Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Vad är det som gör en människa mer värd än någon annan?

Foster 22 veckor

Gästartikel av Melanie Mattsson. Tidigare publicerad i Världen idag och Dispatch International 11 augusti, 2013

 

Jag har funderat rätt mycket på det här med utsortering av människor. Detta är inget nytt fenomen utan det började långt före Andra världskriget, inom sjukvården där man ville sortera ut de människor som man ansåg inte kunde tillföra samhället något och de som man ansåg skulle slippa “lida” på grund av handikapp till exempel.

Man ansåg helt enkelt att man hade rätt att ta dessa människor ut ur ekvationen helt och hållet för att det skulle vara “bättre” för alla parter. När sedan anhöriga till dessa människor började säga ifrån, eliminerades även dessa personer. När Hitler äntrade scenen så var folk redan så hjärntvättade att ingen vågade säga ifrån och han kunde fortsätta använda de gaskamrar och krematorier som redan fanns. Att han gav sig på judarna är ingen tillfällighet men, han hade lika gärna kunnat ge sig på någon av oss.

Hoppar vi fram några årtionden till i dag så ser vi att samma utsortering fortfarande pågår i form av abort. Människovärdet har suddats ut och man ställer sig frågan “När är ett liv ett liv”? Min fråga är: “Vad är det som gör en människa som aborteras i vecka 22 mindre värd än en människa som föds i vecka 23 eller vad är det som gör en människa som precis har blivit till mindre värd än du och jag?”

Alla är vi människor oavsett hur små eller stora vi är och oavsett varifrån vi kommer. Abort, när blir ett liv ett liv och människovärde är alltid brännheta ämnen att ta upp och det finns alltid någon som tycker att man borde lägga locket på och inte prata om det. Jag för min del är en rättfram människa som säger min åsikt i dessa frågor, det får jag alltid en massa ris och ros för. Jag har debatterat abort förut, och jag vet att jag är en nagel i ögat på många men det kan jag ta, det kommer alltid finnas de som inte håller med – oavsett vad debatten gäller.

Det finns väl inget värre än när folk klagar över något och hoppas på en förändring samtidigt som de själva står på åskådarplats. Ge dig ut på plan i stället och slåss för det du tror på! Jag tycker att kampen om människovärdet och kampen för de ofödda är viktig, och jag kommer fortsätta kämpa tills jag ser en förändring när det gäller detta. Jag ser fram emot framtida debatter och jag hoppas att vi kommer att få se en förändrad syn på en människovärdet snart i vårt samhälle.

Det kommer alltid finnas de som hoppas att jag skulle kunna hålla tyst men, jag kommer ändå alltid att stå för alla människors lika värde och för de ofödda.

Melanie Mattsson

=>

Ämne: Gästblogg, OPINION & DEBATT

Nyckelord: , , , , , , ,

 • Birgit Severin

  ”“Vad är det som gör en människa som aborteras i vecka 22 mindre värd än en människa som föds i vecka 23 eller vad är det som gör en människa som precis har blivit till mindre värd än du och jag?”
  Det undrar jag också.
  Tack för ett tankeväckande inlägg!

 • Birgit Hedström

  Mycket bra inlägg Melanie!!! Tack för det! Det är verkligen otäckt den människosyn som ofta kommer fram på olika sätt i samhället! Jag arbetar på en skola som förutom ”vanliga” årskurs 4-9 dessutom har särskola, vi har två särskoleklasser. Dessa elever i särskolan ger såå enormt mycket kärlek och värme! Har inte bara en gång varit med om när jag känt mig ganska under isen av någon anledning, att just särskoleeleverna ger en extra mycket kärlek sådana dagar…Vad tror ni det beror på? Jag tror verkligen på att de som i världens ögon tillhör de små, de svaga, de som föraktas av en del, jag är övertygad om att dessa barn är mycket nära Guds hjärta! Jag tror att de är extra känsliga för att Gud ska kunna använda dem. Som exempel: en ”tuff” dag när jag kom till skolan, så hinner jag precis bara in genom dörren till skolan så kommer en flicka som har Downs syndrom springande rakt till mig. Hon bara kastar sig i mina armar: ”Birgit! Min Birgit! Jag älskar dig” och så får jag världens bamsekram. Ett annat liknande tilfälle får jag massage av mina axlar av en av särskoleeleverna. ”Du är snäll”. ”Du är söt”. ”Jag älskar dig”, är dyrbara ord som ofta möter en av dessa elever JUST SPECIFIKT de dagar som man mest behöver det.
  Se till att ni inte föraktar någon av dessa minsta, säger Jesus till oss. Den som tar emot ett sådant barn i mitt namn, han tar emot mig…

  Gud välsigne dig Melanie! Birgit

 • Melanie Mattsson

  Tack för denna kommentar.Den ger mig styrka att fortsätta kampen för människovärdet och för de ofödda.

 • Melanie Mattsson

  Känns bra att jag kan väcka tankar hos någon när det gäller detta. =)

 • Birgit Severin

  Håller med Dig till fullo efter många års arbete bland dessa som Du beskriver.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Tack. Hade ju varit bra om denna fråga fortfarande var aktuell när KD till slut blev en del av regeringen. Tyvärr hann de tappa frågan påvägen och skriver numera på det ena märkliga beslutet efter det andra i den politiska korrekthetens namn…

 • Tack Melanie !
  Det borde inte vara så att en människa måste uppfylla vissa kriterier för att få människovärde och därmed skyddsvärde, det borde räcka med att vara människa.

 • Katarina

  En föreläsare, bördig från USA förstås, väckte en högst intressant reaktion en gång. Jag njöt av det spända läget när hon oegenerat frågade: Exakt NÄR tycker ni att det är okej att ta livet av en annan människa? Sen drog hon upp en tidslinje med början några månader före födelsen till dryga hundra och ritade dit alla de olika orsaker man världen över anser sig ha för att legitimera ”döda en annan människa” och på vilka grunder. M y c k e t intressant när hon ställde sin amerikanska farfars idéer om att ”mördare har försuttit rätten till sitt liv” mot ”16 veckors foster som kommer i fel tid av livet”…

  Då inser man plötsligt vidden av hur långt ner mänskligheten har sjunkit och att ingen kommer undan. Någon gång under livets skede finns det alltid något folk som önskar livet ur vissa människor. Antingen på grund av hög ålder, sjukdom, vanheder, lyte eller allmän onytta etc. Och även om vi inte direkt vill ha ihjäl någon, så önskar vi många gånger vissa så långt pepparn växer… och vi vet ju vad Jesus sa om liknande tankar…

  Brodermördare är vi allihopa. Men vi ställs alltid inför ett val – det är då vi får en möjlighet att vara människa.

 • Melanie Mattsson

  Mm, jag är Kristdemokrat men jag står inte bakom den nuvarande abortlagstiftningen som de andra gör rent allmänt. Nu kan man inte göra abort olagligt förvisso men man kan ju sänka den fria abortgränsen från vecka 18 till vecka 12 exempelvis. Jag hoppas att frågan kommer att komma upp på agendan igen och att man inte är lika politiskt korrekt denna gång.

 • Melanie Mattsson

  Bra rutet, Katarina. =) Jag brukar ofta säga såhär som en tankeväckare när människor tycker att ofödingar inte har något medvetande med tanke på det du skrev att ”Exakt NÄR tycker ni att det är okej att ta livet av en annan människa?” att ”Det har oftast inte en äldre man/kvinna med långt framskriden Altzimers heller, ska vi avrätta dem också då”? Kan kanske provocera men det väcker tankar hos människor förhoppningsvis.

 • Katarina

  Exakt – det lyfter frågan till en helt annan nivå direkt, nämligen den stora frågan om VEM som då ska sitta på det avgörandet… och det blir därmed även en existentiell fråga eftersom vi ställs inför problemet med att låta människan utgöra sin egen yttersta norm. Det kusliga är bara att många i dag mycket väl kan tänka sig döds-”hjälp” för både det ena och det andra!

 • Katarina

  Abort måste definieras tydligare med rättvisande och enhetliga begrepp som kan förstås av icke medicinskt utbildade beslutsfattare. Det finns redan generös utdelning av abortpiller, ”dagen efter piller” – är det abort av ett barn eller avbrott av en potentiell graviditet tex? Är det rätt att ens bestämma en absolut gräns? Ska en medicinsk och socioekonomisk helhetsbedömning ligga till grund? Eller är det i individsamhällets kollektiv enklast för alla parter att lämna kvinnan ensam med beslutet? Och var kommer befruktelsen och befruktaren in i bilden? Varför adresseras de frågorna ytterst lite, om ens någonsin? Vill vi verkligen ha ett samhälle där det finns många kvinnor som lever med denna erfarenhet? Förebyggande arbete består i att… vad? Låta RFSU sköta sexualundervisning i skolan? Aldrig tala om skillnaden mellan mäns och kvinnors sexualitet, sexualisering av unga kvinnor, vanställda mansideal etc som pågår i det offentliga rummet? Hur kan man driva en sån fråga genom att avgränsa det till att enbart handla om en oönskad graviditet?

 • Lilly Torva

  Visst är det märkligt att om man frågar människor om de är emot dödsstraff, så är de flesta det, absolut. T.o.m de som aktivt arbetar och sliter hårt för att fångar inte skall avrättas. Men frågar man hur de ställer sig till abort, då är minst 95% för abort. Visst är det spunkigt?

 • Melanie Mattsson

  Jag läste någonstans att i Sverige så anser 82% av befolkningen att budet ”Du ska inte döda” är viktig för dem. Undrar hur de ställer sig till detta kontra abort, det vore intressant att veta. Detta kan nog provocera men… Det kanske är resterande 18% som står för de ca 40.000 aborter som utförs årligen. En tanke bara…

 • mappson

  Bra! Tack 🙂

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?