Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

30 dagar med facebooks kommentarsfunktion

facebook

[Aletheia Blogg & Tankesmedja, Nyheter] I samband med att vi inleder en av våra mest krävande artikelserier sedan starten 2007 senare i veckan, kommer vi att gå över till att endast tillåta kommentarer via facebook-inloggning.  Samtal med andra populära blogg-ansvariga indikerar att kvalitén på kommentarer ökar markant när möjligheten att kommentera anonymt försvinner. Även diverse nättidningar vittnar om samma sak.

Vi är medvetna om att vi tappar några kommentatorer och att en och annan är medlemmar i ”vägra-facebook-klubben”. Hur hårt detta slår mot den ständigt pågående debatt som hittills genererat närmare 125 000 kommentarer kommer utvärderas efter cirka 30 dagar. Även huruvida antalet besökare ökar eller minskar.

/Teamet bakom Aletheia Blogg & Tankesmedja

 

UPPDATERAT 20140215:

Alternativt kommentarslogin för dig som inte använder facebook

 

Gå till hotmail [KLICKA HÄR]

 

Skapa ett nytt kommentarslogin genom att regga en ny epostadress via hotmail.com

 

————————————————————————————————————————————-

OBS:  Har du redan en hotmailadress kan du använda den för att kommentera hädanefter. Även om du har en hotmail adress kan du skapa ett nytt konto ovan enbart för att använda för att kommentera med, kanske utan komplett efternamn eller liknande.  Befintligt eller ny epostadress KOMMER INTE ATT VISAS PÅ ALETHEIA!

————————————————————————————————————————————-

 

Det du skriver i de två namn fälten är den ”signatur” som kommer visas på Aletheia.se

 

Anteckna valda lösenordet då du kommer använda det första gången du ska kommentera på aletheia med nya kommentarsfunktionen.

 

Vill du inte ”avslöja” några personliga uppgifter via nya facebookplugin väljer du bara 19050101 som födelseår och ”Ej specificerat” under kön.

 

Sedan måste du antingen ange ett telefonnr eller ordinarie epostadress för att skapa ett login/ny epostadress.

 

DENNA INFO VISAS INTE PUBLIKT NÅGONSTANS!

 

 

Mvh

 

Aletheia Blogg & Tankesmedja

=>

Ämne: Aletheia Tankesmedja

 • Tvärvigg

  Har ju inte kommenterat på åratal, men tycker det är en färsämring – tillhör gruppen som vägrar face-book, då jag inte gillar att registrera mig på något om det inte är nödvändigt. Hoppas det går att läsa kommentarerna utan face-book?

 • Birgit Hedström

  Nej kära ni! Det var inte roligt…vet att jag gärna velat delta i dessa diskussioner!!!!

  Birgit

 • PC

  Ja då får jag tacka för mig och för en trevlig tid med er här på bloggen. Det har varit intressant att diskutera och lära av er. Vi ses kanske igen om trettio dagar.

 • Ted Nilsson

  Ok.
  Förstår orsaken till detta eftersom det finns flera som inte vågar stå för vem man är.
  Blir nog inte facebook för mig, inte av ideologiska skäl men tror ändå inte att det blir.
  Lycka till

 • Filip Larsson

  Kanske en dum fråga då, men Twitter?

 • Stefan

  Bra val tycker jag.
  God bless.

 • Jonas Rosendahl

  Hej Aletheia admin – Jag har två huvudtankar kring det här som jag gärna delar:

  1. Jag har valt att logga in på disquss via mitt google konto vilket fungerar bra. Det är lätt att se vilka som kommenterar mina kommentarer och det är tydligt vem jag är.
  Facebook har jag mest för närmaste familj men även för vänner och andra kontakter, jag har valt att inte blanda in facebook kontot i alltför stor bredd av hur jag lever och vilka åsikter jag har. Att facebook är en åsiktssamlare av kaliber är ju ingen hemlighet, så varför låsa sig fast kring just facebook?
  Ett konto där man inte är anonym om det är målet borde räcka?

  2. Ibland kan anonymitet vara bra och aletheia bör deklarare vad man menar med att höja kvaliten på kommentarerna. Ska aletheia börja ”professionaliseras” ?
  Ska det bli ett forum för finsmakarna och teologisk elit? Jag såg hur teologiska eliten intog Stefan Swärds blogg och takhöjden minskade rejält, det var fult att uttrycka sig för allmänt. Nu skulle argumenten framläggas med akademisk giltlighet.

  Var är folkets forum, där man kan fritt uttrycka sig, såsom den man är?
  Om man vill höja ribban på något sätt i ett forum är det enkelt att börja moderera hårdare och med tydlighet. Men jag har full respekt om man drar vidare i utvecklingen av aletheia, jag har dock uppskattat att det är något av kristenhetens flashback, både vad gäller research kapacitet och friheten att i ett demokratisk samhälle uttrycka vad man vill under balanserade former om så än under anonym flagg om man vill.

 • Hans P Lindblad

  Jag håller med Rosendahl, jag har svårt att tro att det ska leda till någon förbättring.

  Och nu när jag äntligen lyckats kommentera med Disquss! 🙂

 • Margareth Schumann

  Varför inte bara ta bort anonymiteten? Men då må man kanske ha någon form av konto? Jag har också på senaste tiden tyckt att det var tråkigt att inte veta vilka personer som döljer sig bakom olika namn.

 • Micael Gustavsson

  Även jag vägrar Facebook. Kommer man att kunna läsa ändå?

 • Antonia

  Ursäkta mig Daniel men nu sätter du verkligen myror i skallen på mig!

  Du/ni skriver att orsaken är den att samtal med andra populära blogg-ansvariga indikerar att kvalitén på kommentarer ökar markant när möjligheten att kommentera anonymt försvinner!

  Alla andra bloggar tillämpar moderation för att undvika oseriösa kommentatorer.Varför gör inte ni det?

  Och vem skall avgöra sen vilken kvalité som är godkänd, menar du/ni? Eliten?

  Tidningar drivs bl.a. av kommersiella hänsynstaganden, för att överleva. Därför är antalet besökare en viktig förutsättning, för att det hela skall gå runt.

  Men bör det verkligen vara så att också kristna bloggar skall drivas av vinst/lönsamhets intressen?

  Och varför väljer du/ni just uteslutande Facebook när det är ett välkänt faktum att man riskerar att åsiktsregistreras för all framtid där?

  Hoppas på svar,

  Mvh,

  Antonia

 • Fd LO-medlem

  Jag kommer inte heller att kommentera via facebook eftersom anonymiteten är central för mitt deltagande. Ompröva ert beslut.

 • Birgit Hedström

  Jag vill också be er (precis som fd LO medlem skriver att ompröva ert beslut. Eftersom vi vet att människor farit så illa i tidigare sammanhang, bl. a inom trosrörelsen så tycker jag verkligen det vore mycket trist om inte dessas röster ska få komma fram, därför att de inte kan/vågar utsätta sig själva och sina närmasteför ytterligare otrevligheter och påhopp. Tycker att Jonas Rosendahl och Antonia

 • Fredrik

  Problemet med fientliga kommentarer minskar men inte helt. Det är enkelt att skapa ett Facebook-konto med en påhittad person.

 • Läsare

  Håller ned det flesta här, men man får väl nöja sig med att läsa inläggen. Tråkigt var ordet. Amen

 • Birgit Hedström

  Vill bara tillägga att jag inte delar det Antonia skriver om ifall även kristna bloggar ska drivas av vinst/ lönsamhets intressen, och om jag förstår rätt (rätta mig Antonia om jag missuppfattar dig här), att med detta syfta på att Aletheia skulle ha sådana intressen. För så mycket har jag lärt känna främst Daniel att jag vet att det har verkligen inte Aletheia som något intresse av överhuvudtaget. Harklirr i kassan där… Drivkraften som jag sett här är en stor passion för sanning och rättfärdighet och upprättelse för Herrens fårskock…

  Birgit

 • lärjungen

  Jag är ledsen att jag inte har facebook. Jag kanske är konstig men jag vägrar att skaffa ett sånt konto.
  Jag får läsa vad ni skriver. Jag är inte rädd att lämna ut mitt rätta namn och skulle gärna fortsätta vittna om min tro, men Facebook skaffar jag inte.
  Frid
  lärjungen

 • Åke Carlsson

  Ett bra beslut även om jag själv då inte kan skriva, men det är ingen större förlust för läsarna.
  Det skall bli intressant att ta del av det ni har på gång.

 • Antonia

  Hej Birgit,

  Jag har nog uttryckt mig lite klumpigt! Vad jag tänkte på när jag skrev, var att det lät som man ville ha så många besökare som möjligt. (vilket också kan tolkas som en slags ‘lönsamhet’) Behöver ju inte begränsas till att enbart gälla ekonomin.

  För har svårt att tro att man skulle få en mycket högre kvalité på inläggen om de går via facebook .Och varför detta även skulle vara målsättningen förstod jag inte!

  Men det finns väl någon slags förklaring som kommer att visa sig!

  Vänliga hälsningar,

  Antonia

 • roger

  Fel beslut, Daniel.

 • Birgit Hedström

  I see sister!

  Bless! Birgit

 • Johan L

  Vet ni om att den förre påven, rekommenderade alla att gå med i facebook. Är inte det betänkligt? Varför tycker han det är bra? Den åsikts- och religionsregistrering som pågår, av NSA, FRA osv. kommer att användas av skökan och vilddjuret, var så säkra. Visst, de kommer att rota fram oss bibeltroende i a f, förr eller senare, men kanske att anonymitet på nätet, gör att det blir senare som de kommer att hitta oss, som väljer att vara anonyma?
  Jesuiterna registrerar garanterat, sedan länge, människor som de anser vara fiender till Rkk.

  Jag är dessutom övertygad om att Aletheia kommer att förlora många bra kommentarer, i o m detta nya grepp.

 • SefastTronde

  Även jag sällar mig till flertalet föregående kommentatorer, med den meningen att jag aldrig kommer att ansluta mig till FaceBook. Krävs detta för att kunna kommentera framöver så blir kontentan att jag alltså kommenterat för sista gång, och givetvis minskar då även läsintresset.

  Aletheia har ju varit en blogg & tankesmedja, vilket förutsätter många kommentarer/reaktioner.
  Skall det nu övergå till att bli en sajt för nyheter och krönikor, eller vad…?

 • SassaE

  Tycker att det låter tråkigt, att man måste använda Facebook. Jag är inte ett dugg intresserad av att använda Facebook, tror också att åsiktsregistrering pågår…. Jag orkar inte med FB och allt vad det medför, tycker att det är viktigt att lägga tid på rätt saker och att bli uppsökt av en mängd människor man känt ytligt under åren passar inte mig för tillfället. Jag odlar gärna vänskaper, men vill välja relationer själv. Jag har valt bort en hel del saker i mitt liv, såsom TV och FB, men har haft stort utbyte av den här bloggen. Dels på grund av de olika artiklarna, och dels på grund av att diskussionerna ofta varit tänkvärda och att HÄR har tonen mestadels varit trevlig. Jag tycker ni gör och har gjort ett viktigt arbete i kristenheten och fortsätter gärna läsa era artiklar, även om jag tycker att det är väldigt tråkigt att ni nu väljer FB – varianten.
  FB och att ständigt vara ” uppkopplad” via dator och mobil = mindre tid till att umgås med Gud i Ordet och bönen, samt mindre tid för äkta möten med människor.
  SassaE

 • Bye bye, Aletheia.

  I don’t trust FB.
  Total mapping of your interests and friends.

  Bye bye, Aletheia.

 • Maggan

  Ett facebookkrav kommer sannolikt att bloddränera inläggen och skrämma bort en del, bl a undertecknad. Facebook är också på väg att minska i användning. Folk orkar inte hålla på med det. Expressens outande av folk med extrema åsikter, väcker också frågan om hur hur skyddad individen är.
  Det kan absolut bli högre ”kvalité”, men sannolikt också bli ett tråkigare forum.

 • Margareth Schumann

  Tyvärr tror jag inte att någon kommer unna förföljelse när den dagen kommer. Vi kan endast förtrösta på Gud och att han tar hand om oss och skyddar oss när detta händer. Personligen tror jag att Jesus har hämtat hem sin brud innan de värsta förföljelserna kommer. Om orsaken till att inte vara med på fb är att inte bli åsiktsregistrerad tror jag tyvärr inte det är svårt för de som vill övervaka oss att hitta oss även om vi är anonyme på aletheia. Varje dator har en IP adress så de ser vem som är ägare av varje dator och de kan gå in och även kolla vem det är som skriver på din dator och styre den om de vill. Orsaken till att aletheia admin vill använda sig av fb är väl den att de inte vill ha anonyma inlägg på bloggen? Argumentet med att före detta Livets Ordare skall ha möjlighet att vara anonyma på bloggen håller jag inte heller med om. Jag är själv en fd Livets Ordare men bestämde mig för att stå för det jag skriver och menar och det tycker jag alla som vill ha en åsikt och som vill hävda den skall göra.
  Jesus säger till sina barn: Frukta inte!
  Jag vill även passa på att ställa en fråga till er som skriver och läser denna blogg. Har ni kristna vänner och är ni med i någon gemenskap eller församling eller är ni för det mesta ensamma i er tro? Jag tycker det är fruktansvärt hur djävulen har klart att lura kristna i våra församlingar till att till och med acceptera den katolska läran och hur han har klart att skingra församlingsmedlemmar från den kristna gemenskapen så de inte längre har gemenskap med andra kristna, ber tillsammans med andra kristna mm. och att Kristi kropp inte består av lemmar som kan hjälpa icke kristna som behöver vår hjälp och som behöver en kristen gemenskap, som behöver komma till tro och kanske ropar om hjälp. Vet ej om det fler som känner och tänker så men jag ville bara dela dessa tankar.

 • Inge

  Införs FB krav för inlägg ja då tystnar även min röst i kommetarfälten.

 • Yngve Bergström

  Den anonyma rösten bakom ett nick är inte på något sätt obetydelsefullt, men vill man få genomslag med det som sägs, enskilt eller som media, är inte anonymitet särskilt förtroendeingivande. Om man inte kan stå för det man säger/skriver, varför skall andra ta det seriöst?

  I extrema falla där hot om våld eller värre föreligger är det ju fullständigt acceptabelt med anonymitet. Men om det är ens eget rykte som står på spel, i ett visst sammanhang, skall man ju själv utvärdera ens engagemang och dess konsekvenser. Att dra tillbaka sin anonyma röst kan vara ett bra beslut, men kan också vara ett fegt och egoistiskt beslut – allt har att göra med det pris man betalar och kan endast bedömas av den det angår.

  Om Aletheia känner sig nödgad att öka trovärdigheten då kommande artikelserie kräver en seriösare behandling, skall alla som uppskattat Aletheia genom åren önska dem framgång och Guds välsignelser, tycker jag, då många av oss vet att detta är en blogg som har för avsikt att framhålla sådant många kristna inte vet, eller tänkt på.

  Yngve Bergström
  Stenungsund

 • Antonia

  Yngve B. Menar du att trovärdigheten för kommande artikelserie ökar om man går vi facebook? Hängde inte med i ditt resonemang.Är inte facebook något av det minst seriösa som IT världen har att erbjuda?

  Ett skräcksamhälle à la Orson Welles, där storebror kan bevaka varje steg du tar, för resten av ditt liv.

  Frihet under eget ansvar, är väl ett bra motto för alla Guds barn?

  Vänliga hälsningar,

  /Antonia

 • Birgit Hedström

  God morgon alla dyrbara syskon! Jag vill STARKT!! vädja om och uppmana till förbön för Aletheia och det som våra kära bröder Daniel och Andreas nu kommer att presentera
  och gå ut med från sin resa till Ukraina! OAVSETT hur vi tänker och tycker omkring Facebook-inloggning!. Det är oerhört allvarliga saker som kommer att läggas fram! Tror att det verkligen INTE är populärt i den mörka andevärlden vad som kommer att presenteras! Kan inte nog trycka på vikten av förbön! Be för syskonen i Ukraina, för alla som får del av detta genom Aletheia samt för Daniel och Andreas om beskydd, visheten och den Helige Andes ledning!

 • LgS

  Låter som ett klokt beslut! Jag tror också att kvaliteten på inläggen höjs om man är tvungen att stå för vad man skriver.

 • Kristina Strömmare

  FEL BESLUT DANIEL ! Tack för oss ! Runo o Kristina

 • LgS

  Ett annat önskemål som jag har är att ni återgår till det gamla upplägget där kommentarerna kommer i rak kronologisk ordning. Det nya sättet känns rörigt.

 • Johan L

  Har inte sagt att Guds församling ska kunna undgå förföljelse. Har naturligtvis koll på att de kan gräva fram vilka vi är genom ip-adresser, vilket jag antyder, men att skölan o vildjuret kanske ännu inte har full tillgång till all insamlad information.
  Är övertygad om att läran om pretribulation är en farlig villolära, som bygger på önsketänkande o inte på uppenbarelse från Guds Ord. De som tror på den kommer inte att vara förberedda när vedermödan inträder, vilket är vad fienden vill.

  Kommer att tänka på på följande vers om oss:

  ”De övervann honom genom Lammets blod
  och genom sitt vittnesbörds ord.
  De älskade inte sitt liv så högt att de drog sig undan döden.” (Upp 12:11)

  Vi är alltså inte hjälplösa mähän, utan är kallade att lyfta våra vapen till strid. Samtidigt måste vi försöka att vara både smarta och ledda av den Helige Ande.

  Guds frid!

 • lärjungen

  Om katolikerna med deras underjordiska armeer, får reda på motståndares namn och personuppgifter så kan följande hända, eftersom påven fått sin skolning hos jesuiterna.

  ”Vår nuvarande påve ”Vicarius Filii Dei”, som ger talvärdet 666, har sin grundliga utbildning hos jesuiterna. Dessa jesuiter, påvekyrkans frontsoldater måste avlägga detta löfte för att kunna ingå i denna order. Påven har svurit detta:

  ”… Vidare lovar och tillkännager jag att jag skall, när tillfälle yppas, starta och föra obarmhärtigt krig, hemligt eller öppet, mot alla kättare, protestanter och liberaler, som jag anvisas att göra, för att utrota och utplåna dem från Jordens yta, och jag skall inte skona någon vare sig på grund av kön, ålder eller tillstånd…”
  De tänker inte ens skona våra evangeliska barn om så behövs.
  Guds frid
  lärjungen

 • Ted Nilsson

  Jag håller med dig i att trovärdigheten sätts på prov när många inte uppger vem man är.
  Har inget emot att Aletheia väljer att gå via facebook men jag har aldrig haft facebook och har inte några planer på att skaffa det.
  Jag är tacksam att Aletheia finns och det finns många duktiga debattörer som säkert har facebook.
  Jag önskar alla lycka till med detta.
  Har själv varit i kontakt med Leonid Padun via mail och måste säga att jag är imponerad av att han tar sig tid att svara på en enkel norrlännings mail, ser fram emot vad som kommer fram från de samtalen.
  Man kan gå in på Leonids blogg och läsa om Daniel och Andreas besök.
  Ted Nilsson
  Rosvik

 • Birgit Hedström

  Hej Ted! Vad är det för bloggadress han har? Skriv det inte i ett ord som en länk för då fastnar det, du kanske kan bokstavera i separata ord?

  Allt gott! Birgit

 • Ted Nilsson

  Googla på lonid padun blog så hittar du den.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Du menar äldsta kommentaren på topp, och nyare under?

  Övriga: Vi lyssnar på er feedback och tittar på någon form av bakväg att kommentera för den som ogillar fb.

 • Birgit Hedström

  Hej igen! Skulle precis skriva till dig att jag hittat den.
  Ps. I somras besökte jag Betel i Rosvik ;), uppbyggligt möte, stark lovsång och vilken fin, hängiven pastor! Ds

  Allt gott! Birgit

 • Förväntansfull

  Bra taktik för att skapa förväntan! 🙂

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Förväntan på vad? 🙂

 • Yngve Bergström

  Antonia: jag sa just ingenting om Facebook i det jag skrev här ovan!

 • Birgit Severin

  Amen!

 • Förväntansfull

  Den utlovade artikelserien 🙂

 • LgS

  Asch då! Du avslöjade mitt försök att få reda på vem du och andra ”motståndare” är för att kunna likvidera er inom kort. 😉 Hoppas allvarligt talat att du finner frid hos Gud. Du verkar vara en orolig själ. Önskar dig allt gott!

 • LgS

  Just så menar jag. Jag tycker att det är mycket lättare att hitta de nya kommentarerna då.

 • Katarina

  Är det någon som kan ge en förklaring till varför det ”känns tryggare” eller ”mer rätt” med ”icke-anonyma” inlägg? En ärlig undran – för rent juridiskt – dvs om det skulle bli tal om åtal har jag full förståelse. Men då ska man vara medveten om att det är väldigt lågprioriterade brott.

  Den enda orsaken till att privatpersoner kan ha någon ”vinning” på ”anonymiteten” är väl i så fall att man kan göra eftersök av personen i fråga och bombadera denne med privata genmälen? En del ägnar sig åt direkta hot – det ska man ha i åtanke också. För man ”känner” inte en person på dess uppgivna namn, ett foto eller annat – inte ens via Facebook. I bästa fall kan man få en uppfattning om vilka ”vänner” personen har, vilka ”intressen” eller ”likes” denne delar. Det kan kanske ge lite ved till brasan om man vill argumentera emot personen med fula hugg tillbaka om någon gått över gränsen. Hittills har då inte jag sett något annat beteende i debattforum med ovana/olämpliga debattörer – man tar till väldigt fula knep om man har lyckats krypa någon under skinnet.

  På Facebook kan man lätt skapa falska konton. Personer som har rymligt samvete nog för att kränka andra på webben, har lika rymligt samvete när det gäller att gömma sig bakom falska FB-konton och dylikt. Där kammar man alltså också noll i ev. möjlighet till ”hämd” eller ”sanktioner”.

  Ägaren till en blogg kan ju alltid när som helst stänga av en kommentator vid överträdelser.

  Är det något jag inte har tänkt på här?

  (Kan inte logga in på Disqus…)

 • Fredrik

  Klart vi är oroliga, alla minns ju katolska inkvisitionen. 🙂

 • Utan att ha läst alla kommentarer i tråden ska jag försöka ge min syn på saken, och jag delar då de erfarenheter jag själv har efter över 8 år som bloggare.

  Först vill jag säga att vi ser över möjligheten att kunna kommentera utan Facebook, men att vi i större grad vill gå bort från anonymitet. Det finns personer som kan ha en fullgod förklaring till att de behöver kunna skriva anonymt, och dessa skall vi försöka tillmötesgå.

  Aletheia har sedan starten 2007 haft öppet för anonyma kommentatorer, och det har varit på gott och ont. Tyvärr måste jag vara så pass ärlig att säga att väldigt många har missbrukat detta på ett till tider ovärdigt sätt, och genom att vara anonym har det varit för enkelt att ge uttryck för hånande, nedsättande, hatiska och kränkande kommentarer. Listan kan göras längre, men jag tror de flesta förstår poängen.Tyvärr har många sagt att detta är Aletheias varumärke, dvs att på Aletheia är det fritt fram att framföra det man vill och hur man vill.

  Det är detta jag/vi vill till livs. Kan vi säga att vi genom detta försöker öka kvaliteten på sajten? Ja, genom att skärpa kraven för kommentatorer hoppas vi att tonen på sikt skall förbättras. Personligen måste jag säga att jag är väldigt trött på kristna som till uppträder som beskrivet ovan, och detta har varit min personliga hållning under alla de år jag varit verksam på nätet. Kan man inte stå för sina åsikter under fullt namn (talar inte om de som faktiskt har ett reellt behov av anonymitet), bör man kanske inte skriva ö.h.t. Som sagt finns det personer med ett reellt behov av anonymitet, och för dessa får vi hitta en god lösning.

  Vi är öppna för konstruktiva idéer kring kommentarsfunktionen, och att det behövs en förbättring v.g. dagens system tror jag många håller med om. Detta blir ett test under trettio dagar, och efter det kommer vi att evaluera kommentarsfunktionen grundligt.

 • sungaMagnus

  Trist emedan jag tillhör vägra ”facebook-klubben” men är en frekvent tyckare i kristen media och uppträder alltid med mitt eget förnamn.

  Magnus (Nordlund)

 • Birgit Hedström

  Andreas, jag undrar om en sak. Har du (inte?) märkt vilken skillnad som blivit de senaste månaderna i kommentarsfältet? Jag menar att det är en mycket markant förändring till det bättre! Därför tycker jag att du bör ha den stora förbättringen i åtanke och inte tänka på hur det var för ett halvår sedan.

  Allt gott! Birgit

 • LgS

  Apropå ”Vicarius Filii Dei” som du av någon märklig anledning associerar till frågor om Facebook(!?), så är det en konspirationsteori som hittades på av Sjundedagsadventisterna grundare Ellen Gould White, även känd för sina syner och profetior som aldrig slog in. Vicarius Filii Dei har aldrig varit en titel för påven och någon sådan inskription har aldrig funnits i någon påvemitra. Däremot ger Ellens namns talvärde summan 666…(ELLen GoVLD VVhIte = 50+50+5+50+500+5+5+1=666)
  Men tydligen har ingen informerat dig om detta, eller…

 • Vi kommer nog att hitta en lösning som alla till slut är nöjda med. Målet är ju inte att stänga ute de som är seriösa, så vi får prova oss fram i samarbete med läsarna helt enkelt.

 • Jonas Rosendahl

  Är det möjligt att ha kvar disquss inloggningen samtidigt med ny FB inlogg? Vore önskvärt!

 • lärjungen

  Jesus drog sig också undan ibland och detta kan ju ses som en typ av anonymitet. När han skulle påbörja sitt lidande gick han däremot direkt till Jerusalem och vilddjuren.

  Det kan också finnas en risk för livet att kristisera den katolska kyrkans lära. Ni vet väl på Aletheia vad jesuiterna avlagt för löfte i sin ed. Påven är ju jesuit i grunden. Detta framkommer i denna ed:

  ”… Vidare lovar och tillkännager jag att jag skall, när tillfälle yppas, starta och föra obarmhärtigt krig, hemligt eller öppet, mot alla kättare, protestanter och liberaler, som jag anvisas att göra, för att utrota och utplåna dem från Jordens yta, och jag skall inte skona någon vare sig på grund av kön, ålder eller tillstånd…”
  Aletheias hela ledning bör ju veta om att katolska kyrkan erkänner inga fel som begåtts. Kyrkan är ofelbar och dessa jesuiter dyrkar sin påve. Förföljelse mot sanningen får vi dock räkna med.
  Guds frid
  lärjungen

 • Birgit,

  Jag skrev en lång kommentar till dig som försvann vid ett misstag! Försöker igen.

  När vi nu försöker med inloggning via Facebook så är det något vi gör för att se om det kan förbättra kommentarsfältet. Under de år som jag verkat som skribent på nätet (hela tiden under fullt namn) har jag erfarit att de som vräker ur sig mest galla är de som skriver anonymt. Det gäller oavsett vilken ‘sida’ man står på, och personligen har jag alltid ogillat möjligheten att skriva anonymt just pga detta.

  Därmed inte sagt att alla anonyma är oseriösa och skall utestängas! Vi kommer som sagt att söka efter en lösning som majoriteten kan ställa sig bakom, och som ett första steg provar vi ut inloggning med Facebook i och med att vi snart inleder vår största satsning genom tiderna i samband med intervjuserien vi gjorde på vår resa till Ukraina.

  Vi har självklart noterat att tonen blivit bättre, men det kan bli ännu bättre också. Många tidningar tillåter inte anonyma kommentarer ö.h.t., men vi skall som sagt försöka hitta en bra lösning som fungerar för de flesta.

  Bless!

 • Erik J

  Var finns uppgifterna om denna ed att hämta?

 • lärjungen

  Till Erik J
  Jag skickade adresserna, där du kan läsa om jesuiteden, men inlägget fastnade hos moderatorn. Du kan också be någon villig jesuitpräst att skicka löfteseden till dig.
  Guds frid
  lärjungen

 • lärjungen

  Under medeltiden gick det att skrämma människor till tystnad, men det går inte nu, eftersom församlingen har fått den kraft av Herren för att kunna stå emot denna onda katolska lära. Vi pekar på Jesu Kristi uppenbarelse. Han skulle ju komma som en tjuv. Nu ska den katolska skökan dömas. Vi är inne i domens tid nu.
  Guds frid
  lärjungen

 • lärjungen

  Till Andreas
  Facebook är en dålig ide. Ta hellre inloggning med e- leg eller rätt e-postadress som påvisar rätt namn, ex. lärjungen @telia.com, fast istället för lärjungen sätter jag mitt rätta namn.
  Facebook har många varnat för. Arbetsgivare använder ofta Facebook för att kolla upp folk före anställningar, ifall de har ett städat liv. Det man lägger ut där kan användas i deras eget syfte såsom reklam m.m. Att tvinga oss att skaffa Facebook är som att få vildjurets märke i panna. Jag slutar att blogga hos er då.
  Sätt hellre folk på avbytarbänken.
  Frid
  lärjungen

 • Antonia

  Yngve B. ” jag sa just ingenting om Facebook i det jag skrev här ovan!”

  Du skrev: ”Om Aletheia känner sig nödgad att öka trovärdigheten då kommande artikelserie kräver en seriösare behandling, skall alla som uppskattat Aletheia genom åren önska dem framgång och Guds välsignelser, tycker jag, då många av oss vet att detta är en blogg som har för avsikt att framhålla sådant många kristna inte vet, eller tänkt på.”

  Var det inte FB du syftade på (indirekt?) Kanske jag missförstod dig, men så tolkade jag i a f ditt inlägg?

  /Antonia

 • John Nilsson

  Det är ett viktigt beslut tycker jag. Jag håller med Birgit om att det blivit lugnare i kommentarsfältet i det att människor angriper idéer snarare än varandra. Men erfarenheterna har ju lärt oss att när vissa frågor tas upp dyker det upp så kallade nät-troll som annars säkert bara läser utan att kommentera. Jag tycker inte om amerikanska drönares möjlighet att bombardera från avstånd via proxy, och jag tycker inte heller om när man kan göra så på internet. Jag är helt motståndare till spårning av användare, men vad gäller att hålla kvalitet i diskussionerna är det av avgörande betydelse tror jag att människor inte säger något som de inte skulle säga irl, eller afk som det heter nu för tiden. Och då är nog facebook-id en lagom nivå att lägga sig på.

 • Johan L

  Äh! Jag tycker ni gör fel. Fortsätt istället att radera kommentarer som går över gränsen o om någon vägrar att skärpa sig trots tillsägelse, så blockera ip-numret, som ni har gjort. Jag tror Aletheia kommer att förlora inte bara kommentatorer, utan också läsare, när ni gör såhär. Men gör inte det något, så kör på!

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Kära läsare. Ni får lov att pusta ut lite då vi tar med ett par alternativ till facebookinloggingen en rad läsare ogillar skarp. John och Andreas har för övrigt gett bra förklaringar till problematiken kring kommentarssituationen. Ett problem som inte nämnts är att vi allt sedan starten krävt en äkta epostadress vid kommentarer här då vi ofta hamnar i en sits då vi behöver kontakta kommentatorer. Med samtliga tidigare kommentarsfunktioner har detta kunnat kringgås och att kontrollera varje epostadress äkthet manuellt har vi inte resurser till.

  Instruktioner kring alternativt sätt att kommentera kommer inom kort

 • ludvig

  Vadsomhelst är väl ändå bättre än disqus…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?