Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Ulf Ekmans son Benjamin, konverterar till Romersk Katolicism

Benjamin_Ekman

[Nyheter, TEOLOGI & TRADITION]  Benjamin Ekman har nu tagit steget fullt ut och konverterat till den romerska katolska kyrkan. Nyheten tillkännagavs av hans bror och tillika vd för Livets Ord, Jonathan Ekman, på det sociala nätverket Instagram i går kväll. Gratulationer och lyckönskningar kom in kontinuerligt till konvertiten. Förutom Benjamins egen familj, sågs flera av Livets Ords pastorer bland dessa namn.

Aletheia.se har flera gånger frågat Livets Ords presstalesman, Magnus Dahlberg, för ett svar på frågan huruvida Ulf och Birgitta Ekman själva påbörjat (eller redan avslutat) katolsk trosundervisning i syfte att upptas i den romersk katolska kyrkan. (Ulf och Birgitta Ekman har även tillfrågats direkt via epost)

Trots flera påstötningar både via e-post och telefon, har svaret på denna enkla fråga ännu inte besvarats.

BenEkmanBirgitta

Benjamin Ekman var under många år redaktör för Livets Ords teologiska tidskrift Keryx. Det är bland annat i denna tidskrift vi kan följa den andliga resa som även Ulf Ekman gjort. Nuvarande redaktör för tidskriften är Henrik Engholm, som tidigare i år berättar att han påbörjat sin konvertering till Katolska Kyrkan.

Med bakgrunden från exempelvis Ulf Ekmans predikan på Bjärka Säby i april 2012, kring att lämna det vi tidigare trott på, Ekmans katolska bekännelse i senaste KERYX, människor runt Ekman som en efter en konverterar, m.m., är det hög tid att Livets Ords grundare visar lite hederlighet och svarar på frågan Aletheia under mycket hån och spott har framfört indirekt i många år nu, och mer direkt sedan 2013-09-19.

Det har nu gått så långt i Livets Ords teologiska utveckling, att Ulf och Birgittas svar i frågan om personligt medlemskap i Katolska Kyrkan är av mindre vikt. Pastor Ekman kan inte längre anses representera  en evangelikal (protestantisk) kristendom.

Nyheten kring Benjamins konvertering spreds inledningsvis med ett kryptiskt meddelande från Jonatan Ekman om att Benjamin nu ”landat på andra sidan floden”.

Efter en fråga från en läsare, bekräftar hans mor att det handlar om floden Tibern i Rom.

B Ekman

Robert Ekh skriver sedan ”Crossing the Tiber” i sin kommentar på Instagram.

Så skriver en anonym katolik (Signaturen ”Inhoppare”) som själv gjort ”resan” från evangelikal till romersk katolsk tro om uttrycket;

Frasen ”korsa Tibern” härstammar från det faktum att Roms 7 kullar ligger på andra sidan Tibern från Vatikanen sett. Ursprungligen användes frasen för att beskriva att någon lämnat hedendom och blivit katolik. Numera används frasen allmänt för att beskriva att någon har konverterat till den katolska kyrkan, oavsett vilken bakgrund man har. Det är ett lite skämtsamt uttryck. Man kan också säga att Benjamin Ekman är med i ”the Tiber swim team – class of 2013”

Det för onekligen tankarna till Julius Caesars berömda ord när han korsade floden Rubikon med sin armé för att inta Rom;  Ale iacta est – tärningen är kastad. Det fanns ingen återvändo när han hade kommit så här långt.

Historiens utgång känner vi ju till. Men skillnaden mellan Caesar och de tongivande (tidigare) medlemmar av Livets Ord som nu korsar floden (konverterar) är att Caesar segrade medan de andra regelrätt kapitulerar.

 

För Aletheia Blogg & Tankesmedja

Andreas Glandberger / Daniel F orslund

Tillägg 2013-11-07:  En katoliks perspektiv på teologin i Keryx/Livets Ord 

Joel_Halldorf

Relaterat:

Aletheias samtal med mångårig medlem i Livets Ord kring församlingens ändrade teologi (Högaktuell! Inspelad så sent som i mitten av oktober 2013)

Över floden Tibern

Ulf Ekman: Lämna det som ni trott på!

Ulf Ekman 2012-04: ”Ett synligt Petrusämbete räddar mänskligheten!”

Ulf Ekman kom ur garderoben under samtal i Rom (Detta klipp har visats snart 14 000 gånger)

Ulf Ekman ytterst tveksam till principen ”Skriften allena”

En katoliks syn på Ulf Ekman

Livets Ords konfirmander får häfte av frimurare!

Ulf Ekmans enhetssträvanden splittrar i Jönköping

Ulf Ekman: Påven ligger bakom pingstväckelsen

Ulf Ekman: Maria – Evigt förblivande jungfru

Fakta Östanbäck Kloster & Livets Ord

Ulf Ekman, mannen som ändrade sin kurs

http://katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/archive/2011/10/17/ekumenik-engagerar-och-provocerar.aspx

Intervjuer med pastor Sten-Gunnar Hedin och Bengt Malmgren

F.d. lärare på Livets Ord, Christopher Alam, om Ekmans romantiska syn på katolicismen (Detta klipp har visats snart 5000 gånger)

Ulf Ekmans svärfar kritisk till Livets Ords nya linje!

Högaktuell predikoserie: Katolicism kontra evangelikal kristendom

 

=>

Ämne: Aletheia Tankesmedja, INRIKES, Livets Ord/Trosrörelsen, Nya Ekumeniken, NYHETER, TRADITION & TEOLOGI

Nyckelord: , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?