Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Marcus Birro om sin tro och sitt liv

Av Andréas Glandberger

photo (1)

Marcus Birro hos Livets Ord i Uppsala
Foto: Andréas Glandberger

I onsdags kväll var det möte i Livets Ord i Uppsala, och som talare denna hade ingen ringare än Marcus Birro kallats. Marcus är poet, författare, krönikör och programledare, och med Expressen som arbetsgivare skulle man enkelt kunna tro att Livets Ord inte var en arena för honom. Birro är katolik, men jag dristar ändå att kalla honom för livetsordare även om han självfallet inte finns med som skriven medlem. I sitt hjärta är han kristen och medlem av katolska kyrkan, men hans hjärta brinner även för Ulf Ekman och församlingen Livets Ord i Uppsala. Det syns väldigt tydligt på många sätt, och det är en ömsesidig vänskap mellan parhästarna Birro & Ekman.

Jag har under en lång tid undrat varför så många inom Livets Ord tryckt Birro till sitt hjärta, för om man ska se genom en fanatisk ’trångsynt’ kristens ögon är det många som dömer ut honom för att det ibland kan hoppa en och annan svordomsgroda ut ifrån hans mun. Jag tänkte lite så själv tidigare, och funderade över hur det kom sig att en person som svor kunde vinna så mångas hjärtan. Det rimmade dåligt med mitt minne av vad som tidigare var totalt oacceptabelt om man skulle vara en del av Livets Ord och dess vänskapskrets. Tur att vi är flera som ändrats på detta område och kan se förbi det yttre och hellre se det som finns på insidan istället.

Med plats på fjärde raden snett bakom pastorsteamet har jag fin utsikt fram till scenen. Det är det en avslappnad stil med jeans och kavaj som gäller för Livets Ords pastorer denna kväll. Många på första raden använder sina smarttelefoner flitigt och lägger ut bilderna på sociala medier. Lite roligt är det att både Ulf & Birgitta Ekmans mobiltelefoner ringer mitt under Birros tal, något som verkade genera dem båda en aning.

Lovsången är verkligen innerlig och härlig, och det känns riktigt gott att bara blunda och ta emot det äkta som kommer från scenen under ledning av lovsångsledaren Bo Järpehag. Denna del av Livets Ord måste jag medge att jag saknar, för allt är inte fel med församlingen på Axel Johnsons gata i Uppsala.

En annan som känns genuin är Marcus Birro, och han är lite som en oslipad diamant i det han gör. Han försöker inte behaga någon genom att anpassa sig till de omgivningar han rör sig i, vare sig det är i den mediala världen eller på scenen på Livets Ord. Han har levt ett liv som satt spår på gott och ont, och visst märks det att han har ett bagage. Men han har lärt sig hantera sitt bagage, även om det hänt att det tyngt honom såpass att han ramlat till marken.

Det är ingen direkt predikan som serveras under de fyrtio minuter som Birro talar, men Gud och Jesus finns med i det som förmedlas, och det berör nog fleras hjärtan än mitt. Jag måste ärligt talat säga att jag bryr mig fint lite i att han kallar sig katolik, för det är hans hjärta som är det intressanta.

Man behöver ju inte svälja benen när man äter fisk.

Birro har på många sätt gjort en resa de flesta av oss inte önskar göra, och det är detta han ocensurerat delar med sig under denna kväll på Livets Ord. Han berättar om de unga åren med hårt festande med det fatala resultatet att han blev slav under alkoholen så pass att han inte kunde göra något som helst utan att vara mer eller mindre packad till envar tid. Han berättar om den tuffa vägen upp från rännstenen som alkoholist, och det är en transparent och mycket öppenhjärtig berättelse som inkluderar vad det innebär att få återfall och hur tufft livet kan vara för de som kallas ’nyktra alkoholister’.

Något som berörde riktigt djupt var historien om den fruktansvärda händelsen paret Birros upplevde då deras förstfödde son dör under födseln. Dikten Marcus skrivit och läser om händelsen som utspelades på ett sjukhus i Finland lämnar ingen oberörd, och jag tror många med mig kände en del av den enorma smärta paret Birro genomgått.

Efter denna kväll förstår jag mycket bättre varför Birro fått en plats i så många människors hjärtan. Han är katolik, ja, men framförallt är han en människa som tror på Jesus och står upp för sin tro och de kristna värderingarna på ett sätt som tyvärr allt för få vågar göra i dagens kristenhet där det mesta ska vara politiskt korrekt. Birro är i mina ögon lika mycket livetsordare och frikyrklig som katolik, även om han säkerligen inte håller med mig om detta.

Oavsett vågar han ha en åsikt som han både förmedlar och står för i den värld han fått privilegiet att befinna sig i, och jag tror att han når fler icketroende med evangeliet än de flesta namnkunniga predikanter i vårt land tillsammans. Svensken är generellt allt för feg och vågar inte ha en åsikt att står upp för, speciellt om det det kostar i form av bekvämlighet. Det är för mycket politisk korrekthet också i kristenheten, och man är rädd för att stöta sig med andra om man skulle säga emot majoriteten. Svenska kyrkan är ett av många exempel på en politiskt korrekt kyrka, men frikyrkan i Sverige ligger inte långt efter.

Gud använder vem han vill, oavsett om de är ofullkomliga på flera sätt. Historien har gett oss mycket från troende som lydde Gud trots att de till de kämpat med sådant som i de flestas ögon hade diskvalificerat dem från en tjänst för Guds rike. Kanske med all rätta, men som tur är bestämmer Gud vem Han vill använda och inte vi. Han använder helt klart Marcus Birro i alla fall.

Jag har alltid sagt att den som använder svordomar har ett fattigt språk, men med Marcus Birro måste jag göra ett undantag. Få personer har den gåva han har i att uttrycka sig både verbalt och skriftligt. Många av hans lyriska metaforer är till tider så underbara att man får rysningar, och hans knivskarpa formuleringar av olika saker träffar sitt mål med en precision så exakt att man till tider blir mållös. Man behöver inte hålla med Birro om allt han säger och gör för att gilla honom.

När så mycket positivt sagts om Birro måste jag dock säga att jag tycker det är en aning olustigt med kändisar på Livets Ords scen. Inte för att de är kändisar, men för att den historik som finns beträffande Livets Ord och Ulf Ekmans hantering av kändisar. Vad händer när de inte längre håller med varandra och kändisen väljer att gå sin egen väg och inte längre fungerar som en magnet för Livets Ord? Det hände med Carola och Runar och rockgruppen Jerusalem för att nämna några.

Ekmans vrede mot Jerusalems avhopp

Ekmans vrede mot Jerusalems avhopp

Vi får hoppas och tro att Marcus Birro slipper Ekmans vrede a’la det Jerusalem fick uppleva om en schism skulle inträffa. Oavsett var detta en kväll som borde besökts av långt fler än de cirka 200 som besökte mötet denna onsdagskväll.

Skulle du vilja besöka Rom med Ulf Ekman och Marcus Birro som reseledare, finns det nu en möjlighet att följa med på en resa där vännerna Ulf & Marcus visar dig sina smultronställen i Rom. Båda två är väl bevandrade i staden mellan de sju kullarna och känner gott till vad den har att erbjuda, så att det kan bli en begivenhetsrik resa finns det alla förutsättningar för. Jag hade gärna följt med själv.

 

=>

Ämne: Livets Ord/Trosrörelsen, Nya Ekumeniken, Personligt

Nyckelord: , , , , , , ,

 • Nils

  En omogen tarvlig artikel !

  Vi är många från andra samfund som för länge sedan lärt oss se och uppskatta Marcus.
  Det som skrivs här i reflektion, har de flesta i pingströrelsen erfarit….
  – så varför skulle det vara unikt att Birro entrar scenen på Livets Ord ?

  I somras var han t.ex. den stora behållningen på Nyhemsveckan.
  Men det är tydligen inte sensationellt i detta forum… – det sensationella är att sent omsider så entrar även Birro scenen på LO i Uppsala.

  Hans vittnesmål kunde lika gärnat varit placerat på en ungdomsgård i Angered. Hans tidigare hemort.

  Den enda risk jag ser det med Birros kyrkliga framträdanden är att han likt många andra nykristna exploateras för hårt i den frikyrkliga jakten på öronkliande affischnamn.
  Det finns en hel del att lära av historien (men det samlade ansvaret görs sällan eller aldrig).
  Namn som Nikko Jonsson t.ex. – den f,d, knarkaren exploaterades ovisligt tills han inte klarade av ett balanserat kristenliv.

  Ta Birro för den han är & hälsa gärna på honom som vilken annan medmänniska som helst.
  Har du ansvar för verksamhet, så tänk dig för om det exploaterar honom onödigt

 • chemnitz2

  ”Han är katolik, ja, men framförallt är han en människa som tror på Jesus och står upp för sin tro och de kristna värderingarna på ett sätt som tyvärr allt för få vågar göra i dagens kristenhet där det mesta ska vara politiskt korrekt. Birro är i mina ögon lika mycket livetsordare och frikyrklig som katolik, även om han säkerligen inte håller med mig om detta.

  Oavsett vågar han ha en åsikt som han både förmedlar och står för i den värld han fått privilegiet att befinna sig i, och jag tror att han når fler icketroende med evangeliet än de flesta namnkunniga predikanter i vårt land tillsammans.”

  Jag tror det vore på sin plats med några förtydliganden här. Tillhör Birro den ”allmänna” kyrkan eller den romersk katolska? Det är en skillnad. Romarkyrkan står för gärningslära och inte evangelium. Romerska katoliker blir endast frälsta i den mån de i Bibeln finner och tror evangelium, trots och inte på grund av Påvens lära.

  Martin Luther återupptäckte evangelium då han läste Rom. 1:17 och kan sägas tillhöra den allmänna kyrkan i likhet med dem som i Luthers och andra reformatorers efterföljd tror evangelium till frälsning genom nåd allena för Kristi skull. Påven förkunnar än idag ”ett annat evangelium”. Vilket evangelium är det då som gäller i Birros fall?

  Efter reformationen är det inte den romersk katolska kyrkan som gäller för att vara den allmänna kyrkan. Påvens kyrka är en sekt, som i evighetsavgörande bibliska frågor avvikit från Jesus och Apostlarnas lära som vi finner dem i den heliga Skrift och i den Lutherska kyrkans bekännelseskrifter.

 • Läsare

  Det konstiga ned Birros svordomar är ju att dom lever i en värld, ute i världen, men inte i kyrkan, rätta mig om jag har fel. När jag läser hans krönikor i ViD så är dom ej med, tror inte dom var med LO heller, eller?. Lyssnar man till honom i ett fotbollsmagasin så osar det ur hans mun väldigt ofta undrar om alla som gillar honom hör han i dessa forum. Hoppas bara det är svordomar som lever dubbelliv för jag gillar honom som röst (nästan ensam) i motsatts till alla som bara smeker medhårs.

 • 00DaT00

  Tycker om Birro och det han skriver men kan ändå inte låta bli att tycka mycket som sägs och twittras blir som klubben för inbördes beundran. Jag vill höra mer av de okända hjältarna i församlingen. Ensamma mammor, medelålders singlar, pensionärerna och människorna i ytterkanterna. Det är något som intresserar mig mer än de som ändå lyckas bra, har mycket vänner och bli affishnamn.

 • sungaMagnus

  Birro har en mycket tolerant syn på samkönade s.k. äktenskap. Detta bör väl LO och Ekman ha klart för sig inte sant? Hmm en besynnerlig gemenskap har m a o etablerats mellan katoliken Birro och (kryptokatoliken) Ekman.

  mvh Magnus

 • Johan L

  Är inte Birro att betrakta som en symbolgestalt för ’den nya enumeniken’?

 • Johan L

  Ska naturligtvis vara ’den nya ekumeniken’.

 • Per Andersson

  Förlåt Andreas att jag nu är lite bitsk, men detta var nog det absolut sämsta jag läst på länge på nätet… Läs igenom vad du skrivit och borsta bort dina känslomässiga krumbukter och skriv sedan ett nytt inlägg. Säger som Nils här nedan; att ”håsa upp” nyfrälsta kändisar vittnar historien om…. på ett hemskt sätt. Nicko Jonzon och Ferm/Svartenbrandt är tragiska exempel…. Gud vet vilka som tillhör honom och som upplevt pånyttfödelse. I mitt upproriska sinne så undrar jag om Eddie Meduza fått uppträda på LO:s scen? Most surely not!. Over and Out. Per Gunnar Andersson i Västerås.

 • Erik J

  Marcus Birro är på väg till LIvets Ord och paret Ekman till katolska kyrkan. Intressant i så fall.

 • Erik J

  Du har fel på varje punkt!

 • staffanw

  Per, inte bitsk, men tarvlig. Varför inte glädjas över en kristen broder, som mer än någon annan kristen förmedlar Jesus och vår kristna tro. Inte bland andra kristna främst, utan bland vanliga ofrälsta. Men, Jantelagen är stark. Detta med att ”håsa upp” nyfrälsta. Sicket stolligt resonemang.
  För mig är Birro en betydligt sannare kristen än de som likt dig inte kan glädjas utan bara spyr galla.

 • Aron Svensson

  ”Oavsett vågar han ha en åsikt som han både
  förmedlar och står för i den värld han fått privilegiet att befinna sig
  i, och jag tror att han når fler icketroende med evangeliet än de
  flesta namnkunniga predikanter i vårt land tillsammans.”

  Vilket evangelium?

 • Per Andersson

  Hej Staffanw! Jag kör alltid med öppna kort. Vore kul om du kunde kommentera med namn och ort. Jag nås på pergason@gmail.com och bor i Västerås. Min kommentar handlar inte om Marcus B utan om Andreas som skrivit den. trots min ringa ålder 41 år så känner jag till Nicko J och har sett Lars Ferms uppgång och magplask tyvärr. Jag önskar ej Marcus B det, absolut ej. Jag gläds likt Paulus när Kristus förkunnas oavsett vad som ligger bakom. Gud välsigne dig Staffanw.

 • Birro står upp för Jesus och når väldigt många ofrälsta genom bland annat sina krönikor i Expressen. Tror det är onödigt att diskutera detaljer i ”hans lära”, för han står upp väldigt frimodigt för Jesus. Som jag skrev behöver man inte äta benen…

 • Did I say that? Tycker det var en bra kväll och ett fint initiativ av Livets Ord att bjuda in Birro. Ekmans väg är mystisk och diffus, men han har lämnat en del tydliga spår efter sig. Tiden får visa vad som varit hans mål med det hela.

 • Vet du vad Per? Det du skriver får du själv stå för. Jag rapporterade som jag upplevde kvällen och kan gott leva med att inte alla gillar det. Birro är ingen ”nyfrälst kändis”, utan tog emot Jesus i tonåren. Sorry mate, men jag står för texten med alla dess känslor.

 • Som jag sa metaforiskt behöver man inte svälja benen när man äter fisk, och givetvis finns det aspekter hos Birro som kan och bör diskuteras. Trots detta upplevde jag en stor dos genuinitet hos Marcus och hans tro på Jesus.

  Bless!

 • Hjälp mig att förstå bättre nu Nils. Vad är omoget och tarvligt? Har jag påstått att kvällen med Birro på Livets Ord skulle vara unik och sensationell? Som jag läser din kommentar får jag intryck av att du väldigt gärna VILL misstolka och läsa in saker jag inte menar.

  Jag uppskattade verkligen kvällen med Birro just för att han är en genuin och helt vanlig människa som vågar stå upp för sin tro.Tycker det var ett bra initiativ av Livets Ord att bjuda in Birro. Vad var det du reagerade på i artikeln?

 • Det betvivlar jag. Han är enkel i sin tro utifrån det jag läst och hört av honom, och jag tror inte han blandar sig in i den kyrkopolitiska arenan som den nya ekumeniken blivit.

 • kalles kula

  Andreas, really? You are surprised that people bicker? Aletheia has always been the gathering place for bickering. It’s readers are trained in the high arts of criticism and disputes.

 • Johan L

  Jag skrev inte ”han blandar sig in i den kyrkopolitiska arenan”, utan att han blivit ”symbolgestalt”, om du förstår skillnaden. Birro hade aldrig blivit så omhuldad av LO, om det inte hade varit för UE’s närmande till rkk.
  Jag hade inte haft några problem att de minglar med honom, om LO m fl, hade stått säkra i Sola Scriptura, som ju Ulf Ekman har lämnat.

  Så nu vill du också följa med dem på en resa till Rom. Borde vi vara orolig för din skull?

 • Åke Carlsson

  Andreas Glandberger: ”Jag har under en lång tid undrat varför så många inom Livets Ord tryckt Birro till sitt hjärta, för om man ska se genom en fanatisk kristens ögon är det många som dömer ut honom för att det ibland kan hoppa en och annan svordomsgroda ut ifrån hans mun. Jag tänkte lite så själv tidigare, och funderade över hur det kom sig att en person som svor kunde vinna så mångas hjärtan. Det rimmade dåligt med mitt minne av vad som tidigare var totalt oacceptabelt om man skulle vara en del av Livets Ord och dess vänskapskrets. Tur att vi är flera som ändrats på detta område och kan se förbi det yttre och hellre se det som finns på insidan istället.”

  —- Jag har många frågor bara utifrån detta stycke.

  1. Måste man vara en ”fanatisk kristen” för att ta avstånd från en som ställer sig i en talarstol och svär? Är det inte istället dessa ”grodor” som avslöjar vad denne man har i sitt hjärta?

  2. Om det tidigare var oacceptabelt i Livets Ord, varför accepteras det när Birro svär?

  3. Varför är det ”tur” att det blivit accepterat att vissa får svära? Har jag missat något värdefullt?

  4. Vad vet du om Birros insida? Kan inte det yttre ge indikering om vad som finns på insidan?

  Du skrev: ”Jag uppskattade verkligen kvällen med Birro just för att han är en genuin och helt vanlig människa som vågar stå upp för sin tro.”

  — Om Birro varit en vanlig genuin människa, så hade han aldrig fått stå i LO´s talarstol. Det är just därför att han är en kändis som han fick äntra talarstolen. Att han sedan är katolik gör honom bara än mer intressant för Ulf Ekamn. Birro blir tragiskt nog en förebild för unga människor att inte omvända sig från svordomar utan att leva med ena benet i ogudaktigt kändisliv typ Carola.

  Är du medlem i församlingen Livets Ord kan jag förstå ditt försvar för Birro. I annat fall förstår jag inte varför du skrev artikeln.

 • Läsare

  Andreas, han är inte en helt vanlig människa(Svensson) en fd alkoholist som får massor med utrymme i alla medier och som behöver det i sin kamp att överleva. Detta att söka sig till LO är nog en del i hans kamp. Fick inte Birro synas och ta plats så är risken stor att han satt i en gränd med en lila eller brun papperspåse, hela hans liv verkar hänga på en skör tråd. Men som sagt en vanlig människa är han ju inte utan en kändis som dessutom är katolik, med öppet sinne mot kristenheten därför får han äntra scenen.

 • Per Andersson

  Problemet med texten tycker jag att du lägger in för mycket av dina egna känslor i den, men givetvis kan man skriva så. Jaha så Birro ”kom ut” som kristen för några år sedan då? Hade aldrig hört det där med tonåren, men ok. Tror dock ändå att vissa kanske inte klarar av rampljuset, men det kanske Birro gör, who knows..

 • Aron Svensson

  Den genuint troende skaran världen över har sedan apostlarnas tid till idag infiltrerats av människor som sannerligen bekänner Jesus men som inte alls förkunnar evangeliet. Vargar i fårakläder kommer in på det sättet, och då syftar jag inte på Birro.

  Kolla upp Hymeneus och FIletus så ser man till vilken grad vi behöver diskutera detaljer i någons lära.

  Birro må nå ofrälsta med att ägna en tanke åt Guds existens eller kristna värderingar. Men är det verkligen detta Sverige behöver och är det verkligen detta som kristenheten skall hurra för?

  Vad Sveriges kristenhet behöver höra är det rena evgangeliet om omvändelse och syndernas förlåtelse genom tron – för så som det ser ut nu så finns det så många varianter att man glömt bort det riktiga.
  Bättre att nå få med det riktiga än många med religion.

 • lärjungen

  Hej Åke!
  Jag håller inte med varken Birro eller Livet Ord, men vad tillhör du själv? Jag har gång på gång frågat efter din historiska referens då det gäller den sanna församlingens tidiga fortsättning efter apostalranas tid. Tillhör du Jehovas Vittnen eller Messianska församlingen? Kom igen nu, du vågar väl stå för din tro. Tror du att Jesus Kristus är Herren JHWH?
  Abraham, Isak och Jakobs Gud, Jesu Kristi välsignelse
  Lärjungen

 • Hej Åke.

  Jag svarar i numrerad form på de frågor du ställde.

  1. Absolut inte. Helt fel ordval av mig. Trångsynt är kanske ett mer beskrivande ord. Däremot tillhörde jag dem som tidigare först såg till det yttre och agerade därefter. Har sett att flera dömt ut Marcus för hans svordomar, och i början ställde jag mig själv undrande till hur han kunde omfamnas så till de grader av bl.a. folk inom Livets Ord. Efter att ha läst många av hans krönikor och nu även lyssnat till honom i.r.l. har jag ändrat uppfattning. Man kan inte döma en människa för det som kommer ut av munnen, och allt som kommer ut är inte ett bevis för det som finns i hjärtat.

  2. Acceptabelt i förståelse av att man inte bör och kan döma efter det yttre alltid, faktiskt väldigt sällan.Det man accepterar nu, är att en människa inte behöver vara perfekt för att användas av Gud, och jag anser att Birro är et redskap att nå ut med Gud i det offentliga rummet – också med de skavanker han har.

  3. Anser att punkterna ovan besvarar detta.

  4. Vad jag vet om Birros insida? Allt för lite, men det han gav utifrån sitt hjärta under detta möte gav ändå en stark indikation att det finns något genuint hos honom, och det lyfte jag fram i texten.

  Som jag läser din kommentar är det viktigt för dig att en person som vittnar om sitt liv på en talarstol är en perfekt och felfri människa, och har personen ifråga skavanker i sitt tal eller annat av sådan karaktär som trångsynta människor inte accepterar, jag då har han inget där att göra. Jag vänder mig starkt emot sådant Åke! Att han är kändis och de möjliga problem det kan medföra nämnde jag i texten, samt problemställningen att Livets Ord tidigare ’använt’ sig av kända människor för att främja sig själva. Det sista är min reflektion och inget jag lägger fram som fakta väl att märka.

  Att du ställer den indirekta frågan att jag skulle vara en del av Livets Ord bara för att jag skriver positivt om dem och Marcus Birro denna gång visar att du inte vet vem jag är, samt det jag belyste här ovan om trångsynthet, för det anser jag att du står för just nu. Förstår dock din tankegång vill jag tillägga.

  Kanske det vore på sin plats att skriva om de ’problemställningar’ du framlägger och hur jag ser på detta med omvändelse och helgelse, för det verkar som vi har diametrala åsikter i denna fråga.

 • Not surprised really, more annoyed by people smugness. I know what Aletheia has been, and that is something we are working continuously with.

 • Åke Carlsson

  Andreas G: ”Som jag läser din kommentar är det viktigt för dig att en person som vittnar om sitt liv på en talarstol är en perfekt och felfri människa, och har personen ifråga skavanker i sitt tal eller annat av sådan karaktär som trångsynta människor inte accepterar, jag då har han inget där att göra. Jag vänder mig starkt emot sådant Åke!”

  – Är det ett personligt vittnesbörd, så brukar man inte annonsera en person och låta denne ta hela den tid som avsatts för tal eller predikan. Det som är viktigt för mig är vad Guds Ord lär om den som skall träda upp för att undervisa andra eller uppträda som lärare. Där finns det tydliga riktlinjer angivna. Det som jag anser vara uppenbart är att man vill rida på den popularitet som Birro har just nu. Att har sedan är katolik gör det bara bättre i det läge som LO befinner sig nu.

  Jag vill fortsätta att vara ”trångsynt” och tycka att svordomar inte hör hemma hos den som vill tjäna Gud och absolut inte hos den som är en ledare i Guds församling. Eller kan man inte tillämpa Paulus ord i denna situation?

  ”Låt inget oanständigt tal komma över era läppar, tala bara det som är gott och blir till välsignelse där sådan behövs, så att det blir till glädje för dem som hör på.” Ef. 4:29

 • MyTwoCents – aletheia.se

  To the unknown brother, with the very Swedish name kalles kula:

  If it’s ”bickering” to in depth analyze what our so called spiritual leaders are teaching in relation to the eternal Word of God they once claimed to follow, then so be it. You may do more namecalling than that without getting any sympathies.

  For Swedish speaking and reading people it has became increasingly clear that pastor Ekman is no longer an evangelical minister. There are of course nothing hindering him to convert to Roman Catholicism in his heart or in real life.

  All we ask is the common decency to put his cards on the table for those his attempts to lead.

  If you check in with us in the future we will be explaining what is going on at Word of Life in english as well and perhaps other languages.

  /Daniel

 • Katarina

  Tycker Andys artikel på ett mycket bra sätt i sin helhet speglar den förvirring som uppstår då man tar del av ’showerna’ på LO. Vad är det man är med om egentligen? I kommentarerna framkommer denna ambivalenta hållning på olika sätt: ”Man behöver inte svälja benen när man äter fisk” å ena sidan. Å andra sidan frågan om en och samma källa kan ge både sött och salt vatten?

  Tanken smyger sig på: Birro åker kanske endera dagen ut i LO-kylan när han väl är förbrukad, som andra har gjort. För att ev. återupptas när det passar igen efter någon lämplig konferensvecka efter lite bön och fasta på saken (detta förstår nog bara de som erfarit rörelsen nära eller inifrån).

  Den här artikeln blev ganska lik min: vacklande, trevande och fundersam över hur skevt innehåll och form hänger ihop. På något sätt känns det inte som att Birro platsar så bra i den frikyrkliga kostymen helt enkelt. Det är väl kanske något vi kan enas om här? Liksom att han uppenbarligen funkar bättre ”där ute”, vilket vi ju har några bibliska exempel på personer som också gjort. Teologi, KK eller UE-agenda spelar nog inte så stor roll. Birro gör sin grej med de medel som erbjuds, medan de medel som står till buds drar nytta av hans berömmelse.

  Och här sitter vi och tycker, budskapet faller på de redan frälsta och utanför vet de inget mer än att Birro skriver krönikor i Expressen om sin tro. Att han har varit på LO, möjligen. Kanske lika bra det?

  Men tänk om det fanns massor av Birro:sar och Birro:sor på gator och torg, i krönikor och på skolor och fritidsgårdar… hur skulle det blir då?

  Släng upp vardagshjältar och hjältinnor som är Jesu efterföljare på kyrkoscenerna utan att räkna twitterflöden eller FB-likes, dessa som aldrig är offentliga namn vare sig i medierna eller det lokala samhället, men får människor att lita på en god Gud utan anseende till person. Det skulle få någon att bäva!

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Andy skriver:

  ” Man kan inte döma en människa för det som kommer ut av
  munnen, och allt som kommer ut är inte ett bevis för det som finns i
  hjärtat.”

  Kan förstås inte låta bli att påpeka att det inte riktigt stämmer överens med Guds Ord.

  Skriften säger att det hjärtat är fullt av talar munnen. Jesus säger i Matt 12.

  ”I huggormars avföda, huru skullen I kunna tala något gott, då I själva ären onda?

  Vad hjärtat är fullt av, det talar ju munnen.”

  Man skulle givetvis också reflektera över vad Paulus säger om ledare i församlingar (1 Tim 3) nu när enda kravet verkar vara att man har något form av kändisskap som kvalifikation för våra talarstolar.)

  Jo, Andy det var kanske ganska känslofyllt inlägg, men mig veterligen har vi ju inga regler som förbjuder detta. Vi driver ju trots allt en blogg där det är kotym att tänka högt.

  Mina två cent
  /Daniel 🙂

 • Åke Carlsson

  Denna tråd handlar om Birro och Livets Ord, du bör hålla dig till detta.
  Jag har gett en referens med ett citat som visar på Justinus grova antijudiskhet och hans förvrängning av Guds förbund med Israels folk. Jag behöver inte ta detta en gång till.

  För övrigt är det min övertygelse att en som inte tror på det som de ekumeniska koncilierna beslutat (där ingår läran om en treenig Gud) skall inte heller kalla sig för kristen.

 • Rolle

  Tack Daniel för ett helt nödvändigt klargörande!!!

 • Katarina

  Alla ord kommer väl inte precis ur hjärtat alltid, tänker jag?

  ”Skapa i mig Gud ett rent hjärta…” är för mig en väg i helgelse,
  inte en mirakelgärning i ett ögonblick. Tror det är vad Andy
  syftar på kanske?

 • Försök läsa det jag skriver så kan vi lättare samtala. Svordomar hör inte hemma hos en pastor eller ledare av Guds församling, och bl.a. utifrån detta är det kanske på sikt på sin plats att skriva om pastorer, ledare och helgelse. Jag menar att det är trångsynt att döma Birro enbart utifrån hans svordomar (som jag personligen aldrig hört utan endast fått referat av andra), för det han delade med sig i onsdags kom från hjärtat. Jag känner vänner som är kristna och som i något ögonblick använt sig av kraftuttryck som kvalificeras att kallas svordomar. Då jag vet att detta inte är vad de har i sitt hjärta innerst inne, kan jag inte döma dem med ett bibelord a’la ”det hjärtat är fullt av talar munnen”.

  På sikt ska jag väl formulera en artikel med undervisning kring dessa frågor som framkommit efter min artikel. Jag gjorde inget försök att skriva en objektiv artikel kring det Birro sade, och jag la känslor i texten. En del tålde tydligen inte det.

  På återskrivande.

 • lärjungen

  Tack Åke att jag inte fick något svar från dig. Du tror inte på Irenaeus som kristen broder. Då vet jag. Du refererar till historiskt material som inte finns.
  Frid
  Lärjungen

 • Orolig? Absolut inte! 🙂 Hade tagit med kamera och gjort ett rejält reportage! Rom är f.ö. mer än Vatikanen, och det skulle jag vilja se någon gång. Läs lite vad jag skrivit tidigare så ser du vad jag anser om falsk ekumenik och Livets Ords 180 gradersvändning – http://www.andreasglandberger.wordpress.com

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Point taken. Det är mycket oväsen runt omkring mig på helgerna med småbarn (dessutom två killar) och jag kan ha dragit lite snabba slutsatser. Klart att det hoppar ur en och annan groda ur min egen mun ibland jag hoppas innerligt inte slagit rot i hjärtat.

  I övrigt så störs jag mest av hur otroligt mycket svängrum kändiskristna får i helgade hyddor och hur hårt andra döms. Nu har detta varit speciellt illa i trosrörelsen eftersom de har en LÅNG tradition att uttnyttja kändisskap till sin fördel.

  Var det inte Paulus som varnade för att ha hänseende till personer som kommer in i församlingen med lite annorlunda förutsättningar än andra (med guldring?).

  Pienscho säger något flummigt från talarstolen och får på pälsen av en rad pastorer. Birro svär och lever, lovprisar HBTrörelsen e.t.c. och bärs runt på en kudde.

  Jag har redan påpekat i andra sammanhang att jag anser Gud använder Birro, men jag fruktar att fler än Gud använder honom nu och då.

 • Berndt Isaksson

  Att Birro är katolik vet vi. Men hur är det med Ulf Ekman – är han på väg att bli det också? En tidigare bloggpost här på Aletheia antyder väl att så möjligen kan vara fallet?

  En studieresa till Rom med Ekman och Birro som reseledare? Är det en nytt katolskt ”missionärspar” vi ser ta form? Hur många månne dessa båda inte få med sig på tåget till Rom?

  Berndt

 • Åke Carlsson

  ”Pienscho säger något flummigt från talarstolen och får på pälsen av en rad pastorer. Birro svär och lever, lovprisar HBTrörelsen e.t.c. och bärs runt på en kudde.”

  — Ja så är det! Hade inte Birro varit en kändis och katolik hade han inte fått tillgång till talarstolen, oavsett hans fina vittnesbörd. Det gäller att ge folket ”bröd och skådespel” för att hålla dem kvar.

 • Åke Carlsson

  Jo jag har noga läst det du skrev och jag tolkade detta som att han svor på LO, vilket man mycket väl kan tolka det som att han gjorde:

  ”Jag har alltid sagt att den som använder svordomar har ett fattigt språk, men med Marcus Birro måste jag göra ett undantag.”

  Om du är en del av tankesmedjan Aletheia som har varit och fortfarande är kanske den mest kritiska rösten mot den katolisering som pågår inom Livets Ord och andra samfund, vad är då ditt syfte med att göra detta mötesreferat där du skönmålar katoliken Birro? Har ni olika agendor inom Aletheia?

 • Erik J

  Skriver du ”Pienscho” med avsikt? Som en förnedring? Har du inte lärt dig hans namn under alla dessa år?

 • Erik J

  Jag menar bara att de byter arena. Ekman blir katolik och Birro blir Livets Ordare och dess nya stora affischnamn. Det är väl inte omöjligt.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Nej, inget illa menat. Ska maila honom och fråga om han kan byta till ett efternamn som är lika svårt att stava som ”transsubstantiationslära”. 🙂

  Piensoho ska det givetvis vara och inget annat.

  Sorry

  /D

 • vhundai

  Om Ulf E skulle vilja bli katolik så får han väl bli det, vi har väl religionsfrihet? A.A

 • Berndt Isaksson

  Visst, men korrekt ”varudeklaration” kan ju vara ett rimligt önskemål…eller?

  Berndt

 • Nils

  Rubrikerna ligger nu paralellt ”Livetsordaren Marcus Birro” & ”Ulf Ekmans förrädiska retorik”
  Bara dessa rubriker i sämsta kvällstidningslöpsedels-karaktär borde räcka för vad jag uttrycker indignation inför.
  Artikelförfattaren ger ett personlighetsperspektiv som inte är värdigt en person som inte bekännt sig som kristen en längre tid & har en brokig bakgrund. Personen ifråga har ingen församlingstillhörighet med anknytning till det sammanhang han förknippas med i artikeln.
  Att Birro som poet & författare reser på kallelser är inget som helst ovanligt i kristenheten.
  Det finns en uppsjö av kristna som har nischvittnesbörd om sina liv, där deras allmanacka fylls med annonserade mötesbesök.
  Och varför Birros krönika i Trons Värld med mötesbesök på Livets Ord ska skildras negativt har jag svårt att förstå för en kristen ”nischad” blogg.
  Förtjänstfullt som ingen annan har Birro höjt sin röst på profana mediearenor, som ingen annan i kristenheten VÅGAT göra.
  Jag är själv bekant med flera på SvT t.ex. som har en kristen bakgrund, men inte med ett ord påvisar kristen etikett i sin yrkesroll.
  Vad Birro och andra nykristna är betjänt av är kristna ”syskon” som ställer upp som värn, så att deras publika ansatser inte utsätts för onödigt krypskytteri eller dissekerande personlighetsbeskrivning, vilket artikeln andas.

 • Per Andersson

  Hej igen Andreas! Först ska jag be dig om ursäkt för min i ”stundens hetta” första mening, den var osaklig och hård, förlåt. Efter att ha läst igenom din bloggpost igen så finner jag att den kan mer liknas vid ett mysigt och trevligt ”hemma hos-reportage”. Än en gång, förlåt för mina hårda ord Andreas!

 • Nils

  Jaha- och i dag har tidningen Världen i dag en tydlig annons att Marcus Birro tillsammans med Sverre Larsson gästar pingstkyrkan i Uppsala 3 november.

  Kanske dags att analysera Sverre Larsson ”pingstvännen Sverre Larsson…” enl. samma devis…
  Tyvärr är/var Sverre en förgrundsgestalt i pingströrelsen, så kvällstidningsrubriken blir sanningsenlig… & sensationen är väl inte likvärdig.

  Tjaaa – det säger ju också en del om artikeln i sig (och artikelförfattarens intention kanske framförallt).

 • Eftersom du är så tvärsäker på intentionen kan du väl delge mig den. Förstår ärligt talat inte vad du vill fram till.

 • Jag ska ju bli katolik! Har du inte fattat det än? Läs på om mig och vad jag skrivit på nätet sedan 2006 innan du skriver nästa gång.

 • Åke Carlsson

  Andreas, befinner man sig inom Livets Ords sfär, så är det inte ovanligt att man byter åsikt. 🙂

  Varför besöker du Livets Ords möten om du nu har samma agenda som MTC?

 • Hej igen Åke,

  Tack för smileyn som värmde i en helt onödig debatt. Känner mig så misstolkad av fler än dig, och det har varit tråkigt att läsa vissa som menar sig veta mina intentioner. Jag var med och startade Aletheia 2007 tillsammans med Daniel & Micael (Haggaj), och jag vet hur mycket vi lyckats röra runt med våra artiklar genom åren.

  Varför går jag till Livets Ord? Inte för att blir förledd i alla fall. Jag har alltid haft som policy att man måste kunna säga till en person irl det samma som man skriver. Att du frågat mig om jag är en del av LO (ironi eller reell fråga?) trodde jag visade att du inte helt visste vem jag var och gjort genom åren.

  Livets Ords väg är intet annat än tragisk, och jag syftar först och främst till den katolska vägen som numera borde vara uppenbar för även de mest inbitna kritiker av Aletheia. Vi har haft rätt i det mesta av det vi lagt fram i artikelform och video, och ser man inte detta nu så beror det antingen på att man inte vill se det, eller att man helt enkelt är förförd.

  Både jag och vi andra på Aletheia kommer fortsätta granska den nya ekumeniken, och Livets Ord är ju mest intressant för mig i alla fall då jag har 22 års erfarenhet av rörelsen, varav 20 år som medlem. Du kan vara trygg på att jag inte tänker konvertera eller dras med i det tragiska som sker. Dock har jag både vänner och föräldrar som fortfarande är med i Livets Ord. Jag har inga problem med att gå till LO på ett möte, och har faktiskt gjort det flera gånger efter att vi/jag lagt ut en kritisk artikel också.

  Du får några länkar som du säkert sett tidigare så kan du se lite vad media skrivit om mig samt det jag skrivit själv. Länkarna ger dig nog en tydlig bild av att jag inte är en del av Livets Ord och Trosrörelsen idag. Artiklarna här på Aletheia kan du leta upp genom att söka på mig.

  Jag hade gärna träffat dig över en kopp kaffe och ett samtal. Daniel har mitt nummer om det kan bli aktuellt.

  Bless!

  http://www.dagen.se/vardag/glandberger-fick-nog-av-sin-blogg/

  http://skup.no/Metoderapporter/2012/2012-4_Levende_ord_kollapsen.pdf (sidan 14)

  http://www.unt.se/uppsala/kan-tala-om-andlig-valdtakt-2438067.aspx

  http://andreasglandberger.wordpress.com/

 • Nils

  Om du inte förstår, så är du nog väl så färgad över hur du skriver…
  Försök få till ett samtal med Birro innan du skriver… – sedan kanske du inte behöver skriva om honom. Han kan nog väl beskriva sig själv och sina intentioner.

 • Johan L

  Jo då, jag har allt läst en hel del av vad du skrivit. Jag trodde nog inte egentligen att det är nå’n fara, men man upphör ju inte att förvånas över vilka som ”hoppar på tåget till Rom”. Sedan tror jag personligen att det är att leka med elden, att följa med Ekman på en resa till Rom, oavsett vem man är.

  Gud välsigne dig Andy! 🙂

 • Åke Carlsson

  Andy: ”Både jag och vi andra på Aletheia kommer fortsätta granska den nya ekumeniken, och Livets Ord är ju mest intressant för mig i alla fall då jag har 22 års erfarenhet av rörelsen, varav 20 år som medlem. Du kan vara trygg på att jag inte tänker konvertera eller dras med i det tragiska som sker.”

  —- … och ändå vill du följa med på resan till Rom? Varför?

 • Förstår du verkligen inte det? 🙂 För att göra ett reportage och se staden! Inte för att det katolska lockar!

 • Jag ska gå dit och försöka tala med Marcus. Har dock ändå en känsla av att du misstolkar mig väldigt, för jag är positiv till Marcus och uppskattade mötet med honom. Sverre Larsson? Vad ska man tala med honom om då? Har en hel del som vore intressant att ta upp iofs, men han är en gammal man som säkerligen inte orkar lyssna till en nyfiken unge man…

 • Åke Carlsson

  Hmm, och för att göra ett reportage om staden i fråga så måste man åka på en dyr resa med Ekman & Birro? Här har du ett förslag på T o R Arlanda – Rom för 990 kr, men då ingår inte Ekmans ljuva stämma. 🙂

  Stockholm-Arlanda – Rom-FiumicinoTorsdag 21. nov 2013 kl.09:30 – Terminal: 5
  Flygning DY4355 – LowFare1 Vuxen 449 SEK
  HemresaRom-Fiumicino – Stockholm-ArlandaTorsdag 28. nov 2013 kl.13:20 – Terminal: 3. Flygning DY4356 – LowFare1 Vuxen 541 SEK
  Totalpris inkl. skatter och avgifter 990 SEK

 • 🙂 Kanske jag och Daniel åker tillsammans en dag. Vore något att stå på St: Petersplatsen och göra tv om ekumeniken i Sverige…

 • Åke Carlsson

  Toppenbra idé! Kan ni sedan få påven att ställa upp på en intervju, vore det toppen. Säg att ni har mycket med Ulf Ekman att göra, så beviljas det direkt.

 • Micael Gustavsson

  Fast alla som accepterar koncilierna betraktar ju Ireneus som en broder. Är inte din kommentar lite märklig?

 • disqus_JIgcIrV01E

  Är andra och troligen sista gången jag kollar in är,

  Förstår hur de flesta är totalt blåst av djävulen i den här cirkusen som ni stackare har hamnat i,Ja jag tycker att ni är verkligen riktiga stackare. det verkar som ni först har varit och är fixerad av olika mänskliga ledargestalter ,eller ????..för först har ni varit mycket positiv och kanske besatt i flera år av den där Uffe mfl och lo mm, nu verkar det som ni har varit och är lika mycket besatt av dessa förvirrade men nu istället av hat ,och det verkar som de sår ni dragit på er ursäktar er att inte gå ut att göra det vi är kallade till nämligen att vinna människor ifrån helvete. Är det inte dags att resa sig och skaka stoftet ifrån fötterna och gå vidare, vad har ni att säga till djävulens slavar ??typ om ni inte går på lo eller pingst eller till någon annan kyrka så blir ni räddade va? det du (andreas) med fler håller på med är ju patetiskt.
  Undrar hur många på den här sajten tänker på att det finns en Far i Himlen som älskade o älskar oss så mycket så att Han skickar sin ende och högst älskade inom hela skapelsen i den mest fruktansvärda död som skett på denna planet, Han som är upphovet till den sanna kärleken , Han skickar det största och vackraste som Han hade i döden för oss, Kan vi förstå att då vår Pappa gör en sådan handling så bevisar det att det finns verkligen en evigt helvete som Han vill rädda alla ifrån. Snälla se bort ifrån min dåliga grammatik , och försök att fatta att så länge ni inte lyfter blicken högre än knoppen på dessa förvirrade små påvar som ni ältar så är ni lika blåst som dem.

  Mikael Persson . adress ,troligen den mest religiösa hålan speciellt med tanke på hur många religiösa tids förbrukare som obs (vi) är här .

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?