanidemoner’ i sig, och hur tror ni det kändes för en tonåring att uppleva en sådan avskyvärd kränkning? Han berättar att skuld och skam har präglat hans liv sedan barndomen, och att det han upplevt med maktpersoner i Livets Ord förstört hans liv. Att som ung tonåring få höra att man var besatt av djävulen och har demoner i sig är inget ett barn eller tonåring någonsin borde få höra. Det trasar sönder ens själsliv och kan ge psykiska problem för resten av livet. Han berättade vidare att han tidigt fick en rädsla för att göra fel, för nästan allt man gjorde och sa fördömdes och demoniserades. Man såg demoner i allt som inte stämde med Livets Ords världsuppfattning, och min vän berättade att detta släckte hans initiativförmåga och krossade hans självkänsla totalt.

I en tid där man behövde uppmuntran av vuxna rollmodeller för att utvecklas på ett sunt sätt i ungdomstiden, trycktes man ned gång på gång och kränktes på det grövsta. Det värsta är att detta gjordes i Guds namn av personer med pastorstitlar och deras undersåtar, och det gör saken mycket allvarlig. En pastor ska man kunna lita på, det ska vara en person man har förtroende för och som man kan få hjälp och tröst av vid behov. Ingen av pastorerna gick att lita på i Livets Ord. Det skvallrades och angavs, och tystnadsplikt och integritet var främmande ord för de flesta ledare där.

Under samtalet med min vän, som för övrigt ägde rum häromdagen, sade han att han i många år varit ledsen för det som hände honom, och att han fortfarande gråter och är arg. Han upplever att de drömmar han hade för livet, och de gåvor han har, aldrig fick blomma ut på grund av att han sårades så djupt i sin själ under åren i Livets Ord. I flera år har han gått till psykolog för att få hjälp med att hantera känslor och tankar efter det han beskriver som ’psykisk våld’.

Han hade läst intervjun med mig i UNT och tyckte rubriken var en helt korrekt beskrivning av det som hände många av oss, för det var just andliga våldtäkter många utsattes för. Han säger vidare att han är trött på alla som säger att man måste förlåta och det han kallar en ’förlåtelseteologi’, att man ska vara som Jesus som förlät sina fiender. Om man inte har förmågan att förlåta dessa som kränkt så många, stämplas man snabbt som besviken och bitter och kan skylla sig själv för att man mår dåligt. Det är ungefär kontentan av vissa människors resonemang, men är det inte märkligt att det nästan alltid är offret som ska förlåta övergriparna medan övergriparna går fria och hyllas som hjältar istället? Hur många kräver att en flicka som utsatts för en fysisk våldtäkt ska gå till gärningsmannen och säga att hon förlåter honom? Troligen bara de mest extrema.

Nu är det givetvis så att man slutligen hoppas komma till en punkt att man kan förlåta, men andra ska inte bestämma att någon ska förlåta sin övergripare om inte personen ifråga nått en sådan mogenhet i processen att man klarar av att göra det. En stor och väsentlig del av problemet är att de övergrepp som skedde inte var enstaka misstag. Det var ett repeterande och systematiskt mönster i en kultur där det som finns nämnt i denna artikel var en del av det acceptabla och normativa så som jag ser det.

Min vän avslutade vårt samtal med att säga att det är dags att ta bladet från munnen och börja berätta, och att han vill bli lyssnad på. Det var inte ok det som hände med honom och många andra på Livets Ord. De gick över människors gränser, och det är allt för många som håller tyst och bär sitt bagage år efter år. Han sa att ”det här är min sanning och så här har jag upplevt det och så här har jag det idag! Det handlar om att sätta ett värde på sig själv, känna efter vad som har hänt och få ut det!

Jag håller med och gråter i mitt hjärta. Det var inte ok och kommer heller aldrig vara ok att kränka människor. Oavsett hur mycket man sopar det under mattan och lyfter fram en glorifierad bild av Livets Ord, så finns den negativa historien kvar. En historia där maktmissbruk, kontroll, kränkningar, angiveri och förstörda liv är den del av de sidor som inte finns med i jubileumsböckerna. Att de inte finns med där betyder inte att det inte har hänt, och jag tror historien hinner ifatt de högmodiga.

Därmed inte sagt att det finns positiva element i Livets Ord såsom deras sociala arbete, men det är inte vad denna artikel handlar om.

Här kommer en annan historia från en av mina vänner från tiden i Livets Ord, och som visar hur det var att gå på Livets Ords skola, och hur församlingen gick hand i han med skolan i att trycka ned människor. Nåd har varit ett främmande ord på Livets Ord tyvärr.

Man var tidigt stämplad som upprorisk, oren, eller en gammal favorit; man var full av gyckel! När jag var 14 år sa studierektorn till mig att jag var som en rutten sjö med inget utlopp, bara ett inlopp. Eftersom jag inte var ute och knackade dörr och vittnade! ”Som en försurad sjö”. Kommer ihåg att det gjorde ont att höra.Så klart att man blir skärrad! Allvarligt, just studierektorn; han var en av de värsta! Han var en arrogant översittare. Kallade mig tidigt för ögontjänare och tryckte ner mig i skosulorna. Jag blev avstängd 2 veckor i gymnasiet, för att jag varit ”så redlöst berusad att jag inte kunde gå”! Detta hade en spion sagt till honom! Sanningen är att när vi tältade med ”Berta” och hennes kompis, så drack de sin sprit och jag tog EN klunk av en öl! En klunk! Jag sa detta, men fick till svar att; ”det är lika stor synd det!” Suck. Jag blev utkastad ur skolan och församlingen när de skulle statuera ett exempel, och behandlingen av mig under den tiden var tragisk. När jag upprepade nätter hört min mor gråta sig till sömns, så gjorde jag som pastorerna sa till mig. Jag sökte upp Ulf, Stefan och studierektorn, sade förlåt och sa att det inte skulle hända igen o.s.v.

Studierektorn hade lovat att det var enda sättet för mig att komma tillbaka och ta examen. Fast fick jag komma tillbaka efter detta? Fick jag nåd när JAG sträckte ut min hand? Nej, de trampade på mig och min familj, sket i allt vad jag sa, för de hade redan bestämt sig! Jag ansågs väl som förlorad, fullpackad med demoner!!! Sunt att växa upp så…

Ja, som du säger, man kan räkna upp hur mycket som helst!!! Det känns faktiskt skönt att skriva av sig sådant här. Jag går nästan aldrig och tänker på det, men ibland så kommer man ihåg hur kontrollerad man var. Jag är ändå stolt över att jag inte lät mig knäckas. För det var en sån miljö; ”Kom som du är, men bli som oss. ANNARS…annars spyr Gud ut dej ur sin mun!” Sinnessjukt…

Alla i skolan hade ju skrivit ett kontrakt att vi skulle avhålla oss från tobak, alkohol och sex. Detta var ju ett solklart kontraktsbrott! Jag som trodde att det fanns förlåtelse för alla. Nej, jag skulle straffas! Tiden som följde var ingen lätt tid. Fast det gjorde mig bara starkare, och mer självständig som person. Idag tål jag inte att folk försöker säga åt mej hur jag ska leva mitt liv. Jag har blivit tillräckligt styrd och kontrollerad. Trots all skit så har jag aldrig blivit bitter på Gud, bara så otroligt kränkt av dessa människor med ”makt.”

"Fader förlåt dem, de vet inte vad de gör." Foto: Andréas Glandberger

”Fader förlåt dem, de vet inte vad de gör.”
Foto: Andréas Glandberger

Nu är det dags att ta nya steg, för Livets Ord kommer troligen aldrig att be om förlåtelse till alla människor de lämnat sönderslagna i rännstenen. Man vill inte helt enkelt. Jag varken förväntar eller kräver det heller, men vaknar de mot förmodan upp och en sann och äkta omvändelse sker, ska jag vara den första som välkomnar det.

Jag fick ett mejl idag från en tidigare medlem och tillika tidigare elev på Livets Ords Kristna Skola som jag tycker var glädjande. Vi är inte en ”handfull kritiker” som farit illa på Livets Ord, utan det är många. Jag ser positivt på framtiden med tanke på processen vidare för de som farit illa i Livets Ord, och på sikt ska jag berätta varför. Personen i fråga skrev i alla fall bland annat följande:

Lycka till med det du gör! Det är otroligt viktigt! Vi är många som farit illa och vi står bakom dig!”

Har du farit illa under tiden i Livets Ord är du välkommen att ta kontakt med undertecknad eller John Nilsson. Mig når du på andyglandy[at] gmail.com

 

Länkar

Intervjun med mig i UNT läser du här.

På uppdrag från Gud

Livets Ord fyller 30 år

”Ledningen lever i lyx”

24UNT Livets Ord 30

Carl-Henric Jaktlund: Det som ligger kvar flyter upp

=>

Ämne: Ledarskap, Mediekritik, NYHETER, OPINION & DEBATT, Personligt

Nyckelord: , , , , , , ,

 • ”Därför skall allt vad ni har sagt i mörkret höras i ljuset, och vad ni har viskat i örat inne i kammaren skall ropas ut på taken” Luk.12:3
  Står mållös inför vittnesbörden.

 • PåKlippan

  Varför så svårt att be om förlåt?

  1/ Jag hävdar att man inte ”kan” be om förlåt av det enkla
  skälet att det skulle tvinga ledningen att tillstå att man inte alls varit helt ”gudaledda”. Vad vi (tveksamma) än pekade på av elakheter och inkonsekvenser viftades det bort av majoriteten av rättrogna lo-are. Du kan inte vara lojal lo-are utan att erkänna allt vad Ulf gör och påstår. Undantaget är naturligtvis trivialia som vilket fotbollslag han hejar på.
  Hur skulle man kunna backa, om man hela tiden blandat in ord
  som G-d har sagt, G-d har visat mig, G-d låg över mig osv. Detta är vanvördigt och missbruk av den levande Guden´s auktoritet och integritet.
  Ulf har under senare tid erkänt i predikan att han när han ibland
  sagt att DHA sade detta eller detta, så kan det i verkligheten ha varit hustrun Birgitta, som sagt det. Vad Birgitta sagt har tolkats av Ulf som ett andens tilltal, och sen fått den förstärkning och styrande kommando som de oskyldiga lo-arna hittills gått på.

  2/ Allt detta har möjliggjort det ideologiska avfall som vi
  i dag ser på LO. Ulf bevisade bl a i boken ”Doktriner” att katolsk lära inte kan förenas med evangelisk bibeltro. Idag sväljer lo-aren att Ulf ljuger och säger att det rör sig om samma tro! Katolsk kyrkan å sin sida avvisar en sån tanke med kraft. Katolska katekesen ger tydliga svar på detta.
  Hur kan Ulf dra sin flock åt detta hållet? Jo, genom att de
  tidigare ”insett” att han är det utvalda redskapet, aposteln som leder sitt folk RÄTT??!! Fråga inte, bara lyd, lyd, lyd.

  Livet kanske blir lite mera ensamt om man låter hjärnan och ärligheten föra till friheten från Ulf, men till Kristus.

 • Det är jätteviktigt att såna här vittnesbörd kommer fram. Jag har själv hört så många berätta liknande saker, som gråtit och även i hopplöshet varit på väg att ge upp (om allt). Om det verkligen inte har nått den större populationen att det är på detta sätt måste detta fram och ut ännu mer.

 • Anders G

  Andy (jag svarar John, då min telefon inte går att skriva direkt).

  Jag blir upprörd över din berättelse och ser det som ett subjektivt gudsbevis att då ändå är kristen idag. Du är stark. Och jag kan mkt väl förstå vad du gått igenom (själv uppväxt i liknande miljö och med 10 år i kristen skola).

  Tack för att du vågar berätta. Och din distans o avsaknad av bitterhet; tyder på mognad.

  Allt gott

 • Anders G

  Katolikaversion igen.

  Att ni orkar. Inte ett ord nämns om Kyrkan; men du går igång ändå…

  Pinsamt

 • Berndt Isaksson

  Ju, mer man läser artiklar och vittnesbörd som det här ovan, ju tydligare framträder bilden att det ofta har varit underhuggarna, dvs ungdoms- och distriktspastorerna (tror de kallas så?) som gjort sig skyldiga till de andliga och själsliga övertrampen där människor farit illa, ibland för resten av livet.

  Berndt

 • SefastTronde

  Till Andreas och John:

  Era berättelser är trovärdiga och skakande.

  Ni har en viktig uppgift som inte är lätt. Se till att sköta den under ständig bön till Gud, och pröva er själva för vart steg. Det är så lätt att handla tanklöst och i orättfärdigt självsvåld när man själv är så personligt djupt och känslomässigt involverade som ni är.

  Jag önskar er all välsignelse och Guds ledning i ert arbete för upprättelse för er själva och alla dem som ni företräder. Helt viss om att det är många som beder för er i detta.

  MVH / Sefast Tronde

 • ps23enkristen

  Bra kämpat Andy…Gud välsigne dig och med Guds eviga frid med Gud ,och för allt!!! Ronny

 • PåKlippan

  Jag har inte uttryckt aversion. Ulf och jag hade tidigare samsyn. Evangelisk tro och katolsk tro är väsensskilda. Katolsk tro upplevs av många, dryga miljarden, som rätt.

  Jag följer Ulf´s tidigare analys i ”Doktriner” där han visar att evangelikaler har en helt annan soteriologi mm. Varför ta på läppen, du är ju så glad för Rkk jag unnar dig all lycka trots avståndet till NT. Men traditionen och läroämbetet är vägledande i ditt perspektiv.
  Du är glad och nöjd och jag är glad att få klamra mig fast vid NT tillsammans med andra heretiker.

 • Karin

  ”Att berätta är en sorts plikt. Ett sätt att hedra och att sörja och att minnas. Föra minnets kamp mot glömskan”

  Tack för att ni berättar!

 • Anders G

  Jojo

  Du, NT o Luther…

  Vem skrev NT? Melanchton?

  Nu är du bra ”off topic”. Jag är glad i Kyrkans fullhet, som innefattar alt det goda i protestantismen. Kyrkan är inget annat än den tro som finns i samfunden o föreningarna ni tillhör. Den är bara mer och helare och sammanhängande.

  Lev gott. Sök Gud i allt.

 • Micael Östlund

  Starkt att dela detta Andy! God bless!

 • disqus_wtAiYWYZg4

  ”Vem skrev NT?”

  Ja inte var det påven.

 • mannnen

  Jag tycker ändå det är lite typiskt svenskt att anse sej ha fått ”hela sitt liv förstört” pga ett gäng fyrkantiga uppläxningar från en frustrerad kämpande rektor på högstadiet.

  Jag tror man klarar såna här utpekningar mycket bättre i andra länder. Där endel nog gärna skulle vilja byta sin tuffa uppväxt mot några år på livets ords grundskola.

  Men jag håller självklart med om att det inte låter bra det ni beskriver. Och en försoningsorganisation som du föreslog på livets ord där folk som blivit sårade får tillfälle att få upprättelse låter alltid bra.

 • sungaMagnus

  Andy! Gå in och läs Anders Gerdmars senaste blogg. Dr Gerdmar har skivit ett brev till UNT och sagt upp sin prenumeration på tidningen ifråga pga rubriken ”Andlig våldtäkt”..

 • Hej alla!
  Jag har varit på ett möte på Livets Ord ikväll och måste erkänna att jag är för trött just nu till att svara på kommentarer. Ber om att få återkomma i morgon. Tacksam för att de som kommenterar håller en respektfull ton beträffande både ämnet och oliksinnade kommentatorer.

  Kärlek, sanning & respekt!

 • ps23enkristen

  Jag måste få säga en sak, eftersom jag har ju utalat mig något om Livets Ord och trosrörelsen under årens lop offentlig, på olika bloggar,( och om en del personlig, vilket jag inte gör så mycket mer), men jag ett ansvar i detta jag med …

  Och kämpat med tankar kring detta om tron och livet , sen jag var med i livets Ord på 80-90 talet som nyfrälst då ,och nu har jag varit frälst sen 1986 i över 27 år…Och de första åren som nyfrälst och med i Livets Ord, har varit bland det bästa åren av mitt liv. Jag är för övrigt 54 år nu …

  Och jag har tänkt mycket på vad som är tron på Gud med sin praktiska tillämpning efter bibeln Ordet ,och missar man gjort, och frestelser och prövningar med sina skäl och följder om tron och annat… Och om vad som varit och är, och kan bli…Och inom de olika kristna leden och i Livets Ord och trosrörelsen och för övrigt Pingströrelsen som jag tillhör numera…

  Och jag vet inte riktigt hur vi ska hitta vägen till Gud och våra medmänniskor och varandra och vänner och fiender ibland oss och till oss själva, och sanningen och livet och för våra privata relationer och tron på Gud…Och för att det ska bli bra och man nöjd med Guds vilja , och såren bli läckta och vi kunna förlåta och älska och börja om igen och igen under livet, och få en chans till det med, och bli trygga och lykliga med Gud…Och sen när livet är slut komma till himlen och leva i frid med Gud för evigt …Men jag tror Gud vill det och kan det ,och trots och genom allt som är, och varit och kommer…Och för att störst av allt är Kärleken och Gud är kärleken som aldrig förgår…

  Och för att han är den samme i både glädje och sorg, och även alltröst Gud …Som förmår att nå oss och trösta och gör allt väl som han vill när vi är redo …Han vill det och han förmår det, allt vet han, och allt förmår han ,som han lovar i bibeln…Och det handlar inte om någon Quick fix alltid …Utan allt har sin tid, både att älska och hata och förlåta och börja om…Och det är inte alltid bara att börja om, och allt blir som för ,och innan en prövning, och miss, utan man får ta nya tag och göra nya försök …

  Men hans nåd är oss mer än nog för det som hänt, och en fortsättning som Gud vill…Och för liv och kallelse som Gud vill…För var och en och varje mänskligt sammanhang och kristet sammanhang och Land och projekt …Och somligt ska man nog lägga ner på lämpligt vis , för att nytt ska kunna komma…

  Bön och eget tänkande, och att inte förakta profetiskt tal, men pröva allt, och behålla vad gott är 1 tess 5:19-21 Har hjälpt mig ur djup nöd och lidande och svår fruktan och skuld och syndanöd…

  Och framför allt Jesus Kärlek till Gud och min nästa och vän och fiende och mig och livet. Och tron på Gud och Ordet mitt i min och andras bristfällighet och lycka och olycka…

  Och att ärlighet varar längst…Ungefär som Jesus sa i Jhon 8:31 Sanningen ska gör er fri….Och sanningen är en person som är sanningen om Gud och livet och Guds Ord och Guds församling och om allt…

  Så sanningen är vår bästa vän …Och han kan vara både barmhärtig och sträng…Och är med alla och vår vän och fiende och oss…Och honom dikterar man inte villkoren för …För han är Gud och Jesus och Ordet och gör bara som han vill efter Ordet bibeln…Och som lovat det troende på honom att ge oss en annan hjälpare som ska hjälpa oss fram till hela sanningen om allt den Helige Ande …Men han är också försoningen med Gud och med vår nästa ,och vän och anhörig, och fiende ibland dem med, och ibland är den fienden vi själva …Till Gud eller nån eller oss själv eller nåt med livet och tron på Gud ,och församling från Gud , och om Andens enhet också…Och även bland ledarskapet inom kristenheten…

  Men vi kan i tron vända om till Gud och Guds nåd och frälsning och vilja och om allt…Och som Jesus be till Fadern på Korset: Be : Fader förlåt dem (och oss ) de (och vi) vet inte vad dom gör… Och så få frid med Gud ända in i döden och för tid evigt med Gud …

  Det har hjälpt mig och kommer att Hjälp också er och Livets Ord och alla…Och om vi tillsammans med det bättrar oss, så kan livet bli väl och uthärdligt där det är möjligt med, tror jag…Och mycket förmår en rättfärdig människas bön som bedes med kraft…Och skriften säger kärleken gör inget ont mot sin nästa…Så det är måttet för tron på Gud och livet och en Guds församling och omvärlden…Att lära oss följa i mästarens fotspår .Jesus vår Herre för Guds skull och till Guds ära…

  Nåden och sanningen och kärleken och Guds kraft och vilja och vishet för korset och uppståndelsen skull till evigt liv med Gud igen, är måttet blott efter Ordet bibeln ..För livet, och Jesus Herren Gud, är vår nästas och anhörige och vän och fiendes och oss och livets …Och en Guds församling och Herrens tjänares och Andens enhet allt…Ja allt för Gud och dig och alla och mig och allt …

  Som också gör ondskan själv Satan och hans änglar på skam inför oss alla människor med …För skuldbrevet som anklagade oss sitter fastnaglat på Korset…Och högmodet som går före fall med i utbyte mot ödmjukheten från Gud som går före ära med…

  Så vi kan vända om till Gud och bli förlåtna och förlåta nästan och vän och fiende och oss själva ,och med allt till Gud …Och få nåd och försoning med Kristus med Gud, och med alla, och oss själva .Och med Gud om livet med frälsningen och tron på Gud och Ordet om allt, och det som är en Guds församling och en Herrens tjänare och en kristen…Och om det är så eller ej …Och om det inte är så vad vi gör då…Och om vi inte är att vi kan få nåd att bli en kristen och finna en passande församling och även i frågan om Andens enhet och tron överhuvudtaget…

  Och om vi inte är en Herrens tjänare vända om till Gud, och trädda tillbacka från Herrens tjänst, och ge plats för de som är det och blir kallad av Gud till det…För Gud och församlingen och omvärldens bästa och vårt som Gud vill…Och det kommer att göra oss fria med som Gud vill…Och om Gud behöver oss som sin tjänare under framtiden…Ge oss utrymme att lära känna Gud Ordet bättre och Guds vilja och mogna…Och även bli rustade och redo för Herrens tjänst och rätt kall och liv…Och när det får för oss ske till sist då blir vi verkligt nöjd och tacksam och förkrossade över Guds storhet nåd och sanning genom Ordet och kärlek till alla och vän och fiende och oss och livet…Och Guds fullkomliga rättfärdighet och försonning med sig själv i Kristus så att han inte tillräknar vår nästa och vän och fiende och oss våra missgärningar därför … För att han älskar dem alla och oss och livet…Och när han får uppenbara sin nåd och sanning och ge oss och syndernas förlåtelse som ska predikas för alla folk… Då får vi frid med Gud och blir mottaglig för Herrens välsignelse och nåd och sanning och goda vilja och nya möjligheter ,och om allt, och alla, och oss själva och vårt liv ,och liv och livet som Gud vill…Och får tron på honom och då blir Gud vårt allt, och vår trygghet räddning/frälsning och lycka som han vill och för allt och hela livet…Och för tid och evighet, tror jag…Gud välsigne er och Guds eviga frid för allt…Förlåt att jag tog upp lite plats ,men detta är verkligen viktigt och för mig…Och behöver grundligt och noggrant genomgås tycker jag…Och , 1pet 5:7 Kasta alla bekymmer på Gud för han har omsorg om eder…Mamma brukar säga så och tilläga lämna allt till Gud…

  Och det hjälper faktiskt upplever jag…Men allt har sin tid, ja både älska och hata och sörja och försonas och få modet tillbacka och friden och bli mottaglig för och att vilja …Och kasta bort stenar och samla ihop stenar med…Men genom tid är det möjligt med Gud och Ordet tror jag…Och det bästa har vi kvar Himlen och ligger framför med Gud …Så det bästa har vi kvar om vi vill och när vi är redo…Rom 15 Hoppets Gud uppfylle eder med all glädje genom den Helige Ande genom tron…

  Gud förmår och vill och trösta och hjälpa oss genom allt.. Och tills vi kan ta emot hans allmänna och särskilda nåd och personliga …Sån är min tro och erfarenhet…Och Gud vet hur han ska hjälpa dig med och skyldig och oskyldig med…Ronny och löftet Herren frälste mig med …Jhon 14:6 Mackten och äran tillhör Gud och Lammet inför Hans tron… 1kor 13 Kärleken förgår aldrig

 • sungaMagnus

  Gick LOKS på slutet av 80-talet och kan intyga för egen del att en person i min klass (som var lite frispråkigare än de övriga eleverna) ofta kallades till enskilt samtal med ungdomspastorn ibland även under lektionstid. Vad som sades vid dessa möten vet jag ej. Jag minns det dock som besynnerligt att denne hämtades mitt under rådande lektion.

  Denne person blev också vid en SO lektion beskylld för att ha en gyckelande (eftersom denne fällde en skämtsam kommentar vid ett fel tillfälle). Jag minns att jag reflekterade över att denne ur LOKS synvinkel stökige person, knappast skulle ha varit något problem i den kommunala skolan som jag själv vuxit upp inom.

  Andy jag hoppas att du har kommit i kontakt med den person jag åsyftar emedan denne gick en klass under dig och hade ett rykte om sig att vara ”världslig”.. Denne har säkert många berättelser att dela med sig..

 • Ett gäng fyrkantiga uppläxningar? Att lura en tonåring att den är full med demoner inom ett paradigm där man som tonåring fått lära sig att detta skulle kunna vara en realitet är ett extremt grovt övergrepp. Det är inte många som reser sig ifrån sånt inte. Är inte detta självklart? Hur kan detta inte vara självklart?

 • ps23enkristen

  Ordet Herren gav mig tron på Honom med och frälst mig med var alltså Jhon 14:6…

  Och inte den lovprisning efter bibeln som kommer sen…Skriver detta för att det inte ska bli några missförstånd…

  Och Jhon 14:6 är följande :Jesus sade följande till honom: Jag är vägen sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig. Frid alla…Ronny

 • disqus_wtAiYWYZg4

  Finns väl andra bra samlingar.. Har de synagoga i Uppsala?

 • Anders G

  Jo ett evangelium o 2 brev (troligen).

 • Pingback: Livets Ord – Andlig våldtäkt & En ledning i lyx | Vakna Sverige()

 • mannnen

  Jo jag vågar påstå att det är många som reser sej från sånt.
  Inom det paradigmet letade man demoner överallt.
  Jag förstår inte hur du kan säga att det inte är många som reser sej efter att någon trott att dom är attackerade av en demon.
  På bibelns tid talade man mycket mer öppet om demoner. Här i sverige ser man det mest i skräckfilmer. inte konstigt att man får en felaktig bild av det då.

 • Jag sa inte ”attackerad av en demon”, eller hur? Jag sa ”lurar (övertygar) en tonåring att den är FULL med demoner”.
  Jag vill minnas att man i genomsnitt reser sig ifrån en våldtäkt av normalgraden efter sex år. Upprepade övergrepp däremot, reser man sig ofta inte ifrån helt. Känsligast är man när man är ung tonåring eller barn.
  Jag jämställer allvarlighetsgraden mellan vissa andliga övergrepp och våldtäkt utifrån mina erfarenheter av att ha hjälpt många avhoppare såväl som kvinnor som utsatts för sexualiserat våld.

  Exemplet ”full med demoner” kan kompletteras med maktövergrepp, stämplingar inför gruppen etc, och tillsammans formar de en så giftig miljö att åtminstone barn och tonåringar där kan få själsliga missbildningar, för att använda en bild.

 • Håkan nilsson

  Hej Andréas. Det borde du ha vetat att man blir trött när man går till LO. För övrigt är det ett viktigt städarbete du och J Nilsson gör. Gud välsigne er. Håkan

 • Johan

  Är det någon mer än jag som tycker att det är bedrövligt, att det har gått så långt att detta nu avhandlas i den sekulära pressen?
  Blir jag stenad nu för att jag skriver så här?
  Jag anser mig inte kunna reda ut vem som bär ansvaret för att det gått så långt. Inte heller kan jag avgöra om det ändå är Guds vilja, att det nu sker så, eller inte.

  Hoppas ändå att det kommer något gott ur det till slut.

  Ty ”Vi vet att för dem som älskar Gud samverkar allt till det bästa”. (Rom 8:28).

 • ludvig

  Detta har avhandlats i sekulär press i snart trettio års tid.

 • ludvig

  Åkte på språkresa tillsammans med årskurs nio från LOKS hösten 1998 och förundrades då över hur ’världsliga’ en del ungdomar var. Jag som vuxit upp inom svensk pingströrelse var oerhört gammalmodig jämfört med en del andra.

 • Johan

  Har det skrivits om och intervjuvats, människor som anser sig ha blivit utsatta för ”andlig våldtäkt” i 30 år?

 • Tore Danielsen

  Denne artikkelen er godt skrevet – og den er
  sterk kost! Rystende å lese om hvordan mange tenåringer, i en av livets viktigste faser, har blitt behandlet av forkynnere som mange
  kjenner.

 • sungaMagnus

  Din iakttagelse är korrekt. Du skulle nog bli ännu mer förvånad om du såg dagens nior på LOKS. På 80-talet var dock disciplinen och rättningen total och många ungdomar försökte leva så andligt som man upplevde att det förväntades av dem. Dessa krav på ungdomarna har dock med åren tonats ned; pga att många ungdomar vid vuxen ålder lämnade rörelsen..

  En annan orsak till världsligheten bland LO elever är att församlingen står handfallen inför medias påverkan på ungdomarna. Detta problem delas inte bara av LO utan av de flesta församlingar som har kristna friskolor.

  mvh Magnus

 • ludvig

  Sektfasoner och avhoppare har det skrivits om väldigt länge. Med tanke på att jag personligen inte är många månader äldre än livo U-a så har jag av förklarliga skäl inga egna minnen riktigt så långt tillbaka.

 • Ludvig

  Är det inte föräldrarna som bör ha huvudansvaret för barnens fostran?

  Gissar att den ”karismaniska” stilen som är förhärskande i många församlingar inbjuder till en förstärkt mediepåverkan på både stora och små.

 • Tore Danielsen

  Kanskje en unnskyldning fra Ulf Ekman og de involverte pastorene til tidligere medlemmer på Livets Ord som kjenner seg såret, skadede og utstøtte hadde vært en fin gest i jubileumsåret? Jeg tenker at det er bedre å be om tilgivelse en gang for mye, enn en gang for lite. Om man er ydmyk, fri og generøs koster det lite å be om unnskyldning, eller hur?

 • Ulrika Oskarsson

  Mannen,

  Hur kan du bagatellisera det som skett? Att man skulle spy upp demoner i hinkar, att bli kallad till ledare för att man hade kritikerdemoner, onanidemoner eller gycklardemoner eller vad det vara må, det sätter sina spår. Mitt hjärta går ut till alla dessa stackars människor som än idag förstås lider av dessa övergrepp!

  Jag som förälder blev upprörd över en betydligt mindre föreseelse. Att skolan så sent som år 2010 försökte få min son att lova att han inte skulle bli tillsammans med någon innan han var 18,. Det blev liv i luckan kan jag säga, det är sannerligen inte skolan som ska bestämma när min son ska eller inte ska bli tillsammans med någon. Jag skällde ut dem efter noter, allt från läraren upp till rektorn. håll er till ert statiliga uppdrag att undervisa eleverna utifrån läroplanen men lämna eventuella relationer till vårdnadshavarna där det hör hemma.

 • Ulrika Oskarsson

  När jag jobbade på Kristallen som ligger granne med Livets Ord såg jag många livetsordstonåringar som stod och tjuvrökte bakom Kristallen på rasterna.

  Oj oj oj om det varit på 80-talet. Då hade de blivit inkallade för att ha ”rökdemoner” i sig. 🙂

 • mannnen

  Ullrika
  Jag bagateliserar inte. Då läste du inte vad jag skrev till Andy, att jag tyckte det lät som en bra ide med en försoningsorganistion på LO för dom som blivit sårade.

  Men, att hävda att det rör sej om medveten våldtäkt så grov att man troligen aldrig kan resa sej från den är något helt annat.
  Jag vågar hävda att uppsåtet inte varit våld utan uppfostran.
  Våldtäktsanklagelserna kan däremot såra medlemmar som nu kanske blir stämplade för att sympatisera med våldtäcksmän. Inte så bra i så fall! Men jag tror dom klarar sej, dom har varit med förr..

 • mannnen

  Jag tror inte på att dom har försökt ”lura” tonåringar att dom varit besatta av demoner.
  Jag tror inte att motivet varit våld utan istället uppfostran, även om man har sagt saker som inte varit bra som har sårat.

 • YOTHI_TARZAN

  Det vilar något sjukt över Uppsala
  Här kan 30 000 samlas för en hasch-reggie-festival
  Här super ungdomen
  som as på Valborg
  Här bor massor av kommunister
  Här finns Livets Ord som söker demoner i sina medmänniskor istället för att driva ut de onda andarna i sina pastorer.
  Här dyrkar Livets Ord sionizmen …………

 • Ulrika Oskarsson

  Jag vet precis hur det är att bli anklagad för både det ena och det andra för att man är med i Livets Ord. Var själv med i 16 år ju.

  Tyvärr är det så att många inte verkar förstå att de som utsatts för grova andliga övergrepp bär på så mycket att det ÄR att likna med våldtäkt. Man önskar ju att Livets Ord kunnat be om förlåtelse och ta kontakt med de som de sårat för länge sedan. Säger man ”bara” att människor blivit sårade är så många livetsordare snabba att släta över, bortförklara och säga saker om folk som är bittra eller hade psykiska problem redan innan de blev medlemmar i livets ord.

 • mannnen

  Vi har helt enkelt olika uppfattningar där.
  Jag skulle aldrig kunna tro att pastorer och lärare medvetet har våldtagit medlemmar andligt på Livets ord.
  Jag tror inte uppsåtet varit våld utan istället uppfostran.

 • Micael Gustavsson

  Fast det är väl inte uppsåtet som avgör, utan vad som hände. Vid vanliga sexuella våldtäkter, så avser ju inte heller förövaren att det var våldtäkt.

 • Jag kanske uttryckte mig dåligt. När jag sa att de lurat tonåringar att de var fyllda av demoner tror jag i och för sig att de själva levde i uppfattningen att många ungdomar var fyllda av demoner på riktigt. Men jag tycker att du är för välvilligt godtrogen när du är så övertygad om att kränkningar inte skett med avsikt. Jag har sett och hört för mycket för att kunna dra andra slutsatser än att syftet varit att kränka och tysta människor. Jag utgår ifrån att någon slags omdöme ändå funnits hos Livets Ords ledare, och där det finns omdöme finns avsikt när omdömet missbrukas.

 • John Och Ulrika verkar vara irriterade på att Inte Mannen vill tro på ledarnas (lärare?) onda uppsåt och medvetna kränkningar.

  Jag vet inte vad som försegick på kristna skolan då för runt 25 år sedan. (Hade kanske inte varit bästa stället för mig som rebellisk tonåring. Antagligen hade jag stuckit med buller och bång. Men det gjorde jag ändå. Hoppade av gymnasiet och meddelade att jag hade så mycket att lära om livet, så jag hade inte tid att gå i skolan 🙂 Men jag vill påstå att jag hade mera inblick i vad som skedde under Sam Whaley tiden när John var i början av tonåren (har jag förstått) och Ulrika bara hört rykten om. Jag var med då tills Ulf Ekman satte stopp för det efter deras sista besök hösten -89. Pastor Ulf kanske hade kunnat ta avstånd från överdrifterna ännu klarare.Fastän han hade tillrättavisande undervisning om befrielse både i församlingen och bibelskolan, direkt efter Sam Whaleys sista besök. Men jag har respekt för Ulfs vana att inte svartmåla enskillda predikanter. Speciellt som Sam Whaley betytt mycket för Livets Ord innan med undervisning om rättfärdighet och bön.

  John får det att låta som han talar för alla oss som var med då. Själv blev jag befiad från ett påtagligt betryck över mitt sinne, som följd av att ha varit involverad i det ockulta (österländs meditation etc) Detta bara gnm bön och utan behov av de vita hinkarna. De vita hinkarna började man använda efter att folk spytt på mattan under befrielse. Ett rätt vanligt fenomen vid befrielse har jag förstått och även sett. Jag försvara inte användatet av hinkarna, men det låter lite lustigare än det var, efter att ha malts i över 20 år om dessa hinkar som om vi befalldes att spy i. Under tre höstseminarier, det sista för 24 år sedan i höst med Sam Whaley.

  Övertramp har säkert begåtts av nitiska ledare som var ute för att hjälpa. Som inte förstod bättre.

  Men jag är lite förvånad över den, vad ska vi kalla det, religiösa vreden. Sverige verkar inte må bra, och det beror alltid på vad andra gjort mot mig. Om inte annat så beror det på Ulf Ekman. Och man drar sig inte för offer- och idiotförklara en hel församling inför grannar och arbetskamrater i Uppsala (och övriga landet) för att frivilligt eller ofrivilligt vara med där de utsätts för ”andlig våldtäkt”. Skrapar man bakom orden, så kan jag inte se något ädelt syfte.

  Men som mannen säger, har vi varit med förr. Det som är fött av Gud övervinner världen, trots att både hög och låg har har profeterat Livets Ords undergång i nu trettio år

 • Micael Gustavsson

  Inget ädelt syfte? Oberoende av vad som är sant, så tycket jag att det är uppenbart att John agerar med en avsikt att hjälpa och upprätta människor. Jag saknar själv helt personlig erfarenhet av trosrörelsen ( ok, 2 tillfällen har jag av nyfikenhet gått på trosrörelse gudstjänst), så det kan vara svårt att veta vad som är sant. Men jag tycker att det är uppenbart att det finns en likhet med något jag har lite erfarenhet av, nämligen barn med frånskilda föräldrar. Barn som minns föräldrars skilsmässa kan känna att de önskar att föräldrarna kunde säga förlåt utan att hela tiden försvara sig, även om det kan ha funnits goda skäl till föräldrarnas handlande.

 • Fd Livets Ord-medlem

  Många ord men ihåligt försvar för Ulf Ekman och hans hantering av demonologi och praxis i slutet av 80-talet och senare. De som direkt till Ulf sade ifrån blev antingen uteslutna (jfr Berndtssons) eller fick höra aggressivt från talarstolen ”att detta är vad den helige Ande säger till församlingen och om du inte tror på det så är det bättre att du lämnar församlingen”! Ulfs påstådda avståndstagande från denna typ av demonologi i Göran Skyttes tv-program var så luddigt och manipulativt att de som visste hur det förhöll sig ville spy. Ditt försvar av Ulf Ekman och därmed indirekta försvar för alla övergrepp av olika slag gör många spyfärdiga.

 • Berndt Isaksson

  Andréas Glandberger skriver: ” Jag skulle kunna berätta mycket mer om vad som hänt, men då måste jag
  vara väldigt personlig, och jag sparar det till boken som kommer på
  sikt.” SLUT CITAT

  Tror en sådan bok skulle kunna bli många till hjälp för att kunna få ord på det de också gått igenom. Ofta finns det en viktig bit till upprättelse och helande i att förstå att det är fler som gått igenom samma sak.

  Berndt

 • Berndt Isaksson

  Andréas Glandberger skriver:

  ”Lyft fram de olika pastorernas resor runt omkring hela världen, visa häftiga videopresentationer så att alla ska förstå hur lyckligt lottade de är som får vara en del av något så fantastiskt, och framförallt att de får vara med och ge pengar till detta. För de insamlade pengarna går ju till mission och Guds verk, eller? Inte till att finansiera höga pastorslöner, firmabilar, lyxresor och liknande? Jag välkomnar en grundlig granskning av Livets Ord ekonomi och vad de insamlade pengarna verkligen gått till. Vilka ekonomiska förmåner har egentligen pastorer inom Livets Ord, och tål det dagens ljus?” SLUT CITAT

  De amerikanska framgångsteologerna har ju ofta levt i en helt otrolig lyx. I jämförelse så skulle jag tro att pastorer inom trosrörelsen, och Livets Ord, levt ett betydligt mindre luxuöst liv. Åtminstone har ju kritiken genom åren främst handlat om förkunnelsen och teologin och ledarskapsstilen.

  Berndt

 • disqus_wtAiYWYZg4

  Ekman hade sitt privata jetplan och sånt en tid.. men i jämförelse med Ekmans idol nr 1 – Benny Hinn – har nog svenska framgångsteologer levt relativt spartanskt.

 • disqus_wtAiYWYZg4

  När han (Benny Hinna alltså, inte Ekman) skulle träffa sin älskarinna, ”pastor” Paula White, i Rom tog de varsitt jetplan dit… som ett exempel.

 • Håkan nilsson

  Det är uppenbart att de så viktiga tjänsterna herdens och profetens inte finns verksam på Livets ord. Då borde ledningen vara tacksam för att Andreas och John ger dem profetiskt ljus och de borde ödmjuka sig och ta emot denna frälsarkrans. De handlar ju inte bara om dem som farit illa på Lo. Ledningen på LO är faktiskt i större fara en de som farit illa där.

 • Antonia

  Att hoppas på att LO nu skulle krypa till korset, är nog att hoppas på för mycket!

  Det som först måste till i s f, tror, jag är ett fullständigt avståndstagande från den falska lära/läror, som under årtionden förkunnats av LO. Det är ju ’dessa’ som orsakat hybris inom ledarskapet. Man är ju ’nästan gudar ’ och har då följaktligen den självklara rätten, att kuva, och härska över sina undersåtar.

  Ser man inte vilken frukt JDS -läran avgett, så är det nog svårt att omvända sig. Skulle man börja lyssna till de sargade fåren och be dem om förlåtelse, måste man samtidigt medge att man INTE varit herdar efter Guds eget hjärta! En villighet alltså till att avsäga sig allt; makttänkande, all prestige och vinsttänkande, vilket i sin tur skulle bli LO ´s undergång och fall, eftersom detta är själva fundamentet inom deras organisation!

  Det skulle kräva en fullständig förkrosselse och omvändelse, helt enkelt, vilket man inte har varit, eller är villiga till.

  ’ Då kallade Jesus dem till sig och sade: »I veten att furstarna uppträda mot sina folk såsom herrar, och att de mäktige låta folken känna sin myndighet. Så är det icke bland eder; utan den som vill bliva störst bland eder, han vare de andras tjänare, och den som vill vara främst bland eder, han vare de andras dräng, likasom Människosonen har kommit, icke för att låta tjäna sig, utan för att tjäna och giva sitt liv till lösen för många.’ (Matt. 20 :25- 28)

  /Antonia

 • Antonia

  Hej Andy,

  Kan varken posta eller svara på inlägg längre, då får jag upp detta fel- meddelande:

  ”The e-mail address you specified is already in use. (Do you already have an account?) ”

  Har ju bara ett account?

  Nu fick jag posta som guest istället, då funkade det!

  Förklara gärna, vad som blivit fel!

  /Antonia

 • SefastTronde

  Det känns alltmer beklämmande att den helt riktiga och rättfärdiga sympati för dem som farit illa, som här kommer till uttryck, blandas med så mycket antagoni och något som kan tolkas som skadeglädje över Livets Ord.

  Även om mycket har varit fel bör inte detta legitimera till ett rättfärdigande av att göra LO till föremål för allsköns hämdbegär och aversioner, ofta dolt under förment kristliga förtecken.

  Det verkar som många glömmer att LO trots allt består av en massa olika människor, varav flertalet helt säkert har en innerlig kärlek till levande Gud, och kanhända ärar Honom mer än de som nu står och pekar finger.

  Det finns även långt fler kyrkor där allt inte stått rätt till, och människor farit illa, än Livets Ord i Uppsala. Och även om man nu även skall vädra felaktigheterna i läran, finns det även många andra kyrkliga sammanhang som haft fel i sina lärosatser, vissa även identiska med LO.

  När vi nu visar empati för de människor som farit illa bör vi inte glömma att det finns många fler människor som vi bör tänka på är våra bröder och systrar, så vitt någon menar sig vara i Jesus Kristus vår Herre.

 • Antonia

  När
  man diskuterar LO, som vi gör just nu, är det viktigt att man skiljer mellan
  ledningen och den enskilde medlemmen.

  Guds
  Ord ställer höga krav på just ledarskapet i Guds församling! De är ansvariga
  inför Gud, eftersom de en dag skall avlägga räkenskap för varje själ de
  haft under sin vård.

  Det är inte våra enskilda åsikter, eller övriga hänsynstaganden, som skall
  vara vägledande i denna bedömning, utan vi måste förhålla oss enbart till vad
  Guds Ord säger !


  Därför betygar jag för eder nu i dag att jag icke BÄR SKULD för NÅGONS BLOD!
  Ty
  jag har icke undandragit mig att förkunna för eder allt Guds rådslut.

  haven nu akt på eder själva och på hela den hjord i vilken den helige Ande har
  satt eder till föreståndare, till att vara herdar för Guds församling, SOM HAN
  VUNNIT MED SITT EGET BLOD. Jag
  vet, att sedan jag har skilts från eder svåra ulvar skola komma in bland eder,
  och att de icke skola skona hjorden. Ja,
  bland eder själva skola män uppträda, som tala vad förvänt är, för att locka
  lärjungarna att följa sig. Vaken
  därför, och kommen ihåg att jag i tre års tid, natt och dag, oavlåtligen under
  tårar har förmanat var och en särskild av eder ’ (Apg. 20: 26 -31) även Apg.
  18:6

  ’Varen
  edra lärare hörsamma, och böjen eder för dem; ty de vaka över edra själar,
  eftersom de skola AVLÄGGA RÄKENSKAP. Må de då kunna göra det med glädje, och
  icke med suckan, ty detta vore eder icke nyttigt.’ (Hebr.
  13:17)


  Om någon menar sig tjäna Gud och icke tyglar sin tunga, utan bedrager sitt
  hjärta, så är hans gudstjänst intet värd. En
  gudstjänst, som är REN och OBESMITTAD INFÖR GUD och Fadern, är det att vårda sig
  om fader- och moderlösa barn och änkor i deras bedrövelse, och att hålla sig
  obefläckad av världen’. ( Jak. 1:
  26-27)

  ’Ty
  en församlingsföreståndare bör vara OFÖRVITLIG, såsom det höves en Guds
  förvaltare, icke självgod, icke snar till vrede, icke begiven på vin, icke
  våldsam, icke sniken efter slem vinning.’ (Titus 1.7)

  Oförvitlig
  betyder; hederlig, fläckfri, oklanderlig, otadlig, ren, ostrafflig, rättfärdig eller redlig

  Nu överlåter jag åt var och en att själva bedöma om ledarskapet inom
  LO, lever upp till dessa kriterier, enligt
  skriften.

  (mina versaler, förmodar att man inte kan markera text, på annat
  vis.)

  /Antonia

 • Birgit Severin

  Amen!

 • Bra, Sefast! Det finns tyvärr ett förakt gentemot Livets Ord från allt för många, och den kärlekslöshet man beskyller dem för (ibland med rätta i vissa frågor) lyser själv så tydligt hos en del kommentatorer. Jag har en hel del vänner där, och ser på stora delar av ledarskapet som både syskon och vänskapliga. Att jag skulle vara vän med ledarskapet vore kanske att ta i, men det är en vänskaplig ton med de flesta när vi möter varandra.

  Jag var f.ö. på Livets Ord tillsammans med John Nilsson idag, och talade bland annat med den nya huvudpastorn, Joakim Lundqvist. Det skedde i en vänskaplig ton. Livets Ord är inga fiender trots deras fel och brister. De är våra syskon.

  Bless!

 • Det hände med mig också, men löste sig när jag försökte lite…

 • Vi ska inte avskriva dem helt, så får vi se vad framtiden bringar. Mycket positivt har kommit i efterkant av artiklarna i Unt och här på Aletheia, och vi ska berätta mer om det så snart som möjligt.

 • Ja, det är min förhoppning också. Det blir nog flera författare till boken, och när vi planerat allt ska vi delge planerna för offentligheten.

  Har tro på en framtid där förlåtelse, försoning och upprättelse är ledord!

 • Vi har jo noen måneder för året er slutt, så vi får se hva som skjer. Det er i alle fall positivt at LO fikk en ny hovedpastor, og slik jeg kjenner ham har han et hjerte for mennesker. Har uansett tro på fremtiden, väre seg LO vil söke tilgivelse eller ikke.

 • Kan du maila mig och berätta mer om detta, Magnus? Jag är född -73, men valde att gå om åk 7 då LO startade sitt högstadium. Vill komma i kontakt med så många människor som möjligt från den tiden för att höra deras historia.

  Maila mig på andyglandy[at]gmail.com

 • Det var inte därför jag var trött. Jobbat hårt i hög värme och sovit för lite.

  Tack för uppmuntran! Det går verkligen framåt, något vi ska berätta mer om på sikt.

 • De flesta som skriver här är inte judar, så att gå i synagogan känns väl inte som helt rätt väg att gå. Tillhör Jesus och det nya förbundet, inte det gamla förbundet med Mose lag. Inget mer om detta här är du snäll, för det är off topic!

 • Mannen,
  Bor du i Uppsala eller är här någon gång, träffar jag dig gärna över an kopp kaffe för att samtala. Hör av dig! 🙂

 • Stefan,
  När kan vi ses i lugn och ro över en kaffekopp och ett respektfullt samtal?

 • ps23enkristen

  Idag fick jag ute på stan här i Uppsala, efter möttes tid i kyrkorna för min del i min församling Uppsala PingstKyrka ,var med om oerhört god frukt från Livets Ord …

  Jag var Hemlös i ca 5 år så kallat , som boende hos frälsningsarmen 96-2001 …Efter som jag blivit så bruten som jag beskrivit tidigare, och detta var efter min värsta och svåraste tid på ett och halvt år jag beskrivit tidigare …Men jag kunde inte fortfarande tro jag var frälst helt säkert hela tiden utan tvivlade mer på det än trodde ..Men mådde något bättre , men behövde också stödboende hos frälsis…

  Det ledde till att Jag blev känd med många hemlösa …Till saken hör på ett mötte på Livets Ord flera år innan hade Ulf frågat vem som vill nå Hemlösa och studenter och folk inom olika samhällsgrupper …Och sträcka ut sin hand för att gå ut med evangeliet till dem …Och när han sa Hemlösa sträckte jag upp min hand och när han sa studenter akademiker sträckte jag upp min Hand …Och jag har ingen bakgrund varken som det ena eller andra …Men jag tänkte jag tar rubbet jag kan nå vem som helst med tron på Jesus genom Honom. var min tanke…

  Och en tid läste Ulf ofta ps 23 under mötena .Och den satt sig i mig och blev min favorit psalm ….

  Och så kom tiden då hela mitt liv rämnade …Och till sist dagen då jag fick utslagen och utan allt gå till frälsningsarmen …Och be om övernattning och mat…Och när jag stod där vi dörren och väntade på att få komma in tänkte jag, ja så här skulle mitt liv sluta alltså…

  Och när jag sedan fick komma in till ett gemensamt 4 bädds rum för stadens hemlösa kändes det fruktansvärt…Och värdinnan led mig till min säng och så titta jag upp på ett kort som satt över min bädd …Och där stod det ps 23 Herren är min Herde och mig ska inget fattas och jag tittade runt mig över de andras bäddar men där stod inget…Och då förstod jag Herren var med mig…Och att han ville mitt liv skulle ta slut och kämpandet i egen kraft , så han fick hjälpa mig och ta vid istället…

  Och så har jag numera lärt mig att det är för en troende varje dag ….Och jag förblev där för jag var så bruten i 5 år …Och blev nära bekant och vän med Hemlösa och vet ni vad flera av dem trodde på Jesus redan andra inte …Men det var mycket märkligt faktiskt, men de hade kämpigt med en del …

  Jag vill också passa på att berätta hur Herren kan använda vem som helst för att välsigna oss …Min deprison var så djup och svår och plågade mig ofta i stort sätt varje dag fast det börjat bli bättre …En dag satt jag utanför hemmet mycket deprimerad på en stol helt ensam och på en bänk en bit bort en tung Heroin missbrukare…Själv brukade jag inget sånt, inte ens ahlkohol sen jag blev frälst några år innan …

  Och som ung och ofrälst avskydde jag narkomaner .Men när jag blev frälst förstod jag ju att Jesus älskade oss alla underbara människor trots allt…Men som bruten kom också en del av min negativa sida och omdöme tillbacks också…Och en dag tiden innan ,mötet med denne narkoman…Hade jag sagt till Jesus jag hatar dom här narkomanerna , och jag tyckte han svarade men jag älskar dem …

  Och jag tänkte jag kan pröva och känna hur det känns att älska dem …Så smakade jag på älska dem i tanken och känslan och jämförde med att hata dem ..Med hopp om det skulle ske genom Gud …Och då upplevde jag det var mycket underbarare att älska dem…Och det valde jag där efter med …

  Och då tänkte jag, kan jag älska och förlåta dem , då kan jag älska och förlåta Ulf Ekman och Livets Ord och trosrörelsen med detta var runt 1998…För jag tyckte de förstört mitt liv med vis villfarelse i trosförkunnelsen som jag nämnt tidigare …Och Jag fick också Luk 6:36-38 till det med …

  Och sen dess har jag försökte hålla mig till den linjen och för alla människor och mig …Men man faller ju ibland och reser sig igen …

  Och så kom dagen då jag sitter djupt deprimerad, på min stol utanför hemmet, och en narkoman ett stycke därifrån ,på en bänk ,såna som jag inte tålt…

  Och han ser hur dåligt jag mår och fråga hur mår du med stor medkänsla…Och det bara strömmade ur mig under fruktan och fördömelse och total förtvivlan.. Jag har varit en kristen men avfallit från Gud och jag kommer att hamna i helvetet ..För detta plågade mig nästan jämt och nu var jag på gränsen av vad jag orkade …

  Då säger narkomanen en tung Heronist…Inte för att jag är kristen men minna föräldrar är …Så om du är fördömd hur blir det då med de 7 gånger 77 gångerna förlåtelse varje dag då…

  Och jag hade ju läst så mycket bibel, så jag kände genast igen bibelstället…Och denne narkoman gav mig på en bråkdel av en sekund i djupaste deprison för mig .Hoppet tillbacka …Och de skedde genom en som var vad jag avskydde narkoman …

  Och liknade företerser skede under minna 5 år hos frälsis …

  Och idag mötte jag en syster från den tiden som berättade hur mycket hjälp hon fått av Livets Ord… Och efter ett tag kom en broder frälst eller åtminstone troende, som bodde där då med …Och medans vi sitter och samtalar kommer en syster till…

  Och omedelbart berättar att hon blivit frälst på Livets Ord för 4 månader sedan. Och hon var verkligen frälst det var så påtagligt så det var som natt och dag mott för …Och hennes vittnesbörd …Och tänk på att det var en kvinna och de övrig på bänken där vi satt i 40 -50 upptill 60 års åldern…

  Som uppskattade Livets Ord och varit missbrukare hela livet ..Och en helt nyfrälst av syster av dem…Och om man tänker på att många som missbrukar dör i den ålder 40-50 eller tidigare ..Flera stycken sen jag flyttade från frälsis 2001 till min Lägenhet, har dött i den ålder ,kanske ett tiotal…Men vi hade Alpha kurs där med …Och i den grupp jag gick i bad alla med i frälsnings bönen…

  Jag vill berätta hur jag blev frälst också …Jag bad frälsningsbönen skärtorsdagen påsken 1986 i mammas badkar 27 år gammal…Och döpte mig själv i badkaret och upplevde omedelbar frid och viste att Gud fanns, och jag var frälst och Jesus min Herre …

  Dagen efter vaknade jag och var deppig igen och upplevde ingen frid …Och tänket ja så var det med det där med Jesus och Gud med bara bluff och båg bara det med …

  Men jag hade också bett Gud förklara för mig vad dom där tokiga pingst vännerna i min familj talade om, som blivit frälst just innan mig , talade om ..Bad jag i Bönen samtidigt som jag bad om att bli frälst… För Gud det talar om tungotal och heliga andar ,tyckte jag dom sa….Och jag förstår inte vad det pratar om …Så förklara för mig om du finns vad dom menar amen.

  Nästa dag när jag börjat tvivla på detta och tyckte det nog var humbug…Sitter min familj vid frukostbordet på långfredags morgonen…Då ringer det på dörren och in kommer en ung ivrig vittnande broder som jag mött 8 månader innan…

  Och jag tänkte inte han en sån där bibelpredikant som bara pratar om bibeln och Jesus och Gud …

  Och han var deprimerad och mådde dåligt och bad min familj om förbön …Och mamma sa ja vis ska be med dig ,gå in och sätt dig i rummet med Ronny…

  Och minna värsta farhågor besannades …Efter ett kort inledande samtal började han tala om Gud och Jesus och Bibeln …Och jag slog det genast ifrån mig…

  Och han var smart och pressade mig inte utan lånade morsans gitarr som stod där i ett hörn.. Och började spela bra blus och credence musik som jag gilla, och han var verkligen en talang på gitarren…Och vi började prata om spruckna förhåladen som varit mitt stora bekymmer…

  Och det blev bra stämningsfullt och tröstande och intressant…Då efter en och halv time ringer det på dörren igen…

  Och indrulandes kommer två narkomaner…Två kompisar till men frälste broder som jag satt och snackade med ….Som han brukade vittna för …Och han hade skrivit en lapp på dörren i fall de skulle komma, var de kunde hitta igen honom …Med adressen till oss och nu var de hos oss,,, Och knarkare som jag avskydde för jag var en raggarbuse på den tiden …

  Och de var ju flummiga och rökte i morsans vardagsrum och fimpade på mattan och en la upp fötterna på morans vardags rumsbord …Och jag tänket jag slår ner dom och slänger ut dem…Men höll mig …Och brodern som spela blus fortsatte och vi snackade om allt möjligt och till slut om Jesus ..Efter en stund buttar den ene narkomanen mig i sidan ..Och sa som jag tyckte det med en hånfull röst , vad tycker du om Gud och Jesus då…

  Och då tänkte jag ,ok jag slår ner han, och slänger ut dem, för där går gränsen…Och så började jag istället säga, jo jag tror på allt vår kompis snackar om Gud och bibeln och Jesus …Och Jesus är min Herre …Och så blev jag övertygat frälst och den kvällen svarade min nyvunne broder på frågorna jag hade om tron bett Gudom dagen innan…Så Gud är god…

  Senare efter några år misslyckades jag rejält med mitt liv …Och först i senare tid har jag börjat bli återställd och i ordning, jag och mitt liv igen…Men Jesus är det bäst som hänt mig ..

  .Och 3 veckor ,efter jag blivit frälst besökte jag Livets Ord 86 i maj ungefär ,och regelbundet därefter och senare som medlem 87 . .Det att bli med i Livets Ord ,och gifta mig ,och att hela min familj blivit frälst, de senaste 2 åren då, och Jesus ,och att jag var frälst av honom, och vittna om honom … Var det bästa som hänt mig och är …Och att fortsätta leva med Gud som Gud vill…

  Det finns hopp…Ronny ps 103 Gud välsigne er och frid …

 • SefastTronde

  Tack!
  Du bekräftar väl på ett bra sätt här att John och Du är väl skickade att hantera den viktiga uppgift Gud lagt på ert hjärta.

  Gud välsigne er i er gärning!!!

 • Hej!
  Nås nog enklare på fb 🙂 En kaffe kan man ta i solens sken. Men jag har inget intresse av att höra om vad den läraren/pastorn sade för 25 år sedan…

 • En kaffe utan dessa frågor fungerar fint för mig, gärna lite glass också! 🙂

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?