Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Ulf Ekmans son Benjamin, konverterar till Romersk Katolicism

Benjamin_Ekman

[Nyheter, TEOLOGI & TRADITION]  Benjamin Ekman har nu tagit steget fullt ut och konverterat till den romerska katolska kyrkan. Nyheten tillkännagavs av hans bror och tillika vd för Livets Ord, Jonathan Ekman, på det sociala nätverket Instagram i går kväll. Gratulationer och lyckönskningar kom in kontinuerligt till konvertiten. Förutom Benjamins egen familj, sågs flera av Livets Ords pastorer bland dessa namn.

Aletheia.se har flera gånger frågat Livets Ords presstalesman, Magnus Dahlberg, för ett svar på frågan huruvida Ulf och Birgitta Ekman själva påbörjat (eller redan avslutat) katolsk trosundervisning i syfte att upptas i den romersk katolska kyrkan. (Ulf och Birgitta Ekman har även tillfrågats direkt via epost)

Trots flera påstötningar både via e-post och telefon, har svaret på denna enkla fråga ännu inte besvarats.

BenEkmanBirgitta

Benjamin Ekman var under många år redaktör för Livets Ords teologiska tidskrift Keryx. Det är bland annat i denna tidskrift vi kan följa den andliga resa som även Ulf Ekman gjort. Nuvarande redaktör för tidskriften är Henrik Engholm, som tidigare i år berättar att han påbörjat sin konvertering till Katolska Kyrkan.

Med bakgrunden från exempelvis Ulf Ekmans predikan på Bjärka Säby i april 2012, kring att lämna det vi tidigare trott på, Ekmans katolska bekännelse i senaste KERYX, människor runt Ekman som en efter en konverterar, m.m., är det hög tid att Livets Ords grundare visar lite hederlighet och svarar på frågan Aletheia under mycket hån och spott har framfört indirekt i många år nu, och mer direkt sedan 2013-09-19.

Det har nu gått så långt i Livets Ords teologiska utveckling, att Ulf och Birgittas svar i frågan om personligt medlemskap i Katolska Kyrkan är av mindre vikt. Pastor Ekman kan inte längre anses representera  en evangelikal (protestantisk) kristendom.

Nyheten kring Benjamins konvertering spreds inledningsvis med ett kryptiskt meddelande från Jonatan Ekman om att Benjamin nu ”landat på andra sidan floden”.

Efter en fråga från en läsare, bekräftar hans mor att det handlar om floden Tibern i Rom.

B Ekman

Robert Ekh skriver sedan ”Crossing the Tiber” i sin kommentar på Instagram.

Så skriver en anonym katolik (Signaturen ”Inhoppare”) som själv gjort ”resan” från evangelikal till romersk katolsk tro om uttrycket;

Frasen ”korsa Tibern” härstammar från det faktum att Roms 7 kullar ligger på andra sidan Tibern från Vatikanen sett. Ursprungligen användes frasen för att beskriva att någon lämnat hedendom och blivit katolik. Numera används frasen allmänt för att beskriva att någon har konverterat till den katolska kyrkan, oavsett vilken bakgrund man har. Det är ett lite skämtsamt uttryck. Man kan också säga att Benjamin Ekman är med i ”the Tiber swim team – class of 2013”

Det för onekligen tankarna till Julius Caesars berömda ord när han korsade floden Rubikon med sin armé för att inta Rom;  Ale iacta est – tärningen är kastad. Det fanns ingen återvändo när han hade kommit så här långt.

Historiens utgång känner vi ju till. Men skillnaden mellan Caesar och de tongivande (tidigare) medlemmar av Livets Ord som nu korsar floden (konverterar) är att Caesar segrade medan de andra regelrätt kapitulerar.

 

För Aletheia Blogg & Tankesmedja

Andreas Glandberger / Daniel F orslund

Tillägg 2013-11-07:  En katoliks perspektiv på teologin i Keryx/Livets Ord 

Joel_Halldorf

Relaterat:

Aletheias samtal med mångårig medlem i Livets Ord kring församlingens ändrade teologi (Högaktuell! Inspelad så sent som i mitten av oktober 2013)

Över floden Tibern

Ulf Ekman: Lämna det som ni trott på!

Ulf Ekman 2012-04: ”Ett synligt Petrusämbete räddar mänskligheten!”

Ulf Ekman kom ur garderoben under samtal i Rom (Detta klipp har visats snart 14 000 gånger)

Ulf Ekman ytterst tveksam till principen ”Skriften allena”

En katoliks syn på Ulf Ekman

Livets Ords konfirmander får häfte av frimurare!

Ulf Ekmans enhetssträvanden splittrar i Jönköping

Ulf Ekman: Påven ligger bakom pingstväckelsen

Ulf Ekman: Maria – Evigt förblivande jungfru

Fakta Östanbäck Kloster & Livets Ord

Ulf Ekman, mannen som ändrade sin kurs

http://katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/archive/2011/10/17/ekumenik-engagerar-och-provocerar.aspx

Intervjuer med pastor Sten-Gunnar Hedin och Bengt Malmgren

F.d. lärare på Livets Ord, Christopher Alam, om Ekmans romantiska syn på katolicismen (Detta klipp har visats snart 5000 gånger)

Ulf Ekmans svärfar kritisk till Livets Ords nya linje!

Högaktuell predikoserie: Katolicism kontra evangelikal kristendom

 

=>

Ämne: Aletheia Tankesmedja, INRIKES, Livets Ord/Trosrörelsen, Nya Ekumeniken, NYHETER, TRADITION & TEOLOGI

Nyckelord: , , , , ,

 • Christer Åberg

  ”Trots att antal påstötningar både via e-post och telefon, har svaret på denna enkla fråga uteblivit.”

  Det svaret får vi på Instagram, Facebook eller i något annat offentlgt forum mycket snart.

 • Berndt Isaksson

  När nu till och med Ulf Ekmans son Benjamin flyr Livets Ord och hoppar på tåget till
  Rom, varför skulle då övriga medlemmar i Livets Ord se någon anledning
  att stanna kvar i församlingen? När inte ens den ledande familjen i
  Livets Ord längre tror på den egna ”kyrkan” utan drar vidare så borde ju
  de kvarvarande känna sig som får utan herde.

  Berndt

 • sungaMagnus

  Gott. Då är bladet taget från munnen… Övrig familj lär följa efter..

 • Berndt Isaksson

  Inte utan att man tycker lite synd om nye föreståndaren Joakim Lundqvist som ska leda Livets ord i den själavårdsturbulens som familjen Ekmans konvertering till Romersk katolska kyrkan borde ge upphov till. Visste han om detta när han svarade ja på att bli föreståndare för församlingen, kan man undra?

  Jag känner livetsordare som på 80-talet stod sida vid sida med ledarskapet i församlingen, utanför Uppsala, och bad mot det katolska inflytandet över Norden. Vad tänker och känner dessa idag?

  Berndt

 • Åke Carlsson

  Berndt Isaksson, Katolska kyrkan tror i alla fall att Jesu död var ett offer och att hans död var nödvändig för vår frälsning, vilket är fundamentet i kristen tro. De ledande i Equmenina-kyrkan tycks ha förkastat detta. När kommer väktarna på din mur att varna för detta oerhörda avfall från tron? Filadelfiaförsamlingen i Stockholms debatt om dopet är inte i närheten av detta avfall.
  Läs de aktuella debattartiklarna i Dagen.
  Hur kan du motivera att stå kvar i ett samfund vars ledare så djupt avfallit från grunden i kristen tro?

 • Gunnevi Karvonen

  ”Vår son har beslutat följa Jesus ” i den katolska kyrkan, skriver mamma Birgitta.

  Då får vi bara vänta när pappa Ulf och mamma Birgitta konverterar och hela LO blir katolskt.
  För det kan inte vara många steg kvar att ta innan man nått fram till katolska kyrkans öppna famn!

 • Gunnevi Karvonen

  Åke, kan du svara på varför Jesus offras om och om igen i den katolska kyrkans mässa ?
  I GUDS ORD står det klart och tydligt att Jesus offrade sig en gång för alla. Jesu offerdöd på korset på Golgata var ett fullkomligt offer inför GUD och då skall vi sannerligen inte börja offra Jesus om och om igen,varje vecka, i varje katolsk mässa, över hela jorden.
  För gör vi det har vi förkastat Jesu fullbordade offerdöd – trampat Jesu blod under våra fötter!
  VILKET OERHÖRT AVFALL !

 • vhundai

  Kan inte UE tystnad kring detta tolkas som någon indikation på att det går i riktning mot konvertering till RKK även för Benjamins fader. Om inte vore fallet borde ju UE gå tydligt ut och markera ett nej? eller har jag fel?

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Ringde Magnus Dahlberg för ca en vecka sedan för att få svar på frågan. Han svarade i (arbets)telefonen och pratade en stund, men kunde inte svara på frågan i detta tillfälle då han var sjukskriven, utan bad mig återkomma när han var frisk…

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Som jag skrev i annan tråd nyss: Ringde Magnus Dahlberg för ca en vecka sedan för att få svar på frågan. Han svarade i (arbets)telefonen och pratade en stund, men kunde inte svara på frågan i detta tillfälle då han var sjukskriven, utan bad mig återkomma när han var frisk…

 • Berndt Isaksson

  Din fråga hör ju inte hemma i just denna bloggtråd, men jag hänvisar till min hemsida där jag gett min reaktion på Sofia Camnerins läror, som inte är likvärdiga med Equmeniakyrkans lära. Min artikel på min hemsida har rubriken: ”Jesus blev offerlammet till vår försoning med levande Gud”.

  Mvh

  Berndt

 • Åke Carlsson

  Nej, jag kan inte svara på varför katoliker tror att Jesus behöver offras i den katolska mässan. Katoliker kanske kan berätta detta.
  Om du läst det jag skrivit i ämnet så hade du sett att jag starkt förkastar denna katolska eukaristi som blasfemiskt.

 • Åke Carlsson

  Jag svarar dig i 500-salen.

 • Joel

  Klipp bort de privata bilderna (collaget) från skärmdumpen!

 • MyTwoCents – aletheia.se

  I regel brukar vi inte reagera på order av denna slag. Du bör lära dig kommunicera på ett artigt sätt, även om kommunikationen är med någon du onekligen hyser något form av agg gentemot.

  Eftersom bilderna du ansåg var känsliga är ovidkommande för nyheten i sig, går vi dig trots din bristande sociala kompetens till mötes.

  /Daniel

 • Ligger de på sociala medier kan de väl knappast kallas privata, eller?

 • Mattias

  Det är väl inte helt otänkbart att bilderna endast delas med vänner?

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Så kan det vara. Joel har den poäng. Gillar dock inte att bli befalld att göra något, såvida inte befallningen kommer från högsta ort vilket det inte gjorde nu 🙂

  Nog om detta. Bilderna är utsuddade. Åter till ämnet!

 • Joel

  FYI: Caesar korsade Rubicon…

 • Sebastian

  Julius Caesar korsade nu väl ändå Rubikon och ingen annan flod vid tidpunkten för det påstådda uttalandet. Kanske tänker bloggförfattaren på Konstantins seger över Maxentius vid den Milviska bron. ”Ett pekoral” är väl kanske det mildaste omdöme man får fälla över detta inlägg.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Allright killar. Caesar kan mycket väl ha tvingats korsa även Tibern. Håll med om att det lät bra som slutkläm, tills ni punkterade den med att det var floden Rubicon. 😉

  Nåväl, sakfelet är korrigerad nu för alla historieintresserade.

  Joel, Sebastian och Mattias: Har ni verkligen inga sakliga kommentarer till den lite djupare frågan vi i omgångar med våra smärtsamma begränsningar i teologiska kunskaper försöker lyfta fram?

  Nämligen det faktum att om vi ska vara riktigt ärliga så är Romersk Katolicism och Evangelikal troslära oförenerliga. Någon sida måste göra våld på den egna värdegrunden, vitmåla eller försköna.

  Jag struntar egentligen i om hela familjen Ekman, inkl barn och barnbarn blir katoliker. Det är applicerandet av katolsk teologi i ett evangeliskt sammanhang som rimmar illa.

  Ärligt talat killar: Vem av gräsrötterna i Livets Ord förstår vad Ekman säger i senaste numret av Keryx? Det han säger till den egna församlingen helgen efter ”på svenska” är ju så grovt generaliserande och intetsägande att till och med jag skriver på det mesta av predikan.

  Är detta ärligt och riktigt? Vad säger ni, som sitter på mer info än vad vi gör? Är det verkligen bara små larviga detaljer i vår historiebeskrivning ni vågar kommentera?

 • Inhoppare

  Frasen ”korsa tibern” härstammar från det faktum att Roms 7 kullar ligger på andra sidan Tibern från Vatikanen sett. Ursprungligen användes frasen för att beskriva att någon lämnat hedendom och blivit katolik. Numera används frasen allmänt för att beskriva att någon har konverterat till den katolska kyrkan, oavsett vilken bakgrund man har. Det är ett lite skämtsamt uttryck. Man kan också säga att Benjamin Ekman är med i ”the Tiber swim team – class of 2013”

 • MyTwoCents – aletheia.se

  …och vilka fler klasskompisar än Henrik Engholm hade Benjamin i detta Tiber swim team of 2013?

 • Katarina

  Mycket tänkvärda rader av dig Berndt som vanligt. Lundqvist hamnar alldeles säkert i en mycket svår sits, oavsett om man anser att det hela är en god utveckling eller ej.

 • Johan L

  Det var Konstantin som efter sin seger mot Maxentius år 312, då han strax innan enligt legenden fått sin vision, ”I detta tecken ska du segra”, korsade Tibern och intog Rom. Detta gör ju knappast saken bättre, än om det hade varit Julius Ceasar. Ty Konstantin är ju en stor del av anledningen till den romersk-katolska villfarelsen. Så symboliken är ganska komprometterande, om man säger så…

 • Per Andersson

  Nu är det bara att vänta för att se vilka fler som följer med Benjamin… Jag tycker synd om alla lydiga medlemmar i Livets Ord. Undrar om det är någon enda av trosrörelsepastorerna som vågar ta bladet från munnen nu? Tveksamt eftersom Livets Ord och hela trosrörelsen har vissa likheter med Nordkorea. INGEN kritik mot ledarskapet får förekomma.

 • Katarina

  Vet en annan flod som man bara korsar en enda gång, men det är OT 😉

  Ekman är fria att göra precis som de vill. Med tanke på att flera pastorer inom rörelsen hävdar att de driver ett företag och inte leder en Guds församling (Sic!) så får de givetvis göra om hela Livets Ord till en Katolsk kyrka om de vill. MEN: falsk varudeklaration skulle man väl kunna kalla det i alla fall om man utger sig för att vara något annat än man är?

  Man har dessutom en ”företagsetik” som är väldigt sekulär-amerikaniserad, där man kan göra kovändningar utan den minsta hänsyn till folket inom organisationen. För är Mammon gud är plötsligt väldigt mycket mer möjligt än om samvetets begränsningar råder.

 • David Smeds

  Crossing the Tiber – Steve Ray utgiven av Ignatius Press

  Bland de som söker argument för att konvertera är Ray ett aktat namn. Han gick från en Baptistkyrka till Rkk.
  ”Crossing the Tiber” är troligen ett kodat uttryck bland de andra Livet-ordarna som nu står på stranden och längtar och avundas Benjamins lycka ?!?

 • Vaktpost

  Trosrörelsens mystiska tradition, gudomliggörande av människan jämte undanröjandet av Korsets stötesten gör detta mycket mindre underligt än vad man skulle kunna tro. I själva verket är det sannolikt ett naturligt första steg. Mer kommer.

 • Micael Östlund

  Blev inte den ekmanska vurmen för katolicism avslöjad redan 2008? Nu, drygt fem år senare, så handlar det endast om bekräftelser för de som aldrig förstod eller ville förstå. Inse att Ekman inte längre tror på det han förut predikat, utan behöver en facesaver! Då passar den yngste sonens sökande i mystik utmärkt. Henrik Engholm fick agera försökballong, och nu kommer de nog en efter en. Tyvärr blev det ingen riktig facesaver, eftersom Aletheia avslöjade hela bluffen 2008, och att det därför krävdes en lång räcka lögner för asscoverings. Asscoverings och facesavers brukar inte funka så bra ihop. De påminner om varandra, men medan den ena är sublim, så framstår den andra oftast som banal.

 • Jonas Rosendahl

  Jag undrar vilken församling man i framtiden ska tillhöra om man tror på bibeln som Guds Ord, att de författare som nämns är de som skrivit, är karismatisk och dessutom praktiserande baptist=vuxendop dessutom tror på den fria församlingen. ?

  Kristenhetens folk får nog ta och välja vilken kristendom man vill ha nu, för det vi vill ha är det vi får. De ledare som står för det vi vill ha, är de vi får.

  Jag hoppas många slutar prata trams och kyrkopolitik nu och förstår att det är allvar. Det är mkt som står på spel. Hoppas många fler med mig känner det i sin ”ande”, ni som är därute, be till din Gud om vilken kristendom du vill ha!

 • LgS

  Varför sprider du lögner om Katolska Kyrkan? Jesus offras inte om och om igen i mässan! Vilken katolik har påstått det?

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Förvisso. Men in i det längsta hette det ju ”vi ska inte bli katoliker” det är inte vad det handlar om e.t.c. Men den som kan något om odlande vet att olika sorters frukter behöver olika sorts miljöer. Det växer inte plötsligt tomater där man planterar potatis och tvärt om. Vi försökte påpeka vad som odlades på LO men har stundom haft svårt att bevisa det p.g.a. både medlemmars och ledarskapets skräck att uttala sig offentligt.

  Nu har frukterna av sista 10 årens arbete på Livets Ord kommit i blom och kan inte längre skämtas bort eller döljas. Någon form av återupprättelse är det givetvis för allt hån vi har fått utstå under aletheias tidiga år. Har haft fullt upp att stoppa Andreas från rubriken ”Vad var det vi sa” 🙂

  De båda kristna dagstidningarna missar helt båten i skeendet på LO. Någon journalist på Dagen började granska på ett bra sätt, men köptes snabbt av lite tid i TV rutan med Ulf och ett par studiebesök på LO. Intresse och förståelse för vad denna typ av religionssynkretism innebär i längden verkar helt saknas i de båda tidningarna.

 • berno

  Ulf Ekman kommer att konvertera främst för att öka i popularitet och få nya plattformer internationellt i många katolska länder. Så lågt skattar han kampen för evangelium.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Lika barn leka bäst. Tror framförallt LO’s auktoritära ledarskap var en bra förskola till maktpyramiderna i Kyrkan med stort ”K”.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Mänskligt sätt är det i så fall ett pokerspel med 30 år av utåt sett ”evangeliskt” arbete, om än blandat med framgångsteologi. Han glömmer nog hur många Livets Ordare som ”lånades” av bl.a. Pingströrelsen och som i slutändan inte kommer med under påvestolen (?).

  Många tycks ha varit kvar på skeppet in i det sista innan de hoppar, men nu tvingas alla dem inom rörelsen med en kärlek till Jesus som är större än kärleken till sin ”smorde” ledare att ta ställning.

  Det är ju precis detta David Smeds säger i intervjun från mitten av oktober till sina medmänniskor på LO; ”Det är dags att hoppa av nu. Ta Mats ur skolan och lämna eller följa med helt ut och konvertera själv” ( http://aletheia.se/2013/10/21/aletheia-se-samtalar-med-mangarig-medlem-i-livets-ord/ )

 • Jonny

  Mot bakgrund av hur osunda LO var på 1980-talet, så är det bara bra om de lär av de historisk kyrkorna. Tror det är Den Helige Andes verk. Ett tecken på ödmjukhet. Tycker många här har en rigid inställning till andra delar av kristenheten, en sanningsiver som på något sätt slagit fel och blandats upp med en bitter rot. Sorry, men det är mitt intryck. Kan ha fel och kommer inte att dividera här mer.

 • Åke Carlsson

  Ekman & Co står inför svåra val och beslut. Jag tror att det dröjer innan ledningen för LO konverterar. I dag skulle det förmodligen bli alltför många avhopp från församlingen så att ekonomin havererar och det berör även ekonomin för ViD. Utan tidning, minskat inflytande.

  Alla i församlingen och internationellt är inte heller tillräckligt ”kokta” för att Ekman skall våga ta några radikala beslut idag. Samtidigt har Ekman tiden emot sig om han går för sakta fram. Om några år är han pensionär och initiativförmågan ökar inte precis med stigande ålder. Som katolik kan han inte heller köra samma nuvarande fejkade trosrörelserace med diverse talare med allehanda åsikter. Han befinner sig i något av ett dilemma, tror jag.

 • När evangelium inte tydligt förkunnas i en församling blir det så här.

 • chemnitz2

  Ekmans verkar ha glömt att ”den svenska religionen” är den evangelisk lutherska. Från reformationen och 400 år framåt formade den evangelisk-lutherska tron svenska folket. Från denna evangelisk lutherska trosgrund går en rak linje både framåt och bakåt, i apostolisk, läromässig succession. Framåt mot himlen och bakåt till Ansgar, kyrkofäderna och urkyrkan. Luther, som endast önskade reformera katolska kyrkan, behöll det goda och bästa från påvens kyrka, av dess traditioner, läror och trosbekännelser. Så kallade vederdöpare och papister var enligt Luther svärmare, som inte höll sig till Skriften allena. Därför är den romersk katolska kyrkan i och med reformationen en sekt. Till Kristi sanna kyrka hör nämligen alla bibelkristna. Avfallet är därför stort men avfallet är än större i svenska kyrkans ledning! Kanske hade denna konvertering till påvekyrkan inte inträffat om inte svenska kyrkans biskopar svikit sina prästvigninglöften? Att konvertera till Rom är dock ingen lösning!

 • Reb

  Menar du att katoliker inte är ”bibelkristna”? Vad är de då? Var i Skriften står det att det är ”Skriften allena” som gäller? Luther tog ju bort böcker ur bibeln som han inte tyckte hörde dit – var hade han fått den makten ifrån? Den apostoliska successionen bröts iom reformationen, successionen måste ske inom kyrkan, så en biskop som (frivilligt eller ofrivilligt) brutit med kyrkan kan inte mekaniskt föra vidare den apostoliska successionen. Att kalla katolska kyrkan en sekt är lite väl magstarkt!

 • Ted Nilsson

  Har själv gått bibelskola på LO och har fortfarande kvar vänner och släktingar som sympatiserar med LO.
  Har inget emot att man står för Guds ord och vill sprida evangelium, men jag reagerar självklart när man följer ledare utan att vilja ifrågasätta.
  Har flera gånger ställt frågan hur man får ihop det att ex tidigare profetior på LO helt plötsligt inte gäller.
  En del av svaren jag fått är att det man inte förstår ska man lägga på hyllan.
  Oftast vill man inte ens prata om det, man ska inte kritisera och ej heller sitta där bespottare sitter.
  Utifrån mina egna erfarenheter så kommer LO att få gå riktigt snett innan någon reagerar.

  Ulf Ekman med team sitter ganska tryggt eftersom de har många efterföljare som inte kommer att svika dem. Bara efterföljarna får lite härliga möten och konferenser med härlig lovsång så kan de gå med på sånt de inte riktigt förstår.
  LO har ju ändrat inriktning med de kristnas enhet och det är så skönt att numera vara accepterad och inte bara det, LO får fortfarande vara huvudfåran i det kristna Sverige.
  Jag tror att det gått så långt att många efterföljare inte bryr sig om riktningen mot katolska kyrkan, huvudsaken är att det gamla hårda LO inte kommer tillbaka.

 • Inhoppare

  Det är bara att ”köpa orgel och starta eget” 😉

 • Inhoppare

  Evangelisk-Lutherks kyrkan var framför allt makthavarnas kyrka, inte folkets. Det tog hundratals år att utrota katolicismen, folket fortsatte att tro i hemlighet. Det fanns de som tog sig över till Tyskland i båt för att fira mässa varje påsk.

 • Åke Carlsson

  Erik, det är en lek med ord i så fall. Om det är ett oblodigt offer som ni säger, så är det ändå ett offer. Men den katolska eukaristioffret är en bluff, eftersom brödet och vinet fortfarande är bröd och vin efter prästens ”hocus pocus”.

  Jesus är närvarande där två eller tre samlas i hans namn med eller utan nattvardsfirande. Denna närvaro är av andlig art, inte fysisk. Guds rike finns i Anden och kan bara förstås av de som är andligt sinnade. Guds barn skall tillbe och hylla Gud, inte äta upp honom.

 • chemnitz2

  Romerska katoliker kan visst vara bibelkristna, de behöver bara läsa i Bibeln och tro på det som där står skrivet. Finner de så evangeliet kan de till och med bli frälsta – trots påvens gärningslära. Apostolisk succession är främst läromässig. RKK har en Tradition som de likställer med Skriften och som i praktiken står över Bibelns ord. På så vis har människoläror fått företräde framför Guds ord. Reformatorn ändrade på detta medan RKK fortsatte i samma spår och påvarna lade till än fler bibelstridiga människoläror. Detta gör RKK till sekt, det vill säga RKK lär i flera fall annorlunda än Jesus och Apostlarna. Inte minst i fråga om det viktigaste av allt, evangeliet. Så går det när man gör en människa, påven, till likställd med Kristus.

 • Jonas Rosendahl

  Hammond orgel med leslie ?

 • Karibo

  Är det inte bara så enkelt att Birgitta egentligen är den som styr familjen Ekman ?!
  Starka mödrar och fruar finns ju även i de bästa familjer och det brukar sätta en ganska stark prägel på både man och barn (särskilt pojkarna). Detta är ren gissning och spekulation så jag hoppas att jag klarar mig från hot om rättsliga påföljder. 🙂

 • chemnitz2

  När fursten själv var troende blev detta en historisk nödvändighet redan på Luthers tid. Icke troende överhet och och icke troende makthavare fanns knappast varken före eller efter Luther. Men fursten och biskoparna hade alltid den heliga Skrift över sig.

 • Reb

  Är bedrövad över vilka villfarelser som finns… Önskar dig en god natt! Tackar för mig.

 • LgS

  Konvertera för att bli bli populär? Jo pyttsan!

 • lärjungen

  Synd att inte Ulf Ekmans son Benjamin bekände sig till Jerusalembekännelsen. Han valde tyvärr Nicenska trosbekännelsen för att kunna konvertera till Romersk Katolska kyrkan.
  Skökans lära. Hade han valt Jerusalembekännelsen så hade jag varit trygg. Från boken ”Kyrkligt Documentarium” av Carl Henrik Martling har jag hämtat Jerusalembekännelsen.

  Jerusalembekännelsen

  Vi tror på en enda Gud, allsmäktig Fader,skapare av allt vad synligt och osynligt är,

  och på en enda Herre, Jesus Kristus, Guds Ord,
  Gud av Gud, ljus av ljus, liv av liv, enfödd Son, förstfödd av allt skapat,
  född av Fadern före all tid, genom vilken allting har skapats,
  som blev kött för vår frälsnings skull och levde bland människorna
  och led och uppstod igen på tredje dagen och uppsteg till Fadern
  och skall komma åter i härlighet till att döma levande och döda.

  Vi tror också på en enda Helig Ande.

  (En mellangrupp leddes av historieskrivaren biskop Eusebios av Caesarea (c 262-339). Denne presenterade för konciliet i Nicaea år 325, en trosbekännelse från sin egen kyrka, som tidigaste hade använts i Jerusalem och som därför kallades Jerusalembekännelsen.)

  Har man något i ens tro som pekar fel i Guds Ord, så kommer det att visa fel frukt. Ett vete som sås i jorden, kommer så småningom upp sjufalt som vete igen. När ogräset växer upp i början, så ser man ingen skillnad mot vetet, därav denna förvirring bland kyrkor och samfund, men vid skördetiden, då lien skär av allt, både vete och ogräset, då skiljer Herren bort ogräset, för det ska brännas upp i ELD. Guds Ord är en förtärande eld och sanningens Ande har uppenbarat Katolska kyrkan med dess lära såsom den stora skökan. Gud skulle dock aldrig överraska ärligt sökande människor, med att låta domen komma plötsligt över dem, utan att först basunera ut hans maktbud. Han vill ge oss möjlighet att gå in i ”Noas ark”.

  Bevare er alla samfund för delaktighet i skökans lära. Ekumeniken gör att alla vägar bär till Rom. Bryt denna väg och börja analysera Jerusalembekännelsen, boken ”Eusebios kyrkohistoria”, läs där sid. 22 ”Kristi preexistens och gudom”

  Abraham, Isak och Jakobs Guds välsignelse, vars namn är Jesus Kristus och hans kärlek till er.

  Lärjungen

 • Kent Pettersson

  Det mesta klarnar (mognar) efter en tid av sådd och skörd;
  Det fullständiga fördömandet som Henrik Engholm skrev om messianska rörelsen i Keryx för en 6-7 år, smakade beskt av all kritik, har nu fått sin förklaring i och med den innersta kretsen på LO (Benjamin) konverterat till RKK.
  Antipatin mot JERUSALEM och MESSIANSKA, HEBREISKA RÖRELSER, VÅRA JUDISKA RÖTTER ETC har ju tidigare förklarats gm teologiska utläggningar utifrån frikyrkliga, protestant- evangelikala grunder.
  Det är nu bevisat att Henrik Engholm m.fl seglade redan då för många år sen under Romersk flagg och den bibliska Israeliska flaggan var halad!
  Lars Enarsons ROM ELLER JERUSALEM är glödhet i dessa tider så det är dags att ännu mer stödja messiansk-hebreiska rörelser innan fler församlingar dras med i avfallet till Rom.
  Framtiden tillhör Jerusalem, det Judiska folket och landet Israel.
  Vi vet ju vad som hände Ceasar när han korsat =) Tibern.

 • lärjungen

  Till Reb!
  Vid Nicaea konciliet år 325 fanns många trosinriktningar, var av en stod för sanningen. Katolska kyrkan och staten bildade en villolära som blev en tvingande religion redan år 380 av romerska kejasaren Theodosius. Han avskaffade religionsfriheten. Sanningens församling fick gå under jorden. Den blev olaglig i hela Romarriket.
  Kejsaren skriver följande ang. den tro som folket tvingas att tro på:
  ” I enlighet med den apostoliska undervisningen och evangeliets lära skall vi tro på Faderns, Sonens och den Helige Andes gudomlighet i likvärdigt majestät och helig treenighet. De som följer denna lag ger vi rätt att anta titeln katolska kristna”.
  Ulf Ekmans son Benjamin är rätt smart, för han har insett att de som bekänner sig till den Nicenska trosbekännelsen, kan lika gärna sätta sig i knät på Påven på än gång.
  Underskatta inte fam. Ekmans skärpa. Livets Ord är ju en dotter från moder Katolicism.
  Frid lärjungen

 • Stefan

  Det är bara att gratulera, Benjamin

 • Nisse

  Ironiskt att det sker samma vecka som Esau och Jakob skills åt

 • Azaryahu

  Att personer inom en auktoritär organisation dras till katolska kyrkan är egentligen inte så förvånande. Det märkliga är dock hur politiskt och religiöst inkorrekt det är i dagens svenska kristenhet att ifrågasätta katolska kyrkans läror. Det finns säkert många anledningar till detta.
  En anledning kan vara att många ”vanliga” kristna inte har kunskap om vad katekesen lär. Och en annan att ingen får störa den enhet och harmoni som skall finnas i den kristna religiösa sfären. Inga kritiska frågor är välkomna.

 • Chris Alam

  Cross the Tiber all you want; I intend to stay with Jesus in the Fire of God, the River of Pentecost!

 • Chris Alam

  Framtiden tillhor inte det judiska folket, utan dem som foljer Jesus Kristus Guds Son! Jesus Kristus kommer tillbaka som Konungarnas Konung och Herrarnas Herre!

 • vhundai

  Nyfiken fråga, om man konverterar till RKK och är medlem i svenska kyrkan, måste man inte begära utträde ur sv kyrkan först? undrar eftersom UE bör väl vara med i den sv kyrkan.

 • Johan L

  ”Hur ska de frikyrkliga kunna hävda sanningen om personlig omvändelse som villkor för medlemskap i församlingarna, dopsanningen och andra bibliska läror, då de allierat sig med världskyrkorna.”

  ”Katolicismen är i antågande allt mer och mer -denna sköka vars händer drypa av blod, denna hemska kyrka, som har många millioner mäns och kvinnors blod på sitt samvete; denna samvetslösa påvekyrka är på väg att komma in i Sverige igen.”

  Lewi Pethrus 1884-1974

 • Johan L

  Ursäkta att jag inte förstår, ”gratulera” till vadå?

 • Johan L

  ”Skökoväsendet: Först och främst är det fråga om en stor uppslutning av alla kristna samfund på jorden … Det skall bliva en stor religiös makt i den yttersta tiden … Det är vad Bibeln säger skall ske. Och en dag skall Kyrkan, denna stora religiösa federation i världen, bli ett sprängbräde för Antikrist.”

  Lewi Pethrus 1884-1974

  (Inte för att jag är för kanonisering, av annat än av Bibeln, men ibland undrar jag om vi inte skulle ta och kanonisera några av Lewi Pethrus uttalanden? 😉 )

  Vi behöver nog vänja oss vid tanken, att Guds församling snart uteslutande kommer att finnas utanför alla former av kyrkosystem / ”kristna samfund”.

 • lärjungen

  Bra Johan!
  Jag gillar Lewi Pethrus citat med.
  Dessa samfund och kyrkor som ingår i kyrkornas världsråd är den antikristliga plattformen, där påven representerar dess huvud. Konstantins troslära från Nicaea 325 är kyrkan och stat som blev ett faktum. Det är denna Nicaea formulering, som vi i denna tid behöver redigera, för att återgå till den fulla sanningen av Guds Ord. Jag kan tyvärr inte finna något bloggämne på denna sajt som belyser detta. Granskning av vad som skedde vid Nicaea och vilka andra alternativ till trosinriktining som fanns vid detta koncilium? Detta behöver komma fram i ljuset igen? Öppna upp en het debatt om vad som egentligen hände vid Nicaea år 325.

  Lewi Pethrus skrev en intressant bok 1933, där jag lägger in följande citat:

  ”Kristi vittnesbörd om Moseböckerna, av Lewi Pethrus 1933

  Filosofiska riktningar inom kristenheten har byggt upp vidlyftiga utförliga lärosystem på detta ord, logos-begreppet, och man har gjort högtflygande spekulationer över vad det skulle betyda. Man har på detta sätt kommit fram till teorier som det verkligen inte är lätt för enkla människor att förstå. Detta är en av orsakerna till varför man inte ska tro på dem. Allt som rör evangelium är sådant att varje enkel människa kan fatta det. I annat fall kan det inte fylla sitt ändamål. Evangelium är ingen högklassreligion eller en religion för filosofer, utan det är till för människor av olika slag. Dessa vidlyftiga spekulationer dömer sig själv”.

  /lärjungen

 • Kent Pettersson

  Hej Christoffer!

  Helt rätt av dig, jag var väldigt ivrig att skriva mitt inlägg…..

  Jag borde ha skrivit att vi Jeshuatroende behöver upptäcka att vi har blivit inympade i det äkta olivträdet och förstå vårt judiska arv.
  Jeshua kommer ju tillbaka till Sions berg i Israel och då hälsar Judarna honom som sin herre och frälsare, Judarna först vi kommer i andra hand.
  Jag menar också att landet Israel inkl. det judiska folket KOMMER ATT BESTÅ trots fiendens försök att utplåna det,

  Detta finns det otaliga löften från den Eviges ord om detta, bl.a. 5 Mos7:6-9

  ”6Ty du är ett folk som är helgat åt Herren, din Gud. Dig har Herren, din Gud, utvalt att vara hans dyrbara egendom framför alla andra folk på jorden.

  7Det var inte för att ni är ett större folk än andra som Herren fäste sig vid er och utvalde er – ni är ju det minsta folket av alla. 8Men Herren älskade er och ville hålla sin ed till era fäder, och därför förde han er med stark hand ut ur slavlägret och befriade dig ur faraos, den egyptiske kungens, våld. 9Du skall veta att det är Herren, din Gud, som är Gud, den trofaste Gud som håller sitt förbund och visar godhet i tusen släktled mot dem som älskar honom och håller hans bud.”
  Detta löfte gäller ju ISRAEL i första hand sedan kommer vi hedningar i andra hand.

 • larjunge

  Talar du av egen erfarenhet? 🙂

 • Reb

  Håller inte med dig om att katolska kyrkan är en villolära, den är väldigt jesuscentrerad. Det som händer nu, med konversioner från lo till katolska kyrkan, verkar ”röra om” en hel del i lo. Mycket beroende på att det, precis som i katolska kyrkan! , finns en stark ledare (som för fram dessa tankar). Spännande att följa debatten! Frid till dig med!

 • Johan L

  Rkk’s katekes 1365 ”Eftersom eukaristin är åminnelse av Kristi påsk, är den också ett offer”

  1367 ”Kristi offer och mässoffret är ett enda offer: ”Det är ett och samma offer, det är samme Kristus som frambär sig själv genom prästernas tjänst – han som frambar sig själv på korset.”

  Vem ljuger?

 • Karibo

  🙂 🙂

 • Johan L

  Vidare:
  1367 ”Han offras här på ett oblodigt sätt. Därför har mässoffret verkligen sonande karaktär”

  1372 ”Kyrkan upphör inte att ständigt hpå nytt bära fram detta offer i det altarets sakrament som de troende väl känner till”

 • lärjungen

  Till Reb!
  Katolska kyrkan står ju för en förvriden frälsningslära där tron på Maria ger lättare frälsing och evigt liv än med Jesus, som bedöms vara en svårare väg att komma till himlen. Man lär barn att Jesus är en strängare person. Katolska kyrkan har ju de två frälsningsstegarna till himlen.
  Helgondyrkan är heller ingen höjdare, avlatsbreven likaså. Listan kan göras lång med denna människolära.

  Bibeln lär ju att det är bara genom Sonen som evigt liv kan fås.

  Jag respekterar dock din tro och tiden får utvisa vems Gud som är starkast.
  Jag tror att Abraham, Isak och Jakobs Gud är denne Jesus Kristus, som det står i
  Sakarja 14:9
  ”Och HERREN skall då vara konung över hela jorden; ja, på den tiden skall HERREN vara en, och hans namn ett”.

  Guds frid Reb
  lärjungen

 • reb

  Sa förut att jag tackar för mig, men kan inte avhålla mig från att skriva detta: vilka böcker som skulle vara med i bibeln valdes ut och fastställdes av kyrkan. Kyrkan på den tiden är det som idag är den katolska och ortodoxa kyrkan. Att säga att katolska kyrkan inte tror på bibeln är bara löjligt, ursäkta ordvalet, men så tycker jag faktiskt. Genom att tro på bibeln så tror du alltså på något som katolska kyrkan fastställt. Dessutom står ju faktiskt inte allt i bibeln, även i protestantiska kyrkor finns ju saker som man gör som människor kommit på. Förhoppningsvis, precis som i katolska kyrkan, ledda av den helige Ande.

  Och på tal om gärningslära så står det ju i bibeln att tron utan gärningar är död.

  Så, nu ska jag försöka att tacka för mig! Önskar dig all välsignelse i din vandring på trons väg!

 • Johan L

  Kom ihåg att det är endast några få år sedan som pingströrelsen organiserade sig i ett samfund. Lewi Pethrus var helt emot sådana tankar.

 • reb

  Katolska kyrkan lär inget annat än att man måste tro på Jesus för att få evigt liv. Och samma Gud får vi verkligen hoppas att vi har! Annars är det ju någon som inte är kristen. Om man vill veta vad katolska kyrkan lär finns det alltid undervisningsgrupper eller katolska präster man kan fråga. Det finns så mycket katolikskräck som ligger kvar sen reformationen. Alla kyrkor måste stå under den helige Andes ledning, vilket jag hoppas att de gör!
  Frid!

 • Upprorspojken

  Jag tycker det är väldigt intressant hur Livets ord hanterar närmandet till katolska kyrkan. De fortsätter i samma spår som tidigare med manipulation och en mycket högfärdig hållning emot de som har andra åsikter. Joel Halldorfs befallning till aletheia att ta bort foton i artikeln som ligger öppet på sociala medier, är bara ett exempel på den manipulativa och sekteristiska hållningen som tydligen lever kvar fortfarande.
  Jag ser inga tecken på någon form av en omvändning från sekterism i Livets ord Pravda tänket lever och frodas.
  Övriga kristenhet bör städa upp och blåsa bort all form av sekterism nu och ta Livets ord som ett avskräckande exempel får många får har fått lida under maktfullkomliga pastorer som har följt Ekmans metoder. Det räcker nu!

 • LgS

  Gunnel Karvonen (och Åke Carlsson) ljuger (eller far åtminstone med osanning) när de påstår att Jesus offras om och om igen i den katolska mässan. Wikipedia har en bra beskrivning av katolsk tro om mässoffret. ”Det enda historiska korsoffret upprepas inte utan närvarandegörs bortom tid och rum. De troende, som befinner sig i den av Gud skapade tiden, får en glimt av Guds eviga tid. Den troende kan då förena sig och sitt eget lidande med Kristi eget offer. Därför talar katolsk teologi om kommunion (förening) hellre än om nattvard (måltid)”

 • Åke Carlsson

  LgS: ”Gunnel Karvonen (och Åke Carlsson) ljuger (eller far åtminstone med osanning) när de påstår att Jesus offras om och om igen i den katolska mässan. Wikipedia har en bra beskrivning av katolsk tro om mässoffret. ”Det enda historiska korsoffret upprepas inte utan närvarandegörs bortom tid och rum. De troende, som befinner sig i den av Gud skapade tiden, får en glimt av Guds eviga tid. Den troende kan då förena sig och sitt eget lidande med Kristi eget offer. Därför talar katolsk teologi om kommunion (förening) hellre än om nattvard (måltid)”

  —- Nej, detta är inte vad Jesu apostlar lärde. Jesus gick en gång för alla in i det himmelska Tabernaklet med sitt eget blod och vann en evig återlösning, Hebr. 9:11-13. Detta blod behöver inte ”närvarandegöras” genom transsubstantiation tusentals gånger varje dag i s k mässor.

  Sanningen är att Jesus frambar genom evig Ande sig själv som ett felfritt offer till GUD, Hebr. 9:14.
  Han frambärs alltså inte av katolska präster som ett oblodigt offer. Bibeln talar inte om oblodiga offer eftersom sådana inte existerar, inte heller om katolska prästers självpåtagna maktanspråk.

 • Micael Gustavsson

  Hur vet du att den Joel som kommenterat är Halldorf?

 • Johan L

  Tror vi hamnat lite OT, men varför hänvisa till Wikipedia? Duger inte rkk’s katekes?

  I 1372 står det ju att Kristi offer på korset frambärs ”på nytt” i eukaristin.
  Kan det sägas tydligare än så?

 • LgS

  Jag hänvisade till Wikipedia för att det gick snabbare att hitta en bra kort sammanfattning av katolska synen på mässoffret där. Huvudvärk hindar mig att fördjupa mig för mycket just nu. Återkommer senare idag när jag hittat rätt i katekesen. Jag ser dock inte hur dina citat ur katekesen motsäger detta. ”Kristi offer och mässoffret är ett enda offer: ”Det är ett och samma offer, det är samme Kristus som frambär sig själv genom prästernas tjänst – han som frambar sig själv på korset.” (”ETT ENDA OFFER”) och 1372 ”Kyrkan upphör inte att ständigt på nytt bära fram detta offer i det altarets sakrament som de troende väl känner till” (Man BÄR FRAM detta offer på nytt, man OFFRAR INTE på nytt). Credit till dig i alla fall att du citerar katolska katekesen i din argumentation och inte hörsägen. Mina anklagelser mot Gunnevi om att ”sprida lögner” var kanske överdrivna. Om hon inte förstått den katolska synen så sprider hon snarare missuppfattningar än lögner. Om någon däremot förstått och ändå fortsätter att misstänkliggöra Kyrkan mot bättre vetande så är det allvarligare.

 • LgS

  Katekesen 1363: ”I den heliga Skrifts mening är åminnelse inte bara minne av händelser i det förgångna, utan förkunnelse av de underbara ting som Gud har gjort för människorna. I det liturgiska firandet av dessa händelser blir de på särskilt sätt närvarande och aktuella. På detta sätt uppfattade Israel sin befrielse ur Egypten: varje gång påsken firas blir händelserna från uttåget ur Egypten närvarande för de troendes minne för att de skall utforma sitt liv efter dem.”

 • sensommar

  Joakim Lundqvist har själv försökt smyga in katolskt tänkande hos våra ungdomar.när han var ledare för Ny Generation. Fråga de ungdomar som var uppmärksamma på detta .De kan berätta att det stämmer. Han är på samma väg. Tyvärr fortsätter deras ledare i NG i samma anda.

 • Roger Enqvist

  Kyrkan är himmelens utpost på jorden. Har så varit i styvt 2000 år, alltsedan Jesus lämnade sin lärjungar 40 dgr efter uppståndelsen. Även under den mörka medeltiden var Kyrkan himmelens utpost på jorden, länge innan Martin Luther, Lewi Pethrus, Ulf Ekman och Aletheia fanns i telefonkatalogen. Och till den novembersöndag som inne är håller Du din hand över kyrkan.

  Gode Gud, hjälp mig leva mitt liv i tjänst för dig, till glädje för var och en, speciellt Aletheias läsare. Amen.

 • tältmakaren

  Även paret Lundqvist gillar att pryda sitt hem med ikoner. Vilket i sig inte behöver betyda annat än att man tycker att dom är fina. Men tyvärr så är det nog bara en sorglig indikering på att ”fartyget fortsätter med oförändrad kurs och fart” (som Titanic)

 • Malware

  Det är ju fantastiskt, ännu en gång har en del av kristenheten bevisat sitt förljugna ansikte.
  Fortsätt dansa runt, jag står hellre kvar och tittar på skådespelet.

 • Åke Carlsson

  Chris, har du inte förstått att Jesus kommer att vara Konungarnas konung genom att vara judarnas konung. Uppfyllelsen av de messianska profetiorna är att Messias är profeten, prästen och kungen i absolut betydelse och han är detta som Israels Messias. Det är vårt enda hopp som hedningar utan eget förbund med Herren Gud. Israel är alltfort förbundsfolket eftersom Guds löften är oåterkalleliga.

  ”Ni var på den tiden utan Kristus, utestängda från medborgarskapet i Israel och hade ingen del i förbunden med deras löfte. Ni levde utan hopp och utan Gud i världen. Men nu har ni, som är i Kristus Jesus och som en gång var långt borta, kommit nära genom Kristi blod. Ef 2:12-13

  Det är vi hedningar som fått del i Israels löften och frälsning, inte tvärt om. Jesus Kristus är hela världens Frälsare, men han är det först och främst för juden.

 • WO

  Vart riktar du en sån ”stöt”?
  Din kommentar ger ingen som helst ledning till att förstå vad du avser…(eller så har jag missat något)

 • Erik J

  Så enormt lågt och kränkande, Berno, vem du nu är. Hur vet du hur hans tankar går?

 • Katarina

  Man kan väl bara leka med tanken men vad hade hänt om den första etablerade av statsmakten gillade Kyrkan hade lagt större tonvikt vid att inte förhäva sig över den judiska roten? Då hade vi knappast suttit här och ojat oss över en konvertit.

 • Tanker

  .Åke C skrev;: ”Detta blod behöver inte ”närvarandegöras” genom transsubstantiation tusentals gånger varje dag i s k mässor.”

  Det BEHØVER ikke det. Men vi behøver minnes det. Og det ”nærværegjør” vel seg selv når vi minnes det som Jesus bad oss minnes; Ham selv.

  Selve hendelsen forkynner noe gjennom de som deltar i dette.
  Vi behøver for det første MINNES det: Det sier skriften:1. Kor 11: 23 For jeg har mottatt fra Herren dette som jeg også har gitt videre til dere:. I den natt Herren Jesus ble forrådt, tok han et brød, 24 takket, brøt det og sa: «Dette er mitt legeme, som er for dere. Gjør dette til MINNE om meg!» 25 Likeså tok han kalken etter måltidet og sa: «Denne kalk er den nye pakt i mitt blod. Gjør dette så ofte som dere drikker det, til MINNE om meg!»
  Så sier skriften at vi FORKYNNER noe ved å delta i nattvarden:
  26 For så ofte som dere spiser dette brødet og drikker av kalken, FORKYNNER dere Herrens død, inntil han kommer.”

  Vi MINNES noe forteller skriften, og vi FORKYNNER noe. . Ettersom dette er så viktig for Jesus – det at vi gjør dette – hva er vel galt i å tenke seg at selve handlingen under nattverden er så sterk at vi rett og slett går inn i minnet en stund ved å for eksempel drøye i tankene over det som skjedde med Herren Jesus og oppleve at vi blir bedt om å spise hans legeme og drikke hans blod? Det er jo det vi minnes?. Jesus sa jo selv: i John 5: 56 Den som spiser mitt legeme og drikker mitt blod, blir i meg og jeg i ham. 57 Likesom Faderen, den levende, har sendt meg, og jeg har liv ved ham, slik skal også den som spiser meg, ha liv ved meg. 58 Dette er det brød som er kommet ned fra himmelen, ikke det fedrene spiste, de som døde. For den som spiser dette brød, skal leve i all evighet.»

  De som deltar i nattverden i dag minnes altså dette. De minnes det fordi Jesus ba oss om å minnes dette. Det var viktig for Jesus og bør være viktig for oss. Og i og med at det blir så viktig å minnes dette, hva er vel bedre enn at man begrunner det og opplever at brødet og kalken er hellig og gir del av Jesu oppstandelse gjennom Jesus eget nærværende? Er det egentlig noe å kritisere? I mine øyne er dette bare en flott måte å minnes Jesus selv på, og ingenting som bør være et ankepunkt mot noen ved å kommenteres som et eksempel på villfarelse eller lignende. La folk få minnes dette slik de vil, og om det styrker deres tro og deres minne om dette, jo bedre er det.. Vil man be over nattverden, be inne i seg, memorere hva som virkelig skjedde, og se for seg Jesus for sine øyne nærværende gjennom måltidet, hva er vel galt i det?.Det er i mine øyne – og jeg er protestant – bedre enn å slurve seg gjennom dette måltidet som om det kun var et minnerituale som må oppfylles gjennom kirkelige ritualer. I blant skaper vi unødvendige konflikter i Kristi kropp.gjennom altfor lite overseende og godhet mot andre kristne.

 • Katarina

  Om man har träffat Birgittas föräldrar kommer du väl på skam i din spekulation ändå?
  Någon mer följsam, mild och försynt människa än Maj var väl att leta efter?

 • Åke Carlsson

  Tanker, jag är helt enig med dig att det är en minnes-måltid. Men den katolska eukaristi-offret är inte bara en minnes-måltid. Her skilles våre veier.

 • LgS

  Jag kräver inte att du håller med om den katolska synen, men att du inte medvetet sprider osanningar om vad katoliker tror. Det är inte värdigt en ”teolog”, ”Åke Carlsson”!.

 • Inhoppare

  Själv satsar jag på Tiber swim team of 2014 🙂

 • Inhoppare

  Helt korrekt, man får inte vara dubbelansluten när man är katolik

 • Tanker

  Jeg klarer uansett ikke se at noen tror at Jesus virkelig ofres på nytt – i all sin lidelse – der og da under nattverdsmåltidet?
  Eller, er det noen som tror det?

 • Åke Carlsson

  Vad den katolska katekesen lär är inte auktoritativt för mig. Det är inte inspirerad skrift.
  Vad katolsk tro ”hellre talar om” verkar variera med företrädarna för denna tro.
  Du får gärna bemöta de citat jag gjorde från Hebréerbrevet.

 • Åke Carlsson

  Det katoliker säger är att mässan är ett oblodigt offer av Jesus.
  Om Jesus inte offras på nytt i den katolska mässan, varför då överhuvud taget tala om ett mässoffer? Detta är hedendom i kristen förklädnad.

 • Sven Whilkvist

  Ber för och hoppas att de vågar. Som David Smeds sa i sin video så är det ohederligt att ha en uttalat evangelikal, protestantisk församling när man faktiskt inte står för denna tro (tex. att man blir frälst genom en personlig bekännelse enbart). För att kunna sova gott om natten önskar jag detta!

 • Roger Enqvist

  Den allmänna kyrkan har varit himmelens utpost på jorden sedan Jesus Kristus lämnade jordens yta 40 dgr efter uppståndelsen. Detta skedde långt innan Martin Luther, Lewi Pethrus, Ulf Ekman och undertecknad fanns i telefonkatalogen. Gud hjälper mig att leva ett Gud välbehagligt liv i tjänst för den Helige, till glädje för mina medmänniskor i synnerhet Aletheias läsare.

  Amen.

 • LgS

  Jag skrev att man kan kräva av någon som titulerar sig teolog inte påstår att katoliker tror något som de uppenbarligen inte tror. Att vår katekes inte är auktoritativ för dig var överflödig information. Har inga invändningar mot det som står i Hebréerbrevet.

 • Johan L

  Intressant! Har du några källor på att LP inte hade några ”som helst problem med” rkk, så att jag också kan bli övertygad om den saken?

  Om han nu har sagt det du påstår, att han ”med säkerhet idag varit katolik” vid G 72, så vet vi väl inte vad som låg bakom de orden, eller? Kanske var det så att han tackade Gud, för att han inte var född i Italien.

 • lärjungen

  Lewi Pethrus såg mer av sanningen än vad han kunde framföra till församlingen mot slutet. Jag tror att Herren hade uppenbarat detta för honom.
  Lewi Pethrus var i början väldigt emot organisationer och samfund. Han fick ínte den respons som han behövde bland de sina och fick därmed invänta Herren att han skulle öppna ögonen för var och en. Jag tror att detta tyngde honom mot slutet, men det är min gissning. Han var dock en stor Gudsman.
  Frid/lärjungen

 • Roger S Enqvist

  ”I regel brukar vi inte reagera på order av denna slag. Du bör lära dig kommunicera på ett artigt sätt, även om kommunikationen är med någon du onekligen hyser något form av agg gentemot.

  Eftersom bilderna du ansåg var känsliga är ovidkommande för nyheten i sig, går vi dig trots din bristande sociala kompetens till mötes.”

  Aletheia visar att ”dödandet” är fel genom att just ”döda”. Skamligt, men uppenbart.

 • Åke Carlsson

  LgS, jag har aldrig kallat mig teolog. Den presentation som gjordes var att jag studerade teologi.

  Om man accepterar Hebréerbrevets undervisning så behövs inget mässoffer. Då dricker man av vinet och äter av brödet till minne av Jesu död. Tror du inte att den Uppståndne då är närvarande med sin Ande? Det är biblisk realpresens.

  Det kanske tidigaste vittnesbördet om en eukaristi-måltid (eukaristi=tacksägelse) får vi från Didaché. Märk att denna måltid inte nämner Jesu död eller offer. Eukaristi-måltiden i katolsk tappning har troligen ett senare ursprung där man kopplat denna tacksägelsemåltid till Jesu sista påskmåltid.

  Citat: ”What if I told you that the first century Christians celebrated the Eucharist without remembering the meal Jesus shared, and without equating the wine with his blood or the bread with his body. In fact, they celebrated the Eucharist without even mentioning Jesus’ saving death.

  The Eucharist prayers in the Didache also have their origin in Hellenistic Judaism. . .. In their Christian form they relate the cupto the covenant of David and understand the bread as the symbol of the oneness of the congregation. There is no attempt to connect wine and bread… to the death of Jesus….
  (Koester, Helmut. History and Literature of Early Christianity, Volume 2, Introduction to the New Testament, 2d edition.(2000), pg. 164)

  Chapter 9. The Eucharist. Now concerning the Eucharist, give thanks as follows.
  (2) First, concerning the cup:
  We give you thanks, our Father,
  for the holy vine of David your servant,
  which you have made known to us
  through Jesus your servant,
  to you be the glory forever.

  (3) And concerning the broken bread:
  We give you thanks, our Father,
  for the life and knowledge you have made known to us
  through Jesus, your servant;
  to you be the glory forever.

  Låt oss fira den biblisk/judiska eukaristi-måltiden som de troende gjorde under det första århundradet.

 • Anna Antonsen

  Bra formulerat!

 • Tanker

  Jesus omtales jo i Guds ord som et offerlam selv om han ikke ofres på nytt hele tiden..
  Kanskje kommer det tydeligst frem under nattverden da vi minnes offeret av hans legeme og hans blod..Det er jo Guds eget offer, ikke vårt, men han er likevel vårt offerlam.,Ser liksom ikke noe galt i minnes dette på en slik måte – uten at jeg er inne i tankegangen til katolikkene. Det forstyrrer ikke mitt syn på disse menneskene som ser seg som Jesu etterfølgere – på lik linje med oss – at de har en slik nattverd.

 • Åke Carlsson

  Ja Jesus är Guds offerlamm, det sa redan Johannes döparen. Påskmåltiden är en förbunds och minnesmåltid, vi är alltså helt överens om jag uppfattat norska språket rätt.

  Vilka syftar ”disse menneskene” på i den sista meningen är inte riktigt klart för mig. Det går inte att förena en katolsk eukaristi-mässa med ett bibllskt nattvardsfirande.

 • berno

  Det är inte svårt att dra slutsatser om man följt rörelsen och dess svängningar från tidigt 80-tal och framåt.

 • lärjungen

  Till Åke Carlsson!
  Det har du ju rätt i, för det står i Luk.22: 19 att vi ska fira nattvarden till Jesu åminnelse. Man ska väl också se till att man är sams med alla bröder och systrar, så man inte går in i nattvardsfirandet med klyvet hjärta mot någon av dem. Har man något emot en broder eller syster, så talar man ut om detta först och blir sams, sen kan man fira nattvarden tillsammans. Här kan man se församlingens enhet i Kristus.
  Frid/lärjungen

 • Tanker

  ”Disse menneskene” syfter på katolikkene. Men det jeg har problemer med å se er hva de gjør som er så fryktelig GALT i dine – og Guds – øyne når katolikkene feirer nattverden eller eukaristien da?. De overdriver kanskje minnesmåltidet når de lever seg så inn i det at de ser på det som et offer som de får ta del av igjen og igjen?? Men det er jo et EVIG offer, så det gjelder vel for alltid, også her og nå i dette sekund? Klarer liksom ikke å fordømme de for det synet.

 • tältmakaren

  Just så är det. Alla trossystem som helt eller delvis bygger på mer eller mindre komplexa filosofiska och akademiska resonemang faller av den enkla anledningen att: ”Gud vill att alla människor ska bli frälsta och komma till kunskap om sanningen.”
  Om inte frälsningens nödvändighet presenteras enkelt så gäller det inte alla. Samma sak gäller vandringen i Gemenskap med Gud.
  Här finns inte plats för intellektuellt snobberi.
  Ordet teologi betydde från början att man ”tillskansade sig kunskap om Gud genom att umgås med honom i bön.” Numera handlar det oftast om att utöva en akademisk disciplin. Och det är ju lite fint.
  ”Det är fint att söka och forska.”
  ”Det är töntvarning på de som menar sig ha funnit något.

 • Åke Carlsson

  Amen lärjungen! Den som är ”i Kristus” är en ny skapelse, de är födda av Anden. Det är dessa som utgör Jesu sanna församling. Tro det eller ej, men dessa kan finnas även inom den katolska kyrkan. Men den katolska kyrkan är inte detsamma som Jesu församling.

 • Åke Carlsson

  Katolsk lära säger att brödet är Jesu kropp och därför förvarar de det som blir över i ett ”tempel” och tillber hostian (oblaten) som om det verkligen var Jesus. Om en smula ramlar på golvet så är det Jesu kropp som ligger på golvet.
  Man äter sig inte till frälsning utan man tror och förtröstar på den frälsning som Gud berett. Som en redan rättfärdig kan man fira Jesu döds åminnelse. Där finns skillnaden.

 • PåKlippan

  När fastställde rkk Bibeln? Ekman brukar upprepa samma påstående utan att ge fakta i saken.
  Berätta mer.

 • Tanker

  Det er jo fint at de så hengivent viser respekt for det. Men ser de på seg som allerde frelste, Eller tror de at nattverden gir frelse og er det som må til?

 • TSteen

  Känner mig inte hemma här på Aletheia av olika orsaker, och brukar därför inte skriva här. Kommer inte kommentera vidare kring just det. Men jag har ändå en trång till att komma ut med min syn på det som nu händer med Ulf Ekman och Livets ord genom denna kanal. Jag har själv varit aktiv som Bibelskoleelev, medlem och anstäld på Livets ord och tycker värkligen om alla mina vänner där.

  -Jag skriver till Er kära medlem, vänner, familj ochtidligare arbetskollegor Livets ord angående något som har engagerat mig, de sista dagarna. Jag läste den senaste artikeln av Ulf Ekman i Livets Ords
  tidskrift, Keryx. Under rubriken,”Spelar kyrkosyn någon roll?”, kommer Ekman med en syn på Kyrkan,Kristi Kropp, som är totalt främmande för oss frikyrkligt kristna. Vår frikyrkliga existens (antingen vi är pingstvänner, baptister, metodister eller frälsningsarmén osv), är uppbygd och etablerad på en församlingssyn som skär sig helt med det Ulf Ekman nu, i klartext engagerar sig i. Under de sista 8-10 åren har han mera och mera närmat sig Katolsk tro och lära i flera och flera saker, bl a; Peters-ämbetet (den apostoliska successionen). Några har reagerat, men överraskande få frikyrkliga pastorer har reagerat.

  Det som är uppseendeväckande med Ulf Ekmans senaste utspel (i Keryx), i mottsättning till hans tidligare smyg-katoliceringsstrategi, är att han nu i klartext skriver att Kyrkans yttre väsen är given av Gud som ett grundmönster ända från kyrkofädernas tid. Gud gav alltså Kyrkan yttre struktur, synliga symboler och 7 katolska sakrament. Som inte skall ändras, enligt Ekman.

  I detta yttre nämner Ulf saker som; bilder och utsmyckningar. Då förstår vi varför Livets ord har infört en altare på scenen i sin kyrka. Detta är ju helt frånvarande i frikyrkor, och det er jo givetvis för
  att frikyrkorna inte tror att en synlig altare har någon funktion i Nya Testamentets evangelium. Denna frånvaro av altare visar de djupa och viktiga andliga sanningar som visar oss att vi nu inte behöver en överstepräst mellan Gud och människor. Nya Testamentets församling, Kristi kropp, är ju baserad på
  levande stenar, vi som tror, och Guds närvaro bor inte i byggningar gjorda med händer.

  Tillsist vill jag citera ett utdrag av Ekmans sista artikkel i Keryx som visar hans chockerande jamförelse mellan det gamla testamentliga tempelet och kyrkorummet. Ekman förklarar att:

  ”Han (Den helige Ande) är nämligen knuten till Kyrkan precis som ”Shekinah”, Guds närvarande härlighet, ständigt fanns i det allra heligaste i templet”. I sammanhanget förstår vi att det här inte är först och fremst Kristi Universella kropp Pastor Ulf menar, utan den fysiska kyrkolokalen (rätta mig om du tror jag tar fel).

  Hoppas att du tar detta som en påminnelse, och inte för att skapa onödigt kiv.
  Med vänlige hälsningar från Tor Steen, Oslo, Norge.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Brother,

  Nu tror jag inte kanske som Kent att Lars Enarson är vägen framåt för svensk kristenhet, eller någon befintlig ”Hebreisk rörelse” i detta land.

  Men din kommentar andas viss okunskap kring Rom 11, och egentligen grundläggande sanningar kring evangeliets spridande.

  D.v.s. enligt Guds eget dyrbara ord är hedningarnas tid (din och min!) snart förbi. Gud skall flytta strålkastarljuset från allt tjafs, kiv och förvirring som pågår här nu till det judiska folket han inte är ”klar” med.

  På så vis rimmar din kommentar illa i ljuset av Guds Ord. Men det är lätt att missförstå någon mening i ett kommentarsfält och läsa in för mycket. Hoppas detta är fallet med det märkliga påståendet att ”Framtiden tillhör inte det judiska folket”, för i viss mån är det just det den (framtiden) gör.

  Broderligen,
  Daniel

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Tänkte detsamma. Lite osäker på om det är en Livets Ordare som ”trippat” eller en Livets Ords kritiker. Oavsett undanber vi oss dylika inlägg i framtiden ”Malware”. Se denna kommentar som en varning, med framtida konsekvens att blockeras/sättas på avbytarbänken.

  /Daniel

 • lärjungen

  Helt klart att det kan finnas sanna troende, även i Katolska kyrkan men, Kristi Ande som pekar på Ordet, får dem så småningom att vilja lämna skökans lära.
  Vad har ljus med mörker att göra?
  Frid/lärjungen

 • Tanker

  Men husk at troen viser seg i rett liv og dermed INNSIKT.
  innsikt og kunnskap om vår Herre Jesus Kristus (kristologi).:

  5 Derfor må dere sette alt inn på at troen viser seg i rett liv, og det rette liv i innsikt, 6 innsikten i selvbeherskelse, selvbeherskelsen i utholdenhet, utholdenheten i gudsfrykt, 7 gudsfrykten i brorskap, og brorskapet i kjærlighet. 8 For dersom alt dette finnes hos dere og får vokse, da vil dere ikke være uvirksomme og uten frukt i deres kunnskap om vår Herre Jesus Kristus.

 • Andrès Chacòn

  Bröder i Kristus! 🙂

  Olikt de otaliga tusen protestantiska frikyrkosamfund, så är det enkelt att ta reda på vad Kyrkan i Rom bekänner för Sant och Heligt. Detta finner Ni i Hennes katolska katekes. Den finns även att tillgå på nätet på svenska. Då slipper vi en massa anklagelser som inte ens stämmer utifrån katolsk Tro. Det är HELT OK att inte dela Katolska Kyrkans Tro, men döm Henne åtminstone för vad Hon bekänner som Sant och INTE vad Ni har hört eller läst någonstans. 😉

  Jag kan omöjligt veta vart LO är på väg. Dock är det uppenbart att Livets Ord med Ulf Ekman i spetsen har förstått att man kommer någonstans ifrån. Man har sina rötter i den Kyrka som vilade på FEM apostoliska biskopssäten; Rom, Konstantinopel, Jerusalem, Antiochia och Alexandria. Det som idag är känt som Den Katolska och Ortodoxa Kyrkan.

  Att ta reda på vad Väst- och ÖstKyrkan tror på och VARFÖR Hon tror som hon gör, borde ligga varje protestant varmt om hjärtat. Vad är det han/hon protesterar emot IDAG? Hade de kristna fel under 1500 år? Varför tror man ens på Skriften när denna Skrift stadfästs utav en ”fallen” katolsk Kyrka??? Pastor Ekman har börjat att ställa frågor till sig själv och till den svenska frikyrkligheten. MODIGT. Vågar Ni göra deta samma? Vad har protestantismen för relevans år 2013???

  Vi kommer att få se många protestanter som inom kort kommer att korsa Tibern för att återvända hem till Moder-Kyrkan. Välkommen, Benjamin!! 🙂

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Var det inte så att det faktiskt var Ulf Ekman som hjälpte dig få upp ögonen för de ”historiska kyrkorna”?

 • Jonas Rosendahl

  Hej broder Andres!

  Vill du definiera vad du menar med ”många protestanter”?
  Är det några miljoner? Några tusen, eller som idag kanske 100 per år i Sverige?

  Om vi bortser från teologin några minuter:

  När jag sett på gudstjänstfirandet i katolska kyrkan så ser det ut som att man når lika låga nivåer som protestanterna ( ca 45% ) ( Gallup ref. wikipedia) samt när man ser på vissa andra undersökningar syns det som att stora delar av katolska medlemmarna också går samma väg vad gäller värderingar ( läs: mer liberala ) samt att andelen katolska präster i te x USA sjunkit drastiskt? Jag har tyvärr inte källhänvisningar i original men det kan lätt googlas.

  Några kommentarer på hur du ser på det?

  Allt gott!

 • lärjungen

  Hej Andres!
  Din analys är väldigt bra för den katolska läran har varit vägledande för ”alla” tradionella inriktningar de senaste 1500 åren. Lutheraner som frikyrkor. Det som är gemensamt är detta som skedde vid Nicaea koncilet 325. Alla utgår därifrån, med samma Gud som de tillber, på ett ungefär.

  Det praktiska arbetet inom församlingarna har dock haft skillnader, men nu i denna tidsålder så börjar detta suddas ut. Det är detta som Ulf Ekman på Livets Ord har insett.

  Min analys av den kristna församlingen, får en annan väg än den som kyrkorna valde vid Nicaea 325.

  Vid Nicaea konciliet år 325 fanns många trosinriktningar, var av en stod för sanningen. Katolska kyrkan och staten bildade en villolära som blev en tvingande religion redan år 380 av romerska kejasaren Theodosius. Han avskaffade religionsfriheten. Sanningens församling fick gå under jorden. Den blev olaglig i hela Romarriket.
  Kejsaren skriver följande ang. den tro som folket tvingas att tro på:

  ” I enlighet med den apostoliska undervisningen och evangeliets lära skall vi tro på Faderns, Sonens och den Helige Andes gudomlighet i likvärdigt majestät och helig treenighet. De som följer denna lag ger vi rätt att anta titeln katolska kristna”.

  Ulf Ekmans son Benjamin är rätt smart, för han har insett att de som bekänner sig till den Nicenska trosbekännelsen, kan lika gärna sätta sig i knät på Påven på än gång.

  De skulle istället ha valt Gamla och Nya testamentet, Justinus Martyrens vittensbörd, samt Irenaeus teologiska framställan.

  Jag hoppas på ett nytt diskutionsämne där vi kan diskutera turerna kring Nicaea 325 och Jesu gudom (född från evighet och kallad ORDET, i förhållande till Fadern den oskapade, som är absolut transcendent enl. Justinus Martyren m.fl. av de första fäderna.
  Kärleksfull frid från Abraham, Isak och Jakobs Gud, som heter Jesus Kristus.
  lärjungen

 • Tack för det du delar, Tor! Liksom dig hoppas vi att fler kan vakna upp och börja se vad som faktiskt sker. Nu börjar man faktiskt undra varför förhållandevis få medlemmar år efter år förnekar det som för andra är helt uppenbart, nämligen att den romersk katolska teologin sakta men säkert håller på att etablera sig som definitiv sanning i Livets Ord. Att inga av Livets Ords ledare och pastorer i predikantorganisationen reser sig och säger ifrån, är för mig totalt obegripligt. Är det de ekonomiska fördelarna (och banden till Ulf) från Uppsala som är så mycket starkare än sanningen? Någon måtte väl ha råg i ryggen och ställa sig upp snart!

 • Tanker

  Du behøver bare gå til våre lutherske kirker for å finne alter i kirkene. Fra begynnelsen eksisterte alter i de NT kirkene.

  Hebreerbrevet: omnevner altert i helligdommen. 9 ”La dere ikke rive med av all slags fremmede lærdommer! For det er godt at hjertet styrkes ved nåden, ikke ved mat; for de som holder seg til dette, har ikke hatt noen nytte av det. 10 Vi har vårt eget alter, og de som gjør tjeneste i møteteltet, har ikke rett til å spise fra det.”

  Når det gjelder Ånden anvender man samme ord om den sky i tempelet der Herrens herlighet var, som for Ånden,, og som også er ordet for den sky der Herren skal åpenbare seg ved sin gjenkomst…

 • TSteen

  Jeg snakket om frikirker, ikke Den Norske/ Svenske Kirke. Svenske kirken tror jo også på apostolisk suksessjon.
  Mener du på alvor at de første kristne hadde alter i sine husmenigheter?

 • Tanker

  Men du virker så hardnakket i din påstand at man absolutt nærmer seg katolsk lære med dine henvoisninger til hva som er sagt,. Men argumentasjonen din viser jo at det like godt er den lutherske lære de nærmer seg. Ikke så rart, da Ulf Ekman er utdannet prest.
  Hva har husmenigheter med dette å gjøre? Er frikirkene blitt husmenigheter?.
  Er Livets Ord en husmenighet? .

 • TSteen

  Ja LO nærmer seg katolsk lære av flere grunner.
  Hva har husmenigheter med dette å gjøre? De første kristne samlet seg i hjemmene.
  Er frikirkene blitt husmenigheter? Nei, ikke i struktur, men kunne være det uten at det har noen å si teologisk.
  Er Livets Ord en husmenighet? Nei
  Ellers ha en fin kveld broder 🙂

 • Micael Gustavsson

  Ärligt talat, på vilket sätt skulle Ireneus ochbJustinus skrifter strid mot treenighetsläran? Du har i alla fall inte visat något sådant citat.

 • Johan L

  Ständigt får man höra att rkk vill ta åt sig äran för att NT blev kanoniserat. Kanoniseringsprocessen varade i ca. 200 år, inom den ännu inte splittrade kristenheten.
  Hur vore det att istället erkänna att det är Gud som ligger bakom kanoniseringen av Bibeln och att ge Honom hela äran?

 • berno

  Finns säkert mycket att säga om det, men det har inget med den här tråden att göra.

 • PåKlippan

  Det vore värdefullt om du berättar var du hämtar LP citaten.
  Vi kanske är många som vill läsa mer.

 • Åke Carlsson

  Andreas, jag tror att reaktionerna kommer, men de kommer kanske som en ketschup-effekt. Det behövs bara att en tillräckligt modig man eller kvinna står upp och säger det många tänker så lossnar det.
  Jag börjar tro på dig, Andreas! (smiley)

 • lärjungen

  Micael Gustavsson!
  Jo jag har specialstuderat förloppet under en längre tid och får anhängare från alla läger (treenigheten också) att erkänna detta. Teologiska experter har alltid delat in den här frågan i två läger.
  När rätt ämne dyker upp så kommer jag föra fram alla dessa citat som du efterfrågar. Det blir med utgångspunkt från Bibeln, Justinus Martyren, Irenaeus samt några till av de första fäderna, examensarbeten från Justinus logosbegepp (från Lunds universitet), dialog i nutid mellan treenighetsanhängare som inte får ihop treenigheten. Det historiska förloppet från Jesu tid till Nicaea blir centralt, och måste förstås på rätt sätt.
  Micael vi får invänta tills bloggämnet blir aktuellt att diskutera. Nu talar vi om Ulf Ekmans son Benjamin och hans konvertering. Vill du dock fördjupa dig i frågan så kan jag skicka över det via din E-post.
  Frid/lärjungen

 • Åke Carlsson

  Ja, så rosenrött brukar konvertiter se det. Din kompis Anders har samma filter på sina katolska glasögon.

  Uppenbarelseboken uppmanar till att korsa Tibern från motsatt håll. ”Gå ut från henne mitt folk…” Lita inte på hennes guld och rikedomar.

 • S-E Daniel Nilsson

  Ted, du säger att UE med team sitter ganska tryggt. Det tror jag inte. Om Ulf själv tar steget fullt ut kommer ekonomin krascha då halva församlingen försvinner. Folk tolererar flört med RKK, men kommer att reagera starkt mot definitiv otrohet mot det reformatoriska arvet. Men även om han inte tar steget sitter teamet och hela församlingen mycket illa till. När Andens eld faller här och där, även på platser i Uppsala – och det gör den mycket snart, jag är inte ensam om att tro det – kommer även då halva församlingen snabbt få upp sina ögon för att andra har något som Livets Ord inte kan ge plats för (genom sin starkt hierarkiska struktur och så mycket annat) och kommer upphöra med att ge sitt tionde. Allt kommer vara som en dröm, och man kommer undra hur det var möjligt att man sov så länge.

  Att Livets Ord skulle vara accepterat stämmer inte. Det är en mycket liten krets som bryr sig om LO och när jag säger det så menar jag inte avfallna kyrkors ointresse utan en stor del av den väckelsekristendom som finns i EFK, EFS och SAM, men även på annat håll. Så någon huvudfåra är det långt ifrån att vara.

 • Åke Carlsson

  lärjungen: ” Alla utgår därifrån, med samma Gud som de tillber, på ett ungefär.”

  —– Ungefär samma Gud! Du e la för goer, som man säger i Göteborg.

  Jag tror att den Ofattbare Oändlige Evige Guden ler åt vår försök att greppa honom i en trosformulering.

 • Åke Carlsson

  Nej, jag skrev inte att det kan finnas sanna troende inom KK, jag skrev att det kan finnas de som är födda av Anden där. Man kan vara född av Anden utan att ha sann tro i alla teologiska frågor.

 • Åke Carlsson

  Hängivenhet finns även inom islam. Hängivenhet är inget kriterium på sann tro.
  Frälsningsvisshet ges av Anden och den bibliska nattvarden förmedlar ingen frälsning, utan är till för de redan troende.

 • lärjungen

  Åke Carlsson!
  Tack. Jo jag menar att från Nicaea 325 har utvandrat Ortodoxa, Romesk katolska, Lutheraner, Helgelseförbund och Pingstvänner. De tillber ju inte den treenige exakt lika. Det kan man ju inte direkt påstå men Påven menar dock att alla är under hans tak. Vi kan nu se att Påven samlar ihop sina älskade barn unde Konstantins Niceanska trosbekännelsen.
  Synd att de inte följde den tidigare Jerusalembekännelsen.
  Frid
  lärjungen

 • Antonia

  Åke Carlson: ”Sanningen är att Jesus frambar genom evig Ande sig själv som ett felfritt offer till GUD, Hebr. 9:14.
  Han frambärs alltså inte av katolska präster som ett oblodigt offer. Bibeln talar inte om oblodiga offer eftersom sådana inte existerar, inte heller om katolska prästers självpåtagna maktanspråk”

  Ja, det är precis som du skriver! Om vi förstår varför nattvarden är så viktig, förutom att HERREN har befallt den, så blir vi ännu ivrigare att fira den. Detta förklarar Jesus i nattvardens instiftelse. I ett skede av påskmåltiden ”sedan tog Jesus ett bröd, tackade Gud, bröt det och gav åt dem och sade: tag och ät. Detta är min kropp som utges för er ” (Matt. 26:26) Och han tog en kalk och tackade Gud och gav åt dem och sade: »Dricken härav alla; ty detta är mitt blod, förbundsblodet, som varder utgjutet för många till syndernas förlåtelse.(Matt. 26:26-28)

  (Här talas det inte om några oblat utan om ett bröd som bröts sönder) Som en bild på Kristi kropp som blev ‘slaktad’ på korset! Och vinet som är en bild på blodet som utgöts för våra synders skull!

  [Oblat kommer från medeltidslatinets (hostia) oblata; från latinets oblatus, ”framburen”; härlett från offero, ”bära fram]

  För Israels folk hade påskalammet, i samband med uttåget, på samma sätt blivit utgivet, (offrat) för att genom sitt liv skydda den förstfödde i varje israeliskt hem. Det var ingen symbol eller någon bild för den vanlige juden. Han visste att om blodet inte var struket på dörrposten så skulle döden drabba dem. ”när jag ser blodet, skall jag gå förbi er” (2 Mos. l2: l3).

  Johannes Döparen hade tidigare pekat ut Kristus som ”Guds Lamm som tar bort världens synd”. I en av judendomens gamla skrifter kallas påskalammet för ”kroppen”.

  Ungefär 260 000 lamm offrades i Jerusalem vid den tiden. Men Jesus talar inte om dessa lamm som utgiven för synden och skulden. Han säger:”min kropp som utges för er” (Luk. 22:l9). Det är alltså Kristi kropp som är det rätta offret. Vi läser i Hebréerbrevet:

  ”Det är omöjligt att tjurars och bockars blod skulle kunna utplåna synder. När Kristus träder in i världen säger han: ‘Offer och gåvor begärde du inte, men en kropp har du berett åt mig” (Hebr. 10:4, 5) vi läser också: ”vi är helgade genom att Jesu Kristi kropp blev offrad EN GÅNG FÖR ALLA ” (Hebr. 10:10).

  Jesus säger vid nattvarden: ”Detta är min kropp som utges för er” (Luk. 22:19).

  På samma sätt som israeliterna fick del av påskalammet ger Kristus av sig själv, han som är det rätta påskalammet, när han säger ”Tag och ät”, men han ger sin sanna kropp och sitt sanna blod med brödet och vinet. Påskmåltiden var inte offret. Israeliterna hade redan offrat lammet och strukit blodet på dörrposterna när de åt av påskalammet. På samma sätt är den heliga nattvarden som Kristus instiftar inget nytt offer. Offret har skett, en gång för alla, på korset, men han skänker oss del av offret, gör oss delaktiga i offret, när han räcker sina lärjungar brödet med orden:”Detta är min kropp som utges för er”.

  Det är som om han vill säga: Jag skall offras, den sanna Påsken är nära, men för att ni skall vara säkra, för att ni skall vara riktigt förvissade om att detta också verkligen gäller er, att ni får vara delaktiga i min seger över synden, döden och skulden och äga delaktighet i syndernas förlåtelse, nåden och förlåtelsen så räcker jag er detta: ”Detta är min kropp som utges för er”.

  Att äta brödet i nattvarden är att få del av Kristi kropp säger Paulus.

  ”Brödet som vi bryter, är det inte gemenskap med Kristi kropp?” (1 Kor. 10:16)

  RKK lär att ”Om ni inte äter Människosonens kött och dricker hans blod, har ni inte liv i er” (Joh. 6:53).

  Detta citat handlar inte om nattvarden utan om att Jesus är livets bröd.

  Jesus svarade: ”Sannerligen, jag säger er: Mose gav er inte brödet från himlen, men min fader ger er det sanna brödet från himlen. Guds bröd är det bröd som kommer ner från himlen och ger världen liv.”(Joh. 6:32-33)

  Det finns ingenting i sammanhanget (eller texten) som visar att Jesus här talar om nattvarden. Jesus hade utfört ett brödunder och förklarar innebörden i det: ”Jag är livets bröd” (v. 35).

  Han förklarar också vad det innebär att äta hans kött och dricka hans blod för att få evigt liv ”Den som TROR har evigt liv”. (Joh. 3: 36)

  Jag är det levande brödet som har kommit ned från himmelen. Om någon äter av det brödet, så skall han leva till evig tid. Och det bröd som jag skall giva är mitt kött; och jag giver det, för att världen skall leva.» (Joh. 6:51)

  Det finns alls ingenting i sammanhanget som visar att han talar om nattvarden.

  Mvh,

  Antonia

  P.S (vers mina)

 • Ted Nilsson

  Jag hoppas verkligen att det stämmer.
  Flera med mig här uppe i norr längtar efter att få se Guds kraft i funktion.
  Det finns också en hel del okunskap om läget på LO som gör att många fortfarande vallfärdar dit.
  Min bön är att jag ska få mer frimodighet att vittna om Jesus och att människor ska bli frälsta.

 • Azaryahu

  Hej Andres!

  Jag har läst katekesen. Och det är just därför jag inte tror på den katolska kyrkans lära eller religiösa praxis. Så det är ett bra tips att läsa vad denna kyrka tror på.
  Det är även en god idé att bekanta sig med vad de olika protestantiska samfunden tror på. Då det bl.a. finns en hel del psuedo katolska inslag kvar hos vissa.

 • Jonas Rosendahl

  Säger som Wayne Grundem, alla analogier haltar i logiken när det gäller treenigheten, så att du funnit treenighetsanhängare som inte får ihop treenigheten är inte konstigt. Konstigt vore kanske om det var tvärtom 😉
  Men treenigheten kan vara lika sann och reel för det 🙂
  (men nu är vi utanför bloggpostämnet)

 • Åke Carlsson

  Ditt citat av Jerusalembekännelsen (som jag inte hört talas om tidigare) tycker jag kan ses som en tidig förlaga till den Nicenska.

 • Kent Pettersson

  Ser nu på morgonen (4/11) K10, från LO:s söndagsgudstjänst.
  Där blir Benjamins mamma Birgitta avtackad för lång och trogen tjänst.
  Brukar inte man vara sin församling trogen, speciellt om man startat den med sin make?
  Detta är ju ytterligare ett tecken på en förmodad transfer till RKK inom Ekmanklanen.
  Strömhopp till RKK är att vänta efter testballongerna Henrik Engholm. & Benjamin Ekman och nu Birgitta som tackar för sig på LO.
  Botten har rämnat, nu blir det kalabaliken på LO!

 • vhundai

  Om Ulf och Birigtta väljar att gå konvertera till RKK, så tror jag att det ganska snabbt blir en splittring i LO, en strömfåra följer likt lämmlarna med Ulf in i RKK en annan strömfåra hoppar av LO.

 • LenaH

  Blir inte Birgitta avtackad pga att hon fyllt år (65) Hon kanske går i pension…Eller var det uttryckligt jag lämnar nu LO för att liksom bli katolik?

 • lärjungen

  Alldeles rätt Åke Carlsson. Huvudmotståndare vid konciliet i Nicaea 325 var den arianska gruppen under ledning av biskop Eusebios av Nikomedia. Där fanns dock en MELLANGRUPP som leddes av historieskrivaren biskop Eusebios av Caesarea (c 262-339). Denne presenterade för konciliet i Nicaea år 325, en trosbekännelse från sin egen kyrka, som tidigaste hade använts i Jerusalem och som därför kallades Jerusalembekännelsen.

  Fortsätter vi att läsa ”Eusebios Kyrkohistoria” (finns på svenska) från sid. 22, under rubriken ”Kristi preexistens och gudom” så fördjupas denna Jerusalembekännelse. Det är en stor skillnad mellan denna Gudomssyn och den Niceanska trosbekännelsen, som urartade totalt lite senare. Där mörkret fick herravälde i dessa Konstantinska församlingar, så försvann ljuset mer och mer, när århundradena gick. Före Nicaea 325 hade Konstantin teologiska experter och han stödde ekonomiskt biskopar som följde deras lära. Inte hade Konstantin släppt greppet om sina tidigare hedniska gudar, nej , nej. Det är bara att läsa historien. Han fick med hjälp av sina teologiska experter in sina hedniska avgudar i den Nicenska trosbekännelsen. Därav de tre personerna som bildar gud. Han vann allt och fick lugn och ro i Romarriket. Det var detta som var hans poäng. Nästa kejsare i Romarriket, kejsaren Theodosius, försökte behålla lugnet i detta rike, genom att år 380 helt avskaffa religionsfriheten. Därmed blev denna villolära beklädd med statsmaktens sigill. Det gick inte att bekänna någon annan tro. Det blev olagligt.

  Vi får fortsätta denna diskussion i ett ev. kommande bloggämne.

  Guds frid
  lärjungen

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Skulle innerligt önska att du hade rätt. Då hade vi kunnat spara 6 års blod, svett och tårar och tusentals timmar förbrukade på detta ämne.

  Det hade också varit enkelt för Ekman att tydligt deklarera ”tillbaka till Luther”.

  Trots att jag inte är högkyrkligt lagd hade vi nog knappast reagerat (eller andra på detta) heller.

  Men i princip ALLA teologer och pastorer jag varit i kontakt med som läst senaste numret av KERYX säger samma sak: Detta är en ROMERSK KATOLSK församlingssyn.

 • Johan L

  Bra!

  Som du vet, så fastnar kommentarer innehållande länkar i moderering.

  Men googla: Lewi Pethrus Ekumenik i Bibelns ljus

  Artikeln finns att hitta på ett par stycken bloggar.

  /Johan

 • Antonia

  Katolska kyrkans katekes:

  ”Tag och ät härav alla”: kommunionen

  1384 Herren ger oss en enträgen inbjudan att ta emot honom i eukaristins sakrament: ”Sannerligen, jag säger er: om ni inte äter Människosonens kött och dricker hans blod, äger ni inte livet” (Joh 6:53). [2835]

  Det är ett av många skriftställen som är feltolkade ! (Se mitt inlägg till Åke Carlson)

  Detta citat handlar inte om nattvarden överhuvudtaget, utan om att Jesus är livets bröd.

  Jesus svarade: ”Sannerligen, jag säger er: Mose gav er inte brödet från himlen, men min fader ger er det sanna brödet från himlen. Guds bröd är det bröd som kommer ner från himlen och ger världen liv.” (Joh. 6:32-33)

  Jesus hade utfört ett brödunder och förklarar innebörden i det: ”Jag är livets bröd” (v. 35).

  Han förklarar också vad det innebär att äta hans kött och dricka hans blod för att få evigt liv ”Den som TROR har evigt liv”. (Joh. 3: 36)

  ”Jag är det levande brödet som har kommit ned från himmelen. Om någon äter av det brödet, så skall han leva till evig tid. Och det bröd som jag skall giva är mitt kött; och jag giver det, för att världen skall leva.» (Joh. 6:51)

  Vi måste TRO att Jesus dött för att ge oss evigt liv. Han blev vår ställföreträdare i döden.

  Att äta hans kött och dricka hans blod, det är att TRO på att han utgav sin kropp och sitt blod. Att på så sätt friköpte han oss från synden. Genom TRON på vad Jesus uträttat för oss har vi evigt liv.

  Det finns ingenting i sammanhanget som visar på att Han talar om nattvarden! Genom tron blir vi renade från all synd genom Jesu blod!

  (vers mina)

  /Antonia

 • Katarina

  …och redan innan kanoniseringen pågick ett evigt dribblande med vad som var renlärigt eller ej… vi människor förnekar oss visst aldrig.

 • Katarina

  Tror det finns fler sidor i detta än frågan om katolska kyrkan är ”okej för en protestant” eller ej. Det handlar väl främst om att Livets Ord som församling och kyrka, den svenska trosrörelsens ursprung, har ändrat karaktär ganska radikalt ändå? Om du som katolik inte skulle kunna föreställa dig att få din älskade kyrka förvandlad till en pingstkyrka utan vidare – hur tror du då inte att det uppfattas och känns för dem som inte är katoliker att ändra kurs så här?

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Denna post har officiellt i kristna sammanhang ”gått viralt”. Det vill säga över 500 delningar på facebook och tredubblad besökstrafik visar att nyheten berör. Som vanligt vet man aldrig vad som kommer orsaka läsarstorm eller ej. Hade vi förstått detta från början måhända vi försökt formulera oss bättre e.t.c.

  Personligen trodde jag i min enfald att det var allmän kännedom att Benjamin LÄNGE varit dragen åt det katolska hållet, alternativt Ortodoxa kyrkan.

  Joel Halldorf ironiserade via twitter över att vi var sena med nyheten i det att vi väntade ett dygn. Vi hade ingen brådska i och med att de två likriktade kristna dagstidningarna saknar både förståelse och intresse för smygkatoliceringen bland nya ekumenikens förespråkare och risken var minimal att de skulle ta upp frågan.

  Det nämnde jag för Halldorf junior via twitter som ironiserar ytterligare;

  ”@aletheia_se
  ni har inte tänkt tanken att @Dagen @varldenidag @carlhenric
  gör en annan publicistisk-etisk bedömning än er?”

  Att det skulle vara oetiskt att publicera denna nyhet är rent struntprat. Vi offentliggjorde vad en offentlig person redan själv offentliggjort på denna sajt med minimalt egna värderingar. I huvudsak deras eget vittnesbörd.

  Har även rådgjort med en journalist med många års erfarenhet som bekräftar nyhetsvärdet i denna post.

  Ska bli intressant att se om någon av våra evangelikala teologer eller pastorer i Sverige vaknar ur sitt koma under veckorna som följer.

 • Micael Östlund

  Hur reagerade ni på Joel Halldorfs kommentar på Twitter: ”Rome, sweet home!”? Visar inte det – tillsammans med det där tibernsnacket – att det handlar om en närmast pubertal inställning till närmanden av RKK? Kodord, omskrivningar och romantiseringar som mest påminner om tonåringar som smyger med haschrökning eller nåt … Medelålders gubbar som beter sig som nykära fjortisar. Eller som 70-talsrockare som spelade in textramsor baklänges på sina skivor. Tramsigt så det förslår, om ni frågar mig.

 • Åke Carlsson

  Amen! Det man kan lägga märke till är att alla citat är från Johannes evangelium. Han uttrycker sig på ett sätt som skiljer sig från de övriga tre. Det fordras andligt förstånd och insikt att förstå vad det innebär att till exempel äta Jesu kött och dricka hans blod. Jag tycker att du redogör för detta på ett bra sätt att det handlar om metaforer som inte kan eller får uppfattas bokstavligt.

 • Roger S Enqvist

  Splittring var temat. Något den kristna kyrkan har sysslat med i 2000 år. Nu har splittringen övergått i enhet (läs sammanslagning). Flera frikyrkosamfund som annonserade när undertecknad var liten finns inte idag. De heter något annat tillsammans med någon annan.

  Varken EU eller FN kommer att kommentera strömavhopp från LO, inte ens SLA i Skövde. Månen kommer att lysa i morrnkväll också.

  Over and out

 • Benny Sundström

  Har en lång tid uppmanat den troende att inte hänga upp sitt liv på … någon andlig ledare.. alls,men inte mött speciellt stort gensvar.Jag tror att det som sker nu med Ekmans grabb,blir enast en krusning på ytan.Det kommer kanske en ”trovärdig” förklaring från LO som de flesta köper,i övrigt får vi väta och se vart det bär hän.
  Att denna händelse kommer att beröra hela trosrörelse blir nog troligt.

 • Inhoppare

  Amen, käre broder 🙂

 • Ulrika

  Man behöver inte vara kristen för att bli berörd av tex religiösa system. De är ju en del av systemet i stort.

 • tältmakaren

  Jättebra Antonia! ”Om detta må vi berätta!”

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Lade in en skärmdump av hans kommentar i efterhand (utan kommentare) just för att belysa hur tongivande teologer skämtar bort allvarliga ting. Det förefaller blivit någon slags innegrej i vissa teologiska kretsar att konvertera eller alliera sig med katolska kyrkan.

  Det är högst märkligt att så pass pålästa pojkar totalt tycks ha tappat kontakter med reformationens betydelse och blod, svett och tårar som utgavs i kölvattnet av densamma.

  Ännu mer märkligt att trosrörelsens pastorer över hela sverige verkar lida av tunghäfta.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Nu släppte vi in dig igen efter ihärdigt tjatande. Nu får du lov att hålla dig till sakfrågorna om du vill kommentera här. Om så Östlund än vore buddist kan han väl ha synpunkter på det ”pubertala” beteende både teologer, pastorer och anhöriga uppvisar i sociala medier?

 • elina

  Det var något av det mest antisemitiska jag nånsin läst på denna blogg! Skäms!Att framtiden Inte tillhör det judiska folket!

 • lärjungen

  Micael Östlund du har alldeles rätt att trosrörelsens pastorer över hela sverige verkar lida av tunghäfta. Påven har kastat ut nätet nu och vill se sin skörd.
  Det verkar som att när en blind leder en blind så faller de bägge i gropen.
  Fler kommer följa att konvertera till denna satans synagoga, antikrist, var så säker.
  Frid/lärjungen

 • Micael Östlund

  Märkligt! Jag håller med protestanterna om att katolska kyrkan är en villolära och jag håller med katolikerna om att protestanterna är en villolära. Jag håller dessutom med Paulus om att vi bara har ”en Gud, fadern från vilken allting utgår och som är vårt mål, och bara en herre, Jesus Kristus genom vilken allt är till och genom vilken vi är till” och därför ska jag inte få ha en åsikt. Kanske säger det en del om den ankdamm som det simmas i.

 • Åke Carlsson

  MTC, de ligger inte i koma längre! Teologerna i både i EFK och LO vaknade och fick bråttom att bemöta Sofia Camnerins liberala idéer, men de är tysta som muren när det gäller kritik mot att frikyrkliga blir katoliker. Det säger en hel del om deras inställning till Katolska kyrkan. Jag läste nyss på Stefan Swärds blogg.

 • LenaH

  Håller med!

 • Jonas Rosendahl

  Hej S-E Daniel Nilsson. Jag har stor respekt för dina analyser sen tidigare, men jag är nyfiken på vad du menar med:

  ”När Andens eld faller här och där, även på platser i Uppsala – och det gör den mycket snart, jag är inte ensam om att tro det”

  Är det grupperingar som söker Gud intensivt? Finns det grupper där -som gamla pingstvänner skulle sagt- ” ett visst andligt tryck” börjar uppstå?
  Eller vad menar du?

  Vidare skriver du om livets ords acceptans, och nämner om väckelsekristendom i EFK, EFS och SAM, något jag förvisso har väldigt lite koll på men du nämner inte pingst?!

 • Berndt Isaksson

  Bra talat Micaael

  Jag är inte så hemma på, rättare sagt novis, vad gäller sånt som instagram o.d. Men om jag uppfattar det rätt så är det Joel Halldorf som till nyheten och bilden av Benjamin Ekmans konvertering till katolska kyrkan, sätter orden ”Rome, sweet home”. Alltså en liten ordlek med uttrycket ”Hem, ljuva hem”. Att katolikerna ser så på Katolska kyrkan är ju inte konstigt, men
  nu ser vi kanske början på ett större tåg som många, många kommer hoppa på Tåget till Rom och Katolska kyrkan där man har fått för sig att det verkliga andliga och ljuvliga hemmet är Katolska Kyrkan och där man erkänner Påven som Kristi ställföreträdare på jorden. Och detta är ju givetvis tragiskt, men samtidigt måste vi i våra protestantiska sammanhang börja självrannsaka oss och fundera på vad det är som har gått fel när hängivna evangelikala kristna i våra sammanhang ofta i besvikelse lämnar och väljer att konvertera till katolicismen i ett vilset sökande att det är där det ursprungliga finns och det verkliga andliga hemmet.

  Det finns säkert många, många olika anledningar till detta intresse för Katolska Kyrkan i våra protestantiska led. Liberalteologins urgröpande av tilltron till Bibeln har orsakat skeppsbrott i många människors tro. Det splittrade ledarskapet inom protestantismen är säkert också en
  anledning – inga klar enhetliga besked i viktiga lärofrågor. Karismatiska snedtändningar
  och framgångsteologins förvanskningar av evangeliet är också anledningen till att många i våra led börjar söka sig till något man tror ska vara mera ursprungligt och bestående. De s.k. historiska kyrkorna lyckas ganska väl med att i denna förvirring sälja sig som ”det äkta och ursprungliga”. Men resultatet blir att förvirringen och vilsenheten och ”brända själar” kommer bli brett och stort.

  Berndt

 • Katarina

  En annan sak som förbises ofta är att unga människor i dag känner sig väldigt rotlösa och kulturlösa, de saknar tillhörighet som backas upp med former, ritualer om man så vill. Därför tror jag att KK kommer att attrahera många unga – den mystiska liturgin lockar. Kanske skalade vi bort för mycket av det judiska arvet med tider och stunder, högtidhållandet av återkommande religiösa festligheter har ett socialt värde också som inte så lätt ersätts med kyrkkaffet på söndag förmiddag. (Bara lite lösa tankar jag har, så dra inte stora växlar på detta nu.)

 • Åke Carlsson

  Rom, sweet home indikerar väl att Joel Halldorf också har eller håller på att konvertera.

 • S-E Daniel Nilsson

  Jag borde ha nämnt Pingst också. Men jag är väl inte ensam om att misströsta…

  Ja det finns flera grupperingar som samverkar i viss mån i Uppsala. Vill inte säga vilka här på nätet.

  Ifråga om en av dem har jag fått en sällsynt dröm. Gud gav mig för femton år sedan en dröm med detaljer om väckelsen som kommer. Sverige var där ett berg som blev till en vulkan. Nu använde Gud nyligen åter samma bildspråk om en stadsdel i just Uppsala.

 • Johan L

  Hej SE Daniel!

  Tack för dina insights!

  Jag tänkte på det du skrev ”Det är en mycket liten krets som bryr sig om LO”.
  Det är lite svårt att säga emot dig, varandes UE’s svåger. Du har ju mycket mer insikt om vad som pågår, än de allra flesta.
  Samtidigt tror jag att det kan finnas ett utifrån perspektiv, som du kanske inte har.
  Jag tror nämligen att UE är / var den mest inflytelserika ledaren inom den karismatiska delen av kristenheten, i hela Sverige. Om inte, vem är / var mer inflytelserik?
  Jag vill t o m gå så långt att jag tror att UE, var en av de ledare inom s k protestantisk kristenhet, som jesuiterna hade allra längst upp, på sin önskelista, när de på nå’t ockult möte någonstans, gjorde upp en sådan. Rent strategiskt är det få ledare i norra Europa som kan mäta sig med UE, i betydelse, tror jag. Att håva in UE i näten var rena jack-potten, för rkk och är ett kraftfullt slag mot protestantismen, i a f i Skandinavien, men inte heller utan betydelse i de länder, där LO missionerat. Har jag fel?

  Guds frid!

 • S-E Daniel Nilsson

  Jo, visst har Ulf haft ett enormt inflytande. Men ändå inte i de samfund jag nämnde och inte sa att han representerat en huvudfåra. Den djupa väckelseandligheten har visserligen tigit still i allt bullret, men den har funnits där, finns där och kommer att blomma upp. Även internationellt finns det en stor potential för honom att bli involverad på ett strategiskt sätt med RKK, må Gud beskydda honom.

 • Ted Nilsson

  Jesus gick emot det religiösa systemet där ledarna ville kallas för rabbi och vara förmer än folket.
  Jesus gick en gång för alla in i det allra heligaste och öppnade vägen till Gud.
  Prästämbetet dog den dagen för att aldrig mer uppstå.
  Nu kan var och en av nåd genom tro utan några laggärningar få tillträde till vår Far

 • Åke Carlsson

  Tanker: ”Fra begynnelsen eksisterte alter i de NT kirkene.”

  Ja, men kyrkorna började byggas runt 300-talet.

 • Per Andersson

  Det finns en djupt rotat problem hos dessa ”kändisteologer” (mitt ord) av det yngre gardet. De uppvisar en enorm översittarattityd mot alla andra som inte har deras titlar. En god vän till mig som är både präst i SvK och flerårigt utbildad teolog berättade uppriktigt om den nöd han känner för sina vänner som en efter en konverterar till den katolska kyrkan, både svenskkyrkliga och frikyrkliga. Det kan handla om rotlöshet som Katarina skriver, men det kan också handla om andlig förförelse av högre grad.

 • lärjungen

  Per Andersson, tack för detta som du vittnar om. Jag får också nöd i mitt hjärta när Katolicismen utbreder sig. Det behövs en moteld som skyddar vanliga troende kristna, så att de inte följer ledarna som konverterar.
  Den bästa motelden, som jag har funderat fram är att citera profetians Ord, Uppenbarelseboken, eller finns det något bättre sätt. Att avslöja skökan och vilddjuret, antikrist med dess lära och där satan kommer flyga in i påven.
  Antikrist har alltid förföljt den sanna församlingen sen dess start på pingstdagen. Vid Nicaea konciliet organiserades denna satans församling. Så fort en församling har organiserat sig, (motsatsen till den Helige Andes fria vägledning)
  så har den gått in för att följa antikrist. Idag drar katolska kyrkan till sig de organiserade samfunden som är med i kyrkornas världsråd, genom denna falska ekumenik och bildar denna stora världsreligion. Gemensamt för dem är den Nicenska trosbekännelsen, där lek med ord gjorde att senare falska koncilier fortsatte på den vägen. Katolsk lära är så långt ifrån Guds Ord som man kan tänka sig. Mörker har ingen del i ljuset.
  Det behövs ett gemensamt grepp från alla som ser att katolska lärosystemet är antikrist och detta behöver basuneras ut högljutt och starkt. Jag kan inte göra det ensamt.
  Här följer ett kortare avsnitt som handlade om reformationen (hittade på nätet) där katolska kyrkan lära och tro samt vilddjurets tal 666 avslöjades på ett pedagogiskt riktigt sätt.

  ”Jesus var naturligtvis inte ovetande om vad som skulle hända inom kristenheten efter sin himmelsfärd. Därför förbjöd han oss att ”kalla någon för er `fader´, för en är er Fader, han som är i himmelen.” Matt 23:9. Vilken huvudtitel har då påven? Märkligt nog just ”Fader” som det italienska ordet ”Papa” betyder, som vi har försvenskat till ”påve”. Vidare tituleras påven med ”Kyrkans Huvud”, ”Vår Herre Gud påven”, (!) ”Hans Helighet”, ”Överherden” (jmf 1 Petr 5:4!), ”Prinsars och Kungars Fader”, ”Världens Härskare”, ”Vår frälsare Jesu Kristi Ställföreträdare” m m. Hur stämmer det med ”den som är minst bland er alla, är störst”, enligt Lukas 9:48? Dessutom tilltalas påven även med: ”Helige Fader”, samma namn som Jesus använder i Joh 17:11 om Gud Fader. ”Skenhelige fader” vore nog mer passande på sådana titelsjuka personer! Påvetiteln ”Kristi Ställföreträdare” är väldigt avslöjande. Den tredubbla krona som varje påve kröns med, har den latinska inskriptionen ”Vicarius Filii Dei”, vilket betyder Guds Sons Vikarie! Talvärdet för denna titel på latin är 666. Antikrist betyder faktiskt ”istället för Kristus”, ”vicekristus”. Att påvekronan är tredubbel betyder att påven skulle vara kung i Himmelen, på jorden och under jorden! Jmf med Fil. 2:10! Den katolska tidningen ”The Universe” återgav en påvekröning med dessa ord den 27/6 1846: ”Han bärs i påvestolen och placeras på Högaltaret, en plats helgad genom den faktiska närvaron av blodet, kroppen, själen och gudomligheten av den levande Kristus. Han sitter på Högaltaret, använder det som sin fotapall, där tronar han som Kung, han tillbeds som en Gud på samma sätt som den helgade oblaten tillbeds, visar sig själv som vore han Gud.” Biskopen av Bayloone beskrev 1896 påven som: ”Den synliga personifieringen av Guds Ande”!
  Katolska kyrkans tro och lära är ANTIKRIST. Martin Luther visste om detta och därmed föddes reformationen. Efter Luthers död svalnade Helig Ande i församlingen och de organiserade sig. Därmed var de på väg tillbaka till Påven igen. Lika med väckelserna under 1700-1800, så fort de organsiserade sig så gick Guds Ande ut ur församlingen. Därför går det så fort för de organsiserade samfunden att finna samhörighet med den Katolska kyrkan idag. När Jesu kristi Ande får fritt spelrum genom Guds Ord så kan församlingen vara levande. Låt det få vara så om ni har lite eld från den helige Ande kvar.
  Gud välsigne er
  lärjungen

 • Inhoppare

  Kan det inte vara så enkelt att de känner varandra och har en informell jargong sinsemellan?

 • lärjungen

  Inhopparen, jo det är säkert en informell jargong mellan dem. Dessa stora ledare har tappat bort förkunnelsen till gräsrötterna, eller rättare sagt att de känner sig alldelses för säkra på dem och genom högmod sinsemellan vill dessa stora ledare överträffa varandra. Det är en jakt på positioner i denna stora världskyrka, som gör att de tappat bort herdeuppdraget i den lilla församlingen.
  Det handlar om pengar, be om fred på jorden, att få stopp på miljöförstöringen, be om större ting än till den lilla enskilda människans behov.
  Den sista väckelsen innan hedningarnas tid tar slut, kommer inte påbörjas från några stora predikanter. Djup kommer tala till djup. Herren kommer tala till den lilla, svaga människans hjärta. Vad är rätt och vad är fel. Guds Ande kommer peka på Guds Ord. Antikrist kommer avslöjas och hur denne arbetat genom alla århundraden. Katolska kyrkans lära, antikrist lära, blev organiserad vid Nicaea konciliet år 325. Jesu Kristi ande har alltid varit utanför detta organisationsväsen. Jesu Ande har varit närvarande sedan pingstdagens utgjutelse, bland alla dem som satt sin TRO till honom, med ett uppriktigt ärligt hjärta och lydigt honom före falska ledare och förkunnare.
  De sanna kristnas böner har i svåra tider varit följande: ” Förlår Herre, om vi inte förstår dig fullt ut, öppna våra hjärtan för ditt Ord, förlåt oss våra synder”.
  Alla ni ”svaga och små, ni som tror er vara oförståndiga, som knappt tror på er själva”, låt Herren tala från era hjärtan nu. Det är från er den sanna väckelsen kommer och inte från stora predikanter såsom Ulf Ekman.
  Guds välsignelse till alla
  lärjungen

 • AletheiaAdmin

  Svenska Dagen tar nu upp Benjamins konvertering med lite frågor till Benjamin (mest relevanta frågorna nedan):

  ”Varför har du valt att konvertera till katolicismen?

  – Det är många faktorer som ligger bakom. Egentligen är det en process som pågått i mer än tio år. I ett sökande efter en fördjupad tro har jag vistats mycket i katolska och ortodoxa miljöer. Där har jag fått ett språk för min tro som gett mig en djupare kontakt med kyrkans historia och liv. Jag har också fått konkret hjälp att leva ett kristet liv.”

  Hur ser du på att många inom frikyrkan har en negativ syn på påven och på den katolska kyrkan?

  – Det är en sorg för mig. Jag tror att många har en negativ syn för att de inte spenderat tid med kristna från andra traditioner. Då kan man haka upp sig på kontroversiella frågor och stirra sig blind på det man tycker är främmande. Då märker man inte heller att kristna från andra traditioner kan leva väldigt fromma liv.

  Du är inte redaktör på Keryx längre?

  – Nej, inte sedan något år tillbaka. Jag tror det har varit en viktig tidskrift som gett många en möjlighet att fördjupa sig i den kristna traditionen. Även om jag nu är katolik så har jag inte totalt förändrats i vem jag är. Jag har mina erfarenheter och min historia, och platser som Bjärka-Säby och Livets ord i Uppsala kommer jag alltid ha starka band till.

  Läs hela intervjun av Jonathan Sverker här: http://www.dagen.se/nyheter/jag-kommer-alltid-ha-starka-band-till-livets-ord/

 • Ulrika

  Japp,
  Kommer på maktstrukturerna och barndopet som 2 exempel. Vilka inslag tänker du på?

 • Ulrika

  Glömde visst Alla helgons dag, Askonsdagen, Marie bebådelse någonting också.

 • Lennart Jacobson

  Ekman har förlorat det lilla förtroende som pastor han ev har haft hos mig. Redan när LO var nytt och UE:s ord var lag, såg jag i honom något av en påve, i och för sig då främst för de sina. Men att det skulle gå så långt…..
  Hans syn på församlingen, som ett företag styrt av en familj (jag vet att många protesterar mot det, men en stor del av verksamheten har drivits som ett företag) har jag också alltid ifrågasatt. Församlingen skall vara ett kollektiv av troende på samma nivå. Ingen får kallas Fader eller Mästare. Därför är också påveämbetet särskilt obibliskt.
  Och att RKK är uppenbarelsebokens sköka tvivlar jag inte (eller i alla fall inte mycket) på.
  Påveväldet, helgondyrkan, Mariadyrkan för att inte tala om alla korståg, fruktansvärda påvar mm. Den skall vi dra oss ifrån inte till.
  Man kan undra vad händer med t ex Joakim L och New Generation om UE konverterar?? Många pingstungdomar deltar ju i denna verksamhet. LO har varit duktigav på mycket. Men det hjälper inte, bibeln är rättesnöret, inte RKK……

 • Berndt Isaksson

  Grattis Daniel och övriga på Aletheia, för det viktiga ”journalist” jobb ni gör i svensk kristenhet. Underbart att kristna tidningar börjar vända sig till er. Etablissemanget inom kristenheten kan inte längre som förr i tiden ”lägga locket på” och kväsa gräsrötternas obekväma och ovälkomna ifrågasättande.

  Säkert kommer ”krafter” göra allt för att tysta er, men Herren ska bevara er på alla sätt.

  Varmaste hälsningar

  Berndt

 • Lennart Jacobson

  Det är skillnad på enskilda katoliker, som jag älskar, och kyrkan RKK.
  Men om man inte kan vara med folk som tror annorlunda utan att ta intryck så bör man kanske dra sig ut från RKK, och för den skull även Kyrkornas världsråd.

  Den som säger att ”i så fall blir vi ensamma i himlen” skall nog komma ihåg att Jesus sade att ”få kommer att finna vägen till himlen.” Men det blir n nog rätt många i alla fall…

 • Åke Carlsson

  Alla de samfund du räknade upp bekänner sig till Niceamötets beslut. Hur de sedan ber är en annan sak. Jag har aldrig hört någon börja sin bön med: Vår treenige Gud…

 • Lennart Jacobson

  Det var bevisligen ändå så att påven styrde Europa, inte endast andligt utan även profant innan reformationerna kom. Vår kung Gustav II stred mot katolska furstar som hade påven uppdrag att kämpa ner protestantismen. Tack och lov misslyckades de.
  Om man idag vill jämföra katolska och protestantiska länder, följ flaggorna! Alla med korset på flaggan (=protestantisk) är i hög grad demokratiska länder med hög standard. De katolska kommer långt efter, även om de har tagit sig de senaste åren.
  Forskare har menat att det bevisligen är religionen som ligger bakom utvecklingen. Medan katolikerna byggde kyrkor där de drog fram byggde protestanterna skolor och sjukhus. Och startade företag.

 • Lennart Jacobson

  Jag säger bara: Läs katolska kyrkans historia, som talar om massor av mördade kristna, de var ju ”kättare”, som Gud kallat att döda. En framstående forskare säger att ingen annan organisation i historien har dödat fler människor. Kan det då vara Kristi kyrka?

  Det var i själva verket just dessa enkla fria kristna som läste bibeln och försökte följa Jesus, inte kyrkan. Medan påvarna ofta levde rövare i lyx och omoral.
  Det finns ens någon personlig succession bevisad mellan Petrus och andra biskopar, det är ett påhitt. Dessutom är det inte heller idag den gamla påven som tillsätter ny, utan när han dör är det av naturliga skäl inte han och kyrkans medlemmar utan kardinaler (vad är en kardinal, begreppet finns inte ens i bibeln, det var romerska statens ämbetsmän?) som väljer ny påve.

  Vi skall inte vara så naiva som vi ofta är…….

 • lärjungen

  Det har du rätt i, men de bekänner i dop, böner m.m i Faderns, Sonens och den helige Andes namn. De erkänner inte att dessa funktioner och titlar sammanfattas fullt i Jesus. I honom bor gudomens fullhet lekamkligen. Den som har sett Jesus har sett Fadern.
  Eftersom Jesus sa ” Mig är given all makt i himmelen och på jorden” så har dessa treenighetsanhängare förminskat Jesu makt och gudom.
  Följande sa en person som tillhör treenigeheten till mig ” det är ju väldigt bra att du tillber Jesus så mycket, men du bör inte glömma bort Fadern”
  Tänk vad oförståndiga människor kan vara, då de inte förstår, att då vi ber till vår Fader i himlen, så gör vi det genom Jesus Kristus. Han är ju Faderns ORD som blivit uttryckt i skapelsen, från evighet. Hela gudomen inkluderas i Jesus, därför finns det bara ett dop. Jesus befallde att döpa, Helig Ande blev utgjuten, då kom uppenbarelsen att döpa i Jesu Kristi namn. Efesiebrevet 4:5
  All falsk villolära ska ryckas upp med rötterna och förtorka i denna tid. Alla som sitter på höga hästar, ska kastas omkull och komma på skam. Vi får tacka Guds Ord för det, för det har HAN lovat.
  Guds frid Åke
  lärjungen

 • Åke Carlsson

  Jesus sa nog inte så, han sade: Den port är trång och den väg smal som leder till livet och få är det som vandrar på den.
  Vägen är den väg som leder till evigt liv. Om detta eviga liv skall tillbringas i himlen eller på jorden, finns det delade meningar om. Vi kommer förmodligen att vara där Herren Jesus finns.

 • Åke Carlsson

  Lärjungen: ”Tänk vad oförståndiga människor kan vara, då de inte förstår, att då vi ber till vår Fader i himlen, så gör vi det genom Jesus Kristus.”

  ……. Ja tänk vad oförståndig Jesus var som lärde sina lärjungar att be till Fadern. Jag kan inte finna en enda uppmaning i NT att be till Jesus? Kan du det?

  Jag tänker inte fortsätta denna vid-sidan-om-ämnet, men du har inte riktigt alla teologiska hästarna på plats i ditt stall.

 • Ulrika

  Fast det där skriver du ju för att det är ett ämne som engagerar dig. Faller dig i smaken. Jag tycker att det finns något osmakligt i denna gratulation. Det är ju synd om de som måste konvertera för att tro. Jag tycker din gratulation är uppblåst och ego.

 • Man förstår att det inte var en liten sak de gav sig in i, som en gång
  föresatte sig att reformera den romerska kyrkan, när det nu 500 år senare, ur
  hjärtat av en av av de bjärtare evangeliska – tidigare
  anti-papistiska – rörelserna i Sverige (som en mogen frukt av
  åratals aktiviteter a’ la “Opus Dei”förmodligen) på detta sätt
  kan framträda en konvertit till romersk katolicism.

  “Kriget mellan Sauls hus och Davids hus blev långvarigt. “ – 2 Sam. 3:1

 • Katarina

  Det var precis detta jag önskade lyfta fram som ett behov hos yngre generationer idag: ”Där har jag fått ett språk för min tro som gett mig en djupare kontakt med kyrkans historia och liv. Jag har också fått konkret hjälp att leva ett kristet liv.” Liturgin, ritualerna som ger ögat och sinnet något konkret. I mitten på 80-talet framförde en av världens främsta framtidsforskare Manuel Castells detta att kommande generationer blir ”bildberoende”, ”bildspråksmänniskor”. Om man knyter ihop den tanken med bibliska uttryck som ” vilddjurets bild”, ”drömmar och syner” så ser vi att detta är ett fenomen som ligger i tiden, eftersom utvecklingen gått / drivits dithän.

 • Katarina

  Sorgligt det du berättar, vilken nöd att bära på. Tänker att andlig förförelse som du skriver om, kommer som ett brev på posten när det uppstår andlig hungersnöd eller rotlöshet eller annat tomrum. Som de onda andarna som söker sig ett nytt hem. Det är som Berndt Isaksson antyder i tråden att vi borde ha gjort något för att förekomma detta, uppmärksammat behoven bättre. Kanske varit mer ivriga att få alla att uppleva sig vara en viktig del i kroppen? Den människa som känner sig behövd, känner tillhörighet och drar inte iväg. Det är inte bara den enskildes uppgift att inkludera.

 • Maria

  Jag ryser över den syn på andra kristna människor som demonstreras här! Är detta en kristen syn på bröder och systrar i tron ” håva in” ? Jackpot? Vad är det för misskund.
  Gud kallar en msk och var och en har att gå sin väg. I vår Herres hus finns många boningar. Lite mindre förakt och raljerande kunde man kanske vänta sig av den som vill kalka sig kristen.

 • Metanoia

  Skrämmande syn på andra kristna! ” se på de kristna hur de älskar varandra” gäller verkligen inte här. Metanoia

 • Karibo

  Ju längre man lever desto mer förundras man över kvinnans förmåga och uppfinningsrikedom. Hon förmår att styra genom: styrka, svaghet, tårar, ilska, list, dumhet, övertalning etc. Trots detta dras vi män till detta förunderliga väsen som flugan till sockerbiten men en del vill nog kanske instämma i vår gamle anfaders ”-Kvinnan du gav mig…..”.
  Detta får nog anses som rent allmänna spekulationer utan vetenskapliga belägg och vad det anbelangar Ekman / Nilsson så är jag nog inte rätt man att bedöma det genetiska arvet. Ett vet jag dock och det är att trots min manliga identitet så har jag ärvt min mors alla goda egenskaper. 😉

 • Karibo

  Hur många präster, biskopar,kardinaler etc. törs dissa den heliga stolen ?
  Decennier av ”hierarkiutbildning” har väl inte gått direkt oanmärkt förbi om man säger så.
  Sparkarna tar alltid bäst neråt och ingen vill vara störst och den andres tjänare ?!

 • Kristen?

  Efter att för första gången hamnat på denna sida måste jag säga att jag aldrig i mitt liv mött så lite kristen kärlek eller anda. Om det ni representerar ska vara kristendom förstår jag verkligen att msk vill konvertera. Ngt mer fördomsfullt, okunnigt och intellektuellt undermåligt har jag aldrig mött. Skäms ni inte i er självrättfärdighet? Jag skäms å era vägnar !

 • Anon

  Rome, sweet Home, är namnet på Scott Hanhn självbiografi. Han är själv pentacostal kristen som övergick till RKK. En läsvärd bok på biblisk grund.

 • Anon

  Välkommen till RKK. Allt du nämner finns- från början.

 • LenaH

  Det ligger faktiskt något i det där. Kan faktiskt säga att jag håller med till stor del. Man blir inte precis upplyft utan mer deppad.

 • Johan L

  Maria!

  Hur mycket känner du till om rkk, jesuiterna deras historia och villoläror?

  Jag tror och hoppas att det är många som idag är inom rkk, som ska bli frälsta till slut. Förmodligen finns där nog en del som faktiskt också i nuet är mina syskon, men organisationerna, kyrkosystemet, dess ledare samt villoläran inom rkk är fienden!
  Det är inte så enkelt att alla som kallar sig kristna är mina syskon, om du nu trodde det. Framför allt så är inte samfund och kyrkosystem några syskon.

  Nej du, det handlar inte om ”förakt och raljerande”, som det kanske ser ut för vissa. Det handlar om försvar för den bibliska tro som frälser människor, samt en bedrövelse över att människor väljer en väg som jag är övertygad om, allvarligt hotar deras möjligheter att bli frälsta. Att inte kämpa emot detta, anser jag vore brist på barmhärtighet.

  Slutligen: Vad anser du om Luther, Wycliffe, John Huss, Calvin, Tyndale, Bunyan, C. Finney, D. L. Moody, Hudson Taylor, Spurgeon, och Campbell Morgan som alla ansåg att det är påven som är antikrist? Flera av dem (alla?) ansåg också att rkk är Skökan i Upp 17, vilket också t ex Lewi Pethrus gjorde. Stanley Sjöbergs far Tage, var också han starkt negativ till rkk, med många många fler.

  Var alla dessa kärlekslösa raljerande monster eller erkänner du dem som gudsmän som hade en andlig nivå, skyhögt över de rkk- minglande ledarna inom svensk kristenhet idag?

 • Åke Carlsson

  Det är inte synd om de som konverterar och blir katoliker. Ingen har tvingat dem.

 • PåKlippan

  Antag att flera av oss utgår ifrån en traditionell evangelikal övertygelse och vill varna våra medsyskon för att lockas in i Rkk och att vi därtill har den övertygelsen att Rkks lära inte avbildar Nya testamentets lära.
  Då är väl det mesta av varningarna här prov på broderlig kärlek och omsorg?
  Jag blir aldrig stött när katoliker varnar för min evangelikala tro. Jag har heller aldrig smällt igen dörren framför ett Jeh.Vittne. Jag brukar tala vänligt och respekterar deras övertygelse trots att deras referensramar avviker radikalt från mina.
  Ditt resonemang är både skamligt och försåtligt. Vilken kyrka har fostrat dig?

 • PåKlippan

  Blir du upprörd över det sätt Ekman agerat i fråga om katolsk tro? Vi som varnade för många år sedan blev kallade för röster från avgrunden.
  LO sades inte vara på väg mot Rom. Men nu har två mångåriga medarbetare konverterat till Rom. Men vi har inte rätt att bli upprörda?
  Jag håller med om att det är deppigt. Men jag tänker fortsätta att varna. I min familj gläds vi att Jesus finns kvar med all sin nåd och kraft.

 • Maria

  Ditt svar bekräftar bara vad jag tidigare skrev! Okunnighet och förakt.
  Jo, jag vet mkt om RKK och de andra du räknade upp. Till skillnad från vad du ger uttryck för har jag läst och fördjupat mig i såväl kyrkohistoria som skriften och ju mer jag läser desto mindre benägen blir jag att ta till brösttoner och uttala domar.
  Jag har inte uttalat ngt ont om dessa gudsmän. Varför skulle jag göra det?Gud ensam känner människornas hjärtan, i han hus finns många boningar.
  Vem är du som sätter dig till doms över din nästa.?
  Jag vänder mig mot den kärlekslöst, legalistiska ton jag möter här. Den bär inte spår av Jesu blick på msk.

 • PåKlippan

  Pekpinnar till oss som vill varna våra medsyskon. Finns det kärlek som inte varnar sin medmänniska när denna är stadd på en olyckans väg?
  Men att gå mot Rom är inte farligt kanske du vill påstå? Men för oss Bibeltroende är den evangelikala vägen med en enkel tro på Jesus och hans frälsningsverk den enda grunden,
  Rkk har en helt motsatt tro. Logikens lag om det uteslutna tredje gäller fortsatt?

 • PåKlippan

  Du bluffar rejält. Jag som inte alls är imponerad av Scotts resa hade en minnesbild att det var från den Reformerta kyrkan han konverterade.
  Hur kan du veta att boken är läsvärd om du inte ens vet att han var verksam som Reformert pastor innan konverterade?

 • lärjungen

  Tack Johan L att du vågar stå upp för sanningen. Var och en kommer så småningom att få stå till svars för hur mycket vi gjorde för att bevara sanningen och berätta den för våra medmänniskor. Att inte säga något, då man vet sanningen, är som att gräva ner sitt pund i marken, utan att det blir någon ränta på det. Vi är skyldiga våra vänner på Livets Ord, att hjälpa dem nu. Uffe Ekman har valt en villoväg och vi bör även be för honom, att han vänder om från satans synagoga.
  Välsignelser till er alla
  lärjungen

 • lärjungen

  Kära Maria!
  Jag har också fördjupat mig i kyrkohistorien, men jag har inte låtit någon påverka bilden av den historieskrivningen. Det som jag inte har förstått, har jag låtit ligga och vila tills Guds Ande uppenbarat det. Jag litar inte på andra människors tankar och åsikter, utan jag litar bara på Guds Ord som måste uppenbaras av Gud själv för att jag ska förstå det.
  Den bild jag får av de tidigaste fäderna är att dessa krockar med senare fäders trosinriktning. Det finns en förvanskning av evangeliumet till fördel för RKK.
  Skökan i uppenbarelseboken är ju Katolska kyrkan. Jag hoppas att du ser detta.
  Om du tror på de första kyrkofäderna, såsom Irenaeus, så vet du vad han skrev om Abraham då han mötte tre män vid Mambres terebintlund ” två av de tre var änglar, men den tredje var GUDS SON”,
  Alltså denne HERREN, som Irenaeus säger är Guds Son, Abraham, Isak och Jakobs Gud. Abraham såg honom tydligt, och ville hämta vatten för att dessa tre män skulle två sina fötter, och kunna vila sig under trädet. Han ville hämta ett stycke bröd så de kunde få äta lite också. Det var Herren vår Gud som han talade med. Gud på en ”bestämd plats i rummet” (Guds Son). Fadern däremot har ingen sett för han är Ande och Jesus Kristus (Ordet) har utgått ifrån denna kraftkälla. Fadern har inte ändrat sig eller delat sig fördenskull, vilket Justinus Martyren tydligt deklarerar. Fadern är Ande och osynlig och fött sig en kropp från evighet. Det är hans kropp (Ordet). Hans namn är Jesus Kristus. Så du ser att treenigheten är den största lögnen som djävulen lyckats med.
  Därför säger:
  Sakarja 14:9
  ”Och HERREN skall då vara konung över hela jorden; ja, på den tiden skall HERREN vara en, och hans namn ett”.

  Jakobs brev 2:19
  ” Du tror att Gud är en. Däri gör du rätt; också de onda andarna tro det och bäva”.
  Har du läst de tidiga fäderna så kan du inte tro på katolska kyrkans lära.
  Abrham, Isak och Jakobs Guds välsignelse till dig, vars namn är Jesus Kristus.
  lärjungen

 • lärjungen

  Jag håller med dig Ulrika.
  Jag vill dock grattulera Daniel och Aletheia för den Helige Andes goda vägledning i debatten och för det hårda arbete som ni gjort i Kristus.
  Jag får väl lägga ut dessa fina bibelcitat på Aletheia istället, då de inte erbjuds plats på Berndt Isakssons hemsida. (Det är ingen farlig läsning för jag citerar bara Guds Ord)

  Jakobs brev 2:19
  ” Du tror att Gud är en. Däri gör du rätt; också de onda andarna tro det och bäva”.

  Psaltaren, Psalmnr.99
  ” Den trefalt helige.
  HERREN är nu konung!
  Därför darra folken.
  Han som tronar på keruberna!
  Därför skälver jorden.
  HERREN är stor i Sion,
  och upphöjd är han
  över alla folk.
  Därför prisar man ditt namn,
  det stora och fruktansvärda.
  Helig är han.
  Och konungen i sin makt
  älskar vad rätt är.
  Ja, du håller rättvisa vid makt,
  rätt och rättfärdighet
  övar du i Jakob.
  Upphöjen HERREN, vår Gud,
  och tillbedjen vid hans fotapall.
  Helig är han.
  Mose och Aron voro bland hans präster,
  och Samuel bland dem som åkallade hans namn;
  de ropade till HERREN,
  och han svarade dem.
  I molnstoden talade
  han då till dem;
  de höllo hans vittnesbörd
  och den lag som han gav dem.
  Ja, HERRE, vår Gud,
  du svarade dem;
  du var mot dem
  en förlåtande Gud –
  och en hämnare över deras gärningar.
  Upphöjen HERREN, vår Gud,
  och tillbedjen inför hans heliga berg.
  Ty helig är HERREN, vår Gud.

  (Katolska kyrkan har ju mycket ikoner och bilddyrkan)
  Jeremia 10:2-5
  ” I skolen icke vänja eder vid hedningarnas sätt
  och icke förfäras för himmelens tecken,
  därför att hedningarna förfäras för dem.
  Ty vad folken predika är fåfängliga avgudar.
  Se, av ett stycke trä från skogen hugger man ut dem,
  och konstnärens händer tillyxa dem;
  med silver och guld pryder man dem
  och fäster dem med spikar och hammare,
  för att de icke skola falla omkull.
  Lika fågelskrämmor på ett gurkfält
  stå de där och kunna ej tala;
  man måste bära dem,
  ty de kunna ej gå.
  Frukten då icke för dem,
  ty de kunna ej göra något ont;
  och att göra något gott,
  det förmå de ej heller.

  Jeremia 10:10-11
  ” Men HERREN är en sann Gud,
  han är en levande Gud
  och en evig konung;
  för hans förtörnelse bävar jorden,
  och folken kunna icke uthärda hans vrede.
  Så skolen I säga till dem:
  De gudar som icke hava gjort himmel och jord,
  de skola utrotas från jorden och ej få finnas under himmelen.
  Guds frid alla
  lärjungen

 • lärjungen

  Jesus Kristus är ju Gud. ALLT ÄR SAMMANFATTAT I KRISTUS. (INGET UNDANTAGET)
  Du kommer också få se det snart. (Vi tar det där med hästarna senare)
  Jesu Kristi kärlek till dig
  lärjungen

 • Johan L

  ”Okunnighet och förakt” är ett mantra från dem som försvarar rkk och dess tro, men det är inte sant. Jag och många med mig vet en hel del om rkk, jesuiterna deras historia och dess villoläror.

  ”Vem är du som sätter dig till doms över din nästa.?”

  Jag har inte satt mig till doms över någon. Jag dömer inte ens påven, trots hans anspråk på att vara huvudet för den universella församlingen. Enligt Bibeln finns det endast ett huvud för församlingen och det är Kristus (Kol1:18). Däremot anser jag att detta påvens anspråk, gör honom till en falsk Kristus.

  Att hävda att det är kärlekslöst att försöka att varna för rkk, det är som säga att det är kärlekslöst att varna sina medmänniskor för ett stup.

  Jag skulle varna lika mycket, om många kristna i Sverige t ex höll på att bli mormoner. Vad är det principiellt för skillnad? Både rkk och mormonerna gör tillägg till Bibeln, som sätter Guds Ord ur spel.

  Du har läst kyrkohistoria ja och det har fått dig att släppa taget om Bibeln till förmån för traditionen?

  Du har rätt i en sak. Jag har inte riktigt förstått tjusningen med rkk, men jag har förstått att frestelsen att till slut konvertera, kan bli överväldigande för vissa som närmar sig denna hierarkiska organisation och dess läror.

 • Lars Lindkvist

  Jag satt på bibelskolan år:2 för flera år sedan, hör att det knackar på dörren, går och öppnar och där står Ulf och skrattar – jag stängde bara igen dörren och gick och satte mig igen.

  Först idag förstår jag varför jag gjorde som jag gjorde och fler borde göra det idag, men de är rädda och vågar inte – för då kan man ”bli straffad av Gud”.

 • Antonia

  Micael Östlund,

  Visst är det så och framför allt underskattar man därigenom läsarnas intellektuella kapacitet att SE vad som pågår bakom kulisserna! Men detta har ju alltid varit de förvillades oförmåga!

  /Antonia

 • Maria

  Nej, jag har inte släppt Bibeln. Jag har bara inte släppt traditionen. Något som du också är en del av och använder dig av när du argumenterar här.
  Att du ser på RKK som för att varna för ett stup säger väl allt. Så skulle jag inte uttrycka mig – ens om er.
  Det är påfallande med dessa religiösa bloggar att tonen och anslaget, blicken på min nästa, är så fyllda av fördömande, hårda ord och självrättfärdighet. Behovet av att ha rätt. Inte ett uns av eftertanke, omprövning att det möjligen kan ligga ngt i vad en annan säger, ingen dialog, inget lyssnande. Bara den egna tvärsäkerheten och den egna föträffligheten.
  Undra på att msk blir rädda. Som ngn sa” kan man inte vara trevlig, fast man är kristen?”

 • PåKlippan

  Men från vilket perspektiv ser vi saken? När jag möter ett Jehovas vittne så tar jag avstånd från deras lära, men personen har troligen lika ädla avsikter som du när du vill förändra vår inställning till Rkk.
  Evangelisk tro är per definition utesluten för den som är övertygad katolik. Det uteslutna tredje. A eller icke-A inte båda samtidigt. Sen hjälper inte kristen sentimental samsyn om den inte är logiskt grundad.
  Jag har inget problem att tala vänligt med dig och JV, men drar en skarp linje vad gäller läran.
  Idag förekommer att personer typ Ulf Ekman påstår att evangelikaler har i stort sett samma tro som Rkk. Och att jag och mina bloggvänner bara sett katoliker på vykort.

  Du som kan mycket kyrkohistoria kanske kan hjälpa mig med en annan liten fråga. När blev bibelns kanon fastställd, vid något ekumeniskt koncilium, eller var det etthundratalets flitiga bruk ute i de kristna församlingarna som avgjorde vad som accepterades som apostoliskt material?

 • Åke Carlsson

  Jag är kanske trög, men jag förstår inte vad du vill säga med detta?

 • Johan L

  Du är den som i din argumentation går till personangrepp, så att det förslår. Du går på i ullstrumporna och hävdar, efter vad jag förstår, att jag är fördömande mot min nästa, använder hårda ord (jag vet att det ibland framstår som hårdare än vad det är menat, när man skriver), är självrättfärdig, har ett behov av att ha rätt, är utan eftertanke, utan dialog, inte lyssnar, är tvärsäker, självförträfflig och otrevlig.

  Jag har däremot inte sagt någonting ont om dig eller någon annan enskild människa, här. Den enda enskilda människa jag har kritiserat är påven. Skulle man inte få göra det?

  Och ja, jag vidhåller min övertygelse att rkk, med sina farliga villoläror, precis som ett stup, riskerar att föra människor till fördärvet. Jag vet att det är inne att ompröva sina negativa uppfattningar om rkk, men jag tror som sagt mer på de gamla gudsmännen, än på dagens trender. Att Rom nu vill att vi alla ska ompröva sin inställning gentemot dem, rör mig inte i ryggen.

  Att man kan välja att bortse från allt blod som utgjutits, alla pedofiloffer och annan otukt m m som den denna romerska institution, gjort sig skyldig till, är för mig ofattbart.

  Jag hoppas ärligt talat, från djupet av mitt hjärta, för din skull att du ska se igenom det som pågår och inte själv gå vilse bortom återvändo.

 • Antonia

  Lennart Jacobson: ” Det finns inte ens någon bevisad personlig succession bevisad mellan Petrus och andra biskopar, det är ett påhitt ”

  Alldeles riktigt broder! Också viktigt att påpeka är att Petrus var kallad att vara judarnas Apostel! Varför skulle han då ha varit den första biskopen i Rom? Borde inte Jerusalem ha varit hans hemvist?

  Katekesen lär: »Katolska kyrkan… härleder inte sin visshet om alla uppenbarade sanningar enbart från den heliga Skrift. Både Skrift och tradition måste erkännas och få samma höga ställning och vördnad» (s 31) [3]

  När Katolska kyrkan ställer traditionen vid sidan av Skriften, då gör den något som Skriften själv förbjuder. Aposteln Paulus anger vad som är läronorm i församlingen. Han skriver: »Inte utöver det som står skrivet» (1 Kor 4:6). Skriften allena skall vara läronorm. Till profeternas undervisning i GT och evangelisternas och apostlarnas undervisning i NT får vi inte lägga något (Upp 22:18). [4]

  Katekesen lär: »Uppgiften att tolka Bibeln har överlämnats åt det samlade episkopatet tillsammans med Petri efterträdare, biskopen i Rom» (s 34). Jesu ord till aposteln Petrus: »Du är Petrus, och på denna klippa skall jag bygga min församling», betyder att församlingen är byggd på Petrus bekännelse om Jesus som Messias, det vill säga på den kristna trosläran. Men påven uppfattar dessa Jesu ord på helt annat sätt. Han menar, att han som biskop i Rom och som Petri efterträdare på biskopsstolen i Rom har fått makten att ENSAM tolka Bibeln och att ENSAM utfärda dogmer, som de kristna MÅSTE bekänna sig till.”

  Sedan kommer vi till frågan om Petrus någonsin var biskop (episkopoi, tillsyningsman, föreståndare) i Rom? Petrus var i sitt evangeliska arbete först verksam i Jerusalem, han besökte bland annat Antiokia och han skrev sitt första brev från vad han kallade Babylon, vilket antyder att han vid den tidpunkten faktiskt befann sig i Rom. Brevet riktar sig till de kristna i nuvarande Turkiet. I båda sina brev kallar han sig för APOSTEL och inte för biskop. Petrus var först och främst en apostel till judarna i diasporan (Gal. 2:7). Enligt kyrkofädernas utsagor ska Petrus mot slutet av sin levnad ha förkunnat evangelium i Rom [ det fanns för övrigt många judar i Rom] och även ha blivit martyr där under Neros förföljelser!

  Vi vet att den missionsresande Paulus sedan reste till Rom, men han nämner dock ingenting om Petrus. I sitt sista brev ( 2 Tim ) när Paulus sitter i fångenskap i Rom och väntar på uppbrottet från detta jordelivet så räknar han dock upp ett par andra bröder, bland annat Linus (4:21) som senare blev föreståndare för Rom-församlingen. Så egentligen kan man undra om Rom-församlingen alls hade någon enskild föreståndare före Linus. I så fall borde det ha framkommit tydligare.

  /Antonia

 • PåKlippan

  Hej Antonia. Det är sorgligt att vi haft rätt i våra bedömningar av utvecklingen. Jag önskar att jag hade haft fel och att familjen Ekman vore på rätt väg.
  Hoppas att allt står väl till med dig. Fridshälsningar.

 • sdhjk

  Bäste Kristen
  Jesus Kristus är för mig det största exemplet på kärlek som har funnits på denna jord, trots det
  (eller tack vare det) tog han en piska och drev ut månglarna ur templet. Att vara kärleksfull är
  för mig bland annat inte samma sak som att acceptera allting som sant. Jag erkänner att jag
  ibland har fördomar, är okunnig, svag i förståndet, självrättfärdig och många fler mänskliga
  svagheter. Samvetet då, vad gör jag med mitt samvete? Jag skäms när jag inte följer det.

  Vi lever i Sverige år 2013, ett land där vi har yttrande frihet och religions frihet. Låt oss vara tacksamma för det. Har det alltid varit så för människor som hade avvikande åsikter mot vad
  den religiösa diktaturen föreskrev i Syd och Mellaneuropa under medeltiden ? När jag läser
  om inkvisitionen som pågick under flera århundraden, en förfärande läsning, undrar jag är detta inspirerat av Jesus Kristus ? Jag vill inte vara en del av det. (avlatshandel, inkvisition o.s.v.)
  Hur kunde man göra så mot sin nästa? Skulle man inte älska sin nästa och icke dräpa?

  Önskar dig allt gott.

  Mvh sdhjk

 • PåKlippan

  Ja visst bekänner Rkk sin förträffliga helighet. Tex ”Den heliga Inkvisitiionen” kostade livet för bl a waldensare, katarer, anabaptister, judar och morer. Många hundratusen mördade och torterade. Och miljoner i landsflykt. Konfiskerade hem, stulna barn mm mm.
  Denna helighet måste vi alla minnas. Engholm m fl skryter över intellektuell och kyrkohistorisk resa. Jag ser inget prov på vare sig det ena eller det andra.

 • PåKlippan

  Hur vet du att det fanns altaren i NT församlingarna? Har Ulf berättat det?

 • lärjungen

  ÅKE CARLSSON – SKÄRPNING!
  Jag vill vara väldigt tydlig mot dig nu. Jag har fått uppfattningen att du är en äldre man som uppför dig ovanligt oförskämt i vissa av dina inlägg. Se ditt tidigare inlägg till mig.
  ”du har inte riktigt alla teologiska hästarna på plats i ditt stall”.

  Du får två erbjudanden från mig, det första är att du citerar exakt mina fel som jag skriver och hänvisar istället till annat källmaterial. Du har varit på mig i andra inlägg också och menar att jag har en felaktig historieskrivning. Då får du bevisa på motsatsen. Jag hittar inte på några egna historier utan använder mig av historiskt material som finns tillgängligt för alla.

  Det andra alternativet som jag erbjuder dig, är att inte skriva tillbaka till mig.

  Jag hoppas att du förstått mig rätt, för jag önskar att parter med olika syn på vissa frågor kan föra en hövlig skriftlig dialog mellan varandra. Det ger inget tillbaka annars.

  Jesu Kristi kärlek till dig Åke.
  lärjungen

 • Berndt Isaksson

  Fast det var ju inte så du skickade in det till mitt forum. Där citerade du inte bara Guds ord utan där satte du en annan rubrik över de två sista bibeltexterna än vad du gör här. Du skrev istället ”Här följer katolsk lära”. Vilket jag fann ytterst besynnerligt. Bibeltexter är suveräna som Guds ord och kan inte sägas vara en viss kyrkas lära. Därför släppte jag inte igenom ditt inlägg, alltså på grund av din missvisande rubrik. Hade du satt den rubrik du har här så hade det inte varit något problem.

  Berndt

 • Roger S Enqvist

  Du skriver följande om Aletheias arbete, läs åsikter,

  ”Jag vill dock grattulera Daniel och Aletheia för den Helige Andes goda vägledning i debatten och för det hårda arbete som ni gjort i Kristus.”

  I och med denna formulering blir i dina ögon Aletheias arbete, läs åsikter, oantastligt, ty det är lett genom DHA. Livsfarligt! Att Ulf Ekmans son går med i RKK kan omöjligt skapa den debatt och de insinuationer som pågår, på goda grunder. Hur ska vi tolka Rick Warrens sons självmord, hur ska vi tolka Billy Grahams sons drogmissbruk och sedermera fängelsedom?

  Att Benjamin Ekmans byte av kyrka kan vara ett nyhetsvärde är troligt eftersom han varit redaktör för Keryx, men inte för att han är Ulf Ekmans son.

  De allra flesta kommentarer i denna tråd handlar om samma mekanismer som gör att det fortfarande går att tjäna grova pengar på skvaller, tissel tassel etc.

 • Roger S Enqvist

  Någon skriver följande om Aletheias arbete, läs åsikter,

  ”Jag vill dock grattulera Daniel och Aletheia för den Helige Andes goda vägledning i debatten och för det hårda arbete som ni gjort i Kristus.”

  I och med denna formulering blir i dina ögon Aletheias arbete, läs åsikter, oantastligt, ty det är lett genom DHA. Livsfarligt! Att Ulf Ekmans son går med i RKK kan omöjligt skapa den debatt och de insinuationer som pågår, på goda grunder. Hur ska vi tolka Rick Warrens sons självmord, hur ska vi tolka Billy Grahams sons drogmissbruk och sedermera fängelsedom?

  Att Benjamin Ekmans byte av kyrka kan vara ett nyhetsvärde är troligt eftersom han varit redaktör för Keryx, men inte för att han är Ulf Ekmans son.

  De allra flesta kommentarer i denna tråd handlar om samma mekanismer som gör att det fortfarande går att tjäna grova pengar på skvaller, tissel tassel etc.

 • Antonia

  PåKlippan. Visst är det alltid sorgligt när någon väljer fel väg! Och ännu sorgligare är det att denna trend verkar eskalera!

  Allt står väl till, hoppas det samma gäller dig? Du är med i mina böner när Herren påminner mig! 🙂

  Guds frid önskar jag dig, ‘den som övergår allt vår förstånd och som förmår bevara våra hjärtan och tankar i Klippan, Kristus Jesus’!

  /Antonia

 • Antonia

  Kristen,

  Du själv skräder väl inte orden, precis? 🙁

  Låter som du mäter med två olika mått, i mina öron! (Den’ intoleranta ‘ toleransen, som endast brukar gälla åt ena hållet! )

  Mvh,

  Antonia

 • lärjungen

  Roger S Enqvist!
  Hur du tolkar ord, får stå för dig. Jag prisar denna sajt Aletheia för att det fria ordet kan göras sig hört. Man låter alla som håller en artig ton skriva vad de upplever som rätt. Jag tror inte att det är slumpen utan den Helige Ande som vill säga människor något. Att Daniel och Aletheia ledning jobbat hårt för att få tag i sanningen, råder inget tvivel om. Jag har för mig, att jag läste något från år 2008, där Ulf Ekman visade framtassarna mot katolicismen. Detta fick väl läsarna på Aletheia reda på då. Det är väl bra om profetians Ande som kan se in i framtiden fungerar och leder oss på denna sajt. Att katolicismen är antikrists lära har väl de flesta förstått nu.
  Jesu kärlek till dig
  lärjungen

 • PåKlippan

  Du målar upp en kuliss! Men lärjungen skrev inte.

  ……………Jag vill dock grattulera Daniel och Aletheia för den Helige Andes goda vägledning -i allt som rör- debatten och -i allt som rör- det hårda arbete som ni gjort i Kristus…………….

  Lärjungen uttryckte sig inte kategoriskt, men din analys läser felaktigt in detta. Denna teknik känner vi igen från UE som nästan aldrig vad jag kan minnas bygger upp en sund argumentering.

  Det är märkligt att Aletheias bloggare verkar veta om utvecklingstrender åravis i förväg. Därtill upplevt att något dramatiskt håller på att ske nu med LOs glada upptåg..

 • tältmakaren

  Jaha ”fördomsfullt, okunnigt och intellektuellt undermåligt” var det inte just så man avfärdade alla de enfaldiga som hävdade att:”Kejsaren var naken” i sagan om kejsarens nya kläder.

 • lärjungen

  Inlägger till din sajt sparade jag inte, däremot bibelcitaten i rätt följd. Jag visste dock att jag hade skrivit något före bibelcitatet i Jeremia 10:2-5. Ok Berndt detta som stod före citatet var alltså ”Här följer Katolsk lära”, detta satt jag väl inom parentes, vilket betyder, att det får stå för min tolkning.

  Men visst är det väl ett träffande bibelcitat Berndt att katolska kyrkan täljer ut i trä Jesus och Maria skulpturer och i praktiken tillber dem.

  Problemet är nog att jag har blivit ett hjärnspöke för dig, eftersom jag trycker hårt på att Herren är EN, då du anser att Gud är treenig. Vi får låta tiden bero och se vems Gud som är den starke. Vi har dock mycket gemensamt, där din sajt innehåller många fina profetiska tal. Jag ska tänka på dig i mina böner.

  Jesu Kärlek till dig Berndt
  lärjungen

 • Stig Melin

  Att leva nära makten i Livets ords församling som Benjamin Ekman gjort och därifrån tycka sig ha anledning söka en fördjupad tro i katolicismen är kanske följdriktigt. Där har han, enligt intervjun i Dagen,fått konkret hjälp att i katolska och ortodoxa miljöer leva ett kristet liv. (En hjälp han saknade på hemmaplan?) Frågan inställer sig, finns det flera medlemmar i Livets ord som kommer att behöva, och söka sig till samma källa? Ledarskapets val kommer säkert att bli utslagsgivande för många.

  För säkerhets skull säger han att det är inget avståndstagande från frikyrkan. Det är inget uppbrott från det arv som jag fått, det är ju grunden för min tro, säger han. Han kommer alltid att ha starka band till Bjärka-Säby och Livets ord.

  Utan att vilja vara sarkastisk på något sätt kom jag ändå att tänka på zebran. Är den svart med vita ränder eller är den vit med svarta ränder?

  I denna svart/vita miljön finns det stora möjligheter att mötas i olika karismatiska rörelser och lära av varandra, tror Benjamin Ekman.
  Själv tror jag att det vi skall lära oss om försoning och tro skall vi nog göra från bibeln.

  Katolska kyrkans mål att upprätta Guds rike på jorden krockar avgjort med Jesu ord, ”mitt rike är inte av denna världen”?

  Eller – – -?

 • LgS

  Är det inte lite fånigt att Erik J gång på gång sätts på ”avbytarbänken” dvs utvisas från aletheia för hans små nålstick, när ni släpper genom kommentarer där man kallar andras samfund för hora och sina meningsmotståndare ”medelålders gubbar som beter sig som nykära fjortisar”, att de ligger i koma och att man inte har ”riktigt alla teologiska hästarna på plats i ditt stall.” Detta är bara några smakprov på övertramp i just detta inlägg.

 • Läsare

  Birro skriver i sin krönika i ViD indirekt till denna blogg bla, att dessa skapar splittring bland det kristna folket, ja jösses, han vurmar för en global enhet under påven, då kommer en känsla i mitt sinne , splittra mera bör man annars dör man(vi) 😀

 • Marita

  Jag kan rekommendera ett besök i Domkyrkan i Uppsala. Det var en mycket bra präst som höll gudstjänst och predikade där under Allhelgonahelgen. Han talade bland annat om uppståndelsekroppen ur 1 Korintherbrevet. Jag har också gått på Livets ords bibelskola. Det är ett helt otroligt aggressivt tonläge på den här bloggen. Törs man skriva att man tycker att undervisningen på Livets ords bibelskola var bra, att man, förutom i frikyrkan, även trivs med att gå på gudstjänst i Svenska kyrkan samt att man tror att alla, inklusive våra syskon inom den katolska kyrkan, som bekänner Jesus som Herre, kommer till himlen? Stridigheter bland kristna leder sällan till något gott. Jag efterlyser mer respekt, förståelse och mildhet gentemot våra kristna trossyskon.

 • PåKlippan

  Amen, Herren hjälper den svage.

 • Ulrika

  Då tror jag att det är bra om du förtydligar att det är du som tror att det är genom den Helige Ande och inte påstår att det är det. Det har blivit ganska vanligt att påstå sådana saker om Anden. Men du är helt fri att analysera Andens frukter o så, men påstå som sagt inte att du vet. Med på den?

 • Ulrika

  Jo, var och en har sitt ansvar men någonstans måste den som söker sig till systemen sakna den tro som bygger på tron att Gud har redan uppfyllt Lagen åt mig och att det är relationen i varje stund med Gud som betyder något. Inte att tron hänger på medlemskap under ett tak av system och riter mm Tycker visst att det är synd om dem som inte funnit den tron-en direktrelation med Gud.

 • SefastTronde

  Jag tycker du skall anmäla otillständiga och fula kommentarer till Aletheia, istället för att insinuera. Visserligen har jag inte lusläst, men har inte hittat de vulgära och fula språk du nämner.

  Tycker f.ö. det är synd att Erik J förfallit i tonläget på det viset att han satt sig själv på avbytarbänken. Tidigare hade han många väl genomtänkta kommentarer och ett gott uppträdande. Kan väl förstå om några ibland känner sig provocerade, debattklimatet är stundtals ganska hårt, även om det blivit något bättre på senare tid, men detta kan aldrig bli ett försvar för att svara med samma mynt.

  Och f.ö. behöver man inte komma med s.k. ”nålstick”. Det räcker med att vara saklig. Oavsett skiljaktiga meningar i lära, och syn på kyrkor och samfund. Vi bör ö.t.h. inte ens tänka, ännu mindre bruka nedsättande och föraktfulla uttryck om varandra. I synnerhet inte till dem vi anser vara vilsna själar.

 • PåKlippan

  Hur stadfästes Skriften, var det något ekumeniskt konsilium eller på vilket sätt?
  Hur kan det vara att kyrkofäderna totalt citerar tusentals citat ur NTs alla böcker `redan under 100 och 200 talet?
  Hur kunde de citera ur kanon innan kanon blivit fastställd av Rkk? Eller betyder kanon den praxis som församlingarna hade vid kopierande och läsandet redan under hundratalet? Är det församlingarnas bruk av skrifterna som ger oss det vi några hundra år senare kommit att kalla kanon.
  Inte har väl Rkk fastställt GTs kanon, 39 bäcker? Den var väl fastställd redan några hundra år för Jesu födelse, eller?
  Hur många samfund räknar du på ett ungefär i Sverige?

 • LgS

  Vad har jag insinuerat?! Jag citerar kommentarer på just detta inlägg!! Det är visserligen väldigt många kommentarer här men du ska inte insinuera att jag insinuerar om du inte orkar kolla upp fakta. Erik J har inte satt sig själv på någon avbytarbänk (som för övrigt är en utvisningsbänk). Det sköter aletheia om. Man kan vara både saklig och samtidigt ha med små nålstick med glimten i ögat som Erik j brukar ha.

 • LgS

  Lennart Jakobsson, Johan L m fl kallar ett samfund sköka och ”lärjunge” om samma samfund som ”satans synagoga”. Åke Carlsson påstår att hans antagonist inte har alla sina teologiska hästar på plats i sitt stall. Micael Östlund kallar folk för ”medelålders gubbar som beter sig som nykära fjortisar” och får 22 gillningar för det. Daniel Forslund själv påstår att predikanter och evangelister med andra åsikter än hans har hamnat ”i koma”. Kom gärna med citat från Erik J som ens är i närheten av denna grovlek av förolämpningar.

 • Åke Carlsson

  Eftersom du gång på gång återkommer med det som inte tillhör ämnet, så svarar jag dig i 500-salen. Där är det lugnt och skönt just nu.

 • mirre

  Kanske du skulle kunna ha lite bättre språk (du kanske inte förstår att ditt uttryck ”jösses” är en gammal svordom, förvrängning av Jesus -namnet), om du nu skall visa dig som en besserwisser. Bed för Birro i stället att han får mer andlig kunskap och klarsyn, han är ju en av de få som vågar sticka ut hakan och försvara kristen tro i media. Tänk på hur många han når!

 • Johan L

  Det är inte sant! Jag har faktiskt inte kallat något samfund för ”sköka” i denna tråd. Jag har däremot hänvisat till gudsmän ifrån historien, som har gjort detta. Att jag sedan kanske håller med dem, är en annan sak. Men jag har inte själv här uttryckligen kallat mågot samfund för ”sköka”. Rätt ska vara rätt!

 • Micael Gustavsson

  Det som stadfästes var en gemensam lista, eftersom det i församlingarna fanns olika bruk, mad hade inte identiska listor över vilka skrifter som gällde. Tex Uppenbarelseboken och hebreerbrevet var omtvistade. Vissa församlingar tror jag använde Hermas herde och Klemens första brev. De fyra evangelierna förefaller ha varit oomtvistade. Att hävda att det var RKK som genomförde kanonisering är dock anakronistiskt; innan brytningen med det ortodoxa öst på 1000talet, så är det tveksamt om man kan tala om RKK i nutida mening. Ang GTs kanon så förefaller det enligt Talmud som om frågan fortfarande var öppen på NTs tid. Bl.a. Så var rabbiner oense om Höga Visan och krönikeböckerna. Protestanter följde vid reformationen rabbinernas kanon. Olika kristna kyrkor har olika versioner av GTs kanon. Grekisk ortodoxa och RKK har tex inte exakt samma GT, diverse österländska kyrkor har olika versioner.

 • lärjungen

  Just det Ulrika, jag tror att Daniel och de personer som jobbar med Aletheia är smorda med Helig Ande och som vägleder dem att lägga rätt bloggämne i rätt tidpunkt. Det här har jag sett förlänge sedan, det är min bedömning. Eftersom den Helige Ande är profetians Ande (Anden och Ordet är ett), så följer de den frälsningsplan som Herren uppenbarar för oss. Herren uppenbarar för de ödmjuka, rätt väg att vandra, för att ge oss sitt beskydd. De som är smorda med Ordets Ande känner igen den, när Gud talar till vår tid.

  Beviset på den Helige Ande är att den kan berätta för oss, om andra människors innersta tankar (hemligheter), samt berätta vad som skall ske i framtiden, och det sker. Då kan vi säga AMEN, Gud är med oss.

  Frid lärjungen

 • Johan L

  Jag tycker att det är ett gnällande från några kommentatorer här på tråden. Man säger att tonläget är ”hårt”och ”kärlekslöst” osv.
  Jag tycker inte alls att det stämmer.

  Det verkar komma från er som själva närmat sig rkk och deras läror. Ni verkar inte tåla kritik eller ifrågasättande för era val.

  Men min fråga till er är, vad trodde ni? Trodde ni, ärligt talat, att övriga kristenheten, i Sverige,ska stå och applådera, när ni med ert närmande till rkk, vill tillintetgöra reformationen?
  Det nämligen vad som blir resultatet av den ekumenik och enhet med påven, som ni hyllar. Trodde ni att vi bara skulle släppa det verk Gud gjort genom reformationen, vilket många fick betala för med sitt eget blod?

  Det pågår en strid om vart kristenheten i det här landet ska ta vägen. Ska vi till Rom eller till det himmelska Jerusalem? Jag tror man måste välja och att ”you can’t have it both ways”.

  Jag ser framför mig en splittring, mellan de som vill och de som inte vill följa endast Ordet. Jag välkomnar detta, ty jag vill inte ha något att göra vare sig med rkk eller den interreligiösa ekumenik som de står för. Det kan (och kommer) ni som inte vill följa endast Ordet, att ansluta er till.

  Jag tycker det ni håller på med är hårt och kärlekslöst. Vem av er skulle kunna titta ett av de tusentals och åter tusentals människor, som fått sina liv förstörda i rkk, genom övergrepp av pedofiler, i ögonen och tala om för dem hur fantastiskt det är med romersk katolicism?

 • Ulrika

  NJÄ, Jesus sände Hjälparen för att påminna oss om vad Jesus lärt oss. Det där med hemligheter och framtidssyner är undantag från den vardagsmat, Bibeln under Hjälparens ledning, som vi ska stoppa i oss.

  Att läsa andra människors tankar etc som vardagsmat är mer bekant från främmande håll.

 • Läsare

  Det hade jag ingen aning om alltså den betydelsen och skulle naturligtvis inte använda svordomar. Undra om någon kände till detta förutom du 😉 men är det så så ändrar jag mig gärna och säger, ja märkligt vem är det som splittrar egentligen. Visst skall vi be för Birro, självklart, hyser en viss beundran för honom för att han är den han är. Sen kan jag inte hålla med honom i allt, dem som däremot behöver våra förböner är ju alla som är på väg att böja sig för påven.
  Tack för upplysningen iallafall Mirre.

 • lärjungen

  Ja, den Helige Ande, sanningens Ande skall leda oss fram till hela sanningen, enl. Joh.16:13. Anden och Ordet är ju ETT. Den helige Ande pekar på Guds Ord.
  1 Joh.5:7 ”Ty tre är de som vittnar i himmelen, Fadern, Ordet och den Helige Ande, och dessa tre är Ett”.

  Jesus sa i Joh. 14: 17-18″ sanningens Ande, som världen icke kan taga emot, ty hon ser honom icke och känner honom icke. Men I kännen honom, ty han bor hos eder och skall vara i eder. Jag skall icke lämna eder faderlösa; jag skall komma till eder”.
  Jesus sa ”jag skall komma till eder”
  Jesus kristus kom tillbaka på pingstdagen i Andens form, för den är helig. Han tog ju straffet på sig för våra synders skull. Det kan bara Gud göra, förlåta syndare. Människan är skapad till Guds avbild. Vi består av ande, kropp och själ. Därav Jesu Ande lika med den Helige Ande. Gud uppenbarad i en person, gestalt. Det gäller att tro på honom.
  Visst alltså att läsa människors tankar och avslöja dem desto mera ,såsom bibeln talar om är ganska ovanligt, men att förutsäga framtiden om saker och ting som kommer att ske, kommer bara från Herren. Djävulen vet inget om framtiden. Jesu Ande är ju profetians Ande och det är detta som den sanna församlingen får hjälp och kan vandra på den rätta vägen, sanningens väg.
  Frid
  lärjungen

 • Katarina

  Det är märkligt att Aletheia får ta ovett för vad kommenterande läsare skriver, som om artiklarna i sig själva skulle dra fram det sämsta ur folk? Jag tycker det är hög tid att alla som läser bloggen ska börja läsa mer emellan raderna och försöka förstå irritation och ilska, hårda ord och annat som uttryck för en ntilskan, passion, angelägenhet och rädsla blandat med frustration och ibland bristande insikter istället. Då kanske man till äventyrs kan se att det finns brister även bland herdarna och inte bara hos fåren. Att fåren bräker medan herdarna dansar runt guldkalvar och annat är bara en stor misär för en Kristi Brud som borde stå upp i all den härlighet som hennes Brudgum gett henne. Katolska kyrkans folk är inte den fiende vi har att göra med. Men det väsende som vill slå mynt på och göra sig ett namn igenom Kyrkan ikläder sig många fula ansikten med orena motiv som måste ifrågasättas. Och det är inte några spöken som gör jobbet, utan mänskliga företrädare. Därav persongranskning. Därtill finns samfund som har ledare med dubbla agendor där folket blint lyder och följer i avsikt att ”följa Jesus” men egentligen bara drivs av människofruktan. Den som fruktar människor mer än Gud tycker vanligen inte om att debattera om trosfrågor, för varje ny tanke hotar den på lösan sand byggda gudsbilden.

 • WO

  Tja, Graham och Warren har i vart fall inte själva propagerat för sådana saker som drogbruk och självmord. Dessa två öden har säkert mycket djupt personliga orsaker, hur de båda sönernas liv kom att bli har rimligtvis inte huvudsakligen att göra med deras pappors teologiska värderingar.

  Ekman Junior däremot, har levt i LO-miljön, där hans far mycket starkt, dock också långsamt och litet i taget, lett rörelsen in emot ett närmande till katolska värden och katolsk teologiska syn.
  Så det har ju på ett ganska tydligt sätt gett Benjamin ”rum” för en sådan personlig utveckling att han funnit det naturligt och riktigt att småningom gå in i RKK.

  Klart att detta skapar intresse, ett långt mer seriöst intresse än att det skulle handla om bloggägarens rubriksättande och/eller skvallersug från oss som läser på sidan…

 • Stefan Sandell

  Bra sagt Maria. Jag tänker att man kan bara hoppas att inga s.k. sökare hittar hit.

 • WO

  Den som svär mest är väl Birros själv, har sällan hört så mycket osande grova ord från en troende som från hans mun.
  Dock aldrig i hans ofta fina krönikor i de kristna tidningarna. Men på sport-TV…hjälp mig vad det låter illa då.

  Men jag gillar Birro, och får se det som bra att han når många när han talar om den kristna tron i allmänhet, ofta huvet på spiken från hans penna!

  Dock, när han blir för katolsk är det ju tvärtom, då tycker jag ju ingen borde läsa…svårt det här.

 • Läsare

  Precis
  Sen är detta en strid i andevärlden, och jag vet med bestämdhet att denna blogg drivs av en kärlek till alla trossyskon, det tror jag dom flesta som kommenterar också drivs av, annars skulle man nog inte lägga så mycket krut på att varna för villfarelse.

 • WO

  Åsikten om vad katolska kyrkan ska kallas kommer väl ändå redan från reformatorerna/Uppenbarelseboken? Att det existerar människor som också idag tror detta är riktigt får du leva med…du gör det lite väl enkelt för dig när du vill använda det till att att ge såna personer på pälsen för det.

 • lärjungen

  Instämmer med ”Läsare”, samt Katarina. Teologiska ledare som sitter fast i sina tradioner hänger inte med när Svensk kristenhet blöder. Var är Andens ledarskap?
  Frid

 • Maria

  Vad jag sa var följande- att denna sida, inläggen här skrämmer mig. Att jag sällan sett en sådan ton eller sådan anda eller oförsonlighet. Det är en iakttagelse av bloggen och inte ett personangrepp. Mer finns inte att säga.

 • City

  Var i Uppsala kyrka en gång för ett antal år sedan och gick och tittade, fick då se en fruktansvärd ful och antisemitisk utsmyckning på en av pelarna. Gick ut kränkt och illamående!

 • LgS

  Du gör det ännu enklare för dig själv med att säga att eftersom protestanter redan på 1500-talet kallade sina motståndare för sköka så är det OK att du gör det nu. Tala om att inte ta ansvar för sina egna handlingar och ord…

 • Sara

  Jag hoppas att ni förstår att Jesus vill att vi ska vara en och samma familj. Visst vi kommer alltid att betona och tycka olika saker om vissa delar av vår tro. Men vi tror fortfarande allihopa på samma Gud och samma evangelium. Katolik som svenskyrklig som livets ordare som pingsvän, alliansare m.fl. Jesus sa själv att vi tillsammans, alla kristna, ska vara en och samma familj/kropp.

 • SefastTronde

  Tfa din förklaring kan jag till dels förstå din reaktion. Men,… vi bör alla betänka att skökoväsendet, som bibelspråket använder som tillmäle om avfällighet bland de troendes skara, finns väl representerad inom nära nog alla samfund och kyrkor.

  Därför vore det en nyktrare, och definitivt en mer gudfruktig hållning från din sida att påpeka att olika former av avfall sker inom hela kristenheten, där div. prosperity-församlingar även är väl representerade, för att inte tala om ex.vis. ecce-homoutställningen i Uppsala domkyrka för ett par decennier sedan. RKK har sina avfalls-problem, andra samfund har sina. Det är inte vare sig klokt eller gudfruktigt att går i försvarsposition härvidlag, utan snarare att sörja.

  Däremot borde vi helst alla söka förståelse för att det förekommer upprördhet inför det som uppfattas som avfall, villoläror och förförelse. Förstår du den upprördhet som kommer till uttryck gm Ulf Ekmans ”smygkatolisering”, som nu efter lång tid eskalerat i en av sönernas konvertering? Om inte så är det inte troligt att du förstår vare sig reformationen, eller den position den här bloggen har som utgångspunkt. Förstår du inte det, är det ju ingen som helt mening för dig att följa bloggen, eller ännu mindre kommentera….!

  Det är i vart fall inte Aletheias mening (utifrån vad jag känner Daniel) att bemöta någon enskild människa med attityder och tillmälen, eller kränkande. Däremot att reagera mot av avfall. Men ibland blir gränsdragningen svår. Vill du få tyngd i dina egna argument kommer de främst av hur du själv svarar och bemöter.

 • rogerlindr

  I min bibel står det ”få är de som finner den”

 • SefastTronde

  Med insinuation här menar jag att ta upp det man menar är oriktiga uttalanden och attityder, utan att i samma kommentar direkt utpeka vilka som sagt vad. Det vore orimligt att kräva att man skall läsa igenom hela kommentarsfältet för att finna igen dina f.ö. så riktiga påpekanden. Insinuation blir det när man framför klagomål och säger A utan att säga B, dvs. att inte uppge rätt adress.

  Att bryta mot kommentarsreglerna, ex.vis. genom att intervenera på ett sådant sätt att man för diskussionen off topic, eller eljest flyttar focus, skruvar upp nivån till ett otillbörligt samtalsklimat kan lätt bli ”att sätta sig själv på bänken..”. Det är trots allt ingen mänsklig rättighet att beredas plats att kommentera på en privat blogg. Det gäller att uppföra sig. Sedan kan man anse sig orättvist behandlad – vem har inte upplevt detta någon gång?

 • LgS

  Förstår inte vad i min kommentar som var onyktert och inte tillräckligt gudfruktigt. Jag har ifrågasatt hur man refuserar en del kommentatorer för småsaker medan man släpper genom grova förolämpningar från andra. Jag citerade förekommande förolämpningar som lyckats undgå dig. Då börjar du tala om prosperity-församlingar och Ecco homo-utställningar och ifrågasätter min rätt kommentera på denna blogg(?!) Jag tycker jag sköter mig rätt bra som inte svara med smädelser när min kyrka kallas för hora och Satans synagoga. Tydligen är ingen av de som gjort övertrampen villiga att be om ursäkt och de verkar inte heller riskera att hamna på ”avbytarbänken”. Har jag gjort liknande övertramp så påpeka det gärna så ska be om ursäkt för dem.

 • SefastTronde

  För det första, försök förstå att jag inte kritiserar dig. Jag försöker att nyansera, och få dig att förstå. Till viss del håller jag ju med dig.

  Jag försvarar heller inte vulgäritet eller otillständiga kommentarer. Men, försök se det hela lite gran i ljuset av ex.vis. Upp. 17 o 19. Skökoväsendet är avfall inom alla kyrkor och samfund. Och försök även att förstå vad som menas med ”sju berg” i Upp. 17…? RKK har mkt blod på sina händer, och står/har stått för mkt villfarelse, men jag poängterar ju att de ingalunda är ensamma om detta.

  Denna debatt avser ju att i första hand behandla Benjamin Ekmans konvertering, och processen fram till detta. Det kan inte vara så svårt för dig att förstå ur vilket perspektiv detta belyses, och att det här främst är fråga om ett avfall…

  En eloge till dig, att du debatterat på en anständig nivå, däremot uppmanar jag dig att påtala om du tycker att en del går över gränsen, och att försöka förstå det perspektiv reformationen ställer på Ekmans ageranden och LOs utveckling.

 • LgS

  Jo, jag vet vad insinuation betyder. Ett praktexempel är väl det Daniel Forslund skriver på denna tråd (och även på en tidigare tråd) :” Ringde Magnus Dahlberg för ca en vecka sedan för att få svar på frågan. Han svarade i (arbets)telefonen och pratade en stund, men kunde inte svara på frågan i detta tillfälle då han var sjukskriven, utan bad mig återkomma när han var frisk…”

 • Ted Nilsson

  Jag tycker att det är viktigt med respekt, men det är tyvärr inte något som vi sett speciellt i trosförsamlingarna. Hoppas du ser skillnaden mellan att det finns många frälsta människor i olika sammanhang, (även inom Jehovas vittnen mfl) men teologin stämmer inte alltid överens med bibeln.
  Förstår att det kan vara svårt att tro att en ledare som tidigare stått för väckelsekristendom plötsligt ändrar riktning men tyvärr är det den bistra sanningen.
  Vi ska be för varandra och visa varandra kärlek precis som Jesus gjorde men vi måste också våga följa Jesus i att vara salt, därmed inte sagt att vi kan bete oss och säga vad som helst.

 • LgS

  Jag ska försöka komma ihåg att ”flagga som olämpligt” i fortsättningen när jag ser sådant som har gått över gränsen. Hoppas administratörerna är lyhörda för mina och andra reaktioner på övertramp också.

 • Lars Lindkvist

  När en predikant predikar villfarelse ska man stänga dörren, det jag ser ske nu är allvarligt att människor förleds till ett evangelium om himmelens drottning genom vilken man också kan bli frälst (obibliskt) – (källa: läs katolska kyrkans manifest)

  Ulf ifrågasätter om det räcker med kanon, trosbekännelsen med mera.

  ”Se det som profetisk handling”

 • Ted Nilsson

  Självklart är det som du skriver sant att Jesus vill att vi ska vara ett men frälsningen måste ändå grundas i tro på Jesus, av nåd utan gärningar.
  En kyrkoherde jag satt i samtal med tyckte att det var härligt med en bönedag som hållits med protestanter, katoliker, judar och muslimer.
  Vi tror ju och ber till på samma Gud, Abraham, Isak och Jakobs Gud.
  Jesus kommer alltid att vara stötestenen och Jesus är enda vägen till kontakt med Gud oavsett om vi röstar för något annat.

 • WO

  Jag har inte kallat nån kyrka för något, jag implicerade på sin höjd att den åsikten är ”etablerad” (fördenskull, givetvis, inte heller oomtvistad, oavsett vilken kyrka man tillhör) och inte bara som nåt billigt skitsnack utan något som sägs, och tas, på enormt stort allvar. Inget man skojar om typ. Men absolut, det är ju inget trevligt att det används såna ord…frågan är ju då om det alls KAN vara RKK som avses i Upp.boken, eller om det bara är bilder som vi kan glömma att kunna förstå. Eller vi kanske frankt skall låta RKK bestämma vad det betyder?
  Protestanterna var inte främst motståndare till något, de var själva med i kyrkan de småningom förstod (eller: ”som de kom att tycka”) var fel ute så mycket att det måste förändras. Det vet ju du säkert mer om än jag, men för resonemangets skull.

 • Läsare

  ”samma” evangelium delar vi väl inte riktigt med dessa du räknade upp, det är ju där vi måste vara vakna, så vi inte luras bort från det klara vattnet.

 • Lars Lindkvist

  Den som vill gå över till detta falska evangelium får själ bära ansvaret –
  tyvär är en del kristna för blinda till att se vad som sker:
  ska du ha en del av denna lära måste du köpa hela paketet eller inget!
  Katolska kyrkan har aldrig gillat ”katolik-light” varianten!

  Citat från katolska kyrkan”
  ”Kristi Kyrka vördar Jungfrun Maria som den högst upphöjda och ärade människan i Kyrkan.
  Maria är enligt Kyrkans tro Jesu moder och därmed också Guds moder i tiden och i evighet,
  men som vår Herre och Frälsares moder är hon även Kyrkans moder och alla troendes
  moder. Hon har enligt Guds vilja beretts en föregripande delaktighet i den frälsning som
  alla människor är kallade till, då hon under sitt jordiska liv undanhållits syndens verk och
  efter sin död med kropp och själ upptagits till himlen som den första människa som nått
  det himmelska målet, och hon vördas därför som en förebild och förebedjerska och som
  ’Himlens Drottning’, delaktig i vår frälsning tillsammans med och genom sin Son, Jesus
  Kristus och medverkande i den förmedling av Guds nåd som delgivits oss genom hennes
  födelse av vår Herre.

  Citat Ulf E
  ”Redan tidigt i Kyrkans historia samlades
  man omkring tre ord, »trosbekännelse«,
  »kanon« och »ämbete«. I dag måste vi
  ställa frågor kring detta. Den första frågan
  är om de här sakerna behövs i dag? Om
  det är så, räcker det då verkligen med en
  av dessa när det uppenbarligen inte räckte
  i urkyrkan? Räcker det att säga: »Vi har
  Bibeln. Vi behöver ingen trosbekännelse
  och inget läroämbete«? Nej, i så många
  frågor vet vi som enskilda kristna inte exakt
  vad Bibeln menar, helt konkret, i just vår
  situation”

 • Antonia

  Reb: ”Var i Skriften står det att det är ”Skriften allena” som gäller?”

  Du verkar dela Ekmans uppfattning!

  Även Ulf Ekman är ytterst skeptisk till principen ”Skriften allena.” I ”Keryx” skriver han:

  ”I detta resonemang, som handlar om hur man läser Bibeln, kommer svårigheterna med synen på Sola Scriptura fram. När nu reformationen mer eller mindre ersatte det historiska läroämbetet med den enskildes samvete, öppnades för en lång rad problem. Bara det faktum att tusentals människor, som alla tror på Bibelns auktoritet, ändå kommer till så många olika slutsatser har kanske mer än något annat bidragit till splittringen i Kristi kropp.”

  Han (U.E) föredrar uppenbarligen en auktoritär Påve som har tolkningsföreträde framför Ordet, istället för Andens uppenbarelse över detsamma!

  Saxat citat: ‘Stig Andreasson’ (skrivet i Midnattsropet!)

  ”Kyrkliga traditioner som inte stämmer med apostlarnas undervisning har vi däremot ingen plikt att föra vidare. I den här artikeln har vi tagit upp de kyrkliga traditionerna i ortodox och katolsk mening, alltså i betydelsen något som står vid sidan av den heliga Skrift. Och då blir det helt klart att skall vi som Guds församling kunna bevara evangeliet rent från främmande element, då måste vi hålla oss till ”Sola Scriptura” (Skriften allena)

  ”Bröder, detta har jag för er skull tillämpat på mig och Apollos, för att ni skall lära er den regeln när det gäller oss att inte gå utöver vad Skriften säger och inte skryta över en ledare på den andres bekostnad.” (1 Kor 4:6).

  ”Lägg icke något till hans ord, på det att han icke må beslå dig med lögn”. (Ords. 30:6)

  ”För var och en som hör de profetians ord, som stå i denna bok betygar jag detta: »Om någon lägger något till dem, så skall Gud på honom lägga de plågor om vilka är skrivet i denna bok.19 Och om någon tager bort något från de ord som stå i denna profetias bok, så skall Gud taga ifrån honom hans del i livets träd och i den heliga staden, om vilka är skrivet i denna bok.» (Upp.22:18-19)

  Mvh,

  Antonia

 • Johan L

  Du ”ryser” alltså över den här debatten, medans du då inte verkar vare sig rysa eller ha några problem med rkk’s ohyggliga historia? Allt blod som har flutit i korstågen, inkvisitionen mm. All otukt som har härbärgeras även i vår tid t ex med de tusentals och åter tusentals pedofilskandalerna. Religionssynkretlsmen
  t ex med interreligiösa ekumeniska möten, en påve som kysser koranen, ekonomiska oegentligheter osv.
  I ljuset av allt detta, så är det minst sagt lite futtigt att uppröras och rysa över en debatt som denna. Tycker du inte?

  Hur kan en ”kyrka” med den meritlistan kalla sig kristen?

 • Antonia

  Lars Lindqvist: ””Kristi Kyrka vördar Jungfrun Maria som den högst upphöjda och ärade människan i Kyrkan. Maria är enligt Kyrkans tro Jesu moder och därmed också Guds moder i tiden och i evighet, men som vår Herre och Frälsares moder är hon även Kyrkans moder och alla troendes moder”

  Visst är det ett falskt evangelium, som inte har något som helst stöd i Skriften! Man blandar tradition och antaganden med lösryckta bibelcitat ur Ordet, och gör om det sedan till ‘eviga sanningar’!

  Katolska Kyrkans Katekes:

  ”Maria är Guds Moder”

  495. ”Kyrkan bekänner att Maria verkligen är Guds Moder (Theotokos).

  Maria syndade aldrig under sitt liv”

  Katolska kyrkan lär vidare: ” Alla människor ‘står under arvsynden’, d.v.s lider av bristen på Guds liv. Detta återskänkes av Guds barmhärtighet i dopet genom Jesu Kristi förtjänst. Maria fick denna gåva genom Guds särskilda nåd från första ögonblicket av sin existens. Detta menas med hennes ‘obefläckade avlelse’. Hennes mor Anna födde henne på naturligt sätt.”

  ”Genom ängeln Gabriels budskap fick Maria veta att hon var ‘full av nåd’ och att hon skulle föda Jesus, Guds son, genom den helige Ande. Katolsk tro ANTAR, att Maria bevarade denna fullhet av Guds nåd under hela sitt liv, d.v.s att hon aldrig syndade.”

  Här ser man igen, hur Rkk går långt utöver vad skriften lär och försöker ‘koka soppa på en spik’!

  Att vara benådad innebär INTE att vara född syndfri. Det var endast en enda som fick det vittnesbördet, JESUS KRISTUS!

  ”Då sade ängeln till henne: »Frukta icke, Maria; ty du har funnit nåd för Gud.” (Luk.1:30)

  ”Alla hava ju syndat och äro i saknad av härligheten från Gud;..” (Rom.3:23)

  Därför är det så: ”Genom en enda människa har synden kommit in i världen och genom synden döden; och så har döden kommit över alla människor, eftersom de ALLA hava syndat. (Rom.5:12)

  Vem kan säga: »Jag har bevarat mitt hjärta rent, jag är fri ifrån synd»? (Ords. 20:9)

  (vers. mina)

  /Antonia

 • Johan L

  Hej Stefan!

  Jag tror de flesta sökare känner till den romersk katolska kyrkans hemska förflutna. För många är nog också det en stötesten, när det gäller att ta emot Herren Jesus. Men när de får se att inte alla kristna är okey med rkk’s historia, så kan det nog för många vara något positivt.
  Till sökare vill jag säga, se på Jesus, inte på människor. Människor kan kalla sig kristna och begå hemskheter. Att man kallar sig kristen är inte detsamma som att man verkligen det.

  Men,

  Jesus är Vägen, Sanningen och Livet!

 • Johan L

  Så ”inläggen skrämmer” dig, medans du inte har några problem med rkk’s blodiga och otuktiga historia?

 • David Smeds

  Jag har uppfattat att Aletheia bloggen främst är av nytta för kristna som börjat ifrågasätta auktoritetstro och som menar att en kristen har en naturlig rätt att pröva vad ledarskapet säger.
  På Livets Ord är tempot högt och de som lyssnar får sällan tid till egen reflektion och eftertanke. Därtill är det öppna samtalet inte välkommet. Jag är själv en som under många år respekterat denna kultur. Men när ologiken tog totalt över tvingades jag bort från LO.
  Evangelisk tro är per definition och bibelsyn oförenlig med katolsk tro. Ulf hade samma självklara uppfattning tidigare, men idag menar han att både A och icke-A är sanna.
  När Rkk definierar sin tro utesluter den klart den evangeliska tron. Om du från det andra håller analyserar evangelisk tro så utesluter den i sin tur Rkks modell.
  Båda definierar sig exlusivt mot den andres trosmodell. Om båda ömsesidigt utesluter varandra kan du tryggt dra slutsatsen att de är oförenliga oavsett vad Ulf säger idag.
  Denna blogg syftar uppenbart inte till att övertyga sökare. Vi har ibland haft intressanta besök av ateister som velat syna våra resonemang. Miljön på Livets Ord är idag så intellektuellt kvalmig att ingen normal sökare skulle kunna vara attraherad. Om jag vore sökare skulle jag attraheras av den fria tanken som finns på Aletheia bloggen. Det fanns en tid när domprosten bestämde vad vi skulle tro. Den totalitära tron byggd på auktorietstro borde även Sandell själv avvisa.
  Jag är fostrad i en österbottnisk kultur, där vi ofta talar och tänker öppet. Att tänka postmodernt är för mig omöjligt då jag fortsatt tror att NT är den enda läroskrift som förmedlar absolut sanning, oaktat om och i vilken grad jag kan förstå och tolka dess sanningar.

 • Ulrika

  Vad har du för översättning?

  ”I min står det ”7 Ty det är tre som vittnar: 8 Anden, vattnet och blodet,”

  Hur som helst, skulle du kunna vara lite mer ärligt mot mig och berätta vilken tro du har? Ser du tex att ett av Jesu Namn är Fader? Dock 3 personer i en Gudom, Elohim. Ser du att Jesus är en del av Skaparen, Elohim, och att vi som skapelse mycket väl kan tillbedja alla delar av Skaparen?

  Tell me, how are you?

  Benjamin Ekman tex är åtminstone inte en som smugglar med sin tro.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Micael Östlund skriver ett par paragrafer på sin blogg kring att korsa Tibern, som är huvudet på spiken;

  ”Kanske kom inte evangeliet till Rom över floden Tibern, kanske gjorde det så. Tibern är i alla fall en flod som, enligt romerska legender, vaktades av Jupiter. Detta gav upphov till den romerska skildringen av floden som en kraftfull flodgud. Floden har en mycket hednisk symbolisk betydelse. Om vi ser evangeliets resa över Tibern som en metafor för hur den sanna berättelsen om Jesus förvanskas, så ser vi att det judiska ursprunget sköljs bort. På andra sidan floden så återuppstår berättelsen om Jesus med hedniska förtecken. Ser man sedan reformationen som ett litet steg närmande den sanna Jesus, så har man kanske tagit sig tillbaka över Tibern igen. Man är fortfarande på främmande mark, någon slags ingenmansland, men med reducerade hedniska förtecken.

  Önskan att simma tillbaka över Tibern tillbaka till Rom växer sig nu starkare hos många. Det säger en hel del om det klimat som råder bland den vilsna skara som huserar i ingenmansland. Om valet står mellan att känna sig rotlös eller söka sina rötter på andra sidan floden så väljer idag allt fler att ta sig över floden. De verkliga rötterna finns dock på annat håll. De finns på andra sidan havet. Det är lättare att simma över en flod än att simma över ett hav. Men vem har sagt att man behöver simma?”

  Läs hela den intressanta posten ”Över floden Tibern” här: http://memra.me/2013/11/07/over-floden-tibern/

  /Daniel

 • Johan L

  Allt det underbara som fanns från början i den första församlingen, lyser helt med sin frånvaro i ”RKK”, så vad ska vi dit och göra?

 • Roger S Enqvist

  Benjamin Ekman måste ju vara runt de 30. Han säger att har gjort en resa de senaste 10 åren. ”Karln” är ju vuxen. Att hans far har gett honom ”rum” för en sådan personlig utveckling säger mer om din syn på pappa/son relation i svensk kontext än om Benjamin Ekmans personliga resa.

  Detta är inget nytt under solen. Jag har mitt ursprung i en pingstförsamling strax utanför Uppsala. Jag tog studenten den våren Carola slog igenom med bibeln i högsta hugg och Livets Ord etablerades i min hemstad. Min mor deltog i en ekumenisk bönegrupp i början av 80-talet och mellan varven åkte de in till stan och lyssnade på en intressant präst i Helga Trefaldighet. Läsåret 1984-1985 gick jag på Bjärka Säby bibelskola, som årskull nummer tre. En av lärarna hette Peter Halldorf. Påläggskalv in svensk pingströrelse. När jag kom hem på helgerna blev det stora diskussioner mellan mig och min syster. Så säger Ulf Ekman kontra så säger Peter Halldorf.

  I slutet på 1980-talet och i början av 90-talet började tidningen Dagen skriva att pingstledningen måste ta tag i sina katolska villolärare, Peter Halldorf och Thomas Sjödin. Ulf Ekman var vid samma tidpunkt inte accepterad inom Pingst och dess huvudorgan. Jag gick på Dagens lögner om Peter Halldorf. En man jag hade lärt känna lite grann under mitt år på Bjärka. Jag läste ingenting av de hans skrev och ”glömde” bort honom. Tills jag fick hans bok Jungfrumark i mina händer. Jag sträckläste boken två nätter i rad och insåg att jag var totalt grundlurad av tidningen Dagen och dess lögner. Jag var tvungen att författa ett brev till Peter Halldorf och be om förlåtelse för att jag hade kastat honom på historiens soptipp.

  Peter Halldorf svarar på mitt brev och skriver några personliga rader om sin resa. En sak som han berättade och som borrade djupt ner i mig mig var följande; ”jag korsade människors vägar, människor som jag inte betraktade som kristna, som frälsta. Till min fasa upptäckte jag att de älskade Gud mer än vad jag gjorde.” Denne Peter Halldorf får idag 20 år senare sin beskärda del av missförtånd sköljd över sig från mainstream svensk kristenhet.

  Sorry, men alla hemmasnickrade utläggningar om Peter Halldorfs, Ulf Ekmans och nu Benjamin Ekmans personliga resa med Gud, väger lätt. Det är lätt som en plätt att sitta på sin kammare och vara åsiktsmaskin och skriva saker med sådan självsäkerhet att man måste ha varit in i någon annans människas både hjärta och hjärna vid den tidpunkt då de gjorde sina andliga erfarenheter. Sorry, det är inte möjligt.

  Med önskan om en fortsatt trevlig torsdag.
  //Roger Enqvist

 • Roger S Enqvist

  Delar min respons här uppe, även om den återfinns längre ner.

  Benjamin Ekman måste ju vara runt de 30. Han säger att har gjort en resa de senaste 10 åren. ”Karln” är ju vuxen. Att hans far har gett honom ”rum” för en sådan personlig utveckling säger mer om din syn på pappa/son relation i svensk kontext än om Benjamin Ekmans personliga resa.

  Detta är inget nytt under solen. Jag har mitt ursprung i en pingstförsamling strax utanför Uppsala. Jag tog studenten den våren Carola slog igenom med bibeln i högsta hugg och Livets Ord etablerades i min hemstad. Min mor deltog i en ekumenisk bönegrupp i början av 80-talet och mellan varven åkte de in till stan och lyssnade på en intressant präst i Helga Trefaldighet. Läsåret 1984-1985 gick jag på Bjärka Säby bibelskola, som årskull nummer tre. En av lärarna hette Peter Halldorf. Påläggskalv in svensk pingströrelse. När jag kom hem på helgerna blev det stora diskussioner mellan mig och min syster. Så säger Ulf Ekman kontra så säger Peter Halldorf.

  I slutet på 1980-talet och i början av 90-talet började tidningen Dagen skriva att pingstledningen måste ta tag i sina katolska villolärare, Peter Halldorf och Thomas Sjödin. Ulf Ekman var vid samma tidpunkt inte accepterad inom Pingst och dess huvudorgan. Jag gick på Dagens lögner om Peter Halldorf. En man jag hade lärt känna lite grann under mitt år på Bjärka. Jag läste ingenting av de hans skrev och ”glömde” bort honom. Tills jag fick hans bok Jungfrumark i mina händer. Jag sträckläste boken två nätter i rad och insåg att jag var totalt grundlurad av tidningen Dagen och dess lögner. Jag var tvungen att författa ett brev till Peter Halldorf och be om förlåtelse för att jag hade kastat honom på historiens soptipp.

  Peter Halldorf svarar på mitt brev och skriver några personliga rader om sin resa. En sak som han berättade och som borrade djupt ner i mig mig var följande; ”jag korsade människors vägar, människor som jag inte betraktade som kristna, som frälsta. Till min fasa upptäckte jag att de älskade Gud mer än vad jag gjorde.” Denne Peter Halldorf får idag 20 år senare sin beskärda del av missförtånd sköljd över sig från mainstream svensk kristenhet.

  Sorry, men alla hemmasnickrade utläggningar om Peter Halldorfs, Ulf Ekmans och nu Benjamin Ekmans personliga resa med Gud, väger lätt. Det är lätt som en plätt att sitta på sin kammare och vara åsiktsmaskin och skriva saker med sådan självsäkerhet att man måste ha varit in i någon annans människas både hjärta och hjärna vid den tidpunkt då de gjorde sina andliga erfarenheter. Sorry, det är inte möjligt.

  Med önskan om en fortsatt trevlig torsdag.

  //Roger Enqvist

 • plättvändaren

  ”jag korsade människors vägar, människor som jag inte betraktade som kristna, som frälsta. Till min fasa upptäckte jag att de älskade Gud mer än vad jag gjorde.”

  Hur kom Halldorf fram till detta? Berättade dessa kärleksmänniskor detta själv eller blev han bara allmänt imponerad av deras fromhet?
  Inför Jesu död så kan vi se två lärjungar:
  Petrus som var den lärjunge som satte stor tro till sitt eget mod, sin egen hängivenhet och lojalitet. Han ser vi stå och ljuga och förneka på översteprästens gård.

  Johannes som var den lärjunge som hade en alldeles särskild uppenbarelse om Jesu kärlek till honom var den som vågade stå vid korset när han dör.

  Om det skulle hänga på vår kärlek att älska så är jag rädd att vi alla är rökta.
  Det hänger helt på Guds kärlek till oss. Det är först när vi fått del av den som vi kan älska och då kan man inte mäta och jämföra. Det är bara en Guds gåva vi har fått av nåd. Guds kärlek.
  De religiösa system och personer, fromma eller ofromma som vill vingklippa Guds ovillkorliga nåd måste man bara sparka i ändan.

 • WO

  Uj…
  Med ”rum” menade jag inte att UE gett tillåtelse, eller att Benjamin måste ha sin pappas ok för att styra sin egen riktning!
  Bara att det varit naturligt eller hur man vill formulera det, för Benjamin, att det säkert underlättats av LO:s närmande till RKK. Men det behöver inte, måste inte, vara så. Jag vet naturligtvis inte ett dugg mer än vad han berättat i ett par artiklar. Skrev som svar på att du tyckte det var ointressant att det överhuvudtaget ägnas bloggutrymme åt hans konvertering. Mer behöver du inte läsa ut ur mitt svar till dig en bit upp.
  —————————–
  Vidare, men aningen OT:
  Herr Smeds ord, via sina kommentarer på Aletheia och sina Youtubeklipp där han talar om LO:s katolska närmande, kanske du inte blir lika arg på?
  Han verkar iaf ha minst lika bra insyn i LO som du haft/har. Men inte heller det VET jag ju med någon säkerhet. (Ok, det Smeds skrivit/talat handlar ju där inte specifikt om Benjamin, men ändå, det ligger ju i ämnets absoluta närhet)

 • Azaryahu

  Till Ulrika: Som jag förstår det utefter ”Lärjungens” egna kommentarer så förespråkar han en teologi som brukar kallas Oneness pentecostalism / Jesus Only. En form av Modalism. En utbrytning ur pingströrelsen. Ovanlig rent formellt här i Sverige, men teologin finns verkar finnas i olika former i praktiken hos många frikyrkliga.

 • Azaryahu

  Till Ulrika: Reformationen var egentligen en religiös process som innehöll flera riktningar. Den lutherska reformationen, den reformerta reformationen, den radikala reformationen bl.a. Det var den radikala reformationen som gick längst och ville ”rensa kyrkan” från alla katolska inslag som de ansåg inte hade stöd i bibeln. Exempelvis puritaner och anabaptister. De fick lida förföljelse för detta dock.
  Den lutherska reformationen kanske var den riktning som behöll mest katolska inslag. Och det kan vara en förklaring till att vi ser dessa i den svenska kyrkan i dag. Som du själv har nämnt, dopsyn och olika maktstrukturer. Ett prästerskap som ser sig som ordinerat att utföra vissa religiösa ritualer ex. Synen på nattvarden och transsubstantiationsläran i vissa fall också.

  Så det är egentligen inte förvånande att många som har rötter eller tillhör Svenska kyrkan söker sig tillbaks till RKK. Även om det kan tyckas märkligt ur ett historiskt perspektiv.

 • Azaryahu

  Som vanligt så finns det alltid ”snälla” kristna som vill försöka stoppa diskussionen och debatten när viktiga och känsliga frågor dyker upp på ytan. Det gäller många frågor, men nu är det dock ämnet katolska kyrkan som skall förhindras att få någon närmare belysning. Vad är viktigast, sanning eller enhet? Ur ett historiskt perspektiv från det svenska enväldets tid i början på 1700-talet var det viktigt att ingen ställde sig upp och störde enheten och harmonin. Ledarskapet var från Gud och alla skulle vara tysta och snälla och inte ifrågasätta någonting. Kyrkan och Makten samarbetade. Tyvärr finns detta kvar i många kyrkor idag. Även hos frikyrkorna. Sakfrågor undviks och istället påpekas det hur folk säger saker istället för att lyssna på vad som sägs. Antagligen används denna metod för att det brister i argumentering. Var gärna vänliga, men ta gärna sakfrågorna.

 • Micael Gustavsson

  Hej, jag skulle nog säga att puritanerna tillhörde den reformerta grenen, och att det var den anglikanska kyrkan som i viss mening var mest katolsk.

 • Roger S Enqvist

  Läs gärna Peter Halldorfs bok Jungfrumark från 1993.

 • Roger S Enqvist

  Du skrev ”Skrev som svar på att du tyckte det var ointressant att det överhuvudtaget ägnas bloggutrymme åt hans konvertering.”

  Fel.

  Jag skrev innan dess,
  ”Att Benjamin Ekmans byte av kyrka kan vara ett nyhetsvärde är troligt eftersom han varit redaktör för Keryx, men inte för att han är Ulf Ekmans son.”

 • MyTwoCents – aletheia.se

  ”Men vi tror fortfarande allihopa på samma Gud och samma evangelium” är önsketänkande. Vore det sant kunde vi lägga ner aletheia helt och hållet. Men du är inte ensam om detta inte så litet missförstånd Sara. Jag ber dig innerligt, om du älskar sanningen, att ta dig tid att studera det katolska evangeliet innan du fäller denna typ av kommentarer. Tips på var du kan börja: http://aletheia.se/2011/12/06/hogaktuell-predikoserie-katolicism-kontra-evangelikal-kristendom/

  Mvh

  Daniel

 • WO

  OK, jag läste uppenbarligen in för mkt, sorry. Men tonen jag kände av fick mig att luta däråt att jag skrev som jag skrev…

 • Johan L

  Jag har den där boken av Peter Halldorf. Den inleds med att Peter i positiva ordalag citerar sin kompis Martin Lönnebo, som är frimurare. Bara en sådan sak borde förse oss med skepticism mot den boken.
  För den som inte visste det, så är den gud de har inom frimureriet, Lucifer, vilket avslöjas först i de högre graderna av denna orden.

  Peter Halldorf själv, är alldeles för fri i f h till bibelordet, för att det ska gå att lita på vad han säger.

 • Johan L

  Jag har den där boken av Peter Halldorf. Den inleds med att Peter i positiva ordalag citerar sin kompis Martin Lönnebo, som är frimurare. Bara en sådan sak borde förse oss med skepticism mot den boken.
  För den som inte visste det, så är den gud de har inom frimureriet, Lucifer, vilket avslöjas först i de högre graderna av denna orden.

  Peter Halldorf själv, är alldeles för fri i f h till bibelordet, för att det ska gå att lita på vad han säger.

 • Ted Nilsson

  Jag tror tvärtemot att sökare vill hitta sanningen och inte bli vilseledda.
  Tänk att så många vill försvara präster och pastorer som älskar att bli kallade just det. Dessa som uppträder som herrar i sina sammanhang.
  Min erfarenhet är att sökare längtar efter enkelhet och att få bli fri från synd och skuld.
  Låt oss predika ett enkelt evangelium.

 • lärjungen

  Hej Ulrika!

  Jag håller mig fast vid den gamla grekiska grundtexten med biblar såsom King James bibel, Karl XII bibel eller Reformationsbibeln. I King James bibel står följande 1 Joh. 5:7, som är det rätta:
  ”Ty tre är de som vittnar i himmelen, Fadern, Ordet och den Helige Ande, och dessa tre är Ett”

  Jag vill jätte gärna vittna om min tro och får då försöka göra en kort version av den.

  Jag har en tro som ligger mellan treenigheten och Jesus-Only läran, d.v.s. jag tror att Jesus är vår Gud som vi skall tillbe.
  Min tro utgår efter Guds Ord, samt de tidigaste kyrkofäderna, såsom Justinus Martyren och Irenaeus lära. Jag har läst kyrkohistoria så jag vill begränsa sanningen om gudomen till de två första århundradena.

  Gudomen kan kortfattat förklaras med följande bibelställen:

  Joh. 1:18
  ” Ingen har någonsin SETT Gud, den enfödde Sonen, som är i Faderns sköte, han har kungjort, vad Gud är”

  Fadern är oskapad, ofattbar, osynlig, skapare av allting, och över honom finns ingen annan Gud och efter honom ingen annan gud. Fadern är oåtkomlig för det skapade. (Från Irenaeus)

  Sen tar vi 1 Mos. 18:1-6
  ” Och HERREN uppenbarade sig för honom vid Mamres terebintlund, där han satt vid ingången till sitt tält, då det var som hetast på dagen. När han lyfte upp sina ögon, fick han se tre män stå framför sig. Och då han såg dem, skyndade han emot dem från tältets ingång och bugade sig ned till jorden och sade: ”Herre, har jag funnit nåd för dina ögon, så gå icke förbi din tjänare. Låt mig hämta litet vatten, så att I kunnen två edra fötter; och vilen eder under trädet. Jag vill ock hämta ett stycke bröd, så att I kunnen vederkvicka eder, innan I gån vidare, eftersom I nu haven tagit vägen förbi eder tjänare.” De sade: ”Gör såsom du har sagt.” Och Abraham skyndade in i tältet till Sara och sade: ”Skynda dig och tag tre sea-mått fint mjöl, knåda det och baka kakor.”

  Alla känner till detta bibelställe där Herren vår Gud samtalar helt synligt med Abraham.

  I den svenska översättningen (finns att köpa) av ”Irenaeus bevis för den apostoliska förkunnelsen” står om dessa tre män som kommer på besök till Abraham, följande ” Två av de tre var änglar, men en av dem var Guds Son”

  Guds Son är Gud uppenbarad som vi kan se med våra ögon. Han är Herren Jesus Kristus.
  Den Helige Ande är Jesus Kristus osynlig i form av sin Ande som blev utgjuten på pingstdagen, enl. Joh.14:18 (handlar om Sanningens Ande, den Helige Ande) Jesus säger: ”Jag skall icke lämna eder faderlösa, JAG SKALL KOMMA TILL EDER”

  Snabb sammanfattning: Gamla testamentets Herren Jehova, är nya testamentets Jesus Kristus.
  Fader är Anden som ingen kan se och oskapad, Gud som är överallt samtidigt, medans Gud på en bestämd plats i rummet är Jesus kristus. Fadern bor i Sonen. Fadern har fött sig en egen kropp från evighet (se Ordspråksboken. 8:22-31).
  Fadern, Sonen och den Helige Ande sammanfattas i denna kropp. Hans namn är Herren Jesus Kristus. Därför döper vi enl. Jesu befallning enl. Apg.2:38 och inte i titlarna. Vi sammanfattar också vår kristna tro genom Efesiebrevet 4:5 ” en Herre, en tro, ett dop, en Gud, som är allas Fader.

  Så enkel är egentligen vår kristna tro.

  Ber att du får det uppenbarat i Jesu Kristi namn. Vid frågetecken hör av dig, för jag har bara skummat vid evangeliumet. Detta hör dock till den grundläggande tron på Jesus Kristus som vår Herre och Gud.

  Guds välsignelse
  lärjungen

 • Azaryahu

  Hej! Ja, det är nog så att puritaner tillhör den mer reformerta inriktningen. Och håller även med om att den anglikanska kyrkan är än mer katolsk. Min poäng var dock att den radikala reformationen gick längre i att markera åtskillnad gentemot RKK än den Lutherska reformationen.

 • lärjungen

  Till Azaryahu!

  Nej som jag skrev i mitt föregående inlägg, så har jag inte riktigt samma teologi som Oneness pentecostalism / Jesus Only (enhetsanhängarna), även om jag känner mera för dem, än för treenigheten som är ren avgudadyrkan av tre personer som bildar deras gud.

  Det finns en skillnad mellan Fadern och Sonen. Se mitt föregående inlägg. Fadern är oskapad, Sonen är född från evighet, innan skapelsen började, innan vi ens slår upp 1 Mosebok och läser från första kapitlet. Faderns kropp är Sonen, Ordet, Logos. Han har fött den. Det är hans kropp.

  Ett bra citat som Irenaeus skriver i ”Bevis för den apostoliska förkunnelsen” är följande:
  ” Guds Ord, Guds son, Kristus Jesus, vår Herre är född av Fadern före skapelsen. Eftersom Ordet grundar, dvs. ger kroppslig gestalt och verklig existens, men Anden skapar ordning och formar makternas mångfald, kallas Ordet med full rätt Guds Son och Anden hans visdom”.

  Vi kan där se Gud Fadern som Anden som finns överallt, samt Gud Sonen som Fadern bor i och har en gestalt så vi kan se vår Herre. Allt sammanfattas i Jesus, men Fadern är större än Sonen, eftersom Jesus är Gud på den ”bestämda platsen i rummet”

  Guds välsignelse med dig
  lärjungen

 • Antonia

  lärjungen: Joh. 1:18 ” Ingen har någonsin SETT Gud, den enfödde Sonen, som är i Faderns sköte, han har kungjort, vad Gud är”

  Hur tolkar du nedanstående citat?

  ”Och de fingo SE Israels GUD; och under hans fötter var likasom ett inlagt golv av safirer, likt själva himmelen i klarhet.” ( 2 Mos. 24:10)

  ”Icke som om någon skulle hava sett Fadern, utom den som är från GUD; [ SONEN ] han har SETT Fadern.” Joh.6: 46 (min klammer)

  ”i honom som är den osynlige GUDENS avbild och förstfödd före allt skapat.” (Joh:1 18)

  ”Sedan sade han till Thomas: ”Räck hit ditt finger och se mina händer. Och räck hit din hand och stick den i min sida. Och tvivla inte utan tro!” Thomas svarade honom: ”Min Herre och min GUD!” Jesus sade till honom: ”Därför att du har SETT mig, tror du. Saliga är de som tror, fastän de inte ser.” Joh. 20: 27-29

  Han sade: »Du skall icke mer heta Jakob, utan Israel, ty du har kämpat med Gud och med människor och vunnit seger.» Då frågade Jakob och sade: »Låt mig veta ditt namn.» Han svarade: »Varför frågar du efter mitt namn?» Och han välsignade honom där. Men Jakob gav platsen namnet Peniel, »ty», sade han, »jag har SETT GUD ansikte mot ansikte, och dock har mitt liv blivit räddat» (1 Mos.3: -28-30)

  Säger Gud emot sig själv här? Nej, det tror inte jag! Gud befinner sig nämligen på två olika platser SAMTIDIGT!

  Gud (Fadern) i ett ljus dit ingen kan komma! Och Herren Gud (Sonen) som nedsteg hit till Jorden!

  För att de beskrivna texterna inte handlar om Gud ( Fadern) förstår man av följande citat:

  ”han som allena har odödlighet och bor i ett ljus dit ingen kan komma, han som ingen människa HAR SETT eller KAN SE . Honom vare ära och evigt välde! Amen.” ( 1Tim. 6:16)

  Ytterligare sade han: »Mitt ansikte kan du dock icke få se, ty ingen människa kan se mig och leva.» (2 Mos. 33:20)

  Ändå säger Jakob att han gav platsen namnet Peniel, »ty», sade han, »jag har SETT GUD ansikte mot ansikte, och DOCK HAR MITT LIV BLIVIT RÄDDAT»

  Om jag förstått din uppfattning rätt så menar du väl att att Fadern, Sonen och den Helige Ande aldrig KAN existera samtidigt, bara en efter en.?

  ”Låt oss stiga ner och förbistra deras språk, så att den ene inte förstår vad den andre säger.” Så spred HERREN ut dem därifrån över hela jorden, och de måste upphöra att bygga på staden” (1 Mos.11: 7 -8) ( pluralis)

  ”Och Gud sade: »Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara oss lika; och må de råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himmelen och över boskapsdjuren och över hela jorden och över alla kräldjur som röra sig på jorden.» (1 Mos.1:26) (pluralis)

  ” jag beder att de alla må vara ett, och att, såsom du, Fader, är i mig, och jag i dig, också de må vara i oss, för att världen skall tro att du har sänt mig. Och den härlighet som du har givit mig, den har jag givit åt dem, för att de skola vara ett, såsom vi äro ett ” Joh.17:21:22 (pluralis)

  Tycker att de texter jag hänvisat till visar på att HERREN är EN men likaväl tre personer!

  Mvh,

  Antonia

  Obs.(mina vers)

 • Antonia

  Läst i Katolska Kyrkans Katekes:

  460 Ordet blev kött för att göra oss ”delaktiga av den gudomliga naturen” (2 Pet 1:4): ”Ty detta är skälet till att Ordet blev människa och Guds Son blev Människosonen: för att människan skulle ingå gemenskap med Ordet, på detta sätt ta emot barnaskapet hos Gud och bli Guds barn”.[5] ”Ty Guds Son blev människa för att göra oss till Gud.”[6] ”Guds ende Son ville att vi skulle få del av hans gudom och antog vår natur för att han, som blev människa, skulle göra människorna till gudar.”[7] [1265; 1391; 1988]

  Påminner om Kenyons, Hagins och Copelands JDS lära som länge har förkunnats på LO!

  (Saxat från Bibelfokus:) ” Man tar alltså ifrån Jesus hans gudomlighet och gör honom till en syndig människa utan gudomlighet. Sedan säger man att han föddes på nytt. Detta blir då grunden till ‘självförgudnings’ läran inom trosförkunnelsen. För på samma sätt som Jesus i den tänkta pånyttfödelsen återvinner sin gudomlighet, kan vi genom pånyttfödelse bli gudomliga precis som Jesus, menar man. Detta är huvudinnebörden i JDS och hela fundamentet och förutsättningen för Trosrörelsens olika läror om framgång, rikedom, fullkomlig hälsa, läran om munnens bekännelse, den kristnes fulla auktoritet och skaparkraft, o.s.v. Därför kan Trosrörelsens anhängare inte avsäga sig JDS, ( Jesus Died Spiritualy) för då faller hela husbygget. (låt oss inte heller glömma att hela Trosrörelsen världen över fortfarande står för JDS)”

  /Antonia

 • Ulrika

  Näää……Evangeliumen ser olika ut men tron på samme Gud kan den som besöker KK eller som går till Pingst, eller vad som, ha. Tror faktiskt att den Gud som jag hade som barn (då ingen aning om läror) är den samme som jag fått lära känna mer under senare år. Vill tro att den personliga barnatron på den Ende gemensamme Guden finns även hos barn i katolska familjer. Tror även att den som följer KK,s regler av kanske invanda uppväxtrutiner kan ha en personlig relation med Jesus men har inte riktigt vågat släppa de felaktiga rutinerna ännu. Ni resonerar för kategoriskt?

  Om vi släpper ner allt vad läror, församlingstillhörighet och annat världsligt som en del av våra personliga signalement, vad blir då kvar av oss var och en? Törs vi göra det? För säg 1 år. Jag kan försäkra att pingstvännen (kategoriskt) skulle känna sig lika trolös som KK, aren. Tror att vi behöver be mer om varandras pånyttfödelse, och där är tillhörigheter totalt ointressant.

 • Ulrika

  Tidigare rabblade jag också upp en massa ”bevis” tills jag började ana mitt eget kålsuperi.

 • Ulrika

  Tack ”lärjungen” för att du berättar mer om vad du tror. Det här är nytt för mig och efter 2 genomläsningar av din text, måste läsa igen, så får jag tyvärr samma vibbar som när jag lyssnar till tex ett Jehovas vittne. Det är förvrängt, svårt att ta in och tillrättalagd på något sätt.

  Du skriver: ” Fadern är oåtkomlig för det skapade. (Från Irenaeus)”

  Den bön vi lärt oss går direkt till Fadern: ”Fader vår…”

  Kanske ska du svara i 500-salen så ska jag försöka hänga på där, när jag läst senaste svaret ett par gånger till.

 • Antonia

  Ulrika,

  Delger endast verifierade fakta, detta är väl inte detsamma som att rabbla en massa ‘bevis’?

  Din enda reaktion var ett (förtäckt) personangrepp,ang. min trovärdighet alltså, och inte att RKK går ut och öppet påstår att vi är GUD! (Antikrists Ande alltså)

  Ang. (kål) superiet, får du gärna föra din egen talan men projicera inte över den på mig, är du snäll?

  /Antonia

 • Ulrika

  ”Fint” talat.

  Jag är en Eva och du?

 • Antonia

  Ulrika du fick sista ordet, OK? : -)

  Mvh,

  Antonia

 • Ulrika

  Ingen aning om hur jag ska tolka det.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Systrar, systrar, nu vill JAG ha ”sista ordet”:

  Låt oss inte förvandla kommentarsfunktionen till en chatt 😉

  Herrens välsignelse över er båda!

 • David Smeds

  Jag varnar för Ulf Ekmans retorik och dolda agenda där han stegvis och finurligt propagerar för katolsk tro. Efter reformationen blev utvecklingen att vi fick både demokrati och åsiktsfrihet. Utan reformation hade vi aldrig fått demokrati i Europa.
  Den som öppet informerar sig om katolsk lära och väljer denna har min fulla respekt. Men jag kan inte förstå hur någon som sätter sig in i kyrkohistoria och NTs historik skulle kunna finna tillräckliga argument för att konvertera. Och jag tror att de flesta konvertiter flyr bort från flummet i sv.kyrkan och i en del frikyrkor. Rkk upplevs ha en fast lära.
  Det är i så fall ett negativt val. Bort från ett välbekant elände till något som har nyhetens behag?
  Det är inget kompromissande att inte ta med de variabler som inte behöver utvecklas i denna specifika ekvation.
  Jag har några ord osagda vad gäller pingst, men hur ska de lyssna om jag tar ditt råd och inleder med att deklarera att de alla rakt av redan avfallit till skökan!!!!!!

 • Antonia

  Det får du så gärna Daniel!

  Är inte så mycket för att chatta överhuvudtaget! : -)

  Och förlåt att jag från gick mina principer, denna gången, skall inte upprepas!

  Shalom,

  Antonia

 • PåKlippan

  Det betydde döden för medeltidens protestanter typ anabaprister, katarer, waldensare m fl att de envisades med att själva läsa bibeln och fortsatte att betona och tycka om andra saker än katolska kyrkan.
  Inkvistionen innebar död och deportering för miljoner protestanter, morer och judar.
  Vi protestanter betonar nattvarden på ett sätt som gör att en katolik är förbjuden att delta i vår nattvard.
  Kan du få tag i Sten Nilssons kompendier så får du mer detaljer.

 • Micael Gustavsson

  Katarerna var inte medeltida protestanter utan medeltida new age, de trodde bl.a. på reinkarnation och diverse österländska läror (och utgick inte från Bibeln). Anababtister var radikala protestanter men inte medeltida utan tidigmoderna. Waldensarna kan däremot (liksom lollarderna och hussiterna som du inte nämner) med rätta betraktas som pre-eller protoprotestanter.

 • lärjungen

  Vi går till 500-salen så svarar jag där. Har gäster just nu så det får bli på lördag. (Jehovas Vittnen är så långt ifrån min tro som man kan komma)
  Frid
  lärjungen

 • lärjungen

  Vi går till 500-salen. Svarar på lördag, för vi har gäster hemma idag.
  Frid
  lärjungen

 • Benny Sundström

  Det är ju uppenbart att ingen pastor äger Guds församling,utan är en Guds tjänare till församlingsmedlemarna.En pastorsfunktion är en nödvändighet i alla kyrkor,det går inte att få en församling att överleva och utvecklas utan en ledare.
  Däremot är det viktigt att allt är transparant så att församlingen inte förs bakom ljuset på något sätt,då finns välsignelsen alltid närvarande.
  Vi kan alla ”komma runt människor”,så saker i våra liv inte blir upptäckta,men det går inte ”komma runt Gud”,där faller alla urschäkter,och allt blir uppenbart,privat eller offentligt.

 • elina

  ”ser vi kanske början på ett större tåg som många, många kommer hoppa på Tåget till Rom och Katolska kyrkan där ”

  Ja nog är det ett tåg som många ,många hoppat på alltid!
  Vart man ej vänder blicken så upptäcker man tåget med dess följeslagare.
  I en mitt-på-dagen-träff i Centrumkyrkan Sundbyberg, Stanley Sjöbergs gamla kyrka,sade mötesledaren att ”våra pastorer befinner sig på ett kloster i Italien” och”vi skall bedja för dem.”
  Man tar sig för pannan!
  Men det var väl inget annat att vänta.

 • Ph

  Du skriver kategoriskt negativt om den Nicenska trosbekännelsen. Tar du därmed också avstånd från alla de samfund och rörelser som har denna som sin grund? Det är ju de flesta kristna kyrkorna!!! Även Dagen. Lausannedeklarationen är ju en slags modern (utvidgad ) variant.

  Vad finns kvar av rättrogna sammanhang med din logik?? Några få…

  Är det verkligen ett alternativ?

 • elina

  ”Blev inte den ekmanska vurmen för katolicism avslöjad redan 2008?”

  Nejdå, den blev avslöjad redan 2005 då paret Ekman på en Israelresa sålde Maria-statyer och berättade för församlingen att de skulle flytta tillbaka till Sverige. Birgitta Ekman stod entusiastiskt vid en brunn i Ein Kerem och talade om Maria Jesu moder.Efter hemkomsten till LO kunde mariastatyer ses i bokshopen och Robert Ekh stå och hålla dessa mariastatyer i var sin hand, mitt under predikan.!! Något var mycket galet redan då.

 • lärjungen

  Till Ph!
  Jag vet inte hur många rättrogna det finns. Jag känner inte människornas hjärtan, men jag tror att vi kommit in i avfallets tid.
  Man kan ju fundera på varför inte judarna tog emot sin egen herde, fastän han vandrade, åt och sov, sida vid sida bredvid dem. Han kom till de sina, men de tog icke emot honom. Kan detta upprepas igen med hedingaförsamlingen?
  Jag tror (min tro) att organisationerna (doktrinerna, människogjorda läroväsendet) har korsfäst Kristus på nytt. Det är väl inte så många som tror på detta, men hedningarnas tider ska ju ta slut, när den sista blivi frälst.
  Frid/lärjungen

 • Stefan Sandell

  Intressant om Österbotten. Växte upp där mycket mer än dig 🙂 Jag skröt över min antiauktoritetstro från tidig ålder. Hoppade av gymnasiet och gick i en vad jag kallade antiskola. Min favorit guru kallade jag ”antiguru”.. Proklamerade högt och ljudligt att jag är min egen guru in i vuxenåldern. Tills totalkonfronterades med den levande Guden. Som sökare så var de kristna de enda ointressanta för mig. Men inte pga av, utan trots min tjocka skalle kunde Gud nå mig, men inte utan att allt jag hade byggt upp raserades.

  Jag är allts föga imponerad av ”antiaktoritetstro”. Gud har aldrig låtit sig placeras i en box, och jag känner till att Ulf Ekman okritiskt hade svalt mer eller mindre hela paketet som han ärvt från frikyrkorörelsen. Det som är unikt för en etablerad ledare är det sätt han nyfiket vågat närma sig ( i detta fallet) katolisismen och uppskatta nya upptäckter. Det kan jag imponeras utav. Den kärlek och enhet som alltmer växer fram i Kristi Kropp är det bästa som kan hända. Och nödvändigt. De vanliga ”eviga” gamla stridigheterna, beskjutningen av varann är det sämsta som hänt genom historien. Och för djävulen (om man tror på honom i församlingen här) det bästa, och fiendens säkraste vapen.

 • Birgitta

  Ja! Det är en stor tragedi att människor återvänder till medeltidens gärningsläror. Jag har fullt upp med att följa den Helige Ande. Apostel Paulus sysslade bara med att förkunna om korset. Han band skökans ande, så det inte gick att sälja amuletter och ikoner ens i Efesus. Honom kan vi kalla Förebild!! på hur en troende kan leva. Behöver du hjälp att elda upp skräp, så ställer jag upp föresten. Okulta böcker, amuletter och Ikoner brinner bra. Den Helige Ande blir så glad, när vi blir befriade från sådant, som är invigt för tillbedjan. Skökan har sitt slut. Apostel Johannes såg skökans ände. Läs Joh Uppenbarelse om de 7 kullarna också. Önskar ingen frälst människa den vägen. Låt ingen ta din krona. Himmelen nästa.Vakna upp du som sover…Du blodsköpta själ. Tack för Jesu Blod. Birgitta

 • Navnet

  ungen = ingen

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?