Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Våldtagen kvinna berättar varför abort var otänkbart

[OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi, Samhälle] Våldtäkter används flitigt av abortförespråkare som ett av många skäl varför aborter måste tillåtas. Mänskligt sett är just avslutandet av en graviditet direkt orsakad av en våldtäkt, det mest förståeliga skälet att tillåta aborter jämte fara för moderns liv.

Abortfrågan är ett av samhällets mest kontroversiella samtalsämnen, trots att slaget förefaller vara förlorat sedan länge för abortmotståndarna, i en stor del av västvärlden. Detta infekterade samtalsämne, numera även i kristna sammanhang där politisk korrekthet råder, blir ofta väldigt teoretiskt och hypotetiskt utan förankring i verkligheten.

Anna Richey tar dock bladet från munnen och berättar sin gripande historia om varför hon inte avbröt graviditeten som orsakats av styvpappans övergrepp vid 12 års ålder (!). Argumenten är personliga, känslomässiga och logiska. Varning: Se till att du har 49 minuter till godo. Börjar du lyssna, är det svårt att sluta.

Varsågod:

Stort tack till Rolf Lampa på rilspace.org, som står för det mödosamma arbetet med svensk text.

=>

Ämne: OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle

 • Birgit Severin

  Oändligt starkt berörande!
  ”…för den som älskar Gud samverkar allt till det bästa, för dem som är kallade efter Hans uppsåt” Rom. 8:28

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Hennes livssituation får onekligen egna problem att verka små…

 • SefastTronde

  Jag förstår att det här är en sådan typ av berättelse som jag själv inte orkar ta del av. Det skulle säkerligen krossa mitt hjärta, och jag skulle då bli sängliggandes i flera dagar under tårar. Därför avstår jag.

 • Erik J

  Sefast, jag tror inte berättelsen skulle krossa ditt hjärta. Det är i många avseenden en positiv berättelse om en fantastisk kvinna. Den ställer frågan om de ofödda barnens rätt till liv på sin spets.

 • zebastianviden

  Verkligen gripande.

 • Birgit Hedström

  Håller med dig Daniel! Jag tycker personligen det är mycket svårt att ta del av övergrepp som sker emot barn och emot människor överhuvudtaget. Ställer mig alltid frågan när det gäller sådana övergrepp: HUR!!?? kan någon människa göra något så ont mot en liten försvarslös människa!!! Tack och lov hade ju just denna flicka i alla fall stöd och hjälp av sin mamma, medan de kristna som de sökte hjälp och stöd från inom olika kyrkor/församlingar vände dem ryggen och bad dem gå! Behandlade dem som orena människor som de minsann inte ville befatta sig med…Vad säger detta om dessa församlingar…Och hennes beskrivning av hur detta svek från dessa församlingar, hur ont detta gjorde!!! Hur skulle Jesus ha agerat? Svaret är givet. Han skulle ha sträckt fram Sin hjälpande, tröstande hand och omfamnat detta sargade lilla lamm!
  Allt gott Daniel! Birgit

 • Det hon inte nämnde, var att det fanns någon som kände till övergreppen som pågick, men inte gjorde något. Någon som visste allt, som såg allt, men som varken ingrep själv eller såg till att någon annan fick veta. Tragiskt.

 • Birgit Hedström

  Hej SwedishKiwi! Berättade hon att det fanns någon som visste och kände till detta hemska? Jag lyssnade på videon, men det uppfattade inte det. Om det stämmer att någon visste och kände till om detta utan att ingripa så är det ju något oerhört stort svek! Men som satt, detta uppfattniade jag inte… Skulle ha reagerat kraftigt om jag hört något dylikt!!!

  Mvh/ Birgit

 • Jag håller helt med vad Du skriver: Den som känner till att något sådant här sker, utan att ingripa eller åtminstone se till att någon annan ingriper, blir en medbrottsling.

  Att sexuellt våldföra sig på någon, särskilt barn, är bland det värsta någon kan göra. Det fyller inget annat syfte än att tillfredsställa sina egna sjuka behov, på bekostnad av någon annan. Det förstör tillit och kärlek. Det förstör oftast hela livet. Det finns inga ursäkter för att göra något sådant – eller låta bli att försöka förhindra det.

  Dock… nu när jag har skrivit allt detta och Du sitter och nickar instämmande, så tror jag dessvärre att vi kommer att gå skilda vägar. Du kommer att finna ursäkter och förklaringar som försvarar betraktarens agerande. Du kommer att försöka övertyga mig om att det finns ett högre och godare syfte med varför någon såg och visste, men inte ingrep. För att betraktaren »inte kunde« eller »inte fick« ingripa.

  Det tycker jag också är tragiskt. Men jag blir gärna positivt överraskad.

  Betraktaren var nämligen Gud.

 • Birgit Hedström

  Käre SwedishKiwi! Tack för att du svarade tillbaka! Jag förstår dig verkligen i det du skriver!! Jag har absolut inget att komma med här som någon form av förklaring till varför sådana saker sker, varför? Varför får så många oskyldiga människor lida? I don’t know!

  Tack att du skriver här på Aletheia och delar dina tankar! Har även tidigare läst sådant du skriver och uppskattar det mycket!

  Önskar dig allt gott! Birgit

 • MyTwoCents – aletheia.se

  En dyrbar broder påpekade nyligen via mail ang denna post:

  ”Men att artikeln om påvarna
  har 105 kommentarer i nuläget och den våldtagna kvinnan har 6 kommentarer
  avslöjar att människor är mer intresserade (nitiska) av lärofrågor än om
  människors bästa.”

  Något att tänka på….

 • Birgit Hedström

  Jaa, det må jag då säga var anmärkningsvärt Daniel!

  Allt gott! Birgit

 • SassaE

  Otroligt starkt!!! Väldigt gripande livsberättelse! Vilket mod hon visade när hon var så ung… Och nu med att berätta om det. Allt svek från, skola, samhälle och kyrka… Det är verkligen fruktansvärt!
  Vet ni kära syskon i Kristus; tänk om vi kunde öppna våra hjärtan och visa barmhärtighet när vi möter människor. Inte tycka och tänka så mycket, bara visa kärlek och barmhärtighet…
  Har lite gammal statistik information; då var det 1/10 skolelever som var utsatta för incest, 1/4 kvinnor utsatta för misshandel…. När vi ser en ”A- lagare” skräna på en parkbänk – det var någons baby! Varje människa har en historia…. Kanske är det ditt leende, dina ord eller din handling som får en människa att orka några dagar till. Var närvarande i mötet med medmänniskorna, våga hälsa på någon du inte känner, våga gripa in och våga närhet!
  Ordet närvarande betyder nära – varande dvs man är nära och man är kvar.

  Guds välsignelse!

 • Tack för de orden!

  Noterar dock att Du inte vill/vågar säga att även Gud fallerar när Han bara ser på utan att göra något.

 • Birgit Hedström

  Hej igen SwedishKiwi! Det är inte så att jag inte vill/vågar säga att Gud fallerar, även fast jag inte tror att det är så att Han fallerar. Det skulle jag kunna säga om jag trodde att Han gjorde det. Tror att sådan ondska som våldtäkter, övergrepp, misshandel, krig och förnedring av människor, är en följd av syndafallet när människan valde att gå sin egen väg och istället lyssna till djävulen (som betecknas som ormen i 1 Mos 3) i stället för att följa Guds väg, som är en väg fylld av kärlek och barmhärtighet. Djävulen som stjäl, slaktar och dödar enligt Jesus i Joh 10:10. Människan har fått en ett samvete, och de som utsätter andra för sådana saker som jag nämner här ovan kommer en dag (på domens dag) att få hårda domar. Gud skapade människan med en fri vilja att välja att göra gott emot andra och att följa Gud eller att gå sin egen väg och vända Gud ryggen. Han ville inte ha robotar som var förprogrammerade att bara älska och följa Honom. En dag (det kristna kallar den yttersta domen), så kommer även djävulens destruktiva påverkan att få en ände, han kommer att för all framtid kastas i den brinnande sjön (helvetet). Tror att Gud ständigt söker kontakt med oss människor genom samvetet hos alla människor, samt genom hans Helige Ande, genom hjärtats ingivelse hos frälsta, för att få oss att agera emot orättvisor, övergrepp och våld.
  En stark orsaken till att jag inte tror att Gud fallerar, är den personliga upplevelsen som jag har med Honom i mitt vardagsliv. Har mött Honom som den Jesus vi kan läsa om i Bibeln, som tog de svagas och föraktades parti, och även ofta var mycket skarp emot det hårda religiösa etablissemanget med fariséer och skriftlärda i spetsen. Han gick till rätta med dem för deras brist på barmhärtighet och för att deras hårda hjärtan.
  Men som sagt, dessa varför? Varför får sådana onda saker ske om det finns en Gud, och om det finns en god Gud dessutom…Har dock inga riktigt tillfredställande svar på dessa varför.
  Har i alla fall försökt förklara lite här hur jag tror.
  Önskar dig allt gott! Fortsätt skriva… 🙂
  Birgit

 • Jag har förstås hört det här förut: Människan har en fri vilja. De som syndar (och inte omvänder) ska få sina straff. Gud är god och rättvis.

  Ändå: Han ser när dessa övergrepp sker. Han vet om dem. Han har kraften och möjligheten att göra något åt dem, om inte direkt så åtminstone indirekt.

  Det är ju förstås trevligt att de som begår övergreppen ska straffas. Fast ännu bättre är om de aldrig sker. Och den som underlåter att göra något åt övergreppen är en medbrottsling – även Gud.

 • rebecca

  hur kan du veta att det vore bättre att det aldrig skedde?
  Jag har själv varit med om vanvård, övergrepp, misshandel, svek från kristna både som barn och vuxen m fl (you name it)
  men skulle inte vilja vara utan något av det jag har upplevt av främst två skäl: för det första att få vara med om Guds underbara helande och upprättande…som varit långdragen och svår…men värt allt! Han är fantastisk! Att få leva i den trygghet och frid som uppstått efter Hans verk i mig är underbart. Och än underbarare i konstrasten…
  för det andra: Han använder allt, dvs jag kan använda allt i min djupa förståelse för andra som jag fått genom det. Jag förstår och är inte rädd att följa andra ner i sina djup o smärta…och kan hjälpa och det är en stor och underbar välsignelse att få uppleva….

 • Det här var värre än jag trodde.

  Först visste jag att någon skulle reagera starkt på mitt påstående om att någon bevittnat övergreppen, men inte ingripit. Sedan att denne person (eller andra) skulle släta över det hela med det faktum att det varit Gud som sett och inte ingripit (för Honom gäller tydligen andra spelregler). Men att någon skulle komma och säga att det var positivt att övergreppen inträffade… Wow.

  Det här påminner mig om historien om en man som stod och hade ena handen med utspärrade fingrar på en vägg, samtidigt som han blundade och slog hårt med en hammare på väggen. Någon kom förbi och undrade varför han gjorde så. Svaret: »Det är så skönt när jag missar!«

  Jag förstår poängen med att man, för att fullt uppskatta ljuset, behöver känna till mörkret. Att om man aldrig blir hungrig, vet man inte hur skönt det är att bli mätt. (Även om jag då har svårt att förstå hur man riktigt ska kunna uppskatta Himlen efter tusentals miljarder år.)

  Men det här handlar inte om en mörk natt eller lite hunger. Det här handlar om becksvarta månader och år, en ilsken hunger som river sönder magen. Självklart är det då skönt att få uppleva Guds ljus och mättnad, men allvarligt talat: För den som hungrar är det en festmåltid att få äta upp ett Mariekex.

  Så nej, jag köper inte resonemanget att sexuella övergrepp någonsin skulle kunna vara motiverade med någonting, varken här på jorden eller i övrigt. Där kommer vi aldrig att komma överens. Och jag är ledsen över att det finns människor som alls kan försvara dem.

 • Birgit Hedström

  SwedishKiwi! Jag håller verkligen med dig i det att sexuella övergrepp aldrig någonsin är motiverade!! Att sedan en del kan hjälpa andra med liknande erfarenheter menar jag är en annan sak. Men någon mening bakom våldtäkter, övergrepp, pedofili? Nej!! Absolut ingen mening ligger bakom sådana missdåd!!

  Allt gott! Birgit

 • Birgit Hedström

  Kära Rebecca! Med anledning av mitt svar nedan till SwedishKiwi, så vill jag bara förtydliga för din räkning (så du inte tror något annat utifrån det jag svarat honom)att det du har fått uppleva av Guds helande och upprättelse, tycker jag är helt underbart! Och även att du får hjälpa andra.

  Gud välsigne dig! Birgit

 • rebecca

  jag försår att du är mkt arg på Gud och att du lider eller känner människor som lider enligt vad du beskriver ovan. Men att läsa in att jag skulle översläta eller ursäkta är ngt du läser in i det jag skriver. jag delar min erfarenhet- nämligen att Gud kan lösa och befria från allt det människor släpper loss av ondska mot varandra, oskyldiga…och ge dubbelt igen av glädje! och då kan det vara, som det är för mig, värt alltihop-för jag vill inte vara nån annanstans eller någon annan än den/där jag är. Det är mycket mer förnuftigt att gå en väg som finns att bli löst från ovanstående smärta o helvete än att vara arg på vägen och hellre bli kvar i det? Eller?

 • Rebecca, jag har ingen gudstro. Det finns därför ingen gud att vara arg på. För mig är diskussionen rent akademisk.

  Det Du skrev var: »hur kan du veta att det vore bättre att det aldrig skedde?«

  Hur kan jag tolka detta, tillsammans med det Du också skriver i inläget, på annat vis än att Du anser att det faktiskt fanns något positivt i övergreppen mot Anna Richey?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?