Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Marcus Birro drar fulla hus överallt

Birro_Gotene_20130928

[NYHETER, MEDIEKRITIK, OPINION & DEBATT]

Marcus Birro drar fulla hus överallt, inleder Tommy Dahlman som är stand-in för Lukas Berggren. Undrar stilla om det inte hade varit bättre att invänta Lukas, när den gamla vanliga superproffsiga talkshow/bilförsäljar-stilen drar igång. Eller så är det bara jag som är känslig. Stilren, påkostad fond inramar de två stolarna där Marcus äntligen tar plats. Vi vet nu att Podcasten ligger på Världen Idag. Vännerna som är ute på turné i en estradshow för Gud.

Det blir dubbla budskap. – Prenumerera på Sveriges ENDA kristna tidning som tar STÄLLNING! heter det. Med tydlig avsändare. Men här möter vi en förkrossad, fullständigt överkörd man som ändå envist vägrar låta livets motgångar ta överhanden. Det handlar om hur Marcus övervunnit alkoholism och hur hans syn på det ofödda barnet förändrats i grunden efter förlusten av sina två första barn. Det är naket. Intimt berörande. Men det avrundas med skrattsalvor och publikflört. Det avgrundsdjupa allvar Marcus verkar vilja förmedla drunknar i formen och uttrycket. Det känns som att han hade gjort det mycket bättre själv. På egen hand. (När är det tid att gråta?)

Vi skrattar alla vidare. Lustiggörelser över societetsdamerna på Södermalm som skriker feministslagord för varje skrivet ord i Expressen, den kväljande politiska korrektheten i Mjölby, all den ”känslighet” som reser sig i aggressivt motstånd så fort en kristen värdering vädras offentligt. Det besynnerliga är bara att detsamma sker i de egna leden. Så här långt, inte ett ord om katolska reliker.

Syftet känns i slutändan gott. Vi behöver ha en spark där bak för att resa på oss inte söka perfektion hos varandra, utan stå för vad vi tycker och sätta ner foten. – Det är inte jag som går framåt, det är andra som backar! Kritiken och allmänhetens hat och hot. Han säger att det rinner av för det mesta, men det kostar uppenbarligen på ändå. – Visst är han som bäst när han är arg? ropar Tommy till publiken och får medhåll. Marcus vrider obehagligt på sig och protesterar: – Jag är inte arg, jag är fokuserad. Han menar att den svenska självbilden, där vi menar oss värna ”det egna”, är falsk. Friheten gäller bara vissa åsikter, övriga slås ner aggressivt, vulgärt och dömande offentligt.

Marcus efterlyser en debatt där man inte politiserar allt, utan låter det handla om existentiella frågor också. Särskilt i abortfrågan. Ett för tidigt fött foster fyller bara en handflata, men var likväl ett efterlängtat och önskat barn. Veckor hit och dit – vad har det för betydelse när det är liv vi talar om? På en rak fråga svarar han bestämt att ingen kan kalla en kvinna som gjort abort för mördare. Punkt. I kontrast till detta raljeras sedan över ett radioreportage, där det otänkbara har hänt att eventuellt hälsovådliga kemikalier når osten via plastförpackningen: – Vad berör oss idag som är viktigt?

För kristna borde det handla om att enas. Marcus berättar om en god vän, pingstvän, som följde med till Rom. Som souvenir inköptes en vacker ikon, som en kul grej med kommentaren: – Säg inget till nån! Vi frågar oss ”Hur är du kristen?” hellre än ”Är du kristen?” Fokus flyttas från det gemensamma i Jesus, bort från de absoluta sanningarna om synd, omvändelse och Guds ord. Marcus Birro talar inte i djupa teologiska termer. Han talar om familj, vänner, om människor som varit livsavgörande. Om konst och musik som berör, om livshändelser som förvandlar oss.

Jag köper det enkla konceptet. Men det är med avsmak för den kommersialism som omgärdar det. Nej, jag tänker inte prenumerera på Världen Idag för att få en bok av Birro. Jag betalar hellre priset för att möta Marcus som han är, efter precis samma princip som jag vill möta Jesus. Utan Mammons smutsiga fingrar. Och här har vi kyrkohistoriens dilemma i ett nötskal. Man förlorade sig i ögonfägnad och tappade evangeliets syfte: att älska sin nästa, skapad och blodköpt av Gud.

Katarina

_________________________________________________________

Om Katarina

Signaturen Katarina är till vardags en mångsysslare med bredd. Hon är kommunikationsvetare med beteendevetenskaplig och journalistisk bakgrund, pedagog och föreläsare inom medier/it och kommunikation. Därutöver även skribent och författare inom andlig uppbyggelselitteratur och ägnar stor tid åt att läsa på inför olika uppdrag. Mor till tre barn, gift sedan 25 år, gillar Science Fiction-film och älskar naturen och vad den ger.

Sedan början av 80-talet har Katarina tagit del av gemenskapen i många olika frikyrkokristna läger och även gått två år på bibelskolan Livets Ord. Uppväxten har ”tack och lov” (enligt henne själv) varit tämligen fri från kyrklighet. Men Gud som Skaparen var självklar i hemmet och det har funnits ortodoxa präster i släkten. Barnatron var stark och självständig, vilket burit genom många prövningar. Detta har varit till hjälp genom de stormar som drabbat andra, inte minst inom trosrörelsens sammanhang. Själv upplever hon sig varken bruten, bitter eller knäckt, bara några erfarenheter rikare.

Att hitta minsta gemensamma nämnare är viktigare för henne än att nagelfara varje detalj i doktrinerna. Guds vilja för människan är gemenskap, som en familj – men av många folk. Hon utgår ofta ifrån behovet av att se med ”samma ögon”: kulturell och historisk förståelse för Bibelns ord innebär att se med det folks ögon som vittnar om den Yeshua de då mötte. Likaså att på djupet acceptera att den kristna tron måste resultera i en total kapitulation inför det faktum att det är Israels Gud vi har gett våra liv till, att Judarnas Konung slutligen kommer att bli hela jordens Herre. I detta finns ett givande och ett tagande som inte ger mycket utrymme för inskränkt religiös och fanatisk dogmatism, men inte heller ett frossande i liberalteologiska vanföreställningar.

”Man måste kunna våga pröva varje tanke utan att vara rädd. Tankar kan inte bygga bo i ditt hjärta om du inte lever i fruktan.”

=>

Ämne: Mediekritik, NYHETER, OPINION & DEBATT

Nyckelord: , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?