Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Debattinlägg: Fria fantasier, Joel Halldorf

Joel_Halldorf_Mariakulten2

[OPINION & DEBATT, Gästblogg,TRADITION & TEOLOGI]

Maria inte alls enhetens mor.

Problemet med flera ledande profiler inom pingstväckelsen idag är en bristande trohet mot bibelordet. Förr då teologisk bildning var en sällsynthet  fanns mitt i rörelsen en helt annan hållning till bibelordet. Det fanns en hunger och en längtan att tillägna sig Ordet både bland ledning och församling.

Den insikt i Skriften som var följden av självstudierna gav ett folk som inte så lätt lät sig duperas av insmickrande och ´rätt i tiden´-budskap.

Joel Halldorfs – Inför Helgen – budskap är en andakt som jag hävdar aldrig hade fått publiceras i tidningen Dagen av en Levi- Pethrus- generation. På den tiden fanns det flera som kunde genomskåda ett sådant ogrundat inlägg. Idag återfinns tveksamheter i ledningarna både i tidningen Dagen och i  Filadelfia Stockholm. De som traditionellt varit bärare av ideologiskt stoff för rörelsen.

Samhällstillvändhet och lyhördhet inför tiden är aldrig fel. Men alltid fel om det är på bekostnad av Skriftens eviga sanning.

Maria är varken enhetens moder eller tron moder som Joel påstår. Hon är däremot Jesu moder och bara det är fantastiskt. Allt annat är bara mytbildning och prål. Herren Jesus själv var väldigt noga att poängtera detta.

I den kända orden om onda andar i Lukas elva blir en kvinna alldeles till sig inför Herrens underbara utläggning och ropade ivrigt:

”Saligt är det moderliv som burit dig och saliga är de bröst som du har diat”.

Men han svarade:

”Säg hellre, saliga är de som hör Guds Ord och tar vara på det”.

Med dom orden har Jesus en gång för alla velat göra slut på alla överdrivana spekulationer och osunda betraktelser över Mariapersonen. För övrigt finns fler exempel för den som letar. Så när Skriften talar om att alla generationer skall prisa henne salig så vill Jesus förklara varför: Maria var oerhört lyhörd för Guds tilltal och bör beundras för den sällsynta egenskapen. Och sådana bör både du och jag vara och sluta fabulera saker kring bibelpersoner som Gud aldrig tänkt.

På tal om enhet meditera över orden i I Johannes brev 1:7 : Vandra i Ljuset. Nån annan väg finns inte.

Utan gemenskap finns heller ingen enhet.

Torbjörn S Larsson

Relaterat:

1.) Peter Halldorf och Ekumeniska Kommuniteten skapar splittring i Linköpings Pingstförsamling

2.) Norden vigs åt jungfru ”Marias Obefläckade Hjärta”

3.) Lunds domkyrka var fylld till sista plats (Kyrkans Tidning)

4.) EFK Pastor: Med förvåning läser jag Joel Halldorfs krönika (Dagen 21/3) om ”enhetens moder”.

=>

Ämne: Gästblogg, OPINION & DEBATT, TRADITION & TEOLOGI, Villoläror

Nyckelord: , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?