Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Om Dokument Livets Ord Ukraina

I samband med att Livets Ord Uppsala bryter tystnaden för att ge sin officiella version av händelserna i Donetsk, skriver de båda kristna dagstidningarna nu om ”nyheten” att Livets Ord svarar på vår artikelserie.

Uppdatering 2014-03-03: Tidningen Dagen har tagit in vårt uttalande i sin post. All heder till redaktionen. Tack Johannes Ottestig!

Vi har tidigare under kvällen skrivit till respektive journalist och påpekat att länkar saknas helt till bloggarna de skriver om (Dagen.se), alternativt återfinns endast länk till Livets Ords nya blogg (Världen idag).

Det är anmärkningsvärt att båda kristna dagstidningar publicerar bakgrund till Livets Ords nya blogg genom citat av någon av rörelsens talesperson, men inte kontaktar Aletheia Blogg & Tankesmedja för ett uttalande. Vi har i hopp om att en god journalistisk sed är viktigt för båda tidningar skickat följande uttalande från vår sida för att tidningarnas artiklar inte ska uppfattas som ett ”beställningsjobb” från Livets Ord:

Från Aletheia’s sida uttalar sig Daniel Forslund, Ansvarig utgivare:

–          Det var just Christian Åkerhielms allvarliga anklagelser som förde oss till Donetsk vid månadskiftet. Eftersom delar av dessa anklagelser i omgångar riktats mot svenska Livets Ord (framförallt maktmissbruk och ett osunt ledarskap) väcktes intresset att låta Pastor Leonid Padun och nuvarande ledarskap komma till tals själva. Vi fick dessutom en unik frihet att studera församlingsdokument, kommunikation från ledare runt om i världen med liknande vittnesbörd, tala fritt med medlemmar och ledning samt lyssna till inspelningar av de möten där Pastor Padun anmodades lämna över ledarskapet till svenskarna. Vi är medvetna om att sanningen när två starka personligheter skiljs åt kan komma att återfinnas efter ett samlat intryck av båda sidor och välkomnar således att Livets Ord i Uppsala nu bryter tystnaden.

Det finns givetvis massor av frågetecken kring den officiella versionen av det inträffade som nu publiceras. Speciellt med tanke på det källmaterial vi sitter på. Vi har ännu inte publicerat vår summering utan endast låtit medlemmar, ledning och snart Pastor Padun själv komma till tals och ge sin story. Vi väntar således med att belysa sådant i svenska Livets Ords berättelse som står i konflikt med vårt källmaterial.

Åtminstone här i Sverige är det ju lite tradition att den som sitter på den anklagades bänk får tala. Det hade inte skett utan dessa vittnesbörd på Aletheia.se.

Personligen tycker jag det var ganska onödigt att hänga ut Pastor Padun efter det att vi publicerade hans herdebrev, istället för att bemöta sakfrågorna i hans analys av ”Andliga Rötter” och dess katolska tongångar.

Om det nu inte stämmer, eller de inte håller med om att Ekmans nya doktriner hade något med splittringen att göra, hade det räckt med:

”Vi vill bara påpeka att brytningen inte hade något att göra med teologi utan helt andra frågor. Vi beklagar att ett xx år långt samarbete kommit till ända, men önskar Pastor Leonid och församlingen i Donetsk Guds välsignelse i framtiden”

Det hade varit den reaktion man kanske förväntat sig av en traditionell församlingsledning.  Men att ledningen i Uppsala är allt annat än traditionell stod klart under dagarna i Donetsk då mycket annat kom fram vi inte var där för att utreda.

Vi har väntat i flera år på att någon av alla ”trospredikanter” skulle våga säga något om Ulf Ekmans 180 graders teologiska svängning och därmed lade vi förståeligt en stor tonvikt (kanske för stor) vid just kritiken mot det katolska.

Men de grova anklagelser som svenska Livets Ord publicerade mot ukrainapastorn, och som det egna ledarskapet delvis också anklagats för under årens lopp, väckte givetvis vår nyfikenhet.

Vi må ha gjort oss skyldiga till ett och annat övertramp under årens lopp, men det är skillnad på en blogg och församlingsledning.

Jag skulle personligen dra mig för att vara en del av en församlingsledning som kastar ut de forna bröderna till vargarna på det sätt Livets Ord verkar tycka är helt ok.  Nu går de steget längre och publicerar ännu mer, mycket medvetna om att det finns stora skillnader mellan hanteringen av ekonomi, löner och annat mellan de båda länderna. Det kan vilken missionär i öst som helst bekräfta.

Lågt, men inte längre förvånande.

/Daniel F orslund

Dokument Livets Ord Ukraina

Bakgrund: Dokument Livets Ord Ukraina – Historik

Del 1: Rysk frilansjournalist uttalar sig om Livets Ord i Öst

Del 2: Mångårig medlem: Varför kom inte Ulf Ekman själv?

Del 3: Carl-Gustaf Severin ger sig på pastorsbarnen

Del 4: – Varför höra från Gud när ni redan har ett ord från ledande Aposteln?

Del 5: Robert Ekh: – Om det rasar, låt det rasa!

Del 6: Pastor Padun själv svarar på anklagelserna

Tredelad summering – Dokument Livets Ord Ukraina

Ulf Ekmans nattsvarta bild av läget. Dokument Livets Ord Ukraina Del 7 – Haverirapport A

Robert Ekh om ukrainarna: ”- Cementhjärnor”. Dokument Livets Ord Ukraina Del 8 – Haverirapport B

Relaterat:

1. Pastor Leonid Padun skriver om Ulf Ekmans katolska teologi i bland annat boken ”Andliga Rötter” och sorgen över splittringen i sitt herdebrev ett år efter brytningen

2. Svenska Livets Ord reagerar med att publicera en lista grova anklagelser mot Pastor Leonid Padun

3. Livets Ord Ukraina svarar på Livets Ord Sverige:s anklagelser efter brytningen

4. Dagen om konflikten mellan Ekman och Pastor Padun

5. Världen idag om konflikten mellan Ekman och Pastor Padun

6. Norska Dagen om konflikten mellan Ekman och Pastor Padun

7. © RISU – Analys av Padun-affären och Livets Ord International på Katolska Universitetet i Ukrainas hemsida [ENG]

8. Växtvärk – möte med Livets Ords Center i Ukraina – Rapport av Livets Ord själva innan församlingssplittringen.

9. Livets Ord Sverige bryter tystnaden (2014-02-28)

=>

Ämne: Aletheia Tankesmedja, Aletheia Webb-TV, INRIKES, NYHETER, UTRIKES

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?