Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Marcus Birro drar fulla hus överallt

Birro_Gotene_20130928

[NYHETER, MEDIEKRITIK, OPINION & DEBATT]

Marcus Birro drar fulla hus överallt, inleder Tommy Dahlman som är stand-in för Lukas Berggren. Undrar stilla om det inte hade varit bättre att invänta Lukas, när den gamla vanliga superproffsiga talkshow/bilförsäljar-stilen drar igång. Eller så är det bara jag som är känslig. Stilren, påkostad fond inramar de två stolarna där Marcus äntligen tar plats. Vi vet nu att Podcasten ligger på Världen Idag. Vännerna som är ute på turné i en estradshow för Gud.

Det blir dubbla budskap. – Prenumerera på Sveriges ENDA kristna tidning som tar STÄLLNING! heter det. Med tydlig avsändare. Men här möter vi en förkrossad, fullständigt överkörd man som ändå envist vägrar låta livets motgångar ta överhanden. Det handlar om hur Marcus övervunnit alkoholism och hur hans syn på det ofödda barnet förändrats i grunden efter förlusten av sina två första barn. Det är naket. Intimt berörande. Men det avrundas med skrattsalvor och publikflört. Det avgrundsdjupa allvar Marcus verkar vilja förmedla drunknar i formen och uttrycket. Det känns som att han hade gjort det mycket bättre själv. På egen hand. (När är det tid att gråta?)

Vi skrattar alla vidare. Lustiggörelser över societetsdamerna på Södermalm som skriker feministslagord för varje skrivet ord i Expressen, den kväljande politiska korrektheten i Mjölby, all den ”känslighet” som reser sig i aggressivt motstånd så fort en kristen värdering vädras offentligt. Det besynnerliga är bara att detsamma sker i de egna leden. Så här långt, inte ett ord om katolska reliker.

Syftet känns i slutändan gott. Vi behöver ha en spark där bak för att resa på oss inte söka perfektion hos varandra, utan stå för vad vi tycker och sätta ner foten. – Det är inte jag som går framåt, det är andra som backar! Kritiken och allmänhetens hat och hot. Han säger att det rinner av för det mesta, men det kostar uppenbarligen på ändå. – Visst är han som bäst när han är arg? ropar Tommy till publiken och får medhåll. Marcus vrider obehagligt på sig och protesterar: – Jag är inte arg, jag är fokuserad. Han menar att den svenska självbilden, där vi menar oss värna ”det egna”, är falsk. Friheten gäller bara vissa åsikter, övriga slås ner aggressivt, vulgärt och dömande offentligt.

Marcus efterlyser en debatt där man inte politiserar allt, utan låter det handla om existentiella frågor också. Särskilt i abortfrågan. Ett för tidigt fött foster fyller bara en handflata, men var likväl ett efterlängtat och önskat barn. Veckor hit och dit – vad har det för betydelse när det är liv vi talar om? På en rak fråga svarar han bestämt att ingen kan kalla en kvinna som gjort abort för mördare. Punkt. I kontrast till detta raljeras sedan över ett radioreportage, där det otänkbara har hänt att eventuellt hälsovådliga kemikalier når osten via plastförpackningen: – Vad berör oss idag som är viktigt?

För kristna borde det handla om att enas. Marcus berättar om en god vän, pingstvän, som följde med till Rom. Som souvenir inköptes en vacker ikon, som en kul grej med kommentaren: – Säg inget till nån! Vi frågar oss ”Hur är du kristen?” hellre än ”Är du kristen?” Fokus flyttas från det gemensamma i Jesus, bort från de absoluta sanningarna om synd, omvändelse och Guds ord. Marcus Birro talar inte i djupa teologiska termer. Han talar om familj, vänner, om människor som varit livsavgörande. Om konst och musik som berör, om livshändelser som förvandlar oss.

Jag köper det enkla konceptet. Men det är med avsmak för den kommersialism som omgärdar det. Nej, jag tänker inte prenumerera på Världen Idag för att få en bok av Birro. Jag betalar hellre priset för att möta Marcus som han är, efter precis samma princip som jag vill möta Jesus. Utan Mammons smutsiga fingrar. Och här har vi kyrkohistoriens dilemma i ett nötskal. Man förlorade sig i ögonfägnad och tappade evangeliets syfte: att älska sin nästa, skapad och blodköpt av Gud.

Katarina

_________________________________________________________

Om Katarina

Signaturen Katarina är till vardags en mångsysslare med bredd. Hon är kommunikationsvetare med beteendevetenskaplig och journalistisk bakgrund, pedagog och föreläsare inom medier/it och kommunikation. Därutöver även skribent och författare inom andlig uppbyggelselitteratur och ägnar stor tid åt att läsa på inför olika uppdrag. Mor till tre barn, gift sedan 25 år, gillar Science Fiction-film och älskar naturen och vad den ger.

Sedan början av 80-talet har Katarina tagit del av gemenskapen i många olika frikyrkokristna läger och även gått två år på bibelskolan Livets Ord. Uppväxten har ”tack och lov” (enligt henne själv) varit tämligen fri från kyrklighet. Men Gud som Skaparen var självklar i hemmet och det har funnits ortodoxa präster i släkten. Barnatron var stark och självständig, vilket burit genom många prövningar. Detta har varit till hjälp genom de stormar som drabbat andra, inte minst inom trosrörelsens sammanhang. Själv upplever hon sig varken bruten, bitter eller knäckt, bara några erfarenheter rikare.

Att hitta minsta gemensamma nämnare är viktigare för henne än att nagelfara varje detalj i doktrinerna. Guds vilja för människan är gemenskap, som en familj – men av många folk. Hon utgår ofta ifrån behovet av att se med ”samma ögon”: kulturell och historisk förståelse för Bibelns ord innebär att se med det folks ögon som vittnar om den Yeshua de då mötte. Likaså att på djupet acceptera att den kristna tron måste resultera i en total kapitulation inför det faktum att det är Israels Gud vi har gett våra liv till, att Judarnas Konung slutligen kommer att bli hela jordens Herre. I detta finns ett givande och ett tagande som inte ger mycket utrymme för inskränkt religiös och fanatisk dogmatism, men inte heller ett frossande i liberalteologiska vanföreställningar.

”Man måste kunna våga pröva varje tanke utan att vara rädd. Tankar kan inte bygga bo i ditt hjärta om du inte lever i fruktan.”

=>

Ämne: Mediekritik, NYHETER, OPINION & DEBATT

Nyckelord: , , , , , , ,

 • Erik J

  Skribenten uppskattar Marcus Birro, men ogillar den hurtiga och onaturliga inramningen. Jag delar hennes syn.

 • Melanie Mattsson

  Jag gillar Marcus, det har jag alltid gjort. Han har en rak och ärlig stil, han hymlar inte med det han tycker och tänker. Det vore bra med fler sådana som Herr Birro.

 • Johan

  Har aldrig fattat vurmen för Marcus Birro. Han är säkert trevlig, men är karln frälst?

  Hans ställningstagande i homosexfrågan tyder på att han antingen 1) inte har läst Bibeln, eller 2) så har han läst den och godtar inte det som står som varandes Guds Ord. Eller, 3) så har han läst den och tror att det är Guds Ord, men tycker att han har rätt att inta en annan uppfattning än Gud själv.

  Att han inte vet vad som står i Bibeln i frågan, är väl inte så troligt. Kvar blir alternativ 2) och 3). Har en en person intagit någon av dessa ståndpunkter, så tror jag inte att det är möjligt att den människan har Jesu herravälde i sitt liv (Rom 10:9-10) och är är följaktligen inte frälst (och då har jag ens inte berört någon av de villfarande romersk katolska doktriner som riskerar att föra honom i fördärvet).

  Istället för att ta emot honom med öppna armar, som varandes en broder i Herren, så tror jag att någon behöver predika evangeliet för honom, så att han kan bli räddad.

 • Nils

  Lite tramsig reflektion av skribenten.
  Att antyda sin egen överkänslighet inför Dahlman t.ex.

  Sen den verkliga andemeningen att blockera sig inför Birro & Världen i dag som samkörande.
  Det är ju en typ av koppling som i många olika tappningar existerat i de flesta samfund och under flera generationer. Altifrån Frälsningsarméns stridsropet, Hemmets Vän, Dagen, Ibra & Tv-inter. Samt en uppsjö av skiv & CD-lanseringar.
  Låt Birro leva i det han är & kleta inte negationer i onödan. Han har nog med att hålla ställningarna som kristen i en tuff profan miljö, där ”kristna” bloggare & artikelskribenter knappast når in i farstun på redaktionen.
  Ägna kraft & tid åt att möta de som verkligen försöker avsätta kristna för att de är kristna – ställ dig bredvid dessa kristna på muren.
  Själv ägnade jag en dag på bokmässan med att personligen möta en del…
  För dig kanske det är andra arenor ?

 • Är det så svårt att förstå att Birro utgör del av apostlarna för Emergent Church?

  Emergent Church är den tsunami som spelar huvudrollen in försöket att ”förleda även de utvalda”.

  Vakna upp för det som just nu sker med stor hast!

  /Kjell

 • Lilly Torva

  Jag håller inte med dig där. Krångla inte till frälsningen! Rom. 10:9-10 säger att frälsningen ligger i hjärtats tro. Tron på att Gud uppväckte Jesus från de döda, samt att munnens bekännelse, att Jesus är Herren. Vi har alla olika nivåer uppenbarelser av Ordet, och för att omvändelse skall ”löna” sig så måste vi bli överbevisade av den Helige Ande i våra hjärtan. Be för Birro att han kan ta emot undervisning.

 • Katarina

  Tack, du har tolkat mig rätt. Det gäller att läsa texten i sin helhet och vara lite inkännande 😉

 • Katarina

  Han vittnade om sin frälsningsupplevelse och gav Jesus äran för det. Ingen kan bedöma en annan människas hjärta, men efter hans ord råder inget tvivel i det avseendet. Sen kan man väl alltid ha synpunkter på huruvida en människa lever i helgelse, men det är en annan sak. Där verkar han dock ha gjort ett gott jobb med sig själv, men har väl som du och jag kvar att jobba på? Ingen har fullt ljus på allt. Bibeln är trots allt väldigt tjock…

  Huruvida han är en frälst broder som du kan omfamna eller ej, lämnar jag därhän. Vad jag vet är att Guds Ord lär att vi inte kan undanta någon ifrån vår skyldighet att älska så som Han har älskat. Det betyder inte att man accepterar allt, men man kastar inte ut en medmänniska – frälst eller ej – i kyla och mörker utifrån sina egna fasta doktriner. Kärleken försöker alltid VINNA människor för Gud, inte stöta dem ifrån sig.

  Även homosexuella vill och behöver ha Guds rena kärlek. Att ett träd i bildlig mening bär dålig frukt kan inte tillämpas på sådant sätt på människor, att man ska rycka upp dem och kasta dem i elden. I så fall är missionsbefallningen helt irrelevant.

  Men min text handlar om vad Erik så lysande i en mening sammanfattat. Det hade dock blivit lite fjuttigt om jag låtit mig nöja med en rad.

 • Katarina

  Kompletterande sammanfattning nr 2 här då! Jo, precis – han är inte ”PK” i vare sig världen eller kyrkan och det gör honom till en frisk fläkt. Han är trogen det han själv har fått att förvalta, inte vad andra vill lägga på honom. Därför upplevdes han malplacerad i den givna ”kostymen” tyckte jag. Absolut – vi behöver fler Gudsmänniskor som är ärliga med vad de tycker och känner.

 • Katarina

  När nya vindar blåser kan man förstås ondgöra sig över alla löv som virvlar upp i ögonen. Men man kan också utnyttja kraften i vinden för att driva sina egna segel.

  Har du hört Birro bekänna sig till Emerging Church? Eller bara trenden som sådan att vilja kunna föra en öppen dialog utan strider? Utveckla gärna!

 • Katarina

  Oh,ja! Jag föredrar helt andra arenor! Den du nämner är nämligen redan tillräckligt full.
  Om du hade läst med garden nere, hade du säkert märkt att jag lyfter fram just det du menar att jag missar…

  Ps. Jag har allt varit där också. Och du har säkert läst något jag har gjort med god behållning också 😉

 • Han bekänner sig som katolik, svär som en borstbindare och proklamerar liberalteologi.

  Vilka ytterligare frukter behöver du för att känna igen EC?

  Ingen kommer att bekänna sig som medlem av EC. Det kommer bara att synas på frukten.

  /Kjell

 • Du skrev: ”Men man kan också utnyttja kraften i vinden för att driva sina egna segel.”

  Nej, nej och åter nej!

  Man kan inte använda ondskans kraftyttringar till att åstadkomma något gott!!!

  /Kjell

 • Nils

  men konfronterar du de som offentligt yttrar sig negativt om kristna & påvisar var du står ?
  Det var min huvudpoäng – inte att påvisa att man minglar omkring…

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Dyrbare broder Johan: Så kan man tänka ibland i samband med viss personligheter MEN jag vill mana till STOR försiktighet med att som du gör tänka högt [offentligt].

  Vore han ortodox katolik så skulle han ju å ena sidan hålla med dig. D.v.s. de saknar det vi kallar frälsningsvisshet då de aktivt jobbar på frälsningen och inte vet om de är frälsta eller ej förrän de gått igenom skärselden.

  Men att ifrågasätta olika personers frälsning ur vårt perspektiv ogillar jag skarpt. Killen har onekligen gått igenom någon slags omvändelseprocess. Det finns inget egetvärde i att vara på mottagarsidan av de sekulära mediernas drev mot kristna.

  Vi måste acceptera och inse att Gud använder vem han vill, när han vill. Innan stenarna ropar pga av de troendes tystnad kan han t.o.m. tala genom en åsna!

  Har följt Birro, som alla andra och gör följande bedöming;

  1.) Birro är ingen teolog.
  2.) Birros tro är av privatreligiös karaktär med kristna inslag.
  3.) Trosmässigt hör han (ännu) egentligen inte hemma i vare sig RKK eller traditionell frikyrka
  4.) Eftersom han så frimodigt står upp för rätten att tro och dessutom ha kontroversiella uppfattningar, tillsammans med sitt kändisskap, förefaller det som om både frikyrkan och katolska kyrkan ser mellan fingrarna på svärandet och att ”undervisningen” blandas med privat tyckande i allra största grad.
  5.) Det är min privata uppfattning att lite nu och då händer det att Gud själv ”utnyttjar” [använder] Birro att sätta Gud på kartan i den svenska kultureliten.
  6.) Eftersom Birro trots allt är en sökare vore det bättre vi ber för honom att han kommer rätt, än att ifrågasätta hans frälsning.

  Sist: Tveklöst ser ViD, Lukas och Tommy mellan fingrarna på en hel del områden de inte hade gjort om Birro inte var känd och de inte kunde dra nytta av hans kändisskap. Spaltmetrar skrivs i det fall Filadelfias pingstpastor är det allra minsta otydlig. En man vars inflytande kanske är en tiondel av Birros i Sverige. Birro däremot kan häva ur sig i princip vad som helst utan problem.

  Lite utav det bibeln brukar kalla att sila mygg och svälja kameler.

  /D

 • Eva Severin

  Är karln frälst? Bara meningen får mej att rysa. Vem skall avgöra det menar du?

 • Eva Severin

  Han får väl vara hur han vill,det är i vart fall inte din sak att döma!!!!

 • Johan

  Du skriver om att Birro vittnat om sin ”frälsningsupplevelse”: Jag tror inte frälsningen först och främst handlar om att man gör en upplevelse. Inte heller det att man får möta Jesus, gör automatiskt att en människa blir frälst. Det är underbart att få göra upplevelser med Gud, men om inte dessa upplvelser genererar tro och omvändelse, så har inte människan blivit frälst, trots sina upplevelser.

  För info:
  Jag har inte skrivit något om att vi inte ska ”älska” Birro, eller att vi ska ”kasta ut” honom ”i kyla och mörker” eller att vi inte ska försöka att ”VINNA” honom (tyckte jag var tydlig med motsatsen, då jag efterlyser att någon predikar evangeliet för honom) eller att vi ska ”stöta honom ifrån oss”.
  Vidare har jag inte sagt att vi inte ska visa homosexulla kärlek, eller att vi ”ska rycka upp dem och kasta dem i elden” (pust!).

  Det är rätt så tröttsamt att argumentera med någon som gör halmgubbar av ens argument, så att jag ska behöva sitta och försvara mig på punkt efter punkt, mot saker jag inte har sagt. Var snäll att SLUTA, med att insinuera saker om vad jag skulle ha menat med mina kommentarer!

  Vad jag är skeptisk till, är att lyfta upp och samarbeta med en katolik, som inte ens håller sig till deras egna läror på sexualområdet, som om han vore en frälst broder i Herren, när han förmodligen är o lika stort behov av omvändelse och kapitulation inför Herren Jesus, som den överväldigande majoriteten av svenska folket är.

  Fast egentligen vet jag inte om det är någon ide’ att diskutera frälsningen, utifrån det som står i Skriften om den, med dig. Du är ju väldigt oberoende själv i förhållande till bibelordet om man säger så. Inte sant?

 • Katarina

  Gud..? Eller har du något annat förslag kanske?

 • Katarina

  Sammalunda – dvs insinuera inte saker om mig heller. Vi måste väl kunna dela upplevelser, uppfattningar, tankar och idéer utan att det urartar som det redan har gjort efter bara några inlägg? Min uppfattning skriver jag inte någon på näsan. Jag delar den. Man får gärna förkasta men att börja analysera mig som person är övertramp. Tyvärr är det i dessa ”tillrättavisningar” som den inomkristliga debatten och internkritiken leder till stinkande högar som inte visar på den kärlek Jesus önskade att världens barn skulle få se.

  Frälsningen enl Romarbrevets väg till Gud duger gott för mig men jag låter mig även nöja med den frälsning som räddade Abraham redan i GT. Det kallar jag inte ett ”oberoende förhållande till bibelordet”. Abraham var måndyrkare när Gud fick tag på honom. Några vanor gick inte ur med detsamma utan formades till en ny dialog med Herren då Abraham räknade stjärnorna och fick ett tilltal om en Nation. Om katolikerna är lika vilse som Abraham var så förmår Gud att till fullo frälsa. Och vad gäller nitälskan för Gud har jag sett mer hos mindre helgade katoliker än skenheliga protestanter. Vi har inget att hålla upp av egen rättfärdighet.

 • Katarina

  Guds hjärta!

 • Birgit Hedström

  Hej Kjell, nu tycker i vart fall jag att du är för kategorisk ang. det/de som du anser går in under beteckningen EC. Att som du säger, att man svär som en borstbindare=igenkännande frukt för att känna igen EC…Håller absolut inte
  med dig i dessa dra-alla-över-en-kam uttalanden.

  Mvh/ Birgit

 • Katarina

  Det är väl precis det här som är problemet: du försöker först ringa in honom som en EC:are men i nästa ordalag kan du inte verifiera det med en rimlig bevisföring som t.ex. egen bekännelse till.

  Fenomenet EC är som en trend, en rörelse inom kyrkan, till vilket det är svårt att knyta enskilda rollinnehavare eftersom det inte finns något konkret att ansluta sig till utöver vissa tankegångar. Man köper inte nödvändigtvis hela konceptet. Detsamma har vi sett med trosrörelsen. Vissa tankegångar kan vara helt okej medan andra är helt ute och seglar.

  Vad jag menar med att ”utnyttja vinden för att driva de egna seglen” är inte att anamma en ”en ondskans” lära. Det är med EC som med trosförkunnelsen, så att det bygger på en inomkyrklig ärlig längtan efter förnyelse, andra former, när den gamla vinlägeln börjar brista av jäsningen. Denna längtan efter mer av Gud måste få näring och där tror jag att många etablerade kyrkosamfund har missat något väsentligt. Inte minst när det gäller att få in nya människor som inte kan relatera till den kyrkliga diskursen. Kan man fånga upp denna ”vind” i betydelsen den längtan som människor har, är det en enorm drivkraft. Det är då man bör var stadig på handen vad gäller grundläggande teologiska principer. Men att peka på ett enskilt fenomen och försöka lösa problemet med att avfärda det som villolära punkt leder enbart till icke Gudfruktiga strider. Även Paulus trillade dit mot sin broder Barnabas. Därmed inte sagt att det finns tillfällen då vi måste visa bort galenskaper. Dock med varsam hand så att man inte slänger både agn och vete.

  Samtidigt förstår jag rädslan över att se evangeliets läror smutsas ner. Vi har olika synpunkt på vad som är viktigt. Jag tycker att en av de största problemen i västvärlden är att Mammon har ett så hårt grepp om kyrkan. Med det följer en rad ogudaktiga företeelser som är betydligt allvarligare än att en eventuellt frälst katolik anser att Jesus har för litet utrymme i Sverige.

 • Birgit Hedström

  Bra kommentar Daniel! I agree with you! Jag reagerar starkt när människors frälsning ifrågasätts!!! det bästa man kan göra om man nu undrar om detta är väl att be för personen ifråga? Hur skulle det vara att folk ute på diverse bloggar börjar diskutera och ifrågasätta om Birgit Hedström är frälst för hon har inte seger över det och det området i sitt liv…Hon dricker för mycket colalight, så uppenbarligen verkar inte återhållssmheten vara som det borde vara för en frälst och överlåten dasann kristen.

  Allt gott! Birgit

 • Katarina

  Det viktigaste har du i punkt 1. Och där kan majoriteten av landets kristna känna igen sig. Det ger dock inte teologerna monopol på evangeliets budskap… Därför är även jag av den meningen att Gud använder människor som i sin ofullkomlighet ändå gör det lilla Han bett dem om.

  Birro kommer säkert undan med ett och annat som inte är rumsrent. På ett sätt är det väl som sig bör då han inte är står i andlig tjänst heller egentligen. Man kan lyssna på rätt öra också och ta honom liksom alla andra människor som borde ha en blinkande skylt i pannan där det står: ”Arbete pågår” för att blidka kritikerna.

 • Katarina

  Cola light – är det inte mindre koffein i det än i kyrkkaffet? 😉

 • Vi-känsla?

  Era huggormsyngel, vitkalkade gravar, stenkastare..!
  Med vänlig hälsning: Jesus.

 • JohanN

  Huruvida Birro äger hjärtats tro, överlämnar jag åt vår Herre.
  Däremot vet jag att innan han blev omvänd så var han alkoholist och rörde sig i vänsterkulturella kretsar. Allt detta har han vänt ryggen och ger förtjänsten för att ha lämnat alkoholen bakom sig helt till Herren.
  Jag anser att helgelsen är en process som vi aldrig blir klara med och att då kräva fullkomlighet av någon som får sägas vara relativt nykristen och utan kristen bakgrund är kanske väl kategoriskt.
  Om Birro är någon bra representant för kristendomen vet jag inte men jag gillar hans texter och sätt att formulera orden, det gjorde jag redan innan han blev kristen.
  Jag tror också att det ibland är bra med någon som är lite ”skitig” och inte så där lagom medelklasskristen för att nå andra människor som kanske inte i vanliga fall inte låter sig nås av det kristna budskapet.

 • Katarina

  Nej, jag frågar med öppet hjärta för att få veta på vilka grunder de byggt upp ett sånt hat. Det brukar finnas en eller flera orsaker. Sen är det mycket lättare att dela med sig av Jesu kärlek än om man går till attack. Men i skrift är det en annan sak för då har man många olika mottagare på distans som inte känner en och drar konstiga slutsatser bara för att de har förutfattade meningar. I relationer är det inte fråga om konfrontation utan bön, sådd och invänta spirande groddar!

 • Jag delar helt din syn på Mammonsdyrkan i trosförkunnelsen och den korruption som detta har förorsakat.

  Men missa inte EC-skogen för bara trän.

  EC kommer att hylla ”e pluribus unum”. En mångfaldens enhet. Ekumenism (se närliggande tråd) och inte något enhet på Ordets grund.

  /Kjell

 • Birgit Hedström

  Puuh! Ååa! så skönt det känns nu Katarina…;-) TACK!! Nu kan jag pusta ut…

 • JohanN

  Ja blogg/textformen är svår, vi har alla olika värderingar och innebörd av ord och till det lägger vi in vad vi tror skribenten har för uppfattningar i en eller annan fråga.
  Vi har också vårg egen bakrgrund. Utifrån detta toka vi sedan den skrivna texten, det blir inte alltid bra.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Cola Zero och Pepsi Max smakar bättre. Men vill du smaka på ordentliga grejer ska du testa den lönnsiraps-detox jag just nu går på under veckorna 🙂

  8 dl vatten
  1 dl pressad citron
  1 dl lönnsirap
  1-2 matskedar cyennepeppar

  😉

 • Birgit Hedström

  Woow Daniel!!! Detta måste absolut testas!!! För jag vill ju såklart absolut också tillhöra denna skara som ni riktigt helgade tillhör!!! Tackar å det allra ödmjukaste för detta tips!

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Klarar du utmaningen jämte lite bön och bibelläsning kan du sedan stämma in i denna glada sång: 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=vdM836v4u1s

 • Birgit Hedström

  🙂

 • Eva Severin

  Nej jag har inget annat förslag det var ju Johan som undrade om karln var frälst?

 • Eva Severin

  Oj,vad det luktar ”självrättfärdighet”och skriv inte Jesus när det är du i egen hög person som skriver mej en hälsning!!

 • Tommy Dahlman

  Hej Katarina!
  Intressanta reflektioner. Tar till mig dem. Känner dock inte igen mig i allt. Men har kanske för färgade glasögon. Ingen annan av de som kommenterat våra kvällar har reagerat som du. Jag försöker med andra ord att väga dina rader på ett objektivt vis. Tack för ditt engagemang!

 • Erik J

  Eva, här finns det gott om fariséer.

 • Katarina

  Ah, jag missade att du citerade… då är jag med!
  Tänkte väl… 😉

 • Katarina

  Inga pannkakor under den lönnsirapen förstår jag då…
  Ser ut lite som ett bra recept för en församlingsgemenskap också.
  Mycket livgivande vatten, en del sura gubbar och söta damer och en
  liten skara hetlevrade typer som håller igång det hela!

 • Katarina

  ”Ingen annan av de som kommenterat våra kvällar har reagerat som du.”
  Just den meningen pekar ut mig som särdeles unik på ett negativt sätt.
  Men det är väl på sin plats efter att ha jämfört dig med en bilhandlare 😉

  Jag ser det inte som negativt att kunna se med ”andra glasögon” än dem
  som tillhandahålls av det egna sammanhanget. Det är lätt att bli sina egna
  tolkningars fånge.

  Tyvärr är jag inte är det minsta unik i mina reaktioner kring den kommersialism
  som har börjat prägla kristenheten sedan bokborden blev en (o/helig) kassako.
  Du har nog bara inte hört någon frimodig nog säga det förut. Då har jag ändå
  själv bidragit en del där, men funderar över att det kanske borde vara mer
  avskalat. Kanske vi sysslar för mycket med fel saker?

  Det kan vara dags att tänka på de gammalmodiga ”värdighet” och ”enkelhet”
  som borde få en mer framträdande plats i kyrkan igen så att alla kan vara och
  känner sig delaktiga och inte bara blir passiva åskådare till estradörerna?

 • Tommy Dahlman

  Hur ska jag kunna ta dig på allvar när du inte ens vill framträda förutom pseudonym. Vill du resonera på riktigt eller bara tjata? Förmodligen är du inte ens en kvinna. Men det visste säkert denna bloggens ansvariga, så klart.

 • Katarina

  Blir jag maskulin för att jag avslöjade ditt försök att klämma åt mig med en maktspråksstrategi? Spännande…

  Vet du, jag skulle gärna framträda med efternamn också.

  OM det inte vore för att en kvinna som tar bladet ifrån munnen i de kyrkliga sammanhang där hon förväntas tiga utsätts för diverse sjuka hot.

  Ofrankerat brev i lådan med ihopklistrade bokstäver och diverse smädelser, från en äldstebroder som delar ut nattvarden en dagen och nästa ägnar sig åt hota en i hans ögon obekväm kvinna är inte något jag bjuder på utan vidare.

  Betalar du livvakter, som vissa pastorer har, så okej!

  Men vi får väl se. Kanske tonar jag ner mig en vacker dag och slutar gömma mig under palmträdets skugga. Då sjunger jag min segersång tillsammans med alla de hjältar som vågade vara män på stridsfältets höjder!

 • Tommy:
  Katarina är så visst en kvinna, och det du insinuerar om både henne och oss visar tyvärr en dålig sida vid din debatteknik. Svara hellre på hennes artikel och svar till dig, istället för att ifrågasätta hennes kön. Anser du att hennes svar till dig var tjat? Vad ska man då säga om din kommentar här ovan? Kom igen! Låt oss samtala sakligt!

 • Birgit Hedström

  Tommy, jag förstår verkligen inte ditt resonemang här! Tycker faktiskt det är oförskämt det du skriver här till Katarina! Känner mig mycket besviken på dig. Varför tilltalar du Katarina på detta sätt??

  Birgit

 • Läsare

  Ja vad säger man, du visar själv utan att jag behöver svara dig. Kan bara inte gilla en människa som trampar i klaveret på detta sätt, vilka beskyllningar och vilket otrevligt bemötande. Usch

 • Micael Gustavsson

  Hej Daniel, jag tänkte bara ge dig två korrigeringar angående katolikernas syn på att vara frälst ( och skulle jag ha fel, får någon katolik som läser detta gärna korrigera mig).

  Dels tror de att själarna i skärselden redan är frälsta i betydelsen frälsta från den eviga förtappelsen. Jag har aldrig hört talas om någon katolik som tror att det går att komma från skärselden till helvetet, utan den har bara utgång mot himlen.

  Många katoliker verkar anse att det går att veta om man är i nådens tillstånd i detta nu, men då de inte tror på möjligheten att förlora nåden, så kan ingen säga om de kommer att bli frälsta till slut. Här intar RKK samma inställning som den wesleyanska helgelsetraditionen inom evangelikalismen, även om det givetvis finns stora skillnader i soteriologi (läran om frälsning) dem emellan. Det finns de som menar att det är större skillnad mellan monergister (bl.a. Calvin, Luther & Augustinus) ock synergister (bl.a. Wesley & RKK) är större än skillnaden mellan katoliker och protestanter (signaturen Jonasq hävdade nyligen det på Mikael Karlendals blogg); ett stort och intressant ämne.

 • tommy dahlman

  Ber verkligen om ursäkt om du uppfattar mig sådan. Ja, jag skulle verkligen vilja veta vem du är, eftersom jag själv aldrig försökt dölja min identitet.

 • tommy dahlman

  För att hon är under pseudonym. Tycker du att det är är renhårigt?

 • Birgit Hedström

  Har du inte läst hennes svar till dig?

 • Tommy:
  Jag har liksom dig skrivit under med fullt namn sedan jag började blogga 2006, och det trots att jag inte alltid skrivit trevliga saker som man blir populär av. Alla kan inte stå fram med fullt namn av olika orsaker, hur mycket man än skulle önska det. Jag är själv anhängare av att flest möjligt borde skriva under sitt riktiga namn, och menar att de flesta också kan göra det. Vem vet om Katarina gör det på sikt? Hon är i alla fall en kvinna, och jag känner hennes fulla identitet. Bemöt henne sakligt trots att du inte känner hennes fulla namn.

 • tommy dahlman

  🙂 Okey, vad är sakligt i detta? Hjälp mig är du snäll!

 • tommy dahlman

  Jasså, jag är Tommy Dahlman. Men du verkar vara…..läsare? jo, tack 🙂

 • Eva Severin

  Tur att det endast rör sej om ditt tycke….

 • Eva Severin

  Lika så gott att bli en i mängden!(-:

 • tommy dahlman

  Vad är det som jag ska bemöta sakligt?

 • Om du anser hennes argumentation vara osaklig är en sak. Men är det sakligt att ty till det du insinuerar om kön? Jag skrev att vi skulle samtala sakligt, och ja – jag är snäll! 🙂

 • Inte vad, utan vem. Katarina såklart! Osakligt som sagt att börja snacka om kön istället för hennes artikel och kommentarer. Att hon ”tar ut svängarna lite” verkade uppröra dig. Får jag fråga varför? Du kallade det tjat, men vad var det som var tjat?

 • Läsare

  Ett ställningstagande lika gott som något annat 😀 och livet är fullt av sådana.

 • Katarina

  Tommy, jag förstår att du reagerar på det jag skrivit. Men eftersom det finns något i texten som lyfter en viktigare fråga än hur vare sig du eller Birro är eller ej, sakfråga, så kan du sänka garden. Då ser du att det inte är dig som privatperson jag kritiserar utan det ständiga månglandet i templet.
  Du är säkert lika en glad och go’ kille som du utstrålar, det är inte det. Men jag känner till marknadsföringsstrategin för väl för att svälja hela betet oreflekterat.
  Jag kan också se att våra erfarenheter och IT-mognad är väldigt olika. Det vimlar av globala forum på webben där alla har ett ‘nickname’ av praktiska och kulturella skäl. Det är inga som helst problem med signaturer, snarare en fördel ibland då vissa namn blir vulgära uttryck i icke europeiska länder.
  En annan orsak till anonymitet i lokal debatt kan vara att man pga släktskap med den politikers beslut man ifrågasätter allvarligt kan skada vissa personer, inte bara en själv.

  Sen skyddas även anonyma tipsare av meddelarskydd, vilket för många är viktigt och avgörande för att upprätthålla en icke korrupt rättsstat.

  Eftersom ett namn på en person du ändå inte känner kan förändra något i det jag skriver, kan du inte störas av min ‘anonymitet’ i sig. Så jag vill veta ditt egentliga syfte? Jag känner inte dig men ifrågasätter inte din trovärdighet för det, inte ens om du kallat dig Pelle.

 • Antonia

  Kjell, ”EC kommer att hylla ”e pluribus unum”. En mångfaldens enhet”

  Visst är det så! En förutsättning för denna mångfaldens enhet bygger ju på axiomet att det räcker med ‘en minsta’ gemensamma nämnare för att uppnå konsensus och att dessutom bör man vara politiskt korrekt! Den militanta homosex-agendan ex-vis, är en ‘helig ko’ idag! Ve den som råkar nudda vid den med sina ‘orena’ händer!

  Bevisbördan ligger därför hos den som inte delar exempelvis det ”religiösa” etablissemangets mångfald och underförstådda kodex. [Om alla andra har rätt då MÅSTE du ju ha fel!]

  Men så säger inte Ordet:

  (1 Joh.2:29) ‘Om I veten att han är rättfärdig, så kunnen I förstå att också var och en som gör vad rättfärdigt är, han är född av honom.’

  Alltså kan vi veta vad/vem som är av Gud, om inte förr, så av frukten på trädet. Vi är alla kallade att vara ‘frukt avsmakare’ men (Obs!) inte stenkastare!

  Jesus blev korsfäst därför att Han vägrade böja sig för det religiöst korrekta! Förföljelse/misstänksamhet kommer alltid att drabba dem, som inte söker människors ära, utan Guds!

  (Joh.12: 43) ‘Ty de skattade högre att bliva ärade av människor än att bliva ärade av Gud.’

  Är det inte just detta estrad kristendomen medverkar till? Vi fokuserar på människor istället för på vad som är Sanning?

  /Antonia

 • Antonia

  Birgit: ”Jag är helt övertygad om att i himmelen en dag kommer det finnas en hel del människor som här på jorden har tagit till sig en del från det folk kallar emergent church tänket, men som har Jesus Kristus som sin personlige Herre och Frälsare”

  Men snälla Birgit, inte kan man väl ta till sig lite av det som enligt Ordet är antikrists ande? Det stora avfallet bygger ju på just religions synkretism.(EC) (Det räcker ju alldeles ypperligt med ‘lite’ surdeg som du vet!)

  Emerging -ledarna har hämtat sina idéer, från tyska teologer/filosofer med nazistisk bakgrund, katolska mystiker och New age-företrädare. Brian McLaren menar t.ex. att han fick idén om Emergent Church av New age-filosofen Ken Wilber, och Rob Bell rekommenderar sina läsare att ge tre månader åt att studera Wilbers filosofi.

  EFK är helt inne på Emergent Church (även Emerging) betyder ungefär ”Den Spirande Kyrkan” eller ”Den Framväxande Kyrkan”. (Brian McLaren, Rob Bell och Erwin McManus)

  Pingströrelsen på : Purpose Driven Church, vilket betyder ungefär ”Den ändamåls drivna Kyrkan” (Rick Warren)

  I dessa religiösa system/rörelser söker man efter nya metoder för att vinna medlemmar istället för att söka Guds kraft och ledning för att vinna människor till att bli sanna Jesu efterföljare på biblisk grund.

  Man har ett inkluderande förhållningssätt till olika, ibland/ofta? motsägelsefulla trossystem. En betoning på erfarenheter och känslor på bekostnad av det absoluta. Och allt anstötligt i evangeliet har därför tagits bort!

  Dessa framväxande/spirande ‘kyrkor’ upprepar människornas första stora självförgudnings projekt: Nämligen Babels torns byggandet. (Detta är den inneboende kärnans väsen)

  Att vara ekumeniska innebär att kompromisser måste äga rum, och detta resulterar i en urvattning av Skriften till förmån för att inte kränka en avfälling, eller en besviken kristen. Detta står i direkt opposition till texter som Upp. 2:14-17, Jesu brev till församlingen i Pergamon, i vilken kyrkan varnas för att tolerera dem som undervisar en falsk lära. Falska doktriner tycks överflöda inom den framväxande kyrkan rörelser.

  Rekommenderad källa: The Truth War: Kamp för säkerhet i en ålder av Deception av John MacArthur .

  God bless,

  /Antonia

 • Johan

  Hej igen Katarina!

  Vad är det nu jag skulle ha ”insinuerat” om dig?

  Angående att du tycker att det har ”urartat”: Förstår du inte att folk blir arga på dig, när du debatterar på det sätt du gjorde? Det är vedervärdigt när någon klistrar åsikter på näsan på en, som man inte har. Om du ”bara delar dina tankar” i ett svar till mig, så är det läge att klargöra att det inte är mig du tillskriver dessa åsikter. Annars tror man att du gör det och då är det ett kort steg till falskt vittnesbörd, att debattera på det sättet. Var snäll och låtsas inte som att du inte förstår vad jag menar. Jag vet att du är alldeles för intelligent, för det.

  Du skriver att jag ”analyserar dig som person”. Vet inte om jag är trög, men jag förstår faktiskt inte vad du menar.

  Det jag t ex tänkte på när jag skrev om ditt oberoende i förhållande till bibelordet, var den frihet du tagit dig, när det gäller hur du benämner Gud, som vi ju fick erfara i din förra bloggpost.

 • Birgit Hedström

  God morgon kära Antonia!! Jag känner massor med människor inom tex EFK församlingar som du nämner här ovan, och folk som både inom EFK och inom pingstkyrkorna säkert tagit till sig en del tankar inom EC. Inte kan vi påstå att samtliga dessa människor inte är lika frälsta som både du och jag. På samma grund som du och jag, nämligen Jesu dyrbara blod. Den ”renlärighet” som det låter att du anser (som det låter i alla fall), det finns nog i princip ingen sådan församling överhuvudtaget.. Hoppas jag missuppfattar dig, om du tror att alla dessa inte skulle vara frälsta så tror jag verkligen det är helt fel. Gud välsigne dig syster!

  Birgit

 • Birgit Hedström

  God morgon kära Eva! Vill bara säga att jag är ledsen för din skull för att få ovanstående ord från vi-känsla? i ansiktet på dig! Även insinuationen från Erik J är bedrövlig. Du har ju vidrört här på Aletheia om att du varit med om såna saker i kristenhetens namn som har typ förstört din tro på Gud. Eva, vet du vad jag är övertygad om att Jesus säger till dig? Han som vet precis alla slag och törnar du gått igenom. ”Jag älskar dig Eva så oerhört mycket” säger Jesus till dig. ”Du är såååå dyrbar i mina ögon, mitt blod gav jag för din skull”. Eva, jag vill som en lem i denna kropp, Kristi kropp, bsäga: förlåt! för allt du utsatts för!

  Kram! Och allt gott önskar jag dig!

  Birgit

 • Micael Gustavsson

  Hej Birgit! Jag tror att Erik Js kommentar var menat som ett instämmande till Eva, inte ett påhopp. Men jag kan förstås ha fel.

 • Birgit Hedström

  Erik J, om jag missförstod dig när jag trodde att du bl.a syftade på Eva i detta med fariséer, så ber jag om ursäkt för det!

  Gud välsigne dig!

  Birgit

 • Antonia

  Birgit: ” jag känner massor med människor inom tex EFK församlingar som du nämner här ovan, och folk som både inom EFK och inom pingstkyrkorna säkert tagit till sig en del tankar inom EC. Inte kan vi påstå att samtliga dessa människor inte är lika frälsta som både du och jag”

  Känner du inte ett ansvar att varna dina vänner när du ser att de är inne på ett sidospår? Vi är alla uppmanade att pröva andarna bakom den förkunnelse som ges, så dem som lyssnar till de falska förkunnarna har ett eget ansvar för sin slutdestination. Om man omvänder sig finns det nåd förståss? Men först då täcker Jesu blod över våra synder. Detta vittnar Guds Ord om:

  2 Tess.2: 8 ‘Sedan skall »den Laglöse» träda fram, och honom skall då Herren Jesus döda med sin muns anda och tillintetgöra genom sin tillkommelses uppenbarelse — 9 honom som efter Satans tillskyndelse kommer med lögnens alla kraftgärningar och tecken och under 10 och med orättfärdighetens alla bedrägliga konster, för att bedraga dem som gå förlorade, till straff därför att de icke gåvo kärleken till sanningen rum, så att de kunde bliva frälsta. 11 Därför sänder ock Gud över dem villfarelsens makt, så att de sätta tro till lögnen, 12 för att de skola bliva dömda, alla dessa som icke hava satt tro till sanningen, utan funnit behag i orättfärdigheten.

  Falska profeter koncentrerar sig på människan och hennes själsliga behov.

  Sanna profeter koncentrerar sig på Herren och Hans vilja.

  Jesus är full av både nåd och Sanning! Det verkar som du försöker skapa ett motsatsförhållande.Annars blir det svårt att förstå ditt försvar för de vilsekomna.

  Guds frid,

  /Antonia

 • Micael Gustavsson

  Men Antonia, menar du att det krävs 100% renlärighet för att ara frälst? Blir det inte då en sorts frälsning genom laggärningar, med det korrekta tänkandet som frälsande gärning i stället för Jeu blod. Och angående läror, så måste man väl skilja på hur viktiga de är. Det är bra att ha så korrekt lära som möjligt, men Jesu gudom och frälsningen genom Hans död och uppståndelse, måste ju vara mer avgörande än frågor om kyrkoorganisation och gudstjänstformer även om de också kan vara viktiga.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Ser att Tommy Dahlman ifrågasätter om Katarina är man eller kvinna. Vill bara ta tillfället i akt och bekräfta som en av aletheias grundare en gång för alla – hen är den hen alltid varit. Så det så. Hoppas frågan nu är överstökad. ( http://aletheia.se/2013/09/16/fader-var-vem-ar-du )
  🙂
  /Daniel

 • Birgit Hedström

  Självklart, i de fall jag ser något tokigt i sammanhang där jag har vänner så kan jag ta upp det specifika då, men det är inte det jag nu syftade på utan att du ofta uttrycker dig så kategoriskt ang. hela rörelser. Dessa rörelser består av individer, och har aldrig läst (mycket möjligt att jag kan ha missat) att du ger ok för någon församling, och då tycker jag det blir fel. Men kära du, tror inte det leder till något fruktbart fortsatt samtal ang. dessa frågor, vi har tidigare också tagit upp sådana frågor. Det Daniel (Aletheia-Daniel), skrev igårkväll på Berndts blogg, jag ser på samma sätt som det han skrev där. Och för att slippa upprepa det han redan skrivit där, så läs om du vill hans kommentar. Jag har tidigare, på annan blogg uttryckt samma som han skriver.

  Avslutar nu detta samtal.

  Allt gott! Och Jesus älskar dig jättemycket Antonia!

  Jesu frid! Birgit

 • Johan

  Tack för din kommentar! Jag delar det mesta av din analys.

  Jag har också läst sådant som jag gillar av Birro. Han skrev t ex i Expressen: ”Vi kan, och bör inte, låta detta andetag, denna historiska parantes, förändra det som står i Bibeln. Vi har inte den rätten.” (4/9-13).

  Kanske har han omvänt sig, sedan han för något år sedan uttalade sig i homosexfrågan? Det vore ju fantastiskt. Om han verkligen menar det han här skriver, så lär han också kunna avslöja Rkk’s villoläror och gå fri ifrån dem. I så fall ska jag ropa ‘Halleluja’!

  Och visst alla ni som skriver det. Jag är helt för att vi ska be för honom.

 • Johan

  På vad sätt har jag ”krånglat till frälsningen”, menar du?

  Angående det du skriver om att vi måste bli överbevisade ”av den Helige Ande i våra hjärtan”, så håller jag med dig. Det vi behöver bli överbevisade om, är att Gud menar vad Han säger i Sitt Ord, den heliga Skrift.

 • Jesus

  Om vi ska ha en möjlighet att predika evangeliet och rätt kunna hjälpa människor, så behöver vi kunna bedöma var de befinner sig någonstans. Då är det faktiskt inte bara tillåtet, utan nödvändigt att vi ställer oss denna typ av frågor. (Det var kanske onödigt att skriva ”karln”. Se’n kan man alltid diskutera om man ska göra det offentligt på en blogg eller inte.)

  Hur ska vi t ex annars kunna uppmuntra månniskor till omvända sig och ta emot Herrren Jesus?

 • Johan

  Du skrev:

  ”i de kyrkliga sammanhang där hon … utsätts för diverse sjuka hot.”

  ”Ofrankerat brev i lådan med ihopklistrade bokstäver och diverse smädelser, från en äldstebroder som delar ut nattvarden en dagen och nästa ägnar sig åt hota en i hans ögon obekväm kvinna”

  ”livvakter, som vissa pastorer”

  Vad är det för ”sammanhang du har rört dig i? Det låter inte som Guds församling i a f. Snarare nå’n sjuk sekt eller nå’t outlaw-gäng.

 • Antonia

  Hej Micael G,

  Nej, 100% renlärighet har jag aldrig pläderat för, det måste du nog ha missuppfattat!

  Vad som diskuteras här är villoläror som Emerging church och liknande.Har redovisat lite kort vad denna lära står för och inte är det Korsets budskap i alla fall. Det kan du säkert själv se om du scrollar lite.

  Jesus upprepar flertalet gånger, med tanke på den yttersta tiden: ”Se till så ingen bedrar er! ”

  Alltså har vi , var och en, ett eget ansvar att pröva andarna, bakom varje ny lära.

  Gal.1:9 ‘Ja, såsom vi förut hava sagt, så säger jag nu åter: Om någon förkunnar evangelium för eder i strid mot vad I haven undfått, så vare han förbannad.’

  Lärofrågorna är alltså en avgörande faktor, i om vi skall kunna stå emot på ‘den onda dagen,’ så har jag förstått Skriften.

  Mvh,

  Antonia

 • MyTwoCents – aletheia.se

  ”Signaturen” Jesus och även Paulus m.fl. har ibland dykt upp i kommentarsfälten. Det är kanske lite käckt om det rör sig som exakta citat från det de faktisk sagt. Men jag skulle avråda att skriva i Jesu namn annars.

 • Lilly Torva

  När´u påstår att Birro inte är frälst, för att han inte är fullkomlig i allt Guds Ord. Efter själva frälsningen så pågår ju, resten av våra liv, här på jorden iaf, en tillväxt i våra liv. De där frukterna som Herren bestämt om oss, att de skall bära frukt. Lugn, bara lugn! Det hjälper inte att vi slår vår broder med Ordet, där måste DHA få grejsa själv.

 • Johan

  Jag vet inte vad som hände. Det var min kommentar och jag skulle aldrig medvetet utge mig för att heta ”Jesus”.
  Troligen råkade jag av misstag skriva ”Jesus” i namn-fältet. Mycket pinsamt! Är visst lite disträ idag.
  Du får gärna radera den kommentaren så är du snäll, MTC, så skriver jag en ny i mitt eget namn, som jag avsåg.

  Sorry!

 • Eva Severin

  ”Så att han kan bli räddad”.Som om du skulle bry dej om det!

 • Johan

  Jag har aldrig ”påstått” att Birro inte är frälst! Det är skillnad på att ”påstå” och på att ifrågasätta.

  Jag anser mig inte heller ha slagit någon i huvudet med Ordet. Vissa verkar vilja påstå det, så fort man refererar till detsamma.
  Men jag lovar dig att jag aldrig kommer att sluta att referera till Bibeln, ty Guds Ord är Sanningen. 🙂

  Angående att den Helige Ande får sköta jobbet själv. Det håller jag inte med om. Vi är kallade att predika evangeliet och det innebär också att predika omvändelse.

 • Eva Severin

  ” Har genomgått någon form av omvändelse”,likaså punkt 1-3,men hör du inte hur det låter Daniel? Skulle det vara bättre om Du dömnde oo bedömnde honom?

 • Läsare

  Tror både du och Eva missuppfattat ”vi känsla” är nog bara ett exempel på hur Jesu egna ord kunde låta. Jag kan ha fel, men läs igenom igen, Tor inte det var en attack på Eva

 • tältmakaren

  ”Falska profeter koncentrerar sig på människan och hennes själsliga behov.”(Antonia)

  Antonia, jag har bestämt mig för att inte diskutera med dig igen men detta kunde inte stå oemotsagt.

  Du som är så bevandrad i ordet måste väl ha läst att när Jesus såg skarorna så blev han gripen av medlidande för han såg att de var illa medfarna som får utan herde.

  Att: ”Han gick omkring och gjorde väl och hjälpte alla som var under djävulens våld.”

  Att Gud säger: Det offer jag begär är att ni vårdar er om änkor och faderlösa .

  Alltså, vill Gud att vi ibland koncentrerar oss på människor. Om detta är en indikering på att man är en falsk profet så lever i alla fall jag farligt.

  Alla läror kommer att vara begränsade och behäftade med brister eftersom vår kunskap ”är ett styckverk.”

  Håller med dig om att vi lever i ”luriga” tider. I Markus 16:17-18 beskrivs en del av de tecken som skulle åtfölja de som tror.

  ”Om de dricker något dödligt gift så skall det inte skada dem.”

  Personligen tror jag inte att detta gift begränsar sig till de kemikalier som kan döda kroppen.

  Jag tror inte heller att någon dricker dödligt gift med flit. Detta sker av misstag eller för att någon vill skada dem. På samma sätt så tror jag att felaktiga läror kan komma oss till del av misstag eller för att någon vill utnyttja, förvilla och t o m döda oss.

  ”Vår vedersakare djävulen går omkring som ett rytande lejon för att se om han kan uppsluka någon.”

  Jag är emellertid övertygad om att den som tror att han”Sitter under den högstes beskydd och vilar under den Allsmäktiges skugga……. ska inte frukta nattens fasor eller farsoten som härjar vid middagens ljus ………. Han håller mig kär och jag ska befria honom för han känner mitt namn..” (brottstycke ur psalm 91).

  Att som du stämpla hela EFK som smittat villoläror och avfallet blir väldigt konstigt. Det beror på att du fortfarande ser ”sammanhang” och inte en grupp människor som Jesus har dött för. Naturligtvis finns det massor av människor i dessa grupper som ”inte har böjt knä för Baal” och som fortfarande går starkt med Gud.
  Detta är min första och sista kommentar i denna tråd.
  Jag ville bara framföra dessa tankar och därmed ge mitt fulla stöd till bl a Birgit Hedström och Michael Gustavsson.

 • Johan

  Om vi ska ha en möjlighet att predika evangeliet och rätt kunna hjälpa människor, så behöver vi kunna bedöma var de befinner sig någonstans. Då är det faktiskt inte bara tillåtet, utan nödvändigt att vi ställer oss denna typ av frågor. (Det var kanske onödigt att skriva ”karln”. Se’n kan man alltid diskutera om man ska göra det offentligt på en blogg eller inte.)

  Hur ska vi t ex annars kunna uppmuntra månniskor till omvända sig och ta emot Herren Jesus?

 • Katarina

  Jag tror att både du och jag har fått några inlägg i fel ordning och det har rört till det lite i tråden. Men vad du kallar ”min frihet att…” verkar höra hemma i en annan tråd. Det blir konstigt om du kommentar en tidigare artikel i denna tråd. Vill du kommentera min artikel om Fader vår, bör du skriva där. Där framgår också att jag benämner Gud som min Fader men inte förnekar Gud som Ande – könslös – dock med uppenbar modelig karaktär.

 • Antonia

  Tältmakaren: ”Falska profeter koncentrerar sig på människan och hennes själsliga behov.”

  Ja, så skrev jag, men skulle ha utvecklat det lite bättre, inser jag nu.Vet ju att vissa härinne hugger som gäddor så fort man försöker varna för (vissa) villor.(De som enligt dem, är ‘rumsrena’ )

  Givetvis håller jag med om det mesta du skrev. Jesus ömkar sig alltid över de förlorade, de fattiga, änkan och den sörjande o.s.v.

  Vilket inte ger oss någon fribiljett att ta lätt på det egna ansvaret att hålla oss till det rena och uppenbarade Guds Ordet ( Skriften allena) Vi har alla fått samma möjligheter att komma rätt om vi bara vill! Sen att det kan ta lite olika tid för var och en, är en helt annan sak.

  Angående de olika sammanhangen nu så är det ledarskapet där som anger tonen, menade jag, och att man fallerat kraftigt, i sitt heliga uppdrag, är mångas uppfattning, inte bara min.

  Hur det står till med var och en av medlemmarna har jag givetvis ingen kännedom om! Förutom dem då som öppet deklarerar sin bekännelse ang. detta.

  Min poäng var att falska profeter vädjar till vår köttsliga natur, våra begärelser och söker att behaga människor istället för Gud, medan en sann profet däremot fokuserar på Herren och Hans vilja och är beredd att bli både föraktad och förföljd, för att sanningen om evangelium skall bevaras och spridas!

  Det var riktigt ledsamt att läsa dina hätska tongångar, du verkar inte riktigt kunna acceptera att man inte delar dina åsikter/uppfattningar i vissa frågeställningar.

  Gud välsigne dig likafullt tältmakare,

  /Antonia

 • Johan

  Du är ju rolig (eller nå’t) Katarina!

  Först skriver du ett svar till mig med en massa insinuationer. När jag påpekar detta, så ber du inte om förlåtelse, utan beskyller istället mig för att också ”insinuera” och att ”analysera dig som person”.

  Jag gav en förklaring till varför jag skrev som jag skrev om dig och bad dig att förklara vad du menar med dina beskyllningar.
  Men du svarar inte, eftersom du inte kan, eller hur?

  Att du inte vill att jag ska referera till din förra bloggpost, kan jag kanske förstå, fast om du inte vill stå för vad du skrev längre, så vore det bättre om du tog öppet avstånd ifrån det och bad om förlåtelse, tycker jag. Då skulle jag (m fl säkert) få högre anseende för dig.

 • Katarina

  1. okej, jag är rolig eller nåt. Osäker på om du menar att skymfa mig dock?
  2. du påstod att jag tog mig friheter med Ordet som jag inte gör…
  3. du analyserar inte det jag skrivit utan kommenterar hellre mig som person och vad jag kan tänkas stå för…
  4. det är rimligt att du skriver inlägg under rätt rubrik
  5. har inget att be om förlåtelse för så här långt, möjligen bristande pedagogik
  6. jag är inte beroende av ditt anseende om mig
  7. ”…(m fl säkert)” är ett billigt knep – och fullständigt omöjligt påstående utan grund. Du kanske känner någon, några blir säkert stötta längs med vägen. Men jag är lika älskad som du av vår himmelske Fader, jordiska familj och vänner etc. Du har inte rätt att göra mig till ett hatobjekt bara för att du ogillar det jag skriver. Håll dig till sak och inte person så kan vi ta det därifrån.
  8. Om du noga läser mina tidigare inlägg så ser du att jag inte tillskriver alla tankegångar till dig alls. Borde vara lite glädjande iaf?

 • Johan

  Svar:
  1. Jag ägnar mig inte åt att ”skymfa” folk.
  2. Förnekelse! Du tvingar mig att fortsätta att påminna dig om din förra post. Du kallade Gud för ”hen”, vilket många med mig anser är hädelse. Detta att hitta på egna benämningar på Gud, troligen för att det ger Honom egenskaper som passar den egna agendan, är att vara oberoende i sitt förhållande till Skriften.
  3. Det är inte sant och när jag ber dig att förklara dig så vägrar du exemplifiera. Beror väl på att du inte kan.
  4. Jag skrev att jag anser dig vara oberoende i ditt förhållande till Skriften, med anspelning på din förra post, för att förklara varför jag inte anser att det är någon ide’ att diskutera frälsningen med dig. ”Frälsningen” är kopplad till den kommentar jag skrev till denna post som ju handlar om Birro.
  Det här känns bara som ett nödargument från din sida.
  5. Då så, du står fast vid vad du skrev i din förra post vilken många blev upprörda över. Då borde det inte heller vara något problem att jag refererar till vad du skrev där, när jag diskuterar med dig.
  Dessutom så anser jag det vara ohederligt att argumentera med insinuationer. Det känner jag igen sedan tidigare med dig. Hade väl hoppats att du ändrat på det.
  6. Var aldrig påstått att du är det.
  7. Det är ju bara att titta på den storm som din förra bloggpost skapade, för att inse att jag högst troligt har rätt i det jag skrev.
  Göra dig till ”hatobjekt”? Jag gör inte dig till något ”hatobjekt” Katarina. Om du blir till ett hatobjekt, vilket jag inte hoppas, så har du nog fixat till det helt själv. Jag hatar inte dig. Däremot avskyr jag vissa saker du skriver och det sätt du ibland debatterar på.
  Jag håller mig till ”sak”. Det är du som inte håller dig till sak, utan sysslar med beskyllningar som du sedan inte kan ge någon grund för.
  8. Jag refererade till din insinuanta kommentar till mig. Att kräva att jag och alla andra ska läsa alla dina andra kommentarer, för att eventuellt kunna inse att det inte är mig du menar, fast det var mig du skrev till, är väl knappast ett rimligt sätt att resonera på?

  Som sagt. Jag anser att du gjott fel mot mig och du vägrar att tillstå detta. Tråkigt!
  Nu tycker jag att vi försöker att avsluta detta!

 • Eva Severin

  Vilket hyckleri!!!

 • Eva Severin

  Eller bara ytterligare ett kastande av sand i sandlådan!

 • Katarina

  Tommy,
  jag har nu förstått att du tydligen har råkat ut för planerade och iscensatta attacker där falska signaturer varit ute efter dig personligen. Beklagar detta!

  Vill bara med detta lugna dig med att Katarina är mitt förnamn (efter farfarsmor) och att jag inte har för avsikt att förfölja dig i olika forum för att svärta ner dig eller dylikt. Om det fortfarande är nödvändigt, vill jag även uppmärksamma dig på att det är en journalistisk text med avsikten ”make a point of view” i ett sammanhang där du råkade vara med och sedan får illustrera inramningen till Birro.

  Eftersom du själv är flitig skribent och läsare av Världen Idag, tror jag att du förstår detta egentligen. Men jag har förståelse för dina obehagskänslor. Vi har olika synsätt på frikyrkans vana att sälja saker från predikoplatsen, så är det. Men vad dig som person beträffar har jag inga åsikter alls och inget behov av att skriva under falsk signatur för att ”klämma åt dig” eller vad du nu kan tänkas känna. Du har rätt att veta detta, tycker jag, mot här inledande bakgrund.

 • Nils

  så du menar att det är metoden då kristna vandrar förbi montrar på bokmässan…
  t.ex. Emmaus björkå som delar ut tygkassar med texttryck ”isolera Israel nu”.
  Då föredrar en kristen att titta, men gå förbi enl. din tes !
  Själv stegar jag in i montern & yttrar ”Här ser ni en sann Israel-vän”.
  Det ger respons & dialog… & bönerna behöver inte släpa efter !

 • Nils

  Men hallå !
  Din beskrivning av äldste & livvakter går att polisanmäla. Det är inte värre än att bedriva åtal för förtal.
  Men gör du inte det så att din beskrivning får stå oemotsagd, så är tilltron till din beskyllning knappast värd att ta på allvar. Sedan är det en helt annan sak vad polisutredning leder till, men du har påvisat allvaret i din beskrivning för att själv bli tagen på allvar.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Det behövs inte, nu har vi ju förklaringen. Det är väl gott i sig att du är så Jesus-centrerad att du råkar kommentera som Jesus 🙂

  Vi får sällan profetiska budskap av äldre modell, men skulle anden falla på så föreslår jag istället ”Så säger Herren, Herren” som man brukade inleda profetior med förr. Men, då vill det ju verkligen till att du upplever det.

  Jag har själv ”bytt ut” 70 talets ”Så säger Herren, Herren” med ”Jag har en stark förnimmelse av att Gud säger” eller ”Gud har talat till MITT hjärta om att….”

  Var välsignad hur som helst!
  /Daniel

 • Andreas Frost

  Hej Katarina

  Jag har några frågor till dig.

  Det står som info om dig: ”Att hitta minsta gemensamma nämnare är viktigare för henne än att nagelfara varje detalj i doktrinerna.”

  Vill du utveckla detta? Finns det gränser då denna riktlinje inte gäller?

  Är du idag medlem eller efterföljare till det som kallas Hebrew Root Movement? Du skrev i en annan tråd:

  ”Det är bara liiite praktiskt knepigt att plocka upp och fira Herrens högtider enligt alla konstens regler mer eller mindre ensam här ute i ”förskingringen”…

  Den goda vilja är tillstädes men så mycket fattas ju för att få ”hela paketet”. Det är så sant att vi hedningar inte kommer någon vart förrän vi roffar tag i mantelfliken och säger ”vi har hört att Gud är med er”. ”

  Samt,

  ”Jag letar och ber än men har välsignats med äkta mezuzor och kan shabbatbönen utantill. Så det artar sig 😉 Härligt vittnesbörd, tack!”
  Därav frågan.
  Hälsningar, Andreas

 • Läsare

  Tycker att du överreagerar kraftigt i denna diskussion, och nivån på erat samtal skiljer sig inte nämnvärt, båda har spårat ur och du var nog först 😉

 • Johan

  Hej Läsare!

  Jag välkomnar konstruktiv kritik! Kan du hjälpa mig att förstå vad du menar? Kanske genom att exemplifiera.

  M v h

 • Katarina

  Det är en faktiskt upplevelse som redan är polisanmäld – till min fördel – och ligger långt tillbaka i tiden. Man kan faktiskt inte hota folk i Sverige för att de nyttjar yttrandefriheten enligt de regler som finns.

 • Katarina

  Visst gör det?
  Men jag tänker inte nämna namn och sammanhang men kan garantera dig att det är kyrkligt rumsrena miljöer, inte alls ansedda som särskilt suspekta.Se svar till Nils ovan.

 • Katarina

  Ett allmänt meddelande:

  I fortsättningen tänker jag inte i denna tråd ägna mig vidare åt att svara på konstiga omdömen om mig som person när det är ett artikelinnehåll som ska debatteras. Kan man bara läsa i syfte att trakassera mig bör man läsa något annat, ett konstruktivt förslag i all välmening. Ju mer ni skriver desto fler träffar blir det på webben i ämnet och det jag har skrivit får större spridning. Kanske värt att tänka på?

 • Katarina

  Vi har alla vår kallelse och smörjelse. Gör vad du känner dig fri i, då är det välsignat!

 • Andreas Frost

  Så du ämnar inte svara på mina frågor? Vill du inte svara kanske du kan hänvisa till ett tidigare svar på min undran?

  Eller ska jag ställa dem i ett annat inlägg?

 • Johan

  Citat från ditt svar till Nils ovan:
  ”Det är en faktiskt upplevelse som redan är polisanmäld – till min fördel”

  Det låter som att vederbörande ”äldstebroder” blev dömd i rättslig instans, eller vad hände?
  Blev en äldstebroder ”från kyrkligt rumsrena miljöer ” dömd, så borde det väl inte ha undgått medias radar? Var kan jag läsa om detta i s f?

 • Birgit Hedström

  Kära Katarina! Du har många bra och tänkvärda saker att dela med dig av i det du skriver. Låt inte kommentarer som bara trycker ner dig lägga sordin över dig! Vet själv hur sådan. kan dränera en på glädje..
  Vet du vad jag ska göra nu? 🙂 nu ska jag coola ner mig med kall coola-light!!! 😀

  Kram! Birgit

  Ps. Vet du va jag ska göra nu?

 • Läsare

  Stå på dig Katarina, du vet det blir jobbigt för en del män när en kvinna träder in på scenen och tar plats. Håller helt med dig en del verkar mer intresserad av att inte ”gilla” dig än att diskutera sakinnehållet.
  Tycker du har en hel del intressant att tillföra i bloggosfären.
  Ja jag är en man 😉

 • Birgit Hedström

  Läsare, vill bara tala om att jag upplever att du är kärleksfull i ditt hjärta! Att ditt hjärta är både mjukt och ödmjukt!

  Allt gott!

  Birgit

 • Katarina

  Självklart svarar jag på relevanta frågor. Såg inte ditt inlägg innan bara. Ser inte hur det du undrar över har en koppling till trådens artikel bara? Jag bor inte i en liten låda med sorteringsetikett på. Så jag vet inte vad jag ska svara på din fråga riktigt.

  Men jag vet att Bibelns Jesus var född i Juda land. Det måste vara rimligt att sätta sig in i Bibelns kontext, kultur och dess folk för att förstå Ordet. Mezuzan innehåller bönen Hör Herren din Gud, Herren är en. En gåva från en judisk man i tacksamhet över gästfriheten. inget konstigt i det och den utgör troligen mindre skada än en TV:n vi också har. Dessa föremål ingår inte i några ritualer eller så. Nån har säkert synpunkter på det också. Men jag tror inte att man tar skada av att få närvara vid en judisk högtid som kristen för att få en chans att förstå mer av kristendomens judiska rötter. Jag har aldrig accepterat ersättningsteologin på grundval av Rom 11. Antar att du fastnat för andra formuleringar. Men mer än detta har jag inte att säga. Skulle gärna vilja delta vid några av de större judiska högtiderna för att få en vidare inblick i de situationer som Jesus hamnade i, det är det centrala. Vill du få inblick i hur jag tänker, läs forskaren Kenneth E Baileys utmärkta bok Jesus through Middle Eastern Eyes. Finns i webbokhandlarna och är en god investering.

 • Katarina

  Tänker då jag läser ditt inlägg på ”Döden i grytan” vilket renades med profetens salt!

 • Läsare

  Ok, ni är på sandlådenivå

 • Andreas Frost

  Mja…hör kanske inte direkt till ämnet, det håller jag med om, men jag vill veta vem man har att göra med helt enkelt. I dessa tider är det extra viktigt att vara vaksam.

 • .Johan

  Läsare!

  Att säga att all motargumentation mot det Katarina skriver beror på att ”du vet det blir jobbigt för en del män när en kvinna träder in på scenen och tar plats.”, tycker jag är lite larvigt av dig och helt i enlighet med tidsandan.
  Jag kan visserligen bara tala för mig själv, men jag tror att det gäller de flesta män här. Motargumentationen mot det Katarina skriver, beror inte på at hon är kvinna, utan på vad och hur hon skriver.

 • Johan

  Jag har förstått att du menar det, men vad i sak är det som får dig att säga så. Ska jag kunna ta det du skriver på allvar, så berätta vad det specifikt är du menar, när du skriver ”överreagerar”, ”båda har spårat ur” och ”sandlådenivå”.

  Skriv inte bara invektiv, utan precisera dig, är du snäll!

 • Nils

  nej påståendet att ”Vi har alla vår kallelse och smörjelse” finner inget som helst stöd i Bibeln.
  Många är kallade men få är utvalda… så Gud slösar inte smörjelse till massorna !

 • Nils

  OK – det synes vara ett avslutat kapitel.
  Dock har ditt påstående en kletande effekt på Tommy Dahlman som du hänförde kommentaren till offentligt.
  Tycker oavsett rätt, så är det knappast klädsamt med den offentliga kommentar till honom som du gjorde enl. ovanst.
  Menar du dig kunna bedöma deras offentliga mötesserie, så falerar ditt omdöme med sådant kletande.

 • Nils

  befängt påstående om Marcus Birro.
  Gå fram och hälsa på honom istället… fråga gärna vad han behöver för hjälp på sin position. Lite handräckning & stöd och senare kanske korrigering…
  Se senaste krönikan i Expressen från honom – Når du ut med evangelium på ett liknande sätt ?

 • Katarina

  1 Joh 2:20

 • Nils

  du skrev det du skrev – och det har inte kristen bärighet, även om du försöker rycka loss ett bibelord.

 • Katarina

  Den krönikan är viktig i vår tid – inte minst för de som kommer hit och har flytt pga förföljelse för sin kristna tro. Nu många från Syrien. En ung man jag talade med häromdagen berättade om sina upplevelser och hur svårt han tycker att det är när den svenska medierapporteringen är så ignorant emot de flyende kristna.

 • Läsare

  Ja du en annan anda jag känner igen det är drevets anda, Katarina skrev en något kontroversiell bloggpost tidigare som hon nu verkar få lida för, det känns som att många bestämt sig, stoppat in henne i ett fack, ”ickegillafacket”. Då försöker man bara hitta fel hellre än att se helheten och vad hon egentligen menar, i Birro fallet tror jag hon inte är så långt från dom flestas uppfattning här. Till flera som skriver här har jag en undran, går ni på Gudstjänster, klarar ni av att höra en predikan utan att gå ut och hämta motorsågen. Kan inte vara så många som klarar av att säga det som är 100% rätt enligt bibeln och era/våra uppfattningar. Tror vi alla får ta oss en tankeställare.
  Du får kalla det tidsanda om du vill, men jag hävdar att det är svårare för en kvinna att bli accepterad speciellt om hon tycker till på ett mera specifikt sätt.

 • Katarina

  Förstår dig. Och webbforumet gör det inte enklare. Mycket ramlar emellan raderna och inte ens på raderna blir det alltid så lätt att ”trycka sig ut” 😉

 • Katarina

  Coola Birgit – jag får gå över till din diet om det kniper 😉

 • Katarina

  Real men don’t push their sisters off the road.

  Den här könsförvirringen kan komma att bli riktigt lustig med tiden. ”Hihi” får jag väl skriva då så att fördomarna går ihop med mina bokstäver här 😉

  Träffade en prinsessa från Ghana vid Jönköpings Universitet en gång. Hon var där för att studera jämställdhet utifrån ett politiskt och näringslivsmässigt inflytandeperspektiv. En mycket frodig kvinna på många sätt. Hon tog bokstavligt talat plats – särskilt när hon började uttrycka sin besvikelse över vad hon sett i det land hon trodde var ett föredöme. Det kändes lite… snopet. Men hon såg med ganska andra, friska ögon kan man säga.

 • Johan

  Ja, om ens bloggposter förorsakar ”drev”, så bör man kanske tänka till vad det är man skriver egentligen. Fast jag vet inte om jag håller med dig om att det varit ”drev”.

  Angående ”ickegillafacket”: Det stämmer nog så tillvida att det är många som
  i a f stoppat in det hon skriver i ”ickegillafacket”.
  Jag tycker att det är uppriktigt tråkigt att hon fått möjlighet att utnyttja denna plattform, för att sprida sin uppfattningar och sitt ibland dubiösa sätt att debattera.

  Det är så lätt att få allt mothugg mot en kvinna, till att det beror på hennes kön och att ge henne den välbekanta offerrollen. Men då avfärdar man i ett svep, all motargumentation som osaklig.
  Det är i sig allt för lättvindigt, osakligt och felaktigt samt att gravt underskatta människor. Det handlar om fördomar!
  Ser man det så som du gör då blir ju all konstruktiv debatt mellan män och kvinnor egentligen omöjlig, eller hur?

 • PåKlippan

  Frågan om att vara frälst är en icke fråga för en katolik. Ingen katolik kan bekänna sig vara frälst. Jesu offerdöd har inte den fulla kraften för katoliken. Genom Jesu utgjutna blod har den bibeltroende tillträde, utan egna förtjänster och helt av nåd. Se på rövaren på korset han fick frälsningens gåva enbart av nåd. I Rkk måste man själv arbeta på sin frälsning, man söker under sitt liv att ackumulera goda gärningar. Pilgrimsresor, Mariaböner, avlater, reliker, ikoner, heligt vatten och bikter. Först efter genomgången skärseld kan katoliken bekänna sig som frälst. Jag och alla ni andra evangelikaler kommer inte fram till någon skärseld enligt Rkks modell. Vi ska direkt till helvetet. Nu betyder Rkks funderingar ingenting för den frälsta skaran. Vi är garanterade att få gå direkt till himlen för att vara med Jesus i Faderns boningar, allt enligt Joh 14 kapitel.
  Katoliken ser med tacksamhet på skärselden. Dopet garanterar en plats i himlen, och skärselden renar från de synder som finns kvar och är oförsonade vid dödsögonblicket.
  Ingen evangelikal kan konvertera eller ens attraheras som satt sig in i Rkks usla teologi. Men man har sannolikt aldrig undersökt, utan följer en religiös högtidlig känsla till vad man tror vara det äldsta och det bästa.

 • PåKlippan

  Kampen om läsare !

  Jag läser både Dagen och Världen idag. Någon undrar över Birro och andra
  brickor i det kristna spelet. Någon trodde att Birro verkar för emerging
  church, det kanske han gör men i så fall helt ovetande. Birro är frispråkig och
  intressant och har uppenbart uppfattat att mycket är riktigt galet i vår
  samtid. Han har ingen aning om vart utvecklingen är på väg eftersom han inte
  fått chans till bibelundervisning renad från katekeser och tradition.

  Vi befinner oss verkligen i ett dramatiskt skede men få kan analysera vilka
  linjer som skulle kunna skönjas eftersom man inte känner till bibelns
  eskatologi och kartläggning av ändens tid. När hörde du Ekman predika om
  himlen? Troligen aldrig för i hans agenda är inte himlen med. Dahlman är lika
  mycket en bricka i det kyrkopolitiska spelet men till skillnad från Birro så
  skulle han kunna leda en nödställd sökare i en enkel frälsningsbön. Men i
  Birros möten blir det nog aldrig inbjudan till frälsning. Det viktiga är att vi
  alla läser Vid och så småningom går i samfälld marsch mot Rom. Lukas Berggren
  är i mina ögon sympatisk och energisk och fungerar perfekt genom att han fått
  ordning på Vids ekonomi. Dvs även han en nyttig bricka och utan besvärande
  eskatologiska insikter.

  Jag har sett mängder av annonser med Birro och Dahlman och deras charmoffensiv
  in i PR. Ser vi på var de har sina möten så är det nästan bara i pingstkyrkor.
  Vilken pingstpastor tackar nej till att få skaka hand med rikskändisen Birro på
  sin egen estrad?

  Kampen gäller nu att med rätt spelbrickor på brädet locka över pingstvännerna
  från Dagen till Vid. Pingstvännen som börjar läsa Vid har inget vaccin pga av
  den undermåliga undervisning som finns i PR. Många kommer att svälja betet och
  rättar sig snällt in i ledet mot Rom. Halldorf vill att vi alla böjer nacken
  för påven.

  Med detta sagt menar jag inte att Dagen är bättre. Men de ledande personerna
  har i mina ögon större chans att nyktra till och jag tänker då på Grahn,
  Jaktlund och Sandberg. Kanske Sandberg skulle som analytisk ekonom klara av att
  inse vad reformation betydde för demokrati och frihet och hopp för hela
  världen. Fungerande rättssamhällen finns nästan uteslutande bara där
  protestanterna varit i majoritet. Japan blev en demokrati efter WII pga av att
  USA i protestantisk tradition med Mc Arthur i spetsen tvingade dem att
  acceptera ett demokratiskt folkvälde. Diktaturerna i katolska Europa föll efter
  nederlag i krig och genom att de protestantiska segrarblocken tvingade fram
  demokrati. Det katolska Irland kunde inte slåss mot Hitler. Vatikanen stödde ju
  Hitler och hade 1933 slutit ett ömsesidigt konkordat som legitimerade nazismen.
  Katolska Irland gick så långt att men man hjälpte de allierade med
  väderleksrapporter !!! Bara genom att
  använda ögonmåttet så borde vår samtid kunna inse att hoppet står till en
  fortsatt reformation i riktning mot NTs lära. Jag tänker då inte i första hand
  enbart på politik utan på budskapet om Honom som fortfarande bär sårmärken.
  Jesus frälser var och en som tar emot honom. Bibeln är instruktionsboken från
  människans skapare. Mycket av tekniska detaljer lämnas oförklarat med allt
  viktigt finns med i boken.

 • PåKlippan

  ……. Med detta sagt menar jag inte att Dagen är
  bättre. Men de ledande personerna har i mina ögon större chans att nyktra till
  och jag tänker då på Grahn, Jaktlund och Sandlund. Kanske Sandlund skulle som
  analytisk ekonom klara av att inse vad reformationen betydde för demokrati och
  frihet och hopp för hela världen. Fungerande rättssamhällen finns nästan
  uteslutande bara där protestanterna varit i majoritet…. skulle det stå.

 • tältmakaren

  Visst, när man är desperat och hungrig kan man av misstag få tag på fel grejer. Men den helige Ande är alltid med oss och kommer alltid att reagera. Profeten som redan hade övertygat stort i både ord och gärning visste vad han skulle göra. Fast mjöl var det man hällde i soppan för att få den ätligt.

 • Katarina

  Sant… vatten och salt så blir det drickbar buljong till soppan istället 😉

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?