Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Därför avvaktar vi med att ge oss in i Livets Ords förtalskampanj

[Aletheia Blogg & Tankesmedja, TRADITION & TEOLOGI, Livets Ord,Trosrörelsen] En och annan har hört av sig och undrat hur vi tänker reagera på utökningen av Livets Ords förtalskampanj mot Pastor Leonid Padun som trappades upp på bred front i fredags.  I nuläget väljer vi att avvakta, annat än lite generella logiska funderingar över agerandet i denna post. Huruvida vi över huvud taget kliver ner i deras sandlåda beslutar vi om längre fram.

Vi är just nu inne på de sista delarna i serien ’Dokument Livets Ord Ukraina’. En längre intervju med Pastor Padun är nästan färdigtextad. I samtalet med Pastor Padun behandlas en del av anklagelserna, trots att den spelades in före fredagens kampanj. Sedan följer vår egen summering av intryck i ett par, tre poster som också kommer att sticka hål på en och annan osanning.

Föregående helg utsattes jag och Andréas för liknande smutskastningsförsök (i mindre skala) av Livets Ords representant i Ukraina, Lena Yefimenko. Samma person som varit en länk i kommunikationen mellan Uppsalapastorerna och den rysktalande världen i sitt arbete som tolk.

Vi var mycket nära att dras in i virrvarret lögner och personangrepp, och hann skriva en bloggpost på söndagskvällen som vi beslutade att ta bort efter en natts sömn.  Det var givetvis en intressant erfarenhet i det att vi fick ett litet, litet smakprov på det Pastor Leonid fått genomlida under ett drygt år nu i mångfaldigt större skala.

Det svenska Livets Ord i panik nu kablar ut på internet, är liknande information de spridit till ledare och medlemmar i den rysktalande världen allt sedan Pastor Padun valde att inte ”tacka ja” till semester på obestämd framtid. På så vis är informationen i sig intressant och helt i linje med det bibelord som vi haft med i varje post:

Matteus 10:26-27: Var alltså inte rädda för dem. Ty ingenting är dolt som inte skall uppenbaras, och ingenting är gömt som inte skall komma i dagen. Vad jag säger till er i mörkret skall ni säga i ljuset, och vad ni hör viskas i ert öra skall ni ropa ut på taken.

Som vi skrivit i en och annan kommentar, kan vi inte låta bli att ta oss för pannan över hanteringen av Ukrainaaffären från början till slut.

1.) Pastor Padun skriver ett herdebrev där han ett år efter haveriet beklagar det inträffade och samtidigt gör en analys av Ulf Ekmans nya katolska doktriner.

2.) Livets Ord Missionsdirektor Christian Åkerhielm svarar med att publicera en lista grova anklagelser.

3.) När vi sedan låter medlemmar, församlingsledning och en rysk journalist ge sin version av det inträffade råkar ledningen i fullständig panik och öppnar upp för en flodvåg av nya, mer detaljerade anklagelser.

Den med insyn i Livets Ord vet ju mycket väl att tre fingrar pekar tillbaka på familjen Ekman själva samt den innersta kretsen i stiftelsen, vad gäller ett antal områden de önskar hänga ut familjen Padun på. Det har en rad svenska tidningar skrivit om under årens lopp. Senast i Maj, 2013:

Livets ord är en lönsam familjeägd företagskoncern som förser sin ägarfamilj med generösa pensionsavtal och undviker att betala skatt på vinsten. I ett reportage har Uppsala Nya Tidning (UNT) granskat de offentliga uppgifterna kring ekonomin och familjen Ekmans inkomster på verksamheten.

Ulf Ekman på Livets Ord vill inte låta sig intervjuas om församlingens ekonomi men han har själv en taxerad inkomst på 49 000 kronor i månaden och hans son som är vd i koncernen hade 2012 en taxerad inkomst motsvarande 57 000 kronor i månaden.

I koncernens finns 16 bilar registrerade bland annat en Mercedes 204 x av 2012 års modell, värd 450 000 kronor i nypris. Förutom lönen får styrelseledamöterna en pensionsförsäkring genom Livets ord. Förra året innebar det 90 000 kronor per ledamot.

I ljuset av de mångmiljonbelopp familjen Ekman själva plockat från församlingsmedlemmars trogna tionde och offergåvor under årens lopp förefaller det som om andra motiv ligger bakom att ge sig på en pastor vars församling var mer än dubbelt så stor som svenska Livets Ord, och som var biskop för fler systerförsamlingar i Ukraina än Ekman någonsin kunnat drömma om i Skandinavien, ja hela Europa. Det är hyckleri av stora mått.

Det är sannerligen inte lätt att vara Ulf Ekmans efterföljare när man i samma stund som man inte lyder order från Uppsala får det emot sig som tidigare sågs som ett tecken på framgång och ”Abrahams välsignelser”.  I nästa stund utsätts man för ett offentligt karaktärsmord, sällan skådat i denna del av världen i alla fall. Med den iver de hänger ut den tidigare samarbetspartnern i Ukraina är det ett stort mirakel majoriteten av församlingsmedlemmarna trots allt stannade i församlingen.

Ur ett ledarskapsperspektiv kan hanteringen av Östmissionen komma att bli ett samtalsämne på akademiska skolor för ledarskap och pastorsskolor i många år framöver.  Här på Aletheia ämnar vi hålla kursen så länge och välkomnar våra läsare att följa fortsättningen på serien Dokument Livets Ord Ukraina.

Vem som rullade runt i en Mercedes i halvmiljonsklassen så sent som förra året, får någon annan reda ut.

Mercedes-Benz_C_200_CDI_BlueEFFICIENCY_Elegance_(W_204,_Facelift)_–_Frontansicht,_1._April_2012,_Essen

Aletheia Blogg & Tankesmedja

Andréas Glandberger / Daniel F orslund

 

 

Bakgrund: Dokument Livets Ord Ukraina – Historik

Del 1: Rysk frilansjournalist uttalar sig om Livets Ord i Öst

Del 2: Mångårig medlem: Varför kom inte Ulf Ekman själv?

Del 3: Carl-Gustaf Severin ger sig på pastorsbarnen

Del 4: – Varför höra från Gud när ni redan har ett ord från ledande Aposteln?

Del 5: Robert Ekh: – Om det rasar, låt det rasa!

Del 6: Pastor Padun själv svarar på anklagelserna

Relaterat:

1. Pastor Leonid Padun skriver om Ulf Ekmans katolska teologi i bland annat boken ”Andliga Rötter” och sorgen över splittringen i sitt herdebrev ett år efter brytningen

2. Svenska Livets Ord reagerar med att publicera en lista grova anklagelser mot Pastor Leonid Padun

3. Livets Ord Ukraina svarar på Livets Ord Sverige:s anklagelser efter brytningen

4. Dagen om konflikten mellan Ekman och Pastor Padun

5. Världen idag om konflikten mellan Ekman och Pastor Padun

6. Norska Dagen om konflikten mellan Ekman och Pastor Padun

7. © RISU – Analys av Padun-affären och Livets Ord International på Katolska Universitetet i Ukrainas hemsida [ENG]

8. Växtvärk – möte med Livets Ords Center i Ukraina – Rapport av Livets Ord själva innan församlingssplittringen.

9. Livets Ord Sverige bryter tystnaden (2014-02-28)

=>

Ämne: Aletheia Tankesmedja, Livets Ord/Trosrörelsen, TRADITION & TEOLOGI

Nyckelord: , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?