Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Grahn (Dagen) om Dahlman (ViD): ”fullständigt okunnig, på gränsen till ohederlig”

Grahn_Dahlman

Daniel Grahn och Tommy Dahlman, tidningen Dagen, respektive Världen idag har råkat i luven på varandra ordentligt efter Tommy Dahlmans indirekta sågande av tidningen Dagen i lördags.

I någon slags glädjeyra över den nyvunna plattformen på Världen idag sjunger Tommy Dahlman en hyllningssång till den egna arbetsgivaren och utbrister samtidigt att ”Tidningen Världen idag är så pass viktig att varje troende människa borde medvetet prenumerera på tidningen.”;

Ingen annan tidning lyfter fram Israel och det judiska folket som Världen idag gör.

Ingen annan tidning lyfter fram äktenskapet och familjen som Världen idag gör.

Ingen annan tidning värnar om livets okränkbarhet som Världen idag gör.

Ingen annan tidning prioriterar företagsamhet och entreprenörskap som Världen idag gör

Ingen annan tidning påverkar den teologiska folkbildningen som Världen idag gör

Om jag förstår rätt citerar egentligen Dahlman ”bara” Sverre Larsson i denna lovsång till ViD.  Det som egentligen fick Daniel Grahn att ”gå i taket” var Dahlmans svar på en läsare som ställde frågan;

”Uppfattar du att tidningen Dagen har annan ideologisk profil än Världen Idag?”

Varpå Dahlman svarar;

Absolut. Dagen ägs idag av Vårt Land i Norge. Det är en tidning som kan jämföras med Svenska Kyrkans tidning i Sverige. Jag har rest i Norge under många år och även bott där och det är det allmänna uppfattningen om Vårt Land.

Vårt land har inga intressen av att driva en fast teologisk och ideologisk kurs som värnar de klassiska väckelserörelserna bibelsyn. Och det har blivit allt tydligare i Dagen de senaste åren.

Daniel Grahn svarar samma dag med rejäla toner och en utmaning till den frispråkige skribenten på Världen idag;

Daniel Grahn skriver:

Tack Tommy Dahlman, för att du så generöst redogör för tidningen Dagens förändrade ideologi. Din beskrivning är inte bara fullständigt okunnig, den är på gränsen till ohederlig. Jag hoppas verkligen att du är mer påläst i dina övriga ideologiska slutsatser.

Eftersom jag varit ansvarig utgivare, under flertalet av Dagens år från 1998 tills nu, så är Dagens eventuella ideologiska förändring mitt fel. Vårt land har aldrig påverkat mig till att förändra vår ideologi. Tvärt om har vi tillsammans värnat Lausannedokumenten som en bra utgångspunkt, dessutom i nära samtal med våra svenska huvudmän och opinionsredaktörer som Birger Thureson och Elisabeth Sandlund. Ingen av oss känner igen oss i din propagandistiska analys!

I våras publicerade vi tio-tolv linjeledare, med våra ställningstaganden i en rad svåra etiska/ideologiska frågor. Det gällde allt från mission och Israel till socialt ansvar och bibelsyn. Låt oss göra det enkelt för oss: Läs igenom dessa ledare, det har du säkert redan gjort eftersom du är så säker på din sak. Ge oss sedan några exempel på hur Vårt land har influerat Dagen till att bli mer lik Kyrkans tidning, och inte längre ”värna de klassiska väckelserörelsernas bibelsyn”.

Nu får Dahlman plötsligt kalla fötter och ”har inte tid för tillfället” att svara samt berättar att om han skulle göra det, sker det i en bloggpost men måste först ”bolla den saken med sina chefer” eftersom han nu kommit på att han ”representerar Världen idag”.

Det var ett tag sedan Dagen och Världen idag ”bråkade” öppet. Kan inte minnas att det hänt sedan respektive chefredaktör (då) Carin Stenström och Elisabeth Sandlund råkade i luven på varandra runt 2008 efter sociala medier-gurun Emanuel Karlsten skrev några rader som kunde uppfattas som om han förespråkade incest.

Onekligen bjöd Dahlman upp till dans med sin nedvärderande beskrivning av Dagen. Nu förefaller det som om när Grahn sedan kommer till dansgolvet har Tommy tappat danslusten.

Fortsättning följer?

Over and Out

My Two Cents / Daniel

=>

Ämne: Mediekritik, OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?